Hamerstukken: Hamerstukken zijn de agendapunten 4 Ingekomen stukken en 5 Vaststelling besluitenlijst van 8 november 2018.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hamerstukken: Hamerstukken zijn de agendapunten 4 Ingekomen stukken en 5 Vaststelling besluitenlijst van 8 november 2018."

Transcriptie

1 Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 13 december 2018 Plaats Aanvangstijd Aanwezig : Raadzaal : uur : CDA: mevrouw E.G.E.M. Berendsen en de heren H. Evers, C.J. Jansen, J. Klein Lenderink, W.J.G. Pelgrom, A.A.L.M. Spekschoor en B.T. Weverink Gemeentebelangen Bronckhorst: de dames P. Bakker en M.J. A. Berenschot- Sesink en de heren, Y. Klein Braskamp, J.H.W. Pelgrom, R. van Velsen en M. Westerink VVD: de dames A.E.M. van der Houwen, T.J. Lusink en J.G. Meulenveld en de heer A.J.H. van Linder GroenLinks: de dames U.B.J.M. ter Braak en E.R. van Reesch en de heer H.W.M. van Rooijen PvdA: mevrouw J. Bergervoet en de heer A.R. Peppelman D66: mevrouw W.A. Reesink-Nikkels en de heer J. Engels CU-SGP: de heer D.W. Ebbers Afwezig: : Collegeleden : De heren E.W. Blaauw, W.W. Buunk, P.L.P.S. Hofman en B.J. Drewes (secretaris) Voorzitter Griffier Opgesteld door : Mevrouw M. Besselink : Mevrouw M. van der Leur : Mevrouw W. Hofstra 1. Opening De voorzitter opent de vergadering. 2. Vaststelling agenda Toegevoegd zijn de agendapunten 10 Uitvoering Wet sociale werkvoorziening vanaf 2020 en 11 Slotwijziging voor begrotingsrechtmatigheid. Hamerstukken: Hamerstukken zijn de agendapunten 4 Ingekomen stukken en 5 Vaststelling besluitenlijst van 8 november Moties en amendementen: Bij agendapunt 7 Programmaplan (1 e begrotingswijziging) zijn meerdere moties en amendementen ingediend. Bij agendapunt 10 Uitvoering Wet sociale werkvoorziening vanaf 2020 is een amendement ingdiend door de fractie van het CDA. De gewijzigde agenda is vastgesteld. 3. Vragenkwartier Er is een vraag ingediend door de heer Spekschoor (CDA) over de verkoop gemeentehuis Hengelo. De vraag is beantwoord door wethouder Buunk.

2 4. Ingekomen stukken De lijst van ingekomen stukken is conform het afhandeladvies vastgesteld. 5. Vaststelling besluitenlijst van 8 november 2018 Bij agendapunt 2 staat vermeld dat bij agendapunt 6 de motie mede ingediend is door de fractie van de PvdA. Dat is echter niet het geval. De motie is ingediend door de fracties GBB, VVD en GL. Met inachtneming van deze wijziging is de besluitenlijst vastgesteld. 6. Tweede tussenrapportage 2018 Met algemene stemmen is besloten: 1. het nadelige resultaat van deze rapportage vast te stellen op ; 2. het nadelige resultaat op programma 1 van ten laste te brengen van de taakstelling sociaal domein; 3. van het resultaat te bestemmen voor projecten die doorgeschoven worden van 2018 naar Dit bedrag wordt toegevoegd aan de algemene reserve en in 2019 wordt dit bedrag weer onttrokken; 4. het nadelig saldo van de overige programma's van ten laste te brengen van het begroot nadelig saldo 2018 van , waarmee het begroot resultaat wordt; 5. het krediet voor glasvezel in het buitengebied van te laten vervallen 6. een krediet beschikbaar te stellen voor de aankoop- en sloop kosten van maatschappelijk vastgoed (Hummeloseweg). Dit krediet beschikbaar te stellen uit de bestemmingsreserve bovenwijkse voorzieningen 7. in te stemmen met de herziene autorisatie van lasten en baten 2018 na de 2 e tussenrapportage 2018 conform de tabel in bijgaand besluit. Overzicht van bijgestelde ramingen van lasten en baten

3 Stand na 2e tussenrapportage 2018, jaarschijf 2018 Lasten Baten Saldo Programma Programma 1 Zorg en ondersteuning A Vitale inwoners en samenleving B Toegang tot passende voorzieningen C Individuele voorzieningen Programma 2 Wonen en leefomgeving A Passend wonen B Aantrekkelijke leefomgeving Programma 3 Bedrijvigheid en ontwikkeling A Economie B Duurzaamheid Programma 4 Bestuur A Besturen Totaal programma's Algemene dekkingsmiddelen Totaal algemene dekkingsmiddelen Algemene uitkering Dividenden Lokale heffingen Overige algemene dekkingsmiddelen Saldo financieringsfunctie rente Overhead Heffing VPB Stortingen en onttrekkingen reserves Totalen programma begroting vóór bestemming 2e TR = overschot; - = tekort 7. Programmaplan (1 e begrotingswijziging) De teksten van de Algemene Beschouwingen zijn opgenomen in de bijlage. Volgorde van sprekers: - CDA : de heer W. Pelgrom (bijlage 1) - GBB : de heer H. Pelgrom (bijlage 2) - VVD : de heer T. van Linder (bijlage 3) - GroenLinks de heer H. van Rooijen (bijlage 4) - PvdA : de heer A. Peppelman (bijlage 5) - D66 : de heer J. Engels (bijlage 6) - CU/SGP : de heer D. Ebbers (bijlage 7) Amendementen: 7-1 (bijlage 8) Het amendement is tijdens de vergadering ingetrokken. 7-2 (bijlage 9): Het amendement is tijdens de vergadering ingetrokken.

4 7-3 (bijlage 10): Met 2 stemmen voor (PvdA) en 23 stemmen tegen (CDA, GBB, VVD, GL, D66 en CU-SGP) is het amendement verworpen. 7-4 (bijlage 11): Met 2 stemmen voor (PvdA) en 23 stemmen tegen (CDA, GBB, VVD, GL, D66 en CU-SGP) is het amendement verworpen. 7-5 (bijlage 12): Met 9 stemmen voor (CDA en PvdA) en 16 stemmen tegen (GBB, VVD, GL, D66 en CU-SGP) is het amendement verworpen. 7-6 (bijlage 13): Met 7 stemmen voor (CDA) en 18 stemmen tegen (GBB, VVD, GL, PvdA, D66 en CU-SGP) is het amendement verworpen. 7-7 (bijlage 14): Het amendement is tijdens de vergadering ingetrokken. 7-8 (bijlage 15): Met 9 stemmen voor (CDA en PvdA) en 16 stemmen tegen (GBB, VVD, GL, D66 en CU-SGP) is het amendement verworpen. 7-9 (bijlage 16): Met algemene stemmen is het amendement aanvaard (bijlage 17): Met 2 stemmen voor (PvdA) en 23 stemmen tegen (CDA, GBB, VVD, GL, D66 en CU-SGP) is het amendement verworpen (bijlage 18): Met 10 stemmen voor (CDA, PvdA en CU-SGP) en 15 stemmen tegen (GBB, VVD, GL, en D66) is het amendement verworpen. Voorstel: Met stemverklaringen van de heren Peppelman (PvdA), Pelgrom (CDA) en Engels (D66). Met inachtneming van amendement 7-9 is met 23 stemmen voor (CDA, GBB, VVD, GL, D66 en CU-SGP) en 2 stemmen tegen (PvdA) besloten: 1. het Programmaplan gewijzigd vast te stellen door in het programmaplan (deelprogramma 3b duurzaamheid) bij resultaten toe te voegen: "Het moet ook voor minder draagkrachtigen mogelijk zijn om mee te doen; 2. de aanvullende budgetten en investeringen voor de jaarschijf 2019 (hoofdstuk 3 Programmaplan) in de eerste begrotingswijziging 2019 gewijzigd vast te stellen; 3. voor de voorstellen in het Programmaplan een bijdrage voor 2019 beschikbaar te stellen vanuit de Algemene reserve van ; 4. het college te autoriseren voor de baten en lasten volgens onderstaand overzicht:

5 Baten Lasten Saldo Programma Programma 1 Zorg en ondersteuning A Vitale inwoners en samenleving B Toegang tot passende voorzieningen C Individuele voorzieningen Programma 2 Wonen en leefomgeving A Passend wonen B Aantrekkelijke leefomgeving Programma 3 Bedrijvigheid en ontwikkeling A Economie B Duurzaamheid Programma 4 Bestuur A Besturen Totaal programma's Algemene dekkingsmiddelen - Lokale heffingen Algemene uitkering Dividenden Saldo financieringsfunctie Overige algemene dekkingsmiddelen Totaal algemene dekkingsmiddelen Overhead Heffing VPB Onvoorzien Saldo van baten en lasten Toevoeging aan reserves Onttrekking aan reserves Geraamd resultaat positief = overschot; negatief = tekort Moties: 7-1 (bijlage 19): Met algemene stemmen is de motie aanvaard. 7-2 (bijlage 20): Met algemene stemmen is de motie aanvaard. 7-3 (bijlage 21): Met algemene stemmen is de motie aanvaard. 7-4 (bijlage 22): Met 9 stemmen voor (CDA en PvdA) en 16 stemmen tegen (GBB, VVD, GL, D66 en CU-SGP) is de motie verworpen. 7-5 (bijlage 23): De motie is tijdens de vergadering ingetrokken. 7-6 (bijlage 24): Met 9 stemmen voor (CDA en PvdA) en 16 stemmen tegen (GBB, VVD, GL, D66 en CU-SGP) is de motie verworpen. 7-7 (bijlage 25): Met 22 stemmen voor (CDA, GBB, VVD, PvdA, D66 en CU-SGP) en 3 stemmen tegen (GL) is

6 de motie aanvaard. 7-8 (bijlage 26): De motie is tijdens de vergadering ingetrokken. 7-9 (bijlage 27): De motie is tijdens de vergadering ingetrokken (bijlage 28): Met 2 stemmen voor (PvdA) en 23 stemmen tegen (CDA, GBB, VVD, GL, D66 en CU-SGP) is de motie verworpen (bijlage 29): Met 2 stemmen voor (PvdA) en 23 stemmen tegen (CDA, GBB, VVD, GL, D66 en CU-SGP) is de motie verworpen (bijlage 30): Met algemene stemmen is de motie aanvaard. 8. Belastingverordeningen 2019 Bronckhorst Met algemene stemmen is besloten: 1. De volgende verordeningen vast te stellen: 1.1 Verordening onroerende-zaakbelastingen Bronckhorst Verordening rioolheffing Bronckhorst Verordening reinigingsrechten Bronckhorst Verordening forensenbelasting Bronckhorst Verordening toeristenbelasting Bronckhorst Verordening begraafrechten Bronckhorst Legesverordening Bronckhorst Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Bronckhorst De onderbouwing voor de tarieven van de onroerende-zaakbelastingen en de kostenonderbouwing voor de rioolheffing, reinigingsrechten en leges voor 2019 vast te stellen. 9. Steengoed Benutten, locaties Zelhem Met algemene stemmen is besloten: 1. in te stemmen met de gezamenlijke plannen van ProWonen en de gemeente om op de locaties Hummeloseweg 8 en Achter de Hoven 18 in Zelhem 13 levensloopbestendige woningen te realiseren; 2. in 2019 een eenmalige bijdrage van ,-- beschikbaar te stellen aan ProWonen voor de realisatie van deze plannen, onder het voorbehoud dat ook de provincie een bijdrage van ,-- in het kader van de regeling Steengoed Benutten, beschikbaar stelt; 3. de bijdrage ten laste te brengen van de de bestemmingsreserve bovenwijkse voorzieningen. 10. Uitvoering Wet sociale werkvoorziening vanaf 2020 Amendement 10-1 (bijlage 31): Met 9 stemmen voor (CDA en D66) en 16 stemmen tegen (GBB, VVD, GL, PvdA en CU-SGP) is het amendement verworpen: Met 13 stemmen voor (GBB, VVD en GL) en 12 stemmen tegen (CDA, PvdA, D66 en CU- SGP) is besloten: 1a. De door het college opgelegde geheimhouding omtrent de inhoud van de keuzenotitie,

7 tot na afronding van het proces van uittreden danwel liquidatie zoals genoemd bij beslispunt 3 respectievelijk beslispunt 4 (1b), te bekrachtigen; 1b. Kennis te nemen van de keuzenotitie "Uitvoering van de Wsw in samenhang met de Participatiewet en nieuwe doelgroepen"; 2. In te stemmen met het voorstel om de Wsw vanaf 1 januari 2020 zelfstandig en onder eigen regie uit te voeren; 3. In te stemmen met het voorgenomen besluit om uit te treden uit de GR Delta per 1 januari 2020; 4. Als optie in te stemmen met gezamenlijke liquidatie door de 3 gemeenten van de GR Delta per 1 januari 2020; 5. Het college de opdracht te geven overeenstemming te bereiken met Lochem en Voorst over de gezamenlijke liquidatie, danwel te onderhandelen over de voorwaarden van uittreding, en het resultaat ter instemming aan de raad voor te leggen; 6. In te stemmen met de gewijzigde tekst van de GR Delta. 11. Slotwijziging voor begrotingsrechtmatigheid Met algemene stemmen is besloten: 1. in te stemmen met de volgende budgetverschuivingen over de deelprogramma's: Mutaties deelprogramma's 2018 College Personeel Overig 1A Vitale inwoners en samenleving B Toegang tot passende voorzieningen C Individuele voorzieningen A Passend wonen B Aantrekkelijke leefomgeving A Economie B Duurzaamheid A Besturen Algemene Dekkingsmiddelen Overhead Verschuivingen Reserves Resultaat = hogere uitgave; + = lagere uitgave 2. in te stemmen met het onderzoek naar de mandateringsmogelijkheden voor begrotingswijzigingen. 12. Ontslag griffier en benoemen interim griffier Met algemene stemmen is besloten: 1. M. van der Leur eervol ontslag te verlenen uit haar functie van griffier; 2. E.G. Bunt te benoemen tot griffier tot er een definitieve invulling voor de vacature van griffier is gevonden. Vervolgens legt de heer Bunt de belofte af. De nestor van de raad, mevrouw Bergervoet, spreekt een afscheidswoord tot de afscheidnemende griffier. 13. Sluiting De nestor van de raad, mevrouw Bergervoet, spreekt enkele woorden ter afsluiting van 2018.

8 De voorzitter sluit de openbare vergadering. Vastgesteld in de openbare vergadering van de gemeenteraad op 24 januari 2019, de griffier, de voorzitter, E.G. Bunt M. Besselink

9 Bijlage 1 Algemene beschouwingen begroting 2018 CDA Ik dank het college voor de beleidsbegroting en de ambtelijke geleding voor de geleverde ondersteuning. Toch hechten we eraan te benadrukken dat we van dit college verwachten dat de aanbieding volgend jaar weer tijdig is. Het gaat over de beleidsvoornemens van het college en de invloed op onze samenleving. De samenleving, gebouwd door de mensen die hier gewoond en gewerkt hebben. We hebben een traditie van bestuurlijke stabiliteit en financiële gezondheid. Een bestuur dat in de euregio, de provincie en de Achterhoek bekend staat als betrouwbaar. Ik heb onze collegeleden meerdere malen horen zeggen dat het vorige college trots mag zijn op behaalde resultaten. Dat gunnen wij u ook, maar hopen u dat lopende u periode al te gaan zeggen. Deze raadsperiode kent grote opgaven. De implementatie van de Omgevingswet. Het benutten van het gunstige economische klimaat. Aan de slag gaan met woningbouw en de plannen uitvoeren voor de aanpassing van de woningvoorraad en de energie- en klimaatopgaven. Ons sociaal domein staat en de wijze waarop krijgt waardering van onze inwoners, onze mantelzorgers en de participatieraad. Hier spreekt de samenleving. Betaalbaarheid van dit belangrijke stelsel organiseren we niet door te sturen op kosten maar op preventie, innovatie en kwaliteit. Verkeerde keuzes bepalen veroorzaken toekomstschade. Dan moet de wal het schip keren. We zien dit risico boven komen bij dit college. Bestuurders moeten de samenleving kennen. Voor CDA Bronckhorst betekent dit voortdurend op werkbezoek gaan en deelnemen aan de activiteiten in de samenleving. Mensen op de sportclub en de kermis bij naam kunnen aanspreken. We hebben in deze raadsperiode enorm veel te doen dat we prioriteiten moeten stellen. En wat we doen moet haalbaar zijn maar ook betaalbaar. Niet veranderen wat goed is maar de focus op wat moet. Dus nu niet het sociaal domein op de kop zetten om te veranderen maar vertrouwen geven aan de organisatie en de sociale teams en doorontwikkelen. Geen goed lopende samenwerking in de euregio ter discussie stellen maar voorop met de euregio gaan werken aan de economie over en het vervoer over weg en water. Niet het gemeentelijk spaarvarken stukslaan voor invulling van allerlei plannetjes. Maar de banktegoeden beheren alsof het je eigen geld is. Als vastgesteld wordt dat er een tekort jaarlijks dreigt kunt u het niet maken het tekort door te schuiven maar willen inwoners echt dat u nu aan oplossingen gaat werken. Aan de slag gaan met een omvormingplan voor de woningvoorraad maar de samenleving nu laten zien dat gebouwd wordt. De wethouder heeft in zijn voormalige rol als oppositieleider een groot item van gemaakt maar is nu passief, terwijl er kansen liggen. Hummelo en Keijenborg wacht op u. Het CDA gaat geen geld over de balk gooien voor externe inhuur omdat zij vertrouwen heeft in de ambtelijke organisatie, die ook de decentralisatie van het sociaal domein aan kon. De VVD hamerde daar ook altijd op. De titel van het collegeprogramma gewoon doen, doet u mee kan wat ons betreft gewijzigd worden in nu aanpakken.

10 U vindt ons aan uw zijde als u de samenleving betrekt. Maar dat begint al bij het kennen van de mensen op de straat en de lokale gebruiken en tradities. We stellen iedere keer weer vast dat meningen zich niet laten vangen in bijeenkomsten. Mijn buurman heeft een nuchtere Achterhoekse houding, spreekt niet makkelijk in het openbaar, maar weet precies wat goed is voor deze samenleving. We zullen we weg moeten vinden om de mening zo op te gaan halen dat niet alleen de spreekvaardige mensen, de digi-vaardige mensen en de actiebereide mensen een podium krijgen. We willen mee werken aan verbetering en hebben een voorstel. De economie groeit en dus moeten we profiteren. Nieuwe ondernemers een plek bieden op alle industrieterreinen. Lokale industrieterreinen uitbreiden als er meer vraag is. In gaan op hoe we leegkomende objecten op het platteland kunnen inzetten voor kleinschalige ondernemers. In de agrarische sector worden bedrijfsbeëindigingen verwacht. Dit biedt kansen aan ondernemers die uit willen breiden. Niet moeilijk doen over een nieuwe stal maar oplossingen vinden om verpauperde leegstaande bedrijven tegen te gaan. Energie- en klimaatopgaven hebben een hoge prioriteit. We kunnen hoge idealen in willen zetten. Maar het begint met bewustwording en gedragsverandering. Het moet haalbaar en betaalbaar zijn. En iedereen moet mee kunnen doen in de mate die bereikbaar is. Het vraagt om uw en onze stuurmanskunst om te voorkomen dat mensen en partijen tegenover elkaar komen te staan. Waardeer onze agrariërs die stappen zetten en gebruik geen termen waarmee u partners gaat verliezen. Wij hebben het college daar eerder op gewezen. Zet stap voor stap en laat bij iedere stap resultaten laten zien. Zoek naar win-win situaties en begin met het stimuleren van asbestsanering in combinatie met het leggen van zonnepanelen. We leggen een verbinding in onze motie met de asbestopgave. Blijf werken aan minder regels, blijf inzetten voor inwoners en help hen hun doelen te bereiken. Voordat ik nog vragen ga stellen aan de andere fractievoorzitter attendeer ik u erop dat bestuurders van sportverenigingen, cultuurverenigingen als muziekverenigingen aangeven met de gemeente aan de slag te willen met sportbeleid, accommodatiebeleid en cultuurbeleid. Ik weet dat is in contact bent maar op veel plaatsen in de behoefte acuter dan dat u ons lijkt terug te geven.

11 Bijlage 2 Algemene beschouwingen begroting 2018 GBB Wonen Geen woning geen kroning. De kroningsrellen liggen al bijna 40 jaar achter ons. Nu is de gemiddelde jongere in onze gemeente niet van het mopperende soort, laat staan dat ze op de barricaden springen, maar de schreeuw om een betaalbare en passende woning is zeker zo urgent als 40 jaar geleden Jongeren,starters en doorstromers hebben het moeilijk Jaarlijks komen er in Nederland , overwegend eenpersoons, huishoudens bij. In Bronckhorst stagneert de doorgroei, starten is bijna onmogelijk en tegen de tijd dat je in Bronkhorst een reguliere huurwoning hebt gevonden ben je waarschijnlijk al naar elders verhuisd. Ook de vorige Algemene Beschouwingen kwamen de toverwoorden voorbij; dubbele bewoning, alternatieve woonvormen, problematische ouderen- en jongerenhuisvesting, woningsplitsing, enzovoort. Ik ben de verkiezingsprogramma s van onze partijen nog eens de nagegaan. Wonen houdt ons bezig en voor je het weet is roepen om meer woonruimte een ritueel geworden. Intussen gaat het vertrekken van jongeren maar door, weer is een generatie verloren. We zijn in vergelijk met omringende gemeenten al veel te lang het braafste jongetje van de klas. We moeten dus maar eens doorpakken. En echt, de actualisatie van het lokale woonbeleid is een goede en zorgvuldige aanzet van dit college Maar: 1. Gelet op het huidig en dringend tekort aan woningen zou GBB graag van het college horen op welke termijn woningsplitsing gerealiseerd kan zijn 2. of en hoe particuliere verplaatsing van het wooncontingent onder duidelijke voorwaarden mogelijk kan worden gemaakt. 3. of zij de versnellende weg van de *transformatie woningen wil inslaan door een substantieel aantal woningen te creëren voor starters op de woningmarkt *(woningen die ontstaan door transformatie van bestaande gebouwen, zoals kantoren, winkels of fabriekspanden) Zorg en ondersteuning Bijna de helft van de uitgaven die Bronckhorst doet, komen ten goede aan onze inwoners. Op die uitgaven wordt tegelijkertijd ook een flink tekort verwacht. Op dit moment is het echter moeilijk precies te achterhalen in welk domein de kosten naar rato het hoogst zijn. Gaat het om de participatiewet, de WMO, of toch bij Jeugdzorg? GBB is benieuwd naar het ombuigingsplan. Niet alleen naar de beheersbaarheid van kosten maar ook om in de toekomst goede en passende zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden. Energietransitie Hulde voor de onlangs gehouden energierally s, maar wat betekent de input uit die rally s voor de routekaart 2030 GBB zoekt een zo breed mogelijk draagvlak bij de inwoners. Allereerst zal de keuze gemaakt moeten worden voor mogelijkheden die 1. onder inwoners de minste weerstand oproepen, 2. niet direct leiden tot horizonvervuiling en 3. die zo min mogelijk impact hebben op inwoners, bedrijvigheid en toerisme. GBB zou graag zien dat ook de inzet van waterstof, biomassa en waterkracht, nader worden onderzocht en stelt voor, het voorgestelde bedrag van (steun aan projecten voor groene

12 energie) in te zetten voor nader onderzoek, naar energiebronnen en naar uitstoot van CO2 door bedrijven binnen de gemeente. Belangrijker echter is dat de uitstoot van CO2 eenvoudig te verminderen is. Vreemd genoeg gaat het steeds over alternatieven om uitstoot te beperken maar niet over besparing van energie. Huishoudens in Bronckhorst zijn in vergelijk grootverbruiker met gas en elektra. Ook in onze Gemeente moet aansluiting gevonden worden bij wat landelijk al sinds 1992 bij nieuw gebouwde huizen verplicht is: namelijk isolatie*. Wij zouden de wethouder willen vragen 1. een aantrekkelijk leningfonds mogelijk te maken teneinde woningen gebouwd voor 1992 te isoleren en stookkosten te verlagen en 2. Isolatie opnemen in de routekaart Want hoeveel woningen kun je isoleren voor de prijs van 1 windmolen? *In onderzoek zou het geëxtrapoleerd moeten worden naar Bronckhorst, maar als je de 5,6 miljoen oudere woningen in Nederland allemaal isoleert, geeft dat een jaarlijkse besparing van 4,2 miljoen ton CO2. Dat is veel. Ter vergelijking: de gebouwde omgeving moet 3,4 miljoen ton CO2 besparen in Zou voor onze Gemeente de wethouder deze eenvoudige oplossing willen meenemen in de routekaart naar 2030? Bronckhorst heeft een zeer divers bedrijfsleven en ondernemers doen hun best om een vitale economie te behouden en te versterken. GBB zou graag zien dat jongeren niet alleen blijven in Bronckhorst maar ook veel meer kennis kunnen maken met hier gevestigde bedrijven. Een aantrekkelijke gemeente Bronckhorst is van groot belangrijk. Het is goed dat Bronckhorst positief op de kaart staat. Wandelgemeente is mooi, maar laten we Bronckhorst ruimer op de kaart zetten. We zullen er alles aan moeten doen om mensen hier te houden en naar hier te laten komen. Op z n achterhoeks anpakken en gewoan doene.

13 Bijlage 3 Algemene beschouwingen begroting 2018 VVD 0. De verkiezingsuitslag vroeg om ombuigingen, om transities Transities zijn structurele veranderingen die het resultaat zijn van op elkaar inwerkende en elkaar versterkende ontwikkelingen op divers gebied. Dat zien we ook in dit moedige programmaplan. En moed is als een vlieger. Tegenwind doet hem stijgen. 1. Om dat plan te realiseren in Bronckhorst is een open en uitnodigende overheid nodig. Zorgen voor een tijdige beeldvorming bij burgers, bijvoorbeeld door energierally s en bij de raadswerkgroepen zoals bij de omgevingsvisie. Daarna uitwisselen van argumenten, kijken naar alternatieven, oordelen. Tenslotte tot een besluit te komen. Het moet wel voor iedereen helder zijn wat het gaat kosten. Dit alles vraagt ook aanpassing van de organisatie. Nog flexibeler, nog creatiever. De strategische capaciteit moet sterker. 2. De landbouw is volop in beweging, ook door eisen uit Den Haag en Brussel. Daarom zijn gesprekken met boeren over allerlei facetten, ook sociale, onontbeerlijk. Wij vinden de agrarische coach dan ook een topidee. Bronckhorst is een ondernemende gemeente. Daarom een rode loper beleid voor nieuwe bedrijven en ontwikkelingen. Samen met Ondernemend Bronckhorst werken aan het vestigingsklimaat. Daarom herstructurering van bedrijventerreinen. Een vitaliteitscan zal de start zijn voor een kwaliteitsimpuls van het toeristische aanbod. 3. Mede door demografische ontwikkelingen en een veranderende kijk op woonkwaliteit is er een mismatch ontstaan tussen vraag en aanbod. Daar zal à la minuut aan gewerkt moeten worden. We zijn benieuwd wat het college hier gaat bieden. Bouwen dáár, waar een woonwens is, moet het devies zijn. En wat ons betreft gaan particuliere plannen voor gemeentelijke. Splitsing van vastgoed moet eindelijk eens mogelijk worden. Het is goed, dat de leefomgeving in al haar facetten integraal wordt benaderd. En wij gaan ervan uit dat een nieuw subsidiebeleid zoveel mogelijk voldoet aan de vraag uit de gemeenschap. 4. Zoals we ook 4 jaar geleden al aangaven blijft In de zorg het uitgangspunt van de VVD: Het budget mag niet leidend worden in het Sociaal Domein. Iedereen moet mee kunnen doen: Gehandicapt of niet, van arm tot rijk, zelfredzaam of niet, van kwetsbare ouderen tot energieke jongeren, van nieuwkomer tot de inwoners van oudsher. Daarom zal de mantelzorger en de vrijwilliger verder worden ondersteund. Daarom de transitie doorzetten en daar waar nodig ombuigen. Goed kijken naar mogelijkheden om kwaliteit en efficiency hand in hand te laten gaan, ook bij verzorgers die tot nu toe goed functioneren. Die hoeven namelijk niet per se ziek te zijn om beter te worden. De zeer dure jeugdzorg heeft speciale aandacht. Zeer terecht!. 5.Duurzaamheid is de nieuwe ambitie. Energieneutraliteit het doel. Prima dus dat de energietransitie al is ingezet met de energierally s. We gaan er vanuit dat er in het vroege voorjaar een moedige routekaart naar 2030 aangeboden wordt. Circulair worden op allerlei fronten zal veel inspanning vereisen. Maar ook wij gaan ervoor. Wij verwachten dat de Bronckhorster gemeenschap dat ook zal doen. De voorgenomen gesprekken over de afval/grondstoffeninzameling zullen ons dat leren.maar bovenal geldt óók bij de energietransitie: Iedereen, ook de niet zelfredzame, moet mee kunnen doen: Van arm tot rijk, gehandicapt of niet, van kwetsbare ouderen tot jongeren in de kracht van hun leven, van nieuwkomer tot de geboren Achterhoeker. De VVD fractie vindt het een goed programma. De dekking is gewaarborgd. Een goed plan is moedig, ambitieus maar realistisch. Dat geldt ook voor dit programmaplan. Toch denken we hier en daar: Gaan we de deadline wel halen?. We gaan het kritisch volgen. Niettemin geven we het volste vertrouwen aan het nieuwe college. We ondersteunen het plan, zoals we de afgelopen 4 jaren ook veelal hebben gedaan bij plannen van een college van andere kleur. Wij vertrouwen er ook op dat, ondanks de wel erg vele moties en amendementen veel leden van de oppositie het plan ook ondersteunen. Want (ik citeer vrij uit het CDA-stukje uit Contact) Onze

14 Raad bestaat, net als onze samenleving, niet alleen uit belanghebbenden, tegenstanders en activisten, maar ook uit mensen die weten wat goed is voor Bronckhorst. Bronckhorst is een goede gemeente, maar we moeten samen naar de top van gemeenten waar het uitstekend wonen, werken en recreëren is. Op naar de eredivisie!. De VVD fractie heeft er zin in!

15 Bijlage 4 Algemene beschouwingen begroting 2018 GroenLinks Algemene beschouwing GroenLinks 2018 Een nieuw begin Met deze nieuwe coalitie verandert er veel. Ja, als GroenLinks vinden wij het belangrijk dat er een nieuw wind waait. Dat zal niet verrassen en is nodig om wat er op ons af komt allemaal aan te pakken: de energietransitie, de invoering van de Omgevingswet, de zorgen om het landschap en de biodiversiteit, en de teruglopende rijksbudgetten in het sociale domein. Ook willen we het contact en de betrokkenheid met inwoners verbeteren. Voorwaar belangrijke opgaven. Veranderingen die ook inhouden dat er nieuwe plannen gemaakt moeten worden en het overleg met organisaties en inwoners opnieuw op gang moet komen. Dat vergt tijd en die tijd moet je ook nemen, want anders verandert er niks. Je wilt dat er snel wat gebeurt, maar je verstand weet dat het allemaal niet zo snel kan. Nieuw beleid maken vergt tijd en energie. Die energie spat van het programmaplan af. Daar zijn wij blij mee. Laten we de belangrijkste thema s eens de revue laten passeren: Energietransitie Tot op heden zijn de stappen richting een Energieneutraal Bronckhorst in 2030 bescheiden geweest. Als we in de buurt willen komen van deze raad breed gedragen doelstelling moeten er echter grote stappen gezet worden. Het college is daar voortvarend mee van start gegaan in overleg met bewoners en bedrijven. Tijdens de energierally s in de vijf kernen is met veel belangstellenden gesproken. Deze rally s hebben veel informatie opgeleverd voor de routekaart die het voorjaar 2019 in de raad komt. We merken dat er binnen de bevolking enthousiasme ontstaat om mee te denken en te helpen aan deze taak. Dat is ook nodig, anders redden we het niet. Landschap en biodiversiteit Belangrijke opgave voor komende jaren is het behoud van het coulisselandschap en de biodiversiteit, met tevens de zorg dat de boerenbedrijven goed kunnen blijven functioneren. Boeren zijn immers zowel economisch afhankelijk van de natuur, als belangrijke beheerders van het landschap, en dus belangrijke partners van ons. Behoud van het kleinschalige landschap kan prima hand in hand gaan met goede, deels nieuwe mogelijkheden voor agrariërs om hun bedrijf uit te voeren. Daar zullen we bij de ontwikkeling van de omgevingsvisie voluit aandacht voor moeten hebben. Dat wordt in 2019 groots ingezet. Wij als GroenLinks zijn blij dat in het programmaplan al veel aanzetten staan voor het voeren van een goede discussie met alle betrokkenen. Dit college geeft voor het eerst aandacht aan biodiversiteit. Dat is grote winst. We moeten daarbij ook kijken welke middelen er kunnen worden gemobiliseerd voor behoud en versterking van ons landschap en de soorten rijkdom. Vanuit de provincie, de samenleving en de gemeente zelf. Sociaal domein De tijd dat er budgetten overbleven binnen het sociale domein is voorbij. Dat wisten we natuurlijk al, maar blijkt nu des te meer sinds de zomer. Met name de oplopende budgetten voor de Jeugdzorg spelen daarin een rol. Dat tekende zich al af tijdens de vorige collegeperiode. En nu moeten er stappen gezet gaan worden met als uitgangspunt: blijf binnen de rijksbudgetten, maar geef wel de zorg die cliënten nodig hebben en zorg dat ze zelf de regie kunnen voeren. Uiteraard gaan wij er van uit dat als de effecten van het Ombuigingsplan er toe leiden dat er meer budget nodig is, daarvoor voorstellen richting de raad komen. Mensen gaan voor. Woningbouw Ook voor de ontwikkeling van de woningbouw binnen onze gemeente komt er een omslag. Geen grote nieuwbouwplannen, daar is geen ruimte meer voor. Maar wel, daar waar het kan, prioriteiten stellen en die ruimte geven. En ja, ook daarvoor moeten we een nieuw plan maken en dat gaat ook

16 gebeuren. Mooi, komend jaar gaan we hiervan uitkomsten zien. Ook qua woningbouw gaan we onze gemeente toekomstbestendiger maken met daarbij aandacht voor de duurzaamheidstaak. Bestuur verandering Hoe gaat het college dat aanpakken? We vinden het belangrijk dat bij nieuwe plannen de hele raad in het proces meegenomen wordt. Ja, ook dat doet dit college anders. Meenemen, zonder dat de politieke verschillen onder de tafel verdwijnen. Nog belangrijker is het om ook de samenleving in al zijn vezels mee te nemen in de vele veranderingen die op tafel staan. Daarom staat er in het programmaplan voldoende budget gereserveerd om de bevolking gedegen daarbij te betrekken bij de invoering van de omgevingswet en bij vitale kernen. Vol verwachting wachten wij de plannen van het college af. Ja, als GroenLinks zijn we tevreden, maar we gaan niet achterover leunen, want de energie van het college schept veel verwachtingen. Dus controleren we of deze verwachtingen ook zo veel mogelijk uit komen. We hebben daar het volste vertrouwen in. Aan de slag!

17 Bijlage 5 Algemene beschouwingen begroting 2018 PvdA Heldere taal, Een week of 4 terug was ik op de Dag van de democratie georganiseerd door oa BZK en VNG bij een lezing van Wim Daniels, ik neem aan dat een aantal van jullie hem ook kent. Hij brengt het altijd wel leuk. Hij heeft een leuke kijk op het gebruikt van taal en zo ook op gemeentelijk woordgebruik. Zijn boodschap is helder: gemeente schrijf en gebruik duidelijke taal. Hij vertelde ook over ouders, ze zijn laag geletterd en als ik wat schrijf denk ik altijd aan mijn moeder, zou zij het ook begrijpen en heel vaak moet ik het dan herschrijven. Een oproep aan dit college, wees duidelijk voor iedereen, schrijf heldere taal. In het raadsvoorstel een vreselijke zin: We geven geen OZB inflatiecorrectie terug over Wat staat daar nu echt, iets teruggeven doe je met iets wat je hebt van een ander cq inwoner, maar we hebben de inflatiecorrectie nog niet van de inwoner, hoe moet je het dan teruggeven. Wees helder, er staat gewoon. In 2019 wordt de OZB verhoogd met de inflatiecorrectie. Wellicht lastig om te zeggen maar het is gewoon zo. De eerste verkiezingsbelofte die wordt gebroken. En voor het belastingjaar 2019 gaan we dit opnieuw bekijken, ja logisch, dat doen we elk jaar. Van de 2 miljoen die nu beschikbaar is gaat niks naar het sociaal domein, heeft de wethouder wel echt belang bij goede zorg voor de inwoners. Gezien de tekorten in mn de Jeugdzorg is het wijs om nu ook een deel van het beschikbare budget naar het sociaal domein te doen. Bij het sociaal domein gaat het elke keer om binnen gestelde budget, nou daar moeten we het maar eens over hebben, wat is nu dat budget. De gelden voor het sociaal domein zijn inmiddels onderdeel geworden van de algemene uitkering. De vraag is dus nu wat hebben wij er met elkaar voor over, wij, de PvdA, in ieder geval veel meer dat het college. De PvdA wil ook een efficiënt sociaal domein, maar vooral goede hulp en ondersteuning voor onze inwoners die dat nodig hebben en dat laatste zie ik in de teksten van het college te weinig terug. Dus wat ons betreft nu al wat extra geld die kant op. Maar ook concreter want met termen als aandacht voor het vormen van een inclusieve samenleving en verbinden en ondersteunen van inwoners Schiet het niet veel op De term ombuigingsplan mag je als het gaat om klare taal ook vervangen door bezuinigen, want daar zal het dan toch op uitdraaien. De regio wordt ineens wel heel erg omarmd, harmonisatie in de regio staat in het stuk. Waar blijft het eigen beleid en gezicht van Bronckhorst, de sociale teams waar onze inwoners zo tevreden over zijn Maar onduidelijk heden zijn er verder legio ik zal er maar wat uitpikken

18 We geven het vrijwilligersveld een extra impuls, leuk maar zonder geld kun je weinig HOE DOET U DAT DAN? Een aanpak van de eenzaamheidsproblematiek, hoe, zonder Een impuls aan de ondersteuning mantelzorgers, hoe? De WSW gaat bij dit college steeds minder over mensen en meer over de kosten/geld, onwenselijk. En dan maar weer even een schrijnende tekst we willen dat kinderen die opgroeien in armoede ook in hun volwassen leven mee kunnen doen. Wat staat dat nu eigenlijk, de armoede accepteren wij maar hopen wel dat het later goed komt, Hoe dan? In 2016 had 14% van de inwoners enige moeite met rondkomen, dat klinkt wat denigrerend. Wat wel duidelijk is en ik citeer De mogelijkheid voor mensen met een laag inkomen (tot 130% vd bijstandsnorm) om gebruik te maken van financiële middelen uit diverse regelingen gaan we stimuleren Dit omarmen wij als PvdA. Hier staat heel duidelijk dat het minimabeleid wordt opgetrokken tot 130%, anders kunnen wij dit niet interpreteren. De uitleg die wij hebben gekregen is niet de wat hier staat. Ik neem aan dat de wethouder onze mening onderschrijft. En dan nu het grote geld voor de omgevingswet, voor vitale kernen voor accounthouderschap, extra formatie duurzaamheid voor de energietransitie. Heel veel procesgeld waarbij de consultants zich in de handen zullen wrijven, wat uitbreiding in de formatie waar sommige partijen altijd tegen waren maar och, als het ten gunste komt van ondernemers is het ineens geen probleem. Maar met al deze proceskosten blijft weinig over voor de echte uitvoering, niet de juiste weg Afsluitend Er zitten gelukkig ook punten in die wij belangrijk vinden: Extra handhavingscapaciteit, de energietransitie, de aandacht voor het landschap en de biodiversiteit. Maar verder een veel te wollig verhaal, weinig concreet, te veel onderzoek, analyses, stimuleren, en vooral mooie, maar weinig zeggende, woorden. Wel inzet op de harde kant Geen inzet op wat inwoners direct raakt, het sociaal beleid, En niet alleen maar aandacht maar ook geld naar vrijwilligers en verenigingen ook wel op z n plaats. Wij hadden van dit college meer verwacht. In Onze amendementen en moties staat hoe het anders kan. Amendementen Sociaal domein extra geld (A) Duurzaamheid ook minder draagkrachtigen (A) Moties Dementievriendelijke gemeente (M) Landschapselementen (M) Kunst en cultuur (M)

19 Netwerk 5G voor de markt (A) Vrijwilligers en verenigingen. (A/M) Minimabeleid 130% (A na antw.) D66 Uitwerking VN verdrag ook mede namens ons

20 Bijlage 6 Algemene beschouwingen begroting 2018 D66 U heeft in Contact kunnen lezen wat D66 van het programmaplan vindt: - vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van alle plannen - gebrekkige samenhang - geen heldere richting die vastgelegd is door de raad. D66 hecht eraan te herhalen wat we hebben geschreven: wij zien dat het college van goede wil is, en stappen zet. Zo is het overzicht inkomsten en uitgaven in vogelvlucht echt een compliment waard. Ook zijn veel onderwerpen herkenbaar: - we moeten fors aan de slag met klimaat en biodiversiteit - de woningmarkt vraagt om ander beleid - er zijn zorgen over de betaalbaarheid van het sociaal domein, en vooral de jeugdzorg, op langere termijn. Richting geven, kaders stellen, is de verantwoordelijkheid van de raad. Daarom heeft D66 al bij het duidingsdebat aangegeven dat we als raad onze rol moeten pakken, te beginnen met het bepalen van de agenda. Waarom? Om te voorkomen dat we als raad reactief achter het college aanhobbelen. Het bepalen van de RICHTING en het geven van RUIMTE aan het college om dat uit te werken is aan de raad, en aan niemand anders. Bij het debat over het coalitieakkoord is opnieuw aangegeven: waar is de richting, waar zijn de kaders? CDA, PvdA, CU-SGP en D66 hebben middels een motie collectief aangegeven dat het akkoord op dat punt schromelijk te kort schoot. Collega s: dualisme is belangrijk! Onze inwoners hebben recht op een raad die zelfbewust zijn rol pakt. Een raad die zo onbevooroordeeld mogelijk de voorstellen van het college beoordeelt op zijn merites. Niet met een roze bril vanuit de coalitie en niet met een te negatieve kijk omdat dat hoort bij oppositievoeren. Dan doet dit plan pijn. Dan valt op dat bij de publicatie van de algemene beschouwingen in Contact er een foto staat van de GroenLinks fractie inclusief hun wethouder. Hoezo dualisme? Het college heeft in dit plan maatschappelijke doelen bedacht en benoemd. Pardon? DAT IS AAN DE RAAD. Gelukkig is er tijdens de vorige raadsvergadering een motie aangenomen om dit anders te gaan doen. Hoe broodnodig die motie was, blijkt wel uit dit programmaplan. Uit de commissievergadering bleek klip en klaar dat er onvoldoende gekeken is naar samenhang van de benoemde doelen. En er is niet gekeken of ze in lijn zijn met onze beleidsdocumenten. We hebben dus geen idee of ons beleid coherent en consistent is. Als raad zijn we er dus nog niet in geslaagd richting te geven. Hoe vertaalt zich dat naar het college? D66 ziet de drie wethouders daar elk op hun eigen manier mee omgaan. Een wethouder komt niet van zijn plaats, lijkt zelf geen ideeën en ambitie te hebben en kijkt voor elk antwoord vertwijfeld naar onze inwoners. De tweede doet in grote lijnen gewoon z n werk. En de derde vliegt alle kanten op en lijkt vooral daadkrachtig over te willen komen. Resultaat van dit alles: een onevenwichtige grabbelton van plannen en plannetjes. Het lijkt wel alsof er niet vanuit de meerjarige opgave is geredeneerd, maar meer van: hoe krijgen we het beschikbare geld op? En dat alles door gebrek aan richting in combinatie met veel budgettaire ruimte.

21 Collega s: het zijn van raadslid is een forse verantwoordelijkheid. Richting bepalen is niet eenvoudig. Als raad moeten wij er vanuit kunnen gaan dat het college ons daarbij ondersteunt. Het voorliggende plan mist richting en samenhang. Te weinig kaders, doelen zonder onderbouwing en toetsing. In zijn algemeenheid geldt voor ons: wij willen eerst een duidelijk plan voor wij instemmen met de begrotingsposten. D66 kan daarom niet instemmen met de huidige gang van zaken, en het voorgestelde programmaplan. Het college claimt dat ze de raad wil ondersteunen in haar kaderstellende rol. Zeggen is 1 ding, het ook doen is vooralsnog kennelijk wat anders. Aan de andere fracties heeft D66 de volgende vragen: - herkent u dat het college met dit programmaplan, door het veranderen van veel maatschappelijke doelen en het vragen van grote budgetten zonder deugdelijke onderbouwing, stappen heeft gezet die voorbehouden zijn aan de raad? - Als u de eerste vraag bevestigend heeft beantwoord, welke consequenties zou dat volgens u moeten hebben voor het plan dat voorligt? - Hoe denkt U, dat de raad zijn kaderstellende rol kan versterken?

22 Bijlage 7 Algemene beschouwingen begroting 2018 CU-SGP ChristenUnie SGP Algemene beschouwingen Toen wij, na drie vergeefse pogingen, een ruime zetel hadden gehaald bij de verkiezingen in maart sprong ik een gat in de lucht. Wij hebben nu, na een dik half jaar onze plek binnen de Raad dacht ik wel gevonden. De komst van een volledig nieuw college heeft even op zich laten wachten, maar nu komen er plannen naar buiten. En dat is goed, want we staan voor grote vraagstukken en uitdagingen. En wat de ChristenUnie-SGP betreft moeten we hier samen richting aan geven. Nieuwe Energie Het gaat hierbij onder andere over het energieneutraal maken van onze mooie gemeente. Dat gaat iedereen aan, alle inwoners! Wij vinden het daarom een goede start dat de wethouder energierallyavonden heeft georganiseerd om te luisteren en ideeën op te doen. Wij kijken met ongeduld uit naar de routekaart die tot stand gaat komen. Wat onze fractie betreft een goede gelegenheid invulling te geven aan de Bijbelse opdracht (opdracht van God) zorgvuldig met de Schepping om te gaan en de ons gegeven natuurlijke hulpbronnen niet onnodig uit te putten. Waar wij in het bijzonder op willen gaan letten is dat inwoners die minder te besteden hebben, toch meegenomen worden in deze veranderingen. Er moet geen energie-armoede gaan komen. Zorg De ChristenUnie-SGP gaat voor goede zorg, het omzien naar elkaar en het oog hebben voor iedereen die extra steun en aandacht nodig heeft. Deze zorg en liefde voor onze naaste is een taak die wij als mens en ook als overheid gekregen hebben. Wij maken ons zorgen over de wachtlijsten en de kosten in de Jeugdzorg. Jongeren krijgen niet op tijd de hulp die ze broodnodig hebben. Wat onze fractie betreft heeft dit de hoogste prioriteit. De ChristenUnie-SGP steunt het verlengen en uitbreiden van de aanwezigheid van praktijkondersteuners bij de huisartsen. Wellicht kan hun inzet voorkomen dat jongeren in de tweedelijnszorg terechtkomen. Een ander punt, in het verlengde hiervan, is preventie. Dit college wil vooral de nadruk leggen op het tegengaan van overmatig alcoholgebruik. Wat ons betreft wordt dit uitgebreid naar drugs, roken en het tegengaan van overgewicht. Dit sluit ook aan bij het Nationale PreventieAkkoord dat vorige maand bekend geworden is. Bedrijvigheid en Wonen Het plan voor beter en gerichter contact met het bedrijfsleven in Bronckhorst en de revitalisering van diverse bedrijventerreinen zouden de economische groei kunnen stimuleren. De ChristenUnie SGP vindt dat dat niet kan zolang het knelpunt van het wonen niet wordt opgelost. Hoe krijgen we de goede woning op de juiste plaats, zonder bepaalde bevolkingsgroepen in de kou te laten staan of de gemeente uit te jagen? De signalen die we hierover vanuit Den Haag en Arnhem krijgen zijn positief. Uit onderzoek is gebleken dat er steeds meer mensen vanuit de Randstad naar Gelderland verhuizen. Maar dat wisten wij natuurlijk allang. De minister wil een onderzoek laten doen naar hoe het precies voor heel Oost-Nederland zit en welke gevolgen dit heeft voor de woningbouwplannen. Daarnaast zal er ook gesproken over de woningbehoefte voor nieuwkomers. Beide aspecten zijn erg belangrijk voor de startnotitie Woonbeleid die in de zomer 2019 komt. Wij hopen dat de hoge verwachtingen op woongebied waargemaakt kunnen gaan worden. Conclusie De ChristenUnie-SGP vindt veel positieve aanknopingspunten in het nieuw beleid van deze Coalitie en zal dat dan ook in beginsel positief, maar wel kritisch, benaderen.

23 Bijlage Amendement Voorstel no.: Raad-00401/7 Agendapunt: 7 Onderwerp: Eerste begrotingswijziging: programmaplan De gemeenteraad van Bronckhorst, in vergadering bijeen op 13 december 2018, overwegende dat: De raad een goede invoering van de omgevingswet van groot belang acht; De raad daarmee ondersteunt dat er vervolgstappen worden gezet; De raad wordt gevraagd in te stemmen met grote bedragen voor de voorbereiding en invoering van de omgevingswet zonder inzicht in de bijbehorende plannen; De raad daarmee het inzicht ontbeert in nut en noodzaak van deze omvang van het gevraagde budget; Dit inzicht voor de raad van wezenlijk belang is vanuit de kaderstellende rol en het hem toekomende budgetrecht; De gemeentelijke exploitatie de ruimte biedt om, als er concrete plannen worden ingediend, deze alsdan passend te honoreren, Besluit: Het oorspronkelijke besluit te wijzigen door: 1. Het programmaplan gewijzigd vast te stellen: Door in het programmaplan Programma 2 Wonen en leefomgeving (deelprogramma 2B Aantrekkelijke leefomgeving) bij resultaten toe te voegen: Deelprogramma 2B Invoering omgevingswet implementatiekosten ,-- te laten vervallen en toe te voegen aan de Algemene Reserve. Hengelo Gld, 13 december 2018 Fractie D66 Beslissing raadsvergadering d.d.13 december 2018 Het amendement is tijdens de vergadering ingetrokken.

24 Bijlage Amendement Voorstel no.: Raad-00401/7 Agendapunt: 7 Onderwerp: Eerste begrotingswijziging: programmaplan De gemeenteraad van Bronckhorst, in vergadering bijeen op 13 december 2018, overwegende dat: Het zorgvuldig omgaan met de plannen en visies die door de verschillende werkgroepen zijn ontwikkeld cruciaal is voor het vertrouwen van de samenleving in de gemeente; De vertaling van de visies naar uitgewerkte plannen inclusief fasering in de komende jaren nog plaats moet vinden; Het bedrag opgenomen voor Vitale Kernen voornamelijk gebruikt gaat worden voor het uitwerken van plannen en procesbegeleiding; Concrete uitvoeringsplannen grote investeringen kunnen vragen en niet uit dit budget zullen komen; De voorgestelde bedragen de suggestie kunnen wekken dat plannen hier binnen moeten blijven en ook nog eens verdeeld moeten worden over de vier betrokken kernen; De raad wordt gevraagd in te stemmen met grote bedragen zonder inzicht in de bijbehorende plannen; De raad het proces Vitale Kernen van groot belang acht; De raad daarmee ondersteunt dat er vervolgstappen worden gezet; De gemeentelijke exploitatie de ruimte biedt om, als er concrete plannen worden ingediend, deze alsdan passend te honoreren; Constaterende dat door de in het programmaplan gekozen benadering noch de samenleving, noch de gemeenteraad recht wordt gedaan; Besluit: Het oorspronkelijke besluit te wijzigen door: 1. Het programmaplan gewijzigd vast te stellen: Door in het programmaplan Programma 3 Bedrijvigheid en ontwikkeling (deelprogramma 3A economie) bij resultaten te wijzigen: 3A Proces Vitale Kernen ,-- te laten vervallen en toe te voegen aan de Algemene Reserve. Hengelo Gld, 13 december 2018 Fractie D66 Beslissing raadsvergadering d.d.13 december 2018 Het amendement is tijdens de vergadering ingetrokken.

25 Bijlage Amendement Voorstel no.: Raad-00401/7 Agendapunt: 7 Onderwerp: Eerste begrotingswijziging: programmaplan De gemeenteraad van Bronckhorst, in vergadering bijeen op 13 december 2018, overwegende dat: Telefonische infrastructuur een zaak van de markt is Aanleg van glasvezel eind volgend jaar in heel Bronckhorst is afgerond Besluit: Het oorspronkelijke besluit te wijzigen door: Het programmaplan gewijzigd vast te stellen: Door in Programma 3 Bedrijvigheid en ontwikkeling, deelprogramma 3A Economie, Ondernemerschap Voor het innovatienetwerk 5G geen middelen beschikbaar te stellen. Deze middelen ad ,- toe te voegen aan de algemene reserve. Hengelo Gld, 13 december 2018 Fractie PvdA Beslissing raadsvergadering d.d.13 december 2018 Met 2 stemmen voor (PvdA) en 23 stemmen tegen (CDA, GBB, VVD, GL, D66 en CU-SGP) is het amendement verworpen.

26 Bijlage Amendement Voorstel no.: Raad-00401/7 Agendapunt: 7 Onderwerp: Eerste begrotingswijziging: programmaplan De gemeenteraad van Bronckhorst, in vergadering bijeen op 13 december 2018, overwegende dat: In Bronckhorst heel veel inwoners op een of andere manier vrijwilliger zijn Vrijwilligers de smeerolie van de samenleving zijn Voor een sociale cohesie vrijwilligers erg belangrijk zijn In het programmaplan veel wordt gesproken over verbinden en stimuleren Zonder financiële middelen je weinig kunt Voor het nieuwe subsidiebeleid welzijn, sport en cultuur geen extra middelen worden vrijgemaakt. Verenigingen meer hebben aan geld dan aan mooie woorden Besluit: Het oorspronkelijke besluit te wijzigen door: Het programmaplan gewijzigd vast te stellen: Door in Programma 1 Zorg en ondersteuning In het deelprogramma 1A Vitale inwoners en samenleving ,- extra structureel beschikbaar te stellen voor het nieuwe vrijwilligersbeleid Dit te dekken door de Rode Loper voor bedrijven te laten vervallen (uit programma 3A) Hengelo Gld, 13 december 2018 Fractie PvdA Beslissing raadsvergadering d.d.13 december 2018 Met 2 stemmen voor (PvdA) en 23 stemmen tegen (CDA, GBB, VVD, GL, D66 en CU-SGP) is het amendement verworpen.

Hamerstukken: Hamerstukken zijn de agendapunten 4 Ingekomen stukken en 5 Vaststelling besluitenlijst 26 april 2018.

Hamerstukken: Hamerstukken zijn de agendapunten 4 Ingekomen stukken en 5 Vaststelling besluitenlijst 26 april 2018. Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 24 mei 2018 Plaats : Raadzaal Aanvangstijd : 19.00 uur Aanwezig : CDA: mevrouw E.G.E.M. Berendsen en de heren H. Evers, C.J. Jansen, J. Klein Lenderink, W.J.G.

Nadere informatie

4.01k gemeente Bronckhorst

4.01k gemeente Bronckhorst 4.01k gemeente Bronckhorst Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 23 maart 2017 Plaats Aanvangstijd Aanwezig Afwezig: Collegeleden Voorzitter Griffier Opgesteld door : Raadzaal : 20.00 uur : CDA:

Nadere informatie

Hamerstukken: Hamerstukken zijn de agendapunten 4 Ingekomen stukken en 5 Vaststelling besluitenlijsten van 28 en 29 maart 2018.

Hamerstukken: Hamerstukken zijn de agendapunten 4 Ingekomen stukken en 5 Vaststelling besluitenlijsten van 28 en 29 maart 2018. Ontwerpbesluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 26 april 2018 Plaats : Raadzaal Aanvangstijd : 20.00 uur Aanwezig : CDA: mevrouw E.G.E.M. Berendsen en de heren H. Evers, C.J. Jansen, J. Klein Lenderink,

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 7 juni 2018

Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 7 juni 2018 Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 7 juni 2018 Plaats : Raadzaal Aanvangstijd : 20.00 uur Aanwezig : CDA: mevrouw E.G.E.M. Berendsen en de heren H. Evers, C.J. Jansen, J. Klein Lenderink, W.J.G.

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 12 juli 2018

Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 12 juli 2018 Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 12 juli 2018 Plaats Aanvangstijd Aanwezig Afwezig: Collegeleden Voorzitter Griffier Opgesteld door : Raadzaal : 20.00 uur : CDA: mevrouw E.G.E.M. Berendsen en

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda Hamerstukken: Hamerstukken zijn de agendapunten 4 Ingekomen stukken en 5 Vaststelling besluitenlijst van 28 maart 2019.

2. Vaststelling agenda Hamerstukken: Hamerstukken zijn de agendapunten 4 Ingekomen stukken en 5 Vaststelling besluitenlijst van 28 maart 2019. Ontwerpbesluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 25 april 2019 Plaats Aanvangstijd Aanwezig : Raadzaal : 20.00 uur : CDA: mevrouw E.G.E.M. Berendsen en de heren H. Evers, C.J. Jansen, J. Klein Lenderink,

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 28 april 2016

Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 28 april 2016 Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 28 april 2016 Plaats Aanvangstijd Aanwezig Afwezig: Collegeleden Voorzitter Griffier Opgesteld door : Raadzaal : 20.00 uur : CDA: mevrouw J. Rexwinkel en de

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 8 november 2018

Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 8 november 2018 Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 8 november 2018 Plaats Aanvangstijd Aanwezig Afwezig: Collegeleden Voorzitter Griffier Opgesteld door : Raadzaal : 19.30 uur : CDA: mevrouw E.G.E.M. Berendsen

Nadere informatie

: De heren E.W. Blaauw, W.W. Buunk, P.L.P.S. Hofman en J. van Cranenburgh (loco-secretaris)

: De heren E.W. Blaauw, W.W. Buunk, P.L.P.S. Hofman en J. van Cranenburgh (loco-secretaris) Ontwerpbesluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 28 maart 2019 Plaats Aanvangstijd Aanwezig Afwezig: Collegeleden Voorzitter Griffier Opgesteld door : Raadzaal : 20.00 uur : CDA: mevrouw E.G.E.M. Berendsen

Nadere informatie

gemeente Bronckhorst Raadsbesluit besluit:

gemeente Bronckhorst Raadsbesluit besluit: gemeente Bronckhorst Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel met nummer Z88873\Raad-00267/4 De raad van de gemeente Bronckhorst; gelezen het voorstel van het college van b en W van dinsdag 26 september

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda Hamerstukken: Hamerstukken zijn de agendapunten 4 Ingekomen stukken, 5. Vaststelling besluitenlijsten van 28 september 2017.

2. Vaststelling agenda Hamerstukken: Hamerstukken zijn de agendapunten 4 Ingekomen stukken, 5. Vaststelling besluitenlijsten van 28 september 2017. Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 26 oktober 2017 Plaats : Raadzaal Aanvangstijd : 20.00 uur Aanwezig : CDA: mevrouw J. Rexwinkel en de heren M.W. Hebbink, D.J. Huntelaar, C. Jansen (vanaf punt

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering. De heren E.W. Blaauw (GBB) en J. Klein Lenderink (CDA) zijn afwezig.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering. De heren E.W. Blaauw (GBB) en J. Klein Lenderink (CDA) zijn afwezig. gemeente Bronckhorst Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 28 mei 2015 Plaats Aanvangstijd Aanwezig Afwezig: Collegeleden Voorzitter Grittier Opgesteld door : Raadzaal : 20.00 uur : CDA: mevrouw

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda Hamerstukken: Hamerstukken zijn de agendapunten 4 Ingekomen stukken, 5. Vaststelling besluitenlijst van 25 januari 2018.

2. Vaststelling agenda Hamerstukken: Hamerstukken zijn de agendapunten 4 Ingekomen stukken, 5. Vaststelling besluitenlijst van 25 januari 2018. Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 22 februari 2018 Plaats Aanvangstijd Aanwezig Afwezig: Collegeleden Voorzitter Griffier Opgesteld door : Raadzaal : 20.00 uur : CDA: mevrouw J. Rexwinkel en

Nadere informatie

1/1. gemeente Bronckhorst. Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 8 juni 2017

1/1. gemeente Bronckhorst. Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 8 juni 2017 "1 1/1 gemeente Bronckhorst Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 8 juni 2017 Plaats Aanvangstijd Aanwezig Afwezig: Collegeleden Voorzitter Griffier Opgesteld door : Raadzaal : 20.00 uur : CDA: mevrouw

Nadere informatie

Faciliteren maatschappelijke initiatieven

Faciliteren maatschappelijke initiatieven gemeente Bronckhorst Z01C7ED5B0A Naam portefeuillehouder: A.A.L.M. Spekschoor Vergaderdatum 23 maart 2017 Registratie nr Z91054\Raad- 00209 Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend W. Gouwenberg

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN Raadsvergadering 6 / 8 november 2012 13 november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener A120098/1 PvdA Begroot budget inhuur externen A120098/2 PvdA Budget Rekenkamercommissie A120098/5 D66

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 juni 2016. De heer K. van Harten (fractie van de ChristenUnie) is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot:

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011 Agendapunt Onderwerp 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: I. tot vaststelling van de geamendeerde Programmabegroting

Nadere informatie

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven.

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven. RAADSVERGADERING Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 29 oktober 2009 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA 0. Opening en mededelingen

Nadere informatie

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 3 november 2016 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 8 juni 2017 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 18 mei 2017 De notulen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering Portefeuillehouder H.A. Driessen en M. Melissen Begrotingsprogramma Onderwerp - Beleidsplan Wmo en Jeugdhulp 2015 2016 - Verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

Kadernota Voorzitter,

Kadernota Voorzitter, 1 Kadernota 2014-2017 Voorzitter, De fractie van de Partij van de Arbeid bedankt het college en de ambtenaren voor het opstellen van de Kadernota 2014-2017 en voor de beantwoording van de 99 technische

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 6 juli 2017 1. 17 7 6345 Behandeling jaarrekening 2016 Door de fracties worden onderstaande

Nadere informatie

M.b.t. agendapunt 12, Groot Bijstervelt, wordt gebruik gemaakt van het inspreekrecht door:

M.b.t. agendapunt 12, Groot Bijstervelt, wordt gebruik gemaakt van het inspreekrecht door: Agenda Gemeenteraad Vervolg besluitvormende raadsvergadering van 21 april 2015 Uitnodiging voor de vergadering op woensdag 22 april 2015 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 12

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant.

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant. Raadsvoorstel Registratienummer: CONCEPT Onderwerp: 2e Managementrapportage 2017 Portefeuillehouder: wethouder W.A.R. Visser Te nemen besluit: - De begroting 2017 te wijzigen volgens de in de 2e managementrapportage

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019)

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Aan de raad, 1. Beslispunten Wij stellen u voor: 1. om

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 30 juni 2016 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 12 mei 2016, voorgezet

Nadere informatie

Verslag van de informatie inzake een nieuw college van B&W in de gemeente Kampen en advies aan de fracties in de gemeenteraad

Verslag van de informatie inzake een nieuw college van B&W in de gemeente Kampen en advies aan de fracties in de gemeenteraad 1 Verslag van de informatie inzake een nieuw college van B&W in de gemeente Kampen en advies aan de fracties in de gemeenteraad Kampen, 5 april 2018. 1. Inleiding. Enkele dagen na de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om agendapunt 8 "Uitvoering motie Hummeloseweg" na agendapunt 5c te behandelen.

Voorgesteld wordt om agendapunt 8 Uitvoering motie Hummeloseweg na agendapunt 5c te behandelen. 4.70k gemeente Bronckhorst 1/1 Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 29 juni 2017 Plaats : Raadzaal Aanvangstijd : 20.00 uur Aanwezig : CDA: mevrouw J. Rexwinkel en de heren M.W. Hebbink, D.J. Huntelaar,

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Voorloper Onderwerp Startnotitie Duurzaam Druten Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Portefeuillehouder A. Springveld Behandelend team Team strategie en beleid Behandelend

Nadere informatie

Reserve sociaal Domein

Reserve sociaal Domein Begroting 2019 Al een aantal maanden wordt de raad door dit college aan het lijntje gehouden voor wat betreft het sluitend maken van het financieel meerjarenperspectief. In het coalitieakkoord, in uw mail

Nadere informatie

Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016.

Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016. Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016. 1 2 3 a Omschrijving van het voorstel Opening en mededelingen. Vaststelling van de agenda Programmabegroting 2017 Algemene beschouwingen Besluit Mevr. Rachak,

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 24 november 2016. De raad is voltallig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 18 augustus 2015 Raadsvergadering : 29 september 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : 8 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

15 maart Begrotingswijziging

15 maart Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 maart 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

B E S L U I T : De begroting voor de Algemene Dienst voor het dienstjaar 2018 te wijzigen als hierna is aangegeven.

B E S L U I T : De begroting voor de Algemene Dienst voor het dienstjaar 2018 te wijzigen als hierna is aangegeven. No. Onderwerp: Vaststelling begrotingswijziging nr. 1 De raad van de gemeente Hattem; B E S L U I T : De begroting voor de Algemene Dienst voor het dienstjaar 2018 te wijzigen als hierna is aangegeven.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

CONCEPT - Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Haren van dinsdag 19 juni 2012 met vervolg op maandag 25 juni 2012

CONCEPT - Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Haren van dinsdag 19 juni 2012 met vervolg op maandag 25 juni 2012 CONCEPT - Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Haren van dinsdag 19 juni 2012 met vervolg op maandag 25 juni 2012 Aanwezige raadsleden: de heer H. Frima (VVD), de heer P.R.A. Terpstra

Nadere informatie

Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 18bij00136-l gemeente NOORDOOSTPOLDER Emmeloord, 1 oktober 2018. Onderwerpen Meedoenpakket 2018 en inzet extra rijksmiddelen armoedebestrijding onder kinderen Advies raadscommissie Debatstuk Aan de

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 juli 2013 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 juli 2013 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 juli 2013 in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: AFDELING: PORTEFEUILLEHOUDER: Agendapunt: No. /'09 Dokkum, ONDERWERP: Wmo Verordening 2014 SAMENVATTING: De Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Beleid overschotten Collegevergadering : 15 maart 2016 agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.B. Boer

Nadere informatie

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de Raadsvoorstel Zaaknummer: 2018-009925 Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Datum voorstel Datum raadsvergadering 21 augustus 2018 9 oktober 2018 Aan de raad, Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van

Nadere informatie

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR*

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR* *ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 100 UUR* Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Programmarapportage 2011-1 team SBSBD raadsnummer 2011 54 collegevergadering raadsvergadering fatale termijn programma

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS 20170512 1. INLEIDING In 2016 hebben we met u en met de samenleving intensief gesproken over de toekomst van Zutphen. Gezamenlijk hebben we vastgesteld

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 8 november 2018 in Hotel het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 8 november 2018 in Hotel het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 8 november 2018 in Hotel het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek de

Nadere informatie

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn.

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn. HENDRIK-IDO-AMBACHT Algemene Beschouwingen Tweede Termijn 9 november 2017 Voorzitter, Vorig jaar moest ik in de tweede termijn starten met mijn excuus aan Mevrouw Vogelaar, die na de eerste termijn gevallen

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, mevrouw Ineke Sollewijn Gelpke.

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, mevrouw Ineke Sollewijn Gelpke. Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 24 februari 2015 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1

Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1 Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1 VERGADERING D.D. 10-11-2009 AGENDAPUNT B1 PORTH./SECTOR Ter Ellen ONDERWERP: Advies over de prioritering van projecten in het kader van het Europees Fonds

Nadere informatie

BESLUITENLIJST RAADSVERGADERING van dinsdag 14 februari 2017

BESLUITENLIJST RAADSVERGADERING van dinsdag 14 februari 2017 BESLUITENLIJST RAADSVERGADERING van dinsdag 14 februari 2017 Voorstelnr. Inhoud Besluit Aanwezig: Berg, van der, W. Biesheuvel, A. Boersma-Zandbergen, W. Dagniaux, M.G. Dekker-Groen, A.M. Dijk-Hessing,

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. 4. Besluitenlijst van de vergadering van 16 juni 2016, inclusief Lijst toezeggingen De besluitenlijst is ongewijzigd vastgesteld.

BESLUITENLIJST. 4. Besluitenlijst van de vergadering van 16 juni 2016, inclusief Lijst toezeggingen De besluitenlijst is ongewijzigd vastgesteld. vormende raad (21525\...) BESLUITENLIJST Datum : donderdag 7 juli 2016 Tijd : aansluitend aan de Oordeelsvormende raad (23.40 uur) Plaats : raadzaal gemeentehuis Neerijnen Aanwezig Afwezig : de heer H.H.

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 6 juli 2017 Commissievergadering d.d. : 13 juni 2017 Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder R. Kruijswijk Programmaonderdeel : 801.

Nadere informatie

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( )

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( ) Datum : 6 november 2013 Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( 2013-320) Meneer de voorzitter, geachte collega s en belangstellenden, We spreken vandaag alweer de laatste programmabegroting

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

Beeldvormende raadsavond Duurzaamheid

Beeldvormende raadsavond Duurzaamheid Beeldvormende raadsavond Duurzaamheid 11 april 2017 Doel van de avond - Raad meenemen in het proces tot nu toe; - Input genereren van raad én werkgroepen om visie aan te scherpen en voor verdere uitwerking;

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 november 2018 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 november 2018 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 november 2018 in de raadzaal Voorzitter Griffier : M.A.P. Michels : S.P. van Hemmen Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen?

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen? PvdA Overbetuwe inbreng kadernota 2014 Voorzitter, Een bijzondere vergadering voor u en mij. Onder uw leiding is het voor het eerst dat wij een kadernota bespreken. En al doet mijn grijze haardos anders

Nadere informatie

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 2, de heer Mark Timmermans.

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 2, de heer Mark Timmermans. Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 26 april 2016 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter opent

Nadere informatie

Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015

Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 M.H.F. Schuurmans-Wijdeven mr. G.J. Jansen 31 maart 2015 Provincie Gelderland Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 Inleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 22 juni 2017 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA

Nadere informatie

: herindicatie cliënten huishoudelijke hulp

: herindicatie cliënten huishoudelijke hulp Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie

De vergadering is op 6 november na agendapunt 9 geschorst. Op 10 november heeft de raad de vergadering weer vervolgt.

De vergadering is op 6 november na agendapunt 9 geschorst. Op 10 november heeft de raad de vergadering weer vervolgt. Vergadering Gemeenteraad 06-11-2008 Plaats: Raadszaal Nieuwveen Tijd: 20:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 6 NOVEMBER 2008 1 Opening De vergadering is op 6 november na agendapunt

Nadere informatie

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 *ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 Agendanr. 9. Aan de Raad No.ZA.14-28578/DV.14-380, afdeling Samenleving. Sellingen, 11 september 2014 Onderwerp: Inzet middelen cliëntondersteuning

Nadere informatie

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2030: 49% CO2- reductie Om landelijke en internationale klimaatdoelstellingen te behalen, zijn ook grootschaliger projecten nodig. De Provincie kan een belangrijke rol vervullen door ontwikkelgebieden

Nadere informatie

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester?

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Tussen de mensen staat en weet wat Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? De gemeente Dalfsen bestaat uit ruim 28.000

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Weert 30 mei 2013 www.cdaweert.nl 2 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen voorjaarsnota Gemeente

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden,

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden, Aan de gemeenteraad van Ridderkerk Uw brief van: Ons kenmerk: 89398 Uw kenmerk: Contact: C. Kolf Bijlage(n): 2 Doorkiesnummer: E-mailadres: C.Kolf@ridderkerk.nl Datum: 24 september 2014 Betreft: Aanbieding

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Jaar 2012 Publicatiedatum 2 november 2012 Agendapunt 19 Datum besluit B&W 2 oktober 2012 Onderwerp Instemmen met de hoofdlijnen

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF14.20056 Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Portefeuillehouder: De heer J.C.F. Broekhuizen Behandelend ambtenaar: Mevrouw M. Mulder Onderwerp: Integrale

Nadere informatie

Na agendapunt 10 wordt de volgorde gewijzigd: 12, 13, 15, 11, 14, 16 en verder.

Na agendapunt 10 wordt de volgorde gewijzigd: 12, 13, 15, 11, 14, 16 en verder. Vergadering Gemeenteraad, besluitvormende raadsvergadering 12-11-2009 Plaats: Nieuwveen Tijd: 20:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 12 november 2009 1 Opening 2 Vaststellen

Nadere informatie

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas Raadsvoorstel raadsvergadering 04/07/2017 portefeuillehouder J. Hordijk L. Evers behandelend ambtenaar datum 24/05/2017 bijlagen Openbaar Geheim 8 ja nee Aan de raad van de gemeente Toelichting op de beslispunten

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 14 februari 2017 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 14 februari 2017 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 14 februari 2017 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: J. Hoekzema,

Nadere informatie