Vrouwen en de Franse Revolutie. Ah het gaat wel, het gaat wel Prent, Duchemin, ca (verz. BNF).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vrouwen en de Franse Revolutie. Ah het gaat wel, het gaat wel Prent, Duchemin, ca. 1790 (verz. BNF)."

Transcriptie

1 Vrouwen en de Franse Revolutie Ah het gaat wel, het gaat wel Prent, Duchemin, ca (verz. BNF).

2 In de 18de eeuw hebben vrouwen niet dezelfde rechten als mannen. Hun statuut verschilt ook grondig naargelang de sociale stand waartoe ze behoren. Net zoals de mannen zijn ze ondergeschikt aan of genieten ze van de voorrechten van de heersende standen. Boerin met herendienst De boerin bezwijkt onder het gewicht van de geestelijkheid en de adel. Prent, Parijs, ca (verz. BNF).

3 Reeds in de 18de eeuw geven deze ongelijkheden aanleiding tot debat. Filosofen zijn overtuigd van de minderwaardigheid van de vrouw (Rousseau). Anderen gaan uit van verschillende niveaus van gelijkheid op domeinen zoals het huwelijk, het onderwijs, het recht op echtscheiding, of zelfs politieke rechten (Diderot, Condorcet). «Wie draagt de broek?, symbool van de strijd tussen de sexen. Prent, 2de helft 18de eeuw (verz. MuCEM, Marseille).

4 De Franse Revolutie Vanaf 1788 doet een zware economische crisis (hongersnood en prijsstijgingen) de politieke problemen nog toenemen. In de geesten leven de ideeën van de Verlichting. Het koningschap bij de gratie Gods wordt heftig betwist. De verklaring van de rechten van de mens en van de burger (1789) geeft hoop op een samenleving met meer gelijkwaardigheid en democratie.

5 Verklaring van de rechten van de mens en van de burger. Prent, Niquet le Jeune, Parijs, ca (verz. BNF).

6 Steun aan de revolutie De vrouwen spelen een actieve rol tijdens de Franse Revolutie. Ongeacht hun politieke strekking of hun werkwijze nemen vrouwen vanaf 1788 volop deel aan protestbewegingen. Ze verschijnen op straat en in politieke vergaderingen. Sommige vrouwen nemen ook de pen ter hand om verandering te bepleiten.

7 Parijse burgeressen schenken hun juwelen aan de grondwetgevende vergadering, 7 september Gouache, J.-B. Lesueur, 1789 (verz. Musée Carnavalet, Parijs).

8 Uit vaderlandsliefde geven jonge arbeidsters geld voor de uitrusting van een soldaat die naar de oorlog vertrekt. Gouache, J.-B. Lesueur, ca.1789 (verz. Musée Carnavalet, Parijs).

9 Armoede veroorzaakt revolutionaire volksopstanden die zich steeds meer uitbreiden en aanhouden tot Meestal geven volksvrouwen de aanzet tot hongerrellen. In hun voetspoor volgen de mannen en krijgen de rellen een politieke betekenis. De sansculotten, een radicale Parijse volksbeweging, steunen de Jacobijnen en het terreurbewind. Zij dragen de rode muts. Prent, Parijs, ca.1789 (verz. BNF).

10 De Parijse dames trekken op naar Versailles Prent, ca (verz. BNF). Op 5 oktober 1789 brengt een gewapende volksopstand met in hoofdzaak vrouwen de koning van Versailles terug naar Parijs. Deze bijzonder bewogen dag vormt het onderwerp van talrijke tekeningen.

11 «De voorhoede van vrouwen die naar Versailles trekken. Prent, Parijs, ca.1789 (verz. BNF).

12 De koning slaaf of de onderdanen koning; vrouwelijk patriottisme. De koning keert terug naar Parijs op 6 oktober Prent, 1789 (verz. BNF).

13 Tijdens de revolutie groeit de politieke discussie die zowel gematigde als radicale vormen aanneemt. In de politieke salons die vaak door geschoolde vrouwen georganiseerd worden, komen de belangrijkste denkers van de Revolutie bijeen. Overal openen in hoofdzaak mannelijke revolutionaire clubs. Sommige daarvan zijn gemengd en vanaf 1791 ontstaan ook vrouwelijke clubs. Vanaf 1793 worden ze echter te radicaal beschouwd en verboden.

14 Marie-Jeanne, bijgenaamd Manon Phlipon, echtgenote van J.-M. Roland de la Platière, is republikeins. Zij heeft een salon waar de belangrijkste revolutionaire denkers en Girondijnse voormannen samenkomen. Samen met haar man wordt ze in hechtenis genomen door de Jacobijnen en op 8 november 1793 sterft ze onder de guillotine. Prent, C. Le Vachez, ca.1799 (verz. BNF).

15 Vanaf de stichting in mei 1793, speelt de club van de republikeinse burgeressen een actieve rol in het politieke leven. Hij steunt de val van de Girondijnen en de komst van de Terreur. Vrouwen moeten de wapens opnemen om de Revolutie te steunen. Gouache, J.-B. Lesueur, ca.1793 (verz. Musée Carnavalet, Parijs).

16 Vanaf de tribunes van de volksvergaderingen proberen vrouwen te wegen op de besluitvorming. Jakobijnse breisters spreken de afgevaardigden toe vanop de tribunes van de Conventie. Gouache, J.-B. Lesueur, (verz. Musée Carnavalet, Parijs).

17 Enkele vrouwen nemen de pen ter hand om de Revolutie en de rechten van de vrouw te steunen. Geschriften van Olympe de Gouges, Théroigne de Méricourt, Thérésa Tallien, Atta Palm Palm d Aelders (verz. BNF).

18 Voor vrouwen eisen zij recht op onderwijs, werk, echtscheiding, wapendracht en uitoefening van politieke rechten. Maar deze eisen zijn niet prioritair en krijgen weinig of geen gehoor. Olympe de Gouges (1791) en Condorcet (1791).

19 Strijd tegen de Revolutie Daarentegen nemen ook vrouwen deel aan contrarevolutionaire activiteiten. Zij verdedigen hun eigendom en de privileges van het Ancien Regime, de monarchie en de religie. Zij nemen het op voor de geestelijken die weigeren de eed op de Grondwet af te leggen en beschermen religieuze gemeenschappen tegen revolutionaire plunderingen.

20 Als de incarnatie van de voorrechten van het Ancien Regime en de contrarevolutie, staat koningin Marie-Antoinette symbool voor de reactie van de monarchisten. Gehaat tijdens haar leven blijft ze de vreemdelinge, de Oostenrijkse, de frivole en slechte moeder. Ze sterft onder de guillotine in oktober Marie-Antoinette, koningin van Frankrijk. Prent, S. Gratise, 1793 (verz. BNF).

21 Karikatuur van de Aristocrate die de Revolutie vervloekt, Prent, ca.1790 (verz. BNF).

22 Tijdens de opstand in de Vendée steunen vrouwen het katholieke koninklijke leger dat strijdt tegen de republikeinse troepen. Renée Bordereau bestrijdt het koninklijke, katholieke leger. (Biographie des hommes vivants, t. I, Parijs, Michaud, 1816) Victoire de Donnissan is samen met haar twee echtgenoten één van de figuren van de contrarevolutionaire opstand in de Vendée. Een boerin weigert ballingen uit te leveren en wordt aangehouden. Pitre-Chevalier, La Bretagne moderne, 1860.

23 Zoals in elke burgeroorlog of revolutie zijn vrouwen net als mannen trouwens aanstokers of slachtoffers van geweld. Onder het terreurbewind worden talrijke vrouwen opgepakt en terechtgesteld met de guillotine: adellijke dames, religieuzen maar ook gewone volksvrouwen.

24 «Partiottische tucht» revolutionaire vrouwen geven religieuzen er van langs. Prent, ca.1791 (verz. BNF).

25 «Revolutionair geweld» Prent, ca (verz. BNF). Vrouwen worden op gruwelijke wijze afgeslacht Prent, ca (verz. BNF).

26 In juli 1793 vermoordt de jonge Charlotte Corday Marat. Overtuigd van de Girondijnse zaak beschouwt ze hem als ergste vijand van de jonge Republiek. Als terdoodveroordeelde sterft ze onder de guillotine op 17 juli De Jacobijnen verheffen haar daad tot één van de symbolen van de contrarevolutie. Prent, Napels, ca.1793 (verz. BNF).

27 De verworvenheden De Revolutie haalt de maatschappelijke hiërarchie en de bestuursvormen van het Ancien Regime helemaal overhoop. Een adellijke dame en een religieuze worden terechtgewezen en terug op het goede pad gezet. Prent, ca (verz. BNF).

28 Wat de vrouwen betreft is het bilan zeer mager. Vrouwen verkrijgen geen enkel politiek recht. Ter compensatie verwerven ze wel burgerlijke rechten.

29 1791 : Het huwelijk wordt een burgerlijk contract waarbij de toestemming van de twee partners vereist is : Recht op echtscheiding : Erfenisrecht De scheiding. Gouache, j.-b. Lesueur, ca (verz. Musée Carnavalet, Parijs).

30 Vanaf het einde van de Revolutie bleef het statuut van de vrouw als echtgenote en moeder nog lange tijd ongewijzigd. Pas in de loop van de 20ste eeuw zal de gelijkheid tussen man en vrouw op wettelijk vlak geleidelijk aan werkelijkheid worden.

31 De symbolen van de Revolutie Langzamerhand ontstaat een negatief beeld van de vrouwen die een rol speelden in de Revolutie. Ze worden voorgesteld als abnormaal, gek of gevaarlijk. Karikatuur van een vrouwelijke sansculot. Prent, 1794 (verz. BNF).

32 Maar de Revolutie gebruikt ook het beeld van de vrouw op een positieve manier, als allegorische voorstelling van Gelijkheid en Broederlijkheid (Marianne). Allegorische figuren van de Grondwet, de Vrijheid en Rechtvaardigheid. Tekening, Ch. Monnet, ca.1791, (verz. BNF).

33 Enkele uitzonderlijke revolutionaire vrouwen

34 Olympe de Gouges ( ) Als courtisane en schrijfster veroordeelt Olympe de Gouges met klem het seksisme van de revolutionairen. Als antwoord op de Verklaring van de rechten van de mens en de burger publiceert ze in 1791 de Verklaring van de rechten van de vrouw en burgeres. Ze richt haar verklaring tot de koningin en de Volksvergadering. Zij verdedigt eveneens de afschaffing van de slavernij en de rechten van bastaardkinderen. Als gematigde kiest ze in 1792 het kamp van de Girondijnen. Als vijand van de Jakobijnen sterft ze onder de guillotine op 3 november Olympe de Gouges, Aquarel (verz. Musée du Louvre, Parijs).

35 Théroigne de Méricourt ( ) Théroigne de Méricourt wordt geboren te Luik en kent een woelige jeugd. Vanaf 1789 is ze bijzonder actief als revolutionaire en neemt ze deel aan de belangrijkste rellen. Zij heeft een salon, is lid van verschillende clubs en woont de Grondwetgevende Vergadering bij. Zij kleedt zich als amazone, eist voor vrouwen het recht op om wapens te dragen en te strijden. Wanneer zij waanzinnig wordt verklaard, volgt haar opsluiting in het Hôpital de la Salpêtrière te Parijs in Ze sterft er in Théroigne de Méricourt. Prent, ca.1789 (verz. BNF).

36 Manon Phlipon-Roland ( ) In het salon van de hoogopgeleide Manon Phlipon zijn tijdens de Revolutie alle republikeinse strekkingen vertegenwoordigd die aan bod komen in de Grondwetgevende Vergadering. Wanneer haar man minister van Binnenlandse Zaken wordt (1792) gaat zij de Girondijnen actief steunen. In 1793 wordt ze samen met haar man opgepakt door de aanhangers van Robespierre en op 8 november 1793 sterft ze onder de guillotine. Manon Phlipon, echtgenote van Roland de la Platière, Tekening, ca.1793 (verz. BNF).

37 Thérèse Cabarrus-Tallien ( ) Als dochter van een Spaanse bankier huwde Thérèse Cabarrus met de markies van Fontenay. Ze hield een politiek salon waarin ze een betere opleiding voor meisjes bepleitte. Na tweemaal te zijn opgepakt ( ) huwt ze opnieuw met J.-L. Tallien, een revolutionair politicus die ze aanzet tot gematigdheid en clementie voor de slachtoffers van de Terreur. Door haar tussenkomsten krijgt ze de bijnaam Onze-Lieve-Vrouw van Thermidor. Thérèse Tallien, schilderij, A.T. Umilleu, (Verz. Musée Boucher de Perthes, Abbeville).

38 Fin De vrouwen, gouache, J.-B. Lesueur, ca.1801 (verz. Musée Carnavalet, Parijs).

39 Dit dossier werd gerealiseerd door het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis, Rue du Méridien 10, 1210 Brussel

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenis H2 wetenschappelijke revolutie, verlichting en Franse Revolutie 2tm5 2 De verlichting De samenleving wetenschappelijk

Samenvatting geschiedenis H2 wetenschappelijke revolutie, verlichting en Franse Revolutie 2tm5 2 De verlichting De samenleving wetenschappelijk Samenvatting geschiedenis H2 wetenschappelijke revolutie, verlichting en Franse Revolutie 2tm5 2 De verlichting De samenleving wetenschappelijk De samenleving moest op dezelfde manier worden onderzocht

Nadere informatie

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800 Onderzoeksvraag: Hoe probeerde men tijdens de Franse Revolutie enkele Verlichtingsidealen in praktijk te brengen? Kenmerkende aspect: De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Franse Revolutie

Samenvatting Geschiedenis Franse Revolutie Samenvatting Geschiedenis Franse Revolutie Samenvatting door een scholier 1898 woorden 7 december 2005 6,5 179 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Revolutie: Revolutie = een grote

Nadere informatie

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800 Onderzoeksvraag: Hoe probeerde men tijdens de Franse Revolutie enkele Verlichtingsidealen in praktijk te brengen? Kenmerkende aspect: De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 2007 woorden 29 januari keer beoordeeld. Geschiedenis Sprekend verleden

Samenvatting door een scholier 2007 woorden 29 januari keer beoordeeld. Geschiedenis Sprekend verleden Samenvatting door een scholier 2007 woorden 29 januari 2005 7 334 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden 1 Wat is een revolutie? Een grote verandering in de samenleving in een korte

Nadere informatie

7,2. 1 Wetenschappelijke revolutie. 2 Gevolgen van de wetenschappelijke revolutie. 3 Kenmerken van de verlichting

7,2. 1 Wetenschappelijke revolutie. 2 Gevolgen van de wetenschappelijke revolutie. 3 Kenmerken van de verlichting Samenvatting door een scholier 1776 woorden 11 december 2007 7,2 240 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Geschiedenis samenvatting Hoofdstuk 2; Wetenschappelijke revolutie, verlichting

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 1669 woorden 17 januari 2005 5,6 10 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 3: de Franse Revolutie. Paragraaf 1: het oude Koninkrijk.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door een scholier 1948 woorden 27 mei 2009 6,9 216 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 2 1

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 Samenvatting door een scholier 1659 woorden 4 maart 2002 5,4 22 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De drie fasen van een revolutie: 1.De bestaande regering wordt verdreven

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Hoofdstuk 2 Samenvatting door Y. 1162 woorden 6 september 2012 10 1 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 2.1 In Frankrijk regeerde absolute vorsten. Rond

Nadere informatie

Slaaf krijgt vrijheid (vanaf nu: ex-slaaf) en wordt loonarbeider bij zijn baas (vanaf nu: ex-slavenhouder)

Slaaf krijgt vrijheid (vanaf nu: ex-slaaf) en wordt loonarbeider bij zijn baas (vanaf nu: ex-slavenhouder) Samenvatting door M. 1033 woorden 15 juni 2015 6,7 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 7.1 De verlichting Verlichting is het gevolg van de wetenschappelijke revolutie uit hoofdstuk/tijdvak

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis 4.1

Samenvatting Geschiedenis 4.1 Samenvatting Geschiedenis 4.1 Samenvatting door I. 2014 woorden 18 juni 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 4.1 de pruikentijd A De standenmaatschappij Nederland in verval 17 e eeuw= Nederland rijkste

Nadere informatie

Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015

Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015 Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015 Dit schoolexamen bestaat uit 33 vragen. In totaal kun je hiervoor 54 punten halen. Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De Franse revolutie

Werkstuk Geschiedenis De Franse revolutie Werkstuk Geschiedenis De Franse revolutie Werkstuk door een scholier 1848 woorden 19 april 005 5,1 79 keer beoordeeld Vak Geschiedenis DE FRANSE REVOLUTIE 1. Wat is een revolutie?. Wat waren de oorzaken

Nadere informatie

De vele nieuwe ontdekkingen in de wetenschap in de nieuwe tijd heet de wetenschappelijke revolutie. Er was een nieuwe manier van onderzoeken:

De vele nieuwe ontdekkingen in de wetenschap in de nieuwe tijd heet de wetenschappelijke revolutie. Er was een nieuwe manier van onderzoeken: Samenvatting door Sven 1783 woorden 18 februari 2018 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Paragraaf 1: De vele nieuwe ontdekkingen in de wetenschap in de nieuwe tijd heet de

Nadere informatie

DE VROUWEN EN DE REVOLUTIES VAN DE 18 DE EEUW Eliane Gubin. Archiefcentrum voor vrouwengeschiedenis, Brussel

DE VROUWEN EN DE REVOLUTIES VAN DE 18 DE EEUW Eliane Gubin. Archiefcentrum voor vrouwengeschiedenis, Brussel DE VROUWEN EN DE REVOLUTIES VAN DE 18 DE EEUW Eliane Gubin. Archiefcentrum voor vrouwengeschiedenis, Brussel Foto Efrem Lukatsky, Onlusten op het Onafhankelijkheidsplein te Kiev, februari 2014 Een reeks

Nadere informatie

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800 Onderzoeksvraag: Op welke gebieden wilden de Verlichtingsfilosofen de bestaande maatschappij veranderen? Rationalisme = het gebruiken van gezond verstand (rede/ratio) waarbij kennis gaat boven tradities

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2, Wetenschappelijke revolutie, Verlichting en Franse Revolutie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2, Wetenschappelijke revolutie, Verlichting en Franse Revolutie Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2, Wetenschappelijke revolutie, Verlichting en Franse Revolutie Samenvatting door een scholier 2275 woorden 11 september 2010 6,3 151 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis

Nadere informatie

Lodewijk XVI van Frankrijk: Versailles, 23 augustus 1754 Parijs, 21 januari 1793

Lodewijk XVI van Frankrijk: Versailles, 23 augustus 1754 Parijs, 21 januari 1793 Lodewijk XVI van Frankrijk: Versailles, 23 augustus 1754 Parijs, 21 januari 1793 Lodewijk XVI August van Frankrijk regeerde als koning van Frankrijk en Navarra van 1774 tot 1791 en daarna als koning der

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Het Congres van Wenen hertekent Europa (1815) (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich

Het Congres van Wenen hertekent Europa (1815) (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Voor het Congres van Wenen a. Rond 1750: het Ancien Regime komt ten einde => Enkele kenmerken van het Ancien

Nadere informatie

TIJD VAN PRUIKEN EN REVOLUTIES

TIJD VAN PRUIKEN EN REVOLUTIES TIJD VAN PRUIKEN EN REVOLUTIES Hoofdstuk 4 PARAGRAAF 4.1 Pruikentijd Standenmaatschappij De verlichting VERVAL EN RIJKDOM In de 17 e eeuw was Nederland het rijkste land ter wereld Van stilstand komt achteruitgang

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 1 t/m 10

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 1 t/m 10 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 1 t/m 1 Samenvatting door een scholier 282 woorden 18 januari 29 7,2 21 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden 1 Wetenschappelijke Revolutie Door

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 7 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 7 Toetsvragen Tijdvak 7 Toetsvragen 1 In de Tijd van Pruiken en Revoluties hielden kooplieden uit de Republiek zich bezig met de zogenaamde driehoekshandel. Tussen welke gebieden vond deze driehoekshandel plaats? A

Nadere informatie

Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774

Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774 Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774 Lodewijk XV regeerde als koning van Frankrijk en van Navarra van 1 september 1715 tot zijn dood. Hij besteeg de troon

Nadere informatie

7,8. Samenvatting door A woorden 22 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Start: De vlucht van de koning.

7,8. Samenvatting door A woorden 22 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Start: De vlucht van de koning. Samenvatting door A. 2378 woorden 22 juni 2014 7,8 317 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Start: De vlucht van de koning. Lodewijk XVI en Marie-Antoinette wilde uit Parijs vluchten. Ze

Nadere informatie

TIJDVAK 7 Bepoederde pruiken, bruisende ideeën

TIJDVAK 7 Bepoederde pruiken, bruisende ideeën TIJDVAK 7 Bepoederde pruiken, bruisende ideeën Bepoederde pruiken, bruisende ideeën Tijd van Pruiken en Revoluties 1700-1800 Vroegmoderne Tijd Kenmerkende aspecten Uitbouw van de Europese overheersing,

Nadere informatie

De Verlichting. De Verlichting

De Verlichting. De Verlichting De Verlichting =18 de eeuwse filosofische stroming die de nadruk legt op rationaliteit (zelf nadenken), vrijheid en gelijkheid en dit toepast in alle maatschappelijke velden (politiek, economie, religie

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis H8 Verlichting en revoluties

Samenvatting Geschiedenis H8 Verlichting en revoluties Samenvatting Geschiedenis H8 Verlichting en revoluties Samenvatting door Eva 1814 woorden 12 november 2016 7,2 9 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 8, Verlichting en revoluties 1 De

Nadere informatie

De geschiedenis van vrouwen schrijven en vertellen. Inzetten op gelijkheid. Module van het Archiefcentrum voor Vrouwengeschiedenis.

De geschiedenis van vrouwen schrijven en vertellen. Inzetten op gelijkheid. Module van het Archiefcentrum voor Vrouwengeschiedenis. De geschiedenis van vrouwen schrijven en vertellen Inzetten op gelijkheid Christine de Pisan, 15de eeuw Module van het Archiefcentrum voor Vrouwengeschiedenis. 1 Gelijkheid is nog niet verworven Vrouwen

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis examenkatern De Verlichting

Samenvatting Geschiedenis examenkatern De Verlichting Samenvatting Geschiedenis examenkatern De V Samenvatting door L. 2225 woorden 18 mei 2017 5,7 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo De V 6vwo 1. De V In de 17 e eeuw vond de wetenschappelijke

Nadere informatie

Definitie Kant: De bevrijding van de mens uit de onmondigheid waaraan hij zelf schuldig is.

Definitie Kant: De bevrijding van de mens uit de onmondigheid waaraan hij zelf schuldig is. Samenvatting door F. 1790 woorden 27 februari 2015 4.4 9 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Historische context: De verlichting 4.1 De verlichting (1650-1789) Definitie Kant: De bevrijding

Nadere informatie

Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643

Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643 Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september 1601 - Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643 Lodewijk XIII, bijgenaamd de Rechtvaardige (le Juste), koning van Frankrijk van 1610 tot aan zijn dood,

Nadere informatie

Opdracht Geschiedenis De Franse Revolutie

Opdracht Geschiedenis De Franse Revolutie Opdracht Geschiedenis De Franse Revolutie Opdracht door een scholier 3168 woorden 21 februari 2003 6 706 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Wij hebben voor het vak geschiedenis het hoofdstuk de

Nadere informatie

De frontlinie van de verbeelding

De frontlinie van de verbeelding De frontlinie van de verbeelding Waar vechten wij als kunstenaars tegen? En waar vechten wij als kunstenaars voor? Het antwoord op deze vraag ligt deels in de geschiedenis van progressieve kunst zelf.

Nadere informatie

Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824

Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824 Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824 Kasteel van Versailles Koning van Frankrijk Co-vorst van Andorra Periode : 1814-1824 Voorganger: Napoleon

Nadere informatie

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 Tijdvak Jagers en boeren; van de eerste mensen 3000 v. C. prehistorie; van de eerste mensen - 3000 v.c. Samenlevingstype: eerst jagers/verzamelaars,

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013. Staat en Natie. Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen.

SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013. Staat en Natie. Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen. SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013 Staat en Natie Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen. In de 17 e en de 18 e eeuw ontstond er in Europa een politieke en filosofische stroming,

Nadere informatie

7,7. Samenvatting door een scholier 2647 woorden 6 maart keer beoordeeld. Geschiedenis 3.2 HET ANCIEN RÉGIME

7,7. Samenvatting door een scholier 2647 woorden 6 maart keer beoordeeld. Geschiedenis 3.2 HET ANCIEN RÉGIME Samenvatting door een scholier 2647 woorden 6 maart 2018 7,7 6 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 3.2 HET ANCIEN RÉGIME Frankrijk in de 18e eeuw werd gekenmerkt door: Absolutisme De macht van

Nadere informatie

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT Wie zei: Het is mijn taak om dit land goed te besturen. Maar al die ministers moeten zich er niet mee bemoeien. 1. koning Willem I 2. koning Willem II 3. koning

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Historische context. Verlich/ngsideeën en de democra/sche revolu/es

Historische context. Verlich/ngsideeën en de democra/sche revolu/es Historische context Verlich/ngsideeën en de democra/sche revolu/es 1650 1848 Kenmerkende aspecten 23. Het streven van vorsten naar absolute macht 26. Wetenschappelijke revolu/e 27. Ra/oneel op/misme en

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Verlichting en revoluties

Samenvatting Geschiedenis Verlichting en revoluties Samenvatting Geschiedenis Verlichting en revol Samenvatting door een scholier 2699 woorden 15 oktober 2016 6,7 6 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 4 verlichting en revol (1650-1848) 4.1 De verlichting

Nadere informatie

Karel VI van Frankrijk: Parijs, 3 december 1368 aldaar, 21 oktober 1422

Karel VI van Frankrijk: Parijs, 3 december 1368 aldaar, 21 oktober 1422 Karel VI van Frankrijk: Parijs, 3 december 1368 aldaar, 21 oktober 1422 Koning van Frankrijk Periode: 16 september 1380-21 oktober 1422 Voorganger: Karel V Opvolger: Karel VII Karel VI, bijgenaamd de Waanzinnige

Nadere informatie

Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3

Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3 Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Marco Harmsen 13 oktober 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/67292 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 7

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 7 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 7 Samenvatting door een scholier 2069 woorden 2 juli 2017 0 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats 7.1 Kenmerkend aspect: Rationeel optimisme en toepassing

Nadere informatie

De franse revolutie vmbo12

De franse revolutie vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 10 july 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/62187 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Terugkijken: Bij de ene revolutie ontstaat een nieuw en onafhankelijk land. Vrijheid is voor de inwoners

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl II

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl II Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. Staatsinrichting van Nederland 1p 1 In 1848 werd de grondwet in Nederland veranderd. Dit had gevolgen voor de machtsverhouding tussen

Nadere informatie

Opbaring van de gevalle\nen in Maart, 1848 Adolph (von) Menzel, 1848 Olieverf op doek 45 cm 63 cm Hamburger Kunsthalle

Opbaring van de gevalle\nen in Maart, 1848 Adolph (von) Menzel, 1848 Olieverf op doek 45 cm 63 cm Hamburger Kunsthalle Opbaring van de gevalle\nen in Maart, 1848 Adolph (von) Menzel, 1848 Olieverf op doek 45 cm 63 cm Hamburger Kunsthalle 1848 Parlement van Frankfurt Habsburg en 1848 Jeugdige strijders op de barricade in

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Historische Context De Verlichting

Samenvatting Geschiedenis Historische Context De Verlichting Samenvatting Geschiedenis Historische Context De Verlichting Samenvatting door een scholier 2650 woorden 23 maart 2017 7,6 18 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Historische context: De Verlichting 1: Een

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis H7 de wereld op zijn kop

Samenvatting Geschiedenis H7 de wereld op zijn kop Samenvatting Geschiedenis H7 de wereld op zijn kop Samenvatting door een scholier 1647 woorden 5 november 2012 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Op weg naar mensenrechten en guillotine Thomas Paine (1737-1809

Nadere informatie

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid individuele vrijheid participatie gelijke rechten solidariteit waardigheid Basisrechten Santé België is een rechtsstaat en een democratie die ieders mensenrechten e De Staat garandeert de naleving van

Nadere informatie

Samenstelling De eerste versie werd in 1988 gepubliceerd en was samengesteld door: Henk Innemee Sandra Niekerk Aad Roeleveld Barend Bode

Samenstelling De eerste versie werd in 1988 gepubliceerd en was samengesteld door: Henk Innemee Sandra Niekerk Aad Roeleveld Barend Bode Inhoud 1 Oorzaken van de Franse Revolutie 4 2 Verloop van de Franse Revolutie 16 Vormgeving Hannie van den Berg Grafische Vormgeving en DTP Samenstelling De eerste versie werd in 1988 gepubliceerd en was

Nadere informatie

GESCHIEDENIS SO3 TV

GESCHIEDENIS SO3 TV GESCHIEDENIS SO3 TV 2 2014-2015 Dit schoolexamen bestaat uit 42 vragen. Bij meerkeuze vragen antwoorden met hoofdletter schrijven. Geef niet meer antwoorden dan er worden gevraagd. Als er bijvoorbeeld

Nadere informatie

(Uit: mensenrechteneducatie in het vak geschiedenis: leerlijn genderongelijkheid)

(Uit: mensenrechteneducatie in het vak geschiedenis: leerlijn genderongelijkheid) (Uit: mensenrechteneducatie in het vak geschiedenis: leerlijn genderongelijkheid) THEMA Sluit aan bij Mensenrechten/ kinderrechten Doel Niveau Type Duur Materiaal Voorbereiding Doelstellingen Vakgebonden

Nadere informatie

Tijd van burgers en stoommachines De sociale kwestie.

Tijd van burgers en stoommachines De sociale kwestie. Onderzoeksvraag: Waardoor ontstonden het liberalisme en het socialisme, en hoe dachten liberalen en socialisten over de sociale kwestie? Kenmerkende aspect: De opkomst van de politiek maatschappelijke

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1691 woorden 20 juni keer beoordeeld. Geschiedenis

Samenvatting door een scholier 1691 woorden 20 juni keer beoordeeld. Geschiedenis Samenvatting door een scholier 1691 woorden 20 juni 2010 8 13 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 7: De wereld op zijn kop. (Tijd van pruiken en revoluties: 1700-1800) 7.1: Op weg naar

Nadere informatie

Werkblad Introductie. 1. WAT GEBEURT HIER? Hieronder staan beelden uit de film. Maak er zelf korte bijschriften bij.

Werkblad Introductie. 1. WAT GEBEURT HIER? Hieronder staan beelden uit de film. Maak er zelf korte bijschriften bij. Werkblad Introductie 1. WAT GEBEURT HIER? Hieronder staan beelden uit de film. Maak er zelf korte bijschriften bij. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 2. PETJE OP, PETJE AF: WAAR OF NIET? Zijn de volgende zinnen

Nadere informatie

- Nieuwe Tijd provinciën onder Karel V. - Habsburgse of Spaanse Nederlanden : noorden scheurt zich af Republiek in noorden

- Nieuwe Tijd provinciën onder Karel V. - Habsburgse of Spaanse Nederlanden : noorden scheurt zich af Republiek in noorden Vlaams geduld over Schelde-uitdieping is op Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de Belgische Revolutie p. 44-56 De Vlaamse minister-president Kris Peeters heeft de Nederlandse ambassadeur in België

Nadere informatie

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u?

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u? Landenspel Korte omschrijving werkvorm: In deze opdracht wordt de klas verdeeld in vijf groepen. Iedere groep krijgt een omschrijving van een land en een instructie van de opdracht. In het lokaal moeten

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

Het Huis Ducale. Brussel

Het Huis Ducale. Brussel Het Huis Ducale Brussel Het Maison Ducale, of Hertogelijk Huis, werd gebouwd in 1779 en ligt aan de Hertogstraat 11, een residentiële verkeersader van de Koninklijke Wijk, een van de meest prestigieuze

Nadere informatie

Tom Van der Beken

Tom Van der Beken Tom Van der Beken leerkrachttomvdb@gmail.com INHOUDSVRAGEN LEERSTOF 1. FRANKRIJK & LODEWIJK XIV 2. ENGLAND & GELOOF 3. ONDERZOEKSVRAAG Wat is de verhouding tussen VORSTEN en de STANDEN in England in 17de

Nadere informatie

Toespraak van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander

Toespraak van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander Toespraak van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander Een contrast over de overheid. Leden van de Staten-Generaal, 2 3 4 Drieslag Contrast: in het klein en in het groot. Contrast over verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Dandy. Fat of Pronker. 18 e eeuwse voorloper/variant: Macaroni Zie tekst: Yankee Doodle. Maar Dandy is iets van na de Franse Revolutie

Dandy. Fat of Pronker. 18 e eeuwse voorloper/variant: Macaroni Zie tekst: Yankee Doodle. Maar Dandy is iets van na de Franse Revolutie Dandy Dandy Fat of Pronker 18 e eeuwse voorloper/variant: Macaroni Zie tekst: Yankee Doodle Maar Dandy is iets van na de Franse Revolutie Joachim Murat, Franse Koning van Napels, de "Dandy Koning" Karikatuur

Nadere informatie

5,7. Opdracht door een scholier 1331 woorden 3 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Wat staat er in dit werkstuk?

5,7. Opdracht door een scholier 1331 woorden 3 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Wat staat er in dit werkstuk? Opdracht door een scholier 1331 woorden 3 december 2001 5,7 56 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Wat staat er in dit werkstuk? Dit werkstuk gaat over de Spaanse Burgeroorlog (1936 1940) en dan voornamelijk

Nadere informatie

Een nieuwe manier van onderzoeken: observeren, experimenteren en redeneren

Een nieuwe manier van onderzoeken: observeren, experimenteren en redeneren Samenvatting door een scholier 4353 woorden 2 mei 2016 8,9 8 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Verlichtingsideeën en de democratische revoluties 16501848 Belangrijke kenmerken van de Wetenschappelijke Revolutie

Nadere informatie

4 De Nederlandse opstand

4 De Nederlandse opstand 4 De Nederlandse opstand Kenmerken Nederlanden: * veel water * weinig goede wegen * weinig steden * veel dorpen * aparte gewesten * gewesten zeer zelfstandig Habsburgse Nederlanden 1477-1581 * 17 gewesten

Nadere informatie

Renaissance-onderzoekers: empirisme (waarneming, ervaring, experiment), In Oudheid ook al, maar in Renaissance systematischer.

Renaissance-onderzoekers: empirisme (waarneming, ervaring, experiment), In Oudheid ook al, maar in Renaissance systematischer. Samenvatting door W. 2900 woorden 30 december 2014 7 37 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1 Verlichte ideeën over de ideale samenleving De Wetenschappelijke Revolutie en het empirisme Middeleeuwen: onderzoekers

Nadere informatie

Descartes schreef dat er geen ander land was "où l'on puisse jouir d'une liberté si entière" (waar men een zo volledige vrijheid kan genieten)

Descartes schreef dat er geen ander land was où l'on puisse jouir d'une liberté si entière (waar men een zo volledige vrijheid kan genieten) Verslag 25 mei 2018, Salon der Verdieping: Spinoza s politieke filosofie De bespreking van de politieke filosofie doe ik aan de hand van zijn belangrijkste politieke werk, te weten het Theologisch-politiek

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

7,5. Samenvatting door Lisette 1239 woorden 18 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Russische Revolutie

7,5. Samenvatting door Lisette 1239 woorden 18 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Russische Revolutie Samenvatting door Lisette 1239 woorden 18 april 2017 7,5 7 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Russische Revolutie Meeste mensen zijn boeren/boerinnen in Rusland Ze waren straatarm, ze wisten niks en ze gingen

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Hij was koning van Spanje van 1621 tot 1665, landsheer van de Zuidelijke Nederlanden en koning van Portugal (als Filips III) tot

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje b Bijlage VMBO-KB 2008 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Uit een openbare brief van iemand die zich zorgen maakt over de ontwikkelingen

Nadere informatie

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën.

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën. Beste leerling, Dit document bevat het examenverslag voor leerlingen van het vak geschiedenis vwo, tweede tijdvak (2018). In dit examenverslag proberen we een zo goed mogelijk antwoord te geven op de volgende

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Verlichting Historische Context

Samenvatting Geschiedenis De Verlichting Historische Context Samenvatting Geschiedenis De Verlichting Historische Context Samenvatting door Femke 2708 woorden 21 april 2018 6 5 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden 1.Verlichte ideeën over de

Nadere informatie

Antwoordkernen bij Eureka 6 V: Verlichting en democratische Revoluties

Antwoordkernen bij Eureka 6 V: Verlichting en democratische Revoluties Antwoordkernen bij Eureka 6 V: Verlichting en democratische Revoluties Antwoordkernen zijn vrijwel nooit volledige zinnen. Antwoordkernen geven alleen aan, wat er beslist in het antwoord moet staan. De

Nadere informatie

2,1: Nederlands-Indië, 19 e eeuw

2,1: Nederlands-Indië, 19 e eeuw 2,1: Nederlands-Indië, 19 e eeuw 1830 1870: Javaanse boer werkt voor Nederlandse staat: - cultuurstelsel - Herendiensten van verliespost naar wingewest Vanaf 1870: modern imperialisme particuliere bedrijven

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË

GELIJKE KANSEN IN BELGIË GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. EEN WOORDJE UITLEG Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot een democratie

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo I

Eindexamen filosofie vwo I Opgave 3 Ramadan in de post-seculiere samenleving 12 maximumscore 4 verlichtingsfundamentalisme: laïciteit: verbannen van religie uit openbaar onderwijs en politiek 1 verlichtingsvijandig multiculturalisme:

Nadere informatie

Antwoorden Geschiedenis Standensamenleving 1789 Frankrijk

Antwoorden Geschiedenis Standensamenleving 1789 Frankrijk Antwoorden Geschiedenis Standensamenleving 1789 Frankrijk Antwoorden door een scholier 927 woorden 22 april 2005 5,5 118 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Gechiedenis, par. 1 Vraag 1: Wat voor samenleving

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: De Nederlandse Opstand (1555 1588)

Hoofdstuk 2: De Nederlandse Opstand (1555 1588) Hoofdstuk 2: De Nederlandse Opstand (1555 1588) Geschiedenis VWO 2011/2012 www.lyceo.nl 1555-1588 Politiek: Nederland onafhankelijk Economie: Amsterdam wordt de stapelmarkt van Europa Welke staatsvorm?

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis 51 een nieuw koninkrijk - 52 liberale revolutie gelijkheid voor iedereen

Samenvatting Geschiedenis 51 een nieuw koninkrijk - 52 liberale revolutie gelijkheid voor iedereen Samenvatting Geschiedenis 51 een nieuw koninkrijk - 52 liberale revolutie 1848-53 gelijkheid voor iedereen Samenvatting door een scholier 2412 woorden 8 mei 2010 6,4 20 keer beoordeeld Vak Geschiedenis

Nadere informatie

Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346

Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346 Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346 Lodewijk II van Nevers of Lodewijk I van Vlaanderen, ook Lodewijk van Crécy genoemd, was graaf van Vlaanderen en van Nevers (1322-1346),

Nadere informatie

2 keer beoordeeld 22 maart Sociale filosofie gaat over de maatschappij, het gaat over hoe je een goede samenleving kan hebben.

2 keer beoordeeld 22 maart Sociale filosofie gaat over de maatschappij, het gaat over hoe je een goede samenleving kan hebben. 7,8 Aantekening door Sara 1516 woorden 2 keer beoordeeld 22 maart 2017 Vak Filosofie Methode Durf te denken Hoofdstuk 7 Sociale filosofie. Sociale filosofie gaat over de maatschappij, het gaat over hoe

Nadere informatie

Antwoorden Geschiedenis Hoofdstuk 4

Antwoorden Geschiedenis Hoofdstuk 4 Antwoorden Geschiedenis Hoofdstuk 4 Antwoorden door een scholier 2158 woorden 30 maart 2003 7,1 126 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1 Absolute Macht 1. a Een overeenkomst tussen de Franse monarchie en

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo 2008-II

Eindexamen geschiedenis vwo 2008-II De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië In 1596 bereikte een Nederlandse expeditie onder Cornelis de Houtman Bantam. 2p 1 Leg uit welk verband er bestaat tussen deze expeditie en

Nadere informatie

Het begin van staatsvorming en centralisatie. Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats?

Het begin van staatsvorming en centralisatie. Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats? Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats? Voorbeeld 1: Engeland De bezittingen van de Engelse koning Hendrik II in Frankrijk rond 1180 zijn

Nadere informatie

6. Het ontstaan van het liberalisme

6. Het ontstaan van het liberalisme 6. Het ontstaan van het liberalisme Mijnheer, als je wilt weten wat ik denk dan heb ik helemaal geen schrik om je te zeggen dat van alle gevoelens de vrijheidsliefde mij de waardigste schijnt. Ik ben vrij:

Nadere informatie

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin Examen Geschiedenis Geef de 7 tijdsvakken: Prehistorie :... 3500 v.c Stroomculturen : 3500 v.c 800 v.c Klassieke Oudheid : 800 v.c 500 n.c Middeleeuwen : 500 n.c 1450 n.c Nieuwe tijd : 1450 n.c 1750 n.c

Nadere informatie

Patrice de Mac Mahon: Sully, 13 juli 1808 Château de la Forêt, bij Montargis, 16 oktober 1893

Patrice de Mac Mahon: Sully, 13 juli 1808 Château de la Forêt, bij Montargis, 16 oktober 1893 Patrice de Mac Mahon: Sully, 13 juli 1808 Château de la Forêt, bij Montargis, 16 oktober 1893 Marie Edmé Patrice Maurice graaf de Mac Mahon, hertog van Magenta (Sully, 13 juli 1808 Château de la Forêt,

Nadere informatie

Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660

Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660 Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660 Gaston Jean Baptiste van Frankrijk, hertog van Orléans, prins van Frankrijk. Hij werd geboren als het vijfde kind en derde zoon van

Nadere informatie

Leerdoel Leerlingen herhalen op een speelse manier kennis over het ontstaan en het bestuur van de Republiek.

Leerdoel Leerlingen herhalen op een speelse manier kennis over het ontstaan en het bestuur van de Republiek. HISTORISCHE BLINGO Korte omschrijving werkvorm Deze kennisquiz is een combinatie van Bingo en Lingo. De klas wordt verdeeld in zes teams. Ieder team heeft een bingokaart met daarop negen jaartallen. Het

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I Opgave 2 Religieus recht 7 maximumscore 2 een beargumenteerd standpunt over de vraag of religieuze wetgeving en rechtspraak voor bepaalde bevolkingsgroepen tot cultuurrelativisme leidt 1 een uitleg van

Nadere informatie

Voorzitter, Een aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo en vervolgens op een Joodse supermarkt.

Voorzitter, Een aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo en vervolgens op een Joodse supermarkt. Een aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo en vervolgens op een Joodse supermarkt. Afschuwelijke misdrijven. Aanslagen waar alleen, maar alleen, de terroristen zelf verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Hoop op democratie in het Midden Oosten

Hoop op democratie in het Midden Oosten De Toestand in de Wereld 3 Hoop op democratie in het Midden Oosten Egypte: De kater na de Arabische lente Bas Levinsohn 1 Inleiding Vraagstelling Wat wordt bedoeld met de Arabische lente? Wat is de betekenis

Nadere informatie