Waar gaan we het over hebben?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waar gaan we het over hebben?"

Transcriptie

1 Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: is erg belangrijk. We weten dat als je in de puberteit komt er allerlei dingen aan je lijf veranderen. We hebben in een eerdere bijeenkomst al een aantal van die lichamelijke veranderingen genoemd, bijvoorbeeld dat je meer gaat zweten. Maar er verandert meer. Vandaag gaan we bespreken wat dat allemaal is en wat je er aan kunt doen. Het blijft belangrijk dat je je lichaam dagelijks wast, maar je moet wel meer aandacht aan je oksels en je vagina besteden. Je zult deze lichaamsdelen goed moeten wassen. Als je dat niet doet is het mogelijk dat vrienden je uit de weg gaan, omdat je niet fris ruikt. Tijdens de periode dat je ongesteld bent is het belangrijk om je goed te verzorgen. Naast het wassen hebben sommige lichaamsdelen extra verzorging nodig. Het is mogelijk dat je acne (jeugdpuistjes) krijgt. Niet iedereen krijgt puistjes. Om dit tegen te gaan zijn er allerlei middelen bij de drogist te koop. Wanneer je beharing krijgt onder je oksels moet je een deodorant gaan gebruiken. Daar gaan we het vandaag over hebben. De bijeenkomst wordt afgesloten met een vragenronde. Is er iets wat je niet begrijpt of heb je nog iets te zeggen of te vragen? Agenda Hoe gaat het, zijn er nog vragen over de vorige keer? Wassen is niet meer zoals je het deed voor je puberteit. Je zult extra aandacht moeten besteden aan bepaalde lichaamsdelen. Jeugdpuistjes, hoe kun je die verzorgen? Deodorant, waarom en welk soort kun je gebruiken? Menstruatie: hoe verzorg je jezelf? De bijeenkomst sluiten we af met een vragenronde.

2 (opdracht) Wat is voor jou hygiëne? Vind jij hygiëne belangrijk? Schrijf hieronder op waarom je dit wel of niet belangrijk vindt. Welke gevolgen kan het hebben voor jezelf (je lichaam) en voor de mensen in je omgeving als je niet hygiënisch bent?

3 (werkblad) is erg belangrijk. Zeker als je in de puberteit komt, als je jezelf niet goed verzorgt dan kun je op verschillende plekken problemen (bijvoorbeeld een ontsteking) krijgen of onprettig kan gaan ruiken. Als je deze plekken niet goed verzorgt, wordt de geur steeds sterker en kunnen mensen in je omgeving je ook gaan ruiken. Mensen vinden het niet prettig en soms vervelend als ze jouw zweet ruiken als je dichtbij ze staat. Het gevolg kan zijn dat ze er opmerkingen over maken of contact met je vermijden. 1. Je zweetklieren geven tijdens de puberteit meer zweet af dan voor die tijd. Hierdoor ga je veel sneller naar zweet ruiken. Daarom moet je je elke dag goed wassen onder je oksels. Dan nog kun je gedurende de dag naar zweet gaan ruiken. Om die geur tegen te gaan die vooral - van onder je oksels vandaan komt, gebruik je een deodorant. Er zijn verschillende soorten deodorant. Sommige camoufleren de zweetgeur met een eigen parfumgeur. Andere soorten werken tegen de bacteriën die de geur veroorzaken. Er zijn ook transpiratiewerende middelen die er voor zorgen dat je minder zweet onder je oksels. Trouwens, in de meeste deodorants zitten transpiratiewerende middelen. 2. Vaginale afscheiding ruikt altijd een beetje. Was je vagina elke dag. Onder de douche kun je je vagina afspoelen. Doe dit niet met zeep, maar gewoon met water. Zeep haalt lichaamseigen bacteriën weg, waardoor je een grotere kans hebt op een vaginale ontsteking. Je kunt wel een speciale vaginale-wascrème in plaats van zeep gebruiken. Je kunt inlegkruisjes gebruiken. Het is belangrijk dat je die regelmatig verwisselt, ongeveer om de 3 uur. 3. Acne is de officiële naam voor wat wij puistjes, pukkels of mee-eters noemen. Het meest komen ze voor in het gezicht, de nek, op de borst en op de rug. Er zijn meerdere soorten acne-crèmes in de handel. Je kunt er een aantal uitproberen en kijken welke het beste bij je werkt. s Ochtends en s avonds wassen is echt voldoende. Vaker je gezicht wassen helpt niet. Puistjes op je voorhoofd komen vaak voor door het huidsmeer van je haar. Puistjes uitdrukken helpt niet, je kunt de ontsteking verergeren en daardoor littekens veroorzaken. Verdwijnen de puistjes niet met de crème die je gebruikt, zijn ze erg pijnlijk of word je er door belemmerd, dan kun je naar een dokter gaan. Deze kan medicijnen voorschrijven.

4 4. Beharing. Je zult merken dat naast je okselhaar, schaamhaar ook je beenharen toenemen. Als je deze lelijk vind dan kun je het weghalen op verschillende manieren. Het makkelijkste is om een speciaal scheermesje voor vrouwen te gebruiken. Deze kun je kopen bij de drogist samen met een scheercrème voor vrouwen. Je kunt ook ontharingscrème gebruiken. Bij deze methode groeien je haartjes snel weer aan (binnen 2 dagen). Dit geldt ook voor het gebruik van een scheermesje. Als je wilt dat je haartjes niet zo snel aangroeien, dan kun je je benen harsen of een ontharingsapparaat (epilator) gebruiken. Dit zijn beide pijnlijke manieren van ontharen. Wel duurt het langer voor de haartjes weer aangroeien (ongeveer 6 weken). Je oksels en je bikinilijn zijn erg gevoelig. Als je daar wilt ontharen is het beter om deze methodes niet te gebruiken.

5 Menstruatie Wat moet je doen om jezelf goed te verzorgen tijdens je menstruatie? Welke verschillende materialen ken je om te gebruiken tijdens de menstruatie? Wat kun je doen als je last hebt van buikpijn of krampen?

6 Verzorging tijdens de menstruatie Maandverband is te koop in verschillende soorten en maten. Welk soort je kiest hangt er vanaf of je veel of weinig bloedverlies hebt. Verwissel je maandverband uiterlijk na 3 uur. Als je dat niet doet gaat het vies ruiken. Het nadeel van maandverband is dat je er niet mee kunt zwemmen. Met een tampon kun je wel zwemmen. Gebruik in het begin de kleinste maat tampons. Verschoon tampons elke 3 a 4 uur. Het is niet raadzaam vanwege de tijdsduur om in de nacht tampons te gebruiken. Als je veel bloed verliest moet je een kleine tampon vaker verwisselen. Als je gewend bent aan het inbrengen van tampons kun je een grotere maat proberen. Let er wel op dat het touwtje altijd zichtbaar uit de vagina moet hangen. Was je handen nadat je een tampon ingebracht hebt. Het nadeel van tampons is dat het in het begin even lastig kan zijn om ze in te brengen in je vagina. Sommige meisjes vinden het ook eng om iets in hun vagina te duwen. In het begin kun je dan ook beter maandverband gebruiken. Als je tampons gaat gebruiken, zorg er dan voor dat je schone handen hebt. Er kunnen bacteriën via je vagina naar binnen komen, waardoor je een vaginale ontsteking kunt krijgen. Een tampon kun je nooit te diep inbrengen. De baarmoedermond houdt het tegen. Het kan wel zijn dat het touwtje in je vagina blijft zitten. Dan moet je met je vinger in je vagina voelen en het touwtje eruit trekken. Als je een keer ongesteld wordt en je hebt geen maandverband of tampons bij je, kun je even wc-papier of papieren zakdoekjes gebruiken. Dit moet je wel elke keer verwisselen als je naar de wc gaat. Het is beter om te zorgen dat je altijd tampons of maandverband bij je hebt. Als je buikpijn hebt, kan lichaamsbeweging helpen om de pijn te verminderen. Probeer of een stuk wandelen, fietsen of een andere vorm van bewegen je helpt. Als je erge buikpijn hebt, kun je een pijnstiller nemen. Je kunt ook met een warme kruik op je buik op bed gaan liggen of een warm bad nemen. Dat ontspant. Als je veel last van krampen hebt en pijnstillers niet helpen, praat hier dan met je moeder over. Misschien heeft zij het zelf ook meegemaakt en heeft ze tips voor je. Zij kan met jou bekijken of het nodig is om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan je de pil adviseren en voorschrijven. De pil kan de menstruatiekrampen verminderen of zelfs helemaal wegnemen.

7 Invulblad Datum: Waar hebben we het over gehad? Wat is belangrijk voor mij? Heb ik nog vragen over deze bijeenkomst?

8 Informatieblad voor ouders Onderwerp: is erg belangrijk. We weten dat als je in de puberteit komt er allerlei dingen aan je lijf veranderen. We hebben in een eerdere bijeenkomst al een aantal van die lichamelijke veranderingen genoemd, bijvoorbeeld dat je meer gaat zweten. Maar er verandert meer. We hebben besproken wat dat allemaal is en wat je er aan kunt doen. Het blijft belangrijk dat je je lichaam dagelijks wast, maar je moet wel meer aandacht aan je oksels en je vagina besteden. Je zult deze lichaamsdelen vaker moeten wassen. Als je dat niet doet is het mogelijk dat vrienden je uit de weg gaan, omdat je niet fris ruikt. Tijdens de periode dat je ongesteld bent is het belangrijk om je goed te verzorgen. Naast het wassen heeft je lichaam extra verzorging nodig. Het is mogelijk dat je acne (jeugdpuistjes) krijgt. Niet iedereen krijgt puistjes. Om dit tegen te gaan zijn er allerlei middelen bij de drogist te koop. Wanneer je beharing krijgt onder je oksels moet je een deodorant gaan gebruiken. We hebben een aantal tips gegeven dat met hygiëne te maken heeft. De bijeenkomst werd afgesloten met een vragenronde. Is er iets wat je niet begrijpt of heb je nog iets te zeggen of te vragen? Tips voor ouders: Gebruik duidelijke taal en check regelmatig of het goed begrepen is door uw dochter. Laat uw dochter verschillende soorten maandverband, tampons en inlegkruisjes uitproberen voordat ze beslist welke haar het beste bevalt. Ga met uw dochter samen winkelen om verschillende soorten maandverband te kopen. Als uw dochter dit niet wil, geef haar dan geld om het zelf te doen. Geef geld (of extra zakgeld) zodat uw dochter zelf deodorant en andere verzorgende producten kan kopen. Denk actief mee bij het oplossen van problemen als puistjes. Voor een puber die onzeker is, is uiterlijk belangrijk. Als uw dochter uiterlijk niet belangrijk vindt, probeer haar dan bewust te maken van het effect dat uiterlijk heeft op haar omgeving (vrienden en dergelijke).

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: is erg belangrijk. We weten dat als je in de puberteit komt er allerlei dingen aan je lijf gaan veranderen. We hebben in een eerdere bijeenkomst al een aantal van

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Niet alleen de buitenkant van je lichaam veranderd in de puberteit. Binnen in je lichaam vinden er ook veranderingen plaats, die je niet kan zien. Mannen merken

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De komende weken gaan we het hebben over de verschillende veranderingen die jongens en meisjes in de puberteit doormaken. Het is een periode die ongeveer drie jaar

Nadere informatie

Sommige pubers kunnen echt ongelooflijk hard stinken. Dat is allesbehalve lekker. Heb jij er ook last van?

Sommige pubers kunnen echt ongelooflijk hard stinken. Dat is allesbehalve lekker. Heb jij er ook last van? Zweterige oksels Sommige pubers kunnen echt ongelooflijk hard stinken. Dat is allesbehalve lekker. Heb jij er ook last van? Zweten is heel normaal en zelfs goed voor je. Het zuivert je lichaam en zorgt

Nadere informatie

Voorbehoedsmiddelen. Wat voel je? Tampons of maandverband?

Voorbehoedsmiddelen. Wat voel je? Tampons of maandverband? Wat is het? Om te kunnen begrijpen wat ongesteld zijn precies is moet je eerst weten welke lichaamsdelen hierbij een rol spelen. Meisjes hebben 2 eierstokken, 2 eileiders, een baarmoeder en een vagina

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste bijeenkomsten hebben we besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders en vrienden. Maar er gebeurt

Nadere informatie

Vaginale hygiëne. Wat zijn vaginale klachten?

Vaginale hygiëne. Wat zijn vaginale klachten? Vaginale hygiëne Vaginale hygiëne De vagina is een kwetsbaar lichaamsdeel. Ze is gevoelig voor vocht, warmte en knellende kleding. Deze folder geeft je beknopte informatie over goede hygiënische verzorging

Nadere informatie

Benodigheden. Lesdoelen. Puberteit. Begrippen

Benodigheden. Lesdoelen. Puberteit. Begrippen Kriebels in je buik Puberteit 1 Puberteit Groep 8 130 min Begrippen Puberteit, lichamelijke ontwikkeling, menstruatie, ongesteld, borsten, vrouwelijk geslachtsdeel, groeispurt, vagina, maandverband, tampon,

Nadere informatie

Jeugdpuistjes www.cjggooienvechtstreek.nl

Jeugdpuistjes www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Jeugdpuistjes n Jeugdpuistjes Puistjes en mee-eters kunnen je leven aardig vergallen. Uit je omgeving krijg je vast te horen dat jeugdpuistjes (ook wel acne genoemd) erbij horen

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Vandaag gaat het voor de tweede keer over de puberteit. Dit is een periode die ongeveer drie jaar duurt bij zowel jongens als meisjes. Het is een periode waarin

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken. Dit komt omdat

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Kinderboeken: Filmpje: Les 2: Ik verander in de puberteit (meisje) Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Kinderboeken: Filmpje: Les 2: Ik verander in de puberteit (meisje) Lesoverzicht Les 2: Ik verander in de puberteit (meisje) Lesoverzicht Werkvormen: Lesdoelen: Kinderen weten welke lichamelijke en emotionele veranderingen zich bij meisjes voordoen in de puberteit. Kinderen weten dat

Nadere informatie

Lesbrief Hygiene op het werk

Lesbrief Hygiene op het werk Lesbrief Hygiene op het werk [bij pagina 5] Wat betekent hygiëne? Waarom is hygiëne op het werk belangrijk? Waarom is het belangrijk dat je schoon bent? Waarom is het belangrijk dat jij en je collega s

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Veel jongens en mannen masturberen. Er zijn minder meisjes en vrouwen die masturberen. Sommigen jongens doen het elke dag, anderen misschien maar eens per week

Nadere informatie

Wat wil ik leren in de training?

Wat wil ik leren in de training? Wat wil ik leren in de training? Tijdens deze training bespreken we de volgende onderwerpen: Wat verandert er in de puberteit? Hoe verzorg ik mijn lichaam? Wat is masturbatie? Verliefdheid Intimiteit wat

Nadere informatie

Kinderen groeien op tot volwassenen in verschillende fasen. Iedereen groeit. Maar ons lichaam maakt heel ons leven kleine of grote veranderingen mee.

Kinderen groeien op tot volwassenen in verschillende fasen. Iedereen groeit. Maar ons lichaam maakt heel ons leven kleine of grote veranderingen mee. Groei en ontwikkeling Kinderen groeien op tot volwassenen in verschillende fasen. Iedereen groeit tot maximaal tot hij of zij 18 jaar is. Maar ons lichaam maakt heel ons leven kleine of grote veranderingen

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

De bovenbouw. Wat gebeurt er bij tienplussers? De lichamelijke veranderingen. De groeispurt. Schaam- en okselhaar

De bovenbouw. Wat gebeurt er bij tienplussers? De lichamelijke veranderingen. De groeispurt. Schaam- en okselhaar De bovenbouw Uw kind zit nu in de bovenbouw van het basisonderwijs. Over een paar jaar gaat hij/zij naar het voortgezet onderwijs. Dat is een heel andere soort school en sommige kinderen moeten daar in

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste twee bijeenkomsten over seksualiteit hebben we al besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

Thema: Lichaamverandering

Thema: Lichaamverandering Isa Het werkboek 1 Inhoudsopgave Thema: Lichaamverandering... 3 Werkboek: Borsten... 4 Werkboek: Schaamhaar... 8 Werkboek: Heupen... 12 Thema: Menstruatie... 16 Werkboek: Menstruatie... 17 Werkboek: Maandverband...

Nadere informatie

Andere klachten die samenhangen met de menstruatiecyclus zijn:

Andere klachten die samenhangen met de menstruatiecyclus zijn: Menstruatieklachten Er zijn van die dagen dat je niets kunt hebben, dat je snel geïrriteerd bent en moe. Soms heb je ook last van pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel of gewichtstoename. En de meeste

Nadere informatie

Sheet: Stappenplan tampon gebruik. * Deze stappen voer je uit als je alleen bent. Bijvoorbeeld in een wc hokje of in de badkamer.

Sheet: Stappenplan tampon gebruik. * Deze stappen voer je uit als je alleen bent. Bijvoorbeeld in een wc hokje of in de badkamer. Sheet: Stappenplan tampon gebruik. * Deze stappen voer je uit als je alleen bent. Bijvoorbeeld in een wc hokje of in de badkamer. 1. Was je handen. 2. Trek je onderbroek en broek naar beneden en haal het

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Een ring (pessarium) vanwege een verzakking. Een ring (pessarium) vanwege een verzakking

Patiënteninformatie. Een ring (pessarium) vanwege een verzakking. Een ring (pessarium) vanwege een verzakking Patiënteninformatie Een ring (pessarium) vanwege een verzakking Een ring (pessarium) vanwege een verzakking 1 Een ring (pessarium) vanwege een verzakking Polikliniek Gynaecologie/Verloskunde, route 2.2

Nadere informatie

Menstruatiepijn VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Menstruatiepijn VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Menstruatiepijn WAT IS MENSTRUATIEPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Nadere informatie

Uw behandelend arts heeft hyperhidrosis bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelings-mogelijkheden.

Uw behandelend arts heeft hyperhidrosis bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelings-mogelijkheden. Hyperhidrosis Uw behandelend arts heeft hyperhidrosis bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelings-mogelijkheden. Wat is hyperhidrosis? Hyperhidrosis is

Nadere informatie

Theoretische Toets WerkPortfolio Body 1

Theoretische Toets WerkPortfolio Body 1 Je naam... Cijfer Je klas... De datum... Vraag 1 Noem drie momenten wanneer je je handen wast en desinfecteert Voordat je met uiterlijke verzorging/zelfzorg begint Nadat je naar de toilet bent geweest

Nadere informatie

Spoed, ook s nachts bellen... 5 Geen spoed, wel overdag bellen... 5. Vochtverlies uit de vagina:... 3. Buikpijn:... 3

Spoed, ook s nachts bellen... 5 Geen spoed, wel overdag bellen... 5. Vochtverlies uit de vagina:... 3. Buikpijn:... 3 Contents Spoed in je zwangerschap... 2 Volg je intuïtie, die stuurt je meestal de goede kant op.... 2 Lees meer over wat spoed is... 2 Bloedverlies uit de vagina:... 2 Bloedverlies in de eerste 3 maanden...

Nadere informatie

Acne VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Acne VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Acne 02 Acne.indd 6 WAT IS ACNE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL 15-10-12

Nadere informatie

Alles over de puberteit. puberteit

Alles over de puberteit. puberteit Alles over de puberteit seks puber Hormonen puberteit Sperma Experimenteren Zaadlozing verliefd seks puber Hormonen puberteit sperma Experimenteren Zaadlozing verliefd Wat gebeurt er met je tussen je 10

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Relatie en romantiek Als je met iemand een relatie krijgt, wil je graag veel bij elkaar zijn en lichamelijk contact met elkaar hebben. Maar dan ben je er nog niet.

Nadere informatie

1B HOU VAN JE LICHAAM!

1B HOU VAN JE LICHAAM! 1B HOU VAN JE LICHAAM! - Verzorging - "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" Naam:... Klas:... Jolijn Torfs & Lore Goossens studenten TO KHL 1 Verzorging van het lichaam

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen

Langdurig gebroken vliezen Langdurig gebroken vliezen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder geven we u informatie over langdurig gebroken vliezen. Het hangt van de duur van uw

Nadere informatie

Ring of pessarium bij bekkenbodemproblemen een aanvullende folder bij de folder Bekkenbodemproblemen bij vrouwen'

Ring of pessarium bij bekkenbodemproblemen een aanvullende folder bij de folder Bekkenbodemproblemen bij vrouwen' 00 Ring of pessarium bij bekkenbodemproblemen een aanvullende folder bij de folder Bekkenbodemproblemen bij vrouwen' Poli Gynaecologie De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse

Nadere informatie

acne Wat is acne? Wat zijn de verschijnselen? Hoe ontstaat het?

acne Wat is acne? Wat zijn de verschijnselen? Hoe ontstaat het? acne Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Wat is acne? En hoe is het te behandelen? Dat en meer leest u in deze folder. Wat is acne? Bij acne zijn talgkliertjes

Nadere informatie

Zorg goed voor jezelf

Zorg goed voor jezelf Zorg goed voor jezelf EXTRA WERKBLAD Zorg goed voor jezelf Je zit in de puberteit en je lichaam verandert. Je gaat meer zweten. Je kan puistjes krijgen. Het is prettig als je schoon bent en lekker ruikt.

Nadere informatie

Puberteit - HV 2. Saskia Tuenter. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Puberteit - HV 2. Saskia Tuenter. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Puberteit - HV 2 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Saskia Tuenter 06 March 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/72986 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa Hidradenitis suppurativa 1. Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan hidradenitis suppurativa in het ETZ TweeSteden of het ETZ Waalwijk. In deze folder leest u informatie over de operatie en krijgt

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen

Langdurig gebroken vliezen Langdurig gebroken vliezen Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0591 Inleiding In deze folder geven we u informatie over langdurig gebroken vliezen. Het hangt van de duur van uw zwangerschap

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Je gezicht... 4 Hoofdstuk 2 Je lijf... 6 Hoofdstuk 3 Je houding... 8 Hoofdstuk 4 Ontmoeting... 10 Hoofdstuk 5 Feest... 12 Hoofdstuk 6 Verdriet... 14 Hoofdstuk 7 Contact...

Nadere informatie

Pessarium bij verzakking en incontinentie. Gynaecologie

Pessarium bij verzakking en incontinentie. Gynaecologie Pessarium bij verzakking en incontinentie Gynaecologie PESSARIUM BIJ VERZAKKING EN INCONTINENTIE Wat is een pessarium? Een pessarium is een soort kunststof kapje in de vagina. Hij wordt ook wel ring genoemd.

Nadere informatie

Pessarium bij verzakking incontinentie

Pessarium bij verzakking incontinentie Pessarium bij verzakking incontinentie Gynaecologie alle aandacht PESSARIUM BIJ VERZAKKING EN INCONTINENTIE 1. Wat is een pessarium? 2. Wanneer kiest u voor een pessarium? 3. Hoe wordt een pessarium ingebracht?

Nadere informatie

Jeugdpuistjes en steenpuisten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Jeugdpuistjes en steenpuisten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Jeugdpuistjes en steenpuisten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Jeugdpuistjes (acne) 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 3 Wanneer arts raadplegen

Nadere informatie

Basisgezondheidsvoorlichting aan vluchtelingen in azc s en nieuwkomers in de gemeente

Basisgezondheidsvoorlichting aan vluchtelingen in azc s en nieuwkomers in de gemeente Basisgezondheidsvoorlichting aan vluchtelingen in azc s en nieuwkomers in de gemeente voor professionals in de gezondheidszorg Module 3 De puberteit Judith van der Ree GGD & Pharos 1 Inhoudsopgave 3 Puberteit

Nadere informatie

Ontstoken zweetklier (Hidradenitis)

Ontstoken zweetklier (Hidradenitis) Ontstoken zweetklier (Hidradenitis) Uw behandelend arts heeft een ontsteking van een zweetklier (hidradenitis) bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

B Volwassen worden. B1 Meisjes worden vrouw 3 B2 Ongesteld zijn 8 B3 Jongens worden man 14 B4 Zaadlozing 19 B5 Lichaamsverzorging 23

B Volwassen worden. B1 Meisjes worden vrouw 3 B2 Ongesteld zijn 8 B3 Jongens worden man 14 B4 Zaadlozing 19 B5 Lichaamsverzorging 23 B Volwassen worden B1 Meisjes worden vrouw 3 B2 Ongesteld zijn 8 B3 Jongens worden man 14 B4 Zaadlozing 19 B5 Lichaamsverzorging 23 B1 Meisjes worden vrouw Herkent van afbeeldingen de verschillende stadia

Nadere informatie

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Weer thuis na een operatie 2 Wat mag je wel, wat mag je niet 3 Contact 6 Weer terug naar het ziekenhuis

Nadere informatie

Praten met je kind over seksualiteit

Praten met je kind over seksualiteit Informatie voor ouders van kinderen van 10 tot 14 jaar Praten met je kind over seksualiteit Lastig en spannend! Seks? Is mijn kind daar al aan toe? Wanneer begin je erover? Wacht je vragen af? Hoe breng

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Adviezen na een operatie aan de baarmoeder U heeft zojuist een operatie aan de baarmoeder ondergaan. Hierdoor kunt u nog niet zoveel doen. In het Kankercentrum bent u zo goed mogelijk voorbereid op de

Nadere informatie

Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw

Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw 2 Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw dochter of zoon. Voor het optimaal genieten van uw kraamperiode en voor een goed herstel van uw lichaam na de

Nadere informatie

Lisexcisie (behandelingen van de baarmoedermond)

Lisexcisie (behandelingen van de baarmoedermond) Gynaecologie Lisexcisie (behandelingen van de baarmoedermond) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl GYN108 / Lisexcisie (behandelingen van de baarmoedermond)

Nadere informatie

5. Doe je sieraden af en was je handen. Dit voorkomt kruisbesmetting.

5. Doe je sieraden af en was je handen. Dit voorkomt kruisbesmetting. Protocol Wassen van een zorgvrager op bed Voorbereiding 1. Vertel aan de zorgvrager wat je gaat doen, waarom je dit doet en hoe je dit gaat doen. Maak afspraken over: - het tijdstip - welke kleding je

Nadere informatie

Een operatie vanwege een verzakking

Een operatie vanwege een verzakking Patiënteninformatie Een operatie vanwege een verzakking Een operatie vanwege een verzakking 20180002 Een operatie vanwege een verzakking.indd 1 1 25-05-18 09:09 Een operatie vanwege een verzakking Polikliniek

Nadere informatie

Pessarium bij verzakking en incontinentie

Pessarium bij verzakking en incontinentie GYNAECOLOGIE Pessarium bij verzakking en incontinentie BEHANDELING Pessarium bij verzakking en incontinentie De tekst in deze folder is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie

Nadere informatie

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Op de polikliniek van het Universitair Kinderziekenhuis St Radboud ziekenhuis willen wij je met deze folder informatie geven over seksualiteit

Nadere informatie

Kolposcopie en lisexcisie

Kolposcopie en lisexcisie Kolposcopie en lisexcisie Uw huisarts heeft u voor verder onderzoek en een eventuele behandeling doorverwezen naar de gynaecoloog. In deze brochure vindt u hierover meer informatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Thuis herstellen na een gynaecologische operatie. Verpleegafdeling Oost 43

Thuis herstellen na een gynaecologische operatie. Verpleegafdeling Oost 43 Thuis herstellen na een gynaecologische operatie Verpleegafdeling Oost 43 Binnenkort ondergaat u een gynaecologische operatie in Zuyderland Medisch Centrum. Deze folder informeert u over de herstelperiode.

Nadere informatie

Gebroken vliezen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Gebroken vliezen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Gebroken vliezen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Langdurig gebroken vliezen 1 Een zwangerschap van minimaal 37 weken 1 Een zwangerschap van 34 tot 37 weken 3 Een zwangerschap tussen

Nadere informatie

Hoe ziet je halve dag eruit als je op onderzoek komt in het CLB? Onderzoek in het 1 ste secundair

Hoe ziet je halve dag eruit als je op onderzoek komt in het CLB? Onderzoek in het 1 ste secundair Hoe ziet je halve dag eruit als je op onderzoek komt in het CLB? Onderzoek in het 1 ste secundair Waarom een medisch onderzoek? Meestal gaat alles goed met je en dan lijkt zo n doktersbezoek wel overbodig.

Nadere informatie

Jij & je. zwangerschap. zwangerschap. Jij & je. Een miskraam. Wat nu? Een miskraam. Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl. deverloskundige.

Jij & je. zwangerschap. zwangerschap. Jij & je. Een miskraam. Wat nu? Een miskraam. Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl. deverloskundige. Jij & je Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl Jij & je zwangerschap zwangerschap Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl Vraag & antwoord Wat is een miskraam? Bij een miskraam is er geen hartslag meer bij het

Nadere informatie

Informatie over een miskraam

Informatie over een miskraam Informatie over een miskraam Een miskraam U heeft van ons te horen gekregen dat het (mogelijk) niet goed gaat met uw zwangerschap. Wij hebben u al het een en ander verteld, maar willen dit ondersteunen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Sneltraject. abnormaal vaginaal bloedverlies

PATIËNTEN INFORMATIE. Sneltraject. abnormaal vaginaal bloedverlies PATIËNTEN INFORMATIE Sneltraject abnormaal vaginaal bloedverlies Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over het sneltraject abnormaal vaginaal bloedverlies. Bij

Nadere informatie

Pessarium bij verzakking en incontinentie

Pessarium bij verzakking en incontinentie Pessarium bij verzakking en incontinentie Gynaecologie Beter voor elkaar Pessarium bij verzakking en incontinentie 1. Wat is een pessarium? 2. Wanneer kiest u voor een pessarium? 3. Hoe wordt een pessarium

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure PESSARIUM BIJ VERZAKKING EN INCONTINENTIE

NVOG Voorlichtingsbrochure PESSARIUM BIJ VERZAKKING EN INCONTINENTIE NVOG Voorlichtingsbrochure PESSARIUM BIJ VERZAKKING EN INCONTINENTIE PESSARIUM BIJ VERZAKKING EN INCONTINENTIE 1. Wat is een pessarium? 2. Wanneer kiest u voor een pessarium? 3. Hoe wordt een pessarium

Nadere informatie

De bracebehandeling voor scoliose

De bracebehandeling voor scoliose Orthopedie De bracebehandeling voor scoliose Inleiding Bij scolioses vanaf 20 graden wordt de bocht in je wervelkolom meestal groter als je nog in de groei bent. Met de bracebehandeling kan worden voorkomen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.1 * Doe de opdracht in groepjes. Uitleg voor de docent: Verdeel de klas in groepjes van vier à vijf cursisten. Op deze pagina staan kaartjes met lichaamsdelen

Nadere informatie

Zweetklieroperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie maart 2015 pavo 0315

Zweetklieroperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie maart 2015 pavo 0315 Zweetklieroperatie Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie maart 2015 pavo 0315 Inleiding U heeft een afspraak op de polikliniek Chirurgie omdat u een zweetklierontsteking heeft. In deze folder

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Inleiding U heeft zojuist een operatie aan de baarmoeder ondergaan. Hierdoor kunt u nog niet zoveel doen. In het A12 Oncologisch Centrum bent u zo goed mogelijk

Nadere informatie

Ongesteld. www.rutgersnissogroep.nl. vijfde druk, januari 2009 Rutgers Nisso Groep Alle rechten voorbehouden

Ongesteld. www.rutgersnissogroep.nl. vijfde druk, januari 2009 Rutgers Nisso Groep Alle rechten voorbehouden Sense Heb je nog vragen over seksualiteit, anticonceptie, soa of onbedoelde zwangerschap? Je kunt hiervoor altijd naar je huisarts gaan. Maar je kunt hiervoor ook terecht op de Sense-spreekuren van je

Nadere informatie

Inhoud. De puberteit: nu gaat het beginnen 4. Iets heel bijzonders: het vrouwelijk lichaam 14. Elke maand weer: ongesteld 24

Inhoud. De puberteit: nu gaat het beginnen 4. Iets heel bijzonders: het vrouwelijk lichaam 14. Elke maand weer: ongesteld 24 Inhoud 4 Lichamelijke veranderingen en uiterlijk 6 Dagboek, vriendinnen en stemmingen 10 Zelfvertrouwen, geheimen en pesten 12 Iets heel bijzonders: het vrouwelijk lichaam 14 De vrouwelijke geslachtsorganen

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Pijn bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Pijn bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis Kindergeneeskunde Pijn bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Deze folder is speciaal voor jou en gaat over pijn. Pijn is heel vervelend en soms ook moeilijk te begrijpen. We

Nadere informatie

Werkbladen In NEMO. Naam. groep 7-8. School. Klas

Werkbladen In NEMO. Naam. groep 7-8. School. Klas en In NEMO Teen Facts groep 7-8 Naam School Klas Teen Facts De puberteit, misschien zit je er middenin of misschien begint het binnenkort. Het is een belangrijke periode in je leven; je lichaam, je hersenen,

Nadere informatie

Inkijkexemplaar INLEIDING. zelfbeeld. Leskatern 1

Inkijkexemplaar INLEIDING. zelfbeeld. Leskatern 1 r aa pl em ex jk ki In zelfbeeld INLEIDING Wie ben ik en hoe presenteer ik me naar de buitenwereld? Dat zijn vragen waar veel jongeren mee bezig zijn. Het is niet makkelijk om je zeker te voelen in een

Nadere informatie

Het Puberboek opmaak.2009corr_het Puberboek opmaak.3e corr :50 Pagina 1 Het puberboek 3 4

Het Puberboek opmaak.2009corr_het Puberboek opmaak.3e corr :50 Pagina 1 Het puberboek 3 4 Het puberboek Sanderijn van der Doef Met tekeningen van Marian Latour Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Aan de pubers Jesse, Yara en Micha, en de toekomstige pubers Kamo en Rosa, en aan alle beginnende pubers

Nadere informatie

Pessarium bij verzakking en incontinentie

Pessarium bij verzakking en incontinentie Pessarium bij verzakking en incontinentie U heeft een verzakking van de baarmoeder en/of de schedewand. In overleg met uw arts heeft u besloten om een pessarium in te laten brengen. In deze folder leest

Nadere informatie

Zwanger zijn en bevallen

Zwanger zijn en bevallen Zwanger zijn en bevallen PRAKTISCHE TIPS IN GEWONE TAAL MARJA VAN DEURSEN & WILMA VAN OS 6 ZWANGER ZIJN EN BEVALLEN Inleiding Gefeliciteerd. Je bent zwanger! Het is fi jn om zwanger te zijn. Maar je hebt

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Laparoscopie Inleiding In deze brochure leest u meer over de laparoscopie en krijgt u tips en adviezen voor na de ingreep. Een laparoscopie is een kijkoperatie waarbij een gynaecoloog met behulp van een

Nadere informatie

Vragenlijst ten behoeve van behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen. Vragenformulier voor de vrouw

Vragenlijst ten behoeve van behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen. Vragenformulier voor de vrouw Vragenlijst ten behoeve van behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen Vragenformulier voor de vrouw LET OP dit formulier is niet bedoeld als aanmeldingsformulier. Kijkt u voor aanmelden s.v.p. onder contact

Nadere informatie

Ring of pessarium bij bekkenbodemproblemen. Bekkenbodemcentrum

Ring of pessarium bij bekkenbodemproblemen. Bekkenbodemcentrum Ring of pessarium bij bekkenbodemproblemen Bekkenbodemcentrum Bij klachten van een verzakking of bij inspannings-incontinentie biedt een ring soms een oplossing. De gynaecoloog brengt een ring in de schede

Nadere informatie

Verwijderen van de baarmoeder

Verwijderen van de baarmoeder Verwijderen van de baarmoeder Samen met uw gynaecoloog heeft u besloten om de baarmoeder te laten verwijderen. De reden van de operatie is met u besproken. Een eventuele verwijdering van de eierstokken

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Vandaag gaan we het hebben over homoseksualiteit en biseksualiteit. Homoseksualiteit heeft te maken met mensen die zich seksueel aangetrokken voelen tot iemand

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Poliklinische operaties Plastische Chirurgie

Poliklinische operaties Plastische Chirurgie Poliklinische operaties Plastische Chirurgie Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Plastische Chirurgie december 2013 pavo 1005 U heeft een afspraak voor een poliklinische operatie op de polikliniek Plastische

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Hoe ziet je halve dag eruit als je in het gezondheidscentrum van het CLB op medisch onderzoek komt? Onderzoek van het 1 ste middelbaar

Hoe ziet je halve dag eruit als je in het gezondheidscentrum van het CLB op medisch onderzoek komt? Onderzoek van het 1 ste middelbaar Hoe ziet je halve dag eruit als je in het gezondheidscentrum van het CLB op medisch onderzoek komt? Onderzoek van het 1 ste middelbaar Waarom een medisch onderzoek? Meestal gaat alles goed met je en dan

Nadere informatie

Informatie over uw blaaskatheter

Informatie over uw blaaskatheter Informatie over uw blaaskatheter Als u niet meer goed kunt plassen, is soms een blaaskatheter nodig. De blaaskatheter helpt urine af te voeren uit uw blaas. De blaaskatheter wordt verwijderd als u weer

Nadere informatie

Na een keizersnede naar huis

Na een keizersnede naar huis Na een keizersnede naar huis Algemeen U bent twee tot vijf dagen geleden bevallen per keizersnede. In deze folder vindt u informatie over uw vertrek uit het ziekenhuis en kunt u de adviezen nalezen. Om

Nadere informatie

kleuter 4 6 jaar Veters strikken. Zijn vaak al zindelijk. (Maar er kunnen ook andere dingen genoemd worden)

kleuter 4 6 jaar Veters strikken. Zijn vaak al zindelijk. (Maar er kunnen ook andere dingen genoemd worden) NAKIJKBLAD Opdracht 1 Iedere levensfase heeft bepaalde kenmerken. Zet bij elke levensfase van wanneer tot wanneer hij ongeveer duurt. Zet er ook bij wat er in die levensfase gebeurt (kies steeds 2 dingen.)

Nadere informatie

Ontsteking van een zweetklier

Ontsteking van een zweetklier Ontsteking van een zweetklier Deze folder geeft u globale informatie over een ontsteking van een zweetklier en hoe dit kan worden behandeld. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een

Nadere informatie

Zweetklieroperatie 1

Zweetklieroperatie 1 Zweetklieroperatie 1 Inleiding Deze folder geeft u globale informatie over ontsteking van een zweetklier (hydradenitis). Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie

Nadere informatie

Menstruatiepijn, Dysmenorrhoe

Menstruatiepijn, Dysmenorrhoe Menstruatiepijn, Dysmenorrhoe Wat is het? Sommige vrouwen hebben pijn vlak voor en tijdens de menstruatie. Meestal gaat het om steken en krampen in de onderbuik. Vaak trekt de pijn ook naar de rug of de

Nadere informatie

Vulva polikliniek - vragenlijst

Vulva polikliniek - vragenlijst Vulva polikliniek - vragenlijst DermaTeam Middelburg Dr. J. Schroijen, dermatoloog Dr. M. J. Noordam, gynaecoloog T 08 67050 Bravis ziekenhuis Dr. A. van Horenbeeck, gynaecoloog Dr. J. Schroijen, dermatoloog

Nadere informatie

Kijken in de baarmoeder

Kijken in de baarmoeder Kijken in de baarmoeder (Diagnostische hysteroscopie) In deze brochure leest u meer over onderzoek van de baarmoeder via een hysteroscoop (kijkbuis). U leest welke onderzoeken mogelijk zijn en hoe die

Nadere informatie

Zweetklieroperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Zweetklieroperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Zweetklieroperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft een afspraak op de polikliniek Chirurgie omdat u een zweetklierontsteking heeft. In deze folder leest

Nadere informatie