EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT"

Transcriptie

1 Monitoraat op maat Academisch Nederlands 1 EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT De communicatie tussen een student en een docent verloopt vaak per e mail. Een groot voordeel van het medium is namelijk de snelheid waarmee je kunt communiceren. Toch ligt daar net de grootste valkuil: door de snelheid van het medium verloopt communicatie per e mail niet altijd efficiënt en correct. Hier volgen een paar aandachtspunten. Zorg er in de eerste plaats voor dat de informatie in je mail duidelijk en volledig is. Je docent moet meteen zien wat de precieze bedoeling is. Denk er bovendien aan dat e mail geen vluchtig medium is. De ontvanger kan je mail met veel aandacht lezen. Hij kan je mail bewaren en ook doorsturen. Let er ten slotte op dat de mail verzorgd is. Slordigheden geven een slechte indruk. Type en taalfouten bijvoorbeeld leiden de lezer af van de boodschap. Bovendien gelden er voor formele e mails regels, net als voor brieven. Als je die regels niet volgt, kom je mogelijk onbeleefd over. Om bovenstaande redenen is het belangrijk dat je voor een e mail voldoende tijd neemt. Dit is immers nog een groot voordeel van e mailen: je hebt de tijd om goed na te denken over wat je zegt en over hoe je het verwoordt. In dit document krijg je een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten bij het schrijven van een efficiënte en correcte e mail. Daarnaast krijg je een aantal do s en don ts van e mailen en tips om ergernis bij de lezer te vermijden. Ten slotte vind je ook een checklist die je kunt gebruiken als je een e mail opstelt.

2 Monitoraat op maat Academisch Nederlands 2 Aandachtspunten bij het schrijven van een e mail

3 Monitoraat op maat Academisch Nederlands 3 1. Gebruik in correspondentie met docenten altijd je mailadres van de Universiteit Antwerpen 2. Noteer altijd een duidelijk en concreet onderwerp Vraagje Vraag over het examen statistiek 1 3. Vergeet niet je eventuele bijlage toe te voegen Geef je bijlage een duidelijke titel, eventueel met datum en met je naam erin. Tekst.docx l.devolder bachelorproef marketing.docx Vermeld in de tekst dat je een bijlage toevoegt. De correcte formule is: als bijlage of in de bijlage. Mijn voorstel voor de bachelorproef heb ik als bijlage toegevoegd. In de bijlage vindt u mijn voorstel voor de bachelorproef. 4. Gebruik altijd een aanspreking Kies voor een formele aanspreking, ook als je docent je bij je voornaam noemt. Een formele aanspreking begint met Geachte, gevolgd door de titel en de familienaam. Bijvoorbeeld: Geachte professor Van den Bossche. Controleer de spelling van de naam. Een spelfout in een naam maakt een slechte indruk. Als je een docent al een tijdje kent, mag je ook de aanspreking Beste professor + familienaam gebruiken. Als je de titel van de geadresseerde niet weet, schrijf je Geachte heer / mevrouw + familienaam. Bijvoorbeeld: Geachte mevrouw Verbiest.

4 Monitoraat op maat Academisch Nederlands 4 Volgens de BIN normen 1 schrijf je geen komma na de aanspreking. Als je het wel doet, wees dan consequent en schrijf ook na de slotgroet een komma. Geachte, Geachte heer professor Beste heer Van den Bossche Beste, Beste prof Beste Wim Dag Betty Hallo! Hoi! Geachte professor Van den Bossche Geachte mevrouw Verbiest Geachte heer Van den Bossche 5. Formuleer je boodschap precies en volledig Stel jezelf voor als het nodig is. Noem de datum en het uur als het mogelijk is. Benoem het vak of het examen waarover je een vraag hebt, en omschrijf precies om welke opdracht het gaat. Geachte professor Verbiest Waar staat de oefening op Blackboard? David Janssen Geachte professor Verbiest In de les Statistiek 1 van maandag 20 februari verwees u naar extra oefeningen op Blackboard. Ik kan de extra oefeningen echter niet vinden. Ook de andere studenten uit mijn groep hebben ze niet gevonden. Kunt u me mailen waar deze oefeningen precies staan? Alvast bedankt. David Janssen 1 De Belgische briefnormen, ook als BIN-norm of BIN-normen bekend, zijn uitgegeven door het Bureau voor Normalisatie (NBN), het vroegere Belgisch Instituut voor Normalisatie. Deze normen zijn van overheidswege niet verplicht, maar veel organisaties gebruiken ze als voorbeeld van goede praktijk.

5 Monitoraat op maat Academisch Nederlands 5 + Zorg voor een duidelijke structuur E mails worden gelezen op een computerscherm. Dat leest minder gemakkelijk dan op papier. Let er daarom extra op dat je mail een overzichtelijke structuur heeft, ook als het een korte mail is. Gebruik alinea s. Na de aanspreking, tussen de alinea s en voor de slotgroet plaats je een witregel. Geachte professor Verbiest In de les Statistiek 1 van maandag 20 februari verwees u naar extra oefeningen op Blackboard. Ik kan de extra oefeningen echter niet vinden. Ook de andere studenten uit mijn groep hebben ze niet gevonden.kunt u me mailen waar deze oefeningen precies staan? Alvast bedankt. David Janssen Geachte professor Verbiest In de les Statistiek 1 van maandag 20 februari verwees u naar extra oefeningen op Blackboard. Ik kan de extra oefeningen echter niet vinden. Ook de andere studenten uit mijn groep hebben ze niet gevonden. Kunt u me mailen waar deze oefeningen precies staan? Alvast bedankt. David Janssen + Schrijf volledige zinnen en kies voor een zakelijke stijl Hou het kort en bondig, maar schrijf volledige zinnen. Hanteer een zakelijke stijl: - gebruik u en uw (met kleine letter); - gebruik geen dialect; - kort geen woorden af; - schrijf nooit woorden volledig in hoofdletters, vermijd uitroeptekens en emoticons; - gebruik ook geen omslachtige, ouderwetse formuleringen zoals Hopend op een gunstig antwoord verblijf ik

6 Monitoraat op maat Academisch Nederlands 6 In bijlage tekst. K heb mn jurid.paper bijgevoegd. Als bijlage kunt ge mijn juridische paper vinden. Als bijlage stuur ik mijn paper In de bijlage vindt u mijn PAPER!!! Als bijlage stuur ik mijn juridische paper. + Let op spelling en interpunctie Schrijf altijd een hoofdletter aan het begin van een zin. Let op punten en komma s. Controleer de spelling. Raadpleeg bij twijfel hulpbronnen. De officiële spelling vind je hier: Als je twijfelt aan de spelling van werkwoorden, vraag dan aan iemand raad. 6. Sluit af met een gepaste groet In een zakelijke e mail kun je kiezen tussen: Met vriendelijke groet Vriendelijke groeten Vriendelijke groet Gebruik geen afkortingen voor deze formules. Hoogachtend wordt zelden gebruikt voor e mails. Volgens de BIN normen (zie 4. aanspreking) schrijf je geen komma na de slotgroet. Als je het wel doet, wees dan consequent en schrijf ook na de aanspreking een komma. Onderteken je mail met je naam (eerst voornaam, dan familienaam), gevolgd door je studiejaar en opleiding. Groetjes Gr MVG mvg Met vriendelijke groet Vriendelijke groeten Vriendelijke groet

7 Monitoraat op maat Academisch Nederlands 7 Tips om ergernis bij de lezer te voorkomen Als je niet efficiënt of niet correct communiceert, roept dat ergernis op bij de ontvanger. Hier krijg je een overzicht van vaak voorkomende bronnen van ergernis bij het ontvangen van een e mail. Ergernis bij de lezer De student vraagt informatie die voor de hand ligt, of die hij gemakkelijk via een andere weg kan vinden. De student is onduidelijk of onvolledig in zijn vraag. In de mail is er sprake van een bijlage, maar er is geen bijlage toegevoegd. De student gebruikt een familiaire aanspreking (Hoi, Hallo, ) en schrijft een soort chattaal. De mail is warrig geformuleerd. Het lijkt alsof de student de mail in een opwelling heeft geschreven. De mail is slordig geformuleerd. Er staan spel of typefouten in. De mail is nog niet af. De student heeft hem per ongeluk verstuurd. Hoe te voorkomen? Stel jezelf de vraag of het echt nodig is om deze mail te versturen. Herlees je mail vanuit het perspectief van je docent. Hij moet meteen kunnen zien over welk vak, welke taak of welk examen het precies gaat. Als je een bijlage wilt toevoegen, doe dat dan voordat je begint te schrijven. Zo ben je zeker dat je de bijlage niet vergeet. Controleer je mail op stijl. Blijf zakelijk en gebruik de standaardtaal. Gebruik geen afkortingen, geen emoticons, geen uitroeptekens. Neem je tijd voor een mail. Als je onzeker of geërgerd bent, laat je dat niet blijken. Schrijf nooit impulsief. Als je emotioneel bent, stel je mail dan uit. Of: schrijf een kladversie, die je de volgende dag herleest en herschrijft. Check je mail op typefouten. Controleer de spelling. Raadpleeg bij de minste twijfel Als je moeite hebt met de werkwoordsvormen, vraag dan aan iemand raad. Vul de geadresseerde pas in als je e mail klaar is. Zo voorkom je dat je per ongeluk op verzenden drukt.

8 Monitoraat op maat Academisch Nederlands 8 Checklist Voordat je een mail verstuurt, is het belangrijk dat je hem nog eens naleest voordat je op verzenden drukt. Daarvoor kun je deze checklist gebruiken. Algemeen o Ik heb een goede reden om deze mail te schrijven. o Ik verstuur deze e mail vanuit mijn adres van de Universiteit Antwerpen. o Ik heb de eventuele bijlage toegevoegd. Inhoud o De onderwerpsregel van mijn mail is precies geformuleerd. o De boodschap van mijn mail is duidelijk en volledig. o Ik verwijs naar de bijlage die ik heb toegevoegd. o Mijn mail is overzichtelijk gestructureerd. Ik heb alinea s gebruikt. Aanspreking o De aanspreking is correct. o De naam van mijn geadresseerde is correct gespeld. Stijl en spelling o Ik heb volledige zinnen geschreven. o Mijn zinnen zijn niet te lang. o Elke zin begint met een hoofdletter en eindigt met een leesteken. o Mijn taalgebruik is zakelijk. o Ik gebruik u en uw. o Ik heb de spelling gecontroleerd. Slot o Mijn slotgroet is correct. o Ik heb de mail met mijn volledige naam ondertekend. o Onder mijn naam staat mijn opleiding en studiejaar.

9 Monitoraat op maat Academisch Nederlands 9 Wil je meer weten? Meer informatie over zakelijke e mails vind je op de website van de taaladviesdienst van de Vlaamse overheid, Onder de kop In duidelijk Nederlands vind je adviezen voor helder en correct taalgebruik en efficiënte communicatie. Voor persoonlijke taalondersteuning Academisch Nederlands kunnen studenten van de Universiteit Antwerpen het hele academiejaar gratis terecht op het Monitoraat op maat. Meer informatie vind je op

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. Waarom een goede sollicitatiebrief?

Sollicitatiebrief. Waarom een goede sollicitatiebrief? Sollicitatiebrief Waarom een goede sollicitatiebrief? In de sollicitatiebrief geef je aan dat je in aanmerking wilt komen voor een baan bij een potentiële werkgever. Aangezien de sollicitatiebrief samen

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Tips voor het schrijven van een goed persbericht

Tips voor het schrijven van een goed persbericht Tips voor het schrijven van een goed persbericht Aan een persbericht zijn voor- en nadelen verbonden. Om met het belangrijkste nadeel te beginnen. Een groot deel van alle persberichten verdwijnt in de

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie

In duidelijk Nederlands. iedereen

In duidelijk Nederlands. iedereen In duidelijk Nederlands Spreken en schrijven voor iedereen Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Doel - Weet wat u wilt... 5 2 Doelgroep - Weet voor wie u spreekt of schrijft... 9 De kenmerken van uw doelgroep...9

Nadere informatie

Teksverklaringen!!!!! Samenvattingen!! - Meerkeuzevragen! - Open! !!!! Nederlands! 1. Spellen! 2. Samenvatting schrijven

Teksverklaringen!!!!! Samenvattingen!! - Meerkeuzevragen! - Open! !!!! Nederlands! 1. Spellen! 2. Samenvatting schrijven NEDERLANDS Nederlands Teksverklaringen Samenvattingen 1. Hoofdgedachte 2. Meerkeuzevragen 3. Tekstverbanden 4. Open vragen 5. Argumentatie 6. Mening en doel van de schrijver 1. Spellen 2. Samenvatting

Nadere informatie

Techniekkaart: Het houden van een interview

Techniekkaart: Het houden van een interview WAT IS EEN INTERVIEW? Een interview is een vraaggesprek. Wat een interview speciaal maakt, is dat je met een interview aan informatie kunt komen, die je niet uit boeken kunt halen. Als je de specifieke

Nadere informatie

O p e n s o l l i c i ta ti e

O p e n s o l l i c i ta ti e O p e n s o l l i c i ta ti e Open solliciteren betekent dat je 'ongevraagd' solliciteert. Je reageert dus niet op een advertentie of een openstaande vacature. Op die manier proberen een baan te vinden

Nadere informatie

Algemene tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Algemene tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief Algemene tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief Schrijf een goede sollicitatiebrief Schrijf een overtuigende sollicitatiebrief. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief nieuwsgierigheid opwekt bij

Nadere informatie

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past.

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Projectmedewerker GO!: Hilde Pauwels, SBSO De Mast Kasterlee/Merksplas Ontwerp en lay-out: www.sigmund.be Druk: Meeus,

Nadere informatie

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Maak werk van je geluk! Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Projectmanagement: Afdeling marketing en communicatie Start People

Nadere informatie

Hoe vind ik het juiste boek voor mijn kind?

Hoe vind ik het juiste boek voor mijn kind? Hoe vind ik het juiste boek voor mijn kind? De AVI-niveaus zijn veranderd. Wat nu? Informatie voor ouders 2013 Lieven Coppens Versie VL 1.2 Nieuw, maar niet slechter! De leesniveaus op de boekjes worden

Nadere informatie

Het belang van een goed beoordelingsmodel

Het belang van een goed beoordelingsmodel Door Aniek Geelen en Karen Heij Toets! wordt uitgegeven door Bureau ICE, de nieuwe generatie toetsen en examens Waarom heb ik een onvoldoende en hij niet? Het belang van een goed beoordelingsmodel Een

Nadere informatie

Waarom een samenvatting maken?

Waarom een samenvatting maken? Waarom een samenvatting maken? Er zijn verschillende manieren om actief bezig te zijn met de leerstof. Het maken van huiswerk is een begin. De leerstof is al eens doorgenomen; de stof is gelezen en opdrachten

Nadere informatie

begrijpelijke formulieren

begrijpelijke formulieren Schrijfwijzer begrijpelijke formulieren Inleiding Iedere dag vullen tienduizenden Nederlanders formulieren voor de overheid in. Om huurtoeslag te krijgen. Om belasting te betalen. Om een uitkering aan

Nadere informatie

Check je sociale media

Check je sociale media Check je sociale media Succesvol zakelijk communiceren via sociale netwerken Heidi Aalbrecht Eric Tiggeler Pyter Wagenaar Sdu Uitgevers, Den Haag 5 Inhoud 1 Inleiding Wat zijn sociale media en wat kun

Nadere informatie

Scriptie schrijven: tips per schrijffase

Scriptie schrijven: tips per schrijffase Scriptie schrijven: tips per schrijffase Moeilijkheden en oplossingen Het schrijfproces bestaat uit verschillende fasen. Bij elke fase noemen we een aantal moeilijkheden die zich in dat stadium kunnen

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl Colofon Titel Just share it! Geef je kennis een goed doel. Samengesteld door CIVIQ instituut vrijwillige inzet House of Sharing * Datum Oktober 2004 Contactadressen voor deze publicatie: CIVIQ Plompetorengracht

Nadere informatie

Help, ik moet een werkstuk maken!

Help, ik moet een werkstuk maken! Help, ik moet een werkstuk maken! Je gaat de komende tijd bezig met het maken van een werkstuk. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp?

Nadere informatie

Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk

Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk V e r a B o t Solliciteren doe je zo! Vera Bot Solliciteren doe je zo! kluwer 2009 ISBN 978 90

Nadere informatie

Netwerken via sociale media

Netwerken via sociale media Netwerken via sociale media Inhoudsopgave Even voorstellen 3 Wat is netwerken precies? 4 Twitter 4 Facebook 6 Twitter en Facebook 7 Netwerken via je e-mail 7 Je eigen website 8 Netwerken, is dat veel werk?

Nadere informatie

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen:

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen: Sollicitatiegesprek De uitnodiging En dan is het zover: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent nu door de eerste selectie heen en dat betekent in ieder geval dat je brief, CV en eventueel

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Een schrijfwijzer om succesvolle interventies schriftelijk overdraagbaar te maken

Een schrijfwijzer om succesvolle interventies schriftelijk overdraagbaar te maken Een schrijfwijzer om succesvolle interventies schriftelijk overdraagbaar te maken Dit is een uitgave van het Samenwerkingsverband effectieve interventies. Auteurs: Marijke Booijink, Christine Kuiper, Gery

Nadere informatie

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving?

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving? OPZET DRAAIBOEK: Alle onderdelen waaraan gedacht kan worden nog eens op een rijtje gezet. Te gebruiken voor alle evenementen en activiteiten binnen de opleiding. 1: Voorkant - flyer evenement Dag + datum

Nadere informatie