De Dienst voor Administratieve Vereenvoudiging. Ondersteuning op maat voor overheidsdiensten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Dienst voor Administratieve Vereenvoudiging. Ondersteuning op maat voor overheidsdiensten"

Transcriptie

1 De Dienst voor Administratieve Vereenvoudiging Ondersteuning op maat voor overheidsdiensten

2 $?

3 VEREENVOUDIGEN MAAKT EEN VERSCHIL De administratieve lasten van bedrijven zijn het voorbije decennium gedaald van 3,48% naar 1,70% van het BBP, dankzij het werk van vele betrokken partijen en in het bijzonder van de betrokken overheidsdiensten. En uit enquêtes blijkt dat specifieke projecten wel degelijk een positieve impact hebben op de perceptie van burgers en ondernemingen: Tax-on-Web en de elektronische maaltijdcheques zijn daar goede voorbeelden van. HOE KUNNEN WE NOG VERDER GAAN? Door optimaal gebruik te maken van ieders expertise en samen te blijven onderzoeken, evalueren en innoveren. Door burgers en bedrijven nog nauwer te betrekken in ons streven naar kwalitatieve eenvoud en dienstoverschrijdend samen te werken. Door rekening te houden met de eigenheid van iedere overheidsdienst en doelgroep, en tegelijk te leren van bestaande voorbeelden en goede oplossingen verder te verspreiden. Op basis daarvan hebben wij een solide aanbod uitgewerkt dat u kan ondersteunen in uw plannen en projecten. Wij nodigen u uit om dit aanbod in deze brochure te ontdekken en gaan hier graag met u over in gesprek. Als vereenvoudigingsexperten hebben wij bij de DAV de voorbije jaren al tal van projecten begeleid. Gaandeweg hebben we niet alleen een uitgebreid netwerk opgebouwd binnen en buiten de overheid, we hebben ook heel wat concrete ervaring opgedaan. Het DAV-team dav@premier.fed.be

4 DRIE BENADERINGEN Er bestaan verschillende manieren om vereenvoudiging duurzaam en efficiënt aan te pakken. In de loop van de jaren distilleerden we drie kernbenaderingen die we steeds in andere combinaties inzetten, afhankelijk van wat een project nodig heeft. DE OORZAKEN BEVRAGEN e vragen ons altijd eerst af W wat de reden is voor de administratieve last en of we daar iets aan kunnen doen. In sommige gevallen is het niet meer voldoende om in de bestaande context de regels eenvoudiger te maken en moet je echt gaan kijken naar de oorsprong van de regels, naar oorzaken, naar andere manieren van werken, naar een andere soort van dienstverlening. Voor zo n veranderingsprojecten heeft DAV een lab gecreëerd. Een ruimte om in dialoog te gaan met alle betrokkenen: overheden, burgers en bedrijven.

5 HERONTWERPEN VAN STRUCTUREN, PROCESSEN EN PROCEDURES Meer dan eens is er verandering nodig op structureel niveau. Het aanpassen van organisatiestructuren, processen en procedures is niet evident: een schip van koers laten veranderen op volle zee is een kunst op zich. Zeker als je het snel wil doen, zonder kwaliteitsverlies en zo goedkoop mogelijk. Overheidsdiensten kunnen deels leren van de manier waarop bedrijven hun processen optimaliseren. Het maatschappelijke karakter en de bestuurlijke gevoeligheden vragen evenwel om andere accenten. EEN SNELLE OPLOSSING OP KORTE TERMIJN Resultaten moeten er zijn. En als het even kan zo vroeg mogelijk in het proces. Quick fixes, relatief eenvoudige ingrepen die snel zichtbare resultaten opleveren, zijn belangrijk. Ze geven voldoening en fungeren vaak ook als positieve hefbomen voor volgende stappen. Beschikbare informatie niet opnieuw opvragen, formulieren een nieuwe e -look geven, anders communiceren of een overbodige regel of procedure afschaffen: vereenvoudiging hoeft niet altijd veel te kosten of lang te duren. Als je het goed aanpakt, kun je vaak op korte termijn tastbare en duurzame resultaten realiseren. Best practices uit binnen- en buitenland dienen daarbij als voorbeeld en inspiratie. De DAV werkt dan ook met veranderingsmethodieken geënt op de realiteit van de overheid.

6 EEN GREEP UIT ONZE DIENSTEN & EXPERTISE Meten Het meetbureau volgt de evolutie van administratieve lasten in België op de voet en publiceert hierover jaarlijks een rapport. Verder meet het bureau het gebruik van e-government toepassingen, en kan het alternatieve scenario s tegen elkaar afwegen. Ook voor advies inzake het opstellen van een regelgevingsimpactanalyse (RIA) kan u bij de DAV terecht: een voorafgaande evaluatie van de potentiële gevolgen of neveneffecten van ontwerpen van regelgeving op economisch, milieu- en sociaal gebied en op de overheid. Bevragen en onderzoeken We hebben vaak data nodig om de scope juist af te bakenen, projecten op te volgen en nadien resultaten te evalueren. De DAV kan aan de hand van kleinen grootschalig onderzoek van verschillende bronnen, al dan niet aangevuld met online en offline tools zoals surveys, face-to-face interviews, groepsgesprekken en marktonderzoek, een duidelijker beeld helpen vormen van situatie en context. Strategisch advies De DAV kan u adviseren op strategisch niveau. Door onze jarenlange ervaring op het terrein en ons uitgebreide netwerk kunnen we snel evalueren of er een draagvlak bestaat voor een vraag of opmerking. We onderzoeken de haalbaarheid en formuleren advies. We houden onze vinger aan de pols van de opportuniteiten en helpen mee om een momentum te creëren. Project management Een vereenvoudigingsproject heeft zoals elk ander project een goede begeleiding nodig. De DAV heeft ervaren projectleiders die in nauwe samenwerking met de betrokken diensten het hele verhaal van a tot z opvolgen.

7 Een uitgebreid en lerend netwerk De DAV heeft in het voorbije decennium een bijzonder groot netwerk uitgebouwd, zowel binnen als buiten de overheidsdiensten. Een grote troef, want dankzij deze contacten kan de DAV steeds de juiste mensen aanspreken en betrekken een belangrijke succesfactor voor ieder project. De DAV organiseert bovendien ook ateliers en informatie-sessies om van dit netwerk een lerend netwerk te maken: samen weten we meer dan alleen. Contacten met burgers en andere externe partijen Het bekendste contact met de burger is het Kafka-meldpunt. Iedereen kan hier terecht met zijn of haar vragen en voorstellen rond administratieve vereenvoudiging de DAV screent deze input en zorgt voor een gepaste opvolging. Daarnaast zorgen wij er ook voor dat externe partijen zoals andere overheden en academici de meest recente gegevens hebben over de vereenvoudigingsprojecten van de verschillende federale overheidsdiensten. Gebruik van data optimaliseren Verschillende departementen registreren en bewaren identieke, overlappende informatie over burgers, bedrijven en overheid. Op basis van dit gegeven werden unieke e-gov-bouwstenen ontwikkeld, op één centrale plaats, die door elk van de departementen kunnen worden hergebruikt binnen hun toepassing. Een win-win voor iedereen: minder kans op fouten en steeds actuele gegevens. Implementatie van Only Once De naam Only Once verwijst naar het streefdoel om burgers en ondernemingen maar één keer hun gegevens te laten bezorgen aan de overheid. De DAV helpt u om dit optimaal toe te passen in uw administratieve context. Elektronische formulieren ontwerpen en aanpassen Het digitaliseren van procedures bij de overheid gebeurt steeds vaker en op grotere schaal. Denk maar aan de mogelijkheden om online aangifte te doen van sociale risico s of een vzw op te richten, of aan het e-depot, waar notariële akten online kunnen worden neergelegd. De DAV onderzoekt samen met u mogelijkheden en implicaties en kan u inspireren met tal van geslaagde toepassingen. Faciliteren van co-creatie met alle betrokken partijen Wil u als overheidsdienst op een participatieve en oplossingsgerichte manier in dialoog gaan met de doelgroep en andere stakeholders? De DAV biedt de expertise om in een professionele setting met alle betrokkenen constructief samen te werken en slimme en werkbare oplossingen te creëren.

8 CONCRETE VOORBEELDEN Wat is uw vraag? Welke opportuniteiten ziet u, en waar kunnen we samen aan werken? Mail ons: FOD FINANCIËN de douane Van probleemanalyse tot een concreet actieplan in overleg met de doelgroep. DE VRAAG De douane stelde zich de vraag waarom PLDA (de paperless douane aangifte) zo weinig werd gebruikt door de bedrijven, niettegenstaande dat de administratieve lasten veel lager waren dan de procedure op papier. HOE HEEFT DAV KUNNEN HELPEN? DAV heeft inzicht geboden in de problematiek door: enerzijds een kwantitatieve analyse te maken van het proces, de tijd en het geld die ermee gepaard gingen voor ondernemers, en anderzijds een kwalitatieve analyse te laten uitvoeren in de vorm van een perceptieenquête, waarin gekeken werd naar wat ondernemingen verwachtten van PLDA en de bijhorende dienstverlening. OPLOSSING EN RESULTAAT De twee rapporten werden voorgesteld aan de douane en de bedrijven. Beide partijen kozen ervoor om in een workshop samen te onderzoeken hoe de dienstverlening rond PLDA kon worden verbeterd. Resultaat was dat bedrijven en douane een beter inzicht kregen in elkaars realiteit, wat leidde tot wederzijds begrip, helderheid in de hefbomen die voor verandering konden zorgen én een concreet actieplan. Intussen is er na een nieuwe open co-creatiemeeting, georganiseerd door DAV, een vervolgtraject opgestart gericht op formulieren. Bedrijven en douanedienst werken samen aan oplossingen om aanvraagformulieren voor vergunningen makkelijker te maken en eenvoudiger aan de douane te bezorgen. De DAV vervult in dit vervolgtraject nog een beperkte coördinatie- en een ad hoc faciliterende rol.

9 FOD JUSTITIE e-griffie/e-depot Van behoefteanalyse tot een efficiënte online procedure. DE VRAAG Het administratief creëren van een onderneming duurde 56 dagen en kostte niet alleen de ondernemer, maar ook de griffier, de notaris en de boekhouder heel wat tijd. Ook vzw s klaagden over de logge oprichtingsprocedure. HOE HEEFT DAV KUNNEN HELPEN? De DAV heeft een grondige behoeftenanalyse uitgevoerd met alle betrokken partijen. In overleg met hen werden de juridische belemmeringen die een snelle en correcte ondernemingscreatie of oprichting van een vzw in de weg stonden, gedetecteerd en opgelost. OPLOSSING EN RESULTAAT Samen met de IT-afdelingen van de notarissen, de FOD Justitie, de FOD Economie en Fedict heeft de DAV een IT-applicatie gebouwd, en er met alle partijen voor gezorgd dat een onderneming of vzw nu elektronisch kan gecreëerd worden op 1 dag. De bouwstenen die ontwikkeld werden voor deze toepassing kunnen ook voor andere IT-projecten in andere diensten worden ingezet. DE VRAAG Vzw s waren verplicht om hun ledenlijsten neer te leggen bij de griffie. Er werd overwogen of het mogelijk was om deze papieren procedure te vervangen door een elektronische procedure. HOE HEEFT DAV KUNNEN HELPEN? De DAV is dieper gaan graven en heeft alle aspecten van de procedure grondig onderzocht. OPLOSSING EN RESULTAAT U it dit onderzoek bleek dat de redenen die aan de basis lagen van deze administratieve verplichting intussen volledig achterhaald waren. Het resultaat is dan ook een veel verdergaande vereenvoudiging: vzw s moeten nu enkel hun ledenlijsten ter beschikking houden. De neerleggingsverplichting is afgeschaft.

10 HOE GAAT HET IN ZIJN WERK? VERKENNEND GESPREK heeft een vraag, een voorstel, U een plan, iets wat u aan onze expertise wil toetsen? Wij gaan graag in een eerste verkennend gesprek met u. Dit gesprek heeft als hoofddoel dat wij uw initiële vraag goed begrijpen, en dat u een duidelijker zicht krijgt op de rol die de DAV eventueel zou kunnen spelen. We kijken samen wat een goeie aanpak kan zijn voor uw project, dagen u uit om nog een stap verder te gaan en stellen u een ervaren team voor dat u bij uw project kan ondersteunen. VAN VRAAG NAAR PROJECT Wanneer uw vraag zich hiertoe leent, gaan we een stap verder in ons onderzoek: we geven vereenvoudigingsadvies, verzamelen literatuur, cijfers en statistieken, we doen waar nodig een impactanalyse of een haalbaarheidsstudie, en/of organiseren een workshop om de context te onderzoeken en te identificeren wie kan bijdragen aan oplossingen.

11 DE EIGENLIJKE UITVOERING Het project heeft definitief groen licht gekregen? Dan kunnen we voluit aan de slag. De DAV projectleider schrijft aanpak, planning en budget uit, en identificeert samen met u mogelijke oplossingen en gewenste resultaten. AFRONDING EN EVALUATIE Via ex-post metingen en doelgroepbevragingen evalueren we of we de vooropgestelde doelstellingen hebben behaald. We bekijken samen wat de beste manier is om hierover te communiceren. We maken optimaal gebruik van de expertise die we in huis hebben en helpen u daarnaast om op basis van onze raamovereenkomsten externe specialisten te vinden, zodat u geen eigen lastenboeken dient uit te schrijven. We communiceren waar nodig over de vooruitgang van het project ook politiek en streven op ieder ogenblik en ieder niveau naar efficiënte en duurzame oplossingen.

12 CONTACTEER ONS Als overheidsdienst kan u beroep doen op onze expertise en gebruik maken van onze raamcontracten. Neem contact met ons op voor een verkennend gesprek. dav@premier.fed.be

edepot Interbestuurlijke samenwerking in e-gov Een verhaal van starten, vallen, opstaan, doorzetten en opleveren

edepot Interbestuurlijke samenwerking in e-gov Een verhaal van starten, vallen, opstaan, doorzetten en opleveren edepot Interbestuurlijke samenwerking in e-gov Een verhaal van starten, vallen, opstaan, doorzetten en opleveren Vlaamse Vereniging Bestuur en Beleid «De elektronische overheid» Brussel, vrijdag 13 juni

Nadere informatie

Fedict dienstenintegrator. Oprichting en organisatie van een federale kruispuntbank

Fedict dienstenintegrator. Oprichting en organisatie van een federale kruispuntbank 1 Fedict dienstenintegrator Oprichting en organisatie van een federale kruispuntbank 2 Principes De aanduiding van Fedict als dienstenintegrator is een essentiële factor in het verder ontwikkelen van e-government

Nadere informatie

Less is more: burden reduction is beneficial for governments cases

Less is more: burden reduction is beneficial for governments cases 4 Instance Congres 2014 Synergy and cooperation for a more efficient Government Less is more: burden reduction is beneficial for governments cases Jo Steyaert partner Indiville Prof. Dr. Wim Marneffe Universiteit

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten)

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten) Doel van de functiefamilie Vanuit een specialisatie professioneel advies of begeleiding geven aan externe klanten deze klanten oplossingen aan te reiken of maximaal te ondersteunen in het vinden van een

Nadere informatie

Je weet wat je wilt bereiken, maar wie & wat loop je tegen het lijf?

Je weet wat je wilt bereiken, maar wie & wat loop je tegen het lijf? Plannen gemaakt? Met hulp van de standaardaanpak ImpactAnalyse in de Zorg kom je verder! Je weet wat je wilt bereiken, maar wie & wat loop je tegen het lijf? IMPACT? de ZORG? STANDAARD AANPAK 1 Inpassen

Nadere informatie

DAP Toepassing in de Praktijk

DAP Toepassing in de Praktijk DAP 3.0 - Toepassing in de Praktijk Hoewel de Doelgerichte Activiteiten Planning (DAP MDFnl) in zijn geheel bestaat uit 12 elkaar opvolgende stappen, blijkt in de praktijk dat er vele toepassingsmogelijkheden

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist Doel van de functiefamilie Vanuit de eigen technische specialisatie voorbereiden en opmaken van plannen, ontwerpen of studies en de uitvoering ervan opvolgen specialistische

Nadere informatie

Indien uw project geselecteerd wordt, krijgt u ongeveer 6 sessies coaching verspreid over de periode januari 2016 december 2016.

Indien uw project geselecteerd wordt, krijgt u ongeveer 6 sessies coaching verspreid over de periode januari 2016 december 2016. VERZOEK COACHING IN MANAGEMENT UW PROJECTVOORSTEL MAN-378 Elke groep die de ondersteuning van een coach wenst te genieten voor zijn project dient in het gedetailleerde beschrijving van het project op te

Nadere informatie

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid Workshop HR-scan Naar een duurzaam HRM beleid Inhoud Voorstelling Wat is Human Resources? Overzicht bestaande tools Waarom de HRM Cockpit? Doel van de HRM Cockpit Opbouw van het model De HRM Cockpit Aan

Nadere informatie

Vlaamse overheid Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35, bus 10 1030 Brussel

Vlaamse overheid Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35, bus 10 1030 Brussel Evaluatie van beleid en beleidsinstrumenten Protocol tussen de entiteit 1 verantwoordelijk voor de (aansturing van de) evaluatie en (de instelling verantwoordelijk voor) het beleidsinstrument Vlaamse overheid

Nadere informatie

Marleen van de Westelaken Vincent Peters Informatie over Participatieve Methoden

Marleen van de Westelaken Vincent Peters Informatie over Participatieve Methoden HANDOUT SCENARIO-ONTWIKKELING Marleen van de Westelaken Vincent Peters Informatie over Participatieve Methoden SCENARIO-ONTWIKKELING I n h o u d Scenario-ontwikkeling 1 1 Wat zijn scenario s? 1 2 Waarom

Nadere informatie

Witboek open en wendbare overheid

Witboek open en wendbare overheid Witboek open en wendbare overheid Martin RUEBENS Secretaris-generaal Departement Kanselarij en Bestuur Voorzitter van het Voorzitterscollege van de Vlaamse administratie 27 november 2017 Agenda Inleiding

Nadere informatie

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner Bij iedere vraag uit de veranderplanner is hier een korte toelichting gegeven. Dit kan helpen bij het invullen van de vragen van de Veranderplanner. 1.

Nadere informatie

HANDLEIDING TOOL VOOR STAKEHOLDERMANAGEMENT OP MAAT VAN KMO S MET DE STEUN VAN

HANDLEIDING TOOL VOOR STAKEHOLDERMANAGEMENT OP MAAT VAN KMO S MET DE STEUN VAN HANDLEIDING TOOL VOOR STAKEHOLDERMANAGEMENT OP MAAT VAN KMO S MET DE STEUN VAN STAKEHOLDERS? Wat is een stakeholder? > Alle personen, groepen en organisaties Die op een of andere wijze nodig zijn voor

Nadere informatie

Rol: Maatschappelijk assistent

Rol: Maatschappelijk assistent Datum opmaak: 2017-10-05 Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie Staat op een proactieve wijze in voor de maatschappelijke dienstverlening aan hulpvragers volgens de meest passende methodiek en volgens

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Hoofddoel van de functi e

Functiebeschrijving. Hoofddoel van de functi e Functiebeschrijving Hoofddoel van de functi e De boekhouder is verantwoordelijk voor alles wat verband houdt met de gemeentelijke boekhouding. Hij/zij informeert de financieel directeur en de diensthoofden

Nadere informatie

Vertrouwen boven verantwoording. Wat doet de Vlaamse overheid? Wat mogen Verenigingen verwachten?

Vertrouwen boven verantwoording. Wat doet de Vlaamse overheid? Wat mogen Verenigingen verwachten? Vertrouwen boven verantwoording Wat doet de Vlaamse overheid? Wat mogen Verenigingen verwachten? Vertrouwen, Verbinden, Vooruitgaan Vertrouwen en verbinden slaat vanzelfsprekend ook op het verenigingsleven

Nadere informatie

Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten

Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten Elektronische gegevensuitwisselingen 28 april 2015 Henk Van Hootegem henk.vanhootegem@cntr.be 02/2012.31.71 Plan 1.Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 2.3 Organisatie-ondersteunend

FUNCTIEFAMILIE 2.3 Organisatie-ondersteunend Doel van de functiefamilie Interne klanten bijstaan via ontwikkeling en uitbouwen van specifieke dienstverlening die verband houdt met één of meer functionele domeinen ertoe bij te dragen dat de organisatie

Nadere informatie

POWERED BY BEPURE. Elke dag beter

POWERED BY BEPURE. Elke dag beter POWERED BY BEPURE Elke dag beter Hallo zelfvertrouwen! Hallo inzicht! Hallo POWERED BY BEPURE Elke dag beter Innoveren is kansen zien en deze omzetten in producten of diensten die uw klanten echt willen.

Nadere informatie

Functiekaart Niveau Bv expert Zemst

Functiekaart Niveau Bv expert Zemst Functiekaart Niveau Bv expert Goedgekeurd op:. Handtekening:. Functiebeschrijving Sector Functie Graad Niveau & rang Salarisschaal Type functie Directe leidinggevende Evaluator deskundige Personeel & Organisatie

Nadere informatie

Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten

Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten 26 april 2016 Henk Van Hootegem henk.vanhootegem@cntr.be 02/2012.31.71 Plan 1. Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Nadere informatie

GENERIEKE COMPETENTIEPROFIELEN

GENERIEKE COMPETENTIEPROFIELEN Functiebeschrijvingen en competentieprofielen bij de federale overheid GENERIEKE COMPETENTIEPROFIELEN Handleiding Januari 2018 DG Rekrutering en Ontwikkeling FOD Beleid en Ondersteuning INHOUDSTAFEL 1

Nadere informatie

Rapport klachtenmanagement FOD Economie, K.M.O, Middenstand en Energie

Rapport klachtenmanagement FOD Economie, K.M.O, Middenstand en Energie Rapport klachtenmanagement 2017 FOD Economie, K.M.O, Middenstand en Energie Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Resultaten actiepunten 2016... 3 3. Rapportering klachten 2017... 4 Vergelijking met 2016... 6 4.

Nadere informatie

Schillenfiche. In- en uitschrijven van bewoners in de bevolkingsregisters

Schillenfiche. In- en uitschrijven van bewoners in de bevolkingsregisters Schillenfiche In- en uitschrijven van bewoners in de bevolkingsregisters 1. Naam van het proces In- en Uitschrijven van bewoners in de bevolkingsregisters 2. Categorie Bevolkingsregisters 3. Omschrijving

Nadere informatie

ONLY ONCE. Vaststelling: dit gebeurt wel nog! WAAROM? Onderzoek: project ONLY ONCE

ONLY ONCE. Vaststelling: dit gebeurt wel nog! WAAROM? Onderzoek: project ONLY ONCE ONLY ONCE Gevolg van regeerakkoord van 2003 : FODs zullen vanaf 1 januari 2005 geen gegevens of attesten meer opvragen aan de burgers die door hen al werden medegedeeld aan hun gemeentebestuur of werden

Nadere informatie

Functiebeschrijving Coördinator kinderopvang Gemeente/OCMW Ravels

Functiebeschrijving Coördinator kinderopvang Gemeente/OCMW Ravels Functiebeschrijving Coördinator kinderopvang Gemeente/OCMW Goedgekeurd op:. Handtekening:. versie 1.0 2019 Functiebeschrijving Cluster Functie Graad Niveau & rang Salarisschaal Type functie Directe leidinggevende

Nadere informatie

Functiebeschrijving nr. 030 Transitie- en kwaliteitsmanager

Functiebeschrijving nr. 030 Transitie- en kwaliteitsmanager 1/5 Functiebeschrijving nr. 030 Transitie- en kwaliteitsmanager I. FUNCTIEBENAMING Formatie Directe Leidinggevende contractueel administratief personeel algemeen directeur II. HOOFDDOEL VAN DE FUNCTIE

Nadere informatie

E-invoicing. Efficiëntere verwerking van al uw binnenkomende facturen. Hans C. Arents

E-invoicing. Efficiëntere verwerking van al uw binnenkomende facturen. Hans C. Arents E-invoicing Efficiëntere verwerking van al uw binnenkomende facturen Hans C. Arents Senior adviseur e-government strategie & programma management Coördinatiecel Vlaams e-government (CORVE) - Departement

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Directeur audit

Functiebeschrijving: Directeur audit Functiebeschrijving: Directeur audit Functiefamilie Controle en audit functies Voor akkoord Naam leidinggevende Datum + handtekening Naam functiehouder Datum + Handtekening 1. Context van de functie 1.1.

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING BOEKHOUDER

FUNCTIEBESCHRIJVING BOEKHOUDER FUNCTIEBESCHRIJVING BOEKHOUDER 1. ALGEMEEN 1.1 Departement: Financiën Dienst: Financiële dienst 1.2 Naam van de functie: BOEKHOUDER 1.3 Datum: juli 2018 2. DOEL VAN DE FUNCTIE Je bent verantwoordelijk

Nadere informatie

Workshop Leren van fouten

Workshop Leren van fouten Workshop celine.christensen@afm.nl danny.van.dijk@afm.nl Waar denk je aan bij leren van fouten? Pak je telefoon Ga naar menti.com Toets in code: 161931 Beantwoord de vraag Uitgangspunten bij fouten: Als

Nadere informatie

Beleidsbrief Algemeen Regeringsbeleid

Beleidsbrief Algemeen Regeringsbeleid Beleidsbrief Algemeen Regeringsbeleid 2015-2016 I. Inleiding Samenwerking, dialoog en vertrouwen Kwaliteitsvolle besluitvorming Uitbouw Departement Kanselarij en Bestuur Specifieke horizontale prioriteiten

Nadere informatie

ten dienste van burgers en ondernemingen: evaluatie van 4 jaar Vlaamse integratieprojecten e-

ten dienste van burgers en ondernemingen: evaluatie van 4 jaar Vlaamse integratieprojecten e- E-government ten dienste van burgers en ondernemingen: evaluatie van 4 jaar Vlaamse integratieprojecten e- government (CORVE) http://www.vlaanderen.be// 1 Inhoud 1. Wat zijn VIP-projecten? 2. Waarom VIP-projecten?

Nadere informatie

Rol: Clustermanager vrije tijd/inwoners

Rol: Clustermanager vrije tijd/inwoners Datum opmaak: Goedkeuring algemeen directeur: 2019-03-11 Revisiedatum: Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie Definiëren van de missie, visie en strategie van de cluster vrije tijd en de cluster

Nadere informatie

Portal Planning Process

Portal Planning Process BROCHURE Portal Planning Process SAMENWERKEN AAN EEN WAARDEVOL PORTAAL BROCHURE PORTAL PLANNING PROCESS 2 Axians PORTAL PLANNING PROCESS BROCHURE Inhoud Introductie 4 3 Portal Planning Process 5 4 Uitdagingen

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken.

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken. FUNCTIEBESCHRIJVING Functie Graadnaam: AFDELINGSHOOFD Afdeling TECHNISCHE ZAKEN Functienaam: AFDELINGSHOOFD Dienst TECHNISCHE ZAKEN Functionele loopbaan: A4a A4b Omschrijving van de afdeling en dienst

Nadere informatie

Een digitale Vlaamse overheid

Een digitale Vlaamse overheid Een digitale Vlaamse overheid Onderzoeker: Stijn Wouters Promotor: prof. dr. ir. Joep Crompvoets Herman Teirlinck, Brussel. 17 september 2018 Een digitale Vlaamse overheid Hoofdonderzoeksvraag: Hoe kan

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Functiehouder. Functiegegevens. Doel van de functie. Plaats in de organisatie OCMW SCHOTEN

Functiebeschrijving. Functiehouder. Functiegegevens. Doel van de functie. Plaats in de organisatie OCMW SCHOTEN Functiehouder Personeelsnummer: Functiegegevens Functie: BELEIDSMEDEWERKER ZORG EN WELZIJN Graad: B4-B5 Bevorderingsgraad niveau B Niveau: B Niveau B Dienst: ZORG EN WELZIJN Departement: SAMENLEVEN Hoofddepartement:

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

Huis voor omgevingskwaliteit

Huis voor omgevingskwaliteit Huis voor omgevingskwaliteit een ad hoc aanpak voor ruimtelijke vraagstukken Missie Ad hok, het Huis voor OmgevingsKwaliteit, heeft de missie om kwaliteit van de leefomgeving te verhogen. Het wil bijdragen

Nadere informatie

Facilitair accountmanager

Facilitair accountmanager Facilitair accountmanager Doel Inventariseren en analyseren van de wensen en ervaringen van klanten van de dienst ten aanzien van de dienstverlening en het uitzetten van daaruit voorvloeiende activiteiten,

Nadere informatie

Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling

Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling Consultatieproces Dit document bevat de ontwerpvisie die resulteerde uit de conferentie Winning through twinning, die van 17

Nadere informatie

Voor het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE), is Vlaanderen connect op zoek naar een: Informatiebeheerder. Contract onbepaalde duur.

Voor het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE), is Vlaanderen connect op zoek naar een: Informatiebeheerder. Contract onbepaalde duur. /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Voor het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE), is Vlaanderen connect op zoek naar een: Informatiebeheerder

Nadere informatie

Lokale besluiten als gelinkte Open Data

Lokale besluiten als gelinkte Open Data Lokale besluiten als gelinkte Open Data Over de sessie Mijn overtuigingen voor die van jullie 2 Even kennismaken Programma manager Digitalisering Geen technische achtergrond Jurist Vroeger: Behandelaar

Nadere informatie

OVERZICHT. > Belang en historiek. > Kwaliteit van zorg, de blik vooruit. > Kwaliteit van leven, de blik vooruit. > Vikz.

OVERZICHT. > Belang en historiek. > Kwaliteit van zorg, de blik vooruit. > Kwaliteit van leven, de blik vooruit. > Vikz. OVERZICHT > Belang en historiek > Kwaliteit van zorg, de blik vooruit > Kwaliteit van leven, de blik vooruit > Vikz > Slotwoord 31.01.17 Zorg en Gezondheid 2 WAAROM HET VIP WZC? > Kwaliteit staat hoog

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 4.2 Beleidsthemabeheerder

FUNCTIEFAMILIE 4.2 Beleidsthemabeheerder Doel van de functiefamilie Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen omtrent het thema te initiëren, te stimuleren en te bewaken

Nadere informatie

Diensthoofd overheidsopdrachten. Dienst Administratieve en juridische zaken overheidsopdrachten

Diensthoofd overheidsopdrachten. Dienst Administratieve en juridische zaken overheidsopdrachten Functietitel Diensthoofd overheidsopdrachten Dienst Administratieve en juridische zaken overheidsopdrachten Niveau Av Eerste evaluator Tweede evaluator Diensthoofd administratieve en juridische zaken Algemeen

Nadere informatie

Rol: clustermanager Inwoners

Rol: clustermanager Inwoners Datum opmaak: 2017-08-24 Goedgekeurd door secretaris op: Revisiedatum: Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie Definiëren van de missie, visie en strategie van de cluster inwoners en plannen, organiseren,

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING SENIOR EXPERT (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING SENIOR EXPERT (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal A8a A8b (Loopbaanpad Expertise) 1 2. DOEL De strategie van de organisatie uitdragen en realiseren door vanuit de eigen specifieke kennis en expertise

Nadere informatie

Kortom, van visie naar werkelijkheid!

Kortom, van visie naar werkelijkheid! Wie zijn wij Scopeworks is een internationaal bureau wat zich richt op executive search, interim management en consulting. Ons kantoor is gevestigd in Nederland en vanuit hier worden onze diensten wereldwijd

Nadere informatie

Functiefamilie ET Thematische experten

Functiefamilie ET Thematische experten Functiefamilie ET Thematische experten DOEL Expertise in een materie* en verstrekken aan de administratieve en politieke instanties teneinde hen te ondersteunen bij de besluitvorming en de uitvoering van

Nadere informatie

Wanneer wordt veranderen een succes?

Wanneer wordt veranderen een succes? Wanneer wordt veranderen een succes? Inhoud 1. Iedereen 100% tevreden?...2 2. Hoe als manager een veranderingsproces optimaal ondersteunen?... 2 Inzicht in het veranderingsproces... 3 Een externe partner

Nadere informatie

Beperkt Gebruikerscomité van het Rijksregister van de natuurlijke personen.

Beperkt Gebruikerscomité van het Rijksregister van de natuurlijke personen. Beperkt Gebruikerscomité van het Rijksregister van de natuurlijke personen. 9 april 2008 Verduidelijkende commentaar. Vragen en bijhorende antwoorden. Inhoud 1 Identiteitskaarten. 1.1 Stand van Zaken op

Nadere informatie

Geïntegreerd statistisch programma 2017 van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek

Geïntegreerd statistisch programma 2017 van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek Geïntegreerd statistisch programma 2017 van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek 1. Inleiding Het samenwerkingsakkoord van 15 juli 2014 tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse

Nadere informatie

Functiebeschrijving bibliothecaris nr 520/01

Functiebeschrijving bibliothecaris nr 520/01 1/5 Functiebeschrijving bibliothecaris nr 520/01 Technische Fiche Via aanwerving: contractueel Tijdsregime: voltijds Weddeschaal: A1a-A2a-A3a Afdeling: Vrije Tijd Dienst: Bibliotheek Functietitel: bibliothecaris

Nadere informatie

Bedrijfsnaam: ODB Accountants & Financial Advisers

Bedrijfsnaam: ODB Accountants & Financial Advisers SJABLOON Werken via KdG Gelieve dit ingevulde sjabloon te mailen naar: werken-via-kdg@kdg.be Sollicitaties dienen verstuurd te worden naar de contactgegevens uit de vacature. Functietitel: Accountant/

Nadere informatie

Naar een optimale relatie tussen mens en werk

Naar een optimale relatie tussen mens en werk Naar een optimale relatie tussen mens en werk Wij optimaliseren de mens-werkrelatie In een veranderende omgeving kan uw bedrijf of organisatie niet achterblijven. Meer dan ooit wordt u uitgedaagd om de

Nadere informatie

Bestuursdecreet. Netwerk Klachtenmanagement 28 november 2016 Vlaams Parlement Brussel

Bestuursdecreet. Netwerk Klachtenmanagement 28 november 2016 Vlaams Parlement Brussel Bestuursdecreet Netwerk Klachtenmanagement 28 november 2016 Vlaams Parlement Brussel Beleidscontext Vlaams regeerakkoord Eén Vlaams Bestuursdecreet (minimaal decreten bestuurlijk beleid, deugdelijk bestuur,

Nadere informatie

Functieprofiel: Controller Functiecode: 0304

Functieprofiel: Controller Functiecode: 0304 Functieprofiel: Controller Functiecode: 0304 Doel Bijdragen aan de formulering van het strategische en tactische (financieel-)economische beleid van de instelling of onderdelen daarvan, alsmede vorm en

Nadere informatie

Aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mevrouw drs. C. Van Nieuwenhuizen Postbus EK DEN HAAG. Geachte mevrouw Van Nieuwenhuizen,

Aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mevrouw drs. C. Van Nieuwenhuizen Postbus EK DEN HAAG. Geachte mevrouw Van Nieuwenhuizen, Retouradres: Postbus 16228 2500 BE Den Haag Aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mevrouw drs. C. Van Nieuwenhuizen Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Datum 26 februari 2018 Onderwerp Regeling houdende

Nadere informatie

uw bedrijf ook in acconditie? www.acconavm.nl Ruimte voor ondernemen. Adequate bedrijfsvoering Gedegen administratieve organisatie

uw bedrijf ook in acconditie? www.acconavm.nl Ruimte voor ondernemen. Adequate bedrijfsvoering Gedegen administratieve organisatie Ruimte voor ondernemen. uw bedrijf ook in acconditie? Adequate bedrijfsvoering Gedegen administratieve organisatie Gezonde financiële huishouding accountancy belastingadvies strategisch advies accountantscontrole

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Projectportfoliobeheerder

Functiebeschrijving: Projectportfoliobeheerder Functiebeschrijving: Projectportfoliobeheerder Functiefamilie organisatie ondersteunende functies Voor akkoord Naam leidinggevende Dries Van Den Broucke Datum + handtekening Naam functiehouder Datum +

Nadere informatie

Functiebeschrijving TEAMVERANTWOORDELIJKE CULTUURCENTRUM A1a2a3a

Functiebeschrijving TEAMVERANTWOORDELIJKE CULTUURCENTRUM A1a2a3a Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Waardegestuurd Contractmanagement

Waardegestuurd Contractmanagement Waardegestuurd Contractmanagement Wat is de effectiviteit van úw Inkoop- en Contractmanagement? Augustus 2015 Ontwikkeling in Inkoop & Contractmanagement Uit Onderzoek van de IACCM (International Association

Nadere informatie

Aan de slag met de EFFECTENMONITOR. Startbijeenkomst, 19 maart 2019 Amersfoort

Aan de slag met de EFFECTENMONITOR. Startbijeenkomst, 19 maart 2019 Amersfoort Aan de slag met de EFFECTENMONITOR Startbijeenkomst, 19 maart 2019 Amersfoort AGENDA 1. Achtergrond: Waarom een Effectenmonitor? 2. Ontwikkeling: Hoe is deze tot stand gekomen? 3. Workflow: Welke fasen

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Deskundige Personeel (B1-3) Kerntaken en takengebied

Functiebeschrijving. Deskundige Personeel (B1-3) Kerntaken en takengebied Functiebeschrijving Deskundige Personeel (B1-3) Kerntaken en takengebied Loon- en personeelsadministratie Je bent verantwoordelijk voor een correcte weddeverwerking en werkt hiervoor nauw samen met het

Nadere informatie

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Takenpakketprofiel ( )

Takenpakketprofiel ( ) Takenpakketprofiel (3-2-2017) Bemiddelaar Algemene informatie Nummer profiel Omschrijving profiel C10N Bemiddelaar Doel van de functie Vanuit een specialisatie professioneel advies of begeleiding geven

Nadere informatie

Eerste sessie. Time Management. Quick Win: multitasken Structureel: direct beslissen Toepassingen: Concreet beslissen

Eerste sessie. Time Management. Quick Win: multitasken Structureel: direct beslissen Toepassingen: Concreet beslissen Time Management Sneller, eenvoudiger, productiever! Eerste sessie Extra voordeel voor snelle beslissers! Quick Win: multitasken Structureel: direct beslissen Toepassingen: Concreet beslissen Toepassingen

Nadere informatie

Toelichting. De projectbegeleider van het Projectbureau Herbestemming Kerken begeleidt dit traject.

Toelichting. De projectbegeleider van het Projectbureau Herbestemming Kerken begeleidt dit traject. INFODOCUMENT KANDIDAATSTELLING BEGELEIDINGSTRAJECT HAALBAARHEIDSONDERZOEK VOOR HERBESTEMMING VAN EEN PAROCHIEKERK AANVRAAG IN TE DIENEN UITERLIJK 22 SEPTEMBER 2017 Toelichting Voor wie? Steden/gemeenten

Nadere informatie

Het meten van administratieve lasten in België

Het meten van administratieve lasten in België Federaal Planbureau Economische analyses en vooruitzichten 7 juni 2007 Bureau fédéral du Plan Analyses et prévisions économiques Het meten van administratieve lasten in België Chantal Kegels Joost Verlinden

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement Doel van de functiefamilie Leiden van projecten en/of deelprojecten de realisatie van de afgesproken projectdoelstellingen te garanderen. Context: In lijn met de overgekomen normen in termen van tijd,

Nadere informatie

Slimme IT. Sterke dienstverlening. E-START ONDERSTEUNING OP MAAT VAN LOKALE BESTUREN BIJ E-GOVERNMENT EN ORGANISATIEONTWIKKELING

Slimme IT. Sterke dienstverlening. E-START ONDERSTEUNING OP MAAT VAN LOKALE BESTUREN BIJ E-GOVERNMENT EN ORGANISATIEONTWIKKELING Slimme IT. Sterke dienstverlening. 1 E-START ONDERSTEUNING OP MAAT VAN LOKALE BESTUREN BIJ E-GOVERNMENT EN ORGANISATIEONTWIKKELING 2Dienstverlenende vereniging E-START WAAROM? 3 Lokale besturen komen steeds

Nadere informatie

Functiebeschrijving Deskundige personeelsdienst Gemeente Ravels

Functiebeschrijving Deskundige personeelsdienst Gemeente Ravels Functiebeschrijving Deskundige personeelsdienst Gemeente Ravels Goedgekeurd op:. Handtekening:. versie Functiebeschrijving Dienst Directe leidinggevende Niveau & rang Type functie Salarisschaal Eerste

Nadere informatie

Het beleid rond administratieve lasten kritisch bekeken

Het beleid rond administratieve lasten kritisch bekeken Het beleid rond administratieve lasten kritisch bekeken Prof. dr. Frankie Schram Gastprofessor Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen UA Gastprofessor Instituut voor de Overheid K.U.Leuven Medewerker

Nadere informatie

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van Kinrooi Breeërsesteenweg 146 Postcode en plaats Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI Kinrooi/W65B-SFGE/2016 2 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Begrotingsadviseur

Functiebeschrijving: Begrotingsadviseur Functiebeschrijving: Begrotingsadviseur Functiefamilie organisatie ondersteunende functies 1 1. Context van de functie 1.1. Waarden van de Vlaamse overheid De Vlaamse overheid is een open en wendbare organisatie

Nadere informatie

ALGEMENE ADMINISTRATIE VAN DE FISCALITEIT

ALGEMENE ADMINISTRATIE VAN DE FISCALITEIT De Algemene Administratie van de Fiscaliteit bij de FOD Financiën Carlos SIX Administrateur-generaal van de Fiscaliteit Lid van het managementteam van de FOD Financiën Lid van het Directiecomité Onze missie

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Ingenieur Technische Regulering

Functiebeschrijving: Ingenieur Technische Regulering Functiebeschrijving: Ingenieur Technische Regulering 1 1. Context van de functie 1.1. Missie en waarden VREG De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) staat in voor de regulering,

Nadere informatie

Macrodoelmatigheidsdossier BSc Business Analytics AANVRAAGFORMULIER NIEUWE OPLEIDING. 1. Basisgegevens. Tongersestraat LM Maastricht

Macrodoelmatigheidsdossier BSc Business Analytics AANVRAAGFORMULIER NIEUWE OPLEIDING. 1. Basisgegevens. Tongersestraat LM Maastricht AANVRAAGFORMULIER NIEUWE OPLEIDING 1. Basisgegevens Naam instelling(en) Contactgegevens Universiteit Maastricht School of Business and Economics Tongersestraat 53 6211 LM Maastricht 1 Naam Internationale

Nadere informatie

1 Introductie... 3 2 Uitgevoerde meting... 4 3 Algemene kerncijfers... 5 3.1 Uurtarief... 5 3.2 Aantal... 5 4 Kerncijfers en benaderingen per fase...

1 Introductie... 3 2 Uitgevoerde meting... 4 3 Algemene kerncijfers... 5 3.1 Uurtarief... 5 3.2 Aantal... 5 4 Kerncijfers en benaderingen per fase... Digitale bouwaanvraag Bevraging van de Orde van Architecten 1 Introductie... 3 2 Uitgevoerde meting... 4 3 Algemene kerncijfers... 5 3.1 Uurtarief... 5 3.2 Aantal... 5 4 Kerncijfers en benaderingen per

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Communicatieverantwoordelijke

Functiebeschrijving: Communicatieverantwoordelijke Functiebeschrijving: Communicatieverantwoordelijke Functiefamilie organisatie ondersteunende functies Voor akkoord Naam leidinggevende Datum + handtekening Naam functiehouder Datum + Handtekening 1. Context

Nadere informatie

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden.

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden. 10 vaardigheden 3 Netwerken 7 Presenteren 1 Argumenteren 10 Verbinden Beïnvloeden 4 Onderhandelen Onderzoeken Oplossingen zoeken voor partijen wil betrekken bij het dat u over de juiste capaciteiten beschikt

Nadere informatie

Wendbaarheid binnen de Vlaamse overheid: het witboek open en wendbare overheid

Wendbaarheid binnen de Vlaamse overheid: het witboek open en wendbare overheid Wendbaarheid binnen de Vlaamse overheid: het witboek open en wendbare overheid Dieter Vanhee Programmaverantwoordelijke bestuurlijke vernieuwing Gepresenteerd door Anne van Autreve 16 maart 2018 Den Haag

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING De minister president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en armoedebestrijding

Nadere informatie

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Je hebt als groep ouders een idee van wat je rond cultuur, ouderbetrokkenheid en taalstimulering zou willen doen op de school van je kind(eren)? Dit doe

Nadere informatie

Functiebeschrijving Deskundige PR en Communicatie (B1-B3)

Functiebeschrijving Deskundige PR en Communicatie (B1-B3) Functiebeschrijving Deskundige PR en Communicatie (B1-B3) Doel Beschrijving Coördineren en beheren van het communicatieproces vanuit de organisatie in overleg met de verschillende afdelingen en zo de interne

Nadere informatie

4.1 Simulatie in de analysefase

4.1 Simulatie in de analysefase 1 Bijlage 4 Simulatietechnieken Simulatie is een toetstechniek waarmee door middel van het nabootsen van een bepaalde situatie (bijvoorbeeld een herontworpen bedrijfsproces) in een afgeschermde omgeving

Nadere informatie

Projectverslag 'Capelo'

Projectverslag 'Capelo' Projectverslag 'Capelo' 1. Beleidsvisie en projectdoelstelling Met het oog op het verstrekken van een pensioenraming aan de personeelsleden van 55 jaar en ouder een verplichting opgelegd door het generatiepact

Nadere informatie

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei managing people meeting aspirations Natuurlijke groei geloof Wij hebben een gemeenschappelijke visie pagina - managing people, meeting aspirations Vandaag verhoogt CPM de prestaties op elk niveau van uw

Nadere informatie

Audiovisuele Mediacademie

Audiovisuele Mediacademie Audiovisuele Mediacademie mediarte.be, als spil voor talentmanagement in de audiovisuele sector mediacademie.be, als regisseur, moderator, facilitator en monitor voor talentmanagement in de audiovisuele

Nadere informatie

optimaliseer uw transactionele post voor een betere customer experience

optimaliseer uw transactionele post voor een betere customer experience optimaliseer uw transactionele post voor een betere customer experience De kracht van papier in enkele cijfers 97 % van de Belgen maakt elke dag zijn brievenbus leeg. benut alle troeven van uw transactionele

Nadere informatie

Strategische agenda pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken

Strategische agenda pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken Strategische agenda 2018-2020 pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken Onze missie Wij staan voor goede en betaalbare zorg voor alle inwoners van Nederland. Onze

Nadere informatie

laboratoria mobiele alternatieven

laboratoria mobiele alternatieven laboratoria mobiele alternatieven Wat is Lama? LaMA is een participatief modeltraject dat vertrekt vanuit co-creatie. we brengen één zone in kaart waarbinnen we werken en testen we gaan participatief aan

Nadere informatie

WERKPLUS WAREGEM FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL ADJUNCT - DIRECTEUR

WERKPLUS WAREGEM FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL ADJUNCT - DIRECTEUR WERKPLUS WAREGEM FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL ADJUNCT - DIRECTEUR 2/6 FUNCTIEBESCHRIJVING: Adjunct - Directeur Datum opmaak: 22-01-2012 Door: Nancy Cantens (Mentor consult) Datum bijwerking: Door: Reden

Nadere informatie

Opnemen van een coördinerende functie voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Opnemen van een coördinerende functie voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Initiatiefnemer: Opnemen van een coördinerende functie voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw KOCB Projectomschrijving

Nadere informatie

Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg

Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg 26 september 2018 Inleiding De toekomst is moeilijk te voorspellen. Dit blijkt niet alleen uit disruptieve bewegingen die in het verleden zijn ontstaan, maar ook

Nadere informatie

De discrepantie tussen woonwetgeving en de werking ervan

De discrepantie tussen woonwetgeving en de werking ervan De discrepantie tussen woonwetgeving en de werking ervan Bernard Hubeau & Diederik Vermeir Universiteit Antwerpen 1. Onderzoek private en sociale huur 2. Kwaliteitsvolle regelgeving 3. Wetsevaluerend onderzoek

Nadere informatie

Hoever staat het met de uitvoering van de 13 actiepunten? Graag een opsomming per actiepunt.

Hoever staat het met de uitvoering van de 13 actiepunten? Graag een opsomming per actiepunt. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 182 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 13 februari 2017 aan BART TOMMELEIN VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Fast lane

Nadere informatie