Erfgoededucatie. Geschiedenis van dichtbij

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Erfgoededucatie. Geschiedenis van dichtbij"

Transcriptie

1 Basis Onderwijs

2

3 Erfgoededucatie Geschiedenis van dichtbij Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) wil de geschiedenis van Leeuwarden voor de toekomst bewaren en aan iedereen laten zien. Deze missie vormt het uitgangspunt bij het ontwikkelen van educatieve projecten voor het onderwijs. Het HCL wil leerlingen in aanraking laten komen met het cultureel erfgoed van Leeuwarden, om hen kennis en inzicht te laten verkrijgen over hun eigen omgeving. De kern van omgevingsonderwijs of erfgoed educatie is: er op uit. Op deze manier leren leerlingen anders te kijken naar op het oog alledaagse dingen om hen heen. Ze zien in dat het tegenwoordige Leeuwarden het resultaat is van personen, verschijnselen, gebeurtenissen en ontwikkelingen uit het verleden. Het kennismaken met cultureel erfgoed helpt leerlingen begrijpen wie ze zijn, waar ze wonen en dat ze deel uitmaken van de geschiedenis. De educatieve projecten van het HCL sluiten aan bij de stof die in lesmethodes wordt behandeld. Sommige projecten zijn lesstof vervangend en daardoor tijdbesparend, andere fungeren meer als lokale illustratie van de algemene Nederlandse geschiedenis in het schoolboek. Alle projecten hebben gemeen dat ze de Leeuwarder geschiedenis van dichtbij laten zien en beleven.

4 Programma s Groep Project Onderwerp 5-6 Ondersteboven van Middeleeuwen de Oldehove 5-6 De leeuw van Middeleeuwen Leeuwarden 5-6 Op stap mei Hidde Overgrooten Hiske moeders tijd 6-8 De wereld onder de Archeologie Oldehove 7-8 Leeuwarden in de Gouden Eeuw Gouden Eeuw 7-8 Stadswandelingen Diverse met MP3 tijdvakken

5 Ondersteboven van de Oldehove Doelgroep Groep 5-6 Leergebied Geschiedenis: terpentijd, middeleeuwen en omgevingsonderwijs. Onderwerpen Archeologie; terpen; Middelzee; Friezen; christendom; opkomst en ontwikkeling van steden; bouw van kathedralen. Duur 2 uur Vorm - HCL: powerpointpresentatie en bezoek Schatkamer. - Oldehove: beklimmen en speurtocht. Kosten 1,- per leerling Tip Voor groepen 5-6 is er een aanvulling op dit project: de multimediavoorstelling De Gouden Tor van het Natuurmuseum Fryslân. Tja, daar staat ie dan: een beetje scheef, een beetje krom en ook nog niet eens af. Maar het is wel een echt symbool van Leeuwarden: de Oldehove! Ook toeristen kennen de toren goed. Want als ze een ansichtkaart vanuit Leeuwarden versturen, is de kans groot dat de Oldehove erop staat. Maar, hoe komt het nou eigenlijk dat de Oldehove er zo raar uitziet? En waarom staat de toren zo alleen op een heel groot plein? Hierover komen de leerlingen van alles te weten tijdens een boeiend educatief programma, waarbij de Middeleeuwen centraal staan. Ondersteboven van de Oldehove begint in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL). Met behulp van een powerpointpresentatie wordt ingegaan op de bouwgeschiedenis van de Oldehove ( ). En op het feit dat deze toren ooit onderdeel is geweest van een groter, maar mislukt plan: het bouwen van een kathedraal. Tevens wordt de ontwikkeling van de stad Leeuwarden getoond met behulp van historische kaarten en plattegronden. De leerlingen zien hoe een klein terpdorpje aan de voormalige Middelzee veranderd in een grote provinciehoofdstad. Er wordt een bezoek gebracht aan de Schatkamer in het depot, waar verschillende historische documenten en voorwerpen met betrekking tot de Oldehove worden bekeken. Tijdens het beklimmen van de Oldehove wordt een speurtocht gedaan, waarmee de leerlingen antwoorden vinden op vragen over het middeleeuwse bouwproces.

6 De leeuw van Leeuwarden Met stads- en familiewapens wordt uitgebeeld wat of wie je bent. In het wapen van Leeuwarden staat een leeuw. Dat lijkt heel logisch, gezien de naam van de stad. Maar tijdens een bezoek aan het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) wordt duidelijk dat de leeuw heel ergens anders vandaan komt. De Leeuw van Leeuwarden is een gevarieerd luister- en doeprogramma over middeleeuwse heraldiek in Friesland in het algemeen en Leeuwarden in het bijzonder. Tijdens een powerpointpresentatie wordt antwoord gegeven op diverse vragen. Hoe en wanneer zijn stads- en familiewapens ontstaan? En waar werden ze voor gebruikt? Ook wordt er een kijkje genomen in de Schatkamer van het HCL, waar prachtige voorbeelden van wapens worden bewaard. Bijzondere dingen van honderden jaren oud, zoals charters van perkament met zegels en wapenboeken van Friese adellijke families. Maar ook gewone dingen, zoals de Leeuwarder Courant van vandaag met het wapen van Friesland op de voorkant. Er worden oorkondes ingevuld: leerlingen schrijven met een ganzenveer en leren hoe een rood lakzegel met wapen wordt gemaakt. Tijdens een speurtocht door de binnenstad wordt gezocht naar gevelstenen, waarop wapens staan en wordt de betekenis hiervan verklaard. Als afronding gaan de leerlingen, met alles wat ze tijdens dit project hebben geleerd, op school een eigen familiewapen ontwerpen. Doelgroep Groep 5-6 Leergebied Geschiedenis: middeleeuwen en omgevingsonderwijs. Tekenen. Onderwerpen Heraldiek; stadswapens; familiewapens; gevelstenen; riddertijd; Friese adel; kastelen; monniken; charters; perkament; lakzegels; schrijven met ganzenveren; opkomst van steden. Duur 2-4 uur Vorm - HCL: powerpointpresentatie, schrijven met ganzenveer, lakzegel maken en bezoek Schatkamer. - Grote Kerkstraat en omgeving: speurtocht. - Facultatief: op school een eigen (familie-)wapen ontwerpen. Kosten 1,- per leerling

7 Op stap mei Hidde en Hiske Doelgroep Groep 5-6 Leergebied - Geschiedenis: overgrootmoeders tijd (1900) en omgevingsonderwijs. - Rekenen, tekenen, zingen, taal en Fries. Onderwerpen Wonen; werken; school; spelen; vervoer; winkels; huishouden; kleding; voedsel. Duur 6-9 uur Vorm - School: leskoffer met voorbereidings- en verwerkingsmateriaal (keuze in Nederlands- en Friestalig). - Museum de Grutterswinkel: rondleiding en activiteitencircuit (incl. limonade). Kosten 2,50 per leerling Tips - Dit project sluit aan bij een biologieles uit 1900 in het weeshuisschooltje van het Natuurmuseum Fryslân. - Op stap mei Hidde en Hiske is op diverse locaties in Friesland beschikbaar. (zie: Centraal in dit project staat het voorleesverhaal van de Leeuwarder arbeiderskinderen Hidde en Hiske uit Aan de hand van deze 2 leeftijdsgenootjes maken leerlingen van nu kennis met het dagelijkse leven in hun eigen omgeving, zoals dat 100 jaar geleden is geweest. Ze komen in aanraking met thema s als wonen, werken, school, spelen, vervoer, winkels, huishouden, kleding en voedsel. In de voorbereidingsles op school krijgen de leerlingen het eerste deel van het verhaal in het Nederlands of het Fries te horen. Ze maken kennis met de familie van Hidde en Hiske en het dagelijks leven in hun huisje in de - inmiddels verdwenen - arbeidersbuurt De Boterhoek te Leeuwarden. Voor de daarop volgende opdrachten wordt gebruikt gemaakt van divers materiaal uit een leskoffer. Tijdens een bezoek aan Museum de Grutterswinkel beleven de leerlingen het geleerde in het echt. Het museum is namelijk een historisch ingerichte winkel met woonhuis daterend uit Na een rondleiding door het gebouw, gaan de leerlingen in een activiteitencircuit aan de slag met oude voorwerpen die Hidde en Hiske in het voorleesverhaal ook hebben gebruikt. Ze malen koffie, kopen snoepjes, schrijven op een leitje, wassen met teil en wasbord en er wordt een ouderwetse schoolfoto van de leerlingen gemaakt. In de verwerkingsles terug op school komt het tweede deel van het voorleesverhaal met bijbehorende opdrachten aan de orde. Op stap mei Hidde en Hiske. Jong yn 1910 is een samenwerkingsproject van Historisch Centrum Leeuwarden, Museum de Grutterswinkel en Museumfederatie Fryslân.

8 De wereld onder de Oldehove In de periode vonden er archeologische opgravingen plaats op het Oldehoofsterkerkhof. Op deze plek is de geschiedenis van Leeuwarden begonnen, want hier was rond 100 na Chr. voor het eerst sprake van bewoning op een terp aan de voormalige Middelzee. Het onderzoek behoort tot de grootste archeologische terpopgravingen die ooit in Noord-Nederland zijn verricht. De vondsten hebben niet alleen nieuwe kennis opgeleverd over Leeuwarden, maar ook over de terpentijd en de vroege Middeleeuwen in het algemeen. In het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) is hierover een tijdelijke tentoonstelling ingericht met de titel De wereld onder de Oldehove. Het educatieve project is een gevarieerd kijk, luister, voel en doe programma, waarmee leerlingen kennismaken met de vroegste geschiedenis van Leeuwarden. Het project start met een powerpointpresentatie. Met behulp van fictieve leeftijdgenootjes uit het verleden wordt ingegaan op de historische context van de archeologische vondsten. Vervolgens worden de objecten in de tentoonstelling in het echt bekeken. Het project wordt afgesloten met een workshop rondom 2 vondsten: het maken van een Romeinse mantelspeld (fibula) en het spelen van een middeleeuws bikkelspel. Er bestaat de mogelijkheid om een echte archeoloog als gastspreker uit te nodigen, die bij de opgravingen in Leeuwarden betrokken is geweest. Deze gastspreker kan na afloop van het bezoek aan het HCL op school uitgenodigd worden. Ook kan een gedeelte van het HCL programma door de archeoloog gedaan worden. Doelgroep Groep 6-8 Leergebied Geschiedenis: terpentijd, Romeinen, Friezen, vroege Middeleeuwen, Christendom en omgevingsonderwijs. Onderwerpen Archeologie Duur - 2 uur - Tot september 2010 Vorm - HCL: powerpointpresentatie, bezoek tentoonstelling, een Romeinse fibula maken en een middeleeuws bikkelspel spelen. - Extra in HCL of op school: archeoloog als gastspreker. Kosten - 1,- per leerling. - Extra: archeoloog als gastspreker kost 45,- (onkostenvergoeding). Tip Bij de tentoonstelling is een boek verschenen De wereld onder de Oldehove. Zoektocht naar het vroegste verleden van Leeuwarden geschreven door Erwin Boers. Verkrijgbaar bij de boekhandel en bij het HCL.

9 Leeuwarden in de Gouden Eeuw Doelgroep Groep 7-8 Leergebied Geschiedenis: Gouden Eeuw en omgevingsonderwijs. Onderwerpen Stadsgezicht; werk; vervoer; wie is de baas; misdaad en straf; arm en rijk; dagelijks leven; geloof; kunst; beroemde Leeuwarders. Duur 4-6 uur Vorm - School: website en leskoffer met voorbereidingsmateriaal voor in de klas. - Binnenstad van Leeuwarden: stadswandeling met rondleiding door leerlingen. - Alternatief: de stadswandeling kan ook vervangen worden door praatjes-met-plaatjes in de klas. Kosten 25,- per leskoffer Voor leerlingen die in Friesland op school zitten, zou het zonde zijn om de Gouden Eeuw uitsluitend te behandelen met behulp van hoofdstuk zoveel uit de lesmethode. Want in de hoofdstad van de eigen provincie herinneren diverse sporen aan het glorierijke verleden, van zowel de Republiek der Verenigde Nederlanden als het gewest Friesland. Het project Leeuwarden in de Gouden Eeuw is opgebouwd rondom een speciale website: Hierop staan 40 onderwerpen vermeld, die bij 40 locaties in de binnenstad van Leeuwarden horen en die verdeeld zijn over 10 thema s: stadsgezicht; werk; vervoer; wie is de baas; misdaad en straf; arm en rijk; dagelijks leven; geloof; kunst; beroemde Leeuwarders. De bijbehorende leskoffer bevat 40 full-colour geschiedenisplaten op A3 formaat. Hierop kan een schilderij staan van een plek in de binnenstad zoals deze er tijdens de Gouden Eeuw heeft uitgezien, of een portret van een belangrijke Leeuwarder uit de Gouden Eeuw die in een bepaalde straat heeft gewoond. Elke leerling bereidt één of meerdere onderdelen van een doe-het-zelf rondleiding voor. Tijdens de stadswandeling vertellen de leerlingen op locatie over hun onderwerp. En tonen zij een geschiedenisplaat, als illustratie van hoe de situatie vroeger is geweest. Door deze wandeling krijgt de hele klas een goed beeld van de Gouden Eeuw in de eigen omgeving.

10 Stadswandelingen met MP3 Waarom staat de Oldehove scheef? Waar werd de Waag vroeger voor gebruikt? Wie was Mata Hari? Waarom staan er schelpen op de putdeksels in de Sint Jacobsstraat? Wie woonden er in het Stadhouderlijk Hof of Luilekkerland? En waar zijn de joodse kinderen gebleven? Deze en vele andere vragen worden beantwoord tijdens een wandeling door de binnenstad. De leerlingen krijgen ieder een plattegrond met wandelroute, puzzel, illustraties en tijdbalk mee. Met een MP3 speler kunnen verhalen beluisterd worden, die zijn geschreven en ingesproken door de Friese meester-verteller Mindert Wijnstra. Er is een keuze uit 2 routes: 1. Leeuwarden, een stad vol verhalen: Oldehove; Oldehoofsterkerkhof; C&A; de Waag; Naauw/Brol/Kelders; Sint Jacobsstraat; Mata Hari; Pijlsteeg (Gevelstenen); Natuurmuseum Fryslân (Weeshuis); Joodse School. 2. Leeuwarden, een vorstelijke stad: Prinsentuin; Luilekkerland; Grote of Jacobijner Kerk; Oranje- en Broodpoortje; Boshuisen Gasthuis; Oud Sint Anthonygasthuis; Hofplein (Stadhouderlijk Hof); Stadhuis; Stadhouderlijke Rijschool; Keramiekmuseum Het Princessehof (Paleis). Doelgroep Groep 7-8 Leergebied Geschiedenis: diverse tijdvakken en omgevingsonderwijs. Onderwerpen - Leeuwarden, een stad vol verhalen: diverse bezienswaardigheden. - Leeuwarden, een vorstelijke stad: het verschil tussen arm en rijk. Duur 1-1½ uur per route Vorm Stadswandeling door binnenstad van Leeuwarden, met: - MP3 speler met luisterverhalen. - Boekje met plattegrond, routebeschrijving, illustraties, tijdbalk en puzzel. Kosten Gratis (wel vooraf reserveren). Schoolklassen kunnen kosteloos MP3 spelers lenen. Ook zijn de luisterverhalen te downloaden via de websites:

11

12 Contact Reserveringen en informatie U kunt contact opnemen met: Yteke van der Vegt, educatief medewerker. Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) Groeneweg EH Leeuwarden (058) historischcentrum@leeuwarden.nl Openingstijden Dinsdag t/m vrijdag : uur Zaterdag en zondag : uur (voor scholen is het mogelijk buiten deze tijden te reserveren). Websites Subsidie Ministerie OC&W Alle basisscholen hebben een budget voor cultuureducatie. Het ministerie van OC&W verstrekt jaarlijks aan iedere school 10,90 per leerling, om te besteden aan kunst, cultuur en erfgoed. Kijk voor meer informatie op: (bij: Regeling Versterking Cultuureducatie PO). Subsidie Provincie Fryslân De Provincie Fryslân vergoedt 50% van de kosten voor het vervoer van leerlingen naar kunst-, cultuur- en erfgoedinstellingen. Kijk voor meer informatie op: (bij: Nieuws - Vervoersregeling Friesland).

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Met blingbling het verleden in' horende bij de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld. Schatten uit Varna. Primair Onderwijs groep 6 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts

Nadere informatie

KUNSTMENU DE WITT OF ORANJE. PO groep 7-8 en VO klas 1-2. Stadswandeling Het rampjaar 1672 in Leeuwarden

KUNSTMENU DE WITT OF ORANJE. PO groep 7-8 en VO klas 1-2. Stadswandeling Het rampjaar 1672 in Leeuwarden KUNSTMENU DE WITT OF ORANJE PO groep 7-8 en VO klas 1-2 Stadswandeling Het rampjaar 1672 in Leeuwarden 2 INHOUD INHOUD 3 PLATTEGROND 4 1. KLEIN SCHAVERNEK 14 (GEVELSTEEN TREKSCHUIT): 6 Michiel de Ruyter

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

OUD RHENEN - tweeentwintigste jaargang -mei no. 2 - blz. 6

OUD RHENEN - tweeentwintigste jaargang -mei no. 2 - blz. 6 OUD RHENEN - tweeentwintigste jaargang -mei 2003 - no. 2 - blz. 6 OUD RHENEN - tweeentwintigste jaargang - mei 2003 - no. 2 - blz. 7 Op stap met Jet & Jan, jong in 1910 Leerlingen van de basisschool gaan

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8 Behorend bij de tentoonstelling Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN 23 november 2012-19 mei 2013 Inhoudsopgave 1. Tijdelijke tentoonstelling Anton Heyboer De Haarlemse

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Docentenhandleiding Het leven in een kasteel Het leven in een kasteel Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Voorwoord este leerkracht, Een kasteel is meestal heel oud en er heeft zich

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht Archeologie op school Handleiding voor de leerkracht 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aan de slag: verkorte handleiding 4 3. Verantwoording 5 Archeologie en erfgoededucatie 5 Kerndoelen 5 Didactisch concept

Nadere informatie

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen Het thema verhalen staat voor groep 3 en 4 in het teken van de Middeleeuwen. De leerlingen ontdekken dat er vroeger een echt kasteel op de plek stond, waar nu hun woonwijk ligt. De eerste stappen tot historisch

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

MUSEUM FLEHITE PROJECTEN VOOR PO - GROEPEN 1 T/M 8

MUSEUM FLEHITE PROJECTEN VOOR PO - GROEPEN 1 T/M 8 MUSEUM FLEHITE PROJECTEN VOOR PO - GROEPEN 1 T/M 8 Museum Flehite, het stadsmuseum van Amersfoort, is al jarenlang dè aanbieder van erfgoedprojecten voor het primair onderwijs. De projecten laten leerlingen

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2013 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Erfgoededucatie 2017-2018 Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Educatieflyer 2017 2018 Met veel plezier bieden wij je het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar

Nadere informatie

1-Kennismaking met archeologie

1-Kennismaking met archeologie UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Deze opdracht is de start van de lessenserie. Met deze opdracht introduceert u bij de leerlingen het onderwerp op een leuke manier. U kunt het onderwerp op verschillende manieren

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2014

Maand van de archeologie 2014 Met het project Maand van de archeologie plaatst de Archeologische Dienst Waasland (ADW) archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten op een originele manier in de kijker. Bijzondere aandacht gaat

Nadere informatie

Algemene Docentenhandleiding bij de lesmaterialen over de archeologie van Vlaardingen

Algemene Docentenhandleiding bij de lesmaterialen over de archeologie van Vlaardingen Algemene Docentenhandleiding bij de lesmaterialen over de archeologie van Vlaardingen Inhoudsopgave INLEIDING... 3 1 DE LESPAKKETTEN IN HET KORT... 3 2 DE OPBOUW VAN DE LESSEN... 4 3 ACHTEGRONDINFORMATIE

Nadere informatie

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur DOCENT In het thema Natuur ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 dat er rond de jaartelling een bijzonder bos op de plek stond waar zij nu wonen. Dit moerasbos is in 2000 opgegraven door archeologen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 maart 2012

Nieuwsbrief 1 maart 2012 Nieuwsbrief 1 maart 2012 De Heemshof Het gebied rond De Heemshof in Heemskerk wordt bedreigd door nieuwbouwplannen van de gemeente. Op verzoek van Lambert Koppers, eigenaar van De Heemshof en deelnemer

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Ontdek het verborgen verleden van Schokland

Ontdek het verborgen verleden van Schokland Ontdek het verborgen verleden van Schokland Methodelink bij het lespakket Archeoroute Schokland De culturen en landschappen op Schokland vormen een veelzijdig onderwerp voor uw les in de groepen 6, 7 en

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge)

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge) ADORNES ACHTERNA IN HET HEDENDAAGSE BRUGGE Je volgt de route van de middeleeuwse boten en bezoekt enkele historische gebouwen die vroeger en nu belangrijk waren en zijn voor Brugge. Een ommetje langs het

Nadere informatie

Leerkrachtenhandleiding Peperduur

Leerkrachtenhandleiding Peperduur Leerkrachtenhandleiding Peperduur Geachte mevrouw/meneer, Voor u ligt de leerkrachtenhandleiding bij het onderwijsprogramma Peperduur. In deze handleiding vindt u informatie over het museumbezoek. Het

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Het is een wonder! Onderwijsprogramma over de Heilig Bloedprocessie van Boxtel groep 5-6 en groep 7-8 primair onderwijs.

Het is een wonder! Onderwijsprogramma over de Heilig Bloedprocessie van Boxtel groep 5-6 en groep 7-8 primair onderwijs. Het is een wonder! Onderwijsprogramma over de Heilig Bloedprocessie van Boxtel groep 5-6 en groep 7-8 primair onderwijs Beknopte versie 1 Inhoudsopgave Doelgroep... 2 Algemene leerdoelen...2 Opzet van

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

Animatiefilmpje voor het HCL

Animatiefilmpje voor het HCL School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Animatiefilmpje voor het HCL Opdrachtgever De opdrachtgever is Mevrouw Y van der Vegt van het Historisch Centrum Leeuwarden. Zij is educatief medewerker en

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Hoe ontwikkel ik. Lezing van Ineke Strouken op 19 maart in Nieuwegein. Geachte dames en heren, Volkscultuur

Hoe ontwikkel ik. Lezing van Ineke Strouken op 19 maart in Nieuwegein. Geachte dames en heren, Volkscultuur Hoe ontwikkel ik Ineke Strouken een ijzersterk volkscultuurproject? Geachte dames en heren, Welkom op deze studiedag Hoe ontwikkel ik een ijzersterk volkscultuurproject. Sinds een tweetal jaren staat volkscultuur

Nadere informatie

Handleiding Echt gebeurd!

Handleiding Echt gebeurd! Handleiding Echt gebeurd! Inhoud 1. Introductie Pag. 1 2. Echt gebeurd! lessen Pag. 1 3. Kerndoelen Pag. 2 4. Excursies, lezingen en workshops Pag. 3 5. De website Pag. 4 7. Pag. 5 1. Introductie Welkom

Nadere informatie

DE RODE DRAAD VAN TWENTE

DE RODE DRAAD VAN TWENTE groep ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen.

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland.

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Kasteel Ammersoyen Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel werd gebouwd door de familie van Herlaer om

Nadere informatie

EDUCATIE PROGRAMMA BASISONDERWIJS

EDUCATIE PROGRAMMA BASISONDERWIJS EDUCATIE PROGRAMMA BASISONDERWIJS WELKOM IN HET FRANS HALS MUSEUM! Of je nou een waaghals bent, of een wijsneus, of gewoon een lachebekje, het Frans Hals Museum heeft voor ieder wat wils. Voor iedere klas

Nadere informatie

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?...

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... WERKBLAD 1 HET WERK VAN DE ARCHEOLOOG Kruis aan welk materiaal jij met je groepje onderzoekt. Bekijk de film en zoek het antwoord op de vraag. Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS

VOORTGEZET ONDERWIJS VOORTGEZET ONDERWIJS STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en een vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven

Nadere informatie

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE HANZESTADSWANDELING ZWOLLE ROUTE 2,4 km Zwolle is één van de grotere Hanzesteden in Nederland. Met deze stadswandeling kunt u een uurtje cultuursnuiven. Ontdek de vele sporen die de Hanze heeft achtergelaten

Nadere informatie

Slimmer met je geld omgaan. Lesbrief voor groep 8 en de brugklas

Slimmer met je geld omgaan. Lesbrief voor groep 8 en de brugklas Slimmer met je geld omgaan Lesbrief voor groep 8 en de brugklas Inhoudsopgave 1. Historisch Museum Haarlem Inleiding 3 1.1 Leerdoelen 4 2. Lesprogramma Slimmer met je geld omgaan 5 Voorbereiding 5 Museumbezoek

Nadere informatie

Lesaanbod Museum Amstelland

Lesaanbod Museum Amstelland Lesaanbod Museum Amstelland Museum Amstelland beschikt over een schat aan informatie en voorwerpen op het gebied van erfgoed, geschiedenis en aardrijkskunde. De thema s die bijvoorbeeld in het museum behandeld

Nadere informatie

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland.

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Kasteel Ammersoyen Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel werd gebouwd door de familie van Herlaer om

Nadere informatie

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink GROEP 3/4 Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

historischcentrumoverijssel

historischcentrumoverijssel Met de klas... Educatief aanbod voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs Eikenstraat 20 8021 WX Zwolle T 038 426 63 00 twitter: @HCOverijssel educatie@.nl volg ons! Met de klas... Educatie bij het

Nadere informatie

Jubelparkmuseum. Jubelparkmuseum. Het Jubelparkmuseum is een museum: - voor kunst - voor geschiedenis - voor archeologie

Jubelparkmuseum. Jubelparkmuseum. Het Jubelparkmuseum is een museum: - voor kunst - voor geschiedenis - voor archeologie Jubelparkmuseum Het Jubelparkmuseum is in Brussel. Het Jubelparkmuseum heet zo omdat het in het Jubelpark ligt. Het Jubelparkmuseum is een van de grootste musea van België. Het is een oud museum. Leopold

Nadere informatie

02 Excursie groep1-2a Zaanse uurwerkmuseum

02 Excursie groep1-2a Zaanse uurwerkmuseum 01 Studiedagen en vakantie Volgende week donderdag begint de voorjaarsvakantie. De kinderen zijn op vrijdag 26 februari al vrij, dit is een studiedag. De kinderen worden op dinsdag 7maart weer op school

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

Benutting archeologie Boxmeer Sterckwijck

Benutting archeologie Boxmeer Sterckwijck Benutting archeologie Boxmeer Sterckwijck Benutting archeologie In het plangebied Sterckwijck in de gemeente Boxmeer wordt vanaf juli 2007 een zorg-, leer- en bedrijvenpark, met daarin het nieuwe Maasziekenhuis,

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

1. Historisch kader ( wat was Vluchtoord, foto s-filmpjes etc) via de site: vvvuden.nl gratis

1. Historisch kader ( wat was Vluchtoord, foto s-filmpjes etc) via de site: vvvuden.nl gratis Keuzemenu onderwijs herdenken Vluchtoord Inschrijven bij tim@stichtingc.nl. 1. Historisch kader ( wat was Vluchtoord, foto s-filmpjes etc) via de site: vvvuden.nl 2. Vertaling Vluchtoord naar vluchtelingenproblematiek

Nadere informatie

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius Lesbrief Lesbrief Onder onze voeten U gaat met uw klas een bezoek brengen aan Min40Celsius, aan de hand van deze lesbrief kunt het bezoek (kort) voorbereiden.

Nadere informatie

Terugblik op deel twee van het Huizer Erfgoed pilotproject januari juni 2015.

Terugblik op deel twee van het Huizer Erfgoed pilotproject januari juni 2015. Terugblik op deel twee van het Huizer Erfgoed pilotproject januari juni 2015. Doel van het project In 2015 is het tweede deel van het pilotproject door de coördinator erfgoed van de bibliotheek voortgezet.

Nadere informatie

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van:

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van: Hollandse Meesters Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS 28 OKTOBER 2017 12.00 16.00 UUR PROGRAMMA BOEKJE www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl 2 De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland

Nadere informatie

-- Een mooie stadswandeling die u de mooie plekjes laat zien van Leeuwarden. De wandeling komt

-- Een mooie stadswandeling die u de mooie plekjes laat zien van Leeuwarden. De wandeling komt Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 8 KM : Friesland : Leeuwarden : Hoofdstation Bijzonderheden : Stadswandeling : versie januari 2018 RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting -- Een

Nadere informatie

Ontdekking. Dorestad teruggevonden

Ontdekking. Dorestad teruggevonden Dorestad teruggevonden Ontdekking Het vroegmiddeleeuwse Dorestad verdween na de negende eeuw van de kaart. Pas rond 1840 werd de stad teruggevonden, bij toeval. Kort daarna deed het RMO opgravingen en

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Mentor

Nadere informatie

Wie gaat dat betalen? LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum

Wie gaat dat betalen? LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum Ontdek de waarde van Nederland Belasting & Douane Museum LESPROGRAMMA: Wie gaat dat betalen? Klas 1 en 2 VMBO / MBO Bestemd voor leraren Klas 1 en 2 VMBO / MBO Wie gaat dat betalen? Geschikt voor klassen

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel?

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel? NUMMER 114, 11 MAART 2016 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken - lees verder Cursus Adlib voor beginners - lees verder Cursus Objecten beschrijven - lees verder Openbare lezing cultuuronderwijs - lees verder

Nadere informatie

HANDLEIDING. bij de Leerlijn Erfgoededucatie Raalte voor het basisonderwijs. Op zoek naar tastbare sporen van het erfgoed in Raalte

HANDLEIDING. bij de Leerlijn Erfgoededucatie Raalte voor het basisonderwijs. Op zoek naar tastbare sporen van het erfgoed in Raalte HANDLEIDING bij de Leerlijn Erfgoededucatie Raalte voor het basisonderwijs Op zoek naar tastbare sporen van het erfgoed in Raalte INHOUD Algemeen Erfgoed van Raalte Didactiek Leerdoelen onderbouw Leerdoelen

Nadere informatie

lesbrief vervolgles Ulrum

lesbrief vervolgles Ulrum lesbrief vervolgles Ulrum Terpen- en Wierdenland lesbrief Ulrum Inhoud Inleiding 3 Lesoverzicht 4 Introductie 5 Kerndoelen 6 Aansluiting bij de canon 7 Deze lesbrief is ontwikkeld door erfgoedjuf Dineke

Nadere informatie

Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 2 de KunstKabinetles 2.8 Zet ze eens anders neer klassikaal gekregen en uitgevoerd.

Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 2 de KunstKabinetles 2.8 Zet ze eens anders neer klassikaal gekregen en uitgevoerd. De barones Groep 2 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 2 de KunstKabinet 2.8 Zet ze eens anders neer klassikaal gekregen en uitgevoerd. Ze hebben geleerd over de Gouden Eeuw

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

m se m klas op ontdekking in de Stedelijke Musea Mechelen STEDELIJKE MUSEA MECHELEN

m se m klas op ontdekking in de Stedelijke Musea Mechelen STEDELIJKE MUSEA MECHELEN m se m klas op ontdekking in de Stedelijke Musea Mechelen 2009 STEDELIJKE MUSEA MECHELEN w e l - kom Ook dit jaar stellen we u graag het educatieve programma van de Stedelijke Musea Mechelen voor met de

Nadere informatie

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen Groep 1-2 Project: Symbolische verhalen Twee leeuwen, een paling en een ooievaar. Dat zijn de dieren die op het stadswapen van Den Haag te zien zijn. In dit project gaan de leerlingen op onderzoek naar

Nadere informatie

Bijlage: Huisgenoten gezocht St. wooninitiatief Villande Apeldoorn Speurdersmenu en Schatten van Zutphen

Bijlage: Huisgenoten gezocht St. wooninitiatief Villande Apeldoorn Speurdersmenu en Schatten van Zutphen Nieuwsbrief nummer 15 17 Mei 2016 Pagina 1 van 2 Inhoudsopgave: Algemeen: Oproep! Algemeen: Oproep! Algemeen: Gezocht Ouderraad leden. SO: Nogmaals aankondiging wisseling data handelingsplan bespreking

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp.

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp. namen 1 a OPDRACHTKAART HALLUM - ONDERZOEK Sint Maartenkerk Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp. Op deze kaart staan

Nadere informatie

Museum Smedekinck heeft een aantal mogelijkheden om scholen te ondersteunen bij hun lesprogramma zowel op school als in het museum

Museum Smedekinck heeft een aantal mogelijkheden om scholen te ondersteunen bij hun lesprogramma zowel op school als in het museum Museum Smedekinck heeft een aantal mogelijkheden om scholen te ondersteunen bij hun lesprogramma zowel op school als in het museum Het kan gaan om ondersteuning bij een projectweek, een eenmalige les op

Nadere informatie

Je gaat in het kort vertellen over jouw verslag. Waar gaat jouw verslag over, hoe heb je het opgebouwd en hoe ben je te werk gegaan.

Je gaat in het kort vertellen over jouw verslag. Waar gaat jouw verslag over, hoe heb je het opgebouwd en hoe ben je te werk gegaan. Meesterstuk leerjaar 6 Versie A (2017-2018) Wat is het onderwerp van het meesterstuk en wanneer moet het klaar zijn? Je gaat een verslag maken waarin je ons meeneemt in jouw wereld. Het Meesterstuk moet

Nadere informatie

REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN 1515-1648

REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN 1515-1648 REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN 1515-1648 DOCENTENHANDLEIDING BOVENBOUW HAVO/VWO EINDEXAMENRONDLEIDING Eindexamenrondleiding geschiedenis Amsterdam museum Korte informatie Onderwerp: Historische

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2015

Maand van de archeologie 2015 Met het project Maand van de archeologie plaatst de Archeologische Dienst Waasland (ADW) in de maand oktober archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten en diverse locaties op een originele manier

Nadere informatie

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK COMPLETE DOCENTENINFORMATIE: HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK DE TIJDSWINKEL VOOR GROEP 3-4 HET LEVEN VAN MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDSPERIODEN AAN DE HAND

Nadere informatie

OP BEZOEK! DE HESSENWEGEN IN MUSEUM LUNTEREN

OP BEZOEK! DE HESSENWEGEN IN MUSEUM LUNTEREN VROEGER EN NU Erfgoedleerlijn Ede OP BEZOEK! DE HESSENWEGEN IN MUSEUM LUNTEREN Bezoek met uw klas Museum Lunteren en sluit aan op de Erfgoedleerlijn Ede bij het thema ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN groep 5 en

Nadere informatie

Lesbrief Voorleestekst: Over dertien hectare Vragen: Voorleestekst: Over het thema van de tentoonstelling

Lesbrief Voorleestekst: Over dertien hectare Vragen: Voorleestekst: Over het thema van de tentoonstelling Lesbrief Over dertien hectare dertien hectare organiseert elke twee jaar een tentoonstelling in Heeswijk-Dinther. De eerste was in 2003. De tentoonstelling van de kunstwerken was altijd buiten op een grasveld

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

D r op út mei heit&mem yn fan Lân fan Taal

D r op út mei heit&mem yn fan Lân fan Taal 15 zaterdagen Taletún (Afûk) D r op út mei heit&mem yn fan Lân fan Taal Op 15 sneonen is der yn de Taletún in spesjaal programma foar bern fan 0-12 jier en harren heiten en memmen, pakes en beppes, broerkes,

Nadere informatie

voor jong en oud Zondag 20 december MAANDAG 21 december

voor jong en oud Zondag 20 december MAANDAG 21 december Programma voor jong en oud Zondag 20 december De door Bredanaars geschilderde verdwenen schilderijen Vang jouw verloren geraakte schilderij Vincent vertelt over herinneringen aan Brabant Verbeelding van

Nadere informatie

DinoLab LIVE Lesbrief websessie

DinoLab LIVE Lesbrief websessie DinoLab LIVE Lesbrief websessie Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 6, 7 en 8 1 DinoLab LIVE lesbrief DinoLab LIVE 1 Introductieles 2 Beschrijving websessie 3 Afsluiting 4 Bijlage:

Nadere informatie

Beeldverslag van een Haagse wijk

Beeldverslag van een Haagse wijk Beeldverslag van een Haagse wijk In deze opdracht maken de leerlingen een beeldverslag van een Haagse wijk of een deel daaruit over de situatie in de periode van rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nadere informatie

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden opdrachtvel naam Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden Ben je eerder klaar met de vragen? Dan mag je beginnen met de woordzoeker op de laatste pagina. 1. Welk antwoord is goed?

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Fly & drive Andalusië

Fly & drive Andalusië Page 1 of 5 Fly & drive Andalusië In Spanje stichtten de Arabieren een rijk dat een hoge beschaving en een grote welvaart kende, waarbij de rest van Europa verbleekte. De belangrijkste gebeurtenissen in

Nadere informatie

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd De Vlaardingencultuur leven in de steentijd INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 LES 1... 4 LES 2... 5 LES 3... 7 OPDRACHTEN... 8-12 2 Inleiding Voor u ligt de docentenhandleiding van het lespakket over de Vlaardingencultuur.

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Inhoud: Inleiding Algemene informatie Opbouw van de les Voorbereiding en lestips Op zolder bij oma Aletta Iedereen heeft wel eens gehoord van Aletta Jacobs, maar weinig

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2016

Maand van de archeologie 2016 Met het project Maand van de archeologie plaatsen Erfpunt en SteM in de maand oktober archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten voor jong en oud op een originele manier in de kijker. Als rode

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017 Docentenhandleiding Jij als onderzoeker Groep 4 t/m 8 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Jij als onderzoeker. In

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI VERHALEN RONDLEIDINGEN FORT DE SCHANS WORKSHOPS 2015 ARCHEOLOGIE ONDER WATER KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI Kaap Skil, de Vuurtoren, de Oudheidkamer en Ecomare zijn onderdeel van Stichting Texels

Nadere informatie

Heilig Schrift. Tanach Bijbel Koran Docentenhandleiding OMG!

Heilig Schrift. Tanach Bijbel Koran Docentenhandleiding OMG! 2 Museum Catharijneconvent, 2016 De tentoonstelling informeert u en uw leerlingen op een interactieve manier over de heilige geschriften van de drie monotheïstische wereldreligies. Ondanks onderlinge verschillen

Nadere informatie

PRIMAIR ONDERWIJS

PRIMAIR ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en een vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven

Nadere informatie

EEN VOL. voor de ARCHEOLOOG

EEN VOL. voor de ARCHEOLOOG EEN R E F F O K VOL LEIDRAAD voor de ARCHEOLOOG N E V R E SCH INHOUDSOPGAVE Pagina 1... Inleiding Pagina 3... De leskoffer Pagina 7... Leerlingen op bezoek Achterin... Blad met 4 vondstkaarten Inleiding...

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie