Handelingsschema niveau 4

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handelingsschema niveau 4"

Transcriptie

1 sschema niveau 4 De wasbeurt van een zorgvrager op bed 1 Raadpleeg het verpleegkundig dossier: oriënteer je op de algemene toestand van de zorgvrager; ga na wat de zorgvrager zelf kan; beoordeel of er sprake is van specifieke aandachtspunten voor deze handeling, zoals bij beperkingen of risico s bij draaien en/of verplaatsen. 2 Leg uit aan de zorgvrager wat je gaat doen, waarom je het doet en hoe je het gaat doen. Overleg over de aanpak met de zorgvrager. 3 Vraag de zorgvrager: wat hij wel zelf wil of kan doen; naar zijn wensen over de temperatuur van het water, zeepgebruik en kleding; sieraden af te doen. 4 Zet alle materialen klaar: twee waskommen; twee handdoeken; twee washandjes; soms wordt gebruik gemaakt van zgn. wasdoekjes die na gebruik weggedaan worden; toiletartikelen; kleding voor de zorgvrager; handschoenen. Voorbereiding 1 Zodat je de zorg op de zorgvrager af kunt stemmen en je de continuïteit van de zorg kunt waarborgen. 2 Door te vertellen hoe je het gaat doen, kan de zorgvrager beoordelen of en hoe hij kan meewerken, of een voor hem betere werkwijze voorstellen. 3 Stimuleert zelfzorg, voorkomt evt. schaamtegevoelens. Zo respecteer je gewoonten en wensen van de zorgvrager. In verband met de hygiëne. 4 Voorkomt onnodige onderbreking en afkoeling van de zorgvrager. Voor boven- en onderlichaam. Voor boven- en onderlichaam. Voor boven- en onderlichaam. Om evt. haar te kammen, tanden te poetsen. Bijv. schone (nacht-)kleding. Voorkomt contact met bloed, ontlasting, urine enz. 5 Controleer of deuren, ramen en dicht zijn. 5 Voorkomt tocht en afkoeling. 6 Plaats het bed op werkhoogte en kondig dit 6 Voorkomt dat je last van je rug krijgt en de aan bij de zorgvrager. zorgvrager schrikt niet. 7 Sluit de bedgordijnen en/of de deur van de 7 Zo geef je de zorgvrager privacy. kamer. Doe evt. een beletlampje aan. Uitvoering 8 Was je handen of desinfecteer deze. 8 In verband met de hygiëne 9 Ondersteun de zorgvrager bij het 9 Als de zorgvrager dat niet alleen kan en uittrekken van de pyjamajas of nachthemd. voorkomt evt. nat worden van de kleding.

2 sschema niveau 4 10 Scheidt vuil van schoon wasgoed. Doe vuil wasgoed van de zorgvrager in een aparte plastic zak. 11 Bedek het bovenlichaam met een handdoek tot de hals. 12 Leg een handdoek onder het hoofd en gebruik een goed uitgeknepen washand. 13 Vraag de zorgvrager of hij zijn gezicht met of zonder zeep gewassen wil hebben en of hij dat evt. zelf wil doen. 14 Was de ogen: zonder zeep; van buitenste naar binnenste ooghoek. 15 Was de rest van het gezicht, de oren en de hals en observeer: de kleur van de lippen; de oorschelpen op mogelijke drukplekken. Als de zorgvrager een maagkatheter heeft, voorkom dan dat de katheter verschuift tijdens het wassen van de neus. Verwijder de fixatiepleister. Was en droog de neus en verschoon de pleister. 16 Spoel het washandje uit en was de zeepresten van het gezicht, de oren en de hals. 17 Droog gezicht, oren en hals af met de handdoek die onder het hoofd van de zorgvrager ligt. 18 Vraag of het gezicht, de oren en de hals droog zijn. 19 Leg een handdoek onder de verst gelegen arm die je het eerst gaat wassen en de helft van de romp. 20 Was de arm vanaf de hand in de richting van de schouder en de oksel en was daarbij de helft van de romp. Als de zorgvrager een perifere infusie heeft, dan dient het gebied hieromheen voorzichtig gewassen te worden in verband met aseptisch werken en evt. pijn. Observeer het gebied rondom de insteekopening op zwelling, roodheid en pijnlijkheid. Dit zijn tekenen van een 10 Voorkomt dat schone kleren vies worden. De kleding kan meegenomen worden door de familie/naasten. 11 Voorkomt dat de zorgvrager het koud krijgt en onnodig bloot ligt. 12 Voorkomt dat het kussen nat wordt. 13 Zo betrek je de zorgvrager bij de zorg en ga je in op wensen, voorkeuren of gewoonten. 14 Voorkomt irritatie. Voorkomt verspreiding van vuil in het oog. 15 Je observeert om verkleuringen te signaleren en om wonden te signaleren. Een blauwige verkleuring bijv. kan betekenen dat de zorgvrager het koud heeft of dat de circulatie en/of de ademhaling niet goed zijn. 16 Voorkomt dat de huid gaat jeuken en 17 Voorkomt smetplekken. 18 Dit kan de zorgvrager veelal het beste beoordelen. 19 Voorkomt dat het laken nat wordt. 20 Op deze manier ga je zorgvuldig met de zorgvrager om en signaleer je of er ontstekingen zijn.

3 sschema niveau 4 ontsteking. 21 Observeer: de kleur van de hand en het nagelbed van de vingers; de lengte van de nagels 21 Zo beoordeel je de perifere circulatie. Na de wasbeurt kun je evt. de nagels van de hand knippen Om wonden te signaleren. de elleboog op drukplekken. 22 Spoel de zeepresten weg. 22 Voorkomt dat de huid gaat jeuken en 23 Droog arm en verste helft van de romp. 23 Voorkomt smetplekken en afkoeling. 24 Vraag na of de arm en de romp droog zijn. 24 Dit kan de zorgvrager veelal het beste beoordelen. 25 Herhaal de handeling voor de andere arm en helft van de romp. Observeer evt. smetplekken onder de borsten of in buikplooien. 26 Observeer het mogelijk schaamtegevoel bij de zorgvrager en maak het bespreekbaar door hem gerust te stellen. 27 Was enigszins stevig. Als de zorgvrager een drain heeft, was dan het gebied eromheen voorzichtig in verband met mogelijke pijn. Observeer het gebied om de steekopening op zwelling, roodheid en pijn. Dit zijn tekenen van een mogelijke ontsteking. 28 Vraag de zorgvrager om te gaan zitten of om op een zij te draaien. 29 Leg een handdoek achter de rug van de zorgvrager. 30 Was de nek, de schouders en de rug met draaiende bewegingen van de hand. Veelal ervaart de zorgvrager dit als prettig. 25 Op deze manier kun je de andere arm en het deel van de romp ook goed wassen en smetplekken of drukplekken signaleren. Smetplekken altijd deppend drogen en evt. scheurlinnen lapjes aanbrengen. Evt. arts raadplegen wanneer de huid defect is. 26 De zorgvrager kijkt weg, is stil of krijgt vlekken in de hals enzovoort. Stel altijd de zorgvrager op zijn gemak. 27 Je stimuleert op deze manier de circulatie. 28 Nu kun je de nek, de schouders en de rug wassen. 29 Voorkomt dat het onderlaken of steeklaken nat wordt. 30 Je stimuleert met deze manier van wassen de doorbloeding van de huid. 31 Spoel de zeepresten weg. 31 Voorkomt dat de huid gaat jeuken en 32 Droog de nek, schouders en rug. 32 Probeer enigszins stevig af te drogen, dit ervaart de zorgvrager als comfortabel. 33 Observeer de schouders en de rug op drukplekken. 34 Vraag na of de nek, de schouders en de rug droog zijn. 33 Om wonden te signaleren. 34 De zorgvrager kan dit zelf aangeven.

4 sschema niveau 4 Breng desgewenst bodymilk aan op het Dit vanwege het comfort voor de zorgvrager. lichaam en vraag of de zorgvrager deodorant wil gebruiken. 35 Trek de pyjamajas of het nachthemd aan, 35 Voorkomt afkoeling en onnodig bloot of ondersteun de zorgvrager hierbij. liggen of zitten van de zorgvrager. 36 Vraag of de wasbeurt voortgezet kan 36 Je checkt dit om te veel inspanning te worden. voorkomen. 37 Sla het laken terug en trek de 37 Nu kun je het onderlichaam wassen. pyjamabroek en/of de onderbroek uit. 38 Bedek de genitaliën met een handdoek. 38 Voorkomt afkoeling, is respectvol. 39 Leg een handdoek onder het been dat je 39 Voorkomt dat het onderlaken nat wordt. het eerst wast; dit is het verste gelegen been. 40 Was het been vanaf de voet in de richting van het bovenbeen. Wees niet te voorzichtig met het wassen van de voet, veel zorgvragers vinden dat kriebelen. 41 Spoel de zeepresten weg. Observeer: de kleur van de voet en het nagelbed en de nagels van de tenen; de hiel op drukplekken. 40 Op deze manier was je voet en been. Voorkomt dat het onderlaken nat wordt. 41 Voorkomt dat de huid gaat jeuken en Zo beoordeel je de perifere circulatie. Knip zo mogelijk de teennagels of schakel een pedicure in. 42 Droog de voet en het been. 42 Zo voorkom smetplekken. 43 Vraag na of de voet en het been droog 43 De zorgvrager kan dit veelal het beste zijn. beoordelen. 44 Herhaal de handeling voor het andere 44 Op deze manier kun je het andere been been. wassen en ontstekingen of drukplekken 45 Wassen van de genitaliën van de vrouw. Was vanaf het verst weg gelegen naar het dichtst bij gelegen deel achtereenvolgens de heup, de lies, de onderbuik, de heup, de lies en de grote schaamlippen. Spoel de zeepresten weg. Spreid de kleine schaamlippen met één hand en: was de vulva zonder zeep; was in de richting van de anus; ook wel gezegd: van de voorkant naar de achterkant van het lichaam. Als de zorgvrager een blaaskatheter heeft, voorkom dan dat de katheter verder naar binnen schuift. Door enige tractie uit te signaleren. 45 Je wast vanuit hygiënisch oogpunt in deze volgorde. Voorkomt dat de huid gaat jeuken en Om irritatie van het slijmvlies van het zure milieu in de vulva en vagina en de urinewegen te vermijden. Voorkomt dat de colibacteriën in de vagina en urinewegen terechtkomen.

5 sschema niveau 4 oefenen wordt gecontroleerd of de katheter nog goed is gefixeerd in de blaas. Was en droog de katheter zorgvuldig. Droog de heupen, de liezen, de onderbuik en de grote schaamlippen. De vulva is van nature vochtig en hoeft dus niet gedroogd te worden. Vraag of de heupen, de liezen, de onderbuik en de vulva droog zijn. Observeer de liezen op smetplekken. 46 Wassen van de genitaliën van de man. Was vanaf het verst weg gelegen naar het dichtst bij gelegen deel achtereenvolgens de heup, de lies, de onderbuik, de heup, de lies en het scrotum. Raak niet met je blote handen het geslachtsdeel van de man aan, maar gebruik hiervoor een handdoek, om zo seksuele prikkeling te voorkomen. Spoel de zeepresten weg. Vraag of de voorhuid van de penis kan worden teruggeschoven en laat de zorgvrager dit zo mogelijk zelf doen. Schuif de voorhuid, bij de onbesneden zorgvrager, terug en was de glans van de penis. Was de urethramond zonder zeep. Als de zorgvrager een blaaskatheter heeft, voorkom dan dat de katheter verder naar binnen schuift. Door enige tractie uit te oefenen wordt gecontroleerd of de katheter nog goed is gefixeerd in de blaas. Was en droog de katheter zorgvuldig. Droog de heupen, de liezen, de onderbuik, het scrotum en de penis. Vraag na of de heupen, de liezen, de onderbuik, het scrotum en de penis droog zijn. Schuif de voorhuid terug over de glans van de penis. Observeer de liezen op smetplekken. 47 Reageer op verbaal of non-verbaal geuite gevoelens. Voorkomt smetplekken in de liezen. De zorgvrager kan dit veelal het beste aangeven. Voorkomt wonden en irritatie. 46 Je wast vanuit hygiënisch oogpunt in deze volgorde. In geval van een erectie kan het beste gewacht worden met het wassen van de penis, omdat dit wanneer het lid stijf is niet mogelijk is. Voorkomt dat de huid gaat jeuken en De man weet dit uit ervaring en doet het wanneer hij dit kan liever zelf. Om irritatie van het slijmvlies en aantasting van het zure milieu in de urinewegen te vermijden. Voorkom een zgn. Spaanse kraag; hierbij is de voorhuid niet teruggeschoven en gaat hij ontsteken. Dit bezorgt de zorgvrager veel pijn en ongemak. Voorkomt smetplekken. 47 Uit respect voor de zorgvrager. Probeer zo mogelijk schaamtegevoelens te bespreken.

6 sschema niveau 4 48 Leg een handdoek tegen de rug van de 48 Voorkomt dat het onderlaken nat wordt. zorgvrager ter hoogte van de stuit. Vraag de zorgvrager om op de zij te gaan Nu kun je de stuit wassen. liggen, met de rug naar je toe. 49 Was de stuit en de bilnaad in de richting van de rug. 49 Om verspreiding van bacteriën in de richting van de genitaliën te vermijden. 50 Observeer de stuit op drukplekken. 50 Om drukplekken te signaleren. 51 Droog de stuit en de bilnaad. 51 Voorkomt smetplekken. 52 Vraag na of de stuit en de bilnaad droog zijn. 52 Dit kan de zorgvrager veelal zelf het beste zeggen. 53 Vraag de zorgvrager terug te draaien op 53 Nu kan de pyjamabroek en/of de de rug. 54 Ondersteun de zorgvrager bij het aantrekken van de pyjamabroek en/of onderbroek. 55 Controleer of de maagsonde, het infusiesysteem, de drain en/of de katheter vrij liggen. 56 Vraag welke verdere ondersteuning de zorgvrager nodig heeft wat betreft de dagelijkse verzorging en maak hierover afspraken. 57 Ondersteun de zorgvrager om de gewenste houding aan de nemen en vraag of de houding prettig voelt. 58 Stel zo nodig vragen ter ondersteuning van de observaties ten aanzien van: pijnsensaties (gewaarwordingen van pijn); de beleving; de participatie; aanvullende wensen of behoeften. onderbroek aangetrokken worden. 54 Om afkoeling te vermijden en de zorgvrager niet onnodig bloot te laten liggen. 55 Om pijn, complicaties en het onderbreken van de medische behandeling te voorkomen. 56 Je moet hierbij denken aan: gebitsverzorging, haren wassen en kammen, scheren, nagels knippen, make-up aanbrengen en het opmaken van het bed. 57 Om het de zorgvrager naar de zin te maken en hem zo uit te laten rusten van de veelal inspannende wasbeurt op bed. 58 Hiermee evalueer je de zorg. Zo controleer je of je goed hebt geobserveerd en je checkt hoe de zorgvrager de zorg heeft ervaren. 59 Vraag of de zorgvrager tevreden is over de 59 Hiermee evalueer je de zorg. zorgverlening. Nazorg 60 Ruim materialen op. 60 Zo houd je de omgeving netjes en werk je hygiënisch. 61 Was je handen of desinfecteer deze. 61 In verband met de hygiëne 62 Rapporteer in het verpleegkundig dossier datum en tijdstip van de wasbeurt, reacties en gedrag van de zorgvrager, evt. specifieke observaties en andere bijzonderheden. 62 Om continuïteit van zorg te waarborgen.

5. Doe je sieraden af en was je handen. Dit voorkomt kruisbesmetting.

5. Doe je sieraden af en was je handen. Dit voorkomt kruisbesmetting. Protocol Wassen van een zorgvrager op bed Voorbereiding 1. Vertel aan de zorgvrager wat je gaat doen, waarom je dit doet en hoe je dit gaat doen. Maak afspraken over: - het tijdstip - welke kleding je

Nadere informatie

>Werkm odel: Iem and w as s en op

>Werkm odel: Iem and w as s en op >Werkm odel: Iem and w as s en op bed De oefening vindt plaats op een pop. Bij het uitvoeren van deze vaardigheid wordt ervan uitgegaan dat de cliënt helemaal geen zelfredzaamheid (meer) heeft, en dus

Nadere informatie

Werkwijzer Wassen 2 Checklist

Werkwijzer Wassen 2 Checklist Werkwijzer Wassen 2 Checklist Hoe was ik een cliënt in bed? Als een cliënt niet uit bed kan, moet hij in bed gewassen worden. Dat betekent niet altijd dat de cliënt helemaal niets zelf kan. Stem de begeleiding

Nadere informatie

bedbad 1. Algemene aandachtspunten

bedbad 1. Algemene aandachtspunten bedbad 1. Algemene aandachtspunten 1. Indien je parameters moet nemen, doe dit voor het bedbad 2. Zorg voor een werkveld : verwijder overtollig gerief van het nachtkastje 3. Desinfecteer werkblad indien

Nadere informatie

Een zorgvrager begeleiden bij het douchen en/of wassen

Een zorgvrager begeleiden bij het douchen en/of wassen OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager begeleiden bij het douchen en/of wassen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Een kraamvrouw verzorgen in de kraamperiode

Een kraamvrouw verzorgen in de kraamperiode 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een kraamvrouw verzorgen in de kraamperiode Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Het aanbrengen van een condoomkatheter bij een incontinente zorgvrager

Het aanbrengen van een condoomkatheter bij een incontinente zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het aanbrengen van een condoomkatheter bij een incontinente zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij het wassen aan de wastafel, bij het douchen of baden met of zonder gebruik van hulpmiddelen

Een zorgvrager helpen bij het wassen aan de wastafel, bij het douchen of baden met of zonder gebruik van hulpmiddelen OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij het wassen aan de wastafel, bij het douchen of baden met of zonder gebruik van hulpmiddelen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier

Nadere informatie

Het afleggen van een overleden zorgvrager

Het afleggen van een overleden zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het afleggen van een overleden zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Theoretische Toets WerkPortfolio Body 1

Theoretische Toets WerkPortfolio Body 1 Je naam... Cijfer Je klas... De datum... Vraag 1 Noem drie momenten wanneer je je handen wast en desinfecteert Voordat je met uiterlijke verzorging/zelfzorg begint Nadat je naar de toilet bent geweest

Nadere informatie

Observatielijsten. Thema 1 Lichamelijke verzorging 81

Observatielijsten. Thema 1 Lichamelijke verzorging 81 Observatielijsten Thema 1 Lichamelijke verzorging 81 Zorgvrager helpen bij een wasbeurt op bed 81 De hygiënische verzorging van een zorgvrager op bed met behulp van wasdoekjes 85 Zorgvrager wassen aan

Nadere informatie

Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager

Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Protocol. 5. Doe je sieraden af en was je handen. Om kruisbesmetting te voorkomen. Aan- en uitkleden van een zorgvrager in bed.

Protocol. 5. Doe je sieraden af en was je handen. Om kruisbesmetting te voorkomen. Aan- en uitkleden van een zorgvrager in bed. Protocol Aan- en uitkleden van een zorgvrager in bed Voorbereiding 1. Vertel aan de zorgvrager wat je gaat doen, waarom je dit doet en hoe je dit gaat doen. Maak afspraken over: - het tijdstip - welke

Nadere informatie

Het haar wassen van een zorgvrager in bed

Het haar wassen van een zorgvrager in bed OPDRACHTFORMULIER Het haar wassen van een zorgvrager in bed Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Masseren ter verlichting van de pijn

Masseren ter verlichting van de pijn OPDRACHTFORMULIER Masseren ter verlichting van de pijn Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

Het verzorgen van de omgeving van een verblijfskatheter bij een zorgvrager

Het verzorgen van de omgeving van een verblijfskatheter bij een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het verzorgen van de omgeving van een verblijfskatheter bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager zit in bed en mag niet draaien

Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager zit in bed en mag niet draaien OPDRACHTFORMULIER Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager zit in bed en mag niet draaien Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Wat is Staphylococcus aureus (S.aureus)? 2 Waarom behandeling van S.aureus dragerschap bij protheseoperaties? 2 Behandeling van S.

Wat is Staphylococcus aureus (S.aureus)? 2 Waarom behandeling van S.aureus dragerschap bij protheseoperaties? 2 Behandeling van S. Wat is Staphylococcus aureus (S.aureus)? 2 Waarom behandeling van S.aureus dragerschap bij protheseoperaties? 2 Behandeling van S.aureus dragerschap 2 Contact 4 Website 4 Reinigingsinstructies bij S.Aureus

Nadere informatie

Hulp bieden bij de uitscheiding: manueel ontlasting verwijderen

Hulp bieden bij de uitscheiding: manueel ontlasting verwijderen 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 OPDRACHTFORMULIER Hulp bieden bij de uitscheiding: manueel ontlasting verwijderen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden

Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager ligt in bed en mag niet opzitten maar wel draaien

Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager ligt in bed en mag niet opzitten maar wel draaien OPDRACHTFORMULIER Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager ligt in bed en mag niet opzitten maar wel draaien Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze

Nadere informatie

Verzorging van een wonddrain

Verzorging van een wonddrain 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Verzorging van een wonddrain Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Zwachteltechniek toepassen bij heup, borst en stomp

Zwachteltechniek toepassen bij heup, borst en stomp 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Zwachteltechniek toepassen bij heup, borst en stomp Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met

Nadere informatie

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Een zorgvrager uit- en aankleden op de stoel

Een zorgvrager uit- en aankleden op de stoel OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager uit- en aankleden op de stoel Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Verwijderen van een verblijfskatheter bij man of vrouw

Verwijderen van een verblijfskatheter bij man of vrouw 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Verwijderen van een verblijfskatheter bij man of vrouw Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Het gezicht van een zorgvrager scheren

Het gezicht van een zorgvrager scheren OPDRACHTFORMULIER Het gezicht van een zorgvrager scheren Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Een colonstoma spoelen

Een colonstoma spoelen 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Een colonstoma spoelen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je

Nadere informatie

Het verwijderen van een wonddrain

Het verwijderen van een wonddrain 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het verwijderen van een wonddrain Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Maatregelen nemen om smetten te voorkomen bij een zorgvrager

Maatregelen nemen om smetten te voorkomen bij een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Maatregelen nemen om smetten te voorkomen bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Een zorgvrager hulp bieden bij het braken

Een zorgvrager hulp bieden bij het braken OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager hulp bieden bij het braken Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

De verzorging van uw kind

De verzorging van uw kind Gipsbroek Uw kind krijgt een gipsbroek omdat het bovenbeen gebroken is. In deze folder leest u wat een gipsbroek is, hoe deze wordt aangebracht en hoe u uw kind in een gipsbroek kunt verzorgen. Wat is

Nadere informatie

Een zorgvrager hulp bieden bij de menstruatie

Een zorgvrager hulp bieden bij de menstruatie OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager hulp bieden bij de menstruatie Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Het toepassen van incontinentiemateriaal bij een zorgvrager

Het toepassen van incontinentiemateriaal bij een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het toepassen van incontinentiemateriaal bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Een kind helpen bij het douchen of baden

Een kind helpen bij het douchen of baden OPDRACHTFORMULIER Een kind helpen bij het douchen of baden Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene Naam student: Datum: Opdracht 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en

Nadere informatie

Het verzorgen van een PEG-sonde

Het verzorgen van een PEG-sonde 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Het verzorgen van een PEG-sonde Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of

Nadere informatie

Een perifeer infuus verwijderen

Een perifeer infuus verwijderen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Een perifeer infuus verwijderen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Een tracheacanule verwijderen en de stoma afplakken

Een tracheacanule verwijderen en de stoma afplakken 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een tracheacanule verwijderen en de stoma afplakken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

M_6_003. Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_003. Toetsingsformulier Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend,

Nadere informatie

M_6_002. Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_002. Toetsingsformulier Tillen met behulp van een passieve tillift M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend, zittend of staand stel

Nadere informatie

1 2 Hygiënische verzorging. Evaluatie. Studiehulp. 1 Bouw en functie van huid, slijmvliezen en gebit

1 2 Hygiënische verzorging. Evaluatie. Studiehulp. 1 Bouw en functie van huid, slijmvliezen en gebit Evaluatie Studiehulp 1 Bouw en functie van huid, slijmvliezen en gebit Stelling Juist Onjuist 1 De huid is een van de zintuigorganen. 2 Vitamine C wordt in de huid gevormd onder invloed van het zonlicht.

Nadere informatie

Een druppelklysma toedienen

Een druppelklysma toedienen 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Een druppelklysma toedienen Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

Scabies. Dermatologie. Schurft

Scabies. Dermatologie. Schurft Dermatologie Scabies Schurft Inleiding U heeft van uw dermatoloog vernomen dat u last heeft van scabies. Uw arts heeft u al een en ander verteld over wat u kunt doen om er vanaf te komen. In deze folder

Nadere informatie

Het aanleggen van een drukverband om de pols, duimmuis, knie, enkel en elleboog

Het aanleggen van een drukverband om de pols, duimmuis, knie, enkel en elleboog OPDRACHTFORMULIER Het aanleggen van een drukverband om de pols, duimmuis, knie, enkel en elleboog Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Een zorgvrager blaastraining geven

Een zorgvrager blaastraining geven OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager blaastraining geven Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Gipsbroek Informatie voor patiënten F0510-1011 april 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44 MCH

Nadere informatie

Verzorging van een vacuümdrain

Verzorging van een vacuümdrain 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Verzorging van een vacuümdrain Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Een bed afhalen en opmaken, de zorgvrager mag uit bed

Een bed afhalen en opmaken, de zorgvrager mag uit bed OPDRACHTFORMULIER Een bed afhalen en opmaken, de zorgvrager mag uit bed Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel.

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel. Gipsverband Er is bij u op de Spoedeisende hulp of gipskamer een gipsverband aangelegd om uw been en/of voet of om uw arm en/of hand, namelijk: Gipsspalk (mineraalgips) Circulair gips (kunststofgips) Softgips

Nadere informatie

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel.

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel. U hebt op de Spoedeisende hulp (SEH) of gipskamer een gipsverband gekregen om uw been en/of voet, namelijk: Gipsspalk (mineraalgips) Circulair gips (kunststofgips) Softgips Het gipsverband zorgt ervoor

Nadere informatie

Het verzorgen van een tracheacanule en een tracheostoma

Het verzorgen van een tracheacanule en een tracheostoma 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Het verzorgen van een tracheacanule en een tracheostoma Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Sheet: Stappenplan tampon gebruik. * Deze stappen voer je uit als je alleen bent. Bijvoorbeeld in een wc hokje of in de badkamer.

Sheet: Stappenplan tampon gebruik. * Deze stappen voer je uit als je alleen bent. Bijvoorbeeld in een wc hokje of in de badkamer. Sheet: Stappenplan tampon gebruik. * Deze stappen voer je uit als je alleen bent. Bijvoorbeeld in een wc hokje of in de badkamer. 1. Was je handen. 2. Trek je onderbroek en broek naar beneden en haal het

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: is erg belangrijk. We weten dat als je in de puberteit komt er allerlei dingen aan je lijf gaan veranderen. We hebben in een eerdere bijeenkomst al een aantal van

Nadere informatie

Borstzorg. richtlijnen en oefeningen. Paramedische Ziekenhuiszorg

Borstzorg. richtlijnen en oefeningen. Paramedische Ziekenhuiszorg Paramedische Ziekenhuiszorg Borstzorg richtlijnen en oefeningen Inleiding U heeft een van de volgende operaties ondergaan: De borst is verwijderd (ablatie) De lymfeklieren in de oksel zijn verwijderd (okselklierdissectie)

Nadere informatie

Een perifeer infuus inbrengen

Een perifeer infuus inbrengen 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Een perifeer infuus inbrengen Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je

Nadere informatie

Handen wassen. Voorbereiding: Lees de instructiekaart. Verzamel de benodigdheden. Doe je sieraden af. Was je handen.

Handen wassen. Voorbereiding: Lees de instructiekaart. Verzamel de benodigdheden. Doe je sieraden af. Was je handen. Handen wassen Lees de instructiekaart. Verzamel de benodigdheden. Doe je sieraden af. Was je handen. Kraan Zeep Handdoek Doe je mouwen omhoog. Maak je handen nat. Doe zeep op je handen. Papier in de prullenmand

Nadere informatie

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace U hebt uw bovenarm gebroken. Als onderdeel van de behandeling krijgt u een bovenarmbrace aangemeten. Uiteraard is niet elke patiënt en bovenarmbreuk hetzelfde, waardoor de bovenarmbrace niet voor iedere

Nadere informatie

Een verblijfskatheter inbrengen bij een vrouw

Een verblijfskatheter inbrengen bij een vrouw 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Een verblijfskatheter inbrengen bij een vrouw Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Een infuussysteem verwisselen bij een centraal veneus infuus

Een infuussysteem verwisselen bij een centraal veneus infuus 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Een infuussysteem verwisselen bij een centraal veneus infuus Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Het verwijderen van een PEG-sonde en het inbrengen van een G-tube

Het verwijderen van een PEG-sonde en het inbrengen van een G-tube 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het verwijderen van een PEG-sonde en het inbrengen van een G-tube Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en

Nadere informatie

Het aanleggen van een mitella, een verhoogde mitella, een brede das en een snelverband

Het aanleggen van een mitella, een verhoogde mitella, een brede das en een snelverband OPDRACHTFORMULIER Het aanleggen van een mitella, een verhoogde mitella, een brede das en een snelverband Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

De brace wordt op maat gemaakt door de spoedeisendehulp verpleegkundige of de gipsverbandmeester.

De brace wordt op maat gemaakt door de spoedeisendehulp verpleegkundige of de gipsverbandmeester. Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace U hebt uw bovenarm gebroken. Als onderdeel van de behandeling krijgt u een bovenarmbrace aangemeten. Uiteraard is niet elke patiënt

Nadere informatie

Een zorgvrager hulp bieden bij het opgeven van sputum

Een zorgvrager hulp bieden bij het opgeven van sputum OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager hulp bieden bij het opgeven van sputum Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

>Werkmodel: Verbanden

>Werkmodel: Verbanden >Werkmodel: Verbanden Het aanleggen van een snelverband Dit is een voorbeeld van een dekverband. Laat het kind zitten. Denk aan de hygiëne. Doe als dat kan handschoenen aan. Verzorg de wond volgens de

Nadere informatie

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen Uw been en/of voet in het gips Instructies en oefeningen 2 U bent in het Ommelander Ziekenhuis onder behandeling vanwege letsel aan uw been en/of voet. U heeft al gips of u krijgt een gipsverband aangelegd.

Nadere informatie

Verblijfskatheter Inbrengen en verzorgen. Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis

Verblijfskatheter Inbrengen en verzorgen. Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis Verblijfskatheter Inbrengen en verzorgen Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis Inleiding In overleg met u is besloten om een katheter te plaatsen in uw blaas. In deze folder geven wij informatie over

Nadere informatie

Wond- en decubitusconsulente. Voet verzorging bij diabetes

Wond- en decubitusconsulente. Voet verzorging bij diabetes Wond- en decubitusconsulente Voet verzorging bij diabetes Voetverzorging bij diabetes Wat heeft diabetes (suikerziekte) met uw voeten te maken? Door diabetes kunnen de bloedvaten en de zenuwvezels in

Nadere informatie

Het toepassen van hulpmiddelen bij de bedverzorging

Het toepassen van hulpmiddelen bij de bedverzorging OPDRACHTFORMULIER Het toepassen van hulpmiddelen bij de bedverzorging Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken.

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken. Oefenschema Inleiding: Dit oefenschema beoogt ontspanning en bewustwording van het lichaam. Hoewel deze oefeningen niet veel van het lichaam vergen, hebben ze toch een diepgaande werking. Oefen op een

Nadere informatie

Handhygiëne. 1. Handen wassen. VROEDKUNDE Handhygiëne PROTOCOL. Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd

Handhygiëne. 1. Handen wassen. VROEDKUNDE Handhygiëne PROTOCOL. Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd 1. Handen wassen Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd VOORBEREIDING NAZORG Zorg dat de wegwerphanddoekjes in een afvalemmer terechtkomen materiaal Stromend water met aangename temperatuur zorgvrager

Nadere informatie

Checklist. Voorbereiden V O N. Doen V O N. Nakijken V O N

Checklist. Voorbereiden V O N. Doen V O N. Nakijken V O N Werkwijzer Checklist Persoonlijke hygiëne Hoe zorg ik voor mijn persoonlijke hygiëne? Je werkt heel direct met mensen. Dan is het erg belangrijk dat je schoon en netjes gekleed bent. De cliënt vindt dat

Nadere informatie

1B HOU VAN JE LICHAAM!

1B HOU VAN JE LICHAAM! 1B HOU VAN JE LICHAAM! - Verzorging - "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" Naam:... Klas:... Jolijn Torfs & Lore Goossens studenten TO KHL 1 Verzorging van het lichaam

Nadere informatie

Handhygiëne 1. Handen wassen

Handhygiëne 1. Handen wassen . Handen wassen Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd VOORBEREIDING NAZORG Zorg dat de wegwerphanddoekjes in een afvalemmer terechtkomen Stromend water met aangename temperatuur Minimale dosis

Nadere informatie

Een blaas eenmalig katheteriseren bij een zorgvrager

Een blaas eenmalig katheteriseren bij een zorgvrager 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Een blaas eenmalig katheteriseren bij een zorgvrager Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging

Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Preventie en behandeling van smetten (intertrigo)

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Preventie en behandeling van smetten (intertrigo) Preventie en behandeling van smetten (intertrigo) PREVENTIE EN BEHANDELING VAN SMETTEN (INTERTRIGO) INLEIDING Inleiding Deze folder bevat informatie over het voorkomen en behandelen van smetten in de grote

Nadere informatie

Lesbrief Hygiene op het werk

Lesbrief Hygiene op het werk Lesbrief Hygiene op het werk [bij pagina 5] Wat betekent hygiëne? Waarom is hygiëne op het werk belangrijk? Waarom is het belangrijk dat je schoon bent? Waarom is het belangrijk dat jij en je collega s

Nadere informatie

Het toedienen van een kant-en-klaar klysma aan een zorgvrager

Het toedienen van een kant-en-klaar klysma aan een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het toedienen van een kant-en-klaar klysma aan een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Het verwijderen van een vacuümdrain

Het verwijderen van een vacuümdrain 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het verwijderen van een vacuümdrain Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met

Nadere informatie

Decubitus en smetten verzorgen

Decubitus en smetten verzorgen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Decubitus en smetten verzorgen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij de oogverzorging

Een zorgvrager helpen bij de oogverzorging OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij de oogverzorging Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Een suprapubisch katheter verwisselen

Een suprapubisch katheter verwisselen 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Een suprapubisch katheter verwisselen Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van de nagels

Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van de nagels OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van de nagels Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Het aanleggen van een onderarm-, een bovenarm-, een onderbeen- en een bovenbeenverband

Het aanleggen van een onderarm-, een bovenarm-, een onderbeen- en een bovenbeenverband OPDRACHTFORMULIER Het aanleggen van een onderarm-, een bovenarm-, een onderbeen- en een bovenbeenverband Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Uw arm in het gips. Instructies en oefeningen

Uw arm in het gips. Instructies en oefeningen Uw arm in het gips Instructies en oefeningen 2 U bent in het Ommelander Ziekenhuis Groningen onder behandeling vanwege letsel aan uw arm (en/of hand). U heeft al gips of u krijgt gips om uw arm. De volgende

Nadere informatie

Een ileo- of colonstoma verzorgen

Een ileo- of colonstoma verzorgen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een ileo- of colonstoma verzorgen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Katheteriseren van de blaas. Handleiding voor ouders/verzorgers

Sophia Kinderziekenhuis. Katheteriseren van de blaas. Handleiding voor ouders/verzorgers Sophia Kinderziekenhuis Katheteriseren van de blaas Handleiding voor ouders/verzorgers U heeft van uw behandelend arts gehoord dat uw kind gekatheteriseerd moet worden. Het is mogelijk dat uw kind zichzelf

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstheup Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een heupprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

HUIDREACTIES. bij radiotherapie

HUIDREACTIES. bij radiotherapie HUIDREACTIES bij radiotherapie HUIDREACTIES bij radiotherapie Het is heel normaal dat uw huid reageert op bestraling. De mate waarin uw huid reageert, hangt af van een aantal factoren: het soort stralen,

Nadere informatie

Een urostoma verzorgen

Een urostoma verzorgen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een urostoma verzorgen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Verzorging van de Newfoundlander

Verzorging van de Newfoundlander Wat heb je nodig: Verzorging van de Newfoundlander - shampoo - conditioner - droge handdoeken - waterblazer +/- 199 - trimtafel +/- 250 - watten voor het schoonmaken van de oren - nagelknipper +/- 9 -

Nadere informatie

Stralingswarmte toedienen via een warmte- of een infraroodlamp

Stralingswarmte toedienen via een warmte- of een infraroodlamp OPDRACHTFORMULIER Stralingswarmte toedienen via een warmte- of een infraroodlamp Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Een zorgvrager ondersteunen bij het vinden van een geschikte lichaamshouding

Een zorgvrager ondersteunen bij het vinden van een geschikte lichaamshouding OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager ondersteunen bij het vinden van een geschikte lichaamshouding Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Zuurstof toedienen via een neuskatheter, zuurstofbril of zuurstofmasker

Zuurstof toedienen via een neuskatheter, zuurstofbril of zuurstofmasker 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Zuurstof toedienen via een neuskatheter, zuurstofbril of zuurstofmasker Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

H.298554.0715. Het voorkomen van doorliggen (decubitus)

H.298554.0715. Het voorkomen van doorliggen (decubitus) H.298554.0715 Het voorkomen van doorliggen (decubitus) Inleiding Iedereen die vanwege ziekte of ongeval in bed, stoel of rolstoel moet blijven kan last krijgen van doorligplekken (decubitus). Gelukkig

Nadere informatie

Mond- en keelholte uitzuigen

Mond- en keelholte uitzuigen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Mond- en keelholte uitzuigen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie