Beste leerkrachten van basisschool Het Veer,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beste leerkrachten van basisschool Het Veer,"

Transcriptie

1

2 Beste leerkrachten van basisschool Het Veer, Dit is een brochure waarin informatie te vinden is over het implementeren van het digitale leerling portfolio. Er staat in wat een digitaal portfolio precies inhoud en er is een stappenplan ontworpen voor het gebruik van een digitaal portfolio. In deze brochure staan ook verschillende systemen beschreven. Deze brochure is wellicht een aanleiding om een start te maken met het implementeren van een digitaal leerling portfolio. Mirte Wijgerse LIO-stagiaire groep 3/4

3 Het portfolio Een portfolio is een persoonlijke map waarin je beschrijft wat je kan, waaruit dat blijkt en hoe je jezelf verder wilt ontwikkelen. Een portfolio bereikt twee doelen (Pijlman, 2010), namelijk: 1. Je kunt laten zien wat je geleerd hebt de afgelopen tijd. 2. Verder kijken in de toekomst, wat wil ik nog meer leren? Volgens de Van Dale is een portfolio een map voor het vervoeren of bewaren van grote tekeningen en schema s. Tegenwoordig ligt dat wel anders. Er wordt veel gebruik gemaakt van de digitale wereld. Een portfolio is ook wel een digitale map waarin je laat zien wat je allemaal kan en wat je nog wilt leren. Een portfolio is een doelgerichte verzameling van werk, samengesteld gedurende een bepaalde periode (Castelijns & Kenter, 2005). Steeds meer basisscholen willen gaan werken met een portfolio. Kinderen worden veel getoetst en vanuit deze resultaten kijken de leerkrachten wat een kind kan, maar door middel van een portfolio kunnen de leerkrachten meer talenten ontdekken van een kind. Er bestaan portfolio s die op papier uitgewerkt kunnen worden, maar ook portfolio s die op het internet geplaatst kunnen worden. Bij dit laatste kunnen de kinderen zelf bewijslast toevoegen in hun eigen portfolio en zo kunnen ze dit ook thuis aan hun ouders laten zien. Een portfolio is van oorsprong niet ontwikkeld voor het onderwijs. Het is ontstaan van het Italiaanse portare foglio. Dit betekend het dragen van papier. In de kunstwereld staat een portfolio meer bekent om het dagen van papier. Kunstenaars bewaarde hun werk in een grote map. Ook in de modelwereld is een portfolio een map die aantoont hoe diegene zich ontwikkelt.

4 Er zijn meerdere soorten portfolio s. Hieronder staan ze op een rijtje uitgewerkt volgens Castelijns & Kenter (2005): Portfolio Ontwikkelingsgericht portfolio Assessment portfolio Showcase portfolio Uitwerking Dit is een werkportfolio. Hierbij plaatst de leerling waar hij/zij mee bezig is of wat al afgerond is. Vervolgens maakt de leerling een keuze voor zijn eindportfolio. Een ontwikkelingsgericht portfolio laat zien hoe het werkproces verloopt bij een leerling. Dit is een evaluatieportfolio. Hierbij geeft de leerling aan wat hij/zij geleerd heeft. Het portfolio moet aan bepaalde eisen voldoen en de leerkracht beoordeelt dit aan de hand van wat er geleerd is. Dit is een presentatieportfolio. In dit portfolio staan geselecteerde bewijsstukken die de leerling heeft uitgevoerd. Deze bewijsstukken geven het beste werk weer van de leerling. Digitaal leerling portfolio Een digitaal portfolio is een map waarin werkjes en opdrachten van de leerlingen worden verzameld, ook wel een verzamel map genoemd. De leerling kiest zelf welk werkje hij/zij op zijn digitale portfolio wilt zetten en de leerling gaat vervolgens reflecteren. Hierbij kan je denken aan een rekendictee waarbij de deelsommen niet zo goed zijn gegaan en de vermenigvuldiging sommen zijn wel goed gegaan. De leerling gaat vervolgens reflecteren op de goed gemaakte sommen maar ook op de sommen die niet zo goed zijn gegaan; waarom ging het goed? Welke stappen ga ik ondernemen, zodat het de volgende keer beter gaat? Voordat een basisschool gaat werken met een digitaal portfolio, is het belangrijk dat goed wordt nagedacht over het uiterlijk en de inhoud van het portfolio. Hieronder een aantal vragen waar de school rekening mee moet houden (Warntjes, 2006): 1. Hoe moet het digitaal portfolio eruit zien? 2. Bij welke vakken wordt het digitaal portfolio toegepast? 3. Hoe moeten de kinderen reflecteren op hun werk? 4. Wie mag toegang hebben tot het digitaal portfolio? 5. Welk effect heeft het digitaal portfolio op het leerproces van de leerling?

5 De systemen Systeem digitaal Website en kosten Uitwerking portfolio Whizzer Whizzer is een virtuele leer- en werkplaats voor leerlingen op het internet. Op het portfolio kunnen de leerlingen informatie delen. De leerling moet zich eerst inloggen en dan verschijnt de home pagina. Op deze pagina komen de gegevens van de leerling terecht. Binnen het systeem Whizzer is het mogelijk om met z n tweeën aan een werkstuk te werken, hiervoor moet je naar domein Werkplaats. Als een leerling gegevens over zichzelf wilt invullen dan maakt hij/zij gebruik van Sjuttel. Sjuttel is een centraal punt van Whizzer, waarin de leerling zijn profiel kan weergeven. CPS leerling portfolio CPS leerling portfolio is een digitale leeromgeving, waarin kinderen zelfstandig aan het werk kunnen. In dit systeem is veel structuur aanwezig. Door de duidelijke structuur kunnen leerlingen zelfstandig aan het werk binnen hun portfolio. Er is zowel een werkportfolio aanwezig als een presentatieportfolio. APS follow me Prijs per jaar, per leerling: 50 mb 3, mb 4, mb 6,00 APS follow me is een leerling-volgjezelf-systeem. De leerling brengt zijn voortgang van zijn ontwikkeling in beeld. De groei en de ontwikkeling staan centraal bij dit systeem. Het systeem helpt de leerlingen te reflecteren. Er is een structuur over wie de leerling is en wat hij geleerd heeft. Ook wordt er duidelijk gemaakt aan de leerling wat er nog geleerd

6 XS cockpit Prijs per jaar 0-30 leerlingen leerlingen leerlingen leerlingen leerlingen leerlingen 270 >180 leerlingen 300 moet worden. De leerkracht voert portfoliogesprekken met de leerlingen. In de portfoliogesprekken worden de leerprocessen besproken. Aan het einde van een portfoliogesprek is er duidelijk waar de leerling zich bevindt en waar hij/zij zich naartoe gaat werken. Zo komen de leerkrachten meer in contact met de individuele leerling. XS cockpit is een digitale leeromgeving voor kinderen. Dit systeem is bedoeld voor kinderen van groep 5 t/m 8 van de basisschool. Het systeem bestaat uit twee delen, namelijk het deel voor de leerkrachten en het deel voor de leerlingen. De leerkracht heeft zo zicht op wat de leerlingen aan het doen zijn. De opdrachten die de leerling op zijn portfolio heeft geplaatst, kunnen meegenomen worden naar het volgend schooljaar.

7 Stappenplan voor het invoeren van een digitaal portfolio Stappen Uitwerking 1 Ga samen met het team bekijken of een digitaal portfolio past binnen de visie van de school. 2 De volgende stap is om te bekijken of het digitaal portfolio schoolbreed wordt ingezet of alleen bij een geselecteerd aantal groepen. 3 Vervolgens moet er een plan van aanpak worden gemaakt. Er zijn veel verschillende programma s voor een digitaal portfolio. Deze programma s moeten worden uitgezocht door de leerkrachten. Daarna gaan de leerkrachten samen evalueren over de verschillen in de programma s. Uiteindelijk komt er een programma naar voren waarmee de leerkrachten willen werken. 4 Er is nu een programma uitgekomen waar de leerkrachten mee gaan werken. De volgende stap is dat er iemand aangewezen wordt die het programma klaar gaat maken voor de school. Deze persoon gaat het volgende doen: 1. Programma klaarmaken voor gebruik 2. Begeleidingsformulier maken voor de leerkrachten, leerlingen en ouders. Hierin komt te staan hoe het programma in z n werk gaat. Ouders kunnen op deze manier ook thuis een kijkje nemen in het digitaal portfolio van hun kind. 3. Beoordelingsformulier voor de leerlingen. Hierin komt te staan waar het digitaal portfolio aan moet voldoen. 5 De ouders worden ingelicht over het digitaal portfolio. Als het digitaal portfolio schoolbreed wordt ingezet, dan kan dit door middel van een algemene informatieavond. Als het digitaal portfolio bij geselecteerde groepen wordt ingezet, dan kan dit door middel van een informatieavond per groep. 6 De leerkracht gaat het digitaal portfolio uitleggen aan de kinderen in de groep. Er is een begeleidingsformulier en een beoordelingsformulier voor de kinderen. Hierin kunnen de kinderen zien hoe het programma werkt en wat er van de kinderen verwacht wordt. 7 De kinderen gaan nu aan de slag met het digitaal portfolio. De kinderen gaan hun werkjes verzamelen en plaatsen dit in hun digitaal portfolio. Ook geven de kinderen feedback op hun eigen werk. Het is niet de bedoeling dat de kinderen al hun gemaakte werk plaatsen in hun digitaal portfolio. De kinderen moeten hun werkjes gaan selecteren.

8 8 Bij deze stap gaan de kinderen feedback geven op hun gemaakte werk. Dit kan op verschillende manier plaatsvinden, namelijk: 1. Feedback gesprek met de leerkracht 2. Het kind vult zelf een beoordelingsformulier in. De leerkrachten moeten wel op 1 lijn zitten wat betreft een feedback gesprek. Dit moet het team kortsluiten en eventueel cursussen volgen. 9 De kinderen gaan nu hun digitaal portfolio laten zien aan de ouders. Op deze manier hebben ouders ook meer zicht op de groei die hun kind doormaakt. Ook kunnen de kinderen laten zien waar ze trots op zijn. 10 Het team van de school moet tijdens een bouwvergadering of een algemene vergadering zo af en toe reflecteren over de ontwikkelingen op het gebied van het digitaal portfolio.

9 Aanbeveling Het digitaal leerling portfolio moet eerst nog geïmplementeerd worden op basisschool Het Veer. Als de school dit van plan is, dan kunnen de leerkrachten gebruik maken van het stappenplan welke te vinden is in deze brochure. Het is van belang om de systemen naast elkaar te leggen om ze goed te kunnen vergelijken. Met welke visie wil de school eventueel gebruik maken van het digitale portfolio? Er hangt natuurlijk ook een prijs aan de systemen voor een digitaal portfolio. Als deze bekent is, dan staat dit vermeld bij de systemen. Het reflecteren van het digitaal leerling portfolio kan op verschillende niveaus, namelijk schoolniveau, leerkracht-niveau en leerling-niveau. Hieronder staan ze kort uitgewerkt: Niveau Uitwerking School - Meerwaarde binnen het onderwijs - Voldoende computers Leerkracht - Beoordelen van het portfolio - Voldoende digitale kennis van de leerkracht - Goed werkend systeem Leerling - Werken met het digitaal portfolio - Voldoende vaardigheden met een computer - Voldoende informatie van de leerling - Toegankelijkheid voor de ouders Ik hoop dat deze brochure jullie helpt om een nieuwe stap te zetten in de digitale wereld. Deze nieuwe stap is om het digitale leerling portfolio te introduceren en dat er over een bepaalde periode gewerkt wordt met het digitale portfolio binnen de school. Alvast veel succes met deze aanbevelingen!

10 Literatuurlijst Castelijns, J. & Kenter, B. (2005). De diepte in met leerlingportfolio s. Amersfoort: CPS Kennisrotonde Kennisnet (2010). Digitaal Portfolio: Onderzoek naar Portfolio Programma s. Verkregen op 8 oktober 2012 van Pijlman, R. (2010). Portfolio. Verkregen op 8 oktober 2012 van: Pijlman, R. (2010). Portfolio. Verkregen op 8 oktober 2012 van: Warntjes, N. (2006). Onderzoek naar portfolio programma s. Verkregen op 8 oktober 2012 van

Portfolio en beoordeling

Portfolio en beoordeling Portfolio en beoordeling Doel Inzicht bieden in de mogelijkheden met een portfolio en de aanpak om hiermee te gaan werken. Soort instrument Achtergrondinformatie en stappenplan. Te gebruiken in de fase

Nadere informatie

Portfolio en beoordeling

Portfolio en beoordeling Portfolio en beoordeling Doel Inzicht bieden in de mogelijkheden met een portfolio en de aanpak om hiermee te gaan werken. Soort instrument Achtergrondinformatie en stappenplan. Te gebruiken in de fase

Nadere informatie

VOORBEELD UITWERKING OPDRACHTEN WERKPROCES 1: Werven en selecteren. Naam: Groep: Locatie: Datum:

VOORBEELD UITWERKING OPDRACHTEN WERKPROCES 1: Werven en selecteren. Naam: Groep: Locatie: Datum: VOORBEELD UITWERKING OPDRACHTEN WERKPROCES 1: Werven en selecteren Naam: Groep: Locatie: Datum: 1 2 1.1 Vaststellen personele behoefte Beschrijf of er behoefte is aan uitbreiding van het team of dat er

Nadere informatie

Leerlingenhandleiding Portfolio-site.nl

Leerlingenhandleiding Portfolio-site.nl Leerlingenhandleiding Portfolio-site.nl Inhoud Inleiding Portfolio-site.nl... 2 Wat zijn competenties en indicatoren... 2 Waarom Taken... 2 Portfolio-site.nl... 2 Aan de slag... 3 Inloggen met Entree schoolaccount...

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Welkom 24 september 2015

Welkom 24 september 2015 Welkom 24 september 2015 Presentatie Portfolio op de Edelsteen Wendy Harteveld-Lapre Doel van vanavond Ik wil u uitleg geven waarom wij met portfolio s werken, hoe wij dit doen en hoe het huidige portfolio

Nadere informatie

Portfolio. Gerrit Fronik. Inhoudsopgave. 1 Uitgangspunten. 1.1 Basisprincipe 17. 1.2 Basisprincipe 19

Portfolio. Gerrit Fronik. Inhoudsopgave. 1 Uitgangspunten. 1.1 Basisprincipe 17. 1.2 Basisprincipe 19 Portfolio Gerrit Fronik Inhoudsopgave 1 Uitgangspunten 1.1 Basisprincipe 17 1.2 Basisprincipe 19 2 Dat rapporteren kan zijn 3 Portfolio 1.3 Naast cognitieve doelen is er veel aandacht voor opvoedingsdoelen

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum:

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum: Naam Datum: INHOUDSOPGAVE 1. Introductie 2. Persoonlijke gegevens 3. Rapportage kwaliteit van leven 4. Persoonlijke ontwikkeling plan (POP) 5. Competenties waar nu aan wordt gewerkt 6. Binnen de stichting

Nadere informatie

Vakgebonden Vakoverschrijdend Over welk(e) vak(ken) gaat het?... Doel: eerder formatief eerder summatief Formuleer uw doelen:...

Vakgebonden Vakoverschrijdend Over welk(e) vak(ken) gaat het?... Doel: eerder formatief eerder summatief Formuleer uw doelen:... Vakgebonden Vakoverschrijdend Over welk(e) vak(ken) gaat het? Doel: eerder formatief eerder summatief Formuleer uw doelen:............ Belangrijkste doelen in bewoordingen voor de leerlingen:............

Nadere informatie

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER : Alle DOSSIERCREBO : Alle KWALIFICATIE : Alle KWALIFICATIECREBO : Alle NIVEAU : Alle COHORT : Vanaf 2015

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl Instructie student Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER DOSSIERCREBO KWALIFICATIE NIVEAU COHORT KERNTAAK VERSIE : 1v1 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Stappenplan 4 3. Instructie

Nadere informatie

Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team)

Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team) Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team) Passende perspectieven taal Bijeenkomst 7 Doel: Team bijeenkomst Evalueren op schoolniveau Evaluatie van de werkwijze van Passende perspectieven met het

Nadere informatie

Portfolio. voor pedagogisch medewerkers. om het eigen leerproces vorm te geven en te volgen

Portfolio. voor pedagogisch medewerkers. om het eigen leerproces vorm te geven en te volgen Portfolio voor pedagogisch medewerkers om het eigen leerproces vorm te geven en te volgen Colofon Z evenzien methodiek voor ontwikkelingsgericht werken met kinderen bestaat uit: Map Handreiking voor

Nadere informatie

Welkom 29 oktober 2015

Welkom 29 oktober 2015 Welkom 29 oktober 2015 Een dagje dalton op de Edelsteen Chantal Beeloo Doel van vanavond Wij willen inzichtelijk maken hoe een globale dag bij ons op school eruit ziet en hoe de daltonkernwaarden zichtbaar

Nadere informatie

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN Illustraties: Corien Bögels 1 De Zes-stappenmethode Zelf werken aan je werkprocessen In het eerste leerjaar krijg je vaker voorbereidende opdrachten

Nadere informatie

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena Rotaryclub Eindhoven-Welschap Cursus solliciteren Jan-Marc Luchies Ton Tangena Introductie Deze cursus is samengesteld om het vrijwilligerspunt Eindhoven te ondersteunen vanuit de Rotary Welschap Enkele

Nadere informatie

Inleiding. Start met proefabonnement. acadin 1

Inleiding. Start met proefabonnement. acadin 1 Inleiding Acadin is een leeromgeving met veel faciliteiten en een grote hoeveel leeractiviteiten. Het succevol implementeren ervan, vraagt om doordachte keuzes. Voor u ligt de opzet van een plan van aanpak

Nadere informatie

Proces beoordeling portfolio

Proces beoordeling portfolio Proces beoordeling portfolio 2016-2017 Beoordelingsinstrument portfolio 2016-2017 1 Inhoud Beoordeling proces portfolio... 3 Overzicht inhoud beoordeling portfolio... 4 Leerlijn portfolio (per IO)... 6

Nadere informatie

Werken met het portfolio in itslearning bij het vak CKV

Werken met het portfolio in itslearning bij het vak CKV Werken met het portfolio in itslearning bij het vak CKV In het leerplatform van itslearning zit een portfoliofunctie. Dit portfolio kan je gebruiken om jouw persoonlijke ontwikkeling te laten zien door

Nadere informatie

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT Jij en het hbo. een succesvolle combinatie? 1 UNIEKE KANS Jij en het hbo..een succesvolle combinatie? Unieke kans..test jezelf voor het hbo! Krijg zicht op jezelf Ontdek je

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Op welke manier spelen jullie in op de interesses van de leerlingen? Hoe komen afspraken en regels bij jullie in de klas en de school tot stand?

Op welke manier spelen jullie in op de interesses van de leerlingen? Hoe komen afspraken en regels bij jullie in de klas en de school tot stand? Vraag Afspraken maken Beter samen leven in de klas en in de school. Samen leven en samen leren kan niet zonder de nodige afspraken en regels. Ook hier zijn er tal van mogelijkheden om leerlingen inspraak

Nadere informatie

Op woensdag 25 november houden wij een informatieve ouderavond over KiVa. Deze wordt gegeven door Lambert Pennings, KiVa trainer.

Op woensdag 25 november houden wij een informatieve ouderavond over KiVa. Deze wordt gegeven door Lambert Pennings, KiVa trainer. Jaargang 21, nummer 1 september 2015 Beste ouders / verzorgers, de eerste nieuwsbrief van dit schooljaar is klaar. Graag nemen we u weer mee in het wel en wee van de school. Veel plezier met het lezen

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

stimuleert ondernemerschap BRochure albert

stimuleert ondernemerschap BRochure albert BRochure albert 2015/2016 DreamStorm presenteert albert het introductie programma ondernemend leren Albert is een individueel lesprogramma voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. In 12 lesuren krijgen

Nadere informatie

Voordelen voor u: Functie Basis Plus Online Werken Leren QL-ICT Online of QL-ICT Online Plus Online Online

Voordelen voor u: Functie Basis Plus Online Werken Leren QL-ICT Online of QL-ICT Online Plus Online Online QL-ICT Online QL-ICT Online maakt leren flexibel toegankelijk en leuker tegelijk Ruben Biemans, De Triangel, Nijverdal Het onderwijs staat aan het begin van een nieuw tijdperk. QL-ICT speelt hierop in

Nadere informatie

Portfolio Cursus Godsdienstige en Pedagogische Vorming W E T E N & B E L I J D E N

Portfolio Cursus Godsdienstige en Pedagogische Vorming W E T E N & B E L I J D E N Portfolio Cursus Godsdienstige en Pedagogische Vorming W E T E N & B E L I J D E N Voor docenten in het reformatorisch voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs naam: school: cursusjaren: Portfolio

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008 Inhoud Taak 1.2.16 Inhoud... 1 Voorwoord... 2... 3 Wat is de inhoud van een portfolio?... 3 Persoonlijk CV... 3 Persoonlijke Competenties... 4 Dossier... 4 Persoonlijk Ontwikkelingsplan... 4 Hoe kan ik

Nadere informatie

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK 1 Leerdoelen verhelderen 1A Hoe ziet de vaardigheid eruit? Neem een vaardigheid die in komende project of les belangrijk gaat zijn. Schrijf de vaardigheid op een groot vel en verdeel de rest van het vel

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie

VOORBEELD UITWERKING OPDRACHTEN WERKPROCES 2: Organiseert en bespreekt het begeleidingstraject. Naam: Groep: Locatie: Datum:

VOORBEELD UITWERKING OPDRACHTEN WERKPROCES 2: Organiseert en bespreekt het begeleidingstraject. Naam: Groep: Locatie: Datum: VOORBEELD UITWERKING OPDRACHTEN WERKPROCES 2: Organiseert en bespreekt het begeleidingstraject Naam: Groep: Locatie: Datum: 1 2.1 inwerken Inwerkchecklist Naam leerling: Leermeester: Start datum: Nr. Onderwerp

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding Hoofdstuk Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding 5 . Hoe vind ik mijn weg in de map Leerzorg - Handleiding HOE BEGIN JE ER AAN? Kennis maken met de map Werk bij voorkeur in een team: leerkrachten,

Nadere informatie

De online leeromgeving voor het basisonderwijs

De online leeromgeving voor het basisonderwijs Starters handleiding De online leeromgeving voor het basisonderwijs Deze uitleg kunt u gebruiken als u kennis wilt maken met de belangrijkste functionaliteiten van Plannex. Waarom Plannex? Elke leerling

Nadere informatie

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek.

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Begaafde leerlingen komen er vanzelf... toch? Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Teambijeenkomsten Anneke Gielis Begaafde leerlingen

Nadere informatie

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 EVEN KENNIS MAKEN Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 De eerste jaren werken we vooral nog in thema s en met het spreekwoord van onze school: Willen, worden en zijn. Maar in latere jaren werken

Nadere informatie

Scan: docentactiviteiten in de FE-cyclus

Scan: docentactiviteiten in de FE-cyclus Scan: docentactiviteiten in de FE-cyclus Lees de beschrijvingen van docentactiviteiten in de FE-cyclus hieronder. Geef steeds aan in hoeverre jij dit momenteel doet in je eigen lessen. 1 punt betekent

Nadere informatie

BROCHURE TIENER COLLEGE

BROCHURE TIENER COLLEGE BROCHURE TIENER COLLEGE School is niet een voorbereiding op het leven, maar is het leven zelf. John Dewey loopbaan wilt vervolgen. Door het werken met een speciaal voor jou samengesteld programma willen

Nadere informatie

stimuleert ondernemerschap BRochure STEVE

stimuleert ondernemerschap BRochure STEVE BRochure STEVE 2015/2016 DreamStorm presenteert STEVE het introductie programma ondernemend leren Steve is een individueel lesprogramma voor studenten in het Middelbaar Beroeps Onderwijs. In 12 lesuren

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

KLIKSTART 4. Project flexibel en adaptief gebruik van leerobjecten. Introductie september 2007 AB-ZHW. Klikstart 4 introductie pagina 1 van 14

KLIKSTART 4. Project flexibel en adaptief gebruik van leerobjecten. Introductie september 2007 AB-ZHW. Klikstart 4 introductie pagina 1 van 14 KLIKSTART 4 Project flexibel en adaptief gebruik van leerobjecten Introductie september 2007 AB-ZHW Klikstart 4 introductie pagina 1 van 14 Klikstart 4 1. Zoeken, vinden en arrangeren Binnen de klassenomgeving

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Qompas ProfielKeuze. De online gids voor profielkeuze en loopbaanoriëntatie. Informatieavond voor ouders

Qompas ProfielKeuze. De online gids voor profielkeuze en loopbaanoriëntatie. Informatieavond voor ouders Qompas ProfielKeuze De online gids voor profielkeuze en loopbaanoriëntatie Informatieavond voor ouders www.qompas.nl Een online methode Leerlingen kunnen zelfstandig in hun eigen tempo werken. Leerlingen

Nadere informatie

Deelnemers welkom heten Stel medewerkers op hun gemak, maak contact.

Deelnemers welkom heten Stel medewerkers op hun gemak, maak contact. Deelnemers welkom heten Dag 1: Deelnemers welkom heten Introductie trainers Energizer: De deelnemers lopen kriskras door de ruimte. Zij geven elkaar een krachtige hand en zeggen hoe zij heten in verstaanbaar

Nadere informatie

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS Een school met talentuitdagend onderwijs Een basisschool kiezen is moeilijk. Er is zoveel om op te letten. Is de school wat zij lijkt? Van buiten kan een schoolgebouw

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep Proeve van Bekwaamheid kerntaak 2 Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep ROC van Amsterdam,augustus 2007 Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

BROCHURE TIENER COLLEGE

BROCHURE TIENER COLLEGE BROCHURE TIENER COLLEGE School is niet een voorbereiding op het leven, maar is het leven zelf. John Dewey loopbaan wilt vervolgen. Door het werken met een speciaal voor jou samengesteld programma willen

Nadere informatie

Aan de slag met Acadin

Aan de slag met Acadin Aan de slag met Acadin Handleiding voor de leerling (v. W-09-2011) 1 (versie sept.2011) Inhoud Basistaken in schema... 3 Inloggen en uitloggen... 4 Openen van Acadin inlogpagina... 4 Aanmelden bij de leeromgeving...5

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

Welkom! Workshop portfolio ontwikkeling. Wendy Kicken & José Janssen Open Universiteit, CELSTEC

Welkom! Workshop portfolio ontwikkeling. Wendy Kicken & José Janssen Open Universiteit, CELSTEC Welkom! Workshop portfolio ontwikkeling Wendy Kicken & José Janssen Open Universiteit, CELSTEC Doel van de workshop vandaag Hoe willen we het Elos e-portfolio gaan inzetten? Hoe moet het Elos e-portfolio

Nadere informatie

Tiener College

Tiener College Tiener College 2012-2013 Leren met kracht en passie Klaar voor de start Vanaf schooljaar 2012-2013 kun je kiezen voor het Tiener College in Gorinchem. We bieden een programmalijn voor leerlingen van 10-14

Nadere informatie

Inleiding bij de handreiking

Inleiding bij de handreiking Excellente gespreksvoering met excellente leerlingen Inleiding bij de handreiking 2 Inleiding bij de handreiking Excellente gespreksvoering met excellente leerlingen: werken met MY POD Waarom aandacht

Nadere informatie

Praktijk Project Opvoeden doe je zo! Dementie

Praktijk Project Opvoeden doe je zo! Dementie Praktijk Project Opvoeden doe je zo! Dementie Doel van dit project: Door dit project krijg je inzicht in de manier waarop je een bijdrage kunt leveren aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Wat

Nadere informatie

HANDLEIDING ISK-PORTFOLIO VOOR DOCENTEN

HANDLEIDING ISK-PORTFOLIO VOOR DOCENTEN HANDLEIDING ISK-PORTFOLIO VOOR DOCENTEN Verantwoording Het ISK-portfolio is ontwikkeld als extra ondersteuning voor docenten die werken met ISK-leerlingen. In het portfolio kunnen opdrachten worden verzameld

Nadere informatie

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen:

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen: Bijlage 3 Portfolio 1 Handleiding persoonlijk coach 1.1 Doel van een portfolio Op steeds meer scholen voor voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen wordt gewerkt met portfolio s. Met het portfolio laat

Nadere informatie

Talentenonline is een leerplatform (databank) met digitale instructiefilmpjes, educatieve

Talentenonline is een leerplatform (databank) met digitale instructiefilmpjes, educatieve Concept: Vanessa Janssens Uitwerking: Gemeentelijke basisschool Henri D Haese, Gentbrugge Mister box vzw Pedagogische Begeleidingsdienst Stad Gent Lancering : Dinsdag 6 maart 2012 Doel van het project

Nadere informatie

Leren zichtbaar maken. Saskia Slot

Leren zichtbaar maken. Saskia Slot Leren zichtbaar maken Saskia Slot Doelen Je hebt kennisgemaakt met het gedachtengoed van John Hattie Je weet welke ingrepen van de leerkracht volgens Hattie veel effect hebben op het leergedrag van leerlingen

Nadere informatie

Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid

Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid Beschrijving van het groepsproject Dit project gaat om de toekomst, jullie toekomst. Hoe je je die voorstellen en welke bijdrage je daaraan kunt leveren. We

Nadere informatie

Gelijke OnderwijsKansen: The game is nooit over! DOORSTROMING EN ORIËNTERING

Gelijke OnderwijsKansen: The game is nooit over! DOORSTROMING EN ORIËNTERING Gelijke OnderwijsKansen: The game is nooit over! DOORSTROMING EN ORIËNTERING DOORSTROMING EN ORIËNTERING? GROEPSOPDRACHT Heeft de beschreven schoolsituatie te maken met D&O? Zo ja, is het dan een praktijkvoorbeeld

Nadere informatie

Docentenhandleiding Portfolio-site.nl

Docentenhandleiding Portfolio-site.nl Docentenhandleiding Portfolio-site.nl Met Portfolio-site.nl kunnen leerlingen aan de slag met hun persoonlijke ontwikkeling. Door het uitvoeren van taken verzamelen ze bewijsmaterialen en laten ze zien

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

Versterking Samenwerking. Portfolio B Stappenplan reflectie de school in

Versterking Samenwerking. Portfolio B Stappenplan reflectie de school in Versterking Samenwerking Portfolio B. Portfolio B Voorwoord Deze uitgave bevat een samenvatting van het onderzoek dat de ontwikkelgroep Portfolio B heeft uitgevoerd in het kader van het project Versterking

Nadere informatie

Handleiding Mbo-hbo doorstroomassessment jij en het hbo ..een succesvolle combinatie?

Handleiding Mbo-hbo doorstroomassessment jij en het hbo ..een succesvolle combinatie? Handleiding jij en het hbo..een succesvolle combinatie? Inhoudsopgave Leeswijzer 3 Inleiding 4 1. Het portfolio 5 1.1 Kwaliteitseisen 5 1.2 Samenstelling van het portfolio 5 1.3 Inleveren portfolio 6 1.4

Nadere informatie

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven Aan de slag met het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven Het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven is een handvat om de dialoog te voeren over de ontwikkeling naar een lerende organisatie. Door hierover

Nadere informatie

Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen.

Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen. Beste cursist, Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen. U heeft bijgaand de handleiding voor de cursist en die voor de PB (PraktijkBegeleider) digitaal ontvangen.

Nadere informatie

Stappenplan Ontdekken van de Wereld

Stappenplan Ontdekken van de Wereld Stappenplan 2.1.2 Ontdekken van de Wereld In dit document lees je wat het beroepsproduct bij de onderwijseenheid Ontdekken van de Wereld inhoudt en volgens welke stappen je er aan kunt werken. Inleiding

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

Stap 1 Doelen vaststellen

Stap 1 Doelen vaststellen Stap 1 Doelen vaststellen! Lesdoelen staan altijd in relatie tot langere termijn doelen. Zorg dat je de leerlijn of opbouw van doelen op schoolniveau helder hebt! Groepsdoelen staan altijd in relatie tot

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Kindcentrum De Boeg Parallelweg 2 2951 BS Alblasserdam T 078 820 00 31 E info@boeg-alblasserdam.nl I www.boeg-alblasserdam.nl

Kindcentrum De Boeg Parallelweg 2 2951 BS Alblasserdam T 078 820 00 31 E info@boeg-alblasserdam.nl I www.boeg-alblasserdam.nl Kindcentrum De Boeg Parallelweg 2 2951 BS Alblasserdam T 078 820 00 31 E info@boeg-alblasserdam.nl I www.boeg-alblasserdam.nl Betreft : Jaarverslag 2014-2015 Alblasserdam september 2015, Aan de ouder(s)

Nadere informatie

Handleiding Praktijkopleider

Handleiding Praktijkopleider Ontwikkelingsgericht Digitaal beoordelen DOSSIER : Dienstverlening DOSSIERCREBO : 23189 KWALIFICATIE : Helpende Zorg en Welzijn KWALIFICATIECREBO : 25498 NIVEAU : 2 COHORT : Vanaf 2015 KERNTAAK : Alle

Nadere informatie

Begeleiding van leerlingen

Begeleiding van leerlingen Begeleiding van leerlingen Doel Voorbeelden aanreiken van de wijze waarop begeleiding vorm kan krijgen. Soort instrument Voorbeelden Te gebruiken in de fase Uitvoeren Beoogde activiteit in de school Het

Nadere informatie

Informatie over kindportfolio.online

Informatie over kindportfolio.online Informatie over kindportfolio.online Past kindportfolio.online bij onze visie? Kindportfolio.online ondersteunt leraren en kinderen door systematisch leervragen te stellen. Leervragen om na te denken over

Nadere informatie

Portfolio en betekenisvol leren

Portfolio en betekenisvol leren Portfolio en betekenisvol leren Opbrengsgericht werken- gericht op harde data Economische visie: Harde data verzamelen Data interpreteren Daarop sturen Deze visie heeft de pretentie dat harde data zekerheid

Nadere informatie

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor de opleiding Helpende Zorg & Welzijn, niveau 2, voor de kerntaak 1: Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Deze proeve sluit

Nadere informatie

Visie wereldoriëntatie Als Freinetschool willen wij binnen ons wo onderwijs werken met onderwerpen vanuit een betekenisvolle context, binnen een

Visie wereldoriëntatie Als Freinetschool willen wij binnen ons wo onderwijs werken met onderwerpen vanuit een betekenisvolle context, binnen een Visie wereldoriëntatie Als Freinetschool willen wij binnen ons wo onderwijs werken met onderwerpen vanuit een betekenisvolle context, binnen een interactieve schoolomgeving. Het verbinden van de zaakvakken

Nadere informatie

Haal meer uit Schoolwise

Haal meer uit Schoolwise Haal meer uit Schoolwise Deze folder is bedoeld voor docenten die gebruik maken van het online platform Schoolwise. Ontdek de mogelijkheden die Schoolwise biedt! In deze folder leest u hoe u toegang krijgt

Nadere informatie

Hoe kan je breed en permanent evalueren?

Hoe kan je breed en permanent evalueren? Ronde 2 Martien Berben & Marleen Colpin Centrum voor Taal en Onderwijs - K.U.Leuven Contact: Martien.berben@arts.kuleuven.be Marleen.colpin@arts.kuleuven.be Hoe kan je breed en permanent evalueren? De

Nadere informatie

Een project van Jeelo gaat zo

Een project van Jeelo gaat zo Handleiding groep 3-8 Een project van Jeelo gaat zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe een project van Jeelo in elkaar zit. Voor groep 3-4 wijzer 2007 Zo gaat een

Nadere informatie

Woordenschatonderwijs. Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs

Woordenschatonderwijs. Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs Schooljaar 2011-2012 Woordenschatonderwijs Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs te verbeteren opbrengsten Schooljaar 2012-2013 Woordleerstrategieën

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft*

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Schooljaar 2013-2014 * Gebaseerd op handboek Examinering Praktijkonderwijs 6 Haagse scholen 2009/2010 Handboek Examinering versie Grotius College

Nadere informatie

SCHRIJVEN. Instructiekaart voor de leerling nr. 5. A-vragen. Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...?

SCHRIJVEN. Instructiekaart voor de leerling nr. 5. A-vragen. Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...? Instructiekaart voor de leerling nr. 5 A-vragen Formulering van de vraag Formulering van het antwoord Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...? Antwoord met één volledige

Nadere informatie

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding portfolio handleiding Werkgroep portfolio & coaching 1 De plaats van portfolio in het leren op het VMBO. In enkele notities en werkdocumenten is het kader voor het nieuwe onderwijs geschetst. Dit komt

Nadere informatie

Plan van aanpak: werken met Acadin in je eigen groep en je school

Plan van aanpak: werken met Acadin in je eigen groep en je school Plan van aanpak: werken met Acadin in je eigen groep en je school Inleiding Je wilt gaan werken met Acadin. Het is aan te raden direct met een collega samen te werken. Ook is het goed Acadin als thema

Nadere informatie

De Geluksvogel. Welkom! Inhoud: Je hebt mazzel als je hier mag meedoen! Social media

De Geluksvogel. Welkom! Inhoud: Je hebt mazzel als je hier mag meedoen! Social media Nummer 1: december 2014 De Geluksvogel Je hebt mazzel als je hier mag meedoen! Inhoud: Welkom Nieuw onderwijsconcept Even voorstellen.. Info avond nieuwbouw Welkom! Nieuwbouwproject Integraal KindCentrum

Nadere informatie

Snappet 3.0. video. Extra ruimte. Effectief. Eenvoudig. al je aandacht kunnen richten op onderwijzen. en zelf bepalen waar je die voor gebruikt

Snappet 3.0. video. Extra ruimte. Effectief. Eenvoudig. al je aandacht kunnen richten op onderwijzen. en zelf bepalen waar je die voor gebruikt Snappet 3.0 video Eenvoudig zelf de beste leerroutes voor jouw klas kiezen en volgen Effectief al je aandacht kunnen richten op onderwijzen Extra ruimte en zelf bepalen waar je die voor gebruikt Adaptief

Nadere informatie

For: Basisschoolleerlingen, Ouders (met en zonder internet) en familie in het buitenland.

For: Basisschoolleerlingen, Ouders (met en zonder internet) en familie in het buitenland. Visie: Een digitaal portfolio voor Basisschoolleerlingen For: Basisschoolleerlingen, Ouders (met en zonder internet) en familie in het buitenland. Who: Die inzicht willen krijgen in het gemaakte werk van

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

Snelstartgids Voortgang

Snelstartgids Voortgang Snelstartgids Voortgang Inhoud Voortgang 3 Groepenbeheer 4 Subgroepjes aanmaken 5 Subgroepjes vullen met leerlingen 6 Subgroepjes wijzigen 7 Sessieplanner 8 Oefen- en toetssessies aanmaken 9 Oefeningen

Nadere informatie

Het maken van een casus is een onderdeel van beroepsprestatie 1.5 Zorgen voor veiligheid in onverwachte situaties

Het maken van een casus is een onderdeel van beroepsprestatie 1.5 Zorgen voor veiligheid in onverwachte situaties Docenthandleiding. Inleiding opdracht 1: schrijven van een casus. Het maken van een casus is een onderdeel van beroepsprestatie 1.5 Zorgen voor veiligheid in onverwachte situaties Voor de leerlingen is

Nadere informatie

Herinrichting Schoolplein mavo 3

Herinrichting Schoolplein mavo 3 Herinrichting Schoolplein mavo 3 Pagina 1 van 7 Inleiding Binnenkort ga je aan de slag met het project Herinrichting van het schoolplein. Alle leerlingen van het derde leerjaar gaan ervoor zorgen dat ons

Nadere informatie

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal.

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal. & OHHUOLQJHQKDQGOHLGLQJ LQOHLGLQJ Het sectorwerkstuk staat voor de deur. Misschien heb je er al slapeloze nachten van, misschien lijkt het je de leukste opdracht van je hele opleiding. Eindelijk iets leren

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie