WERKTHEMA: HOE KUNNEN WE OP KORTE TERMIJN KLIMAATMAATREGELEN GEFINANCIERD KRIJGEN (FOCUS OP COLLECTIEVE RENOVATIE)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WERKTHEMA: HOE KUNNEN WE OP KORTE TERMIJN KLIMAATMAATREGELEN GEFINANCIERD KRIJGEN (FOCUS OP COLLECTIEVE RENOVATIE)"

Transcriptie

1 Lerendnetwerk FinancieringLokaleKlimaatplannen Voorstel Plan van Aanpak Datum: 08/12/2014 Trekkers werkthema Stefan Kempeneers (Interleuven) en Sarah Bogaert (VITO) Bestandsnaam (auto): Status: Ontwerp Goedgekeurd P Plan van aanpak werkthema Korte Termijn_finaal WERKTHEMA: HOE KUNNEN WE OP KORTE TERMIJN KLIMAATMAATREGELEN GEFINANCIERD KRIJGEN (FOCUS OP COLLECTIEVE RENOVATIE) 1. Focus werkthema 1.1. Context Binnen een financieringsstrategie is het cruciaal om op zoek te gaan naar een financieringsdynamiek m.a.w. hoe kan ervoor gezorgd worden dat de benodigde middelen beschikbaar zijn en blijven op de langere termijn. Dit neemt echter niet weg dat het ook zinvol is om op de hoogte te zijn van mogelijkheden waarmee financiering op kortere termijn mogelijk gemaakt wordt. Uit het voortraject is gebleken dat er in dit kader specifiek nood is aan ondersteuning om te komen tot de financiering van een bundeling van projecten, bv. rond collectieve renovatie of duurzaam wagenpark. Lokale overheden kunnen daarvoor heel wat leren van ervaringen binnen concrete voorbeelden/ praktijken van financieringsmechanismen, toegepast op collectieve renovatie. Deze ervaringen zullen naar verwachting ook nuttig zijn voor de financiering van andere maatregelenclusters uit de lokale klimaatplannen (of andere maatregelen tout court) Afbakening Binnen dit werkthema is het de bedoeling om te leren uit praktijkvoorbeelden van financiering van collectieve renovatie en vanuit die ervaring een concreet project op te zetten. De praktijkvoorbeelden zullen geanalyseerd worden op volgende aspecten: Van welke initiatieven/kanalen kunnen lokale overheden gebruikmaken om collectieve renovatie gefinancierd te krijgen? Het kan gaan om financieringsbronnen als Europese calls en subsidiekanalen, maar ook om financieringsinstrumenten zoals bv. crowdfunding. Wat zijn/waren kritische succesfactoren om een initiatief te doen werken? Welke stakeholders moeten betrokken worden bij het opzetten van de structuur voor welke rollen?

2 Op basis van deze leeraspecten is het de bedoeling om binnen de werkgroep een selectie te maken van interessante initiatieven waarmee een start kan gemaakt worden met een concreet project rond de financiering van collectieve renovatie. Op die manier zal gekomen worden tot: Een overzicht van initiatieven/kanalen met bijhorende tips van wat goed en minder goed werkt om collectieve renovatie te financieren. Het is de bedoeling om dit overzicht in het draaiboek op te nemen zodat het op die manier ook concreter gemaakt wordt. Het doel is echter niet om exhaustief te zijn en het moet duidelijk zijn dat een dergelijke lijst een dynamisch gegeven is. Een keuze van de interessantste initiatieven uit dit overzicht: één of meerdere initiatieven die zinvol gecombineerd kunnen worden en waarvoor interesse bestaat binnen de werkgroep om op te starten. Verder bouwend op deze selectie, de opzet van een project rond de financiering van collectie renovatie. Hierbij zal beslist worden of het zal gaan om publieke of private gebouwen, hoe te werk te gaan, wie te betrekken en wat is diens meest geschikte rol, afbakening van taken, enz. Het is hierbij niet de bedoeling om te werken aan de inhoudelijke voorbereiding van een projectvoorstel binnen een Europese of andere call, maar eerder om een werkbare en kansrijke structuur op poten te zetten die toelaat dat een initiatief of combinatie van initiatieven opgestart wordt. 2. Mijlpalen In onderstaande figuur staat weergegeven welke tussentijdse mijlpalen we voor ogen houden en wat het eindresultaat zou moeten zijn. De mijlpalen zijn verbonden aan een bijeenkomst. Ter voorbereiding van de volgende bijeenkomst wordt digitaal verder informatie uitgewisseld of wordt verder gewerkt door de aangeduide personen.

3 3. Werkwijze Ten geleide Rolverdeling Rekening houdend met de aard van de taakstelling en de vaste wil om iedereen in gelegenheid te stellen optimaal tot de werkgroep bij te dragen in functie van zijn expertise en beschikbaarheid, willen we de deelnemers aan de thematische werkgroep onderverdelen in twee groepen: Een kerngroep van minimum 5 personen incl. de trekker bijgestaan door de een werkgroepbegeleider (uit het projectteam van de opdrachtnemer). De kerngroep betreft een beperkte groep mensen die bereid zijn om een bepaalde tijd aan een bepaald taken ter uitvoering van het lerend netwerk te werken. Zij gaan het engagement aan om de afgesproken taken (gegeven een bepaalde inspanning) samen met de rest van de kerngroep uit te voeren. Een gebruikersgroep die uit de overige leden van de leden die dit werkthema bestaat. Het engagement van de deelnemers aan de gebruikersgroep is beperkter en bestaat er in dat zij naar best vermogen de door de kerngroep voorbereide stukken/resultaten screenen, evalueren/uit testen en waar mogelijk suggesties voor verbetering formuleren. De gehele werkgroep (i.e. kerngroep + gebruikersgroep) onder leiding van de trekker volgt de uitvoering van de geplande activiteiten op, stuurt bij waar nodig en valideert de resultaten. Indien de werkgroep over bepaalde punten geen consensus kan vinden, beslist de trekker.

4 In het stappenplan hierna wordt bij elke stap hierna de taakverdeling en hiermee verbonden inschatting van de benodigde inspanning in persoonsdagen weergegeven voor de kerngroep en de gebruikersgroep Stap 1: Inventarisatie van praktijkvoorbeelden financiering collectieve renovatie In een 1 ste stap is het de bedoeling om de praktijkvoorbeelden rond collectieve renovatie en de financiering ervan op te lijsten en de lessen te inventariseren die eruit geleerd zijn. Het is van belang dat voortgebouwd wordt op bestaande kennis (vb. transitie-arena duwobo). Op die manier verhinderen we dat tijdens de vergadering al te diep moet worden ingegaan op individuele initiatieven die al in andere fora aan bod zijn gekomen, maar kunnen we meteen komen tot de ervaringen die eruit geleerd zijn. Dit betekent ook dat van de deelnemers verwacht wordt dat ze ter voorbereiding van de vergadering huiswerk maken (bv. zich inlezen). De inventarisatie aan ervaringen zal worden samengesteld via verschillende initiatieven (i.e. ter voorbereiding van de eerste vergadering): - Aanzet door de trekkers op basis van gekende initiatieven - Vraag via LinkedIn Group: wie kent nog aanvullende initiatieven? - Gerichte 1-op-1 vraag naar instanties die reeds initiatieven hebben ondernomen.

5 Nuttige initiatieven die reeds werden geïnventariseerd: - DUWOBO transitiearena - Fedesco in samenwerking met de Regie der Gebouwen: Energy Performance Contracts ; ESCO Limburg 2020 e.a. - Co-financieringsprogramma EIB-BELFIUS Smart Cities & Sustainable Development - Antwerpen Stadslab 2050 ARGUS - Leuven Klimaatneutraal 2030 Klimaatwerven. Hieronder zitten twee projecten van collectieve renovatie: een virtuele wijk (mogelijks eerder verbeterde, goed omkaderde samenaankoop) en een bouwkundig homogene wijk. - Limburg pilootproject Tongerse wijk Offelken - NL: Blok voor Blok projecten - Europese calls rond smart cities bv. FP7 (Step-up, Kyoto in het pajottenland), H2020 (REFURB), EFRO - Potentieel van crowdfunding (of knelpunten cfr. Limburgs klimaatfonds) - Community Land Trust bv. Gent-Dampoort, Brussel - Samenlevingsopbouw ism Argus, KBC en Cera (Antwerpen): rollend fonds aankoop van energiezuinige toestellen - IWT proeftuin woningrenovatieprojecten (o.m. VITO) bv. Renoseec: groepsaankoop en uitvoering van woningrenovaties en de opmaak van een draaiboek voor collectie renovatieprojecten (onderscheidt zich tov. de andere projecten door het feit dat fabrikanten en aannemers er goed vertegenwoordigd zijn) - Limburgs Overleg Proeftuin Bouw LOPB - Enz. Eens we deze informatie hebben, kunnen we tijdens de 1e vergadering met de werkgroep een selectie maken van volgens de deelnemers relevante (groepen van) initiatieven om nader te bestuderen. Dit zal ook samenhangen met de interesse in een potentieel project dat ze later in de werkgroep wensen uit te werken. Hierbij wordt ook aangeduid wie vanuit de werkgroep een initiatief wil analyseren. In de overlegvergadering vragen we de deelnemers welke informatie ze wensen te bekomen van de te bestuderen initiatieven (vb. keuze voor bepaald schaalniveau, motivering van bepaalde keuzes, stappen in werkwijze, kritieke succesfactoren, rol die de initiatiefnemer opneemt, enz.). Tijdens de 1ste vergadering willen we starten met een presentatie rond eerder algemene aspecten van collectieve renovatie (dus nog niet focussen op financiering): collectieve renovatie is in, maar waarom? Men verwacht dat het sneller/goedkoper/beter is, maar is dat wel een terechte verwachting?

6 Kerngroep Gebruikersgroep Taakverdeling Werkt aan (niet-exhaustieve) long-list van initiatieven - enerzijds rond collectieve renovatie en anderzijds rond de financiering ervan - structureert deze en stelt deze open voor commentaar aan werkgroepleden Geeft suggesties voor initiatieven, leest zich in ter voorbereiding van de bijeenkomst, becommentarieert, deelname aan 1 ste workshop Indicatief aantal persoonsdagen 5 persoonsdagen in totaal (i.e. gemiddeld 1 per kerngroeplid) 1 persoonsdag per deelnemer 3.2. Stap 2: Analyse Doel van stap 2 is om de leerervaringen samen te leggen en te delen met de deelnemers uit de werkgroep. Dit wil zeggen dat voorbereidend aan de overlegvergadering de initiatieven moeten worden geanalyseerd. Volgende stappen worden hiertoe genomen: - Door de kerngroep wordt een template aangereikt op basis waarvan de persoon die een bepaald initiatief/groep wil analyseren, te werk kan gaan (leidraad voor gesprek + verslaggeving hierrond), zoals bv. o Over welke financieringsvorm gaat het o Van wie komt het initiatief o Welke stakeholders zijn betrokken (lokale overheden, burgers, banken, industrie, ESCO s, VVSG, enz.) o Wat zijn de voordelen van het initiatief. Bv. projectfinanciering voor specifieke types zoals kleine gemeenten die vaak te kleinschalige projecten hebben om in aanmerking te komen voor bepaalde fondsen, gemeenten met te weinig eigen gebouwen om in aanmerking te komen voor EPC-regeling, enz. o Wat wordt gefinancierd (energie-efficiënte maatregelen, productie van energie, enz.) o Schaalgrootte o Wat zijn de voorwaarden, mogelijkheden en beperkingen o Enz. - Een gesprek wordt gevoerd met de initiatiefnemer. De leidraad dient als handleiding voor het gesprek en moet ervoor zorgen dat alle relevante punten aan bod komen in het gesprek. Van dit gesprek wordt een verslag opgemaakt. - De kerngroep legt de verslagen reeds samen voor de tweede overlegvergadering met de werkgroep.

7 Tijdens de overlegvergadering stellen een aantal mensen de initiatieven voor. Op basis hiervan wordt er tijdens de vergadering opgelijst wat de do s en don ts zijn voor de initiatieven, welke financiële risico s ermee verbonden zijn, relevante werkwijzen die opgenomen moeten worden in het draaiboek, hoe omgaan met juridische beperkingen bv. wet overheidsopdrachten, hoe projecten en financiering spreiden in de tijd, enz. De kritieke succesfactoren zullen aan bod komen om een project op te zetten bv. wanneer bundelen, welke soorten bundeling, hoe tot bundeling komen, enz. Bundeling kan op meerdere niveaus gebeuren: - meer samenwerking tussen gemeenten, intercommunales enz. (= horizontaal). - verticaal/bovenlokaal (intercommunales, provincies): Hoe kan bovenlokale niveau de gemeenten steunen (niet enkel kleine maar zelfs centrumsteden ondervinden nood) - keuze voor maatregelniveau, maar dit moet voldoende in het perspectief gezien worden van globale financiering van het plan (planniveau). Na deze presentaties zal worden gepeild naar de interesse bij de deelnemers om een start te maken van een concreet project, wie concreet mee in dit initiatief wil stappen en hierrond ook wil werken. Na de vergadering wordt dit verder 1 op 1 opgenomen met de deelnemers die potentieel interesse uitgedrukt hadden, in aanloop naar de volgende vergadering. Kerngroep Gebruikersgroep Taakverdeling Opmaak template, analyse van (groep van) initiatieven, presentatie Contactname potentieel geïnteresseerden concreet project leest zich in ter voorbereiding van de bijeenkomst, becommentarieert, vraagt rond ivm interesse concreet project, deelname aan 2 de workshop Indicatief aantal persoonsdagen 10 persoonsdagen in totaal (i.e. gemiddeld 2 per kerngroeplid) 1 persoonsdag per deelnemer 3.3. Stap 3: Opzet concreet project In de aanloop naar de vergadering zal een subgroep aangeduid worden die aan een concreet project zullen werken rond de financiering van collectie renovatie. Met deze subgroep zal ook al een voorbereiding uitgewerkt worden in termen van organisatie, aanduiding van rollen, verdeling van taken, enz. Tijdens de vergadering zal de stand van zaken besproken worden, mogelijke knelpunten en planning van de verdere stappen. Daarnaast zal een voorstel voor tekst voor opname in het draaiboek worden opgemaakt en voorgelegd aan de deelnemers aan de werkgroep. Zij sturen hun reacties hierop reeds door vooraleer de overlegvergadering plaatsvindt. Op de overlegvergadering wordt de draft tekst incl. de reacties besproken en worden afspraken gemaakt rond afwerking van de tekst. Er wordt ook afgesproken hoe de geleerde lessen optimaal verspreid kunnen worden. Taakverdeling Indicatief aantal persoonsdagen

8 Kerngroep Maakt voorstel op voor tekst voor opname in draaiboek, stelt deze open voor commentaar aan werkgroepleden 5 persoonsdagen in totaal (i.e. gemiddeld 1 per kerngroeplid) Subgroep Voorbereiding concreet project 5 persoonsdagen in totaal (i.e. gemiddeld 1 per subgroeplid) Gebruikersgroep Becommentarieert voorstel tekst, deelname aan laatste workshop 1 persoonsdag per deelnemer 3.4. Stap 4: Eindresultaat De bekomen producten worden geconsolideerd. 4. Deelnemers Hieronder lijsten we op wie wil deelnemen. Contactname zal gebeuren via: - Gerichte mail naar personen die zich opgaven tijdens het startmoment; - LinkedIn Group FLK; - Gerichte mails naar experts (zie hieronder) Organisatie Naam Deelname bevestigd Coördinaten (mail-adres) i-cleantech Annick Vastiau annick.vastiau@icleantechvlaanderen.be With PEPS Isabelle Chaput isabelle.chaput@withpeps.be Prov. Vlaams- Brabant Olivier De Ryckere olivier.deryckere@vlaamsbrabant.be Aalst Olivier David Olivier.David@aalst.be Genk Peter Vos Peter.vos@genk.be BBL Elien Sohier elien.sohier@bblv.be BBL Mike Desmet x Mike.desmet@bblv.be Bonheiden Barbara Maes barbara.maes@bonheiden.be Igemo Geert Van Den Berge geert.vandenberge@igemo.be IOK Stijn Sneyers stijn.sneyers@iok.be KULeuven Sabien Windels sabien.windels@kuleuven.be

9 Kyoto in het Payottenland Bruno Moens Brugge Caroline Van Der Steen x caroline.van.der.steen@brugge.be The New Drive Arthur Vijghen arthur.vijghen@thenewdrive.be Triodos Diana Collinet x diana.collinet@triodos.be WVI Nathalie Garré Ngarre@wvi.be Volgende experts zouden we heel gericht willen contacteren en hen motiveren om deel te nemen aan de werkgroep: - Vleva (Joke Hofmans)/subsidioloog Antwerpen - Fedesco/Belesco/ESCOLIMBURG Transitienetwerk DUWOBO - Futureproofed - Banken bv. KBC (Erik van Acker)/Belfius (Francis Hayen) - Crowdfunding: Charles-Albert de Radzitsky, CFO bij mymicroinvest/koen Panis, advocaat bij Loyens&Loeff - VITO (ervaring met collectie renovatieprojecten) - Kenniscentrum PPS - Intercommunales bv. Dominiek Vandewiele van Leiedal (regionale energiestrategie) - Provincies - Energiecoöperaties - Vlaamse overheid - Middenveld: BBL, Kyoto in het Pajottenland, sociale economie, Sociale Innovatiefabriek Verschillende types expertise kunnen aan bod komen: Juridische expertise (bv. juridische beperkingen regelgeving overheidsopdrachten) Zuiver financiële expertise bv. crowdfunding, banken Expertise gekoppeld aan de vraag naar renovatie bv. ontzorging

WERKTHEMA: HOE KUNNEN WE HET RENDEMENT VAN BEPAALDE MAATREGELEN VERHOGEN?

WERKTHEMA: HOE KUNNEN WE HET RENDEMENT VAN BEPAALDE MAATREGELEN VERHOGEN? Lerend netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen Voorstel Plan van Aanpak Datum: 16/02/2015 Trekkers werkthema Leen Van Der Meeren, Alex Verhoeven (VVSG) en Annick Gommers (Technum) Bestandsnaam (auto):

Nadere informatie

WERKTHEMA: ECHTE PARTICIPATIE BIJ DE FINANCIERING VAN LOKALE KLIMAATPLANNEN OF MAATREGELEN

WERKTHEMA: ECHTE PARTICIPATIE BIJ DE FINANCIERING VAN LOKALE KLIMAATPLANNEN OF MAATREGELEN Lerend netwerk financiering lokale klimaatplannen Voorstel plan van aanpak Participatie Datum: 24/11/2014 Trekkers werkthema Bestandsnaam (auto): Status: Ontwerp Goedgekeurd P007113-50-031-03 Plan van

Nadere informatie

i.s.m. Lerend Netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen SLOTEVENT P.007113 Lerend Netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen 18 09 2015 1

i.s.m. Lerend Netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen SLOTEVENT P.007113 Lerend Netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen 18 09 2015 1 Lerend Netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen SLOTEVENT P.007113 Lerend Netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen 18 09 2015 1 LEREND NETWERK FINANCIERING LOKALE KLIMAATPLANNEN: EERSTE JAAR ACHTER

Nadere informatie

Opstart lerend netwerk FLK - identificatie werkvragen

Opstart lerend netwerk FLK - identificatie werkvragen I.S.M. SUMA CONSULTING / VITO Opstart lerend netwerk FLK - identificatie werkvragen Workshop step-up 8 oktober 2014 I.S.M. SUMA CONSULTING / VITO FINALITEITLERENDNETWERK: NIEUWE VERSIE VAN DRAAIBOEK =

Nadere informatie

1. Welke goede voorbeelden kunnen als inspiratiebron dienen voor de opmaak van onze financieringsstrategie?

1. Welke goede voorbeelden kunnen als inspiratiebron dienen voor de opmaak van onze financieringsstrategie? Lerend netwerk financiering lokale klimaatplannen Verslag Bijeenkomst Datum: 24/10/2014 Datum: 23/10/2014 Auteur: Pieter Dresselaers Nummer: Documentreferentie: Plaats: Brussel Bestandsnaam (auto): P007113-42-021-01

Nadere informatie

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek SBO maatschappelijke finaliteit Prof. Dr. Ann Jorissen (UA) IWT, 11 januari 2010 1 Effective Governance of Private Enterprises: the influence

Nadere informatie

TOELICHTING. BIJ DE 2de OPROEP VOOR DE OPSTART VAN PIO-TRAJECTEN SAMEN SNELLER EN SLIMMER INNOVEREN 27 SEPTEMBER 2017

TOELICHTING. BIJ DE 2de OPROEP VOOR DE OPSTART VAN PIO-TRAJECTEN SAMEN SNELLER EN SLIMMER INNOVEREN 27 SEPTEMBER 2017 27 SEPTEMBER 2017 PROGRAMMA INNOVATIEVE OVERHEIDSOPDRACHTEN SAMEN SNELLER EN SLIMMER INNOVEREN TOELICHTING BIJ DE 2de OPROEP VOOR DE OPSTART VAN PIO-TRAJECTEN 1 3 2. Het PIO-aanbod 4 3. Aanvraagprocedure

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij participatietraject voor het klimaatbeleid Van juli tot mei 2018 coacht Bond Beter Leefmilieu (BBL), in samenwerking met de provincie Antwerpen, gemeenten bij

Nadere informatie

Tijd 13.00 uur 17.00 uur Ons kenmerk Zeepkist4/9_N_11_46915

Tijd 13.00 uur 17.00 uur Ons kenmerk Zeepkist4/9_N_11_46915 Verslag 1 e bijeenkomst startup Veiligheid tunnels ProjectOmschrijving Datum 29 maart 2011 Plaats CURNET/COB, Gouda Tijd 13.00 uur 17.00 uur Ons kenmerk Zeepkist4/9_N_11_46915 Op het gebied van de veiligheid

Nadere informatie

- Bespreken van de geanalyseerde initiatieven (groepsaankopen, e.a.) - Brainstorm rond nieuwe manieren om kosten van klimaatacties te verlagen.

- Bespreken van de geanalyseerde initiatieven (groepsaankopen, e.a.) - Brainstorm rond nieuwe manieren om kosten van klimaatacties te verlagen. Lerend netwerk financiering lokale klimaatplannen Verslag Bijeenkomst Datum: 02/04/2015 Datum: 31/03/2015 Auteur: Annick Gommers Nummer: Documentreferentie: Plaats: Antwerpen Bestandsnaam: P007113-42-062-01

Nadere informatie

(Energetische) renovaties en financiering

(Energetische) renovaties en financiering 28 juni 2016 Team wonen (Energetische) renovaties en financiering (Energetische) renovaties en financiering Context Uitgangspunten: Kwaliteitsproblemen private huurmarkt Woonsituatie maatschappelijk kwetsbare

Nadere informatie

Doenja Lefebure. Wat voorafging

Doenja Lefebure. Wat voorafging Doenja Lefebure Wat voorafging 1 Ervaringen - Input van externen is meerwaarde - Proces en contact met de externen is interessant - Moeilijk om tot concrete en direct bruikbare voorstellen te komen Doelstelling:

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij extern participatietraject van een klimaatactie Van juli tot mei 2017 coacht Bond Beter Leefmilieu (BBL), in samenwerking met de provincie Antwerpen, gemeenten

Nadere informatie

TURING MARKTCONSULTATIE WELKOM

TURING MARKTCONSULTATIE WELKOM TURING MARKTCONSULTATIE WELKOM Marktconsultatie Turing 27 februari 2019 An Schrijvers Wat zijn innovatieve overheidsopdrachten? Innovatieve overheidsopdrachten richten zich op: ONTWIKKELEN en van INNOVATIEVE

Nadere informatie

Vlaamse provincies steunen steden en gemeenten op weg naar klimaatneutraliteit

Vlaamse provincies steunen steden en gemeenten op weg naar klimaatneutraliteit Vlaamse provincies steunen steden en gemeenten op weg naar klimaatneutraliteit Patrick BOUCNEAU provincie Limburg, namens de 5 Vlaamse provincies 15 december 2015 - Jaarforum FRDO-CFDD Steden in transitie

Nadere informatie

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd?

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 67 van JORIS POSCHET datum: 23 oktober 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Bovenlokale sportinfrastructuur - Evaluatie Het wegwerken

Nadere informatie

Renovatiepact. Werkgroep communicatie. Startvergadering 12 februari 2015, Brussel

Renovatiepact. Werkgroep communicatie. Startvergadering 12 februari 2015, Brussel Renovatiepact Werkgroep communicatie Startvergadering 12 februari 2015, Brussel Het Vlaamse regeerakkoord 2014-2019 Vlaanderen maakt van energie-efficiëntie een topprioriteit door o.a. gebouwen en bedrijven

Nadere informatie

Handleiding bij projectvoorstel Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid

Handleiding bij projectvoorstel Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid OP ESF Vlaanderen 2014-2020 Handleiding oproep Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid Prioriteit uit OP: 4 Mensgericht ondernemen Handleiding bij projectvoorstel Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid

Nadere informatie

DUURZAME. Klankbordgroep 6, Leuven, 04/12/2014

DUURZAME. Klankbordgroep 6, Leuven, 04/12/2014 BEGELEIDING LEREND NETWERK DUURZAME WIJKEN Klankbordgroep 6, Leuven, 04/12/2014 Doel Stimuleren duurzame wijkontwikkeling in Vlaanderen - Informatie & informatie-uitwisseling - goede voorbeelden - begeleiding,

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij participatietraject voor het klimaatbeleid Van doelstelling naar actie! Word een participatie-expert! De provincie Antwerpen en Bond Beter Leefmilieu (BBL) helpen

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit>

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit> Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep Green Deal Doelstelling van de Stuurgroep De Stuurgroep fungeert als klankbord voor de initiatiefnemende partijen en stuurt de werking

Nadere informatie

De Potterij herboren Streven naar een circulaire baken in Mechelen

De Potterij herboren Streven naar een circulaire baken in Mechelen De Potterij herboren Streven naar een circulaire baken in Mechelen An Eijkelenburg I 22 juni 2017 OVAM? Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (1981): Afvalbeleid materialenbeleid circulaire economie

Nadere informatie

De ingediende projecten moeten voldoen aan volgende criteria:

De ingediende projecten moeten voldoen aan volgende criteria: In Vlaanderen is sinds enkele jaren een Netwerk Duurzame Wijken actief. Dit netwerk, tot voor kort vooral gekend als de Werkgroep Duurzame Wijken, is een initiatief van de Vlaamse Overheid in het kader

Nadere informatie

Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant: samenwerking tussen middenveld en provincie Vlaams-Brabant

Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant: samenwerking tussen middenveld en provincie Vlaams-Brabant Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant: samenwerking tussen middenveld en provincie Vlaams-Brabant Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant Doelstelling: Vlaams-Brabant Klimaatneutraal 2040 Past binnen het provinciaal klimaatplan

Nadere informatie

Duurzame energieactieplannen: Collectief renoveren?

Duurzame energieactieplannen: Collectief renoveren? STEP-UP coaching traject Mechelen 05/11/2014 Duurzame energieactieplannen: Collectief renoveren? Han Vandevyvere, dr. ir. arch., Unit Transitie Energie en Milieu Mechelen, 04.11.2014 Waarom collectief

Nadere informatie

Wat moet er gebeuren voor CoM? Aanbod ondersteuning en voorstel timing. Gemeenten staan niet alleen! Inhoudsopgave. Wat bestaat al?

Wat moet er gebeuren voor CoM? Aanbod ondersteuning en voorstel timing. Gemeenten staan niet alleen! Inhoudsopgave. Wat bestaat al? Wat moet er gebeuren voor CoM? Aanbod ondersteuning en voorstel timing Marie De Winter, Dienst Minawa Nathalie Garré, wvi Inhoudsopgave Ondersteuningsaanbod wvi-provincie Ondersteuning overige partners

Nadere informatie

Gebiedsgerichte Werking

Gebiedsgerichte Werking Wat komt er aan bod? Inleiding Historiek Gebiedsgerichte Werking Gent Gebiedsgerichte Werking 1. Doelstellingen 2. Organisatie 3. Proces 4. Instrumenten 4 december 2007 Even terug in de tijd GGW heeft

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij participatietraject voor het klimaatbeleid Word een participatie-expert! Coachingtraject om zelfstandig specifieke doelgroepen te betrekken bij het klimaatbeleid

Nadere informatie

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming...

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming... Dagelijks Bestuur W.O.A.S. Verslag Datum vergadering : Betreft : Dagelijks bestuur W.O.A.S. 8 november 2010, Provinciehuis Boeverbos Brugge, 10.00 uur Onze ref.: P10/8/2/14/6 Verslaggever: Ann De Bruyckere

Nadere informatie

Steunpunt duwobo. provincie West-Vlaanderen: voorstelling

Steunpunt duwobo. provincie West-Vlaanderen: voorstelling Steunpunt duwobo provincie West-Vlaanderen: voorstelling Wat is het steunpunt duwobo? Steunpunt duurzaam wonen en bouwen Gegroeid vanuit de transitiearena duurzaam wonen en bouwen (Vlaams platform) Naar

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst tussen het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Interlokale Vereniging Kenniscentrum Vlaamse Steden

Samenwerkingsovereenkomst tussen het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Interlokale Vereniging Kenniscentrum Vlaamse Steden Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20162017-0802 23-05-2017 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Samenwerkingsovereenkomst tussen het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Interlokale Vereniging

Nadere informatie

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE Nota Ref: N62x-15-05b Brussel, 17 april 2015 EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE SUBSIDIES VOOR DE SOCIALE ECONOMIE' 1 INFOSESSIES IN DE 5 PROVINCIES De voorbije maanden organiseerde Kenniscentrum

Nadere informatie

Renovatiepact Commissie Vlaams Parlement

Renovatiepact Commissie Vlaams Parlement Renovatiepact Commissie Vlaams Parlement 22 april 2015, Brussel AGENDA Inleiding Stand van zaken 6 werkgroepen Eerste conclusies aangaande stand van zaken 2 INLEIDING Het Vlaamse regeerakkoord 2014-2019

Nadere informatie

Energierenovatiecoach EcoHuis Antwerpen

Energierenovatiecoach EcoHuis Antwerpen Energierenovatiecoach EcoHuis Antwerpen EcoHuis Antwerpen Centrum duurzaam (ver)bouwen, wonen en leven van de stad Antwerpen EcoHuis Antwerpen (EHA) = onderdeel van bedrijf Stadsontwikkeling, afdeling

Nadere informatie

Hervorming van de Wetenschappelijke Commissie van het VLIZ

Hervorming van de Wetenschappelijke Commissie van het VLIZ Hervorming van de Wetenschappelijke Commissie van het VLIZ Aanleiding Zelfevaluatie en SWOT analyse Aanbevelingen evaluatierapport 2009 Ontwerpbeheersovereenkomst 2011-2015 Uitgangspunten Uitkomst moet

Nadere informatie

Duurzaam vernieuwen en samenwerken in de bouw

Duurzaam vernieuwen en samenwerken in de bouw Duurzaam vernieuwen en samenwerken in de bouw Prof.dr. Jacqueline Cramer Universiteit Utrecht Opzet lezing Wat zijn de grote opgaven in de bouw op het gebied van duurzaamheid? Hoe kunnen deze opgaven worden

Nadere informatie

Renovatiepact fase 2. Werf 6: Nieuwe business modellen en demonstratieprojecten

Renovatiepact fase 2. Werf 6: Nieuwe business modellen en demonstratieprojecten Renovatiepact fase 2 Werf 6: Nieuwe business modellen en demonstratieprojecten 8 december 2015 Werf 6 - Agenda tweede vergadering Korte kennismakingsronde enkele nieuwe deelnemers Inleiding aangaande de

Nadere informatie

AGENDA u 14.45u Resultaten van de Strategische Verkenning Jan Verheyen, Rebel Group

AGENDA u 14.45u Resultaten van de Strategische Verkenning Jan Verheyen, Rebel Group Michiel De Cleene AGENDA 13.45u - 14.00u Pilootprojecten: beleidsvoorbereidend ontwerpend onderzoek Stefan Devoldere, wnd. Vlaams Bouwmeester 14.00u 14.45u Resultaten van de Strategische Verkenning Jan

Nadere informatie

Energiezuinige huishoudtoestellen, een haalbare kaart voor mensen in armoede

Energiezuinige huishoudtoestellen, een haalbare kaart voor mensen in armoede Mei 2015 Energiezuinige huishoudtoestellen, een haalbare kaart voor mensen in armoede Een project van Samenlevingsopbouw en partners Wie zijn we? Samenlevingsopbouw Visie Kansen creëren, grondrechten garanderen

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 1 april 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 1 april 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 1 april 2016 Besluit A-punt GOEDGEKEURD stadsontwikkeling Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester de heer

Nadere informatie

ESF Streekontwikkeling

ESF Streekontwikkeling ESF Streekontwikkeling Dirk Temmerman (dienst internationale relaties en netwerken stad Gent) 26/04/2016 1 Waarom dit punt? Enkele aanleidingen: Stop RESOC Lancering ESF oproep streekontwikkeling Er komen

Nadere informatie

BEKNOPTE PROJECTMANAGEMENTFICHE VOOR TWEEDE FASE RENOVATIEPACT

BEKNOPTE PROJECTMANAGEMENTFICHE VOOR TWEEDE FASE RENOVATIEPACT Werf 5 (deeltaak 1): Optimaliseren van de woningfiscaliteit ter ondersteuning van de renovatiegraad van bestaande woningen. Teneinde op een structurele wijze de gewenste energieprestatie en woningkwaliteit

Nadere informatie

IWT: Seminarie 11.01.10. Enkele SBO-ervaringen Jef Van den Broeck prof.ir. KULeuven

IWT: Seminarie 11.01.10. Enkele SBO-ervaringen Jef Van den Broeck prof.ir. KULeuven IWT: Seminarie 11.01.10 Enkele SBO-ervaringen Jef Van den Broeck prof.ir. KULeuven SP2SP-spatial planning to strategic projects Strategische projecten zijn leer- en zoek- en transformatieprocessen met

Nadere informatie

Verloop beoordeling opmaak overeenkomst

Verloop beoordeling opmaak overeenkomst Verloop beoordeling opmaak overeenkomst De Ambrassade 13 september 2016 Wat komt er aan bod in deze sessie? Beoordelingsfase + timing Verloop beoordeling, criteria en resultaat Subsidieovereenkomst: elementen

Nadere informatie

Een participatieve en klimaatneutrale gemeente Trefdag Lokale besturen Bernard Govaert (BBL) Tina Baert (Ecolife)

Een participatieve en klimaatneutrale gemeente Trefdag Lokale besturen Bernard Govaert (BBL) Tina Baert (Ecolife) Een participatieve en klimaatneutrale gemeente 241116 Trefdag Lokale besturen Bernard Govaert (BBL) Tina Baert (Ecolife) 1 Programma 1. 2. 3. 4. 5. Inleiding en voorstelling BBL en Ecolife. Wie heeft ervaring

Nadere informatie

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO Advies Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling 1. Inleiding Op 8 juni 2009 werd de SERV om advies gevraagd over de fiches ter invulling

Nadere informatie

18. WONEN SAMEN AANPAKKEN: van collectief bouwheerschap tot cohousing

18. WONEN SAMEN AANPAKKEN: van collectief bouwheerschap tot cohousing 18. WONEN SAMEN AANPAKKEN: van collectief bouwheerschap tot cohousing Peter Hautekiet (Vlinter) en Joris Deleenheer (VVSG) Opbouw trefwinkel Inleiding Korte presentaties initiatieven 1. Community Land

Nadere informatie

Handleiding projectdossier Ouderen in Actie

Handleiding projectdossier Ouderen in Actie Handleiding projectdossier Ouderen in Actie Met deze handleiding geven we mogelijke handvaten voor de opmaak van een kwaliteitsvol projectdossier in kader van het begeleidingstraject Ouderen in Actie van

Nadere informatie

Transitie circulaire economie en stad in een ruimtelijke/stedenbouwkundige context

Transitie circulaire economie en stad in een ruimtelijke/stedenbouwkundige context Transitie circulaire economie en stad in een ruimtelijke/stedenbouwkundige context Een materialenbeleid als onderdeel van een beleid CE of beleid CE tout court moet ook een ruimtelijk beleid zijn (net

Nadere informatie

VERSLAG. Onderwerp: Governance deel 2 (AWIS) Vlaamse overheid Dokter De Moorstraat AALST T F

VERSLAG. Onderwerp: Governance deel 2 (AWIS) Vlaamse overheid Dokter De Moorstraat AALST T F Vlaamse overheid Dokter De Moorstraat 24-26 9300 AALST T 053 72 62 10 F 053 71 10 78 info@vmm.be VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Infosessie - 28 april 2017 VEERLE LORIES

Infosessie - 28 april 2017 VEERLE LORIES Infosessie - 28 april 2017 VEERLE LORIES Agenda 09.30 Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten Veerle Lories, Projectleider PIO Enkele voorbeelden uit de praktijk: Ruimte maken voor innovatie Bart

Nadere informatie

Raadscommissie milieu, energie, duurzaamheid, slimme stad, mondiaal beleid en onderwijs. Bespreking Europees project BE REEL!

Raadscommissie milieu, energie, duurzaamheid, slimme stad, mondiaal beleid en onderwijs. Bespreking Europees project BE REEL! Raadscommissie milieu, energie, duurzaamheid, slimme stad, mondiaal beleid en onderwijs Bespreking Europees project BE REEL! 24/04/2019 Algemeen BE REEL!: Belgium renovates for energy efficient living

Nadere informatie

2018-2024 www.be-reel.be Dit is BE REEL! Het LIFE geïntegreerd project BE REEL! zal door middel van vijf hefbomen een forse impuls geven aan de realisatie van de ambitieuze Vlaamse en Waalse renovatiestrategieën

Nadere informatie

Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting.

Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting. VORMINGSPAKKET DE PAROCHIEKERK Ellen Van Basselaere Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting. Verantwoordelijke uitgever: Oost-Vlaamse

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2007 OXO ONDERSTEUNENDE VORMING VOOR OUDERS

JAARVERSLAG 2007 OXO ONDERSTEUNENDE VORMING VOOR OUDERS JAARVERSLAG 7 OXO ONDERSTEUNENDE VORMING VOOR OUDERS Inleiding: Na de oprichting van OXO in 6 is het jaar 7 het eerste volkomen jaar van onze organisatie. We zijn bovenal heel dankbaar dat ook bij het

Nadere informatie

BEKNOPTE PROJECTMANAGEMENTFICHE VOOR TWEEDE FASE RENOVATIEPACT

BEKNOPTE PROJECTMANAGEMENTFICHE VOOR TWEEDE FASE RENOVATIEPACT Werf 3 (deeltaak 1): Renovatieadvies voor de (nieuwe) woningeigenaar Inhoud van het renovatieadvies vastleggen: o Omschrijving van de inhoudelijke elementen die in het renovatieadvies aan bod moeten komen,

Nadere informatie

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? De externe omgeving wordt voor meer en meer organisaties een onzekere factor. Het is een complexe oefening voor directieteams om

Nadere informatie

Provincie Vlaams-Brabant Zitting van 27 januari OCMW der gemeente 3470 KORTENAKEN

Provincie Vlaams-Brabant Zitting van 27 januari OCMW der gemeente 3470 KORTENAKEN Provincie Vlaams-Brabant Zitting van 27 januari 2014. OCMW der gemeente 3470 KORTENAKEN Aanwezig : Eddy Marcoen, voorzitter; Dr. De Roo Ludo (vanaf agendapunt 5), Haesevoets Daniël, Lemmens Mia, Struys

Nadere informatie

Slimmer met vastgoed - innovatief aanbesteden. Een interactieve kennismaking met DBFMOcontracten

Slimmer met vastgoed - innovatief aanbesteden. Een interactieve kennismaking met DBFMOcontracten Slimmer met vastgoed - innovatief aanbesteden van Vliet Een interactieve kennismaking met DBFMOcontracten April 2011 7 april 2009 2 April 2011 - Slimmer met vastgoed - innovatief aanbesteden 3 April 2011

Nadere informatie

FRIS Duurzame Energie. Trekkers: EnergyVille

FRIS Duurzame Energie. Trekkers: EnergyVille FRIS Duurzame Energie Trekkers: EnergyVille Voorstelling FRIS werkgroep Duurzame Energie Leden FRIS werkgroep Trekker Bouwstenen FRIS-cluster IncubaThor met stimuleringsprogramma KIC InnoEnergy (pre-seed)

Nadere informatie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie B Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie Inleiding Deze projectoproep kadert binnen de verderzetting van Actie 24 van het Kankerplan: Steun aan pilootprojecten

Nadere informatie

Trefdag Informatie Vlaanderen. Inleiding Jeroen Windey Administrateur-Generaal ABB 30 november 2017

Trefdag Informatie Vlaanderen. Inleiding Jeroen Windey Administrateur-Generaal ABB 30 november 2017 Trefdag Informatie Vlaanderen Inleiding Jeroen Windey Administrateur-Generaal ABB 30 november 2017 Slimme steden maken deel uit van een breder debat Nick Smicek, The Guardian vs Rogier De Langhe, Wetenschapsfilosoof

Nadere informatie

Zitting van 24 april 2018

Zitting van 24 april 2018 Zitting van 24 april 2018 Aanwezig: Christine Logghe, OCMW-Voorzitter Mieke Callebert, Godelieve Ampe, Jolien Waeyaert, Lode Rossey, Carine Volckaert, Ronny Vandewalle, Iris Plaisier, OCMW raadsleden Toon

Nadere informatie

Evaluatie van de steunverlening voor bedrijventerreinmanagement. Netwerkbijeenkomst

Evaluatie van de steunverlening voor bedrijventerreinmanagement. Netwerkbijeenkomst Evaluatie van de steunverlening voor bedrijventerreinmanagement Netwerkbijeenkomst AGENDA Doel en werkwijze van de onderzoeksopdracht De beleidstheorie ontrafeld De evaluatie resultaten: - Kwantitatieve

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Produced by WEMA VERGADEREN

Produced by WEMA VERGADEREN VERGADEREN VERGADEREN? - Lang bij elkaar zitten en praten over actuele onderwerpen? - Discussies voeren en meningen uitwisselen? Veel mensen krijgen na verloop van tijd een hekel aan vergaderen. Er wordt

Nadere informatie

Werkgroep Duurzaamheid en Financiële experts Bouwstenen voor Sociaal

Werkgroep Duurzaamheid en Financiële experts Bouwstenen voor Sociaal Duurzaamheid - Leendert Odijk Financiële experts Wouter van den Wildenberg Mede initiator - Lester Agten Werkgroep Duurzaamheid en Financiële experts Bouwstenen voor Sociaal 10 oktober 2017 Opbouw ochtend

Nadere informatie

Een projectvoorstel schrijven

Een projectvoorstel schrijven 05-07- 2016 Een projectvoorstel schrijven Hoe krijg jij te maken met projecten? Wat zijn je verwachtingen voor vandaag? Het projectvoorstel = Eén van de projectdocumenten 3 1 Het projectvoorstel = Tussenstap

Nadere informatie

Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan

Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan 26 april 2016 Drongen 28 april 2016 Heverlee Annemie Van Dyck wat? een stappenplan voor de waardering, selectie en herbestemming

Nadere informatie

Een projectvoorstel schrijven

Een projectvoorstel schrijven Een projectvoorstel schrijven Hoe krijg jij te maken met projecten? Wat zijn je verwachtingen voor vandaag? Het projectvoorstel = Eén van de projectdocumenten 3 Het projectvoorstel = Tussenstap in een

Nadere informatie

Van een slim project naar een slimme financiering. Hasselt, 29.03.2014 Hayen Francis, Smart Cities & Sustainable Development

Van een slim project naar een slimme financiering. Hasselt, 29.03.2014 Hayen Francis, Smart Cities & Sustainable Development Van een slim project naar een slimme financiering Hasselt, 29.03.2014 Hayen Francis, Smart Cities & Sustainable Development Een duurzaam project? Meerdere definities & benaderingen mogelijk Belangrijk

Nadere informatie

PROVINCIE ANTWERPEN PARTNER VOOR HERNIEUWBARE ENERGIE

PROVINCIE ANTWERPEN PARTNER VOOR HERNIEUWBARE ENERGIE PROVINCIE ANTWERPEN PARTNER VOOR HERNIEUWBARE ENERGIE Trias energetica Gebruik andere bronnen zo efficiënt mogelijk Gebruik energie uit hernieuwbare bronnen en reststromen Beperk de energievraag Duurzame

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VAN DE GEBRUIKERSGROEP

REGLEMENT VAN ORDE VAN DE GEBRUIKERSGROEP PROJECT : PRISMA is een project met steun van het IWT, ter bevordering van de online marketing in de autocarsector. (IWT projectnummer «130828») De gebruikersgroep REGLEMENT VAN ORDE VAN DE GEBRUIKERSGROEP

Nadere informatie

Green Deal. 21 November 2013 Herry Nijhuis (AgentschapNL) Coördinerend manager Green Deals

Green Deal. 21 November 2013 Herry Nijhuis (AgentschapNL) Coördinerend manager Green Deals Green Deal 21 November 2013 Herry Nijhuis (AgentschapNL) Coördinerend manager Green Deals Inhoud presentatie Overheidsbeleid Green Deal Green Deal Aanpak Voorbeelden van Green Deals Green Deal initiatief

Nadere informatie

Asnong Kris Coördinator Dubolimburg DuboLimburg. Boucneau Patrick Coördinator cel duurzame ontwikkeling Provincie, milieu & natuur

Asnong Kris Coördinator Dubolimburg DuboLimburg. Boucneau Patrick Coördinator cel duurzame ontwikkeling Provincie, milieu & natuur VERSLAG DO TANK: 23 april 2013 Aanwezig: Asnong Kris Coördinator Dubolimburg DuboLimburg Bongers Joyce Boucneau Patrick Coördinator cel duurzame ontwikkeling Provincie, milieu & natuur Cielen Anke DA Genk

Nadere informatie

ADVIES WIJZIGING BVR SUBSIDIËRING TERREINEN WOONWAGENBEWONERS

ADVIES WIJZIGING BVR SUBSIDIËRING TERREINEN WOONWAGENBEWONERS ADVIES WIJZIGING BVR SUBSIDIËRING TERREINEN WOONWAGENBEWONERS Advies 2017-09 / 6.07.2017 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Wijzigende

Nadere informatie

ESCo s en EPC, Ook voor Openbare besturen en KMO s? ECONEXT, Antwerpen, 18 April 2013 Factor4, C-H Bourgois

ESCo s en EPC, Ook voor Openbare besturen en KMO s? ECONEXT, Antwerpen, 18 April 2013 Factor4, C-H Bourgois ESCo s en EPC, Ook voor Openbare besturen en KMO s? ECONEXT, Antwerpen, 18 April 2013 Factor4, C-H Bourgois Agenda ESCO s en EPC, definitie Minimale project criteria Openbare besturen KMO s Conclusies

Nadere informatie

Handleiding bij projectvoorstel Anders Organiseren

Handleiding bij projectvoorstel Anders Organiseren OP ESF Vlaanderen 2014-2020 Handleiding oproep Anders organiseren Prioriteit uit OP: 4 Mensgericht ondernemen Handleiding bij projectvoorstel Anders Organiseren Analyse De bedoeling is dat u bij het beantwoorden

Nadere informatie

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be Vlaanderen is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN Een nieuwe procesaanpak www.complexeprojecten.be U heeft het als bestuur of als private initiatiefnemer wellicht reeds meegemaakt. De opstart en uitvoering

Nadere informatie

Opmaak van een strategisch meerjarenplan?

Opmaak van een strategisch meerjarenplan? Opmaak van een strategisch meerjarenplan? Hypothetisch voorbeeld opgemaakt door medewerkers van de VVSG - zomer 2013 De VVSG helpt u graag op weg bij de opmaak van de strategische meerjarenplanning. Naast

Nadere informatie

Handleiding In Dialoog met studenten aan de hand van uitkomst JOB-monitor:

Handleiding In Dialoog met studenten aan de hand van uitkomst JOB-monitor: Handleiding In Dialoog met studenten aan de hand van uitkomst JOB-monitor: Inhoud document Hulpmiddel (draaiboek) om een bijeenkomst te organiseren waarin de uitkomsten van de JOBmonitor (of ander onderzoek

Nadere informatie

Spazio. Team Spazio Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen. Uitgangspunten

Spazio. Team Spazio Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen. Uitgangspunten Gemeenten geven ruimte aan ondernemingen Een project van Voka Oost-Vlaanderen met de steun van Vlaanderen in actie en Agentschap Ondernemen Team Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen Petra Hosteaux

Nadere informatie

ADVIES OVER HET FONDS TER STIMULERING VAN STEDELIJKE EN PLATTELANDSINVESTERINGEN

ADVIES OVER HET FONDS TER STIMULERING VAN STEDELIJKE EN PLATTELANDSINVESTERINGEN ADVIES OVER HET FONDS TER STIMULERING VAN STEDELIJKE EN PLATTELANDSINVESTERINGEN Advies 2017-05 / 30.03.2017 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1

Nadere informatie

Toelichting. De projectbegeleider van het Projectbureau Herbestemming Kerken begeleidt dit traject.

Toelichting. De projectbegeleider van het Projectbureau Herbestemming Kerken begeleidt dit traject. INFODOCUMENT KANDIDAATSTELLING BEGELEIDINGSTRAJECT HAALBAARHEIDSONDERZOEK VOOR HERBESTEMMING VAN EEN PAROCHIEKERK AANVRAAG IN TE DIENEN UITERLIJK 22 SEPTEMBER 2017 Toelichting Voor wie? Steden/gemeenten

Nadere informatie

7.1.3 Jaarplan schooljaar 2014-2015:

7.1.3 Jaarplan schooljaar 2014-2015: 7.1.3 Jaarplan 2014-2015: Beleidsvoornemens Domein 1: Kwaliteitszorg Resultaat (Wanneer zijn we tevreden?) Stappen/ Acties Borging (vindplaats & systeem van bewaken en behouden) Wie is verantwoordelijk

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

De gemeente is in alle fasen van elk project regiehouder en neemt initiatieven m.b.t. de regieactiviteiten. Projectfasering Activiteiten Actie door

De gemeente is in alle fasen van elk project regiehouder en neemt initiatieven m.b.t. de regieactiviteiten. Projectfasering Activiteiten Actie door 1. PROJECTFASERING EN ACTIVITEITEN Hieronder staan per projectfase de activiteiten beschreven die in het kader van proactieve regie afgestemd dienen te worden tussen de gemeente en netbeheerders. Daarnaast

Nadere informatie

Samenwerking in regio s en burensportdiensten

Samenwerking in regio s en burensportdiensten Samenwerking in regio s en burensportdiensten SPORTREGIO KEMPEN IV Samenwerking tussen 11 gemeenten Veel verschil tussen de gemeenten: Inwonersaantal Sportdienst - werking Beschikbare infrastructuur Goede

Nadere informatie

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Martine De Moor Coördinator initiatief vrijwillige bewindvoering Brussel/21 maart 2019 Initiatief vrijwillige bewindvoering is genomen in 1997 maakt deel

Nadere informatie

CLT Gent. Wonen op gemeenschapsgrond

CLT Gent. Wonen op gemeenschapsgrond CLT Gent Wonen op gemeenschapsgrond verhelderend CLT-filmpje Wat is een CLT of Community Land Trust? Een door een gemeenschap gedragen ontwikkeling van woningen en gebouwen die permanent betaalbaar blijven,

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

SMART SOCIETY IN NEDERLAND

SMART SOCIETY IN NEDERLAND SMART SOCIETY IN NEDERLAND Roxane Daniels Vereniging Nederlandse Gemeenten 23 april 2019 VVSG Brussel Paraplu-begrip Integrale aanpak van maatschappelijke opgaven Cross-sectoraal Publiek-privaat Bottom-up

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Houten. Jaarplan 2015

Rekenkamercommissie Houten. Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Houten Jaarplan 2015 oktober 2014 COLOFON: De rekenkamercommissie van de gemeente Houten wordt gevormd door drie externe leden en bestaat uit: Hester Tjalma (voorzitter) Peter Siebers

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid vereniging X

Vrijwilligersbeleid vereniging X Vrijwilligersbeleid vereniging X Visie t.a.v. Vrijwilligers: Vrijwilligers zijn het kapitaal van onze vereniging: Vrijwilligers zijn een onmisbare schakel binnen onze vereniging Vanuit deze visie willen

Nadere informatie

Build Up Skills Belgium. Afsluitend event

Build Up Skills Belgium. Afsluitend event Build Up Skills Belgium Afsluitend event Agenda 14:00: Verwelkoming 14:05: Terugblik op verloop Build Up Skills Belgium Bruno Vandenwijngaert fvb-ffc Constructiv 14:30: Presentatie Roadmap 2020 Steven

Nadere informatie

1. De rol van burgers in de energietransitie

1. De rol van burgers in de energietransitie Lerend netwerk financiering lokale klimaatplannen Verslag Bijeenkomst Datum: 24/02/2015 Datum: 24/02/2015 Auteur: Lieven Demolder Nummer: Documentreferentie: Plaats: Technum, Antwerpen Bestandsnaam (auto):

Nadere informatie

INTERBESTUURLIJKE SAMENWERKING IN VLAANDEREN

INTERBESTUURLIJKE SAMENWERKING IN VLAANDEREN K.U.Leuven Instituut voor de Overheid Universiteit Antwerpen Universiteit Gent Hogeschool Gent www.steunpuntbov.be INTERBESTUURLIJKE SAMENWERKING IN VLAANDEREN Ellen Wayenberg & Filip De Rynck Spoor Bestuurlijke

Nadere informatie