Cambio - autodelen 5000 cambio-gebruikers in België

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cambio - autodelen 5000 cambio-gebruikers in België"

Transcriptie

1 - 1 - Cambio - autodelen 5000 cambio-gebruikers in België Cambio is een organisatie die haar auto s ter beschikking stelt voor autodelen. De organisatie werd opgericht op initiatief van Taxistop en is actief in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Mobiliteitsclub VAB is partner van cambio. Cambio stelt zijn auto s ter beschikking in 13 Belgische steden. Zowel particuliere klanten als bedrijven maken gebruik van het gevarieerde wagenpark voor de invulling van hun mobiliteit. Cambio groeit. Na zes jaar zijn er gebruikers. 1. Ontstaan en de partners van cambio Het idee om met autodelen te starten, ontstond bij Taxistop in In 2000 richtten Taxistop en cambio Duitsland in ons land cambio België op. Later werd ook VAB partner en in de drie regio s sloten De Lijn, MIVB en de TEC aan. In mei 2002 vond een eerste test plaats in Wallonië. In september werd cambio actief in Namen. De volgende mijlpalen waren de start in Brussel in mei 2003 en de start in Vlaanderen in september Vandaag is cambio actief in de drie gewesten in 13 steden. De gebruikers hebben de beschikking over 190 voertuigen die verspreid staan over 71 opstapplaatsen. Het succes van cambio is te danken aan de goede samenwerking met partners zoals de overheden, de openbaar vervoersmaatschappijen en de mobiliteitsclub VAB. Samenwerking met overheden Op alle bestuursniveaus is de ondersteuning van het autodelen een belangrijke vereiste. Lokale overheden voorzien gereserveerde parkeerplaatsen en promotie. Regionale overheden staan mee in voor de financiering. Maar vooral ook blijvende steun vanuit het regionaal en federaal beleid is zeer belangrijk. Samenwerking met openbaar vervoer In elke regio werkt cambio samen met de openbaar vervoersmaatschappij (De Lijn, MIVB en TEC). Als aandeelhouder steunen ze autodelen door gecombineerde abonnementen en gezamenlijke promotieacties aan te bieden.

2 - 2 - Samenwerking met mobiliteitsclub VAB Mobiliteitsclub VAB levert op basis van haar know-how operationele steun aan cambio. VAB maakt cambio voor de gebruiker steeds bereikbaar door de inschakeling van zijn call-center. Mobiliteit is ook gegarandeerd door pechverhelping van VAB. Promotioneel krijgen VAB-leden een financieel voordeel om lid te worden van cambio. Cambio-klanten krijgen omgekeerd ook een korting als ze zich aansluiten bij VAB. 2. Autodelen maximaliseert onze mobiliteit VAB is vooral bekend voor zijn services die automobiliteit garanderen in binnen- en buitenland. Voor haar klanten is mobiliteit zeer belangrijk. VAB wil deze mobiliteitsbehoefte echter niet verengen tot automobiliteit. In een stedelijke omgeving waar de bescherming van het leefmilieu belangrijk is, ziet VAB autodelen een belangrijke rol spelen. De leefbaarheid van de stad is gebaat met het beperken van het aantal autokilometers, zonder dat we daarmee onze mobiliteit inperken. Fiets, openbaar vervoer of taxi bieden echter niet altijd de juiste oplossing. Op dergelijk moment kan een auto van cambio een oplossing bieden. Mobiliteitsclub VAB ziet cambio met autodelen een mobiliteitsgat invullen. Zonder eigenaar te zijn van een wagen kan men toch vlot over een aangepast voertuig beschikken wanneer het openbaar vervoer, de fiets of de taxi geen alternatief bieden. Cambio - autodelen is een nieuw mobiliteitsconcept dat mobiliteit garandeert en tegelijk de autodruk in een stedelijke omgeving vermindert. Het maximaliseert onze mobiliteit en minimaliseert de milieulast van het autogebruik. Autodelen maximaliseert onze mobiliteit door het mobiliteitsgat in te vullen. Daar waar het openbaar vervoer, fiets of taxi geen alternatief zijn, biedt autodelen een oplossing.

3 - 3 - Autodelen minimaliseert de milieulast van het autogebruik. Autodelen heeft belangrijke voordelen: Het aantal autokilometers neemt sterk af. Wie zijn privé-wagen inruilt voor een lidmaatschap voor autodelen vermindert drastisch zijn autogebruik. Een evaluatie in Amsterdam wijst uit dat ex-autobezitters voorheen km. per jaar aflegden en met autodelen slechts km. per jaar. De auto wordt efficiënter gebruikt. Voor korte trajecten kiezen autodelers alternatieven. Autodelers in België lenen een cambiowagen om langere trajecten van 70 à 80 km af te leggen. 3. De maatschappelijke voordelen van autodelen Er zijn verschillende maatschappelijke argumenten pro autodelen: Milieuvriendelijker. De wagens die beschikbaar zijn bij autodelen zijn steeds recente, en bijgevolg de meest milieuvriendelijke en betrouwbare wagens op de markt. Sinds begin 2007 voldoen alle nieuwe cambio-wagens aan de meest recente Euro 4-norm. Ze zijn uitgerust met een roetfilter. Meer bewuste omgang met mobiliteit. Door de transparante kostenstructuur (alle kosten worden maandelijks zichtbaar op de afrekening en zijn direct gekoppeld aan het gebruik) wordt het routineuze gebruik van de auto gaandeweg vervangen door een bewuste keuze voor het meest geschikte vervoermiddel. De nood aan parkeerplaatsen daalt. Een auto van cambio vervangt zes tot acht privéauto s en doet dus de behoefte aan parkeerplaatsen sterk afnemen.

4 - 4 - Geen eigen wagen Heeft of had eigen wagen Geen nieuwe wagen aangekocht, dankzij lidmaatschap Wagen weggedaan na lidmaatschap Heeft 1 van 2 eigen wagens verkocht na lidmaatshap 4. De succesfactoren van cambio in België Er zijn verschillende factoren die het succes van cambio autodelen bepalen. Vooral de medewerking van de verschillende partners en hun ondersteuning zijn daarbij zeer bepalend: De bereidheid van de lokale overheden om genoeg standplaatsen in te richten. In Gent en Leuven bijvoorbeeld betekende de goede samenwerking een boom voor cambio. Openbaar vervoer of een degelijk fietsnetwerk (inclusief fietsenstallingen aan de standplaats) dat instaat voor de vlotte bereikbaarheid van de standplaatsen. De mooie spreiding van de standplaatsen bepaalt het succes. Decentralisatie van de standplaatsen over zo veel mogelijk verschillende steden, gemeenten, wijken. Hoe breder de spreiding, hoe breder het publiek dat je kan bereiken. Vandaar het succes in Brussel bijvoorbeeld. Er zijn vandaag standplaatsen in 15 van de 19 Brusselse gemeenten. De permanente bereikbaarheid van het callcenter (24 u. op 24 en 7 dagen op 7). Dit creëert een gevoel van zekerheid en van veiligheid bij de klant. Als er iets misloopt, word ik niet aan mijn lot overgelaten. De ondersteuning door de openbaar vervoermaatschappijen. Ze kunnen het autodelen helpen promoten. Autodelen en openbaar vervoer vullen elkaar aan. Daarom is een gezamenlijke promotie voor beide partijen interessant. Prijsbeheersing. Gedurende zes jaar, sinds de start van cambio, zijn de vaste kosten niet en de kilometertarieven nauwelijks gestegen.

5 - 5 - De aanwezigheid van cambio in de verschillende steden. Stad Aantal auto s Aantal standplaatsen Cambio sinds Brussel Mei 2003 Antwerpen 16 6 Feb 2006 Brugge 3 2 Okt 2004 Gent 25 9 Sep 2004 Hasselt 3 2 Aug 2006 Kortrijk 2 1 Feb 2007 Leuven 12 4 Jun 2005 Mechelen 3 2 Okt 2006 Totaal Vlaanderen Liège 11 4 Sep 2003 Louvain-la- 6 2 Jan 2003 Neuve Mons 2 1 Dec 2007 Namen 10 6 Mei 2002 Ottignies 1 1 Juni 2004 Totaal Wallonië Totaal België

6 klanten in België Klantenevolutie voor Brussel, Antwerpen, Leuven, Luik en Namen sinds de opstart. Klantenevolutie van cambio Brussel, cambio Vlaanderen en cambio Wallonië en het totaal aantal gebruikers in België:

7 Kostenvoordeel van autodelen Aan autodelen zijn naast maatschappelijke ook heel wat persoonlijke voordelen verbonden: Grotere flexibiliteit. De gebruiker heeft de keuze uit verschillende modellen. Comfort. De gebruiker moet zich geen zorgen meer maken over het onderhoud van de wagen, of over taks en verzekeringen. Altijd beschikbaar. De auto s zijn 24 u. op 24 en 7 dagen op 7 beschikbaar. Spreiding. De auto s staan verspreid over de verschillende wijken van de stad. In Gent zijn er in totaal 9 standplaatsen in 7 verschillende wijken. Parkeerplaats. Je hebt altijd een eigen parkeerplaats als je terugkomt aan de standplaats. Kostenbesparend. Voor wie de auto vooral gebruikt voor occasionele verplaatsingen, en daarbij op jaarbasis een beperkt aantal kilometers aflegt, is kostenbesparing het belangrijkste argument om over te stappen van een privéauto naar autodelen. Enkele prijsvoorbeelden in het bonustarief (het gemiddelde tarief waar een cambio-klant voor kiest). Reden Boodschappen Familiebezoek Daguitstap Naar zee Auto Opel Corsa 3d (kl.1) Opel Combo (kl. 2) Ford Fiesta 3d (kl.1) NMBS rail pass Duur 3u 4u 12u Afstand 15km 50km 100km prijs 9,00 21,40 46,00 14,20 / persoon Ter vergelijking ook enkele voorbeelden van de kosten verbonden aan het bezit van een eigen wagen: Auto Kleine stadsauto Monovolume Cambio Ford Fiesta, Citroen C3 Renault Scenic, Toyota Corolla Vectra, VW Passat levensduur 8 jaar 8 jaar Gemiddeld/jaar km km De gemiddelde maandfactuur bij cambio in januari 2008 brandstof Diesel Diesel Prijs 340,01 551,83 79,01 /maand* /maand* /maand** * berekening op simulatiemodule op op basis van gegevens van Testaankoop. ** berekening op basis van de facturen van januari 2008.

8 6. Profiel van de gebruiker: particulier en bedrijf Het profiel van de particuliere klant: De cambio-gebruiker woont in een stedelijk gebied waar een sterk aanbod is van openbaar vervoer en taxi s. In de stad hebben files en parkeerproblemen (de wagen kan niet voor de deur staan) het gebruiksnut van een eigen wagen doen dalen. Winkelen doet de gebruiker in de buurt van de woonplaats. Voor het woon-werk verkeer gebruikt hij de fiets of het openbaar vervoer. Autodelen is niet geschikt voor woon-werk verkeer of voor veel korte ritten (kleine boodschappen). Wie aan autodelen doet, gebruikt de wagen in de eerste plaats voor uitstappen op grotere afstand en om socio-recreatieve redenen (familiebezoek, vrije tijd ), en voor grote aankopen. Wie autodeelt wil op de eerste plaats kosten besparen op zijn mobiliteit. Bijkomend wil hij of zij geen zorgen met het wagenonderhoud en parkeerproblemen vermijden. Wie gaat autodelen bezit geen privé wagen of rijdt te weinig met de eigen wagen om de aanschaf daarvan te verantwoorden. Het profiel van de businessklant: Enkele van de eigenschappen van de particuliere klant gelden ook voor de businessklant: Het bedrijf bevindt zich in stedelijk gebied op minder dan 10 minuten van een cambio-standplaats. zowel mensen die dagelijks het openbaar vervoer gebruiken, als dagelijkse fietsers. Wie autodeelt wil op de eerste plaats kosten besparen op zijn mobiliteit. Bijkomend wil hij of zij geen zorgen met het wagenonderhoud en parkeerproblemen vermijden. Specifiek voor bedrijven is autodelen om volgende redenen interessant: Als extra auto, zonder zelf te moeten investeren in een nieuwe wagen. Als alternatief voor werknemers die de eigen wagen gebruiken voor werkopdrachten. Geen of minder eigen parkeerplaatsen nodig op het bedrijf. Het ruime aanbod laat toe het type wagen te kiezen, naargelang de omstandigheden. En tenslotte is er ook het imago van autodelen dat uitstraalt op het bedrijf. Wie autodeelt gaat bewust om met het milieu. Te onthouden is dat er in België momenteel 214 bedrijven klant zijn bij cambio. 70% daarvan zijn KMO s. Cambio autodelen is een initiatief van:

INBEGREPEN. VOORBEELD! Ik gebruik een auto gedurende 4 uur WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER?

INBEGREPEN. VOORBEELD! Ik gebruik een auto gedurende 4 uur WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER? www.cambio.be CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? WAT KOST HET JOU? Met cambio reserveer je je auto naar keuze, op het moment dat je hem nodig hebt. Het comfort van een eigen wagen, zonder de bijhorende kopzorgen

Nadere informatie

INBEGREPEN WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER? Je bent de parkeerproblemen in je buurt beu.

INBEGREPEN WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER? Je bent de parkeerproblemen in je buurt beu. www.cambio.be CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? WAT KOST HET JOU? Met cambio reserveer je je auto naar keuze, op het moment dat je hem nodig hebt. Het comfort van een eigen wagen, zonder de bijhorende kopzorgen

Nadere informatie

Business Aanbod cambio 2014

Business Aanbod cambio 2014 Business Aanbod cambio 2014 Mei 2014 Cambio : auto s à la carte Uw cambio bedrijfswagenpark Moeten u of uw collega s nu en dan op dienstverplaatsing met de wagen? Misschien heeft uw bedrijf of uw dienst

Nadere informatie

rten u are bu efb le

rten u are bu efb le leefbare buurten Gemiddeld gebruik 1 uur/dag Kostprijs: gemiddeld 5.000 /jaar WAT IS AUTODELEN? Meerdere personen maken gedurende een langere periode om beurten gebruik van één of meerdere Wat is autodelen

Nadere informatie

Infomoment ReVa beurs 25 april Dirk Billiet

Infomoment ReVa beurs 25 april Dirk Billiet Infomoment ReVa beurs 25 april 2019 Dirk Billiet Sociale mobiliteit! Een Minder Mobielen Centrale zorgt ervoor dat personen met een mobiliteitsbehoefte dankzij vrijwillige chauffeurs in die behoefte kunnen

Nadere informatie

Hoezo, autodelen? Kom er alles over te weten in deze folder over autodelen

Hoezo, autodelen? Kom er alles over te weten in deze folder over autodelen Hoezo, autodelen? Kom er alles over te weten in deze folder over autodelen Autodelen.Gent WAT is autodelen? Bij autodelen maken meerdere huishoudens en/of rechtspersonen om beurt gebruik van één (of meer)

Nadere informatie

Hoe is het idee van deelwagens ontstaan?

Hoe is het idee van deelwagens ontstaan? 5/12/217 Deelwagens in Harelbeke CAMBIO Hoe is het idee van deelwagens ontstaan? Boekhouding van het wagenpark. Bestuurder Wagen Nrplaat Km begin datum begin Km einde datum eind periode getankte l. verbruik

Nadere informatie

INBEGREPEN WAT KOST HET JOU? ROLSTOELTOEGANKELIJKE DEELAUTO, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER?

INBEGREPEN WAT KOST HET JOU? ROLSTOELTOEGANKELIJKE DEELAUTO, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER? www.cambio.be ROLSTOELTOEGANKELIJKE DEELAUTO, VOOR WIE? WAT KOST HET JOU? Met cambio reserveer je je auto, op het moment dat je hem nodig hebt. Het comfort van een eigen wagen, zonder de bijhorende kopzorgen

Nadere informatie

Wat is cambio autodelen?

Wat is cambio autodelen? Wat is cambio autodelen? * Autodeelsysteem * Wagenpark verspreid over verschillende steden in heel België * Verschillende modellen en types varieert van stad tot stad * 24/24 zonder formaliteiten ter beschikking

Nadere informatie

2. Vervoer van deur tot deur

2. Vervoer van deur tot deur 1.4.5 S-abonnement Dit gratis abonnement is bestemd voor personen die gedomicilieerd zijn in een van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die recht hebben op een leefloon of op een

Nadere informatie

Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen

Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen VSV basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Bart Desmedt, Traject, 18 april 2013 Opportuniteiten om te werken rond mobiliteit

Nadere informatie

9 op 10 automobilisten wil dat elke nieuwe dieselwagen uitgerust is met een roetfilter

9 op 10 automobilisten wil dat elke nieuwe dieselwagen uitgerust is met een roetfilter 9 op 10 automobilisten wil dat elke nieuwe dieselwagen uitgerust is met een roetfilter In april startte mobiliteitsclub VAB een groot milieudebat ter gelegenheid van de Wereldgezondheidsdag. Uitgangspunt

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

25% Algemeen. 66% Tijdens de spitsuren

25% Algemeen. 66% Tijdens de spitsuren 25% Algemeen 66% Tijdens de spitsuren Statistische gegevens te verzamelen voor het mobiliteitsbeleid op alle niveaus De discussie over duurzame mobiliteit aan te moedigen binnen de ondernemingen 4.024

Nadere informatie

Optimalisatie van zakelijke verplaatsingen: Wettelijk en fiscaal kader, goede voorbeelden

Optimalisatie van zakelijke verplaatsingen: Wettelijk en fiscaal kader, goede voorbeelden www.traject.be 17/05/2013 page 1 Optimalisatie van zakelijke verplaatsingen: Wettelijk en fiscaal kader, goede voorbeelden 10/11/2009, Bart Desmedt Optimalisatie van zakelijke verplaatsingen: Wettelijk

Nadere informatie

De grootste autosite van België

De grootste autosite van België De grootste autosite van België De grootste selectie nieuwe en tweedehandswagens in België Persbericht Brussel, 5 januari 2017 Barometer : de tweedehands automarkt in België Analyse door AutoScout24 Overzicht

Nadere informatie

Studiedag elektrische wagens en voertuigen

Studiedag elektrische wagens en voertuigen Studiedag elektrische wagens en voertuigen 31 mei 2012 Autopia vzw Vlaams Steunpunt Particulier Autodelen Inhoud 1. Wat is particulier autodelen 2. Autopia steunpunt particulier autodelen 3. Delen van

Nadere informatie

Project autodelen promoten bij en door lokale overheden

Project autodelen promoten bij en door lokale overheden Project autodelen promoten bij en door lokale overheden Samenvatting Het project autodelen voor en door lokale overheden heeft een dubbele doelstelling. Enerzijds het verhogen van het aantal steden en

Nadere informatie

ELEKTRISCHE VOERTUIGEN VOOR TAXISECTOR. Gent, 26 juni 2018

ELEKTRISCHE VOERTUIGEN VOOR TAXISECTOR. Gent, 26 juni 2018 ELEKTRISCHE VOERTUIGEN VOOR TAXISECTOR Gent, 26 juni 2018 Structuur Achtergrond: Taxi s elektrische voertuigen Een rendabele business case? Voorwaarden Voorbeeld Markttrends tot 2020 Ondersteuning overheid

Nadere informatie

31 Met Velo fietsen: praktisch

31 Met Velo fietsen: praktisch 31 Met Velo fietsen: praktisch VELO APP in real-time opzoeken in welke Velo-stations er beschikbare fietsen of vrije plaatsen zijn zoeken naar een Velo-station of specifieke locatie in Antwerpen en je

Nadere informatie

Particulier autodelen = Kosten delen!

Particulier autodelen = Kosten delen! Particulier autodelen = Kosten delen! Enkele weetjes 88% van de stedelingen bezit een auto Een auto staat gemiddeld 23 u per dag stil (95% van de tijd) Gemiddeld budget voor mobiliteit per huishouden ca.

Nadere informatie

Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2. Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan

Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2. Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2 Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan 1 Een bedrijfsvervoerplan? VERPLICHTING VOOR BEDRIJVEN

Nadere informatie

in Oudenaarde Infomoment + lancering Cambio 18/06/2019

in Oudenaarde Infomoment + lancering Cambio 18/06/2019 in Oudenaarde Infomoment + lancering Cambio 18/06/2019 1 Programma van de avond - Welkom - Wat is autodelen? ~ door Autodelen.net - Autodelen met Cambio ~ door Cambio - Vragen? - Demo Cambio wagens - Receptie

Nadere informatie

* Pegode. * Taxistop. meerdere (gezamenlijke) auto s * Onderling geregeld: particulier * Autodeelaanbieder met of zonder eigen vloot

* Pegode. * Taxistop. meerdere (gezamenlijke) auto s * Onderling geregeld: particulier * Autodeelaanbieder met of zonder eigen vloot Autodelen Voor Iedereen met Rolstoelvriendelijke Auto s 17.03.2016 / Sandrine Vokaer Autodelen? * carpooling * Meerdere personen maken gedurende een langere periode om beurten gebruik van één of meerdere

Nadere informatie

Proefproject Autodelen Beveren

Proefproject Autodelen Beveren Proefproject Autodelen Beveren Pilootproject Vrijdag 14 oktober Geert Houttequiet Dirk Houttequiet Oude zandstraat 25 Kapelanilaan 1 9120 Beveren 9140 Temse geert@houttequiet.be dirk@houttequiet.be Gsm

Nadere informatie

Mobiliteitsclub VAB onderzoek jongeren en mobiliteit

Mobiliteitsclub VAB onderzoek jongeren en mobiliteit 1 Maarten Matienko maarten.matienko @vab.be t 03 210 70 80 m 0495 53 61 42 Jongeren en mobiliteit 13 november 2017 Mobiliteitsclub VAB onderzoek jongeren en mobiliteit Sterke groei van het autogebruik

Nadere informatie

Aanvraag van een/de parkeerkaart(en) «BEDRIJF EN ZELFSTANDIGE»

Aanvraag van een/de parkeerkaart(en) «BEDRIJF EN ZELFSTANDIGE» Koekelberg - Per post : H. Vanhuffelplein 6 - Per fax : 02/414.10.71 - Per mail : bevolking@koekelberg.irisnet.be - Af te geven aan de Dienst Bevolking van het Gemeentehuis Aanvraag van een/de parkeerkaart(en)

Nadere informatie

AUTODELEN in Sint-Niklaas. V.U. Carl Hanssens, Grote Markt 1, Sint-Niklaas

AUTODELEN in Sint-Niklaas. V.U. Carl Hanssens, Grote Markt 1, Sint-Niklaas AUTODELEN in Sint-Niklaas V.U. Carl Hanssens, Grote Markt 1, Sint-Niklaas Waarom AUTODELEN? Sint-Niklaas wordt, net als alle andere centrumsteden in Vlaanderen, geconfronteerd met een nog steeds stijgend

Nadere informatie

Aanvraag van een virtuele parkeerkaart(en) «ONDERWIJS»

Aanvraag van een virtuele parkeerkaart(en) «ONDERWIJS» Koekelberg - Per post : H. Vanhuffelplein 6 - Per fax : 02/414.10.71 - Per mail : bevolking@koekelberg.irisnet.be - Af te geven aan de Dienst Bevolking van het gemeentehuis Aanvraag van een virtuele parkeerkaart(en)

Nadere informatie

AUTODELEN IN GEMEENTE SCHOTEN. Schepen Erik Block 10 nov. 2016

AUTODELEN IN GEMEENTE SCHOTEN. Schepen Erik Block 10 nov. 2016 AUTODELEN IN GEMEENTE SCHOTEN Schepen Erik Block 10 nov. 2016 Ton CO2 CoM: impact transport in Schoten Nulmeting 2011 Opm. snelweg uit nulmeting => 63.340 ton CO 2 Totaal: 146.574 ton CO 2 35 000 30 000

Nadere informatie

Basisopleiding voor Mobiliteitscoördinatoren. Antwerpen, 30 mei 2013

Basisopleiding voor Mobiliteitscoördinatoren. Antwerpen, 30 mei 2013 Basisopleiding voor Mobiliteitscoördinatoren Antwerpen, 30 mei 2013 NMBS» Wie is wie? NMBS Mobility: binnenlands reizigersvervoer NMBS Europe: buitenlands reizigersvervoer NMBS» Enkele cijfers De NMBS-Groep

Nadere informatie

De Standby-reservatie

De Standby-reservatie De Standby-reservatie Standby-reservatie : waarom? De bezetting van de cambio-wagens verandert voortdurend. Denk maar aan reservaties die automatisch geannuleerd worden aan het einde van een rit, aan klanten

Nadere informatie

CARS 2. Mobiliteit. De roadmovie van uw werknemers. Nathalie Van Bauwel

CARS 2. Mobiliteit. De roadmovie van uw werknemers. Nathalie Van Bauwel CARS 2 Mobiliteit De roadmovie van uw werknemers Nathalie Van Bauwel 2 3 4 5 6 7 MAAR 8 Fileleed rond de 2 grootste steden blijft toenemen En - Plots staat BAM-tracé terug in politieke spotlights - Brussel

Nadere informatie

Autodelen bij woningbouwlocaties

Autodelen bij woningbouwlocaties Autodelen bij woningbouwlocaties Inspiratie Jeffrey Matthijs @jeffreymatthijs 20/06/2019 http://www.shared-mobility.rocks/ INTRO WIN WIN - WIN Minder parkeerdruk Autoluwe en kwalitatieve leefomgeving Mobiliteitsaanbod

Nadere informatie

E-car sharing in Zuid - Limburg

E-car sharing in Zuid - Limburg E-car sharing in Zuid - Limburg Visie en toepassing in Zuid Limburg Waarom e-car sharing in Zuid-Limburg? Waarom dit e-car sharing project? o Doorbraak van e-mobility in minder dicht bevolkte gebieden

Nadere informatie

Professionele verplaatsingen:

Professionele verplaatsingen: Professionele verplaatsingen: oplossingen op maat van ieders behoefte Of het nu gaat om je woon-werkverplaatsingen, verplaatsingen voor zakelijke afspraken of voor dienstreizen, wij denken aan jouw mobiliteit.

Nadere informatie

Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2. Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan

Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2. Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2 Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan 1 Verplichte bedrijfsvervoerplannen VERPLICHTING VOOR

Nadere informatie

België dieselland? Automania.be. Hybride en elektrische voertuigen integreren in bedrijfsvloten rendeert

België dieselland? Automania.be. Hybride en elektrische voertuigen integreren in bedrijfsvloten rendeert Automania.be Hybride en elektrische voertuigen integreren in bedrijfsvloten rendeert Gepubliceerd: 08.05.2014 Een studie rond het omslagpunt tussen rijden op benzine, diesel of elektriciteit, onlangs uitgevoerd

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit in de stad Antwerpen

Duurzame mobiliteit in de stad Antwerpen Duurzame mobiliteit in de stad Antwerpen Duurzame mobiliteit in Antwerpen Lokaal Kyotoplan: acties rond energie en mobiliteit Acties duurzame mobiliteit: 1. Acties voor personeel 2. Acties voor burgers

Nadere informatie

Motivatie: Particulier autodelen is een win-win situatie op vele vlakken

Motivatie: Particulier autodelen is een win-win situatie op vele vlakken Opstarten eerste particuliere autodeelgroep te Oostende Motivatie: Particulier autodelen is een win-win situatie op vele vlakken kostendelend voor eigenaar en gebruikers: - een eigen auto is erg duur voor

Nadere informatie

ELEKTRISCH AUTODELEN VOOR GEMEENTEN

ELEKTRISCH AUTODELEN VOOR GEMEENTEN ELEKTRISCH AUTODELEN VOOR GEMEENTEN VORMEN VAN AUTODELEN In Vlaanderen ontstaan steeds meer nieuwe autodeelinitiatieven. Grosso modo kan je de initiatieven opdelen in 1 2 autodeelaanbieders met eigen wagens

Nadere informatie

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer 2014 Ketenanalyse Woon- Werkverkeer Rapportage: KAWWV 2014 Datum: 12 Augustus 2014 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doel... 4 2.1 Data inventarisatie... 4 2.1.1 Zakelijke

Nadere informatie

02 413 02 82 secretary@taxisautolux.be

02 413 02 82 secretary@taxisautolux.be Welkom bij Autolux Autolux Autolux is een taxibedrijf dat in 1934 werd opgericht en dat vandaag marktleider is in België. Het richt zich vooral tot bedrijven en particulieren die een transfer willen tussen

Nadere informatie

Autodeelproject Pegode voor mindervaliden

Autodeelproject Pegode voor mindervaliden Delen van 1 gemeentelijke wagen Particuliere autodeelgroepen In verleden opgestart na een infoavond autodelen 2 actieve particuliere groepen Autodeelproject Pegode voor mindervaliden Duurzame mobiliteit

Nadere informatie

Bedrijfsvervoerplannen: ze werken!

Bedrijfsvervoerplannen: ze werken! Bedrijfsvervoerplannen: ze werken! Waarom een bedrijfsvervoerplan opstellen? De bedrijfsvervoerplannen (BVP) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben als doel de overstap te bevorderen van gemotoriseerde

Nadere informatie

PERSONENWAGENS & BEDRIJFSVOERTUIGEN

PERSONENWAGENS & BEDRIJFSVOERTUIGEN Zaventem, 22 januari 2013 Een nieuw jaar betekent ook weer een nieuwe regelgeving. Na lange discussies en overlegperiodes met de beroepsfederaties is de kogel uiteindelijk door de kerk. In haar Addendum

Nadere informatie

Contactpersoon Fabrice DE CAFMEYER

Contactpersoon Fabrice DE CAFMEYER Goiendag! Om de drie jaar moet elke instelling van publiek of privaat recht die meer dan 100 personeelsleden op dezelfde plaats tewerkstelt in het Brussels Gewest een bedrijfsvervoerplan (BVP) opstellen

Nadere informatie

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer www.alphabet.com Duurzame mobiliteit. Onderzoek naar gedrag en keuzes van leaserijders op gebied van duurzaamheid. Leaserijders steeds milieubewuster.

Nadere informatie

Sinds september 2015 moeten de 65-plussers een jaarabonnement op de MOBIB-kaart aanschaffen.

Sinds september 2015 moeten de 65-plussers een jaarabonnement op de MOBIB-kaart aanschaffen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1439 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 19 juli 2016 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Uitrol MOBIB-kaart

Nadere informatie

#KORTRIJK. EEN SLIMME STAD organisatie DUURZAAM BEDRIJFSVERVOERPLAN 2.0 STAD KORTRIJK

#KORTRIJK. EEN SLIMME STAD organisatie DUURZAAM BEDRIJFSVERVOERPLAN 2.0 STAD KORTRIJK #KORTRIJK EEN SLIMME STAD organisatie DUURZAAM BEDRIJFSVERVOERPLAN 2.0 STAD KORTRIJK #Wie ben ik Stad Kortrijk innovatiemanager Sebastien.Lefebvre@kortrijk.be 056 27 8500 Twitter: @S_L_ De innovatiemanager,

Nadere informatie

& ' & ( # $ % & ' & ( ) - * % ) +&, - -. ) /!0!1!!/, -. )2 3 45 )/& 3 6 07 * ! " #$ % & & ' ( % & & ' ) *+,, *, ' " #! -.

& ' & ( # $ % & ' & ( ) - * % ) +&, - -. ) /!0!1!!/, -. )2 3 45 )/& 3 6 07 * !  #$ % & & ' ( % & & ' ) *+,, *, '  #! -. & ' & (!" # $ % & ' & ( ) - * % ) +&, - -. ) /!0!1!!/, -. )2 3 45 )/& 3 6 07 *! " #$ % & & ' ( % & & ' ) *+,, *, ' " #! -. - /0 - /! 1 2 8 - * 90:1:/4; - 9/!0!1!!/. ;2 3 45 /& 3- (

Nadere informatie

Braderie 25-26-27-28 juni 2015: hoe komt u er bij?

Braderie 25-26-27-28 juni 2015: hoe komt u er bij? Braderie 25-26-27-28 juni 2015: hoe komt u er bij? De Stad Gent, De Lijn en de NMBS doen er alles aan om de weg naar en van het centrum van de stad op een optimale manier te organiseren. We zetten alle

Nadere informatie

Van mens tot mens, van ondernemer tot ondernemer

Van mens tot mens, van ondernemer tot ondernemer Van mens tot mens, van ondernemer tot ondernemer BTW - Gemengd gebruik personenwagen INLEIDING I. Inleiding Nieuw artikel 45 1 Quinquies 1quinquies. Ten aanzien van de uit hun aard onroerende goederen

Nadere informatie

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5.1. Begrip Vroeger werd een firmawagen ter beschikking gesteld aan werknemers die veel beroepsmatige verplaatsingen aflegden. De laatste jaren is het toekenningsgebied

Nadere informatie

3. Kenmerken van personenwagens

3. Kenmerken van personenwagens 3. Kenmerken van personenwagens Tabel 29: Verdeling van personenwagens volgens bouwjaarcategorie Bouwjaar categorie bjcat 1990 en eerder 403.46 3.89 403.46 3.89 1991 tot 1995 997.17 9.62 1400.63 13.52

Nadere informatie

Evaluatieprogramma de Deelauto in Nederland

Evaluatieprogramma de Deelauto in Nederland Evaluatieprogramma de Deelauto in Nederland Samenvatting onderzoeksresultaten Juni 1997 Evaluatieprogramma de Deelauto in Nederland Samenvatting onderzoeksresultaten Juni 1997 Colofon Uitgave: Ministerie

Nadere informatie

Uitbreiding particuliere autodeelprojecten in de 13 centrumsteden. 22/04/2014 Jeffrey Matthijs

Uitbreiding particuliere autodeelprojecten in de 13 centrumsteden. 22/04/2014 Jeffrey Matthijs Uitbreiding particuliere autodeelprojecten in de 13 centrumsteden 22/04/2014 Jeffrey Matthijs Enkele vaststellingen 88% van de stedelingen bezit een auto Een auto staat gemiddeld 23 u per dag stil (95%

Nadere informatie

Fiscaliteit ten dienste van milieuvriendelijke voertuigen. cijfers 2009 nieuwigheden 2010

Fiscaliteit ten dienste van milieuvriendelijke voertuigen. cijfers 2009 nieuwigheden 2010 Fiscaliteit ten dienste van milieuvriendelijke cijfers 2009 nieuwigheden 2010 DIDIER REYNDERS, Vice- Eerste Minister et Minister van Financiën BERNARD CLERFAYT, Staatssecretaris voor Milieufiscaliteit

Nadere informatie

De Belgische automarkt: de eerste trends van 2019

De Belgische automarkt: de eerste trends van 2019 Persbericht Brussel, 26 april De Belgische automarkt: de eerste trends van De Belgische markt van de nieuwe auto s heeft het eerste trimester van boekjaar afgesloten met 155.866 ingeschreven wagens. Wat

Nadere informatie

BTW aftrek voor bedrijfswagens 2013

BTW aftrek voor bedrijfswagens 2013 BTW aftrek voor bedrijfswagens 2013 De Federale Overheidsdienst Financiën heeft in haar Addendum dd 11 december 2012 (BTW-beslissing E.T. 119.650/3) de nieuwe regelgeving vrijgegeven rond de BTW-aftrek

Nadere informatie

Carsharing: ideaal voor elektrische voertuigen?

Carsharing: ideaal voor elektrische voertuigen? Carsharing: ideaal voor elektrische voertuigen? Tobias Denys VITO tobias.denys@vito.be Bart Beusen VITO bart.beusen@vito.be Stijn Vernaillen VITO stijn.vernaillen@vito.be Bijdrage aan het Colloquium Vervoersplanologisch

Nadere informatie

Van diesel-leasingmaatschappij

Van diesel-leasingmaatschappij Welkom 1 2 3 Van diesel-leasingmaatschappij Voor$alle$verplaatsingen:$ woon$werk,privéenprofessioneel Professioneel$ $ Voor$een$ deel$van$het$ personeel$ $ Cafetariaplan Fullservice autoleasing Fullservice

Nadere informatie

Kan het wat vlotter?

Kan het wat vlotter? Kan het wat vlotter? 5.2 Milieu en mobiliteit 55 60 5 50 20 10 45 15 40 35 30 25 CONTEXT Het steeds toenemende verkeer maakt het niet eenvoudiger leerlingen te vormen tot bewuste verkeersdeelnemers. Het

Nadere informatie

Mobility Management. Hans Van Neyghem. Mobility Manager

Mobility Management. Hans Van Neyghem. Mobility Manager Mobility Management binnen ING Bank Hans Van Neyghem Mobility Manager Inhoudstafel Even kort voorstellen Eerste stappen in Mobility Management Ken de mobiliteit binnen je bedrijf Focus in 2012 Focus in

Nadere informatie

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_- Nummer 33/2013 zaterdag 5 januari 2013 Wat werd er verkocht December 2012 Merk 11 2012 % 11 2011 % VOLKSWAGEN 4 339 12,11 % 4 639 11,47 % RENAULT 3 288 9,18 % 5 367 13,27 % PEUGEOT 2 872 8,01 % 3 475 8,59

Nadere informatie

Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze. www.alphabet.com

Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze. www.alphabet.com Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze www.alphabet.com Onderzoek Behoefte van zakelijke rijders aan variatie in vervoersmiddelen Flexibele mobiliteit Keuzevrijheid vooral voor jongeren

Nadere informatie

C A R P O O L I N G. Inhoud. Wettelijke omschrijving. Voordelen Verzekeringen. Stimuli van de overheid

C A R P O O L I N G. Inhoud. Wettelijke omschrijving. Voordelen Verzekeringen. Stimuli van de overheid C A R P O O L I N G Wettelijke omschrijving Inhoud Voordelen Verzekeringen Stimuli van de overheid Wettelijke omschrijving Definitie Carpooling : minstens twee werknemers een zelfde voertuig delen om een

Nadere informatie

BEST PRACTICE ELECTRABEL Kristof Corthout (Electrabel)

BEST PRACTICE ELECTRABEL Kristof Corthout (Electrabel) BEST PRACTICE ELECTRABEL Kristof Corthout (Electrabel) Mobiliteit bij Electrabel GDF SUEZ 11-3-2015 Let's Choose 2015 infosessie Kaders 2 Algemeen Kader Let's Choose 2015 infosessie Kaders 3 De files in

Nadere informatie

Zaal DACTYLO 4.3. Autodelen: een uitweg bij kansarmoede?

Zaal DACTYLO 4.3. Autodelen: een uitweg bij kansarmoede? Zaal DACTYLO 4.3. Autodelen: een uitweg bij kansarmoede? VVSG Klimaatdag 3 mei 2019 Parkeerplaatsen bouwen of Autodelen & vervoersarmoede verminderen wouter.verhaert@turnhout.be Adviseur Mobiliteit Wat

Nadere informatie

Voorstellingsvergadering / Hoog-Kortrijk

Voorstellingsvergadering / Hoog-Kortrijk Voorstellingsvergadering 07.03.2018 / Hoog-Kortrijk Wie zijn we? Mobiliteit Duurzame vakanties Deeleconomie Carpool Werk Carpool.be Carpool Vakantie Eurostop Carpool School Schoolpool Carpool Event Eventpool

Nadere informatie

Belgian Rolling Wheel Survey Augustus 2009

Belgian Rolling Wheel Survey Augustus 2009 Belgian Rolling Wheel Survey Augustus 2009 Inleiding Validatie van de steekproef Analyse van de resultaten Waargenomen marktaandelen Inleiding Omschrijving Doel van het onderzoek Waarneming en analyse

Nadere informatie

2. Visie. 2.1 Inleiding

2. Visie. 2.1 Inleiding Deel 1: Missie en visie De missie van Autopia werd bepaald bij de oprichting van de vzw eind 2003. Ze bleef onveranderd en stond niet ter discussie tot eind 2012. Vanaf dan werd actief gewerkt aan een

Nadere informatie

Samenvatting van de studie uitgevoerd door CO 2 logic in opdracht van de MIVB

Samenvatting van de studie uitgevoerd door CO 2 logic in opdracht van de MIVB Vergelijking van de CO 2 -uitstoot per vervoermiddel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Samenvatting van de studie uitgevoerd door CO 2 logic in opdracht van de MIVB 100% Gerecycleerd papier Januari

Nadere informatie

Het mobiliteitsbudget: een betere mobiliteit met minder kosten. Green Car Policy, 16 en 18 oktober 2012 BIM

Het mobiliteitsbudget: een betere mobiliteit met minder kosten. Green Car Policy, 16 en 18 oktober 2012 BIM Het mobiliteitsbudget: een betere mobiliteit met minder kosten Green Car Policy, 16 en 18 oktober 2012 BIM page 2 OVERZICHT Herinnering : fiscaliteit van werkgebonden mobiliteit Mobiliteitsbudget page

Nadere informatie

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt 1) Openbaar vervoer 2) Park en Ride Signalisatie 3) Doorgaand verkeer 4) Binnen de grote ring 5) Sluipverkeer 6) Alternatieve vervoersmiddelen De Situatie

Nadere informatie

HET B2B-AANBOD VAN DE VERVOERSOPERATOREN. Rutger Huybrechts

HET B2B-AANBOD VAN DE VERVOERSOPERATOREN. Rutger Huybrechts HET B2B-AANBOD VAN DE VERVOERSOPERATOREN Rutger Huybrechts rutger.huybrechts@vsv.be 015 63 14 07 Is de werkgever verplicht om de verplaatsing te vergoeden? Welk percentage van het treinabonnement is voor

Nadere informatie

Titel presentatie. Subtitel: sprekers X, Y, Z. Elektrische 2-wielers in woon-werkverkeer en zakelijke verplaatsingen

Titel presentatie. Subtitel: sprekers X, Y, Z. Elektrische 2-wielers in woon-werkverkeer en zakelijke verplaatsingen Titel presentatie Elektrische 2-wielers in woon-werkverkeer en zakelijke verplaatsingen Subtitel: sprekers X, Y, Z Basisopleiding voor Mobiliteitscoördinatoren 4 november 2014 Nicole Van Doninck VLAAMS

Nadere informatie

Autodelen voor Iedereen met Rolstoelvriendelijke wagens. AVIRA staat voor harmonie, balans en een positieve kijk op het leven

Autodelen voor Iedereen met Rolstoelvriendelijke wagens. AVIRA staat voor harmonie, balans en een positieve kijk op het leven Autodelen voor Iedereen met Rolstoelvriendelijke wagens AVIRA staat voor harmonie, balans en een positieve kijk op het leven Een initiatief van Met de steun van Wat is autodelen? Meerdere personen maken

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Frequentietabellen

BIJLAGE 1: Frequentietabellen BIJLAGE 1: Frequentietabellen UW VERVOERMIDDELEN 1. Geef aan hoe vaak u de volgende vervoermiddelen gebruikt. 1.1 Auto als bestuurder Aantal Gewogen Nooit of minder dan één keer per jaar 1.144 8,8 9,1

Nadere informatie

Stappenplan voor het opstellen van een mobiliteitsplan

Stappenplan voor het opstellen van een mobiliteitsplan Stappenplan voor het opstellen van een mobiliteitsplan Duurzame mobiliteit hoeft niet noodzakelijk veel te kosten of veel tijd in beslag te nemen. Heel wat maatregelen zijn heel eenvoudig en hebben toch

Nadere informatie

De snelste weg naar nieuwe klanten in uw regio

De snelste weg naar nieuwe klanten in uw regio BETA De snelste weg naar nieuwe klanten in uw regio 1 3 Offerteaanvragen ontvangen van consumenten uit de buurt 3 Snel en eenvoudig offertes uitbrengen 3 Nieuwe klanten aantrekken en uw omzet vergroten

Nadere informatie

nr van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS Belbus De Lijn - Reservatie- en planningstool cover (2)

nr van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS Belbus De Lijn - Reservatie- en planningstool cover (2) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1508 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Belbus De Lijn - Reservatie-

Nadere informatie

Connect2Change 2019 Autodelen en circulaire economie

Connect2Change 2019 Autodelen en circulaire economie Connect2Change 2019 Autodelen en circulaire economie AUTODELEN.NET: VLAAMS NETWERK AUTODELEN DOEL: de ecologische-, sociale en economische voordelen van autodelen te maximaliseren door: De belangen te

Nadere informatie

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BRUSSEL HERADEMT Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest WAAROM EEN LAGE-EMISSIEZONE? Bepaalde vervuilende stoffen afkomstig van

Nadere informatie

Lage-em issiezone Antw erpen. Hoorzitting Luchtkwaliteit Minaraad 14/3/2018 Filip Lenders Stad Antwerpen

Lage-em issiezone Antw erpen. Hoorzitting Luchtkwaliteit Minaraad 14/3/2018 Filip Lenders Stad Antwerpen Lage-em issiezone Antw erpen Hoorzitting Luchtkwaliteit Minaraad 14/3/2018 Filip Lenders Stad Antwerpen Inhoud LEZ kader en praktijk Verschuiving wagenpark Emissiereductie Vergelijking binnen/buitenland

Nadere informatie

Een groene en gezonde manier van vervoer. Du Nord Fietslease Brochure 2013/2014 www.fietslease-dunord.nl

Een groene en gezonde manier van vervoer. Du Nord Fietslease Brochure 2013/2014 www.fietslease-dunord.nl Een groene en gezonde manier van vervoer Du Nord Fietslease Brochure 2013/2014 www.fietslease-dunord.nl Introductie Een groene, maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen, kosten besparen en tegelijkertijd

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Moore Stephens Verschelden www.moorestephens.be Onderwerp Verminder of neutraliseer als bedrijfsleider de belasting op het voordeel van uw firmawagen Datum 4 juni 2013 Copyright and disclaimer

Nadere informatie

Wanneer toont uw bedrijf zijn ware aard?

Wanneer toont uw bedrijf zijn ware aard? Wanneer toont uw bedrijf zijn ware aard? Aardgas komt eindelijk uit de kast Aardgas heeft lang genoeg alleen maar binnen gezeten. In uw huizen. In uw verwarming. Verstopt in de boilerkast. Nu is de wereld

Nadere informatie

Aardgas komt eindelijk uit de kast

Aardgas komt eindelijk uit de kast Aardgas komt eindelijk uit de kast Aardgas heeft lang genoeg alleen maar binnen gezeten. In uw huizen. In uw verwarming. Verstopt in de boilerkast. Nu is de wereld klaar voor zijn samengeperste variant:

Nadere informatie

Digipanel over Duurzaam Deelvervoer

Digipanel over Duurzaam Deelvervoer Digipanel over Duurzaam Deelvervoer Afdeling O&S december 2011 Inleiding Digipanel over "Duurzaam Deelvervoer" In steeds meer gemeenten in Nederland komen de laatste tijd autodeel initiatieven van de

Nadere informatie

Elektrische taxi s te Brussel

Elektrische taxi s te Brussel Elektrische taxi s te Brussel Wie ben ik? Elie Umukunzi Zaakvoerder van Z.E. Taxi bvba Taxibedrijf met 3 elektrische voertuigen, Nissan Leaf wagens 1. Brussels elektrische taxi s December 2013: toekenning

Nadere informatie

Exemplarité des pouvoirs publics en matière de transport. Voorbeeldgedrag publieke overheden inzake transport. 5 novembre/er 2014

Exemplarité des pouvoirs publics en matière de transport. Voorbeeldgedrag publieke overheden inzake transport. 5 novembre/er 2014 Exemplarité des pouvoirs publics en matière de transport Voorbeeldgedrag publieke overheden inzake transport 5 novembre/er 2014 Bruxelles Environnement Département stationnement et déplacements Leefmilieu

Nadere informatie

met de treinen van NMBS

met de treinen van NMBS met de treinen van NMBS Agenda Eerste deel Mobiliteit in perspectief Tweede deel Slim naar Antwerpen Derde deel A-GEN Studie Mobiliteit in perspectief DE KLANT De klant staat centraal De klant is uniek

Nadere informatie

Impact op Mobiliteit en Milieu

Impact op Mobiliteit en Milieu Impact op Mobiliteit en Milieu Tom Van Lier MOBI Vrije Universiteit Brussel Impact van telewerken in grote bedrijven in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Tom van Lier & Cathy Macharis Rondetafel Nieuwe Werken

Nadere informatie

HOE KRIJGEN WE MET ONZE MOBILITEITSBEHOEFTE ONZE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK NAAR BENEDEN? thema: MOBILITEIT

HOE KRIJGEN WE MET ONZE MOBILITEITSBEHOEFTE ONZE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK NAAR BENEDEN? thema: MOBILITEIT HOE KRIJGEN WE MET ONZE MOBILITEITSBEHOEFTE ONZE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK NAAR BENEDEN? thema: MOBILITEIT MOBILITEIT TRANSITIE/ OPLOSSINGEN Bron: nederlandfietsland PRINCIPE: S.T.O.P. Stappen: korte afstanden

Nadere informatie

Mobiliteitsenquête Vlaams ABVV Werk jij in een mobiliteitsvriendelijk bedrijf?

Mobiliteitsenquête Vlaams ABVV Werk jij in een mobiliteitsvriendelijk bedrijf? Vlaams ABVV Hoogstraat 42 1000 Brussel studiedienst@vlaams.abvv.be www.vlaamsabvv.be www.abvvmobliteit.be Bijlage bij het persbericht van 14 november 2007 Mobiliteitsenquête Vlaams ABVV Werk jij in een

Nadere informatie

Enquête. Dienstregeling naleven. 12 Test-Aankoop 559 december 2011

Enquête. Dienstregeling naleven. 12 Test-Aankoop 559 december 2011 Enquête Op de drie vervoernetten laat de stiptheid te wensen over. De klanten van De Lijn verlangen ook meer beschutting aan de haltes. En gebruikers van de MIVB zouden zich graag veiliger voelen. N Dienstregeling

Nadere informatie

Cash for car. Brecht Van Roey. Vrije visie, eigen stem

Cash for car. Brecht Van Roey. Vrije visie, eigen stem Brecht Van Roey Vrije visie, eigen stem Twee belangrijke termen!! Mobiliteitsvergoeding Cash for car Mobiliteitsbudget 2 9/10/2018 Voor wie? Werknemers met een bedrijfswagen die ze ook privé kunnen gebruiken.

Nadere informatie

Fiets je rijk. Financiële voordelen voor werknemer en werkgever

Fiets je rijk. Financiële voordelen voor werknemer en werkgever Fiets je rijk Financiële voordelen voor werknemer en werkgever Om te stimuleren dat werknemers op de fiets naar het werk rijden, stelt de wet van 8 augustus 1997 de vergoeding voor werknemers die met de

Nadere informatie

EVALUATIE VAN 1 JAAR SALDUZ- WET

EVALUATIE VAN 1 JAAR SALDUZ- WET EVALUATIE VAN 1 JAAR SALDUZ- WET Kwantitatief luik Studiedag «t Salduz beter gaan?! Hoe de toekomstige EU-richtlijnen implementeren in onze regelgeving?» DSB Marie FRANSSENS 27 maart 2013 Inleiding kwantitatief

Nadere informatie