Instructie voor het aanleveren van Studentgegevens

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Instructie voor het aanleveren van Studentgegevens"

Transcriptie

1 Instructie voor het aanleveren van Studentgegevens Voor NSE 2016 Manier van aanleveren Het is belangrijk dat u de studentgegevens aanlevert in Excel en daaraan de volgende naam geeft: BRIN-code gevolgd door _adressen NSE2016 en het versienummer. Bijvoorbeeld: 21PL_adressen_NSE2016_v1. Let u hierbij op het versiebeheer. Mochten er onverhoopt onvolkomenheden in uw eerste aangeleverde bestand zitten, dan kunt u een nieuw bestand met bovenstaande bestandsnaam en de toevoeging _v2 uploaden. De laatste versie die wij ontvangen, gebruiken wij voor het aanschrijven van uw studenten. Het aanleveren van de studentgegevens gebeurt via een uploadfaciliteit in een beveiligde omgeving. Deze faciliteit kunt u bereiken via De studentgegevens kunnen niet per aangeleverd worden. Nadat u heeft bevestigd deel te nemen aan NSE 2016 krijgt u van GfK een gedetailleerde instructie over hoe u deze uploadfaciliteit kunt gebruiken. De uploadfaciliteit controleert op een aantal punten de juistheid en volledigheid van de variabelen in uw bestand, denkt u hierbij aan een controle of alle verplichte velden gevuld zijn, of alle CROHO-codes aanwezig zijn, of de leeftijd overeenkomt met de geboortedatum, etc. U blijft zelf echter eindverantwoordelijk voor de kwaliteit. Wij raden u daarom aan zelf altijd enkele controles uit te voeren. Een eenvoudige, maar noodzakelijke controle die alleen u goed kunt doen, is bijvoorbeeld of het totale aantal studenten per opleiding correct is. Het kan voorkomen dat een student op uw instelling twee opleidingen of meer volgt. Indien dit het geval is mag deze student slechts aangeleverd worden voor één opleiding, namelijk de hoofdopleiding die hij volgt. Dit betekent dat de student ook maar één keer voor uw instelling wordt uitgenodigd om de NSE in te vullen. Voor alle opleidingen dienen studenten aangeleverd te worden. Daarbij kan een uitzondering worden gemaakt voor particuliere opleidingen binnen bekostigd onderwijs. Postmaster studenten mogen niet deelnemen aan de NSE, dus deze studenten mogen ook niet aangeleverd worden. Indien er premaster studenten staan ingeschreven aan uw instelling, dan dient u deze studenten van een extra label te voorzien, zodat u deze studenten later altijd kunt herkennen. Het definitieve bestand met studentgegevens ontvangen wij het liefst al begin december 2015 (en uiterlijk op 11 december 2015). Om ervoor te zorgen dat het uploaden van de studentgegevens voorspoedig zal

2 verlopen zullen we een planning afgeven. Wanneer iedere instelling zich aan deze planning houdt, zullen er geen problemen ontstaan met de capaciteit van de server tijdens het uploaden.

3 Noodzakelijke velden 1. Een student-id: Dit kan een willekeurig nummer zijn of een studentnummer van uw instelling. Dit nummer wordt in beginsel niet terug geleverd aan de instellingen, tenzij u ervoor kiest een bestand te ontvangen met de koppeling tussen de NSE-ID en de door u geleverde student-id. Hieraan worden extra eisen gesteld. Wij verwijzen u hiervoor naar Teruglevering van studentnummers. De student-id kan daarnaast gedurende het traject worden gebruikt voor koppeling van achtergrondkenmerken of correctie van eerder aangeleverde gegevens. 2. adres(sen) van de student: U levert voor álle studenten ten minste één adres aan. In de meeste gevallen zal dat het adres van de instelling zijn. Indien u ervoor kiest ook privé adressen aan te leveren zullen wij ook deze adressen gebruiken bij het aanschrijven van de studenten. Dit werkt respons verhogend. U dient voor het gebruik van privé adressen wel toestemming te hebben gevraagd aan de studenten. Het is niet mogelijk achteraf adressen toe te voegen of te verwijderen. Controleer voor het uploaden daarom goed of al uw studenten in het aan te leveren bestand zitten. 3. De actuele BRIN-code: Sluit u hierbij a.u.b. aan bij het meest actuele CROHO bestand! 4. De actuele CROHO-code: Sluit u hierbij a.u.b. aan bij het meest actuele CROHO bestand! Indien u in de onderwijspraktijk afwijkt van het CROHO, bijvoorbeeld omdat u een andere opleidingsnaam gebruikt of de feitelijke lesplaats afwijkt van het CROHO, geven wij u de mogelijkheid hiervoor extra velden aan te leveren (zie kopje Overige velden ). Studiekeuze123 neemt altijd het CROHO als uitgangpunt. De door u aangeleverde gegevens worden vergeleken met het CROHO. Bij inconsistenties nemen wij contact met u op. De uploadfaciliteit is uitgebreid, waardoor er een nadrukkelijkere melding zal verschijnen indien u een onbekende/foute CROHO-code aanlevert of indien de code in het geheel ontbreekt. Ook wordt u om een verantwoording gevraagd indien u een ontbrekende CROHO-code niet aanlevert. 5. De locatie (gemeentenaam) waar de opleiding verzorgd wordt: Sluit u hierbij a.u.b. aan bij het CROHO! 6. Opleidingsvorm (voltijd, deeltijd, duaal): Sluit u hierbij a.u.b. aan bij het CROHO! 7. Afstandsonderwijs: Indien het afstandsonderwijs betreft, geeft u dit dan aan met een code 1 in de kolom Afstandsonderwijs. Dit is belangrijk omdat deze studenten de vragen, die niet van toepassing zijn op afstandsonderwijs, dan niet krijgen voorgelegd.

4 8. Studiejaar: Het veld studiejaar wordt in de NSE opgenomen als eerstejaars/ouderejaars. U dient het ook zo aan te leveren. De volgende definities dienen te worden gehanteerd: Eerstejaars: student is in 2015 ingeschreven voor huidige hoofdopleiding. Ouderejaars: student is <2015 ingeschreven voor huidige hoofdopleiding. Wilt u ook het meer gespecificeerde studiejaar in uw bestanden hebben? U kunt het dan nogmaals als label aanleveren (zie hiervoor het kopje Overige velden ). 9. Geslacht (M/V). 10. HBO of WO: Indien de student een opleiding op HBO-niveau volgt, geeft u dit aan met de code 1. Indien het gaat om een opleiding op WO-niveau, geeft u dit aan met een code 2. Wenselijke/Voorkeurs velden Naast de noodzakelijke velden zijn er nog enkele achtergrondgegevens waarvan het wenselijk is dat u deze meelevert ter verificatie van gegevens die studenten zelf invullen. Het gaat hier om: 1. Vooropleiding. 2. Leeftijd: peildatum of geboortedatum 3. Etniciteit: Autochtoon, westers allochtoon en niet-westers allochtoon volgens de definities van het 1CijferHO. 4. Samenwerkingsverband: Bij een samenwerkingsverband wordt een opleiding aangeboden in samenwerking met één of meerdere andere instellingen. Als dit voor uw instelling van toepassing is, dient u de naam van het samenwerkingsverband/de opleiding op identieke wijze als de instellingen waarmee u samenwerkt aan het bestand toe te voegen (in hoofdletters). Elke student die een opleiding volgt binnen een samenwerkingsverband mag in totaal maar één keer worden aangeleverd voor die opleiding (dus slechts door één van de betrokken instellingen). 5. Organisatieonderdeel: Hierin kan bijvoorbeeld een faculteit of academie worden opgenomen. Het beschikken over een vaste variabele voor organisatieonderdeel is onder andere bedacht om op basis van deze variabele responsoverzichten te kunnen maken, zonder in de labels te moeten terugzoeken waar het organisatieonderdeel is vermeld. Als u specifieke onderdelen graag wilt terugzien in de responsoverzichten, maak dan gebruik van deze kolom in het aanleverbestand! 6. Voorkeurstaal: Hierin kunt u aangeven in welke taal de s aan de student verzonden moeten worden. U kunt dit in de kolom Voorkeurstaal met een code aangeven:

5 1= Nederlands 2= Engels 3= Duits 4= alle talen Indien u geen voorkeur aangeeft worden in de altijd alle drie de talen getoond, te beginnen met Nederlands. Als u maar één taal aanlevert dan zal die taal consequent worden gebruikt voor alle communicatie.

6 Overige velden 1. Vijf extra labels: Wellicht wilt u beschikken over extra informatie, bijvoorbeeld opleidingsnamen die afwijken van het CROHO. We denken daarbij bijvoorbeeld aan facultaire of andere organisatorische indelingen, honoursstudenten of andere student-gerelateerde informatie die niet uit andere bronnen voorhanden is. We noemen dit labels. U kunt maximaal vijf extra labels (velden) aanleveren. Ten aanzien van deze velden merken wij het volgende op: GfK gaat na in hoeverre deze velden privacygevoelig zijn (te herleiden zijn naar specifieke studenten) en neemt hierover bij twijfel contact met u op. Er vindt GEEN inhoudelijke controle plaats op bijvoorbeeld type- of spelfouten; de velden worden opgenomen zoals u ze heeft aangeleverd. U dient de kolommen waarin deze labels staan, te voorzien van de volgende namen: Label1, Label2, Label3, Label4, Label5. Wilt u dezelfde labels gebruiken als in ? Zorgt u dan dat de informatie onder hetzelfde label staat als waar u het in eerdere jaren heeft opgenomen. Dat voorkomt veel ongemak, want dan komt het niet voor dat u zelf na oplevering moeite moet doen om de juiste gegevens in dezelfde kolom te krijgen. 2. Intensief programma: Indien de student een intensief programma volgt, geeft u dit aan met de code 1. Indien de student geen intensief programma volgt, geeft u dit aan met een code 2 of laat u het veld leeg. Binnen een CROHO opleiding kan onderscheid gemaakt worden tussen studenten die het reguliere programma volgen en degenen die een aangepast, intensief, programma volgen. Instellingen mogen zelf bepalen wat ze verstaan onder intensief, maar u kunt denken aan: - Versnelde route door de opleiding. Bv Bachelor in 3 jaar in plaats van 4. - University Colleges - Honours Programma s. 3. Een afwijkende opleidingsnaam of instellingsnaam: U heeft de mogelijkheid om een van het CROHO afwijkende opleidingsnaam en/of instellingsnaam aan te leveren. Dit zijn de namen die aan de studenten getoond worden in de enquête en in het onderwerp van de uitnodigingsmail. Bijvoorbeeld: Tandheelkunde Amsterdam kan als instellingsnaam naast UvA of VU ook ACTA aanleveren indien men deze naam aan de studenten wil tonen in het onderwerp van de en in de enquête. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Amsterdam University College en voor alle andere samenwerkingsopleidingen. U kunt ook afwijkende opleidingsnamen doorgeven als de naamgeving van de opleiding in het CROHO niet overeenkomt met de naamgeving die u in de praktijk gebruikt. LET OP: u dient deze gegevens aan te leveren als extra velden naast de CROHO-code en de BRIN-code en geeft deze velden de volgende naam: OpleidingsnaamLokaal en/of InstellingsnaamLokaal. Deze velden worden niet teruggeleverd in uw bestand. Indien u dat wél wenst, dient u deze gegevens ook nog een keer als label op te nemen. Levert u deze gegevens niet aan, dan worden de BRIN- en CROHO-benamingen gebruikt uit het CROHO.

7 De volgende twee velden zijn gewenst om aan te leveren, vanwege een mogelijk stimulerende werking op de respons: 4. Een extra ondertekening: De uitnodigingstekst voor studenten wordt ondertekend door de directeur van Studiekeuze123. Naast deze ondertekening is het mogelijk de die studenten ontvangen mede te laten ondertekenen door een persoon of instantie, bijvoorbeeld de rector, bestuurser, faculteitsdirecteur et cetera. Indien u de ondertekening meertalig wilt aanbieden, dient u deze in het Nederlands, Engels en Duits aan te leveren. Kiest u voor een teruglevering van studentnummers (lees meer hierover op dan is het noodzakelijk dat de mede wordt ondertekend door een vertegenwoordiger van uw instelling. 5. Eén extra tekstregel uitnodigingsmail: Dat kan een uitnodigingszin zijn die de studenten extra stimuleert mee te doen met de NSE. Ook voor de uitnodigingszin geldt dat u deze in het Nederlands, Engels en Duits dient aan te leveren. De uitnodigingsregel mag maximaal uit ongeveer 50 woorden bestaan. Ten aanzien van deze laatste twee aspecten merken wij op dat, indien u deze gegevens in het studentbestand meelevert, u ook per student de ondertekening of extra uitnodigingszin kunt laten variëren. Voorbeeldbestanden Op vindt u binnenkort een document dat als voorbeeld dient voor het bestand dat u moet uploaden. Hierin staan alle datadefinities en de gebruikte codes. Wij vragen u bij het aanmaken van uw bestand deze definities en structuur nauwgezet te volgen.

8 Bijlage 1 Format adressen en achtergrondgegevens In onderstaande overzichten vindt u een voorbeeld van de dataformats van het bestand met studentgegevens. De velden in overzicht 1 zijn absoluut verplicht ( Noodzakelijke velden ). De velden in overzicht 2 hebben grote voorkeur (zie ook Wenselijke velden ). De informatie verhoogt de betrouwbaarheid en de validiteit van het onderzoek. De velden in overzicht 3 zijn niet verplicht (zie ook paragraaf Overige velden ). U bepaalt zelf in welke mate het opnemen van deze velden een toegevoegde waarde heeft. N.B.: Indien u na afloop van het onderzoek nog extra labels wilt (laten) toevoegen, zijn hieraan kosten verbonden! U dient alle labels bij de initiële aanlevering van de adressen mee te leveren. Het is belangrijk dat ALLE velden in één bestand zijn opgenomen en dat de bestandsnaam voldoet aan de eisen zoals gesteld in Aanleveren studentgegevens. Overzicht 1: Verplichte velden (voorbeeld) Student- ID* CROHO BRIN Locatie Vorm Geslacht Studiejaar Afstandsonderwijs HBO_WO LY Doorn Vt a@tmo.nl M LY Doorn Vt b@tmo.nl M LY Doorn Vt c@tmo.nl M LY Doorn Vt d@tmo.nl M LY Doorn Vt e@tmo.nl V LY Doorn Dt f@tmo.nl V LY Doorn Dt g@tmo.nl V LY Doorn Du h@tmo.nl M 1 2 * De student-id kan een studentnummer zijn of een door u versleutelde code. Deze ID wordt in beginsel gebruikt om eventueel later velden aan te kunnen koppelen of correcties te kunnen verrichten. Dit veld wordt niet mee terug geleverd in uw bestanden, tenzij uw instelling ervoor kiest het traject Terug levering studentid te volgen dat is beschreven op

9 Overzicht 2: Wenselijke/Voorkeursvelden (voorbeeld) Etniciteit Geboortedatum Leeftijd op Vooropleiding VO Vooropleiding HO Samenwerkings- Organisatieverband onderdeel Max. 50 posities Max. 50 posities Max. 50 posities Max. 50 posities Max. 50 posities Max. 50 posities Max. 50 posities Max. 50 posities Max. 50 posities Max. 50 posities Max. 50 posities Max. 50 posities Max. 50 posities Max. 50 posities Max. 50 posities Max. 50 posities Voorkeurstaal Overzicht 3: Facultatieve velden (voorbeeld) Label1 Label2 Label3 Label4 Label5 Intensief Programma Opleidingsnaam Lokaal Instellingsnaam Lokaal Uitnodigingstekst Ondertekening ** Een ondertekening is verplicht indien uw instelling ervoor kiest het traject Terug levering van studentid te volgen).

10 Overzicht 4: Nadere uitleg verplichte en wenselijke velden en codes Dataformat verplichte velden: Student-ID Croho Brin Locatie Vorm Geslacht Studiejaar (masterstudenten = ouderejaars) Afstandsonderwijs HBO_WO (Versleuteld) studentnummer Zie Centraal Register Hoger Onderwijs 2015: Zie Centraal Register Hoger Onderwijs 2015: Vestigingsplaats Vt (voltijd) Dt (deeltijd) Du (duaal) adres student van instelling (Eventueel) privé- student M=Man V=Vrouw 1 = Eerstejaars 2 = Ouderejaars 1 = Ja 1 = HBO 2 = WO Dataformat wenselijke/voorkeurs velden: Etniciteit Geboortedatum 1 = Autochtoon 2 = Westers allochtoon 3 = Niet-westers allochtoon 4 = Onbekend dd-mm-yyyy Leeftijd Per Vooropleiding VO (secondary education) Vooropleiding HO (higher education): veld kan leeg zijn indien n.v.t. Samenwerkingsverband Organisatieonderdeel Voorkeurstaal 1 = VMBO 4 = VWO 2 = MBO 5 = Buitenlands diploma 3 = HAVO 6 = Overig 1 = HBO-p 5 = WO 2 = HBO 6 = Colloquium doctum 3 = WO-p 7 = Overig 4 = WO-ba Samenwerkingsverband (tussen instellingen) waartoe studie/student behoort (max. 50 posities) Onderdeel waartoe student behoort (max. 50 posities) 1 = Nederlands 3 = Duits 2= Engels 4 = Alle talen

Instructie voor het aanleveren van Studentgegevens

Instructie voor het aanleveren van Studentgegevens Instructie voor het aanleveren van Studentgegevens Voor NSE 2014 Manier van aanleveren Het is belangrijk dat u de studentgegevens aanlevert in Excel en daaraan de volgende naam geeft: BRIN-code gevolgd

Nadere informatie

Instructie voor het aanleveren van Studentgegevens

Instructie voor het aanleveren van Studentgegevens Instructie voor het aanleveren van Studentgegevens Voor NSE 2017 Manier van aanleveren Het is belangrijk dat u de studentgegevens aanlevert in Excel en het bestand de volgende naam geeft: BRIN-code gevolgd

Nadere informatie

Instructie voor het aanleveren van Studentgegevens

Instructie voor het aanleveren van Studentgegevens Instructie voor het aanleveren van Studentgegevens Voor NSE 2018 Studenten: Alle studenten die geaccrediteerd onderwijs volgen moeten worden aangeleverd. Er zijn ook postmasteropleidingen die geen geaccrediteerd

Nadere informatie

INSTRUCTIE VOOR HET AANLEVEREN VAN STUDENTGEGEVENS

INSTRUCTIE VOOR HET AANLEVEREN VAN STUDENTGEGEVENS INSTRUCTIE VOOR HET AANLEVEREN VAN STUDENTGEGEVENS WELKE STUDENTEN WORDEN AANGELEVERD? Alle studenten die geaccrediteerd onderwijs volgen moeten worden aangeleverd. Er zijn ook postmasteropleidingen die

Nadere informatie

WELKOM OP DE STARTBIJEENKOMST NSE 2016

WELKOM OP DE STARTBIJEENKOMST NSE 2016 WELKOM OP DE STARTBIJEENKOMST NSE 2016 2-10-2015 EVEN VOORSTELLEN: TEAMLEDEN NSE 2016 Lex Sijtsma Projectleider - Studiekeuze123 Projectleider NSE Peter van de Vijver Research Manager - GfK Eindverantwoordelijk

Nadere informatie

Welkom op de Startbijeenkomst NSE 2015

Welkom op de Startbijeenkomst NSE 2015 Welkom op de Startbijeenkomst NSE 2015 Even voorstellen: Teamleden NSE 2015 Lex Sijtsma Projectleider - Studiekeuze123 Projectleider NSE Peter van de Vijver Research Manager - GfK Eindverantwoordelijk

Nadere informatie

Even voorstellen: Teamleden NSE 2014

Even voorstellen: Teamleden NSE 2014 Even voorstellen: Teamleden NSE 2014 Welkom op de Startbijeenkomst NSE 2014 Lex Sijtsma Projectleider - Studiekeuze123 Projectleider NSE Peter van de Vijver Research Manager - GfK Intomart Verantwoordelijk

Nadere informatie

UPLOAD FACILITEIT NSE 2015. Instructie voor leveren van de studentgegevens voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2015

UPLOAD FACILITEIT NSE 2015. Instructie voor leveren van de studentgegevens voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2015 UPLOAD FACILITEIT NSE 2015 Instructie voor leveren van de studentgegevens voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2015 Inhoud Inleiding en Processchema... 3 Belangrijk om vooraf te weten...

Nadere informatie

UPLOAD FACILITEIT NSE Instructie voor leveren van de studentgegevens voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2013

UPLOAD FACILITEIT NSE Instructie voor leveren van de studentgegevens voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2013 UPLOAD FACILITEIT NSE 2013 Instructie voor leveren van de studentgegevens voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2013 Inhoud Inleiding en Processchema... 3 Belangrijk om vooraf te weten...

Nadere informatie

Routeboek voor de Nationale Studentenenquête 2012

Routeboek voor de Nationale Studentenenquête 2012 Routeboek voor de Nationale Studentenenquête 2012 Verantwoord evalueren Inhoudsopgave Voorwoord 1 Inleiding 1.1 Wat is de Nationale Studentenenquête 1.2 Wat is de waarde van de NSE voor instellingen 1.2.1

Nadere informatie

WELKOM OP DE STARTBIJEENKOMST NSE Studiekeuze123, GfK

WELKOM OP DE STARTBIJEENKOMST NSE Studiekeuze123, GfK WELKOM OP DE STARTBIJEENKOMST NSE 2017 Studiekeuze123, GfK 27-09-2016 EVEN VOORSTELLEN: TEAMLEDEN NSE 2017 Lex Sijtsma Productmanager NSE - Studiekeuze123 Opdrachtgever Marij Tillmanns Research Manager

Nadere informatie

UPLOAD FACILITEIT NSE Instructie voor leveren van de studentgegevens voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2017

UPLOAD FACILITEIT NSE Instructie voor leveren van de studentgegevens voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2017 UPLOAD FACILITEIT NSE 2017 Instructie voor leveren van de studentgegevens voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2017 Inhoud Inleiding en Processchema... 3 Belangrijk om vooraf te weten...

Nadere informatie

NSE-PORTAL: UPLOAD FACILITEIT NSE Instructie aanleveren van de studentgegevens voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2018

NSE-PORTAL: UPLOAD FACILITEIT NSE Instructie aanleveren van de studentgegevens voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2018 NSE-PORTAL: UPLOAD FACILITEIT NSE 2018 Instructie aanleveren van de studentgegevens voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2018 INHOUDSOPGAVE Uploaden van studentgegevens 3 Stap 1 5 Stap

Nadere informatie

Planning. Kijk op voor het laatste nieuws en de meest actuele planning.

Planning. Kijk op  voor het laatste nieuws en de meest actuele planning. Routeboek 2013 Planning 4 oktober 2012 Startbijeenkomst Nationale Studenten Enquête 2013 Begin oktober 2012 Telefonisch contact over deelname NSE 2013 Week van 15 oktober 2012 Studiekeuze123 verstuurt

Nadere informatie

UPLOADTOOL NSE Instructie aanleveren van de studentgegevens voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2019

UPLOADTOOL NSE Instructie aanleveren van de studentgegevens voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2019 UPLOADTOOL NSE 2019 Instructie aanleveren van de studentgegevens voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2019 UPLOADEN VAN STUDENTGEGEVENS Het aanleveren van de studentgegevens gebeurt via

Nadere informatie

Bestandsbeschrijving. bestand Verwerkingsverslag

Bestandsbeschrijving. bestand Verwerkingsverslag Bestandsbeschrijving bestand Verwerkingsverslag Versie: 1.1 Status: Definitief Datum: 3 februari 2015 Inleiding Nadat DUO het aanleverbestand Inschrijvingen en graden NBO voor HO heeft ingelezen, zal DUO

Nadere informatie

INSTRUCTIE MONITOREN TUSSENTIJDSE RESPONS NSE 2018

INSTRUCTIE MONITOREN TUSSENTIJDSE RESPONS NSE 2018 INSTRUCTIE MONITOREN TUSSENTIJDSE RESPONS NSE 2018 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Belangrijk om vooraf te weten... 2 Definitie van respons... 2 Het naslaan van de actuele respons... 3 Het responsoverzicht

Nadere informatie

Memo. Aanpak NSE 2019

Memo. Aanpak NSE 2019 Memo Aanpak NSE 2019 Inleiding In het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg) is in juli 2018 een tijdelijke adviesgroep van start gegaan (naast de formele werkgroep NSE) om de NSE

Nadere informatie

INSTRUCTIE MONITOREN TUSSENTIJDSE RESPONS NSE 2017

INSTRUCTIE MONITOREN TUSSENTIJDSE RESPONS NSE 2017 INSTRUCTIE MONITOREN TUSSENTIJDSE RESPONS NSE 2017 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Belangrijk om vooraf te weten... 2 Definitie van respons... 2 Het naslaan van de actuele respons... 3 Het responsoverzicht

Nadere informatie

RESPONSMONITORING NSE 2014

RESPONSMONITORING NSE 2014 RESPONSMONITORING NSE 2014 Instructie voor het monitoren van de tussentijdse respons op de Nationale Studenten Enquête 2014 Inhoud Belangrijk om vooraf te weten... 3 Definitie van respons... 3 Het naslaan

Nadere informatie

Bestandsbeschrijving en veelgestelde vragen. Bestand Deelnames en resultaten HO Niet bekostigd onderwijs

Bestandsbeschrijving en veelgestelde vragen. Bestand Deelnames en resultaten HO Niet bekostigd onderwijs Bestandsbeschrijving en veelgestelde vragen Bestand Deelnames en resultaten HO Niet bekostigd onderwijs Versie: 1.4 Status: Definitief Datum: 3 februari 2015 Inleiding Dit document bestaat uit drie delen.

Nadere informatie

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Groei bij gezondheidszorg, aantal studenten in het hbo stabiliseert, aandeel allochtonen blijft groeien, 5% groei in diploma s, aantal Ad-studenten

Nadere informatie

Bron en definities studentenaantallen Vereniging Hogescholen

Bron en definities studentenaantallen Vereniging Hogescholen Bron en definities studentenaantallen Versie 0.1 (voorlopig) Laatst gewijzigd: 8-2-2018 Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Wijzigingen deze versie... 3 Met ingang van 1cijferHO2017... 3 1cijferHO...

Nadere informatie

Toelichting op de Vragenlijst NSE 2018

Toelichting op de Vragenlijst NSE 2018 Toelichting op de Vragenlijst NSE 2018 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1. Wijzigingen in de vragenlijst NSE 2018... 3 1.1 Aanpassing bestaande vragen... 3 1.2 Nieuwe vragen... 3 2. Wijzigingen

Nadere informatie

Aanpak NSE 2019 SK

Aanpak NSE 2019 SK Aanpak NSE 2019 SK123 18.0283 Inleiding In het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg) is in juli 2018 een tijdelijke adviesgroep van start gegaan (naast de formele werkgroep NSE) om

Nadere informatie

Bron en definities studentenaantallen Vereniging Hogescholen

Bron en definities studentenaantallen Vereniging Hogescholen klik hier voor de nieuwste versie van dit bestand Versie 11-2-2019 Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Disclaimer... 2 Nieuw deze versie... 3 Bron: 1cijferHO... 4 Studentenaantallen... 4 Inschrijvingen...

Nadere informatie

POPULATIETOOL NSE 2019

POPULATIETOOL NSE 2019 POPULATIETOOL NSE 2019 Instructie aanleveren van populatiecijfers voor de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête 2019 WAAROM DEZE POPULATIETOOL? In verband met de AVG mogen voor de uitvoering van

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING UPLOADEN RESPONDENTEN FARMACIE

GEBRUIKERSHANDLEIDING UPLOADEN RESPONDENTEN FARMACIE GEBRUIKERSHANDLEIDING UPLOADEN RESPONDENTEN FARMACIE V31-03-14 Uploaden respondentenbestand in Excel via de portal In dit document wordt het gebruik van de portal uitgelegd waarmee u beveiligd uw respondent

Nadere informatie

Welke NAW-gegevens kunt u via de data export in de uitstroommonitor plaatsen?

Welke NAW-gegevens kunt u via de data export in de uitstroommonitor plaatsen? Handleiding data-export uit magister naar de uitstroommonitor Met behulp van deze handleiding informeren we u over de wijze waarop u gebruik kunt maken van een zogenaamde data-export uit Magister naar

Nadere informatie

Prestatie-indicatoren uit 1 cijfer ho en het algemeen studentenoordeel over de opleiding (nse).

Prestatie-indicatoren uit 1 cijfer ho en het algemeen studentenoordeel over de opleiding (nse). pagina: 1 (v6) Nummer instelling Naam instelling Plaats instelling : 21CW : HAS Hogeschool : S HERTOGENBOSCH Aantal opleidingen vt/dt/du, aantal unieke opleidingen, aantal hoofd- en neveninschrijvingen

Nadere informatie

Prestatie-indicatoren uit 1 cijfer ho en het algemeen studentenoordeel over de opleiding (nse).

Prestatie-indicatoren uit 1 cijfer ho en het algemeen studentenoordeel over de opleiding (nse). pagina: 1 (V10) Nummer instelling Naam instelling Plaats instelling : 21CW : HAS Hogeschool : S HERTOGENBOSCH Aantal opleidingen vt/dt/du, aantal unieke opleidingen, aantal hoofd- en neveninschrijvingen

Nadere informatie

Datum 14 december 2015 Betreft Oproep tot gegevenslevering Stagefonds 2015-2016. Geachte voorzitter van het College,

Datum 14 december 2015 Betreft Oproep tot gegevenslevering Stagefonds 2015-2016. Geachte voorzitter van het College, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Secretaris generaal Dir. Macro-Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt (MEVA) Team FIO Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070

Nadere informatie

TECHNISCH RAPPORT SECTORHOOFDSTUK HO. Onderwijsverslag 2013/2014

TECHNISCH RAPPORT SECTORHOOFDSTUK HO. Onderwijsverslag 2013/2014 TECHNISCH RAPPORT SECTORHOOFDSTUK HO Onderwijsverslag 2013/2014 April 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Databronnen en definities... 4 3. Aantal bekostigde en niet bekostigde opleidingen per 1 oktober 2013...

Nadere informatie

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Groei bij gezondheidszorg, aantal studenten in het hbo stabiliseert, aandeel allochtonen blijft groeien, 5% groei in diploma s, aantal Ad-studenten

Nadere informatie

TOELICHTING INDICATOREN STUDIE IN CIJFERS WO d.d. mei 2017

TOELICHTING INDICATOREN STUDIE IN CIJFERS WO d.d. mei 2017 TOELICHTING INDICATOREN STUDIE IN CIJFERS WO d.d. mei 2017 Studie in Cijfers (vaak ook studiebijsluiter genoemd) geeft een beeld van hoe een opleiding aan een universiteit het doet in vergelijking met

Nadere informatie

Overeenkomst tot deelname aan de Nationale Studenten Enquête 2016

Overeenkomst tot deelname aan de Nationale Studenten Enquête 2016 Overeenkomst tot deelname aan de Nationale Studenten Enquête 2016 Stichting Studiekeuze123, gevestigd te Utrecht, vertegenwoordigd door mevrouw I. Kolkhuis Tanke-Prinsenberg in de functie van directeur,

Nadere informatie

1. Aanlevering databestanden CQI Farmacie 2016

1. Aanlevering databestanden CQI Farmacie 2016 Memo Aan Meetbureaus die willen gaan meten met de CQI Farmacie voor de landelijke benchmark 2016 Afzender dr. ir. M.H. (Maarten) Batterink Datum Barneveld, 11 november 2015 Significant Thorbeckelaan 91

Nadere informatie

Studieplan: informatie en instructies per situatie

Studieplan: informatie en instructies per situatie Inhoudsopgave 1. Ik wil mijn studieprogramma laten goedkeuren... 2 2. Ik wil keuzevakken aan mijn toevoegen (voor minor zie hoofdstuk 3)... 3 2.1 Het betreft een UvA of bèta-vu vak... 3 2.2 Het betreft

Nadere informatie

GEMMA e-formulieren Vaste blokken Release 1.5 Inhoud

GEMMA e-formulieren Vaste blokken Release 1.5 Inhoud GEMMA e-formulieren Vaste blokken Release 1.5 Inhoud 1.1 Burger of Organisatie... 2 1.2 Contactgegevens Organisatie... 2 1.3 Contactgegevens Organisatie Buitenland... 4 1.4 Contactgegevens Persoon... 5

Nadere informatie

2. Ga via de aanvragenpagina op https://mijn.rvo.nl/praktijkleren naar het eloket en log in met uw eherkenningsmiddel.

2. Ga via de aanvragenpagina op https://mijn.rvo.nl/praktijkleren naar het eloket en log in met uw eherkenningsmiddel. Online aanvragen Subsidieregeling praktijkleren In de periode 2 juni 2017 09:00 uur 15 september 2017 17:00 uur kunnen (erkende) leerbedrijven, inclusief opleidingsbedrijven, een aanvraag voor subsidie

Nadere informatie

Documentatierapport Deelnemers in het voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs (ONDERWIJSDEELNEMERSTAB)

Documentatierapport Deelnemers in het voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs (ONDERWIJSDEELNEMERSTAB) Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services Documentatierapport Deelnemers in het voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs (ONDERWIJSDEELNEMERSTAB) Datum:23 juni 2015 Bronvermelding Publicatie

Nadere informatie

Bruto respons NSE 2017

Bruto respons NSE 2017 Aantal studenten per dag Bruto respons VERSLAG NSE SLOTBIJEENKOMST 6 JUNI 2017 WELKOM EN OPENING Lex Sijtsma van Studiekeuze123 heet alle aanwezigen (circa 15 personen) van harte welkom. Het is een druk

Nadere informatie

VOOR WIE IS DEZE HANDLEIDING? HOE WERKT DEZE HANDLEIDING?

VOOR WIE IS DEZE HANDLEIDING? HOE WERKT DEZE HANDLEIDING? MBO Card 2015-2016 VOOR WIE IS DEZE HANDLEIDING? Deze handleiding is bedoeld voor de persoon of de personen die op de MBO-scholen de taken verrichten die met de MBO Card te maken hebben. CJP noemt de persoon

Nadere informatie

1. Inleiding... 2. 1.1 Doel van dit document... 2 1.2 Nieuwe en gewijzigde velden... 2

1. Inleiding... 2. 1.1 Doel van dit document... 2 1.2 Nieuwe en gewijzigde velden... 2 Handleiding wijzigingen Studiekeuze Webformulier Naar aanleiding van Wet Kwaliteit in Verscheidenheid Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Doel van dit document... 2 1.2 Nieuwe en gewijzigde velden... 2 2. De

Nadere informatie

Handleiding voor enquêtes voor ProZo!

Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Versie 1.1, 1 mei 2012 1 Voorwoord Deze handleiding neemt u stap voor stap mee in de aanvraagprocedure en het beheren van uw ProZo! enquêtes. We raden u aan deze handleiding

Nadere informatie

Verslag van de Startbijeenkomst NSE 2014 d.d. woensdag 2 oktober 2013, van 13:00 16:00 uur. 1. Presentatie SK123 en GfK Intomart over de NSE 2014

Verslag van de Startbijeenkomst NSE 2014 d.d. woensdag 2 oktober 2013, van 13:00 16:00 uur. 1. Presentatie SK123 en GfK Intomart over de NSE 2014 Gehouden te: SURF (VK 5a) Verslag van de Startbijeenkomst NSE 2014 d.d. woensdag 2 oktober 2013, van 13:00 16:00 uur 1. Presentatie SK123 en GfK Intomart over de NSE 2014 Lex Sijtsma opent de bijeenkomst

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING Uploaden van gegevens voor Qualiview

GEBRUIKERSHANDLEIDING Uploaden van gegevens voor Qualiview GEBRUIKERSHANDLEIDING Uploaden van gegevens voor Qualiview Inhoudsopgave 1. Gebruik Excel upload... 3 1.1 Stap 1: Excel bestand vullen... 3 1.2 Stap 2: Benodigde gebruikersgegevens... 4 1.2.1 Eenmalig

Nadere informatie

De Haagse Matchingsdagen Voorbereidende opdracht

De Haagse Matchingsdagen Voorbereidende opdracht De Haagse Matchingsdagen Voorbereidende opdracht Ondernemerschap & Retail Management Voltijd 27 juni 2019 Waarom De Haagse Matchingsdagen? Tijdens De Haagse Matchingsdagen heeft de opleiding ORM een event

Nadere informatie

ROSA software voor de kinderopvang

ROSA software voor de kinderopvang Over op de IBAN ROSA software voor de kinderopvang Kenmerk: ROSA_IBAN.doc 2004-2013 MULDATA http://www.muldata.nl info@muldata.nl Systeem : ROSA over op de IBAN pagina: 2 Hoofdstuk : Inleiding Inhoudsopgave

Nadere informatie

Benchmark Hogescholen In opdracht van Platform Bètatechniek Ten behoeve van bestuurlijk overleg met hogescholen

Benchmark Hogescholen In opdracht van Platform Bètatechniek Ten behoeve van bestuurlijk overleg met hogescholen Benchmark Hogescholen In opdracht van Platform Bètatechniek Ten behoeve van bestuurlijk overleg met hogescholen Auteur: ir.ing. R.M.F. Brennenraedts Datum: mei 2007 Projectnummer: 2007.039 Achtergrond

Nadere informatie

2. Ga via de aanvragenpagina op naar het eloket en log in met uw eherkenningsmiddel.

2. Ga via de aanvragenpagina op   naar het eloket en log in met uw eherkenningsmiddel. Online aanvragen Subsidieregeling praktijkleren In de periode 2 juni 2018 09:00 uur 17 september 2018 17:00 uur kunnen (erkende) leerbedrijven, inclusief opleidingsbedrijven, een aanvraag voor subsidie

Nadere informatie

Voortijdig schoolverlaten 0c het voortgezet et onderwijs in

Voortijdig schoolverlaten 0c het voortgezet et onderwijs in e088 Voortijdig schoolverlaten 0c olverlaten vanuit het voortgezet et onderwijs in Nederland en 21 gemeenten naar herkomstgroepering en geslacht Antilianen- Toelichting bij geleverde everde maatwerktabellen

Nadere informatie

Hoe email- adressen in uw website opladen en bewaren?

Hoe email- adressen in uw website opladen en bewaren? Hoe email- adressen in uw website opladen en bewaren? Stap 1: Klik in de footer van je website op Inloggen onder de titel Admin- Area Stap 2: Typ volgende gegevens in om in te loggen: Gebruikersnaam: agentennummer

Nadere informatie

Nu de afbeeldingen, de bestanden zijn geplaatst, de styling is geregeld en de templates aanwezig zijn, kunt u een mailing maken.

Nu de afbeeldingen, de bestanden zijn geplaatst, de styling is geregeld en de templates aanwezig zijn, kunt u een mailing maken. 1 / 10 Mailing aanmaken De module Mailing, maakt gebruik van enkele onderdelen van de module websitebeheer. Het gaat hier om de hoofdstukken Afbeeldingen, Bestanden en Styling. Via deze hoofdstukken leert

Nadere informatie

BEDRIJVEN MONITOREN MET HET RISICO REGISTER

BEDRIJVEN MONITOREN MET HET RISICO REGISTER BEDRIJVEN MONITOREN MET HET RISICO REGISTER Bedrijven toevoegen aan het Risico Register Er bestaan verschillende manieren om bedrijven aan het Risico Register toe te voegen. Handmatig Wanneer u een rapport

Nadere informatie

Decentrale selectie Criminologie Aanmeldformulier

Decentrale selectie Criminologie Aanmeldformulier Decentrale selectie Criminologie Aanmeldformulier A Persoonlijke gegevens voorletters voornaam geboortedatum achternaam geslacht 0 man 0 vrouw e-mailadres telefoonnummer(s) studentnummer Aantal bijlagen:

Nadere informatie

Aanvragen SMS authenticatie (eenmalig uitvoeren)

Aanvragen SMS authenticatie (eenmalig uitvoeren) Aanvragen SMS authenticatie (eenmalig uitvoeren) Ga naar https://solis-ugids.uu.nl/enroll en registreer je mobiele telefoonnummer voor ontvangst van per SMS verstuurde wachtwoorden. Deze zijn nodig voor

Nadere informatie

Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN?

Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN? Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN? Wil je je aanmelden voor een opleiding bij de HAN? Meld je dan aan via Studielink. Studielink is de online inschrijfapplicatie voor het Nederlandse

Nadere informatie

Documentatierapport Hoogste actuele opleiding

Documentatierapport Hoogste actuele opleiding Centraal Bureau voor de Statistiek Centrum voor Beleidsstatistiek Documentatierapport Hoogste actuele opleiding van scholieren en studenten (STUDERENDENBUS) Datum: 28 augustus 2014 Bronvermelding Publicatie

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING Uploaden Excel bestand

GEBRUIKERSHANDLEIDING Uploaden Excel bestand GEBRUIKERSHANDLEIDING Uploaden Excel bestand Uitleg Excelbestand uploaden - Handmatig aanmelden patiënten In dit document wordt het gebruik van Qualiview uitgelegd. Omdat u gebruik maakt van software waarmee

Nadere informatie

Uploaden/wijzigen van meerdere kaarthouders tegelijk

Uploaden/wijzigen van meerdere kaarthouders tegelijk Uploaden/wijzigen van meerdere kaarthouders tegelijk Waarom uploaden? Het uploaden van kaarthouders is een optie die u kunt gebruiken wanneer u meerdere kaarthouders onder één afdeling snel wilt toevoegen

Nadere informatie

TOELICHTING INDICATOREN STUDIE IN CIJFERS HBO d.d. mei 2017

TOELICHTING INDICATOREN STUDIE IN CIJFERS HBO d.d. mei 2017 TOELICHTING INDICATOREN STUDIE IN CIJFERS HBO d.d. mei 2017 Studie in Cijfers (vaak ook studiebijsluiter genoemd) geeft een beeld van hoe een opleiding aan een hogeschool het doet in vergelijking met dezelfde

Nadere informatie

Handleiding enquetemaken.be

Handleiding enquetemaken.be Hoofdstuk : Starten met je eigen enquête - Registreren - Enquete Maken - Instellingen Hoofdstuk 2 : Opstellen van de vragenlijst - Vragen maken - Vraagtypes - Vragenlijst beheren - Vertakkingen invoeren

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs 2010 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs 2010 Ten opzichte van 2009 is de instroom stabiel: -0,3 procent

Nadere informatie

WMO303 Excel formaat

WMO303 Excel formaat WMO303 Excel formaat Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Excel- formaat... 3 2/5 1 Inleiding In Wmo- Ned is een factuurcontrole opgenomen op basis van het landelijke WMO303- bericht. Hiermee is het mogelijk

Nadere informatie

HBO/WO TABBLAD OMSCHRIJVING INHOUD HBO en WO 100_n_opl en n_inst_2015 Aantal bekostigde en niet bekostigde opleidingen en instellingen HBO en WO

HBO/WO TABBLAD OMSCHRIJVING INHOUD HBO en WO 100_n_opl en n_inst_2015 Aantal bekostigde en niet bekostigde opleidingen en instellingen HBO en WO HBO/WO TABBLAD OMSCHRIJVING INHOUD HBO en WO 100_n_opl en n_inst_ Aantal bekostigde en niet bekostigde opleidingen en instellingen HBO en WO 200_ofdinschrijvingen Hoofdinschrijvingen HBO 301 instroom_ba

Nadere informatie

Q&A Onderzoek prestatie-indicatoren. 1. Algemeen. 1-1 In het protocol staat dat onjuistheden groter dan 2% (per indicator) worden vastgesteld?

Q&A Onderzoek prestatie-indicatoren. 1. Algemeen. 1-1 In het protocol staat dat onjuistheden groter dan 2% (per indicator) worden vastgesteld? Q&A Onderzoek prestatie-indicatoren 1. Algemeen 1-1 In het protocol staat dat onjuistheden groter dan 2% (per indicator) worden vastgesteld? 1-2 Hoe pas je de tolerantie van 2% toe op de verantwoorde indicatoren

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Programma informatiebijeenkomst JOB-monitor 2018

Programma informatiebijeenkomst JOB-monitor 2018 Programma informatiebijeenkomst JOB-monitor 2018 10.00-10.20: Introductie JOB en JOB-monitor 11.20-10.30: JOB-monitor 2018: - Veranderingen en planning 10.30-11.00: ResearchNed - Onderzoeksopzet 11.15

Nadere informatie

1. Studenttevredenheid TOELICHTING

1. Studenttevredenheid TOELICHTING 1. Studenttevredenheid TOELICHTING Dit criteria geeft een beeld van het oordeel dat studenten over hun studie geven. Het is een eenvoudige maar robuuste indicatie van hoe de studenten de kwaliteit van

Nadere informatie

Bijlage importbestanden

Bijlage importbestanden Bijlage importbestanden Versiebeheer Versie Datum Omschrijving Door 4.0 1 juli 2015 Aanpassingen i.v.m. release Facet 4.0. Michel Leertouwer/Mieke Huizinga/Martine Stijnenbosch 4.1 29 juli 2015 Aanpassing

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING BESTANDSKOPPELING OVERGANGSRECHT KINDREGELINGEN. Versie 1.0 Datum Augustus 2014 Communicatie Inlichtingenbureau

GEBRUIKERSHANDLEIDING BESTANDSKOPPELING OVERGANGSRECHT KINDREGELINGEN. Versie 1.0 Datum Augustus 2014 Communicatie Inlichtingenbureau GEBRUIKERSHANDLEIDING BESTANDSKOPPELING OVERGANGSRECHT KINDREGELINGEN Versie 1.0 Datum Augustus 2014 Auteur Communicatie Inlichtingenbureau Inleiding... 4 Bestandskoppeling met het Inlichtingenbureau...

Nadere informatie

Basisgegevens opleidingsbeoordelingen Indicatoren en definities. 19 februari 2015

Basisgegevens opleidingsbeoordelingen Indicatoren en definities. 19 februari 2015 Basisgegevens opleidingsbeoordelingen Indicatoren en definities 19 februari 2015 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Basisgegevens hbo-bacheloropleidingen 4 2.1 Voltijd hbo-ba 4 2.2 Deeltijd en duaal hbo-ba 5 3 Basisgegevens

Nadere informatie

REGELS STATUSTOEKENNING SUBSIDIE VRAAGFINANCIERING 2018

REGELS STATUSTOEKENNING SUBSIDIE VRAAGFINANCIERING 2018 REGELS STATUSTOEKENNING SUBSIDIE VRAAGFINANCIERING 2018 De regels voor het bepalen van de bekostigingsstatus van een inschrijving en graadverlening in het kader van het experiment vraagfinanciering, conform

Nadere informatie

Studenten aan lerarenopleidingen

Studenten aan lerarenopleidingen Studenten aan lerarenopleidingen Factsheet januari 219 In de afgelopen vijf jaar is het aantal Amsterdamse studenten dat een lerarenopleiding volgt met ruim 9% afgenomen. Deze daling is het sterkst voor

Nadere informatie

2. Ga via de aanvragenpagina op www.rvo.nl/praktijkleren naar het eloket en log in met uw eherkenningsmiddel.

2. Ga via de aanvragenpagina op www.rvo.nl/praktijkleren naar het eloket en log in met uw eherkenningsmiddel. Online aanvragen Subsidieregeling praktijkleren In de periode 2 juni 2016 09:00 uur 15 september 2016 17:00 uur kunnen erkende leerbedrijven, inclusief opleidingsbedrijven, een aanvraag voor subsidie indienen.

Nadere informatie

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of Enkele nuttige tips om met VARB te werken. U start uw internetbrowser en gaat naar https://www.varb.nl er komt een schermpje Certificaat bevestigen, klik op OK. Het volgende scherm is Voer Pin in, u vult

Nadere informatie

Handleiding wijzigingen Studiekeuze Webformulier Naar aanleiding van Wet Kwaliteit in Verscheidenheid

Handleiding wijzigingen Studiekeuze Webformulier Naar aanleiding van Wet Kwaliteit in Verscheidenheid Handleiding wijzigingen Studiekeuze Webformulier Naar aanleiding van Wet Kwaliteit in Verscheidenheid Handleiding wijzigingen Studiekeuze Webformulier 1 INHOUD 1. INLEIDING... 3 1.1 DOEL VAN DIT DOCUMENT...

Nadere informatie

TECHNISCH RAPPORT HOGER ONDERWIJS. Staat van het Onderwijs 2016/2017

TECHNISCH RAPPORT HOGER ONDERWIJS. Staat van het Onderwijs 2016/2017 TECHNISCH RAPPORT HOGER ONDERWIJS Staat van het Onderwijs 2016/2017 april 2018 Inhoud Inleiding 3 1 Databronnen en definities 4 1.1 Databronnen 4 1.2 Definities 5 1.3 Populatie- of domeinverschillen 7

Nadere informatie

HANDLEIDING MBO CARD 2017

HANDLEIDING MBO CARD 2017 HANDLEIDING MBO CARD 2017 CJP mei 2016 INHOUD DE SCHOOL AANMELDEN EN MBO CARDS BESTELLEN... 3 1. ALGEMEEN OVER DE ORDERWEBSITE... 3 2. STAP 1 DE SCHOOL AANMELDEN... 4 3. STAP 2 DE LEERLING- EN DOCENTGEGEVENS

Nadere informatie

Dashboard bekostigd BRON mbo

Dashboard bekostigd BRON mbo Dashboard bekostigd BRON mbo Versie 4.0 van juli 2017 Doel Het doel van het dashboard en het kwaliteitscontrolebestand is om scholen gedurende het inschrijvingsproces op de hoogte te houden van de bij

Nadere informatie

Handleiding OSIRIS Self Service. Schermen en procedures in OSIRIS voor docenten en studenten

Handleiding OSIRIS Self Service. Schermen en procedures in OSIRIS voor docenten en studenten Schermen en procedures in OSIRIS voor docenten en studenten Onderhoud en versiebeheer Dit document is eigendom van de projectleider Implementatie Osiris Volg. Wijzigingen aan het document worden geïnitieerd

Nadere informatie

Technisch rapport Studentenstromen en selecterende opleidingen

Technisch rapport Studentenstromen en selecterende opleidingen Technisch rapport Studentenstromen en selecterende opleidingen Technisch rapport Studentenstromen en selecterende opleidingen De hoofdlijnen Na een jarenlange daling stabiliseert de totale doorstroom vanuit

Nadere informatie

Invulinstructie Aanmelding (mede)beleidsbepaler accountant. Een toelichting bij het formulier Aanmelding (mede)beleidsbepaler accountant

Invulinstructie Aanmelding (mede)beleidsbepaler accountant. Een toelichting bij het formulier Aanmelding (mede)beleidsbepaler accountant Invulinstructie Aanmelding (mede)beleidsbepaler accountant Een toelichting bij het formulier Aanmelding (mede)beleidsbepaler accountant Inhoudsopgave Vooraf 3 1 Navigeren in het formulier 4 2 Gegevens

Nadere informatie

Afgestudeerden en uitvallers in Avans en het hoger beroepsonderwijs

Afgestudeerden en uitvallers in Avans en het hoger beroepsonderwijs Leer- en Innovatiecentrum Breda, 's-hertogenbosch, Tilburg NOTITIE ons kenmerk IR06062016 contactpersoon Daniël Rijckborst datum 06-06-2016 telefoon 0610359505 onderwerp Factsheet Vereniging Hogescholen

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING NATIONALE STUDENTEN ENQUÊTE

PRIVACYVERKLARING NATIONALE STUDENTEN ENQUÊTE PRIVACYVERKLARING NATIONALE STUDENTEN ENQUÊTE Studiekeuze123, gevestigd aan Arthur van Schendelstraat 600, 3511 MJ Utrecht, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven

Nadere informatie

Werken met leerpaden. Inleiding. Handleiding Zermelo. Copyright 2018, Zermelo Software BV - pagina 1. Op deze pagina PORTAL 1.20.

Werken met leerpaden. Inleiding. Handleiding Zermelo. Copyright 2018, Zermelo Software BV - pagina 1. Op deze pagina PORTAL 1.20. Werken met leerpaden Inleiding PORTAL 20 Bij een leerling kan per afdelingsdeelname een leerpad bepaald worden. Een leerpad omschrijft het overkoepelende programma wat de leerling volgt, wat vaak een combinatie

Nadere informatie

Toelichting locatieregister Wie maakt gebruik van het locatieregister? Hoe werkt de autorisatielink?... 2

Toelichting locatieregister Wie maakt gebruik van het locatieregister? Hoe werkt de autorisatielink?... 2 Handleiding SNF locatieregister (versie 05-2019) Inhoudsopgave Toelichting locatieregister... 2 Wie maakt gebruik van het locatieregister?... 2 Hoe werkt de autorisatielink?... 2 Wat is de link naar het

Nadere informatie

Uploaden/wijzigen van meerdere kaarthouders tegelijk

Uploaden/wijzigen van meerdere kaarthouders tegelijk Uploaden/wijzigen van meerdere kaarthouders tegelijk Waarom uploaden? Het uploaden van kaarthouders is een optie die u kunt gebruiken wanneer u meerdere kaarthouders onder één afdeling snel wilt toevoegen

Nadere informatie

Toelichting op gegevens van DUO

Toelichting op gegevens van DUO Toelichting op gegevens van DUO (DUO = Dienst Uitvoering Onderwijs) Inleiding Via Suwinet-Inkijk zijn gegevens over opleidingen en diploma's van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) te raadplegen. Hiermee

Nadere informatie

Informatie subsidieregeling Stagefonds 2011-2012

Informatie subsidieregeling Stagefonds 2011-2012 Informatie subsidieregeling Stagefonds 2011-2012 Calibris Kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport Postbus 131 3980 CC Bunnik Inhoudsopgave Veranderingen Stagefonds 2012 t.o.v.

Nadere informatie

Handleiding data-export uit schooladministratiesysteem naar de uitstroommonitor

Handleiding data-export uit schooladministratiesysteem naar de uitstroommonitor Handleiding data-export uit schooladministratiesysteem naar de uitstroommonitor Met behulp van deze handleiding informeren we u over de wijze waarop u gebruik kunt maken van een zogenaamde data-export

Nadere informatie

Handleiding koppeling voor patiënten

Handleiding koppeling voor patiënten Handleiding koppeling voor patiënten Inhoud 1. Registreren... 2 1.1 Voordat u begint... 2 1.2 Een account aanmaken... 2 1.3 Geen account? Registreer nu!... 3 1.4 Bevestig uw account... 3 1.5 Gefeliciteerd,

Nadere informatie

Het ISD is voortdurend in ontwikkeling. Er zullen regelmatig uitbreidingen en/of wijzigingen zijn in de keuzemenu s.

Het ISD is voortdurend in ontwikkeling. Er zullen regelmatig uitbreidingen en/of wijzigingen zijn in de keuzemenu s. 1. Het Internet Schooldossier (ISD) Het Internet Schooldossier (ISD) is een beveiligde website van de Inspectie van het Onderwijs waarlangs de onderwijsinstellingen gegevens met de Inspectie kunnen uitwisselen.

Nadere informatie

Documentatierapport Kenmerken van door studenten behaalde diploma's in het middelbaar beroepsonderwijs (DIPLOMAMBOTAB)

Documentatierapport Kenmerken van door studenten behaalde diploma's in het middelbaar beroepsonderwijs (DIPLOMAMBOTAB) Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services Documentatierapport Kenmerken van door studenten behaalde diploma's in het middelbaar beroepsonderwijs (DIPLOMAMBOTAB) Datum: 9 oktober 2015 Bronvermelding

Nadere informatie

Microdata Services. Documentatie Kenmerken van deelnemers in het onderwijs (ONDERWIJSDEELNEMERSAB)

Microdata Services. Documentatie Kenmerken van deelnemers in het onderwijs (ONDERWIJSDEELNEMERSAB) Documentatie Kenmerken van deelnemers in het onderwijs (ONDERWIJSDEELNEMERSAB) Datum:7 mei 2018 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de opdrachtgever op eigen

Nadere informatie

Europese Aanbesteding Nationale Studentenenquête. Nota van Inlichtingen. 4 april # Document Pagina Vraag; opmerking Antwoorden.

Europese Aanbesteding Nationale Studentenenquête. Nota van Inlichtingen. 4 april # Document Pagina Vraag; opmerking Antwoorden. Europese Aanbesteding Nationale Studentenenquête Nota van Inlichtingen 4 april 2016 # Document Pagina Vraag; opmerking Antwoorden 1 Onderzoeks verantwoor ding 3.7 21 Er staat beschreven dat voor de NSE

Nadere informatie

Uitval studenten. Sectorbeeld Onderwijs, Inspectie van het Onderwijs,

Uitval studenten. Sectorbeeld Onderwijs, Inspectie van het Onderwijs, Studenten sector Onderwijs vallen vaker uit... 2 Veel uitval bij 2 e graads hbo... 3 Meer uitval van pabo studenten met mbo-achtergrond... 5 Steeds meer mannen vallen uit bij pabo... 7 Studenten met niet-westerse

Nadere informatie

NEDERLAND. Pre-basis onderwijs

NEDERLAND. Pre-basis onderwijs NEDERLAND Pre-basis onderwijs Leeftijd 2-4 Verschillend per kind, voor de leeftijd van 4 niet leerplichtig Omschrijving Peuterspeelzaal, dagopvang etc Tijd Dagelijks van 9:30 15:30 (verschilt pers school)

Nadere informatie

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export Inhoudsopgave BTW Conversie Legal Eagle Integratie

Nadere informatie