- Bespreken van de geanalyseerde initiatieven (groepsaankopen, e.a.) - Brainstorm rond nieuwe manieren om kosten van klimaatacties te verlagen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- Bespreken van de geanalyseerde initiatieven (groepsaankopen, e.a.) - Brainstorm rond nieuwe manieren om kosten van klimaatacties te verlagen."

Transcriptie

1 Lerend netwerk financiering lokale klimaatplannen Verslag Bijeenkomst Datum: 02/04/2015 Datum: 31/03/2015 Auteur: Annick Gommers Nummer: Documentreferentie: Plaats: Antwerpen Bestandsnaam: P verslag werkgroepvergadering Verhogen Rendement Status: Ontwerp Goedgekeurd Onderwerp: Werkgroepvergadering Verhogen Rendement Aanwezigen: Jan Breijne (LNE), Veronique Soulliaert (stad Brugge), Koen De Reu (intercommunale Haviland), Sandra Broothaers (dep. LNE, afdeling Milieu-integratie & subsidiëringen), Joost Sommen (Igean), Jessika Doms (gemeente Sint-Katelijne-Waver), Leen Van der Meeren (VVSG), Annick Gommers (Technum) Verontschuldigd: Benita Van Hurck (Lubbeek), Stefan Kempeneers (Interleuven), Saskia Van Der Stricht (prov. Oost-Vlaanderen), Bert Vanhuyse (Stad Roeselare), Frauke van Goethem (Interwaas), Liselotte Vandoorne (Londerzeel), Tom Hofman (Sociaal Huis Mechelen), Kris BAchus (HIVA), Nathalie Garré (WVI), Olivier David (vzw BEA), Sasia Verriest (Midwestoverleg WVI), Kim Wyns (Dilbeek), Luk Lafosse (BBL), Ruud Frijstein (I-Choosr), Ann Blockhuys (IOK), Madyvan Asmalsky (OCMW s Waasland), Ann Brouns (VEB) 1. Inleiding Dit verslag geeft enkele punten mee van de discussies die gevoerd warden in de tweede werkgroepvergadering van de werkgroep Verhogen Rendement. Op de agenda stond: - Bespreken van de geanalyseerde initiatieven (groepsaankopen, e.a.) - Brainstorm rond nieuwe manieren om kosten van klimaatacties te verlagen. 2. Bespreking initiatieven 2.1. Overzicht Een aantal initiatieven rond het verlagen van de kosten van klimaatmaatregelen werden geanalyseerd door Jonas Van Meirvenne & Sandra Broothaers (CAPLO, LNE). De resultaten in het kort vindt u in de presentatie in bijlage bij het verslag. De individuele fiches rond de initiatieven zijn te vinden in de dropboxfolder van onze werkgroep (link: dl=0 ).

2 Jessika (Sint-Katelijne-Waver) voegt hier nog ervaringen aan toe. Zij zal voor de initiatieven die vanuit SKW werden genomen, ook in gelijkaardige fiches brengen. Het betreft o.m. - Dakisolatie: verschillende soorten isolatie werden aangeboden in de groepsaankoop (ecologische, niet-ecologische) en de keuze werd gelaten tussen zelfbouw en/of het werken met aannemers. Vanuit deze groepsaankoop werd ervaren dat 1 gemeente te klein is voor het organiseren van een groepsaankoop; Wel was men tevreden over het aantal aannemers. - Stuurgroep van burgers organiseren: hieraan zijn risico s verbonden. Vb. deelnemers die heel kritisch is en ervoor zorgt dat er geen keuzen gemaakt kunnen worden; op voorhand doorspelen van vragen die aan de indieners gesteld zullen worden; verbinding met een politieke partij, - Groepsaankoop zonneboiler in SKW: te weinig succes. Eén van de initiatieven (vzw Bea Aalst) kiest er niet voor een groepsaankoop te organiseren, maar houdt het hele traject zelf in handen: van het opmeten tot uitvoeren van de werken. Men doet dit via de sociale economie en kan zo de kosten verlagen. Het zou niet beperkt zijn geweest tot sociale kansengroepen. IOK heeft gelijkaardig initiatief, maar dan wel voor de kansengroepen. Vb. naar verhuurders toe van woningen / apartementen waarin bewoners die behoren tot de kansengroepen wonen. Er kan tot 75 % subsidie verkregen worden voorwaarde hiervoor: huur niet verhogen. Ook binnen Haviland is een initiatief voor kansarme doelgroepen (vanuit 3W+). Om de eigenaars verhuurders te identificeren (en zo specifiek naar hen te communiceren) werkt SKW via hun GIS-systeem: ze vergelijken de eigenaar van het perceel met de bewoner. Als het verschillend is, kan het zijn dat de eigenaar een verhuurder is Verdere acties Volgende initiatieven worden nog geanalyseerd: - Raamcontract Vlaamse Overheid rond milieuvriendelijke mobiliteit (Sandra) - Eandis: Jan Breyne (ev. back-up: Joost Sommen). SKW geeft aan dat zij navraag deden bij Eandis; bleek dat de prijs bij hen duurder was dan bij een private verdeler van wagens. Nadat ze dit hebben laten weten heeft Eandis zijn prijs verlaagt. Ze zijn dan toch via Eandis gegaan zodat ze zelf geen openbare aanbesteding moeten doen. Bijkomende vragen naar de instanties die bevraagd zijn geweest: - Gemiddelde tijdsinvestering voor het initiatief? - Bestek? - Resultaat (in aantal deelnemers, in bekomen prijsverschil) enkel nog na te vragen indien nog niet in fiche opgenomen. VVSG zit binnenkort samen met 3P. Ze zullen aftoetsen in hoeverre men binnen 3P ook plannen heeft om de procedure van groepsaankopen op te nemen incl. bestekken.

3 2.3. Discussie VVSG zelf zoekt bestekken via e-notification. De voorbeeldfiches kunnen verzameld worden in de praktijkendatabank van VVSG. Deze tool beschikbaar op de website van VVSG kan gebruikt worden om te zoeken op trefwoord. De vragen die in de eerste sessie werden opgelijst worden overlopen. Belangrijke vraag waarover nog verder gediscussieerd is geweest is de vraag hoe inwoners overtuigd kunnen worden om in te stappen. Vaak bereik je immers de mensen die al aan het nadenken zijn. Je bereikt minder nieuwe mensen. Volgende punten worden hierbij aangegeven: - Het is vaak een groeiproces; door een bepaalde groepsaankoop jaarlijks te herhalen, zie je wel dat het aantal deelnemers groeit. - Huis aan huis reclame maken (vb. via energiesnoeiers) - Ev. zelf een thermische camera aankopen om beelden te gebruiken bij het overtuigen van de burgers om dak (en/of gevel) te isoleren. Opleiding is ook nodig Input kruisbestuiving Vanuit de sessies in de namiddag zijn volgende leerpunten nog bijkomend aangegeven geweest: - Er moet voor gezorgd worden dat men juridisch correct blijft. Vb. bij het maken van de keuze van leveranciers door een stuurgroep die samengesteld is door inwoners. - Om draagvlak te creëren bij de sector van de leveranciers kan je best vooraleer de groepsaankoop gelanceerd wordt met de sector samengezeten worden zodat ze zelf ook mee richting kunnen geven. Er moet voor gezorgd worden dat er voor de sector ook een winst in zit, niet alleen voor de doelgroep van de groepsaankoop. - Naar tijdsbesteding toe kon IOK zeggen dat er zo n 0,25 VTE wordt besteed voor een jaarlijks terugkomende groepsaankoop. (IOK = 29 gemeenten, inwoners). - Kwaliteit van de dienstverlening / producten / in de groepsaankoop moet steeds vooropgesteld worden. - Indruk dat lagere prijs omwille van groepsaankopen belangrijk is voor mensen die sowieso van plan waren de aankoop te doen (zij maken dan gebruik van de lagere prijs) en dat ontzorging het belangrijkst is voor mensen die nog aangezet moeten worden om de aankoop te doen. - Voldoende keuze laten of niet? Bij beslissing toch minstens 2 keuzen ten opzichte van elkaar stellen, zodat (vb. in geval isolatie van buitenmuren) de meerprijs niet zodaning is dat de vermindering in prijs gecompenseerd wordt. - Knelpunt: markt is zodanig dynamisch dat het voor lokale overheden zelf moeilijk is om te volgen. - Kritieke succesfactor bij groepsaankopen van IOK is dat burgers gedurende het hele jaar kunnen instappen de mond-aan-mond reclame is vaak veel belangrijker dan de informatiemomenten.

4 - Intercommunale als tussenpersoon is belangrijk. Vb. in geval van klachten. Dit is niet juridisch hard te maken, maar indien de initiatiefnemer met de leverancier belt is de klacht toch wel gemakkelijker op te lossen. - Verlies het marketing aspect van de initiatieven niet uit het oog. 3. Brainstorm vernieuwende ideeën om kosten te doen dalen Zie resultaten in de presentatie in bijlage. Volgende initiatieven werden eruit gehaald als specifiek interessant voor de deelnemers: - Samen isoleren met de buurt (lokale overheid geeft cursus en stelt ev. een gereedschapskoffer ter beschikking); - Energiecoöperatieven winst zit bij het deelnemen aan de coöperatieve; - Armaturen laten ombouwen ipv nieuwe te plaatsen kosten voor herschilderen, enzovoort uitgespaard. Een rondvraag bij de andere leden van de werkgroep zal gebeuren. Daarna worden er enkele ideeën uitgenomen om verder op te werken (uitwerken hoe dit in zijn werk zou kunnen gaan). Tijdens de namiddagsessie kruisbestuiving kwamen hier nog volgende initiatieven bij: - Fietscalculator voor werkgevers (= initiatief van prov. Antwerpen en IOK, berekening van de besparingen voor werkgever als werknemer met de fiets komt. Moet nog gelanceerd worden). - Repair café deelinitiatieven (vb. TranslabK, van VormingPlusKempen). - Ruilmoment van competenties cfr. leefstraten in Gent: men heeft er netwerken en competenties gedeeld (als jullie dit voor ons kunnen doen, kunnen wij misschien iets anders voor jullie doen). - Samen renoveren: vriendengroep, straat, Vroeger werd dit meer gedaan. En in de provincie Limburg nog meer dan elders in Vlaanderen. - Green Flexible Reward idee dat ontwikkeld wordt samen met sociaal secretariaat: werknemers mogelijkheid bieden om deel van hun mobiliteitsbudget aan dezelfde interessante fiscale voorwaarden te besteden aan de energierenovatie van hun woning. - Klimaatdoelstellingen kaderen in bestaande maatregelen: minder middelen nodig om de klimaatdoelstellingen te halen, want je lift mee op middelen van andere beleidsdomeinen; er moet ook minder afzonderlijk worden gesensibiliseerd. - thermisch ondergoed Deze investering is het kleins voor eenzelfde effect

5 4. Toewerken naar een eindresultaat De trekker / medetrekker maken een voorstel op van items die uitgeschreven zouden moeten worden op basis van de ervaringen opgedaan in dit traject en aanwezig bij de experten. Voor elk item dat beschreven moet worden, zal aangeduid worden wie dit ev. zal kunnen schrijven. Deze personen worden gecontacteerd. 5. Bijlagen Nalezen gebeurt door de hele groep. - Presentatie gebruikt tijdens werkgroep - Foto poster gebruikt tijdens kruisbestuiving

WERKTHEMA: HOE KUNNEN WE HET RENDEMENT VAN BEPAALDE MAATREGELEN VERHOGEN?

WERKTHEMA: HOE KUNNEN WE HET RENDEMENT VAN BEPAALDE MAATREGELEN VERHOGEN? Lerend netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen Voorstel Plan van Aanpak Datum: 16/02/2015 Trekkers werkthema Leen Van Der Meeren, Alex Verhoeven (VVSG) en Annick Gommers (Technum) Bestandsnaam (auto):

Nadere informatie

WERKTHEMA: ECHTE PARTICIPATIE BIJ DE FINANCIERING VAN LOKALE KLIMAATPLANNEN OF MAATREGELEN

WERKTHEMA: ECHTE PARTICIPATIE BIJ DE FINANCIERING VAN LOKALE KLIMAATPLANNEN OF MAATREGELEN Lerend netwerk financiering lokale klimaatplannen Voorstel plan van aanpak Participatie Datum: 24/11/2014 Trekkers werkthema Bestandsnaam (auto): Status: Ontwerp Goedgekeurd P007113-50-031-03 Plan van

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij extern participatietraject van een klimaatactie Van juli tot mei 2017 coacht Bond Beter Leefmilieu (BBL), in samenwerking met de provincie Antwerpen, gemeenten

Nadere informatie

i.s.m. Lerend Netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen SLOTEVENT P.007113 Lerend Netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen 18 09 2015 1

i.s.m. Lerend Netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen SLOTEVENT P.007113 Lerend Netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen 18 09 2015 1 Lerend Netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen SLOTEVENT P.007113 Lerend Netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen 18 09 2015 1 LEREND NETWERK FINANCIERING LOKALE KLIMAATPLANNEN: EERSTE JAAR ACHTER

Nadere informatie

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek SBO maatschappelijke finaliteit Prof. Dr. Ann Jorissen (UA) IWT, 11 januari 2010 1 Effective Governance of Private Enterprises: the influence

Nadere informatie

Doenja Lefebure. Wat voorafging

Doenja Lefebure. Wat voorafging Doenja Lefebure Wat voorafging 1 Ervaringen - Input van externen is meerwaarde - Proces en contact met de externen is interessant - Moeilijk om tot concrete en direct bruikbare voorstellen te komen Doelstelling:

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij participatietraject voor het klimaatbeleid Van juli tot mei 2018 coacht Bond Beter Leefmilieu (BBL), in samenwerking met de provincie Antwerpen, gemeenten bij

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdrachten inbouwen in lokaal beleid. Leen Van der Meeren

Duurzame overheidsopdrachten inbouwen in lokaal beleid. Leen Van der Meeren Duurzame overheidsopdrachten inbouwen in lokaal beleid Leen Van der Meeren Een opdracht voor lokale besturen? Verkleinen ecologische voetafdruk Groene impuls aan de markt Voorbeeldfunctie: leading by example

Nadere informatie

PERSBERICHT. Annemie Turtelboom Vlaams Viceminister-president Annemie Turtelboom Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie

PERSBERICHT. Annemie Turtelboom Vlaams Viceminister-president Annemie Turtelboom Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie PERSBERICHT Annemie Turtelboom Vlaams Viceminister-president Annemie Turtelboom Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie Brussel, 11/2/2016 Energiebesparende renovatie in Vlaanderen zet door

Nadere informatie

Gezamenlijke obstakels en oplossingen voor circulaire overheidsopdrachten Eerste conclusies uit de interactieve werksessies

Gezamenlijke obstakels en oplossingen voor circulaire overheidsopdrachten Eerste conclusies uit de interactieve werksessies Gezamenlijke obstakels en oplossingen voor circulaire overheidsopdrachten Eerste conclusies uit de interactieve werksessies Dit document is een eerste synthese van de resultaten van de interactieve sessies

Nadere informatie

Thermografie als opvolging voor energiescans

Thermografie als opvolging voor energiescans Thermografie als opvolging voor energiescans Evaluatie energiescans Eandis Voorstel thermografie: intern overleg Onderzoek markt + demo verdeler Opmaken reglementen retributie en premie Aankoopprocedure

Nadere informatie

Vilvoorde. BROEK Bouwblokrenovatie & Demowoning

Vilvoorde. BROEK Bouwblokrenovatie & Demowoning Vilvoorde BROEK Bouwblokrenovatie & Demowoning BROEK - Bouwblokrenovatie en demowoning Situering Doelstelling Stand van zaken Discussie 2/26/2016 Vilvoorde BROEK Bouwblokrenovatie & Demowoning 2 2/26/2016

Nadere informatie

Miriam van Drunen Gehuwd, 3 kinderen (17, 14 en 5) HAVO A-verpleegkundige 1987 1995 verpleegkundige 1995 1999 administratief medewerker HBO APPB 1999 2006 p-adviseur, mobiliteitsconsulent, zzp-er Vanaf

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

Studiedag energie. Energielening en sociale isolatie huurwoningen. 18 september 2017

Studiedag energie. Energielening en sociale isolatie huurwoningen. 18 september 2017 Studiedag energie Energielening en sociale isolatie huurwoningen 18 september 2017 REG-maatregelen: historiek Energierenovatieprogramma 2020: geen energieverslindende woningen in Vlaanderen in 2020 (dakisolatie,

Nadere informatie

zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie vergadering C214 WON18 zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie van 28 april 2011 2 Commissievergadering nr. C214 WON18 (2010-2011)

Nadere informatie

Sociale inclusie in overheidsopdrachten en samenwerking met reguliere bouwbedrijven

Sociale inclusie in overheidsopdrachten en samenwerking met reguliere bouwbedrijven Sociale inclusie in overheidsopdrachten en samenwerking met reguliere bouwbedrijven Case Energiesnoeiers Event Sociale Economie stimuleren via overheidsopdrachten: illusie of nabije toekomst? 29 september

Nadere informatie

Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier

Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier Wat kunnen wij nu al zeggen? een beslissing over jullie aanvraag moet eerst besproken worden, maar er zijn wel enkele zaken die wij op voorhand kunnen vertellen:

Nadere informatie

ORGANISATIE COLLECTIEVE INFORMATIESESSIES: STAND VAN ZAKEN

ORGANISATIE COLLECTIEVE INFORMATIESESSIES: STAND VAN ZAKEN Nota Ref: N62o-14-07 Brussel, 15 december 2014 ORGANISATIE COLLECTIEVE INFORMATIESESSIES: STAND VAN ZAKEN In het kader van de opdracht Meer Europese samenwerking voor de sociale economie organiseert Kenniscentrum

Nadere informatie

2. Voorbereiding stuurgroep Warmer Wonen en persmoment 16 december

2. Voorbereiding stuurgroep Warmer Wonen en persmoment 16 december g 77 25 WW 20141118 v kerngroep Warmer Wonen Leiedal 18 november 2014 [titel van verslag] Thomas Raes, Pieter Decruynaere, Daevy Debeuf, Valerie Depraetere, Jan Gryspeerdt, Filip Van Lancker, Tom Vlaeminck,

Nadere informatie

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten 1 Inleiding Word een 5 sterren FairTradeGemeente Een gemeente die de titel FairTradeGemeente behaald heeft, komt in

Nadere informatie

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking Inleiding Resultaten bevraging van de Logo s Ondersteuning Logo s door de provincies Ondersteuning Logo s door de lokale besturen Suggesties voor een betere lokale samenwerking Bevraging in opdracht van

Nadere informatie

Onderzoeksmethodologie

Onderzoeksmethodologie Onderzoeksmethodologie Online vragenlijst bij 15 opleidingsverantwoordelijken * 73% van de ondervraagde onderneming heeft 2 of meer werknemers (in voltijdse equivalenten) 9% heeft een opleidingsbudget

Nadere informatie

Zitting van 19 november Raad voor Maatschappelijk Welzijn Overzichtslijst besluiten

Zitting van 19 november Raad voor Maatschappelijk Welzijn Overzichtslijst besluiten SOCIAAL HUIS HERSELT Kerkstraat 1A, 2230 Herselt Provincie Antwerpen OCMW HERSELT Zitting van 19 november 2018 - Raad voor Maatschappelijk Welzijn Overzichtslijst besluiten Aanwezig: Verontschuldigd: Erik

Nadere informatie

Naar meer dakisolatie voor sociale huurwoningen

Naar meer dakisolatie voor sociale huurwoningen Naar meer dakisolatie voor sociale huurwoningen Energie voor iedereen! met steun van de Koning Boudewijnstichting Inhoud Samenwerkingsverband Dakisolatie waarom? Probleemstelling Project Troeven, uitdagingen

Nadere informatie

WERKTHEMA: HOE KUNNEN WE OP KORTE TERMIJN KLIMAATMAATREGELEN GEFINANCIERD KRIJGEN (FOCUS OP COLLECTIEVE RENOVATIE)

WERKTHEMA: HOE KUNNEN WE OP KORTE TERMIJN KLIMAATMAATREGELEN GEFINANCIERD KRIJGEN (FOCUS OP COLLECTIEVE RENOVATIE) Lerendnetwerk FinancieringLokaleKlimaatplannen Voorstel Plan van Aanpak Datum: 08/12/2014 Trekkers werkthema Stefan Kempeneers (Interleuven) en Sarah Bogaert (VITO) Bestandsnaam (auto): Status: Ontwerp

Nadere informatie

Brugge. 3 juni 2015. Kris Van Dijck Burgemeester Dessel

Brugge. 3 juni 2015. Kris Van Dijck Burgemeester Dessel Brugge 3 juni 2015 Kris Van Dijck Burgemeester Dessel 9.500 inwoners 27 km² Landelijk maar Nucleaire industrie Opslag nucleair afval Witzand winning Sportgemeente Dessel en Witgoor Sport BMX Sportpark

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij participatietraject voor het klimaatbeleid Van doelstelling naar actie! Word een participatie-expert! De provincie Antwerpen en Bond Beter Leefmilieu (BBL) helpen

Nadere informatie

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend!

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! 1 Projectoproep Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! Deelnemingsformulier 2015 Hart voor Handicap streeft naar een warme en inclusieve samenleving. Een samenleving waar iedereen van tel is. Een

Nadere informatie

Waasland 2020 (werktitel) Kick-off Sint-Niklaas, 27 maart 2015

Waasland 2020 (werktitel) Kick-off Sint-Niklaas, 27 maart 2015 LOGO INTERWAAS!!! Waasland 2020 (werktitel) Kick-off Sint-Niklaas, 27 maart 2015 Kim Rienckens (Provincie Oost-Vlaanderen, beleidsmedewerker dienst milieubeleid) en Frauke Van Goethem (Interwaas, projectmanager

Nadere informatie

LOP Antwerpen Basisonderwijs ALGEMENE VERGADERING

LOP Antwerpen Basisonderwijs ALGEMENE VERGADERING LOP Antwerpen Basisonderwijs ALGEMENE VERGADERING 03-06-2015 tijdens de vergadering: bij de uitnodiging: bij het verslag: Agenda AV Tijdslijn Bevraging directies Periodes CAR7 Verslag van de AV van 15/10/2014

Nadere informatie

(Energetische) renovaties en financiering

(Energetische) renovaties en financiering 28 juni 2016 Team wonen (Energetische) renovaties en financiering (Energetische) renovaties en financiering Context Uitgangspunten: Kwaliteitsproblemen private huurmarkt Woonsituatie maatschappelijk kwetsbare

Nadere informatie

17-7-2014. Waarom glasvezel? Agenda. Waarom wordt dat een probleem?

17-7-2014. Waarom glasvezel? Agenda. Waarom wordt dat een probleem? Agenda Opening avond voorzitter Presentatie: Waarom Glasvezel Pauze (uitdelen vragenformulier en folder) Discussie en vragen Nawoord voorzitter Einde Waarom glasvezel? Waarom is aanleg van glasvezel nodig?

Nadere informatie

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op school? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op school? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. materialen. Doelen STERKE SCHAKELS MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER Jongeren krijgen op school, op de werkplek, in de klas met allerlei regels en afspraken te maken. Zijn de afspraken en regels duidelijk genoeg voor hen? Wat vinden

Nadere informatie

Samen. tegen. armoede

Samen. tegen. armoede Samen tegen armoede projectenoproep 2011 Welzijnszorg vzw - Lisa Van Damme Welzijnszorg vzw steunt jaarlijks meer dan 150 projecten van organisaties die zich inzetten in de strijd tegen armoede en sociale

Nadere informatie

18. WONEN SAMEN AANPAKKEN: van collectief bouwheerschap tot cohousing

18. WONEN SAMEN AANPAKKEN: van collectief bouwheerschap tot cohousing 18. WONEN SAMEN AANPAKKEN: van collectief bouwheerschap tot cohousing Peter Hautekiet (Vlinter) en Joris Deleenheer (VVSG) Opbouw trefwinkel Inleiding Korte presentaties initiatieven 1. Community Land

Nadere informatie

Groepsaankoop Spouwmuurisolatie

Groepsaankoop Spouwmuurisolatie Groepsaankoop Spouwmuurisolatie IGEAN-regio Sarah Van der Veken & Marleen Van Dam Expert klimaat & energie Inleiding WAAROM een groepsaankoop? 30 gemeenten engageren om 20% CO2 te besparen op hun grondgebied

Nadere informatie

Groot-Begijnhof Sint-Amandsberg realiseert grootste Sociaal Dakisolatieproject van Gent

Groot-Begijnhof Sint-Amandsberg realiseert grootste Sociaal Dakisolatieproject van Gent Groot-Begijnhof Sint-Amandsberg realiseert grootste Sociaal Dakisolatieproject van Gent Begijnhof Sinte-Elisabeth te Sint-Amandsberg vzw helpt zijn huurders bij het verlagen van hun energiefactuur door

Nadere informatie

Van idee naar subsidiabel projectplan

Van idee naar subsidiabel projectplan FINALEDAG 3-2-1-CO! ZORGT VOOR VERRIJKTE INNOVATIEVE IDEEËN Van idee naar subsidiabel projectplan Door: Martine van Dijk A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Op 26 maart 2015 vond voor de tweede

Nadere informatie

AGB Energiepunt Mechelen. Raadscommissie 16/05/2018 Toelichting Jaarverslag 2017

AGB Energiepunt Mechelen. Raadscommissie 16/05/2018 Toelichting Jaarverslag 2017 AGB Energiepunt Mechelen Raadscommissie 16/05/2018 Toelichting Jaarverslag 2017 AGB Energiepunt Mechelen Inleiding Rapportering over de uitvoering van de beheersovereenkomst Doelstelling Opdrachten Evaluatie

Nadere informatie

1. Welke goede voorbeelden kunnen als inspiratiebron dienen voor de opmaak van onze financieringsstrategie?

1. Welke goede voorbeelden kunnen als inspiratiebron dienen voor de opmaak van onze financieringsstrategie? Lerend netwerk financiering lokale klimaatplannen Verslag Bijeenkomst Datum: 24/10/2014 Datum: 23/10/2014 Auteur: Pieter Dresselaers Nummer: Documentreferentie: Plaats: Brussel Bestandsnaam (auto): P007113-42-021-01

Nadere informatie

Lerend Netwerk. Coachingavond Draaiboek Plan B. Case Caermerklooster Firma Denys NV. Proactief handelen

Lerend Netwerk. Coachingavond Draaiboek Plan B. Case Caermerklooster Firma Denys NV. Proactief handelen Lerend Netwerk Coachingavond Draaiboek Plan B Case Caermerklooster Firma Denys NV Proactief handelen 30 november 2010 1 Coachingsessie thema 3: Proactief handelen (Plan B) Structuur van de avond: Inleiding

Nadere informatie

nr. 183 van EMMILY TALPE datum: 22 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS WIJ!-trajecten - Resultaten eerste oproep

nr. 183 van EMMILY TALPE datum: 22 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS WIJ!-trajecten - Resultaten eerste oproep SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 183 van EMMILY TALPE datum: 22 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT WIJ!-trajecten - Resultaten eerste oproep De werkinlevingsovereenkomsten

Nadere informatie

ECO Oostermoer in oprichting

ECO Oostermoer in oprichting Samen sterk voor een leefbaar en duurzaam platteland ECO Oostermoer in oprichting Nieuwsbrief 18 juni 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van ECO Oostermoer, waarin wij u nader informeren over de stand

Nadere informatie

Zoom in op uw dak: voor verhuurders

Zoom in op uw dak: voor verhuurders Zoom in op uw dak: voor verhuurders Thermografische foto stad Antwerpen Met 20 buurgemeenten De warmteverliezen van woningen kunnen zichtbaar gemaakt worden U krijgt een indicatie van de warmteverliezen

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

Energierenovatiecoach EcoHuis Antwerpen

Energierenovatiecoach EcoHuis Antwerpen Energierenovatiecoach EcoHuis Antwerpen EcoHuis Antwerpen Centrum duurzaam (ver)bouwen, wonen en leven van de stad Antwerpen EcoHuis Antwerpen (EHA) = onderdeel van bedrijf Stadsontwikkeling, afdeling

Nadere informatie

Oostende 3 mei Klimaatdag VVSG. Tom Bosman bestuurder, mede-oprichter

Oostende 3 mei Klimaatdag VVSG. Tom Bosman bestuurder, mede-oprichter Oostende 3 mei Klimaatdag VVSG Tom Bosman bestuurder, mede-oprichter Gereedschap delen WERKtuigen uitleenbank uitleendienst voor gereedschappen die slechts sporadisch of tijdelijk worden gebruikt en daardoor

Nadere informatie

SJABLOON ETHISCHE ANALYSE aan de hand van een stappenplan

SJABLOON ETHISCHE ANALYSE aan de hand van een stappenplan Case 4: Kwaliteit van geleverd werk Een ICT bedrijf werkt aan een efficiënt accounting systeem voor de overheid. Het systeem zal de belastingbetaler jaarlijks een substantieel bedrag besparen. De ICT professional,

Nadere informatie

Van bouwsector naar woonsector

Van bouwsector naar woonsector Van bouwsector naar woonsector donderdag - 24 04 2014-12:23 Van bouwsector naar woonsector De bouw ondergaat vandaag een grote transformatie: naar een sector die inspeelt op de behoefte aan betaalbare

Nadere informatie

Loopbaanbegeleiding: iets voor jou? HR Consulting

Loopbaanbegeleiding: iets voor jou? HR Consulting Loopbaanbegeleiding: iets voor jou? HR Consulting Stel je je vragen bij je huidige job? Evolueert je loopbaan niet in de juiste richting? Overweeg je een heroriëntatie? Zoek je ondersteuning bij het solliciteren?

Nadere informatie

Samen Sterker realiseert 1000 ste project zonnepanelen in Vlaanderen

Samen Sterker realiseert 1000 ste project zonnepanelen in Vlaanderen PERSNOTA Samen Sterker realiseert 1000 ste project zonnepanelen in Vlaanderen Torhout 17 maart 2017 Samen Sterker is een coöperatieve onderneming -opgericht in mei 2011 en actief in heel Vlaanderen- die

Nadere informatie

STUDIEDAG EXPERIMENTELE WOONPROJECTEN van de Provincie Oost-Vlaanderen - BERT VAN DEN BROELE -

STUDIEDAG EXPERIMENTELE WOONPROJECTEN van de Provincie Oost-Vlaanderen - BERT VAN DEN BROELE - STUDIEDAG EXPERIMENTELE WOONPROJECTEN van de Provincie Oost-Vlaanderen - BERT VAN DEN BROELE - Domus Mundi vzw Betaalbaar en kwalitatief wonen voor kwetsbare groepen Technisch team met sociale insteek

Nadere informatie

OVERZICHTSNOTITIE INZENDINGEN

OVERZICHTSNOTITIE INZENDINGEN OVERZICHTSNOTITIE INZENDINGEN Deze notitie behandelt enkele conclusies op hoofdlijnen, gebaseerd op de 36 inzendingen die zijn ingediend voor de pilot woonconcepten voor EU-arbeidsmigranten. Positieve

Nadere informatie

Dinsdag 29 januari Renovatie Itegem. Sociale huisvestingsmaatschappij HKH & Samenlevingsopbouw

Dinsdag 29 januari Renovatie Itegem. Sociale huisvestingsmaatschappij HKH & Samenlevingsopbouw Dinsdag 29 januari 2019 Sociale huisvestingsmaatschappij HKH & Samenlevingsopbouw Welkomstwoord Marloes Damen - Samenlevingsopbouw Antwerpen Provincie Inhoud Marloes Damen - Samenlevingsopbouw Antwerpen

Nadere informatie

Verslag Huurdersadviesraad

Verslag Huurdersadviesraad Verslag Huurdersadviesraad Woonmaatschappij IJzer en Zee 21 januari 2016 AANWEZIGEN Annebel Vandenbroucke en Paul Meersman (Samenlevingsopbouw) R P, R F, V D, M R, P F, G T, F V, R C, D M, D M (HAR) 1.

Nadere informatie

De Burenpremie / Collectieve Renovatie

De Burenpremie / Collectieve Renovatie De Burenpremie / Collectieve Renovatie Inhoudstafel Algemene vragen Wat is een burenpremie? Wat is een collectief renovatieproject? Waar vind ik meer informatie over de burenpremie? Deelnemen aan een project

Nadere informatie

CO2 INITIATIEVEN 1. LIJST INITIATIEVEN. Sector- en keteninitiatieven omtrent CO 2 reductie

CO2 INITIATIEVEN 1. LIJST INITIATIEVEN. Sector- en keteninitiatieven omtrent CO 2 reductie CO2 Initiatieven Auteur(s) Koen Cleemput, Tim Van Damme Datum 27-08-2015 Versie 2.0 Controle door M. Van der Horden Goedkeuring door B. Geltmeyer Status Definitief 1. LIJST INITIATIEVEN Sector- en keteninitiatieven

Nadere informatie

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Foto: Willem Mes In dit plan kun je stap voor stap lezen hoe je via een Zon-Privé actie eenvoudig zonne - panelen kunt aanbieden aan je medewerkers.

Nadere informatie

De warmste wijk renoveert

De warmste wijk renoveert De warmste wijk renoveert IOK zal de komende 3 jaar zes wijken in de Kempen begeleiden in een wijkrenovatie. Jouw wijk is één van de gekozen wijken. Wat is een wijkrenovatie? Je hebt renovatieplannen,

Nadere informatie

Adopteer je straatlamp. Patrick Swyngedouw voorzitter PajoPower cvba so

Adopteer je straatlamp. Patrick Swyngedouw voorzitter PajoPower cvba so Adopteer je straatlamp Patrick Swyngedouw voorzitter PajoPower cvba so Agenda PajoPower? historiek ambitie Relighting Halle wat? waarom? knelpunten Relighting in de toekomst wat? hoe? wanneer? Conclusie

Nadere informatie

BEKNOPTE PROJECTMANAGEMENTFICHE VOOR TWEEDE FASE RENOVATIEPACT

BEKNOPTE PROJECTMANAGEMENTFICHE VOOR TWEEDE FASE RENOVATIEPACT Werf 5 (deeltaak 1): Optimaliseren van de woningfiscaliteit ter ondersteuning van de renovatiegraad van bestaande woningen. Teneinde op een structurele wijze de gewenste energieprestatie en woningkwaliteit

Nadere informatie

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Foto: Willem Mes In dit plan kun je stap voor stap lezen hoe je via een Zon-Privé actie eenvoudig zonnepanelen kunt aanbieden aan je medewerkers.

Nadere informatie

PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL

PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL HET COLLEGE VERZOEKT U DIT RAADSVOORSTEL TE BEHANDELEN ONDERWERP : De Raad op Pad in Broekland ZAAKNUMMER : 3398-2016 B&W VERGADERING : 17 mei 2016 AGENDACOMMISSIE

Nadere informatie

Een participatieve en klimaatneutrale gemeente Trefdag Lokale besturen Bernard Govaert (BBL) Tina Baert (Ecolife)

Een participatieve en klimaatneutrale gemeente Trefdag Lokale besturen Bernard Govaert (BBL) Tina Baert (Ecolife) Een participatieve en klimaatneutrale gemeente 241116 Trefdag Lokale besturen Bernard Govaert (BBL) Tina Baert (Ecolife) 1 Programma 1. 2. 3. 4. 5. Inleiding en voorstelling BBL en Ecolife. Wie heeft ervaring

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF ZOMER 2008

NIEUWSBRIEF ZOMER 2008 NIEUWSBRIEF ZOMER 2008 Huurdersbond Oost-Vlaanderen v.z.w. Grondwetlaan 56 b 9040 Sint-Amandsberg Tel.: 09/223.28.77 223.6.20 / Fax: 071/83.53.62 09/234.04.73 www.huurdersbond.be e-mail: huurdersbond.o-vl@pandora.be

Nadere informatie

Projectplannen Wijkplatform Voorburg Noord

Projectplannen Wijkplatform Voorburg Noord Projectplannen Wijkplatform Voorburg Noord Incl. aanbod ondersteuning door Gemeente Inleiding: Van projectplannen naar uitvoering Tijdens de werksessie (12 november 2015) hebben de wijkplatformleden hun

Nadere informatie

HANDLEIDING VITRINE VOOR TOEGANGSBEHEERDERS BIJ PARTNERS

HANDLEIDING VITRINE VOOR TOEGANGSBEHEERDERS BIJ PARTNERS HANDLEIDING VITRINE VOOR TOEGANGSBEHEERDERS BIJ PARTNERS (Versie 22/5/15) INHOUDSTAFEL 1. Vitrine beknopte toelichting - 3-2. Hoe kom je op Vitrine? Kennismaking met Vitrine. - 4-3. Een aanbod toevoegen

Nadere informatie

Beste ondernemer, hoe ziet uw zaak eruit in 2025?

Beste ondernemer, hoe ziet uw zaak eruit in 2025? Beste ondernemer, hoe ziet uw zaak eruit in 2025? Het detailhandelslandschap evolueert snel. Internet is alomtegenwoordig. Sociale media, e-commerce, m-commerce, etc. zetten de klassieke, fysieke detailhandelszaken

Nadere informatie

Premies Wonen Vlaanderen

Premies Wonen Vlaanderen Hoofdtitel Premies in Ant. Reg. Premies Wonen Vlaanderen Steeds aan te vragen NA de werken op basis van facturen Renovatiepremie: Geen inkomens- en eigendomsvoorwaarden. Facturen maximum 2 jaar oud Woning

Nadere informatie

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Informatiebijeenkomst Zonnepanelen voor VvE s 27 november 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach De VvE Zonnecoach geeft uw VvE energie Nut

Nadere informatie

Groepsaankoop 100% groene energie 2 de editie Samen op weg naar goedkopere groene energie Inga Verhaert

Groepsaankoop 100% groene energie 2 de editie Samen op weg naar goedkopere groene energie Inga Verhaert Groepsaankoop 100% groene energie 2 de editie Samen op weg naar goedkopere groene energie Inga Verhaert Samenaankoop 2 de editie Waarom? nog steeds onevenwicht op de markt energie nog steeds duurder dan

Nadere informatie

Raadscommissie milieu, energie, duurzaamheid, slimme stad, mondiaal beleid en onderwijs. Bespreking Europees project BE REEL!

Raadscommissie milieu, energie, duurzaamheid, slimme stad, mondiaal beleid en onderwijs. Bespreking Europees project BE REEL! Raadscommissie milieu, energie, duurzaamheid, slimme stad, mondiaal beleid en onderwijs Bespreking Europees project BE REEL! 24/04/2019 Algemeen BE REEL!: Belgium renovates for energy efficient living

Nadere informatie

samenwerking regionaal RENOVATIERAPPORT 2017

samenwerking regionaal RENOVATIERAPPORT 2017 samenwerking ANZEGEM AVELGEM DEERLIJK HARELBEKE KORTRIJK KUURNE LENDELEDE MENEN SPIERE-HELKIJN WAREGEM wervik WEVELGEM ZWEVEGEM leiedal igs woonwijs igs menen-wervik-mesen igs Beter wonen provincie west-vlaanderen

Nadere informatie

samenwerking regionaal RENOVATIERAPPORT 2017

samenwerking regionaal RENOVATIERAPPORT 2017 samenwerking ANZEGEM AVELGEM DEERLIJK HARELBEKE KORTRIJK KUURNE LENDELEDE MENEN SPIERE-HELKIJN WAREGEM wervik WEVELGEM ZWEVEGEM leiedal igs woonwijs igs menen-wervik-mesen igs Beter wonen provincie west-vlaanderen

Nadere informatie

We stellen voor deze vragenlijst één maal per jaar te gebruiken.

We stellen voor deze vragenlijst één maal per jaar te gebruiken. Vragenlijst Lokaal Drugoverleg Inleiding Binnen de alcohol- en drugpreventiesector weten we dat een dynamisch lokaal drugoverleg een belangrijke basis en voorwaarde vormt om binnen de gemeente een werkbaar

Nadere informatie

Projecten van stadsbestuur Hoogstraten rond wonen Waarbij we inzetten op SDG s

Projecten van stadsbestuur Hoogstraten rond wonen Waarbij we inzetten op SDG s Projecten van stadsbestuur Hoogstraten rond wonen Waarbij we inzetten op SDG s Woonloket met uitgebreide dienstverlening Individuele huisbezoeken Projecten rond wijkrenovatie en energiebesparing: Fabrik

Nadere informatie

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14 Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten Resultaten digitale verkenning 22 september 14 In het kort Doelgroep: Gelderse gemeenten Doel: verkennen behoefte aan provinciale ondersteuning bij faciliterende

Nadere informatie

CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE

CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE In dit nummer (nr. 8) Slotevent financiering klimaatplannen SO-projecten: rapportering Subsidies materialenbeheer Subsidies groenprojecten Campagne

Nadere informatie

zittingsjaar 2012-2013 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

zittingsjaar 2012-2013 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie vergadering C22 WON3 zittingsjaar 2012-2013 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie van 18 oktober 2012 2 Commissievergadering nr. C22 WON3 (2012-2013) 18

Nadere informatie

Het renovatieadvies Ann Collys - VEA 19 april 2016

Het renovatieadvies Ann Collys - VEA 19 april 2016 Het renovatieadvies Ann Collys - VEA 19 april 2016 Inhoud Inleiding: het Renovatiepact Renovatieadvies: fase 1 Renovatieadvies fase 2 21/04/2016 2 Inleiding: Het Renovatiepact Belang langetermijndoelstelling

Nadere informatie

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Marianne De Boodt Similes juridisch adviseur Martine De Moor Similes coördinator Kenniscentrum persoonsgerichte

Nadere informatie

Burenpremie / Collectief Renovatieproject

Burenpremie / Collectief Renovatieproject Burenpremie / Collectief Renovatieproject Algemene vragen omtrent de burenpremie Wat is de burenpremie? Wat is een collectief renovatieproject? Waar vind ik meer informatie over de burenpremie? Voor de

Nadere informatie

WORKSHOP 4 Gezamenlijk aankopen en overheidsopdrachten. Lieven Janssens ICC Gent, 7 mei 2013

WORKSHOP 4 Gezamenlijk aankopen en overheidsopdrachten. Lieven Janssens ICC Gent, 7 mei 2013 WORKSHOP 4 Gezamenlijk aankopen en overheidsopdrachten Lieven Janssens ICC Gent, 7 mei 2013 WS 4 GEZAMENLIJK AANKOPEN EN OVERHEIDSOPDRACHTEN Ludovic Van den Bulck Bestuurcoördinator Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017 Coachingstraject Participatie Mechelen, 20 juni 2017 Klimaatbeleid en participatie Veel gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant en stelden een klimaatactieplan op. Maar hoe zorgt u ervoor dat

Nadere informatie

Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant: samenwerking tussen middenveld en provincie Vlaams-Brabant

Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant: samenwerking tussen middenveld en provincie Vlaams-Brabant Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant: samenwerking tussen middenveld en provincie Vlaams-Brabant Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant Doelstelling: Vlaams-Brabant Klimaatneutraal 2040 Past binnen het provinciaal klimaatplan

Nadere informatie

Concreet aan de slag: checklist strategisch vto-beleidsplan

Concreet aan de slag: checklist strategisch vto-beleidsplan Concreet aan de slag: checklist strategisch vto-beleidsplan De weg is belangrijker dan de wegwijzer Tussen de wil om het huidige vormingsbeleid meer af te stemmen op de uitdagingen inzake toenemende kwaliteitseisen

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Waarom? Wat kan je verwachten? Word LEERMEESTER in de horeca Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring

Nadere informatie

Een lagere energiefactuur? Wij helpen u!

Een lagere energiefactuur? Wij helpen u! Een lagere energiefactuur? Wij helpen u! Stap 1 : Vraag snel een gratis energiescan aan. Stap 2 : Isoleer het dak van een private huurwoning en geniet van een extra hoge premie van 23 euro per m 2. Bekijk

Nadere informatie

Trendrapport hotelbarometer 2014. Jaarrapport

Trendrapport hotelbarometer 2014. Jaarrapport Trendrapport hotelbarometer 2014 Jaarrapport Trendrapport hotelbarometer 2014 - Jaarrapport Inlichtingen sofie.wauters@toerismevlaanderen.be Tel +32 (0)2 504 24 07 Verantwoordelijke uitgever: Peter De

Nadere informatie

Infovergadering TENDER INTENSIEF WERKPLEKLEREN (TIW) 28/04/2015

Infovergadering TENDER INTENSIEF WERKPLEKLEREN (TIW) 28/04/2015 Infovergadering TENDER INTENSIEF WERKPLEKLEREN (TIW) 28/04/2015 Agenda Welkom Toelichting project Overzicht gestelde vragen en antwoorden Vragen? Algemeen Kader DE VERNIEUWDE AANPAK INTENSIEF WERKPLEKLEREN

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 september 2013 Toelichting Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/4 Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging IGEAN.

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Deskundige (m/v)

Functiebeschrijving: Deskundige (m/v) Functiebeschrijving: Deskundige (m/v) Graad Deskundige (m/v) Functietitel Bedrijfseconomisch Deskundige (m/v) Doelstelling van de functie Als bedrijfseconomisch deskundige geeft u mee dagelijkse leiding

Nadere informatie

Bruggen bouwen tussen de sociale en de reguliere economie

Bruggen bouwen tussen de sociale en de reguliere economie Bruggen bouwen tussen de sociale en de reguliere economie Onze mission statement Door dienstverlenende projecten rond fietsmobiliteit biedt Velo vzw opleidingskansen, werkervaring en tewerkstelling aan

Nadere informatie

1. De rol van burgers in de energietransitie

1. De rol van burgers in de energietransitie Lerend netwerk financiering lokale klimaatplannen Verslag Bijeenkomst Datum: 24/02/2015 Datum: 24/02/2015 Auteur: Lieven Demolder Nummer: Documentreferentie: Plaats: Technum, Antwerpen Bestandsnaam (auto):

Nadere informatie

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid Workshop HR-scan Naar een duurzaam HRM beleid Inhoud Voorstelling Wat is Human Resources? Overzicht bestaande tools Waarom de HRM Cockpit? Doel van de HRM Cockpit Opbouw van het model De HRM Cockpit Aan

Nadere informatie

This project has received funding from the European Union's Horizon 2020 Research and Innovation Programme under Grant Agreement

This project has received funding from the European Union's Horizon 2020 Research and Innovation Programme under Grant Agreement This project has received funding from the European Union's Horizon 2020 Research and Innovation Programme under Grant Agreement 844902 Inhoud Aanleiding Doelstelling Aanpak SURE2050 concreet: Consortium

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij participatietraject voor het klimaatbeleid Word een participatie-expert! Coachingtraject om zelfstandig specifieke doelgroepen te betrekken bij het klimaatbeleid

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF WOONWINKEL REGIO TIELT

NIEUWSBRIEF WOONWINKEL REGIO TIELT NIEUWSBRIEF Dentergem, Meulebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt & Wingene Demonstratiewoning Gezond Thuis te Tielt Kom zeker een kijkje nemen! Groepsaankoop groene energie Resultaten 4 e groepsaankoop groene

Nadere informatie

Wat moet er gebeuren voor CoM? Aanbod ondersteuning en voorstel timing. Gemeenten staan niet alleen! Inhoudsopgave. Wat bestaat al?

Wat moet er gebeuren voor CoM? Aanbod ondersteuning en voorstel timing. Gemeenten staan niet alleen! Inhoudsopgave. Wat bestaat al? Wat moet er gebeuren voor CoM? Aanbod ondersteuning en voorstel timing Marie De Winter, Dienst Minawa Nathalie Garré, wvi Inhoudsopgave Ondersteuningsaanbod wvi-provincie Ondersteuning overige partners

Nadere informatie