Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp."

Transcriptie

1 namen 1 a OPDRACHTKAART HALLUM - ONDERZOEK Sint Maartenkerk Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp. Op deze kaart staan een aantal onderzoekstips. Deze kun je gebruiken voor het onderzoek naar de kerk. Maar misschien kun je nog wel meer informatie vinden. Verzamel alle informatie die je kunt vinden en die belangrijk is voor jullie onderzoek. Maak daarna de onderzoeksvragen. Onderzoekstips A. Ga naar de website > klik Hallum. Hier staat een heel verhaal over de geschiedenis van Hallum. Lees het verhaal over de kerk. B. Zoek op Wikipedia de Sint Maartenkerk op. C. In de kerktoren zit een deur. Boven deze deur zit een mooie beschilderde steen. Misschien kun je deze steen aanwijzen tijdens jullie presentie bij de kerk. De steen verwijst naar de herbouw van de toren in Onderzoeksvragen 1. In welke eeuw is de bakstenen kerk die er nu staat gebouwd? 2. Is dit de eerste kerk die hier stond? Van welk materiaal was de eerste kerk? 3. De toren is minder oud dan de rest van de kerk. Waarom is er een nieuwe toren in 1804 gebouwd? 4. Wordt de kerk nog gebruikt? Weet je ook wanneer en door wie? 5. Ga naar Google maps. Zoek het Kerkpad in Hallum op. In het midden van het Kerkpad staat de kerk. Dit is het oudste gedeelte van het dorp. Wat valt je op aan de straten rond de kerk? 6. Heb je zelf misschien nog een ander bijzonder verhaal over de kerk ontdekt dat je graag wilt vertellen?

2 1 b VERTEL HET VERHAAL IN JE EIGEN WOORDEN Sint Maartenkerk Jullie hebben een aantal vragen beantwoord over de Sint Maartenkerk. Stel je nu voor dat je binnenkort als gids een groep toeristen mag rondleiden door Hallum. Wat zou je ze dan willen vertellen over de Sint Maartenkerk? Schrijf in je eigen woorden een verhaal over de geschiedenis van de kerk. Gebruik in je verhaal alle antwoorden die je hebt gevonden. Tijdens de wandeling mogen jullie dit verhaal voorlezen aan de klas. Jullie klasgenoten spelen dan de toeristen. Zorg er daarom voor dat jullie verhaal leuk is om naar te luisteren. Wanneer je iets vertelt over de kerktoren dan kun je tijdens het voorlezen misschien ook de kerktoren aanwijzen. Je verhaal moet duidelijk zijn voor de toeristen. Veel succes!

3 namen 2 a OPDRACHTKAART HALLUM - ONDERZOEK Frederik van Hallum en het klooster Mariëngaarde Is het je wel eens opgevallen dat bij de haven een standbeeld staat van een man? Deze man heet Frederik van Hallum. Jullie groepje gaat onderzoek doen naar deze man. Op deze kaart staan een aantal onderzoekstips. Deze kun je gebruiken voor het onderzoek naar Frederik van Hallum. Maar misschien kun je nog wel meer informatie vinden. Verzamel alle informatie die je kunt vinden en die belangrijk is voor jullie onderzoek. Maak daarna de onderzoeksvragen. Onderzoekstips A. Ga naar de website > klik Hallum. Hier staat een heel verhaal over de geschiedenis van Hallum. Lees het stuk over Frederik van Hallum. B. Ga naar en bekijk de canonclip. Onderzoeksvragen 1. Wanneer leefde Frederik van Hallum? 2. Waarom is Frederik belangrijk voor Hallum? 3. Hoe heet het klooster dat hij heeft gesticht? En waar stond dit klooster? 4. Hoeveel kloosters waren er in de Middeleeuwen in Friesland? 5. Hoe zag het leven van de monniken eruit? Waar hielden ze zich mee bezig? 6. Heb je zelf misschien nog een ander bijzonder verhaal over Frederik of het klooster ontdekt dat je graag wilt vertellen?

4 2 b VERTEL HET VERHAAL IN JE EIGEN WOORDEN Frederik van Hallum en het klooster Mariëngaarde Jullie hebben een aantal vragen beantwoord over Frederik en het klooster Mariëngaarde. Stel je voor dat je binnenkort als gids een groep toeristen mag rondleiden door Hallum. Wat zou je ze dan willen vertellen over Frederik en het klooster? Schrijf nu in je eigen woorden een verhaal over Frederik van Hallum en het klooster. Gebruik in je verhaal alle antwoorden die je hebt gevonden. Tijdens de wandeling mogen jullie dit verhaal voorlezen aan de klas. Jullie klasgenoten spelen dan de toeristen. Zorg er daarom voor dat jullie verhaal leuk is om naar te luisteren. Je verhaal moet duidelijk zijn voor de toeristen. Veel succes!

5 namen 3 a OPDRACHTKAART HALLUM - ONDERZOEK States: de Goslingastate Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de states die in (of in de buurt van) Hallum hebben gestaan. Op deze kaart staan een aantal onderzoekstips. Deze kun je gebruiken voor het onderzoek naar states. Maar misschien kun je nog wel meer informatie vinden. Verzamel alle informatie die je kunt vinden en die belangrijk is voor jullie onderzoek. Maak daarna de onderzoeksvragen. Onderzoekstips A. Ga naar de website educatie.terpenenwierdenland.nl > klik op Dorpen > Hallum. Lees de stukken over Goslingastate, Offingaburg en Sythemastate. B. Zoek op Wikipedia op het woord Stins. C. Er zijn soms nog sporen van de states terug te vinden in Hallum. Wist je dat het grote toegangshek bij het beestenparkje van de Goslingastate is geweest? Op het terrein van de Goslingastate staat nu een boerderij (achter het beestenparkje). Onderzoeksvragen 1. In en om Hallum hebben meerdere states gestaan. Welke 3 worden genoemd op de website Terpen en Wierdenland? 2. Wat is een state? En hoe zien states eruit? 3. Wat voor mensen woonden op een state? 4. Waarom zijn er nu geen states meer in Hallum? Wat is er met de gebouwen gebeurd? 5. Heb je zelf misschien nog een ander bijzonder verhaal over de states ontdekt dat je graag wilt vertellen?

6 3 b VERTEL HET VERHAAL IN JE EIGEN WOORDEN States: de Goslingastate Jullie hebben een aantal vragen beantwoord over states. Stel je voor dat je binnenkort als gids een groep toeristen mag rondleiden door Hallum. Wat zou je ze dan willen vertellen over de states? Schrijf nu in je eigen woorden een verhaal over states. Gebruik in je verhaal alle antwoorden die je hebt gevonden. Tijdens de wandeling mogen jullie dit verhaal voorlezen aan de klas. Jullie klasgenoten spelen dan de toeristen. Zorg er daarom voor dat jullie verhaal leuk is om naar te luisteren. Je verhaal moet duidelijk zijn voor de toeristen. Jullie verhaal kan verteld worden bij het hek van Goslingastate. Vertel de toeristen ook over dit hek. Veel succes!

7 namen 4 a OPDRACHTKAART HALLUM - ONDERZOEK Gedempte Haven Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de haven en het vervoer over water. Op deze kaart staan een aantal onderzoekstips. Deze kun je gebruiken voor het onderzoek naar de haven. Maar misschien kun je nog wel meer informatie vinden. Verzamel alle informatie die je kunt vinden en die belangrijk is voor jullie onderzoek. Maak daarna de onderzoeksvragen. Onderzoekstips A. Ga naar de website > klik Hallum. Hier staat een heel verhaal over de geschiedenis van Hallum. Lees het verhaal over de Gedempte Haven. B. Ga ook naar > lees het stuk over de trekvaart. C. Zoek op Wikipedia naar trekvaart. Onderzoeksvragen 1. Wat betekent het woord gedempt? Je kunt het antwoord opzoeken op internet. 2. Hoe zag de Gedempte Haven er vroeger uit? Is er veel veranderd? 3. Het water van de gedempte haven was vroeger verbonden met de Hallumer vaart. Dit is een trekvaart. Welk vervoersmiddel werd gebruikt op een trekvaart? 4. Waarom loopt er een pad naast de trekvaart? 5. De trekvaart was belangrijk voor de economie. Vervoer via land was vroeger moeilijk omdat er nog geen auto s waren en geen goede wegen. Wat werd er allemaal vervoerd via de trekvaart? 6. Heb je zelf misschien nog een ander bijzonder verhaal over de haven of de vaart ontdekt dat je graag wilt vertellen?

8 4 b VERTEL HET VERHAAL IN JE EIGEN WOORDEN Gedempte Haven Jullie hebben een aantal vragen beantwoord over de Gedempte Haven en over de Hallumer vaart. Stel je voor dat je binnenkort als gids een groep toeristen mag rondleiden door Hallum. Wat zou je dan willen vertellen over de Gedempte Haven? Schrijf nu in je eigen woorden een verhaal over de haven en het vervoer over de vaart. Gebruik in je verhaal alle antwoorden die je hebt gevonden. Tijdens de wandeling mogen jullie dit verhaal voorlezen aan de klas. Jullie klasgenoten spelen dan de toeristen. Zorg er daarom voor dat jullie verhaal leuk is om naar te luisteren. Je verhaal moet duidelijk zijn voor de toeristen. Veel succes!

9 namen 5 a OPDRACHTKAART HALLUM - ONDERZOEK Beschuitfabriek De Volharding Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de beschuitfabriek bij jullie in het dorp. Deze fabriek staat vlakbij de haven. Op deze kaart staan een aantal onderzoekstips. Deze kun je gebruiken voor het onderzoek naar de fabriek. Maar misschien kun je nog wel meer informatie vinden. Verzamel alle informatie die je kunt vinden en die belangrijk is voor jullie onderzoek. Maak daarna de onderzoeksvragen. Onderzoekstips A. Ga naar de website > klik Hallum. Hier staat een heel verhaal over de geschiedenis van Hallum. Lees het verhaal over De Volharding. B. Kijk ook op Onderzoeksvragen 1. Wanneer begint Hessel van der Meulen een beschuitbakkerij? 2. Waar staat de eerste bakkerij? 3. De bakkerij wordt te klein, daarom komt er een fabriek. Waar staat de fabriek en hoe heet de fabriek? 4. Wat gebeurt er met bedrijven in de 19e en 20e eeuw? 5. In welke bouwstijl is de fabriek gebouwd? Waar herken je dat aan? 6. Wat wordt er tegenwoordig allemaal door Van der Meulen gemaakt? En waar maken ze dat? 7. Heb je zelf misschien nog een ander bijzonder verhaal over de fabriek ontdekt dat je graag wilt vertellen?

10 5 b VERTEL HET VERHAAL IN JE EIGEN WOORDEN Beschuitfabriek De Volharding Jullie hebben een aantal vragen beantwoord over de beschuitfabriek in het dorp. Stel je voor dat je binnenkort als gids een groep toeristen mag rondleiden door Hallum. Wat zou je ze dan willen vertellen over de beschuitfabriek? Schrijf nu in je eigen woorden een verhaal over de geschiedenis van de fabriek. Gebruik in je verhaal alle antwoorden die je hebt gevonden. Tijdens de wandeling mogen jullie dit verhaal voorlezen aan de klas. Jullie klasgenoten spelen dan de toeristen. Zorg er daarom voor dat jullie verhaal leuk is om naar te luisteren. Wanneer je iets vertelt over de bouwstijl dan kun je tijdens het voorlezen misschien ook aanwijzen waar je dat aan kunt zien. Je verhaal moet duidelijk zijn voor de toeristen. Veel succes!

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Catharinakerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de westelijke wierde.

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Catharinakerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de westelijke wierde. namen 1 a OPDRACHTKAART ULRUM - ONDERZOEK Catharinakerk Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Catharinakerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de westelijke wierde. Op deze kaart staan

Nadere informatie

Schatten van Vroeger. Lage Zwaluwe in beeld. Concept

Schatten van Vroeger. Lage Zwaluwe in beeld. Concept Schatten van Vroeger Lage Zwaluwe in beeld Concept Nieuwstraat Hier begint onze wandeling vanaf nr.8 bs de Grienden. Deze school is gebouwd in. Links naast de deur van de kamer van de leraren is een gedenksteen.

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

lesbrief vervolgles Ulrum

lesbrief vervolgles Ulrum lesbrief vervolgles Ulrum Terpen- en Wierdenland lesbrief Ulrum Inhoud Inleiding 3 Lesoverzicht 4 Introductie 5 Kerndoelen 6 Aansluiting bij de canon 7 Deze lesbrief is ontwikkeld door erfgoedjuf Dineke

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden opdrachtvel naam Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden Ben je eerder klaar met de vragen? Dan mag je beginnen met de woordzoeker op de laatste pagina. 1. Welk antwoord is goed?

Nadere informatie

BIJLAGE 2 LESBRIEF BEZOEK DE KERK!

BIJLAGE 2 LESBRIEF BEZOEK DE KERK! EDE VROEGER EN NU Erfgoedleerlijn Ede BIJLAGE 2 LESBRIEF BEZOEK DE KERK! voor groep 5 t/m 8 EDE VROEGER EN NU Erfgoedleerlijn Ede MONUMENTEN bezoek de kerk Lesbrief Tijdens je bezoek aan de kerk onderzoek

Nadere informatie

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink GROEP 3/4 Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende

Nadere informatie

Middeleeuws Oldenzaal

Middeleeuws Oldenzaal D S T R K C N T Opdracht 1 Bekijk de kaart op de volgende bladzijde. 1. Waar kun je aan zien dat dit een oude kaart is? 2. Wat valt je op aan de manier waarop Oldenzaal vroeger gespeld werd? 3. Welke vorm

Nadere informatie

1-Kennismaking met archeologie

1-Kennismaking met archeologie UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Deze opdracht is de start van de lessenserie. Met deze opdracht introduceert u bij de leerlingen het onderwerp op een leuke manier. U kunt het onderwerp op verschillende manieren

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis.

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Geschiedenis In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. 1.

Nadere informatie

Nadine en Shannon op pad door de stad Bremen

Nadine en Shannon op pad door de stad Bremen Nadine en Shannon op pad door de stad Bremen Wij vonden het Bremen erg interessant, vooral Zelf zijn wij ook de geschiedenis en cultuur van een stad en hoe dit terug is te zien in de gebouwen. Dit vinden

Nadere informatie

Van veen en turf LES2

Van veen en turf LES2 Van veen en turf Docentenhandreiking Van veen en turf Samenvatting In deze les leren de leerlingen het beroep van cartograaf kennen. Een cartograaf is iemand die kaarten maakt. Kaarten zijn plattegronden

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Juul Lelieveld, Frederike Pals, Jacques van der Pijl Controle historische

Nadere informatie

Kastelen Steden en staten Groep 7 Handleiding voor de leerkracht Informatie voor de geschiedenislessen

Kastelen Steden en staten Groep 7 Handleiding voor de leerkracht Informatie voor de geschiedenislessen Kastelen Steden en staten Groep 7 Handleiding voor de leerkracht Deze handleiding en de opdrachten zijn bedoeld als aanvulling op de geschiedenislessen over de steden en staten. De lesonderdelen beschreven

Nadere informatie

Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast.

Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast. De geschiedenis van onze toren Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast. De vorm is spits of rond. Soms zit er een dakruiter op. Hoe ziet de kerktoren bij jou

Nadere informatie

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les Les Rijk Romeins Leven Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5 Handleiding voorbereidende les Rijk Romeins Leven INHOUD Inleiding Kader Begrippen Leerdoelen Aansluiting kerndoelen De lessen INLEIDING

Nadere informatie

Belang van water. Naam: Klas: Docent: Opdrachtenblad voor Leerlingen.

Belang van water. Naam: Klas: Docent: Opdrachtenblad voor Leerlingen. Belang van water Naam: Klas: Docent: Opdrachtenblad voor Leerlingen. Opdracht 1 A. Zoek uit welk wapen bij welke stad hoort. Noteer bij elk wapen de naam van de stad. B.Trek een lijn van elke naam naar

Nadere informatie

Leergebied: Zuid Nederland. Constructies

Leergebied: Zuid Nederland. Constructies Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Toepassen Geschiedenis Mensen bouwen al duizenden jaren huizen om in te wonen. In de prehistorie woonden de mensen in Limburg al

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S T R K C N T LS 1 Opdracht 1 Nodig: papier en lijm 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot met een ander plaatje. 3. Zoek nu samen nog vier

Nadere informatie

De kerktoren was voor een aantal fotografen meermaals de interessantste plek om het dorp

De kerktoren was voor een aantal fotografen meermaals de interessantste plek om het dorp Lenzen door de luiken De kerktoren was voor een aantal fotografen meermaals de interessantste plek om het dorp vanuit de dichtste hemel te bekijken. Door de hoge luiken fotografeerden ze in de vier windrichtingen.

Nadere informatie

1. Wat zie je vanuit de lucht?

1. Wat zie je vanuit de lucht? 1. Wat zie je vanuit de lucht? Leeftijdsgroep Ongeveer 12-16 jaar Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 4: de leerlingen leren meten en wegen en leren omgaan met meetinstrumenten, gangbare

Nadere informatie

Leerlingenboekje les 7 en 8. Naam. Schrijfopdracht 6 Een spannend dierenverhaal. Groep 6

Leerlingenboekje les 7 en 8. Naam. Schrijfopdracht 6 Een spannend dierenverhaal. Groep 6 Leerlingenboekje les 7 en 8 Naam. Schrijfopdracht 6 Een spannend dierenverhaal Groep 6 Schrijven met peerresponse Tekst: M. Hoogeveen, A. van Gelderen, A. Wijnbergh Illustraties: V. van Asperen SLO, 2018

Nadere informatie

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST!

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! ietsroute Hoogland West OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! 5 4 6 3 2 1 Let op het verkeer en zet je fiets goed aan de kant! Mooi Hoogland-West! 1 Bolle akker locatie 1

Nadere informatie

Sterre, de familie Huygens in de Gouden Eeuw. van Rieks Veenker. Voor groep 6, 7 en 8

Sterre, de familie Huygens in de Gouden Eeuw. van Rieks Veenker. Voor groep 6, 7 en 8 Sterre, de familie Huygens in de Gouden Eeuw van Rieks Veenker Voor groep 6, 7 en 8 Vooraf Sterre is de zus van Christiaan Huygens. Hij is natuurkundige en een kei in wiskunde en astronomie. Hij doet een

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Wat je moet doen: Zoek een afbeelding van een landschap op de websites van musea.

Wat je moet doen: Zoek een afbeelding van een landschap op de websites van musea. Opdrachtenkaart 1 Een verhaal schrijven bij een schilderij Papier en schrijfgerief. Je zoekt op de website van landschappen een schilderij. Hierna schrijf je een verhaal bij je keuze. Plaats je verhaal

Nadere informatie

Bekvechten en bloedvergieten, Kaat Mossel tegen de patriotten van Renate Mamber. voor groep 7 en 8

Bekvechten en bloedvergieten, Kaat Mossel tegen de patriotten van Renate Mamber. voor groep 7 en 8 Bekvechten en bloedvergieten, Kaat Mossel tegen de patriotten van Renate Mamber Vooraf voor groep 7 en 8 Het boek Bekvechten en bloedvergieten vertelt het verhaal van Kaat Mossel, een groot sympathisant

Nadere informatie

BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:...

BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:... BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:..................... INLEIDING Dit werkboek hoort bij de website Boer in de buurt (www.boerindebuurt.nl). Op deze website vind je filmpjes, illustraties en opdrachten

Nadere informatie

WAT LEER JIJ VAN LEER?

WAT LEER JIJ VAN LEER? ONDERZOEKSVRAAG 1. WAT VERANDERDE ER DOOR DE KOMST VAN HET STATION IN RIJEN? Denk daarbij aan de fabrieken en aan de bewoners van Rijen en omgeving. - hoe reisden mensen in de 19e eeuw, voor de komst van

Nadere informatie

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes.

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. 1. Zoek in de klas naar een klasgenoot met een ander plaatje dan

Nadere informatie

Leydse Weelde. Afsluiting

Leydse Weelde. Afsluiting Leydse Weelde Afsluiting Een tijdje geleden heb je een bezoek gebracht aan Museum Boerhaave. Je hebt kennis gemaakt met Jan (de ontdekkingsreiziger), Carolus (de geleerde) en Marie (de prinses). Wat weet

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN LINDEPAVILJOEN IN ZOERSEL

MIJN BEZOEK AAN LINDEPAVILJOEN IN ZOERSEL MIJN BEZOEK AAN LINDEPAVILJOEN IN ZOERSEL WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Lindepaviljoen. Dit is een museum over de lindeboom in Zoersel waar een kunstenaar beelden uit gehouwen heeft.

Nadere informatie

groep 5/6 Thema: Water groep 1/2 groep 3/4 groep 7/8

groep 5/6 Thema: Water groep 1/2 groep 3/4 groep 7/8 groep 5/6 Thema: Water groep 1/2 groep 3/4 groep 7/8 LEERKRACHTENKAART 1 thema: Water Wie ontwerpt de mooiste brug? OMSCHRIJVING: De leerlingen ontwerpen en bouwen een beweegbare brug over water voor voetgangers

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

Een voorbereidende les op de workshop Vliegbasis Twenthe - oorlog WS.

Een voorbereidende les op de workshop Vliegbasis Twenthe - oorlog WS. TITEL: Leerjaar Groep 7 Type les Lesduur Omschrijving van de les Vliegbasis Twenthe - oorlog PO7 (lesformat) Een voorbereidende les op de workshop Vliegbasis Twenthe - oorlog WS. 45 minuten Een voorbereidende

Nadere informatie

Zoeken, zoeken, zoeken

Zoeken, zoeken, zoeken Zoeken, zoeken, zoeken iding e l d Han hten c a r k leer voor aags H t in he ief s e l de arch e t n voor ee Gem 2 Inhoudsopgave Welkom bij het Haags Gemeentearchief 5 De voorbereiding 6 Lessuggesties

Nadere informatie

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen ontdekt dat er veel water in is en hebben ze onderzocht welke dieren in en bij het water leven. In groep 3 en 4 verdiepen de leerlingen hun kennis over het water in

Nadere informatie

HET MOTTE MYSTERIE LESMAP LOCATIE CONTACT. Bezoek aan de archeologische site Hoge Wal in Ertvelde. Voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar.

HET MOTTE MYSTERIE LESMAP LOCATIE CONTACT. Bezoek aan de archeologische site Hoge Wal in Ertvelde. Voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. LESMAP HET MOTTE MYSTERIE Bezoek aan de archeologische site Hoge Wal in Ertvelde. Voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. D e leerlingen van je klas bezoeken de archeologische site Hoge Wal op een

Nadere informatie

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen Het thema verhalen staat voor groep 3 en 4 in het teken van de Middeleeuwen. De leerlingen ontdekken dat er vroeger een echt kasteel op de plek stond, waar nu hun woonwijk ligt. De eerste stappen tot historisch

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S K C N L gemeente Olst-Wijhe Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: papier, lijm. 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot

Nadere informatie

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Kinderboekenweekprogramma Docentenhandleiding Wie Groep ben jij & 6 wie t/m ben ik? 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te

Nadere informatie

Mercator en de ontdekkingsreizen

Mercator en de ontdekkingsreizen Mercator en de ontdekkingsreizen V.U. ANNEMIE CHARLIER, GROTE MARKT 1, 9100 SINT-NIKLAAS Stedelijke Musea Sint-Niklaas 1 Beste leerling! Hopelijk vonden jullie het bezoek aan het Mercatormuseum een boeiende

Nadere informatie

TASTBARE TIJD, LEIDSCHE RIJN

TASTBARE TIJD, LEIDSCHE RIJN TASTBARE TIJD, LEIDSCHE RIJN WERKBLAD Tijdlaag tot 1000 Thema: verdwenen rivieren en de Limes 1. Ligt landgoed De Haar binnen het projectgebied? o ja o nee 2. Wat is zavel? 3. Zet de woorden zand, zavel

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Docentenhandleiding Het leven in een kasteel Het leven in een kasteel Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Voorwoord este leerkracht, Een kasteel is meestal heel oud en er heeft zich

Nadere informatie

De Romeinen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/40999

De Romeinen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/40999 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Wassink 16 January 2013 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/40999 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 1 VIDEO/FILM Maak een video over jouw buren of buurt over de tijd van ongeveer 1930-1935. Enkele ideeën: Interview met buurtbewoner Misschien wonen er nog wel mensen in jouw buurt die je kunt interviewen

Nadere informatie

Wonen - Eerste steden Middeleeuwen. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Wonen - Eerste steden Middeleeuwen. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content StudioVO Laatst gewijzigd Licentie Webadres 14 August 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/44952 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 1 Wat moet je doen? 1. Maak een presentatie over hoe jouw buurt er omstreeks 1935 uitzag of over de mensen die in die tijd in jouw buurt leefden. Wat kun je te weten komen

Nadere informatie

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62210

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62210 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62210 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Te veel, te rijk, te weinig. Waterpark Lankheet

Te veel, te rijk, te weinig. Waterpark Lankheet Waterpark Lankheet Erfgoed/NME project voor groep 8 Handleiding leerkracht Opdrachtgever: Waterpark Lankheet en Commissie Culturele Vorming Haaksbergen Bronmateriaal: Waterpark Lankheet/Historische Kring

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET EMABB IN BOOM

MIJN BEZOEK AAN HET EMABB IN BOOM MIJN BEZOEK AAN HET EMABB IN BOOM WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het EMABB. Dit is de afkorting van het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen. Dit is een steenbakkerijmuseum in

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

kloosterhaar groep 5 & 6 Klooster Groot Galilea in Sibculo inhoud LES

kloosterhaar groep 5 & 6 Klooster Groot Galilea in Sibculo inhoud LES kloosterhaar Klooster Groot Galilea in Sibculo LES 2 < kloosterhaar Docentenhandreiking Klooster Groot Galilea in Sibculo < 1200 1860 1870 1880 1890 1900 1910 1920 1930 1940 1950 1960 1970 1980 1990 2000

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. 2. Lees de tekst actief. Je kunt de volgende tekens gebruiken om te laten zien dat je actief leest. ⱱ X Dit wist ik al. Dit klopt niet met wat ik

Nadere informatie

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden

Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden Wat kunnen leerkrachten, ouders en andere betrokkenen van de school samen doen om de ontwikkeling van de kinderen nog beter te ondersteunen? Vraag 1:

Nadere informatie

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?...

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... WERKBLAD 1 HET WERK VAN DE ARCHEOLOOG Kruis aan welk materiaal jij met je groepje onderzoekt. Bekijk de film en zoek het antwoord op de vraag. Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het

Nadere informatie

Programmabrochure Open Monumentendag 2018 (onder voorbehoud van last minute wijzigingen)

Programmabrochure Open Monumentendag 2018 (onder voorbehoud van last minute wijzigingen) Programmabrochure Open Monumentendag 2018 (onder voorbehoud van last minute wijzigingen) i.s.m. de Bilzerse gidsen; Toerisme Voerstreek; De inwoners van Millen; Waterburcht Millen; Hoeseltse Geschiedkundige

Nadere informatie

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Inleiding We beginnen in de Zuidplaspolder op de kruising van de Ringvaartlaan en het fietspad dat omhooggaat naar de Gele Brug en het Oude Dorp. Bij het

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Digibordles VO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen.

Digibordles VO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen. Digibordles VO Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen [logo s musea] Binnenkort brengen jullie een bezoek aan de tentoonstelling Lage

Nadere informatie

In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond.

In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond. Naam: Klas: Fotozoektocht Opdracht In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond. In deze werkbladen vind je vragen en fotofragmenten. Ook heb je een los blad gekregen

Nadere informatie

Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg. Les 6: Speurtocht door Maastricht

Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg. Les 6: Speurtocht door Maastricht Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg Les 6: Speurtocht door Maastricht Les 6:Speurtocht door Maastricht Opdrachten Deze speurtocht is speciaal voor jullie uitgezet. Ze voert

Nadere informatie

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772 Informatiekaart Broederenkerk Broederenkerk De Broederenkerk is een van de drie grote kerken in de binnenstad van Zutphen. De toren van de kerk bevat een klok die elke avond om tien voor tien wordt geluid

Nadere informatie

Het verleden is dichterbij dan je denkt Handleiding voor het samenstellen van stads- en dorpswandelingen

Het verleden is dichterbij dan je denkt Handleiding voor het samenstellen van stads- en dorpswandelingen Het verleden is dichterbij dan je denkt Handleiding voor het samenstellen van stads- en dorpswandelingen Het verleden is dichterbij dan je denkt handleiding voor het samenstellen van stads- en dorpswandelingen

Nadere informatie

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Daarom moeten jullie voor je naar de Woudse polder gaat eerst wat opzoeken op internet.

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Daarom moeten jullie voor je naar de Woudse polder gaat eerst wat opzoeken op internet. Wat is het geheim van de Woudse polder? t Woudt is een piepklein dorpje, in de Woudse polder. Al eeuwen staan hier op dezelfde plek een kerkje, een pastorie, een kosterswoning, een rijtje arbeidershuisjes

Nadere informatie

LANDJUWEEL. De prijswinnaars van de historische optocht Foto 1 - Hoofdprijs van de Gemeente Soest KLOOSTER MARIENHOF IN DE BIRCKT

LANDJUWEEL. De prijswinnaars van de historische optocht Foto 1 - Hoofdprijs van de Gemeente Soest KLOOSTER MARIENHOF IN DE BIRCKT LANDJUWEEL De prijswinnaars van de historische optocht Foto 1 - Hoofdprijs van de Gemeente Soest KLOOSTER MARIENHOF IN DE BIRCKT (21 pers.) In Amersfoort zijn onveilige tijden geweest. De geschiedenis

Nadere informatie

WERKBOEK VOOR DE DALTON-VERSIE. Dit werkboek is van:. Ik zit in groep:.

WERKBOEK VOOR DE DALTON-VERSIE. Dit werkboek is van:. Ik zit in groep:. WERKBOEK VOOR DE DALTON-VERSIE De Middeleeuwen Dit werkboek is van:. Ik zit in groep:. 1 Hoi! Ik ben Tim de Wekker! Ik wil graag weten hoe vaak en hoe lang je bezig bent met een taak. Daarom heb ik een

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van Bouw je eigen stad Korte omschrijving werkvorm: Wat is politiek? Het besturen van het land. Maar je kunt het ook kleiner maken: het besturen van een stad of een dorp. Waar moet je allemaal aan denken als

Nadere informatie

Lesaanbod Museum Amstelland

Lesaanbod Museum Amstelland Lesaanbod Museum Amstelland Museum Amstelland beschikt over een schat aan informatie en voorwerpen op het gebied van erfgoed, geschiedenis en aardrijkskunde. De thema s die bijvoorbeeld in het museum behandeld

Nadere informatie

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin.

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Opdracht 1 Deze opdracht maak je in een groepje van vier. Nodig: 1 vel A3-papier, zwarte en een rode stift Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Je doet het zo:

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

Test je kennis. B. Wat verliest de man in het spreekwoord? C. Ziet de vrouw er haveloos uit? echt wel welnee Zoektip!

Test je kennis. B. Wat verliest de man in het spreekwoord? C. Ziet de vrouw er haveloos uit? echt wel welnee Zoektip! 1 Test je kennis Kijk op www.canonvanmeppel.nl de canonclip over de havezate De Havixhorst. A. Wat is een havezate? Een schuur waar een boer zijn gereedschap opbergt Naam van het stenen huis van een ridder

Nadere informatie

Het Pèdjes-pad. Een fotospeurtocht voor kinderen over oude Boxmèrse pèdjes, zoals het vroeger was

Het Pèdjes-pad. Een fotospeurtocht voor kinderen over oude Boxmèrse pèdjes, zoals het vroeger was 1 Het Pèdjes-pad Oud dorpsgezicht van Boxmeer, door Jan de Beijer Een fotospeurtocht voor kinderen over oude Boxmèrse pèdjes, zoals het vroeger was Samengesteld door jenaplanschool De Peppels, december

Nadere informatie

Een gebouw ontwerpen en dan.

Een gebouw ontwerpen en dan. Een gebouw ontwerpen en dan. Waar maak je het van??? Lesbrief over bouwmaterialen Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding In de eerste fase van het bouwproces wordt door

Nadere informatie

Bekijkjetoekomstnu.nl

Bekijkjetoekomstnu.nl Bekijkjetoekomstnu.nl Vandaag gaan we aan de slag met Lesbrief 2: Opleidingen Naam: Klas: School: VMBO: BL KL TL (omcirkel) Als je een beroep leuk vindt, welke opleiding hoort daar dan bij? En op welke

Nadere informatie

Ontwerp je eigen prefabhuis

Ontwerp je eigen prefabhuis Ontwerp je eigen prefabhuis Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wist jij dat er in Nederland iets meer dan 7 miljoen huizen staan? Tegenwoordig worden de meeste

Nadere informatie

Je eigen dorp en het Stellingwarfs

Je eigen dorp en het Stellingwarfs Je eigen dorp en het Stellingwarfs (Bedoeld voor groep 5 en 6) Jij en je klasgenoten wonen allemaal in een Stellingwerfs dorp. Dat dorp kan in de gemeente Ooststellingwerf liggen of in gemeente Weststellingwerf.

Nadere informatie

Wereldplaats hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Wereldplaats hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 16 September 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/52452 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd Doel Het op gang brengen of houden van leesplezier! Van wat voor soort boeken houden de kinderen en waarom? Zouden ze zelf graag de hoofdpersoon zijn in één van hun lievelingsboeken? Welke omslagen spreken

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia HET ETEN VAN DE TOEKOMST Welkom in Foodtopia! De tentoonstelling Foodtopia richt zich op voedselinnovaties die vaak gedaan werden en worden om wereldvoedselproblemen

Nadere informatie

handleiding leerkracht!

handleiding leerkracht! leerkracht! handleiding de Steenovens HET STEENOVEN-ARCHIEF Educatief project rond de Steenovens in Sint-Amands, voor vijfde en zesde leerjaar. leerkracht1 handleiding de Steenovens Deel 1: in de klas.

Nadere informatie

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan.

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 1. Boeren gebruiken een tang om de nagels van hanen bij te knippen.

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Sectoren. Inhoud. 1. Het sectorwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Sectorwerkstuk

Sectoren. Inhoud. 1. Het sectorwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Sectorwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je sectorwerkstuk? Dan is het misschien interessant voor je. Sectoren Volg je de sector Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan kijken we vooral naar de

Nadere informatie

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 03 October 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62210 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid Preek I Vanavond gaat het over de leeuwenkuil. Ik moet eigenlijk zeggen: over twee leeuwenkuilen. Twee? Ik zal uitleggen hoe dat zit. Eerst gaan we naar de eerste leeuwenkuil, die van Daniël. Laten we

Nadere informatie

Onthaal 2014-2015 BACHELOR GESCHIEDENIS OPBOUW PROGRAMMA/MOTIVATIE

Onthaal 2014-2015 BACHELOR GESCHIEDENIS OPBOUW PROGRAMMA/MOTIVATIE Onthaal 2014-2015 BACHELOR GESCHIEDENIS OPBOUW PROGRAMMA/MOTIVATIE Kennismaking Monitoren Charlotte Verrydt Katrien Philippen Tim Juwet Gemotiveerde keuze Doel van de sessie Motivatie is je brandstof om

Nadere informatie

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 8

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 8 Leerlijn erfgoededucatie Hengelo Lesbladen groep 8 Industrieel erfgoed en herbestemming in Hengelo Naam: School: Groep: Les 1: Fabrieken van vroeger 1. Oude foto s en wist jedat? De volgende foto s zijn

Nadere informatie

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS 28 OKTOBER 2017 12.00 16.00 UUR PROGRAMMA BOEKJE www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl 2 De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland

Nadere informatie

Vormgeving: Brein Boerderei (Eline Mechielsen) Inhoud: HCO (Wessel Stet en Fabienne Peters)

Vormgeving: Brein Boerderei (Eline Mechielsen) Inhoud: HCO (Wessel Stet en Fabienne Peters) 2 Vormgeving: Brein Boerderei (Eline Mechielsen) Inhoud: HCO (Wessel Stet en Fabienne Peters) Wat kom je te weten? JOUW SCHOOL STAAT OP EEN EEUWENOUDE PLEK. WAT SPEELDE ZICH DAAR 800 JAAR GELEDEN AF? FLORIS

Nadere informatie

Op Voeten en Fietsen 3

Op Voeten en Fietsen 3 Op Voeten en Fietsen 3 Wie mag eerst? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 207-208 groep 5/6 Je ziet de hoofdingang van een school. Op de weg en de stoep voor de school zie je verschillende

Nadere informatie