3. Inleiding. 4. Doelstelling van de minor.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3. Inleiding. 4. Doelstelling van de minor."

Transcriptie

1

2 1. Inhoudsopgave Voorwoord 3 Inleiding 4 Doelstelling van de minor 4 De structuur van de minor. 5 De competenties van de minor 6 Onderwerpen, werkvormen en werkwijze. 7 Toetsing en beoordeling, instapvoorwaarden en startdatum. 18

3 2. Voorwoord. De minor jongerenwerk is in het studiejaar voor het eerst ontwikkeld door docenten van de van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming. De minor is een antwoord op een vraag vanuit het werkveld om op HBO-niveau studenten af te leveren die een specialisatie in het jongerenwerk hebben. Tijdens het ontwikkelingstraject is er met het werkveld over de minor gesproken. De opmerkingen die het werkveld heeft gemaakt zijn verwerkt in de definitieve versie van de minor. De minor is in het studiejaar voor het eerst uitgevoerd. Na afloop is ze door studenten, docenten en de minor adviesraad geëvalueerd en er zijn een aantal verbeterpunten doorgevoerd. Het resultaat is een sterk vernieuwd programma dat in deze studiehandleiding terug is te vinden.

4 3. Inleiding In het jongerenwerk gaat het erom jongeren op een (ped)agogische wijze te helpen te participeren aan de samenleving, jongeren te empoweren en jongeren te leren om zich op een effectieve manier te uiten. De minor jongerenwerk is een verdiepingsprogramma rondom het werken met jongeren in het derde milieu, oftewel het opvoedkundige terrein naast gezin en school. Studenten verkrijgen in deze minor kennis over de doelgroep, de beroepscontext, het beleid en methodieken van het jongerenwerk in een grootstedelijke setting. Aangezien het jongerenwerk een breed werkveld is en veel overlap heeft met andere domeinen, is deze cursus ook interessant voor (toekomstige) professionals in het onderwijs of in de jeugdzorg. In de minor staat in de eerste plaats een collegeserie de doelgroep jongeren centraal. Zowel in periode 1 als in periode 2 worden 5 colleges over dit onderwerp gegeven. In het beleid en methodiekprogramma worden themabijeenkomsten georganiseerd. Daarin komen in periode 1 diverse verschijningsvormen van het jongerenwerk aan bod. In periode 2 ligt het accent meer op het beleid. Bij de praktijkgerichte onderzoeksopdrachten is ruim baan voor de bestudering van theorie en het verzamelen en uitdiepen van good practices op lokaal, stedelijk, nationaal en internationaal niveau. Tot slot vormt het leren coachen van uitvoerende jongerenwerkers een belangrijk onderdeel van het programma. De studenten krijgen de gelegenheid om hun coachingsvaardigheden direct in de praktijk te oefenen. Ze krijgen een coachingsrol bij studenten die een opleiding op niveau 2 bij het ROC van Amsterdam volgen. Zo leren ze coachen en zo leren ze meteen de praktijk van het jongerenwerk kennen. 4. Doelstelling van de minor. Het doel van de minor is dat: o Studenten zich verdiepen zich in visie, beleid en methodiek van het jongerenwerk op stedelijk ( alle jongerenwerk dat in stedelijke gebieden plaatsvindt), nationaal en internationaal niveau (implementatie van projecten op nationaal en internationaal gebied). o Studenten af te leveren die op preventieve en (ped)agogisch wijze jongeren helpen te participeren aan de samenleving, hen helpen sterk te staan in hun omgeving en zich op een effectieve manier te uiten. o Studenten af te leveren die competenties hebben voor het coachen van uitvoerende jongerenwerkers.

5 5. De structuur van de minor. Het beleid en methodiekprogramma. Het onderdeel Beleid en Methodiek Jongerenwerk begint met een uitwisseling van ervaringen die de studenten van de verschillende opleidingen (cmv-sph-mwd) hebben Het gaat om het perspectief waarmee de verschillende studenten kijken naar het werken met jongeren en naar het jongerenwerk. Daarna ligt in periode 1 de nadruk op de verschijningsvormen van het jongerenwerk. Er zullen verschillende centra voor jongerenwerk worden bezocht. Op deze wijze ontwikkelen de studenten een duidelijk beeld van het jongerenwerk en de doelgroep waarvoor ze werkt. In beeld komen o.a. het stedelijk, het buurtgerichte, het ambulante jongerenwerk, het werk van Nieuwe Perspectieven, het straathoekwerk en de cultuurparticipatie van jongeren. In periode 2 zullen de studenten zelf 3 lestijden verzorgen over de praktijk van de jeugdparticipatie. In periode 1 en 2 worden in totaal 10 colleges theorieën en begrippen gepresenteerd over de leefwereld van jongeren. Aan bod komen onder andere:. ontwikkelingen in de visie op jongeren. vormen van (sub)culturele uitingen van jongeren. diverse opvoedkundige milieus. jongeren in de multiculturele samenleving. ontwikkelingsfasen van jongeren. groepsdynamische processen. jongeren en media. In periode 2 wordt het accent van het Beleid en Methodiek programma verplaatst naar het beleid. Welke benaderingen van het jongerenwerk zijn er, de pedagogische functie van het jongerenwerk, de jeugdparticipatie, de WMO en de Will systematiek komen aan de orde. In de minor verrichten de studenten 100 uren praktijk. Hiervoor is met het ROC van Amsterdam een overeenkomst gesloten om studenten de gelegenheid te geven om te oefenen in coachingsvaardigheden. Studenten die kunnen aantonen over deze competenties te beschikken kunnen een andere praktijk kiezen. In de praktijkgerichte onderzoeksopdracht (PGO) werken groepen studenten in opdracht van bij voorkeur een werkveldorganisatie aan een actuele vraag of probleem van het jongerenwerk, b.v. een beschrijving van de methodiek Ambulant werken, een onderzoek naar nieuwe methodes in het werken met jongeren of naar succesvolle netwerken. Logischerwijze sluit het PGO van de studenten zich aan bij de praktijk die ze tijdens de minor verrichten. Er wordt van uitgegaan dat studenten over voldoende onderzoeksvaardigheden beschikken. Tijdens de gehele cursus wordt een actieve deelname van studenten verwacht.

6 6. De competenties van de minor. De minor schept voor de studenten de mogelijkheid om binnen de CMVcompetentieclusters de volgende competenties te behalen: Contactleggen en oriënteren. o De jongerenwerker treedt op als cultureel en maatschappelijk ondernemer. Hij springt flexibel in op vragen, situaties en problematieken in het werkgebied van de jongere en vindt antwoorden. o De jongerenwerker benadert de doelgroep jongeren in zijn geheel en heeft bij deze benadering op specifieke aandacht voor risicojongeren. Programmeren en organiseren. o De jongerenwerker ontwikkelt vraaggericht projecten, verleent diensten, activeert het instellingennetwerk ten behoeve van de jongeren. o De jongerenwerker heeft kennis van de leefwereld en de autonome cultuur van de jongere binnen een grootstedelijke setting, kan zich daarin verplaatsen en kan aansluiten bij beweging/initiatieven of deze zelf op gang helpen. Begeleiden en leidinggeven o De jongerenwerker heeft globale kennis van methodieken die de overgang van CMV naar hulpverlening kenmerken, b.v. Individuele Traject Benadering en straathoekwerk. o De jongerenwerker beschikt over competenties voor het coachen van uitvoerende jongerenwerkers. Bedrijfsvoering. o De jongerenwerker maakt in zijn werk heldere keuzes op basis van onderzoek, visie en doelen. Hij kan een product op systematische wijze beschrijven kan hiervoor een reële kostenberekening maken. Beroepsontwikkeling. o De jongerenwerker heeft kennis van het bestaande visies en werkwijze van het jongerenwerk, (o.a. sociaal artistieke projecten) binnen grootstedelijke settingen en van de resultaten daarvan. o De jongerenwerker kan gedrag van jongeren plaatsen binnen de context van de westerse samenleving en heeft daarbij kennis van de wisselwerking van religies en godsdiensten op het gedrag van jongeren in die westerse samenleving. o De jongerenwerker kan reflecteren op zijn ervaringen in het jongerenwerk, verwoorden wat zijn eigen normen en waarden zijn en hij kan het professioneel hanteren van deze normen en waarden verantwoorden.

7 7. Onderwerpen, werkvormen en werkwijze. Het programma bestaat uit 4 onderdelen: Voltijd: 1. Het beleid- en methodiekprogramma. 12 ects 2. De collegeserie: Levenssamenhang, leefwereld en jeugdculturen (de beoogde doelgroep). 4 ects 3. Het praktijkgerichte onderzoek. 10 ects. 4. Praktijk jongerenwerk. 4 ects. Deeltijd. 1. Het beleid- en methodiekprogramma. 12 ects 2. De collegeserie: Levenssamenhang, leefwereld en jeugdculturen (de beoogde doelgroep). 4 ects 3. Het praktijkgerichte onderzoek. 4 ects 4. Praktijk jongerenwerk. Eigen praktijk = 4 ects. Als er geen adequate eigen praktijk is moet dit programma wel gevolgd worden. 1 ects=28 uur studiebelasting. Deeltijdstudenten: Deeltijdstudenten moeten alle onderdelen volgen. Op basis van een overleg met de minordocenten wordt vastgesteld in hoeverre met name in het onderdeel onderzoeksopdracht en de praktijk een vermindering van het aantal te investeren studiebelastingsuren kan plaastvinden. Bij een volwaardige praktijk is er voor dt studenten een studiebelasting van 20 ects=560 uur.

8 Rooster voor de minor: Periode 1 minorooster0708 week datum tijd programma docent 35 Di Introductie JBl+JT+MB Levenssamenhang EH Do Coaching JBl 36 Di Beleid en Methodiek JBl/JT/MB Levenssamenhang EH Do Coaching JBl 37 Di Beleid en Methodiek JBl/JT/MB Levenssamenhang EH Do Praktijk coaching 38 Di Beleid en Methodiek JBl/JT/MB Levenssamenhang EH Do Praktijk coaching 39 Di Beleid en Methodiek JBl/JT/JT Levenssamenhang EH Do Praktijk coaching 40 Di Beleid en Methodiek JBl/JT/MB Beleid en methodiek Jongeren en MB/JT/JBl cultuurparticipatie. Do Praktijk coaching 41 Di Beleid en Methodiek JBl/JT/MB Beleid en methodiek Jongeren en JBl/JT/MB cultuurparticipatie Do Praktijk coaching 42 Di collegevrij Do collegevrij 43 Di Toets beleid en methodiek Do Praktijk coaching 44 Di Praktijkbezoeken. JBl/JT/MB Begeleiding Leeronderzoek: Dinsdags of op afspraak. Reserveren van tijd om in groepen samen te werken. Dinsdag Donderdag Toetsing: Op 23 oktober is er een theorie toets.

9 Periode 2. week datum tijd programma docent 45 Di Beleid en Methodiek JBl/JT/MB Beleid en methodiek Jongeren en MB/JT/JBl cultuurparticipatie Do Praktijk coaching 46 Di Beleid en Methodiek JBl/JT/JBl Beleid en methodiek Jongeren en MB/JT/JBl cultuurparticipatie Do Praktijk coaching 47 Di Beleid en methodiek JBl/JT/MB Levenssamenhang EH Do Praktijk coaching 48 Di Beleid en Methodiek JBl/JT/MB Levenssamenhang EH Do Praktijk coaching 49 Di Beleid en Methodiek JBl/JT/MB levenssamenhang EH Do Praktijk coaching 50 Di Beleid en Methodiek JBl+JT Levenssamenhang EH Do Praktijk coaching 51 Di Beleid en Methodiek JBl/JT/MB Levenssamenhang EH Do Praktijk coaching 2 Do Praktijk coaching 3 Do Praktijk coaching 4 Di Inleveren toets visie op jongerenwerk 4 Do Praktijk coaching Begeleiding Praktijk Gericht Onderzoek: Dinsdags of op afspraak. Reserveren van tijd om in groepen samen te werken. Dinsdag Donderdag Bij het ROCvA zijn de coachingsmogelijkheden als volgt: maandag lesuren donderdag lesuren lesuren lesuren dinsdag lesuren vrijdag lesuren woensdag lesuren lesuren lesuren

10 Het programma uitgewerkt: 1. Het beleid en methodiek programma. Periode 1. W ee k Datum Tijd: Programma. Literatuur Kennismaking: wie ben je, waarom het je voor de minor gekozen en wat verwacht je ervan? 2. Korte introductie op het programma van de minor. 3. Ervaringen in het werken met jongeren:. welke jongeren, hoe heb je ze ervaren, wat heb je aan inzichten opgedaan, welke vragen zijn gebleven?. vanuit welke context (cmv-sph-mwd etc) heb je met jongeren gewerkt. Wat is de benadering en wat kan je in de minor aan elkaar hebben.. wat was het eigene van deze context waarin je werkte en van de opleiding waarin je studeerde? Wat waren doelen, methoden, welke andere professionals en derden waren erbij betrokken, wat waren resultaten? Verschijningsvormen van het jongerenwerk: Bezoek aan een instelling voor buurtgericht jongerenwerk+bespreken van de beeldvorming. Het maatschappelijk debat over jongeren en jongerenwerk door de jaren heen. College van Pieter van Vliet. Theorie jongerenwerk. Verschijningsvormen van het jongerenwerk: gastcollege van een jongerenwerker van het stedelijk gerichte jongerenwerk. Theorie jongerenwerk Verschijningsvormen van het jongerenwerk: Ambulant werken: bezoek aan een ambulant project. Verschijningvormen van het jongerenwerk: straathoekwerk. Bezoek aan Streetcorner. Jongeren en cultuurparticipatie MWD CMV SPH Artikelen over de praktijk van het jongerenwerk Jongerenwerk, stand van zaken en perspectief. Beleidsplan en resultatenplan/jaarverslag van de instelling. Jongerenwerk, stand van zaken en perspectief. Literatuur over ambulant werken + over praktijk Literatuur over straathoekwerk.

11 De pedagogische waarde van het jongerenwerk. Theorie jongerenwerk. Pas op de plaats: conclusies periode 1. Jongeren en cultuurparticipatie collegevrij Toets beleid en methodiek Praktijkbezoeken aan een sph en een mwd instelling die werken met jongeren Opgroeien met beleid: Marga Burggraaf- Huiskes.Misha de Winter. Jongerenwerk, stand van zaken en perspectief. Beleidsplannen/jaarverslagen/informatie over methoden en werkwijzen van de instelling Minorhet beleid en methodiek programma van de minor

12 Periode Jeugdbeleid. Het jeugd en jongerenbeleid van de gemeente Amsterdam. Gastdocent. Evaluatie van het bezoek aan de gemeente Amsterdam. Jongeren en cultuurparticipatie. De Instap methode: theorie over de methode van Nieuwe Perspectieven. Jongeren en cultuurparticipatie. Bezoek aan Nieuwe Perspectieven. Programmeren: programma praktijk jongerenparticipatie te verzorgen door studentengroep. Programmeren: programma praktijk jongerenparticipatie te verzorgen door studentengroep. Programmeren: programma praktijk jongerenparticipatie te verzorgen door studentengroep. De WMO Beleidsnotitie van de gemeente Amsterdam Literatuur over de Instap methode. Relevante literatuursamenvatting door studenten van maximaal 10 pagina s Relevante literatuursamenvatting door studenten van maximaal 10 pagina s Opgroeien met beleid: Marga Burggraaf- Huiskes De WILL systematiek. Voorbereiding op het debat van Programmeren: Het debat: Visie op jongerenwerk. Onderwerp: Stand van zaken van het jongerenwerk en waar moet het naar toe? Programma te verzorgen door studenten. Afronding van de minor en uitleg over. de toetsopdracht Handleiding productenboek WILL

13 2. De collegeserie Levenssamenhang, leefwereld en jeugdculturen 1. De samenleving Er wordt gesproken over een sterk geïndividualiseerde en gefragmenteerde samenleving. Een maatschappij waarin door individuen elke dag vele keuzes moeten worden gemaakt. Een samenleving zonder gedeelde normen en waarden. Tijdens deze bijeenkomst gaan we bekijken in hoeverre dit waar is en welke invloed dit heeft op jong zijn in de jaren Een nieuwe blik op jongeren In deze les wordt ingegaan op de sleutelrol die leeftijd speelt in de samenleving, wat wordt er bedoelt met leefwerelden van jongeren en wat zijn de hedendaagse levensvoorwaarden waaronder jongeren op groeien. 3. Het gezin Tijdens deze les wordt nagedacht over de betekenis van het gezin voor de jeugd van tegenwoordig. De pedagogische verhoudingen tussen ouders en jongeren staan hierbij centraal 4. Geek of Cool: peer-pressure De rol van ouders binnen de opvoeding lijkt soms minder van belang dan de invloed van vriendengroepen. Groepsdynamische processen in een onveilige samenleving kunnen negatieve maar ook positieve gevolgen hebben. 5. Radicalisering Radicalisering van jongeren een actueel thema. Tijdens deze les bekijken we wat radicalisering nu precies is, hoe het kan ontstaan en stellen we ons de vraag of dit nu wel het belangrijkste thema is als het gaat over de jeugd van tegenwoordig. 6. De school als leefwereld Een heel systeem van hiërarchisch georganiseerde instellingen hebben als gezamenlijk doel om jongeren voor te bereiden op beroep en maatschappij. Jongeren hebben daarbinnen een eigen leefwereld met vrienden en leeftijdgenoten. Systeem- en leefwereld komen nergens dichterbij in het alledaagse als hier. 7. Jeugdsubcultuur De jongeren hebben zich sinds begin 1900 georganiseerd in eigen subculturen. Jongeren zijn door de jaren heen de voorhoede geweest van maatschappelijke veranderingen of stellen jongeren zich juist op een bepaalde manier op tengevolge van veranderingen in de maatschappij. Inhoeverre is de populaire cultuur van invloed op de jeugd, of is de jeugd juist invloedrijk als het gaat om populaire cultuur. 8. Mediagebruik Jongeren en media, een altijd actueel thema, hoe gevaarlijk zijn de media voor jongeren, hoe beinvloedbaar zijn jongeren door de media, moderne media, een probleem of een kans? 9. Lijf en liefde Ook over de maneir waarop jongeren omgaan met seksualiteit of hun lichaam beleven en versieren maken volwassenen zich met enige regelmaat zorgen. In deze les bekijken we de diversiteit in seksuele ontwikkeling en socialisatie onder verschillende groepen jongeren 10. Identiteit en burgerschap Jongeren zoeken naar zekerheid, hebben behoefte aan een culturele identiteit en behoefte aan rituelen. De diversiteit in de samenleving zorgt voor een versterking van deze behoefte.

14 Het begrip identiteit is een meer dynamisch begrip geworden. Burgerschap is het moderne woord. Literatuur: Leefwerelden van jongeren. Joke Hermes, Pauline Naber, Arjan Dieleman. Coutinho ISBN

15 3. Het praktijkgerichte onderzoek. Tijdens de minor wordt praktijkgericht onderzoek gedaan. Dit is onderzoek dat uitgaat van vragen en problemen van beroepsbeoefenaren in zorg en welzijn. Het is gericht op het genereren van toepasbare, bruikbare kennis en heeft als doel om met die kennis de praktijk van welzijn en zorg te verbeteren. Het onderzoeksprogramma loopt over de hele periode van de minor. Studenten doen in deze periode veldwerk en presenteren een product. Aan het begin van het programma worden de studenten ingedeeld in onderzoeksgroepen. Deze onderzoeksgroepen komen op de dinsdagochtend onder leiding van een docent bijelkaar. Criteria voor de onderzoeksopdracht. 1. Het gaat over jongeren. 2. Er vindt praktijkgericht onderzoek plaats. 3. Er wordt gebruik gemaakt van theorie/recente literatuur. 4. De opdracht draagt ertoe bij dat de student een brede blik op het jongerenwerk krijgt. 5. Er wordt een bruikbaar product opgeleverd. Het product bevat een probleemstelling, een doelstelling en een vraagstelling. De werkwijze is verantwoord. Het product heeft een logische opbouw Literatuur: Praktijkgericht onderzoek in zorg en welzijn Ferdie Migchelbrink. Uitgeverij SWP. Wat is onderzoek? Nel Verhoeven. Uitgeverij Boom

16 4. De praktijk. Dit programma draait om de methodische aanpak van coaching van jongerenwerkers die een MBO-opleiding volgen. (niveau 2 of 4). Doel. De student is in staat een coachingstraject te ontwerpen en uit te voeren dat is afgestemd op de ontwikkelingsbehoeften van degene die begeleid wordt en de organisatie waarbinnen het traject plaatsvindt. Werkwijze. Het ROCvA heeft een niveau 2 opleiding waar jongeren opgeleid worden tot jongerenwerker op niveau 2. Dit zijn jongeren die in hun studie, hun praktijk (in het jongerenwerk) en in hun dagelijkse leven nog een stevige ondersteuning nodig hebben. Door deze jongeren te coachen leren de studenten van de minor over jongeren, over het jongerenwerk, over het onderwijs aan jongerenwerkers en over coachen. Het coachen van de studenten wordt onder de directe leiding van een docent van het ROCvA gedaan. De over-all begeleiding wordt door ROCvA en HvA in onderling overleg gedaan. Literatuur: Leren coachen. Marinka van Beek en Ineke Tijmes. Uitgever: H. Nelissen Baarn; PM-reeks Persoonlijke Aanvullende Programma s (Papvakken) voor minorstudenten die inhoudelijk passen bij de minor.

17 Docenten In de minor werken de volgende docenten van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming Johan de Blauw. Marco Bijl. Ellen Hommel. Jan Terwisscha van Scheltinga

18 8. Toetsing en beoordeling: De volgende onderdelen worden tijdens de minor beoordeeld: 1. Het beleid en methodiekprogramma. Hiervoor is een schriftelijk toets na periode 1. Na periode 2 moet een beleidsnotitie geschreven worden met als onderwerp: Hoe staat het jongerenwerk ervoor en waar moet het naar toe. De weging van beide toetsen is gelijk. Het mondt uit in 1 cijfer. 2. De collegeserie levenssamenhang. De toets is in de vorm van een een essay. 3. Het praktijkgerichte onderzoek. Hiervoor moet een verslag worden geschreven. De criteria voor de beoordeling van de onderzoeksopdracht zijn: a. Het gaat over jongeren. b. Er heeft praktijkgericht onderzoek plaatsgevonden. c. Er wordt gebruik gemaakt van theorie/recente literatuur. d. De opdracht draagt ertoe bij dat de student een brede blik op het jongerenwerk krijgt. e. Er wordt een bruikbaar product opgeleverd. Het product bevat een probleemstelling, een doelstelling en een vraagstelling. De werkwijze is verantwoord. Het product heeft een logische opbouw 4. De praktijk. Hiervoor moet een leerverslag geschreven worden. Het leerverslag omvat een beknopte weergave van de werkzaamheden en een reflectie op het eigen leren. Deze reflectie is o.a. gerelateerd aan de theorie van het boek Leren coachen De beoordelingen zijn individueel. Als er sprake is van een groepsproduct moet dat vooraf met de betrokken docent overlegd worden. De weging van de studieonderdelen is gelijk aan de verhouding van het aantal SBU s.

19 9. Instapvoorwaarden. Om toegelaten te worden tot de minor moeten de studenten van CMV niveau 2 hebben afgerond. De overige studenten moeten zijn toegelaten tot het vierde leerjaar van hun opleiding.

20 10. Startdatum van de minor. Op dinsdag 29 augustus van is de introductie op het minorprogramma. Vanaf start het eerste college.

21 11. Literatuurlijst. Verplichte literatuur: 1. Jongerenwerk, stand van zaken en perspectief. Noorda, Van Ginkel, Veenbaas. 2. Opgroeien met beleid: Marga Burggraaff-Huiskes. 3. Leefwerelden van jongeren. Joke Hermes, Pauline Naber, Arjan Dieleman. Coutinho 4. Leren coachen. Marinka van Beek en Ineke Tijmes. Uitgever: H. Nelissen Baarn; PM- reeks Praktijkgericht onderzoek in zorg en welzijn Ferdie Migchelbrink. Uitgeverij SWP. 6. Wat is onderzoek? Nel Verhoeven. Uitgeverij Boom. Aanbevolen literatuur: 1. Respect! 99 tips voor het omgaan met jongeren in de straatcultuur. Hans Kaldenbach. Uitgeverij Prometheus Amsterdam Aan de gang motiveren van vastgelopen jongeren voor werk en scholing. Klomp, Kloosterman en Kuijvenhoven SWP 2002ISBN x 3. Éen groep apart? Jongerenwerk en etniciteit. Helen Kooijman. NIZW jeugd.2005 ISBN /nur Boefjes en briljantjes. Dirk Korf, Suzan Place, Erika van Vliet en Nazan Tanoglu. Forum Utrect 2007

GROEPSDYNAMICA STUDIEHANDLEIDING

GROEPSDYNAMICA STUDIEHANDLEIDING GROEPSDYNAMICA STUDIEHANDLEIDING Opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening Instituut ISO/Hogeschool Rotterdam Code ISOGDY Module-beheerder: Claudine van Boxtel Studiejaar: 2014-2015 Kwartaal: 1 Opleiding:

Nadere informatie

De cursus voor praktijkopleiders

De cursus voor praktijkopleiders De cursus voor praktijkopleiders De cursus is ontworpen op basis van een onderzoek onder directies van CCtB ontwikkelingspartners. De grote lijn die het onderzoek opleverde was: kortdurend, to the point,

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Intercultureel vakmanschap in de stage

Intercultureel vakmanschap in de stage Handreiking C Intercultureel vakmanschap in de stage Handreiking voor hsao-opleidingen en stageverlenende instellingen in de jeugdzorg HBO-raad, oktober 2012 Project intercultureel vakmanschap in het hsao

Nadere informatie

GROEPSDYNAMICA STUDIEHANDLEIDING

GROEPSDYNAMICA STUDIEHANDLEIDING GROEPSDYNAMICA STUDIEHANDLEIDING Opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening Instituut ISO/Hogeschool Rotterdam Code SPHGDY03RV Module-beheerder: Claudine van Boxtel & Gerard Aerts Studiejaar: 2014-2015

Nadere informatie

Schakelmodule De jeugd

Schakelmodule De jeugd Schakelmodule De jeugd In het licht van maatschappij en ontwikkelingspsychologie Zou jij je willen verdiepen in wat jongeren bezig houdt? Zou jij meer willen weten over de psychologische ontwikkeling van

Nadere informatie

Studiehandleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging

Studiehandleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Studiehandleiding Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Naam onderwijseenheid: Toegepaste psychologie Code onderwijseenheid: HBOMIGV20151TP Studiejaar: 1 Onderwijsperiode:

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Praktijk 8 Deeltijd

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Praktijk 8 Deeltijd TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Praktijk 8 Deeltijd Titel vak: Praktijk 8 Kwartaal: 4 Voltijd/deeltijd: Deeltijd Studiejaar: 2 Datum versie: April 2013 ECTS: 5 Assessoren: Vakcoördinator: Caroline Zijlstra, Chris

Nadere informatie

Minor Toegepaste Psychologie

Minor Toegepaste Psychologie Minor Toegepaste Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

Hogeschool Windesheim Zwolle Aandacht voor jeugdzorg en jeugd- en opvoedhulp in hbo-opleidingen en onderzoek.

Hogeschool Windesheim Zwolle Aandacht voor jeugdzorg en jeugd- en opvoedhulp in hbo-opleidingen en onderzoek. Hogeschool Windesheim Zwolle Aandacht voor jeugdzorg en jeugd- en opvoedhulp in hbo-opleidingen en onderzoek. WGV Oost Deventer, 20 maart 2013 Attie Valkenburg van Roon, projectleider Master Zorg voor

Nadere informatie

Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013

Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013 Bijlage 7: Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013 Visie opleidingen Pedagogiek Hogeschool van Amsterdam Wij dragen als gemeenschap en daarom ieder van ons als individu, gezamenlijk

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL PBGZ 12 / PBSD 9 Coördinatie, kwaliteit en voorlichting, profielfase Cohort 2016 2019 kwartiel 11 INSTROOMVEREISTEN:

Nadere informatie

Leerplanschema Minor Psychologie

Leerplanschema Minor Psychologie Minor Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

Minor Licht Verstandelijk Beperkt

Minor Licht Verstandelijk Beperkt Minor Licht Verstandelijk Beperkt Academie voor Sociale Studies Inleiding De minor Licht Verstandelijk Beperkt biedt een inspirerend en intensief half jaar deskundigheidsbevordering op het gebied van werken

Nadere informatie

Voorwoord 7. 1 Inleiding Een nieuwe tijd Waarom dit boek? Van dominee tot buurtpedagoog 18

Voorwoord 7. 1 Inleiding Een nieuwe tijd Waarom dit boek? Van dominee tot buurtpedagoog 18 Inhoud Voorwoord 7 1 Inleiding 15 1.1 Een nieuwe tijd 15 1.2 Waarom dit boek? 16 1.3 Van dominee tot buurtpedagoog 18 2 Geschiedenis van het jongerenwerk 19 2.1 Inleiding 19 2.2 Geschiedenis van het jongerenwerk

Nadere informatie

Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media

Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Titel: Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Vakcode: LWX999B10 Opleiding: Kunsten, Cultuur en Media Studiefase: Bachelor 3 e jaar/ KCM Major Periode:

Nadere informatie

Datawarehousing BIM. Modulecode: BIMDTB06 Modulehouder: H.D.A. de Wit Publicatiedatum: mei 2014 Studiejaar:2013-2014 Studielast: 2 punten

Datawarehousing BIM. Modulecode: BIMDTB06 Modulehouder: H.D.A. de Wit Publicatiedatum: mei 2014 Studiejaar:2013-2014 Studielast: 2 punten Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch,

Nadere informatie

Instituut voor Sociale Opleidingen

Instituut voor Sociale Opleidingen Instituut voor Sociale Opleidingen Naar een nieuwe opleiding Social Work In september 2016 start Hogeschool Rotterdam met de nieuwe opleiding Social Work. Dit betekent dat eerstejaars studenten (die in

Nadere informatie

Academie voor Sociale Studies. Minor Licht Verstandelijk Beperkt

Academie voor Sociale Studies. Minor Licht Verstandelijk Beperkt Academie voor Sociale Studies Minor Licht Verstandelijk Beperkt Leerplanschema minor LVB Minor LVB Periode 1/3 Periode 2/4 Inleiding De minor Licht Verstandelijk Beperkt biedt een inspirerend en intensief

Nadere informatie

Moduleboek Homiletiek. Leerjaren 3 en 4

Moduleboek Homiletiek. Leerjaren 3 en 4 Moduleboek Homiletiek Leerjaren 3 en 4 2012-2014 1 Module Homiletiek keuzevak PW-/GL-variant leerjaren 3 en 4 drs. J. van Mourik ORIËNTATIE 1. Titel collegeserie Het Woord vertolken 2. Introductie a. Wat

Nadere informatie

Informatie 2-daagse opleiding Motiverende Gespreksvoering

Informatie 2-daagse opleiding Motiverende Gespreksvoering Informatie 2-daagse opleiding Motiverende Gespreksvoering Den Dolder, september 2014 Versie: 4 Auteur(s): Joke Gierveld/Everhardt Lubbers Het programma en de bijbehorende opleiding Motiverende Gespreksvoering

Nadere informatie

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG Plan voor een scholings CJG: in en vanuit het CJG Uitgaan van de eigen kracht van ouders en kinderen, die eigen kracht samen versterken en daar waar nodig er op af en ondersteunen Het scholingsplan CJG

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Filosofische en ethische vraagstukken

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Filosofische en ethische vraagstukken ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Graduaat

Nadere informatie

Universitaire Pabo van Amsterdam Studiehandleiding CE RF Cultuureducatie en Erfgoed

Universitaire Pabo van Amsterdam Studiehandleiding CE RF Cultuureducatie en Erfgoed Universitaire Pabo van Amsterdam Studiehandleiding CE RF Cultuureducatie en Erfgoed Bachelorjaar: 3 Cursusjaar: 01-013 Semester 1, blok 1 nr? Docenten: Mila Ernst en Roosien Verlaan In studiejaar 01-013

Nadere informatie

Onderwijs en Opvoeding. HANDLEIDING Educatieve minor

Onderwijs en Opvoeding. HANDLEIDING Educatieve minor , Onderwijs en Opvoeding HANDLEIDING Educatieve minor Fase Semester 1 Leerroute Educatieve Minor 2018-2019 Schrijvers Susan Kruis, Danielle van der Maten en Inge Oudkerk-Pool e-mail Docenten: m.s.kruis@hva.nl

Nadere informatie

Informatie 2-daagse opleiding Motiverende Gespreksvoering

Informatie 2-daagse opleiding Motiverende Gespreksvoering Informatie 2-daagse opleiding Motiverende Gespreksvoering Den Dolder, april 2018 Versie: 4.1 Auteur(s): Anna Hulsebosch Het programma en de bijbehorende opleiding Motiverende Gespreksvoering (MG) is een

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat sociaal-cultureel werk Educatieve activiteiten opzetten

ECTS-fiche. Graduaat sociaal-cultureel werk Educatieve activiteiten opzetten ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Graduaat

Nadere informatie

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten PR 180724 V1 Beroepscompetentie- profiel Afgeleid van de niveaubepaling NLQF, niveau 6 heeft RBCZ kerncompetenties benoemd voor de complementair/alternatief therapeut. Als uitgangspunt zijn de algemene

Nadere informatie

Faculteit der Geesteswetenschappen Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) TAALTRAININGEN VOOR STUDENTEN FGw 2012-2013

Faculteit der Geesteswetenschappen Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) TAALTRAININGEN VOOR STUDENTEN FGw 2012-2013 Faculteit der Geesteswetenschappen Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) TAALTRAININGEN VOOR STUDENTEN FGw 2012-2013 Taaltrainingen voor studenten FGw Het Instituut voor Nederlands

Nadere informatie

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Inspiratie voor hbo zorg en welzijn Informele zorg & Social Work aan de hogeschool Inholland Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Voor onze opleiding geldt: samenwerken

Nadere informatie

Radicalisering en polarisatie Noord-Nederland

Radicalisering en polarisatie Noord-Nederland Radicalisering en polarisatie Noord-Nederland MJD biedt rond dit thema de volgende diensten: 1 Training Signalering radicalisering en polarisatie 2 Workshop Jeugd en extremisme 3 Training Train de Trainer

Nadere informatie

15 16 Evaluatie Korte Docentencursus Zuyd, april Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

15 16 Evaluatie Korte Docentencursus Zuyd, april Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 15 16 Evaluatie Korte Docentencursus Zuyd, april 2016 Inhoudsopgave 1...1 2 Hoofdsectie...2 1 Geef bij de onderstaande stellingen aan of u ermee zeer mee oneens/oneens/eens/zeer mee eens bent, dan wel

Nadere informatie

Studiehadleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging

Studiehadleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Studiehadleiding Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Naam onderwijseenheid: Methoden en vaardigheden voor praktijkonderzoek Code onderwijseenheid: HBOMIGV015MV Jaar: Onderwijsperiode:

Nadere informatie

S TA G E S L I J N 5

S TA G E S L I J N 5 STAGES LIJN5 Wil jij stage lopen bij Lijn5? In de provincie Utrecht biedt Lijn5 behandeling en begeleiding aan kinderen en jongeren met én zonder licht verstandelijke beperking en hun gezin. Lijn5 beschikt

Nadere informatie

ECTS-fiche. Actueel thema uit het sociaal werk

ECTS-fiche. Actueel thema uit het sociaal werk ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot aanvragen vrijstelling Vereiste aanwezigheid GSCW Actueel thema

Nadere informatie

Studiehandleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging

Studiehandleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Studiehandleiding Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Naam onderwijseenheid: Capita selecta: Maatschappelijke activering en gezinsbegeleiding Code onderwijseenheid: HBOMIGV20151MA

Nadere informatie

Virtual Action Learning 3 jarig voltijd VWO traject 2010 2011. Door Marieke, Inge, Richard, Mariska Gabby, Lotte, Mirthe, Michiel,

Virtual Action Learning 3 jarig voltijd VWO traject 2010 2011. Door Marieke, Inge, Richard, Mariska Gabby, Lotte, Mirthe, Michiel, Virtual Action Learning 3 jarig voltijd VWO traject 2010 2011 Door Marieke, Inge, Richard, Mariska Gabby, Lotte, Mirthe, Michiel, Overzicht curriculum VWO traject LEERJAAR 1 PERIODE 1 PERIODE 2 PERIODE

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat orthopedagogie Gesuperviseerde praktijk

ECTS-fiche. Graduaat orthopedagogie Gesuperviseerde praktijk ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat orthopedagogie Module Gesuperviseerde praktijk Code M2 Lestijden 60 Studiepunten nvt Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot aanvragen

Nadere informatie

4. Inhoud minor. Diplomasupplement

4. Inhoud minor. Diplomasupplement Minorregeling 2010-2011 Start september 2010 1. Naam minor: Recht 2. Engelse benaming: Law 3. Catalogusnummer: 7 4. Inhoud minor Het doel van de minor is dat je: 1. rekening houdt met juridische aspecten

Nadere informatie

Samenwerkingsmogelijkheden binnen de driehoek worden onderbouwd vanuit actuele werkmodellen en methodieken en positieve ervaringen uit de praktijk.

Samenwerkingsmogelijkheden binnen de driehoek worden onderbouwd vanuit actuele werkmodellen en methodieken en positieve ervaringen uit de praktijk. Partnerschap in de driehoek. Onderwijs en Jeugdhulpverlening samen op de werkvloer Waarom? Hoe kun je extra ondersteuning en begeleiding aan kinderen en gezinnen zo dicht mogelijk bij huis en in de wijk

Nadere informatie

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Algemene vorming op het einde van de derde graad secundair onderwijs Voor de sociale

Nadere informatie

10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij

10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij 10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij 10.1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat gedetailleerde informatie over de doelstellingen, eindkwalificaties en opbouw van de Masteropleiding Filosofie & Maatschappij.

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-cultureel werk

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-cultureel werk ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Sociaal-cultureel werk Module Groepswerk Code Bc2 Lestijden 40 Studiepunten Ingeschatte totale 60 studiebelasting (in uren) 1 2.Inhoud Als sociaal-cultureel

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-Cultureel werk Samenwerkingsvaardigheden. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-Cultureel werk Samenwerkingsvaardigheden. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot Graduaat Sociaal-Cultureel werk Samenwerkingsvaardigheden AC2 40

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Korte omschrijving van de cursussen in het mastertraject Opvoedingsondersteuning

Korte omschrijving van de cursussen in het mastertraject Opvoedingsondersteuning Korte omschrijving van de cursussen in het mastertraject Opvoedingsondersteuning Cursus Opvoedingsinterventies 6 ECTS; Semester 1 (blok 1) bestaande uit wekelijkse hoorcolleges van 2 uren en wekelijkse

Nadere informatie

project: Trends en actualiteit in de Jeugdzorg

project: Trends en actualiteit in de Jeugdzorg project: Trends en actualiteit in de Jeugdzorg Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet: www.edu-actief.nl

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Mens en maatschappij Code: 3.20 Cluster: In omvorming Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal:

Nadere informatie

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Inhoud 1. Heldere onderwijsvisie 2. Opleiden op maat 3. Online leren 4. Samen verantwoordelijk 5. Modulaire opleiding

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

project: Omgaan met gedragsproblemen en stoornissen in de jeugdzorg

project: Omgaan met gedragsproblemen en stoornissen in de jeugdzorg project: Omgaan met gedragsproblemen en stoornissen in de jeugdzorg Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet:

Nadere informatie

Moduleboek Catechetiek. Leerjaren 3 en 4

Moduleboek Catechetiek. Leerjaren 3 en 4 Moduleboek Catechetiek Leerjaren 3 en 4 2012-2013 Module Catechetiek keuzevak PW-/GL-variant leerjaren 3 en 4 drs. J. van Mourik ORIËNTATIE 1. Titel collegeserie Leren in de gemeente 2. Introductie a.

Nadere informatie

Beroepsoriëntatie 1 WAT kan ik worden? Godsdienst Pastoraal Werk DTO Propedeuse semester 1 Nico Belo, Arnolt Stijf 2012/2013 1BOa

Beroepsoriëntatie 1 WAT kan ik worden? Godsdienst Pastoraal Werk DTO Propedeuse semester 1 Nico Belo, Arnolt Stijf 2012/2013 1BOa Beroepsoriëntatie 1 WAT kan ik worden? Godsdienst Pastoraal Werk DTO Propedeuse semester 1 Nico Belo, Arnolt Stijf 2012/2013 1BOa Wat kan ik worden - Beroepsoriëntatie 1 Inhoudsopgave 1 Introductie...

Nadere informatie

Toetsplan Bacheloropleiding Kunsten, Cultuur en Media 2014-2015

Toetsplan Bacheloropleiding Kunsten, Cultuur en Media 2014-2015 Toetsplan Bacheloropleiding Kunsten, Cultuur en Media 2014-2015 JAAR 1 semester 1 Blok 1 Blok 2 titel code week 1-7 colleges Introduction to Audiovisual Culture continue toetsing, wekelijks verschillende

Nadere informatie

SH12B & SH13A. Seksuologie. post-hbo opleiding. Begeleiden bij seksuele problemen. mensenkennis

SH12B & SH13A. Seksuologie. post-hbo opleiding. Begeleiden bij seksuele problemen. mensenkennis SH12B & SH13A post-hbo opleiding Seksuologie Begeleiden bij seksuele problemen mensenkennis Post-hbo opleiding seksuologie Begeleiden bij seksuele problemen Goede begeleiding bij seksuele problemen vraagt

Nadere informatie

Stageboek Pedagogiek. Onderzoek. Minor Forensische Orthopedagogiek

Stageboek Pedagogiek. Onderzoek. Minor Forensische Orthopedagogiek Stageboek Pedagogiek Onderzoek Minor Forensische Orthopedagogiek 17 september 2013 t/m 15 januari 2014 1 Voorwoord Dit is het stageboek voor de onderzoeksstage tijdens de minor Forensische Orthopedagogiek

Nadere informatie

obs Jaarfke Torum 15 9679 CL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592524 jaarfke@planet.nl

obs Jaarfke Torum 15 9679 CL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592524 jaarfke@planet.nl obs Jaarfke Torum 15 9679 CL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592524 jaarfke@planet.nl 1 Actief burgerschap en sociale integratie: Door de toenemende individualisering in onze samenleving is goed

Nadere informatie

Maatschappelijk werk. Specialisatie Audiologie. NVA maatschappelijk werk 2007 Mary van der Heijden

Maatschappelijk werk. Specialisatie Audiologie. NVA maatschappelijk werk 2007 Mary van der Heijden Maatschappelijk werk Specialisatie Audiologie Inhoud Wat is maatschappelijk werk Doelstelling maatschappelijk werk Kennis maatschappelijk werk Specialisatie Werkwijze maatschappelijk werk Welke technieken

Nadere informatie

Sociaal Pedagogische Hulpverlening. SPH voltijd de opleiding en het werkveld.... voor haar een nieuwe liefde vindt

Sociaal Pedagogische Hulpverlening. SPH voltijd de opleiding en het werkveld.... voor haar een nieuwe liefde vindt Sociaal Pedagogische Hulpverlening SPH voltijd de opleiding en het werkveld... voor haar een nieuwe liefde vindt Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) voltijd Een pension voor dak- en thuisloze jongeren.

Nadere informatie

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Juni 2014 Waarom een visie? Al sinds het bestaan van het vak jongerenwerk is er onduidelijkheid over wat jongerenwerk precies inhoudt. Hierover is doorgaans geen

Nadere informatie

Meerwaarde voor onderwijs. De Pijlers en de Plus van FLOT

Meerwaarde voor onderwijs. De Pijlers en de Plus van FLOT Meerwaarde voor onderwijs De Pijlers en de Plus van FLOT De vijf Pijlers: Cruciale factoren voor goed leraarschap Wat maakt een leraar tot een goede leraar? Het antwoord op deze vraag is niet objectief

Nadere informatie

Brochure Post HBO opleiding coach in het onderwijs

Brochure Post HBO opleiding coach in het onderwijs Brochure 2017-2018 Post HBO opleiding coach in het onderwijs Coaching is een waardevol instrument bij professionalisering van leraren. Hiervoor is een goed opgeleide coach een voorwaarde! biedt u de mogelijkheid

Nadere informatie

Seksuologie. mensenkennis. post-hbo opleiding. Begeleiden bij seksuele problemen

Seksuologie. mensenkennis. post-hbo opleiding. Begeleiden bij seksuele problemen post-hbo opleiding Seksuologie Begeleiden bij seksuele problemen mensenkennis Post-hbo opleiding seksuologie Begeleiden bij seksuele problemen Goede begeleiding bij seksuele problemen vraagt specifieke

Nadere informatie

Modulewijzer Media en Onderzoek CDM jaar 4 CDMMEO Herfst / winter 2010 / 2011. Media en onderzoek

Modulewijzer Media en Onderzoek CDM jaar 4 CDMMEO Herfst / winter 2010 / 2011. Media en onderzoek Modulewijzer Media en Onderzoek CDM jaar 4 CDMMEO Herfst / winter 2010 / 2011 Media en onderzoek Module beschrijving Moduelecode MEDMEO01-2 CP 2 Belasting 56 klokuren Looptijd 20 weken, twee kwartalen

Nadere informatie

Instroomtraject in jaar 2 van de Academie Sociale Studies (MWD of SPH) MBO-diploma Zorg en Welzijn? Start nu je vervolgopleiding in het HBO!

Instroomtraject in jaar 2 van de Academie Sociale Studies (MWD of SPH) MBO-diploma Zorg en Welzijn? Start nu je vervolgopleiding in het HBO! MBO-diploma Zorg en Welzijn? Start nu je vervolgopleiding in het HBO! Instroomtraject in jaar 2 van de Academie Sociale Studies (MWD of SPH) 2015 1 Welke MBO-diploma s (niveau 4) op gebied van maatschappelijke

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Basistraining Huiselijk Geweld en Kindermishandeling / Meldcode

Basistraining Huiselijk Geweld en Kindermishandeling / Meldcode Basistraining Huiselijk Geweld en Kindermishandeling / Meldcode Inleiding Dit document beschrijft de basistraining Huiselijk Geweld en Kindermishandeling / Meldcode van trainingsbureau Moetd. Doelgroep

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER / ZUTPHEN STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER / ZUTPHEN STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER / ZUTPHEN STUDIEWIJZER BOL BURGERSCHAP SOCIAAL-MAATSCHAPPELIJKE DIMENSIE basisfase Cohort 2018-2021 kwartiel 4 DOELSTELLINGEN: Aan het

Nadere informatie

Eindgesprek: in de vorm van een panelgesprek

Eindgesprek: in de vorm van een panelgesprek Eindgesprek: in de vorm van een panelgesprek Cohort 2012 en later Leertrajecten mbo Verpleging & Verzorging April 2013, herziene versie 2 febr 2014 1 Deel 1: Algemene Informatie Inleiding Het Eindgesprek

Nadere informatie

Reactie op Advies Adviesraad Sociaal Domein Houten

Reactie op Advies Adviesraad Sociaal Domein Houten Reactie op Advies Adviesraad Sociaal Domein Houten Met veel interesse hebben wij - de gemeente Houten - op 1 februari 2016 kennis genomen van het advies van de Adviesraad Sociaal Domein Houten. Om te komen

Nadere informatie

Ouderschap in Ontwikkeling

Ouderschap in Ontwikkeling Ouderschap in Ontwikkeling Ouderschap in Ontwikkeling. De kracht van alledaags ouderschap. Carolien Gravesteijn Ouderschap in Ontwikkeling. De kracht van alledaags ouderschap. Carolien Gravesteijn Ouderschap

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning Stage (LOS)

Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning Stage (LOS) Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning Stage (LOS) Handleiding Voltijd Jaar 3 Studiejaar 2015-2016 Inleiding Tijdens de stage zijn er zeven leerondersteuningsbijeenkomsten (LOS-bijeenkomsten). Het onderwijs

Nadere informatie

de verdere professionalisering van de eigen beroepsuitoefening c.q. het beroep.

de verdere professionalisering van de eigen beroepsuitoefening c.q. het beroep. Opleidingsplan Opvoedcoach 1. Scholingsactiviteit Opleiding tot opvoedcoach (Hbo-niveau). 2. Leerdoelen De student leert ouders en opvoeders bij het opvoeden te ondersteunen, zo nodig door te verwijzen

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk Werk Systeemgericht werken. Lestijden 60

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk Werk Systeemgericht werken. Lestijden 60 ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Graduaat

Nadere informatie

Geen zakslaagregeling, dus intrinsieke motivatie van studenten voorwaardelijk Heel veel keuzedelen te kiezen Deskundigheid op specifieke actuele

Geen zakslaagregeling, dus intrinsieke motivatie van studenten voorwaardelijk Heel veel keuzedelen te kiezen Deskundigheid op specifieke actuele Geen zakslaagregeling, dus intrinsieke motivatie van studenten voorwaardelijk Heel veel keuzedelen te kiezen Deskundigheid op specifieke actuele onderwerpen Programmering vanaf leerjaar 1 omdat anders

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel): Bachelor Wijsbegeerte

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel): Bachelor Wijsbegeerte ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 2015-2016 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel): Bachelor Wijsbegeerte Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR) treedt

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Kadernotitie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan 0957 19 oktober 2009 Maatschappelijke participatie

Raadsvoorstel. Kadernotitie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan 0957 19 oktober 2009 Maatschappelijke participatie Titel Nummer Datum Programma Fase Onderwerp Kadernotitie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan 0957 19 oktober 2009 Maatschappelijke participatie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt

Nadere informatie

Kennismaking VIB en methode CONTACT Hoe contact bevorderen tussen doofblinde personen en hun communicatiepartners?

Kennismaking VIB en methode CONTACT Hoe contact bevorderen tussen doofblinde personen en hun communicatiepartners? Kennismaking VIB en methode CONTACT Hoe contact bevorderen tussen doofblinde personen en hun communicatiepartners? Ingrid Korenstra Bartiméus Expertisecentrum Doofblindheid 19-03-2015 Even voorstellen:

Nadere informatie

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd 2019 2020 Sociaal Werk Bachelor of Social Work - Voltijd In het kort Als sociaal werker bied jij ondersteuning aan mensen die in de problemen zitten en er, ook met hulp van familie en bekenden, niet meer

Nadere informatie

SH10A. Seksuologie. post-hbo opleiding. Begeleiden bij seksuele problemen. mensenkennis

SH10A. Seksuologie. post-hbo opleiding. Begeleiden bij seksuele problemen. mensenkennis SH10A post-hbo opleiding Seksuologie Begeleiden bij seksuele problemen mensenkennis Post-hbo opleiding seksuologie Begeleiden bij seksuele problemen Goede begeleiding bij seksuele problemen vraagt specifieke

Nadere informatie

Non satis scire WP 4 Pilot opzet peer feedback. Aanleiding

Non satis scire WP 4 Pilot opzet peer feedback. Aanleiding Non satis scire WP 4 Pilot opzet peer feedback Aanleiding De lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen werkt mee aan het SURF-project Nonsatis scire. In het kader van dit project wordt een pilot

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Informatie 2-daagse opleiding tot TOPs!-coach

Informatie 2-daagse opleiding tot TOPs!-coach Informatie 2-daagse opleiding tot TOPs!-coach Den Dolder, mei 2014 Versie: 2 Auteur(s): Anna Hulsebosch/Joke Gierveld Het programma en de bijbehorende opleiding TOPs! is een programma voor jongens en meisjes

Nadere informatie

Uurroosters administratie

Uurroosters administratie Uurroosters administratie Voltijdse arbeid: 38:00 Deeltijdse arbeid aan 50%: 19:00 1 maandag 7:45 9:00 9:00 12:00 12:00 14:00 2 maandag 12:00 14:00 14:00 dinsdag 12:00 14:00 14:00 woensdag 12:00 14:00

Nadere informatie

Andragogisch handelen en bevlogenheid in het werk

Andragogisch handelen en bevlogenheid in het werk Kring Andragologie Andragogisch handelen en bevlogenheid in het werk Versterking zelfregulerend vermogen van individu, groep en organisatie als antwoord op toegenomen complexiteit Zeven interactieve werkcolleges

Nadere informatie

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK)

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) www.viermin.nl De Landelijke Training Aanpak Kindermishandeling (LTAK) is een training waarin kennis en vaardigheden worden aangereikt om huiselijk

Nadere informatie

Zeeuwse opleiding. Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject

Zeeuwse opleiding. Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject Deze opleiding is een initiatief van RPCZ, Scalda, HZ University of Applied Sciences, Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen, Kibeo, Kinderopvang Walcheren,

Nadere informatie

Interculturele managementcompetenties

Interculturele managementcompetenties Handreiking Interculturele managementcompetenties Handreiking voor (opleidings)managers in het hsao HO-raad, oktober 2012 Project intercultureel vakmanschap in het hsao Deelproject van het ZonMw programma

Nadere informatie

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Leergang Procesbegeleiding samenwerking, organisatie en innovatie in de eerste lijn voor nieuwe ROS-adviseurs (code L13-2) Voor

Nadere informatie

MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE

MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE De master Leiderschap en Innovatie Kind en Educatie (MLIKE) is bedoeld voor professionals die werkzaam

Nadere informatie

Onderzoeksopdracht Crossmedialab. Titel Mobile meets Social: de volgende stap voor mobile marketing

Onderzoeksopdracht Crossmedialab. Titel Mobile meets Social: de volgende stap voor mobile marketing Onderzoeksopdracht Crossmedialab Titel Mobile meets Social: de volgende stap voor mobile marketing Probleemomgeving De exponentiële opkomst van smart phones, met als (voorlopige) koploper de iphone van

Nadere informatie

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Actuele ontwikkelingen zoals flexibilisering van arbeid, de noodzaak tot het vergroten van de in- en externe mobiliteit van de werknemer, maar ook wetswijzigingen zorgen

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Orthopedagogie Module Categoriaal Werken 5

ECTS-fiche. Graduaat Orthopedagogie Module Categoriaal Werken 5 ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Graduaat

Nadere informatie

Overzicht curriculum VU

Overzicht curriculum VU Overzicht curriculum VU Opbouw van de opleiding Ter realisatie van de gedefinieerde eindkwalificaties biedt de VU een daarbij passend samenhangend onderwijsprogramma aan. Het onderwijsprogramma bestaat

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Afgelopen jaren hebben we Arjan van Dijk uitgenodigd

Nadere informatie

Sportleider SeniorenSport (SSS)

Sportleider SeniorenSport (SSS) Sportleider SeniorenSport (SSS) Een leven lang bewegen We worden steeds ouder en genieten gelukkig steeds langer van een goede gezondheid. Sport en bewegen speelt hierbij een belangrijke rol. Steeds meer

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Wil jij? Verdieping in je begeleiders vaardigheden

Nadere informatie