De eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar willen we graag beginnen door u alle geluk en gezondheid toe te wensen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar willen we graag beginnen door u alle geluk en gezondheid toe te wensen!"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF SOCIALE ZEKERHEID JANUARI 2007 De eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar willen we graag beginnen door u alle geluk en gezondheid toe te wensen! In deze nieuwsbrief leest u eerst over de nieuwe normbedragen van de Wet werk en bijstand per 1 januari Daarna wijzen we u graag nogmaals op een aantal regelingen die Zorg en Werk uitvoert: - de bijzondere bijstand, - de regeling voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen 2006 die nog tot 16 april 2007 aangevraagd kan worden en - de regeling voor minima met schoolgaande kinderen. We sluiten de nieuwsbrief af met een bericht over onze Cliëntenraad Sociale Zekerheid. Deze nieuwsbrief is ook beschikbaar via de website van de gemeente Oosterhout: Inhoud Zo zit het met bijstand Bijzondere bijstand Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen 2006 (herhaald bericht) Minima met schoolgaande kinderen (herhaald bericht) Word lid van de Cliëntenraad Sociale Zekerheid! Zo zit het met bijstand Elk jaar wordt in januari en juli de hoogte van het wettelijk minimumloon opnieuw vastgesteld. Als gevolg hiervan zijn ook de normbedragen van de Wet werk en bijstand veranderd. Hieronder vindt u de bedragen per 1 januari Hoogte van de uitkering (Wet werk en bijstand) 18 tot 21 jaar Basisnorm per maand, inclusief vakantietoeslag Alleenstaanden 213,72 Alleenstaande ouders 461,09 Gehuwden en samenwonenden, beiden jonger dan 21 jaar zonder kinderen 427,44 met kinderen 674,81 Eén van beiden jonger dan 21 jaar zonder kinderen 832,15 met kinderen 1.079,52 21 tot en met 64 jaar Alleenstaanden 618,43 Alleenstaande ouders 865,80 Gehuwden en 1.236,86 samenwonenden 21 tot en met 64 jaar, verblijvend in een inrichting Alleenstaanden 275,42 Alleenstaande ouders 275,42 Gehuwden en samenwonenden 428,41

2 Maximale toeslag 247,37 Vanaf 65 jaar Alleenstaanden 944,86 Alleenstaande ouders 1.163,67 Gehuwden en samenwonenden beiden 65 jaar of ouder 1.295,10 één van beiden jonger 1.295,10 dan 65 jaar Het vakantiegeld kunt u berekenen door van de basisnorm 4,9% te nemen. Voorbeeld: 4,9% van 213,72 (basisnorm alleenstaande van 18 tot 21 jaar) is 10,47. Dit bedrag van 10,47 wordt maandelijks gereserveerd en elk jaar in juni uitbetaald. Toeslag Wanneer u alleenstaande of alleenstaande ouder bent en u kunt aantonen dat u met niemand uw (woon-)kosten kunt delen, dan heeft u recht op de maximale toeslag. Deze bedraagt 20% van het wettelijk minimumloon. Als u bepaalde (woon-)kosten wél met een ander kunt delen, bijvoorbeeld omdat u met meer mensen in één huis woont, dan krijgt u een toeslag van 10% van het wettelijk minimumloon. Heeft u geen woonkosten, dan krijgt u geen toeslag. Bent u gehuwd of woont u samen en kunt u de (woon-)kosten met nog een ander delen, dan kan de basisnorm worden verlaagd. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u een inwonend kind van 18 jaar of ouder heeft met een eigen inkomen of als u een kamer verhuurt. De regels rond toeslagen en verlagingen zijn vastgesteld in de gemeentelijke Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand. Vermogensgrenzen Niet al het vermogen (bezittingen -/- schulden) hoeft te worden aangesproken voordat u voor bijstand in aanmerking komt. Hieronder vindt u de vermogensgrenzen per 1 januari Alleenstaanden 5.245,00 Alleenstaande ouders ,00 Gehuwden en samenwonenden ,00 Hoogte van de uitkering (IOAW-IOAZ) Alleenstaanden van 23 jaar of ouder 1.083,13 Alleenstaande ouders van 21 jaar of ouder 1.282,72 Gehuwden en samenwonenden, beide partners 1.396,74 21 jaar of ouder Voor jongere personen gelden lagere bedragen. De bedragen van de IOAW-IOAZ zijn bruto per maand en inclusief vakantiegeld. Het vakantiegeld wordt in juni uitbetaald. Uitbetaling De uitkering wordt maandelijks achteraf uitbetaald. Bij gehuwden en samenwonenden ieder voor de helft. Alleen op verzoek wordt de uitkering in zijn geheel uitbetaald aan één van beiden. Bijzondere bijstand Soms kunt u te maken krijgen met bijzondere kosten die u niet zelf kunt betalen. Het is goed om te weten dat de gemeente u in zo n geval misschien kan helpen.

3 De Wet werk en bijstand (WWB) is er om u te ondersteunen bij het vinden van betaald werk en om u een maandelijkse uitkering voor levensonderhoud te verstrekken als u daar tijdelijk op aangewezen bent. Deze maandelijkse uitkering heet algemene bijstand. Daarnaast kunt u ook bij Zorg en Werk een beroep doen op bijzondere bijstand. Wanneer bijzondere bijstand? U heeft recht op bijzondere bijstand als: er in uw geval bijzondere omstandigheden zijn; die leiden tot noodzakelijke kosten; die u niet uit uw eigen middelen (inkomen en vermogen) kunt betalen en die u niet van een andere instantie (bijvoorbeeld uw zorgverzekeraar) krijgt vergoed. Drempelbedrag Zorg en Werk hanteert voor bijzondere bijstand een drempelbedrag van 50,00. Als de kosten lager zijn dan dit bedrag, dan wordt uw aanvraag afgewezen. U kunt de kosten wel opsparen voor het geval u binnen 12 maanden met meer bijzondere kosten te maken krijgt! Voor alle inwoners! Alle inwoners van Oosterhout met een inkomen op of rond het minimumniveau en geen of weinig eigen vermogen, kunnen een beroep doen op bijzondere bijstand. U hoeft dus niet per se een maandelijkse uitkering voor levensonderhoud van Zorg en Werk te ontvangen! Draagkracht Voor uw recht op bijzondere bijstand en de hoogte daarvan, is uw draagkracht van belang. Dit is het deel van uw eigen inkomen en vermogen, waarmee u zelf de kosten moet kunnen betalen. U krijgt geen bijzondere bijstand als uw draagkracht uit inkomen of vermogen voldoende is om de kosten te kunnen betalen. In Oosterhout gelden onderstaande regels voor de bepaling van uw draagkracht. Met draagkrachtinkomen wordt het (gezins-)inkomen bedoeld voorzover dit meer bedraagt dan het geldende minimumniveau: een draagkrachtinkomen tot en met 1.000,00 per jaar wordt geheel vrijgelaten; over een draagkrachtinkomen van 1.000,01 tot en met 2.750,00 wordt 35% als draagkracht aangemerkt; over een draagkrachtinkomen vanaf 2.750,01 wordt 50% als draagkracht aangemerkt. Wat betreft het vermogen gelden in Oosterhout de grenzen uit de Wet werk en bijstand (zie het overzicht met vermogensgrenzen hierboven). Hierop geldt echter een uitzondering bij de verlening van bijzondere bijstand in de kosten van duurzame gebruiksgoederen. Voor deze kosten geldt een lagere vermogensgrens van 1.500,00. Maatwerk Uw recht op bijzondere bijstand en de hoogte daarvan worden individueel vastgesteld. Dit houdt in dat steeds wordt bekeken of de kosten in uw geval bijzonder en noodzakelijk zijn en of er verplichtingen aan de bijzondere bijstand worden verbonden. Voor welke kosten Zorg en Werk bijzondere bijstand verleent, is dus niet zonder meer aan te geven. Dit hangt altijd van uw individuele omstandigheden af. Enkele voorbeelden zijn wel te noemen: eigen bijdrage voor medicijnen, eigen bijdrage voor rechtshulp, eigen bijdrage voor voorschool en woonkosten als u geen toereikend beroep kunt doen op een huurtoeslag.

4 Waar aanvragen? U kunt zonder afspraak langskomen bij balie 11 in het stadhuis. Balie 11 is op maandag tot en met donderdag bereikbaar van 9.00 tot uur, op donderdagavond ook van tot uur en op vrijdag van 9.00 tot uur. Het telefoonnummer is (0162) Heeft u een maandelijkse uitkering voor levensonderhoud van Zorg en Werk, dan kunt u rechtstreeks bellen naar uw rechtmatigheidsconsulent om de mogelijkheden van bijzondere bijstand met hem of haar te bespreken. Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen 2006 Ook voor dit jaar heeft de gemeente extra geld gekregen van het rijk om chronisch zieken, gehandicapten en ouderen een extra financiële tegemoetkoming te geven. Het gaat om een éénmalige tegemoetkoming van 255,00 per huishouden, ongeacht het aantal personen. De tegemoetkoming geldt voor de periode van 1 januari 2006 tot en met 31 december Om voor deze tegemoetkoming in aanmerking te komen moet u in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden: inwoner van de gemeente Oosterhout zijn; een inkomen op of rond het minimumniveau hebben (waarbij de draagkrachtregels van de bijzondere bijstand van toepassing zijn); geen vermogen hebben dat groter is dan de geldende vermogensgrens van de Wet werk en bijstand; chronisch ziek, gehandicapt of ouder dan 65 jaar zijn. Om tot de doelgroep chronisch zieken, gehandicapten en ouderen gerekend te kunnen worden moet u: een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA, WAO, WAZ of WAJONG) ontvangen naar een arbeidsongeschiktheidspercentage van of; over een indicatie voor een WVG-voorziening beschikken of; gedurende minimaal 6 maanden op medische gronden geïndiceerd zijn voor thuiszorg of; behoren tot de groep ouderen (65 jaar of ouder), buiten de drie bovengenoemde categorieën, en bijzondere bijstand ontvangen voor medische kosten of hier een beroep op kunnen doen. De regeling voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen 2006 is bedoeld voor personen of gezinnen met een laag inkomen en is een vorm van bijzondere bijstand. De inkomens- en vermogensgrenzen sluiten dus aan bij de regels van de bijzondere bijstand. De peildatum voor het inkomen en vermogen ligt op 30 juni De tegemoetkoming kan worden aangevraagd tot uiterlijk 16 april 2007! Voor het indienen van een aanvraag of meer informatie over de (voorwaarden van de) regeling voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen 2006 kunt u contact opnemen met balie 11 van de gemeente. Balie 11 is op maandag tot en met donderdag bereikbaar van 9.00 tot uur, op donderdagavond ook van tot uur en op vrijdag van 9.00 tot uur. Het telefoonnummer is (0162) Minima met schoolgaande kinderen Als u een laag inkomen heeft en te maken krijgt met indirecte schoolkosten van uw kind of kinderen, dan kunt u voor deze kosten een tegemoetkoming aanvragen.

5 Wat u aan inkomen en vermogen mag hebben, is gelijk aan wat de gemeente hanteert bij een aanvraag bijzondere bijstand. De tegemoetkoming is voor een kind op het basisonderwijs 50,00 en voor een kind op het voortgezet onderwijs 100,00. Als uw kind de overstap heeft gemaakt van het basisonderwijs naar het voorgezet onderwijs kan een extra bedrag van 190,00 worden verstrekt. U moet overigens wel aannemelijk maken dat u extra kosten door de overstap heeft gemaakt door het overleggen van een of meerdere bewijsstukken. De tegemoetkoming voor schoolgaande kinderen wordt voor de periode van 12 maanden toegekend en kan dus eens per 12 maanden worden aangevraagd. Voor het indienen van een aanvraag of meer informatie over de (voorwaarden van de) regeling schoolgaande kinderen kunt u contact opnemen met balie 11 van de gemeente. Balie 11 is op maandag tot en met donderdag bereikbaar van 9.00 tot uur, op donderdagavond ook van tot uur en op vrijdag van 9.00 tot uur. Het telefoonnummer is (0162) Word lid van de Cliëntenraad Sociale Zekerheid! Door cliëntenparticipatie proberen we de betrokkenheid van u als klant van Zorg en Werk zo veel mogelijk te bevorderen. Het gaat om uw betrokkenheid bij: de vorming, uitvoering en evaluatie van het sociale zekerheidsbeleid (waaronder het minimabeleid) en het bewaken en vergroten van de kwaliteit van onze dienstverlening. Cliëntenparticipatie heeft in Oosterhout wat betreft sociale zekerheid gestalte gekregen in de Cliëntenraad Sociale Zekerheid. De taak van de Cliëntenraad is het gevraagd of ongevraagd adviseren van de gemeente over bovengenoemde onderwerpen. Om deze taak uit te kunnen oefenen voert de Cliëntenraad een aantal keren per jaar overleg met de manager van Zorg en Werk en de verantwoordelijke wethouder. Ook worden de leden van de Cliëntenraad periodiek via instructieavonden op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen in onder meer wet- en regelgeving en gemeentelijk beleid. De Cliëntenraad Sociale Zekerheid is op zoek naar nieuwe enthousiaste leden! Heeft u interesse of wilt u meer weten wat de Cliëntenraad Sociale Zekerheid in Oosterhout doet, belt u dan naar Cees van den Wijngaart. Zijn telefoonnummer is (0162) Verantwoording Deze nieuwsbrief is samengesteld door de afdeling Zorg en Werk van de gemeente Oosterhout. Hoewel aan de samenstelling uiterste aandacht is geschonken, kunt u aan de inhoud van deze nieuwsbrief echter geen rechten ontlenen. Bij een onverhoopt verschil van mening is de wet- en regelgeving of het gemeentelijk beleid van doorslaggevende betekenis.

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen 2017 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 1 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen JANUARI, 2010 In deze nieuwsbrief wordt u geïnformeerd over de volgende onderwerpen: de individuele bijzondere bijstand; de categoriale bijzondere bijstand;

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 Deze folder is voor u Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen juli 2019

Informatie over minimaregelingen juli 2019 Informatie over minimaregelingen juli 2019 Inhoud Deze folder is voor u... 3 Vooraf aanvragen... 3 Inkomen en vermogen... 4 Woonkosten... 5 Gezondheid... 6 Opgroeiende kinderen... 8 Overige regelingen...

Nadere informatie

Brochure over. Minimafonds 2010. (inwoners Westerveld) juli 2010. Bij wie kunt u de aanvraag indienen?

Brochure over. Minimafonds 2010. (inwoners Westerveld) juli 2010. Bij wie kunt u de aanvraag indienen? Bij wie kunt u de aanvraag indienen? Bij de Intergemeentelijke Sociale Dienst Steenwijkerland/Westerveld (IGSD). Het bezoekadres is Het postadres is De Vesting 11-13 Postbus 300 8332 GL Steenwijk 8330

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 1 Deze folder is voor u Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen DEZE FOLDER IS VOOR U Voor iemand met een laag inkomen is het moeilijker rond komen. Een groot deel van het inkomen gaat op aan huur en huishoudgeld. Geld om uw kinderen

Nadere informatie

voor de inwoners van de gemeente Dongeradeel

voor de inwoners van de gemeente Dongeradeel voor de inwoners van de gemeente Dongeradeel De collectieve (aanvullende) zorgverzekering Tegemoetkoming kosten schoolgaande kinderen Extra kosten chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Bijzondere

Nadere informatie

MEMO. Lokaal. Geachte raad,

MEMO. Lokaal. Geachte raad, MEMO Aan: De gemeenteraad Van: Het college van B&W Onderwerp: Overzicht van minimaregelingen 3 november 2015 Bijlage: bijstandsnormen hoogbijstand Afschrift aan: snor Geachte raad, Op uw verzoek, gedaan

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer)

Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer) Vergadering : 16 mei 2006 Agendanummer: 7 Status: hamerstuk Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer) Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Aanvullend

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2015

Onderwerp: Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2015 Onderwerp: Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2015 Ons kenmerk: 14RB000110 Nr. 8f De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Minimaregeling, aanvraagformulier

Minimaregeling, aanvraagformulier Minimaregeling, aanvraagformulier Met dit aanvraagformulier kunt u een aanvraag indienen voor een minimaregeling van de Gemeente Hellevoetsluis. Informatie over de bestaande minimaregelingen kunt u nalezen

Nadere informatie

Nadere regels compensatie eigen risico ziektekosten gemeente Heemskerk 2015

Nadere regels compensatie eigen risico ziektekosten gemeente Heemskerk 2015 Nadere regels compensatie eigen risico ziektekosten gemeente Heemskerk 2015 15 december 2015 BIVO/2015/30197 *Z01C4EFF199* NADERE REGELS COMPENSATIE EIGEN RISICO ZIEKTEKOSTEN GEMEENTE HEEMSKERK 2015 Inhoudsopgave

Nadere informatie

De gemeente Hulst hanteert geen drempelbedrag als bedoeld in artikel 35 lid 2 WWB.

De gemeente Hulst hanteert geen drempelbedrag als bedoeld in artikel 35 lid 2 WWB. Burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst, overwegende, dat het van belang is in het kader van de uitvoering van artikel 35 van de Wet Werk en Bijstand (WWB) beleidsregels te hanteren; gelet op

Nadere informatie

Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2014

Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2014 Onderwerp: Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2014 Ons kenmerk: 13RB000157 Nr. 14a De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Verordening langdurigheidstoeslag WWB gemeente Kaag en Braassem 2012.

Verordening langdurigheidstoeslag WWB gemeente Kaag en Braassem 2012. De raad van de gemeente Kaag en Braassem; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 31 juli 2012; gelet op de artikelen 8, 1 e lid, onder d, 2 e lid, onder b en 36 van de Wet werk en bijstand;

Nadere informatie

In deze informatiefolder leest u meer over het minimabeleid van de gemeente Brummen.

In deze informatiefolder leest u meer over het minimabeleid van de gemeente Brummen. Informatie Minimabeleid 2013 In deze informatiefolder leest u meer over het minimabeleid van de gemeente Brummen. Alle inwoners van de gemeente Brummen met een laag inkomen kunnen een aanvraag indienen

Nadere informatie

van verpleging of verzorging aan aldaar verblijvende hulpbehoevenden;

van verpleging of verzorging aan aldaar verblijvende hulpbehoevenden; CVDR Officiële uitgave van Vlissingen. Nr. CVDR46239_1 29 mei 2018 MINIMAREGELING WALCHEREN 2010 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. b.

Nadere informatie

KLIËNTEN RAAD ALMELO 01-07-2014. Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 176 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl

KLIËNTEN RAAD ALMELO 01-07-2014. Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 176 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl KLIËNTEN RAAD ALMELO 01-07-2014 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 176 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl Inhoudsopgave Korte inleiding p.3 Bijzondere bijstand p.4 Langdurigheidstoeslag p.5 Minimaregeling/Almelo

Nadere informatie

Overzicht huidige minimaregelingen

Overzicht huidige minimaregelingen Datum 10 juni 2014 1 (7) Overzicht huidige minimaregelingen Auteur Eveline Bal, Beleidsadviseur Werk & Inkomen Het huidige minimabeleid van de gemeente Nieuwegein kent verschillende instrumenten ter bestrijding

Nadere informatie

Aanvraagformulier Bijdrage 2011 voor Chronisch zieken en gehandicapten cliëntnr: wp: (E8)

Aanvraagformulier Bijdrage 2011 voor Chronisch zieken en gehandicapten cliëntnr: wp: (E8) Aanvraagformulier Bijdrage 2011 voor Chronisch zieken en gehandicapten cliëntnr: wp: (E8) Naam Adres : : Postcode-Woonplaats: Krimpen aan den IJssel Geachte mevouw/mijnheer, Leest u voor het invullen van

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de regeling Tegemoetkoming aannemelijke meerkosten voor chronisch zieken en beperkten 2017.

Veelgestelde vragen over de regeling Tegemoetkoming aannemelijke meerkosten voor chronisch zieken en beperkten 2017. Veelgestelde vragen over de regeling Tegemoetkoming aannemelijke meerkosten voor chronisch zieken en beperkten 2017. Voor wie is deze tegemoetkoming bedoeld? De tegemoetkoming is een vergoeding voor de

Nadere informatie

INKOMENSONDERSTEUNING 2018

INKOMENSONDERSTEUNING 2018 INKOMENSONDERSTEUNING 2018 ER IS MEER MOGELIJK DAN U DENKT! VRAAG ER NAAR BIJ DE GEMEENTE wwb@medemblik.nl KIJK OP: Of www.medemblik.nl Inwoner Werk en inkomen Inkomensondersteuning/bijzondere bijstand

Nadere informatie

Informatie. Bijzondere bijstand. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

Informatie. Bijzondere bijstand. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Informatie Gemeente Hof van Twente, Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail: info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl Bijzondere bijstand Als u als gevolg van bijzondere

Nadere informatie

Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag

Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag Agendanr. : Doc.nr : B2003 14372 Afdeling: : Sociale Zaken en Werkgelegenheid B&W-VOORSTEL Onderwerp : Langdurigheidstoeslag 2003 Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag Algemeen:

Nadere informatie

ALGEMENE TOELICHTING (Toeslagenverordening WWB 2012-A)

ALGEMENE TOELICHTING (Toeslagenverordening WWB 2012-A) ALGEMENE TOELICHTING (Toeslagenverordening WWB 2012-A) Lente-akkoord Per 1 januari 2012 zijn de regels van de WWB aangescherpt. Onderdeel van deze aanscherping was de invoering van de zogenaamde huishoudinkomenstoets.

Nadere informatie

Minimaregeling Walcheren

Minimaregeling Walcheren Minimaregeling Walcheren Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg; overwegende dat het wenselijk is om na harmonisering van het minimabeleid door de gemeenten Middelburg, Veere

Nadere informatie

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee! De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Uw aantekeningen ... Inhoudsopgave Inleiding 3 ...

Inhoudsopgave. Uw aantekeningen ... Inhoudsopgave Inleiding 3 ... Uw aantekeningen... Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 De mogelijkheden op een rij 4 1. Bijdrage maatschappelijke activiteiten (RBMA) 4 2. Extra bijdrage voor ouderen 4 3. Tegemoetkoming voor chronisch

Nadere informatie

Meer vóór mensen met minder

Meer vóór mensen met minder Meer vóór mensen met minder Iedereen zit wel eens krap bij kas. Maar wie al jarenlang een laag inkomen heeft, zit altijd krap. Door de steeds maar stijgende lasten, onverwachte uitgaven of bijzondere kosten

Nadere informatie

GEMEENTELIJK BESLUIT BIJZONDERE BIJSTAND WWB

GEMEENTELIJK BESLUIT BIJZONDERE BIJSTAND WWB CVDR Officiële uitgave van Smallingerland. Nr. CVDR58228_1 21 november 2018 GEMEENTELIJK BESLUIT BIJZONDERE BIJSTAND WWB Burgemeester en wethouders van de gemeente Smallingerland besluiten; gelet op het

Nadere informatie

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW MET EXTRA GELD april 2017 Heeft u een laag inkomen en heeft u weinig geld? Kunt u af en toe een extraatje gebruiken? Dan kan de gemeente u misschien helpen met extra geld. Voor het extra geld gelden natuurlijk

Nadere informatie

Waar heeft u recht op?

Waar heeft u recht op? KLIËNTËN RAAD ALMËLO Waar heeft u recht op? Minimawijzer 2015 01-01-2015 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 174 7607 CZ Almelo www. klientenraadalmelo.nl Inhoudsopgave Korte inleiding p.3 Bijzondere

Nadere informatie

Collectieve zorgverzekering. Informatieblad bijzondere bijstand voor inwoners van Zuidplas (Bij de brochure bijzondere bijstand)

Collectieve zorgverzekering. Informatieblad bijzondere bijstand voor inwoners van Zuidplas (Bij de brochure bijzondere bijstand) Informatieblad bijzondere bijstand voor inwoners van Zuidplas (Bij de brochure bijzondere bijstand) In dit informatieblad staan voorbeelden van bijzondere kosten die vaak voorkomen. Het is geen volledige

Nadere informatie

Inkomenseffecten Participatiewet en kostendelersnorm WWB. Nibud, 2013

Inkomenseffecten Participatiewet en kostendelersnorm WWB. Nibud, 2013 Inkomenseffecten Participatiewet en kostendelersnorm WWB Nibud, 2013 Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 INKOMENSEFFECTEN... 4 2.1 Alleenstaande Wajonger... 4 2.2 Wajonger met een partner... 6 2.3 Wajonger bij ouders...

Nadere informatie

Iedereen kan meedoen. Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen

Iedereen kan meedoen. Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Iedereen kan meedoen Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Een keer een

Nadere informatie

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal??

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal?? PARTICIPATIEWET Inleiding Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt, valt vanaf 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De Participatiewet is er namelijk

Nadere informatie

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW MET EXTRA GELD januari 2019 Heeft u een laag inkomen en heeft u weinig geld? Kunt u af en toe een extraatje gebruiken? Dan kan de gemeente u misschien helpen met extra geld. Voor het extra geld gelden

Nadere informatie

ALGEMENE TOELICHTING (Toeslagenverordening WWB 2013)

ALGEMENE TOELICHTING (Toeslagenverordening WWB 2013) ALGEMENE TOELICHTING (Toeslagenverordening WWB 2013) De leeftijd waarop men recht krijgt op het AOW-ouderdomspensioen wordt vanaf 1 januari 2013 stapsgewijs verhoogd naar 67 jaar in 2023 en vanaf 2024

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van (datum);

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van (datum); Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Leeuwarden 2015-2 De raad van de gemeente Leeuwarden; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van (datum); gelet op artikel

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 januari 2011;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 januari 2011; De raad van de gemeente Schiermonnikoog; overwegende, dat het noodzakelijk is het verstrekken van toeslagen en het verlagen van uitkeringen van bijstandsgerechtigden jonger dan 65 jaar bij verordening

Nadere informatie

VERORDENING TOESLAGEN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE GELDERMALSEN 2012

VERORDENING TOESLAGEN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE GELDERMALSEN 2012 VERORDENING TOESLAGEN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE GELDERMALSEN 2012 De raad van de gemeente Geldermalsen, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 20 maart 2012, nummer

Nadere informatie

Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2013

Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2013 Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2013 Paragraaf 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijving Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden

Nadere informatie

Inkomensondersteuning 2016

Inkomensondersteuning 2016 Dit gedeelte niet invullen Cliëntnummer Cliëntnummer partner Werkprocesnummer Inkomensondersteuning 2016 Aanvrager Naam en voorletters BurgerServiceNummer (BSN) Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling -

Uitvoeringsregeling - Uitvoeringsregeling - Uitvoeringsregeling Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten Gemeente Landgraaf 2016-2017 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: 1. het dagelijks

Nadere informatie

AANVRAAG TEGEMOETKOMING CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN 2016

AANVRAAG TEGEMOETKOMING CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN 2016 AANVRAAG TEGEMOETKOMING CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN 2016 Dit aanvraagformulier is bedoeld voor het aanvragen van een tegemoetkoming van 385,- voor personen die hoge zorgkosten hebben door een chronische

Nadere informatie

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en de artikel 8 van de Wet werk en bijstand;

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en de artikel 8 van de Wet werk en bijstand; Nr De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr; gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en de artikel 8 van de Wet werk en bijstand; Overwegende dat de gemeenteraad

Nadere informatie

AANVRAAG TEGEMOETKOMING 2014 en 2015 CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN

AANVRAAG TEGEMOETKOMING 2014 en 2015 CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN AANVRAAG TEGEMOETKOMING 2014 en 2015 CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN Naam : Adres : Telefoonnummer : Geboortedatum : BS-nummer : Burgerlijke staat : Let op: Wanneer u over het gehele jaar 2014 en 2015

Nadere informatie

Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012

Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012 CVDR Officiële uitgave van Delft. Nr. CVDR226482_1 3 oktober 2017 Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012 De raad van de gemeente Delft; Gelezen het voorstel van het college van 4 september 2012;

Nadere informatie

BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN

BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN Het college van de gemeente Hoogeveen, gelet op artikel 35, Wet Werk en Bijstand, besluit vast te stellen de volgende beleidsregels: beleidsregels minimabeleid

Nadere informatie

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 2016

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 2016 In te vullen door de Sociale Dienst Veluwerand Cliëntnummer: Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 2016 Aanvraagnummer: Datum ontvangst: Uw inkomen mag in de afgelopen 36 maanden (Harderwijk) dan

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF IGSD. september In dit nummer. Steenwijkerland

NIEUWSBRIEF IGSD. september In dit nummer. Steenwijkerland NIEUWSBRIEF IGSD september 2014 In dit nummer In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde: 1. Veranderingen in Wet werk en bijstand, IOAW en IOAZ 2. Kostendelersnorm Participatiewet 3.

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Sociale Dienst Oost Achterhoek 03-2015 Deze brochure geeft de belangrijkste informatie maar is natuurlijk niet volledig. Voor meer informatie

Nadere informatie

Toeslagenverordening Wwb 2010

Toeslagenverordening Wwb 2010 D E RAAD DER GEMEENTE HAREN, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 oktober 2010; gelet op de artikelen 8, eerste lid onderdeel c, en 30 van de Wet werk en bijstand; overwegende dat

Nadere informatie

Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen

Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Een keer een

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 18 december 2012

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 18 december 2012 De Raad van de gemeente Opsterland Gelezen het advies van het CUMO van 18 oktober 2012 Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 18 december 2012 Gelet op artikel 8, eerste

Nadere informatie

Verordening Minimabeleid gemeente Borsele 2010

Verordening Minimabeleid gemeente Borsele 2010 Verordening Minimabeleid gemeente Borsele 2010 2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 5 Artikel 1 Begripsbepalingen... 5 Artikel 2 Doelgroep en doelstelling... 5 Artikel 3 Voorwaarden... 6

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 30 oktober 2012

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 30 oktober 2012 De Raad van de gemeente Opsterland Gelezen het advies van het CUMO van 18 oktober 2012 Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 30 oktober 2012 Gelet op artikel 8, eerste

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Inleiding 0. 2. Minimabeleid gemeente Sluis 2016 0

Inhoudsopgave 1. Inleiding 0. 2. Minimabeleid gemeente Sluis 2016 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding 0 2. Minimabeleid gemeente Sluis 2016 0 2.1. Algemene bepalingen 0 2.1.1. Rechthebbenden 2.1.2. Inkomensbegrip 2.1.3. Vermogensbegrip 2.1.4. Draagkrachtbepalingen 2.2. Gemeentelijk

Nadere informatie

Verordening Maatschappelijke Participatie Gemeente Zaltbommel, 2007

Verordening Maatschappelijke Participatie Gemeente Zaltbommel, 2007 RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Z a l t b o m m e l ; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 08 mei 2007, inzake Verordening Maatschappelijke Participatie Gemeente Zaltbommel, 2007,

Nadere informatie

Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2013

Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2013 CVDR Officiële uitgave van Losser. Nr. CVDR303226_1 8 november 2016 Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2013 De raad van de gemeente Losser; - gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

- Intrekking van publicatie GB2010-058 op 7 april 2011. Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2011 / 042

- Intrekking van publicatie GB2010-058 op 7 april 2011. Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2011 / 042 Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2011 / 042 Naam Beleidsregels bijzondere bijstandsverlening Wet werk en bijstand (2011) Publicatiedatum 6 april 2011 Opmerkingen - Vaststelling van de beleidsregels

Nadere informatie

Inkomensondersteuning 2016

Inkomensondersteuning 2016 Dit gedeelte niet invullen Cliëntnummer Cliëntnummer partner Werkprocesnummer Inkomensondersteuning 2016 Aanvrager Naam en voorletters BurgerServiceNummer (BSN) Geboortedatum Adres Postcode en woonplaats

Nadere informatie

Minimabeleid en Bijzondere Bijstand Deze brochure geeft informatie over financiële regelingen waarop u een beroep kunt doen als u een laag inkomen en

Minimabeleid en Bijzondere Bijstand Deze brochure geeft informatie over financiële regelingen waarop u een beroep kunt doen als u een laag inkomen en Minimabeleid en Bijzondere Bijstand Deze brochure geeft informatie over financiële regelingen waarop u een beroep kunt doen als u een laag inkomen en weinig eigen vermogen heeft. Uitgave van de gemeente

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de maand december 2010 van de cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst.

Nieuwsbrief van de maand december 2010 van de cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst. Nieuwsbrief van de maand december 2010 van de cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst. Geachte lezers. De Cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst probeert het minimabeleid van Hulst ten gunste van u te

Nadere informatie

Aanvraagformulier Chronisch zieken en gehandicapten

Aanvraagformulier Chronisch zieken en gehandicapten Datum aanvraag: Registratienummer: Cliëntnummer: (Niet door u in te vullen.) Aanvraagformulier Chronisch zieken en gehandicapten 1. Gegevens aanvrager Naam Man Vrouw Geboortedatum Adres Postcode / woonplaats

Nadere informatie

Minimaregelingen van Optimisd voor ouders met schoolgaande kinderen

Minimaregelingen van Optimisd voor ouders met schoolgaande kinderen Minimaregelingen van Optimisd voor ouders met schoolgaande kinderen Onze Sociale Dienst Optimisd voert een aantal regelingen uit die van belang zijn voor ouders van schoolgaande kinderen, die over een

Nadere informatie

Evaluatie. Minimabeleid. gemeente De Marne

Evaluatie. Minimabeleid. gemeente De Marne Evaluatie Minimabeleid 2006 gemeente De Marne Inleiding De gemeente De Marne heeft haar minimabeleid in april 2006 geëvalueerd en besloten aanvullend op het reeds bestaande beleid een aantal regelingen

Nadere informatie

2. Verblijf in het buitenland Verbleef u of uw (ex) partner tussen 2016 en 2019 in het buitenland? Nee Ja Zo ja, hieronder de periode(s) vermelden:

2. Verblijf in het buitenland Verbleef u of uw (ex) partner tussen 2016 en 2019 in het buitenland? Nee Ja Zo ja, hieronder de periode(s) vermelden: invullen iinvullen Aanvraag Individuele inkomenstoeslag Met dit formulier kunt u de individuele inkomenstoeslag aanvragen. U kunt dit formulier gebruiken als u in de afgelopen 3 jaren geen of niet aaneengesloten

Nadere informatie

Aanvraag Tegemoetkoming 2017 Chronisch Zieken en Gehandicapten afdeling Werk, Inkomen en Zorg De Bevelanden

Aanvraag Tegemoetkoming 2017 Chronisch Zieken en Gehandicapten afdeling Werk, Inkomen en Zorg De Bevelanden Aanvraag Tegemoetkoming 2017 Chronisch Zieken en Gehandicapten afdeling Werk, Inkomen en Zorg De Bevelanden Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

Nadere informatie

Vijfheerenlanden (RSD en KB AV)

Vijfheerenlanden (RSD en KB AV) Beleidsregels eenmalige uitbetaling in verband met het afschaffen CER 2014 Regionale Sociale Dienst en Kredietbank Alblasserwaard /Vijfheerenlanden Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie

Nadere informatie

Beleidsplan minimabeleid 2014-2017

Beleidsplan minimabeleid 2014-2017 Beleidsplan minimabeleid 2014-2017 Pagina 1 Inleiding: Armoede is een complex fenomeen waarin de dimensies van inkomen, gezondheid, opleiding, zelfredzaamheid en mogelijkheden tot participatie een belangrijke

Nadere informatie

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 1. Gevolgen voor de alleenstaande ouder Alleenstaande ouderkop Vanaf 1 januari 2015 ontvangen de meeste alleenstaande bijstandsouders een lagere uitkering.

Nadere informatie

Armoede in Schildersbuurt

Armoede in Schildersbuurt Armoede in Schildersbuurt De wijk Schildersbuurt ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft 31.639 inwoners (1 januari 2015). 1 Financiële positie huishoudens Financiële positie huishoudens In de Stadsenquête

Nadere informatie

Gemeente Noord Beveland

Gemeente Noord Beveland Gemeente Noord Beveland Aan inwoners 65- en 65+ Gemeente Noord-Beveland M.A. de Ruijterlaan 2 Postbus 2118 4460 MC GOES Tel. (0113) 249 Fax. 0113-230876 Bankrelatie: BNG 's-gravenhage Banknr. 28 50 66

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid 072011 uitgave 07-2011 Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid pagina 3 Noodzakelijke uitgaven kunnen doen en meedoen met maatschappelijke

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Oegstgeest 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Oegstgeest 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Oegstgeest 2015 De raad van de gemeente Oegstgeest, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Oegstgeest d.d., gelet op artikel

Nadere informatie

Overzicht inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties

Overzicht inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties Overzicht inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties In dit overzicht (matrix) van inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties

Nadere informatie

Gescand archief. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Van Datum Pfh. Steller tel.nr. Programma Registratie nr. Stuk

Gescand archief. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Van Datum Pfh. Steller tel.nr.  Programma Registratie nr. Stuk Raadsvoorstel Gescand archief Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. Stuk Onderwerp college van B&W 4 november 2014 S.M. Brandligt Marleen van Prooijen 06-53641739

Nadere informatie

Minimaregelingen en bijzondere bijstand

Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn er verschillende algemene minimaregelingen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d , dienst/afdeling Beleid en strategie, nr. 2011/276;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d , dienst/afdeling Beleid en strategie, nr. 2011/276; Raadsbesluit Gemeenteblad : 2011/6 Dienst/Afdeling Nr. : : Beleid en strategie 2011/276 De Raad der Gemeente Brunssum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 05-04-2011, dienst/afdeling

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: BBVnummer: 108667 Raadsvoorstel: 109814 Portefeuillehouder: Maret Rombout Paraaf controller: Datum Paraaf Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard; CVDR Officiële uitgave van Heerhugowaard. Nr. CVDR360224_1 7 november 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard; overwegende dat het wenselijk is regels te stellen over

Nadere informatie

INKOMENSONDERSTEUNING 2019

INKOMENSONDERSTEUNING 2019 INKOMENSONDERSTEUNING 2019 ER IS MEER MOGELIJK DAN U DENKT! KIJK OP: www.medemblik.nl, Zorg, werk en inkomen Bijzondere bijstand aanvragen Of VRAAG ER NAAR BIJ DE GEMEENTE via wwb@medemblik.nl Heeft u

Nadere informatie

Inkomensondersteunende maatregelen gemeente Zwolle 2012 INKOMENSONDERSTEUNENDE MAATREGELEN GEMEENTE ZWOLLE 2012

Inkomensondersteunende maatregelen gemeente Zwolle 2012 INKOMENSONDERSTEUNENDE MAATREGELEN GEMEENTE ZWOLLE 2012 CVDR Officiële uitgave van Zwolle. Nr. CVDR130203_1 28 maart 2017 Inkomensondersteunende maatregelen gemeente Zwolle 2012 INKOMENSONDERSTEUNENDE MAATREGELEN GEMEENTE ZWOLLE 2012 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Nadere informatie

Aanvraag Tegemoetkoming 2016 Chronisch Zieken en Gehandicapten afdeling Werk, Inkomen en Zorg De Bevelanden

Aanvraag Tegemoetkoming 2016 Chronisch Zieken en Gehandicapten afdeling Werk, Inkomen en Zorg De Bevelanden Aanvraag Tegemoetkoming 2016 Chronisch Zieken en Gehandicapten afdeling Werk, Inkomen en Zorg De Bevelanden Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Datum Zaaknummer : 98220 Programma : Economie, werk en inkomen Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den Berg Informatie

Nadere informatie

Informatie over inkomensondersteuning 2012. Gemeente Medemblik. Er is meer mogelijk dan u denkt!

Informatie over inkomensondersteuning 2012. Gemeente Medemblik. Er is meer mogelijk dan u denkt! Informatie over inkomensondersteuning 2012 Gemeente Medemblik Er is meer mogelijk dan u denkt! Heeft u een laag inkomen en weinig eigen vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF IGSD. September 2014. In dit nummer. Westerveld

NIEUWSBRIEF IGSD. September 2014. In dit nummer. Westerveld NIEUWSBRIEF IGSD September 2014 In dit nummer In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde: 1. Veranderingen in Wet werk en bijstand, IOAW en IOAZ 2. Kostendelersnorm Participatiewet 3.

Nadere informatie

Artikel 3 - Toeslagen voor alleenstaanden en alleenstaande ouders

Artikel 3 - Toeslagen voor alleenstaanden en alleenstaande ouders CVDR Officiële uitgave van Hengelo. Nr. CVDR21758_1 22 maart 2016 Toeslagenverordening 2009 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 8 september 2009, gelet

Nadere informatie

Tegemoetkoming Chronisch zieken en beperkten en compensatieregeling eigen bijdrage.

Tegemoetkoming Chronisch zieken en beperkten en compensatieregeling eigen bijdrage. Tegemoetkoming Chronisch zieken en beperkten en compensatieregeling eigen bijdrage. Dit formulier opsturen naar: Gemeente Hoorn t.a.v. zorg/wmo Postbus 603 Antwoordnummer 98 1620 AR Hoorn www.hoorn.nl

Nadere informatie

De Raad van de gemeente Mill en Sint Hubert,

De Raad van de gemeente Mill en Sint Hubert, De Raad van de gemeente Mill en Sint Hubert, gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 23 augustus 2011; gehoord de commissie Samenlevingszaken en Bestuur d.d. 13 september 2011; gelet op

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2004/308

Raadsvoorstel 2004/308 Raadsvoorstel 2004/308 Onderwerp Portefeuillehouder Raadsvergadering H. Tuning Datum 14 september 2004/25914 Inleiding Bij de parlementaire behandeling van de Wet werk en bijstand (WWB) is nadrukkelijk

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten Gemeente Onderbanken 2017

Uitvoeringsregeling Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten Gemeente Onderbanken 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Onderbanken Nr. 139430 9 augustus 2017 Uitvoeringsregeling Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten Gemeente Onderbanken 2017 Het college van Burgemeester

Nadere informatie

Bijzondere bijstand en minimaregelingen

Bijzondere bijstand en minimaregelingen Bijzondere bijstand en minimaregelingen De gemeente Duiven kent vier vormen van inkomensondersteuning. In deze folder leest u informatie over. 1. Bijzondere bijstand 2. Minimabeleid 3. Individuele inkomenstoeslag

Nadere informatie

Vast te stellen de navolgende Toeslagenverordening WWB 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Vast te stellen de navolgende Toeslagenverordening WWB 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN CVDR Officiële uitgave van Dantumadiel. Nr. CVDR339050_1 12 juni 2018 Toeslagenverordening WWB 2012 Vast te stellen de navolgende Toeslagenverordening WWB 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1

Nadere informatie