Hogescholen en Universiteiten met een open blik

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hogescholen en Universiteiten met een open blik"

Transcriptie

1 Editie Hogescholen en Universiteiten met een open blik Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking tussen studenten en lesgevers uit de drie Gemeenschappen van ons land wil aanmoedigen. Het project voorziet financiële middelen voor een uitwisseling tussen studenten van universiteiten en hogescholen uit de verschillende delen van het land en biedt lectoren en professoren uit de verschillende Gemeenschappen de kans om samen cursusmateriaal te ontwikkelen. 1. Uitwisseling van studenten Doelstelling Wanneer studenten een tijd kunnen doorbrengen aan een hogeschool of universiteit in een ander landsgedeelte, leren zij elkaars achtergrond beter kennen en respecteren. Ze maken kennis met een vertrouwde en toch verschillende cultuur, krijgen de andere landstaal beter onder de knie en leggen blijvende contacten aan de overkant van de taalgrens. Op die manier wil het project een beter begrip tussen de inwoners van de drie verschillende Gemeenschappen in België bevorderen. Voorwaarden De studenten moeten gedurende vijf dagen actief samenwerken met studenten uit de andere Gemeenschap(pen). Die vijf dagen kunnen gespreid worden over het academiejaar, maar ook over verschillende locaties in België. (bv. twee dagen in de Vlaamse Gemeenschap, twee dagen in de Franse Gemeenschap en één dag in de Duitstalige Gemeenschap). Een verblijf van vijf dagen ter plaatse is niet langer vereist. Zo is het mogelijk grotere groepen studenten bij het project te betrekken op de verschillende locaties. De uitwisseling gebeurt tussen hogescholen of universiteiten uit minstens twee Gemeenschappen. Er nemen ten minste 5 studenten deel uit iedere hogeschool of universiteit. Voorrang wordt gegeven aan projecten die gebruik maken van innovatieve werkvormen die de groepsvorming (over de Gemeenschapsgrenzen heen) bevorderen, zoals projectonderwijs, Small Business Projects, gezamenlijk onderzoek, enz. Dit betekent niet dat colleges voor studenten niet in aanmerking komen, maar de nadruk moet wel liggen op het groepsgebeuren en op het samen uitwerken van producten/resultaten door de studenten. De voorkeur gaat ook uit naar een interdisciplinaire aanpak. Naast het gezamenlijke werk in het kader van de educatieve samenwerking blijven ook de andere doelstellingen belangrijk. Er moet dus ook aandacht zijn voor sociale activiteiten, voor het bevorderen van de kennis van de drie landstalen en voor kennismaking met de andere Gemeenschappen door bezoeken aan bedrijven en instellingen. De groep studenten van de ontvangende hogeschool of universiteit moet min of meer even groot zijn als de groep studenten van de partnerschool. Doelgroep Hogeschool- en universiteitsstudenten uit de drie Gemeenschappen van België.

2 Financiële ondersteuning Projecten die geselecteerd worden, krijgen een bedrag uitgekeerd van 1000 à 1500 euro. De jury bepaalt het precieze bedrag. Het geld wordt gestort op het rekeningnummer van de indienende hogeschool of universiteit. Alle hogescholen of universiteiten of hun departementen kunnen een aanvraag indienen voor een studentenuitwisseling met een hogeschool of universiteit uit een van de andere Gemeenschappen. Een uitwisseling tussen drie hogescholen of universiteiten, dus uit de drie Gemeenschappen, kan ook. Op zoek naar een partner? Wie op zoek is naar een hogeschool of universiteit om mee uit te wisselen, kan de lijst met ingeschreven hogescholen en universiteiten bekijken op onze website: Op die website kunt u ook zelf uw profiel invullen. Selectiecriteria Een onafhankelijke jury selecteert de projecten en houdt rekening met de volgende punten: de kwaliteit en diversiteit van het uitgewerkte programma; het voorzien van duidelijke ontmoetingsmomenten tussen de studenten uit de verschillende Gemeenschappen; de kwaliteit van de geplande voorbereiding en opvolging; de samenhang van de beoogde doelstellingen en middelen; een innovatieve pedagogische aanpak; de volledigheid van de gegevens. De partnerscholen bepalen zelf in onderling overleg welke activiteiten er voor, tijdens en na een uitwisseling op het programma staan. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de deelnemers kennismaken met de taal en de cultuur van de Gemeenschap waar ze op bezoek zijn. Samenwerken aan een project biedt daartoe uitstekende mogelijkheden. Daarom gaat de voorkeur naar uitwisselingen die op een innovatieve manier werken aan een gezamenlijk project of die gezamenlijk onderzoek verrichten via projectonderwijs, Small Business Projects of andere onderwijsvormen die de nadruk leggen op het begeleid leren in groep, in dit geval dan met een groep studenten uit de verschillende Gemeenschappen van België. Timing De dossiers moeten uiterlijk op 25/10/2007 ingediend zijn. Ten laatste op 29/11/2007 selecteert een jury de projecten die een beurs krijgen. Opgelet: deze oproep is enkel bedoeld voor uitwisselingsprojecten die plaatsvinden tussen 10/12/2007 en 30/06/2008. Uitwisselingen voor 10/12/2007 komen niet in aanmerking. Kandidaatsdossier Voor een ondersteuningsaanvraag moet u een kandidaatsdossier invullen. Het dossier dient door beide instellingen samen te worden ingevuld, maar het wordt slechts door één van beide ingediend. Deze instelling ontvangt ook de financiële steun. Dit formulier is te verkrijgen op het Contactcentrum van de Koning Boudewijnstichting per telefoon: per fax: per proj@kbs-frb.be U kunt dit formulier ook downloaden van de website: Indien een hogeschool of een departement verschillende uitwisselingen organiseert, moet voor elk project een afzonderlijke aanvraag ingediend worden.

3 Voorbeelden De uitwisseling hoeft niet langer door te gaan op vijf opeenvolgende dagen. Daarom kunnen de gezamenlijke activiteiten beter gespreid worden over het academiejaar of over enkele weken. Dit maakt het projectwerk gemakkelijker en bevordert langdurige contacten. We stellen hier enkele mogelijkheden voor. Projectonderwijs Bij projectonderwijs ligt de nadruk vooral op het toepassen van verworven kennis. Een groep van vier tot acht studenten uit de verschillende Gemeenschappen van België werkt hier aan een projectopdracht uit de beroepsrealiteit. De studenten werken zelfstandig maar onder begeleiding van lectoren of professoren uit de verschillende Gemeenschappen en analyseren een thema of een probleem om te komen tot een concreet eindresultaat. Mogelijke onderwerpen zijn bijvoorbeeld de verschillende didactische methodes voor taalonderwijs, het aantrekkelijk maken van het wetenschapsonderwijs, volksspelen in de verschillende Gemeenschappen, een geschiedkundig onderzoeksproject, de gezamenlijke studie van muziekpartituren of een gezamenlijk artistiek product. De studenten ontvangen de opdracht tijdens een gezamenlijk moment aan het begin van het academiejaar. Van op dat moment kunnen zij al via contact opnemen met studenten uit de andere Gemeenschap(pen). De laatste dag van de uitwisseling worden de resultaten gepresenteerd in de verschillende landstalen. Small Business Projects Small Business Projects kunnen worden opgezet om tijdens de opleiding ondernemerschap te promoten en concreet te werken aan innovatie en de ontwikkeling van creatieve vaardigheden. Studenten uit de verschillende Gemeenschappen van België kunnen via Small Business Projects proefondernemingen opstarten. Zij brainstormen welk product of dienst ze wensen te produceren en te verkopen. Op basis van een marktstudie onderzoeken ze samen de haalbaarheid en komen ze tot een definitieve keuze. Ze brengen de financiële werkmiddelen bijeen door aandelen uit te geven en/of sponsors te zoeken. Binnen het project bouwen ze een werkstructuur uit, met een commercieel, technisch, financieel en administratief departement onder leiding van een gedelegeerd bestuurder. Tijdens het project leren de studenten kostprijzen, verkoopprijzen en salarissen berekenen volgens de gangbare normen. Daarnaast houden ze een boekhouding bij met behulp van een software programma. Bedrijven kunnen functioneren als peter, opdrachtgever of adviseur. Voor de studenten en hogescholen is dit een ideale gelegenheid om hun netwerk uit te breiden en zich ook te verankeren in de bedrijfswereld buiten de eigen Gemeenschap. De studenten leren niet alleen werken en onderhandelen in een andere taal, maar maken ook kennis met een andere bedrijfscultuur. De middelen van het Fonds kunnen enkel gebruikt worden voor de gezamenlijke activiteiten.

4 2. Gezamenlijk ontwikkelen van cursusmateriaal (5 projecten te financieren) Dit is een nieuwe mogelijkheid die het fonds biedt. Deze nieuwe vorm van samenwerking is gekozen om lectoren, docenten en professoren de kans te bieden om hun expertise ter beschikking te stellen en gebruik te maken van de deskundigheid van collega s in de andere Gemeenschap(pen). Zowel de ontwikkeling van een cursus voor een opleidingsonderdeel of een deel van een opleidingsonderdeel als van een module is mogelijk. Doelstelling Lectoren, docenten of professoren van een hogeschool of universiteit uit verschillende Gemeenschappen werken samen door hun expertise te delen en samen te brengen. Die samenwerking kan op termijn leiden tot het uitwerken van gezamenlijk cursusmateriaal, gezamenlijke modules / programma s en uiteindelijk zelfs tot bidiplomering. Voorwaarden Minstens drie vergaderingen (van één dag) per academiejaar waar de lectoren, docenten of professoren elkaar ontmoeten om gezamenlijk cursusmateriaal te ontwikkelen. De samenwerking gebeurt tussen hogescholen of universiteiten uit minstens twee (of de drie) Gemeenschappen. Een evenwicht tussen de Gemeenschappen valt te verkiezen. Het ontwikkelde materiaal kan zowel bedoeld zijn voor gebruik met studenten als met andere doelgroepen: volwassenen, leerkrachten (uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs), schoolhoofden, enzovoort. De financiering in het kader van dit project kan niet gecombineerd worden met financiering voor dezelfde doeleinden vanuit de Europese Unie of andere financieringsbronnen. Het project kan wel de aanzet vormen voor een ander en breder multinationaal project. Deze samenwerkingsprojecten kunnen gedurende twee tot drie jaar gefinancierd worden. Elk jaar moet een nieuwe aanvraag ingevuld worden. Voor het tweede of derde jaar dient het bereikte resultaat van het vorige jaar als belangrijkste evaluatie-element. Doelgroep Lectoren, docenten of professoren van hogescholen en universiteiten uit de drie Gemeenschappen van België. Financiële ondersteuning Projecten die geselecteerd worden voor dit project, krijgen een financiële ondersteuning van maximum 1000 afhankelijk van het aantal deelnemende hogescholen of universiteiten. Het geld wordt gestort op het rekeningnummer van de ontvangende hogeschool of universiteit. Alle hogescholen of universiteiten of hun departementen kunnen een aanvraag indienen Een samenwerking tussen drie hogescholen of universiteiten, dus uit de drie Gemeenschappen, kan ook. Op zoek naar een partner? Wie op zoek is naar een hogeschool of universiteit om mee samen te werken, kan de lijst met ingeschreven hogescholen en universiteiten bekijken op onze website: Op die website kunt u ook zelf uw profiel invullen. Selectie Een onafhankelijke jury selecteert de projecten en houdt rekening met de volgende punten: de kwaliteit en diversiteit van het uitgewerkte materiaal; het voorzien van duidelijke ontmoetingsmomenten tussen de lectoren, docenten of professoren uit de verschillende Gemeenschappen; de kwaliteit van de geplande voorbereiding en opvolging; de kwaliteit en bruikbaarheid van het ontwikkelde materiaal; de samenhang van de beoogde doelstellingen en middelen; een innovatieve pedagogische aanpak met nadruk op leren in samenwerking; de volledigheid van de gegevens.

5 Na de selectie informeert het Prins Filipfonds, op schriftelijke wijze elke hogeschool of universiteit die een beursaanvraag heeft ingediend. Daarna informeert deze hogeschool of universiteit zelf de eigen partner(s). De beslissing van de jury is onherroepelijk. Over de deliberatie wordt geen briefwisseling gevoerd. Concreet Lectoren, docenten en professoren uit de verschillende Gemeenschappen kunnen samen cursusmateriaal (voor een opleidingsonderdeel, een module) uitwerken voor verschillende doelgroepen. Dat materiaal kunnen ze gebruiken met hun eigen studenten, maar het kan ook bedoeld zijn voor derden, zoals leraren secundair onderwijs, oud-studenten of beroepsbeoefenaars. Enkele voorbeelden: een cursus interculturele vaardigheden voor (toekomstige) verpleegsters of maatschappelijk werkers, een cursus conflictbeheersing voor (toekomstige) leerkrachten, een cursus tandemtalen leren, een bijscholing voor het bevorderen van technologie en wetenschappen op school, een bijscholing voor lectoren over interactieve pedagogische werkvormen, enzovoort. Na afloop van het project moet minimaal een blauwdruk voorgelegd worden van het ontworpen cursusmateriaal. Deze blauwdruk moet de volgende elementen bevatten: de naam van het opleidingsonderdeel of de module; de auteurs van het ontwikkelde materiaal en de naam van hun instelling; het niveau van het doelpubliek (bv. tweede jaar academische bachelor); het aantal ECTS (studiepunten) dat wordt toegekend voor het opleidingsonderdeel of de module; de vereiste voorkennis en vaardigheden (bv. kennis van methodes voor marktonderzoek, analytische en onderzoeksvaardigheid, enzovoort); de manier van evalueren (casus, presentatie, mondeling of schriftelijk examen); een korte uiteenzetting (minimum 1 pagina) over het ontwikkelde materiaal en de reden voor de samenwerking; de doelstellingen van het opleidingsonderdeel of de module; de beoogde leerresultaten (learning outcomes); de gebruikte werkvormen (college, begeleid zelfstandig leren, probleemgestuurd onderwijs (PGO), projectonderwijs, seminars, ; verplichte en aanbevolen literatuur. Timing De dossiers moeten uiterlijk op 25/10/2007 ingediend zijn. Ten laatste op 29/11/2007 selecteert een jury de projecten die een beurs krijgen. Opgelet: deze oproep is enkel bedoeld voor projecten die plaatsvinden tussen 10/12/2007 en 30/06/2008. Uitwisselingen voor 10/12/2007 komen niet in aanmerking. Kandidaatsdossier Voor een ondersteuningsaanvraag moet u een kandidaatsdossier invullen. Het dossier dient door beide instellingen samen te worden ingevuld, maar het wordt slechts door één van beide ingediend. Deze instelling ontvangt ook de financiële steun. Dit formulier is te verkrijgen op het Contactcentrum van de Koning Boudewijnstichting per telefoon: per fax: per proj@kbs-frb.be U kunt dit formulier ook downloaden van de website: Indien een hogeschool of een departement verschillende uitwisselingen organiseert, moet voor elk project een afzonderlijke aanvraag ingediend worden. Het Prins Filipfonds, dat in 1998 werd opgericht op initiatief van Z.K.H. Prins Filip in de schoot van de Koning Boudewijnstichting, heeft als opdracht bij te dragen tot de bevordering van een permanente dialoog en uitwisseling tussen de verschillende Gemeenschappen van ons land. Zo kan er over de taalgrenzen heen, en met respect voor elkaars eigenheid en cultuur, wederzijdse erkenning groeien. Prins Filipfonds c/o Koning Boudewijnstichting Brederodestraat Brussel Beheerd door de Koning Boudewijnstichting

Hogescholen en Universiteiten met een open blik

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2009-2010 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012 Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

Kinderen in armoede aan het woord

Kinderen in armoede aan het woord Kinderen in armoede aan het woord INHOUD VAN HET KANDIDAATSDOSSIER ON LINE IN TE DIENEN De velden met een * moet u verplicht invullen. Enkele vragen over uw organisatie Contactgegevens Uw organisatie:

Nadere informatie

Buiten Gewone Buurt. Voor bewoners die zich engageren voor hun buurt of dorp. Projectoproep

Buiten Gewone Buurt. Voor bewoners die zich engageren voor hun buurt of dorp. Projectoproep Buiten Gewone Buurt Voor bewoners die zich engageren voor hun buurt of dorp Dien een dossier in vóór 12/10/2009 Projectoproep Wil u, samen met andere buurt- of dorpsbewoners, het initiatief nemen om het

Nadere informatie

Fonds voor Voeding en Welzijn van de federatie Voedingsindustrie

Fonds voor Voeding en Welzijn van de federatie Voedingsindustrie Fonds voor Voeding en Welzijn van de federatie Voedingsindustrie KANDIDAATSDOSSIER 2009-S3031- Fonds voor Voeding en Welzijn van de Federatie Voedingsindustrie Met het Fonds voor Voeding en Welzijn wil

Nadere informatie

studiebeurs Voorwaarden voor het secundair onderwijs

studiebeurs Voorwaarden voor het secundair onderwijs studie beurs Studeren kost geld: cursussen, een kot, inschrijvingsgeld,. Een studiebeurs kan helpen. Velen laten die kans liggen. Misschien is het voor jou toch de moeite om een aanvraag in te dienen.

Nadere informatie

Business projects: Geïntegreerde bedrijfsopdracht uitgewerkt door HUB- en Ichec-studenten

Business projects: Geïntegreerde bedrijfsopdracht uitgewerkt door HUB- en Ichec-studenten Business projects: Geïntegreerde bedrijfsopdracht uitgewerkt Vanuit de gedachte om elkaar te kennen, moet je elkaar begrijpen, organiseert het prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

Informatie voor docenten

Informatie voor docenten Informatie voor docenten Overzicht stagemogelijkheden FEB-studenten die een stage willen verrichten, hebben volgende mogelijkheden. 1. Stageproject (Internship project) als studenten stage lopen in een

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht Master in het vennootschapsrecht INTERUNIVERSITAIR PROGRAMMA Faculteit Rechtsgeleerdheid De master in het vennootschapsrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid legt de klemtoon op de grondige uitdieping

Nadere informatie

Voorwaarden voor het secundair onderwijs

Voorwaarden voor het secundair onderwijs studie beurs Koken kost geld. En studeren ook. Een studiebeurs kan helpen. Velen laten die kans liggen. Misschien is het toch de moeite om een aanvraag in te dienen. De reglementering voor het hoger onderwijs

Nadere informatie

Gender en interculturaliteit

Gender en interculturaliteit ECTS-fiche: Gender en interculturaliteit Opleiding: Afstudeerrichting: Opleidingsonderdeel: Studiepunten (ECTS): 3 Taal: Plichtvak/keuzevak: Lerarenopleiding/ BA en MA Pedagogische wetenschappen Niet relevant

Nadere informatie

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Verder studer e n Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Alles over bachelors en masters Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Beleidsdomein Onderwijs Vorming www.hogeronderwijsregister.be Awel,

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat sociaal-cultureel werk Educatieve activiteiten opzetten

ECTS-fiche. Graduaat sociaal-cultureel werk Educatieve activiteiten opzetten ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Graduaat

Nadere informatie

Ondersteuning van projecten ter bestrijding van energiearmoede in België

Ondersteuning van projecten ter bestrijding van energiearmoede in België Ondersteuning van projecten ter bestrijding van energiearmoede in België Via huisvesting, energieverbruik en besparing de energiearmoede in België aanpakken Enkele vragen over uw initiatief Geef een titel

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

De cursist moet geen opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen.

De cursist moet geen opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen. Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-fiche opleidingsonderdeel: COMMUNICATIEVAARDIGHEID Code: 10368 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 à 90 uur Deliberatie: mogelijk

Nadere informatie

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Auteurs: Annemie Spooren (Hogeschool PXL) Els Knippenberg (Hogeschool PXL) Frederik Houben (Hogeschool PXL) 1 INDEX 1. Doelstellingen

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als

Nadere informatie

Student Positive Awards Document voor partnerschap

Student Positive Awards Document voor partnerschap Student Positive Awards Document voor partnerschap Een innovatief project, Een manier om te veranderen, Een uitreiking die jaarlijks 40.000 studenten bereikt Een initiatief van Meneer, Mevrouw Hieronder

Nadere informatie

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Reglement Oproep van mei 2013 A) Ondernemingen die in aanmerking komen Elke onderneming die aan volgende voorwaarden voldoet, kan zich, met oog op de toepassing

Nadere informatie

EUROPEES LABEL VOOR INNOVATIEF TALENONDERWIJS 2008

EUROPEES LABEL VOOR INNOVATIEF TALENONDERWIJS 2008 EUROPEES LABEL VOOR INNOVATIEF TALENONDERWIJS 2008 INFORMATIEBROCHURE INHOUDSTAFEL 1. Wat is het Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs? 2. Welk is het thema van het Europees Label voor Innovatief

Nadere informatie

EPOS DOCENTENHANDLEIDING

EPOS DOCENTENHANDLEIDING EPOS DOCENTENHANDLEIDING 2. ACTIVITEITENATTEST Versie 1.02 28 oktober 2013 1. Wat is een activiteitenattest?... 2 2. Hoe maak in een activiteitenattest aan?... 3 3. Hoe definieer ik activiteitentypes voor

Nadere informatie

Academiejaar 2008-2009. Programmagids. Verpleegkunde (PBA) 1eBa verpleegkunde

Academiejaar 2008-2009. Programmagids. Verpleegkunde (PBA) 1eBa verpleegkunde Academiejaar 2008-2009 Programmagids Verpleegkunde (PBA) 1eBa verpleegkunde Opleidingsonderdeel Groep Stp Semester Deeltijds (OO)Filosofie - ethiek - recht 7.0 2 (OA) Filosofie 2.0 2 1282008 2 6 Opleidingsonderdeel

Nadere informatie

Beurzen door Rotary aangeboden

Beurzen door Rotary aangeboden ROTARY INTERNATIONAL-FOUNDATION-D2170 Beurzen door Rotary aangeboden Informatie handboek voor de peters van kandidaten bursalen van het District 2170 Jaar 2016-2017 Luc BUCHAU, RC Namur Voorzitter commissie

Nadere informatie

KANDIDAATSDOSSIER. Projectrekening Streekfonds Een Hart voor Limburg

KANDIDAATSDOSSIER. Projectrekening Streekfonds Een Hart voor Limburg Een Hart voor Limburg streekfonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting HERCKENRODESINGEL 10 B-3500 HASSELT TEL +32-11-87 85 99 FAX +32-11-87 85 57 WWW.EENHARTVOORLIMBURG.BE EENHARTVOORLIMBURG@CONCENTRA.BE

Nadere informatie

Structurele steun voor verenigingen die in België strijden tegen uitsluiting

Structurele steun voor verenigingen die in België strijden tegen uitsluiting Fonds Vinci Structurele steun voor verenigingen die in België strijden tegen uitsluiting Enkele vragen over uw initiatief Geef een titel aan uw initiatief. * Deze titel wordt gebruikt in onze communicatie

Nadere informatie

Aanvraagdossier master en master-na-master opleidingen

Aanvraagdossier master en master-na-master opleidingen Master en master-na-master opleidingen Lees eerst zorgvuldig onderstaande informatie: Alle aanvragen worden behandeld door de Dienst Inschrijvingen. Dit neemt ongeveer twee maanden in beslag. We vragen

Nadere informatie

Onderwijs op maat: een start met voorsprong

Onderwijs op maat: een start met voorsprong Studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Academiejaar 2014-2015 Onderwijs op maat: een start met voorsprong Infobundel Office Management Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Nationalestraat

Nadere informatie

Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Gent

Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Gent Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Gent Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december 2009 Bekendgemaakt

Nadere informatie

Rise- Innovatieve start-ups

Rise- Innovatieve start-ups Rise- Innovatieve start-ups Reglement Oproep van mei 2017 A) Ondernemingen die in aanmerking komen Elke onderneming die aan volgende voorwaarden voldoet, kan zich, met oog op de toepassing van een strategisch

Nadere informatie

Projectoproep NEET * VRAAG EN ANTWOORD INHOUDSTAFEL

Projectoproep NEET * VRAAG EN ANTWOORD INHOUDSTAFEL NEET * VRAAG EN ANTWOORD INHOUDSTAFEL 1 Kan ik op de projectoproep antwoorden?... 1 2 Wat is het verschil tussen een projectleider en een partner?... 1 3 Heeft mijn kandidatuur meer kans op slagen als

Nadere informatie

Reglement van de Prijs voor de beste scriptie in circulaire economie

Reglement van de Prijs voor de beste scriptie in circulaire economie Reglement van de Prijs voor de beste scriptie in circulaire economie 1. Inleiding Om de Brusselse economie een nieuwe impuls te geven vanuit een duurzaam perspectief keurde de regering op 10 maart 2016

Nadere informatie

Integraal sociaal werk 6: de professionele maatschappelijk werker de professionele personeelswerker maatschappelijk engagement 15-16 (TS 3)

Integraal sociaal werk 6: de professionele maatschappelijk werker de professionele personeelswerker maatschappelijk engagement 15-16 (TS 3) Integraal sociaal werk 6: de professionele maatschappelijk werker de professionele personeelswerker maatschappelijk engagement 15-16 (TS 3) Hogeschool PXL Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt www.pxl.be

Nadere informatie

Het Huis der Talen. «Immersie onderwijs in de provincie Luik» Luik 10.06.2013. Agnes De Rivière

Het Huis der Talen. «Immersie onderwijs in de provincie Luik» Luik 10.06.2013. Agnes De Rivière Het Huis der Talen «Immersie onderwijs in de provincie Luik» Luik 10.06.2013 Agnes De Rivière Wie zijn wij? Opgericht in 2008 Platform Ondersteuning van de economische ontwikkeling in de regio. Promotie

Nadere informatie

Erasmus + 2015 2016. Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden. 10-12-2014 pag. 1

Erasmus + 2015 2016. Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden. 10-12-2014 pag. 1 Erasmus + 2015 2016 Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden 10-12-2014 pag. 1 Erasmus+ 2015-2016 Erasmus + beleid door IRMO administratie door SAC 10-12-2014 pag. 2 Erasmus

Nadere informatie

Scholarship 2016 District /01/2016 Rotary Foundation District 2170

Scholarship 2016 District /01/2016 Rotary Foundation District 2170 Scholarship 2016 District 2170 Objectief van de Rotary beurs Een jaar bijkomende studie (Master ) in het buitenland waar Rotary aanwezig is. De beursaal moet : een ambassadeur zijn van zijn land. Contact

Nadere informatie

REGLEMENT. Darna Express

REGLEMENT. Darna Express Darna vzw Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Steenstraat 25-27 1000 Brussel REGLEMENT Darna Express Projectsubsidie voor de realisatie van culturele projecten ter stimulering van de dialoog tussen de Vlaams

Nadere informatie

STEUNKREDIET VOOR HUMAAN VOEDINGSONDERZOEK REGLEMENT

STEUNKREDIET VOOR HUMAAN VOEDINGSONDERZOEK REGLEMENT STEUNKREDIET VOOR HUMAAN VOEDINGSONDERZOEK REGLEMENT ARTIKEL 1 "Het steunkrediet voor humaan voedingsonderzoek" heeft als doel, in de schoot van Belgische Instellingen van universitair niveau, wetenschappelijke

Nadere informatie

Scholenbanden Actieplan Jaar 2012

Scholenbanden Actieplan Jaar 2012 Scholenbanden Actieplan Jaar 2012 Naam Vlaamse school Naam Surinaamse school GBS Stokkel O.S.Balona 1. Overzicht subsidieaanvraag VLAAMSE SCHOOL MONDIALE VORMING 872 CAPACITEITSVERSTERKING 3600 TOTAAL

Nadere informatie

4. Niet de moedertaal maar wel de gekozen taalcategorie bepaalt de taal die zal gebruikt worden doorheen de wedstrijd.

4. Niet de moedertaal maar wel de gekozen taalcategorie bepaalt de taal die zal gebruikt worden doorheen de wedstrijd. Wedstrijdreglement Eustory Doel EUSTORY is een geschiedeniswedstrijd georganiseerd door BELvue, onder toezicht van de Koning Boudewijnstichting. Het wil jongeren van alle onderwijstypes de hand reiken

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Sociaal-Cultureel Werk. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Sociaal-Cultureel Werk. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Sociaal-Cultureel Werk Module Educatief werk Code Bc3 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale 50 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Mens en maatschappij Code: 3.20 Cluster: In omvorming Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal:

Nadere informatie

13/10/2014. Erasmus + Waarom exchange?

13/10/2014. Erasmus + Waarom exchange? Erasmus + 2015 2016 Erasmus+ 2015-2016 Erasmus + beleid door IRMO Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden administratie door SAC 13-10-2014 pag. 1 13-10-2014 pag. 2 Waarom

Nadere informatie

AANVRAAG TOT KANDIDATUUR

AANVRAAG TOT KANDIDATUUR AANVRAAG TOT KANDIDATUUR LID VAN HET ANALYSECOMITE «MATERIALEN ONDER DE LOEP» CONTEXT Wie zijn we? Kleur Bekennen is het programma opvoeden tot wereldburgerschap van de Belgische Staat, uitgevoerd door

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Projectoproep Elisabeth en Amélie (Fonds Elisabeth en Amélie) ontvankelijkheids- en selectiecriteria

Projectoproep Elisabeth en Amélie (Fonds Elisabeth en Amélie) ontvankelijkheids- en selectiecriteria KBS - FRB Projectoproep Elisabeth en Amélie (Fonds Elisabeth en Amélie) ontvankelijkheids- en selectiecriteria [Document voor de kandidaten] [2017] Page 1 of 7 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Context...

Nadere informatie

Christelijke spiritualiteit

Christelijke spiritualiteit Christelijke spiritualiteit Cursus Het goede leven. Minor Franciscaanse spiritualiteit over duurzaamheid, zorg en leiderschap Het (FSC) doet wetenschappelijk onderzoek naar de levensoriëntatie zoals die

Nadere informatie

Pedagogisch ondersteuningsaanbod op maat voor 20 kleuterscholen in 2012-2013

Pedagogisch ondersteuningsaanbod op maat voor 20 kleuterscholen in 2012-2013 PROJECTOPROEP Hoe omgaan met kinderarmoede op school? Toerusten van leerkrachten in het kleuteronderwijs om beter steun te verlenen aan kansarme kinderen Diego Cervo Pedagogisch ondersteuningsaanbod op

Nadere informatie

Hoorzitting Commissie Onderwijs Conceptnota lerarenopleiding

Hoorzitting Commissie Onderwijs Conceptnota lerarenopleiding Hoorzitting Commissie Onderwijs Conceptnota lerarenopleiding Lerarenopleidingen versterken Visie hogescholen bij de conceptnota Johan Veeckman, voorzitter VLHORA 1 Algemene aandachtspunten Nood aan promotie

Nadere informatie

Premaster Managementwetenschappen

Premaster Managementwetenschappen Premaster Managementwetenschappen Studeren om hogerop te komen Zelfstandig naar een masteropleiding toe werken, maar toch ook weer niet alleen. Studeren in modulen, op momenten dat het je zelf uitkomt,

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK)

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) GEZ Gezondheidszorg Departement Gezondheidszorg Campus Oude Luikerbaan 79 3500 Hasselt Verantwoordelijke EVK Ann Bancken (ann.bancken@khlim.be) Academiejaar

Nadere informatie

Via internationalisering naar interculturele competenties en omgaan met diversiteit.

Via internationalisering naar interculturele competenties en omgaan met diversiteit. Via internationalisering naar interculturele competenties en omgaan met diversiteit. Kaat Delrue Joke Mornie 15 januari 2013 Op onze website: Studenten krijgen de mogelijkheid om een internationale ervaring

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info?

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info? Praktische informatie > Hoe lang duurt de opleiding? De colleges starten op 19 september 2006 en eindigen op 11 mei 2007. Ze kunnen plaatsvinden elke werkdag tussen 8u30 en 19u30. > Wanneer zijn de examens?

Nadere informatie

Modulefiche. Opleiding: Topograaf Modulenummer + Naam module: M IT G 063 - Project topograaf Datum: 1 september 2014

Modulefiche. Opleiding: Topograaf Modulenummer + Naam module: M IT G 063 - Project topograaf Datum: 1 september 2014 Modulefiche Opleiding: Topograaf Modulenummer + Naam module: M IT G 063 - Project topograaf Datum: 1 september 2014 Begincompetenties Deze module is een eindwerk en vormt dus de afsluiting van de opleiding.

Nadere informatie

INFOSESSIE MINOR BUITENLAND. Maandag 22 oktober 2012 13.30-15.00 uur Benno Premselahuis, Lokaal 03B01

INFOSESSIE MINOR BUITENLAND. Maandag 22 oktober 2012 13.30-15.00 uur Benno Premselahuis, Lokaal 03B01 INFOSESSIE MINOR BUITENLAND Maandag 22 oktober 2012 13.30-15.00 uur Benno Premselahuis, Lokaal 03B01 PROGRAMMA 13.30 13.45 uur Inleiding + korte kennismaking 13.45 14.30 uur Erasmus beursaanvraag Sjoerd

Nadere informatie

Is de jongere gestopt met studeren? Vul het formulier in a.u.b, onderteken het en stuur het dadelijk terug.

Is de jongere gestopt met studeren? Vul het formulier in a.u.b, onderteken het en stuur het dadelijk terug. Kinderbijslag na de leerplicht Studenten contact telefoon dossiernummer Als jongeren na de leerplicht studeren of een opleiding volgen, kan de kinderbijslag doorbetaald worden tot hun 25e. Om het recht

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-Cultureel Werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-Cultureel Werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3 ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Graduaat

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules. Algemene informatie De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting.

Nadere informatie

Louise Vanden Bulckefonds - Projectoproep voor organisaties

Louise Vanden Bulckefonds - Projectoproep voor organisaties Louise Vanden Bulckefonds - Projectoproep voor organisaties Steun aan historische tuinen en parken in Vlaanderen - Hans Vredeman de Vriesprijs ( 6.000) Enkele vragen over uw erfgoedproject Geef een titel

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-cultureel werk

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-cultureel werk ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Sociaal-cultureel werk Module Groepswerk Code Bc2 Lestijden 40 Studiepunten Ingeschatte totale 60 studiebelasting (in uren) 1 2.Inhoud Als sociaal-cultureel

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Module

Nadere informatie

kennismaken! Diploma Type Studiepunten Info Lessen Duur Coördinatie Kostprijs Locatie en contact

kennismaken! Diploma Type Studiepunten Info Lessen Duur Coördinatie Kostprijs Locatie en contact Antwerpen E19 Kom kennismaken! Willebroek Antwerpen Dijle Hoogstraat Ijzerenleen O.-L.- Vrouwestraat Duffel F. De Mero Bruul destraat Keiz Lange Ridderstraat Dijle erstraat Speecqvest Zandpoortvest Station

Nadere informatie

Aanvraagformulier toelatingsprocedure Faculteit Theologie en Religiewetenschappen

Aanvraagformulier toelatingsprocedure Faculteit Theologie en Religiewetenschappen AANVRAAGFORMULIER TOELATINGSPROCEDURE FACULTEIT THEOLOGIE EN RELIGIEWETENSCHAPPEN NEDERLANDSTALIG PROGRAMMA 2014-2015 Bachelor met verminderde studieomvang Certificaat voor het godsdienstonderwijs Rechtstreekse

Nadere informatie

BELCLIV-prijs 2018 voor de beste masterthesis over informaticaveiligheid 1 van 8 INHOUDSOPGAVE

BELCLIV-prijs 2018 voor de beste masterthesis over informaticaveiligheid 1 van 8 INHOUDSOPGAVE BELCLIV-prijs 2018 voor de beste masterthesis over informaticaveiligheid 1 van 8 INHOUDSOPGAVE 1. DE DOELSTELLINGEN VAN BELCLIV... 2 2. DE BELCLIV-PRIJS... 2 3. AANMERKINGSCRITERIA... 3 4. BEOORDELINGSCRITERIA...

Nadere informatie

Projectoproep Circulaire economie

Projectoproep Circulaire economie Projectoproep Circulaire economie Om bij te dragen aan de transitie naar een circulaire economie, lanceert de Stichting Be Planet, in partnerschap met de Koning Boudewijnstichting, een projectoproep ter

Nadere informatie

CREG-prijs

CREG-prijs CREG-prijs 2015-2016 DOEL De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) reikt dit jaar weer een prijs voor een innoverend eindwerk op het vlak van energie uit. Alle domeinen komen

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 F 050 38 11 71 www.howest.be Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2013-2014 Inhoud Doel

Nadere informatie

Buitenlandse Stages voor Magistraten, Griffiers en Secretarissen

Buitenlandse Stages voor Magistraten, Griffiers en Secretarissen Buitenlandse Stages voor Magistraten, Griffiers en Secretarissen Een project gerealiseerd met de financiële steun van de Koning Boudewijn Stichting - Jaar 2017 - Kandidaatsdossier Het dossier bevindt zich

Nadere informatie

Verkorte trajecten BASO

Verkorte trajecten BASO 1 Verkorte trajecten BASO 2018-2019 Toelating tot deze verkorte trajecten is een beslissing van de opleiding, elk dossier wordt individueel bekeken. Bachelor in het Onderwijs: secundair onderwijs Voor:

Nadere informatie

Er zijn twee geldprijzen voorzien van elk 21.200 euro. Deze worden verdeeld tussen één NGO en één vierde pijler organisatie.

Er zijn twee geldprijzen voorzien van elk 21.200 euro. Deze worden verdeeld tussen één NGO en één vierde pijler organisatie. Wedstrijdreglement Mechelen Mondiaal duurzaamheid 2016-2017 ART 1. DOELSTELLING VAN DIT WEDSTRIJDREGLEMENT De stad Mechelen wil met haar beleid internationale samenwerking solidair zijn met het Zuiden.

Nadere informatie

Onderwijs op maat: een start met voorsprong

Onderwijs op maat: een start met voorsprong Studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Academiejaar 2013-2014 Onderwijs op maat: een start met voorsprong Infobundel Office Management Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Nationalestraat

Nadere informatie

Integraal sociaal werk 2: interpretatie maatschappelijk engagement 15-16 (TS 1)

Integraal sociaal werk 2: interpretatie maatschappelijk engagement 15-16 (TS 1) Integraal sociaal werk 2: interpretatie maatschappelijk engagement 15-16 (TS 1) Hogeschool PXL Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt www.pxl.be - www.pxl.be/facebook wat? Maatschappelijk engagement is geïntegreerd

Nadere informatie

Aanvraag van een projectsubsidie STEM-klimaat voor het basis-, secundair en volwassenenonderwijs

Aanvraag van een projectsubsidie STEM-klimaat voor het basis-, secundair en volwassenenonderwijs VR 2017 3103 DOC.0328/5 Aanvraag van een projectsubsidie STEM-klimaat voor het basis-, secundair en volwassenenonderwijs 1F2B8P-01-170222 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

COLLECTIEVE MOESTUINEN

COLLECTIEVE MOESTUINEN PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2011 PAGINA 1 VAN 6 COLLECTIVE MOESTUINEN - 2011 VOORSTELLING PROJECTOPROEP Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" komt voort

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ERFGOEDINITIATIEVEN IN TONGEREN

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ERFGOEDINITIATIEVEN IN TONGEREN SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ERFGOEDINITIATIEVEN IN TONGEREN Artikel 1 Doelstelling De stad Tongeren wil erfgoedinitiatieven in Tongeren stimuleren en financieel ondersteunen, binnen de perken van het vastgestelde

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Specifieke lerarenopleiding Maatschappelijk en beroepsgericht handelen in de onderwijspraktijk

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Specifieke lerarenopleiding Maatschappelijk en beroepsgericht handelen in de onderwijspraktijk ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Specifieke

Nadere informatie

Procedure voor aanvraag vrijstelling op basis van EVC EVK. Specifieke lerarenopleiding

Procedure voor aanvraag vrijstelling op basis van EVC EVK. Specifieke lerarenopleiding Procedure voor aanvraag vrijstelling op basis van EVC EVK Specifieke lerarenopleiding 1. EVK EVK staat voor Erkenning van Verworven Kwalificaties. Dit betekent dat je vrijstelling kunt bekomen op basis

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche opleidingsonderdeel: VAKDIDACTISCHE STUDIE Code: 10377 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 a 90 uur Deliberatie: Mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

De aandeelhoudersclub GDF SUEZ

De aandeelhoudersclub GDF SUEZ De aandeelhoudersclub van GDF SUEZ in België De Aandeelhoudersclub van GDF SUEZ is waarschijnlijk de best geïnformeerde aandeelhoudersgemeenschap in België. Wenst u mee te genieten van de vele voordelen

Nadere informatie

Master in het overheids - management en -beleid

Master in het overheids - management en -beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Master in het overheids - management en -beleid Leg je grens op oneindig. Heb je een brede maatschappelijke interesse en oog voor politieke en bestuurlijke fenomenen? Ben

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G)

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Inleiding De opleiding Webdesigner richt zich tot volwassenen met interesse voor een job als webdesigner/graficus.

Nadere informatie

Projectoproep Eco-bewoners" uit Sint-Gillis

Projectoproep Eco-bewoners uit Sint-Gillis Projectoproep Eco-bewoners" uit Sint-Gillis REGLEMENT ARTIKEL 1- ORGANISERENDE OVERHEID De gemeente Sint-Gillis, Van Meenenplein 39, 1060 Sint-Gillis vertegenwoordigd door het College van Burgemeester

Nadere informatie

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Update na de vergadering van 28 februari 2017 1. Algemeen kader Het participatief budget van de Participatieve

Nadere informatie

Studietoelage. Kom jij in aanmerking?

Studietoelage. Kom jij in aanmerking? Studietoelage Kom jij in aanmerking? Alles over studietoelagen Departement Onderwijs Studietoelagen tel. 1700 (gratis) elke werkdag van 9 tot 19 uur de provinciale afdelingen vind je op de website www.studietoelagen.be

Nadere informatie

Studietoelage. Kom jij in aanmerking?

Studietoelage. Kom jij in aanmerking? Studietoelage Kom jij in aanmerking? Alles over studietoelagen Departement Onderwijs Studietoelagen tel. 1700 (gratis) elke werkdag van 9 tot 19 uur de provinciale afdelingen vind je op de website www.studietoelagen.be

Nadere informatie

CREG-prijs Voorstelling

CREG-prijs Voorstelling Voorstelling DOEL De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) reikt een prijs uit voor een innoverend eindwerk op het vlak van energie, en dit meer bepaald binnen de bevoegdheden

Nadere informatie

ICT in Digi-Taal Presentatie titel

ICT in Digi-Taal Presentatie titel ICT in Digi-Taal Presentatie titel de rol van human centered ICT Ingrid Mulder Lector Human Centered ICT Hogeschool Rotterdam Rotterdam, 00 januari 2007 Engels en Digi-Taal in het basisonderwijs Rotterdam,

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Emancipatorisch werken 2 (G2) Code: G2 Cluster: 3 Academiejaar: 2014-2015 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal:

Nadere informatie

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Start to study Overzicht Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Hoe maak je een goede studiekeuze? Studiekeuze Neem je tijd! begin

Nadere informatie

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Een voordracht geven, een toespraak houden voor collega s, een kritisch publiek overtuigen of een lezing verzorgen voor vakgenoten,

Nadere informatie

ECTS- FICHE. L.Fret, H. Hicketick, S. Van Schoubroeck

ECTS- FICHE. L.Fret, H. Hicketick, S. Van Schoubroeck Specifieke lerarenopleiding ECTS- FICHE ECTS-Fiche Communicatievaardigheid Code: COMM Cluster: 1 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 à 90 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

Hierna vindt u de concrete elementen die toelaten om te antwoorden op deze oproep die afgesloten wordt op 5 juni 2017.

Hierna vindt u de concrete elementen die toelaten om te antwoorden op deze oproep die afgesloten wordt op 5 juni 2017. PROJECTOPROEP 2017 BETREFFENDE HET FONDS VOOR PROMOTIE VAN DEELNAME EN SOCIALE ACTIVERING VAN GEBRUIKERS VAN HET OCMW VAN MOLENBEEK, MET INBEGRIP VAN HUN KIND(EREN) Het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek ondersteunt

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie