ONDERNEMEN DOEN WE SAMEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONDERNEMEN DOEN WE SAMEN"

Transcriptie

1 ONDERNEMEN DOEN WE SAMEN

2 LANDBOUWVISIE EILAND VAN DORDRECHT 2

3 VOORWOORD In de afgelopen jaren lag de nadruk in Dordrecht en omgeving op het omvormen van landbouw naar natuur- en recreatiegebieden. Nu is het tijd om naar de toekomst te kijken. Een toekomst waarin moderne agrarische bedrijven een relatie met de stad aangaan. In 2030 zal het Eiland van Dordrecht bekend staan om het produceren van kwalitatieve producten. Met behulp van een duurzame en innovatieve landbouw met respect voor mens en dier. Dit betekent dat het gebied aantrekkelijk moet blijven. Voor ondernemers om te blijven ondernemen, voor burgers om er te wonen en voor recreanten om te recreëren. De verschillende belangen en wensen vragen hierin om maatwerk en een goede afstemming tussen ondernemers, overheid en maatschappij. We willen in onze visie uitstralen dat de landbouw een belangrijke drager is van het landschap in Dordrecht. We blijven onze bedrijven verder ontwikkelen en innoveren om bij de top van de wereld te horen. Ons gebied biedt kansen voor diverse opgaven, zoals energietransitie, biodiversiteit en de verbinding met voedsel. Het zou zonde zijn deze ontwikkeling te remmen. Juist als er beweging is kunnen we deze benutten om de uitdagingen waar we voor staan te realiseren. Dit doen we niet alleen, maar samen met onze omgeving. We zijn trots op onze bedrijven en het landschap en hopen dat deze visie kan bijdragen aan een goede balans tussen stad en land. Jan Willemsens, Voorzitter LTO Noord- afdeling Eiland van Dordrecht LANDBOUWVISIE EILAND VAN DORDRECHT 3

4 LANDBOUWVISIE EILAND VAN DORDRECHT 4

5 LANDBOUWVISIE EILAND VAN DORDRECHT 5 LANDBOUWSECTOR IN DORDRECHT Het Eiland van Dordrecht is één van de Zuid- Hollandse eilanden. Het landbouwgebied van Dordrecht kenmerkt zich door het polderlandschap met veel groen, water, dijken en het coulissenlandschap. De vruchtbare kleigronden maken het een aantrekkelijk agrarisch gebied. Vooral het areaal in het zuiden van Dordrecht is van belang voor voedselproductie: Kop van t Land, Polder de Biesbosch, Polder de Zuidpunt en de Bovenpolder. Het Eiland van Dordrecht bevat zo n 37 landbouwbedrijven en samen bewerken en verzorgen zij een oppervlakte van hectare. Het doen en laten van de boeren bepaalt voor vele Dordtenaren die in en om dit agrarische landschap wonen, verblijven en recreëren, de dagelijkse omgeving. De verwachting is dat het aantal landbouwbedrijven in 2030 is gedaald naar ongeveer 20 bedrijven. Ondernemers die het bedrijf voortzetten nemen de gronden van stoppende bedrijven over. De omvang per bedrijf neemt toe, afhankelijk van de ondernemer en omgeving. De landbouw in Dordrecht staat voor goed en veilig voedsel voor consumenten, veilige grondstoffen voor de voedingsmiddelen- en conservenindustrie en goed veevoer. Het werk van de boeren staat ten dienste van mensen. Alleen daarom al, staan zij middenin de maatschappij. Een goede afstemming tussen ondernemer en omgeving zorgt voor draagvlak en perspectief. In 2030 is de agrarische sector een verantwoorde en toekomstbestendige sector welke bijdraagt aan de gezondheid en leefbaarheid van Dordrecht en haar omgeving.

6 LANDBOUWVISIE EILAND VAN DORDRECHT 6 RUIMTE Het buitengebied van Dordrecht kenmerkt zich door het polderlandschap. De agrarische sector is nauw verbonden met dit landschap. Boeren beheren naast primaire agrarische gronden ook natuurgronden. Uitgangspunten voor de sector zijn voldoende ruimte voor groei en innovatie. BEDRIJFSONTWIKKELING Binnen de agrarische sector zijn er veel ontwikkelingen. Aan de ene kant neemt de bedrijfsomvang toe, aan de andere kant richt een deel van de bedrijven zich op specialisatie en/of verbreding. In 2030 is de productiviteit van de agrarische bedrijven in Dordrecht verder toegenomen door kennis en nieuwe technologieën. Dat vraagt inspanning van boeren en een verdere professionalisering. De ontwikkelingen richting precisielandbouw zorgen ervoor dat boeren in 2030 efficiënter kunnen omgaan met mineralen en middelen. Dit biedt voordelen voor bodem, water en milieu. Deze ontwikkelingen versterken ook de concurrentiekracht en kwaliteit van het gebied. Daarom is het belangrijk dat ondernemers ruimte krijgen en behouden voor verdere bedrijfsontwikkelingen. Omgevingskwaliteit, draagvlak en maatwerk zijn hierin belangrijke randvoorwaarden. Veel boeren pachten stukken grond bij verpachters, zoals natuurorganisaties, overheden en particulieren. De pachtcontracten hebben vaak een korte looptijd en hoge pachtprijs, waardoor de prijs voor de grond in korte tijd terugverdiend moet worden. Om te kunnen investeren in een duurzaam bodemgebruik is het noodzakelijk dat verpachters de komende jaren streven naar een duurzamer pachtbeleid: pachten voor een langere periode waardoor ondernemers beter kunnen investeren in een duurzamer bodemgebruik. Dit biedt ook meer zekerheid voor de volgende generatie boeren. VRIJKOMENDE AGRARISCHE BEBOUWING Het aantal agrarische bedrijven zal afnemen. Dit betekent dat er in het buitengebied woningen, bedrijfsgebouwen en -gronden vrijkomen. Naar verwachting worden gronden vooral overgenomen door boeren die hun bedrijf willen voortzetten. Voor woningen en bedrijfsgebouwen is maatwerk en flexibiliteit nodig om verrommeling van het gebied te voorkomen. Van belang is dat alleen functies worden toegestaan die kansen bieden voor de toekomstige ontwikkeling van de landbouw. Nevenactiviteiten, zoals paardenhouderijen, recreatiemogelijk-heden of huisverkoop, moeten een aanvulling zijn en passen bij de landschappelijke kwaliteit. GROND De laatste jaren heeft er veel natuurontwikkeling plaatsgevonden in en rondom Dordrecht waar boeren aan mee hebben gewerkt. Gronden die in de toekomst vrijkomen moeten ingezet kunnen worden voor eventuele kavelruil, om op die manier de agrarische structuur te versterken. Dit betekent meer grond bij het bedrijf en minder kilometers over de weg.

7 LANDBOUWVISIE EILAND VAN DORDRECHT 7 BODEM EN WATER Dordrecht wordt omringd door waterwegen: De Dordtsche Kil, Oude Maas, Beneden Merwede, Nieuwe Merwede en Hollands Diep. Dit heeft er niet alleen voor gezorgd dat Dordrecht een belangrijk havengebied is, maar ook een vruchtbaar landbouwgebied. Bodem, water en landbouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De beschikbaarheid van goed en voldoende water en een gezonde bodem zijn van levensbelang. ZOET WATER Zoet water is essentieel om er voor te zorgen dat gewassen goed groeien. De verwachting is dat droge perioden vanwege klimaatverandering in samenhang met verzilting gaan toenemen. Boeren zetten zich nu en in de toekomst in voor een duurzame watervoorziening. Dit betekent dat zij bedrijfsmaatregelen nemen om beter om te kunnen gaan met perioden van droogte. Mogelijke knelpunten in de zoetwatervoorziening moeten zoveel mogelijk beperkt worden. WATERKWALITEIT Veel bedrijfsactiviteiten zijn afhankelijk van een goede waterkwaliteit. Boeren hebben de verantwoordelijkheid om zich aan de wet- en regelgeving te houden die hiervoor gelden. Deze beleidskaders moeten praktisch toepasbaar zijn voor alle agrarische bedrijfstypen. Om de waterkwaliteit op peil te houden werken boeren met minder en schonere middelen en betere productiemethoden. Dit leidt tot het verminderen van emissies naar water, lucht en bodem. Het voorkomen van afspoeling naar het oppervlaktewater is ook een taak voor de industriegebieden. Zo werkt iedereen aan een goede waterkwaliteit. GEZONDE BODEM Een gezonde bodem is een duurzame bodem. Het behouden van de kwaliteit van de bodem is enerzijds een opgave, anderzijds een natuurlijke vanzelfsprekendheid. Modern ondernemerschap betekent werken aan de optimalisering van het bodemleven. WATERBERGING Naast droge perioden stijgt ook het aantal stevige regenbuien in kortere periodes. In 2015 heeft het gebied te maken gehad met veel wateroverlast en dit baart zorgen, want het kan veel schade aan gewassen toebrengen. De Nieuwe Dordtse Biesbosch levert inmiddels een mooie bijdrage aan waterberging. Dit moet ook in andere natuurgebieden en het stedelijk gebied de standaard worden. Moderne technieken, zoals precisielandbouw zullen in de toekomst gangbaar zijn. Hierdoor wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen teruggedrongen.

8 LANDBOUWVISIE EILAND VAN DORDRECHT 8 INFRASTRUCTUUR Een goede bereikbaarheid voor agrarische bedrijven is essentieel voor de aan- en afvoer van producten. De ontsluiting van het landbouwgebied en veiligheid van alle weggebruikers blijft een belangrijk aandachtspunt. VEILIGHEID Mensen uit de Randstad hebben steeds meer behoefte aan rust, authenticiteit en beleving. De verwachting is dat er een toename plaatsvindt van recreatieverkeer naar het buitengebied. Voldoende parkeerplaatsen bij recreatieve gebieden zijn essentieel voor een veilige verkeerssituatie. Hetzelfde geldt voor gescheiden fiets,- en ruiterpaden. Alle weggebruikers moeten op een veilige en doeltreffende manier op de plaats van bestemming kunnen komen. In het oogstseizoen kan er veel landbouwverkeer actief zijn. Boeren vragen om begrip voor deze situatie en nemen zelf de verantwoordelijkheid voor schone wegen of het plaatsen van waarschuwingsborden bij modder op de weg. Bij de aanleg van nieuwe wegen dient rekening gehouden te worden met auto- en vrachtverkeer, maar ook met landbouwvoertuigen, fietsers en voetgangers. Het bestuur van LTO Noord- afdeling Eiland van Dordrecht ziet zichzelf als gesprekspartner voor advisering, zodat gezamenlijk naar een passende verbetering gezocht kan worden in een bepaalde verkeerssituatie. DIGITALE INFRASTRUCTUUR De agrarische sector is sterk afhankelijk van de digitale infrastructuur. Goede digitale communicatie met bijvoorbeeld afnemers en leveranciers is nu al van groot belang voor een goede bedrijfsvoering. Digitalisering is een middel om innovatie en kennisoverdracht te versterken. Toegang tot een goede digitale infrastructuur is er op dit moment niet of nauwelijks. Bedrijven in het buitengebied moeten de mogelijkheid hebben tot een stabiele en snelle internetverbinding voor verdere groei en modernisering. Het verzamelen en toepassen van (big) data zal steeds meer toenemen, tevens het gebruik van drones. Hierdoor kunnen de boeren steeds efficiënter werken. Dit past bij de ontwikkeling richting precisielandbouw. Een stabiele en snelle internetverbinding versterkt de innovatie en kennisoverdracht bij ondernemers.

9 DUURZAME ENERGIE Boeren op het Eiland van Dordrecht willen toe werken naar een agrarische sector die duurzaam is; die schoon produceert en het gebruik van fossiele brandstoffen verandert naar het gebruik van hernieuwbare energie. opwekken van energie zijn agrarische bedrijven in 2030 energieneutraal of zelfs energieleverancier voor de omgeving. Dit houdt in dat er volop gebruik gemaakt wordt van alle energieleverende mogelijkheden, zoals windenergie en zonne-energie. ENERGIE OPWEKKEN EN BESPAREN De Drechtsteden hebben met elkaar afgesproken om in 2050 energieneutraal te zijn. Agrarische bedrijven willen en kunnen een bijdrage leveren aan het behalen van deze doelstelling. De agrarische sector wekt in Nederland al 50% van alle duurzame energie op. Boeren zijn graag partner in pilots en initiatieven in het buitengebied om duurzame energie verder te stimuleren. Door de combinatie van besparen en OPSLAG EN TRANSPORT Vraag en aanbod van duurzame energie fluctueert, waardoor opslag en transport van energie een steeds belangrijker aandachtspunt wordt. Daarnaast gaan de ontwikkelingen met accu s, smart grids en andere slimme energiesystemen snel. Hier is een goed energienet voor nodig dat klaar is voor een toekomst gericht op duurzame energiebronnen. In 2030 zijn de agrarische bedrijven in Dordrecht energieneutraal en/of energieleverancier voor de stad. LANDBOUWVISIE EILAND VAN DORDRECHT 9

10 INFRASTRUCTUUR De landbouw in Dordrecht is in 2030 een sterke sector met een gezond rendement. Boeren telen voedsel met een hoge voedingswaarde en kwaliteit. Dit doen zij voor de omgeving van Dordrecht, maar ook voor de wereldmarkt. ECONOMISCH RENDABEL Jarenlange investeringen in kennis en innovatie hebben er voor gezorgd dat Nederland behoort tot de top als het gaat om voedselproductie. Voor een groot deel worden de producten verkocht via de wereldmarkt. De mondiale vraag naar voedsel stijgt, maar het areaal landbouwgrond in Nederland niet. De vraag naar efficiënt en duurzaam produceren wordt dus steeds belangrijker. Vanuit de industrie wordt een steeds hoger eisenpakket aan toeleverende bedrijven opgelegd. Dit zal er voor zorgen dat de agrarische bedrijven verder moderniseren en ontwikkelen in teeltkennis. Ondernemers telen steeds meer marktgericht, waardoor vraag en aanbod beter op elkaar is afgestemd. VERBINDING STAD-PLATTELAND De license-to-produce hangt voor een groot deel af van de consument en de omgeving. Burgers worden steeds kritischer op de manier waarop het buitengebied wordt benut en hun voedsel wordt geproduceerd. Het verbeteren van de verbinding tussen stad en platteland is nodig voor het bestaansrecht van de boeren op het Eiland van Dordrecht. Het is van belang dat burgers weten waar hun voedsel vandaan komt. Boeren kunnen hier een bijdrage aan leveren door het houden van open dagen, het aanbieden van stageplaatsen en het geven van voorlichting en educatie. Inspelen op de wensen van de consument, duurzaam zijn ten opzichte van het milieu én winstgevend zijn vormen belangrijke uitgangspunten voor de komende jaren. AGRARISCH NATUURBEHEER Agrarisch natuurbeheer houdt in dat boeren gestimuleerd worden om iets extra s te doen om de biodiversiteit te stimuleren. Boeren die aangesloten zijn bij een agrarische natuurvereniging leggen bijvoorbeeld akkerranden met bloemenmengsels aan of beheren dijken met behulp van schapen. Op die manier wijden ze (een deel van) hun werk aan de natuur en dienen hiermee een maatschappelijk doel. In 2017 werden op ruim 300 hectare maatregelen toegepast voor agrarisch natuurbeheer. Boeren hebben de potentie om dit uit te breiden. Hierdoor vergroten ze de biodiversiteit en het verbetert de leefbaarheid en beleving van het buitengebied. LANDBOUWVISIE EILAND VAN DORDRECHT 10

11 LANDBOUWVISIE EILAND VAN DORDRECHT 11 AMBITIES In 2030 is de agrarische sector op het Eiland van Dordrecht een verantwoorde en toekomstbestendige sector welke bijdraagt aan de gezondheid en leefbaarheid van Dordrecht en haar omgeving. Bij deze visie horen vier ambities: VERBETEREN VERBINDING STAD-PLATTELAND Inwoners van Dordrecht meer betrekken bij het buitengebied door het houden van open dagen, het aanbieden van stageplaatsen en het geven van voorlichting en educatie. Stimuleren en verbeteren van korte voedselketens. Uitbreiding van het agrarisch natuurbeheer. RUIMTELIJKE ONTWIKKELING Behoud van goede agrarische grond voor agrarische productie. Ruimte voor bedrijfsontwikkelingen met behoud van landschappelijke kwaliteit. Verbeteren van landbouwstructuur door bijvoorbeeld ruilverkaveling. Kenbaar maken van nut en noodzaak duurzamer pachtbeleid en goede (digitale) infrastructuur. VOLDOENDE SCHOON EN ZOET WATER Inzetten op bedrijfsmaatregelen om beter om te kunnen gaan met droogte. Het op peil houden van de waterkwaliteit door het gebruik van minder en schonere middelen en betere productiemethoden. Meer waterberging in stedelijk gebied en natuurgebieden. MINDER ENERGIEVERBRUIK, MEER DUURZAME PRODUCTIE Investeren in samenwerking met de omgeving om duurzaamheidsdoelen te behalen. Het leveren van een bijdrage aan de duurzame energievoorziening van het landelijk en stedelijk gebied door meer zonnepanelen op daken en windmolens. Verder investeren in innovaties en moderne technieken om het milieu minder te belasten.

12 LTO Noord T F E info@ltonoord.nl I Hoofdkantoor LTO Noord Zwolle Zwartewaterallee DX Zwolle Postbus AE Zwolle ONDERNEMEN DOEN WE SAMEN

ONDERNEMEN DOE JE SAMEN. Toekomstvisie Hoeksche Waard

ONDERNEMEN DOE JE SAMEN. Toekomstvisie Hoeksche Waard ONDERNEMEN DOE JE SAMEN Toekomstvisie Hoeksche Waard 1 Toekomstvisie Hoeksche Waard 2 Voorwoord De land- en tuinbouw in De Hoeksche Waard zijn in beweging. Diverse maatschappelijke ontwikkelingen en daarmee

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boerenkracht & financiering KLIMAAT VOEDSELZEKERHEID & GEZONDHEID VITAAL PLATTELAND Innovatie, data & kennis ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw

Nadere informatie

Poldergesprekken. 2 e avond 19 februari 2018

Poldergesprekken. 2 e avond 19 februari 2018 Poldergesprekken 2 e avond 19 februari 2018 Pilot poldergesprekken Opzet Avond 1: wat en het nu Kwaliteiten en aandachtspunten Avond 2: de toekomst Hoe kunnen de kwaliteiten worden versterkt en de aandachtspunten

Nadere informatie

Gebiedsprogramma 2016-2020. Dit document geeft schematisch de hoofdlijnen weer van het Gebiedsprogramma 2016 2020.

Gebiedsprogramma 2016-2020. Dit document geeft schematisch de hoofdlijnen weer van het Gebiedsprogramma 2016 2020. Gebiedsprogramma 2016-2020 Dit document geeft schematisch de hoofdlijnen weer van het Gebiedsprogramma 2016 2020. 1 Integrale gebiedsopgaven Initiëren, faciliteren en uitvoeren van integrale gebiedsopgaven

Nadere informatie

LANDBOUWVISIE ALBASSERWAARDVIJFHEERENLANDEN ONDERNEMEN DOEN WE SAMEN

LANDBOUWVISIE ALBASSERWAARDVIJFHEERENLANDEN ONDERNEMEN DOEN WE SAMEN LANDBOUWVISIE ALBASSERWAARDVIJFHEERENLANDEN 2030 ONDERNEMEN DOEN WE SAMEN 2 VOORWOORD De Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is een prachtig gebied. Al vele eeuwen speelt de landbouw hier een belangrijke rol,

Nadere informatie

Ontwikkelen door verbinden. Toekomstvisie Groene Hart Noord Toekomstvisie Groene Hart Noord

Ontwikkelen door verbinden. Toekomstvisie Groene Hart Noord Toekomstvisie Groene Hart Noord Ontwikkelen door verbinden Toekomstvisie Groene Hart Noord 2030 Toekomstvisie Groene Hart Noord 1 Deze visie betreft de agrarische bedrijvigheid in het Groene Hart Noord, het gebied binnen de grenzen van

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Wij zijn een vereniging van 15.000 boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland. Wij staan voor de continuïteit van de land-

Nadere informatie

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina)

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina) Winst met water! > In Actie > Waarom nu? > Hoe doen we dit? > Idee voor eigen project! > Doelstellingen (Klik of scroll naar de volgende pagina) Deltaplan Agrarisch Waterbeheer: winst met water! Het agrarisch

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. Landbouw en landschap in de Noordoostpolder

TOEKOMSTVISIE. Landbouw en landschap in de Noordoostpolder TOEKOMSTVISIE Landbouw en landschap in de Noordoostpolder Woord vooraf Wij, de afdeling Noordoostpolder van LTO Noord, zijn er voor onze leden. Onze leden zijn zeer diverse bedrijven in de agrarische sector.

Nadere informatie

ABiodiversiteit en natuur & landschap in de samenleving

ABiodiversiteit en natuur & landschap in de samenleving ABiodiversiteit en natuur & landschap in de samenleving Voorzichtig herstel bedreigde soorten Verdere achteruitgang functioneren van ecosystemen en biodiversiteit Meer aandacht voor natuur als basisvoorwaarde

Nadere informatie

Structuurvisie Noord-Holland. Achtergrondinformatie

Structuurvisie Noord-Holland. Achtergrondinformatie Structuurvisie Noord-Holland Achtergrondinformatie Structuurvisie: waarom en wat? - Inwerkingtreding Wro 1 juli 2008 - elke overheidslaag stelt eigen structuurvisie op (thema of gebied) - structuurvisies

Nadere informatie

Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking

Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking Aanleiding In Twente is het mestoverschot aanzienlijk. De agrarische bedrijven moeten een bestemming voor het mestoverschot vinden buiten

Nadere informatie

Zeker in Hollandse Delta.

Zeker in Hollandse Delta. Zeker in Hollandse Delta. Verkiezingsprogramma PvdA waterschap Hollandse Delta 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water

Nadere informatie

STUREN MET WATER. over draagvlak en draagkracht in de westelijke veenweiden

STUREN MET WATER. over draagvlak en draagkracht in de westelijke veenweiden STUREN MET WATER over draagvlak en draagkracht in de westelijke veenweiden STUREN MET WATER Het ontwerp Sturen met water van het Veenweide Innovatiecentrum Zegveld (VIC) zet in op actief, dynamisch grondwaterbeheer

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg Bestuursafspraken CONCEPT versie 27 november 2015 1. Inleiding Het landelijk gebied van de regio Noord-Limburg is divers van karakter; bestaande uit beekdalen,

Nadere informatie

Ellen van Selm. P10 - Ingrediënten. Wij zijn de bestuurders van het platteland, van 16 gemeenten met:

Ellen van Selm. P10 - Ingrediënten. Wij zijn de bestuurders van het platteland, van 16 gemeenten met: en wat het te bieden heeft een bodem voor de borrel bij de P10 Ellen van Selm voorzitter P10 & burgemeester gemeente Opsterland P10 - Wij zijn de bestuurders van het platteland, van 16 gemeenten met: Veel

Nadere informatie

Fietspad in het Voorsterbos, voorbeeld van een toegankelijk, divers bos

Fietspad in het Voorsterbos, voorbeeld van een toegankelijk, divers bos Concept Concept Concept Concept CRU05.095 Lekker leven in Flevoland Wat willen we bereiken: Een provincie met goede recreatieve mogelijkheden voor zowel de inwoners als de Randstadbewoners, het behoud

Nadere informatie

Programma Kies voor de toekomst van Brabant

Programma Kies voor de toekomst van Brabant Programma 2019-2023 Kies voor de toekomst van Brabant Beste Brabander! Voor je ligt de samenvatting van het verkiezingsprogramma 2019-2023 van D66 voor de provincie Noord-Brabant. D66 wil in Brabant en

Nadere informatie

Meer met minder. Waterschaarste en grotere vraag naar voedsel. Laan van Staalduinen, Algemeen directeur LEI. 6 juni 2012

Meer met minder. Waterschaarste en grotere vraag naar voedsel. Laan van Staalduinen, Algemeen directeur LEI. 6 juni 2012 Meer met minder Waterschaarste en grotere vraag naar voedsel Laan van Staalduinen, Algemeen directeur LEI 6 juni 2012 Inhoud presentatie Mondiale trends die van invloed zijn op toekomstige watervraag Nationale

Nadere informatie

Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017

Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017 Het verbeteren van de waterkwaliteit; de rol van de landbouw Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017 Broos Water BV Als praktijkgericht kennis- en adviesbureau werken wij aan

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Een. ondernemende EHS. voor Brabant

Een. ondernemende EHS. voor Brabant Een ondernemende EHS voor Brabant Een ondernemende EHS voor Brabant Natuur- en landschapsontwikkeling is belangrijk voor een mooi, gevarieerd en aantrekkelijk Brabants platteland. Brabantse boeren en tuinders

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Links naar brondocumenten

Links naar brondocumenten Links naar brondocumenten PS-doelen en GS-taken Visie Ruimte en Mobiliteit Beleidsvisie Cultureel Erfgoed en Basisvoorzieningen Cultuur 2017-2020 Beleidsvisie en uitvoeringsstrategie regionale economie

Nadere informatie

Smart Grid. Verdiepende opdracht

Smart Grid. Verdiepende opdracht 2015 Smart Grid Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel leer je meer over het onderwerp Smart Grid. Pagina 1 Inhoud 1. Smart Grid... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3 Verwerking... 8 Pagina

Nadere informatie

Buiten Metropoolregio Amsterdam: Kwaliteit ruimte en natuur versterken. Metropoolregio Amsterdam: Druk op schaarse ruimte.

Buiten Metropoolregio Amsterdam: Kwaliteit ruimte en natuur versterken. Metropoolregio Amsterdam: Druk op schaarse ruimte. Het stedelijke, agrarische en natuurlijke landschap in Noord-Holland gaat de komende decennia radicaal veranderen. De belangrijke mondiale opgaven, het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen en

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Ondergrondse opslag. Kansen en dilemma s

Ondergrondse opslag. Kansen en dilemma s Ondergrondse opslag Kansen en dilemma s Nut en noodzaak? 2 Historisch perspectief Aanname alles is optimaal geregeld, water volgt functie; Nu voldoende water door externe aanvoer; Weinig urgentie voor

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta Waterschap Hollandse Delta dynamiek in de delta Inhoud De dynamiek in de tijd Een dynamische ruimte De opgaven nu en voor de toekomst Water besturen Functionele overheid Algemeen belang en specifiek belang

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

MULTIFUNCTIONELE LANDBOUW

MULTIFUNCTIONELE LANDBOUW MULTIFUNCTIONELE LANDBOUW VEELZIJDIG BOEREN MIDDEN IN DE SAMENLEVING VOORWOORD De Multifunctionele Landbouw is een groeiende sector. Steeds meer agrarische bedrijven combineren de productie van voedsel

Nadere informatie

TOPSURFLAND. 1. Waterschappen

TOPSURFLAND. 1. Waterschappen TOPSURFLAND Hieronder wordt beschreven wat de toegevoegde waarde is van Topsurf voor de samenleving en wat de effecten zijn van het gebruik van Topsurfland voor alle belanghebbenden. 1. Waterschappen De

Nadere informatie

Op weg naar een zorgvuldige veehouderij in 2020 Ruimte voor initiatieven? Die moet je verdienen!

Op weg naar een zorgvuldige veehouderij in 2020 Ruimte voor initiatieven? Die moet je verdienen! Op weg naar een zorgvuldige veehouderij in 2020 Ruimte voor initiatieven? Die moet je verdienen! De samenleving stelt steeds hogere eisen aan de productie van vlees. Smaak en prijs zijn niet meer maatgevend.

Nadere informatie

Westflank Haarlemmermeer

Westflank Haarlemmermeer Nota Ruimte budget 48 miljoen euro Planoppervlak 1500 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Westflank Haarlemmermeer Westflank Haarlemmermeer is een Randstad Urgent - project.

Nadere informatie

Duurzame wijk van en voor de toekomst. Doe mee!

Duurzame wijk van en voor de toekomst. Doe mee! Duurzame wijk van en voor de toekomst. Doe mee! Een bijzondere wijk In het zuidoosten van Hoofddorp wil gemeente Haarlemmermeer samen met marktpartijen, ketenpartners en bewoners een bijzondere wijk ontwikkelen.

Nadere informatie

Ruimte voor oplossingen het inzetbare platteland! Kabinetsformatie 2017: de P10 biedt aan!

Ruimte voor oplossingen het inzetbare platteland! Kabinetsformatie 2017: de P10 biedt aan! Ruimte voor oplossingen het inzetbare platteland! Kabinetsformatie 2017: de P10 biedt aan! RUIMTE VOOR OPLOSSINGEN 1 Inleiding Het inzetbare platteland Nederland kent de komende jaren een aantal urgente

Nadere informatie

Duurzame wijk van èn voor de toekomst. Doe mee!

Duurzame wijk van èn voor de toekomst. Doe mee! Duurzame wijk van èn voor de toekomst. Doe mee! Lincolnpark in vogelvlucht Een bijzondere wijk Lincolnpark biedt ruimte aan circa 850 woningen en voorzieningen zoals winkels, horeca, een school, kleinschalige

Nadere informatie

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. "Alles van waarde is weerloos"

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. Alles van waarde is weerloos Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018 Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard "Alles van waarde is weerloos" Lucebert Dat moet dus beschermd worden 1 December 2013 Inhoud 1. Maatschappelijke

Nadere informatie

Wijs met water! Verkiezingsprogramma

Wijs met water! Verkiezingsprogramma Wijs met water! Verkiezingsprogramma Waterschap Hollandse Delta Lijst 10 www.wijsmetwaterhollandsedelta.nl In uw handen ligt het verkiezingsprogramma van onze partij. Graag willen wij u kennis laten maken

Nadere informatie

Zeker in Schieland en de Krimpenerwaard.

Zeker in Schieland en de Krimpenerwaard. Zeker in Schieland en de Krimpenerwaard. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende

Nadere informatie

Ambitie: Op naar een Vitale Teelt in 2030

Ambitie: Op naar een Vitale Teelt in 2030 Ambitie: Op naar een Vitale Teelt in 2030 Met bollen en bloemen van topkwaliteit, vrij van ziekten, op een rendabele manier geteeld in harmonie met de omgeving, emissieloos, klimaatneutraal en met een

Nadere informatie

De stedendriehoek-naar een energieneutrale stedelijke regio

De stedendriehoek-naar een energieneutrale stedelijke regio De stedendriehoek-naar een energieneutrale stedelijke regio Eindhoven 27-10-2015 Na jarenlang sudderen lijkt er nu een versnelling te komen in het nadenken over de energietransitie in ons land. Zowel op

Nadere informatie

POP-3. Plattelands Ontwikkelings Programma 2014-2020. Informatiebijeenkomst Europese Fondsen november 2014 POP3

POP-3. Plattelands Ontwikkelings Programma 2014-2020. Informatiebijeenkomst Europese Fondsen november 2014 POP3 Informatiebijeenkomst Europese Fondsen november 2014 POP3 POP-3 Plattelands Ontwikkelings Programma 2014-2020 1 Provincie Zeeland Uitvoering POP-3: Johan Wandel Boy Saija Arjon Copper Programma Zeeuws

Nadere informatie

Leegstand agrarisch vastgoed

Leegstand agrarisch vastgoed Leegstand agrarisch vastgoed Aard, omvang, duiding en oplossingsrichtingen 26 mei 2016, Edo Gies, Alterra Wageningen UR 2 Een stille revolutie op het platteland Dynamiek in de landbouw (1950 2016) 4 x

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Kringlooplandbouw: Meer verdienen met aandacht voor het natuurlijk systeem. Linda van der Weijden

Kringlooplandbouw: Meer verdienen met aandacht voor het natuurlijk systeem. Linda van der Weijden Kringlooplandbouw: Meer verdienen met aandacht voor het natuurlijk systeem Linda van der Weijden Opzet Inhoud: Hoe ontwikkel je met het natuurlijk systeem? Proces: Hoe pakken we dat aan? 2 Wat is kringlooplandbouw?

Nadere informatie

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit!

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit! Stedendriehoek 1 daagt uit! Eo Wijers-prijsvraag 2014-2015 1 Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen eo wijers-stichting voor ruimtelijke kwaliteit in de regio Stedendriehoek daagt

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

Verklaring van Hoog & Droog

Verklaring van Hoog & Droog Verklaring van Hoog & Droog Aangenomen bij acclamatie op woensdag 6 juni bij Burgers Zoo te Arnhem Over de andere kant van de Delta Verklaring van Hoog & Droog Conclusies en adviezen geformuleerd tijdens

Nadere informatie

Enquête Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland 2019

Enquête Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland 2019 Q1 Graag willen we van u weten wat u, als lid van Natuurmonumenten, vindt van zaken waarvoor de provincie Zuid-Holland verantwoordelijk is en waar de komende ren de prioriteiten moeten liggen. Wij vragen

Nadere informatie

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is altijd terughoudend geweest met het plaatsen van wind op land. In het kader van het nationaal klimaatakkoord zien we wel ruimte voor me er wind op land. Hier worden bij voorkeur locaties

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

Agrarische bedrijfsinventarisatie PARK21

Agrarische bedrijfsinventarisatie PARK21 FACTSHEET Agrarische bedrijfsinventarisatie PARK21 DOOR Stivas Noord-Holland VOOR Gemeente Haarlemmermeer, LTO Noord Haarlemmermeer, Stivas Noord-Holland DOELEN VAN HET ONDERZOEK Via bedrijfsinventarisatie:

Nadere informatie

Innovatieagenda Melkveehouderij

Innovatieagenda Melkveehouderij Innovatieagenda Melkveehouderij stappen naar een nieuwe melkweg samen met ketenpartijen in de melkveehouderij INLEIDING NL 20 Waarom een innovatieagenda? Innovatie is een belangrijke voorwaarde voor de

Nadere informatie

Zeeland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Zeeland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2050: 95% CO2- Ja. Windenergie doet het goed in. Dat is onder andere te zien op en rond de stormvloedkering met zijn vele grote windmolens in het landschap. Nieuw voor is de kleinschalige windenergie

Nadere informatie

Biodiversiteit visie Boerenbond. Symposium biodiversiteit 4 november 2010

Biodiversiteit visie Boerenbond. Symposium biodiversiteit 4 november 2010 Biodiversiteit visie Boerenbond Symposium biodiversiteit 4 november 2010 1 Landbouw en biodiversiteit Domesticatie leidde tot 1000den variëteiten en soorten Heel wat biodiversiteit is er omwille van landbouw

Nadere informatie

799874/ Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie

799874/ Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie V GEMEENTE VALKE SWAARD Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard Uw kenmerk Kenmer Onderwerp Be andeld door Bijlage(n) Datum 799874/830360 Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie

Nadere informatie

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiii Stuknummer: 13.022171

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiii Stuknummer: 13.022171 iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiii Stuknummer: 13.022171 C-C. Gr? GEMEENTE SCHAGEN ING 2 6 SEP2013 agriboard Noord-Holland Noord BioValley AFD BioValley p/a Stichting Agriboard Noord-Holland Noord Postbus

Nadere informatie

Nitraatrichtlijn. op weg naar het laatste. 28 November 2012 Mark Heijmans

Nitraatrichtlijn. op weg naar het laatste. 28 November 2012 Mark Heijmans Nitraatrichtlijn op weg naar het laatste actieprogramma? 28 November 2012 Mark Heijmans 1 Opzet Van mondiaal naar mineraal en van mineraal naar lokaal Beleid: ruimte en kaders Uitvoering: instrumenten,

Nadere informatie

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Verslag In kader van: Ruimtelijke Visie Grootschalige Duurzame Energie Gemeente Heumen Datum: 30 november 2018 HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Ons kenmerk: BG2639TPNT1811301315 Onderwerp:

Nadere informatie

De toekomst van energie

De toekomst van energie De toekomst van energie Duurzame Energie door Redactie ElectricityMatters 15-08-2017 Dat ons wereldwijde energiesysteem niet duurzaam is, blijkt duidelijk uit onze steeds schaarsere hulpbronnen, de regelmatig

Nadere informatie

Duurzaamheid, Energie en Milieu

Duurzaamheid, Energie en Milieu Duurzaamheid, Energie en Milieu In de uitvoeringsagenda duurzaamheid van de gemeente staat: Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van huidige generaties zonder de mogelijkheden

Nadere informatie

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 invullen organisatie registratienr. 17INT09157 casenr. BBV17.0501 voorstel over vaststellen Nota Zonne-energie

Nadere informatie

De ontwikkeling van Smart grids. Our common future. Prof.dr.ir. Han Slootweg. 30 september 2016

De ontwikkeling van Smart grids. Our common future. Prof.dr.ir. Han Slootweg. 30 september 2016 De ontwikkeling van Smart grids Our common future Prof.dr.ir. Han Slootweg 30 september 2016 Agenda Het energiesysteem Verduurzaming van het energiesysteem De energietransitie Smart Grids 2 Energievoorziening

Nadere informatie

SBIR Verduurzamen voedselproductie

SBIR Verduurzamen voedselproductie SBIR Verduurzamen voedselproductie Informatiebijeenkomst 16 juli 2014 Alexia Michel, Ministerie EZ Topsector Agri&Food en Tuinbouw&Uitgangmaterialen Achtergrond Initiatief: topsector Agri&Food en ministerie

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree Ruimtelijke onderbouwing Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree 16-08-2011 1. Inleiding Algemeen De heer Wijnen heeft het verzoek gedaan om een loods op het perceel

Nadere informatie

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta)

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Agenda Stad Concernstaf CSADV Stadhuis Grote Kerkplein 15 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2092 www.zwolle.nl Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Hoe houden we onze delta leefbaar

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Schieland en de Krimpenerwaard

Verkiezingsprogramma CDA Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma CDA Schieland en de Krimpenerwaard 2015-2019 Inleiding Samen leven met water, want zonder water geen samenleving. Water is essentieel voor leven. Voor inwoners en ondernemers, maar

Nadere informatie

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg In dit document geven we de foto s weer van gesprek 1, in de volgorde zoals die zijn opgehangen. De tekst die er bij staat is een weergave

Nadere informatie

Gebiedvisie op het. buitengebied van de. gemeente Drimmelen

Gebiedvisie op het. buitengebied van de. gemeente Drimmelen Gebiedvisie op het buitengebied van de gemeente Drimmelen Door de ZLTO Afdeling Drimmelen Gebiedsvisie voor de gemeente Drimmelen Vanuit de ZLTO-afdeling Drimmelen is het idee gekomen om in navolging van

Nadere informatie

Telefoonnummer: Datum: 9 februari 2012 Referentie: NH/ML/MvD/ Faxnummer:

Telefoonnummer: Datum: 9 februari 2012 Referentie: NH/ML/MvD/ Faxnummer: Vestiging Haarlem Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wijdemeren Postbus 190 1230 AD LOOSDRECHT Telefoonnummer: 088-888 66 66 Datum: 9 februari 2012 Referentie: Faxnummer: 088-888

Nadere informatie

Beleidsplan - Programma Streekfonds Het Groene Woud

Beleidsplan - Programma Streekfonds Het Groene Woud Beleidsplan - Programma Streekfonds Het Groene Woud De Streekrekening Het Groene Woud is een net zo bijzondere als eenvoudige constructie om het Streekfonds Het Groene Woud te vullen met financiële middelen.

Nadere informatie

Westelijke Veenweiden

Westelijke Veenweiden Westelijke Veenweiden Nota Ruimte budget 113 miljoen euro Planoppervlak 73.000 hectare in totaal voor alle projecten Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit De Groene Ruggengraat, waar

Nadere informatie

CHECKLIST ONDERGRONDKANSEN: AANTREKKELIJK WONEN EN WERKEN IN APELDOORN

CHECKLIST ONDERGRONDKANSEN: AANTREKKELIJK WONEN EN WERKEN IN APELDOORN CHECKLIST : AANTREKKELIJK WONEN EN WERKEN IN APELDOORN Versterk de identiteit van de Buitenstad door landschappelijke, aardkundige en archeologische waarden zichtbaar op te nemen in de ruimtelijke inrichting

Nadere informatie

Presentatie advies Ruimte voor duurzame landbouw Den Haag, 20 maart Henry Meijdam. voorzitter Raad voor de leefomgeving en infrastructuur

Presentatie advies Ruimte voor duurzame landbouw Den Haag, 20 maart Henry Meijdam. voorzitter Raad voor de leefomgeving en infrastructuur www.rli.nl Presentatie advies Ruimte voor duurzame landbouw Den Haag, 20 maart 2013 Henry Meijdam voorzitter Raad voor de leefomgeving en infrastructuur Presentatie advies Ruimte voor duurzame landbouw

Nadere informatie

LTO Noord contributieregeling 2015

LTO Noord contributieregeling 2015 Land- en Tuinbouw Organisatie Noord LTO Noord contributieregeling 2015 LTO Noord is de vereniging van agrarische ondernemers. We behartigen de belangen van onze leden en bieden services en diensten aan.

Nadere informatie

Pilots zoetwatervoorziening: van concept naar uitvoering

Pilots zoetwatervoorziening: van concept naar uitvoering Pilots zoetwatervoorziening: van concept naar uitvoering Ervaringen uit de projecten GO-FRESH en Waterhouderij Programma: 1. Presentatie Walter Jonkers (provincie Zeeland) 2. Filmpjes uit het veld: proeven

Nadere informatie

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW Waarom wel het land, maar niet de sloot benutten in de veenweiden? Dat is de vraag waar het om draait in het icoon Aquatische landbouw

Nadere informatie

Cittaslow Midden-Delfland. Ondernemen in Midden-Delfland. Govert van Oord Bestuurder Midden-Delfland

Cittaslow Midden-Delfland. Ondernemen in Midden-Delfland. Govert van Oord Bestuurder Midden-Delfland Cittaslow Midden-Delfland Ondernemen in Midden-Delfland Govert van Oord Bestuurder Midden-Delfland 1 De ontwikkeling in historisch Benoem je kwaliteiten en perspectief draag uit! - Midden-Delfland ontstaat

Nadere informatie

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening (RO) in Nederland Vanuit de geschiedenis is RO al belangrijk in Nederland, denk bijvoorbeeld aan landinrichting en optimaliseren van de waterhuishouding.

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Visie op bodemvruchtbaarheid vanuit de landbouwsector. Themadag Nederlandse Bodemkundige Vereniging Vrijdag 8 november 2013 Mark Heijmans

Visie op bodemvruchtbaarheid vanuit de landbouwsector. Themadag Nederlandse Bodemkundige Vereniging Vrijdag 8 november 2013 Mark Heijmans Visie op bodemvruchtbaarheid vanuit de landbouwsector Themadag Nederlandse Bodemkundige Vereniging Vrijdag 8 november 2013 Mark Heijmans Introductie Mark Heijmans LTO Nederland Vereniging met 60.000 agrarisch

Nadere informatie

Programma 2 e gebiedsavond Buitengebied Moerdijk

Programma 2 e gebiedsavond Buitengebied Moerdijk Marco Siecker Wietske Theloesen 26 mei 2014 Programma 2 e gebiedsavond Buitengebied Moerdijk 1. Opening 19:30 2. Terugblik 1 e gebiedsavond 19:35 3. Terugblik 1 e gebiedstafel 19:40 4. Thema s uitwerken

Nadere informatie

Natuur weer verbinden met de mens: kansen creëren voor biodiversiteit in Zuid Holland. Paul Opdam. Wageningen Universiteit en Alterra

Natuur weer verbinden met de mens: kansen creëren voor biodiversiteit in Zuid Holland. Paul Opdam. Wageningen Universiteit en Alterra Natuur weer verbinden met de mens: kansen creëren voor biodiversiteit in Zuid Holland Paul Opdam Wageningen Universiteit en Alterra paul.opdam@wur.nl 3 kernpunten EHS: verzekering voor biodiversiteit Klimaatverandering

Nadere informatie

ZLTO LA Middelburg. Datum 1 april 2019 Onderwerp Brief ZLTO aan informateur Zeeland Contact. Retour: 5201AC100

ZLTO LA Middelburg. Datum 1 april 2019 Onderwerp Brief ZLTO aan informateur Zeeland Contact. Retour: 5201AC100 ZLTO Retour: 5201AC100 De heer mr. L.J. Verhuist Informateur Provincie Zeeland Postbus 6001 4330 LA Middelburg Contact Kenmerk 19hlitje85sat Geachte heer Verhuist, U gaat aan de slag om een nieuw College

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Landbouw-Structuurvisie Ermelo 2025

Landbouw-Structuurvisie Ermelo 2025 Gewijzigde veldcode Landbouw-Structuurvisie Ermelo 2025 Inleiding Voor U ligt de landbouwvisie van LTO Noord afd. Veluwerand. Het bestuur van de afd. Veluwerand wil met deze visie een basisdocument opstellen

Nadere informatie

DOET U MET ONS MEE? Samen naar een energieneutrale agrarische sector VISIEDOCUMENT FRIESLAND, GRONINGEN EN DRENTHE

DOET U MET ONS MEE? Samen naar een energieneutrale agrarische sector VISIEDOCUMENT FRIESLAND, GRONINGEN EN DRENTHE DOET U MET ONS MEE? Samen naar een energieneutrale agrarische sector VISIEDOCUMENT FRIESLAND, GRONINGEN EN DRENTHE VOORWOORD LTO Noord regio Noord gaat voor een agrarische sector die energieneutraal is.

Nadere informatie

Toekomstvisie agrarisch ondernemend Gelderland

Toekomstvisie agrarisch ondernemend Gelderland Toekomstvisie agrarisch ondernemend Gelderland TOEKOMSTVISIE AGRARISCH ONDERNEMEND GELDERLAND Waarom een toekomstvisie? Colofon: Uitgave: voorjaar 2013 Tekst: Tjerk Elzinga, LTO Noord Vormgeving: Carolien

Nadere informatie

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap 1 De Nieuwe Hollandse Waterlinie Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt midden door Nederland: van Muiden tot aan de Biesbosch. Vroeger waren de

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Boeren en tuinders van de Liemers

Boeren en tuinders van de Liemers Boeren en tuinders van de Liemers Ondernemend, gevarieerd en waardevol De landbouwvisie is opgesteld door het bestuur van LTO Noord afdeling De Liemers, met ondersteuning van Harrie Vreman en Hille Kraak,

Nadere informatie

Innovatief pand met huurwoningen voor ondernemende jongeren in de Gemeente Bronckhorst

Innovatief pand met huurwoningen voor ondernemende jongeren in de Gemeente Bronckhorst Projectvoorstel Innovatief pand met huurwoningen voor ondernemende jongeren in de Gemeente Bronckhorst V1.2 Inleiding Achterhoek blijft krimpen De gemeente die de meeste inwoners verliest is een Achterhoekse:

Nadere informatie

Provincie Vlaams Brabant

Provincie Vlaams Brabant 170 Provincie Vlaams Brabant ENERGIE Energie is een relatief nieuw thema. De opgave om klimaatneutraal te worden, vraagt dat we vandaag nadenken over hoe we in de toekomst onze energiebehoefte gaan invullen.

Nadere informatie

De Boerderij als superorganisme Boerderij Oost-Gein Presentatie: Henk den Hartog

De Boerderij als superorganisme Boerderij Oost-Gein Presentatie: Henk den Hartog De Boerderij als superorganisme Boerderij Oost-Gein Presentatie: Henk den Hartog Datum: 10 februari 2012 Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Het Ministerie

Nadere informatie