l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking."

Transcriptie

1 G e R REGIO WEST-BRABANT Voorstel Doorontwikkeling Regio West-Brabant Aan Algemeen bestuur Datum 23 maart 2017 Doel Besluiten Initiatiefnemer Dagelijks bestuur INLEIDING Op 7 april 2016 spraken leden van het algemeen bestuur, het dagelijks bestuur, voorzitters van portefeuillehoudersoverleggen en trekkers van bestuursopdrachten over de rol en de focus van Regio West-Brabant. Naar aanleiding daarvan hebben we voorzitter Paul Depla en trekker van de Strategische Agenda Steven Adriaansen, op 26 mei gevraagd om met een uitgewerkt plan te komen. De colleges van Ben W zijn op 7 februari 2017 in een netwerkbijeenkomst geïnformeerd en geconsulteerd over het door hen opgestelde plan. Aansluitend hebben we als dagelijks bestuur de voorstellen op enkele punten aangepast en vastgesteld. l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking. 2. Als pijlers van deze structuurversterking op regionale schaal economische zaken, arbeidsmarktbeleid, mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling aan te merken. 3. De governance (bestuurlijke organisatie) van het samenwerkingsverband Regio West- Brabant te wijzigen in : VOORSTEL 3.1 Een dagelijks bestuur (strategisch beraad RWB) dat bestaat uit een voorzitter, de vier voorzitters van de vaste adviescommissies en ca. drie gemeentelijke bestuurders die hun deskundigheid, netwerk en tijd willen inzetten voor de topsectoren. Dit wordt indien nodig nog aangevuld om geografische spreiding en deelname van grote en kleine gemeenten te bewerkstelligen. 3.2 Een algemeen bestuur waarin alle gemeenten vertegenwoordigd zijn en een gelijke stem hebben. Bij niet-financiële onderwerpen geldt een normale meerderheid van 10 gemeenten. Voor een besluit over financiële onderwerpen is een meerderheid van 10 gemeenten, die meer dan de helft van de inwoners representeren, nodig. 3.3 Vier vaste adviescommissies: economische zaken, arbeidsmarktbeleid, mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling.

2 4. Het 0&0-fonds vanaf 2018 alleen in te zetten voor de economisch-ruimtelijke activiteiten van RWB of derden. 5. Ten aanzien van andere taken dan de economisch-ruimtelijke en uitvoeringsgerichte taken het volgende af te spreken : 5.1 De colleges één maal per vier jaar in RWB-verband te laten besluiten over andere "collectieve taken" van RWB dan de economisch-ruimtelijke en de uitvoeringsgerichte taken. Dit zijn taken die in het belang van alle gemeenten worden verricht. 5.2 Te bepalen dat een meerderheid van 2/3 van de gemeenten (=13) die samen meer dan 2/3 van het aantal inwoners vertegenwoordigen, belang moet hechten aan uitvoering van de voorgestelde collectieve taak. De kosten van een collectieve taak worden dan aan alle gemeenten doorberekend. 5.3 Te bepalen dat "facultatieve" taken bij aanvang of tijdens een collegeperiode ondergebracht kunnen worden bij RWB. De kosten zijn voor rekening van de betreffende deelnemende gemeenten. 6. Het dagelijks bestuur opdracht te geven de implementatie van de beslispunten 1 tot en met 5 voor te bereiden, zodat de vernieuwde GR er bij aanvang van de nieuwe raadsperiode staat. 1.1 Hierdoor wordt duidelijker waar RWB voor staat en waar de focus ligt. De huidige regeling is een parapluregeling die zich richt op brede regionale samenwerking. RWB heeft hierdoor geen duidelijk profiel. Door de RWB te richten op economisch-ruimtelijke taken, is helder wat het doel van de RWB is. ARGUMENTEN 1.2 Economische structuurversterking staat bij de 19 colleges bovenaan de regionale agenda. Dit blijkt uit de collegeprogramma's en de gevoerde gesprekken. Het is bij uitstek een opgave die op regionaal niveau opgepakt moet worden en die ook voor alle gemeenten van belang is. 1.3 De West-Brabantse economie gaat relatief achteruit. Uit onderzoek (van onder andere Atlas voor Gemeenten) blijkt dat de economische ontwikkeling in West-Brabant achter blijft bij die in andere regio's, met name Zuidoost-Brabant. Samen met andere partijen wil RWB zich inzetten om de economische structuur in West-Brabant te versterken. 2.1 Voor de aangescherpte opgave van RWB, de economische structuurversterking zijn de velden economische zaken, arbeidsmarktbeleid, mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling het meest relevant. Op deze terreinen is de regio het aangewezen schaalniveau om ordenend en sturend

3 te acteren. Voor andere, eveneens belangrijke vestigingsfactoren als wonen, duurzaamheid, leefbaarheid en zorg ligt het accent veelal op lokaal of subregionaal niveau Hiermee borgen we een integrale benadering van vraagstukken. Door de vier voorzitters van de vaste adviescommissies en een aantal gemeentelijke boegbeelden van de topsectoren zitting te laten nemen in het strategische beraad, zorgen we dat verschillende invalshoeken een plaats krijgen in de besluitvorming Hiermee worden de inhoudelijke doelen gekoppeld aan de beschikbare middelen. Dit is nu niet het geval. Inhoudelijke discussies worden vooral gevoerd in de portefeuillehoudersoverleggen, terwijl DB en AB over de middelen besluiten. Door het strategisch beraad op beide vlakken een verantwoordelijkheid te geven, worden doelen en middelen beter tegen elkaar afgewogen Dit maakt een goede uitwisseling en afstemming binnen het totale West Brabantse economische ontwikkelsysteem mogelijk. Door het Strategisch Beraad wordt de overheidsinbreng in het triple helixoverleg geformuleerd en via een afvaardiging daar ingebracht. Via het Strategisch Beraad worden de overheidsgerelateerde acties van de triple helix vastgestelde agenda tot uitvoering gebracht Hiermee borgen we geografische spreiding en inbreng van zowel grotere als kleinere gemeenten Deze algemene omschrijving van de samenstelling van het algemeen bestuur schept ruimte voor een nadere invulling. Juridisch onderzoek is nodig om tot een rechtmatige governance te komen die de gewenste deelname van wethouders aan het dagelijks bestuur/strategisch Beraad mogelijk maakt Hiermee blijven de huidige zeggenschapsverhoudingen gehandhaafd. Door met een gekwalificeerde meerderheid van zowel een meerderheid van gemeenten als inwoners te werken, voorkomen we dat de grote gemeenten besluiten kunnen nemen die tegen de belangen van de kleine gemeenten ingaan en vice versa Dit is een efficiënte manier om onderwerpen binnen de pijlers economische zaken, arbeidsmarktbeleid, mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling te bespreken. In adviescommissies wordt het gesprek door verantwoordelijke wethouders gevoerd. Het Strategisch Beraad kan zich dan beperken tot bespreken van integrale opgaven.

4 4.1 Dit zorgt dat er onderzoeks- en ontwikkelmiddelen beschikbaar zijn voor economischeruimtelijke vraagstukken. Als we kiezen voor een focus op economisch-ruimtelijke taken, is het logisch dit ook als doel aan de fondsen die we beschikbaar hebben te verbinden. 5.1 Zo bieden we ruimte om ook op andere taken op West-Brabantse schaal samen te werken. Op een aantal andere terreinen willen gemeenten regionaal samenwerken. Als de facilitering hiervan niet door individuele gemeenten of derden georganiseerd wordt, blijft het mogelijk dat RWB deze ondersteunt Door periodiek, één keer in de vier jaar, keuzes te maken, zorgen we dat de uitgevoerde collectieve taken aansluiten op de behoeften van gemeenten. Hiermee borgen we dat de aangesloten gemeenten zich in de regionaal georganiseerde activiteiten blijven herkennen Voor de uitvoeringsgerichte taken gelden andere evaluatiemomenten. Voor de uitvoeringsgerichte taken (kleinschalig collectief vervoer, regioarcheologie, gebiedsgerichte aanpak verkeer en vervoer, routebureau en mobiliteitscentrum) zijn natuurlijke momenten vastgesteld waarop voortzetting (wat en waar) bekeken wordt Hierdoor voorkomen we 'freeriders'-gedrag. Bij collectieve taken, die in het belang van alle gemeenten worden uitgevoerd, betalen alle gemeenten mee. Of een collectieve taak wordt uitgevoerd wordt in RWB-verband bij gekwalificeerde meerderheid door de colleges beslist Hierdoor voorkomen we dat maar taken ondergebracht worden bij RWB omdat "dat dan niks of weinig kost" De kosten van facultatieve taken, waarvan alleen de daaraan deelnemende gemeenten profiteren, worden afgedekt door deze gemeenten. 6.1 Het dagelijks bestuur is het uitvoerend orgaan van de huidige samenwerking en is de aangewezen partij om veranderingen in gang te zetten en te realiseren. Het gaat aan de ene kant over het voorbereiden van noodzakelijke gemeentelijke besluitvorming zoals het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling en de begroting. Ook zijn het activiteiten die het dagelijks bestuur binnen de kaders zelf tot uitvoering kan brengen, zoals het samenstellen van een strategisch beraad. KANTTEKENING EN 1.1 Andere beleidsvelden krijgen hierdoor minder aandacht. Dit is een gevolg van de aan te brengen focus. Zonder focus krijgt RWB geen herkenbaarder profiel. 4.1 De middelen in het 0&0-fonds zijn beperkt. In het 0&0-fonds is nu jaarlijks 0,65 per inwoner beschikbaar. Dit is een beperkt bedrag om economisch-ruimtelijke ontwikkelingen in de regio aan te jagen.

5 5.1 Het onderbrengen van andere taken bij RWB, kan ten koste gaan van de economisch-ruimtelijke profilering. Het strategisch beraad heeft daarom een rol om de profilering van RWB als samenwerkingsverband te bewaken. Andere taken komen pas in aanmerking voor ondersteuning vanuit RWB als een gekwalificeerde meerderheid van colleges dat wil. 6.1 De voorgestelde veranderingen kunnen alleen doorgevoerd worden als alle colleges en raden uniforme besluiten nemen over de wijziging van de gemeenschappelijke regeling. Het creëren van breed draagvlak is daarom van groot belang. 6.2 De geformuleerde voorstellen hebben mogelijk tot gevolg dat de gemeente Tholen dubbele kosten heeft. Dit komt doordat sommige mogelijke collectieve taken ook in Zeeland worden uitgevoerd. Het dagelijks bestuur borgt in de aanpassing van de gemeenschappelijke regeling dat de hardheidsclausule in verband met de bijzondere positie van Tholen (artikel 28, lid 5) gehandhaafd blijft. BIJLAGEN l. 'Samen sterk voor werk in West-Brabant', versie zoals vastgesteld door het dagelijks bestuur RWB op 7 februari Aanbiedingsbrief van het dagelijks bestuur aan de colleges van B en W d.d. 10 februari 2017

Versie netwerkbijeenkomst 7 februari, incl. aanpassingen DB 1

Versie netwerkbijeenkomst 7 februari, incl. aanpassingen DB 1 Versie netwerkbijeenkomst 7 februari, incl. aanpassingen DB 1 WAAR IS HET OM BEGONNEN Economische positie West Brabant 9 2 2017 Regio West Brabant 2 AANTAL BANEN IN WEST BRABANT (2016) 100.000 75.000 50.000

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Eerste wijziging van de Gemeenschappelijke regeling Regio West-Brabant

BIJLAGE 1: Eerste wijziging van de Gemeenschappelijke regeling Regio West-Brabant BIJLAGE 1: Eerste wijziging van de Gemeenschappelijke regeling Regio West-Brabant De colleges van burgemeester en wethouders van de Gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle- Nassau, Bergen op Zoom, Breda,

Nadere informatie

SAMEN STERK VOOR WERK IN WEST-BRABANT

SAMEN STERK VOOR WERK IN WEST-BRABANT SAMEN STERK VOOR WERK IN WEST-BRABANT Zo scheppen we een excellent vestigingsklimaat 1 Ingrediënten 1. Onze uitdaging, onze doelen 2. De afgelegde route 3. Economisch-ruimtelijke taken RWB 3.1 Context

Nadere informatie

09 Voorstel. Kaderbrief Aan. Algemeen bestuur. Datum 5 december Doel. Besluitvormend. Initiatiefnemer. Strategisch beraad

09 Voorstel. Kaderbrief Aan. Algemeen bestuur. Datum 5 december Doel. Besluitvormend. Initiatiefnemer. Strategisch beraad 09 Voorstel Kaderbrief 2020 Aan Algemeen bestuur Datum 5 december 2018 Doel Initiatiefnemer Besluitvormend Strategisch beraad INLEIDING VOORSTEL De gezamenlijke gemeenten hebben voor de verbonden partijen

Nadere informatie

Evaluatie O&O-fonds. Algemeen Bestuur. Datum 9 december 2015 RWB/AB/AR/

Evaluatie O&O-fonds. Algemeen Bestuur. Datum 9 december 2015 RWB/AB/AR/ Evaluatie O&O-fonds Aan Algemeen Bestuur Datum 9 december 2015 Status Kenmerk Besluit RWB/AB/AR/2015-0674 INLEIDING Op 8 juli heeft het Algemeen Bestuur aangegeven om in haar overleg van 9 december 2015

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Te besluiten om: 1. In te stemmen met voorgestelde doorontwikkeling van de regionale samenwerking

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling Regio West Brabant

Gemeenschappelijke Regeling Regio West Brabant Gemeenschappelijke Regeling Regio West Brabant De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Aalburg, Alphen Chaam, Baarle Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten Leur, Geertruidenberg,

Nadere informatie

Model Vervoersregio en Economische Profilering. Beschrijving model

Model Vervoersregio en Economische Profilering. Beschrijving model Model Vervoersregio en Economische Profilering Beschrijving model In dit model richt de samenwerking in de stadsregio zich op de economische profilering en ontwikkeling van het gebied en de daarmee verband

Nadere informatie

Regio Noordoost-Brabant. Doorgroei Governance

Regio Noordoost-Brabant. Doorgroei Governance Regio Noordoost-Brabant Doorgroei Governance Aanleiding 1. Verhouding Bestuurlijke Regiegroep Strategisch Beraad: Wie besluit over wat? 2. Behoefte aan meer daadkracht/slagvaardigheid, ook t.b.v. (co-)financiering

Nadere informatie

Bijlage agendapunt 09 AB-vergadering 4 juli e Bestuursrapportage 2018 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant

Bijlage agendapunt 09 AB-vergadering 4 juli e Bestuursrapportage 2018 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant Bijlage agendapunt 09 AB-vergadering 4 juli 2018 1e Bestuursrapportage 2018 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant 1 e bestuursrapportage 2018 Regio West-Brabant Pagina 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Bijlage 1 agendapunt 07 AB-vergadering 5 december e Bestuursrapportage 2018 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant

Bijlage 1 agendapunt 07 AB-vergadering 5 december e Bestuursrapportage 2018 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant Bijlage 1 agendapunt 07 AB-vergadering 5 december 2018 2e Bestuursrapportage 2018 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant 2 e bestuursrapportage 2018 Regio West-Brabant versie t.b.v. algemeen bestuur

Nadere informatie

1e Bestuursrapportage 2016 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant

1e Bestuursrapportage 2016 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant 1e Bestuursrapportage 2016 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant 1 e bestuursrapportage 2016 Regio West-Brabant Pagina 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 1. Inleiding... 4 1.1 Leeswijzer... 5

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

1. Onderwerp Beëindiging deelname Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Rijn Gouwe (RPA) 2. Rol van het

1. Onderwerp Beëindiging deelname Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Rijn Gouwe (RPA) 2. Rol van het In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Samenwerking en Toekomst Drechtsteden

Samenwerking en Toekomst Drechtsteden sterke, aantrekkelijke, bereikbare regio politiek/maatschappelijk gestuurd rmjp Samenwerking en Toekomst Drechtsteden Toekomst Netwerkbestuur 20 maart 2013 programmering: helder belegde bevoegdheden doortastend

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer H. ter Heegde, burgemeester Wijziging gemeenschappelijke regeling Regio Gooi en Vechtstreek 2018

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer H. ter Heegde, burgemeester Wijziging gemeenschappelijke regeling Regio Gooi en Vechtstreek 2018 Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 320653 De heer H. ter Heegde, burgemeester Wijziging gemeenschappelijke regeling Regio Gooi en Vechtstreek 2018 Aan de raad, 1. Beslispunten De raad

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Beschrijving regionale arrangementen Leiden, Zwolle, Eindhoven en Rotterdam

Beschrijving regionale arrangementen Leiden, Zwolle, Eindhoven en Rotterdam Eindrapport Beschrijving regionale arrangementen Leiden, Zwolle, Eindhoven en Rotterdam Bijlage 7 bij onderzoeksrapport regionaal arrangement gemeente Dordrecht Frederik van Dalfsen Laurens Vellekoop Anne

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 9 juli 2018 Zaaknummer: 500858 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij

Nadere informatie

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd.

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd. Raadsvoorstel Datum (datum) Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Dhr. Theunis Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Nota Verbonden Partijen Aan

Nadere informatie

Ons kenmerk 1015086265

Ons kenmerk 1015086265 gemeente WW w Oosterhout iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuii Aan de gemeenteraad Datum 19 januari 2016 2 O JAN. 2016 Uw kenmerk Regionale samenwerking Ons kenmerk 1015086265 In behandeling bij w.smulders@oosterhout.nl

Nadere informatie

Bezoek Regio Arnhem - Nijmegen. 6 September 2017

Bezoek Regio Arnhem - Nijmegen. 6 September 2017 Bezoek Regio Arnhem - Nijmegen 6 September 2017 Metropoolregio Eindhoven: transitie naar een bestuurlijk netwerk - Nieuwe uitdaging, nieuwe aanpak - SRE te bureaucratisch Samenwerking terug bij de gemeenten:

Nadere informatie

- dhr. M.J. Bezuijen (DB) - dhr. R. Koster - dhr. A. Koster. - mw. D. Abbas - mw. E.A. Wensing-Weber

- dhr. M.J. Bezuijen (DB) - dhr. R. Koster - dhr. A. Koster. - mw. D. Abbas - mw. E.A. Wensing-Weber OPLEGNOTITIE Onderwerp: Benoemen leden in de nieuwe Regioraad van de Stadsregio Amsterdam - dhr. M.J. Bezuijen (DB) - dhr. R. Koster - dhr. A. Koster - mw. D. Abbas - mw. E.A. Wensing-Weber - dhr. C.H.

Nadere informatie

Nieuwe fase in samenwerking in de regio

Nieuwe fase in samenwerking in de regio Nieuwe fase in samenwerking in de regio Presentatie voor de gemeenteraad Opbouw MRDH en Afbouw Haaglanden 2 september 2014 Aanleiding voor de presentatie MRDH: Consultatiepakket gemeenten om daadwerkelijke

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/45 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio

Nadere informatie

CONCEPT. Voorstel Tot vaststelling herziene begroting 2014 en vaststelling van uitgangspunten voor de nieuwe gemeenschappelijke regeling

CONCEPT. Voorstel Tot vaststelling herziene begroting 2014 en vaststelling van uitgangspunten voor de nieuwe gemeenschappelijke regeling CONCEPT Voorstel Tot vaststelling herziene begroting 2014 en vaststelling van uitgangspunten voor de nieuwe gemeenschappelijke regeling Vergadering Regioraad d.d. 19 februari 2014 AGENDAPUNT Aan de Regioraad,

Nadere informatie

De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht

De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht Postadres: Postbus 350 3300 AJ Dordrecht De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht Gemeente Dordrecht Spuiboulevard 300 3311 GR Dordrecht

Nadere informatie

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen Agendaformulier B&W-vergadering 1 november 2016 Raadsinformatiebrief Programma Ruimte, Bouwen en Wonen Onderwerp Voorstel Tekst voor openbare besluitenlijst Integrale Strategie Ruimte De bijgevoegde raadsinformatiebrief

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Concept kadernota 2017 GR Kleinschalig Collectief Vervoer (KCV) Brabant Noordoost (Regiotaxi)

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Concept kadernota 2017 GR Kleinschalig Collectief Vervoer (KCV) Brabant Noordoost (Regiotaxi) GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 16 februari 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Concept kadernota 2017 GR Kleinschalig Collectief Vervoer (KCV) Brabant Noordoost

Nadere informatie

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer Datum Zaaknummer Datum 04-04-2012 Portefeuillehouder Leisink Vertrouwelijk nee Dienst Stadsontwikkeling In DT Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Nadere informatie

Onderwerp: Wijziging gemeenschappelijke regeling GGD Midden Nederland tot gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht

Onderwerp: Wijziging gemeenschappelijke regeling GGD Midden Nederland tot gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht Raadsvergadering d.d. 26 november 2013 Nr. : 9 Aan de raad van de gemeente Lopik. Onderwerp: Wijziging gemeenschappelijke regeling GGD Midden Nederland tot gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht

Nadere informatie

Profielschets Voorzitter Provinciale Omgevingscommissie / Lid bestuur BrabantAdvies Provincie Noord-Brabant

Profielschets Voorzitter Provinciale Omgevingscommissie / Lid bestuur BrabantAdvies Provincie Noord-Brabant Profielschets Voorzitter Provinciale Omgevingscommissie / Lid bestuur BrabantAdvies Provincie Noord-Brabant ERLY the consulting company Opdrachtgever: Provincie Noord-Brabant Datum: mei 2015 Adviseur:

Nadere informatie

Raadsvoorsteltot het (her)benoemen en voordragen van vertegenwoordigers

Raadsvoorsteltot het (her)benoemen en voordragen van vertegenwoordigers gemeente Eindhoven Juridische Zaken Raadsnummer XO.Rg70$.OOI Inboeknummer robstoobar Beslisdatum B%W t8 mei aoro Dossiernummer 020 I53 Raadsvoorsteltot het (her)benoemen en voordragen van vertegenwoordigers

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0013626* 17.0013626 Raadsvergadering: 21-12-2017 Voorstel: 8.51 Agendapunt: 19 Onderwerp Verbetering informatievoorziening door gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

Aan : Colleges en Gemeenteraden van de 21 regiogemeenten Van : Bestuurlijke werkgroep evaluatie Metropoolregio Eindhoven Datum : 13 juni 2016

Aan : Colleges en Gemeenteraden van de 21 regiogemeenten Van : Bestuurlijke werkgroep evaluatie Metropoolregio Eindhoven Datum : 13 juni 2016 Aan : Colleges en Gemeenteraden van de 21 regiogemeenten Van : Bestuurlijke werkgroep evaluatie Metropoolregio Eindhoven Datum : 13 juni 2016 Onderwerp : Uitwerking onderzoeksvraagstelling evaluatie bestuurlijke

Nadere informatie

VOORBLAD Agendapunt 3 Regionalisering Leerplicht

VOORBLAD Agendapunt 3 Regionalisering Leerplicht VOORBLAD Agendapunt 3 Regionalisering Leerplicht Zorg, Welzijn, Onderwijs Datum 6 december 2011 Het project Regionalisering Leerplicht/RMC West-Brabant Niveau 1 (gemeenschappelijke leerlingenadministratie)

Nadere informatie

Update Metropoolregio Eindhoven Werken aan samenwerken. Plan van aanpak Versie 6 december 2017

Update Metropoolregio Eindhoven Werken aan samenwerken. Plan van aanpak Versie 6 december 2017 Update Metropoolregio Eindhoven Werken aan samenwerken Plan van aanpak Versie 6 december 2017 Aanleiding Update samenwerking Bij de oprichting van de Metropoolregio Eindhoven in maart 2015 is afgesproken

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0012169* 15.0012169 Raadsvergadering: 17-12-2015 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Wijziging van de Westfriese gemeenschappelijke regelingen Behandeld

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Informatiemanagement Jeugdhulp. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan

Oplegvel. 1. Onderwerp Informatiemanagement Jeugdhulp. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Sinds 9

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Zienswijze op Regionale Agenda 2015-2018 MRE Registratienummer: 00529485 Op voorstel B&W d.d.: 18 november 2014 Datum vergadering: 9 december 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Sinds 9

Nadere informatie

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH GS-BRIEF Onderwerp: Achterhoek Board Beslispunten: 1. Besluiten tot deelname in de Achterhoek Board 2. besluiten tot voordragen portefeuillehouder gebiedsopgave Achterhoek als lid van de Achterhoek Board

Nadere informatie

concept besluitenlijst constituerend beraad

concept besluitenlijst constituerend beraad concept besluitenlijst constituerend beraad Aanwezig Burgemeester M. Schoenmaker Afwezig - Wethouder T. van Vugt Wethouder C.P. Dijkstra Wethouder R.A. Tetteroo Wethouder M. Bunnik Wethouder H. Niezen

Nadere informatie

De opgave. Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen

De opgave. Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen De opgave + Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen - Kwetsbare eigen organisatie Beperkte investeringsbudgetten Onvoldoende slagkracht

Nadere informatie

Onderwerp Holland Rijnland vergadering Algemeen Bestuur 30 oktober Besluitvormend

Onderwerp Holland Rijnland vergadering Algemeen Bestuur 30 oktober Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 22 oktober 2013 nummer: 2013_BW_00656 Onderwerp Holland Rijnland vergadering Algemeen Bestuur 30 oktober 2013 - vormend Beknopte samenvatting Het betreft de vergadering

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 6 juli 2017 Commissievergadering d.d. : 13 juni 2017 Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder R. Kruijswijk Programmaonderdeel : 801.

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Financiële afwikkeling Regionaal Platform Arbeidsmarkt Rijn Gouwe (RPA) 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Arbeidsmarkt

Nadere informatie

Adviesnota raad. Vaststellen zienswijzen over de begrotingen 2020 van vier gemeenschappelijke regelingen

Adviesnota raad. Vaststellen zienswijzen over de begrotingen 2020 van vier gemeenschappelijke regelingen *19bs00036* Datum besluitraad : 14 mei 2019 Datum oordeelraad : 23 april 2019 Agendapunt : Datum B en W : 2 april 2019 Volgnummer : 19bs00036 19.017 Programma begroting : 0, 1, 3, 7 en 8 Gewijzigd voorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Raadsvoorstel Vergadering: : 28 april 2008 Agendanummer : 7 Opiniërende vergadering : 14 april 2008 Portefeuillehouder : L.C.J. Lijmbach Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Aan de raad,

Nadere informatie

Stijn Smeulders / september 2017

Stijn Smeulders / september 2017 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email Stijn Smeulders 06-14164246 stijn.smeulders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 280559/287224 21 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

raadsvoorstel voorstel B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten:

raadsvoorstel voorstel B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten: raadsvoorstel zaak/onderwerp Z-15-07182 / Vaststellen van de zienswijze op de conceptbegroting voor 2016 van de Gemeenschappelijke Regeling Kust-, Duin- en Bollenstreek (GR-KDB) portefeuillehouder J. Roeffen

Nadere informatie

Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland

Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland Gemeenteraden Ambitiebepaling, kaderstelling en controle op hoofdlijnen van beleid Besluiten over meerjarenprogramma s speerpunten Besluiten over

Nadere informatie

Governance FUMO Samen aan het stuur

Governance FUMO Samen aan het stuur Governance FUMO Samen aan het stuur Vastgesteld door het algemeen bestuur van de FUMO pm Inhoud 1 Governance op hoofdlijnen... 3 1.1 Governance FUMO... 3 1.2 Doel... 3 2 De governance toegelicht... 4 2.1

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7. Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7. Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7 Raadsvergadering van 13 november 2008 Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0015677* 17.0015677 Raadsvergadering: 1-2-2018 Voorstel: 2.46 Agendapunt: 13 Onderwerp Definitief besluit Muziekeducatie nieuwe stijl, Opmeer Actief

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! en Werkbedrijf Noordoost Brabant

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! en Werkbedrijf Noordoost Brabant GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 5 april 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! 2016-2020 en Werkbedrijf

Nadere informatie

Regio West-Brabant 1 Bestuursrapportage. Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant

Regio West-Brabant 1 Bestuursrapportage. Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant Regio West-Brabant e 1 Bestuursrapportage 20 19 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant Inhoud 1. Algemene veranderingen & opmerkingen 4 2. Primaire taken 6 4 Totaaloverzicht 22 Bijlage Beschikkingen

Nadere informatie

Onze gemeenschappelijke ambitie:

Onze gemeenschappelijke ambitie: 1 Concept-versie versnellingsafspraken vanuit de provinciale opgaven voor de regio Hart van Brabant d.d. 15 november Document ten behoeve van dialoog tussen het College van Gedeputeerde Staten van Noord

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Schoolverlaters Voortgezet Speciaal Onderwijs en Praktijkonderwijs (VSO/PrO) 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Vianen, Nieuwegein, IJsselstein, Utrecht, Stichtse Vecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en Houten

De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Vianen, Nieuwegein, IJsselstein, Utrecht, Stichtse Vecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en Houten 1 Bestuursconvenant Mobiliteit in grootstedelijk Utrecht De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Vianen, Nieuwegein, IJsselstein, Utrecht, Stichtse Vecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en

Nadere informatie

RWB integraler, sneller en slagvaardiger op koers

RWB integraler, sneller en slagvaardiger op koers RWB integraler, sneller en slagvaardiger op koers Past de opzet en werkwijze die de Regio West-Brabant hanteert, nog wel bij wat gemeenten, bedrijfsleven, onderwijs en externe partners van ons vragen?

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Ontwikkeling Sociaal Domein, opgave collegeperiode

Ontwikkeling Sociaal Domein, opgave collegeperiode Ontwikkeling Sociaal Domein, opgave collegeperiode 2018-2022 Missie: sociale stijging voor onze inwoners 2 Netwerkbijeenkomst Helmond Visie op ondersteuning & transformatie in SD 78mln 27mln 27mln 3 Netwerkbijeenkomst

Nadere informatie

A-5 Toekomst Regionale Samenwerking Portefeuillehouder Bestuurlijke Toekomst Mathijs Triou

A-5 Toekomst Regionale Samenwerking Portefeuillehouder Bestuurlijke Toekomst Mathijs Triou agendapunt : A-5 vergaderdatum : 14 januari 2016 onderwerp : aangemeld door : behandelend ambtenaar : paraaf afdelingshoofd : A-5 Toekomst Regionale Samenwerking Portefeuillehouder Bestuurlijke Toekomst

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Verlenging convenant regionale samenwerking Noordoost-Brabant.

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Verlenging convenant regionale samenwerking Noordoost-Brabant. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 5 april 2015 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Verlenging convenant regionale samenwerking Noordoost-Brabant. Samenvatting In

Nadere informatie

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12-05-2016 16-023 Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Aan de raad, Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK

KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK ALGEMEEN Woningstichting Wonen Vierlingsbeek is een kleine woningcorporatie (ca. 500 vhe) met een sterke lokale binding. De stichting wordt bestuurd door een

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: 1. wijziging gemeenschappelijke regeling Promen 2. vaststelling verordening persoongebonden budget begeleid werken Wsw

Nadere informatie

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven Plaats voor een heading Jean Paul Kroese 26 april 2012 Opbouw presentatie 1. Kenmerken Regio Eindhoven 2. Regionale ambitie en inhoudelijke opgave 3. Governance

Nadere informatie

Datum: Adviserend

Datum: Adviserend 15 PHO voorstel verlenging Regiotaxi Oplegvel 1. Onderwerp Verlenging Regiotaxi Holland Rijnland 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Basistaak Efficiencytaak Platformtaak

Nadere informatie

: invoering Participatiewet in Oost-Groningen

: invoering Participatiewet in Oost-Groningen Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Toekomst regionale samenwerking. Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking. Beleid en regie W. Hilboezen P.J.

Raadsvoorstel. Toekomst regionale samenwerking. Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking. Beleid en regie W. Hilboezen P.J. Titel Nummer 13/73 Toekomst regionale samenwerking Datum 30 oktober 2013 Programma Fase Onderwerp Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan

Nadere informatie

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer Raadsvoorstel Visie vernieuwing sociaal Domein Raadsnummer: 2013-069 Registratiekenmerk: Onderwerp: Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in Nijkerk Korte inhoud: "Iedereen telt en doet mee" De

Nadere informatie

2. Kennis te nemen van de uitvoeringsagenda van de Ruimtelijk-economische koers U10 Samen op weg naar een Uitvoeringsagenda (bijlage 2).

2. Kennis te nemen van de uitvoeringsagenda van de Ruimtelijk-economische koers U10 Samen op weg naar een Uitvoeringsagenda (bijlage 2). RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 5 oktober 2017 17-072 Onderwerp Ruimtelijk-economische koers en uitvoeringsagenda U10 Aan de raad, Onderwerp Ruimtelijk-economische koers en uitvoeringsagenda U10

Nadere informatie

Ontwerpbegroting 2019

Ontwerpbegroting 2019 Ontwerpbegroting 2019 Gezonde groei Vastgesteld Bestuurlijk Overleg. Regio Arnhem Nijmegen De regionale samenwerking tussen 18 gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen is geborgd in het Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Bijlage 5 Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Aanbevelingen rapport Rekenkamer Breda 1. Geef als raad opdracht aan het college om samen met de raad een nieuwe Nota Verbonden

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

Onderwerp Samengaan gemeenschappelijke regelingen Het Twiske en Landschap Waterland

Onderwerp Samengaan gemeenschappelijke regelingen Het Twiske en Landschap Waterland Adviescommissie 18 oktober 2010 Dagelijks bestuur 04 november 2010 Algemeen bestuur 18 november 2010 Aantal bijlagen: 4 Agendapunt: 11 Onderwerp Samengaan gemeenschappelijke regelingen Het Twiske en Landschap

Nadere informatie

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN).

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN). Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14443 Datum : 29 mei 2012 Programma : Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. T. de Jong Informatie

Nadere informatie

Openbaar ja. * Indien openbaar vertrouwelijke feiten opnemen in afzonderlijke bijlage.

Openbaar ja. * Indien openbaar vertrouwelijke feiten opnemen in afzonderlijke bijlage. Behandeld door: gem secr Datum: 24-6-2013 Openbaar ja Control akkoord Adviesnota Verantw. Portefeuillehouder J.C. Westmaas Maak keuze s w w w b Besluit conform d.d Afdeling Akkoord Bespreken Besluit d.d.

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Concept jaarrekening 2018 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Een financieel gezond samenwerkingsverband 4. Behandelschema: Datum: Informerend

Nadere informatie

Nota inzake Economic Development Board

Nota inzake Economic Development Board Nota inzake Economic Development Board Inleiding De economische ontwikkeling van Noord-Limburg krijgt een grote impuls met de campusontwikkeling, maar daarmee zijn niet alle economische uitdagingen deze

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Promen

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Promen COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Promen Te besluiten om 1. In principe de 'Wijzigingsregeling gemeenschappelijke regeling Promen 2015" vast te stellen; 2. Een definitief

Nadere informatie

Geraadpleegd

Geraadpleegd VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: H. Steijn Tel.nr. : 06-35113525 Geraadpleegd consulent Datum: 13 november 2013 Team: JLV Financieel: Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt.

Nadere informatie

o~~çëîççêëíéä==========

o~~çëîççêëíéä========== Gewijzigd svoorstel (voorheen RA09.0016) o~~çëîççêëíéä========== låçéêïéêéw= Opheffingsbesluit gemeenschappelijke regeling EMCO-groep. Portefeuillehouder: J. Kuper Dienst Beleid Beleidsvoorbereiding D.W.

Nadere informatie

besproken en goedgekeurd d.d. voorzitter secretaris

besproken en goedgekeurd d.d. voorzitter secretaris AB-advies schap: AB-vergadering van: 2 juli 2015 behoort bij agendapunt: 5a kenmerk: opsteller: e-mail: besproken en goedgekeurd d.d. voorzitter secretaris Onderwerp Voorstel aanpassing ontmantelingsproces

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Inleiding In Langedijk lopen momenteel een aantal grote, ingrijpende projecten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van door de gemeente ingestelde klankbordgroepen. Daarnaast

Nadere informatie

Nr. 2011-052 Houten, 27 september 2011

Nr. 2011-052 Houten, 27 september 2011 Raadsvoorstel Nr. 2011-052 Houten, 27 september 2011 Onderwerp: Bereikbaarheidsvisie Beslispunten: 1. De bereikbaarheidsvisie vast te stellen als ambitie en agenda voor de bereikbaarheid van Houten Samenvatting:

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

Het memo wordt afgesloten met een advies aan het Bestuurlijk Provinciaal handhavingsoverleg van 20 december 2012.

Het memo wordt afgesloten met een advies aan het Bestuurlijk Provinciaal handhavingsoverleg van 20 december 2012. B-PHO 20 december 12; agendapunt 5 MEMO Noties ter beoordeling van de voortzetting en positionering van de PHO werkgroepen Kwaliteit en Handhaving Bouwstoffen en Ketenbeheer in relatie tot de ontwikkeling

Nadere informatie

Zienswijze conceptbegroting 2017 Gemeenschappelijk Orgaan Regio Arnhem Nijmegen. Onze zienswijze is dat wij instemmen met de conceptbegroting 2017.

Zienswijze conceptbegroting 2017 Gemeenschappelijk Orgaan Regio Arnhem Nijmegen. Onze zienswijze is dat wij instemmen met de conceptbegroting 2017. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Zienswijze conceptbegroting 2017 Gemeenschappelijk Orgaan Regio Arnhem Nijmegen Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Wij

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen.

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen. Vragen ter voorbereiding op de commissie Onderwerp: Integrale Strategie Ruimte. Gesteld door: VVD / I. Luijendijk Datum: 27 augustus 2017 Portefeuillehouder: Mart Wijnen Teammanager: Hans Appelmans Deadline:

Nadere informatie

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Bijlage 5 bij Raadsvoorstel Regionale Agenda dd 16 mei 2011 Bestuursovereenkomst Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Vastgesteld door de Stuurgroep Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar op

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: BP16.00192 Datum: Toekomstagenda Vijf van de Meierij.

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: BP16.00192 Datum: Toekomstagenda Vijf van de Meierij. Datum: Onderwerp Toekomstagenda Vijf van de Meierij Status Besluitvormend Voorstel 1. De Toekomstvisie Vijf van de Meierij als vertrekpunt te hanteren voor verdere samenwerking op subregionaal niveau,

Nadere informatie

Memo aan de Achterhoekse gemeenteraadsleden

Memo aan de Achterhoekse gemeenteraadsleden Memo aan de Achterhoekse gemeenteraadsleden 16 november 2017 In september-oktober 2017 is het dagelijks bestuur van Regio Achterhoek bij alle gemeenteraden op bezoek geweest om het samenwerkingsvoorstel

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 6 maart 2019

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 6 maart 2019 Oplegvel 1. Onderwerp Regionale werkagenda jeugd 2019 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Om in samenhang en samenwerking invulling te

Nadere informatie

3.3 Bestuur en Middelen

3.3 Bestuur en Middelen 3.3 Bestuur en Middelen Het behartigen van gemeenschappelijke belangen van de gemeenten op de in de gemeenschappelijke regeling genoemde beleidsterreinen binnen de ruimtelijke en sociale agenda die bepalend

Nadere informatie