SOR. Onderweg naar Ondernemingsplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SOR. Onderweg naar 2015. Ondernemingsplan"

Transcriptie

1 20123 SOR Onderweg naar 2015 Ondernemingsplan

2

3 SOR Onderweg naar 2015 Ondernemingsplan

4 20123 Inhoud SOR onderweg naar Wat wil SOR betekenen? Missie Visie Waarden en ambities Leiderschap 9 2 De wereld waarin SOR werkt Ontwikkelingen in de samenleving Economische ontwikkelingen Ontwikkelingen in wetgeving Ontwikkelingen in de zorg Ontwikkelingen in bouwen en beheren Rolverdeling betrokken partijen 14 3 Wat gaat SOR doen? Aansluiten op de markt Onze woningen goed beheren Midden in de maatschappij 21 4 Een gezond bedrijf: de basis op orde Een efficiënte en effectieve organisatie Financiële stabiliteit 25 5 Tot slot 28

5 SOR onderweg naar 2015 Thuisbasis van SOR is de Stadsregio Rotterdam en de Hoeksche Waard. Hier bouwde en verwierf SOR de afgelopen vijfentwintig jaar haar bezit: betaalbare huurwoningen voor 55-plussers. Goed bereikbaar en in de buurt van voorzieningen. Inleiding In dit ondernemingsplan leest u hoe SOR zich de komende jaren inzet voor het welzijn van senioren in en om Rotterdam. Dat doen wij door hen comfortabele, toegankelijke woningen en zorgeloos woonplezier te bieden. Wanneer mensen daar behoefte aan hebben, organiseert SOR aanvullende dienstverlening. Een goede prijs-kwaliteitverhouding staat daarbij altijd voorop. 5 Natuurlijk doen wij dat niet alleen. SOR werkt samen met allerlei partners op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Om nog betere keuzes te kunnen maken, hebben we onze plannen voor de toekomst gedeeld met de betrokken partijen. Hun reacties bevestigden ons soms in onze keuzes en soms hebben wij onze keuzes aangescherpt. Zo treedt SOR de toekomst met vertrouwen tegemoet.

6 SOR Ondernemingsplan

7 1 Wat wil SOR betekenen? Al vijfentwintig jaar zet SOR zich in voor comfortabel wonen. Daarbij richten wij ons op 55-plussers in de stadsregio Rotterdam en de Hoeksche Waard. In meerdere opzichten een veelkleurig werkgebied: mensen met verschillende achtergronden, diverse culturen, soms een stedelijk, dan weer een dorps karakter. De Rotterdamse haven, één van de pijlers van de Nederlandse economie, zet Wat wil SOR betekenen? de toon. In dit hoofdstuk leest u wat wij voor deze regio willen betekenen Missie SOR stelt zich ten doel het welzijn van senioren in en om Rotterdam te bevorderen. Dit doen wij door hen zelf te laten kiezen uit combinaties van wonen, aanvullende dienstverlening en zorg. We richten ons op senioren die, nu of later, ondersteuning nodig hebben in het wonen en die ondersteuning in hun eigen woning willen ontvangen. De woningen die SOR levert zijn ruim en comfortabel. Bovendien hebben deze een goede prijs-kwaliteitverhouding. In samenwerking met professionele partijen organiseren wij aanvullende woon-, welzijns- en zorgdiensten. SOR is flexibel en speelt in op veranderende marktomstandigheden en klantwensen.

8 1.2 Visie SOR Ondernemingsplan Onderweg naar 2015 De wensen en behoeften van senioren veranderen. Nog nooit was deze doelgroep zo veelzijdig. In het werkgebied van SOR wonen senioren die verschillen in afkomst, levensstijl, samenstelling van het huishouden, inkomen en vermogen. Hierdoor krijgt SOR te maken met zeer uiteenlopende wensen qua type woning, service en zorg pakketten. Wij zien een aantal trends, die ervoor zorgen dat deze wensen en behoeften veranderen: Individualisering tegenover gemeenschappelijkheid Meer middenklasse senioren, die meer te besteden hebben Economische crisis Terugtredende overheid, waardoor de samenleving steeds meer verantwoordelijk is voor zorg en welzijn SOR haakt in op de veranderende vraag van haar huurders en woningzoekenden. Door meer verschillende combinaties van wonen, service en ondersteuning aan te bieden, houden wij rekening met specifieke leefstijlen, uiteenlopende inkomensniveaus en diverse achtergronden. Ook het ontwerp en de verschijningsvorm van onze gebouwen zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. 1.3 Waarden en ambities Samen, klantgericht en resultaatgericht, dat is hoe SOR werkt. Samen met bewoners, collega s, collega-corporaties, zorginstellingen en andere belangrijke partijen. Klantgericht door betrouwbaar en aanspreekbaar te zijn, oplossingen en alternatieven te bieden en te doen wat we zeggen. Resultaatgericht door uitstekend te presteren en innovatief te zijn.

9 Het is onze ambitie om innovatief te zijn, duurzaam te handelen en maatschappelijk relevant te opereren. Innovatief met nieuwe arrangementen en producten. Duurzaam door woningen met toekomstwaarde te bouwen. Maatschappelijk relevant voor mensen met de lagere inkomens (BSSH-doelgroep), de sociale huur en het leefklimaat. 1.4 Leiderschap Het thema leiderschap is voor SOR belangrijk. Wij leveren excellente prestaties, vertonen voorbeeldgedrag en nemen onze verantwoordelijkheid. Dit geldt voor alle medewerkers in de organisatie. Excellente prestaties We komen onze afspraken na en spreken elkaar aan op resultaten. SOR zorgt voor een inspirerende werkomgeving, waarin medewerkers onze ambities kunnen waarmaken. Hierop beoordelen wij elkaar. Klanttevredenheid is uiteindelijk de graadmeter. Wat wil SOR betekenen? 9 Voorbeeldgedrag We halen en brengen informatie, leren van elkaar en bieden en ontvangen hulp. Ook geven we vertrouwen. Verantwoordelijkheid Iedere medewerker draagt vanuit zijn of haar functie bij aan de doelstellingen van SOR. Alle individuele prestaties maken de gezamenlijke prestatie.

10 SOR Ondernemingsplan

11 2 De wereld waarin SOR werkt In dit hoofdstuk beschrijven we belangrijke ontwikkelingen, die van invloed zijn op onze werkzaamheden. Als woningcorporatie staat SOR middenin de maatschappij. Een maatschappij waarin veel verandert en onzeker is. Maar die ook duidelijke ontwikkelingen laat zien. SOR houdt daar bij het bepalen van haar activiteiten rekening mee. De wereld waarin SOR werkt Ontwikkelingen in de samenleving Woningcorporaties spelen een belangrijke rol in de wijk. De corporatie is niet alleen de huisbaas die voor woongenot zorgt, maar ook steeds meer de partij die op het gebied van welzijn een verantwoordelijkheid heeft. SOR is er voor de 55-plussers. Deze doelgroep groeit, omdat de mensen van de na - oorlogse geboortegolf, de babyboomers, er nu bij horen. Bovendien is de gemiddelde levensverwachting toegenomen. Vergrijzing speelt dus een grote rol, vooral buiten Rotterdam. En daarmee neemt de vraag naar zorg en welzijnsondersteuning toe, terwijl bestaande subsidiestromen als de WMO en de AWBZ onder druk staan.

12 SOR Ondernemingsplan 2012 Een gezonde leefstijl en ondersteuning door buren, familieleden, vrienden of vrij willigers dragen eraan bij dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Tegelijkertijd wonen ouders en kinderen vaker dan vroeger ver uit elkaar. En ook de toenemende individualisering maakt mantelzorg en goed nabuurschap zeker niet vanzelfsprekend. De nieuwe generatie senioren is zeer divers. Verschillende onderzoeken tonen dit aan. Zo houdt de groei, vooral in Rotterdam, van de groep allochtone ouderen ons bezig. Allemaal mensen met hun eigen achtergrond en woonwensen. Voor SOR is het de uitdaging om met een passend aanbod te komen. 2.2 Economische ontwikkelingen 12 Onderweg naar 2015 Investeringen in de woningvoorraad zullen achter blijven bij de ontwikkeling van het bruto binnenlands product. Dat blijkt uit prognoses van het Centraal Plan Bureau. Dit betekent dat Nederland minder woningen bouwt. SOR blijft echter bouwen aan nieuwe seniorenwoningen. Tussen Rotterdam en de randgemeenten zijn structurele verschillen zichtbaar. Het gemiddelde inkomen in Rotterdam is lager, in de randgemeenten is de vergrijzing groter. Deze verschillen zijn van invloed op de rentabiliteit van vastgoedinvesteringen en beleidskeuzes van gemeenten. De recente en toekomstige uitbreidingen van SOR vinden vooral plaats in de randgemeenten, met name in de vrije sector. In Rotterdam is het deel van de bevolking dat alleen AOW en dus een beperkt inkomen heeft juist groter dan in de regio. De vraag naar geschikte sociale huurwoningen voor senioren blijft daar dan ook groot. Hier zal SOR de komende periode op inspelen.

13 2.3 Ontwikkelingen in wetgeving Een aantal recente maatregelen van de overheid pakt ongunstig uit voor woningcorporaties. Zo zorgt de integrale heffing van vennootschapsbelasting voor (zorg)- corporaties ervoor dat deze minder kunnen investeren. En waarschijnlijk gaat de Nederlandse uitwerking van de Europese regeling voor staatssteun aan woningcorporaties de investeringsmogelijkheden ook beperken. Activiteiten die niet een dienst van algemeen economisch belang zijn komen niet langer voor borging in aanmerking. Dit betekent dat SOR genoodzaakt is niet-geborgde, en daardoor duurdere financiering aan te trekken. Het is een grote uitdaging om in dit veranderende klimaat te blijven investeren. 2.4 Ontwikkelingen in de zorg Ontwikkelingen in de zorgsector zijn medebepalend voor het investerings- en exploitatiebeleid van SOR. Ouderenzorg is een groeiende en blijvend arbeidsintensieve sector. Er is steeds meer vraag naar zorg en de prijs ervan stijgt. Het beleid is erop gericht mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De vraag naar zorggeschikte woningen zal daardoor toenemen. Woningen zoals SOR die bouwt. Veel van onze huurders krijgen vroeg of laat immers behoefte aan zorg. De wereld waarin SOR werkt 13 Hoe zorginstellingen en de overheid deze ontwikkelingen het hoofd gaan bieden is onzeker. Dit zal met name afhangen van de manier waarop de financiering georganiseerd wordt. Wij verwachten dat voor mensen die niet zoveel te besteden hebben het gezamenlijk inkopen of organiseren van zorg een oplossing biedt voor de stijgende prijzen. Mensen met een hoger inkomen passen waarschijnlijk hun uitgavenpatroon aan, maar overwegen misschien ook gezamenlijke inkoop.

14 2.5 Ontwikkelingen in bouwen en beheren SOR Ondernemingsplan Onderweg naar 2015 Duurzaamheid krijgt in de bouwwereld steeds meer aandacht. De vereiste energieprestatiecoëfficiënt en het milieulabel spelen daarbij een belangrijke rol. Technologische oplossingen als balansventilatie, warmteterugwinning en Warmte Koude Opslag zorgen voor energiebesparing. Ook de corporaties nemen hierin steeds vaker hun verantwoordelijkheid. Mensen blijven op zoek naar verbetering van hun wooncomfort. Het gaat dan niet alleen om een ruimere woning, maar ook om technische zaken als de toegang tot het gebouw en klimaatbeheersing. Dankzij technologische oplossingen kunnen sommige werkzaamheden in de thuiszorg en in de medische zorg sneller en gemakkelijker. Dit zorgt voor efficiëntiewinst in de zorgverlening. Soms zijn daarvoor andere of meer installaties in de woning noodzakelijk. Deze technologische ontwikkelingen vragen om specialistisch onderhoud door het beheerteam. 2.6 Rolverdeling betrokken partijen SOR gaat ervan uit dat de overheid hoe dan ook betrokken blijft bij de organisatie van de woon-, welzijn- en zorgsector. Gemeenten, en in Rotterdam ook de deelgemeenten, voeren de regie. Het is aan burgers, bedrijven en instellingen om in te spelen op de verschillende zorg- en welzijnsbehoeften. Het leefklimaat in de gebouwen van SOR gaat hand in hand met de leefbaarheid in de buurt. Daarom richten wij onze aandacht steeds meer op het woonservicegebied: de woningen en de omgeving waarin deze staan. Samen met de andere partijen die daarin een rol spelen.

15 De rol die SOR inneemt: SOR is aanspreekbaar op haar brede maatschappelijke positie SOR is dé woningcorporatie voor 55-plussers in de regio SOR bedient de verschillende senioren met passende product-marktcombinaties SOR stimuleert de totstandkoming van hechtere sociale netwerken SOR integreert de werelden van wonen, welzijn en zorg SOR smeedt vruchtbare samenwerkingsverbanden SOR is oplossingsgericht bij onderhoud aan haar woningen De wereld waarin SOR werkt 15

16 SOR Ondernemingsplan

17 3 Wat gaat SOR doen? SOR anticipeert op de ontwikkelingen in de samenleving. Dat doen wij door te zorgen voor comfortabele woningen die passen bij de wensen en behoeften van de hedendaagse en toekomstige 55-plussers. Natuurlijk hoort daarbij dat wij goed voor onze woningen zorgen, zodat onze huurders tevreden huurders zijn en blijven. Dat betekent dat SOR zich met samenwerkingspartners inzet voor Wat gaat SOR doen? wijken waar senioren onbezorgd wonen Aansluiten op de markt SOR volgt de marktontwikkelingen in de stadsregio Rotterdam en de Hoeksche Waard. Om tevreden klanten te krijgen en te houden, moeten we zorgen dat onze woningen voldoen aan hun woonwensen. Ondanks stevige inspanningen, is dat nog onvoldoende het geval. Daarom moeten we ons woningbezit uitbreiden en vernieuwen. We willen onze voorraad beter op de markt laten aansluiten door te investeren en de woningvoorraad in te delen in nieuwe combinaties van woningtypen en doelgroepen met bijpassende dienstverlening. In ons werkgebied streven we een bezitsverdeling na van ongeveer driekwart in Rotterdam en een kwart in de randgemeenten. Het aandeel sociale huur (subsidiabele huur <= 652,-, prijspeil 2011) in de portefeuille moet groter blijven dan 65%.

18 Vastgoedportefeuille Portefeuille per einde 2010 In productie tot 2014* Na huidige productie (2014)** Verdeling woningportefeuille Na realisatie Beoogd (2014) (2015) Tot twee kamers % 35% SOR Ondernemingsplan 2012 Woningen Vanaf drie kamers % 65% Sociale huur % 65% Vrije sector % 35% Rotterdam % 75% Randgemeente % 25% Totaal woningen % 100% Verpleging en verzorging Bedrijfsruimten Totaal vastgoedportefeuille * Inclusief opgeleverd in 2011 ** Inclusief verkoop vier woongebouwen Onderweg naar 2015 Investeringen Bij ons investeringbeleid richten we ons vooral op twee onderdelen uit onze portefeuille. Dat zijn allereerst de oudere appartementengebouwen met vooral tweekamerwoningen. Hiervan stagneert de verhuurbaarheid. Deze wooncentra met basisservice zijn minder aantrekkelijk voor de huidige woningzoekende. We brengen de bestaande voorraad kleine tweekamerwoningen terug door verkoop en sloop, en door investeringen in grotere woningen. Een tweede portefeuilledeel dat onze aandacht heeft, zijn de grootschalige verzorgingshuizen. Hiervan neemt de functionele kwaliteit sneller af dan de puur bouwkundige kwaliteit. Omdat we verwachten dat in de toekomst meer behoefte is aan kleinschalige voorzieningen, verschuiven we onze investeringen in deze richting. Investeren in intramurale gebouwen doen we in nauw overleg met de zorginstellingen. Voordat we hierin definitieve keuzes maken, streven we naar een gezamenlijke visie met onze zorgpartners.

19 Tot 2011 was er sprake van een programma van eisen (PVE) voor nieuwbouw en een PVE voor renovatie. Vanaf 2012 specificeren we de PVE s naar sociale huur en vrije sectorhuur. In de sociale huursector houden we vast aan eisen op gebied van veiligheid, rolstoeltoegankelijkheid en grootte van de woning. We willen onze klanten woningen blijven bieden in gebouwen waar services en voorzieningen worden aangeboden, op locaties dicht bij winkels, (gezondheids)voorzieningen en openbaar vervoer. Product-marktcombinaties In de loop van 2012 komen we met een nadere specificatie rond vraag en aanbod van onze woningen. Binnen deze product-marktcombinaties (PMC s) maken we onderscheid in klantgroepen op basis van bijvoorbeeld leefstijlen en culturele aspecten. We onderbouwen de nieuwe PMC s met moderne prijs- en verhuurinstrumenten. Met een marktgericht huurbeleid streven we naar een optimale huuropbrengst. Aansluiting op de markt betekent ook het ontwikkelen van nieuwe woonproducten en innoveren in technische voorzieningen. Wat gaat SOR doen? 19 Product-marktcombinaties Prijsklasse Leeftijdsgroep Primair doel ± 65 jaar Woonwens ± 75 jaar Welzijn en zorg sociale huur Basis appartementen Gebiedsgerichte woonvormen vrije sectorhuur (< ± 1.000,-) Ruime appartementen Exclusieve woon/zorgarrangementen Samengevat stellen wij deze doelen: Stadsregio Rotterdam en Hoekse Waard vormen ons werkgebied; Portefeuilleverdeling op strategisch niveau: groei naar 25% buiten Rotterdam; Verschuiving van programma s van eisen (PVE s) van nieuwbouw en renovatie naar sociale huur en vrije sectorhuur; Definiëring product-marktcombinaties (PMC s) in 2012;

20 SOR Ondernemingsplan 2012 Marktgerichte productindeling naar vastgoed- en dienstenkenmerken; Marktgericht huurbeleid, gericht op optimale huuropbrengst; Ontwikkeling verhuurinstrumenten; Ontwikkeling nieuwe woonproducten; Doelgroepgericht beleid; Innovatie op technologisch vlak. 3.2 Onze woningen goed beheren Bij het beheer van onze woningvoorraad zijn onderhoud, dienstverlening en ondersteuning van het leefklimaat de belangrijkste kenmerken. De ultieme toets op deze onderwerpen is de klanttevredenheid. We willen op alle onderdelen boven de 7,5 scoren. 20 Onderweg naar 2015 Onderhoud Onderhoud vormt, na betaalde rente, de grootste kostenpost van ons bedrijf. Daar om is een efficiënt onderhoudsbeleid van groot belang. Om dat goed te kunnen doen, introduceren we vanaf 2012 conditiemeting als sturingsmiddel. Het onderhoud van ons intramurale bezit plannen we in overleg met de zorginstellingen. Daarbij maken we onderscheid naar gebouwen met een kortere en een langere exploitatiehorizon dan vijf jaar. Dienstverlening Op het gebied van dienstverlening introduceren we nieuwe vormen die aansluiten op de beoogde innovatie van de infrastructuur voor zorg- en dienstverlening. Zo investeren wij nu al in geavanceerde woontechnologie in een aantal van onze gebouwen en experimenteren we met het toepassen van warmte-koudeopslag om energie te besparen. Bij de ontwikkeling werken we nauw samen met onze partners.

21 Het leefklimaat ondersteunen De wensen en eisen van onze bewoners veranderen. Om meer specifieke sturing en ondersteuning te geven, brengen we de diverse leefstijlen beter in beeld. De sturing willen we gebruiken bij de promotie van te verhuren woningen en bij de ondersteuning van bewonersorganisaties. Wij blijven nastreven dat bewoners zelf activiteiten organiseren, in de vorm van bewoners- of activiteitencommissies. Om bovenstaande doelen te realiseren, gaan we nog professioneler werken. Dit moet ons ook in staat stellen onze diensten aan te bieden aan derden (bijvoorbeeld collegacorporaties). Samengevat stellen wij deze doelen: Organiseren efficiënt onderhoudsbeleid; Ondersteunen bewonerszelforganisatie; Voeren leefstijlgericht beheer; Professionalisering van het beheer; Dienstverlening inzetten voor derden; Klanttevredenheid verbeteren; Investeringsplanning intramuraal bezit in overleg met de zorginstellingen. Wat gaat SOR doen? Midden in de maatschappij In het belang van onze bewoners overleggen wij regelmatig met onze stakeholders (zorginstellingen, lokale overheden en collega-corporaties). Ook zij hebben vaak directe bemoeienis met onze huurders. De zorginstellingen zijn voor SOR niet alleen klanten, maar ook partners. Wonen en zorg gaan praktisch weliswaar hand-in-hand, maar zijn juridisch en financieel gescheiden. Dat biedt kansen, maar brengt ook risico s met zich mee. De samenwerking tussen SOR en zorginstellingen moet gericht zijn op het inschatten en beperken van de risico s en tegelijkertijd op het ontwikkelen van op de toekomst gerichte arrangementen.

22 SOR Ondernemingsplan Met gemeenten en deelgemeenten werken wij de komende jaren aan de ontwikkeling van woonservicegebieden, met voorzieningen waar senioren goed en lang kunnen blijven wonen. In 2012 zetten wij onze doelen op een rij, zodat onze rol binnen de woonservicegebieden duidelijk wordt. Dit doen we zowel voor onze eigen planning als voor onze partners. De lokale overheden spreken we aan op hun regie. Met collega-corporaties gaan we in gesprek over onze gebiedsstrategieën. Wij zijn elkaars buren en hebben zowel concurrerend als aanvullend woningbezit. Wij willen onze expertise op seniorenhuisvesting blijven inzetten, ook voor onze collega s. SOR is al 25 jaar bezig met wat tegenwoordig heet maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar een echte evaluatie daarvan heeft nooit plaatsgevonden. Voor 2012 nemen wij ons voor om onze rol als maatschappelijk verantwoord ondernemer duidelijk te definiëren en daarover expliciet te rapporteren. Kernbegrippen daarbij zijn: integriteitsbeleid, duurzaamheid en leefklimaat in brede zin. Onderweg naar 2015 Tot slot willen we onze rol midden in de maatschappij meer uitdragen. Er zijn sinds 2010 diverse gerichte PR-acties ondernomen. De naamsbekendheid en het imago van SOR als maatschappelijk verantwoord ondernemer gaan we verbeteren. Samengevat stellen wij deze doelen: Ontwikkelen stakeholdermanagement; Structureren samenwerking met zorginstellingen; Bepalen en uitdragen rol in woonservicegebieden; Formuleren resultaatgericht maatschappelijk verantwoord ondernemerschap; Verbeteren leefklimaat; Verbeteren naamsbekendheid en imago.

23 Een gezond bedrijf: de basis op orde 23

24 4 SOR Ondernemingsplan 2012 Een gezond bedrijf: de basis op orde SOR wil vanzelfsprekend een financieel gezonde organisatie zijn met tevreden klanten en medewerkers. Als we dat realiseren, kunnen we ons niet alleen vandaag inzetten voor het welzijn van senioren, maar ook in de toekomst. Continuïteit is ons bedrijfsbelang. Voorwaarde daarvoor is wel dat de financiële hoofddoelstellingen worden gehaald. Dit geldt ook voor onze organisatorische 24 doelen. De organisatie als geheel moet, nog meer dan nu het geval is, in het teken staan van de Onderweg naar 2015 klant. 4.1 Een efficiënte en effectieve organisatie SOR kiest ervoor alle activiteiten te organiseren vanaf één locatie, omdat dit het meest efficiënt en effectief werkt. Met de huidige opzet denken we te kunnen doorgroeien tot maximaal te beheren verhuureenheden (vhe s). Dit zal niet voor 2020 gehaald worden. SOR is een regieorganisatie. Taken als onderhoud, zorg en welzijnsondersteuning besteden we uit aan professionele partijen; wij bezitten de expertise om die partijen kritisch te volgen. Anderzijds kunnen wij ook waardevol zijn voor derden. Onze ervaring als regisseur van samenwerkingsverbanden in onze gebouwen, zetten wij ook graag in voor andere corporaties, net als onze vakkundigheid in projectontwikkeling.

25 Onze medewerkers werken hard en hebben affiniteit met onze doelgroep. Naast deze grote betrokkenheid, is het ook belangrijk dat onze medewerkers tevreden zijn. Uit onderzoek in 2010 blijkt dat SOR gemiddeld genomen zeer tevreden medewerkers heeft. We vinden het met het oog op de toekomst belangrijk om de prestaties en tevredenheid van de medewerkers te verhogen. Met competentiemanagement sturen we medewerkers op het naleven van onze waarden. Voor een efficiënte en effectieve organisatie is de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers een randvoorwaarde. Aandachtspunten met betrekking tot het personeel zijn integriteit van de medewerkers en goede (werk)afspraken en communicatie tussen de verschillende onderdelen van onze organisatie. Alles draait natuurlijk om de klant. Om onze geleverde kwaliteit te kunnen beoordelen, voeren we een kwaliteitslabel in. In 2012/2013 bekijken we welke labels mogelijk zijn en hoe we die gaan toepassen. Een gezond bedrijf: de basis op orde Financiële stabiliteit SOR wil graag zelfstandig blijven. Om dat te kunnen realiseren, moeten de financiën op orde zijn. Dit betekent een solvabiliteit van tien procent, een rentedekkingsgraad blijvend boven 1,25 en een positief jaarresultaat op basis van historische kostprijs. Activiteiten van de Nederlandse corporaties zijn, evenals bijvoorbeeld de gezondheidszorg en pensioenregelingen, aan te merken als diensten van algemeen economisch belang (DAEB). De verplichte scheiding tussen deab en niet-deab-bezit leidt tot hogere rentelasten op de niet DAEB-portefeuille. Het betreft hier vooral onze omvangrijke portefeuille met bedrijfsmatig en maatschappelijk onroerend goed. In de eerste helft van de planperiode bepalen we met welk doel en in welke omvang we dit portefeuilledeel willen handhaven.

26 SOR Ondernemingsplan Onderweg naar 2015 We zien dat er meer kansen en mogelijkheden zijn dan onze financiën kunnen dragen. Dit betekent dat we keuzes moeten maken. Om dit weloverwogen te doen, worden vanaf begin 2012 ingrepen in het bezit c.q. investeringen, mede beoordeeld op hun rentabiliteit. Hiertoe gaan we werken met rentabiliteit eigen vermogen ( REV) en internal rate of return (IRR) als kengetallen. Als randvoorwaarde huldigen wij het principe dat we willen verdienen in de niet-sociale voorraad ten behoeve van de sociale voorraad. Naast de gebruikelijke financiering op basis van leningen bij banken, onderzoeken we twee mogelijke alternatieven: verkoop van gebouwen met behoud van het beheer ervan en het aantrekken van vreemd vermogen op huishoudenniveau. Deze alternatieven zitten op dit moment in de evaluatie- respectievelijk onderzoeksfase. De huuropbrengsten zijn onze belangrijkste inkomstenbron. Problemen bij de inning en stagnatie op de woningmarkt leiden tot achterblijvende verhuurresultaten. Hieraan gaan we meer aandacht besteden. Dit geldt ook voor kostenbesparingen binnen onze organisatie. Om efficiënter te werken, intensiveren we de vergelijking met benchmarks. In 2012 gaan wij onderzoeken welke benchmarks SOR het beste in perspectief kunnen plaatsen. Vanaf 2013 zullen we onze prestaties daarop gaan bijsturen. Samengevat stellen wij deze doelen: Financiële resultaten: solvabiliteit >= 10%, ICR >= 1,25, resultaat > 0,-; Bepalen DAEB/niet-DAEB-portefeuille, inclusief de financiële gevolgen; Sturen op rendement vanaf 2012; Ontwikkelen nieuwe financieringsvormen; Verbeteren huuropbrengsten; Beheersing bedrijfs-, beheer- en onderhoudskosten, getoetst aan de hand van een benchmark; Verhogen prestatie en tevredenheid medewerkers; Ontwikkeling competenties; Optimaliseren (werk)afspraken en communicatie tussen de verschillende onderdelen van de organisatie; Keuze en implementatie kwaliteitslabel.

27 Solvabiliteit % % balanstotaal 15% 14% 13% 12% 11% 10% 9% 8% Solvabiliteit Norm WSW Kasstroom Een gezond bedrijf: de basis op orde 27 WSW Kasstroom Norm ICR ICR Norm

28 SOR Ondernemingsplan

29 5 Tot slot Nu goede keuzes maken om in de toekomst woningen te kunnen blijven bieden waar 55-plussers willen wonen, is erg belangrijk. Groei van het woningbezit, zowel in Rotterdam als in de kleinere gemeenten in de regio, blijft onderdeel van het beleid om onafhankelijkheid te garanderen. Mede door zelf woningen te ontwikkelen spelen we in op de eisen en verlangens van de doelgroep en Tot slot behoudt SOR de zelfstandigheid om goede woningen te bieden. 29 Uit diverse onderzoeken blijkt dat senioren levendigheid om zich heen willen en de mogelijkheid van zorg, maar alleen wanneer nodig. Mensen worden gemiddeld gezonder oud, maken langer onderdeel uit van de maatschappij en willen zelfstandig blijven wonen. Het beleid van de SOR is hier dan ook op ingericht. Dit doen we door binnen woonservicegebieden goed samen te werken met onze partners en op de doelgroep gerichte producten en diensten te ontwikkelen.

30 30 Onderweg naar 2015 SOR Ondernemingsplan 2012 Colofon Tekst: SOR Redactie: Tekstschrijvers.nl Vormgeving en opmaak: Identity Design, Rotterdam Productie: Control Media

31

32 Botersloot 175, 3011 HE Rotterdam Postbus 22260, 3003 DG Rotterdam T (010) F (010) E info@sor.nl

Ondernemersplan 3NE. 3NE onderweg naar langer wonen in welvaart en welzijn. 1. Wat wil 3NE betekenen a. Missie b. Visie c. Waarden en ambities

Ondernemersplan 3NE. 3NE onderweg naar langer wonen in welvaart en welzijn. 1. Wat wil 3NE betekenen a. Missie b. Visie c. Waarden en ambities Ondernemersplan 3NE 3NE onderweg naar langer wonen in welvaart en welzijn 1. Wat wil 3NE betekenen a. Missie b. Visie c. Waarden en ambities 2. De wereld waarin 3NE werkt a. Ontwikkelingen in de samenleving

Nadere informatie

Lokaal betrokken, regionaal verbonden

Lokaal betrokken, regionaal verbonden Lokaal betrokken, regionaal verbonden Beweeg de muis over de tekstblokken en klik Voorwoord Lokaal betrokken, regionaal verbonden Dat is de titel van het ondernemingsplan 2014-2018 van. Omdat dat is wat

Nadere informatie

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015 Echt thuis Ondernemingsplan 2011-2015 2 INLEIDING Mooiland is een woningcorporatie met circa 27.000 woningen verspreid over ruim 150 gemeenten in heel Nederland. Daarmee zijn wij een van de twintig grootste

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Groei is van belang. Ondernemingsplan

Groei is van belang. Ondernemingsplan Groei is van belang Ondernemingsplan 2017-2021 Waar staan we voor? Arcade: mensen en wonen Wij zijn een maatschappelijk betrokken, initiatiefrijke en sociale onderneming. Wij verhuren en beheren circa

Nadere informatie

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen Bouwen aan beloften Woningbouwvereniging Alkemade Bezoekadres De Lasso 1 2371 GV Roelofarendsveen Postadres Postbus 150 2370 AD Roelofarendsveen T 071 331 50 00 F 071 331 71 44 www.wbv-alkemade.nl algemeen@wbv-alkemade.nl

Nadere informatie

Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord

Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord Samen kiezen voor een sterke woningmarkt Martin Hoiting/Rob Ravestein 14 oktober 2013 verandering in denken: één woningportefeuille welke woningen hebben we nodig

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2014 2017. Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken

Ondernemingsplan 2014 2017. Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken Ondernemingsplan 2014 2017 Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken Missie QuaWonen QuaWonen is dé woningcorporatie voor de Krimpenerwaard. Wij bieden goede huisvesting aan mensen die

Nadere informatie

SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST

SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST INLEIDING De wereld om ons heen is volop in beweging en aan corporaties worden steeds hogere eisen gesteld. Met het ondernemingsplan 2012-2016 spelen we in op deze ontwikkelingen.

Nadere informatie

RWS Jaarplan

RWS Jaarplan RWS Jaarplan 2012-2013 Het jaarplan 2012-2013 vloeit voort uit het Ondernemingsplan 2012-2016. Het is een concrete uitwerking van wat we in 2013 doen om de lange termijn doelen van het ondernemingsplan

Nadere informatie

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

(VER)BOUWEN AAN PLEZIERIG WONEN

(VER)BOUWEN AAN PLEZIERIG WONEN BODEGRAVEN NIEUWERBRUG Een flexibele en moderne organisatie Zorgen voor een passende woningvoorraad WAARDER REEUWIJK Reeuwijkse plassen DRIEBRUGGEN Plezierig wonen HOGEBRUG (VER)BOUWEN AAN PLEZIERIG WONEN

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Samenvatting CFV 2009 Corporatie in Perspectief L2108 Eindhoven Samenvatting Corporatie in Perspectief Ter introductie In toenemende mate is er behoefte om met behulp van kengetallen inzicht te krijgen

Nadere informatie

Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg. Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat

Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg. Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat Wonen en zorg: onlosmakelijk met elkaar verbonden Introductie

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Het goede gesprek Hoe kunnen we sociale huurwoningen zo goed mogelijk inzetten? Hoe zorgen we

Nadere informatie

Maatschappelijke visitatie De Woonmensen/SJA: Een ondernemende en maatschappelijk gedreven corporatie die ruim voldoende tot goed presteert

Maatschappelijke visitatie De Woonmensen/SJA: Een ondernemende en maatschappelijk gedreven corporatie die ruim voldoende tot goed presteert Maatschappelijke visitatie De Woonmensen/SJA: Een ondernemende en maatschappelijk gedreven corporatie die ruim voldoende tot goed presteert Recensie Stichting de Woonmensen/SJA (woningcorporatie) werkt

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Samenvatting CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0278 Zaanstad Samenvatting Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële kengetallen

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten Profielschets Directeur-bestuurder Woningstichting Putten ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningstichting Putten Datum: 21 oktober 2014 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningstichting Putten

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN aan ZEEUWS- VLAANDEREN Samen bouwen Dit is de gezamenlijke visie van Clavis, Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws- Vlaanderen op de sociale volkshuisvesting in Zeeuws-Vlaanderen. Ons motto: samen bouwen.

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

Mensen wonen het liefst bij Portaal. Ondernemingsplan

Mensen wonen het liefst bij Portaal. Ondernemingsplan Mensen wonen het liefst bij Portaal Ondernemingsplan 2012 2020 1 De sociale huisvesting heeft te maken met veel veranderingen. Daarom heeft Portaal een nieuw ondernemingsplan gemaakt, dat geldt voor de

Nadere informatie

Waar komen we vandaan? tiwos. Wat hebben we nodig? Thuis in de Buurt. Waar. staan we. Waar. voor? gaan we. voor? beleidsplan 2012-2016

Waar komen we vandaan? tiwos. Wat hebben we nodig? Thuis in de Buurt. Waar. staan we. Waar. voor? gaan we. voor? beleidsplan 2012-2016 Waar komen we vandaan? tiwos Wat hebben we nodig? Waar staan we voor? Waar gaan we voor? beleidsplan 2012-2016 Extern De meest relevante omgevingsfactoren: politiek De overheid trekt zich terug, bezuinigt

Nadere informatie

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 WSN: Thuis in Nijkerk Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 V O O R W O O R D Bertus Rakhorst over...geborgenheid Een goed en veilig thuis vormt een stevige basis van waaruit je je verder kunt

Nadere informatie

Woonstad Rotterdam Woonstad Rotterdam Onze missie Wonen in een stad waar je trots op kunt zijn. Woonstad Rotterdam heeft de ervaring en het vernuft om dat te realiseren. De mensen van Woonstad Rotterdam

Nadere informatie

De woningcorporatiesector in beeld 2016

De woningcorporatiesector in beeld 2016 De woningcorporatiesector in beeld 1 De Autoriteit woningcorporaties (Aw) brengt jaarlijks de financiële positie en prestaties van de woningcorporatiesector in beeld. Dit gebeurt op basis van de cijfers

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Samenvatting CFV 2011 Corporatie in Perspectief L0151 Eindhoven Samenvatting Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

Ondernemingsplan Volksbelang Helmond. Veranderen en meebewegen

Ondernemingsplan Volksbelang Helmond. Veranderen en meebewegen Ondernemingsplan 2014-2016 Volksbelang Helmond Veranderen en meebewegen 2 Ondernemingsplan 2014-2016 Veranderen en meebewegen Volksbelang wil met veranderingen meebewegen en daar op een eigen en eigentijdse

Nadere informatie

KoersWijzer. Woningstichting Leusden

KoersWijzer. Woningstichting Leusden KoersWijzer Woningstichting Leusden KoersWijzer Inleiding In deze koerswijzer staan quotes uit de gesprekken met onze huurders, en stakeholders. Deze quotes zijn te herkennen aan de gekleurde vakken.

Nadere informatie

Omdat bouwen teamwork is

Omdat bouwen teamwork is Omdat bouwen teamwork is Nijhuis Bouw Innovatie en duurzaamheid komen bij Nijhuis samen. Wij bouwen niet alleen huizen, ook leefbare wijken en gebieden waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Ontwikkelen

Nadere informatie

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN Gewoon goed wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN 2014-2018 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Hierbij presenteren wij met veel plezier ons ondernemingsplan 2014-2018 met als titel: GEWOON GOED WONEN

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6 Strategisch kader 2013-2017 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Missie en kernwaarden...3 3. Ambitie en speerpunten...5 4. Doorvertaling organisatie...6 1 1. Inleiding Ons vorige ondernemingsplan Wonen

Nadere informatie

Ondernemingsplan Opella

Ondernemingsplan Opella Ondernemingsplan Opella 02 08 Op weg naar 2020 Bijzonder en gewoon Zorgdienstverlener Opella ondersteunt mensen op allerlei manieren, waarbij het zo zelfstandig mogelijk leven en wonen voorop staat. Ondanks

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 AA EN HUNZE juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Aa en Hunze, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium in de

Nadere informatie

Wat werkelijk van waarde is Ondernemingsplan

Wat werkelijk van waarde is Ondernemingsplan Wat werkelijk van waarde is Ondernemingsplan 2016-2019 woningstichting Het Grootslag Wat is werkelijk van waarde? Inleiding De afgelopen jaren ging de corporatiesector een richting op die in tegenspraak

Nadere informatie

Vraagstelling. 3. Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig?

Vraagstelling. 3. Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig? Vraagstelling 1. Wat vragen opdrachtgevers en gebruikers werkelijk en hoe kunnen aanbieders kansen pakken door hun dromen waar te maken? 2. Hoe ontstaat een win-win situatie door gebruik te maken van elkaars

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Route KOERS. Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken. gericht op oplossingen. samen met klanten en partners. met begrip voor hun situatie

Route KOERS. Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken. gericht op oplossingen. samen met klanten en partners. met begrip voor hun situatie KOERS 2018-2023 Route 23 Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken gericht op oplossingen Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken Poeldijk 2, 3621 CZ Breukelen Telefoon (0346) 25 94 90 E-mail info@vechtenomstreken.nl

Nadere informatie

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan Gewoon goed wonen! Ondernemingsplan 2016-2020 waar we voor staan! waar we voor gaan! Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) heeft een nieuwe koers! Daar zijn we trots op. Wij laten u in deze samenvatting

Nadere informatie

Managementcontract 2013. Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht

Managementcontract 2013. Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht Managementcontract 2013 Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht Programma 2 Wat is het? Ondernemingsplan Managementcontract: 3 thema s - De wensen van de klant zijn de start - Goede en betaalbare

Nadere informatie

Toekomstbestendig 2019

Toekomstbestendig 2019 Toekomstbestendig 2019 20 19 Missie TBV Wonen is een excellente woningcorporatie in Noord-Brabant, die zich richt op het huisvesten van mensen die daarbij een helpende hand kunnen gebruiken. Wij investeren

Nadere informatie

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 1 De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 2016 was het eerste jaar van ons Ondernemingsplan 2016-2020. Afgelopen jaar hebben we extra de aandacht gericht op de thema s betaalbaarheid,

Nadere informatie

WONEN IN BEWEGING I N F O R M A T I E B R O C H U R E

WONEN IN BEWEGING I N F O R M A T I E B R O C H U R E WONEN IN BEWEGING I N F O R M A T I E B R O C H U R E Wonen in beweging De CWS is een woningcorporatie in beweging. Een professionele, klantgerichte organisatie die staat voor goed wonen in een aantrekkelijke

Nadere informatie

Strategisch plan Woontij 2015-2017 Uitslag enquête

Strategisch plan Woontij 2015-2017 Uitslag enquête Strategisch plan Woontij 2015-2017 Uitslag enquête Inleiding Als voorbereiding van haar strategisch plan 2015-2017 heeft Woontij een vragenlijst opgesteld waarmee input wordt gevraagd voor de te kiezen

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

EXPERTS OP DE TOEKOMST VAN VASTGOED ZORGMARKT

EXPERTS OP DE TOEKOMST VAN VASTGOED ZORGMARKT EXPERTS OP DE TOEKOMST VAN VASTGOED ZORGMARKT groeien Zorg en wonen naar elkaar toe Investeren in Nederlands zorgvastgoed is ongekend populair. Zo werd in het eerste halfjaar voor ruim 300 miljoen euro

Nadere informatie

VESTIA DIRECTEUR ONDERHOUD & ONTWIKKELING

VESTIA DIRECTEUR ONDERHOUD & ONTWIKKELING VESTIA DIRECTEUR ONDERHOUD & ONTWIKKELING 5 juni 2015 DE ORGANISATIE verhuurt, verkoopt en beheert woningen in heel Nederland, vooral in de regio's Rijnmond en Haaglanden. staat voor een goede woning en

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

Verkorte versie. wonen doen we samen

Verkorte versie. wonen doen we samen Verkorte versie ondernemingsplan Jaarverslag 2012013-2017 wonen doen we samen Inhoud 1 VOORWOORD...3 2 TOTSTANDKOMING...4 3 WIE ZIJN WIJ...5 3.1 Onze missie...5 3.2 Onze visie: Wonen doen we samen...5

Nadere informatie

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Oktober 2014 Thema 1 Goed wonen en een goede dienstverlening We vinden het in Nederland normaal dat iedereen goed kan wonen. Maar niet iedereen

Nadere informatie

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1 Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed 19 april 2012 pagina 1 Strategie van Ymere Missie Ymere werkt als maatschappelijke onderneming aan wijken met perspectief, waar bewoners willen

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie woonstad rotterdam 2012-2015

Ondernemingsstrategie woonstad rotterdam 2012-2015 Ondernemingsstrategie woonstad rotterdam 2012-2015 Onze visie Woonstad Rotterdam gelooft in de mogelijkheden van Rotterdam en zijn inwoners. Een wereldstad die niet stuk te krijgen is. Waar iedereen, ongeacht

Nadere informatie

Werk aan de wijk! Beleidsplan 2013-2016

Werk aan de wijk! Beleidsplan 2013-2016 Werk aan de wijk! Beleidsplan 2013-2016 Inhoudsopgave Werk aan de wijk! 5 Vitale en gewilde wijken 7 Oog voor de klant 11 Energiebewust bouwen en beheren 15 Een solide corporatie 17 3 4 Informatie voor

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen in de volkshuisvesting. 26 September 2011 Woonvisie

Actuele ontwikkelingen in de volkshuisvesting. 26 September 2011 Woonvisie Actuele ontwikkelingen in de volkshuisvesting 26 September 2011 Woonvisie Van buiten naar binnen Crisis Regeerakkoord Klanten kritischer Staatssteunregels EU Vergrijzing Duurzaam Woonvisie kabinet Rijksbegroting

Nadere informatie

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei 2016 06-23169709 Inleiding Trends in de woningmarkt (m.n. voor senioren) Trends in de zorg Trends onder ouderen Levensloopbestendigheid??

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ

herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ Voorwoord Voor u ligt het herijkte ondernemingsplan van SWZ. Dit is het antwoord op de vraag die we onszelf en onze belangrijkste stakeholder huurdersbelangenvereniging

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 in Perspectief L0339 Woningbouwvereniging 't Goede Woonhuys Hilversum CFV 2009 in Perspectief L0339 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen

Nadere informatie

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Versie 2017.1 Vastgesteld door de RvC op 25 oktober 2017 Algemeen 1. Omgeving 1.1 Woonstichting Land van Altena Woonstichting Land van Altena is een woningcorporatie

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1548 Amstelveen CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1548 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Verkort Beleidsplan Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Ambities in 2017 In Baarn, Blaricum, Bunschoten, Gooise Meren, Hilversum en Wijdemeren Voorwoord Maarten van

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Met bewoners naar vitale wijken. Strategie SSW voor 2014 2019

Met bewoners naar vitale wijken. Strategie SSW voor 2014 2019 Met bewoners naar vitale wijken Strategie SSW voor 2014 2019 September 2014 Inhoudsopgave 1. Een eerlijk verhaal... 1 2. Wat is SSW... 2 2.1 Woningcorporatie 2 2.2 Wat zien wij in onze wereld 2 2.3 Grote

Nadere informatie

1. Klantrelatie. Ambitie Gerichter in verbinding, meer oog voor persoonlijke omstandigheden en oplossingen; zoveel mogelijk digitaal ondersteund.

1. Klantrelatie. Ambitie Gerichter in verbinding, meer oog voor persoonlijke omstandigheden en oplossingen; zoveel mogelijk digitaal ondersteund. 1. Klantrelatie Gerichter in verbinding, meer oog voor persoonlijke omstandigheden en oplossingen; zoveel mogelijk digitaal ondersteund. meer persoonlijke aandacht en maatwerk in onze dienstverlening.

Nadere informatie

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis Samenvatting Meerjarenvisie 2019-2022 Intermaris, voor jou(w) thuis Meerjarenvisie 2019-2022 Samenvatting Intermaris, voor jou(w) thuis De bewoner is onze basis Iedereen is gelijk, maar niemand hetzelfde

Nadere informatie

Wie doet er mee? Samen bouwen van woningen tussen 550 en 850 Euro,na de Novelle. 6e Woondebat, Robert Jan Sliep

Wie doet er mee? Samen bouwen van woningen tussen 550 en 850 Euro,na de Novelle. 6e Woondebat, Robert Jan Sliep Wie doet er mee? Samen bouwen van woningen tussen 550 en 850 Euro,na de Novelle. 6e Woondebat, Robert Jan Sliep Start Corporaties: voor huurders met een laag inkomen. Verbeterambities en vraag naar 700+:

Nadere informatie

Wijziging inschrijfbeleid en toewijzingsbeleid naar aanleiding van Europese regelgeving

Wijziging inschrijfbeleid en toewijzingsbeleid naar aanleiding van Europese regelgeving Wijziging inschrijfbeleid en toewijzingsbeleid naar aanleiding van Europese regelgeving Met ingang van 1 januari 2011 gelden er Europese regels voor de verdeling van woonruimte van woningcorporaties. Woningcorporaties

Nadere informatie

Totale beoordeling. Presteren naar Opgaven en Ambities 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0. Presteren naar Vermogen

Totale beoordeling. Presteren naar Opgaven en Ambities 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0. Presteren naar Vermogen C Samenvatting Visitatie De Woonmensen Deze visitatie is uitgevoerd op basis van de 5.0-versie van de Methodiek Maatschappelijke Visitatie Woningcorporaties (Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland,

Nadere informatie

Dit is onze nieuwe strategische koers!

Dit is onze nieuwe strategische koers! woongeluk Dit is onze nieuwe strategische koers! Hiermee geven wij invulling aan onze visie op wonen in Drenthe en Groningen en de rol die wij daarin innemen. Wij gaan het verschil maken! Niet gewoon ons

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 IN T KORT

JAARVERSLAG 2016 IN T KORT IN T KORT 02 Onze koers 2016 2020 Parteon is er voor mensen die op een sociale huurwoning zijn aangewezen. Parteon volgt daarbij het rijksbeleid en de gemeentelijke woonvisie. We houden het aantal sociale

Nadere informatie

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in Woningwet 2015 woningcorporaties en gemeenten Informatie voor gemeenten de piketpalen gaan nu de grond in drs. ad hereijgers april 2016 drs. ton streppel 1 Inhoud informatie over gemeente en Woningwet

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

inform special Ruimte geven en samen leven

inform special Ruimte geven en samen leven inform special Ruimte geven en samen leven Ondernemingsplan WSP 2013-2017 Het ondernemingsplan 2013-2017 van Woningstichting Putten Ruimte geven en samen leven Ruimte geven en samen leven is de titel van

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Ooststellingwerf Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

Wonen in Dordrecht. De crisis voorbij?; trends en verwachtingen. 30 november 2010

Wonen in Dordrecht. De crisis voorbij?; trends en verwachtingen. 30 november 2010 Wonen in Dordrecht De crisis voorbij?; trends en verwachtingen 30 november 2010 Inhoudsopgave 1. Wat willen we? Beleid en welke afspraken zijn er voor Dordrecht? 2. Hoe staan we er voor? Stand van zaken

Nadere informatie

ondernemingsplan in het kort.

ondernemingsplan in het kort. leefbaarheid ondernemingsplan in het kort. samenwerking 2012 2016 betaalbaarheid zorg intro intro staat in verbinding met mensen in haar omgeving. De wereld om ons heen verandert snel. gaat in die verandering

Nadere informatie

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap.

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap. Belanghoudersbijeenkomst 3 juni 2014 Blad 1. Op verzoek van Wonen Zuidwest Friesland aangaande een toelichting over de betaalbaarheid van het wonen willen wij dit toespitsen op onze corporaties en de veranderingen

Nadere informatie

Opplussen Nieuwe Stijl

Opplussen Nieuwe Stijl Opplussen Nieuwe Stijl Sabine Verkroost Verkroost Advies 10 Inhoud de aanleiding. terugblik opplussen opplussen nieuwe stijl wat gebeurt er allemaal uw belang bij opplussen 11 Zelfstandig wonen voor iedereen

Nadere informatie

Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid. Werk in uitvoering

Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid. Werk in uitvoering Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid Werk in uitvoering Vastgesteld door de Bestuurder op 17-06-2014 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen op 26-03-2015 INHOUD INVESTERINGSSTATUUT INLEIDING...

Nadere informatie

Wij zijn Brabantse Waard

Wij zijn Brabantse Waard Wij zijn Brabantse Waard Gastvrij wonen Inhoudsopgave 3 Wie is Brabantse Waard 4 Een organisatie met een transparante structuur 5 Onze missie en visie 5 Doelstellingen waarin de gast centraal staat 6 Onze

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief CFV 2013 Corporatie in Perspectief Rotterdam Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële kengetallen van een corporatie zich

Nadere informatie

Strategische zelfanalyse

Strategische zelfanalyse Strategische zelfanalyse Vol vertrouwen de WMO tegemoet Wat betekent de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor uw organisatie? Hoe houdt u goed rekening met de modernisering van de AWBZ?

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0565 Alphen aan den Rijn CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0565 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief L2103 Amsterdam CFV 2009 Corporatie in Perspectief L2103 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering

Nadere informatie

't Heem in t Heem. 't Heem staat voor prettig en betaalbaar wonen en oud worden in het eigen dorp.

't Heem in t Heem. 't Heem staat voor prettig en betaalbaar wonen en oud worden in het eigen dorp. t Heem 't Heem staat voor prettig en betaalbaar wonen en oud worden in het eigen dorp. Jaarverslag 2016 Dit jaarverslag geeft een beeld van wat Woonstichting en Zorgstichting 't Heem in 2016 realiseerden.

Nadere informatie

Themabijeenkomst gemeente Valkenswaard 17 maart 2016

Themabijeenkomst gemeente Valkenswaard 17 maart 2016 Themabijeenkomst gemeente Valkenswaard 17 maart 2016 Programma 20.00 Welkom 20.05 Inleidingen Gevolgen Woningwet voor wonen in Valkenswaard Woningmarktontwikkelingen Valkenswaard Resultaten Woningbelang

Nadere informatie

Eindhoven: geen verordening maar prestatieafspraken. Joep Berghuis Studiedag Huisvestingswet 2014 18 juni 2014

Eindhoven: geen verordening maar prestatieafspraken. Joep Berghuis Studiedag Huisvestingswet 2014 18 juni 2014 Eindhoven: geen verordening maar prestatieafspraken Joep Berghuis Studiedag Huisvestingswet 2014 18 juni 2014 Inhoud presentatie Woonvisie: kansen benutten, basis op orde Woningmarkt Eindhoven/regio Lokaal

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp. Zienswijze ontwerpvoorstel scheiding DAEB/niet-DAEB. Te besluiten om

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp. Zienswijze ontwerpvoorstel scheiding DAEB/niet-DAEB. Te besluiten om COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Zienswijze ontwerpvoorstel scheiding DAEB/niet-DAEB Te besluiten om 1. een positieve zienswijze aan de SOR af te geven over het ontwerpvoorstel scheiding DAEB/niet-DAEB; 2. de

Nadere informatie

Woningbezit per gemeente 140

Woningbezit per gemeente 140 Betaalbaarheid en in Fryslân 2016 HUURKLASSE Aantal 403,06 403,07 en 576,87 576,88 en 618,24 8,7 65 HUURPRIJS IN NIEUWBOUW Investering (x miljoen ) Woningbezit per gemeente 140 Schiermonnikoog WONINGVERBETERINGEN

Nadere informatie

Missie We zijn een maatschappelijke vastgoedonderneming, die met en voor bewoners samenwerkt aan krachtige wijken met toekomstwaarde.

Missie We zijn een maatschappelijke vastgoedonderneming, die met en voor bewoners samenwerkt aan krachtige wijken met toekomstwaarde. Governance handboek Besturingsmodel Havensteder Inleiding Het besturingsmodel van woningcorporatie Havensteder maakt de verbanden zichtbaar tussen missie, visie en strategie. En de daarvan afgeleide doelstellingen,

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2009-2013

Ondernemingsplan 2009-2013 Verbindingen leggen Samenwerken voor maatschappelijke prestaties Ondernemingsplan 2009-2013 vanaf 2010 1. Inleiding Verbindingen leggen om maatschappelijke opgaven te realiseren. Zo zien we onze opdracht

Nadere informatie

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Boxmeer Herzieningswetproof Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Programma Deel 1: Informatie: Woningwet en ontwikkelingen in de volkshuisvesting Deel 2: Discussie: Verkennen

Nadere informatie

Waar het echt om gaat!

Waar het echt om gaat! Waar het echt om gaat! Ondernemingsplan 2015-2018 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. De omgeving waarin we werken 4 2. Het huis dat we willen bouwen 6 2.1 Betaalbaar wonen 6 2.2 Wonen en zorg 7 2.3 Duurzaam

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Tytsjerksteradiel Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Scheiden van wonen en zorg

Scheiden van wonen en zorg Scheiden van wonen en zorg Een nieuwe koers voor welzijn en zorg 14 november 2012 Themadag Commissie Ouderenzorg Religieuzen Carla Cornuit Inleiding Carla Cornuit: bestuurder LuciVer LuciVer Een kleinschalige

Nadere informatie

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want:

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Marktanalyse Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Onbekendheid gebouweigenaren & gebruikers met de mogelijkheden en winst die te behalen valt Ondoorzichtige

Nadere informatie