Benchmark 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "E-mail Benchmark 2010"

Transcriptie

1 Benchmark e en 2e kwartaal NL versie

2 Inleiding Met de snelle opkomst van nieuwe kanalen zoals Facebook, Twitter en zelfs Foursquare zouden we bijna vergeten dat de oudgediende (nu zo n 20 jaar oud) nog steeds de beste resultaten oplevert. De Amerikaanse DMA wist te voorspellen dat de gemiddelde opbrengst zo n 40 dollar zou gaan bedragen in Een tweede plaats was voor search engine marketing met een nog steeds respectabele - 24 dollar. Ik bedoel maar! Deze opbrengst per geïnvesteerde dollar is van een heleboel factoren afhankelijk, waarvan er een heleboel op de website zelf invloed hebben. Daar kunnen wij niet in voorzien, maar waar wij wel in kunnen voorzien, zijn de cijfers die voorafgaan aan dat websitebezoek. Aantal geopende s, de gemiddelde doorklikratio s (CTR) en natuurlijk de bounceratio om er maar een paar te noemen. Deze cijfers kunt u dan weer gebruiken om uw eigen resultaten aan te spiegelen. Hoe doet u het en hoe doen uw mailings het ten opzichte van vergelijkbare organisaties, concurrenten en andere bedrijfstakken? Om u daar meer inzicht te geven hebben wij voor de vijfde maal de benchmark samengesteld. In deze benchmark vindt u de gecombineerde cijfers over de eerste helft van Samengesteld uit tientallen miljoenen s uit ruim 6000 campagnes van meer dan 150 vooraanstaande bedrijven in Nederland. Tevens hebben we een klein onderzoek gedaan onder onze relaties, om de trends in marketing in kaart te brengen. De resultaten van dit onderzoek zijn meegenomen in het benchmark rapport. Uiteraard geven we ook tips over hoe u uw marketing resultaten kunt verbeteren en nemen we een kijkje over de grens met cijfers van onder andere MailerMailer, eroi, Econsultancy, Forrester en Marketing Sherpa. Mocht u vragen hebben over uw cijfers ten opzichte van de gemiddelden of wilt u tips bij het verbeteren van uw resultaten, neem dan eens contact op met één van onze account- of project managers. Onze afdeling sales is er helemaal klaar voor op +31 (0) Veel leesplezier en inspiratie gewenst! Rogier van der Veen Marketing Manager Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

3 Inhoudsopgave Inleiding... 2 In een notendop Rol van marketing Budget voor ROI Nieuwe adressen Waarvoor gebruikt u marketing? Uitdagingen deliverability Leveren van relevante content Competitie met social media Integratie met andere databases Zorgen dat legitieme niet wordt gezien als spam Het meten en verbeteren van de ROI van marketing campagnes Bijblijven op het gebied van online marketing Trends Trends binnen de eigen organisatie...15 De subject line! Bounceratio De uitkomsten Vergeleken met eerdere edities Business to Consumer en Business to Business Wat gebeurt er in het buitenland? Openratio De uitkomsten Vergeleken met eerdere edities Business to Consumer en Business to Business Wat gebeurt er in het buitenland? Conclusie Doorklik ratio De uitkomsten Vergeleken met eerdere edities Business to Consumer en Business to Business Conclusie...25 Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

4 7. Conclusie Over deliverability Berichtopbouw Afbeeldingen Phishy URL s Subject line Woordenlijst Over E-Village Over Clang Tot slot Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

5 In een notendop Algemeen Deze benchmark is het resultaat van tientallen miljoenen s, 6000 campagnes van 150 toonaangevende bedrijven; De gegevens zijn verzameld in de periode van 1 januari 2010 tot en met 30 juni 2010; We proberen zoveel mogelijk de nieuwste cijfers met die van voorgaande edities te vergelijken; We nemen daar waar mogelijk een kijkje over de grens. Enquête Hoera! 67% van de marketeers verwacht dat budgetten voor marketing verder toe zullen nemen; Hot topics in marketingland op dit moment (het zal u niet verbazen): social media en mobile marketing; Foei! 72% van de ondervraagde marketeers weet niet wat de ROI van marketingcampagnes is; Bijna 26% werft ook nieuwe adressen via offline kanalen; De algemene nieuwsbrief is veruit de meest gebruikte vorm van marketing. De cijfers De gemiddelde bounceratio over Q1 en Q is 1,4%. In 2009 lag de gemiddelde bounce ratio nog rond de 3,0%; De gemiddelde open ratio ligt lager dan een jaar geleden. Van alle aangekomen berichten wordt 22% gerekend als geopend, terwijl dat in Q1 en Q nog 32% was; De doorklik ratio of clickthrough rate (CTR) - het aantal unieke personen wat geklikt heeft uitgedrukt in de aantallen aangekomen s - ligt gemiddeld op 5,7%. Deze doorklik ratio was een jaar geleden nog 8,2%. Kom op marketeers. Werk aan de winkel! De dalende cijfers kunnen en moeten een halt worden toegeroepen. Testen, creatieve onderwerpsregels, segmenteren en andere designs kunnen u helpen de ratio s te verbeteren, en daarmee het verkeer naar uw website en het bijbehorende winkelmandje! Mocht u daar advies bij willen hebben, schroom dan niet om één van onze consultants in te schakelen via telefoonnummer: of mail naar We zijn niet voor niets winnaar van de Idol 2010, met een winnend template op opens, clicks en omzet! Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

6 Deel 1: Wat houdt u bezig? Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

7 1. Rol van marketing Wij hebben een onderzoek gedaan naar de trends en de rol van marketing in Nederland. Wij vroegen onze relaties naar hun visie op de ontwikkelingen van marketing. Meer concreet vroegen wij naar de budgetten, het doel van de campagnes, de aanwas van nieuwe adressen en waarvoor men gebruikt. Wist u dat ruim driekwart van de ondervraagden verwacht dat het budget voor marketing in 2010 zal toenemen? 1.1 Budget voor Wij vroegen hoeveel procent van het budget van de totale digitale marketingmix gereserveerd wordt voor marketing. Maar liefst 55% van alle geënquêteerden reserveert slechts 0-5% van zijn budget voor marketing. Denkt u dat dit budget zal toenemen? Figuur 2: Budget voor Van de ondervraagden denkt 42,5% dat het budget voor in de tweede helft van 2010 zal toenemen. Forrester Research verkende ook de Europese marktontwikkelingen, de komende 5 jaar zal het aantal s dat wordt verstuurd verdubbelen. Figuur 3: Budget Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

8 Hoe verdeelt u uw online marketingbudget over de verschillende disciplines? Het merendeel van de ondervraagden besteedt tot 50% aan marketing, 0,46% besteedt het gehele online marketingbudget aan marketing. Neemt u daar vooral een voorbeeld aan (en nee, wij waren het niet)! Figuur 4: Verdeling online marketingbudget over de verschillende disciplines 1.2 ROI Weet u wat een campagne aan harde euro s (of andere valuta) oplevert? Kortom: meet u de ROI op uw marketing campagnes? 72% van de ondervraagden meet niet wat een campagne uiteindelijk oplevert. Dat is jammer, want uiteindelijk draait het maar om één ding: geld verdienen. Figuur 5: Meet u de ROI op uw marketing campagnes? Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

9 Maar waarom meet u dit niet? Veelgehoorde antwoorden waren onder andere: Gaan we wel doen zodra CRM dit toelaat; Niet altijd mogelijk; Omdat er nog niemand voor vrijgemaakt is. Wat levert een geïnvesteerde euro op? Van de 28% die de ROI meet op marketing campagnes was maar een enkeling bereid te delen wat een geïnvesteerde euro oplevert. Bedragen van 0,- tot 500,- werden genoemd. De meeste personen gaven aan niet bereid te zijn dit te delen, of dat het niet uit te drukken is in geld. Tip! Maakt u op uw website gebruik van Google Analytics of Sitestat voor uw websiteanalyse? Dan kunt u deze met Clang integreren. Koppelt u dit vervolgens aan uw conversiepagina s, dan kunt u precies zien wat een mailing heeft opgeleverd. Of dat nou euro s, afspraken of downloads zijn. Daarnaast zijn ook diverse koppelingen met CRM-systemen mogelijk. Bel onze salesafdeling om de mogelijkheden eens te bespreken op of mail naar 1.3 Nieuwe adressen Die database moet groeien, en dan natuurlijk wel met kwalitatief hoogwaardige adressen. Maar hoe doet u dat precies? De meeste adressen worden via de eigen website verzameld: 32,5%. Gevolgd door offline communicatie met maar liefst 25,9%. Figuur 6 : Verkrijgen nieuwe adressen. Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

10 1.4 Waarvoor gebruikt u marketing? Op onze vraag waarvoor wordt ingezet, antwoordde het merendeel voor het gebruik van een algemene nieuwsbrief (19,6%). Wat dat precies inhoudt laten we in het midden. Figuur 7: Gebruik van Bij anders werd onder andere genoemd acquisitie, DM, vakinhoudelijke nieuwsbrieven. Tip! Clang kan heel eenvoudig geïntegreerd worden met uw e-commerceplatform, zodat u ook servic s, boekings- of bestelbevestigingen van dynamische en op de persoon toegesneden content kunt voorzien. Geheel geautomatiseerd, dus geen extra mankracht nodig! Bel Roger van Kampen op of mail naar Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

11 2. Uitdagingen We hebben een aantal uitdagingen, of hete hangijzers zo u wilt, geformuleerd waar u als marketeer tegenaan loopt. Op de vraag of u zich hierin herkent kwamen de volgende antwoorden naar voren deliverability Komt de wel aan daar waar hij hoort aan te komen: de inbox? Kortom: hoe zit het met de deliverability? 46% geeft aan dat dit momenteel een belangrijke issue is, en 49% verwacht dat het belang het komende half jaar verder zal toenemen Figuur 8: deliverability Tips! De platformen van E-Village hebben een extreem goede deliverability. Dat komt op de eerste plaats door ons strenge anti-spambeleid, waar onze klanten zich aan moeten conformeren, maar ook door ons eigen team van toegewijde specialisten die continue in verbinding staan met alle belangrijke platforms zoals Hotmail, AOL en Gmail. Daarnaast maakt E-Village voor zowel Clang als E-Messenger gebruik van uitgebreide authenticatietechnieken zoals DomainKeys, SenderID, SPF en feedback loops. Het is mogelijk om uw eigen subdomein vast te laten leggen (mail.uwbedrijf.nl). Uw merk profiteert dan van de zeer goede reputatie van het E-Village-platform. Ook bieden wij de mogelijkheid uw subdomein in een middels SSL-certificaat beveiligde omgeving te laten draaien. Dit voorkomt onder meer het onnodig opspringen van waarschuwingsvensters in webmail-clients als Gmail, KPN Outlook Web Access. Bel of mail de afdeling sales voor de mogelijkheden: of Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

12 2.2 Leveren van relevante content Hoe krijg ik relevante content bij mijn ontvangers? Een belangrijke vraag, die bij een juist antwoord en juiste invulling uw ratio s sterk zal doen verbeteren. Een overgrote meerderheid ziet dit dan ook als een grote uitdaging. Figuur 9: Relevante content 2.3 Competitie met social media Good old krijgt steeds meer concurrenten. Met name social media als Hyves en Facebook. Toch zijn marketeers verdeeld. Ziet u net als wij dat beide kanalen zich wellicht niet als concurrenten gedragen, maar juist een sterke aanvulling op elkaar kunnen zijn? Dat de inzet van beide kanalen sterk afhangt van de soort boodschap is wel duidelijk. Figuur 10: Competitie met social media Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

13 2.4 Integratie met andere databases CRM-database, e-commercedatabase, verkoopinformatiesysteem. Klantgegevens staan op vele plaatsen opgeslagen, en uw database is er daar één van. Gaat u komende tijd aan de slag met de integratie van al deze systemen? Gemengde gevoelens, al met al. Ongeveer 60% verwacht daar komend half jaar niet meer belang aan te gaan hechten. Waarschijnlijk omdat ze het al voor elkaar hebben? Figuur 11: Integratie met andere databases 2.5 Zorgen dat legitieme niet wordt gezien als spam Relevante content hangt nauw samen met de vraag of uw legitieme als spam wordt gezien. Delete en dit is spam is beide slechts één handeling. De meerderheid (zij het een nipte meerderheid) ziet dit dan ook het komend half jaar als een belangrijk vraagstuk, en wij denken daarna ook nog wel. Figuur 12: Zorgen dat niet wordt aangezien als spam Tip! Het gaat niet om hoeveel, maar om wie! Een enorme database met adressen die niet actief zijn is niet interessant, wat wel interessant is, zijn de personen die wel met uw s aan de gang gaan: wie opent en wie klikt er? En kunt u daar verder op segmenteren? Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

14 2.6 Het meten en verbeteren van de ROI van marketing campagnes Gelukkig staat het meten en verbeteren van de ROI van marketingcampagnes hoog op de agenda van vele marketeers. Hoe beter uw inzicht in de ROI, hoe eerder u geneigd zult zijn meer budget voor marketing vrij te maken. Figuur 13: Meten en verbeteren van de ROI van marketing 2.7 Bijblijven op het gebied van online marketing Misschien wel de belangrijkste taak van iedere marketeer, of zelfs van iedere medewerker: bijblijven. Wat speelt er in de markt, welke trends en ontwikkelingen zijn belangrijk voor mij en mijn organisatie? Niet verwonderlijk dat de meerderheid aangeeft hier heel veel mee bezig te zijn. Weten we in ieder geval zeker dat deze benchmark gretige aftrek zal vinden ;-) Figuur 14: Bijblijven op het gebied van online marketing Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

15 3. Trends Second Life, Foursquare, RFID, RSS, Twitter, Cloud computing. Ieder jaar, iedere maand, duikt er wel weer ergens iets op waar we allemaal achteraan hollen. Maar welke onderwerpen op het gebied van online marketing zijn geen hype, maar een duidelijke trend waar we iets mee moeten in 2010 en 2011? 3.1 Trends in de markt 24% van de respondenten noemde social media toepassingen en een goede tweede plaats is er voor mobile marketing. Niet verrassend, wel belangrijk. Figuur 15: Trends in de markt 3.2 Trends binnen de eigen organisatie Daar is ie weer: social media. Marketeers hebben het er maar druk mee. Bijna 30% van de ondervraagden geeft aan dat dit een belangrijke trend is die binnen organisaties opgepakt wordt of gaat worden. Figuur 16: Trends binnen eigen organisatie Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

16 De subject line! Voordat we deel één afsluiten hebben we nog een kleine analyse voor u in petto: de woorden uit de subject line van Wij hebben alle subject lines van het eerste half jaar van 2010 geanalyseerd en de meest populaire woorden in onderstaande tagcloud gezet. Variatie van woorden als euro en euro s hebben wij samen gegroepeerd. Terwijl we woorden die hetzelfde lijken maar anders zijn, apart hebben gehouden, zoals nieuw en nieuws. Figuur 17 : Tagcloud subjectline woorden Gratis en korting zijn krachtige woorden en worden dan ook veel gebruikt. Gebruik ze echter met mate, niet in hoofdletters en nooit in combinatie met uitroeptekens. Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

17 Deel 2: Cijfers! Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

18 4. Bounceratio Wanneer een niet aankomt in de inbox, kan dit een van de volgende oorzaken hebben: Het adres van de ontvanger is veranderd; Het adres van de ontvanger is verkeerd geschreven en bestaat niet; De server van de ontvanger is tijdelijk niet beschikbaar; Het bericht wordt per ongeluk aangezien als spam; De inbox is vol. 4.1 De uitkomsten De gemiddelde bounceratio is 1,4%. Van de verzonden berichten wordt dus 1,4% niet afgeleverd. Tussen de branches zijn grote verschillen zichtbaar. De branche onroerend goed heeft een bounceratio van 8,6% terwijl organisaties binnen toerisme een bounceratio hebben van gemiddeld 0,6%. Figuur 18: Bounceratio Q1 en Q Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

19 4.2 Vergeleken met eerdere edities De gemiddelde bounceratio is lager dan een jaar geleden. Dit kan betekenen dat lijsten steeds schoner worden. Figuur 19: Bounceratio 2008, 2009 en Business to Consumer en Business to Business Wanneer we de branches onderverdelen naar B2C en B2B valt de bounceratio B2B fors hoger uit. Figuur 20: Bounceratio Q1 en Q verdeeld in B2C en B2B 4.4 Wat gebeurt er in het buitenland? In het buitenland komen we vergelijkbare cijfers tegen. Uit het rapport van MailerMailer komt bijvoorbeeld een bounceratio van 1,87%. De verschillen tussen de branches zijn ook daar groot; onroerend goed heeft een bounceratio van 4,3% terwijl we bij marketing een bounceratio van 1,1% tegenkomen. Tips! Clang en E-Messenger beschikken beide over een functionaliteit waarmee u een domeincontrole kunt uitvoeren. Deze functionaliteit kan alles achter automatisch controleren. De plug-ins in Clang zijn nog tot veel meer geautomatiseerde controles in staat. Vraag onze supportafdeling gerust om uitleg! Tel: Verzend nooit mail met een niet-bestaand adres als afzender of een ISP s controleren dit en wijzen dit eerder aan als spam. De ontvanger moet immers de kans hebben om te kunnen reageren. Maak gebruik van een tweestaps aanmeldtraject, de zogenaamde confirmed opt-in, waardoor de aanmelding via een bevestigd wordt. Op die manier weet u dat dit adres in gebruik is. Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

20 5. Openratio Wanneer u heeft gezorgd voor een maximaal afleverpercentage, wilt u vervolgens dat uw s geopend worden. Ongeacht of u een servicebericht stuurt of een lijst met aanbiedingen. De open ratio staat onder druk, omdat de betrouwbaarheid te wensen overlaat. Opens worden namelijk gemeten met behulp van een minuscuul plaatje. Als plaatjes weergeven uitstaat, zoals nog steeds bij veel pakketten het geval is, evenals bij veel smartphones, of als u een tekstversie ontvangt, in plaats van de HTML versie, worden de opens niet gemeten. Daarnaast wordt een mailing wel als geopend geteld zodra deze in het voorbeeldvenster (preview pane) wordt getoond, terwijl u deze helemaal niet actief hoeft te hebben gezien. Het is dus afhankelijk van de doelstellingen van de mailing of deze ratio relevant is. In het merendeel van de gevallen gaat het natuurlijk om het aantal mensen wat naar de website is gegaan. (Clicktrough ratio, zie later.) 5.1 De uitkomsten De gemiddelde open ratio ligt op 21,9%. Dat betekent dat van alle verzonden berichten 21,9% wordt gemeten als geopend. Ook hier weer duidelijke uitschieters; van 35,1% tot 17,2%. Figuur 21: Open ratio Q1 en Q Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

21 5.2 Vergeleken met eerdere edities Het aantal opens daalt, sterk zelfs. Een daling van maar liefst meer dan 30% zelfs. Naar de oorzaak kunnen we op dit moment alleen gissen, want daar hebben we geen onderzoek naar gedaan. Toch is winst te boeken met goede afzendnamen en creatieve en pakkende subjectlines. Tijdens de Marketingconferentie heeft E-Village laten zien dat met een goed design en pakkende subject de omzet bijna 400% hoger lag dan bij een design van de concurrentie. Dus neem eens wat risico s en gooi het over een andere boeg. Deze ratio kan en moet omhoog! Het is één van de eerste stappen in het verbeteren van uw ROI. Figuur 22: Open ratio 2008, 2009 en Business to Consumer en Business to Business Wanneer de open ratio is onderverdeeld in campagnes die op consumenten en campagnes die op het bedrijfsleven zijn gericht, zien we vrijwel geen verschil tussen B2C en B2B. Figuur 23: Open ratio Q1 en Q verdeeld in B2C en B2B 5.4 Wat gebeurt er in het buitenland? In het rapport van MailerMailer, dat geciteerd wordt in een bericht van emarketer.com 1, zien we een open ratio van gemiddeld 11,2%. Medische instellingen scoren erg laag met een open ratio van 7,3% en de religieuze instellingen scoren hoog met 21%. Maar de algemeen heersende trend is en blijft dat de ratio s onder druk staan. 1 Why metrics are in decline, Emarketer.com, 26 juli 2010 Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

22 5.5 Conclusie Een hoge openratio is (na een lage bounce ratio) het begin van een verbetering van uw ROI. Van opens naar kliks naar aankopen is tenslotte het pad. We zullen later zien, dat de lage openratio sterk doorwerkt in de hoeveelheid verkeer naar uw website. Het heeft allemaal met betrokkenheid te maken. Religie is iets waar een traditionele zeer sterke band mee bestaat, die informatie voortbrengen waar ik wat mee wil en/of kan als ontvanger. Dat blijkt wel uit de cijfers uit de VS. Dat u iets dergelijks na moet proberen te streven lijkt logisch. Verbindingen creëren, relevante informatie delen, mensen verder helpen. Tips! Denk eens aan een mobiel-vriendelijke nieuwsbrief, of een link naar een mobielvriendelijke versie. U kunt in Clang precies zien wie er met een mobiel besturingssysteem uw leest. Dit kunt u dus prima gebruiken om het design op af te stemmen. Zorg voor een herkenbare afzendernaam, zodat de ontvangers weten dat het bericht van u is. Een from met uw bedrijfsnaam kan er al voor zorgen dat de ontvangers direct weten van wie het bericht afkomstig is, waardoor uw berichten sneller geopend worden. Abonnees die zich bewust inschrijven voor een nieuwsbrief, zullen hun s eerder openen dan de eigenaars van ingehuurde adressen. Bekijk onze Tips & Tricks voor meer bruikbare mailadressen: Wees creatief met de onderwerpsregel, maar don t overdo it. Een overtuigende en/of gepersonaliseerde subject line zorgt ervoor dat mail vaker geopend wordt. Zorg ervoor dat uw mailings relevant zijn en elkaar niet te snel opvolgen. 75% van de afmelders geeft namelijk als reden voor hun afmelding dat ze de mailings niet relevant vinden en deze te vaak ontvangen. Zorg voor de juiste boodschap op het juiste moment. Spelfauten zijn uiteraard uit den boze, evenals verkeerd gespelde namen, maar dat wist u al. Een frisse blik van buiten kan wonderen doen. Ga bijvoorbeeld eens sparren met één van onze consultants om te kijken waar winst te halen is. Bel Dennis Winkel of Roger van Kampen op: Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

23 6. Doorklik ratio Verkeer naar uw website dat is veelal de bedoeling, want daar wordt gekocht, gedownload of wat dan ook. Hoe meer kliks naar uw website, hoe groter de kans dat uw mailings wat op gaan leveren, naast wat brand awareness. De doorklik ratio (CTR of click through rate) is daarmee een belangrijke indicatie voor de interesse van klanten in een specifiek onderwerp of product. Op basis van deze informatie kunt u bijvoorbeeld een bepaalde groep meer informatie over een specifiek onderwerp sturen. Deze ratio kan uitgedrukt worden in het aantal aangekomen berichten of het aantal geopende berichten. We hebben beide op een rijtje gezet. 6.1 De uitkomsten Grote verschillen in de CTR tussen de verschillende sectoren. Telecommers hebben veruit de laagste resultaten (3,1%), maar gelukkig zijn er ook uitschieters naar boven zoals Financiële dienstverleners en wat te denken van de sector Onroerend Goed met 12,3%. Figuur 24: Clicks uitgedrukt in aantal aangekomen berichten Q1 en Q Uitgedrukt in het aantal geopende berichten, lijken de cijfers ineens een stuk aantrekkelijker. We raden dan ook aan met deze percentages naar uw MT of Directie te stappen als er om gevraagd wordt ;-) Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

24 Figuur 25: Clicks uitgedrukt in aantal geopende berichten Q1 en Q Vergeleken met eerdere edities Een sterke daling ten opzichte van een jaar eerder. Figuur 26: Clicks uitgedrukt in aantal aangekomen berichten 2008, 2009 en 2010 Figuur 27: Doorklik ratio uitgedrukt in aantal geopende berichten 2008, 2009 en 2010 Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

25 6.3 Business to Consumer en Business to Business Kleine verschillen tussen B2C en B2B. Figuur 28: Clicks uitgedrukt in aantal aangekomen berichten Q1 en Q verdeeld in B2B en B2C. Figuur 29: Doorklik ratio uitgedrukt in aantal geopende berichten Q1 en Q verdeeld in B2C en B2B 6.4 Conclusie Het gemiddelde percentage van de clicks - uitgedrukt in het aantal aangekomen berichten - is 5,7%. Dat lijkt niet veel, en geloof me, dat is het ook niet. Denk maar eens mee: nog geen 6 procent van de mensen die een van u ontvangt neemt op dat moment de moeite om naar uw website te klikken. Dit hangt uiteraard samen met de openratio. De verslechtering die we daar zien, werkt door in deze ratio. In een niet geopende mail kan tenslotte niet geklikt worden. De resultaten van de CTR uitgedrukt in het aantal geopende berichten (fig. 27) laat dit goed zien. Daar is de ratio weliswaar lager dan vorig jaar, maar hier is de schade beperkter. Tips! Maak uw klanten nieuwsgierig door goede pakkende teksten. Vertel in uw mailing precies genoeg, zodat de ontvanger getriggerd wordt om door te klikken. Met Clang kunt u content taggen, waardoor uw nog beter kunt segmenteren, en er dus voor kunt zorgen dat de inhoud beter aansluit bij uw ontvangers Lezers klikken vaker op aantrekkelijke, goed ontworpen s, het oog wil immers ook wat. Meer weten over een goede template design? Bekijk onze Tips & Tricks voor een goed template design: tips-voor-een-goed- -template-design/ Links kunnen uw lezers tijd besparen bij het lezen van uw s. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijk een selectie kunt maken van wat je wel en niet wilt lezen. Op die manier helpt u uw lezer om direct de nuttige informatie te vinden. Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

26 Een duidelijke call-to-action. Maak duidelijk waar de lezers op moeten klikken door een Buy Now button of een link met Lees het hele verhaal toe te voegen. Stuur relevante boodschappen, zodat uw klant een bericht ontvangt dat hem aanspreekt. Segmenteer uw database. Dat kan al heel eenvoudig door bijvoorbeeld mannen en vrouwen apart aan te spreken. Wilt u meer tips over relevante content, bekijk eens onze Tips & Tricks: Relevante content, dat werkt! Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

27 7. Conclusie Uiteraard realiseren we ons dat u als marketeer nog veel meer te doen heeft, en dat maar één van de kanalen is die u moet managen. Ieder jaar moet u meer doen met minder, dat is hier niet anders. Toch loont het de moeite om energie in uw programma s en campagnes te steken. Marketing Sherpa 2 deed onderzoek onder 1500 marketeers kwam met duidelijke resultaten naar buiten: goed renderende tactieken kosten tijd en energie, maar leveren dat dus ook op. Bij veel campagnes is het zo dat u weliswaar veel energie moet steken in het eenmalig opzetten ervan, maar dat het vervolg door automatisering van het proces slechts een minimum aan onderhoud kent. Mocht u hierover eens van gedachten willen wisselen, neem dan vooral contact op met één van onze consultants of account managers op , of mail naar U kunt overigens met dezelfde moeite die u nu al in marketing steekt, betere resultaten behalen. Verander de regels van het spel, neem risico s, test, bedenk nieuwe formats, verhoog of verlaag de frequentie, segmenteer en automatiseer. Seth Godin wist het mooi te verwoorden in een recente blogpost: a car is not merely a faster horse. is niet alleen een snellere en goedkopere manier van traditionele DM, het is iets anders, iets dat vraagt om een andere benadering. Speel dus een nieuw spel, niet het oude maar dan sneller 3. Is het alleen hier kommer en kwel? Nee, verre van. Emarketer kwam in juli met resultaten naar buiten dat ook in de VS de ratio s onder druk staan. De experts daar wijzen vooral naar list fatigue of lijstmoeheid. Overvolle inboxen met irrelevante boodschappen zouden debet zijn aan de verslechterende resultaten Marketing Benchmark Report, MarketingSherpa, juli A car is not merely a faster horse, Seth s Blog, 23 juni Why metrics are in decline, Emarketer.com, 26 juli Amersfoortseweg 10e 3705 GJ Zeist Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

E-mail Benchmark. created by

E-mail Benchmark. created by E-mail Benchmark 2014 Voorwoord Voorwoord E-mailmarketing ontwikkelt zich (nog steeds) razendsnel. Werd twee jaar geleden nog geroepen dat social media e-mail ging vervangen, anno 2014 is wederom gebleken

Nadere informatie

Handboek e-mailmarketing. Het opstellen, verzenden en evalueren van e-mail mét resultaat

Handboek e-mailmarketing. Het opstellen, verzenden en evalueren van e-mail mét resultaat Handboek e-mailmarketing Het opstellen, verzenden en evalueren van e-mail mét resultaat 01 Ethiek de sleutel tot succes 02 Meer dan alleen verkoop 03 Goed plannen van verzenden tot evalueren 04 Abonnees

Nadere informatie

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals e-mail marketing voor webwinkeliers Voor praktische professionals Alle grote webwinkels doen aan e-mail marketing. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Ze weten namelijk dat e-mail marketing meer oplevert

Nadere informatie

E-mail Marketing. Opzetten van succesvolle e-mailcampagnes. Alex van Ginneken

E-mail Marketing. Opzetten van succesvolle e-mailcampagnes. Alex van Ginneken E-mail Marketing Opzetten van succesvolle e-mailcampagnes Alex van Ginneken 1 Van dezelfde auteur: - Internet marketing, Word online marktleider in uw branche - E-mail marketing, Opzetten van succesvolle

Nadere informatie

MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING

MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING copyright 2011 Blinker BV Inhoudsopgave Meer rendement uit uw e-mail marketing... 2 H1 Randvoorwaarden... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Return on Investment (ROI)...

Nadere informatie

Starten met e-mail marketing

Starten met e-mail marketing Starten met e-mail marketing Versie november 2009 Welkom bij Twizz Marketing Support In de 21e eeuw verandert de wereld voor de marketeer in een razend tempo. Met name op het gebied van internet is het

Nadere informatie

Starten. e-mailmarketing. Een vliegende start voor praktische professionals. met

Starten. e-mailmarketing. Een vliegende start voor praktische professionals. met Starten met e-mailmarketing Een vliegende start voor praktische professionals In de 21e eeuw verandert de wereld voor de marketeer in een razend tempo. Met name op het gebied van internet is het uitermate

Nadere informatie

Effectieve Internetmarketing in 8 stappen

Effectieve Internetmarketing in 8 stappen Effectieve Internetmarketing in 8 stappen Als u dit ebook leest, bent u waarschijnlijk een marketingprofessional of een ondernemer die het belang van Internet marketing onderkent. U merkt dat traditionele

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

E-mail Marketing van A tot Z

E-mail Marketing van A tot Z E-mail Marketing van A tot Z Pagina 1 Versie 1.0 oktober 2008 Copyright Blinker B.V. Introductie Wanneer u met e-mail marketing aan de slag gaat duizelt het u al snel voor de ogen. De meest uiteenlopende

Nadere informatie

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK.

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. Herziene editie 2014-2015 Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden ebook HET GROTE WEBINAR HANDBOEK DEEL DIT ebook INHOUDSOPGAVE 1 IK GELOOF IN WEBINARS Verhalen uit de praktijk Pagina 4

Nadere informatie

Bereken en verbeter jouw ROMI. Return On Marketing Investment. Paul Neuteboom

Bereken en verbeter jouw ROMI. Return On Marketing Investment. Paul Neuteboom Bereken en verbeter jouw ROMI Return On Marketing Investment Paul Neuteboom Inleiding Marketeers leven in een prachtige tijdperk. Het digitale marketingtijdperk welteverstaan. Nog nooit waren onze marketingactiviteiten

Nadere informatie

De 9 stappen naar integraal klantcontact en marketing op maat

De 9 stappen naar integraal klantcontact en marketing op maat De 9 stappen naar integraal klantcontact en marketing op maat Een praktisch stappenplan voor verzekeraars en intermediairs bij het omschakelen van massale marketing naar een persoonlijke benadering via

Nadere informatie

HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. DEEL DIT ebook

HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. DEEL DIT ebook ebook HET GROTE WEBINAR HANDBOEK DEEL DIT ebook INHOUDSOPGAVE 1 4 IK GELOOF IN WEBINARS Verhalen uit de praktijk Pagina 4 2 5 EEN WEBINAR Wat kost het eigenlijk? Pagina 8 3 6 JE WEBINAR IN DE SOEP In 12

Nadere informatie

(anti-)spam. Open for Support. Open for Support - Informatiebrochure. Open for Support bv. Versie 2.0 Juli 2009

(anti-)spam. Open for Support. Open for Support - Informatiebrochure. Open for Support bv. Versie 2.0 Juli 2009 bv (anti-)spam - Informatiebrochure Versie 2.0 Juli 2009 bv O4S Informatiebrochure (Anti) Spam Deze brochure is samengesteld door Michel van den Biggelaar voor bv, gevestigd te Maastricht-Airport. Deze

Nadere informatie

9.1 Autoreplies... 18 9.2 Klantencontact... 18 9.3 Negatieve e-mails... 18 9.4 E-mails beantwoorden... 19 10 Spam en wetgeving... 20 10.1 Opt-in...

9.1 Autoreplies... 18 9.2 Klantencontact... 18 9.3 Negatieve e-mails... 18 9.4 E-mails beantwoorden... 19 10 Spam en wetgeving... 20 10.1 Opt-in... Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 1.1 Vang zwervende bezoekers op... 3 1.2 Een tweede kans voor twijfelaars... 3 1.3 Goedkoop en direct resultaat... 4 2 Haal het maximale uit je mailinglijst... 5 2.1 Ga

Nadere informatie

E-Book. Stap-voor-stap naar meer online resultaat

E-Book. Stap-voor-stap naar meer online resultaat E-Book Stap-voor-stap naar meer online resultaat Inhoudsopgave INLEIDING... 3 STAP 1: MAAK EEN ZOEKWOORD STRATEGIE... 4 WAT IS EEN ZOEKWOORD?... 4 WAAROM EEN ZOEKWOORD STRATEGIE MAKEN?... 4 HOE MAAK JE

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

EMMA Handleiding E-mailmarketing

EMMA Handleiding E-mailmarketing EMMA Handleiding E-mailmarketing Inleiding Succesvolle e-mailmarketing campagnes leggen de focus (terug) bij de ontvanger. Het versturen van e-mailmarketing is nog steeds populair en kan, wanneer goed

Nadere informatie

Introductie. Aan het eind van dit white paper vindt u de 21 Tips overzichtelijk op een rij. Pagina 2 van 18

Introductie. Aan het eind van dit white paper vindt u de 21 Tips overzichtelijk op een rij. Pagina 2 van 18 Introductie In de wereld van e-mail marketing is de laatste tijd veel aandacht voor de aflevering van e- mails. De reden hiervoor is de explosieve groei van spam. Internet Service Providers (ISP s) doen

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

WEBSITE OPTIMALISATIE

WEBSITE OPTIMALISATIE BOSS NEDERLAND WEBSITE OPTIMALISATIE Jennifer Segerius 2011 www.bossnederland.com DE PERFECTE HOMEPAGE: GA VOOR RESULTAAT!... 2 Kost het aanpassen van uw homepage veel tijd en geld?... 2 Hoef ik alleen

Nadere informatie

magazine NIEUWE KLANT = ZILVER TROUWE KLANT = GOUD DE DO'S EN DON'TS VAN KLANTBEHOUD HOE ZET U E-MAIL- MARKETING IN VOOR KLANTBEHOUD?

magazine NIEUWE KLANT = ZILVER TROUWE KLANT = GOUD DE DO'S EN DON'TS VAN KLANTBEHOUD HOE ZET U E-MAIL- MARKETING IN VOOR KLANTBEHOUD? Jaargang 3 nr.2 magazine HOE ZET U E-MAIL- MARKETING IN VOOR KLANTBEHOUD? BEZORG UW KLANT VERTROUWD GEVOEL DE ZEVEN GEBODEN VAN KLANTBEHOUD DE BOUWSTENEN VOOR EEN STEVIGE KLANTRELATIE TERUGBLIK OP DE E-COMMERCE

Nadere informatie

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding hoofdstukken Basis 1. Inleiding Bing Ads 2 2. Instellingen Bing Ads 4 3. Wegwijs in Bing Ads 6 4. Een Bing Ads campagne opzetten 8 5. Campagne

Nadere informatie

Uhebt ongetwijfeld gehoord van deze kip met de gouden

Uhebt ongetwijfeld gehoord van deze kip met de gouden Zoekmachinemarketing: een overzicht 1 Uhebt ongetwijfeld gehoord van deze kip met de gouden eieren. In dit hoofdstuk bieden we u een inleiding in de wondere wereld van zoekmachinemarketing en maken we

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

BULLDOG MEDIA FULL SERVICE INTERNET & RECLAMEBUREAU

BULLDOG MEDIA FULL SERVICE INTERNET & RECLAMEBUREAU BULLDOG MEDIA FULL SERVICE INTERNET & RECLAMEBUREAU ui j e D e w e t s a a gn cc u rs!! es inhoud Wie zijn wij? ICt Waarborg Logo en huisstijl Websites Webshop Starterspakketen A-B-C-D Backup en support

Nadere informatie

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 door Richard van Hooijdonk MarketingMonday januari 2011 inhoud Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Pagina 01 social media benutten met weinig tijd 4 02 wie is

Nadere informatie

persoonlijke e-mail herkenning gedrag profiel interesse vertrouwen

persoonlijke e-mail herkenning gedrag profiel interesse vertrouwen persoonlijke e-mail herkenning gedrag interesse profiel vertrouwen 12 praktische tips voor succesvolle e-mail marketing 12 praktische tips voor succesvolle e-mail marketing versie 1.0 oktober 2012 voor

Nadere informatie

E-mail marketing. in de praktijk. inspirerende klantcases

E-mail marketing. in de praktijk. inspirerende klantcases E-mail marketing in de praktijk 12 inspirerende klantcases Deze bundel van praktijkvoorbeelden is gemaakt voor iedereen die met communicatie te maken heeft. En in het bijzonder voor communicatieprofessionals

Nadere informatie