Agendapunt 2. Verslag vergadering Bestuurscommissie KCV d.d. 28 maart 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Agendapunt 2. Verslag vergadering Bestuurscommissie KCV d.d. 28 maart 2012"

Transcriptie

1 Agendapunt 2. Verslag vergadering Bestuurscommissie KCV d.d. 28 maart 2012 Bestuurscommissie Datum Kleinschalig Collectief Vervoer 13 juni 2012 (KCV/OS/BC/ ) TOELICHTING Bijgevoegd gaat het conceptverslag van de vergadering van de bestuurscommissie KCV d.d. 28 maart ADVIES VOOR BESLUIT- VORMING Het verslag van de vergadering van 28 maart 2012 wordt vastgesteld.

2 Agendapunt 3. Beleid t.a.v. medische ritten Bestuurscommissie Datum Kleinschalig Collectief Vervoer 13 juni 2012 (KCV/OS/BC/ ) INLEIDING In uw vorige vergadering heeft u gevraagd om een heroverweging van het huidige beleid, gericht op het weren van medische ritten uit het Wmo-deeltaxivervoer. Uw verzoek was zowel de financiële als de juridische implicaties in beeld te brengen. In dit voorstel heeft het presidium KCV dit voor twee varianten (handhaven en aanpassen beleid) uitgewerkt. Het presidium legt deze twee varianten ter discussie aan u voor. Het beleid m.b.t. medische ritten behoort tot het domein van de individuele gemeenten. Het presidium streeft om strategische, communicatieve en andere uitvoeringstechnische aspecten, naar een eenduidige keuze en uniforme uitvoeringsrichtlijnen. Ingeval de voorkeursvariant van uw overleg een wijziging inhoudt ten opzichte van het huidige beleid, zullen de deelnemers schriftelijk gevraagd worden zich aan deze keuze te conformeren. Bijlage 1 bevat een analyse van de ca hoogtariefritten (ritten die door Wmopashouders tegen senioren- of vrije reizigerstarief zijn verreden). Zo n hoogtariefritten betreffen medische afspraken in ziekenhuizen. Als deze ritten voor rekening van gemeenten gaan komen, dan brengt dat ruim 3 ton aan meerkosten met zich mee (de provinciale lasten nemen met een wat lager bedrag af, omdat de eigen bijdrage van klanten in de huidige situatie hoger is). TOELICHTING VOORSTEL Daarnaast geldt: dat het aandeel medische ritten in de hoogtariefritten waarschijnlijk nog wat hoger ligt, bijv. vervoer naar huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten. Op basis van eerdere analyses over de omvang hiervan, is een raming van 4 ton meerkosten gerechtvaardigd; dat geen rekening is gehouden met een eventuele aanzuigende werking indien voor dit medisch vervoer het lage tarief gaat gelden; dat de gemeentelijke verantwoordelijkheid zich volgens de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep, beperkt tot zover klanten geen aanspraak kunnen maken op de voorziening van de zorgverzekeraar. Deze staat open voor mensen met een visuele beperking, rolstoelgebonden patiënten, patiënten nierdialyse, chemo-/ radiotherapie en kent daarnaast een hardheidsclausule (m.n. voor chronisch zieken). Ook medisch vervoer buiten het compensatieplichtgebied, dat zo n kilometer beslaat, hoeft volgens de jurisprudentie niet door de gemeenten verzorgd te worden. Handhaving van deze restricties is praktisch echter niet uitvoerbaar; alleen met voorlichting kunnen mensen gestimuleerd worden om gebruik te maken van de regeling van de zorgverzekeraar. De omvang van een eventuele ombuiging richting

3 zorgverzekering wordt klein ingeschat, en het temperend effect dat dat heeft op de gemeentelijke kostenstijging dus ook. Hieronder zijn de risico s/effecten van de twee beleidsvarianten beknopt weergegeven. risico s/effecten 2 beleidsvarianten financieel juridisch effect andere voorzieningen andere gevolgen Huidige beleid (uitsluiten medische ritten) handhaven neutraal t.o.v. huidige situatie, mogelijk meerkosten als steeds meer maatwerk nodig is terechtwijzing door bezwarencommissie, rechtbank en andere instanties als niet in medisch vervoer voorzien wordt (via collectieve Wmo- voorziening of maatwerk). Maatwerk heeft risico van precedentwerking in zich. Een terechtwijzing heeft geen bindende werking naar andere Wmo-pashouders, maar zal tot toename aantal bezwaren leiden. n.v.t. risico negatieve pers/ imagoverlies Aansluiten bij uitspraak Centrale Raad van Beroep meerkosten gemeenten: ruim 4 ton, plus aanzuigende werking minus evt. ombuiging naar regeling zorgverzekeraar. minderkosten provincie: < 4 ton. juridisch veilig er van uitgaande dat het totaal Wmo-budget taakstellend is, moet compensatie gevonden worden door bezuinigingen binnen of buiten het collectief vervoer. verlaging druk op WVS op compensatie meerkosten, dan wel wijziging Wmo (expliciet uitsluiten gemeentelijke verantwoordelijkheid medisch vervoer) Voor uw vergadering wordt opnieuw contact gezocht met het ministerie VWS teneinde een reactie te krijgen op onze laatste brief (bijgevoegd als bijlage 2). Ook vindt op 5 juni overleg plaats met de Wmo-coördinatoren. Daar zullen de uitvoeringsrichtlijnen m.b.t.

4 beide varianten besproken worden. De bestuurscommissie KCV: CONCEPT- BESLUIT of besluit tot handhaving van het huidige beleid ten aanzien van medische ritten, hetgeen gericht is op het weren van ritten naar/van medische afspraken tegen Wmo-tarief per deeltaxi; stelt de aangesloten overheden voor het beleid te wijzigen en het vervoer naar/van medische bestemmingen tegen Wmo-tarief per deeltaxi mogelijk te maken.

5 Agendapunt 4. Verzoek uitstel Verantwoording Vervolgaanpak Toegankelijkheid Aan Datum/kenmerk Bestuurscommissie KCV 13 juni 2012 (KCV/OS/BC/ ) De gemeente Woensdrecht heeft in januari 2011 een tweetal aanvragen ingediend voor het Fonds Vervolgaanpak Toegankelijkheid West-Brabant. Het betreft het toegankelijk maken van zes niet-geprioriteerde halten (projectcode WOEN-VA-01) en het plaatsen van haltemeubilair op zes geprioriteerde halten (projectcode WOEN-VA-02). TOELICHTING VOOR- STEL Volgens het Toetsingskader Fonds Vervolgaanpak Toegankelijkheid (versie 3.0) moet binnen een jaar na voorlopige goedkeuring van een aanvraag de eindverantwoording zijn verstuurd. Als deze termijn niet in acht wordt genomen, vervalt het recht op financiering. Gemeente Woensdrecht heeft op 10 april 2012 via een brief (bijgevoegd) uitstel gevraagd voor het indienen van de eindverantwoording van genoemde twee aanvragen. Reden van vertraging is een personeelswisseling bij gemeente Woensdrecht. Eind 2010 is een nieuwe beleidsmedewerker gestart bij de gemeente. Bij de overdracht van het takenpakket naar deze nieuwe medewerker zijn de projecten WOEN-VA-01 en WOEN-VA-02 over het hoofd gezien. De halten zijn inmiddels toegankelijk gemaakt en de gemeente kan de eindverantwoordingen dan ook binnen korte tijd aanleveren. U wordt voorgesteld de coulance te betrachten, waar de gemeente Woensdrecht u om verzoekt. ADVIES VOOR BE- SLUITVORMING De Bestuurscommissie KCV beslist dat in afwijking van de bepalingen in het Toetsingskader Fonds Vervolgaanpak Toegankelijkheid (versie 3.0) en de voorlopige toekenning, het recht op financiering vanuit het Fonds Vervolgaanpak Toegankelijkheid niet komt te vervallen als gevolg van een niet tijdige aanlevering van de eindverantwoording met betrekking tot het project WOEN-VA-01 en WOEN-VA-02. Gemeente Woensdrecht krijgt tot 1 juli 2012 de tijd om de eindverantwoordingen alsnog aan te leveren.

6 Agendapunt 5. Ontwerpjaarrekening 2011, ontwerpbegroting 2013 RWB Bestuurscommissie Datum Kleinschalig Collectief Vervoer 13 juni 2012 (KCV/OS/BC/ ) In uw vorige vergadering heeft u het KCV-aandeel in de ontwerpjaarrekening 2011 en -begroting 2013 besproken. Binnen bandbreedtes werden voorzitter/presidium gemachtigd om op basis van definitieve cijfers tot vaststelling van de KCV-bijdrage te komen. De definitieve cijfers van de jaarrekening 2011 weken nauwelijks af van hetgeen aan u gepresenteerd was. De apparaatskosten die in het definitieve ontwerp van de begroting 2013 werden toegerekend aan KCV ( ,-), overstegen het bedrag dat u als bovengrens had vastgesteld ( ,-). Hierop bent u per mail gevraagd uw mening over dit bedrag kenbaar te maken. Op basis van de ontvangen reacties heeft uw voorzitter bijgaande brief aan het Dagelijks Bestuur gestuurd (bijlage 1). TOELICHTING De financiële stukken zijn voor 1 mei door het DB aan de 19 West-Brabantse gemeenten aangeboden voor een reactie. Overigens zijn in de versie die is verspreid de KCV-apparaatskosten neerwaarts bijgesteld naar ,-. Op dit moment zijn er nog geen reacties ontvangen. Ook de accountantsrapportage is nog niet beschikbaar. Voorgesteld wordt nog eventueel te ontvangen opmerkingen die betrekking hebben op KCV in uw vergadering te bespreken. Uw reactie zal dan ingebracht worden in de vergadering van het Algemeen Bestuur d.d. 6 juli, waarvoor de financiële stukken ter vaststelling worden geagendeerd In de ontwerpbegroting 2013 is voor de RWB-organisatie een nog in te vullen bezuinigingstaakstelling van ,- opgenomen. O.a. om daar invulling aan te geven wordt een kerntakendiscussie opgestart. Op 15 juni staat een overleg gepland van het DB, de voorzitters van de bestuurscommissies, een delegatie van de ARG en de programmamanagers. Na 1 jaar RWB zullen daar de ervaringen met deze samenwerking geëvalueerd worden. Ook wordt een bestuurlijke aftrap gegeven voor een discussietraject over de toekomst van het RWB. ADVIES VOOR BESLUIT- VORMING De Bestuurscommissie KCV neemt een standpunt in ten aanzien van eventuele nog te ontvangen opmerkingen van gemeenten, provincie en accountant over de KCV-bijdrage aan de ontwerpjaarrekening 2011 en ontwerpbegroting 2013.

7 Agendapunt 6. Mededelingen Bestuurscommissie Datum Kleinschalig Collectief Vervoer 13 juni 2012 (KCV/OS/BC/ ) Aan de orde komen: 1. Diverse zaken rond vervoersovereenkomst 2. Stand van zaken/ontwikkelingen doelgroepenvervoer 3. Voortgang en wijziging begroting substitutieplan Wmo/OV 4. Aanbesteding Brabants busvervoer/ov-visie 5. Eerste Bestuursrapportage Uitvoeringsprogramma Strategische Agenda RWB 7. Leefbaarheid/Demografische ontwikkelingen 1. Diverse zaken rond vervoersovereenkomst TOELICHTING a. Geschil PZN met taxibedrijven In het geschil tussen PZN en de taxibedrijven heeft de rechter PZN in het ongelijk gesteld. De rechter gebiedt PZN de lopende contracten te respecteren. Met daaronder nadrukkelijk begrepen dat tarieven, vervoersmatrix en vervoerstromen qua onderlinge verdeling daarvan, gelijk blijven en dat de huidige afspraken, akkoorden en verdeling van volumes onverkort worden gerespecteerd en niet in negatieve zin worden gewijzigd, aldus de rechter. PZN heeft intussen besloten om tegen de uitspraak van het kort geding in beroep te gaan. PZN heeft een spoedprocedure aangevraagd, en dat verzoek is gehonoreerd. Nog niet bekend is wanneer er een uitspraak te verwachten is. b. Kwaliteit vervoer en bonusmalusregeling 1 e kwartaal 2012 In bijlage 1a en 1 b staan de actuele cijfers van het aantal ritten en de percentages meldingen en klachten over de eerste vier maanden van De cijfers liggen in het verlengde van voorgaande maanden. Door de goede overall uitvoeringskwaliteit verdient PZN over het 1 e kwartaal de maximale bonus van Het percentage meldingen en klachten bedroeg 1,8%. Belangrijkste aandachtsgebied blijft Baarle-Nassau. Daar is het normpercentage van 4,0% over het 1 e kwartaal overschreden. Dit leidt tot een malus van 2.106,-.Deze malus komt overigens ten goede van de gezamenlijkheid en wordt, conform besluitvorming in 2009, niet aan individuele gemeenten doorgezet. Verder voldeed PZN aan alle eisen.

8 c. Benoeming lid klachtencommissie Het presidium besloot mevrouw L. Matthijssen, die namens de Regionale Federatie van Ouderverenigingen, belangenbehartiger van mensen met een gehandicapt kind, deel neemt aan de klachtencommissie Deeltaxi West-Brabant voor een periode van drie jaar te herbenoemen. d. Bezuinigingen nieuwsbrief Bij het opstellen van de begroting 2013 voor de Regio West-Brabant is aan alle bestuurscommissies gevraagd om inzichtelijk te maken waar eventueel nog bezuinigingen mogelijk zijn. Als optie is daarbij vanuit KCV onder andere geopperd om de nieuwsbrief niet meer standaard per papier per post aan te bieden, om zo kosten van drukwerk en porti in de toekomst te kunnen reduceren. Het presidium heeft besloten om direct gevolg te geven aan deze actie, door in de nieuwsbrief van juni de voorkeuren van klanten uit te vragen (wel of geen behoefte aan nieuwsbrief, en zo ja, toezending per post of digitaal). Daar zijn eenmalig extra kosten aan verbonden aanpassing website en antwoordnummer), die indicatief geraamd worden op ca ,-. De kostenbesparing per editie (2 x per jaar) wordt op 7.000,- ingeschat. Beide getallen zijn zeer indicatief om dat het erg moeilijk in te schatten is hoeveel mensen prijs blijven stellen op ontvangst van de nieuwsbrief per post. 2. Stand van zaken/ontwikkelingen doelgroepenvervoer Advies doelgroepenvervoer Tussentijds heeft u het aan de bestuurscommissie ZWO uitgebrachte advies t.a.v. bundeling doelgroepenvervoer per mail ontvangen. Het daarbij gevoegde voorblad met beslispunten is o.a. naar aanleiding van overleg met de ambtenaren leerlingenvervoer aangepast. De bestuurscommissie ZWO heeft ingestemd met de beslispunten. Het relevante deel uit het verslag van de bestuurscommissie ZWO gaat hierbij als bijlage 2a. Inmiddels is duidelijk geworden dat de decentralisatie van de extramurale begeleiding per 2013 niet doorgaat. Of deze op een later moment wel wordt doorgezet, moet nog blijken. Zodra dit duidelijk is zal bezien moeten worden wat dit voor de planning zoals opgenomen in het advies (aansturend op een moment van evt. gebundelde aanbesteding per start schooljaar 2015/2016), moet betekenen. Aanbesteding bovenregionaal gehandicaptenvervoer Bijgevoegd de brief die de staatssecretaris schreef over de aanbesteding van het bovenregionaal vervoer (bijlage 2b). Belangrijk aandachtspunt hierin is de toelating tot de voorziening. Deze wordt mogelijk als taak weggelegd bij gemeenten. De vraag is wie deze toets gaat betalen als dit inderdaad gaat gebeuren. Met de VNG zal hierover contact worden opgenomen. Belastingregime leerlingenvervoer Eind 2005 wees een arrest van de Hoge Raad uit dat gemeenten als ondernemer beschouwd moeten worden als het gaat om het Wmo-vervoer. Hierdoor is recht op aftrek van btw ontstaan (onder verplichting tot afdracht van btw over reizigersinkomsten).

9 Per saldo levert dit de 18 West-Brabantse gemeenten per jaar ca ,- voordeel op. Ten aanzien van het leerlingenvervoer is nu naar analogie van dit arrest een uitspraak gedaan door het Gerechtshof Den Haag. Daarin stond de vraag centraal of het leerlingenvervoer een btw-ondernemersprestatie is of recht geeft op een bijdrage uit het BTW-compensatiefonds. Het hof concludeert tot een btw-ondernemersprestatie, waardoor de gemeente recht op aftrek van btw heeft voor de ingekochte vervoersprestaties. Uiteraard betekent dit ook dat 6% btw is verschuldigd over de ontvangen vergoedingen van de ouders. De verwachting is dat de staatssecretaris beroep in cassatie zal instellen, De meeste gemeenten hebben geen bezwaar gemaakt tegen de heffing van btw over de afgelopen jaren. Door het bij de procedure betrokken adviesbureau worden gemeenten geadviseerd dat alsnog te doen. Op deze wijze kunnen de rechten (op teruggaaf) vanaf heden worden veiliggesteld. Zie ook Pleinplus, waar tevens de uitspraak gedownload kan worden. Deze informatie is reeds onder de ambtenaren leerlingenvervoer verspreid. 3. Voortgang en wijziging begroting substitutieplan Wmo/OV U heeft in de zomer van 2011 ingestemd met het West-Brabantse deel van het provinciebrede project substitutie Wmo-vervoer/OV. De middelen die de provincie daarvoor beschikbaar heeft gesteld ( ,-) zijn taakstellend. Hierbinnen is het presidium gemachtigd om te schuiven met bedragen tussen de verschillende projecten. De vigerende begroting is bijgevoegd (bijlage 3). Het presidium heeft inmiddels ingestemd met een wijziging van de begroting in verband met een nadere offerte ten aanzien van 2.7.1: monitoring reisgedrag acties. Dit betreft een 0- en 1 meting onder mensen die deelnemen aan de OV-cursussen (project 2.2), waarvan er in West-Brabant 50 gepland zijn. Het daarvoor geraamde bedrag van 3.087,- was gebaseerd op een eerste, globale offerte. Deze voldeed onderzoekstechnisch niet: er zou geen inzicht ontstaan in de effecten van verschillende stimuleringsmaatregelen (wel of niet ontvangen van korting of een gratis OV-chipkaart bij deelname aan een cursus). Na uitgebreide discussie is onlangs een definitieve offerte ontvangen, die voor West-Brabant uitkomt op een kostenpost van ca ,-. Met name de 1-meting is een kostbare zaak, omdat daarvoor enquêtes per post verstuurd gaan worden, die op een antwoordnummer retour gaan komen. Afwijkingen naar boven en naar beneden zijn mogelijk, afhankelijk van het definitieve aantal cursisten en de respons op de toegestuurde enquêtes. De extra kosten ten opzichte van de bijgaande begroting worden ten laste van het nog niet bestede deel (à 8.560,-) gebracht. Een korte toelichting op de stand van zaken per, voor West-Brabant relevant, project: 2.1. Opzet netwerk OV-gidsen Voor West-Brabant zijn 4 OV-gidsen opgeleid die de OV-cursussen verzorgen Onderzoek project OV-maatje Dit wordt door KCV, in samenwerking met enkele gemeenten, opgepakt.

10 2.2. OV-informatiebijeenkomsten Voor West-Brabant zijn 50 bijeenkomsten in te vullen. Tot nu toe hebben, in samenwerking met ouderenorganisaties,16 bijeenkomsten plaatsgevonden. In verband met de pilot in Rucphen (actie 2.3) worden er nog 10 bijeenkomsten ingepland. Op 24 mei heeft een evaluatiebijeenkomst over organisatie en inhoud van de cursussen plaatsgevonden. Diverse bijstellingen worden nu uitgewerkt Gratis OV-chipkaart 1000 personen (250 in West-Brabant) Dit is voor West-Brabant op on hold gezet, omdat het uitzetten van persoonlijke OVchipkaarten uitvoeringstechnisch moeilijk te organiseren valt. In andere regio s is er voor gekozen om anonieme OV-chipkaarten te verstrekken. Hier kunnen echter geen producten als reductie voor ouderen en voor reizen in daluren gezet worden. In de pilot Rucphen wordt een korting op de aanschaf van een persoonlijke OVchipkaart verstrekt, waarbij de gemeente de administratieve handelingen op zich neemt. In beeld wordt gebracht wat het effect hiervan is op het reisgedrag van de betrokken personen Ontwikkeling informatiemateriaal voor toegankelijk OV Een haltewijzer, gericht op lijn 312 die de drie kernen in Rucphen aandoet, is bijna klaar. Deze haltewijzer wordt verspreid onder alle 65-plussers en de (overige) deeltaxipashouders in Rucphen. In aansluiting hierop worden OV-cursussen georganiseerd. Deelnemers aan deze cursus ontvangen 5 euro korting bij de aanschaf van een OV-chipkaart. Zowel de waardering voor de OV-haltewijzer als de invloed op het reisgedrag worden onderzocht. Naar verwachting kan de verspreiding van de Haltewijzer kort na de zomer z n beslag krijgen Monitoring dashbord Een eerste proeve van het dashbord (waarin informatie van de vier betrokken regio s, zowel wat het regiotaxivervoer als het OV betreft, gevisualiseerd wordt), is in een ambtelijk overleg gepresenteerd. Een aanvulling op de OV-gegevens wordt nog ingebracht. Een definitieve versie zal voor uw volgende vergadering verspreid worden Monitoring reisgedrag acties Via een 0- en 1-meting wordt onderzocht wat het effect is van de verschillende acties en varianten op het reisgedrag (OV en regiotaxi). 2.9 Communicatie, inspiratiedag Een Wmo-inspiratiedag vond 31 mei plaats. Ideeën werden gegenereerd en gedeeld over het Wmo-loket 2.0: hoe te bewerkstelligen dat voorliggende voorzieningen worden uitgenut waardoor de aanspraken op deeltaxivervoer kunnen verminderen. Daarnaast een verkenning van de mogelijkheden van voorliggende voorzieningen, met name op het terrein van vrijwilligersdiensten. Een uitgebreider verslag volgt. Het actieplan heeft een doorlooptijd tot einde In het bestuurslijk overleg tussen provincie en regio s is afgesproken om in de septembervergadering het gesprek over het al dan niet (gewijzigd) doorzetten van dit plan op te starten.

11 4. Aanbesteding Brabants busvervoer/ov-visie De provincie Noord-Brabant heeft de relevante partijen uitgenodigd om een inbreng te leveren ten behoeve van de aanbesteding van het busvervoer. Deze brief, waarin ook de relatie naar de opstelling van een provinciale OV-visie wordt gelegd, gaat bij als bijlage 4a. Bijlage 4b is de door het presidium vastgestelde en verstuurde brief. 5. Eerste Bestuursrapportage 2012 De door het presidium vastgestelde bijdrage van KCV aan de eerste bestuursrapportage RWB (januari tot en met april) gaat hierbij. Hierin zijn in de bijlage de nieuwe ramingen voor de gemeentelijke/provinciale lasten 2012 opgenomen. Dit zijn de welbekende herijkingen, zoals die de afgelopen jaren steeds per vergadering van de bestuurscommissie zijn gemaakt. De BERAP wordt in juli vastgesteld door het Algemeen Bestuur, waarna de definitieve versie aan de deelnemers wordt toegestuurd. Met betrekking tot de discussie over de extra korting op de OV-samenwerkingsbijdrage: er is nog geen uitsluitsel over. Op 18 juni staat ambtelijk overleg ingepland. 6. Uitvoeringsprogramma Strategische Agenda Na de vaststelling van het Visiedeel van de Strategische Agenda is gewerkt aan het Uitvoeringsprogramma en de Governancestructuur die daarvoor wenselijk gevonden wordt. Voor de Economiepijler is deze door het DB al vastgesteld en aan de uitwerking wordt nu gewerkt. In de DB-vergadering van 15 juni is deze aan de orde geweest. De stand van zaken wordt nu aan de bestuurscommissies ter kennisname aangeboden om vervolgens op 6 juli aan het Algemeen Bestuur voorgelegd te kunnen worden. Bijgevoegd gaan het programma en de aanbiedingsbrief (bijlage 6a en 6b) Het Uitvoeringsprogramma is door de drie O s in gezamenlijk overleg opgesteld. Op dit moment bestaat het met name uit de bijdragen van de individuele partners, voor zover zij zelf van mening zijn dat die activiteiten bijdragen aan de realisering van die Strategische Agenda. De onderlinge samenhang, afhankelijkheid en beïnvloeding is daarmee nog niet aangegeven. Dat is iets wat via de bespreking binnen de verbanden van de gekozen governancestructuur moet gaan gebeuren. Daar moeten de partners van Ecologie en Leefbaarheid hun inbreng op de activiteiten van de economische pijler borgen en omgekeerd. Voor de beoordeling hoe we dat doen en tot welke resultaten dat leidt, wordt de duurzaamheidsbalans van TELOS ingezet. Dat instrument moet periodiek de temperatuur meten van de basisambitie in de strategische agenda: Economie, ecologie en leefbaarheid ontwikkelen zich in balans met elkaar. In het overzicht is in de laatste kolommen ook aangegeven wie met de primaire uitvoering belast is. In nogal wat gevallen zijn dat Ondernemers en Onderwijs. De overheid speelt daarbij een facilliterende rol. De overheden zullen op het vlak van ruimtelijke ordening, infrastructuur, milieu, public affairs, cultuur en lobby veelal de lead hebben. De voor KCV-relevante acties betreffen het doelgroepenvervoer (onderdeel leefbaarheid, laatste actie op pagina 7) en OV (onderdeel mobiliteit, blz. 9).

12 De Uitvoeringsagenda is dus een dynamisch document wat de inzet en voortgang van de inzet van de partners benoemd in relatie tot de doelen uit het Visiedeel. Aan het eind van ieder jaar is voorzien in een Strategieconferentie waarin de partners met elkaar terugblikken (de balans opmaken) en aangeven wat er voor de komende jaarschijf vanuit hun perspectief op de rol staat. Op die manier wordt aan de bij de drie O s gevoelde verantwoordelijkheid voor de realisering van de Strategische Agenda vormgegeven op een wijze die past bij de in deze regio gehanteerde governanceopvatting: alleen samen lukt het. Ook de Bestuurscommissies krijgen deze vraag voor het voor hen relevante deel uit het uitvoeringsprogramma voorgelegd. Ook zij zullen op die strategieconferentie de vraag krijgen, net zoals dat voor de andere partners geldt, aan te geven welke specifieke resultaten geboekt zijn. U wordt gevraagd kennis te nemen van het voor u relevante deel van de strategische agenda. 7. Leefbaarheid/Demografische ontwikkelingen In 2011 heeft de provincie Noord-Brabant 5 miljoen euro uit de intentieovereenkomst Samen investeren in (West)-Brabant toegekend aan de RWB. In dit kader is de pilot Regionale aanpak Leefbaarheid West-Brabant gestart in de zomer van De pilot heeft als doel de leefbaarheid te versterken door het uitvoeren van lokale projecten en daarnaast, tegen de achtergrond van demografische ontwikkelingen, gezamenlijke oplossingen te vinden voor gedeelde problematiek. De vraag gedeelde problematiek gezamenlijk oplossen is beantwoord in het onderzoeksrapport Naar een bovenlokale aanpak van leefbaarheid in West-Brabant. Ook het project Kansen voor de regio tijdig inspelen op een ander demografisch perspectief voor West-Brabant is in de zomer van 2011 van start gegaan. Dit project komt oorspronkelijk voort uit de Ruimtelijke visie West-Brabant, maar is, nadat de regio door het rijk is aangeduid als anticipeerregio, gestart als een integraal project met als doel inzicht en bewustwording van de demografische ontwikkelingen resulterend in een manifest waarin stippen op de horizon 2040 zijn benoemd. De bouwstenen voor dit manifest treft u aan in het rapport Bouwstenen voor het Manifest De projecten Leefbaarheid en Demografische Ontwikkelingen zijn al een eind op streek. Het rapport Naar een bovenlokale aanpak van leefbaarheid in West-Brabant brabant.eu/media/naar_een_bovenlokale_aanpak_van_leefbaarheid_in_west- Brabant.pdf van het project Leefbaarheid en het rapport Bouwstenen voor het Manifest van het project Kansen voor de regio tijdig inspelen op een ander demografisch perspectief voor West- Brabant kunt u downloaden via de bovenstaande linken. U treft deze aan in de Kennisbank van de website

13 Beide projecten lopen parallel aan elkaar. Op 30 september 2011 zijn de projecten officieel gestart: Demografie 30 september 2011 Kick off bijeenkomst van de Pilot regionale aanpak leefbaarheid West-Brabant Stap1 Verkennende gesprekken met sleutelfiguren uit de regiogemeenten en de maatschappelijke partners. Stap 2 Organiseren van drie subregionale werkateliers waaraan vertegenwoordigers van alle O s deelnamen Stap 3 Leefbaarheid Stap 1 Ambtelijke gespreksronde met een (sub)regionale invalshoek Stap 2 Opstellen rapport en aanbevelingen Naar een bovenlokale aanpak van leefbaarheid in West-Brabant 23 maart 2012 gezamenlijk organiseren van het congres Groei pijn, Bewegingen of Kansen voor de Regio Stap 4 Opstellen van Manifest conform de opdracht van het project Demografie en vervlechting van de conclusies uit de beide rapporten. Om de colleges en de gemeenteraden te informeren over de tussentijdse resultaten en te betrekken bij de totstandkoming van het Manifest is het voornemen om dit onderwerp aan de orde te laten komen bij de reeds geplande regionale collegedag (19 september) en regionale raadsbijeenkomst (26 september). De conclusies uit de beide rapporten worden dan in oriënterende zin besproken. Over de invulling van de bijeenkomsten wordt nog nader gecommuniceerd. ADVIES VOOR BESLUIT- VORMING De Bestuurscommissie KCV neemt kennis van de mededelingen. Bijlagen 6.1a en 1b actuele cijfers van het aantal ritten en de percentages meldingen en klachten over de eerste vier maanden van a concept-verslag bestuurscommissie ZWO d.d. 10 mei b brief van de staatssecretaris over de aanbesteding van het bovenregionaal vervoer 6.3 begroting substitutie Wmo-vervoer/OV 6.4a brief van provincie over aanbesteding OV 6.4b brief van KCV aan provincie over aanbesteding OV 6.5 bijdrage KCV aan eerste BERAP a aanbiedingsbrief Uitvoeringsprogramma Strategische Agenda 6.6b uitvoeringsprogramma Strategische Agenda.

VOORBLAD Strategieconferentie strategische agenda West-Brabant

VOORBLAD Strategieconferentie strategische agenda West-Brabant Agp. 3, bijlage 2 VOORBLAD Strategieconferentie strategische agenda West-Brabant Zorg, Welzijn, Onderwijs Datum 04 december 2011 Ter kennisname In juli 2012 is het Uitvoeringsprogramma Strategische Agenda

Nadere informatie

Voor iedereen maar met nadruk op Wmogeïndiceerden

Voor iedereen maar met nadruk op Wmogeïndiceerden Raadsvergadering: 24 september 2007 Onderwerp: Tarief voor 65+ Regiotaxi Doel van agendering Besluitvorming Voorstel / Advies Maak een keuze tussen conceptbesluit A en B. 1. Invoeren aangepast tarief Regiotaxi

Nadere informatie

1. Opening 14.00 uur. 2. Mededelingen/ stukken ter kennisname 14.05 uur. 3. Conceptverslag d.d. 22 november 2012 14.10 uur

1. Opening 14.00 uur. 2. Mededelingen/ stukken ter kennisname 14.05 uur. 3. Conceptverslag d.d. 22 november 2012 14.10 uur Agenda Aan Bestuurders GGA Breda Mobiliteit Betreft Bestuurlijk overleg GGA Breda Datum Woensdag 17 april 2013 Locatie Vergaderzaal gemeente Etten-Leur Markt 1, kamer 1.09 Tijdstip 14.00 t/m 15.15 uur

Nadere informatie

09 Voorstel. Kaderbrief Aan. Algemeen bestuur. Datum 5 december Doel. Besluitvormend. Initiatiefnemer. Strategisch beraad

09 Voorstel. Kaderbrief Aan. Algemeen bestuur. Datum 5 december Doel. Besluitvormend. Initiatiefnemer. Strategisch beraad 09 Voorstel Kaderbrief 2020 Aan Algemeen bestuur Datum 5 december 2018 Doel Initiatiefnemer Besluitvormend Strategisch beraad INLEIDING VOORSTEL De gezamenlijke gemeenten hebben voor de verbonden partijen

Nadere informatie

l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking.

l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking. G e R REGIO WEST-BRABANT 11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 Voorstel 817-005900 Doorontwikkeling Regio West-Brabant Aan Algemeen bestuur Datum 23 maart 2017 Doel Besluiten Initiatiefnemer

Nadere informatie

Besluitenlijst B&W extern. 14 mei 2019 Gemeenschappelijke regelingen. Afd /Verseon. Zienswijze begroting 2020 Omgevingsdienst Middenen West Brabant

Besluitenlijst B&W extern. 14 mei 2019 Gemeenschappelijke regelingen. Afd /Verseon. Zienswijze begroting 2020 Omgevingsdienst Middenen West Brabant Besluitenlijst B&W extern 14 mei 2019 Gemeenschappelijke regelingen BESLUITENLIJST B&W D.D. 14 mei 2019 Nr Poho Afd /Verseon Onderwerp Besluit GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN 1 Hans Wierikx, 18481 2 Thomas

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

Aanleiding Wij willen u informeren over ons besluit over de hulp bij het huishouden vanwege de maatschappelijke invloed die daarvan uitgaat.

Aanleiding Wij willen u informeren over ons besluit over de hulp bij het huishouden vanwege de maatschappelijke invloed die daarvan uitgaat. M E M O R A A D Aan: de leden van de raad Van: college van Heusden Datum: 19 november 2013 maatregelen versobering hulp bij het huishouden Doel: ter kennisname/ter informatie Aanleiding: taakstelling Wmo

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 2.Wat willen we bereiken?

Raadsvoorstel. 2.Wat willen we bereiken? Raadsvoorstel Agendanr: CS5 Kenmerk: 15-0120932 Datum collegevergadering: 26 mei 2015 Onderwerp: jaarverslag en jaarrekening 2014 en de concept meerjarenbegroting 2016-2019 van Baanbrekers 0.Samenvatting:

Nadere informatie

Agendapunt vergadering Algemeen Bestuur WBA d.d. 7 april Mededelingen. - Uitoefenen van taken voor derden:

Agendapunt vergadering Algemeen Bestuur WBA d.d. 7 april Mededelingen. - Uitoefenen van taken voor derden: Agendapunt vergadering Algemeen Bestuur WBA d.d. 7 april 2017 Mededelingen - Uitoefenen van taken voor derden: Eind januari 2017 hebben de dagelijkse besturen van de gemeenschappelijke regelingen in het

Nadere informatie

Agendapunt 2. Verslag vergadering Bestuurscommissie KCV d.d. 15 december 2011

Agendapunt 2. Verslag vergadering Bestuurscommissie KCV d.d. 15 december 2011 Agendapunt 2. Verslag vergadering Bestuurscommissie KCV d.d. 15 december 2011 Bestuurscommissie Kleinschalig Collectief Vervoer Datum 15 februari 2012 TOELICHTING Bijgevoegd gaat het concept-verslag van

Nadere informatie

Lange Termijn Agenda (procesinformatie) donderdag 19 oktober 2017

Lange Termijn Agenda (procesinformatie) donderdag 19 oktober 2017 Lange Termijn Agenda (procesinformatie) donderdag 19 oktober 2017 Programma 1 WONEN, WERKEN EN RECREËREN Implementeren Omgevingswet in de organisatie Informatienota - implementeren omgevingswet Het proces

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Klanttevredenheidsonderzoek Regiotaxi 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang Het goed laten functioneren van het voor

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders X Openbaar Registratienummer: 210676 Datum voorstel: 28 april 2016 Niet openbaar Portefeuillehouder: De heer E. Vandermeulen Afdeling: LO Samenleving Agendapunt 6 Onderwerp/Titel: Vergadering Algemeen

Nadere informatie

Ons kenmerk 1015086265

Ons kenmerk 1015086265 gemeente WW w Oosterhout iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuii Aan de gemeenteraad Datum 19 januari 2016 2 O JAN. 2016 Uw kenmerk Regionale samenwerking Ons kenmerk 1015086265 In behandeling bij w.smulders@oosterhout.nl

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

VOORBLAD Agendapunt 3 Regionalisering Leerplicht

VOORBLAD Agendapunt 3 Regionalisering Leerplicht VOORBLAD Agendapunt 3 Regionalisering Leerplicht Zorg, Welzijn, Onderwijs Datum 6 december 2011 Het project Regionalisering Leerplicht/RMC West-Brabant Niveau 1 (gemeenschappelijke leerlingenadministratie)

Nadere informatie

Geschreven door OVL donderdag 12 november :00 - Laatst aangepast donderdag 12 november :01

Geschreven door OVL donderdag 12 november :00 - Laatst aangepast donderdag 12 november :01 Algemeen Op 21 december 2011 heeft de gemeenteraad van de gemeente Leek ingestemd met een breed gedragen initiatief voor de oprichting van een ondernemersfonds ter behartiging van collectieve belangen

Nadere informatie

Besluitenlijst College van B&W

Besluitenlijst College van B&W Besluitenlijst College van B&W Gemeente Drimmelen 29/11/2011 Smits C. (Secretaris), aanwezig Kok G.L.C.M. de (Burgemeester), aanwezig Brummen J. van (Wethouder), aanwezig Meggelen J. van (Wethouder), aanwezig

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienr: [ 38024] Onderwerp Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant

Raadsvoorstel Registratienr: [ 38024] Onderwerp Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant Agendapuntnummer: Aantal bijlagen: -- Onderwerp Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant Voorgesteld besluit 1. Aan het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Verordening schade-advisering ruimtelijke ordening Flevoland

Verordening schade-advisering ruimtelijke ordening Flevoland Verordening schade-advisering ruimtelijke ordening Flevoland Artikel 1: Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder : aanvraag : adviseur: commissie: Besluit: deskundige belanghebbende:

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord 1 e HERZIENING BEGROTING 2017 Omgevingsdienst Brabant Noord 1. ALGEMEEN 1.1 Algemene uitgangspunten Op basis van de meest actuele ontwikkelingen is de op een aantal onderdelen bijgesteld. Bij de herziening

Nadere informatie

1e Bestuursrapportage 2016 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant

1e Bestuursrapportage 2016 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant 1e Bestuursrapportage 2016 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant 1 e bestuursrapportage 2016 Regio West-Brabant Pagina 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 1. Inleiding... 4 1.1 Leeswijzer... 5

Nadere informatie

Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie

Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie In deze nieuwsbrief informeren wij u over de laatste ontwikkelingen inzake de procedures over btw en leerlingenvervoer.

Nadere informatie

Adviescommissie Vervoersautoriteit woensdag 6 juni 2018, uur

Adviescommissie Vervoersautoriteit woensdag 6 juni 2018, uur AGENDA Adviescommissie Vervoersautoriteit woensdag 6 juni 2018, 19.30 20.30 uur Locatie: zaal A, MRDH Westersingel 12, Rotterdam Parkeren: kan op het parkeerterrein van de MRDH. Ingang via de poort naast

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 8 november 2011 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 8 november 2011 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20099 Datum: 8 november 2011 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: De heer S. Siebenga Behandelend ambtenaar: Mevrouw A. van der Roest Onderwerp: Beleidsmatige heroverweging

Nadere informatie

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt:

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt: MEMO Aan: presidium Van: griffie Betreft: planningslijst PS-stukken Datum: 16 november 2015 1. Planningslijst Voor u ligt de meest recente planningslijst. In de lijst is de planning van stukken die vragen

Nadere informatie

Voorstel : Planning en control kalender Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart Agendapunt : 5.a. Vertrouwelijk : Nee

Voorstel : Planning en control kalender Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart Agendapunt : 5.a. Vertrouwelijk : Nee Voorstel : Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart 2015 Agendapunt : 5.a Vertrouwelijk : Nee Aan het Algemeen Bestuur, Voor een adequate sturing en beheersing van de activiteiten van de ODZOB is een

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: Onderwerp: Vaststelling herindelingsontwerp Datum B&W-vergadering: 17 juli 2012 Datum raadsvergadering: 30 juli 2012 Datum politieke avond: 11 juli 2012 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

LIJST OPENBARE BESLUITEN Vergadering Burgemeester en Wethouders op 17 juni 2008

LIJST OPENBARE BESLUITEN Vergadering Burgemeester en Wethouders op 17 juni 2008 LIJST OPENBARE BESLUITEN Vergadering Burgemeester en Wethouders op 17 juni 2008 08.0476 Tussenrapportage uitvoering Kadernota Leids Sportbeleid 2006-2010. De gemeenteraad heeft op 28-2-2006 de Kadernota

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Collegevergadering 21-04-2015 Aanwezig:

Openbare besluitenlijst Collegevergadering 21-04-2015 Aanwezig: Openbare besluitenlijst Collegevergadering 21-04-2015 Aanwezig: Akkermans, D.A.M. (Burgemeester) Custers, Mr. J.E.M. (Wethouder) Willems, J.W. (Wethouder) Bisscheroux, J.W.P.M. (Wethouder) Opreij, Drs.

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017 Oplegvel 1. Onderwerp Plan van aanpak OV-visie Holland Rijnland Midden Holland en wijze van uitvoering 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

EMCOBGROEP. College van Burgemeester en Wethouders van de deelnemende gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn

EMCOBGROEP. College van Burgemeester en Wethouders van de deelnemende gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn EMCOBGROEP DOOR NAAR W f R K W E R K 1 5. 5 4 6 2 INK d.d. 2/3/215 Abel Tasmanstraat 7 Postbus 24 781 CA Emmen Tel. (591)6366 Fax (591)63663 www.emco-groep.nl College van Burgemeester en Wethouders van

Nadere informatie

1. Onderwerp Maatwerkvoorziening inkomensondersteuning

1. Onderwerp Maatwerkvoorziening inkomensondersteuning In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd.

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd. Raadsvoorstel Datum (datum) Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Dhr. Theunis Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Nota Verbonden Partijen Aan

Nadere informatie

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden 1. Inleiding Ten tijde van het schrijven van de kadernota 2016 wordt nog volop gewerkt aan de uitwerking van het proces Kracht#15. Voor het besluitvormingsproces dient de Kadernota 2016 in januari 2015

Nadere informatie

Besluitenlijst vergadering college van B&W d.d. 22-05-2012

Besluitenlijst vergadering college van B&W d.d. 22-05-2012 Besluitenlijst vergadering college van B&W d.d. 22-05-2012 Registratienummer: 2012/7540 Aanwezig : Burgemeester L.C. Poppe-de Looff N Weth. M.H.M.R. de Hoon-Veelenturf (voorzitter) J Weth. W. van Hees

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1076608 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1076607 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Ptjrmerend

Nadere informatie

Voor de overzichtelijkheid worden de door u gestelde vragen herhaald.

Voor de overzichtelijkheid worden de door u gestelde vragen herhaald. Fractie PvdA Stichtse Vecht Datum 10 oktober 2018 Onderwerp Aanvraag omgevingsvergunning Kleizuwe 129 te Vreeland Bijlage(n) 1. Feitenrelaas T 140346 F 0346 25 40 10 info@stichtsevecht.nl Team Omgevingskwaliteit

Nadere informatie

Notitie Wat kost RegioTaxiPlus

Notitie Wat kost RegioTaxiPlus Aan : Het college Van : Robrecht Lentink, afdeling samenleving Betreft : Notitie Wat kost RegioTaxiPlus Datum : 5 april 2012 Notitie Wat kost RegioTaxiPlus ( in relatie tot het Tweede besluit voorzieningen

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/45 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio

Nadere informatie

: agendapunt : Onderwerp : Regio Achterhoek, Algemeen bestuur vergadering 160309

: agendapunt : Onderwerp : Regio Achterhoek, Algemeen bestuur vergadering 160309 Zaaknummer : 165124 Afd.hfd. Collegevergaderin g : agendapunt : Onderwerp : Regio Achterhoek, Algemeen bestuur vergadering 160309 Portefeuillehouder : M.H.H. van Haaren-Koopman Meer informatie bij : R.

Nadere informatie

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen Agendaformulier B&W-vergadering 1 november 2016 Raadsinformatiebrief Programma Ruimte, Bouwen en Wonen Onderwerp Voorstel Tekst voor openbare besluitenlijst Integrale Strategie Ruimte De bijgevoegde raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 RAADSVOORSTEL Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9 Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 Portefeuillehouder: College datum: 6 mei 2009 Samengevat voorstel 1. Het jaarverslag 2008

Nadere informatie

Algemene stukken. Rondvraag. Burgemeester en wethouders

Algemene stukken. Rondvraag. Burgemeester en wethouders Openbare besluitenlijst vergadering van College van burgemeester en wethouders van 22 oktober 2013. Algemene stukken 1. Besluitenlijst 2. Openbare besluitenlijst 3. Akkoord stukken Besluitenlijst van de

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d. 2 april 2012: Agenda nr: 3 Onderwerp: Herstructureringsfaciliteit Wsw. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d. 2 april 2012: Agenda nr: 3 Onderwerp: Herstructureringsfaciliteit Wsw. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d. 2 april 2012: Agenda nr: 3 Onderwerp: Herstructureringsfaciliteit Wsw Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel De bezuinigingen op het

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Concept kadernota 2017 GR Kleinschalig Collectief Vervoer (KCV) Brabant Noordoost (Regiotaxi)

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Concept kadernota 2017 GR Kleinschalig Collectief Vervoer (KCV) Brabant Noordoost (Regiotaxi) GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 16 februari 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Concept kadernota 2017 GR Kleinschalig Collectief Vervoer (KCV) Brabant Noordoost

Nadere informatie

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard gemeente Valkenswaard Team Ruimtelijke ontwikkeling en economie 25-09-2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Definitie 3 3. Vergelijking veegplannen en postzegelbestemmingsplannen

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.19.0759 Landgraaf, 15 april 2019 ONDERWERP: Uitgangspuntennotitie begroting 2019-1 en 2020, concept 1e wijziging begroting 2019-1,

Nadere informatie

Verslag Dagelijks Bestuur

Verslag Dagelijks Bestuur Verslag Dagelijks Bestuur Datum : Maandag 24 oktober 2011 Plaats : Regiokantoor, Bestuurskamer Tijdstip : 14.30 uur Voorzitter : drs. F.A.M. Kerckhaert, plv. Secretaris : K. de Vries, a.i. Aanwezig : heren:

Nadere informatie

Fysieke dialoogtafel Dagactiviteiten

Fysieke dialoogtafel Dagactiviteiten Fysieke dialoogtafel Dagactiviteiten 16-03-2017 1 Openstellen markt maart 2017 producten 3 Openstelling markt maart 2017 Planning 4 Tussenstand werkgroep inhoudelijk integratie producten Doelstelling

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Nota van B&W Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. S.K. Satter Telefoon 5115708 E-mail: ssatter@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG/2006/729

Nadere informatie

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19.

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19. ADVIESNOTA AAN B&W Onderwerp en inhoud Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland Postregistratienummer *19.0003788* 19.0003788 Vertrouwelijk Sector Afdeling Medewerk(st)er Grondgebiedzaken RO M.

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven

Voorstel/alternatieven Voorstraat 31, Wissenkerke 4491 EV Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax 0113 377 300 Raadsvergadering d.d. 11-2-2016 Aan de Raad No. 8. Wissenkerke, 26-01-2016 Onderwerp: Voorstel bouw appartementencomplex

Nadere informatie

NOTA VOOR DE RAAD. c > Datum: 24 april 2015

NOTA VOOR DE RAAD. c > Datum: 24 april 2015 .2 re E u C o ō ĵ in C d- I WW w gemeente QoSterhOUt c c > NOTA VOOR DE RAAD Datum: 24 april 2015 Nummer raadsnota: BI.0150161 Onderwerp: Ontwerpbegroting 2016-2019 en jaarrekening 2014 van de Belastingsamenwerking

Nadere informatie

Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015 en scenariokeuze transitie werkvoorzieningsschap Zaanstreek-Waterland (Baanstede).

Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015 en scenariokeuze transitie werkvoorzieningsschap Zaanstreek-Waterland (Baanstede). Raadsvoorstel Raadsvergadering: 25 september 2014 Agendapunt: september 2014-9 Voorstelnummer: 9 Landsmeer, B&W vergadering 16 september 2014 Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015

Nadere informatie

aan kopie van datum regioraad

aan kopie van datum regioraad Memo aan kopie van datum Gemeenteraad Vertegenwoordigers 5112014 regioraad betreft Regioraad 12 november 2014 Geachte raadsleden, Ten behoeve van de voorbereiding van de regioraadsvergadering op 12 november

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 24 april 2012 Agendapunt: RTG: 10 april 2012

GEMEENTE NUTH Raad: 24 april 2012 Agendapunt: RTG: 10 april 2012 Reg.nr: FLO/2012/3693 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 24 april 2012 Agendapunt: RTG: 10 april 2012 AAN DE RAAD Onderwerp: aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw 1. Samenvatting De bezuinigingen op

Nadere informatie

1. Onderwerp Geactualiseerde projectbladen Uitvoeringprogramma Regionaal Verkeer en VervoerPlan (UP RVVP) met bijlagen 2.

1. Onderwerp Geactualiseerde projectbladen Uitvoeringprogramma Regionaal Verkeer en VervoerPlan (UP RVVP) met bijlagen 2. Oplegvel 1. Onderwerp Geactualiseerde projectbladen Uitvoeringprogramma Regionaal Verkeer en VervoerPlan (UP RVVP) met bijlagen 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan

Nadere informatie

Algemeen advies. Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Advies verordening Wmo 2018

Algemeen advies. Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Advies verordening Wmo 2018 Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD20170014 Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : verordening Wmo 2018 Geacht college, Op 15 augustus ontving de ASD de conceptverordening Wmo 2018.

Nadere informatie

Voorstel voor het aanpassen van de procedure toeleiding naar een Maatwerkvoorziening Maatschappelijke Ondersteuning, tegelijk plan van aanpak

Voorstel voor het aanpassen van de procedure toeleiding naar een Maatwerkvoorziening Maatschappelijke Ondersteuning, tegelijk plan van aanpak Voorstel voor het aanpassen van de procedure toeleiding naar een Maatwerkvoorziening Maatschappelijke Ondersteuning, tegelijk plan van aanpak Naar aanleiding van de uitspraken door Centrale Raad van Beroep

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Gt:MH NHJ ïl I. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van der Kooi Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Onderwerp: Uitvoeringsnotitie

Nadere informatie

Nota. Nota openbaar: Ja. Nummer: 14INT04226. Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER) Onderwerp:

Nota. Nota openbaar: Ja. Nummer: 14INT04226. Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER) Onderwerp: Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT04226 II Onderwerp: II Datum vergadering^ Ö Nota openbaar: Ja Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER)

Nadere informatie

Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan.

Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan. Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan. van der Zanden 1. Op pagina 2 van de raadsnota staat dat gehandicapte leerlingen

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Concept Beleidskader Maatschappelijke Zorg (na inspraak) 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Concept Beleidskader Maatschappelijke Zorg (na inspraak) 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Concept Beleidskader Maatschappelijke Zorg (na inspraak) 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Vanaf 1 januari 2015

Nadere informatie

B&W Vergadering. 1. kennisgenomen van de (geannoteerde) agenda voor de Algemene Ledenvergadering van de VNG op 14 juni 2017;

B&W Vergadering. 1. kennisgenomen van de (geannoteerde) agenda voor de Algemene Ledenvergadering van de VNG op 14 juni 2017; 2.1.3 Algemene Ledenvergadering VNG 2017 1 Dossier 1812 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1812 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 6 juni 2017 Agendapunt 2.1.3 Omschrijving Algemene Ledenvergadering

Nadere informatie

in de tien raden wordt vastgesteld, enerzijds als richtinggevende bouwsteen voor de

in de tien raden wordt vastgesteld, enerzijds als richtinggevende bouwsteen voor de Raadsvoorstel Voorstelnummer: Houten, 16 februari 2016 Onderwerp: Peilnota ruimtelijk-economische koers U-10 Beslispunten: 1. Kennis te nemen van de Peilnota ruimtelijk-economische koers van de bestuurstafels

Nadere informatie

HERORIËNTATIE DOELGROEPENVERVOER. Alleen ga je sneller; samen kom je verder. Portefeuillehouders Overleg Regio Alkmaar 7 januari 2015

HERORIËNTATIE DOELGROEPENVERVOER. Alleen ga je sneller; samen kom je verder. Portefeuillehouders Overleg Regio Alkmaar 7 januari 2015 HERORIËNTATIE DOELGROEPENVERVOER Alleen ga je sneller; samen kom je verder Portefeuillehouders Overleg Regio Alkmaar 7 januari 2015 Aanleiding bijeenkomst 1.Het contract voor Regiotaxi loopt af per 31

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Sinds 9

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0002878 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Memo bijgevoegd Te

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2010 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE afdoening:

GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE afdoening: reg.nummer: GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE Ingekomen: afdoening: datum: weeklijst/volgnr.: notulen/volgnr.: paraaf: Collegebesluit: ONDERWERP : Vergoeding kosten aan chronisch zieken en gehandicapten

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s G e m e e n t e S l u i s TERUGKOPPELING VERTEGENWOORDIGING IN HET SAMENWERINGSVERBAND COLLECTIEF VERVOER DOOR DHR. W. KRUIDENIER, DHR. A. SCHEPPERS EN DHR. L. VAN DEN BROECKE (PLV.) IN DE COMMISSIE SAMENLEVING

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 13 februari 2012 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen intergemeentelijke structuurvisie. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 13 februari 2012 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen intergemeentelijke structuurvisie. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 13 februari 2012 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen intergemeentelijke structuurvisie Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Zoals u

Nadere informatie

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 29 maart 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00263 Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Vooruitlopend op

Nadere informatie

Besluitenlijst burgemeester en wethouders, nr. 32, 19 augustus 2014

Besluitenlijst burgemeester en wethouders, nr. 32, 19 augustus 2014 Besluitenlijst burgemeester en wethouders, nr. 32, 19 augustus 2014 Aanwezig: Voorzitter: Secretaris: Wethouder: Wethouder: Jan Burger, loco Bert van den Brand, loco Wil Kosterman Hans Marchal Algemeen

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2012 Voorstelnummer : 12.09 Registratienummer : 12.022881 Portefeuillehouder : Mw. dr. M.W.M. de Vries Afdeling : BBO / Juridische Zaken Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Adviesnummer : Casenummer : Datum : 23 september 2014

GEMEENTE REIMERSWAAL. Adviesnummer : Casenummer : Datum : 23 september 2014 college Adviesnummer : Casenummer : 14.002567 Datum : 23 september 2014 Onderwerp: Tussenuitspraak van de Rechtbank Zeeland-West Brabant d.d. 6 augustus 2014 inzake het beroep en het verzoek om een voorlopige

Nadere informatie

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC Inleiding Om een solide financiële basis onder het Multifunctioneel Centrum (hierna: MFC) te realiseren is gezocht naar aanvullende partners. Inmiddels zijn de deelnemende

Nadere informatie

ALt. * Akkoord conform het voorstel. B&W voorstel. Datum vergadering 1 7 Hij~l Z015. Beslissing. Samenwerkingsovereenkomst Basismobiliteit

ALt. * Akkoord conform het voorstel. B&W voorstel. Datum vergadering 1 7 Hij~l Z015. Beslissing. Samenwerkingsovereenkomst Basismobiliteit B&W voorstel Agendapunt Nummer Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst Basismobiliteit Ambtenaar Afdeling Telefoonnummer E.J.A. Groen in 't Wout Maatschappelijke Ondersteuning (0318) 538778 Paraaf afdelingsmanager

Nadere informatie

B&W Vergadering. Dossiernummer 1431 Vertrouwelijk Vergaderdatum 21 februari 2017 Agendapunt

B&W Vergadering. Dossiernummer 1431 Vertrouwelijk Vergaderdatum 21 februari 2017 Agendapunt 2.1.10 Annotatie AB Omnibuzz 1 Dossier 1431 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1431 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 21 februari 2017 Agendapunt 2.1.10 Omschrijving Annotatie AB Omnibuzz Zaaknummer

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0572 B.17.0572 Landgraaf, 4 april 2017 ONDERWERP: Eerste begrotingsbijstelling 2017 en begroting 2018 & meerjarenperspectief

Nadere informatie

Basismobiliteit: van visie naar nieuwe samenwerking. Otto Cazemier & Anne Garretsen

Basismobiliteit: van visie naar nieuwe samenwerking. Otto Cazemier & Anne Garretsen Basismobiliteit: van visie naar nieuwe samenwerking Otto Cazemier & Anne Garretsen 21 oktober 2015 Basismobiliteit - Basismobiliteit = OV vangnet gecombineerd met gemeentelijk doelgroepenvervoer d.m.v.

Nadere informatie

Basistaak Efficiencytaak Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur X Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang. Datum: Informerend

Basistaak Efficiencytaak Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur X Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang. Datum: Informerend Oplegvel 1. Onderwerp Bezwaarschrift Rivierduinen subsidieverlening inloop GGZ 1 e helft 2016 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Basistaak Efficiencytaak Platformtaak volgens Dagelijks

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om per 1 februari 2014 deze maatregelen van de OV-Taxi door te voeren.

Voorgesteld wordt om per 1 februari 2014 deze maatregelen van de OV-Taxi door te voeren. Collegebesluit Onderwerp: Kostenbeheersing OV-taxi Reg. Nummer: 2013/511662 1. Inleiding In de periode 2011-2013 is geconstateerd dat de kosten van de OV-Taxi zijn toegenomen voor alle gemeenten in Zuid-Kennemerland

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. De werkgroep Gemeenschappelijke Regelingen heeft de volgende reactie gegeven: Volgnr

VOORSTEL AAN DE RAAD. De werkgroep Gemeenschappelijke Regelingen heeft de volgende reactie gegeven: Volgnr Onderwerp Beleidsbegroting 2012 Regionale Ambulancevoorziening Volgnr. 2011-043 Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Ambtenaar B.C. Koolstra Afdeling Samenleving Datum voorstel 17 mei 2011 Opiniërende

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

MEMO. Een effectieve en aantrekkelijke manier om dat te doen is door middel van een simulatie.

MEMO. Een effectieve en aantrekkelijke manier om dat te doen is door middel van een simulatie. MEMO AAN: Griffie gemeente Roosendaal T.A.V. Elsbeth van Straaten DATUM: 17 juli 2014 VAN: Alinda van Bruggen BETREFT: Simulaties sociaal domein voor raadsleden PAGINA S: 3 AANLEIDING Vanaf 1 januari 2015

Nadere informatie

(pagina 3) (pagina 6)

(pagina 3) (pagina 6) JAARREKENING 2014 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Aan de Raad Agendapunt: 6 Onderwerp: Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Kenmerk: Status: BV/JS Besluitvormend Kollum, 10 juni 2014 Samenvatting De Veiligheidsregio Fryslân (hierna

Nadere informatie

Verslag vergadering rekenkamercommissie d.d. 11 januari Aanwezig:

Verslag vergadering rekenkamercommissie d.d. 11 januari Aanwezig: Verslag vergadering rekenkamercommissie d.d. 11 januari 2016 Dinsdag 12 januari vindt een gesprek plaats met een kandidaat voor de vacante positie. Indien dit gesprek positief verloopt zal aan de beide

Nadere informatie

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid Advies B en W (openbaar) 1900 Afdeling Welzijn zaaknummer Z-14-11603 registratienummer ADV-14-02729 opsteller advies Mevrouw C. Potters-Kemp doorkiesnummer 010-5931898 directeur/afdelingshoofd mevrouw

Nadere informatie

Evaluatie O&O-fonds. Algemeen Bestuur. Datum 9 december 2015 RWB/AB/AR/

Evaluatie O&O-fonds. Algemeen Bestuur. Datum 9 december 2015 RWB/AB/AR/ Evaluatie O&O-fonds Aan Algemeen Bestuur Datum 9 december 2015 Status Kenmerk Besluit RWB/AB/AR/2015-0674 INLEIDING Op 8 juli heeft het Algemeen Bestuur aangegeven om in haar overleg van 9 december 2015

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 29 augustus Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 29 augustus Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000018939 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie