Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon (vanaf uur) voorzitter

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon (vanaf 19.45 uur) voorzitter"

Transcriptie

1 Verslag raadscommissie Samenleving d.d.: 13 april 2004 Aanvang Einde Plaats : uur : uur : raadzaal Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon (vanaf uur) voorzitter Dhr. O. Yilmaz Mw. M.J.H. Barra-Leenheer Mw. L. Sundquest-van Solingen Dhr. A.C.C.M. Ruikes (tot uur voorzitter) Dhr. J. de Waard Mw. A.M. Nieuwenhuis-Kuiper Dhr. A.J. Zwaan Dhr. J.K. Sterrenburg Dhr. J.J. t Lam Dhr. W. Bos (ambtelijke bijstand t.b.v. agendapunt 3 a) Dhr. J. de Gruijter (* Dhr. J.M. Dekker (* lid SPA lid SPA lid CDA lid CDA lid SGP lid VVD lid CU lid CU commissiegriffier hoofd afdeling SZW wethouder wethouder *) alleen deelgenomen aan de agendapunten, waarvan ze portefeuillehouder zijn. Afwezig: Dhr. P.C. van Wermeskerken lid VVD Verslaggever: Tribune : Dhr. J.J. t Lam Zes vertegenwoordigers van het Cliëntenplatform, een vertegenwoordiger van de pers, een ambtenaar en de freelance medewerkster voorlichting.

2 Presentatie door ENECO-Energie Op verzoek zal ENECO-Energie een presentatie verzorgen. Aangezien zij niet in de gelegenheid waren om dit tijdens de vergadering van de commissie Bestuur te doen, is gekozen voor deze vergadering. De presentatie duurt tot uur. De overige raads- en burgerleden zijn ook uitgenodigd bij de presentatie aanwezig te zijn. Afgesproken is dat dit deel van de vergadering wordt voorgezeten door dhr. Ruikes. Namens ENECO Energie verzorgen mw. Korthuis en dhr. Weijers een presentatie. De presentatie is aan de aanwezigen uitgereikt en de overige raads- en burgerleden krijgen een exemplaar via hun postbakje. Voor eventuele vragen kan altijd contact worden opgenomen met mw. Korthuis ( of dhr. Weijers De fractie van de CU merkt op dat om de kosten in de hand te kunnen houden ENECO minder onderhoud zou kunnen uitvoeren. Welke garantie is er dat dit niet gebeurd? ENECO geeft aan dat zij geen verouderd net hebben. Ook is er controle via de Toezichthouder. Zij moeten een onderhoudsplan hebben voor de komende 7 jaar, inclusief de geplande afname van de toenemende vraag naar energie. De fractie van de VVD informeert of de splitsing van het bedrijf gevolgen kan hebben voor de datum 1 juli ENECO geeft aan dat splitsing en de nieuwe wetgeving per 1 juli 2004 los van elkaar staan. De datum van 1 juli 2004 is hard, hoewel de Tweede Kamer er nog een debat over wil. De fractie van de SPA vraagt of er door de liberalisering van de markt gevolgen zijn voor het gebruik van meters, etc. Ook horen zij klachten over het callcenter en is de afrekening te veel papierwerk. ENECO legt uit dat wanneer de gebruiker een andere leverancier kiest, hij van deze leverancier een nota krijgt voor afname van gas en elektra en van ENECO een factuur voor de overige kosten. Ten aanzien van klachten verzoeken zij concrete zaken te melden. De fractie van de SPA dringt aan op goede informatie hierover aan de gebruikers. Op een vraag van de fractie van de CU belooft ENECO na te gaan waarom de afrekening soms afwijkt van het doorgegeven verbruik. De fractie van de SGP constateert een tegenstrijdigheid in de sheets. Enerzijds streeft ENECO naar overnames in Europa en anderzijds is ENECO nu het meest betrouwbare energiebedrijf. Wat is het verband met het genoemde uitgangspunt maatschappelijk verantwoord handelen? ENECO geeft aan dat het enerzijds gaat om het leveringsbedrijf en anderzijds om het netbedrijf. In Nederland is het een voordeel dat kabels en leidingen in de grond liggen en niet boven de grond, zoals elders in Europa. De fractie van het CDA informeert naar de reden van de splitsing die het Rijk in de sector wil doorvoeren. ENECO legt uit dat het Rijk niet wil dat de netten in buitenlandse handen komen, waardoor de controle op de levering zou afnemen. ENECO meent dat bij het niet-splitsen er door middel van controle voldoende zekerheid is voor het leverbaar houden van het net.

3 Vaststelling verslag vergadering 1 maart 2004 Het verslag wordt vastgesteld. De aandachtspunten 1 en 4 zijn afgewikkeld. De rest blijft gehandhaafd. 3. Voorstellen van het college a. Wet werk en bijstand Portefeuillehouder J. de Gruijter Oriënterend overleg van de commissie over de volgende aspecten van de WWB: toeslagen en verlagingen armoedebestrijding en bijzondere bijstand cliëntenparticipatie Het Cliëntenplatform wordt uitgenodigd om aan het overleg deel Het Cliëntenplatform is met 6 personen aanwezig. Het woord wordt gevoerd door Mw. Polman en mw. Wouters. Overzicht budgetten Er is wat onduidelijkheid over de telling van het betreffende overzicht. Het overzicht is bij het verslag gevoegd, waarbij de op te tellen elementen gearceerd zijn weergegeven. De portefeuillehouder geeft nog aan dat de raming in de begroting 2004 is teruggebracht naar het niveau van In 2003 was er een bezuiniging opgenomen. Tevens merkt hij op dat het tekort nu ,-- lager uitvalt, maar dat er nog altijd sprake is van een tekort. Een toestroom van bijv. 20 personen, als gevolg van de ontslagen bij Van der Giessen-de Noord, betekent een uitgaaf van ,-- tot ,-- per jaar. Daarom moeten de cijfers niet uitgelegd worden als er is voldoende geld. Toeslagen Er is sprake van drie opties: A: bestaand beleid handhaven (kinderen tot 21 jaar met inkomsten niet tot inwonend bij de ouders rekenen). B: het in de meeste gemeenten gevoerde beleid (18 tot 20 jaar als inwonend beschouwend als er sprake is van een inkomen hoger dan 199, % van de gehuwdennorm) en meerderjarig met WSF en WTOS niet als inwonend te rekenen. C: een beleid dat inwonende kinderen, ongeacht leeftijd, nooit als inwonend bij hun ouders worden aangemerkt. De fracties van de CU, het CDA en de VVD kiezen voor B. De fractie van de SGP overweegt dit ook. De fractie van de SPA is voor A. Het Cliëntenplatform kiest voor A. Als jongeren moeten betalen, vragen zij zich af wat de stimulans is om te gaan werken. De portefeuillehouder heeft behoefte aan een aantal algemene uitgangspunten en denkt hierbij aan drie criteria: 1. passen binnen activerend beleid om te werken; 2. zo min mogelijk bureaucratie; 3. waar het kan, synchroon werken binnen de Drechtsteden. In tweede instantie nemen de fracties het volgende standpunt in: Optie A: de fracties van de CU, de SPA, de SGP (voorkeur gaat ernaar uit) en het CDA. Optie B: de fractie van de VVD.

4 - 4 - Verlagingen Er is sprake van drie opties: D: bestaand beleid handhaven (kinderen tot 21 jaar met inkomsten niet tot inwonend bij de ouders rekenen). E: het in de meeste gemeenten gevoerde beleid (18 tot 20 jaar als inwonend beschouwend als er sprake is van een inkomen hoger dan 199, % van de gehuwdennorm) en meerderjarig met WSF en WTOS niet als inwonend te rekenen. F: een beleid dat inwonende kinderen, ongeacht leeftijd, nooit als inwonend bij hun ouders worden aangemerkt. De volgende standpunten worden ingenomen: Optie D: de fracties van de CU, het CDA, de SPA en de SGP. Optie E: de fractie van de VVD. Het Cliëntenplatform kiest voor D. Maatschappelijke participatie ouderen De keus is een categorale of een individuele benadering. Alle fracties kiezen voor een categorale benadering. De fractie van de VVD kiest hiervoor vanwege de leeftijd voor de doelgroep. Op een vraag van het Cliëntenplatform geeft dhr. Bos aan dat de werkwijze ten opzichte van de huidige situatie hetzelfde blijft. Maaltijden Thuis Ingestemd wordt met het voorstel om de huidige regeling te handhaven. De fractie van de SPA stelt voor de regeling uit te breiden met de vergoeding van 1,-- aan degenen die in het restaurant eten. Met elkaar eten stimuleert de contacten. De fractie van de VVD pleit voor het organiseren van kookcursussen voor oudere mannen. Het Cliëntenplatform steunt het idee van de fractie van de SPA. Verstrekking van de maaltijden vindt plaats op basis van indicering. Een kookcursus heeft daarom geen effect. De portefeuillehouder merkt op dat de SWOA nog steeds kookcursussen organiseert. Dhr. Bos geeft aan na te gaan in hoeverre een regeling voor de euro is te realiseren. De portefeuillehouder ziet het activerende ervan wel in, maar het moet wel te organiseren zijn. Categoraal beleid chronisch zieken en gehandicapten. Men behoort tot de doelgroep als er sprake is van een situatie waarin langdurige thuiszorg wordt verricht of er sprake is van een arbeidsongeschiktheid van %. Vraag is nog wat onder langdurig moet worden verstaan. De portefeuillehouder acht 2 jaar een goede termijn. Er kan een bedrag van 150,-- tot 250,-- per jaar worden toegekend. Als de doelgroep gaat tot 120% van het bijstandsniveau dan ligt een bedrag van 150,-- in de rede. De fractie van het CDA is aanvankelijk voor 250,--, maar volgt later het voorstel. De fracties van de CU en de SGP stemmen in met het voorstel. De fractie van de SPA vraagt zich af hoe wordt omgegaan met het opzeggen van de thuiszorg vanwege de kosten. De fractie van de VVD stelt een collectieve ziektekostenverzekering voor. Het Cliëntenplatform informeert of onder langdurige thuiszorg ook de mantelzorg valt.

5 - 5 - De portefeuillehouder zegt dat het om een categorale regeling gaat. Het Rijk heeft er geld voor uitgetrokken. De gemeente moet de uitvoering regelen. Mantelzorg kan ook, mits er een indicatie is. Als dit niet het geval is, dan moet dat gebeuren. Om de armoedeval te voorkomen, wordt uitgegaan van 120%. Het aantal opzeggingen voor de thuiszorg valt mee. Het Cliëntenplatform vult nog aan dat er ook de mogelijkheid is dat de gemeente de kosten voor de thuiszorg voor haar rekening neemt. Bijzonder bijstandsbeleid schoolgaande kinderen Gedacht wordt aan op individuele basis daadwerkelijk gemaakte kosten te vergoeden. De commissie kan zich vinden in het voorstel. Wel vindt de fractie van de VVD dat kleine zaken (passer, driehoek, etc.) niet vergoed moeten worden. De portefeuillehouder geeft aan dat je dit laatste beter kan betrekken bij het drempelbedrag. Drempelbedrag De wet biedt de mogelijkheid om binnen een periode van 12 maanden de eerste 111,-- niet te vergoeden. In Dordrecht wordt een drempel van 50% gehanteerd. De drempel is op een aantal aspecten niet van toepassing. De fractie van het CDA vindt dat het drempelbedrag juist stimuleert erboven te komen. De fracties van de CU en de VVD kiezen voor de drempel van 50% (model Dordrecht). De fractie van de SPA is voor ruime toepassing van de wet, dus geen drempel. Het Cliëntenplatform heeft liever geen drempel. Voor de portefeuillehouder is het zowel een technisch als principieel punt. Hij wijst erop dat de samenhang van alle maatregelen moet worden bekeken. Op veel fronten is er sprake van een ruimhartig beleid. Ter voorkoming van kruimelwerk is het college voor een drempelbedrag van 55,50. De fracties van de CU, de SGP, de VVD en het CDA volgen de portefeuillehouder. De fractie van de SPA is er niet voor. Dhr. Bos geeft aan dat invoering van de drempel uitvoeringskosten met zich meebrengen. Alles moet steeds, elk jaar opnieuw, bekeken worden. De besparing via de drempel zal vrijwel wegvallen tegen de te maken uitvoeringskosten. De portefeuillehouder benadrukt nogmaals dat het om het totaal van het voorstel gaat. De voorzitter concludeert dat dit punt terug zal komen bij de vaststelling van de verordening. Iedereen heeft daarom nog voldoende tijd om erover na te denken. Aflossingstermijnen bij het verstrekken van leenbijstand De portefeuillehouder legt uit dat de huidige regeling (optie 1) niet zo goed is; hij adviseert optie 2, een termijn van 36 maanden. Optie 3 is gelijk aan 2 met een nuancering voor personen boven de 65 jaar. Voor optie 1 kiest de fractie van de CU. Voor optie 2 kiezen de fracties van het CDA en de SGP. Voor optie 3 kiest de fractie van de SPA. De fractie van de VVD moet hierover nog fractieoverleg plegen. Het Cliëntenplatform is voor optie 2. Na de mededeling van de portefeuillehouder dat optie 2 wat meer kost, maar minder

6 - 6 - bureaucratie met zich meebrengt, gaat de fractie van de CU ook over naar optie 2. De bepaling van de hoogte van de maximaal te verkrijgen leenbijstand bij her- of inrichting van een woning Voor complete inrichting worden standaardbedragen gebruikt. Bij echtscheiding wordt in principe slechts 50% van de norm vergoed. De fractie van de VVD moet nog fractieoverleg plegen; de overige fracties stemmen in met het voorstel. Aanpassing terug te betalen bedragen bij tussentijdse wijziging of beëindiging van de uitkering Het voorstel is om de cliënt dan met een schone lei te laten beginnen en het restant dan af te boeken. Op een vraag van de fractie van de CU geeft de portefeuillehouder aan dat het gaat om duurzaam werk. De fractie van de VVD moet nog fractieoverleg plegen; de overige fracties stemmen in met het voorstel. Overbruggingsbijstand Voorgesteld wordt om deze bijstand pas aan het eind van de bijstandsperiode terug te vragen. Dit heeft de instemming van de commissie. Tand G-pakket en overige ziekenfondsaangelegenheden Er is een regeling met Trias. Nader overleg is gaande of er nog andere voordelen zijn te behalen. Dit heeft de instemming van de commissie. Cliëntenparticipatie De huidige situatie is afgezet tegenover de regeling van de landelijke Cliëntenraad. Het Cliëntenplatform vindt de huidige situatie heel plezierig. Er behoeft niets te worden veranderd. Voor de commissie is dit aanleiding om hierover verder niet te discussiëren. 4. Ingekomen stukken en mededelingen C 04: Inspectie Werk en Inkomen; aanvulling jaarplan 2004 Inspectie Werk en Inkomen. C 11: De Drechtsteden; ter kennisname agenda Bestuurlijke commissie sociaal beleid 18 maart Bij de stukken zit o.a.: de begroting Bureau Leerplicht Drechtsteden 2004 en Intern is gemeld, dat er zowel van de zijde van de Drechtsteden als van de gemeente een aanpassing moet komen van de raming voor 2005; een voorstel om het project Allochtone Zelforganisaties niet op Drechtstedenniveau op te pakken; een notitie over de toekomst sociaal beleid in het Drechtsteden-landschap, inclusief gedachten, ideeën over en bijdragen aan het streefbeeld voor de Drechtsteden vanuit Sociaal. De fractie van de SPA merkt op dat uitbesteden misschien wel efficiënter is, maar ook duurder. Hoe wordt het tekort omgeslagen?

7 - 7 - Wethouder De Gruijter legt uit dat het bedrag in het voorstel niet goed is. Alblasserdam betaalt niet meer dan in het raadsbesluit heeft gestaan. Een deel van het tekort wordt wellicht bij het Rijk verhaald. Een ander deel kan door ook voor de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden te werken, daar worden verhaald. C 18: College; stand van zaken Breedtesportimpuls. De commissie besluit het onderwerp in het najaar opnieuw op de agenda te plaatsen en betrokkenen dan uit te nodigen om verslag te doen over het 1 e halfjaar 2004 en een doorkijk naar 2005 te geven. C 32: Inspectie Werk en Inkomen; sluiten regiokantoren per 1 maart C 33: Platform Arbeidsbeleid Rijnmond; nieuwsbrief nr. 9. C40: Da Vinci College; informatie Verder met VAVO. 5. Initiatieven uit de commissie a. Bespreking begroting 2005 programma Cultuur, recreatie en sport en programma Lokale economie, zorggedeelte In het kader van de begrotingsvoorbereiding 2005 worden bovenvermelde programma s besproken, waarbij de commissieleden in de gelegenheid zijn onderwerpen aan te dragen die in de verdere voorbereiding van de begroting meegenomen worden. Cultuur, recreatie en sport De fractie van de CU zou graag eerst de projecten Wipmolen en Bibliotheek gerealiseerd zien vóór ze met nieuwe voorstellen komen. De campers zijn door de Wipmolenvoorstellen in een ander daglicht komen te staan. De fractie van het CDA heeft geen nieuw beleid. Wel stellen ze voor ten behoeve van een nieuw zwembad, centraal in Alblasserdam, in de begroting 2005 financiële ruimte te maken. De fractie van de SPA adviseert ten aanzien van de Breedtesport meetbare effecten in te vullen. De fractie van de VVD vindt dat er genoeg op de rol staat. Zij hebben zorgen over de realisatie van het zwembad. Het gaat de fractie van de SGP thans te ver om zich op de wijze van de fractie van het CDA over het zwembad uit te spreken. Zij stellen voor het onderwerp kunst te bediscussiëren. Wellicht zou de zgn. 1%-regeling weer moeten worden geïntroduceerd voor investeringen, zoals de Wipmolen. Dit idee wordt gesteund door de fracties van de CU, het CDA en de SPA.

8 - 8 - Lokale economie onderdeel zorg Na de uitvoerige discussie over de WWB zijn er geen nieuwe punten voor de begroting Mededelingen van vertegenwoordigers in gemeenschappelijke regelingen, etc. Dhr. Ruikes, gemeentelijk vertegenwoordiger in het bestuur van de Stichting openbare bibliotheek, geeft de stand van zaken aan met betrekking tot de uitbreiding. Er is al vooroverleg met de buurt geweest. 7. Rondvraag Op een vraag van de fractie van het CDA of er al een nieuwe opbouwerker is benoemd, reageert wethouder De Gruijter bevestigend. Dit verslag moet nog worden vastgesteld. Aandachtspunten Onderwerp actie tijdstip 1. Aanpassing vervoersregeling, zodat bij een echtpaar beiden mee kunnen als er één nog geen 75 jaar is; idem ingeval van een WVGgeïndiceerde (19 jan 04) 2. Wat is er gedaan met de uitkomsten van de Wijkschouw Blokweer (19 jan 04) Wethouder De Gruijter Wethouder Dekker 3. Beleidsplan SWOA en Evaluatie Seniorenraad in één stuk voorbereiden voor een extra vergadering van de commissie op 12 mei (1 mrt 04) 4. Gebruik schoolpleinen: in de begroting 2005 een bedrag voor de kosten opnemen (1 mrt 04) 5. Gebruik van de Mijlpaal met bestuur/beheerder bespreken (1 mrt 04) 6. Brief over rookbeleid welzijnsinstellingen (1 mrt 04) 7. ENECO zal nagaan waarom de afrekening soms afwijkt van de opgegeven meterstanden (13 apr 04) Wethouder De Gruijter 12 mei 2004 Wethouder De Gruijter 14 juni 2004 Wethouder De Gruijter Wethouder De Gruijter ENECO

Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter. Mw. M.J.H. Barra-Leenheer Mw. L. Sundquest-van Solingen Dhr. A.C.C.M. Ruikes

Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter. Mw. M.J.H. Barra-Leenheer Mw. L. Sundquest-van Solingen Dhr. A.C.C.M. Ruikes Verslag raadscommissie Samenleving d.d.: 6 september 2004 Aanvang Einde Plaats : 19.30 uur : 22.00 uur : raadzaal Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter Dhr. O. Yilmaz Mw. M.J.H. Barra-Leenheer Mw. L. Sundquest-van

Nadere informatie

Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter. Mw. M.J.H. Barra-Leenheer Mw. L. Sundquest-van Solingen Dhr. A.C.C.M. Ruikes

Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter. Mw. M.J.H. Barra-Leenheer Mw. L. Sundquest-van Solingen Dhr. A.C.C.M. Ruikes Verslag raadscommissie Samenleving d.d.: 27 januari 2003. Aanvang Einde Plaats : 19.30 uur : 22.30 uur : raadzaal Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter Dhr. H.M. van der Zijden Mw. M.J.H. Barra-Leenheer

Nadere informatie

Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter

Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter Verslag raadscommissie Samenleving d.d.: 7 april 2003 Aanvang Einde Plaats : 18.45 uur : 21.35 uur : raadzaal Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter Dhr. O. Yilmaz Mw. M.J.H. Barra-Leenheer Mw. L. Sundquest-van

Nadere informatie

Aanwezig: Dhr. A.C.C.M. Ruikes voorzitter. Dhr. H.M. van der Zijden Dhr. R.P. Kooiman (** Dhr. J.H. Wesselius Mw. L. Sundquest-van Solingen

Aanwezig: Dhr. A.C.C.M. Ruikes voorzitter. Dhr. H.M. van der Zijden Dhr. R.P. Kooiman (** Dhr. J.H. Wesselius Mw. L. Sundquest-van Solingen Verslag raadscommissie Bestuur d.d.: 12 september 2002. Aanvang Einde Plaats : 19.30 uur : 22.45 uur : raadzaal Aanwezig: Dhr. A.C.C.M. Ruikes voorzitter Dhr. H.M. van der Zijden Dhr. R.P. Kooiman (**

Nadere informatie

Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter. Mw. M.J.H. Barra-Leenheer tot punt 3 Dhr. R. van Lavieren

Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter. Mw. M.J.H. Barra-Leenheer tot punt 3 Dhr. R. van Lavieren Verslag raadscommissie Samenleving d.d.: 3 april 2006 Aanvang Einde Plaats : 19.30 uur : 21.15 uur : raadzaal Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter Mw. M.J.H. Barra-Leenheer tot punt 3 Dhr. R. van Lavieren

Nadere informatie

Aanwezig: Dhr. A.C.C.M. Ruikes voorzitter. Dhr. R.P. Kooiman (alleen punt 1) Dhr. J.H. Wesselius

Aanwezig: Dhr. A.C.C.M. Ruikes voorzitter. Dhr. R.P. Kooiman (alleen punt 1) Dhr. J.H. Wesselius Verslag raadscommissie Bestuur d.d.: 18 november 2003 Aanvang Einde Plaats : 19.30 uur : 22.00 uur : raadzaal Aanwezig: Dhr. A.C.C.M. Ruikes voorzitter Dhr. A.L. Cardon Dhr. R.P. Kooiman (alleen punt 1)

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: BBVnummer: 108667 Raadsvoorstel: 109814 Portefeuillehouder: Maret Rombout Paraaf controller: Datum Paraaf Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter. Mw. M.J.H. Barra-Leenheer Mw. L. Sundquest-van Solingen Dhr. A.C.C.M. Ruikes

Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter. Mw. M.J.H. Barra-Leenheer Mw. L. Sundquest-van Solingen Dhr. A.C.C.M. Ruikes Verslag raadscommissie Samenleving d.d.: 14 oktober 2002. Aanvang Einde Plaats : 19.30 uur : 22.15 uur : raadzaal Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter Dhr. O. Yilmaz Mw. M.J.H. Barra-Leenheer Mw. L. Sundquest-van

Nadere informatie

Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter

Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter Verslag raadscommissie Samenleving d.d.: 11 oktober 2004 Aanvang Einde Plaats : 19.30 uur : 23.30 uur : raadzaal Aanwezig: Dhr. A.L. Cardon voorzitter Dhr. O. Yilmaz (bij punt 4a onderdeel Cultuur vertrokken)

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie WWB en WIJ 2009

Verordening cliëntenparticipatie WWB en WIJ 2009 Verordening cliëntenparticipatie WWB en WIJ Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Heemskerk Officiële naam regeling Verordening cliëntenparticipatie WWB en WIJ

Nadere informatie

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum Aan de gemeenteraad 13 december 2011 Onderwerp: Vaststelling Verordeningen wetswijzigingen WWB 2012 en de bijbehorende beleidsregels 1. Voorstel 1. Voorgesteld wordt om de Verordening Langdurigheidstoeslag

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Minimabeleidsplan Portefeuillehouder: H.G.Jumelet

Raadsvoorstel. Minimabeleidsplan Portefeuillehouder: H.G.Jumelet svoorstel Onderwerp: Minimabeleidsplan 2013-2014 Portefeuillehouder: H.G.Jumelet Participatie Kwaliteit Werk & Participatie A. Kiewiet, telefoon ((0591)68 56 21) Aan de gemeenteraad Voorgesteld besluit

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening

Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening De raad van de gemeente Leusden; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders gelezen van d.d. 27 mei 2008, nr 2008/5875: vindt het nodig dat er regels komen voor de manier waarop Wsw-geïndiceerden

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2004/308

Raadsvoorstel 2004/308 Raadsvoorstel 2004/308 Onderwerp Portefeuillehouder Raadsvergadering H. Tuning Datum 14 september 2004/25914 Inleiding Bij de parlementaire behandeling van de Wet werk en bijstand (WWB) is nadrukkelijk

Nadere informatie

Onderdeel raadsprogramma: Programma 6, zorg, welzijn en onderwijs Portefeuillehouder: Jan Burger

Onderdeel raadsprogramma: Programma 6, zorg, welzijn en onderwijs Portefeuillehouder: Jan Burger Raadsvergadering, 28 oktober 2014 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten Nr.: - Agendapunt: Voorbespreking Datum: 20 augustus 2014 Onderdeel raadsprogramma: Programma

Nadere informatie

Nota no claimcompensatie en eenmalige tegemoetkoming in de schoolkosten van 12 tot en met 17-jarigen, Minimabeleid, gemeente Helmond, 2007

Nota no claimcompensatie en eenmalige tegemoetkoming in de schoolkosten van 12 tot en met 17-jarigen, Minimabeleid, gemeente Helmond, 2007 Nota no claimcompensatie en eenmalige tegemoetkoming in de schoolkosten van 12 tot en met 17-jarigen, Minimabeleid, gemeente Helmond, 2007 1. Inleiding..... 2 2. Aanleiding..... 2 3. De juridische basis...

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 23 december 2004 Nr.: 04/47 Commissie Onderwerp : Samenleving : Verordening cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand Samenvatting In 1997 heeft de cliëntenparticipatie in het

Nadere informatie

Gescand archief. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Van Datum Pfh. Steller tel.nr. Programma Registratie nr. Stuk

Gescand archief. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Van Datum Pfh. Steller tel.nr.  Programma Registratie nr. Stuk Raadsvoorstel Gescand archief Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. Stuk Onderwerp college van B&W 4 november 2014 S.M. Brandligt Marleen van Prooijen 06-53641739

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017 Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017 De raad van de gemeente Ten Boer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 maart 2017 gelet op artikel 2.1.3, derde lid van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg No. 2007/JKNE/123168 Onderwerp: Regeling Adviesraad Wmo. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hardenberg; Overwegende dat het wenselijk is ten behoeve van de beleidsvorming en de uitvoering van de

Nadere informatie

GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN. voor de vergadering van burgemeester en wethouders. van 24 mei 2005. nummer 22

GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN. voor de vergadering van burgemeester en wethouders. van 24 mei 2005. nummer 22 GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN voor de vergadering van burgemeester en wethouders van 24 mei 2005 nummer 22 A.D. van den Bergh, Burgemeester J. de Gruijter, wethouder P.A. Zevenbergen, J.M. Dekker, H.H.

Nadere informatie

Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen

Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Werk en Inkomen Gemeente Hoogeveen 15 december 2004 Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 Huidig beleid 4 Kostensoorten 4 Hoogte kosten 5 Omvang van de doelgroep

Nadere informatie

De eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar willen we graag beginnen door u alle geluk en gezondheid toe te wensen!

De eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar willen we graag beginnen door u alle geluk en gezondheid toe te wensen! NIEUWSBRIEF SOCIALE ZEKERHEID JANUARI 2007 De eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar willen we graag beginnen door u alle geluk en gezondheid toe te wensen! In deze nieuwsbrief leest u eerst over de nieuwe

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 14 04/1100 Dienst: SZWH Afdeling: BOS Steller: A. Kiewiet ((0591) )

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 14 04/1100 Dienst: SZWH Afdeling: BOS Steller: A. Kiewiet ((0591) ) o~~çëîççêëíéä låçéêïéêéw Middelen chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Portefeuillehouder: H. Brummel Dienst: SZWH Afdeling: BOS Steller: A. Kiewiet ((0591)68 56 21) ^~å=çé=öéãééåíéê~~ç sççêöéëíéäç=äéëäìáí

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- 36 Burgerzaken 19 augustus 2009

agendanummer afdeling Simpelveld VI- 36 Burgerzaken 19 augustus 2009 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI 36 Burgerzaken 19 augustus 2009 onderwerp Verordeningen en beleidsregels Kompas Inleiding Bij brief van 24 april jl. verzoekt het bestuur van Kompas het

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Leusden Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Leusden 2017

Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Leusden Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Leusden 2017 Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Leusden 2017 De raad van de gemeente Leusden; heeft het voorstel van burgemeester en wethouders dd. 1 augustus 2017, zaaknummer L140681, gelezen;

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt: 9. Onderwerp: WWB Portefeuillehouder: wethouder I.T.J.M. Wolsing

Raadsvoorstel. Agendapunt: 9. Onderwerp: WWB Portefeuillehouder: wethouder I.T.J.M. Wolsing Raadsvoorstel Agendapunt: 9 Onderwerp: WWB Portefeuillehouder: wethouder I.T.J.M. Wolsing Samenvatting: Per 1 januari is de WWB aangescherpt en is de Wet investeren in jongeren (WIJ) komen ter vervallen.

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0001093* 15.0001093 Raadsvergadering: 12-3-2015 Voorstel: Agendapunt: Onderwerp Verordeningen individuele inkomenstoeslag en individuele studietoeslag

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Aanpassing bijstandsbeleid / compensatie van de Wtcg en Cer

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Aanpassing bijstandsbeleid / compensatie van de Wtcg en Cer COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Aanpassing bijstandsbeleid / compensatie van de Wtcg en Cer Te besluiten om 1. Het minimabeleid met ingang van 1 januari 2015 aan te passen door wijziging van de richtlijnen;

Nadere informatie

MEMO van college aan de raad

MEMO van college aan de raad MEMO van college aan de raad datum : 17 januari 2012 aan : Gemeenteraad van : College onderwerp : Wijzigingen WWB per 01-01-2012 Portefeuillehouder :Janina Luttik-Swart Inlichtingen bij : Eline van Braak

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet. Gemeente Kerkrade

Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet. Gemeente Kerkrade Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet Gemeente Kerkrade 2015 Vastgesteld door de raad van de gemeente Kerkrade in zijn vergadering van 17 december 2014 (raadsbesluit 14Rb096) Verordening Cliëntenparticipatie

Nadere informatie

Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein

Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein Datum: dinsdag 19 juni 2018 Aanvangstijd: 20:00 uur Eindtijd: 21.48 uur Locatie: Raadszaal gemeentehuis van Huizen Aanwezig: Voorzitter en commissiegriffier

Nadere informatie

Aanwezig: Dhr. A.C.C.M. Ruikes voorzitter. Dhr. H.M. van der Zijden Dhr. R.P. Kooiman Dhr. J.H. Wesselius

Aanwezig: Dhr. A.C.C.M. Ruikes voorzitter. Dhr. H.M. van der Zijden Dhr. R.P. Kooiman Dhr. J.H. Wesselius Verslag raadscommissie Bestuur d.d.: 3 december 2002 Aanvang Einde Plaats : 20.15 uur : 22.15 uur : raadzaal Aanwezig: Dhr. A.C.C.M. Ruikes voorzitter Dhr. H.M. van der Zijden Dhr. R.P. Kooiman Dhr. J.H.

Nadere informatie

Tekstuitgave van de Verordening Cliëntenparticipatie

Tekstuitgave van de Verordening Cliëntenparticipatie Tekstuitgave van de Verordening Cliëntenparticipatie De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 15 september 2009; b e s l u i t : de Verordening

Nadere informatie

vastgesteld /openbaar

vastgesteld /openbaar vastgesteld 02-11-2009/openbaar VERSLAG van de vergadering van de Bestuurscommissie Sociale Dienst Drechtsteden van 5 oktober 2009 Aanwezig: De heer H. Spigt Gemeente Dordrecht De heer A. Cardon Gemeente

Nadere informatie

Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken

Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 4 februari 2014

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 6 juli 2017.

Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Omschrijving van het Besluit voorstel 1 Opening en mededelingen. Mevrouw Fernhout (VVD)heeft zich afgemeld voor deze vergadering. Dhr. Waaijenberg heeft aangegeven verlaat

Nadere informatie

SOCIAAL DOMEIN bezuinigingen

SOCIAAL DOMEIN bezuinigingen SOCIAAL DOMEIN bezuinigingen Presentatie voor de commissie Maatschappelijk Ontwikkeling op 3 oktober 2011 door wethouder(s) Visser & Turnhout- v.d. Bosch 1 Agenda 1. Opening en toelichting wethouder Kees

Nadere informatie

UITKOMSTEN. Onderwerp : Themavergadering AVS Maatschappelijke Ontwikkeling d.d. 12 januari Nummer Onderwerp Actie

UITKOMSTEN. Onderwerp : Themavergadering AVS Maatschappelijke Ontwikkeling d.d. 12 januari Nummer Onderwerp Actie UITKOMSTEN Onderwerp : Themavergadering AVS Maatschappelijke Ontwikkeling d.d. 12 januari 2011. Nummer Onderwerp Actie 11-01-01 Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen

Nadere informatie

I org MBANSZ Nr Gewijzigde versie Houten, 4 september 2012 xxx Onderwerp:

I org MBANSZ Nr Gewijzigde versie Houten, 4 september 2012 xxx Onderwerp: Raadsvoorstel *2012-056* I org.00000714 MBANSZ Nr. 2012-056 Gewijzigde versie Houten, 4 september 2012 xxx Onderwerp: Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet afschaffing huishoudinkomenstoets

Nadere informatie

Verslag raadscommissie Bestuur d.d.: 14 februari Aanwezig: Dhr. A.J. Zwaan voorzitter. Dhr. R. van Lavieren. Dhr. J.H.

Verslag raadscommissie Bestuur d.d.: 14 februari Aanwezig: Dhr. A.J. Zwaan voorzitter. Dhr. R. van Lavieren. Dhr. J.H. Verslag raadscommissie Bestuur d.d.: 14 februari 2012 Aanvang Einde Plaats : 20.45 uur : 21.50 uur : burgerzaal Aanwezig: Dhr. A.J. Zwaan voorzitter Afwezig: Dhr. R. van Lavieren Dhr. O. Yilmaz Dhr. J.H.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorstel:

Raadsvoorstel. Voorstel: Raadsvoorstel Vergadering : 29 september 2005 Nummer : Raad 2005/087 Datum voorstel : 31 augustus 2005 Primaathouder Onderwerp : Jack t Lam 078 69 21 318 jack.t.lam@alblasserdam.nl : Waard norm Voorstel:

Nadere informatie

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-25274240 - email: wmoraad@oss.nl

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-25274240 - email: wmoraad@oss.nl Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-25274240 - email: wmoraad@oss.nl Datum 23 november 2014 Kenmerk WMOR14016 /AvO/DvL/BN/JG Aan het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 16 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 16 ONDERWERP Zweypfenning, Erwin WIZ S2 RAD: RAD130626 2013-06-26T00:00:00+02:00 BW: BW130521 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 26 juni 2013 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling Raadsnummer 07. R205$. OOI Inboeknummer opbstoosbb Beslisdatum BSP B april 2007 Dossiernummer yrq.qs6 OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele

Nadere informatie

Voerendaal, d.d. 25 september 2006 Nummer 2006/8/10 Portefeuillehouder H.M.H. Bressers Sector

Voerendaal, d.d. 25 september 2006 Nummer 2006/8/10 Portefeuillehouder H.M.H. Bressers Sector G e m e e n t e V o e r e n d a a l Voerendaal, d.d. 25 september 2006 Nummer 2006/8/10 Portefeuillehouder H.M.H. Bressers Sector Bedrijfsvoering Programma Openbare ruimte als visitekaartje Product Werk,

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 11 december 2011 en bij het secretariaat ingeboekt op 12 december onder nummer

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 11 december 2011 en bij het secretariaat ingeboekt op 12 december onder nummer Dossiernummer 2011 075 OORDEEL Verzoekster Mevrouw S. C. namens haar ouders: de heer en mevrouw I. C. te Hengelo. Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 11 december 2011 en bij het secretariaat

Nadere informatie

Vergadernotitie voor de Adviescommissie Werk, Zorg en Inkomen van 18 februari 2009

Vergadernotitie voor de Adviescommissie Werk, Zorg en Inkomen van 18 februari 2009 datum 3 februari 2009 Steller I. van Montfoort Telefoonnummer 6396791 Email ie.van.montfoort@drechtsteden.nl portefeuillehouder BC J. Lavooi Vergadernotitie voor de Adviescommissie Werk, Zorg en Inkomen

Nadere informatie

VOORGESCHIEDENIS / WAT IS ER AAN DE HAND?

VOORGESCHIEDENIS / WAT IS ER AAN DE HAND? Aan de Raad Made, 13 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 14 Onderwerp: Modernisering Wet sociale werkvoorziening (Wsw) Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: M. Vos - Kroeze Ambtelijke

Nadere informatie

Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Eenmalige uitkering 2004 BESLUITEN

Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Eenmalige uitkering 2004 BESLUITEN Behoudens advies van de commissie SWMG Aanbiedingsformulier Onderwerp Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Eenmalige uitkering 2004 In te vullen door afdeling Bestuursondersteuning Ontwerper Parafanten

Nadere informatie

Besluitenlijst van de adviescommissie voor Inwonerszaken d.d.12 juni 2002

Besluitenlijst van de adviescommissie voor Inwonerszaken d.d.12 juni 2002 Besluitenlijst van de adviescommissie voor Inwonerszaken d.d.12 juni 2002 Aanwezig Voorzitter : De heer W.M. Dijkstra Secretaris : De heer J.W.C.J.M. de Kort (i.p.v. de heer M.J.P.M. Post) Leden : De heer

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk De gemeenteraad 8 maart 2012 Beantwoording vragen College van burgemeester en wethouders 111914 Controller Directie Paraaf Datum Bijlagen

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Onderwerp Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr. 2012-004 Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel 23 december 2011 Opiniërende raad 31

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Vergadering van : 30 juni 2009 Agendanummer : 7 Onderwerp : Langdurigheidstoeslag WWB Programma : Zorgzaam Dantumadiel

RAADSVOORSTEL. Vergadering van : 30 juni 2009 Agendanummer : 7 Onderwerp : Langdurigheidstoeslag WWB Programma : Zorgzaam Dantumadiel RAADSVOORSTEL Vergadering van : 30 juni 2009 Agendanummer : 7 Onderwerp : Langdurigheidstoeslag WWB Programma : Zorgzaam Dantumadiel Voorstel: 1. Vaststellen van de Verordening Langdurigheidstoeslag WWB

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht REKENKAMERCOMMISSIE De rekenkamercommissie Stichtse Vecht, gelet op artikel 8 van de van de Verordening Rekenkamercommissie gemeente Stichtse Vecht; BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 18 september 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 22 september 2008 onder nummer 69-2008.

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 18 september 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 22 september 2008 onder nummer 69-2008. Dossiernummer 69-2008 OORDEEL Verzoeker Mevrouw W. Hengelo Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 18 september 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 22 september 2008 onder nummer 69-2008.

Nadere informatie

Stukken ter bespreking, opinievorming, etc., vooralsnog niet gericht op advisering aan PS

Stukken ter bespreking, opinievorming, etc., vooralsnog niet gericht op advisering aan PS Provinciale Staten Agenda SI Commissie : Sociale Infrastructuur Datum commissievergadering : 27 april 2005 Aanvangstijd en locatie : 9.30 uur 13.00 uur, 2 e koffiekamer, Dreef 3 Haarlem Commissievoorzitter

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 7-10-2014 Nummer voorstel: 2014/67 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

Datum vergadering: Nota openbaar: Ja

Datum vergadering: Nota openbaar: Ja Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT01753 Datum vergadering: Nota openbaar: Ja 2? MEI 20Í4 Onderwerp: Planning aanpassing minimabeleid Advies:» Kennisnemen van deze nota» Instemmen met de

Nadere informatie

Ter advisering aan de gemeenteraad voor de. commissievergadering van 14 juni 2017

Ter advisering aan de gemeenteraad voor de. commissievergadering van 14 juni 2017 Nummer Directie Dienst BD2017-007547 directie sb rve participatie Raadscommissie voor Werk, Participatie en Inkomen, Armoede, Coördinatie 3d, Economie, voor de commissievergadering van 14 juni 2017 Portefeuille

Nadere informatie

Bijlage 1 Overzicht besluitvorming Zuiderzeelijn

Bijlage 1 Overzicht besluitvorming Zuiderzeelijn Bijlage 1 Overzicht besluitvorming Zuiderzeelijn 1998 Kabinet - Verslag Algemeen Overleg 16-4-1998, kamerstuk 25017, nr. 9 Naar aanleiding van aanbeveling van Commissie Langman om de mogelijkheden van

Nadere informatie

Verordening langdurigheidstoeslag WWB gemeente Kaag en Braassem 2012.

Verordening langdurigheidstoeslag WWB gemeente Kaag en Braassem 2012. De raad van de gemeente Kaag en Braassem; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 31 juli 2012; gelet op de artikelen 8, 1 e lid, onder d, 2 e lid, onder b en 36 van de Wet werk en bijstand;

Nadere informatie

Agendapunt. Weth. mw. Overduin-Biesma

Agendapunt. Weth. mw. Overduin-Biesma B&W voorstel Agendapunt Nummer Onderwerp Tussentijdse evaluatie Integraal beleidskader Activerend minimabeleid 2015-2018 Ambtenaar Afdeling Telefoonnummer F. Dieleman Economie en Werk (0318) 538690 Paraaf

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer)

Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer) Vergadering : 16 mei 2006 Agendanummer: 7 Status: hamerstuk Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer) Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Aanvullend

Nadere informatie

Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 13-03-2008

Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 13-03-2008 Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 13-03-2008 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raadscommissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën d.d.

Nadere informatie

E E R H U C3 O W A A R D

E E R H U C3 O W A A R D Raadsvergadsrlng: 2 1 APR 2QQI j R c-?!uit: e 5v>\ oy>\c-.^ c '~^, x yu Vc\ a -/ -J A< ~L\ (Vc.-:sto!n!j'nn-Fr:_, E E R H U C3 O W A A R D J ~"0' ^ *"* KJ Agendanr. Voorstelnr. Onderwerp 5 2008-038 Verordening

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2008 2009 31 317 Wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Wet werk en bijstand in verband met het verstrekken van een uitkering aan mantelzorgers

Nadere informatie

Dhr. Swaans (VVD) De heer W. Couwenberg (lijst Couwenberg) kennisgeving)

Dhr. Swaans (VVD) De heer W. Couwenberg (lijst Couwenberg) kennisgeving) Opgemaakt door Mevr. M. Steenbergen Aanwezig De heer J. van Gulik, (voorzitter) en de heren G. v. Ostaden (SP), G. v.d. Put (PvdA), M. v. Oosterwijk (PAG), S.Sperber (CDA), J. Swaans (VVD). r dhr. Van

Nadere informatie

Beslispunt: 1. Verordening cliëntenraad sociale zekerheid gemeente Woudrichem 2010 vast te stellen.

Beslispunt: 1. Verordening cliëntenraad sociale zekerheid gemeente Woudrichem 2010 vast te stellen. VOORSTEL AAN DE RAAD Onderwerp Samenvatting, doel en beslispunten Toelichting Verordening Cliëntenraad sociale zekerheid Op 1 oktober 2009 is de Wet investering in jongeren (WIJ) ingegaan. De WIJ schrijft

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 57187 Datum : 3 juni 2014 Programma : Blad : 1 van 7 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M. van Beukering-Huijbregts

Nadere informatie

MPGR GR Aan de Drechtraad Postbus AP DORDRECHT. Dordrecht, 10 juni 2013

MPGR GR Aan de Drechtraad Postbus AP DORDRECHT. Dordrecht, 10 juni 2013 SP DORDRECHT 1 1I 1 MPGR32013061209110050 GR3 12.06.2013 0050 g k 5 Usik M er wedestr aat 275 3313 GT DORDRECHT spil Aan de Drechtraad Postbus 619 3300 AP DORDRECHT Dordrecht, 10 juni 2013 Onderwerp: meev

Nadere informatie

Beleidsregel Bonus Vrijwilligerswerk (nieuw vastgesteld op: 11 januari 2012 en gewijzigd op: 7 februari 2013 en 5 september 2013)

Beleidsregel Bonus Vrijwilligerswerk (nieuw vastgesteld op: 11 januari 2012 en gewijzigd op: 7 februari 2013 en 5 september 2013) Beleidsregel Bonus Vrijwilligerswerk (nieuw vastgesteld op: 11 januari 2012 en gewijzigd op: 7 februari 2013 en 5 september 2013) Artikel 1 1. De meerderjarige belanghebbende jonger dan de pensioengerechtigde

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomst van de Cliëntenraad Participatiewet op 14 april 2016.

Verslag van de bijeenkomst van de Cliëntenraad Participatiewet op 14 april 2016. Verslag van de bijeenkomst van de Cliëntenraad Participatiewet op 14 april 2016. Aanwezig: Alphons Olthof(voorzitter); Truus Sieders-Wassink; Maria Rosa Schellevis; Annie Ligtenbarg; Dorine Wes-Meinders;

Nadere informatie

Aanwezig: Dhr. A.C.C.M. Ruikes voorzitter. Dhr. J.H. Wesselius Dhr. mr. A. Boele Dhr. P.C. van Wermeskerken

Aanwezig: Dhr. A.C.C.M. Ruikes voorzitter. Dhr. J.H. Wesselius Dhr. mr. A. Boele Dhr. P.C. van Wermeskerken Verslag raadscommissie Bestuur d.d.: 22 september 2005 Aanvang Einde Plaats : 19.30 uur : 23.00 uur : raadzaal Aanwezig: Dhr. A.C.C.M. Ruikes voorzitter Dhr. A.L. Cardon Dhr. J.H. Wesselius Dhr. mr. A.

Nadere informatie

Themavergadering over sociale verzekeringen en WMO van de Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling d.d. 28 maart 2011. Nummer Onderwerp Actie

Themavergadering over sociale verzekeringen en WMO van de Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling d.d. 28 maart 2011. Nummer Onderwerp Actie UITKOMSTEN Onderwerp: Themavergadering over sociale verzekeringen en WMO van de Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling d.d. 28 maart 2011 Nummer Onderwerp Actie Opening en mededelingen De voorzitter

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Samenwerkingsverband werk en inkomen (Swi)

Verordening Cliëntenparticipatie Samenwerkingsverband werk en inkomen (Swi) Verordening Cliëntenparticipatie Samenwerkingsverband werk en inkomen (Swi) De raad van de gemeente.. ; Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders: Gelet op artikel 147, eerste

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Burgerzaken 21 april 2010

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Burgerzaken 21 april 2010 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI Burgerzaken 21 april 2010 onderwerp Verordeningen Kompas Inleiding Op 1 april jl. ontvingen wij van Kompas de volgende documenten: Jaarverslag en jaarrekening

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'.

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'. gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder S. Bak Collegevergadering 2 juli 2013 Inlichtingen Rob Kouwenhoven Registratienummer 2013.0050749 1. Samenvatting Wat willen we bereiken?

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

De gewijzigde verordeningen vervangen de Tijdelijke regels aanscherping WWB die in december door uw raad zijn vastgesteld.

De gewijzigde verordeningen vervangen de Tijdelijke regels aanscherping WWB die in december door uw raad zijn vastgesteld. Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/05525 Datum : 28 februari 2012 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en Bureau Beckers.

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en Bureau Beckers. Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en B. Inleiding In de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) wordt genoemd dat er tussen de cliëntenraad en B een samenwerkingsovereenkomst moet zijn.

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis Datum: 23 januari 2014 Onderwerp: Wmo beleidsplan 2012-2015; tussentijdse evaluatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis Datum: 23 januari 2014 Onderwerp: Wmo beleidsplan 2012-2015; tussentijdse evaluatie BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 23 januari 2014 Onderwerp: Wmo beleidsplan 2012-2015; tussentijdse evaluatie Voorzitter: dhr. J.A. van Eck Griffie: mw. A.J. van Wees (locogriffier) Leden: Mw.

Nadere informatie

GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE afdoening:

GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE afdoening: reg.nummer: GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE Ingekomen: afdoening: datum: weeklijst/volgnr.: notulen/volgnr.: paraaf: Collegebesluit: ONDERWERP : Vergoeding kosten aan chronisch zieken en gehandicapten

Nadere informatie

De heer A. Bogerd, directeur van Stichting Syndion; De dames P. van Loon en G. Platerink van het Steunpunt Vrijwilligerswerk.

De heer A. Bogerd, directeur van Stichting Syndion; De dames P. van Loon en G. Platerink van het Steunpunt Vrijwilligerswerk. Besluiten en afsprakenlijst van de vergadering van het Platform Maatschappelijke Verkenning (PMV) op donderdag 5 februari 2003 van 20.00 tot 22.45 uur in de raadzaal. Aanwezig: Voorzitter: De heer R. V.

Nadere informatie

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN De raad van de gemeente... overwegende dat er een verordening adviesraad sociaal domein moet komen, gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 derde

Nadere informatie

MEMO. Voorafgaande aan de eerste termijn van de algemene beschouwingen zijn de volgende hamerstukken geagendeerd:

MEMO. Voorafgaande aan de eerste termijn van de algemene beschouwingen zijn de volgende hamerstukken geagendeerd: MEMO Aan Van : Gemeenteraad : Griffie, H. Sepers Betreft : Begroting 10 november 2016 Datum : 4 november 2016 Beste raadsleden, Op donderdag 10 november staat de raadsvergadering in het teken van de begroting.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen JANUARI, 2010 In deze nieuwsbrief wordt u geïnformeerd over de volgende onderwerpen: de individuele bijzondere bijstand; de categoriale bijzondere bijstand;

Nadere informatie

te DE Afdeling Auteur Datum

te DE Afdeling Auteur Datum Inhoud: Wijzigingsverordening Aan College van Burgemeester en Wethouders Registratiedat. Registratienr II 1 5. 0 0 0 7 5 9 0 te DE Afdeling Werk, en Zorg Relatie RAADPLEEGBAAR NA BESLUIT [ Ja Nee ] Advies

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Verordening Wsw-raad

Nota van B&W. Onderwerp Verordening Wsw-raad Onderwerp Verordening Wsw-raad Nota van B&W Portefeuille H. van der Molen Auteur Dhr. P. Haker Telefoon 5114039 E-mail: phaker@haarlem.nl Reg.nr. SZW/BB/2008/84084 Bijlage A B & W-vergadering van 13 mei

Nadere informatie

Donderdag 1 september a.s. om uur in de Raadzaal stadhuis. Agenda (versie 23 augustus)

Donderdag 1 september a.s. om uur in de Raadzaal stadhuis. Agenda (versie 23 augustus) Leiden, 23 augustus 2005 Aan de leden, Namens de voorzitter van de raadscommissie Sociale frastructuur nodig ik u uit voor een vergadering op Donderdag 1 september a.s. om 20.00 uur in de Raadzaal stadhuis.

Nadere informatie

Openbaar advies B en W Welzijn Sociale zaken en werkgelegenheid

Openbaar advies B en W Welzijn Sociale zaken en werkgelegenheid Openbaar advies B en W Welzijn Sociale zaken en werkgelegenheid registratienummer 2003001074 opsteller advies H. Roodenburg telefoonnummer 010-5931531 paraaf chef/sectorhoofd paraaf sectorcontroller medeparaaf

Nadere informatie

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Datum: 8 december 2011 Aanvang: 20:00 uur Einde: 23:30 uur Vergaderlocatie: Raadzaal, raadhuis Voorzitter: Carlo van Esch

Nadere informatie

Agenda commissie. Aan de leden van de commissie Algemene Bestuurlijke Aangelegenheden van de gemeente S t r i j e n. Geachte commissieleden,

Agenda commissie. Aan de leden van de commissie Algemene Bestuurlijke Aangelegenheden van de gemeente S t r i j e n. Geachte commissieleden, Agenda commissie Aan de leden van de commissie Algemene Bestuurlijke Aangelegenheden van de gemeente S t r i j e n Kenmerk : MB/ Onderwerp : Agenda vergadering Strijen, 26 augustus 2010 Geachte commissieleden,

Nadere informatie

Besluit V038. De raad van de gemeente Zeewolde,

Besluit V038. De raad van de gemeente Zeewolde, Nummer V038 De raad van de gemeente Zeewolde, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 16 maart 2010; gelet op artikel 47 van de Wet werk en bijstand (Wwb), artikel 42 van de Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

De raden van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk, ieder voor zover bevoegd,

De raden van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk, ieder voor zover bevoegd, De raden van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk, ieder voor zover bevoegd, gelezen de voorstellen van burgemeesters en wethouders van.. (datum); gelet op artikel 47 van de Participatiewet;

Nadere informatie

Jaarverslag Participatieraad Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Zaken Leidschendam Voorburg 2008

Jaarverslag Participatieraad Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Zaken Leidschendam Voorburg 2008 Jaarverslag Participatieraad Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Zaken Leidschendam Voorburg 2008 Vaststelling De Participatieraad Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Zaken Leidschendam-Voorburg

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; De raad van de gemeente Loppersum; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijke arbeidsongeschikte

Nadere informatie

Vergadering van : 24 april 2012. Onderwerp : Toeslagen- en Maatregelverordening WWB 2012

Vergadering van : 24 april 2012. Onderwerp : Toeslagen- en Maatregelverordening WWB 2012 Raadsbesluit Vergadering van : 24 april 2012 Agendanummer : 11b Onderwerp : Toeslagen- en Maatregelverordening WWB 2012 Programma : Met elkaar voor elkaar / R. Dijksterhuis De raad van de gemeente DANTUMADIEL;

Nadere informatie