Waar gaan we het over hebben?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waar gaan we het over hebben?"

Transcriptie

1 Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: is erg belangrijk. We weten dat als je in de puberteit komt er allerlei dingen aan je lijf gaan veranderen. We hebben in een eerdere bijeenkomst al een aantal van die lichamelijke veranderingen genoemd zoals dat je meer gaat zweten. Maar er is meer. Vandaag bespreken we wat dat allemaal is en wat je er aan kunt doen. Je lijf kun je natuurlijk gewoon blijven wassen, maar er moet wel meer aandacht aan je oksels en je kruis besteed worden. Ook zul je je misschien vaker moeten wassen. Als je dat niet doet is het mogelijk dat vrienden je uit de weg gaan, omdat je niet fris ruikt. Naast het wassen heeft je lichaam extra verzorging nodig. Er is een kans dat je acne (jeugdpuistjes) krijgt (niet iedereen krijgt puistjes). Om dit tegen te gaan zijn er allerlei middeltjes bij de drogist te koop. Wanneer je beharing krijgt onder je oksels, zul je deodorant moeten gaan gebruiken. Het donshaar, dat je hele leven al op je gezicht te zien is, gaat opeens groeien en wordt steviger, je moet je gaan scheren. Misschien nog niet elke dag maar een of meerdere keren per week. Daar spreken we vandaag over. We geven een aantal tips die met je hygiëne te maken hebben. De bijeenkomst sluiten we af met een vragenronde: is er iets wat je niet begrijpt of heb je nog iets te zeggen of te vragen? Agenda De vragen bespreken die je hebt over de vorige bijeenkomst. Wassen is niet meer zoals voor je puberteit, je zult extra aandacht moeten geven aan delen van je lichaam. Jeugdpuistjes, hoe kun je die verzorgen? Deodorant, waarom en welk soort kun je gebruiken? Scheren, voor welke methode kies je? De bijeenkomst afsluiten. Hoe vind je het deze keer, zijn er nog vragen?

2 (invulblad) Wat is voor jou hygiëne? Vind jij hygiëne belangrijk? Schrijf hieronder waarom je dit wel of niet belangrijk vindt. Welke gevolgen kan het hebben voor jezelf (je lichaam) en voor de mensen in je omgeving als je niet hygiënisch bent?

3 is erg belangrijk. Zeker als je in de puberteit komt gaan er allerlei dingen in je lijf veranderen. Zo geven je zweetklieren tijdens de puberteit meer zweet af dan voor die tijd of als je volwassen bent. Onder je oksels, in je handpalmen en onder je voetzolen zitten meer zweetklieren dan op de rest van je lichaam. Zweet zelf ruikt niet, want dat bestaat voor 99% uit water met een klein beetje zout. De geur wordt veroorzaakt door bacteriën op de huid die het zweet afbreken. De bacteriën zitten vooral veel op plekken van je lichaam waar het warmer is: onder je oksels en in je schaamstreek. Als je je niet goed wast ga je naar zweet ruiken. Onder je oksels zal de geur het ergst zijn omdat daar speciale zweetklieren zitten. Mensen zullen het niet prettig (en soms vervelend) vinden als ze je zweet ruiken als je dichtbij ze staat. Schone kleren aantrekken is natuurlijk belangrijk maar helpt niet bij het tegenhouden van lichaamsgeuren. Daarom moet je niet te lang in dezelfde kleren blijven rondlopen maar moet je je ook goed wassen en dan zeker op plaatsen rond je penis, je billen en onder je oksels. Je gebruikt op deze plaatsen zeep en een washandje of spons. Dat gaat gewoon makkelijker. Je penis Als je besneden bent kun je er gewoon met het washandje of spons over heen gaan en het goed schoonmaken. Als je niet besneden bent schuif je met je ene hand het vel (de voorhuid) terug en was je je eikel goed. Dat is belangrijk want er kan vuil achter de eikel blijven waardoor je makkelijk ontstekingen kunt krijgen. De huid van je eikel is erg gevoelig en dun. Spoel de zeep goed af en schuif dan weer de voorhuid terug.

4 Je billen Ga goed met een washandje of spons tussen je billen en maak vooral je anus goed schoon. Ook hier weer goed afspoelen. Je oksels Goed schoonmaken met water en zeep. Nadat je je afgedroogd hebt gebruik je deodorant. Daar gaan we verder op in. Regels Je doucht jezelf elke dag. In bad gaan kan natuurlijk ook. Douchen hoeft niet lang te duren, het hele lijf wassen en afspoelen, inclusief de penis, de billen en de oksels, kan binnen 5-10 minuten. Je penis en tussen je billen wassen hoeft niet meer dan 1 minuut te duren. Het kan zijn dat het een dag niet lukt om jezelf te douchen, dan was je die dag toch je penis, billen en oksels, b.v. aan de wastafel met een washandje. Droog je hele lijf goed af met een handdoek. Kleding. Trek elke dag schoon ondergoed aan. Bovenkleding (bijvoorbeeld een t-shirt) die direct in aanraking komt met je huid verschoon je ook elke dag. Broeken kun je iets langer dragen maar zeker niet langer dan een week.

5 Acne Wat is acne? Acne is de officiële naam voor wat wij puistjes, pukkels of mee-eters noemen. We hebben over ons hele lichaam talgklieren. Het meest komen ze voor in het gezicht, de nek, op de borst en op de rug. Dit zijn ook de plekken waar acne het meest voorkomt. Elk haartje op ons lichaam heeft een haarzakje en elk haarzakje heeft een eigen talgkliertje. Elk talgkliertje produceert huidsmeer. Het huidsmeer voert dode huidcellen af uit de haarzakjes. De puberteit maakt dat er meer dode huidcellen zijn en er meer huidsmeer geproduceerd wordt. De huidcellen klonteren meer samen dan voor de puberteit en kunnen er dan voor zorgen dat de haarzakjes verstopt raken. De talgklieren blijven huidsmeer produceren, maar dat kan niet meer uit het haarzakje worden afgevoerd. Het haarzakje zwelt daardoor op en je krijgt een wit bultje. Puistjes kunnen er uit zien als witte of rode bultjes. Soms raakt het huidsmeer besmet met bacteriën die op de huid leven. De bacteriën vermenigvuldigen zich en je krijgt een rode zwelling. Er ontstaat dan een de ontsteking onder de huid. Je krijgt dan rode pukkels, die ook nog pijnlijk kunnen zijn. Behandeling Er zijn een hoop crèmes voor acne in de handel. Je kunt er een aantal uitproberen en kijken welke voor jou het beste werkt. Vaker je gezicht wassen helpt onvoldoende, s ochtends en s avonds wassen is echt voldoende. Puistjes op je voorhoofd komen vaak voor door het huidsmeer van je haar. Je haar naar achteren kammen kan daardoor puistjes op je voorhoofd helpen verminderen. Puistjes uitdrukken helpt niet, je kunt de ontsteking verergeren en daardoor littekens veroorzaken. Verdwijnen de puistjes niet met de crème die je gebruikt, zijn ze erg pijnlijk of wordt jouw leven er zo door belemmerd dat je je bijvoorbeeld niet durft te laten zien op straat, dan kun je naar een dokter gaan. Deze kan medicijnen voorschrijven.

6 Deodorant Om de geur tegen te gaan die vooral - van onder je oksels vandaan komt, kun je een deodorant gebruiken. Er zijn verschillende soorten deodorant. Sommigen camoufleren de zweetgeur met een eigen parfumgeur. Andere soorten werken tegen de bacteriën die de geur veroorzaken. Er zijn ook transpiratiewerende middelen die er voor zorgen dat je minder zweet onder je oksels. Trouwens, in de meeste deodorants zitten transpiratiewerende middelen. Deodorants kun je krijgen als roller, als stick, als spray, als lotion of crème. Er zijn deodorants speciaal voor mannen en voor vrouwen. Daar zit weinig verschil tussen. De deodorant voor vrouwen heeft een vrouwelijker geurend parfum, dan die voor mannen. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing voor je een bepaalde deodorant gaat gebruiken. Sommige deodorants breng je aan als je huid nog nat is, andere werken het best als je ze op een droge huid aanbrengt. Ook zijn er deodorants die je beter s avonds aanbrengt in plaats van s ochtends. Als je veel zweet kun je zowel s avonds als s ochtends een deodorant aanbrengen. Wat je ook doet, gebruik het alleen onder je oksels. Er zijn reclames die je laten zien dat je deodorant over je hele borst moet spuiten. Dit is onzin en helpt niets tegen de zweetgeur die op andere plekken op je lichaam kunnen ontstaan.

7 Scheren Je krijgt in de puberteit meer lichaamsbeharing. Niet alleen op je lijf, maar ook op je gezicht. Op een gegeven moment krijg je haargroei op je bovenlip en later ook op je wangen en kin. Het is eerst donzig (zacht) maar na een tijdje wordt het dikker en stugger. Dan wordt het tijd om je te scheren. Hoeveel keer je je per week scheert is voor iedereen anders. De een vindt het prettig om zich elke dag te scheren en zo altijd een gladde huid te hebben. De ander doet het een paar keer in de week. Er zijn twee manieren om je te scheren: Elektrisch, dit is makkelijk in het gebruik, maar kan minder prettig aanvoelen op je huid. Met scheermes en scheerzeep. Dit kan prettiger aanvoelen op je huid, als je het scheermes op de juiste wijze gebruikt. Tip Kijk eens bij je vader of een oudere broer hoe zij zich scheren en bedenk dan of die manier bij je past.

8 Invulblad Datum: Waar hebben we het over gehad? Wat is belangrijk voor mij? Heb ik nog vragen over deze bijeenkomst?

9 Informatieblad voor ouders Onderwerp: is erg belangrijk. We weten dat als je in de puberteit komt er allerlei dingen aan je lijf gaan veranderen. We hebben in een eerdere bijeenkomst al een aantal van die lichamelijke veranderingen genoemd zoals dat je meer gaat zweten. Maar er is meer. Vandaag hebben we besproken wat dat allemaal is en wat je er aan kunt doen. Je lijf kun je natuurlijk gewoon blijven wassen, maar er moet wel meer aandacht aan je oksels en je kruis besteed worden. Ook zul je je misschien vaker moeten wassen. Als je dat niet doet is het mogelijk dat vrienden je uit de weg gaan, omdat je niet fris ruikt. Naast het wassen heeft je lichaam extra verzorging nodig. Er is een kans dat je acne (jeugdpuistjes) krijgt (niet iedereen krijgt puistjes). Om dit tegen te gaan zijn er allerlei middeltjes bij de drogist te koop. Wanneer je beharing krijgt onder je oksels, zul je deodorant moeten gaan gebruiken. Het donshaar, dat je hele leven al op je gezicht te zien is, gaat opeens groeien en wordt steviger, je moet je gaan scheren. Misschien nog niet elke dag maar een of meerdere keren per week. De bijeenkomst is afgesloten met een vragenronde: Is er iets wat je niet begrepen hebt of heb je nog iets te zeggen of te vragen? Tips voor ouders: Gebruik duidelijke taal en check regelmatig of het goed begrepen is door uw zoon. Laat uw zoon verschillende manieren van scheren uitproberen voor hij beslist welke hem het best bevalt. Laat vader en zoon samen gaan winkelen om een scheerapparaat te kopen. Als uw zoon dit niet wilt, geef hem dan geld om het zelf te doen. Geef geld (of extra zakgeld) zodat uw kind zelf deodorant en dergelijke producten kan kopen. Denk actief mee bij het oplossen van problemen als puistjes. Voor een puber die onzeker is, is uiterlijk belangrijk. Als uw zoon uiterlijk niet belangrijk vindt, probeer hem dan bewust te maken van het effect dat uiterlijk heeft op zijn omgeving (vrienden en dergelijke).

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: is erg belangrijk. We weten dat als je in de puberteit komt er allerlei dingen aan je lijf veranderen. We hebben in een eerdere bijeenkomst al een aantal van die

Nadere informatie

Sommige pubers kunnen echt ongelooflijk hard stinken. Dat is allesbehalve lekker. Heb jij er ook last van?

Sommige pubers kunnen echt ongelooflijk hard stinken. Dat is allesbehalve lekker. Heb jij er ook last van? Zweterige oksels Sommige pubers kunnen echt ongelooflijk hard stinken. Dat is allesbehalve lekker. Heb jij er ook last van? Zweten is heel normaal en zelfs goed voor je. Het zuivert je lichaam en zorgt

Nadere informatie

Wat wil ik leren in de training?

Wat wil ik leren in de training? Wat wil ik leren in de training? Tijdens deze training bespreken we de volgende onderwerpen: Wat verandert er in de puberteit? Hoe verzorg ik mijn lichaam? Wat is masturbatie? Verliefdheid Intimiteit wat

Nadere informatie

Jeugdpuistjes www.cjggooienvechtstreek.nl

Jeugdpuistjes www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Jeugdpuistjes n Jeugdpuistjes Puistjes en mee-eters kunnen je leven aardig vergallen. Uit je omgeving krijg je vast te horen dat jeugdpuistjes (ook wel acne genoemd) erbij horen

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De komende weken gaan we het hebben over de verschillende veranderingen die jongens en meisjes in de puberteit doormaken. Het is een periode die ongeveer drie jaar

Nadere informatie

5. Doe je sieraden af en was je handen. Dit voorkomt kruisbesmetting.

5. Doe je sieraden af en was je handen. Dit voorkomt kruisbesmetting. Protocol Wassen van een zorgvrager op bed Voorbereiding 1. Vertel aan de zorgvrager wat je gaat doen, waarom je dit doet en hoe je dit gaat doen. Maak afspraken over: - het tijdstip - welke kleding je

Nadere informatie

Jeugdpuistjes en steenpuisten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Jeugdpuistjes en steenpuisten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Jeugdpuistjes en steenpuisten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Jeugdpuistjes (acne) 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 3 Wanneer arts raadplegen

Nadere informatie

Acne VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Acne VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Acne 02 Acne.indd 6 WAT IS ACNE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL 15-10-12

Nadere informatie

1B HOU VAN JE LICHAAM!

1B HOU VAN JE LICHAAM! 1B HOU VAN JE LICHAAM! - Verzorging - "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" Naam:... Klas:... Jolijn Torfs & Lore Goossens studenten TO KHL 1 Verzorging van het lichaam

Nadere informatie

Theoretische Toets WerkPortfolio Body 1

Theoretische Toets WerkPortfolio Body 1 Je naam... Cijfer Je klas... De datum... Vraag 1 Noem drie momenten wanneer je je handen wast en desinfecteert Voordat je met uiterlijke verzorging/zelfzorg begint Nadat je naar de toilet bent geweest

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Niet alleen de buitenkant van je lichaam veranderd in de puberteit. Binnen in je lichaam vinden er ook veranderingen plaats, die je niet kan zien. Mannen merken

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

Lesbrief Hygiene op het werk

Lesbrief Hygiene op het werk Lesbrief Hygiene op het werk [bij pagina 5] Wat betekent hygiëne? Waarom is hygiëne op het werk belangrijk? Waarom is het belangrijk dat je schoon bent? Waarom is het belangrijk dat jij en je collega s

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Veel jongens en mannen masturberen. Er zijn minder meisjes en vrouwen die masturberen. Sommigen jongens doen het elke dag, anderen misschien maar eens per week

Nadere informatie

Een zorgvrager begeleiden bij het douchen en/of wassen

Een zorgvrager begeleiden bij het douchen en/of wassen OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager begeleiden bij het douchen en/of wassen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij het wassen aan de wastafel, bij het douchen of baden met of zonder gebruik van hulpmiddelen

Een zorgvrager helpen bij het wassen aan de wastafel, bij het douchen of baden met of zonder gebruik van hulpmiddelen OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij het wassen aan de wastafel, bij het douchen of baden met of zonder gebruik van hulpmiddelen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier

Nadere informatie

Werkwijzer Wassen 2 Checklist

Werkwijzer Wassen 2 Checklist Werkwijzer Wassen 2 Checklist Hoe was ik een cliënt in bed? Als een cliënt niet uit bed kan, moet hij in bed gewassen worden. Dat betekent niet altijd dat de cliënt helemaal niets zelf kan. Stem de begeleiding

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste twee bijeenkomsten over seksualiteit hebben we al besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste bijeenkomsten hebben we besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders en vrienden. Maar er gebeurt

Nadere informatie

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa Hidradenitis suppurativa 1. Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan hidradenitis suppurativa in het ETZ TweeSteden of het ETZ Waalwijk. In deze folder leest u informatie over de operatie en krijgt

Nadere informatie

Ontstoken zweetklier (Hidradenitis)

Ontstoken zweetklier (Hidradenitis) Ontstoken zweetklier (Hidradenitis) Uw behandelend arts heeft een ontsteking van een zweetklier (hidradenitis) bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Checklist. Voorbereiden V O N. Doen V O N. Nakijken V O N

Checklist. Voorbereiden V O N. Doen V O N. Nakijken V O N Werkwijzer Checklist Persoonlijke hygiëne Hoe zorg ik voor mijn persoonlijke hygiëne? Je werkt heel direct met mensen. Dan is het erg belangrijk dat je schoon en netjes gekleed bent. De cliënt vindt dat

Nadere informatie

Cyproteronacetaat/ Ethinylestradiol 2/0,035 PCH

Cyproteronacetaat/ Ethinylestradiol 2/0,035 PCH VRAAG Vraag & ANTWOORD Antwoord Cyproteronacetaat/ Ethinylestradiol 2/0,035 PCH inhoud Inleiding 3 Wat is acne? 4 Wat is de oorzaak van acne? 4 Waardoor wordt acne niet veroorzaakt? 6 Welke factoren zijn

Nadere informatie

Benodigheden. Lesdoelen. Puberteit. Begrippen

Benodigheden. Lesdoelen. Puberteit. Begrippen Kriebels in je buik Puberteit 1 Puberteit Groep 8 130 min Begrippen Puberteit, lichamelijke ontwikkeling, menstruatie, ongesteld, borsten, vrouwelijk geslachtsdeel, groeispurt, vagina, maandverband, tampon,

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Vandaag gaat het voor de tweede keer over de puberteit. Dit is een periode die ongeveer drie jaar duurt bij zowel jongens als meisjes. Het is een periode waarin

Nadere informatie

De bovenbouw. Wat gebeurt er bij tienplussers? De lichamelijke veranderingen. De groeispurt. Schaam- en okselhaar

De bovenbouw. Wat gebeurt er bij tienplussers? De lichamelijke veranderingen. De groeispurt. Schaam- en okselhaar De bovenbouw Uw kind zit nu in de bovenbouw van het basisonderwijs. Over een paar jaar gaat hij/zij naar het voortgezet onderwijs. Dat is een heel andere soort school en sommige kinderen moeten daar in

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt. Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Dan wil je heel vaak bij hem of bij

Nadere informatie

>Werkm odel: Iem and w as s en op

>Werkm odel: Iem and w as s en op >Werkm odel: Iem and w as s en op bed De oefening vindt plaats op een pop. Bij het uitvoeren van deze vaardigheid wordt ervan uitgegaan dat de cliënt helemaal geen zelfredzaamheid (meer) heeft, en dus

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Je gezicht... 4 Hoofdstuk 2 Je lijf... 6 Hoofdstuk 3 Je houding... 8 Hoofdstuk 4 Ontmoeting... 10 Hoofdstuk 5 Feest... 12 Hoofdstuk 6 Verdriet... 14 Hoofdstuk 7 Contact...

Nadere informatie

Veilig werken met schoonmaakmiddelen. Zo werk je prettiger!

Veilig werken met schoonmaakmiddelen. Zo werk je prettiger! Veilig werken met schoonmaakmiddelen Zo werk je prettiger! Vooraf Als schoonmaker maak je schoon. Logisch natuurlijk. Helaas worden veel dingen niet schoon door er met een doekje overheen te wrijven. En

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Acne. Sommige vormen van acné ontstaan door uitwendige factoren

Acne. Sommige vormen van acné ontstaan door uitwendige factoren Acne Hoe ontstaat het Acné wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel. Bij het ontstaan van acné spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acné in de puberteit,

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Hoe ziet je halve dag eruit als je in het gezondheidscentrum van het CLB op medisch onderzoek komt? Onderzoek van het 1 ste middelbaar

Hoe ziet je halve dag eruit als je in het gezondheidscentrum van het CLB op medisch onderzoek komt? Onderzoek van het 1 ste middelbaar Hoe ziet je halve dag eruit als je in het gezondheidscentrum van het CLB op medisch onderzoek komt? Onderzoek van het 1 ste middelbaar Waarom een medisch onderzoek? Meestal gaat alles goed met je en dan

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Kinderboeken: Filmpje: Les 2: Ik verander in de puberteit (meisje) Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Kinderboeken: Filmpje: Les 2: Ik verander in de puberteit (meisje) Lesoverzicht Les 2: Ik verander in de puberteit (meisje) Lesoverzicht Werkvormen: Lesdoelen: Kinderen weten welke lichamelijke en emotionele veranderingen zich bij meisjes voordoen in de puberteit. Kinderen weten dat

Nadere informatie

Over het MEISJESLICHAAM op www.sense.info

Over het MEISJESLICHAAM op www.sense.info Over het MEISJESLICHAAM op www.sense.info Op Sense.info vind je allemaal informatie over seks, relaties en hulp bij problemen. Ga naar www.sense.info. In het menu zie je alle onderwerpen. -Klik op MEISJESLICHAAM

Nadere informatie

Scabies. Dermatologie. Schurft

Scabies. Dermatologie. Schurft Dermatologie Scabies Schurft Inleiding U heeft van uw dermatoloog vernomen dat u last heeft van scabies. Uw arts heeft u al een en ander verteld over wat u kunt doen om er vanaf te komen. In deze folder

Nadere informatie

SCHURFT (SCABÏES) 17743

SCHURFT (SCABÏES) 17743 SCHURFT (SCABÏES) 17743 Inleiding Er is bij u schurft geconstateerd. Schurft (officiële naam: scabiës) is een besmettelijke huidziekte en komt met regelmaat op alle leeftijden en bij alle lagen van de

Nadere informatie

Kinderen groeien op tot volwassenen in verschillende fasen. Iedereen groeit. Maar ons lichaam maakt heel ons leven kleine of grote veranderingen mee.

Kinderen groeien op tot volwassenen in verschillende fasen. Iedereen groeit. Maar ons lichaam maakt heel ons leven kleine of grote veranderingen mee. Groei en ontwikkeling Kinderen groeien op tot volwassenen in verschillende fasen. Iedereen groeit tot maximaal tot hij of zij 18 jaar is. Maar ons lichaam maakt heel ons leven kleine of grote veranderingen

Nadere informatie

Wat is Staphylococcus aureus (S.aureus)? 2 Waarom behandeling van S.aureus dragerschap bij protheseoperaties? 2 Behandeling van S.

Wat is Staphylococcus aureus (S.aureus)? 2 Waarom behandeling van S.aureus dragerschap bij protheseoperaties? 2 Behandeling van S. Wat is Staphylococcus aureus (S.aureus)? 2 Waarom behandeling van S.aureus dragerschap bij protheseoperaties? 2 Behandeling van S.aureus dragerschap 2 Contact 4 Website 4 Reinigingsinstructies bij S.Aureus

Nadere informatie

Uw behandelend arts heeft hyperhidrosis bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelings-mogelijkheden.

Uw behandelend arts heeft hyperhidrosis bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelings-mogelijkheden. Hyperhidrosis Uw behandelend arts heeft hyperhidrosis bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelings-mogelijkheden. Wat is hyperhidrosis? Hyperhidrosis is

Nadere informatie

Zweetklierontsteking

Zweetklierontsteking Afdeling: Onderwerp: Chirurgie 1 Inleiding Deze folder geeft u informatie over ontsteking van een zweetklier (hydradenitis) en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

MRSA positief: wat betekent dat?

MRSA positief: wat betekent dat? MRSA positief: wat betekent dat? Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

acne Wat is acne? Wat zijn de verschijnselen? Hoe ontstaat het?

acne Wat is acne? Wat zijn de verschijnselen? Hoe ontstaat het? acne Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Wat is acne? En hoe is het te behandelen? Dat en meer leest u in deze folder. Wat is acne? Bij acne zijn talgkliertjes

Nadere informatie

Het gezicht van een zorgvrager scheren

Het gezicht van een zorgvrager scheren OPDRACHTFORMULIER Het gezicht van een zorgvrager scheren Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

De bracebehandeling voor scoliose

De bracebehandeling voor scoliose Orthopedie De bracebehandeling voor scoliose Inleiding Bij scolioses vanaf 20 graden wordt de bocht in je wervelkolom meestal groter als je nog in de groei bent. Met de bracebehandeling kan worden voorkomen

Nadere informatie

JPR men. De mannenhuid. 2 www.laneche.com

JPR men. De mannenhuid. 2 www.laneche.com De mannenhuid JPR men De huid van de man heeft speciale verzorging nodig. Over het algemeen is de mannenhuid gevoelig en grover van structuur. Door het scheren heeft de huid veel te lijden, ongeacht of

Nadere informatie

Thema: Lichaamverandering

Thema: Lichaamverandering Isa Het werkboek 1 Inhoudsopgave Thema: Lichaamverandering... 3 Werkboek: Borsten... 4 Werkboek: Schaamhaar... 8 Werkboek: Heupen... 12 Thema: Menstruatie... 16 Werkboek: Menstruatie... 17 Werkboek: Maandverband...

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Zweten Inleiding Hallo allemaal ik houd mijn spreekbeurt over zweten ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik er niet zoveel over wist en het wel interessant leek ik vond het leuk om er aan te werken. Ik

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Acne

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Acne Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Acne z 1 Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de één zijn het een paar

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

Tien regels voor patiënten met perianaal

Tien regels voor patiënten met perianaal Tien regels voor patiënten met perianaal eczeem Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De dermatoloog heeft met u besproken dat uw klachten worden veroorzaakt door

Nadere informatie

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Hoe ziet je halve dag eruit als je op onderzoek komt in het CLB? Onderzoek in het 1 ste secundair

Hoe ziet je halve dag eruit als je op onderzoek komt in het CLB? Onderzoek in het 1 ste secundair Hoe ziet je halve dag eruit als je op onderzoek komt in het CLB? Onderzoek in het 1 ste secundair Waarom een medisch onderzoek? Meestal gaat alles goed met je en dan lijkt zo n doktersbezoek wel overbodig.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Handelingsschema niveau 4

Handelingsschema niveau 4 sschema niveau 4 De wasbeurt van een zorgvrager op bed 1 Raadpleeg het verpleegkundig dossier: oriënteer je op de algemene toestand van de zorgvrager; ga na wat de zorgvrager zelf kan; beoordeel of er

Nadere informatie

Werkbladen In NEMO. Naam. groep 7-8. School. Klas

Werkbladen In NEMO. Naam. groep 7-8. School. Klas en In NEMO Teen Facts groep 7-8 Naam School Klas Teen Facts De puberteit, misschien zit je er middenin of misschien begint het binnenkort. Het is een belangrijke periode in je leven; je lichaam, je hersenen,

Nadere informatie

Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager

Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Inkijkexemplaar INLEIDING. zelfbeeld. Leskatern 1

Inkijkexemplaar INLEIDING. zelfbeeld. Leskatern 1 r aa pl em ex jk ki In zelfbeeld INLEIDING Wie ben ik en hoe presenteer ik me naar de buitenwereld? Dat zijn vragen waar veel jongeren mee bezig zijn. Het is niet makkelijk om je zeker te voelen in een

Nadere informatie

Hygiëne bij jongeren

Hygiëne bij jongeren Hygiëne bij jongeren Hoe vaak geef jij jezelf een stevige schrobbeurt? Lichaamsverzorging is iets heel persoonlijks. Niet iedereen besteedt er evenveel aandacht aan. Hoeveel tijd trek jij uit voor lichaamsverzorging?

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

Seborr hoïsch ecze em

Seborr hoïsch ecze em Seborrhoïsch eczeem Wat is seborrhoïsch eczeem Seborrhoïsch eczeem is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid en schilfering, die vooral voorkomt in het gezicht en op het behaarde hoofd.

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

Sjabloon webkwestie Pabo Arnhem - kopie 1 - kopie 1 - kopie 1 - kopie 1

Sjabloon webkwestie Pabo Arnhem - kopie 1 - kopie 1 - kopie 1 - kopie 1 Sjabloon webkwestie Pabo Arnhem - kopie 1 - kopie 1 - kopie 1 - kopie 1 Auteur Bovie Pruijn Laatst gewijzigd Licentie Webadres 07 June 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/79126

Nadere informatie

Nationale Nederlanden Paspoort. Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker

Nationale Nederlanden Paspoort. Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker Nationale Nederlanden Paspoort Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker Zorgbelang Gelderland, november 2010 Teksten of delen van teksten uit deze uitgave mogen, na verkregen toestemming van

Nadere informatie

Intense pulsed light haar verwijdering in eigen huis

Intense pulsed light haar verwijdering in eigen huis PRODUCT TITEL: SLAGZIN: Rio Intense Pulsed Light Hair Remover Intense pulsed light haar verwijdering in eigen huis PRODUCT FUNCTIES: Behandeld tot 180 haren in een groot behandelgebied in slechts enkele

Nadere informatie

Smeer m. Tips en adviezen voor kinderen met eczeem. Behandelboekje kinderen.indd 1 16-11-2011 15:06:38

Smeer m. Tips en adviezen voor kinderen met eczeem. Behandelboekje kinderen.indd 1 16-11-2011 15:06:38 Smeer m Tips en adviezen voor kinderen met eczeem Behandelboekje kinderen.indd 1 16-11-2011 15:06:38 Inhoudsopgave Wat is de bedoeling van dit boekje? 3 Wat is eczeem? 4 Hoe ontstaat eczeem? 4 Waarom heb

Nadere informatie

Voeten &zo Groesbeek Liesbeth Drabbe Wijers Pagina 1

Voeten &zo Groesbeek Liesbeth Drabbe Wijers Pagina 1 Voeten &zo Groesbeek Liesbeth Drabbe Wijers Pagina 1 Inhoud Inleiding 3 Even voorstellen 4 Stap 1 De Omgeving 5 Stap 2 Je Nagel[s] 6 Stap 3 Bescherming 8 Er is meer! 9 Voeten &zo Groesbeek Liesbeth Drabbe

Nadere informatie

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Dit werkboek is van. Werkboek Dit werkboek hoort bij de training

Dit werkboek is van. Werkboek Dit werkboek hoort bij de training Dit werkboek is van Werkboek Dit werkboek hoort bij de training DIT WERKBOEK IS HELEMAAL VAN JOU. Tijdens de training maak je hier opdrachten in. Opdrachten die te maken hebben met jouw gedachten, meningen

Nadere informatie

Een kind helpen bij het douchen of baden

Een kind helpen bij het douchen of baden OPDRACHTFORMULIER Een kind helpen bij het douchen of baden Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Behandelen van acne inversa met deroofing

Behandelen van acne inversa met deroofing Behandelen van acne inversa met deroofing Inleiding In deze folder leest u wat deroofing is, hoe u zich kunt voorbereiden op de behandeling en waar u na de behandeling rekening mee moet houden. U heeft

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. De man (meneer Onuso / Bashir) komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Acne Vulgaris, Jeugdpuistjes, Abcessen

Acne Vulgaris, Jeugdpuistjes, Abcessen Acne Vulgaris, Jeugdpuistjes, Abcessen WAT IS HET? Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de één zijn het enkele

Nadere informatie

Vaginale hygiëne. Wat zijn vaginale klachten?

Vaginale hygiëne. Wat zijn vaginale klachten? Vaginale hygiëne Vaginale hygiëne De vagina is een kwetsbaar lichaamsdeel. Ze is gevoelig voor vocht, warmte en knellende kleding. Deze folder geeft je beknopte informatie over goede hygiënische verzorging

Nadere informatie

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Weer thuis na een operatie 2 Wat mag je wel, wat mag je niet 3 Contact 6 Weer terug naar het ziekenhuis

Nadere informatie

Bijsluiter Triamcinolonacetonide 0,1% in DMSO crème 50% 40 en 100 g Versie 1.0

Bijsluiter Triamcinolonacetonide 0,1% in DMSO crème 50% 40 en 100 g Versie 1.0 Triamcinolonacetonide 0,1% in DMSO crème 50% Werking en toepassingen Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt? De werkzame stof in triamcinolonacetonide 0,1% in DMSO crème 50% is triamcinolonacetonide.

Nadere informatie

Schurft (of scabiës) Blijf niet krabben

Schurft (of scabiës) Blijf niet krabben Schurft (of scabiës) Blijf niet krabben Wat is schurft? Schurft is een huidprobleem. Symptomen zijn: jeuk huiduitslag (vingers, polsen, oksels, voeten, enkels ) Schurft is besmettelijk. Je kan de ziekte

Nadere informatie

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding.

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding. Mijn kledinggebruik Wellicht weet je al dat verschillende aspecten van kleding slecht zijn voor het milieu. In deze opdracht gaan we bekijken op welke manier jij zelf je steentje bij kan dragen aan het

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken. Dit komt omdat

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Vernauwde voorhuid. bij kinderen. Urologie

Vernauwde voorhuid. bij kinderen. Urologie Vernauwde voorhuid bij kinderen Urologie Inhoudsopgave Inleiding 4 Behandeling met medicijnen 4 Behandeling d.m.v. een operatie 5 Besnijdenis 5 Voorhuidplastiek 5 Voorbereiding 6 Na de operatie 6 Wondzorg

Nadere informatie

Spruw. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Spruw. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Spruw Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar 2 Wat is spruw? Spruw is een schimmelinfectie (candida albicans) die ontstaat door een verminderde weerstand als gevolg van o.a. ziekte, vermoeidheid, zwangerschap

Nadere informatie

HUIDREACTIES. bij radiotherapie

HUIDREACTIES. bij radiotherapie HUIDREACTIES bij radiotherapie HUIDREACTIES bij radiotherapie Het is heel normaal dat uw huid reageert op bestraling. De mate waarin uw huid reageert, hangt af van een aantal factoren: het soort stralen,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Vochtletsels of intertrigo

Patiënteninformatie. Vochtletsels of intertrigo Patiënteninformatie Vochtletsels of intertrigo Inhoud Inleiding... 3 Wat zijn vochtletsels?... 3 Hoe ontstaat deze irritatie?... 3 Hoe ziet een vochtletsel eruit?... 3 Wat gebeurt er indien de huid niet

Nadere informatie

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Elke ouder is blij als er geen luiers meer op het boodschappenlijstje staan. Het betekent

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Nizoral 20 mg/g, crème ketoconazol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Nizoral 20 mg/g, crème ketoconazol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Nizoral 20 mg/g, crème ketoconazol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later weer

Nadere informatie

Jeugdpuistjes. Acne vulgaris. Poli Dermatologie

Jeugdpuistjes. Acne vulgaris. Poli Dermatologie 00 Jeugdpuistjes Acne vulgaris Poli Dermatologie Wat zijn het? Jeugdpuistjes worden ook wel Acne vulgaris, of kortweg acne genoemd. Vulgaris betekent 'gewone' (meest voorkomende vorm) van acne. Meestal

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

Te vroeg geboren Wat langer geduld

Te vroeg geboren Wat langer geduld Te vroeg geboren Wat langer geduld Deze folder gaat over het eerste half jaar van het leven van couveusekinderen. Anders? In de eerste zes maanden kunnen couveusekinderen echt anders reageren dan kinderen

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

kleuter 4 6 jaar Veters strikken. Zijn vaak al zindelijk. (Maar er kunnen ook andere dingen genoemd worden)

kleuter 4 6 jaar Veters strikken. Zijn vaak al zindelijk. (Maar er kunnen ook andere dingen genoemd worden) NAKIJKBLAD Opdracht 1 Iedere levensfase heeft bepaalde kenmerken. Zet bij elke levensfase van wanneer tot wanneer hij ongeveer duurt. Zet er ook bij wat er in die levensfase gebeurt (kies steeds 2 dingen.)

Nadere informatie

Anorexia. Inleiding. Wat betekent Anorexia Nervosa nu eigenlijk?

Anorexia. Inleiding. Wat betekent Anorexia Nervosa nu eigenlijk? Anorexia Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Anorexia nervosa. Anorexia is een ernstige ziekte waarbij degene die het heeft zichzelf min of meer uithongert. Deze patiënten zijn dan ook extreem mager.

Nadere informatie

CSPE GL 2010. minitoets bij opdracht 8

CSPE GL 2010. minitoets bij opdracht 8 SPE GL 2010 verzorging - uiterlijke verzorging - zorg en welzijn-breed minitoets bij opdracht 8 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef

Nadere informatie