Vitamines en kanker. Chemische Feitelijkheden is een uitgave van Samsom bv in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vitamines en kanker. Chemische Feitelijkheden is een uitgave van Samsom bv in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging."

Transcriptie

1 164 1 Vitamines en kanker drs. Claudia Schlax Dit artikel is een herziening van Chemische Feitelijkheid 63 (januari 1989); de oorspronkelijke Feitelijkheid werd geschreven door prof. dr. A. Bast. 1. Inleiding Onderzoeksmethoden Vitamines met een mogelijk preventieve werking tegen kanker Vitamine E Vitamine C Vitamine A ß-Caroteen Foliumzuur Aanbevelingen Conclusies Literatuur Chemische Feitelijkheden is een uitgave van Samsom bv in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging.

2 Inleiding Wetenschappers zijn het erover eens dat er een direct verband bestaat tussen voeding en het ontstaan van kanker. Dit verband wordt ten dele aan vitamines in de voeding toegeschreven. Op basis daarvan is het vermoeden ontstaan, dat een verhoogde inname van vitamines, vooral de zogenaamde antioxidant-vitamines E, C en ß- caroteen, in de vorm van vitaminesupplementen, tegen kanker zou beschermen. Het is niet verbazingwekkend dat deze suggestie de interesse van zowel consumenten en wetenschappers (en producenten van voedingssupplementen) gewekt heeft. Inname van vitaminesupplementen zou immers een relatief eenvoudige maatregel ter preventie van kanker kunnen zijn. Mede naar aanleiding hiervan is het aanbod aan vitaminesupplementen de laatste tijd snel gestegen. Bovendien is het sinds medio 1996 toegestaan om vitamines aan voedingsmiddelen toe te voegen. Over de zin en onzin van extra toediening van vitamines woedt al jaren een verhitte discussie. Voorstanders vinden dat iedereen extra vitamines zou moeten gebruiken, onder het motto hoe meer hoe beter of, baat het niet, het schaadt ook niet. Tegenstanders vinden dat een gevarieerde voeding voldoende vitamines bevat en dat extra vitamines niet nodig zijn tenzij wetenschappelijk onderzoek eenduidig het tegendeel bewijst. En hier schuilt juist het probleem. Er zijn tal van wetenschappelijke studies gepubliceerd waarin de beschermende werking van afzonderlijke vitamines onderzocht wordt. Maar terwijl uit een groot aantal bevolkingsonderzoeken blijkt dat mensen die veel vitamines via hun voeding binnenkrijgen een kleinere kans hebben op kanker, spreken studies waarbij het effect van extra vitamines wordt vergeleken met een placebo (nepmiddel) elkaar tot nu toe tegen. Hier volgt een overzicht van de op dit moment gangbare onderzoeksmethoden en de resultaten van diverse recente studies met de verschillende vitamines of met combinaties daarvan.

3 164 4 Vitamines en kanker 2. Onderzoeksmethoden Er zijn diverse onderzoeksmethoden om de relatie tussen vitamines en kanker te bestuderen. Globaal kunnen deze onderverdeeld worden in dierexperimenteel onderzoek en epidemiologisch onderzoek. In dierexperimenteel onderzoek wordt aan proefdieren een bepaald vitamine onthouden (via het dieet) of juist extra toegediend. Hiermee kan worden nagegaan of het ontstaan van kanker, geïnitieerd door kankerverwekkende chemicaliën, verandert als gevolg van een variërende hoeveelheid vitamines. Het probleem van dierexperimenteel onderzoek is de extrapolatie naar de mens. Effecten in proefdieren treden niet zondermeer ook bij de mens op. In epidemiologisch onderzoek wordt de frequentie en aard van tumoren bij mensen in relatie tot voeding en vitamineconcentraties in bloedplasma of weefsel nagegaan. Ook deze onderzoeken zijn niet zonder problemen. In zogenaamde patiënt-controlestudies is een aantal keren vastgesteld dat lage concentraties aan vitamines in het bloed geassocieerd lijken te zijn met het optreden van kanker. Uit deze studies wordt echter niet duidelijk of de lage vitamineconcentratie in het bloed de oorzaak is voor het ontstaan van kanker, of juist een gevolg van de ziekte. Studies waarbij de consumptie van vitamines wordt berekend uit de samenstelling van het dieet duiden erop dat, hoe lager de vitamineinname hoe groter de kans op kanker. Maar vaak hangt een lage vitamineinname samen met andere factoren, die men er ook van verdenkt aan het ontstaan van kanker bij te dragen, zoals slechte eetgewoonten, lagere sociaal-economische klasse en/of slechte leefgewoonten. In prospectief uitgevoerde onderzoeken, of cohortstudies, worden eerst de voedselconsumptie, leef- en rookgewoontes etc. van een grote groep mensen vastgesteld. Vervolgens worden bij deze groep een aantal jaren lang de vitamineconcentraties in het plasma gemeten voordat zich bij een deel van de groep kanker manifesteert. Op deze manier beschikt men over controle-groepen met vergelijkbare parameters en kan een verband gelegd worden tussen bepaalde voedingspatronen en/of vitamineconcentraties en het voorkomen van kanker. Toch leveren deze studies slechts aanwijzingen voor causale

4 164 5 verbanden, omdat niet voor alle mogelijke storende variabelen gecorrigeerd kan worden. Meer bewijskracht is te ontlenen aan zogenaamde placebo-gecontrolleerde interventiestudies. Daarbij krijgt de ene groep een vitaminesupplement en de andere een placebo. Na een aantal jaren wordt dan gekeken of er een verschil is in het aantal kankergevallen tussen beide groepen. De resultaten van dergelijke studies spreken elkaar echter vaak tegen. 3. Vitamines met een mogelijk preventieve werking tegen kanker Er zijn aanwijzingen dat de zogenaamde antioxidant-vitamines E, C en ß-caroteen een rol spelen bij de preventie van kanker. Ook aan vitamine A, dat uit ß-caroteen gevormd kan worden, en foliumzuur en vitamine D wordt een preventieve werking tegen kanker toegeschreven Vitamine E Vitamine E is een vetoplosbare stof met een geringe toxiciteit. Het wordt tot 540 mg als veilig beschouwd, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid circa 10 mg is. Vitamine E is de algemene naam voor een groep stoffen, de tocoferolen: H 3 C O HO x-tocoferol (vitamine E) Hiervan is α-tocoferol biologisch de meest actieve. Synthetisch bereid α-tocoferol is een racemisch mengsel van de d- en l-isomeren.

5 164 6 Vitamines en kanker De natuurlijk voorkomende d-isomeer is actiever dan de l-vorm. Vitamine E werd ontdekt door Evans en Bishop. Zij vonden in veldsla een component die steriliteit voorkomt bij ratten. In 1936 identificeerde Evans deze component als tocoferol. Vitamine E komt vooral voor in bladgroenten, volkorenbrood en plantaardige olie. Het bevordert de vorming en het functioneren van rode bloedcellen, spieren en andere weefsels. Vitamine E is een antioxidant, d.w.z. het voorkomt de oxidatieve afbraak van meervoudig onverzadigde vetzuren. Daarom is de verhouding tocoferol: meervoudig onverzadigde vetzuren in het lichaam van belang. De concentratie meervoudig onverzadigde vetzuren hangt sterk af van het dieet. De belangrijkste bronnen van onverzadigde vetzuren, de plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie zijn rijk aan dit vitamine. De gepostuleerde anticarcinogene werking van vitamine E is vooral gebaseerd op dit antioxidatieve effect van de stof. Er zijn indicaties dat antioxidanten genetische veranderingen kunnen voorkomen. Dit zou enerzijds kunnen gebeuren door vrije radicalen onschadelijk te maken, die directe schade aan het DNA veroorzaken, of door de metabole activiteit van kankerverwekkende chemicaliën te beïnvloeden. Van vitamine E is bijvoorbeeld ook bekend dat het de vorming van nitrosamine remt, een stofwisselingsproduct met kankerverwekkende eigenschappen. Een ander anticarcinogeen werkingsmechanisme van vitamine E heeft betrekking op het immuunsysteem. Er zijn aanwijzingen dat extra toediening van vitamine E de productie van antistoffen stimuleert en op die manier het afweersysteem versterkt. Tevens heeft men in een studie de hypothese gesteld dat vitamine E de tumorgroei zou kunnen remmen. Er zijn maar weinig epidemiologische studies naar het verband tussen vitamineinname via de voeding en kanker, en uit deze studies kan niet eenduidig geconcludeerd worden dat vitamine E beschermend werkt. Een aantal studies naar de associatie tussen de vitamine E concentratie in serum en het risico op kanker suggereren dat kankerpatiënten een lager vitamine E niveau hebben, echter, de resultaten waren maar in 40% van de studies statistisch significant. In een van de weinige grootschalige interventiestudies werd een lagere kankerincidentie (met name maagkanker) gerapporteerd in de groep die vijf jaar lang een supplement van ß-caroteen, vitamine E

6 164 7 en seleen toegediend werd, in vergelijking met de groep die een placebo kreeg. Daarentegen werd bij een groep Finse rokers, die 5-8 jaar lang een vitamine E supplement toegediend kregen, geen vermindering van de longkankerincidentie vastgesteld. In deze studie werd wel een lagere incidentie van prostaatkanker waargenomen. Samenvattend kan gesteld worden, dat de mechanismen voor kankerpreventie door vitamine E overtuigend en veelbelovend lijken, maar dat de resultaten uit epidemiologisch onderzoek en interventiestudies inconsistent zijn en zeker geen aanleiding geven om bij een normaal voedingspatroon extra vitamine E in te nemen ter preventie van kanker Vitamine C Vitamine C (L-ascorbinezuur) is een in water oplosbaar vitamine dat voor zover bekend zelfs bij hoge doseringen (tot 10 mg per dag) niet toxisch is. Het is betrokken bij de vorming en instandhouding van tussenstof in bijvoorbeeld botten en kraakbeen, de weerstand en de vorming van steunweefsel (collageen). CH 2 OH HCOH O O HO OH Gebrek aan deze stof, die in 1928 door Szent-Györgyi geïsoleerd werd, leidt tot scheurbuik. De mens is een van de weinige zoogdieren die niet zelf vitamine C kan maken. De voornaamste bronnen van vitamine C zijn (citrus)vruchten, groenten en aardappelen. De voorvechter van profylactisch (preventief) gebruik van vitamine C, de fysisch chemicus Linus Pauling, claimde een remmend effect van grote hoeveelheden vitamine C op tumorvorming. Deze claim kon door andere studies niet worden bevestigd. Voor vitamine C geldt, net als voor vitamine E, dat er vooral mechanistische aanwijzingen zijn voor een beschermende werking te-

7 164 8 Vitamines en kanker gen kanker. Als antioxidant maakt ook vitamine C vrije radicalen onschadelijk waarmee het een beschermend effect op de grote biomoleculen, inclusief het genetisch materiaal zou hebben. Ook vitamine C voorkomt de vorming van het kankerverwekkende nitrosamine in de maag. Nitraten uit de voeding worden onder andere via het spijsverteringsproces omgezet in nitrieten, waarbij aminen uit de voeding de vorming van nitrosaminen kunnen veroorzaken. Door met nitriet te reageren voorkomt ascorbinezuur de vorming van nitrosaminen. In veel epidemiologische studies is waargenomen dat consumptie van groente en fruit geassocieerd is met een verminderd kankerrisico. Er zijn echter nauwelijks vervolgstudies, waarin gebruik gemaakt wordt van vitamine C concentraties in het bloed, aangezien vitamine C in serum niet lang stabiel blijft. De resultaten zouden derhalve ook door andere componenten, of combinaties van componenten in groente en fruit verklaard kunnen worden. Tot nu toe zijn er nog geen grootschalige interventiestudies met vitamine C gepubliceerd. Er moet derhalve geconcludeerd worden dat er nog steeds geen wetenschappelijk bewijs is voor een beschermende werking van vitamine C tegen kanker Vitamine A Vitamine A is een vetoplosbare stof, die vooral voorkomt in boter, kaas, eieren, zuivel en lever. Het kan ook in het lichaam gevormd worden uit ß-caroteen, dat in een apart hoofdstuk behandeld zal worden. Vitamine A is de verzamelnaam voor een groep stoffen; de meest actieve daarvan is retinol:,y CH2 OH Retinol

8 164 9 Vitamine A is essentieel voor de groei, het behoud van het zichtvermogen, de voortplanting en de normale differentiatie van epitheelcellen. Vitamine A-deficiëntie kan ertoe leiden dat de gespecialiseerde epitheelcellen worden vervangen door meerlagige afgeplatte plaveiselcellen die in een later stadium kunnen verhoornen. Carcinogene stoffen kunnen vergelijkbare effecten veroorzaken; dit effect treedt bijvoorbeeld op in de luchtwegen van zware rokers. Dergelijke effecten kunnen overgaan in kanker. Aangezien kanker een ziekte is, waarbij de normale weefselgroei en differentiatie verstoord zijn, was vitamine A een van de eerste vitaminen die bestudeerd werden in verband met het ontstaan van kanker. Experimenten met proefdieren suggereren dat vitamine A- deficiëntie de gevoeligheid voor chemische kankerverwekkende stoffen verhoogt. Naast een effect op groei en differentiatie blijkt uit dierexperimenteel onderzoek dat vitamine A diverse immuunreacties versterkt en dus een rol zou kunnen spelen bij de immunologische afweer tijdens tumorvorming. Er zijn ook indicaties dat vitamine A de door kankerverwekkende chemicaliën veroorzaakte plaveiselvorming kan reduceren of zelfs elimineren. Voor deze effecten moeten echter hoge doseringen vitamine A worden toegediend, hetgeen niet ongevaarlijk is. Een teveel aan vitamine A is toxisch en kan hoofdpijn, misselijkheid, diarree, lever- en botbeschadigingen en teratogene afwijkingen (aangeboren misvormingen) veroorzaken. Toxische verschijnselen zijn al waargenomen bij een dosering van µg/dag (ongeveer 15 maal de aanbevolen hoeveelheid voor mannen). Prospectieve studies waarbij de relatie tussen de concentratie van vitamine A in het plasma en het risico op kanker onderzocht werd hebben tot nu toe geen eenduidig resultaat opgeleverd. Deze studies zijn ook vrij moeilijk te interpreteren omdat de retinol-concentratie in het bloed door het lichaam gereguleerd wordt en door inname via de voeding niet wezenlijk verandert. Uit het beschikbare onderzoek kan alleen geconcludeerd worden dat vitamine A een belangrijke rol in cellulaire processen lijkt te hebben die betrokken zijn bij het ontstaan van kanker. Een hogere inname van vitamine A met het doel om kanker bij de niet-deficiënte bevolking te voorkomen lijkt echter niet noodzakelijk.

9 Vitamines en kanker 3.4. ß-Caroteen ß-Caroteen, de voorloper van vitamine A, is de stof, die de laatste jaren het meest in de wetenschappelijke belangstelling stond in verband met kankerpreventie. Het komt vooral voor in wortelen, groene bladgroente zoals spinazie en boerenkool. ß-Caroteen wordt maar in beperkte mate door het lichaam opgenomen. Hoge doseringen kunnen een (reversibele) geel-verkleuring van de huid veroorzaken. Een hoge dosering ß-caroteen leidt niet tot een teveel aan vitamine A in het lichaam, omdat deze omzetting gereguleerd wordt. H 3 C H 3 C Caroteen Er zijn diverse mechanismen die de veronderstelde preventieve werking van ß-caroteen kunnen verklaren. Een voor de hand liggend mechanisme is de omzetting in vitamine A. Bovendien vermoedt men dat ß-retinol een positief effect heeft, doordat het, specifiek op plaatsen waar door kankerverwekkende chemicaliën retinol-deficiëntie veroorzaakt wordt, in vitamine A omgezet kan worden, en op die manier de deficiëntie kan opheffen. Een ander belangrijk werkingsmechanisme zou de antioxidant-functie van de stof kunnen zijn, waardoor vrije radicalen geneutraliseerd zouden kunnen worden (zie ook vitamine E en C). Als cellen niet voldoende beschermd zijn door antioxidanten kunnen vrije radicalen met biomoleculen reageren en op die manier cellulaire structuren en het erfelijke materiaal beschadigen. Men vermoedt dat ß-caroteen ook een positief effect heeft op het immuunsysteem en op die manier een preventieve rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van kanker. Er zijn ook aanwijzingen dat ß-caroteen een preventieve werking heeft doordat het de enzymati-

10 sche activiteit van bepaalde kankerverwekkende stoffen kan moduleren. De resultaten van de talrijke epidemiologische studies die een verband tussen de associatie van een verhoogd longkankerrisico met lage ß-caroteen inname of lage concentratie ß-caroteen in het bloed vinden zijn opmerkelijk consistent. Het aantal onderzoeken naar het verband met maagkanker is lager, maar ook hier zijn de resultaten consistent. Voor borst- en prostaatkanker en colorectale kanker wordt in epidemiologische studies geen eenduidig bewijs voor een preventieve werking van ß-caroteen gevonden. De eerste resultaten van interventiestudies zijn tegenstrijdig. Zo bleek uit een studie in China dat de sterfte aan maagkanker 9% lager was in de groep die een supplement met ß-caroteen, vitamine E en selenium had gekregen. In een Finse en Amerikaanse studie is juist een negatief effect gevonden van ß-caroteen, eventueel in combinatie met vitamine A, op het ontstaan van longkanker bij zware rokers. In een andere studie is geen effect gevonden van supplementen met ß-caroteen. Ook aan ß-caroteen kan dus op basis van het beschikbare wetenschappelijke onderzoek geen preventieve werking met betrekking tot het ontstaan van kanker toegeschreven worden Foliumzuur Foliumzuur is een onderdeel van het vitamine B-complex en komt in veel groenten, lever en granen voor. N OH COOH N NH CO NH CH CH 2 CH 2 COOH CH 2 H 2 N N N Foliumzuur Het is essentieel voor methylering van het DNA. Verminderde methylering van het DNA kan ertoe leiden dat de normale controle op

11 Vitamines en kanker genen die een rol spelen bij groei en differentiatie wordt verstoord. Ondermethylering van het DNA wordt onder meer in verband gebracht met colorectale kanker. Epidemiologische studies suggereren dat hoge foliumzuurinname een preventief effect heeft op colorectale kanker en baarmoederhalskanker. Er zijn echter nog te weinig studies uitgevoerd om van een preventief effect te kunnen spreken. Uit dierexperimenteel onderzoek kan tot nu toe geen conclusie getrokken worden omtrent de preventieve werking van foliumzuur en er zijn tot op heden geen humane interventiestudies uitgevoerd. 4. Aanbevelingen De Beraadsgroep Voeding van de Gezondheidsraad (voorheen Voedingsraad) heeft aanbevelingen gegeven voor de dagelijkse inname van vitamines. Tabel 1 geeft een globaal overzicht van de aanbevelingen die op dit moment voor de hierboven besproken vitamines gelden. Tabel 1. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) en maximale veilige dosis per dag Vitamine ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) Maximum Vitamine A (retinol) µg µg 3000 µg voor zwangeren ß-caroteen geen aanbeveling vitamine E (tocoferol) 8-13 mg 540 mg vitamine C (ascorbinezuur) mg 10 g foliumzuur µg 1mg 5. Conclusies Uit veel van de in paragraaf 3 genoemde studies komt een verband tussen bepaalde vitamines en kanker naar voren. Zo lijkt een lage concentratie van een bepaald vitamine soms gepaard te gaan met

12 een hogere incidentie van één of meer vormen van kanker en in enkele gevallen lijkt suppletie van de voeding met vitamines een preventieve werking met betrekking tot het ontstaan van kanker te hebben. Gezien de tegenstrijdigheid van de meeste studies biedt additionele toediening van de genoemde vitamines wel een mogelijkheid, maar lang geen zekerheid voor kankerpreventie. Een dergelijke conclusie zou bovendien gebaseerd moeten zijn op de aanname dat een vitaminedeficiëntie vaak voorkomt, hetgeen in de Westerse landen niet het geval is, of dat overmaat beschermt. Ook voor dit laatste zijn de aanwijzingen niet duidelijk, in tegendeel, een overmaat vitamine A kan zelfs schadelijk zijn. De tot nu toe beschikbare gegevens zijn wel in overeenstemming met de stelling dat een uitgebalanceerd voedingspatroon met veel groente en fruit en andere voedingsmiddelen die antioxidant-vitamines en foliumzuur bevatten het risico op het ontstaan van kanker kunnen reduceren. 6. Literatuur M. C. Y. F. Jansen, P. van t Veer, F. J. Kok, Antioxydanten, hartinfarct en kanker: epidemiologische inzichten. In: Eten als medicijn, Bohn Stafleu van Loghum, Houten/Diegem 1995; ISBN G. van Poppel, H. van den Berg, Vitamines en kanker, Voeding 11 (1998). Angela Severs, 120 vragen over vitamines, TNO Voeding Zeist/ Inmerc bv, Wormer 1995, ISBN Nederlandse Voedingsnormen 1989, Voorlichtingsbureau voor de Voeding.

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten, rozijnen, gedroogde pruimen en andere gedroogde zuidvruchten bevatten veel gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Uit

Nadere informatie

Samenvatting Vitamine K antagonisten zijn antistollingsmiddelen in tabletvorm. Ze worden voorgeschreven voor de behandeling en preventie van trombose.

Samenvatting Vitamine K antagonisten zijn antistollingsmiddelen in tabletvorm. Ze worden voorgeschreven voor de behandeling en preventie van trombose. 1 Samenvatting Samenvatting Vitamine K antagonisten zijn antistollingsmiddelen in tabletvorm. Ze worden voorgeschreven voor de behandeling en preventie van trombose. Zowel arteriële trombose (trombose

Nadere informatie

S C H I J F V A N V I J F

S C H I J F V A N V I J F SCHIJF VAN VIJF DE SCHIJF VAN VIJF, GOED VOOR JE LIJF! V o o r i e d e r e e n i s e e n v o e d i n g s k e u z e v a n b e l a n g w a a r a l l e b e n o d i g d e voedingsstoffen in zitten. Dit zijn

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen?

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen? Vitaminen Wat zijn het? Kleine organische (levende natuur) stoffen. Onmisbaar/ noodzakelijk voor groei en ontwikkeling Op vitamine D na, kan ons lichaam geen vitamines maken. Er bestaan 13 vitamines. Oorsprong

Nadere informatie

Nieuws over vitamine K. Suzan Tuinier 26 maart 2011

Nieuws over vitamine K. Suzan Tuinier 26 maart 2011 Nieuws over vitamine K Suzan Tuinier 26 maart 2011 Hoe zien de komende 45 minuten er uit? Vitamine Informatie Bureau Vitamines algemeen Vitamine K in theorie Vitamine K advies NVK en Gezondheidsraad Praktijk:

Nadere informatie

hoeveelheid antioxydanten in plasma zich aanpast aan de verhoogde concentratie MOV (Hoofdstuk 4). Verder werd ook gekeken naar de plasma antioxydant

hoeveelheid antioxydanten in plasma zich aanpast aan de verhoogde concentratie MOV (Hoofdstuk 4). Verder werd ook gekeken naar de plasma antioxydant SAMENVATTING Vrije zuurstof radicalen spelen een belangrijke rol in vele biologische processen in de mens. Het zijn echter zeer reactieve deeltjes, waardoor schade aan weefsels kan ontstaan. Antioxydantenzymen

Nadere informatie

Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheden (ADH) voor zwangeren

Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheden (ADH) voor zwangeren Pagina 1 / 5 Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheden (ADH) voor zwangeren Energie Energie De basaal stofwisseling neemt tijdens de zwangerschap geleidelijk toe. Aan het eind van de zwangerschap is de basaal

Nadere informatie

Biotransformatie en toxiciteit van

Biotransformatie en toxiciteit van Biotransformatie en toxiciteit van paracetamol 062 1 Biotransformatie en toxiciteit van paracetamol Inleiding Paracetamol is het farmacologisch actieve bestanddeel van een groot aantal vrij en op recept

Nadere informatie

gezond zijn, gezond blijven met vitamines en mineralen

gezond zijn, gezond blijven met vitamines en mineralen gezond zijn, gezond blijven met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen

Nadere informatie

Biomarkers voor leeftijdsgebonden maculadegeneratie Afdelingen Oogheelkunde en Genetica Radboudumc, Nijmegen

Biomarkers voor leeftijdsgebonden maculadegeneratie Afdelingen Oogheelkunde en Genetica Radboudumc, Nijmegen Biomarkers voor leeftijdsgebonden maculadegeneratie Afdelingen Oogheelkunde en Genetica Radboudumc, Nijmegen Anneke I den Hollander Wat is een biomarker? Een biomarker, of biologische marker, is een meetbare

Nadere informatie

Wetenschappelijke onderbouwing Nederlandse voedingsrichtlijnen

Wetenschappelijke onderbouwing Nederlandse voedingsrichtlijnen Wetenschappelijke onderbouwing Nederlandse voedingsrichtlijnen Prof Daan Kromhout Gezondheidsraad Gezondheidsraad 1 De commissie Wat zijn Richtlijnen goede voeding? Geïntegreerde boodschappen gebaseerd

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 16 december 2009 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 16 december 2009 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 050 500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 008 500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 5 VX DEN HAAG T 070 0 79 F 070 0 78 www.minvws.nl

Nadere informatie

gegevens van de mannen die aan het begin van het onderzoek nog geen HVZ en geen diabetes hadden.

gegevens van de mannen die aan het begin van het onderzoek nog geen HVZ en geen diabetes hadden. Samenvatting In hoofdstuk 1 hebben we het belang en het doel van het onderzoek in dit proefschrift beschreven. Wereldwijd vormen hart- en vaatziekten (HVZ) de belangrijkste oorzaak van sterfte. Volgens

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting 121 Samenvatting Antioxidanten spelen een belangrijke rol in tal van biochemische processen, variërend van het ontstaan van ziekten tot het verouderen van voedingsmiddelen. Om deze rol accuraat te kunnen

Nadere informatie

BESCHERMEN VOEDINGSSUPPLEMENTEN TEGEN LEEFTIJDGEBONDEN MACULA-DEGENERATIE?

BESCHERMEN VOEDINGSSUPPLEMENTEN TEGEN LEEFTIJDGEBONDEN MACULA-DEGENERATIE? BESCHERMEN VOEDINGSSUPPLEMENTEN TEGEN LEEFTIJDGEBONDEN MACULA-DEGENERATIE? special van de MaculaVereniging MaculaVereniging Postbus 2034 3500 GA Utrecht 030-298 07 07 info@maculavereniging www.maculavereniging.nl

Nadere informatie

gezond zwanger met vitamines en mineralen

gezond zwanger met vitamines en mineralen gezond zwanger met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen

Nadere informatie

Weerstandswaaier. zink. ijzer. seleen koper B12 B11. vitamines & mineralen. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine.

Weerstandswaaier. zink. ijzer. seleen koper B12 B11. vitamines & mineralen. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. Het Vitamine Informatie Bureau geeft informatie over s en mineralen. ie zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, en het is dus belangrijk om er het nodige over te weten. e adviezen van de Gezondheidsraad

Nadere informatie

Chemisch toxicologische eigenschappen van acrylonitril en medische aspecten van een blootstelling

Chemisch toxicologische eigenschappen van acrylonitril en medische aspecten van een blootstelling Chemisch toxicologische eigenschappen van acrylonitril en medische aspecten van een blootstelling Prof. Dr. Benoit Nemery KU Leuven Prof. Dr. Christophe Stove UGent Acrylonitril: chemische eigenschappen

Nadere informatie

Centrumlocatie. Vitamine A therapie bij retinitis pigmentosa

Centrumlocatie. Vitamine A therapie bij retinitis pigmentosa Centrumlocatie Normaal netvlies Netvlies bij retinitis pigmentosa Vitamine A therapie bij retinitis pigmentosa U heeft een afspraak op de polikliniek Oogheelkunde voor een Vitamine A therapie bij retinitis

Nadere informatie

Nieuwe Richtlijnen Goede Voeding

Nieuwe Richtlijnen Goede Voeding Nieuwe Richtlijnen Goede Voeding Wat zijn de nieuwe voedingsaanbevelingen vanuit de wetenschap? Prof. Edith Feskens, edith.feskens@wur.nl Inhoud Voedingsonderzoek is moeilijk! Hoe komen Richtlijnen tot

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Hart en vaatziekten bestrijden en voorkomen met vitamine C Een goedkope en effectieve aanpak van hart en vaatziekten is heel goed mogelijk. En dan niet met farmaceutische middelen, die eigenlijk alleen

Nadere informatie

Weerstandswaaier. zink. ijzer. seleen koper B12 B11. vitamines & mineralen. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine.

Weerstandswaaier. zink. ijzer. seleen koper B12 B11. vitamines & mineralen. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. Het Vitamine Informatie Bureau geeft informatie over s en mineralen. ie zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, en het is dus belangrijk om er het nodige over te weten. e adviezen van de Gezondheidsraad

Nadere informatie

vitamines & mineralen onmisbaar voor een goede gezondheid

vitamines & mineralen onmisbaar voor een goede gezondheid vitamines & mineralen onmisbaar voor een goede gezondheid Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het eigenlijk? Vitamines en mineralen

Nadere informatie

It takes two to tango

It takes two to tango It takes two to tango Voeding & leefstijl bij kanker 19 november 2016 Ilse Kavak-Scholten Inhoud Kanker Ondervoeding Kankercachexie Voedingsadviezen Beweging Feiten en fabels Rol fitnessprofessional Take

Nadere informatie

Algemene samenvatting

Algemene samenvatting Algemene samenvatting De mens kan niet zonder zuurstof. De zuurstof die wij inademen wordt vanaf de longen door het bloed naar alle cellen van ons lichaam gebracht. De cellen kunnen deze zuurstof gebruiken

Nadere informatie

gezond zwanger met vitamines en mineralen

gezond zwanger met vitamines en mineralen gezond zwanger met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen

Nadere informatie

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven GEWICHT, VOEDING, BEWEGEN EN ALCOHOL INFOBLAD Ongeveer 30% van kanker zou voorkomen kunnen worden. Een garantie om kanker te voorkomen is er niet. Je kan wel het risico op kanker verkleinen door een gezonde

Nadere informatie

Java Project on Periodontal Disease. Periodontal Condition in Relation to Vitamin C, Systemic Conditions and Tooth Loss Amaliya

Java Project on Periodontal Disease. Periodontal Condition in Relation to Vitamin C, Systemic Conditions and Tooth Loss Amaliya Java Project on Periodontal Disease. Periodontal Condition in Relation to Vitamin C, Systemic Conditions and Tooth Loss Amaliya Samenvatting en conclusie In vele studies is een verband aangetoond tussen

Nadere informatie

van baby naar peuter met vitamines en mineralen

van baby naar peuter met vitamines en mineralen van baby naar peuter met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen

Nadere informatie

Multi Iron 120 tabletten Verkoopprijs 36,95

Multi Iron 120 tabletten Verkoopprijs 36,95 Multi Iron 120 tabletten Verkoopprijs 36,95 Multivitaminen en mineralen complex Geavanceerde multi vitaminen en mineralen spectrum op orthomoleculair basis, extra versterkt op Ijzer. IJzer is een belangrijk

Nadere informatie

Samenvatting. Chapter 8

Samenvatting. Chapter 8 Samenvatting Chapter 8 154 Het dopaminerge systeem is betrokken bij de controle over een heel scala aan fysiologische functies, variërend van motorische activiteit tot de productie van hormonen en het

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Chapter 10 C H A P T E R. Nederlandse Samenvatting

Chapter 10 C H A P T E R. Nederlandse Samenvatting Chapter 10 C H P R ederlandse Samenvatting 10 175 S M V I G Haemostase Hartinfarct en beroerte zijn het gevolg van trombi (bloed stolsels) die belangrijke vaten afsluiten en daardoor weefsel beschadiging

Nadere informatie

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips Vetten 1 Onderwerpen Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips 2 Wat zijn vetten? Vetten zijn naast eiwitten en koolhydraten, een van de drie

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. Inleiding

Nederlandse samenvatting. Inleiding Nederlandse samenvatting 157 Inleiding Het immuunsysteem (afweersysteem) is een systeem in het lichaam dat werkt om infecties en ziekten af te weren. Het Latijnse woord immunis betekent vrijgesteld, een

Nadere informatie

1 op de Voeding en borstkanker. Vragen? 1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker

1 op de Voeding en borstkanker. Vragen? 1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker Voeding en borstkanker Vragen? Haaglanden MC 18 oktober 2018 ellen.kampman@wur.nl 1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker 1 op de 3 In 2017 Incidentie: ~ 110.000 Prevalentie: ~450.000 1 op de 20 is erfelijk

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting - voor niet-vakgenoten -

Nederlandse samenvatting - voor niet-vakgenoten - Nederlandse samenvatting - voor niet-vakgenoten - Nederlandse samenvatting voor niet-vakgenoten In dit proefschrift staat het metaal koper centraal. Koper komt vooral via de voeding in het lichaam van

Nadere informatie

BIJLAGE I. Blz. 1 van 5

BIJLAGE I. Blz. 1 van 5 BIJLAGE I LIJST MET NAMEN, FARMACEUTISCHE VORM, STERKTE VAN HET DIERGENEESMIDDEL, DIERSOORTEN, TOEDIENINGSWEG(EN), HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN IN DE LIDSTATEN Blz. 1 van 5 Lidstaat

Nadere informatie

SAMENVATTING Technische mengsels van vetoplosbare polychloorbifenylen (PCBs) zijn gebruikt als vloeistof in transformatoren, condensatoren en als

SAMENVATTING Technische mengsels van vetoplosbare polychloorbifenylen (PCBs) zijn gebruikt als vloeistof in transformatoren, condensatoren en als 109 SAMENVATTING Technische mengsels van vetoplosbare polychloorbifenylen (PCBs) zijn gebruikt als vloeistof in transformatoren, condensatoren en als brandvertragers, vanwege hun thermostabiliteit, chemische

Nadere informatie

hoofdstuk 2 een vergelijkbaar sekseverschil laat zien voor buitenrelationeel seksueel gedrag: het hebben van seksuele contacten buiten de vaste

hoofdstuk 2 een vergelijkbaar sekseverschil laat zien voor buitenrelationeel seksueel gedrag: het hebben van seksuele contacten buiten de vaste Samenvatting Mensen zijn in het algemeen geneigd om consensus voor hun eigen gedrag waar te nemen. Met andere woorden, mensen denken dat hun eigen gedrag relatief vaak voorkomt. Dit verschijnsel staat

Nadere informatie

Koolhydraten en de preventie van welvaartsziekten

Koolhydraten en de preventie van welvaartsziekten Koolhydraten en de preventie van welvaartsziekten Evidence-based richtlijn van de German Nutrition Society Van vezels tot suikers: koolhydraten omvatten een brede range van voedingsstoffen. Wat is er precies

Nadere informatie

B-vitaminen ter preventie van fracturen en de vermindering van het fysiek functioneren

B-vitaminen ter preventie van fracturen en de vermindering van het fysiek functioneren SAMENVATTING Samenvatting B-vitaminen ter preventie van fracturen en de vermindering van het fysiek functioneren Door de stijgende levensverwachting zal het aantal osteoporotische fracturen toenemen. Osteoporotische

Nadere informatie

Superfoods of doe maar gewoon? Coby Wijnen diëtist Spierziekten Nederland

Superfoods of doe maar gewoon? Coby Wijnen diëtist Spierziekten Nederland Superfoods of doe maar gewoon? Coby Wijnen diëtist Spierziekten Nederland Chiazaad Goji bessen Zeewier Hennepzaad Tarwegras Macapoeder Superfoods zijn voedingsmiddelen waarvan gezegd wordt dat ze een hoog

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. (summary in Dutch)

Nederlandse samenvatting. (summary in Dutch) (summary in Dutch) Type 2 diabetes is een chronische ziekte, waarvan het voorkomen wereldwijd fors toeneemt. De ziekte wordt gekarakteriseerd door chronisch verhoogde glucose spiegels, wat op den duur

Nadere informatie

EEN EI HOORT ERBIJ. Literatuuronderzoek NLT

EEN EI HOORT ERBIJ. Literatuuronderzoek NLT EEN EI HOORT ERBIJ Literatuuronderzoek NLT Voedingsdeskundigen Roshano Dewnarain, Lisa Hamminga, Ruben Bouwsma, Sarah Falcone V4b Natuur Leven en Techniek Begeleider: M.Wijnhold 1 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BELANG VAN BEWEGEN Lichamelijk inactief, gevolgen? Actieve geest Wat gebeurt er als je beweegt? HERSENEN INDELING HERSENEN GEHEUGEN EN EMOTIONELE LADING HERSENCELLEN WAT

Nadere informatie

Samenvatting. Nederlands onderzoek aanleiding voor vragen aan Gezondheidsraad

Samenvatting. Nederlands onderzoek aanleiding voor vragen aan Gezondheidsraad Samenvatting Nederlands onderzoek aanleiding voor vragen aan Gezondheidsraad In Nederland wordt naar schatting een half miljoen werknemers met enige regelmaat blootgesteld aan organische oplosmiddelen.

Nadere informatie

SAMEN ME VAT A T T I T N I G

SAMEN ME VAT A T T I T N I G SAMENVATTING 186 Inleiding Het renine-angiotensine-aldosteron-systeem (RAAS) is een hormonaal systeem dat in belangrijke mate betrokken is bij de regulatie van bloeddruk en nierfunctie. Het RAAS is een

Nadere informatie

Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington? Je bent wat je eet

Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington? Je bent wat je eet Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington? Is er een verband

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting.

Nederlandse samenvatting. . 10 Nederlands samenvatting Uit cijfers van de Hartstichting blijkt dat bijna 1 op de 3 Nederlanders sterft aan een hart- of vaatziekte (HVZ). Daarmee is het een van de voornaamste doodsoorzaken in Nederland.

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. Voedselallergie, melk, preventie, behandeling

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. Voedselallergie, melk, preventie, behandeling Niet-technische samenvatting 2016605 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Het identificeren en karakteriseren van nieuwe concepten voor koemelkallergische patienten. 1.2 Looptijd van het project

Nadere informatie

De 27 onmisbare vitaminen en mineralen

De 27 onmisbare vitaminen en mineralen Page 1 of 5 De 27 onmisbare vitaminen en mineralen zaterdag 05 september 2009 Wist je dat een kiwi in verhouding veel meer vitamine C bevat dan een sinaasappel? Week&nd start het nieuwe schooljaar gezond,

Nadere informatie

Online nascholingsinstituut voor de gezondheidszorg

Online nascholingsinstituut voor de gezondheidszorg CURSUS VOEDING EN VOEDINGSSUPPLEMENTEN - SAMENVATTING VITAMINEN FUNCTIE KOMT VOOR IN vitamine A (retinol) provitamine A (bètacaroteen) vitamine B1 (thiamine) vitamine B2 (riboflavine) vitamine B3 (niacine)

Nadere informatie

V OEDING. De juiste keuzes. om de risico s te verminderen EN KANKER

V OEDING. De juiste keuzes. om de risico s te verminderen EN KANKER V OEDING EN KANKER De juiste keuzes om de risico s te verminderen Een studie van het Documentatie- en Informatiecentrum van de Tiense Suikerraffinaderij I N H O U D Waarom kanker? Wat is kanker eigenlijk?

Nadere informatie

Samenvatting en Discussie

Samenvatting en Discussie 101 102 Pregnancy-related thrombosis and fetal loss in women with thrombophilia Samenvatting Zwangerschap en puerperium zijn onafhankelijke risicofactoren voor veneuze trombose. Veneuze trombose is een

Nadere informatie

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Vitaminen en mineralen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Vitaminen 3 Mineralen 4 Voeding 4 Dagelijkse behoefte 4 Wanneer extra vitaminen gebruiken

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofd- stuk 4

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofd- stuk 4 S a m e n vat t i n g Dit proefschrift beschrijft onderzoek naar de relatie tussen betapapillomavirussen (betapv) en het cutane plaveiselcelcarcinoom (PCC) en diens voorloper actinische keratose (AK).

Nadere informatie

Sterkte Diersoorten Frequentie van toediening en toedieningsweg

Sterkte Diersoorten Frequentie van toediening en toedieningsweg Bijlage I Lijst met namen, farmaceutische vorm, sterkte van het diergeneesmiddel, diersoorten, toedieningsweg(en), houder van de vergunning voor het in de handel brengen in de lidstaten 1/7 Lidstaat Aanvrager

Nadere informatie

Samenvatting. Wat is de achtergrond van dit advies? Regelgeving en onderzoek zijn volop in ontwikkeling

Samenvatting. Wat is de achtergrond van dit advies? Regelgeving en onderzoek zijn volop in ontwikkeling Samenvatting Wat is de achtergrond van dit advies? Regelgeving en onderzoek zijn volop in ontwikkeling Europese wet- en regelgeving en onderzoek op het gebied van vitamines, mineralen en spoorelementen,

Nadere informatie

MICRONUTRIËNTEN AUTEUR

MICRONUTRIËNTEN AUTEUR MICRONUTRIËNTEN AUTEUR Sarah BEL 1. INLEIDING Voedingstoffen of nutriënten zijn bestanddelen van voedingsmiddelen die zorgen voor de groei, het herstel en het in stand houden van onze lichaamsfuncties

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Synthetische of natuurlijke vitaminen en mineralen? Ik volg een opleiding voor orthomoleculaire suppletie, een moeilijk woord voor kennis over het lichaam en de werking van vitaminen en mineralen. De vraag

Nadere informatie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie Behandelingen bij longkanker inclusief klinische studie immuuntherapie 1 Longkanker Longkanker is niet één ziekte: er bestaan meerdere vormen van longkanker. In deze brochure bespreken we de twee meest

Nadere informatie

Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen Vitamines en mineralen Is het nodig om extra vitamines en mineralen te slikken of krijg ik voldoende binnen via mijn voeding? Als we de reclame mogen geloven is er altijd wel een reden om vitaminepillen

Nadere informatie

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Management summary Schuttelaar & Partners 001-01.ppt december 00 Marieke Gaus Context en doel van het onderzoek Doel onderzoek Het onderzoek wordt uitgevoerd

Nadere informatie

dé formule tot een perfect evenwicht

dé formule tot een perfect evenwicht dé formule tot een perfect evenwicht Waarom? Minami biedt omega-3 voedingssupplementen met een heel hoge concentratie, waarvan de voordelen en de effecten wetenschappelijk onderbouwd zijn. Dé formule tot

Nadere informatie

Ingrediënten: Vitaminen, mineralen, capsule (gelatine), anti-klontermiddel (magnesiumstearaat, siliciumdioxide).

Ingrediënten: Vitaminen, mineralen, capsule (gelatine), anti-klontermiddel (magnesiumstearaat, siliciumdioxide). Multi Sport 120 Capsules Verkoopprijs 19,95 Multivitaminen en mineralen complex voor de sporter Geavanceerde multi vitaminen en mineralen spectrum op orthomoleculair basis, speciaal geformuleerd voor de

Nadere informatie

density lipoproteïne (LDL cholesterol) lijkt een belangrijke rol te spelen in de initiatie van Nederlandse samenvatting

density lipoproteïne (LDL cholesterol) lijkt een belangrijke rol te spelen in de initiatie van Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak van dialysepatiënten en dit beperkt hun levensverwachting sterk. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat milde tot matige nierschade

Nadere informatie

Algemene Samenvatting

Algemene Samenvatting Algemene Samenvatting e vitamine metaboliet 1,25-dihydroxyvitamine ( ) speelt een sleutelrol bij het handhaven van de calcium homeostase door middel van effecten op de darm, het bot en de nier. e metaboliet

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 118 Nederlandse samenvatting INLEIDING Dikke darmkanker is na longkanker bij mannen en borstkanker bij vrouwen de tweede meest voorkomende oorzaak van sterfte aan kanker. Wereldwijd

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Samenvatting 11 Samenvatting Bloedarmoede, vaak aangeduid als anemie, is een veelbesproken onderwerp in de medische literatuur. Clinici en onderzoekers buigen zich al vele jaren over de oorzaken en gevolgen

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting 119 In dit proefschrift worden verschillende aspecten van de stofwisselingsziekte fenylketonurie (PKU, afkorting van de Engelse term Phenylketonuria) besproken. Alvorens verder op deze ziekte in te gaan,

Nadere informatie

Cellulaire voedingsstoffen

Cellulaire voedingsstoffen Cellulaire voedingsstoffen Dr. Rath's adviezen voor cellulaire gezondheid zijn gericht op de belangrijke rol die voedingsstoffen spelen bij de preventie en het ontstaan van vele chronische gezondheidsklachten

Nadere informatie

dé formule tot een perfect evenwicht PLUS

dé formule tot een perfect evenwicht PLUS dé formule tot een perfect evenwicht PLUS Dé formule tot een perfect evenwicht PLUS 2 Waarom? Minami biedt omega-3 voedingssupplementen met een heel hoge concentratie, waarvan de voordelen en de effecten

Nadere informatie

Vitamine D IS EEN SUPPLEMENT NODIG. 11x vraag en antwoord over supplementen

Vitamine D IS EEN SUPPLEMENT NODIG. 11x vraag en antwoord over supplementen 11x vraag en antwoord over supplementen Vitamine D IS EEN SUPPLEMENT NODIG Om aan vitamine D te komen is vooral zonlicht erg belangrijk. Voeding speelt, zeker s zomers, een bijrol. Hoe krijg je niet te

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het immuunsysteem Ons immuunsysteem beschermt ons tegen allerlei ziekteverwekkers, zoals bacteriën, parasieten en virussen, die ons lichaam binnen dringen.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Welke noten zijn gezond, onderzoek gezonde vetten Noten zijn gezond en rijk aan gezonde, onverzadigde vetten die je helpen om af te vallen! Eet 20 gram noten per dag voor je gezondheid en krijg daardoor

Nadere informatie

LifePak + 9 functies in 1 formule

LifePak + 9 functies in 1 formule LifePak + 9 functies in 1 formule Eén product voor Europa Vereenvoudigde uitleg voor EMEAactiviteiten Verbeterde formule Een uitgebreid voedings- en wellnessprogramma dat gebruik maakt van vernieuwende

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting door J. 1049 woorden 5 januari 2017 5,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende

Nadere informatie

Consumentenonderzoek voedingssupplementen. 25 maart Marieke Gaus, project manager DirectResearch.nl

Consumentenonderzoek voedingssupplementen. 25 maart Marieke Gaus, project manager DirectResearch.nl Consumentenonderzoek voedingssupplementen 25 maart 2010 Marieke Gaus, project manager DirectResearch.nl DirectResearch.nl Kracht van DirectResearch.nl: value for money 1e resultaten zijn direct beschikbaar

Nadere informatie

1. Voedingsadvies 1.1 Inleiding

1. Voedingsadvies 1.1 Inleiding 1. Voedingsadvies 1.1 Inleiding Op de pabo opleiding leren de studenten hoe ze kinderen de vaardigheden kunnen bijbrengen die ze nodig hebben om een succesvolle en evenwichtige volwassene te worden. In

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 793 Preventief gezondheidsbeleid Nr. 64 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Vetten zijn gezond en noodzakelijk laat je niets wijsmaken Vet heeft een slecht imago en dat is vreemd omdat vet noodzakelijk is en zeker niet alleen maar slecht is en het het is niet iets wat je zoveel

Nadere informatie

Mitochondriën en oxidatieve stress

Mitochondriën en oxidatieve stress Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Ons richten op oxidatieve stress bij de ziekte van Huntington Celschade

Nadere informatie

Voeding bij borstkanker. Drs. Rianne van Lieshout Diëtist Paramáx, Máxima Medisch Centrum 3 oktober 2012

Voeding bij borstkanker. Drs. Rianne van Lieshout Diëtist Paramáx, Máxima Medisch Centrum 3 oktober 2012 Voeding bij borstkanker Drs. Rianne van Lieshout Diëtist Paramáx, Máxima Medisch Centrum 3 oktober 2012 Voeding en borstkanker Antioxidanten, het wondermiddel tegen kanker? Anti-oxidanten helpen kanker

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN OVER JUICE PLUS+

VRAGEN EN ANTWOORDEN OVER JUICE PLUS+ VRAGEN EN ANTWOORDEN OVER JUICE PLUS+ Vragen en antwoorden over Juice PLUS+ In deze brochure wordt Juice PLUS+ gebruikt als synoniem voor het voedingssupplement in de vorm van de Juice PLUS+ capsules,

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen over de folder Chroom-6 en ziekten: wat is er bekend uit de wetenschap?

Antwoorden op veel gestelde vragen over de folder Chroom-6 en ziekten: wat is er bekend uit de wetenschap? Antwoorden op veel gestelde vragen over de folder Chroom-6 en ziekten: wat is er bekend uit de wetenschap? De vragen en antwoorden zijn onderverdeeld in vijf groepen: 1 Algemene vragen over de folder...1

Nadere informatie

Role of nutrition in carcinogenesis and cancer prevention. Prof. dr. ir. Ellen Kampman Wageningen Universiteit & Academisch Medisch Centrum Nijmegen

Role of nutrition in carcinogenesis and cancer prevention. Prof. dr. ir. Ellen Kampman Wageningen Universiteit & Academisch Medisch Centrum Nijmegen Role of nutrition in carcinogenesis and cancer prevention Prof. dr. ir. Ellen Kampman Wageningen Universiteit & Academisch Medisch Centrum Nijmegen Rol van voeding in de carcinogenese en kankerpreventie

Nadere informatie

De zin en onzin van voedingssupplementen. Coby Wijnen diëtist Spierziekten Nederland

De zin en onzin van voedingssupplementen. Coby Wijnen diëtist Spierziekten Nederland De zin en onzin van voedingssupplementen Coby Wijnen diëtist Spierziekten Nederland Voedingssupplementen zijn producten die alleen uit vitamines, mineralen of bioactieve stoffen bestaan. Bedoeld als aanvulling

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting 178 Samenvatting Samenvatting Hoofdstuk 1. Ouder worden is geassocieerd met een toenemend verlies van spiermassa (sarcopenie) en spierkracht, hetgeen kan bijdragen aan lichamelijke achteruitgang

Nadere informatie

Welke antwoorden geeft de voedingswetenschap?

Welke antwoorden geeft de voedingswetenschap? Welke antwoorden geeft de voedingswetenschap? De Hollandse pot, hoe Nederland over (verantwoord) eten en voedselhypes denkt - 18 mei 2015 Edith Feskens, edith.feskens@wur.nl Superfoods, detoxen of Paleo?

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Voeding en Gezondheid. Een bewuste weg naar een betere leefstijl

Voeding en Gezondheid. Een bewuste weg naar een betere leefstijl Voeding en Gezondheid Een bewuste weg naar een betere leefstijl Een goede leefstijl Het geheim van gezondheid zit 'm in het juiste evenwicht. MINDER STRESS/ MEER RELAXEN MEER BEWEGEN BETERE VOEDING 2 Uitgebalanceerde

Nadere informatie

Ingrediënten: Vitaminen, mineralen, bioflavonoïden, enzymen, aminozuren, plantenextracten, capsule (gelatine), glucosamine 2KCl (schaaldieren).

Ingrediënten: Vitaminen, mineralen, bioflavonoïden, enzymen, aminozuren, plantenextracten, capsule (gelatine), glucosamine 2KCl (schaaldieren). Multi Man 120 tabletten Verkoopprijs 34,95 Multivitaminen en mineralen complex voor de man Geavanceerde multivitaminen en mineralen complex op orthomoleculair basis, speciaal geformuleerd voor de man.

Nadere informatie

Multi Senergy + 120 tabletten Verkoopprijs 38,95

Multi Senergy + 120 tabletten Verkoopprijs 38,95 Multi Senergy + 120 tabletten Verkoopprijs 38,95 Multivitaminen en mineralen complex Geavanceerde multivitaminen en mineralen spectrum op orthomoleculair basis. Multi Senergy+ biedt een zeer brede, structurele

Nadere informatie

1 Epidemiologie van multipel myeloom en de ziekte van Waldenström

1 Epidemiologie van multipel myeloom en de ziekte van Waldenström 1 Epidemiologie van multipel myeloom en de ziekte van Waldenström Dr. S.A.M. van de Schans, S. Oerlemans, MSc. en prof. dr. J.W.W. Coebergh Inleiding Epidemiologie is de wetenschap die eenvoudig gezegd

Nadere informatie

Biodistributie, kinetiek, centraal zenuwstelsel, oogziekten, huidaandoeningen

Biodistributie, kinetiek, centraal zenuwstelsel, oogziekten, huidaandoeningen Niet-technische samenvatting 2016788 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Onderzoek naar de biodistributie van nieuwe, op oligonucleotiden gebaseerde, teststoffen voor de behandeling van zeer

Nadere informatie

- Cacao als medicijn - Cacao, godenvoeding - Chocolade gunstig voor hart en bloedvaten. Cacao als medicijn

- Cacao als medicijn - Cacao, godenvoeding - Chocolade gunstig voor hart en bloedvaten. Cacao als medicijn - Cacao als medicijn - Cacao, godenvoeding - Chocolade gunstig voor hart en bloedvaten Cacao als medicijn De indianen gebruiken al eeuwenlang cacao als medicijn. De eerste beschreven therapieën dateren

Nadere informatie

Ingrediënten: Vitaminen, mineralen, bioflavonoïden, enzymen, aminozuren, plantenextracten, capsule (gelatine), glucosamine 2KCl (schaaldieren).

Ingrediënten: Vitaminen, mineralen, bioflavonoïden, enzymen, aminozuren, plantenextracten, capsule (gelatine), glucosamine 2KCl (schaaldieren). Multi Vrouw 120 tabletten Verkoopprijs 34,95 Multivitaminen en mineralen complex voor de vrouw Geavanceerde multivitaminen en mineralen complex op orthomoleculair basis, speciaal geformuleerd voor de vrouw.

Nadere informatie