Integraal sociaal werk 6: de professionele maatschappelijk werker de professionele personeelswerker maatschappelijk engagement (TS 3)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Integraal sociaal werk 6: de professionele maatschappelijk werker de professionele personeelswerker maatschappelijk engagement 15-16 (TS 3)"

Transcriptie

1 Integraal sociaal werk 6: de professionele maatschappelijk werker de professionele personeelswerker maatschappelijk engagement (TS 3) Hogeschool PXL Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt -

2 wat? Maatschappelijk engagement is geïntegreerd in de opleidingsonderdelen - integraal sociaal werk 3: interpretatie (TS 1) ( ) - integraal sociaal werk 5: de professional in de samenleving (TS 2) ( ) - integraal sociaal werk 6: de professionele maatschappelijk werker (TS 3) / de professionele personeelswerker (TS 3)

3 wat? Wil je participeren aan een internationale activiteit? Heb je interesse in vrijwilligerswerk bij specifieke doelgroepen? Wil je een bijscholing volgen over een thema uit de sociale sector? Participeer je aan de studentencommissie van onze opleiding? Wil je meehelpen aan een infodag, openlesdag van de hogeschool?

4 wat? De student kan dit maatschappelijk engagement volgens eigen keuze invullen, door te participeren aan activiteiten die op Blackboard worden gepubliceerd en/of door zelf een voorstel te doen binnen het afgesproken kader. De student kan zich engageren op verschillende manieren, op individuele basis of in georganiseerd verband.

5 waarom? Deze opdracht vindt aansluiting bij de missie en de kernwaarden van onze opleiding. Reflectief Zelfbewustzijn en kritische houding aannemen, kritisch kijken naar mens & maatschappij. Open Respect voor de eigenheid van mensen in dialoog, ruimdenkend, solidariteit en diversiteit aanwakkeren. Integer Oprecht en authentiek, transparant en mensgericht handelen, echtheid tonen, niet veroordelen.

6 waarom? Mensgericht De mens in totaliteit benaderen, gelijkwaardigheid en partnerschap als uitgangspunt, verbindend werken. Zelfsturend Leergierig, ondernemend, flexibel en proactief, durven, innoverend handelen. Bezield Gedrevenheid, betrokkenheid, sociaal engagement naar organisatie en maatschappij.

7 eindcompetenties De beginnende beroepskracht kan op basis van observaties en gesprekken informatie verwerven, analyseren, kritisch interpreteren en verwerken in zijn beroepsactiviteiten. De beginnende beroepskracht is in staat een probleem of vraag vanuit en met de doelgroep te exploreren, te analyseren en te definiëren door op zoek te gaan naar achterliggende informatie en verbanden te kunnen leggen tussen de verschillende componenten van de verworven informatie. De beginnende beroepskracht kan samenwerken in teamverband. De beginnende beroepskracht ontwikkelt een zelfbewustzijn, kan een kritische houding aannemen ten opzichte van mens en maatschappij.

8 eindcompetenties De beginnende beroepskracht heeft respect voor de eigenheid van mensen in dialoog. Hij is ruimdenkend, solidair en wakkert diversiteit aan. De beginnende beroepskracht is oprecht en authentiek. Hij handelt transparant en mensgericht. Hij toont echtheid en veroordeelt niet. De beginnende beroepskracht benadert de mens in zijn totaliteit waarbij gelijkwaardigheid en partnerschap zijn uitgangspunten zijn. Hij werkt verbindend.

9

10

11

12

13

14 vier domeinen We onderscheiden binnen de opdracht maatschappelijk engagement vier domeinen: - vrijwilligerswerk - vorming / levenslang leren - internationalisering - interne / departementale activiteiten

15 vier domeinen Gespreid over de volledige opleiding dient de student 70 u. maatschappelijk engagement te verzamelen. De student streeft naar een verwachte verdeling van de 70 u. over de vier domeinen: - vrijwilligerswerk 18 u. à 35 u. * - vorming / levenslang leren 10 u. à 18 u. * - internationalisering 15 u. à 17 u. * - interne / departementale activiteiten 10 u. à 17 u. * * = aangepaste mogelijke spreiding

16 vier domeinen Het totale volume van 70 u. dient als volgt te worden gespreid over de verschillende opleidingsonderdelen en trajectschijven: - integraal sociaal werk 3 (TS 1) 25 u. (academiejaar ) - integraal sociaal werk 5 (TS 2) 30 u. (academiejaar ) - integraal sociaal werk 6 (TS 3) 15 u. De student streeft naar een evenwichtige spreiding over de vier domeinen van het maatschappelijk engagement binnen elke trajectschijf. De mate waarin de evenredige spreiding over de vier domeinen is gerealiseerd, wordt beoordeeld in het opleidingsonderdeel integraal sociaal werk 6 (TS 3). Dit maakt 40% (= 6 punten van de 15) van de evaluatie uit.

17 vrijwilligerswerk De student kan zelf initiatieven nemen om vrijwilligersactiviteiten aan te brengen of meewerken aan activiteiten die via Blackboard (algemene cursus maatschappelijk engagement ) worden aangekondigd. Een belangrijke voorwaarde is dat de activiteit beantwoordt aan de doelstellingen van de opleiding. Dit wordt beoordeeld door de betrokken lector (zie planningsgroep). Opgelet! Tussen de organisatie, de student en Hogeschool PXL wordt voorafgaand aan de activiteit een vrijwilligerscontract opgesteld. Deze administratieve verplichting is van belang om in orde te zijn met de verzekering. Het is echter geen bewijs van aanwezigheid.

18 vrijwilligerswerk Een overzicht van enkele mogelijke doelgroepen om vrijwilligersactiviteiten te organiseren of aan te sluiten bij bestaande initiatieven : - vrijwilligerswerk binnen het jeugdwelzijnswerk - vrijwilligerswerk binnen de ouderenzorg - vrijwilligerswerk binnen asielcentra - participatie aan activiteiten voor kansarmen De student streeft naar een inzet in het vrijwilligerswerk waarbij hij in contact komt met verschillende doelgroepen.

19 vrijwilligerswerk Het totaal aantal gepresteerde uren vrijwilligerswerk komt in aanmerking voor maatschappelijk engagement vrijwilligerswerk. Indien de student een project op touw zet dat hij integreert in het vrijwilligerswerk komen ook de uren die hij aan de voorbereiding van dit project heeft besteed in aanmerking voor maatschappelijk engagement vrijwilligerswerk. In principe is de erkende voorbereidingstijd begrensd tot 5 u. In voorkomend geval dient de student dit wel te bespreken met de verantwoordelijke lector voor de opvolging van het domein vrijwilligerswerk. Voor het vrijwilligerswerk wordt na afloop steeds een beknopt verslag ingediend via EPOS.

20 levenslang leren De aandacht voor het levenslang leren is een belangrijk facet in de opleiding. Vormingen, lezingen dienen aan te sluiten bij het competentieprofiel van de bachelor sociaal werk. De uren worden toegekend NA de gevolgde vorming, lezing op basis van het ingeleverde activiteitenattest waarop het aantal uren duidelijk staat vermeld. Een vorming, lezing die niet doorgaat en waarvoor de student zich had ingeschreven of aangemeld, komt vanzelfsprekend niet in aanmerking voor dit domein van maatschappelijk engagement.

21 levenslang leren Een greep uit de mogelijkheden: - studiedagen, meerdaagse opleidingen, interactieve trainingen, congressen en seminaries georganiseerd door PXL-Social Work - vormingen en studiedagen aangeboden door het expertisecentrum van PXL- Social Work Research

22 levenslang leren - cursussen, studiedagen, congressen en seminaries aan andere hogescholen en universiteiten, gericht op (studenten) bachelors in sociaal werk - studiedagen, congressen en seminaries in het kader van het SALKprogramma - studiedagen, congressen en seminaries in het kader van tekenen van welzijn, tekenen van veiligheid - juridische en/of ethische debatten

23 levenslang leren De student kan vaak beroep doen op een korting vanuit de organisatoren. Belangrijk is om bij inschrijving te vermelden dat men student is om eventuele kortingen te vragen. Veel bijscholingen of vormingsavonden zijn gratis. Andere activiteiten (bv. congressen en seminaries) kunnen een stevig prijskaartje dragen. De student bepaalt zelf de kostlast van de vormingsactiviteiten afhankelijk van de keuze van de vormingsmomenten. Alle kosten vallen ten laste van de student.

24 internationalisering Studenten met interesse om deel te nemen aan activiteiten in het kader van internationalisering kunnen o.m. participeren aan de volgende activiteiten : - International University Week - keuzevak Noord-Zuid aan de UHasselt - lezingen gegeven door buitenlandse gastlectoren - lezingen gegeven door gastlectoren met internationale en interculturele ervaringen - buddy zijn voor een internationale student

25 internationalisering - International Week Social Work - internationale cursussen - extra-curriculaire activiteiten met internationale studenten - internationale infomarkt / infobeurzen - Vlaamse studie- en infodagen m.b.t. internationalisering...

26 internationalisering Een combinatie van verschillende activiteiten is uiteraard mogelijk, maar wordt begrensd tot 20 u.

27 departementale activiteiten Het gaat hier voornamelijk over activiteiten die georganiseerd worden door de hogeschool en/of het departement. Activiteiten die in dit kader aan bod kunnen komen zijn: - interne vergadermomenten (studentenraad, studentencommissie ) - extra curriculaire projecten (bv. PXL-Social Work bekent kleur) - vrijwilligerspool projectwerking Social Work - SID-in - opendeur- en openlesdagen - onderzoeksprojecten

28 beoordelaars vrijwilligerswerk mevr. Tilkin vorming / levenslang leren dhr. Deville internationalisering mevr. Tilkin interne / departementale activiteiten dhr. Deville

29 procedure 1. AANVRAAG Alle activiteiten worden bij de betrokken lector (zie beoordelaars) aangevraagd minimum 10 kalenderdagen voor aanvang van de activiteit. Voor alle aanvragen maakt de student gebruik van EPOS. Ook alle verdere communicatie m.b.t. de aanvraag verloopt uitsluitend via dit platform.

30 procedure In voorkomend geval bepaalt de student voor welk domein hij de activiteit wenst aan te melden. Zo kan een lezing of vorming in het buitenland in aanmerking komen voor het domein internationalisering of het domein vorming. Een zelfde activiteit komt dus niet in aanmerking voor twee domeinen.

31 procedure 2. BESLISSING De student krijgt via EPOS bericht of de activiteit al dan niet goedgekeurd wordt. Afhankelijk van de aard van de activiteit wordt uitdrukkelijk vermeld of er een (beknopt) verslag moet ingeleverd worden. Voor het vrijwilligerswerk wordt altijd een beknopt verslag verwacht. 3. BEWIJZEN INLEVEREN NA ACTIVITEIT Na afloop van de activiteit levert de student alle documenten in via EPOS.

32 procedure 4. BEOORDELING EN TOEWIJZING VAN UREN Na de activiteit worden de ingeleverde documenten beoordeeld door de betrokken lector (zie beoordelaars). Indien dit als voldoende wordt beoordeeld, wordt het definitief aantal uren voor deze activiteit toegewezen.

33 stappenplan aanvraag vrijwilligerswerk

34

35 procedure De student houdt alles bij in zijn persoonlijk e-portfolio via EPOS. De student houdt ook een papieren portfolio bij van alle activiteitenattesten en andere bewijzen van gevolgde activiteiten. Via de algemene cursus maatschappelijk engagement op Blackboard worden de aangeboden activiteiten en hun specifieke praktische afspraken toegelicht. Raadpleeg geregeld deze Blackboardcursus om op de hoogte te blijven van mogelijke kansen om bij te dragen tot de realisatie van de opdracht maatschappelijk engagement.

36 evaluatie Het aandeel van de opdracht maatschappelijk engagement bedraagt 15% (permanente evaluatie) van het opleidingsonderdeel Integraal sociaal werk 6: de professionele maatschappelijk werker / personeelswerker. Belangrijke criteria bij de evaluatie van deze opdracht zijn: - het aantal uren maatschappelijk engagement dat de student heeft verworven op de afgesproken deadline; - de mate waarin over de drie trajectschijven de evenredige spreiding over de vier domeinen is gerealiseerd. Dit maakt 40% (= 6 punten van de 15) van de evaluatie uit. Voor de opdracht maatschappelijk engagement is er geen tweede examenkans.

37 De deadline voor het verzamelen van 15 u. maatschappelijk engagement (TS 3) is woensdag 16 december. Aangezien de opdracht maatschappelijk engagement deel uitmaakt van het opleidingsonderdeel Integraal sociaal werk 6: de professionele maatschappelijk werker / personeelswerker kan een bis- of trisstudent de reeds gepresteerde uren niet overdragen naar hetzelfde opleidingsonderdeel in het volgend academiejaar.

38 algemene Blackboardcursus Social Work: Maatschappelijk Engagement te raadplegen via

39

Integraal sociaal werk 2: interpretatie maatschappelijk engagement 15-16 (TS 1)

Integraal sociaal werk 2: interpretatie maatschappelijk engagement 15-16 (TS 1) Integraal sociaal werk 2: interpretatie maatschappelijk engagement 15-16 (TS 1) Hogeschool PXL Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt www.pxl.be - www.pxl.be/facebook wat? Maatschappelijk engagement is geïntegreerd

Nadere informatie

Integraal sociaal werk 6 de professionele maatschappelijk werker/ de professionele personeelswerker. maatschappelijk engagement (TS 3)

Integraal sociaal werk 6 de professionele maatschappelijk werker/ de professionele personeelswerker. maatschappelijk engagement (TS 3) Integraal sociaal werk 6 de professionele maatschappelijk werker/ de professionele personeelswerker maatschappelijk engagement 16-17 (TS 3) wat? Maatschappelijk engagement is geïntegreerd in de opleidingsonderdelen

Nadere informatie

Integraal sociaal werk 4 de professional in de samenleving. maatschappelijk engagement (TS 2)

Integraal sociaal werk 4 de professional in de samenleving. maatschappelijk engagement (TS 2) Integraal sociaal werk 4 de professional in de samenleving maatschappelijk engagement 16-17 (TS 2) wat? Maatschappelijk engagement is geïntegreerd in de opleidingsonderdelen - integraal sociaal werk 2:

Nadere informatie

Integraal sociaal werk 2: interpretatie. maatschappelijk engagement (TS 1)

Integraal sociaal werk 2: interpretatie. maatschappelijk engagement (TS 1) Integraal sociaal werk 2: interpretatie maatschappelijk engagement 16-17 (TS 1) wat? Maatschappelijk engagement is geïntegreerd in de opleidingsonderdelen - integraal sociaal werk 2: interpretatie (TS

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2009-2010 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Auteurs: Annemie Spooren (Hogeschool PXL) Els Knippenberg (Hogeschool PXL) Frederik Houben (Hogeschool PXL) 1 INDEX 1. Doelstellingen

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012 Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infoavond

Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infoavond Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infoavond Hogeschool PXL Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt www.pxl.be - www.pxl.be/facebook INHOUD 1. Organisatie hoger onderwijs 2. Aanbod Hogeschool PXL 3. Leerkrediet

Nadere informatie

Ieder advocaat stelt vrij zijn jaarlijks vormingsprogramma samen. Het volgen van activiteiten van permanente vorming levert punten op.

Ieder advocaat stelt vrij zijn jaarlijks vormingsprogramma samen. Het volgen van activiteiten van permanente vorming levert punten op. ORDE VAN VLAAMSE BALIES REGLEMENT INZAKE PERMANENTE VORMING Artikel 1 Permanente vorming is een deontologische plicht voor ieder advocaat. Permanente vorming in de zin van dit reglement betekent zich op

Nadere informatie

VERVOLGOPLEIDING SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

VERVOLGOPLEIDING SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Hogeschool PXL / PXL UNIVERSITY COLLEGE VERVOLGOPLEIDING SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING We dagen je uit om jezelf te ontwikkelen tot een leerkracht die grensverleggend, begeesterd en onderbouwd het artistieke

Nadere informatie

Kiezen voor het hoger onderwijs?!

Kiezen voor het hoger onderwijs?! Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infoavond Hogeschool PXL Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt www.pxl.be - www.pxl.be/facebook INHOUD 1. Organisatie hoger onderwijs 2. Aanbod Hogeschool PXL 3. Leerkrediet

Nadere informatie

PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK

PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK Inhoud 1 ALGEMEEN: BASIS OM VRIJSTELLINGEN TE VERLENEN... 3 2 PROCEDURE VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVK... 3 2.1 Procedure aanvraag vrijstelling o.b.v. EVK...

Nadere informatie

Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent

Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent 1. Missie - visie Gelijke Kansen en Diversiteit UZ Gent Het UZ Gent is een pluralistische instelling. De benadering van Gelijke Kansen en Diversiteit op

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5)

PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5) PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5) DOCUMENT: PER0002 Beheerder document: Daniël Coninckx Versie Datum: 01 november 2014 Procedure voor vrijstelling op basis van EVC EVK 1. Basis

Nadere informatie

EPOS DOCENTENHANDLEIDING

EPOS DOCENTENHANDLEIDING EPOS DOCENTENHANDLEIDING 2. ACTIVITEITENATTEST Versie 1.02 28 oktober 2013 1. Wat is een activiteitenattest?... 2 2. Hoe maak in een activiteitenattest aan?... 3 3. Hoe definieer ik activiteitentypes voor

Nadere informatie

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 09 Individueel traject

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

SOCIAAL WERK² DE OPLEIDING SOCIAAL WERK VOOR WERKSTUDENTEN PXL-SOCIAL WORK, WERKEN & STUDEREN

SOCIAAL WERK² DE OPLEIDING SOCIAAL WERK VOOR WERKSTUDENTEN PXL-SOCIAL WORK, WERKEN & STUDEREN SOCIAAL WERK² DE OPLEIDING SOCIAAL WERK VOOR WERKSTUDENTEN PXL-SOCIAL WORK, 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend,

Nadere informatie

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ 1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 De cursus niet-confessionele zedenleer (NCZ) in de opleiding leraar secundair onderwijsgroep 1 (LSO-1) sluit aan bij de algemene

Nadere informatie

AP- Koninklijk Conservatorium Antwerpen Vademecum Onderzoeksproject

AP- Koninklijk Conservatorium Antwerpen Vademecum Onderzoeksproject AP- Koninklijk Conservatorium Antwerpen Vademecum Onderzoeksproject 2014-2015 2 Inleiding Dit boekje is een handleiding voor het opleidingsonderdeel Onderzoeksproject Muziek. Het Onderzoeksproject Muziek

Nadere informatie

Studiedag Begeleidingsverpleegkundigen 21 maart 2012

Studiedag Begeleidingsverpleegkundigen 21 maart 2012 Studiedag Begeleidingsverpleegkundigen 21 maart 2012 De verschillende groepen die instromen in opleiding bachelor verpleegkunde Kristine Sels Opleidingscoördinator KHKempen, campus Lier KHKempen: situering

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

Welkom aan de opleiding logopedie en audiologie! Programma fase 1 Introductieweek 14 tem 18 september 2015

Welkom aan de opleiding logopedie en audiologie! Programma fase 1 Introductieweek 14 tem 18 september 2015 Welkom aan de opleiding logopedie en audiologie! Programma fase 1 Introductieweek 14 tem 18 september 2015 Instructies opdracht OPO Professioneel Handelen 1 Vrijblijvend programma Inschrijven voor module

Nadere informatie

Expertisecentrum E-QUAL. Inhuldiging E-QUAL leerstoelen

Expertisecentrum E-QUAL. Inhuldiging E-QUAL leerstoelen Expertisecentrum E-QUAL Inhuldiging E-QUAL leerstoelen 20 november 2014 Expertisecentrum E-QUAL URL: fmw.hogent.be/e-qual Coördinator: dr. Jessica De Maeyer Opgericht in de loop van het AJ 2011-2012 Is

Nadere informatie

De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting.

De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting. Vrijstellingsprocedure SLO De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting. Vrijstelling van een module resulteert

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2007-2008 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018

Nadere informatie

Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster

Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster voor studenten van campus Brussel en campus Parnas Academiejaar 2014-2015 1. Waar vind ik de inhoud van mijn vakken? Kies in de programmagids

Nadere informatie

EVC-PROCEDURE AUHL Basisdocument

EVC-PROCEDURE AUHL Basisdocument EVC-PROCEDURE AUHL Basisdocument Dit document bevat algemene informatie over EVC en de EVC-procedure binnen de AUHL. Het is bedoeld voor alle actoren/betrokkenen in de EVC-procedure. April 2014 1/8 EVC-PROCEDURE

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit Artikel 1 Algemeen Het bedrag voorzien in het gemeentelijk budget voor subsidies internationale solidariteit wordt als volgt verdeeld: 1. Werkingstoelage leden

Nadere informatie

Welkom aan de opleiding logopedie en audiologie!

Welkom aan de opleiding logopedie en audiologie! Welkom aan de opleiding logopedie en audiologie! Programma fase 1 Introductieweek voor werkstudenten Instructies opdracht OPO Professioneel Handelen 1 Vrijblijvend programma Inschrijven voor module statistiek

Nadere informatie

Fedactio Federatie van Actieve Verenigingen van België

Fedactio Federatie van Actieve Verenigingen van België Over Fedactio Koepelorganisatie 54 Verenigingen actief in verschillende domeinen in Brussel, Vlaanderen en Wallonië gemeenschappelijke doel : actieve bijdrage leveren aan de sociale cohesie www.fedactio.be

Nadere informatie

Regels voor het schrijven, begeleiden en beoordelen van MAscripties

Regels voor het schrijven, begeleiden en beoordelen van MAscripties Regels voor het schrijven, begeleiden en beoordelen van MAscripties Algemene criteria 1. De scriptie is het schriftelijke verslag van een onderzoek dat een student heeft verricht in een grote mate van

Nadere informatie

Relatie- en communicatiewetenschappen

Relatie- en communicatiewetenschappen Relatie- en communicatiewetenschappen Relaties hanteren op het werk en binnen het gezin NIEUW REL&COM.indd 1 06-05-2009 09:50:02 Doelgroep Met deze opleiding willen we sociaal geïnteresseerde mensen aanspreken

Nadere informatie

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten)

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Faculteit Rechten Universiteit Hasselt Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Versie mei 2013 met het oog op het academiejaar 2013-2014. Artikel 1: Algemene doelstellingen De

Nadere informatie

EPOS STUDENTENHANDLEIDING

EPOS STUDENTENHANDLEIDING EPOS STUDENTENHANDLEIDING 2. ACTIVITEITENATTEST Versie 1.01 28 oktober 2013 1. Wat is een activiteitenattest (AT)?... 2 2. Waar vind ik activiteitenattesten in EPOS?... 3 2.1. Activiteitenattesten openen

Nadere informatie

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur.

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur. Omzendbrief voor de subsidiëring van projecten in het kader van Samenlevingsinitiatieven 1. Wat zijn de Samenlevingsinitiatieven? De erkenning en subsidiëring van Samenlevingsinitiatieven gebeurt op basis

Nadere informatie

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Start to study Overzicht Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Hoe maak je een goede studiekeuze? Studiekeuze Neem je tijd! begin

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Visies op Begeleiden Code: Visies op begeleiden Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 60 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal: Nederlands

Nadere informatie

UDL in de lerarenopleiding >> practice what you preach

UDL in de lerarenopleiding >> practice what you preach Innovatief Hoger Onderwijs UDL in de lerarenopleiding >> practice what you preach Vera Calders Mike Verbeeck Overzicht 1. Waarom anders werken? 2. Wat hebben we veranderd? 3. Hoe hebben we dit aangepakt?

Nadere informatie

HOGER BEROEPSONDERWIJS (HBO5)

HOGER BEROEPSONDERWIJS (HBO5) HOGER BEROEPSONDERWIJS (HBO5) PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK Schooljaar 2016-2017 CVO Crescendo Vaartdijk 86 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 F. 015 28 20 49 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be

Nadere informatie

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba zorgmanagement 06 Situering 09 Algemene informatie VOORWOORD Het personeel en de studenten van de bachelor na bachelor opleiding

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3 Code Ad3 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale 120 studiebelasting (in uren)

Nadere informatie

Non satis scire WP 4 Pilot opzet peer feedback. Aanleiding

Non satis scire WP 4 Pilot opzet peer feedback. Aanleiding Non satis scire WP 4 Pilot opzet peer feedback Aanleiding De lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen werkt mee aan het SURF-project Nonsatis scire. In het kader van dit project wordt een pilot

Nadere informatie

Erasmus (infosessie voor geselecteerde studenten) Liesbeth Oeyen Instellingscoördinator Erasmus

Erasmus (infosessie voor geselecteerde studenten) Liesbeth Oeyen Instellingscoördinator Erasmus Erasmus (infosessie voor geselecteerde studenten) Liesbeth Oeyen Instellingscoördinator Erasmus Voor vertrek Aanmelding bij de gastinstelling (door mevr. Erika Vandersmissen) Registratie bij de gastinstelling

Nadere informatie

Subsidie voor jeugdhuizen

Subsidie voor jeugdhuizen Subsidie voor jeugdhuizen Art. 1 De gemeente Pittem verleent binnen de perken van het terzake goedgekeurde begrotingskrediet een subsidie voor jeugdhuizen die voldoen aan de onder artikel 2 omschreven

Nadere informatie

Advies- en ingenieursbureaus DEONTOLOGISCHE CODE

Advies- en ingenieursbureaus DEONTOLOGISCHE CODE DEONTOLOGISCHE CODE 1. INLEIDING De gedragscode heeft tot doel: de kwaliteit van de dienstverlening, de onpartijdigheid, de sociale en milieugebonden verantwoordelijkheid, de eerlijke mededinging, de goede

Nadere informatie

Media Outlook 2 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI CDMMOU02-2. Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt. Goedgekeurd door:

Media Outlook 2 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI CDMMOU02-2. Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt. Goedgekeurd door: HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI Media Outlook 2 CDMMOU02-2 Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt Goedgekeurd door: (namens curriculumcommissie) Datum: MARKETING MET INTERACTIEVE MEDIA 6-5 -

Nadere informatie

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten)

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Faculteit Rechten Universiteit Hasselt Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Versie 25 augustus 2010 Artikel 1: Algemene doelstellingen De bachelorscriptie is een bijzondere

Nadere informatie

EVC-PROCEDURE AUHL Basisdocument

EVC-PROCEDURE AUHL Basisdocument EVC-PROCEDURE AUHL Basisdocument Dit document bevat algemene informatie over EVC en de EVC-procedure binnen de AUHL. Het is bedoeld voor alle actoren/betrokkenen in de EVC-procedure. Februari 2016 1/8

Nadere informatie

50 Jaar Overheidsmanagement 35 Jaar ex-vcob 10 Jaar Instituut voor de Overheid

50 Jaar Overheidsmanagement 35 Jaar ex-vcob 10 Jaar Instituut voor de Overheid 50 Jaar Overheidsmanagement 35 Jaar ex-vcob 10 Jaar Instituut voor de Overheid Prof. Dr. Geert Bouckaert Een stand van zaken In welke sectoren zijn we actief? Met hoeveel zijn we? Hoeveel publiceren we?

Nadere informatie

RICHTLIJN 2010/03: Permanente vorming & verplichte seminaries stagiair

RICHTLIJN 2010/03: Permanente vorming & verplichte seminaries stagiair RICHTLIJN 2010/03: Permanente vorming & verplichte seminaries stagiair Principe : Verplichting voor leden en stagiairs: zie artikel 15 Reglement van Plichtenleer & Richtlijn Nationale Raad 2010/03 Hoeveel

Nadere informatie

Welkom aan de opleiding logopedie en audiologie Programma fase 1 Introductieweek 12 tem 16 september 2016

Welkom aan de opleiding logopedie en audiologie Programma fase 1 Introductieweek 12 tem 16 september 2016 Welkom aan de opleiding logopedie en audiologie Programma fase 1 Introductieweek 12 tem 16 september 2016 Instructies opdracht OPO Professioneel Handelen 1 Instapmodules Inschrijven voor de instapmodules

Nadere informatie

BACHELOR RECHTSGELEERDHEID AFSTUDEERRICHTING JURIDISCHE BESTUURSKUNDE. Bestuurskundig onderzoeksproject

BACHELOR RECHTSGELEERDHEID AFSTUDEERRICHTING JURIDISCHE BESTUURSKUNDE. Bestuurskundig onderzoeksproject Rijksuniversiteit Groningen Vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde BACHELOR RECHTSGELEERDHEID AFSTUDEERRICHTING JURIDISCHE BESTUURSKUNDE Bestuurskundig onderzoeksproject Versie september

Nadere informatie

ZELFSTANDIG AANGEMAAKT PROFIEL Artesis Plantijn Hogeschool. Docentendag VNOJ Tilburg 12/11/14

ZELFSTANDIG AANGEMAAKT PROFIEL Artesis Plantijn Hogeschool. Docentendag VNOJ Tilburg 12/11/14 ZELFSTANDIG AANGEMAAKT PROFIEL Artesis Plantijn Hogeschool Docentendag VNOJ Tilburg 12/11/14 Zelfstandig Aangemaakt Profiel ZAP Wat? Voor wie en wanneer? Voorbeelden Hoe? Evaluatie studenten + ZAP Zelfstandig

Nadere informatie

De meerwaarde van het Aanmoedigingsfonds VLOR 25/03/13

De meerwaarde van het Aanmoedigingsfonds VLOR 25/03/13 De meerwaarde van het Aanmoedigingsfonds VLOR 25/03/13 Coördinator Diversiteit en Studentenbegeleiding, Annelies Vogelaers Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde, Tilly Volckaerts Diversiteit

Nadere informatie

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching BACHELOR pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching DE BEOORDELINGSCRITERIA VOOR STAGE 2 (WIE DOET WAT? WELKE CRITERIA? WELKE VERWACHTINGEN?) DEEL 1: WIE DOET WAT? ROL VAN DE STUDENT: WETEN,

Nadere informatie

INFO - Alternatieve stage - Over de grenzen. 3 BaKO 2015-2016

INFO - Alternatieve stage - Over de grenzen. 3 BaKO 2015-2016 INFO - Alternatieve stage - Over de grenzen 3 BaKO 2015-2016 Overzicht 1. Alternatieve stage/ Over de grenzen Wat is dit? Het competentieprofiel Mogelijkheden alternatieve stage Mogelijkheden over de grenzen

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Aanvraagperiode 22 maart tot en met 6 mei 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018 subsidie

Nadere informatie

kinderen toch blijven ondersteunen. Het maakt niet uit wat (Surinaamse vader, 3 kinderen)

kinderen toch blijven ondersteunen. Het maakt niet uit wat (Surinaamse vader, 3 kinderen) In opdracht van de Gemeente Amsterdam (Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling) Als ik mijn vader had gehad vanaf mijn jeugd, dan zou ik misschien anders zijn in het leven. (...) Wat ik allemaal wel niet

Nadere informatie

adviesnota de 20-20-doelstelling m.b.t. de hogeronderwijsmobiliteit

adviesnota de 20-20-doelstelling m.b.t. de hogeronderwijsmobiliteit adviesnota de 20-20-doelstelling m.b.t. de hogeronderwijsmobiliteit definities en criteria die gebruikt worden om de studentenmobiliteit te meten en te registreren 1/6 Situering Het Leuven / Louvain-la-Neuve

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist Doel van de functiefamilie Vanuit de eigen technische specialisatie voorbereiden en opmaken van plannen, ontwerpen of studies en de uitvoering ervan opvolgen specialistische

Nadere informatie

Portfolio Loopbaan en burgerschap

Portfolio Loopbaan en burgerschap Portfolio Loopbaan en burgerschap Helpende Z&W versneld ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Inleiding De onderwerpen Loopbaan en burgerschap worden meegewogen voor het behalen van jouw diploma.

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT: 4de pijler in Turnhout

SUBSIDIEREGLEMENT: 4de pijler in Turnhout SUBSIDIEREGLEMENT: 4de pijler in Turnhout Wat is 4 de pijler? De actoren die optreden in het domein van de ontwikkelingssamenwerking worden vaak onderverdeeld in 4 pijlers. De 1ste pijler wordt gevormd

Nadere informatie

COMMUNITY SERVICE Pilootproject

COMMUNITY SERVICE Pilootproject COMMUNITY SERVICE LEARNING @UGENT Pilootproject 2012-2017 Literatuuronderzoek Bevraging Ontwikkeling Ondersteuning 2012-2017 Concept Good practices Tool voor lesgevers Lerend netwerk + UBK Coaching en

Nadere informatie

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend,

Nadere informatie

Studiewijzer Diversiteit

Studiewijzer Diversiteit 1 Thomas More Kempen Studiewijzer Studiewijzer Diversiteit OPO-verantwoordelijke: Annelies Demessemaeker Docenten: Eline Bernaerts en Annelies Demessemaeker CAMPUS Vorselaar Domein Lerarenopleiding Bachelor

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules. Algemene informatie De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting.

Nadere informatie

INT @ Home. Een verhaal uit de praktijk. Ludo Vandael 02.06.2013. KdG visie en beleid:

INT @ Home. Een verhaal uit de praktijk. Ludo Vandael 02.06.2013. KdG visie en beleid: INT @ Home Een verhaal uit de praktijk Ludo Vandael 02.06.2013 KdG visie en beleid: Internationale dimensie in het curriculum: structurele verankering en implementering van internationaliseringsaspecten

Nadere informatie

BaLO welkom

BaLO welkom BaLO 2017-2018 welkom Het beste van de 3 campussen Veel ervaring opdoen Veel mogen oefenen Geleidelijke opbouw van stages Breed kijken naar het onderwijs Gebruik van competentieprofiel voor begeleiden

Nadere informatie

Welkom. Startavond mentoren. Verloop van de avond. 1. Het opleidingsteam Wie? 2. Evaluatie 2013-2014 25/09/2014. We stellen je graag voor

Welkom. Startavond mentoren. Verloop van de avond. 1. Het opleidingsteam Wie? 2. Evaluatie 2013-2014 25/09/2014. We stellen je graag voor Startavond mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Ase Vermeire Welkom Verontschuldigingen: dank om te verontschuldigen via de google

Nadere informatie

Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid. Lenteconferentie NDN 13 mei 2011 Hilde Imberechts Xios Hogeschool Limburg

Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid. Lenteconferentie NDN 13 mei 2011 Hilde Imberechts Xios Hogeschool Limburg Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid in de lerarenopleiding l Lenteconferentie NDN 13 mei 2011 Hilde Imberechts Xios Hogeschool Limburg Kader en doelstellingen Netwerk voor de Ontwikkeling van Expertise

Nadere informatie

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Competentieprofiel Instituut voor Interactieve Media Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Aangepast in maart 2009 Inleiding De opleiding Interactieve Media

Nadere informatie

Erasmus Universiteit Rotterdam. De universiteit voor denkers en doeners. Integriteitscode. CODE:i

Erasmus Universiteit Rotterdam. De universiteit voor denkers en doeners. Integriteitscode. CODE:i Erasmus Universiteit Rotterdam. De universiteit voor denkers en doeners. Integriteitscode CODE:i Missie De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft als primaire taken het genereren en overdragen van

Nadere informatie

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Hoger Beroepsonderwijs Hoger Beroepsonderwijs (HBO5): Na secundair onderwijs of via toelatingsexamen 3 jaar overdag of s avonds les volgen Les volgen in een

Nadere informatie

Welkom aan de opleiding logopedie en audiologie Programma WERKSTUDENTEN fase 1 Introductieweek september 2016

Welkom aan de opleiding logopedie en audiologie Programma WERKSTUDENTEN fase 1 Introductieweek september 2016 Welkom aan de opleiding logopedie en audiologie Programma WERKSTUDENTEN fase 1 Introductieweek september 2016 Instructies opdracht OPO Professioneel Handelen 1 Instapmodules Inschrijven voor de instapmodules

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Vroedkunde (PBA) 1eBa Vroedkunde

Academiejaar Programmagids. Vroedkunde (PBA) 1eBa Vroedkunde Academiejaar 2008-2009 Programmagids Vroedkunde (PBA) 1eBa Vroedkunde Opleidingsonderdeel Groep Stp Semester Deeltijds (OO)Filosofie - ethiek - recht 7.0 2 (OA) Filosofie 2.0 2 1282008 2 6 Opleidingsonderdeel

Nadere informatie

BACHELOR BOUW IN AFSTANDSONDERWIJS PXL-TECH WERKEN & STUDEREN

BACHELOR BOUW IN AFSTANDSONDERWIJS PXL-TECH WERKEN & STUDEREN BACHELOR BOUW IN AFSTANDSONDERWIJS PXL-TECH 2019-2020 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend, onderzoekend, dienstverlenend,

Nadere informatie

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Procedure aanvraag vrijstellingen in het kader van eerder verworven kwalificaties (EVK) eerder verworven competentie (EVC) Voor een diploma bachelor in het

Nadere informatie

INtheMC. Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4. Aanvinken v=voldoende a = aanpassen 2=2e gelegenheid

INtheMC. Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4. Aanvinken v=voldoende a = aanpassen 2=2e gelegenheid Over internationalisering en I-BPV; student opdrachten INtheMC Opdracht/titel: 7 Werken in het buitenland De taal Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling: Aanvinken Inleverdatum

Nadere informatie

Nieuwe regelgeving geattesteerde kadervorming

Nieuwe regelgeving geattesteerde kadervorming www.sociaalcultureel.be Nieuwe regelgeving geattesteerde kadervorming Voorafgaand 1. Beleidsnota Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel De bestaande regeling m.b.t. uitreiken van

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infosessie

Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infosessie Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infosessie 2016-2017 INHOUD 1. Organisatie hoger onderwijs 2. Aanbod Hogeschool PXL 3. Leerkrediet 4. Slaagkans 6. Studiekeuzebegeleiding in Hogeschool PXL 1 1. Organisatie

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Doelgroepen B Code: Doelgroepen B Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal: Nederlands Lector(en):

Nadere informatie

2 Postgraduaten KHLim + 2 getuigschriften Departement Leefmilieu, Natuur en Energie - Afdeling Milieuvergunningen

2 Postgraduaten KHLim + 2 getuigschriften Departement Leefmilieu, Natuur en Energie - Afdeling Milieuvergunningen 2 Postgraduaten KHLim + 2 getuigschriften Departement Leefmilieu, Natuur en Energie - Afdeling Milieuvergunningen Milieucoördinator B: lesrooster september december (2 dagen per week + eindwerk ): 25 studiepunten

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VRIJSTELLING

AANVRAAGFORMULIER VRIJSTELLING AANVRAAGFORMULIER VRIJSTELLING Lees voor het invullen van het formulier eerst de toelichting en de procedurebeschrijving. Deze zijn te vinden aan de onderzijde van het document. Het onjuist invullen van

Nadere informatie

HOGESCHOOL UNIVERSITY COLLEGE. Hogeschool PXL Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt tel. +32 11 77 55 55 pxl@pxl.be INFODAGEN ZONDAG 8 MAART 2015

HOGESCHOOL UNIVERSITY COLLEGE. Hogeschool PXL Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt tel. +32 11 77 55 55 pxl@pxl.be INFODAGEN ZONDAG 8 MAART 2015 * HOGESCHOOL UNIVERSITY COLLEGE Hogeschool PXL Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt tel. +32 11 77 55 55 pxl@pxl.be PXL-SOCIAL WORK SOCIAAL WERK INFODAGEN ZONDAG 8 MAART 2015 van 13 17 uur, alle campussen

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Internationale trajecten gids door procedure en aanbod. 16 oktober 2018

Internationale trajecten gids door procedure en aanbod. 16 oktober 2018 Internationale trajecten gids door procedure en aanbod 16 oktober 2018 Welkom 2 Thema s op 16/10/2018 1. Terugblik 2. GIDS abroad Toelatingsvoorwaarden, procedure toelating, selectie en uitsluiting Afspraken

Nadere informatie

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de Bachelorscriptie (derde bachelor rechten)

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de Bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Faculteit Rechten Universiteit Hasselt Reglement betreffende de Bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Versie juni 2018. Artikel 1: Algemene doelstellingen De Bachelorscriptie is een bijzondere vorm

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat orthopedagogie Gesuperviseerde praktijk

ECTS-fiche. Graduaat orthopedagogie Gesuperviseerde praktijk ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat orthopedagogie Module Gesuperviseerde praktijk Code M2 Lestijden 60 Studiepunten nvt Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot aanvragen

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Mens en maatschappij Code: 3.20 Cluster: In omvorming Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal:

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Academiejaar 2012 2013 1. PROCEDURE 1.1 Aanvragen van je vrijstellingen

Nadere informatie

Betreft: Participeren en studeren in het buitenland. Knelpunten voor studenten met een functiebeperking

Betreft: Participeren en studeren in het buitenland. Knelpunten voor studenten met een functiebeperking Steunpunt Inclusief hoger Onderwijs Sint-Jorisstraat 71 8000 Brugge Betreft: Participeren en studeren in het buitenland. Knelpunten voor studenten met een functiebeperking Het Steunpunt Inclusief Hoger

Nadere informatie

Folder Stimuleringssubsidie

Folder Stimuleringssubsidie Folder Stimuleringssubsidie In deze folder leest u meer over de stimuleringssubsidie van de gemeente Delft. De volgende vier vragen worden beantwoord: 1. Wat is een stimuleringssubsidie? 2. Waarvoor kan

Nadere informatie