De MIVB. Mee op weg naar duurzame ontwikkeling. Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Bruusel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De MIVB. Mee op weg naar duurzame ontwikkeling. www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Bruusel"

Transcriptie

1 De MIVB Mee op weg naar duurzame ontwikkeling Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Bruusel

2 Duurzame ontwikkeling neemt een zeer belangrijke plaats in op het vlak van het openbaar vervoer. De MIVB is zich daarvan volkomen bewust en heeft er dan ook een prioriteit van gemaakt. Als eerste Belgische onderneming voor het openbaar stadsvervoer ondertekende de MIVB in 2003 het Handvest voor duurzame ontwikkeling van de Internationale Unie van het Openbaar Vervoer. Met die ondertekening heeft de onderneming er zich toe verbonden dagelijks te werken aan concrete acties om binnen het Gewest de economische ontwikkeling, de sociale ontwikkeling en de ontwikkeling van het leefmilieu met elkaar te verzoenen. Een onderneming die duurzaam beheert, kan anticiperen op toekomstige wettelijke eisen, potentiële milieurisico s, de toenemende mobiliteitsbehoeften van haar klanten en de evolutie van haar human resources. De MIVB beheert op duurzame wijze... Duurzame mobiliteit is het bestaansrecht van een openbaarvervoermaatschappij. De MIVB is echter ook een onderneming in volle ontwikkeling (60% meer reizigers tussen 1999 en 2005) en één van de grootste werkgevers van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (met meer dan werknemers). De impact op het leefmilieu is aanzienlijk, door haar activiteiten, maar ook via de tewerkstelling en de infrastructuur. Die impact wil de MIVB optimaliseren, maar tegelijk wil de maatschappij haar groei op lange termijn verzekeren.

3 De MIVB zet zich dagelijks in voor duurzame ontwikkeling. Het label «Ecodynamische onderneming» In januari 2003 verbond de MIVB zich ertoe een «Ecodynamische onderneming» te worden. Dat proces omvat maatregelen voor de preventie en het rationeel beheer van afval, sensibiliseringsacties bij het personeel, investeringen om te besparen op water, energie, enz In 2004 behaalde de MIVB het milieulabel voor twee van haar werkplaatsen en in 2005 voor de 68 metro- en premetrostations. Het is de bedoeling tegen 2011 het label te behalen voor alle activiteitenvestigingen van de onderneming. Eén van de aspecten van dit proces is het aanmoedigen van afvalsortering in de metrostations.

4 Minder vervuilend rollend materieel Hoewel het openbaar vervoer nu al ontegensprekelijk minder vervuilt dan de privéwagen, investeert de MIVB in steeds milieuvriendelijkere voertuigen. Dit is nodig voor haar bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van de omgevingslucht, de strijd tegen de opwarming van het klimaat en haar voorbeeldfunctie op dit domein. In 1994 kocht de MIVB 20 bussen aan die op aardgas rijden. Die bussen zullen op middellange termijn worden vervangen door voertuigen op gas van de nieuwe generatie. In 2006 werden de eerste dieselvoertuigen geleverd die voldoen aan de strengste milieunormen inzake uitstoot (Euro 4). Eind 2007 zal het wagenpark van de MIVB 146 dergelijke autobussen tellen. Tegen eind 2007 zal de vloot van de MIVB 146 dergelijke autobussen Euro 4 tellen. Bij de recente bestelling van nieuwe trams werd rekening gehouden met de beheersing van geluidshinder en trillingen om deze vervoerwijze zo goed mogelijk in het stedelijke landschap in te passen. In 2004 sloten de MIVB en het Brussels Instituut voor Milieubeheer overigens een samenwerkingsakkoord over het beheer van de geluidshinder van trams en metro. De opstelling van een geluidskadaster is één van de elementen uit die overeenkomst. Ook het energieverbruik van de voertuigen en de toekomst van propere technologie zijn factoren waaraan bijzondere aandacht wordt besteed. In dit verband gaan economische en milieuverwante voordelen soms samen.

5 Bij de bestelling van nieuwe voertuigen werd rekening gehouden met de beheersing van geluid en trillingen. De MIVB investeert in haar human resources De vrouwen en mannen die bij de MIVB werken vormen het kapitaal van de maatschappij. De onderneming heeft voor hen dan ook opleidingsprogramma s en programma s voor het verbeteren van de vaardigheden opgezet, die steeds aansluiten bij de bestaande behoeften. 268 beroepen en 28 verschillende nationaliteiten komen met elkaar in aanraking bij de MIVB. Een culturele en beroepsmatige diversiteit die een troef vormt bij het uitstippelen van een strategie voor het duurzame beheer van de human resources.

6 De MIVB vervoert op duurzame wijze... In een gewest met meer dan 1 miljoen inwoners, waar jaarlijks meer dan drie miljard kilometer gemotoriseerde verplaatsingen worden afgelegd, vervult het openbaar vervoer een sleutelrol op het vlak van duurzame mobiliteit! Die rol speelt de MIVB met verve, aangezien het aantal klanten tussen 1999 en 2005 met meer dan 60% steeg! De toename is enerzijds het gevolg van het steeds meer dichtslibben van de Brusselse straten. Heel wat reizigers zijn de files danig beu en lijken voor het openbaar vervoer te hebben gekozen. Maar ook de inspanningen die de MIVB leverde om het aantal ritten op te drijven en het reiscomfort te verhogen, lijken hun vruchten af te werpen. Diverse projecten passen in dat beleid voor de permanente verbetering van het aanbod. Een kwaliteitscertificaat voor de tram, de bus en de handelsagentschappen van de MIVB Kwaliteitscertificatie is een managementinstrument dat als doel heeft de dienstverlening aan de klant te optimaliseren. Ze is gebaseerd op de Europese norm EN De MIVB is de eerste Belgische vervoerdienst om in dit proces mee te stappen. Sinds 2002 onderwerpen de drie vervoerwijzen en de handelsagentschappen zich aan permanente kwaliteitscontroles. De criteria voor het toekennen van het label houden rekening met de verschillende aspecten van

7 het traject dat de klant aflegt. Voorbeelden zijn het onthaal, de netheid, de strijd tegen zwartrijden, de stiptheid. In 2005 kregen het geheel van metrostations, de handelsagentschappen en de meeste bovengronds lijnen het certificaat «kwaliteitsservice» opgekleefd. De MIVB streeft naar intermodaliteit Intermodaliteit is een bepalend criterium voor de doeltreffendheid en de kwaliteit van een dienst voor openbaar vervoer. De MIVB heeft dat goed begrepen en biedt haar klanten een brede waaier aan mobiliteitsmogelijkheden aan. In 2005 en 2006 werden een aantal metrostations voorzien van de gepaste infrastructuur om de toegankelijkheid van de perrons voor fietsers te verhogen. De MIVB bezit ook 50 % van de aandelen van de firma Cambio die in het Brussels gewest 16 stations voor car sharing uitbaat.

8 De bezorgdheid om de veiligheid staat centraal in de bekommernissen van de onderneming. Maatregelen voor minder mobiele reizigers De MIVB neemt een sociaal verantwoordelijke houding aan door de toegang tot de verschillende kernen en activiteiten in het stedelijk weefsel te verzekeren voor iedereen, dus ook minder mobiele reizigers. Daarom investeerde de MIVB in liften voor de metrostations en lagevloervoertuigen die beter zijn aangepast voor minder mobiele, en in het bijzonder mindervalide, reizigers. De veiligheid op het net verbeteren, een duurzame verantwoordelijkheid... Het streven naar veiligheid van reizigers en personeel bekleedt een centrale positie in het beleid van de MIVB. Dat streven maakt deel uit van de sociale invulling van duurzame ontwikkeling. Om dat concreet vorm te geven, heeft de MIVB voorzien in een aantal specifieke middelen. De algemene delegatie voor Veiligheid en Controle voert haar beleid voor het beveiligen van het net rond drie pijlers: preventie in samenwerking met het verenigingsleven,

9 ontrading dankzij de aanwezigheid van mensen op het terrein en repressie met ondersteuning van de politie. De MIVB volgt vandaag een originele preventieve benadering in samenwerking met de verenigingen die zich tot jongeren richten. De preventieambassades zijn in de metrostations actief om de dialoog aan te gaan met jongeren die zich in een moeilijke situatie bevinden. Ze willen de contacten stimuleren tussen iedereen die bij de metroruimte betrokken is. Zo zijn er ook de RYP, de Responsible Young Passengers, jongeren die er zich, na een opleiding van de MIVB, toe verbonden hebben om het goede voorbeeld te geven op de weg naar school en blijk te geven van burgerzin wanneer zij het openbaar vervoer gebruiken. Communicatie wordt steeds belangrijker... De MIVB heeft van duurzame ontwikkeling een argument gemaakt in de communicatie met haar klanten én met het grote publiek. De in de herfst van 2005 gelanceerde communicatiecampagne «Wij maken u de toekomst makkelijk» rond duurzame ontwikkeling ontving van de media de speciale Environment & Energy Award De kern van het communicatieproces bestaat uit het streven van de MIVB om haar partners te betrekken bij de projecten die worden opgezet. Het uitgewerkte Stuurplan voor duurzame ontwikkeling werd voor advies voorgelegd aan de personeelsleden, maar ook aan alle andere betrokken partijen.

10 Een openbaarvervoermaatschappij moet er vanzelfsprekend op toezien dat ze zich goed in het stedelijke landschap integreert. Optimale en regelmatige communicatie met de buurtbewoners van de exploitatievestigingen en het vervoernet is daarvoor onontbeerlijk. De MIVB streeft er voortdurend naar haar preventieve communicatie te verbeteren, zoals de communicatie die gebeurt voordat er werken worden opgestart of voordat er lijnen of exploitatievestigingen worden aangepast. De verschillende diensten van de MIVB staan weliswaar in voor de follow-up van de klachten, maar toch wordt voortdurend getracht om problemen te voorkomen en met de betrokkenen overleg te plegen vóór er projecten worden opgezet. Zo worden er bijvoorbeeld vooraf infoblaadjes uitgedeeld in wijken waar bepaalde werken worden opgestart, klachten kunnen naar een bepaald adres worden gestuurd, enz. Een Stuurplan voor duurzame ontwikkeling voor In 2006 stelde de MIVB een actieplan voor duurzame ontwikkeling op. Dat plan bestrijkt een periode van vijf jaar en structureert de acties die zullen worden opgezet. Het omvat een dertigtal voorschriften over de uitdagingen op het vlak van beleid, technologische vernieuwing, duurzame consumptie, economische groei, duurzame mobiliteit en levenskwaliteit op het werk.

11 Duurzame ontwikkeling heeft een toekomst, de MIVB ook... Een onderneming die duurzaam beheert, handelt vandaag met het oog op morgen. Ze zorgt voor evenwicht tussen de sociale, de maatschappelijke, de milieuverwante en de economische dimensie, allemaal in combinatie met de economische groei van de onderneming. De acties voor duurzame ontwikkeling die de MIVB opzet, tasten de groei van de onderneming niet aan. Integendeel, ze lijken die groei te versnellen. De MIVB zal blijven voortwerken aan dat proces, gebaseerd op een strategie die in al haar activiteiten is ingepast. Omdat een duurzame onderneming een onderneming met burgerzin is, die op gezonde wijze wordt beheerd en waar het leuk werken is. Meer info? MIVB en duurzame ontwikkeling

12 Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel Gulde Vlieslaan Brussel Verantwoordelijke uitgever: J.P. Alvin - Gulden Vlieslaan Brussel

DE MIVB. Mee op weg naar duurzame ontwikkeling. www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel

DE MIVB. Mee op weg naar duurzame ontwikkeling. www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel DE MIVB Mee op weg naar duurzame ontwikkeling www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel Duurzame ontwikkeling neemt een zeer belangrijke plaats in op het vlak van het openbaar

Nadere informatie

Inspiratiecolloquium : De toegankelijkheid van het openbaar vervoernet

Inspiratiecolloquium : De toegankelijkheid van het openbaar vervoernet Inspiratiecolloquium : De toegankelijkheid van het openbaar vervoernet Document opgesteld door Brussel Mobiliteit, Smarteam en Stratec. Hoe een concrete strategie voor de toegankelijkheid van het MIVB-net

Nadere informatie

Samenvatting van de studie uitgevoerd door CO 2 logic in opdracht van de MIVB

Samenvatting van de studie uitgevoerd door CO 2 logic in opdracht van de MIVB Vergelijking van de CO 2 -uitstoot per vervoermiddel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Samenvatting van de studie uitgevoerd door CO 2 logic in opdracht van de MIVB 100% Gerecycleerd papier Januari

Nadere informatie

Enquête. Dienstregeling naleven. 12 Test-Aankoop 559 december 2011

Enquête. Dienstregeling naleven. 12 Test-Aankoop 559 december 2011 Enquête Op de drie vervoernetten laat de stiptheid te wensen over. De klanten van De Lijn verlangen ook meer beschutting aan de haltes. En gebruikers van de MIVB zouden zich graag veiliger voelen. N Dienstregeling

Nadere informatie

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Openbaar vervoer is de verzamelnaam voor alle bussen, trams en metro s. Mijn naam is STIMI Ik ben 7 jaar en een grote fan van

Nadere informatie

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BRUSSEL HERADEMT Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest WAAROM EEN LAGE-EMISSIEZONE? Bepaalde vervuilende stoffen afkomstig van

Nadere informatie

Bedrijfsvervoerplannen: ze werken!

Bedrijfsvervoerplannen: ze werken! Bedrijfsvervoerplannen: ze werken! Waarom een bedrijfsvervoerplan opstellen? De bedrijfsvervoerplannen (BVP) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben als doel de overstap te bevorderen van gemotoriseerde

Nadere informatie

De MIVB en Actiris sluiten een samenwerkingsovereenkomst. Persconferentie van dinsdag 5 juni 2012

De MIVB en Actiris sluiten een samenwerkingsovereenkomst. Persconferentie van dinsdag 5 juni 2012 De MIVB en Actiris sluiten een samenwerkingsovereenkomst Persconferentie van dinsdag 5 juni 2012 De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB en Actiris, de Gewestelijke Dienst voor Arbeidsbemiddeling van Brussel,

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI

Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI Ronde tafel Vlaamse Klimaattop 25 oktober 2016 Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI Advies- en ingenieursbureaus Bureaux d ingénierie et de consultance Houston! We have a

Nadere informatie

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST BRUSSEL GAAT ER NL ALWEER OP UIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST Anderlecht, Brussel Stad, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem Versie 11.2015 1 INHOUD EEN

Nadere informatie

De MIVB. Een verantwoordelijke onderneming. www.mivb.be

De MIVB. Een verantwoordelijke onderneming. www.mivb.be De MIVB Een verantwoordelijke onderneming www.mivb.be Inhoud De MIVB, een onderneming met maatschappelijke verantwoordelijkheid... 3 Over het net Het openbaar vervoer centraal in de duurzame mobiliteit...

Nadere informatie

Contactpersoon Fabrice DE CAFMEYER

Contactpersoon Fabrice DE CAFMEYER Goiendag! Om de drie jaar moet elke instelling van publiek of privaat recht die meer dan 100 personeelsleden op dezelfde plaats tewerkstelt in het Brussels Gewest een bedrijfsvervoerplan (BVP) opstellen

Nadere informatie

De toekomst voorbereiden

De toekomst voorbereiden Het milieu beschermen. Afdrukken dit document alleen indien nodig De toekomst voorbereiden Partner in duurzaam vertrouwen SPIE is Europees leider wat betreft diensten in de domeinen van elektriciteit,

Nadere informatie

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-OOST. Stad Brussel, Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node. Versie 11.

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-OOST. Stad Brussel, Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node. Versie 11. BRUSSEL GAAT ER NL ALWEER OP UIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-OOST Stad Brussel, Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node Versie 11.2015 1 INHOUD EEN NIEUW BUSNET WAAROM PRECIES? 1 12 21 : BETERE

Nadere informatie

Duurzaamheid bij VDAB

Duurzaamheid bij VDAB Duurzaamheid bij VDAB De weg naar duurzaamheid De wnaar duurzaamheid 2 3 We zijn de meest duurzame overheidsonderneming binnen de Vlaamse overheid 4 5 6 Interviews directie 7 1.Hoe belangrijk is duurzaamheid

Nadere informatie

Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2. Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan

Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2. Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2 Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan 1 Een bedrijfsvervoerplan? VERPLICHTING VOOR BEDRIJVEN

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE. betreffende de verzoening van de behoeften aan energie en aan zuivere lucht in onze maatschappij

VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE. betreffende de verzoening van de behoeften aan energie en aan zuivere lucht in onze maatschappij VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE betreffde de verzoing van de behoeft aan ergie aan zuivere lucht in onze maatschappij Het Vlaams Parlemt, gelet op de Verkningsnota voor het ergiedebat in het Vlaams Parlemt,

Nadere informatie

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel 69 Stadsperimeter Brussel Helsinki 70 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 600.000 inwoners " Hoofdstedelijke regio : 1.050.000 inwoners " Grootstedelijk gebied: 1.350.000 inwoners o Netwerk " Regionale treinen:

Nadere informatie

Ben jij de nieuwe. Onderstationschef reizigers

Ben jij de nieuwe. Onderstationschef reizigers Ben jij de nieuwe Onderstationschef reizigers Voor NMBS? 1. Functieomschrijving Als onderstationschef reizigers speel je een essentiële rol bij de Belgische Spoorwegen. Je zorgt voor het belangrijkste

Nadere informatie

Actieplan Burgemeestersconvenant

Actieplan Burgemeestersconvenant Actieplan Burgemeestersconvenant Wat is het burgemeestersconvenant? Engagement van 6735 steden en gemeenten Om minimum 20 % CO 2 te gaan besparen tegen 2020 20 % CO 2 over het volledige grondgebied Opmaak

Nadere informatie

Veen, Gaëtan Tel. :

Veen, Gaëtan Tel. : Aanbestedende overheid Gunningswijze Gegevens van de contactpersoon voor elke vraag over dit bijzonder bestek Uiterste datum en uur voor indiening van de offertes Indieningswijze van de offertes Adres

Nadere informatie

Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam

Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam Overzicht basisprincipes Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam De klant staat centraal in alles wat we doen. We zijn betrouwbaar voor

Nadere informatie

Milieu Management V1.4

Milieu Management V1.4 V1.4 Milieu Management Pagina 1 van 6 V1.4 Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN 3 2. INLEIDING 3 3. DOELSTELLING 3 4. BEPALEN PRIORITEITEN 3 5. INKOOP 4 6. MANAGEMENT INFORMATIE 4 7. COMMUNICATIE 5 8. EVALUATIE 6

Nadere informatie

Persconferentie 13/03/2013. Beheerscontract

Persconferentie 13/03/2013. Beheerscontract Persconferentie 13/03/2013 Beheerscontract 2013-2017 De reiziger staat centraal Brigitte GROUWELS, Minister van Openbare Werken en Vervoer Photos des grands projets Adelheid Byttebier, Voorzitster

Nadere informatie

VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS. Informatiedocument dat geen deel uitmaakt van de documenten van het openbaar onderzoek

VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS. Informatiedocument dat geen deel uitmaakt van de documenten van het openbaar onderzoek VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS Informatiedocument dat geen deel uitmaakt van de documenten van het openbaar onderzoek MEER MOBILITEIT IN DE STAD DE METRO KOMT ERAAN NOORDSTATION

Nadere informatie

Emmanuel De Bock en medestanders UITEENZETTING

Emmanuel De Bock en medestanders UITEENZETTING GEMEENTE UKKEL Gemeenteraad Motie van h. De Bock: Indiening van een motie inzake mobiliteit VOORSTEL VAN RESOLUTIE inzake de uitbreiding van de MTB-zone (metro-tram-bus) naar de haltes in de rand om Brusselaars

Nadere informatie

Inleiding. Patrick Bontinck CEO. Alain Hutchinson Voorzitter van de vzw visit.brussels

Inleiding. Patrick Bontinck CEO. Alain Hutchinson Voorzitter van de vzw visit.brussels Activiteitenverslag Inleiding 2014 werd in het kader van de regionalisering van het toerisme als een scharnierjaar aangekondigd. Het is ook een jaar van consolidatie geweest voor het toerisme in Brussel.

Nadere informatie

T&T werd meer dan een decennium geleden door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest benoemd als hefboom gebied of gebied van gewestelijk belang. Het gaat immers om de ontwikkeling van een zeer groot onbebouwd

Nadere informatie

Klein Kasteeltje. KVS Grote Markt. Madou toren

Klein Kasteeltje. KVS Grote Markt. Madou toren 8 2014 2015 2017 8 Voltooiing van de om 2016 Klein Kasteeltje KVS Grote Markt Madou toren Zav el sluiting van de metro 2018 2019 2020 Delacroix De bouwplaats van de omsluiting van de metro van de Kleine

Nadere informatie

STIB Afdeling Security. Stations en burgers: tussen normen en gebruiksvriendelijkheid. Afspraak van de Vooruitgang 2012

STIB Afdeling Security. Stations en burgers: tussen normen en gebruiksvriendelijkheid. Afspraak van de Vooruitgang 2012 STIB Afdeling Security Stations en burgers: tussen normen en gebruiksvriendelijkheid. Afspraak van de Vooruitgang 2012 Inleiding Doelstellingen van de presentatie: De "partnerschapsaspecten" met de omgeving

Nadere informatie

VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS

VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS MEER MOBILITEIT IN DE STAD DE METRO KOMT ERAAN NOORDSTATION ALBERT NIEUW STATION TOOTS THIELEMANS CAPACITEIT 4X CAPACITEIT VAN DE METRO 4X HOGER

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling september 2018

ADVIES. Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling september 2018 ADVIES Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling 2018 20 september 2018 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02 205 68 68 Fax :

Nadere informatie

- ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS

- ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS - ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS 2004 STAAT VAN HET LEEFMILIEU 2011-2014 - CONTEXT - HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 19 gemeenten, 161 km 2 1.163.486 inwoners

Nadere informatie

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Mijn naam is STIMI Openbaar vervoer is de verzamelnaam voor alle bussen, trams en metro s. Ik ben 7 jaar en een grote fan van

Nadere informatie

Smart Belgium Consulting Services

Smart Belgium Consulting Services Smart Belgium Consulting Services Steven Benoit CEO Smart Belgium Consulting Smart Belgium uitdagingen & opportuniteiten Duurzame ontwikkeling Gezondheidszorg Veroudering Infrastructuur Innovaties Smart

Nadere informatie

Gids voor de reiziger

Gids voor de reiziger Gids voor de reiziger Volg de gids www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel Inhoud ZICH VERPLAATSEN IN BRUSSEL blz. 4-8 De MIVB heet u welkom Dag-, avond- en nachtlijnen Andere

Nadere informatie

Syndicale actiefiche De mobiliteit

Syndicale actiefiche De mobiliteit Syndicale actiefiche De mobiliteit Brussel, geweststad, is regelmatig verlamd door verkeersopstoppingen en verstikt door de vervuiling. De bedrijven hebben de mogelijkheid om de verkeersstroom die hun

Nadere informatie

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 3 MAART 2011. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot uitvoering van de ordonnantie van 4 september 2008 ter bevordering van diversiteit

Nadere informatie

Elektrisch rijden is de toekomst

Elektrisch rijden is de toekomst Elektrisch rijden is de toekomst Duurzaam onderweg in Rotterdam www.rotterdam.nl/elektrischrijden Elektrisch rijden neemt een vlucht. Er rijden steeds meer elektrische voertuigen rond. Een positieve ontwikkeling

Nadere informatie

Een geëngageerde onderneming met een beleid gericht op duurzame ontwikkeling

Een geëngageerde onderneming met een beleid gericht op duurzame ontwikkeling Een geëngageerde onderneming met een beleid gericht op duurzame ontwikkeling In 2013 blaast Detry nv 50 kaarsjes uit en maakt ze van de gelegenheid gebruik om er nogmaals op te wijzen dat de onderneming

Nadere informatie

HANDVEST VAN DE VOEDSELHULP

HANDVEST VAN DE VOEDSELHULP OVERLEG VOEDSELHULP HANDVEST VAN DE VOEDSELHULP 1. Inleiding 1. Beschikken over toereikende, adequate en duurzame voeding is een fundamenteel recht dat werd bekrachtigd door de Verenigde Naties. Hun wettelijke

Nadere informatie

Uittreksel van het Jaarlijks Financieel Verslag 2010/2011. Milieuprogramma

Uittreksel van het Jaarlijks Financieel Verslag 2010/2011. Milieuprogramma Uittreksel van het Jaarlijks Financieel Verslag 2010/2011 Milieuprogramma 158 MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN BIJLAGEN MILIEUPROGRAMMA 2012 MILIEUPROGRAMMA BEFIMMO (2012) ALGEMEEN Programma 2010/2011

Nadere informatie

Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1

Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1 Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1 Muriel Van Gompel - Director Retail Banking, Triodos Bank In 1980 zette Triodos Bank een ander bancair model in de

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg 2011 40 Gemeenschapswachten 2001 4 Stewards 2 Beste Koekelbergenaren, Veiligheid is een essentieel recht

Nadere informatie

Bruggen bouwen voor het spoor van de toekomst 29 januari 2013

Bruggen bouwen voor het spoor van de toekomst 29 januari 2013 Bruggen bouwen voor het spoor van de toekomst 29 januari 2013 Joke van Veen Manager Business Development NS Reizigers Dimitri Kruik Manager Veranderprogramma 2012-2015 ProRail De NS strategie De NS strategie

Nadere informatie

Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2. Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan

Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2. Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2 Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan 1 Verplichte bedrijfsvervoerplannen VERPLICHTING VOOR

Nadere informatie

Certificering Kwaliteit Overstapdienst

Certificering Kwaliteit Overstapdienst Thierry Fagnart Kwaliteitsbeheer NMBS Certificering Kwaliteit Overstapdienst 23 maart 2012 Destination mieux Definitie De overstapdienst beoogt het verzekeren van de continuïteit van de verplaatsingen

Nadere informatie

Verschillende geldigheidsperiodes zijn hierbij mogelijk: 1 week, 1, 3 of 12 maanden voor traject- en nettreinkaarten. 15 dagen voor Railflex.

Verschillende geldigheidsperiodes zijn hierbij mogelijk: 1 week, 1, 3 of 12 maanden voor traject- en nettreinkaarten. 15 dagen voor Railflex. Bijkomende toelichting bij de CAO van 12 januari 2010 inzake het woonwerkverkeer en de financiële bijdrage door de werkgever in de vervoerkosten van de werknemers in de sociale werkplaatsen. 1. Woonwerkverkeer

Nadere informatie

Moderne vloot in dienst van de klanten

Moderne vloot in dienst van de klanten Moderne vloot in dienst van de klanten www.stib.be www.mivb.be Moderne vloot in dienst van de klanten De MIVB is in volle expansie. De voorbije jaren steeg het aantal ritten met het Brusselse openbaar

Nadere informatie

27. PUBLIEK BUSSENPARK EN GELUIDSHINDER

27. PUBLIEK BUSSENPARK EN GELUIDSHINDER 27. PUBLIEK BUSSENPARK EN GELUIDSHINDER Deze fiche is voornamelijk gebaseerd op twee studies, de ene in 1998 voor rekening van Leefmilieu Brussel (BIM) met betrekking tot het lawaai van het openbaar vervoer,

Nadere informatie

Klanttevredenheid Doelstellingen Colofon Maatschappelijke doelen RGS Slooptechnieken Samenstelling & ontwerp Tekstbijdrage Cradle to Cradle Drukwerk

Klanttevredenheid Doelstellingen Colofon Maatschappelijke doelen RGS Slooptechnieken Samenstelling & ontwerp Tekstbijdrage Cradle to Cradle Drukwerk Jaargang - 2 Geachte relatie, Het doet ons genoegen het Maatschappelijk Jaarverslag (MJV) over het jaar 2010 te presenteren. Na het eerste jaarverslag over 2009 begint er al iets vertrouwds te leven. Dat

Nadere informatie

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN ZUID-OOST

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN ZUID-OOST BRUSSEL GAAT ER NL ALWEER OP UIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN ZUID-OOST Elsene, Etterbeek, Oudergem, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde Versie 11.2015 1 INHOUD EEN NIEUW

Nadere informatie

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN ZUID-WEST. Anderlecht, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Ukkel, Vorst

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN ZUID-WEST. Anderlecht, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Ukkel, Vorst BRUSSEL GAAT ER NL ALWEER OP UIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN ZUID-WEST Anderlecht, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Ukkel, Vorst Versie 11.2015 1 INHOUD EEN NIEUW BUSNET WAAROM PRECIES? 1 41 43

Nadere informatie

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen in KBC Duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (Corporate Social Responsibility of CSR)

Nadere informatie

Standpunt van Synergrid met betrekking tot electrische voertuigen. Seminarie van 20 april 2010 FOD EKME

Standpunt van Synergrid met betrekking tot electrische voertuigen. Seminarie van 20 april 2010 FOD EKME Standpunt van Synergrid met betrekking tot electrische voertuigen Seminarie van 20 april 2010 FOD EKME INHOUD Voorstelling van Synergrid en de rol van de netbeheerders Integratie van elektrische voertuigen

Nadere informatie

- SAMENVATTENDE NOTA -

- SAMENVATTENDE NOTA - UPDATE VAN DE KOOLSTOFBALANS VAN THALYS 2011 - SAMENVATTENDE NOTA - Thalys heeft de Koolstofbalans (Bilan Carbone ) van zijn activiteit in 2011 up-to-date gemaakt. Hiermee worden de resultaten van de eerste

Nadere informatie

ADVIES. Uitgebracht door de Raad van Bestuur van. 1 april 2019

ADVIES. Uitgebracht door de Raad van Bestuur van. 1 april 2019 ADVIES Ontwerpbesluit 2019/570 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot wijziging van het besluit 2013/129 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 19 december 2013 betreffende

Nadere informatie

Overeenkomst en Provinciaal Veiligheidsoverleg in het openbaar vervoer

Overeenkomst en Provinciaal Veiligheidsoverleg in het openbaar vervoer Overeenkomst en Provinciaal Veiligheidsoverleg in het openbaar vervoer In 2003, werd er door alle veiligheidsactoren van het openbaar vervoer tot een eerste vaststelling overgegaan. Deze actoren zijn hier

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

Referentiedossier ReTiBo De Lijn Fabricom - Fleetsupport

Referentiedossier ReTiBo De Lijn Fabricom - Fleetsupport Referentiedossier ReTiBo De Lijn Fabricom - Fleetsupport Voorwoord Project Retibo (Registratie, Ticketing en Boordcomputer) is een project dat eind 2011 toegekend is geweest aan Fabricom GDF-Suez, dit

Nadere informatie

1 juni 2017 Brussel Peter ANDRIES

1 juni 2017 Brussel Peter ANDRIES 1 juni 2017 Brussel Peter ANDRIES 25% van alle afgelegde kms 66% van de afgelegde kms tijdens de spitsuren Statistische gegevens te verzamelen voor het mobiliteitsbeleid op alle niveaus De discussie over

Nadere informatie

Nieuw mobiliteitsdecreet

Nieuw mobiliteitsdecreet voor mandatarissen 19-02-2012 Yvan Bellaert Afdelingshoofd Marketing & Communicatie Nieuw mobiliteitsdecreet Dia 1 Inhoud De Lijn algemeen Samenwerking Vlaams Gewest Lokale overheden De Lijn Samenwerkingsovereenkomsten

Nadere informatie

3/12/13. Horizon 2020 Challenge 5: klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen

3/12/13. Horizon 2020 Challenge 5: klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen 3/12/13 Horizon 2020 Challenge 5: klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen Mieke Houwen Horizon 2020 : klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen Agenda n Horizon 2020 algemeen n

Nadere informatie

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco Joseph Bradley Christopher Reberger Amitabh Dixit Vishal

Nadere informatie

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland MEMO/08/76 Brussel, 7 februari 2008 Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland 1. Operationeel programma voor

Nadere informatie

Herken de haltes van de MIVB (bus, tram of metro) onder de verschillende tekeningen hieronder.

Herken de haltes van de MIVB (bus, tram of metro) onder de verschillende tekeningen hieronder. Herken de haltes van de MIVB (bus, tram of metro) onder de verschillende tekeningen hieronder. (Zet een kruisje in de cirkeltjes). A. B. C. D. E. F. G. H. Je vindt de antwoorden op bladzijde 23. I. Als

Nadere informatie

BIJLAGE EEN CONCEPT VOOR DUURZAME STEDELIJKE MOBILITEITSPLANNING. bij de

BIJLAGE EEN CONCEPT VOOR DUURZAME STEDELIJKE MOBILITEITSPLANNING. bij de EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.12.2013 COM(2013) 913 final ANNEX 1 BIJLAGE EEN CONCEPT VOOR DUURZAME STEDELIJKE MOBILITEITSPLANNING bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD,

Nadere informatie

Belfius : al 13 jaar inspanningen wat betreft Mobiliteit. Bernard Dehaye Mobiliteitscoördinator Business Mobility Awards 4 juni 2014

Belfius : al 13 jaar inspanningen wat betreft Mobiliteit. Bernard Dehaye Mobiliteitscoördinator Business Mobility Awards 4 juni 2014 Belfius : al 13 jaar inspanningen wat betreft Mobiliteit Bernard Dehaye Mobiliteitscoördinator Business Mobility Awards 4 juni 2014 Een blik in de achteruitkijkspiegel Eind 1997: mijn aanvraag voor een

Nadere informatie

Nota met betrekking tot het artikel 10 Stallestraat

Nota met betrekking tot het artikel 10 Stallestraat Brussel, januari 2010 Nota met betrekking tot het artikel 10 Stallestraat Context Naar aanleiding van een eerste klacht met betrekking tot lawaai en trillingen in hoofdzaak veroorzaakt door de doortocht

Nadere informatie

ADVIES. 13 maart 2017

ADVIES. 13 maart 2017 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie inzake het doeltreffend bestrijden van discriminatie op het vlak van tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 13 maart 2017 Economische en Sociale Raad voor

Nadere informatie

Stad Gent en OCMW Gent gaan voor minder, efficiëntere en duurzamere dienstverplaatsingen

Stad Gent en OCMW Gent gaan voor minder, efficiëntere en duurzamere dienstverplaatsingen Stad Gent en OCMW Gent gaan voor minder, efficiëntere en duurzamere dienstverplaatsingen De Stad Gent (inclusief Onderwijs Gent) en het OCMW Gent hebben een voorbeeldfunctie op vlak van duurzame verplaatsingen

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T GSM Persbericht

Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T GSM Persbericht Cel Externe Communicatie Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T. 02-2773408 GSM 0473-916424 Persbericht Datum: 26 november 2007 Betreft: Bijna 200 indicatoren geven

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Mobiliteit en het MINA-plan 4. Axel Verachtert Planningsgroep MINA-plan

Mobiliteit en het MINA-plan 4. Axel Verachtert Planningsgroep MINA-plan Mobiliteit en het MINA-plan 4 Axel Verachtert Planningsgroep MINA-plan Overzicht 1. Inleiding 2. Milieuproblemen door vervoer 3. Beleidscyclus, MINA-plan 4, MOB-plan 4. raakvlak Omgevingskwaliteit 5. raakvlak

Nadere informatie

De evolutie van de preventie in een Europees kader

De evolutie van de preventie in een Europees kader BBvAG LVII Nationale Dagen voor Arbeidsgeneeskunde Brussel 15 november 2018 De evolutie van de preventie in een Europees kader Luc Van Hamme Adviseur-generaal Arbeidsinspectie-TWW Hoofd van de regionale

Nadere informatie

Globaal Preventieplan Verbeteren van het Welzijn op het werk in een veranderende omgeving

Globaal Preventieplan Verbeteren van het Welzijn op het werk in een veranderende omgeving Globaal Preventieplan 2015 2020 Verbeteren van het Welzijn op het werk in een veranderende omgeving De inzet van ons preventiebeleid: Onze veiligheidsattitude moet een weerspiegeling worden van ons professionalisme

Nadere informatie

Emissievrije mobiliteit

Emissievrije mobiliteit Emissievrije mobiliteit Geen tijd voor dagdromen Huib van Essen 7 juli 2018 Emissies: What s the problem? Luchtvervuiling Vooral fijnstof en NO x Gezondheid hier en nu Locatie uitstoot cruciaal Aandeel

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT VAN 24 APRIL 2014 TOT VASTSTELLING VAN DE MINIMALE INHOUD

KONINKLIJK BESLUIT VAN 24 APRIL 2014 TOT VASTSTELLING VAN DE MINIMALE INHOUD KONINKLIJK BESLUIT VAN 24 APRIL 2014 TOT VASTSTELLING VAN DE MINIMALE INHOUD EN DE STRUCTUUR VAN HET MEERJARENBELEIDSPLAN VAN DE HULPVERLENINGSZONES. (B.S. 12.09.2014) Gelet op de wet van 15 mei 2007 betreffende

Nadere informatie

NEW MOBILITY CONCEPT

NEW MOBILITY CONCEPT NEW MOBILITY CONCEPT Inhoud 1. Fabrikant & Merk 2. Produkt 3. Technische Ontwikkeling 4. Mobiliteitssegment 5. Communicatie 6. Voorbeeld Stuttgart Fabrikant & Merk Doelstelling van de Duitse fabrikant

Nadere informatie

http://www.laurette-onkelinx.be/production/article.php?articleid=42&pressreleaseid...

http://www.laurette-onkelinx.be/production/article.php?articleid=42&pressreleaseid... Page 1 sur 5 Persbericht van 18-04-2011 Beliris start de vernieuwing van het metrostation Kunst-Wet Na 42 jaar dienst, is Kunst-Wet, het drukste station van het Brusselse metronet, aan een grondige opknapbeurt

Nadere informatie

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert?

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert? 06 VRAAG Mobiliteitsdiagnose in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Oktober 2017 Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl Net zoals de meeste Europese grootsteden heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nadere informatie

Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen

Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen Inleiding De FOD Mobiliteit en Vervoer en het Vias-instituut hebben een grote enquête georganiseerd om de mobiliteitsgewoonten

Nadere informatie

De fietsfamilie en de familie van fietsers: Fietsvisie2040

De fietsfamilie en de familie van fietsers: Fietsvisie2040 De fietsfamilie en de familie van fietsers: Fietsvisie2040 Saskia Kluit Directeur Fietsersbond Penningmeester Fietsplatform (Eerste Kamer-lid) De wereld verandert Ontstaan van daily urban systems, maar

Nadere informatie

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Infomoment Ranst 23 september 2015 20u 1 Ranst timing 1. Voorstelling project aan schepencollege + goedkeuring: 12/2 2. werkgroep energie & klimaat: 19/3

Nadere informatie

Traject naar een lange termijnvisie voor het energiebeleid

Traject naar een lange termijnvisie voor het energiebeleid Traject naar een lange termijnvisie voor het energiebeleid Lieven Van Lieshout Econext 8 april 203 Uitdagingen van het energiebeleid Bron: IEA, WEO 202 2 Uitdagingen van het energiebeleid Bron : EC, Impact

Nadere informatie

Ontwikkeling van de interm. tariteit tussen openbaarver

Ontwikkeling van de interm. tariteit tussen openbaarver Ontwikkeling van de interm 2014 2015 2016 tariteit tussen openbaarver 2019 2020 odaliteit en complemen- 2018 voerswijzen Als we het openbaar vervoer echt aantrekkelijk willen maken, moeten de verschillende

Nadere informatie

Een primeur binnen de private bewaking

Een primeur binnen de private bewaking Een primeur binnen de private bewaking Secure Quality Een primeur binnen de private bewaking Inleiding: Waarom het SECURE QUALITY Kwaliteitscharter Private Bewaking? De BVBO 1 stelt met trots haar nieuwste

Nadere informatie

Vertrouwenshandvest. Iedereen verbindt er zich toe. Maart Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel

Vertrouwenshandvest. Iedereen verbindt er zich toe. Maart Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel Vertrouwenshandvest Iedereen verbindt er zich toe Maart 2009 www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel Met dit vertrouwenshandvest gaan we allemaal een verbintenis aan Een handvest

Nadere informatie

Leeftijdsvriendelijke gemeente. Welkom in. Zwijndrecht

Leeftijdsvriendelijke gemeente. Welkom in. Zwijndrecht Leeftijdsvriendelijke gemeente Welkom in Zwijndrecht Wat is een leeftijdsvriendelijke gemeente Geeft iedereen de kans deel te nemen aan alle aspecten van het maatschappelijk leven: alle ouderen hebben

Nadere informatie

Gezondheid & mobiliteit in Deinze 16 december 2016

Gezondheid & mobiliteit in Deinze 16 december 2016 Gezondheid & mobiliteit in Deinze 16 december 2016 Impact gemotoriseerd verkeer Keuze voor auto heeft gevolgen: Fijn stof (transportsector = 1/3 e van fijn stof emissies) CO2 (opwarming atmosfeer) Impact

Nadere informatie

Vergrijzing. Impact en uitdagingen voor de lokale besturen

Vergrijzing. Impact en uitdagingen voor de lokale besturen Vergrijzing Impact en uitdagingen voor de lokale besturen Robert Petit Het departement Research van Dexia heeft een bijzonder interessante studie gepubliceerd voor de gemeentelijke beleidsvoerders die

Nadere informatie

VANDAAG IN VLAANDEREN INDUSTRIEËN CREATIEVE MAPPING EN BEDRIJFSECONOMISCHE ANALYSE

VANDAAG IN VLAANDEREN INDUSTRIEËN CREATIEVE MAPPING EN BEDRIJFSECONOMISCHE ANALYSE CREATIEVE INDUSTRIEËN IN VLAANDEREN VANDAAG MAPPING EN BEDRIJFSECONOMISCHE ANALYSE WAT? WAA 2 WAT ZIJN CREATIEVE INDUSTRIEËN? Het geheel van sectoren en activiteiten die een beroep doen op de input van

Nadere informatie

TAXI S. voor duurzame mobiliteit. De taxisector vandaag en morgen. Pierre Steenberghen, G.T.L. Conferentie E-taxi, Antwerpen 14 november2016

TAXI S. voor duurzame mobiliteit. De taxisector vandaag en morgen. Pierre Steenberghen, G.T.L. Conferentie E-taxi, Antwerpen 14 november2016 TAXI S voor duurzame mobiliteit De taxisector vandaag en morgen Pierre Steenberghen, G.T.L. Conferentie E-taxi, Antwerpen 14 november2016 G.T.L. Nationale Groepering van Taxiondernemingen en van diensten

Nadere informatie

Mijn reis met STIMI Maatscha ppij voor het intercommunaal vervoer te Brussel

Mijn reis met STIMI Maatscha ppij voor het intercommunaal vervoer te Brussel Mijn reis met STIMI Maatscha ppij voor het intercommunaal vervoer te Brussel openbaar vervoer is de verzamelnaam voor alle bussen, trams en metro s. Mijn naam is STIMI ik ben 7 jaar en een grote fan van

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

Cambio - autodelen 5000 cambio-gebruikers in België

Cambio - autodelen 5000 cambio-gebruikers in België - 1 - Cambio - autodelen 5000 cambio-gebruikers in België Cambio is een organisatie die haar auto s ter beschikking stelt voor autodelen. De organisatie werd opgericht op initiatief van Taxistop en is

Nadere informatie

Dienst Logistiek. 1 Dienst Logistiek

Dienst Logistiek. 1 Dienst Logistiek Dienst Logistiek 1 Dienst Logistiek Dienst Logistiek 2 1 VOORSTELLING A. Opdrachten Directie Generaal 1) Ondersteuning 2) Innovatie en verandering De dienst Logistiek biedt logistieke ondersteuning aan

Nadere informatie

INBEGREPEN. VOORBEELD! Ik gebruik een auto gedurende 4 uur WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER?

INBEGREPEN. VOORBEELD! Ik gebruik een auto gedurende 4 uur WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER? www.cambio.be CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? WAT KOST HET JOU? Met cambio reserveer je je auto naar keuze, op het moment dat je hem nodig hebt. Het comfort van een eigen wagen, zonder de bijhorende kopzorgen

Nadere informatie