Nederlands leren: mondeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nederlands leren: mondeling"

Transcriptie

1 Nederlands leren: mondeling C1 Effectiveness 3mndn 1mnd 4.1 WAT KAN JE? Je volgt een debat zonder duidelijke structuur. Je begrijpt een lezing over onbekende onderwerpen. Je discussieert in onbekende groep over ingewikkelde, nieuwe thema s. Je spreekt vloeiend in een onbekende groep. Je zoekt niet meer naar uitdrukkingen. Je formuleert meningen en ideeën met precisie. B2 Vantage 3mndn 1mnd 3.1 WAT KAN JE? Je begrijpt de essentie van een speech van de burgemeester. Je begrijpt het nieuws op de televisie. Je legt aan de balie van de gemeente uit wat het probleem is bij het invullen van een formulier. Je verwoordt duidelijke argumenten in een overleg met bekenden. Je maakt nauwelijks fouten. Heel soms haper je nog even. 3mndn B1 Threshold 3mndn 1mnd WAT KAN JE? Je vertelt over een reis. Je volgt de hoofdlijnen van een presentatie. Je geeft kort je mening tijdens een wijkvergadering. Je vraagt zelf je paspoort aan aan de balie van de gemeente. Je spreekt redelijk correct en duidelijk. Soms haper je en neem je een pauze. Hulp van de gesprekspartner: spreek duidelijk, niet te snel en gebruik correct Nederlands. 3mndn 1mnd mndn 3mndn A2 Waystage 1j 1,5j 1.2 WAT KAN JE? Je voert korte, sociale gesprekjes. Je geeft basisinfo over je werk, je omgeving, je opleiding, Je spreekt langzaam en met een sterk accent. Hulp van de gesprekspartner is ook hier nog cruciaal: spreek langzaam en duidelijk, help het gesprek op gang te houden. 1mnd A1 Breakthrough 2,5j 1j 3mndn 1.1 WAT KAN JE? Je stelt jezelf voor: wie je bent, hoe oud je bent, waar je woont, of je kinderen hebt, Je spreekt langzaam met een sterk en vaak moeilijk verstaanbaar accent. Hulp van de gesprekspartner is hier cruciaal: spreek langzaam en duidelijk. Herhaal, stel bijvragen, herformuleer. Alfabetiseringstraject Centrum voor Basiseducatie Centrum voor Basiseducatie Centrum voor Volwassenenonderwijs Universitair Talencentrum In het schema zie je de gemiddelde termijnen van standaardtrajecten bij verschillende aanbieders NT2. Er is een hele variatie aan NT2-trajecten: voor een doorverwijzing naar het juiste aanbod NT2 in jouw regio kan je terecht bij het Agentschap Integratie en Inburgering.

2 Tips helder communiceren in het zwembad Mondeling: Spreek niet te snel. Gebruik korte zinnen. Gebruik alledaagse woorden. Vermijd dialect en tarzantaal. Vermijd uitdrukkingen. Dat is voor mensen die de taal aan het leren zijn erg moeilijk. Zeg dus niet je hoort het in Keulen donderen, maar je begrijpt het niet. Schriftelijk: Schrijf zoals je vertelt. Gebruik geen typische schrijftaal met vaak ouderwetse, formele woorden. Bijvoorbeeld: Gebruik krijgen in plaats van bekomen. Schrijf actief en vermijd passieve zinnen. Vermijd zinnen als: Het startschot van de wedstrijd wordt om 20 uur gegeven. Schrijf liever: Om 20 uur start de wedstrijd. Gebruik ook hier korte zinnen. Gebruik transparante woorden. Sommige woorden zijn in meerdere talen hetzelfde. Bijvoorbeeld: corrigeren in plaats van verbeteren. Gebruik in schema s duidelijke titels en een duidelijk lettertype. Kies een neutrale achtergrondkleur en laat voldoende witruimte. Waarop letten bij visualisaties? Zijn de beelden ook duidelijk zonder tekst? Zijn ze duidelijk genoeg vanop een afstand? Maak het niet te druk. Gebruik beelden, foto s die zo goed mogelijk lijken op de realiteit.

3 Helder communiceren in het zwembad

4 Agentschap Integratie en Inburgering Inburgering Integratie Nederlands leren Sociaal tolken en vertalen Juridische dienstverlening

5 Doelstellingen: - We staan stil bij de helderheid van onze communicatie naar klanten, in het bijzonder anderstaligen. - We delen tips en tricks voor heldere communicatie i.f.v. een veilige en aangename zwembeurt voor iedereen.

6 Programma 1. Hoe leren mensen Nederlands? 2. Tips duidelijke taal mondeling 3. Tips duidelijke taal schriftelijk 4. Je boodschap ondersteunen met visualisaties

7 1. Nederlands leren Als je gemotiveerd bent kan je op 1 jaar tijd een behoorlijk niveau Nederlands halen

8 Factoren die taalverwerving beïnvloeden

9

10 2. Heldere taal mondeling Bekijk het filmfragment: Een gesprek op niveau A1 Wat kan de anderstalige op dit niveau? Wat doet de Nederlandstalige gesprekbegeleider?

11 Een gesprek op niveau A1 filmpje

12 Checklist duidelijke taal mondeling

13 Checklist duidelijke taal Spreek niet te snel Gebruik korte zinnen Vermijd figuurlijke taal Vermijd dialect en tarzantaal Gebruik alledaagse woorden Gebruik transparante worden

14 3. Heldere taal schriftelijk - Reglement - Openingsuren - Folder, brochure, - Website

15 Oefening: spelregels - Iedereen staat recht - Je krijgt een situatie, een tariefplan en openingsuren - kan er gezwommen worden? Hoeveel kost het?

16 Ronde 1 Een mama met 2 kinderen ( 4J en 6J) willen op dinsdag 29/08 na 16u gaan zwemmen. Ze wonen in de gemeente maar hebben geen kortingskaart.

17 Ronde 2 Een papa (37) wil op woensdagmiddag (15u) met 2 kinderen (8J,10J) gaan zwemmen. Ze wonen in de gemeente.

18 Ronde 2

19 Oefening 2 Een papa (37) wil op woensdagmiddag (15u) met 2 kinderen (8J,10J) gaan zwemmen. Ze wonen in de gemeente.

20 finale Een mama met 3 kinderen (6, 15 en 7) wil gaan zwemmen samen met de buurvrouw (65). Het is zaterdag 10u. Eerst stopt ze bij de bakker, waar ze haar beste vriendin tegen komt. Deze Heet Katrina. Katrina wil graag mee gaan, maar moet eerst nog om haar zwemgerief. Zij zal pas om 11u in het zwembad kunnen raken. Haar vriend Boris(33) zal ook meekomen samen met zijn broer Pjotr(26) en zijn 2 tweelingen (7en 4). Ze wonen allemaal in Miasto Bialogard (Polen)

21 Wat maakt het moeilijk/makkelijk? Voldoende witruimte Niet teveel informatie Duidelijk lettertype Structuur Kleur van de achtgrond Duidelijke titel

22 Geschreven tekst aanpassen Indien u geïnteresseerd bent in een zwemcursus, kunt u contact opnemen met het zwembad om na te gaan of er nog plaats is. U kan het onthaal hierover aanspreken.

23 Geschreven tekst aanpassen Indien u geïnteresseerd bent in een zwemcursus, kunt u contact opnemen met het zwembad om na te gaan of er nog plaats is. U kan het onthaal hierover aanspreken. Wil je een zwemcursus volgen? Vraag aan het onthaal van het zwembad of er nog plaats is.

24 Op het einde van de laatste les krijgt je kind een geschenk. Licht ons tijdig in als je kind niet kan deelnemen

25 Op het einde van de laatste les krijgt je kind een geschenk. Licht ons tijdig in als je kind niet kan deelnemen Je kind krijgt een klein cadeau tijdens de laatste les. Dit is op 16 december. Kan je kind niet komen op 16 december? Informeer ons voor vrijdag 9 december.

26 Bij eventuele vragen kan u terecht bij Piet Peeters

27 Bij eventuele vragen kan u terecht bij Piet Peeters Meer info? Contacteer Piet Peeters

28 Wanneer blijkt dat niet aan de startvoorwaarden voldaan wordt, kan er niet deelgenomen worden aan de cursus (cursusgeld wordt niet terugbetaald)!

29 Wanneer blijkt dat niet aan de startvoorwaarden voldaan wordt, kan er niet deelgenomen worden aan de cursus (cursusgeld wordt niet terugbetaald)! Je kind kan niet deelnemen aan de cursus als het niet aan de startvoorwaarden voldoet. Opgelet: we betalen het cursusgeld niet terug!

30 Ontdek hoe boeiend en uniek ons zwembad is. Voor elke leeftijd en interesse hebben wij wat in huis: een spectaculaire wildwaterbaan, een interactief kinderbad, een sauna, enz. Ben jij het sportieve type, dan kan je terecht in het sportbad. Elke woensdag (13u30 17u00) en zaterdag (13u30 18u00) ligt er extra spelmateriaal in het sportbad. De laatste woensdag van de maand kan je ook stoeien op het hindernissenparcours in het sportbad. (Opgelet: In juli en augustus is er een aangepaste programmatie.) Opgelet. Kinderen onder de acht jaar, moeten verplicht vergezeld zijn van een volwassene.

31 Ontdek hoe boeiend en uniek ons zwembad is. Voor elke leeftijd en interesse hebben wij wat in huis: een spectaculaire wildwaterbaan, een interactief kinderbad, een sauna, enz. Ben jij het sportieve type, dan kan je terecht in het sportbad. Elke woensdag (13u30 17u00) en zaterdag (13u30 18u00) ligt er extra spelmateriaal in het sportbad. De laatste woensdag van de maand kan je ook stoeien op het hindernissenparcours in het sportbad. (Opgelet: In juli en augustus is er een aangepaste programmatie.) Opgelet. Kinderen onder de acht jaar, moeten verplicht vergezeld zijn van een volwassene. Ons zwembad is leuk voor alle leeftijden en interesses: er is een wildwaterbaan, een kinderbad, een sauna en een sportbad voor sportieve zwemmers. elke woensdag (13u30 17u00) en zaterdag (13u30 18u00) ligt er extra spelmateriaal in het sportbad. de laatste woensdag van de maand is er een hindernissenparcours in het sportbad. in juli en augustus is er een aangepaste programmatie. Let op! Bij kinderen onder de acht jaar (8-), moet een volwassene (18+)bij zijn.

32 Men heeft de mogelijkheid een maaltijd te nuttigen in onze cafetaria,

33 Men heeft de mogelijkheid een maaltijd te nuttigen in onze cafetaria, Je kan eten in onze cafetaria

34 Checklist duidelijke taal Schriftelijk

35 Checklist duidelijke taal 1. Schrijf zoals je vertelt. Gebruik geen typische schrijftaal met vaak ouderwetse, formele woorden. BV.: Gebruik krijgen in plaats van bekomen. 2. Schrijf actief en vermijd passieve zinnen. BV.: Het startschot van de wedstrijd wordt om 20 uur gegeven. => Om 20 uur start de wedstrijd. 3. Gebruik korte zinnen. 4. Gebruik transparante woorden. Sommige woorden zijn in meerdere talen hetzelfde. BV.: corrigeren in plaats van verbeteren. 5. Let op met uitdrukkingen en humor. Dat is voor mensen die de taal aan het leren zijn erg moeilijk. BV.: iets onder de knie krijgen. Zeg liever iets leren (kennen).

36 Checklist duidelijke taal 6. Zorg voor een logische, duidelijke structuur in je tekst. BV.: in brieven bepaalde informatie altijd opnieuw gebruiken: wie, wat, waar, wanneer? 7. Gebruik korte alinea s en duidelijke titels. 8. Spreek je lezer aan met je. Vermijd zeker verouderde woorden als men. 9. ondersteun eventueel met pictogrammen, foto s of illustraties. Dan weet de lezer meteen waarover de tekst gaat. 10. Gebruik cijfers, splits telefoonnummers en schrijf data voluit. BV.: 6/10/ 14 => 6 oktober =>

37 Regels visualiseren

38

39

40

41

42 Besprek voorbeelden.

43 Besprantal voorbeelden.

44 Bespreken van een aantal voorbeelden.

45

46 Tips bij visualisatie Zijn de beelden ook duidelijk zonder tekst? Zijn ze zichtbaar op afstand? Maak het niet te druk. Hanteer een huisstijl. Kies beelden die op de realiteit lijken.

47 Afsluiten - communicatie is combinatie - filmpje als bewijs

48 Nog vragen? Contactgegevens Agentschap: ISB vzw : klaas.verstraete@isbvzw.be Meer weten?

Checklist duidelijk geschreven taal

Checklist duidelijk geschreven taal Checklist duidelijk geschreven taal Woorden Korte woorden gebruikt of samengestelde woorden gesplitst? o OK Enkel alledaagse en internationale woorden gebruikt? o OK Gewone en geen moeilijke woorden gebruikt?

Nadere informatie

Checklist Duidelijk Nederlands spreken

Checklist Duidelijk Nederlands spreken Checklist Duidelijk Nederlands spreken Spreek helder Ik maak korte en eenvoudige zinnen. Ik pas mijn tempo aan, maar ik blijf natuurlijk spreken. Ik articuleer goed en ik let op mijn intonatie. Ik ben

Nadere informatie

Duidelijke schriftelijke communicatie. Congres navorming

Duidelijke schriftelijke communicatie. Congres navorming Duidelijke schriftelijke communicatie Congres navorming 14 mei 2019 Timmeren aan een samenleving waarin iedereen, ongeacht herkomst of achtergrond, gelijke kansen krijgt. Kennismaking Inhoud Laaggeletterdheid

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR SCHOLEN

CHECKLIST VOOR SCHOLEN CHECKLIST VOOR SCHOLEN Aan: [ klik hier ] Van: Yeter 12/08/2011 Checklist duidelijke taal Voor scholen De Checklist duidelijke taal Voor scholen maakt deel uit van een

Nadere informatie

Workshop duidelijke taal 12 oktober 2011 SCVO Sité

Workshop duidelijke taal 12 oktober 2011 SCVO Sité Workshop duidelijke taal 12 oktober 2011 SCVO Sité Met steun van het Europees Integratiefonds 1 Programma Nederlands leren Communicatieproblemen Technieken voor een goede communicatie Praktijkoefening

Nadere informatie

Schrijven voor internet

Schrijven voor internet Schrijven voor internet Wat gaat er mis en hoe kan het beter? Amersfoort, 4 februari 2016 Wie is Xenia? Xenia Wassenbergh, geboren in Amsterdam. Is drs. Europese Studies (UvA). Schrijft sinds 1992 voor

Nadere informatie

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Meertalige ouders bereiken Een goede communicatie tussen ouders en leerkrachten/begeleiders is belangrijk, zeker als er een

Nadere informatie

De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement.

De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement. De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement. Hierbij ter informatie de 20 Tips voor klare taal van

Nadere informatie

Gesprekjes voeren Waar sta ik nu?

Gesprekjes voeren Waar sta ik nu? Gesprekjes voeren gesprekspartner gebruikt veelvoorkomende woorden en hele korte zinnetjes; spreekt heel langzaam en pauzeert vaak spreekt woorden en korte zinnetjes duidelijk uit; herhaalt zinnetjes en

Nadere informatie

Korte kennismaking. jezelf voorstellen en je werkcontext. heb je ervaring in het bouwen aan een cultuursensitieve organisatie?

Korte kennismaking. jezelf voorstellen en je werkcontext. heb je ervaring in het bouwen aan een cultuursensitieve organisatie? Korte kennismaking jezelf voorstellen en je werkcontext heb je ervaring in het bouwen aan een cultuursensitieve organisatie? wat is voor jouw organisatie een uitdaging of een knelpunt in het omgaan met

Nadere informatie

Schriftelijk communiceren met ouders

Schriftelijk communiceren met ouders Schriftelijk communiceren met ouders Het doel van een goede brief Finaal doel: Verhogen van ouderbetrokkenheid 2 Algemene aandachtspunten 1. Vermijd jargon of vaktaal. Niet iedereen weet waar de afkortingen

Nadere informatie

kalender 2012 Kant-en-klare tips voor klare taal

kalender 2012 Kant-en-klare tips voor klare taal kalender 2012 Kant-en-klare tips voor klare taal Schakel niet te snel over op een andere taal. Wees geduldig. Laat blijken dat je de inspanning van de anderstalige apprecieert. Geef oefenkansen. Een anderstalige

Nadere informatie

Medewerker interne dienst. Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse

Medewerker interne dienst. Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse Werkt gedurende langere periode nauwkeurig en zorgvuldig, met oog voor detail, gericht op het voorkómen van fouten en slordigheden, zowel in eigen als andermans

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

tekstmodel Checklist: in 5 stappen naar een betere tekst Copyright tekstmodel.nl

tekstmodel Checklist: in 5 stappen naar een betere tekst Copyright tekstmodel.nl Checklist: in 5 stappen naar een betere tekst Copyright 2007-2016 tekstmodel.nl Voel je vrij om dit document te delen in je netwerk. Maar zonder de inhoud te veranderen. Dankjewel! tekstmodel www.tekstmodel.nl

Nadere informatie

Lesleidraad. Beste docent

Lesleidraad. Beste docent 2 Lesleidraad Beste docent De zomer van Atlas komt eraan. Honderden anderstaligen kunnen zich de laatste week van juni inschrijven voor het zomeraanbod bij Atlas. We willen de cursisten de kans geven om

Nadere informatie

2 6 J U NI Opdrachten.1 / 5

2 6 J U NI Opdrachten.1 / 5 2 6 J U NI 2 0 1 9 Opdrachten.1 / 5 2 6 JU NI 201 9 Opdrachten Workshop Communicatiewaaier Exploratie Communicatiewaaier 1. Indien je de communicatiewaaier nog niet hebt kunnen bekijken: doe het nu! De

Nadere informatie

Sociaal tolken en vertalen. Trefdag diversiteit 22 februari 2018

Sociaal tolken en vertalen. Trefdag diversiteit 22 februari 2018 Sociaal tolken en vertalen Trefdag diversiteit 22 februari 2018 1 Aan de slag met meertaligheid Taal nood identificeren - Begrijpt je klant Nederlands / een contacttaal? - Kan hij/zij zich voldoende uitdrukken

Nadere informatie

Projectoproep Nederlands Oefenen. Infosessies Brussel, Antwerpen, Leuven, Kortrijk, Gent

Projectoproep Nederlands Oefenen. Infosessies Brussel, Antwerpen, Leuven, Kortrijk, Gent Projectoproep Nederlands Oefenen Infosessies Brussel, Antwerpen, Leuven, Kortrijk, Gent Inhoud 1. Doel 2. Doelgroep 3. Praktisch 4. Regisseurs 5. Timing 6. De opdracht Taalverwerving Kwaliteitscriteria

Nadere informatie

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven Dit is een stuk over eenvoudig schrijven. Het is bedoeld om het belang van eenvoudig schrijven te laten zien en te helpen bij het schrijven van brieven of verslagen voor cliënten. Eenvoudig schrijven is

Nadere informatie

Wat met al die niveauverschillen tijdens de praattafel?

Wat met al die niveauverschillen tijdens de praattafel? Wat met al die niveauverschillen tijdens de praattafel? 9 OKTOBER 2018 R A A T P ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Het schrijven van stukken. Een introductie

Het schrijven van stukken. Een introductie Het schrijven van stukken Een introductie SYSQA B.V. Almere Datum : Status : Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen...

Nadere informatie

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN?

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN? Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1 Inleiding Dit is informatie over de Toets Gesproken Nederlands (of TGN) 1. De TGN maakt deel uit van het inburgeringsexamen buitenland. Moet u de TGN

Nadere informatie

Wat kan ik na het 1 ste jaar?

Wat kan ik na het 1 ste jaar? Wat kan ik na het 1 ste jaar? SPREKEN LUISTEREN Ik kan mezelf kort voorstellen: naam, woonplaats, beroep, Ik kan begrijpen wat iemand wil zeggen als het over vertrouwde zaken gaat en op Ik kan iemand op

Nadere informatie

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind!

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Tips om je kind op te voeden in verschillende talen Heb je vragen over hoe je je kind kan opvoeden in verschillende talen? In deze folder

Nadere informatie

Klare Taal. Sociale dienstverlening in samenwerking met Atlas

Klare Taal. Sociale dienstverlening in samenwerking met Atlas Klare Taal Sociale dienstverlening in samenwerking met Atlas Klare Taal Sociale dienstverlening Klare Taal schenken: daar gaan we samen voor Veel van onze klanten zijn laagtaalvaardig of anderstalig.

Nadere informatie

Monitoraat op Maat Academisch Nederlands 1

Monitoraat op Maat Academisch Nederlands 1 Monitoraat op Maat Academisch Nederlands 1 E-MAILS SCHRIJVEN 1. Algemeen De basisregel luidt: Houd het bericht kort en bondig. Wees echter ook niet té bondig: je ontvanger moet voldoende informatie hebben

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

De zomer van Atlas 2018

De zomer van Atlas 2018 De zomer van Atlas 2018 Beste docent Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Atlas leuke en leerrijke activiteiten tijdens de zomermaanden. Hieronder vind je belangrijke informatie. Vermeld je deze info zeker

Nadere informatie

Lesstof overzicht Station vanaf

Lesstof overzicht Station vanaf Lesstof overzicht Station vanaf 2018 complete methode Nederlands vmbo STATION Mondelinge taalvaardigheid Nederlands vmbo KGT 1 Beter gebekt STATION Nederlands vmbo BK 1 Tussen hoofdletter en punt jaar

Nadere informatie

Les 1: Halloween en Sint-Maarten beschrijven

Les 1: Halloween en Sint-Maarten beschrijven Les 1: Halloween en Sint-Maarten beschrijven Wat voor tekst ga je schrijven en waarom? Op 31 oktober is het Halloween en op 11 november is het Sint-Maarten. Veel mensen weten niet zo goed wat voor feesten

Nadere informatie

2-SPRAAK. Samen leven? Samen spreken! Mag een anderstalige één uurtje per week met je praten? Dan is 2-spraak iets voor jou!

2-SPRAAK. Samen leven? Samen spreken! Mag een anderstalige één uurtje per week met je praten? Dan is 2-spraak iets voor jou! 2-SPRAAK Samen leven? Samen spreken! Mag een anderstalige één uurtje per week met je praten? Dan is 2-spraak iets voor jou! 2-spraak is een project van Buurtschatten, een organisatie die de bewoners van

Nadere informatie

Spelregels, tips & trucs

Spelregels, tips & trucs Spelregels, tips & trucs voor interne communicatie van NGK De Ontmoeting versie 1.0 11 oktober 2014 Waarom deze brochure? Deze brochure heeft alles te maken met de invoering van onze nieuwe huisstijl op

Nadere informatie

huisstijl provincie antwerpen TAALGEBRUIK

huisstijl provincie antwerpen TAALGEBRUIK TAALGEBRUIK provincie Antwerpen Richtlijnen voor in Een persoonlijkheid uit zich in daden, maar natuurlijk ook in woorden. De taal die je spreekt, verraadt je karakter en onthult de waarden die je aanhangt.

Nadere informatie

hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media?

hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media? hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media? 1 hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media? In deze bundel gaan we dieper in op een zeer belangrijk onderdeel van PR en promotie, namelijk

Nadere informatie

Stappenplan: een spreekbeurt maken

Stappenplan: een spreekbeurt maken Stappenplan: een spreekbeurt maken 1. Dit weet ik al! Dit wil ik nog te weten komen! Maak op een kladblad een woordspin over het onderwerp. Ik noteer sleutelwoorden Schrijf onder je woordspin vragen die

Nadere informatie

Wat met al die niveauverschillen tijdens de praattafel? A T

Wat met al die niveauverschillen tijdens de praattafel? A T PRAAT Wat met al die niveauverschillen tijdens de praattafel? 16 MEI 2019 R A A T P ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan.

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. 6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. Ik ben een werkende moeder. Mijn vriend helpt thuis mee. Werken? Ik heb een kind, dat

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Moeder-Taal Info voor vrijwilligsters

Moeder-Taal Info voor vrijwilligsters 2017 Moeder-Taal Info voor vrijwilligsters 1 WAT IS MOEDER-TAAL? 3 2 JOUW TAAK ALS VRIJWILLIGSTER? 4 3 INFORMATIE EN TIPS VOOR VRIJWILLIGSTERS 5 4 ONDERSTEUNING 7 4.1 VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST FOUT! BLADWIJZER

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSWERK IN ATLAS onthaalbrochure

VRIJWILLIGERSWERK IN ATLAS onthaalbrochure VRIJWILLIGERSWERK IN ATLAS onthaalbrochure Welkom bij Atlas! Dank je wel voor je interesse in Atlas. In deze brochure vind je praktische informatie over onze organisatie en je werk als vrijwilliger: Wie

Nadere informatie

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel is een leermiddel voor de loopbaanoriëntatie van mensen in de leeftijd van twaalf jaar en ouder. Het spel heeft als doel de speler bewust te maken

Nadere informatie

Leren (kan je ) leren!

Leren (kan je ) leren! Leren (kan je ) leren! Leertips op maat van de middenschool Beste leerlingen en ouders, Het begrip leren leren klinkt jullie waarschijnlijk niet onbekend in de oren. We hopen dat er in de basisschool al

Nadere informatie

Draaiboek efficiënt communiceren Beter samenwerken door een goede communicatie

Draaiboek efficiënt communiceren Beter samenwerken door een goede communicatie Draaiboek efficiënt communiceren Beter samenwerken door een goede communicatie Tijdsduur van de volledige opleiding: maximum 1 uur. 1. Voorbereiding Vóór de opleiding plaats vindt. Doel In deze minivorming

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Als je leert, sta je sterker!

Als je leert, sta je sterker! CENTRUM VOOR BASISEDUCATIE KEMPEN basiseducatiemagazine Als je leert, sta je sterker! Cursussen voor volwassenen 2019-2020 C Welkom bij Basiseducatie Kempen C Samenwerken met partners C Week van de geletterdheid

Nadere informatie

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT Monitoraat op maat Academisch Nederlands 1 EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT De communicatie tussen een student en een docent verloopt vaak per e mail. Een groot voordeel van het medium is namelijk de

Nadere informatie

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Lesmateriaal hoofdstuk 4 Spreken Oefeningen uit Voorbereiding op Werk De volgende tien oefeningen zijn afkomstig van de website behorende bij: Verboog, M. & Adèr,

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Wegwijzer: Een breed publiek aanspreken

Wegwijzer: Een breed publiek aanspreken Wegwijzer: Een breed publiek aanspreken In de meeste gevallen heb je een specifieke doelgroep voor ogen en stem je je taalgebruik op die doelgroep af. Maar soms wil je het brede publiek aanspreken. In

Nadere informatie

Verklein de taalbarrières met je LOI-bewoners. Kader en tools voor professionals

Verklein de taalbarrières met je LOI-bewoners. Kader en tools voor professionals Verklein de taalbarrières met je LOI-bewoners Kader en tools voor professionals Inspiratiedagen lokale besturen Gent - 5 september 2016 Programma owat is taalbeleid? owelke soorten taalbeleid bestaan er?

Nadere informatie

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F werkboek T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F Werkboek: Een krachtige boodschap maken W W W. M A R L O E S H A L M A N S. C O M Of we het leuk vinden of niet, als ondernemers zullen

Nadere informatie

Medewerker contractmanagement. Denkkracht: 3. Analytisch vermogen

Medewerker contractmanagement. Denkkracht: 3. Analytisch vermogen Denkkracht: 3. Analytisch vermogen Begrijpt een situatie door die op te delen in kleinere delen of de gevolgen ervan vast te stellen. Dit houdt in dat er verschillende onderdelen of aspecten met elkaar

Nadere informatie

De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands

De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands Kom oefenen met de taal in het Taalhuis! Ik kan niet goed lezen Ik wil beter leren schrijven Ik wil oefenen met spreken De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands Waar kunt u naartoe? Naar

Nadere informatie

meld je aan Schooljaar ONDERWIJS ANTWERPEN Uw kind inschrijven in het secundair onderwijs Vlaanderen is onderwijs & vorming

meld je aan Schooljaar ONDERWIJS ANTWERPEN Uw kind inschrijven in het secundair onderwijs Vlaanderen is onderwijs & vorming meld je aan ONDERWIJS ANTWERPEN Schooljaar 2019-2020 Uw kind inschrijven in het secundair onderwijs Vlaanderen is onderwijs & vorming Beste ouder De overstap naar het secundair onderwijs is een grote stap.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands

De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands U kunt al Nederlands Uw Nederlands is onvoldoende U gaat Nederlands leren Het Taalhuis Kunt u Nederlands? Uw Nederlands is voldoende Uw Nederlands

Nadere informatie

E-book. Met 10 waardevolle tips om een presentatie te maken

E-book. Met 10 waardevolle tips om een presentatie te maken E-book Met 10 waardevolle tips om een presentatie te maken Inleiding In dit E-Book staan 10 waardevolle tips welke heel goed van pas kunnen komen tijdens het maken van een presentatie. Als je deze 10 tips

Nadere informatie

Makkelijk gezegd MONDELINGE TAALVAARDIGHEID KGT 2 MAKKELIJK GEZEGD

Makkelijk gezegd MONDELINGE TAALVAARDIGHEID KGT 2 MAKKELIJK GEZEGD MONDELINGE TAALVAARDIGHEID KGT 2 MAKKELIJK GEZEGD Makkelijk gezegd Deze module gaat over spreken, luisteren en gesprekken voeren. Je oefent de dingen die je vaak doet. Door stapsgewijs te oefenen merk

Nadere informatie

Wat kan ik na het 1 ste jaar? SPREKEN SCHRIJVEN LUISTEREN

Wat kan ik na het 1 ste jaar? SPREKEN SCHRIJVEN LUISTEREN Wat kan ik na het 1 ste jaar? Ik kan mezelf kort voorstellen: naam, woonplaats, beroep, Ik kan iemand op een eenvoudige maar correcte manier begroeten en afscheid nemen. Ik kan in een eenvoudig gesprek

Nadere informatie

Hujo - Humanistische Jongeren VZW presenteert in samenwerking met dehuizenvandemens en demens.nu 20 TIPS HANDLEIDING

Hujo - Humanistische Jongeren VZW presenteert in samenwerking met dehuizenvandemens en demens.nu 20 TIPS HANDLEIDING Hujo - Humanistische Jongeren VZW presenteert in samenwerking met dehuizenvandemens en demens.nu 20 TIPS HANDLEIDING 2017 DE VOORRONDES 6 DIGIMORES DEBATWEDSTRIJD BIBLIOGRAFIE *Van Looy, L.; Coninx, M.;

Nadere informatie

Hoe toegankelijk is mijn selectieprocedure?

Hoe toegankelijk is mijn selectieprocedure? Hoe toegankelijk is mijn selectieprocedure? In de praktijk blijkt het niet altijd even makkelijk te zijn om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt te bereiken. Een duidelijke, toegankelijke

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

10 WEKEN NEDERLANDS OEFENEN PLANBOEKJE IN BRUSSEL MIJN

10 WEKEN NEDERLANDS OEFENEN PLANBOEKJE IN BRUSSEL MIJN 10 WEKEN NEDERLANDS OEFENEN IN BRUSSEL MIJN PLANBOEKJE www.huisnederlandsbrussel.be/nederlandsoefenen KIJK TELEVISIE IN HET NEDERLANDS www.yelo.be of www.zita.be Zoek televisieprogramma s in een online

Nadere informatie

meld je aan Schooljaar ONDERWIJS ANTWERPEN Uw kind inschrijven in het secundair onderwijs Vlaanderen is onderwijs & vorming

meld je aan Schooljaar ONDERWIJS ANTWERPEN Uw kind inschrijven in het secundair onderwijs Vlaanderen is onderwijs & vorming meld je aan ONDERWIJS ANTWERPEN Schooljaar 2018-2019 Uw kind inschrijven in het secundair onderwijs Vlaanderen is onderwijs & vorming Inhoud Beste ouder Welke mogelijkheden hebt u om uw kind in te schrijven

Nadere informatie

Niveaus van het Europees Referentiekader (ERK)

Niveaus van het Europees Referentiekader (ERK) A Beginnend taalgebruiker B Onafhankelijk taalgebruiker C Vaardig taalgebruiker A1 A2 B1 B2 C1 C2 LUISTEREN Ik kan vertrouwde woorden en basiszinnen begrijpen die mezelf, mijn familie en directe concrete

Nadere informatie

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding (Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding Aan de slag met lezen in beroepsgerichte vakken Voor de verbetering van leesvaardigheid is het belangrijk dat leerlingen regelmatig en veel lezen. Hoe krijg

Nadere informatie

Spoor je leerlingen dus aan om een verzorgde taal te hanteren tijdens en buiten de lessen. Je maakt hen enkel sterker!

Spoor je leerlingen dus aan om een verzorgde taal te hanteren tijdens en buiten de lessen. Je maakt hen enkel sterker! Jongeren en chattaal geen probleem, standaardtaal is ook een must in ons systeem! September Aandacht voor Standaardnederlands Taal verbindt en maakt van een groep mensen een samenleving. Een rijke taal

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

FARMANAGER. communicatie- en onderhandeltechniek. iov BAF & KLAV

FARMANAGER. communicatie- en onderhandeltechniek. iov BAF & KLAV FARMANAGER communicatie- en onderhandeltechniek iov BAF & KLAV rik.moons@skynet.be Public Affairs Manager Bayer Healthcare EMS Prof. communicatie HUB (EHSAL) Gastdocent Facult. Farmacie: Univ Gent en Leuven

Nadere informatie

Intake bij atlas trefdag NT2

Intake bij atlas trefdag NT2 Intake bij atlas trefdag NT2 Nieuwe organisatie Atlas Bij Atlas, integratie& inburgering Antwerpen kan je terecht voor: inburgeringstrajecten en informatie over Nederlands leren en oefenen ondersteuning

Nadere informatie

Procedure Contact: Annick.Vandenheede@dexia.com

Procedure Contact: Annick.Vandenheede@dexia.com Copywriting - Leer vlijmscherp schrijven om effectief de aandacht te trekken van uw lezers en hen te overtuigen Ontdek hoe u overtuigender kunt schrijven Schrijft of herschrijft u commerciële teksten,

Nadere informatie

taal portfolio Checklist B1

taal portfolio Checklist B1 taal portfolio Checklist B1 Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 Vul eerst je naam in Checklist Zo gebruik je deze checklist Je kunt deze checklist op de computer invullen en daarna printen. Je kunt ook de checklist

Nadere informatie

Europees Referentiekader

Europees Referentiekader Europees Referentiekader Luisteren Ik kan vertrouwde woorden en basiszinnen begrijpen die mezelf, mijn familie en directe concrete omgeving betreffen, wanneer de mensen langzaam en duidelijk spreken. Ik

Nadere informatie

HAVO 4 presenteren + debat + betoog periode

HAVO 4 presenteren + debat + betoog periode HAVO 4 presenteren + debat + betoog periode 3 2018-2019 In deze periode kies je in groepjes een onderwerp, houd je een presentatie, debatteer je tegen andere groepen en schrijf je een betoog over je eigen

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

Inhoud. 1. Introductie Nederlands... 3

Inhoud. 1. Introductie Nederlands... 3 Functieopdracht Nederlands - Operator A en B Inhoud 1. Introductie Nederlands... 3 2. Opdrachten... 5 Opdracht 1. Verschillende meningen... 5 Opdracht 2. Luisteren naar een vergadering... 7 Opdracht 3.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Niveaus Europees Referentie Kader

Niveaus Europees Referentie Kader Niveaus Europees Referentie Kader Binnen de niveaus van het ERK wordt onderscheid gemaakt tussen begrijpen, spreken en schrijven. Onder begrijpen vallen de vaardigheden luisteren en lezen. Onder spreken

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. 1. Kijk naar de titel en de tussenkopjes van de tekst. Kijk ook naar het plaatje. Waar gaat de tekst over? 2. Tijdens deze les let je extra op moeilijke woorden in de tekst. Kies of je opdracht 1 met hulp

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

BIJBLIJVEN DOE JE MET CVO WAREGEM- ANZEGEM-TIELT

BIJBLIJVEN DOE JE MET CVO WAREGEM- ANZEGEM-TIELT BIJBLIJVEN DOE JE MET CVO WAREGEM- ANZEGEM-TIELT ONDERWIJS VOOR VOLWASSENEN Schrijf tijdig in! Het aantal plaatsen is beperkt! Computer Tablet Frans Engels Duits Spaans Italiaans Nederlands Boekhouden

Nadere informatie

Checklist examenvoorbereiding en planning

Checklist examenvoorbereiding en planning Checklist examenvoorbereiding en planning Examens!? We willen je helpen om vlot door je examens te raken. We hopen dat deze controlelijst je kan helpen. Dit document is een werkinstrument en mag je bijhouden.

Nadere informatie

20 tips voor een goed debat!

20 tips voor een goed debat! 20 tips voor een goed debat! Moedig elkaar aan tijdens jullie voorbereidingen en de wedstrijd. Geef elkaar tips en zoek samen de sterktes en zwaktes van de argumenten. Je kan veel leren van elkaar, ook

Nadere informatie

VAK EN TAAL, EEN GEÏNTEGREERD VERHAAL. Met steun van het Europees Integratiefonds

VAK EN TAAL, EEN GEÏNTEGREERD VERHAAL. Met steun van het Europees Integratiefonds VAK EN TAAL, EEN GEÏNTEGREERD VERHAAL INTRODUCTIE TAALBELEID OPBOUW 1.Introductie 2.Resultaten taalomgevingsanalyse 3.Tweedetaalverwerving 4.Introductie taalontwikkelend lesgeven / taalbeleid 5.Taalacties

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. Zonder hulp: onduidelijkheden ophelderen 1. Lees de tekst actief. Schrijf de volgende tekens in de kantlijn bij de tekst om te laten zien dat je actief leest. X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht.

Nadere informatie

contact Messaouda Zaouali 09 267 68 11 messaouda.zaouali@odice.be www.odice.be Kinderdagverblijven en buitenschoolse werkingen weerspiegelen de samenleving: je vindt er kinderen uit allerlei gezinnen en

Nadere informatie

Communiceren met een zorgvrager met afasie

Communiceren met een zorgvrager met afasie OPDRACHTFORMULIER Communiceren met een zorgvrager met afasie Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of

Nadere informatie

Workshop zakelijk bloggen

Workshop zakelijk bloggen Workshop zakelijk bloggen Gegeven door: Fennard Drenth Inhoud Inleiding zakelijk bloggen... 3 Theorie zakelijk bloggen.... 4 Hoe bereik ik zoveel mogelijk mensen met mijn blog.... 6 Interessante onderwerpen...

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Werken met laaggeletterde en analfabete deelnemers Deel 1 - Profiel

Werken met laaggeletterde en analfabete deelnemers Deel 1 - Profiel Werken met laaggeletterde en analfabete deelnemers Deel 1 - Profiel 24 oktober 2017 1. Waarom is het voor laaggeletterde, analfabete volwassenen zo moeilijk om Nederlands te leren? Mijn hoofd zit zo vol.

Nadere informatie

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES.

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. 3 1 2 EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. Realistisch kijken naar wat kinderen wel en niet kunnen. WAT KAN JE KIND (AL)? Natuurlijk verwacht je veel van je kind. Dat het snel nieuwe dingen

Nadere informatie