De ingediende projecten moeten voldoen aan volgende criteria:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De ingediende projecten moeten voldoen aan volgende criteria:"

Transcriptie

1 In Vlaanderen is sinds enkele jaren een Netwerk Duurzame Wijken actief. Dit netwerk, tot voor kort vooral gekend als de Werkgroep Duurzame Wijken, is een initiatief van de Vlaamse Overheid in het kader van het transitieproces duurzaam wonen en bouwen. Sinds januari 2013 wordt de coördinatie van dit lerend netwerk uitgevoerd in samenwerking met het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen. VIBE vzw heeft specifiek voor deze overheidsopdracht diverse experts met betrekking tot duurzame wijken rond zich verzameld en heeft zelf ruime ervaring met het thema via de Ecopolis-trajectbegeleiding ( Het komende anderhalf jaar zullen we vier klankbordgroepen organiseren, die de kernactiviteit zullen vormen van dit netwerk. In die klankbordgroepen komen experts, betrokkenen bij wijkontwikkeling en actief geïnteresseerden samen om concrete projecten te bespreken, om te leren van goede voorbeelden, projecten te bezoeken en samen werkbare oplossingen te formuleren voor knelpunten. Deze klankbordgroepen worden een ontmoetingsplek voor iedereen die probeert grenzen te verleggen in de richting van een duurzame wijk-, stads- of dorpsontwikkeling. In diezelfde periode krijgen vooruitstrevende wijkprojecten een begeleiding op maat. Een aantal experts nemen de projecten onder de loep en lopen een tijd mee in het proces. Zij hebben een ruime ervaring met duurzame wijkontwikkeling, en een grondige kennis van diverse deelthema s van Ecopolis en duurzaamheid. Zij zullen advies verstrekken en tips geven om deze projecten naar een hoger niveau van integrale duurzaamheid te tillen. Het Netwerk Duurzame Wijken is daarom op zoek naar projecten die willen instappen in dit begeleidingstraject. We zullen vijf projecten selecteren voor gratis begeleiding. We streven naar een project per provincie, op voorwaarde dat elk van de ingediende projecten ook sterk kwalitatief is en voldoende hoge ambities stelt. Voor het begeleidingstraject wordt nauw samengewerkt met de vijf provinciale steunpunten duurzaam wonen en bouwen.

2 De ingediende projecten moeten voldoen aan volgende criteria: wijkontwikkeling en wijkvernieuwing met groot potentieel voor duurzame aanpak aantoonbaar engagement om een integraal concept te verwezenlijken met aandacht voor een participatieve procesaanpak Zowel publieke als private spelers kunnen een voorstel indienen. Het begeleidingstraject voor de vijf geselecteerde projecten wordt gefinancierd door de Vlaams Overheid en is volledig gratis voor publieke ontwikkelaars. Voor private ontwikkelaars wordt een instapbedrag van 2000 euro gevraagd. U wordt over 1,5 jaar begeleid door een pool van experts. Op basis van de noden van uw project wordt de juiste expertise ingeschakeld om u op verschillende momenten doorheen het project advies te geven volgens de Ecopolis-principes. De experts komen twee maal bij u langs op terrein, voor een verdieping in uw project. In lokale werksessies met uw projectpartners en andere betrokken partijen komen de struikelblokken aan bod, uw behoefte aan informatie, strategie en aanpak, bijzondere expertise, enz. U krijgt nuttige suggesties vanuit (wetenschappelijke) kennis en praktijkervaring. De experts begeleiden in het bijsturen en gaan met u of derden actief op zoek naar oplossingen, overlopen de diverse mogelijkheden om duurzaamheid ook concreet te maken en trekken lessen uit de ervaringen. Uw project wordt bovendien besproken op de klankbordgroepen van experts en koplopers rond duurzame wijken, waar we met elkaar willen leren en oplossingen zoeken voor problemen en knelpunten in ieders project. U gaat er in discussie en kan uw eigen ervaringen inbrengen. Uw project wordt als testcase getoetst aan een nieuw Vlaams meetinstrument voor duurzame wijken, dat o.a. gebaseerd wordt op de duurzaamheidsmeter van de stad Gent.

3 De oproep tot kandidaatstelling is open tot maandag 18 februari 2013 om 12u. U kan enkel digitaal inschrijven via bijgevoegd formulier. De definitieve selectie gebeurt vóór 1 maart 2013 door een jury bestaande uit VIBE vzw, de Vlaamse overheid en experts die het begeleidingstraject zullen uitvoeren. De provinciale steunpunten duurzaam wonen en bouwen verstrekken een advies aan de jury over de projecten in hun respectievelijke provincie. De indiener van de geselecteerde wijkprojecten zal in maart 2013 een engagementsverklaring tekenen met VIBE vzw en de Vlaamse overheid. Heeft u nog vragen over deze oproep of wil u zich aansluiten bij het Netwerk Duurzame Wijken, dan kan u mailen naar duurzamewijken@vibe.be We gaan van start in het voorjaar van De eerste klankbordgroep vindt plaats op 21 maart 2013 in Leuven, met een terreinbezoek aan de Vaartkom en projecten in de omgeving. Op die dag lichten we het verloop en de inhoud van dit initiatief verder toe en stellen we de Vlaamse duurzaamheidsmeter op wijkniveau voor, die momenteel in ontwikkeling is. U krijgt tijdens deze sessie de gelegenheid om opmerkingen, aanvullingen, suggesties en noden te formuleren. Die inbreng delen we in de klankbordgroepen met de ervaringen van collega s en experts en nemen we mee in het vervolgtraject. De volgende klankbordgroepen en het bezoek aan praktijkvoorbeelden zijn gepland op 21 juni 2013, 1 oktober 2013 en 21 januari Gelieve deze data alvast in uw agenda te blokkeren. Het precieze aanvangsuur en de plaats worden later bekend gemaakt. Deelname aan het DuWoBo Netwerk Duurzame Wijken is gratis. De bijeenkomsten staan open voor iedereen met een actieve interesse in duurzame wijkprojecten. De focus ligt op kennisuitwisseling. Als deelnemer kan u specifieke thema s en knelpunten aanbrengen; we willen de pijnpunten duiden en aanpakken. De vijf projecten die geselecteerd worden voor begeleiding dienen als voorbeeldcase en werkmateriaal. De klankbordsessies zijn niet alleen informatief, maar interactief: we verwachten uw actieve deelname aan de discussie in werkgroepen.

4 Trui Maes (VIBE vzw): Ilse Dries (Team Duurzame ontwikkeling Vlaamse overheid): Marjolijn Gijsel (Team Duurzame ontwikkeling Vlaamse overheid): Erik Rombaut, expert Ecopolis-Vlaanderen (KAHO St-Lieven, St-Lucas Gent & Brussel) Erik Grietens (BBLv) Eva Heuts (Stramien, voorheen VIBE: Ecopolis-Vlaanderen) Els Huigens (Fris in het Landschap; expert Ecopolis-Vlaanderen) Luc Eeckhout (EVR Architecten; expert Ecopolis-Vlaanderen) Guido Stegen (Arsis, expert Ecopolis-Vlaanderen) Dr. Han Vandevyvere (KULeuven ASRO; expert Ecopolis-Vlaanderen) Dirk Knapen (Rescoop; voorheen Steunpunt Duurzaam Bouwen Limburg: wijkproject SUN) Kristof Gielen (Stad Gent; expert lokaal sociaal woonbeleid, Bouwblokrenovatie Dampoort) Jeroen Poppe (PHP, project LESS/Lage Energie op Stedelijke Schaal) Jan Christiaens (Mobiel21) Geert De Pauw (Samenlevingsopbouw Brussel; projectbegeleider L Espoir, import CLT-concept, wijkcontracten) Deze expertenlijst kan aangevuld worden met experts uit het netwerk DuWoBo en PADDS (Projectadvies Duurzame Dorps- en Stadsvernieuwing), sociale economie, toegankelijkheid, mobiliteit, ecologisch tuinieren, communicatie en participatie, duurzaam bouwen Deze opdracht loopt van januari 2013 tot juni 2014.

5 VIBE vzw begeleidt, samen met experts, projecten op het vlak van duurzaamheid: ruimtelijke planning, mobiliteit, energie, water, grondstoffen, biodiversiteit en groenvoorziening, welzijn en sociale cohesie, veiligheid en lokale economie, openbaar domein, omgevingsaanleg en gebouwen. Het kan gaan over de opmaak of herziening van een structuurplan, de herwaardering van een wijk, oude kernen of herstructurering van een bedrijventerrein tot en met de invulling van onbenutte gronden of sites (brownfield, reconversie, transformatie) en de optimale ontwikkeling van nieuwe wijken. Het begeleidingsproces van VIBE vzw loopt parallel met de begeleiding van 5 wijkprojecten in het netwerk duurzame wijken van DUWOBO. Het project dat buiten die selectie valt kan instappen in de Ecopolis trajectbegeleiding. Info: info@vibe.be Lokale overheden en private opdrachtgevers kunnen bij het Passiefhuis-Platform terecht voor het uitwerken van energiebewuste gebouwen en wijken. PHP stelt daarbij duidelijke checkpoints voor van projectdefinitie tot oplevering. Hoe definieer je het energieconcept in het programma van eisen? Welke zijn de sterktes en zwaktes van de ingediende wedstrijddossiers? Welke oplossingen bestaan er voor de technische knelpunten? Welke berekeningen zijn er nodig voor de certificatie? Als opdrachtgever stel je zelf het gewenste ondersteuningstraject samen. Info:

6 Begin 2011 ondertekenden Minister-President Kris Peeters en de bevoegde gedeputeerde in elke provincie een samenwerkingsovereenkomst om ondersteuning te geven aan een steunpunt duurzaam bouwen. De provinciale steunpunten zijn de partner voor een zo breed mogelijke doelgroep van bouwheren, professionelen in de bouwsector, private en publieke projectregisseurs en -ontwikkelaars. In samenwerking met kennispartners uit de sector, NGO s en andere experts nemen zij een actieve rol op als gesprekspartner over goede praktijken en ervaringen, in initiatieven en kennisuitwisseling en als begeleider van gemeenten in concrete projecten. Zij geven advies op maat in particuliere projecten en voor (ver)bouwplannen met concrete tips voor betere energie- en waterprestaties, duurzame energiebronnen, toegankelijkheid, enz. Zij promoten duurzaam wonen en bouwen via verschillende activiteiten zoals informatie en vorming op maat, samenwerking met de sector, sensibilisatiecampagnes. Zij werken samen als netwerk in een platform voor de afstemming met initiatieven op Vlaams niveau, kennisuitwisseling en kwaliteitsbewaking. Info: Raadpleeg de provinciale steunpunten via

DUURZAME. Klankbordgroep 6, Leuven, 04/12/2014

DUURZAME. Klankbordgroep 6, Leuven, 04/12/2014 BEGELEIDING LEREND NETWERK DUURZAME WIJKEN Klankbordgroep 6, Leuven, 04/12/2014 Doel Stimuleren duurzame wijkontwikkeling in Vlaanderen - Informatie & informatie-uitwisseling - goede voorbeelden - begeleiding,

Nadere informatie

Steunpunt duwobo. provincie West-Vlaanderen: voorstelling

Steunpunt duwobo. provincie West-Vlaanderen: voorstelling Steunpunt duwobo provincie West-Vlaanderen: voorstelling Wat is het steunpunt duwobo? Steunpunt duurzaam wonen en bouwen Gegroeid vanuit de transitiearena duurzaam wonen en bouwen (Vlaams platform) Naar

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Leefmilieu dienst Milieubeleidsplanning, -ondersteuning en Natuurontwikkeling Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1005603 betreft verslaggever STEUNPUNT DUURZAAM WONEN EN BOUWEN Overeenkomst

Nadere informatie

enerzijds, het Vlaams Gewest, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in de persoon van de heer Kris Peeters, minister-president,

enerzijds, het Vlaams Gewest, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in de persoon van de heer Kris Peeters, minister-president, Overeenkomst van vijf jaar tussen het Vlaams Gewest en de provincie Oost- Vlaanderen betreffende de structurele onderbouwing van een provinciaal steunpunt duurzaam wonen en bouwen. Tussen, enerzijds, het

Nadere informatie

Actieplan Oostende. 1. Achtergrond

Actieplan Oostende. 1. Achtergrond Actieplan Oostende 1. Achtergrond Filip De Rynck (Hogeschool Gent) en Jim Baeten (tri.zone) begeleiden dit project. Gwenny Cooman is de interne coördinator voor Oostende. 2. Wat bedoelen we met participatiebeleid?

Nadere informatie

Gebiedsgerichte Werking

Gebiedsgerichte Werking Wat komt er aan bod? Inleiding Historiek Gebiedsgerichte Werking Gent Gebiedsgerichte Werking 1. Doelstellingen 2. Organisatie 3. Proces 4. Instrumenten 4 december 2007 Even terug in de tijd GGW heeft

Nadere informatie

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september 2016 Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Goedkeuring Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK, 1989).

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer:. 1402757 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Ouderenbeleid Ontwikkeling,

Nadere informatie

Meesterproef 2017 Erfgoed en Herbestemming

Meesterproef 2017 Erfgoed en Herbestemming Meesterproef 2017 Erfgoed en Herbestemming Annelies Augustyns, team Vlaams Bouwmeester 24/04/2017 1 MEESTERPROEF 1. VLAAMS BOUWMEESTER? 2. AGENTSCHAP ONROEREND ERFGOED? 3. DEPARTEMENT CULTUUR, JEUGD EN

Nadere informatie

Acasus?

Acasus? Acasus? Interesse in duurzaam wonen, bouwen of renoveren? Acasus! Acasus bouwt aan een partnerschap tussen overheid, onderzoeksinstellingen, opleidingscentra en de private sector. POM West-Vlaanderen Provincie

Nadere informatie

Selectie WinVorm. Vlaams Bouwmeester. Selectie WinVorm 1

Selectie WinVorm. Vlaams Bouwmeester. Selectie WinVorm 1 Selectie WinVorm Vlaams Bouwmeester Selectie WinVorm 1 PROCEDURE PROCES organisatie vertrouwen ruimtelijk kader betrokkenheid tijdsgebonden kader integriteit financieel kader deskundigheid technisch kader

Nadere informatie

Wie?

Wie? Wie? Wie? Wie? Keynote Keynote Karel Lhermitte, Landelijke Gilden Panelgesprek Frans Vanherreweghe, De Lovie, Dorpspunt in Beveren aan de IJzer, Dieter Hoet, coördinator van het Westhoekoverleg, dorpshubs

Nadere informatie

Werkdocument Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen

Werkdocument Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen Werkdocument Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen Inleiding Dit document kwam tot stand op basis van de denkoefening die is gevoerd door de klankbordgroep op 25 juni 2012 van het Steunpunt Duurzaam Wonen

Nadere informatie

Praktische informatie kandidatuurstelling

Praktische informatie kandidatuurstelling Praktische informatie kandidatuurstelling Pilootprojecten Wonen Nieuwe vormen van collectiviteit Praktische info kandidatuurstelling Mario Deputter, projectleider team Vlaams Bouwmeester 5 Onderzoeksteams

Nadere informatie

Stedelijke milieuraad Sint-Niklaas. Stramin

Stedelijke milieuraad Sint-Niklaas. Stramin Stedelijke milieuraad Sint-Niklaas Stramin 1. Aantrekken van nieuwe en jongere leden. 2. Dynamiek tijdens vergaderingen 3. Werking en samenstelling Wat loop goed? Stramin.. Is inhoudelijke sterk Is een

Nadere informatie

12/04/2016. www.acasus.be. Acasus? www.acasus.be

12/04/2016. www.acasus.be. Acasus? www.acasus.be Acasus? 1 Interesse in duurzaam wonen, bouwen of renoveren? Acasus! Acasus bouwt aan een partnerschap tussen overheid, onderzoeksinstellingen, opleidingscentra en de private sector. POM West-Vlaanderen

Nadere informatie

Huis voor omgevingskwaliteit

Huis voor omgevingskwaliteit Huis voor omgevingskwaliteit een ad hoc aanpak voor ruimtelijke vraagstukken Missie Ad hok, het Huis voor OmgevingsKwaliteit, heeft de missie om kwaliteit van de leefomgeving te verhogen. Het wil bijdragen

Nadere informatie

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Gemeente Elsene Brussels Hoofdstedelijk Gewest DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Projectoproep ambachtslieden, ontwerpers en creatieve beroepen uit de Maalbeekwijk Publicatie : Januari 2016 Uiterste datum

Nadere informatie

Provinciaal beleid woningdelen

Provinciaal beleid woningdelen Provinciaal beleid woningdelen Infoavond Vlaamse Proefomgeving voor experimentele woonvormen, 1 juni 2017 Kathleen Van der Veken, dienst wonen Provinciaal beleid woningdelen 1. woningmarkt Vlaams- Brabant

Nadere informatie

INFO - Alternatieve stage - Over de grenzen. 3 BaKO 2015-2016

INFO - Alternatieve stage - Over de grenzen. 3 BaKO 2015-2016 INFO - Alternatieve stage - Over de grenzen 3 BaKO 2015-2016 Overzicht 1. Alternatieve stage/ Over de grenzen Wat is dit? Het competentieprofiel Mogelijkheden alternatieve stage Mogelijkheden over de grenzen

Nadere informatie

Handleiding projectdossier Ouderen in Actie

Handleiding projectdossier Ouderen in Actie Handleiding projectdossier Ouderen in Actie Met deze handleiding geven we mogelijke handvaten voor de opmaak van een kwaliteitsvol projectdossier in kader van het begeleidingstraject Ouderen in Actie van

Nadere informatie

AGENDA u 14.45u Resultaten van de Strategische Verkenning Jan Verheyen, Rebel Group

AGENDA u 14.45u Resultaten van de Strategische Verkenning Jan Verheyen, Rebel Group Michiel De Cleene AGENDA 13.45u - 14.00u Pilootprojecten: beleidsvoorbereidend ontwerpend onderzoek Stefan Devoldere, wnd. Vlaams Bouwmeester 14.00u 14.45u Resultaten van de Strategische Verkenning Jan

Nadere informatie

Steunpunt duurzaam wonen en bouwen

Steunpunt duurzaam wonen en bouwen Steunpunt duurzaam wonen en bouwen Provincie West-Vlaanderen Minaraad 16 juni 2014 Wat is het steunpunt duurzaam wonen en bouwen? Gegroeid vanuit de transitiearena duurzaam wonen en bouwen (Vlaams platform)

Nadere informatie

Ontwerpteam voor de herbestemming van de Heilig Hartkerk en het Heilig-Hartplein in Sint- Amandsberg is gekend

Ontwerpteam voor de herbestemming van de Heilig Hartkerk en het Heilig-Hartplein in Sint- Amandsberg is gekend Ontwerpteam voor de herbestemming van de Heilig Hartkerk en het Heilig-Hartplein in Sint- Amandsberg is gekend Eind vorig jaar ging sogent - het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf - op zoek naar een ontwerpteam

Nadere informatie

Klankbordgroep 11/03/2013

Klankbordgroep 11/03/2013 12/03/2013 1 Klankbordgroep 11/03/2013 39.1 Toelichting geluidschermen door AWV 1 39.1 Toelichting geluidschermen door AWV 39.2 Stand van zaken infovergadering Mober K. Fabiolalaan 2 39.3 Opvolging vorig

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 25 april 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00411 Onderwerp: Engagementsverklaring 'Ontwikkeling van een Cleantech Cluster Regio Gent' en Kadertekst maart

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer:. 1406653 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Ouderenbeleid programmatie

Nadere informatie

NOTA RUIMTE 1-16/10/2015

NOTA RUIMTE 1-16/10/2015 NOTA RUIMTE INFORMATIESESSIE VOOR OPDRACHT Raamovereenkomst voor de inhoudelijke ondersteuning bij de opmaak van een nieuwe ruimtelijke visie 13 oktober 2015 1-16/10/2015 Agenda Procesverloop Nota Ruimte

Nadere informatie

Provinciaal Omgevingsplan Limburg

Provinciaal Omgevingsplan Limburg Provinciaal Omgevingsplan Limburg Presentatie t.b.v. Regionalrat Düsseldorf, Provinciale Staten Gelderland en Provinciale Staten Limburg Arnhem, 7 maart 2012 POL POL = Provinciaal Omgevingsplan Limburg,

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 21 maart 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00187 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst 'Co-creatie van een lokaal traject rond duaal leren' - periode

Nadere informatie

Leerkring Strategisch werken aan Wonen, welzijn en zorg

Leerkring Strategisch werken aan Wonen, welzijn en zorg Leerkring Strategisch werken aan Wonen, welzijn en zorg Wilt u handen en voeten geven aan een gebiedsgerichte aanpak wonen, welzijn en zorg? Maar blijkt het lastig om de integrale aanpak hoog op de gemeentelijke

Nadere informatie

HUIS VOOR OMGEVINGSKWALITEIT ad hok. Lancering en 1 e inspiratiesessie Cinema ZED - Leuven 29 november 2018

HUIS VOOR OMGEVINGSKWALITEIT ad hok. Lancering en 1 e inspiratiesessie Cinema ZED - Leuven 29 november 2018 HUIS VOOR OMGEVINGSKWALITEIT ad hok Lancering en 1 e inspiratiesessie Cinema ZED - Leuven 29 november 2018 ad hok - programma 10u00 - introductie Huis voor Omgevingskwaliteit Werner Van Hoof - domeinmanager

Nadere informatie

leergang projectontwikkeling

leergang projectontwikkeling Inleiding Professionalisering van het vak is in alle NEPROM-opleidingen hét uitgangspunt Een goede samenwerking tussen overheid en smaatschappijen bevorderen, staat bij de NEPROM hoog op de agenda. Daarnaast

Nadere informatie

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14 Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten Resultaten digitale verkenning 22 september 14 In het kort Doelgroep: Gelderse gemeenten Doel: verkennen behoefte aan provinciale ondersteuning bij faciliterende

Nadere informatie

Postacademische opleiding. Offshore windenergie Permanente vorming

Postacademische opleiding. Offshore windenergie Permanente vorming Postacademische opleiding Offshore windenergie 2016-2017 Permanente vorming Tegen 2020 wil België 13% van haar energie uit hernieuwbare energiebronnen halen. Windenergie speelt daarin een cruciale rol.

Nadere informatie

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE Nota Ref: N62x-15-05b Brussel, 17 april 2015 EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE SUBSIDIES VOOR DE SOCIALE ECONOMIE' 1 INFOSESSIES IN DE 5 PROVINCIES De voorbije maanden organiseerde Kenniscentrum

Nadere informatie

ICCARus, een Gents project rond betere huisvesting voor kwetsbare doelgroepen krijgt 5 miljoen euro aan Europese subsidies

ICCARus, een Gents project rond betere huisvesting voor kwetsbare doelgroepen krijgt 5 miljoen euro aan Europese subsidies 10 oktober 2018, 16:00 (CEST) ICCARus, een Gents project rond betere huisvesting voor kwetsbare doelgroepen krijgt 5 miljoen euro aan Europese subsidies De Stad Gent ontvangt voor haar project ICCARus

Nadere informatie

Stad Gent ondersteunt eerste CLT-project in Vlaanderen op Meulestede

Stad Gent ondersteunt eerste CLT-project in Vlaanderen op Meulestede Stad Gent ondersteunt eerste CLT-project in Vlaanderen op Meulestede Recent sloten WoninGent, CLT Gent vzw, sogent en Stichting CLT een samenwerkingsovereenkomst die zal leiden tot de realisatie van het

Nadere informatie

uw gemeente, een toegankelijke gemeente

uw gemeente, een toegankelijke gemeente uw gemeente, een toegankelijke gemeente Structureel samenwerken met experten inzake toegankelijkheid. 10/12/2015 Brussel AGENTSCHAP TOEGANKELIJK VLAANDEREN 1 INHOUD 1 Het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen

Nadere informatie

TIJD VOOR FAMILIEPARTICIPATIE IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

TIJD VOOR FAMILIEPARTICIPATIE IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG TIJD VOOR FAMILIEPARTICIPATIE IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Fed. Project Participatie patiënten- & familievertegenwoordiging Similes Francophone asbl - Similes Vlaanderen vzw UilenSpiegel vzw - Psytoyens

Nadere informatie

Open Standaarden voor Lokale Overheden

Open Standaarden voor Lokale Overheden Open Standaarden voor Lokale Overheden OSLO 3.0 ENGAGEMENTSVERKLARING Ondergetekenden, De Vlaamse ICT Organisatie vzw (hierna genoemd V-ICT-OR vzw), gevestigd te 9160 Lokeren, Mosten 13 Industriezone E17-3,

Nadere informatie

Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen

Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen AFSTANDSLEREN EN ICT GECOMBINEERD ONDERWIJS 4 1 Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen Steven De Pauw Coördinator Toll-net Steven Verjans Universitair docent Open Universiteit

Nadere informatie

Schrijf in voor de projectoproep Kinderen en tieners in de nevelstad.

Schrijf in voor de projectoproep Kinderen en tieners in de nevelstad. Schrijf in voor de projectoproep Kinderen en tieners in de nevelstad. Een belevingsonderzoek bij kinderen en tieners in uw gemeente. Het project in een notendop: Een groot deel van Vlaanderen is noch stad,

Nadere informatie

Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant: samenwerking tussen middenveld en provincie Vlaams-Brabant

Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant: samenwerking tussen middenveld en provincie Vlaams-Brabant Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant: samenwerking tussen middenveld en provincie Vlaams-Brabant Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant Doelstelling: Vlaams-Brabant Klimaatneutraal 2040 Past binnen het provinciaal klimaatplan

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijk project Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijk project Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijk project Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 9 december 2005 betreffende de organisatie van tijdelijke

Nadere informatie

Infomoment Plattelandsprojecten Waasland. 18 februari 2019

Infomoment Plattelandsprojecten Waasland. 18 februari 2019 Infomoment Plattelandsprojecten Waasland 18 februari 2019 PLATTELANDSONTWIKKELING? Plattelands(ontwikkelings)projecten 2015-2020 Ongeveer 15 miljoen euro voorzien in Oost-Vlaanderen Verschillende maatregelen

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 maart 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00152 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst tussen de cultuur-toeristische partners van de Oost-Vlaamse Leiestreek

Nadere informatie

Ecopolis Vlaanderen Dulomi-project Duurzame stedelijke ontwikkeling VIBE vzw

Ecopolis Vlaanderen Dulomi-project Duurzame stedelijke ontwikkeling VIBE vzw Ecopolis Vlaanderen Dulomi-project Duurzame stedelijke ontwikkeling VIBE vzw VIBE vzw (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen) wil in samenwerking met enkele lokale of regionale besturen

Nadere informatie

2 planningsproces. 2.2 agenda RUP-procedure

2 planningsproces. 2.2 agenda RUP-procedure PROCESNOTA 1 opzet De voorliggende procesnota wordt opgemaakt in kader van de opmaak van het RUP recratie Dadizele. Deze procesnota moet worden samen gelezen met de andere onderdelen van dit RUP. In functie

Nadere informatie

Projectoproep Overkop Huizen voor Jongeren Infosessie 17/1/2017

Projectoproep Overkop Huizen voor Jongeren Infosessie 17/1/2017 Huisstijl Projectoproep Overkop Huizen voor Jongeren Infosessie 17/1/2017 Medialaan wil de mediakracht ter beschikking stellen van het publiek om jongeren te helpen de weg te vinden naar hulp. Hoe zal

Nadere informatie

WORKSHOP Beleveren van winkels: laden en lossen met minder hinder

WORKSHOP Beleveren van winkels: laden en lossen met minder hinder WORKSHOP Beleveren van winkels: laden en lossen met minder hinder Leen Christiaens Kabinet minister-president Kris Peeters 14 mei 2009 Flanders Logistics: hoe de logistieke sector op een duurzame manier

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer:. 1600604 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Ouderenbeleid Programmatie

Nadere informatie

Isoleren en ventileren

Isoleren en ventileren Hoe Dubolimburg voor uw projecten een meerwaarde is DUBOLIMBURG Samenwerkingsinitiatief van Provincie Limburg Centrum Duurzaam Bouwen Bond Beter Leefmilieu met financiële steun van de Europese Unie (EFRO)

Nadere informatie

Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting.

Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting. VORMINGSPAKKET DE PAROCHIEKERK Ellen Van Basselaere Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting. Verantwoordelijke uitgever: Oost-Vlaamse

Nadere informatie

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21 Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend Naam voorstel SGR-21 Betreft vergadering Te verzenden aan Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar 2040 PS van 8 juni 2012 Statenbreed Verzenddatum

Nadere informatie

10u00 Verwelkoming Danny Claeys, voorzitter Raad van Bestuur Veneco. 10u15 Voorstelling VakWeRK Tina Verschueren, secretaris VakWeRK

10u00 Verwelkoming Danny Claeys, voorzitter Raad van Bestuur Veneco. 10u15 Voorstelling VakWeRK Tina Verschueren, secretaris VakWeRK VakWeRK 10u00 Verwelkoming Danny Claeys, voorzitter Raad van Bestuur Veneco 10u15 Voorstelling VakWeRK Tina Verschueren, secretaris VakWeRK 10u45 Kwalitatieve voorbeelden Interwaas: Bart Casier Solva:

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

STAD MENEN RUP HAGEWINDE

STAD MENEN RUP HAGEWINDE 06432 STAD MENEN RUP HAGEWINDE MEI 2018 procesnota plan.id. RUP_34027_214_00107_00001 WVI www.wvi.be BARON RUZETTELAAN 35 8310 BRUGGE T +32 50 36 71 71 E wvi@wvi.be datum aanpassing fase algemeen directeur

Nadere informatie

Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein

Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein Zijn we allemaal aangesloten? Zijn alle gemeenten

Nadere informatie

METROPOOL REGIO EINDHOVEN

METROPOOL REGIO EINDHOVEN Aan de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de 21 gemeenten en de gemeente Veghel Wu Ztfìti Ontv.bev. 16ik.01000 Metropoolregio Eindhoven 040 259 45 94 info@mölropoolregioeindhoven www.metropoolregioelndhovan.

Nadere informatie

gemeente zwevegem RUP Transfo herziening A procesnota april 2019, fase startnota

gemeente zwevegem RUP Transfo herziening A procesnota april 2019, fase startnota gemeente zwevegem RUP Transfo herziening A procesnota april 2019, fase startnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56

Nadere informatie

Slim in de Stad-prijs 2017 Inschrijvingsformulier

Slim in de Stad-prijs 2017 Inschrijvingsformulier Slim in de Stad-prijs 2017 Inschrijvingsformulier Gelieve dit formulier ten laatste op 17 oktober 2017 in te dienen via stedenbeleid@vlaanderen.be. 1 GEGEVENS VAN DE INDIENER Naam: Sebastien Lefebvre Telefoonnummer:

Nadere informatie

Nog niet opgestart Selectie lopend In uitvoering Gerealiseerd Geannuleerd

Nog niet opgestart Selectie lopend In uitvoering Gerealiseerd Geannuleerd APW0301 Rijwoningen Zuid-West Vlaanderen Status project: Nog niet opgestart Selectie lopend In uitvoering Gerealiseerd Geannuleerd 1 Initiatiefnemers INTERCOMMUNALE LEIEDAL Deze architectenpool voor rijwoningen

Nadere informatie

KORTE KETEN. Maayke Keymeulen. Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij

KORTE KETEN. Maayke Keymeulen. Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij KORTE KETEN Maayke Keymeulen Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij Inhoud 1. Wat is korte keten? 2. Ondersteuning door Vlaamse Overheid 3. Ondersteuning door lokale besturen 2 1. Wat is korte

Nadere informatie

Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking. Infomoment Impulsbeleid gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking

Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking. Infomoment Impulsbeleid gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking Infomoment Impulsbeleid gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking Het groter kader Nood aan fundamentele bijsturingen Invoering BBC en Planlastendecreet In vraag stellen bestaand subsidiekader Planlastendecreet

Nadere informatie

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Sjabloon PROJECTOPDRACHT PROJECTOPDRACHT Versie 0.1 Decosnummer: /CONCEPT Transformatie Sociaal Domein Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Eric Dammingh Onderwerp

Nadere informatie

Huis voor omgevingskwaliteit een ad hoc aanpak voor ruimtelijke vraagstukken. experten

Huis voor omgevingskwaliteit een ad hoc aanpak voor ruimtelijke vraagstukken. experten Huis voor omgevingskwaliteit een ad hoc aanpak voor ruimtelijke vraagstukken experten Expertise architectuur Stijn Cockx is als Master Ingenieurswetenschappen - Architectuur afgestudeerd aan de KULeuven.

Nadere informatie

Samen voorbij de schoolpoort

Samen voorbij de schoolpoort Samen voorbij de schoolpoort AMIF proeftuinen duurzame kwalitatieve kleuterparticipatie Werkgroep Kleuterparticipatie Stad Gent 17-01-2017 Inhoudstafel AMIF? Oproep 369 proeftuinen Projectvoorstel Gent

Nadere informatie

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO Advies Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling 1. Inleiding Op 8 juni 2009 werd de SERV om advies gevraagd over de fiches ter invulling

Nadere informatie

Programma Water- Land- Schap. Samen werken aan klimaatrobuust agrowaterbeheer

Programma Water- Land- Schap. Samen werken aan klimaatrobuust agrowaterbeheer Programma Water- Land- Schap Samen werken aan klimaatrobuust agrowaterbeheer in Vlaanderen Water-land-schap Landinrichting om klimaatrobuust te kunnen boeren Landinrichting om een klimaatbestendig Vlaanderen

Nadere informatie

Omgeving op mensenmaat Een traject op maat van de gemeente. Oproep pilootprojecten

Omgeving op mensenmaat Een traject op maat van de gemeente. Oproep pilootprojecten Oproep pilootprojecten 7 november 2014 omgeving op mensenmaat omgeving inrichten op maat van de mensen die er gebruik van maken aanjagen via laagdrempelig begeleidings- en vormingstraject op maat van de

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

Ruimtelijk-economische agenda

Ruimtelijk-economische agenda Ruimtelijk-economische agenda Ruimtelijk-economische agenda Doelstelling Kadert binnen opmaak Visienota Ruimte Vlaams-Brabant => vanuit een (sub-)regionale blik werken aan een strategische agenda, waardoor

Nadere informatie

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013 FRYSLÂN FOAR DE WYN Plan van aanpak Finale versie, 14 november 2013 Albert Koers, Comité Hou Friesland Mooi Hans van der Werf, Friese Milieu Federatie Johannes Houtsma, Platform Duurzaam Friesland FRYSLÂN

Nadere informatie

Studievoormiddag Studie Ruimte voor hernieuwbare energie: De opmaak van energiekansenkaarten- en atlas 6 juni 2016

Studievoormiddag Studie Ruimte voor hernieuwbare energie: De opmaak van energiekansenkaarten- en atlas 6 juni 2016 Studievoormiddag Studie Ruimte voor hernieuwbare energie: De opmaak van energiekansenkaarten- en atlas 6 juni 2016 Welkomstwoordje: Gedeputeerde Ann Schevenels INHOUD 09.00u - 09.30u: Ontvangst met koffie

Nadere informatie

Kindvriendelijke publieke ruimte in Turnhout. Kind & Samenlevings vzw & Fris in het landschap

Kindvriendelijke publieke ruimte in Turnhout. Kind & Samenlevings vzw & Fris in het landschap Kindvriendelijke publieke ruimte in Turnhout Kind & Samenlevings vzw & Fris in het landschap Waar moet het naartoe met de publieke ruimte voor kinderen en jongeren? Kind & Samenlevings vzw & Fris in het

Nadere informatie

ondersteunt uw gemeentelijk detailhandelsbeleid

ondersteunt uw gemeentelijk detailhandelsbeleid ondersteunt uw gemeentelijk detailhandelsbeleid Een vernieuwend gemeentelijk detailhandelsbeleid: een uitdaging! Een goede mix van winkelen, wonen en werken is de basis van een gezonde handelskern in steden

Nadere informatie

Op zaterdag 21 mei organiseerde Plazzo een Trefdag Zelfzorg rond het thema vernieuwen en verjongen van je vereniging.

Op zaterdag 21 mei organiseerde Plazzo een Trefdag Zelfzorg rond het thema vernieuwen en verjongen van je vereniging. PLAZZO VANDAAG Platform Zelfzorg Oost-Vlaanderen (Plazzo) is een samenwerkingsverband dat werkt rond zelfzorg en gebruikersparticipatie in Oost-Vlaanderen. Plazzo versterkt zelfzorggroepen, valoriseert

Nadere informatie

Aanvraag van subsidies voor projecten toegankelijkheid sport en jeugdwerk voor kinderen in armoede - 2016

Aanvraag van subsidies voor projecten toegankelijkheid sport en jeugdwerk voor kinderen in armoede - 2016 Aanvraag van subsidies voor projecten toegankelijkheid sport en jeugdwerk voor kinderen in armoede - 2016 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Gebiedsontwikkeling in regio s

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Gebiedsontwikkeling in regio s Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Gebiedsontwikkeling in regio s Partnerforum Gent 18 oktober 2016 Ruimtelijke staat van Vlaanderen Demografische evoluties (groei, krimp, vergrijzing, gezinsverdunning,

Nadere informatie

24/02/2016 DENDERLAND STRATEGISCH PROJECT TER UITVOERING VAN HET RSV 01/10/ /09/2018 KERNGROEP 25/02/2016 BORIS SNAUWAERT

24/02/2016 DENDERLAND STRATEGISCH PROJECT TER UITVOERING VAN HET RSV 01/10/ /09/2018 KERNGROEP 25/02/2016 BORIS SNAUWAERT DENDERLAND STRATEGISCH PROJECT TER UITVOERING VAN HET RSV 01/10/2015-30/09/2018 KERN 25/02/2016 BORIS SNAUWAERT 1 DOELSTELLING Faciliteren van een gebiedsgerichte ontwikkeling aan de hand van een continu

Nadere informatie

PROCEDURE PROCES. Oproep WinVorm 2

PROCEDURE PROCES. Oproep WinVorm 2 Oproep WinVorm PROCEDURE PROCES organisatie vertrouwen ruimtelijk kader betrokkenheid tijdsgebonden kader integriteit financieel kader deskundigheid technisch kader bewust kiezen juridisch kader verwachtingen

Nadere informatie

Welzijnsoverleg Regio Gent - Memorandum. Ontwerp voorstel. Regionaal overleg Ouderen adviesraden Regio Gent 14 februari 2012

Welzijnsoverleg Regio Gent -   Memorandum. Ontwerp voorstel. Regionaal overleg Ouderen adviesraden Regio Gent 14 februari 2012 Memorandum Ontwerp voorstel Regionaal overleg Ouderen adviesraden Regio Gent overzicht 1. Beleidsplan versus memorandum 2. Wat is een memorandum? 3. Mogelijke structuur 1. Inleiding 2. Afgebakende thema

Nadere informatie

LIM WIL JIJ IEDEREEN IN DE BOUW DEZELFDE TAAL LATEN SPREKEN? PARTNERDOSSIER

LIM WIL JIJ IEDEREEN IN DE BOUW DEZELFDE TAAL LATEN SPREKEN? PARTNERDOSSIER LIM WIL JIJ IEDEREEN IN DE BOUW DEZELFDE TAAL LATEN SPREKEN? PARTNERDOSSIER Transformatie Bouw Limburg heeft al heel wat innovatieve wind doen waaien, en heel wat Limburgse bouwbedrijven zijn mee opgestapt

Nadere informatie

COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID

COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID Kirsten De Mulder Teamverantwoordelijke vorming professionals VSV COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID AANLEIDING Verkeersveiligheid verbeteren

Nadere informatie

Thematische stadsvernieuwingsprojecten. Infomoment stadsvernieuwing 12 maart 2018

Thematische stadsvernieuwingsprojecten. Infomoment stadsvernieuwing 12 maart 2018 Thematische stadsvernieuwingsprojecten Infomoment stadsvernieuwing 12 maart 2018 Thematische stadsvernieuwingsprojecten Historiek Wat? Oproep 2017 Oproep 2018 Historiek Thematische stadsvernieuwingsprojecten

Nadere informatie

Kwalitatief en duurzaam wonen voor iedereen

Kwalitatief en duurzaam wonen voor iedereen Kwalitatief en duurzaam wonen voor iedereen Inleiding 1/3 van de Oost-Vlaamse woningen voldoet niet aan de normen van de Vlaamse wooncode Het tempo waaraan momenteel in Oost- Vlaanderen gerenoveerd wordt

Nadere informatie

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2010 *** Reglement

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2010 *** Reglement FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2010 *** Reglement Hoofdstuk 1: voorwerp van het reglement Artikel 1 Dit reglement bepaalt het doel, de deelnemingsvoorwaarden, de selectieprocedure en de toekenningcriteria

Nadere informatie

Huig Deneef Coördinator biodiversiteit

Huig Deneef Coördinator biodiversiteit Huig Deneef Coördinator biodiversiteit Toelichting subsidie biodiversiteit Doelstelling Reglement Communicatie Thema voorbeelden doelstelling Met het "Reglement betreffende de subsidiëring van projecten

Nadere informatie

Patiëntenparticipatiecultuur in ziekenhuizen Implementatietrajecten 2015

Patiëntenparticipatiecultuur in ziekenhuizen Implementatietrajecten 2015 Patiëntenparticipatiecultuur in ziekenhuizen Implementatietrajecten 2015 Ondersteuningsplan Meerjarenplan 2013 2017 Prof. dr. Ann Van Hecke Prof. dr. Kristof Eeckloo Simon Malfait Doel van de begeleidingssessies

Nadere informatie

Renovatiepact. Werkgroep communicatie. Startvergadering 12 februari 2015, Brussel

Renovatiepact. Werkgroep communicatie. Startvergadering 12 februari 2015, Brussel Renovatiepact Werkgroep communicatie Startvergadering 12 februari 2015, Brussel Het Vlaamse regeerakkoord 2014-2019 Vlaanderen maakt van energie-efficiëntie een topprioriteit door o.a. gebouwen en bedrijven

Nadere informatie

Start LIRES Provinciehuis, 6/2/2017

Start LIRES Provinciehuis, 6/2/2017 Start LIRES Provinciehuis, 6/2/2017 AGENDA 1. Welkom Gouverneur 2. Inleiding Gedeputeerde 3. Uitgangspunten voor het LIRES programma 4. Methodiek en aanpak 5. Organisatie en structuur 6. Vragen en gedachtenwisseling

Nadere informatie

Een nieuwe ruimtelijke visie voor de provincie Antwerpen

Een nieuwe ruimtelijke visie voor de provincie Antwerpen Een nieuwe ruimtelijke visie voor de provincie Antwerpen 1-15/06/2016 Wat is de Nota Ruimte? 2-15/06/2016 3-15/06/2016 4-15/06/2016 5-15/06/2016 2030 6-15/06/2016 Via een partnerschap komen tot een overkoepelende

Nadere informatie

Verwelkoming. Dr. Areski Boumendil, huisarts

Verwelkoming. Dr. Areski Boumendil, huisarts Verwelkoming Dr. Areski Boumendil, huisarts Maar eerst We zoeken een naam! Suggesties? Noteer ze en steek ze in de ideeënbus aan de inkom. Het woord eerstelijnszone hoef je niet in de naam op te nemen.

Nadere informatie

VR MED.0146/5TER

VR MED.0146/5TER VR 2017 3103 MED.0146/5TER Voortgangsverslag Horizontaal en Verticaal Permanent Armoedeoverleg Periode september 2014 maart 2017 Mensen in armoede hebben vaak problemen op verschillende levensdomeinen.

Nadere informatie

Een duurzaam bedrijventerrein: van plan tot beheer

Een duurzaam bedrijventerrein: van plan tot beheer Een duurzaam bedrijventerrein: van plan tot beheer Inhoud 1. Introductie 2. Plannen van nieuwe of reconversie van bestaande bedrijventerreinen 3. Ontwikkeling en beheer van bedrijventerreinen 4. Vragen

Nadere informatie

Camperplaatsen stadscentrum

Camperplaatsen stadscentrum Projectopdracht en Plan van aanpak Camperplaatsen stadscentrum Datum: november 2015 Bert Hansma, SBC Postbus 20.000, 7900 PA Hoogeveen Telefoon 14 0528 Fax 0528-191325 Email info@hoogeveen.nl Internet

Nadere informatie

IEDEREEN VERDIENT VAKANTIE

IEDEREEN VERDIENT VAKANTIE IEDEREEN VERDIENT VAKANTIE NETWERK VAN 600 TOERISTISCHE ONDERNEMERS, 1800 SOCIALE ORGANISATIES EN 80 RAP OP STAP KANTOREN Sociale organisaties & ROS Overige partners Toeristische partners Vakantiegangers

Nadere informatie

Realisatie wind-energie in Weert in samenwerking met Nederweert, Leudal en Peel-en Maas. Informatiebijeenkomst Commissie Weert, 17 november 2015

Realisatie wind-energie in Weert in samenwerking met Nederweert, Leudal en Peel-en Maas. Informatiebijeenkomst Commissie Weert, 17 november 2015 Realisatie wind-energie in Weert in samenwerking met Nederweert, Leudal en Peel-en Maas Informatiebijeenkomst Commissie Weert, 17 november 2015 1 Inhoud Duurzame energie in Weert POL en samenwerking Uitgangspunt

Nadere informatie

VISSERIJ VERDUURZAAMT

VISSERIJ VERDUURZAAMT VISSERIJ VERDUURZAAMT.;.' Maatschappelijk Convenant in uitvoering van de doelstellingen van Vistraject 12015-2020 1 ~\".\ Vlaams~ ILVO!nstituul voor Landbouwen Vis5,erijonderzoek 'l~ \ overheid Rederscentrale

Nadere informatie