Boeren en tuinders van de Liemers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boeren en tuinders van de Liemers"

Transcriptie

1 Boeren en tuinders van de Liemers Ondernemend, gevarieerd en waardevol De landbouwvisie is opgesteld door het bestuur van LTO Noord afdeling De Liemers, met ondersteuning van Harrie Vreman en Hille Kraak, belangenbehartiging LTO Noord.

2 DE LIEMERS

3 Landbouwvisie de Liemers 1. Aanleiding De Liemers is een regio met circa 250 landbouwbedrijven. Een gebied met 7400 ha vruchtbare grond en veel verschillende sectoren. In hoofdzaak melkveehouderij maar ook tuinbouw, akkerbouw en intensieve veehouderij. Qua veebezetting is de Liemers een extensief landbouwgebied. LTO Noord afdeling de Liemers wilde een actueel inzicht krijgen in de wensen en ontwikkelingsmogelijkheden van de agrarische ondernemers in de Liemers. Hiervoor is aan Projecten LTO Noord opdracht gegeven een uitgebreide enquête samen te stellen en te verwerken. De enquête is financieel mogelijk gemaakt door LTO Noord Innovatiefonds, Rabobank de Liemers en LTO Noord-afdeling de Liemers. De enquête is schriftelijk verspreid onder alle boeren en tuinders, zowel leden als niet-leden. De respons was hoog: 40% van de aangeschreven boeren en tuinders stuurden de enquête terug. Zowel qua verdeling binnen het gebied als over de sectoren is de respons als representatief te beoordelen. De resultaten van de enquête kunnen worden bekeken op de website Genoeg toekomst voor de suikerbietenteelt in de Liemers; loonbedrijf Sloot uit Aerdt investeerde in deze nieuwe bietenrooier.

4 2. Enkele conclusies uit de enquête a. De komende 10 jaren is meer dan 80 % van de bedrijven van plan op de huidige locatie te blijven. b. Afgelopen 5 jaar heeft 65% van de bedrijven een omvangrijke groei gerealiseerd. c. 51% van de aan de enquête deelgenomen- ondernemers is jonger dan 50 jaar. d. Meer dan 70% van de ondernemers geeft aan agrarische activiteiten als hoofdberoep te hebben. e. Belangrijkste onderwerpen voor ondernemers zijn: - ontwikkelingsruimte op bouwblok en passende inrichting - versterken van de agrarische structuur - duurzame energie producten - vergroten van kennis en (innovatief) ondernemerschap in de landbouw - op landbouw afgestemd waterpeil De meeste agrarische bedrijven in de Liemers zijn melkveehouderijen, gevolgd door akkerbouw en intensieve veehouderijen. Dit zijn veelal grondgebonden bedrijven. De glastuinbouw en de fruitteeltsector hebben in de Liemers een behoorlijk aandeel. Ook kent de intensieve veehouderij in de Liemers krachtige agrarische bedrijven. Hoofdtak overig fruitteelt vleesvee/schapen glastuinbouw intensieve veehouderij akkerbouw/vollegrondgroenten melkveehouderij 7% 5% 10% 10% 15% 15% 37% 0% 10% 20% 30% 40% Van de agrarische ondernemers ziet meer dan 70% een redelijk tot goed economisch perspectief.

5 Economische perspectief 19% 9% 31% Goed Goed tot redelijk Redelijk 37% 4% Matig Slecht Groei vindt plaats in de vorm van investeringen in gebouwen, mechanisatie en automatisering. Daarnaast werden/worden grond en productierechten aangekocht. Invloedsfactoren op de toekomst van bedrijven zijn volgens de geënquêteerden vooral: Markt- en prijsontwikkeling (39%) Mest- en overig milieubeleid (24%); Natura 2000, ammoniakemissie, stankcirkels, mestwetgeving, lozingsbesluit Ruimtelijke ordeningsbeleid (17%) - bouwblokgrootte - bestemmingsplan - verkrijgen vergunningen voor bouw energie-/biogasinstallaties - doortrekken A15 / A12 - aanleg industrieterrein Infrastructuur zoals de Betuwelijn heeft soms grote invloed op agrarische bedrijfsvoering

6 3. Vertrouwen in de toekomst De Liemers kent vitale landbouwbedrijven met goede toekomstmogelijkheden en verwachtingen in bijna alle delen van de agrarische sector. De meeste ondernemers zijn positief over de toekomst en durven te ondernemen. De volgende ontwikkelingswensen zijn actueel: A. Energie Kilmaat en energieneutraal produceren: dat kan door biovergisting, zonnepanelen, windenergie en warmteterugwinning in de tuinbouw en daarnaast door op bedrijfsniveau energiebesparende maatregelen toe te passen. Bij de agrarische ondernemers blijkt duidelijk de wens om bovenstaande te realiseren. Er zijn initiatieven voor windenergie in het Duivense Broek en in Angerlo. Mestscheiding en biovergisting op bedrijfsniveau zijn in een uitvoerend stadium evenals het toepassen van zonnepanelen op schuren. Gemeenten kunnen door vergunningverlening deze initiatieven stimuleren. B. Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) Met het beleid voor vrijkomende agrarische bebouwing wordt beoogd: - nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen ruimtelijk in te passen - ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied te verbeteren - bevorderen dat gebouwen in het buitengebied, die hun huidige functie verliezen of hebben verloren op een goede wijze kunnen worden hergebruikt - leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied bevorderen - tegemoet te komen aan de behoefte aan wonen en werken in het buitengebied Dit alles uiteraard zonder de bestaande bedrijven daarbij te hinderen in hun ontwikkeling. LTO Noord afdeling de Liemers onderschrijft het belang van een goede regeling voor vrijkomende agrarische gebouwen en pleit daarom, Liemersbreed, voor de invulling van het VAB-beleid zoals door de gemeente Zevenaar wordt voorgesteld, met maatwerk voor de tuinbouw. C. Bouwblok Agrarische ondernemers kiezen voor gezinsbedrijven. Er is duidelijk behoefte aan opschaling. Ook de economische wet geeft aan dat, met gelijkblijvende opbrengstprijzen, door opschaling kostenreductie kan worden gerealiseerd. Ook energiemaatregelen zoals biovergisting op bedrijfsniveau vraagt ruimte, evenals dierenwelzijn. Een groter bouwblok is wenselijk. Gemeenten kunnen, door een zachte lijn om het bouwblok heen, deze vergroting mogelijk maken. Door maatwerk te leveren kunnen landschappelijk betere oplossingen gekozen worden.

7 Investeren in welzijn van deze biggen; vraagt wel voldoende ruimte om te mogen bouwen D. Natuurontwikkeling In ons gebied kennen we twee agrarische natuurverenigingen, namelijk Vereniging Streekbeheer Rijnstromen en de Natuurvereniging Het Duivense Broek. Agrarische ondernemers zijn lid van deze verenigingen om het flora- en faunabeheer vorm te geven. Een goede communicatie met Wildbeheereenheden is daarvoor noodzakelijk. Gemeenten en waterschap kunnen door landschapsbeheerplannen nog duidelijker aangeven waar hun prioriteiten liggen. Door een goed overleg tussen de agrarische natuurverenigingen en gemeenten en waterschappen kunnen praktische doelen worden bereikt, zoals invulling openstelling schouwpaden, onderhoud dijken, invulling overhoeken van de gemeenten, weidevogelbeheer en onderhoud bomen. Door deze landschapsontwikkelingsplannen (LOP) kan de regio ook fondsen aantrekken voor groene en blauwe diensten. Van groot belang daarbij is ook dat overeenkomsten met agrariërs zekerheid voor de toekomst bieden. LTO Noord kiest voor meer dialoog met de agrarische natuurverenigingen, gemeenten, waterschappen, wildbeheereenheden om groene en blauwe diensten invulling te geven. E. Grondmobiliteit/Kavelruil/Waterhuishouding De verkaveling wordt door meer dan de helft van de bedrijven als goed beoordeeld. Van de veldkavels is 90% goed te bereiken. In sommige gevallen is verbetering mogelijk door openstellen van rondwegen voor landbouwverkeer. Gronden zijn nodig voor agrarische producten, aankopen voor natuur wordt niet wenselijk geacht. De meeste ondernemers zijn tevreden met de waterhuishouding. Peilbeheer in de Rijnstrangen is voor de meeste agrarische ondernemers zorgelijk te noemen.. Maairegiem van sloten moet nog beter. Er is ook een betere afwatering nodig bij weersextremiteiten. LTO Noord zal het bovengenoemde onderwerp waterhuishouding wederom bij WRIJ (Waterschap Rijn en Ijssel) aan de orde stellen.

8 F. Verbreding Landbouw Op 43% van de agrarische bedrijven vinden niet-agrarische activiteiten plaats. Het grootste deel hiervan is op dit moment agrarisch natuurbeheer. Het merendeel van de geïnteresseerde ondernemers heeft een voorkeur voor duurzame energie als niet agrarische neventak, gevolgd door groen / blauwe dienst en agrarisch natuurbeheer. Een goede tweede is directe afzet van het eigen product door huisverkoop, verwerking of door afzet via derden. De helft van de ondernemers die verder willen in de verbreding noemen directe afzet als richting (Streekproductenorganisatie Liemers Trots ). Appelplukdag bij het Gelders Eiland; goed voor fruitteler en bezoekers 4. Landbouw Economisch Instituut Uit het rapport Schaalvergroting in de land- en tuinbouw (februari 2011) van het LEI blijkt dat de groei van landbouwbedrijven, vanwege economische motieven, al jaren aan de gang is. Dit zal de komende jaren ook nog zeker het geval zijn. Een autonoom verlopend proces, waaraan niet kan worden ontkomen. Het aantal dieren per bedrijf of het aantal hectare kassen zal stijgen. Grotere gezinsbedrijven hebben een hogere arbeidsproductiviteit, zijn moderner ingericht en de gezondheid en het welzijn van dieren is gelijk of beter dan op kleinere bedrijven. Tevens investeren grotere gezinsbedrijven ook eerder in milieumaatregelen, waardoor een deel van het ammoniakprobleem wordt verminderd.

9 5. Conclusie De Liemers blijkt een krachtig landbouwproductiegebied waarin verschillende kansrijke sectoren zijn. Deze diversiteit tekent de Liemers maar met name de ondernemerszin. Het aantal ondernemers dat hun bedrijf verwacht voort te zetten, is hoog. Het aantal bedrijven dat de laatste 5 jaar grote investeringen hebben gedaan evenzeer. Het is nu belangrijk deze bedrijvigheid weer in het vizier te krijgen van bewoners en het lokaal bestuur. Er is een duidelijke wil van agrarische ondernemers om door te ontwikkelen en met investeringen hun bedrijven op peil te houden. Er blijft ruimte nodig voor het optimaliseren van de hoofdtak. Ruimte op het bouwblok vormt een essentieel onderdeel. Goede verkaveling en ontwatering dragen bij aan optimale bedrijfsvoering. Verbredingsactiviteiten komen steeds meer voor. Agrarisch natuurbeheer, duurzame energie, investeren in vrijkomende agrarische bebouwing of directe afzet van eigen produkten zijn enkele voorbeelden. Verbreding uit de eigen streek geeft ondernemers kansen en verbindt bewoners en ondernemers met elkaar. Samenwerking tussen boeren, tuinders, mkb en lokaal bestuur verdient steun en creëert mogelijkheden voor de zozeer gewenste streekbranding. LTO Noord afdeling de Liemers nodigt gemeenten, provincies en waterschap uit voor een gesprek voor een vitale inrichting van ondernemingen en landschap. Een aantrekkelijk buitengebied begint met een dynamische en krachtige landbouw! LTO Noord afdeling de Liemers

10

11 Deze landbouwvisie is tot stand gekomen met financiële steun van: - Rabobank de Liemers - Innovatiefonds LTO Noord waarvoor we beide partijen bijzonder erkentelijk zijn. We zijn Plattelandshuis Achterhoek en Liemers erkentelijk voor haar deskundige advies en ondersteuning bij de organisatie.

Landbouwverkenning De Liemers

Landbouwverkenning De Liemers Landbouwverkenning De Liemers Landbouwverkenning voor de agrarische sector in de Liemers Eindrapportage van een landbouwonderzoek in het werkgebied van LTO Noord afdeling de Liemers. De inhoud van deze

Nadere informatie

Landbouwverkenning. Lingewaal West - Gorinchem Oost

Landbouwverkenning. Lingewaal West - Gorinchem Oost Landbouwverkenning Lingewaal West - Gorinchem Oost Vuren, 16 november 2009 Programma Welkom (G. van Zandwijk) Resultaten van de landbouwverkenning (R. Vorage, Projecten LTO Noord) Vragen en discussie Pause

Nadere informatie

Landbouwontwikkelingen in de Liemers

Landbouwontwikkelingen in de Liemers Landbouwontwikkelingen in de Liemers Auteur: Laurens Scholten Datum en plaats: Zelhem, 16 maart 2012 Plattelandshuis Achterhoek en Liemers Dr. Grashuisstraat 8 7021 CL Zelhem Telefoon: 0314-625 000 Fax:

Nadere informatie

MULTIFUNCTIONELE LANDBOUW

MULTIFUNCTIONELE LANDBOUW MULTIFUNCTIONELE LANDBOUW VEELZIJDIG BOEREN MIDDEN IN DE SAMENLEVING VOORWOORD De Multifunctionele Landbouw is een groeiende sector. Steeds meer agrarische bedrijven combineren de productie van voedsel

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Telefoonnummer: Datum: 9 februari 2012 Referentie: NH/ML/MvD/ Faxnummer:

Telefoonnummer: Datum: 9 februari 2012 Referentie: NH/ML/MvD/ Faxnummer: Vestiging Haarlem Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wijdemeren Postbus 190 1230 AD LOOSDRECHT Telefoonnummer: 088-888 66 66 Datum: 9 februari 2012 Referentie: Faxnummer: 088-888

Nadere informatie

Petra Berkhout. Onderzoeker, Onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR GRONDONTWIKKELINGEN IN PERSPECTIEF

Petra Berkhout. Onderzoeker, Onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR GRONDONTWIKKELINGEN IN PERSPECTIEF Petra Berkhout Onderzoeker, Onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR GRONDONTWIKKELINGEN IN PERSPECTIEF Grondontwikkelingen in perspectief Grondgebonden Ondernemen, 17 november 2015 Petra Berkhout Structuur

Nadere informatie

Landbouw-Structuurvisie Ermelo 2025

Landbouw-Structuurvisie Ermelo 2025 Gewijzigde veldcode Landbouw-Structuurvisie Ermelo 2025 Inleiding Voor U ligt de landbouwvisie van LTO Noord afd. Veluwerand. Het bestuur van de afd. Veluwerand wil met deze visie een basisdocument opstellen

Nadere informatie

Gebiedvisie op het. buitengebied van de. gemeente Drimmelen

Gebiedvisie op het. buitengebied van de. gemeente Drimmelen Gebiedvisie op het buitengebied van de gemeente Drimmelen Door de ZLTO Afdeling Drimmelen Gebiedsvisie voor de gemeente Drimmelen Vanuit de ZLTO-afdeling Drimmelen is het idee gekomen om in navolging van

Nadere informatie

Agrarische bedrijfsinventarisatie PARK21

Agrarische bedrijfsinventarisatie PARK21 FACTSHEET Agrarische bedrijfsinventarisatie PARK21 DOOR Stivas Noord-Holland VOOR Gemeente Haarlemmermeer, LTO Noord Haarlemmermeer, Stivas Noord-Holland DOELEN VAN HET ONDERZOEK Via bedrijfsinventarisatie:

Nadere informatie

LANDBOUWVISIE ALBASSERWAARDVIJFHEERENLANDEN ONDERNEMEN DOEN WE SAMEN

LANDBOUWVISIE ALBASSERWAARDVIJFHEERENLANDEN ONDERNEMEN DOEN WE SAMEN LANDBOUWVISIE ALBASSERWAARDVIJFHEERENLANDEN 2030 ONDERNEMEN DOEN WE SAMEN 2 VOORWOORD De Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is een prachtig gebied. Al vele eeuwen speelt de landbouw hier een belangrijke rol,

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober Nummer 2730

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober Nummer 2730 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober 2012 Nummer 2730 Onderwerp Grotere bouwvlakken dan 2 ha veehouderij. Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting In een

Nadere informatie

Vragenlijst Landbouw effect rapportage Buizenzone Eemsdelta

Vragenlijst Landbouw effect rapportage Buizenzone Eemsdelta Vragenlijst Landbouw effect rapportage Buizenzone Eemsdelta Het doel van de Landbouw effect rapportage (LER) is de belangen van de agrarische sector binnen het besluitvormingsproces van de tracékeuze op

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

ONDERNEMEN DOE JE SAMEN. Toekomstvisie Hoeksche Waard

ONDERNEMEN DOE JE SAMEN. Toekomstvisie Hoeksche Waard ONDERNEMEN DOE JE SAMEN Toekomstvisie Hoeksche Waard 1 Toekomstvisie Hoeksche Waard 2 Voorwoord De land- en tuinbouw in De Hoeksche Waard zijn in beweging. Diverse maatschappelijke ontwikkelingen en daarmee

Nadere informatie

Landbouw-Structuurvisie Putten 2025

Landbouw-Structuurvisie Putten 2025 Landbouw-Structuurvisie Putten 2025 15 maart 2013 1 11-03-2013 Landbouw-Structuurvisie Putten 2025 Inleiding Voor u ligt de landbouwvisie van LTO Noord afdeling Veluwerand. Het bestuur van de afdeling

Nadere informatie

Motie 246 is ingediend bij de vaststelling van de Agenda Landbouw.

Motie 246 is ingediend bij de vaststelling van de Agenda Landbouw. Gedeputeerde Staten provincie Provinciale Staten Contact J. Halbersma T 070-441 74 36 j.halbersma@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Datum

Nadere informatie

"blijvend boeren voor iedereen"

blijvend boeren voor iedereen themabijeenkomst "blijvend boeren voor iedereen" landbouw, landschap en recreatie in het buitengebied van Weststellingwerf 11 juli 2017 boerderij familie Reuvekamp Sonnega 1 17-7-2017 opbrengst van de

Nadere informatie

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiii Stuknummer: 13.022171

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiii Stuknummer: 13.022171 iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiii Stuknummer: 13.022171 C-C. Gr? GEMEENTE SCHAGEN ING 2 6 SEP2013 agriboard Noord-Holland Noord BioValley AFD BioValley p/a Stichting Agriboard Noord-Holland Noord Postbus

Nadere informatie

ONDERNEMEN DOEN WE SAMEN

ONDERNEMEN DOEN WE SAMEN ONDERNEMEN DOEN WE SAMEN LANDBOUWVISIE EILAND VAN DORDRECHT 2 VOORWOORD In de afgelopen jaren lag de nadruk in Dordrecht en omgeving op het omvormen van landbouw naar natuur- en recreatiegebieden. Nu is

Nadere informatie

Aard,omvang en oplossingsrichtingen huidige en toekomstige leegstand agrarische vastgoed Nederland

Aard,omvang en oplossingsrichtingen huidige en toekomstige leegstand agrarische vastgoed Nederland Agrarisch Vastgoed Aard,omvang en oplossingsrichtingen huidige en toekomstige leegstand agrarische vastgoed Nederland 9 maart 2017, Edo Gies, Wageningen Environmental Research (Alterra) 2 Agrarische ontwikkeling

Nadere informatie

Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant

Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant Bijlage 3 Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant Artikel 2.1 - Zorgplicht voor ruimtelijke kwaliteit 1. Een bestemmingsplan dat voorziet in een ruimtelijke ontwikkeling buiten bestaand stedelijk

Nadere informatie

Vrijkomende agrarische bebouwing in het buitengebied

Vrijkomende agrarische bebouwing in het buitengebied Vrijkomende agrarische bebouwing in het buitengebied LTO NOORD SHARONA DE KLERK 1 JULI 216 SAMENVATTING De problematiek omtrent Vrijkomende Agrarische Bebouwing zal de komende jaren toenemen. Dat schreef

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. Landbouw en landschap in de Noordoostpolder

TOEKOMSTVISIE. Landbouw en landschap in de Noordoostpolder TOEKOMSTVISIE Landbouw en landschap in de Noordoostpolder Woord vooraf Wij, de afdeling Noordoostpolder van LTO Noord, zijn er voor onze leden. Onze leden zijn zeer diverse bedrijven in de agrarische sector.

Nadere informatie

Werken aan duurzame landbouw en een aantrekkelijk platteland. Frits van der Schans

Werken aan duurzame landbouw en een aantrekkelijk platteland. Frits van der Schans Werken aan duurzame landbouw en een aantrekkelijk platteland Frits van der Schans Wat doen wij? Werken aan duurzame landbouw Oplossingen voor de lange termijn Integrale aanpak, alle thema s Problemen oplossen

Nadere informatie

ENQUETEFORMULIER AGRARISCHE BEDRIJFSINVENTARISATIE PARK 21 HAARLEMMERMEER

ENQUETEFORMULIER AGRARISCHE BEDRIJFSINVENTARISATIE PARK 21 HAARLEMMERMEER ENQUETEFORMULIER AGRARISCHE BEDRIJFSINVENTARISATIE PARK 21 HAARLEMMERMEER Datum interview : Nummer(ID): 1 Dit enquêteformulier omvat 2 onderdelen: Deel 1: Dit betreffen uw specifieke bedrijfsgegevens.

Nadere informatie

Zon Op Erf De stap naar energie-ondernemer

Zon Op Erf De stap naar energie-ondernemer Zon Op Erf De stap naar energie-ondernemer 1500 vrijkomende agrarische gebouwen 750x asbest saneren en slopen -750 zonne-erven - 750 MW De resultaten van de pilot Zon Op Erf Presentatie voor workshop VNG-seminar

Nadere informatie

Perspectief Regionale voercentra

Perspectief Regionale voercentra Perspectief Regionale voercentra Aanjager voor optimaliseren op gebiedsniveau Onderwijs Dronten, 22 november 2012 Paul Galama Onderwerpen Waarom voercentrum? Hoe werkt het in praktijk? Gevolgen voor kostprijs

Nadere informatie

Korte samenvatting voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied

Korte samenvatting voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied Korte samenvatting voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied De basisfuncties zijn landschap, landbouw, natuur en water. Toegevoegde functies zijn wonen werken en recreatie. Basisfuncties De basisfuncties

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik dialoogavonden toelichting uitwerking

Nadere informatie

Resultaten landbouwenquête. September 2013

Resultaten landbouwenquête. September 2013 Resultaten landbouwenquête September 2013 1 Landbouwenquête 2013 Inleiding In juni 2013 hebben de noordelijke Natuur en Milieufederaties en LTO Noord in samenwerking met het Dagblad van het Noorden en

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik gesprekken waar zijn we nu mee bezig?

Nadere informatie

Megastallen en kaders. Peter Broekmans Gemeente Cuijk

Megastallen en kaders. Peter Broekmans Gemeente Cuijk Megastallen en kaders Peter Broekmans Gemeente Cuijk Megastallen: ook een rol voor de gemeente? Ruimtelijke sturing bij ontwikkelingen in het buitengebied Vormgeven aan de ruimtelijke kwaliteit Omgevingsvergunningen

Nadere informatie

Opiniërende Raadsbijeenkomst

Opiniërende Raadsbijeenkomst Opiniërende Raadsbijeenkomst Thema: Kaders en randvoorwaarden omvang grondgebonden agrarische bedrijven Onderwerpen Inleiding Terugblik informatieavond september 2009 Provinciale beleidswijziging Gemeentelijk

Nadere informatie

Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant

Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant Harrie Vissers 21 september 2017 Congres SIKB Varkensdichtheid per gemeente (aantal varkens per ha landbouwgrond) aantal varkens Nederland: 12,5 mln

Nadere informatie

Niet-grondgebonden veehouderij. Eerste uitwerking Amendement 9 (PS) Van bouwblok naar kwaliteit. GS vragen richting.

Niet-grondgebonden veehouderij. Eerste uitwerking Amendement 9 (PS) Van bouwblok naar kwaliteit. GS vragen richting. Niet-grondgebonden veehouderij Eerste uitwerking Amendement 9 (PS) Van bouwblok naar kwaliteit GS vragen richting 25 november 2015 1. Inleiding en voorstel vandaag 2. Waar nu en hoe verder 3. Vijf x richting

Nadere informatie

Werkbijeenkomst landelijk gebied 20 april 2016

Werkbijeenkomst landelijk gebied 20 april 2016 Beleid vrijkomende bedrijfsbebouwing buitengebied Werkbijeenkomst landelijk gebied 20 april 2016 Agenda 1. Welkom 2. Inleiding (huidig beleid) 3. VAB s in Wierden - (Jochem Besten) 4. Leegstand perspectief

Nadere informatie

PAS in de praktijk. ervaringen met gebiedsontwikkeling Klavertje 4 en ervaringen met de veehouderij. VVM-Commissie m.e.r.

PAS in de praktijk. ervaringen met gebiedsontwikkeling Klavertje 4 en ervaringen met de veehouderij. VVM-Commissie m.e.r. PAS in de praktijk ervaringen met gebiedsontwikkeling Klavertje 4 en ervaringen met de veehouderij VVM-Commissie m.e.r. 23 november 2015 Henk Ullenbroeck ARCADIS Imagine the result Een verhaal over het

Nadere informatie

Grondgebonden landbouw in Zuid-Holland; Structuur en economische betekenis

Grondgebonden landbouw in Zuid-Holland; Structuur en economische betekenis Grondgebonden landbouw in Zuid-Holland; Structuur en economische betekenis Masterclass Provinciale Statenleden ZH Marc Ruijs, 8 oktober 2014 Inleiding Grondgebonden landbouw Structuuraspecten Economische

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022 van Gedeputeerde Staten op vragen van J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022 Onderwerp Ontwikkelplan Oranjebonnen Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing ten behoeve van de uitbreiding van een agrarisch bedrijf aan de St. Sebastiaanskapelstraat 9a

Ruimtelijke onderbouwing ten behoeve van de uitbreiding van een agrarisch bedrijf aan de St. Sebastiaanskapelstraat 9a Ruimtelijke onderbouwing ten behoeve van de uitbreiding van een agrarisch bedrijf aan de St. Sebastiaanskapelstraat 9a 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 1.1. Het project 3 2. Beschrijving huidige en

Nadere informatie

Maatwerk aan de keukentafel

Maatwerk aan de keukentafel Maatwerk aan de keukentafel t.b.v. SYMPOSIUM Bouwen in het landschap Het kan ook anders d.d. 15-05-2008 Provinciaal Bouwheerschap Provinciaal Bouwheerschap Geen ad hoc beleid Bovenliggende ruimtelijke

Nadere informatie

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen 2. Water Bodem & Gebruik 3. Het Groene Hart, met zijn veenweiden, Over de realisatie van

Nadere informatie

Op het voorstel van Gedeputeerde Staten van 8 november 2016, afdeling FLO, 819F8D33;

Op het voorstel van Gedeputeerde Staten van 8 november 2016, afdeling FLO, 819F8D33; Besluit Provinciale Staten van Utrecht; Op het voorstel van Gedeputeerde Staten van 8 november 2016, afdeling FLO, 819F8D33; Gelezen het concept van de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028

Nadere informatie

Telefoonnummer: 088-8886666 Datum: 14 juli 2014 Referentie: FL/AM/MvD/14.010 Faxnummer: 088-8886660

Telefoonnummer: 088-8886666 Datum: 14 juli 2014 Referentie: FL/AM/MvD/14.010 Faxnummer: 088-8886660 Land- en Tuinbouw Organisatie Noord Vestiging Haarlem Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Telefoonnummer: 088-8886666 Datum: 14 juli 2014 Referentie: FL/AM/MvD/14.010

Nadere informatie

Notitie Achterhoekse uitwerking provinciale Omgevings verordening niet-grondgebonden veehouderij.

Notitie Achterhoekse uitwerking provinciale Omgevings verordening niet-grondgebonden veehouderij. Notitie Achterhoekse uitwerking provinciale Omgevings verordening niet-grondgebonden veehouderij. Poho RO/Plato 9 juli 2015. Provinciaal omgevingsbeleid. Artikel 2.5.6.2 van de provinciale verordening

Nadere informatie

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Opsterland. Nr. 25469 16 februari 2017 AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND 1.INLEIDING ZONNE-ENERGIE IN OPKOMST Het

Nadere informatie

Telefoonnummer: Datum: 30 oktober 2012 Referentie: NH/ML/MvD/ Faxnummer:

Telefoonnummer: Datum: 30 oktober 2012 Referentie: NH/ML/MvD/ Faxnummer: Land- en Tuinbouw Organisatie Noord Vestiging Haarlem Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Medemblik Postbus 45 1687 ZG WOGNUM Telefoonnummer: 088-888 66 66 Datum: 30 oktober 2012

Nadere informatie

Erven in ontwikkeling Polderlab

Erven in ontwikkeling Polderlab Erven in ontwikkeling Polderlab Kennismaking Polderlab 70 jaar geleden is de polder gepland en ontworpen voor een nieuwe maatschappelijke orde gebaseerd op wetenschappelijke inzichten Nu is er een nieuwe

Nadere informatie

Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer

Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer Wat zijn effecten van een ander peil op: - veiligheid van de dijk en achterland - waterkwantiteit, waterkwaliteit, kwel en leefomgeving Hoe In- en uitlaat middels

Nadere informatie

Doorkiesnummer: 088-888 66 66 Datum: 21 december 2012 Referentie: NH/ML/MvD/12.084 Faxnummer: 088-888 66 36

Doorkiesnummer: 088-888 66 66 Datum: 21 december 2012 Referentie: NH/ML/MvD/12.084 Faxnummer: 088-888 66 36 Vestiging Haarlem Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hollands Kroon Postbus 8 1760 AA ANNA PAULOWNA Doorkiesnummer: 088-888 66 66 Datum: 21 december 2012 Referentie: Faxnummer:

Nadere informatie

TREKKERS, TUKKERS EN TRENDS

TREKKERS, TUKKERS EN TRENDS BvdD1 TREKKERS, TUKKERS EN TRENDS TRENDVERKENNING BUITENGEBIED TWENTE Uitgevoerd door studenten van Wageningen Universiteit Dia 1 BvdD1 Missc Dries, Bas van den; 19-10-2011 PROGRAMMA Inleiding Methodiek

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree Ruimtelijke onderbouwing Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree 16-08-2011 1. Inleiding Algemeen De heer Wijnen heeft het verzoek gedaan om een loods op het perceel

Nadere informatie

Toelichting * 4 4 284 7* Inleiding. Bestemmingsplan en ruimtelijk beleid

Toelichting * 4 4 284 7* Inleiding. Bestemmingsplan en ruimtelijk beleid * 4 4 284 7* Inleiding Toelichting De heer Van de Kamp heeft een verzoek ingediend voor het aanpassen van de bestemming van het perceel Knapzaksteeg 15. Het plan is om hier de volgende dieren te gaan houden:

Nadere informatie

Nota van Beantwoording Zienswijzen. Ontwerpbestemmingsplan. Ruimte voor de Grecht

Nota van Beantwoording Zienswijzen. Ontwerpbestemmingsplan. Ruimte voor de Grecht Nota van Beantwoording Zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Ruimte voor de Grecht DSPDF_1CB_31313139393036373432.doc Afdeling Ruimtelijke ontwikkeling vakgroep Ruimtelijke ordening Mei 2013 Gemeente Woerden,

Nadere informatie

Kringlooplandbouw - Ondernemend Ambachtelijk Boeren

Kringlooplandbouw - Ondernemend Ambachtelijk Boeren Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland Kringlooplandbouw - Ondernemend Ambachtelijk Boeren Frits van der Schans 21 november 2018 Achtergrond Frits van der Schans Boerenzoon met 6 broers en

Nadere informatie

Ontwikkelen door verbinden. Toekomstvisie Groene Hart Noord Toekomstvisie Groene Hart Noord

Ontwikkelen door verbinden. Toekomstvisie Groene Hart Noord Toekomstvisie Groene Hart Noord Ontwikkelen door verbinden Toekomstvisie Groene Hart Noord 2030 Toekomstvisie Groene Hart Noord 1 Deze visie betreft de agrarische bedrijvigheid in het Groene Hart Noord, het gebied binnen de grenzen van

Nadere informatie

Datum 22 maart Betreft: Zienswijze ontwerp bestemmingsplan Buitengebied Steenbergen.

Datum 22 maart Betreft: Zienswijze ontwerp bestemmingsplan Buitengebied Steenbergen. ZLT0^7 1301741 Afdeling Steenbergen-Bergen op Zoom Zuidelijke Land- en : v Tuinbouworganisatie Aan de Gemeenteraad van Steenbergen Postbus 6 4650 AA Steenbergen RAAD t C1E dá nr Karen Karsten Boekhout

Nadere informatie

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina)

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina) Winst met water! > In Actie > Waarom nu? > Hoe doen we dit? > Idee voor eigen project! > Doelstellingen (Klik of scroll naar de volgende pagina) Deltaplan Agrarisch Waterbeheer: winst met water! Het agrarisch

Nadere informatie

Groene diensten Leveren van biodiversiteit. Jetze Genee, 11 april 2019

Groene diensten Leveren van biodiversiteit. Jetze Genee, 11 april 2019 Leveren van biodiversiteit Jetze Genee, 11 april 2019 (ANLb pakketten) WAT zijn dat? 6-jarige pakketten natuur en landschapsbeheer Conform via de landelijke catalogus Groen Blauwe diensten vastgesteld.

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Leegstand agrarisch vastgoed

Leegstand agrarisch vastgoed Leegstand agrarisch vastgoed Aard, omvang, duiding en oplossingsrichtingen 26 mei 2016, Edo Gies, Alterra Wageningen UR 2 Een stille revolutie op het platteland Dynamiek in de landbouw (1950 2016) 4 x

Nadere informatie

NOORD. Vestiging Zwolle. Doorkiesnummer: Faxnummer: Datum: 17juli2014 Referentie: 2014.0168.PB,bc 088-88866 34. Betreft:

NOORD. Vestiging Zwolle. Doorkiesnummer: Faxnummer: Datum: 17juli2014 Referentie: 2014.0168.PB,bc 088-88866 34. Betreft: NOORD Land- en Tuinbouw Organisatie Noord Vestiging Zwolle Doorkiesnummer: Faxnummer: 088-888 66 66 088-88866 34 Datum: 17juli2014 Referentie: 2014.0168.PB,bc Betreft: Nieuwe taakverdeling LTO Noord Beste

Nadere informatie

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg Bestuursafspraken CONCEPT versie 27 november 2015 1. Inleiding Het landelijk gebied van de regio Noord-Limburg is divers van karakter; bestaande uit beekdalen,

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 9.5. Doetinchem, 17 april 2013. MER bestemmingsplan Buitengebied - 2012

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 9.5. Doetinchem, 17 april 2013. MER bestemmingsplan Buitengebied - 2012 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 9.5 MER bestemmingsplan Buitengebied - 2012 Voorstel: 1. In het bestemmingsplan Buitengebied - 2012 aan de wijzigingsbevoegdheid voor het veranderen van de vorm of het vergroten

Nadere informatie

2. Waalwijk. 2.1 Grondgebruik. Databron: LGN7

2. Waalwijk. 2.1 Grondgebruik. Databron: LGN7 2. Waalwijk Schaal: 1:45.000 2.1 Grondgebruik Databron: LGN7 Hoofdgrondgebruik ha % Agrarisch gebied 234 23% Bos/ natuur/ water 549 54% Bebouwd gebied en wegen 229 23% Totaal gebiedsoppervlak 1012 100%

Nadere informatie

ALV GROENLINKS BRONCKHORST Visie op moderne grootschalige

ALV GROENLINKS BRONCKHORST Visie op moderne grootschalige ALV GROENLINKS BRONCKHORST 24-11-2015 Visie op moderne grootschalige Willem beekman Geboren op Texel, zoon van veearts. - Wens: boer worden! 25 jaar boer geweest op Urtica de Vijfsprong Biologisch dynamische

Nadere informatie

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. "Alles van waarde is weerloos"

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. Alles van waarde is weerloos Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018 Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard "Alles van waarde is weerloos" Lucebert Dat moet dus beschermd worden 1 December 2013 Inhoud 1. Maatschappelijke

Nadere informatie

Visie van de agrarische natuurvereniging Landschap Noorderpark e.o

Visie van de agrarische natuurvereniging Landschap Noorderpark e.o Visie van de agrarische natuurvereniging Landschap Noorderpark e.o Doelstelling: Aan het agrarische natuurbeheer werken met de bewoners van de streek, met als doel, het beheer en de ontwikkeling van natuur,

Nadere informatie

Zeker in Hollandse Delta.

Zeker in Hollandse Delta. Zeker in Hollandse Delta. Verkiezingsprogramma PvdA waterschap Hollandse Delta 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water

Nadere informatie

AANVULLING MER BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED WIJK BIJ DUURSTEDE

AANVULLING MER BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED WIJK BIJ DUURSTEDE AANVULLING MER BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED WIJK BIJ DUURSTEDE Project MER bestemmingsplan Wijk bij Duurstede Onderwerp Aanvulling MER Referentie 12M493_Aanvulling MER Datum 4 december 2014 Auteur Dhr.

Nadere informatie

Functieprofiel Directeur LTO Nederland

Functieprofiel Directeur LTO Nederland Functieprofiel Directeur LTO Nederland LTO Nederland Directeur Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) is het samenwerkingsverband van LTO Noord, ZLTO en LLTB. Ruim 35.000 (70%) boeren en tuinders

Nadere informatie

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap 1 De Nieuwe Hollandse Waterlinie Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt midden door Nederland: van Muiden tot aan de Biesbosch. Vroeger waren de

Nadere informatie

Gegevens workshop 20 juni kwaliteitsatelier landschap en landbouw

Gegevens workshop 20 juni kwaliteitsatelier landschap en landbouw Gegevens workshop 20 juni kwaliteitsatelier landschap en landbouw De eerste twee vragen waren bedoeld om concreet te kunnen benoemen wat je wilt, hoe dat eruit ziet en welke weg daar naartoe leidt. De

Nadere informatie

LANDSCHAPPELIJK INPASSINGSPLAN ACCOMODATIE DE KASTANJES

LANDSCHAPPELIJK INPASSINGSPLAN ACCOMODATIE DE KASTANJES LANDSCHAPPELIJK INPASSINGSPLAN ACCOMODATIE DE KASTANJES Opdracht Landschappelijke inpassing recreatief bouwblok Opdrachtgever Dhr. van J. vd Putten Diepertseweg 22 5424 TA Elsendorp SIEBERS TUINPROJECTEN

Nadere informatie

www.salland.ltonoord.nl

www.salland.ltonoord.nl Workshop Gebiedscoalities door Ben Haarman voorzitter LTO Salland en Herman Menkveld voorzitter ANV Salland LTO Salland Beter samen Ondernemen Dan samen Ondergaan! ltosalland1@gmail.com www.salland.ltonoord.nl

Nadere informatie

Ledenbijeenkomsten melkveehouderij 2018 NAJAARSRONDE

Ledenbijeenkomsten melkveehouderij 2018 NAJAARSRONDE Ledenbijeenkomsten melkveehouderij 2018 NAJAARSRONDE Welkom Programma Inventarisatie van vragen die leven Klimaat: inzet zuivelketen en uitwerking op bedrijf Grondgebondenheid: de aanpak en uitdagingen

Nadere informatie

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening (RO) in Nederland Vanuit de geschiedenis is RO al belangrijk in Nederland, denk bijvoorbeeld aan landinrichting en optimaliseren van de waterhuishouding.

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN in de periode 2014-2015 (versie 3 mei 2014) situatie per 31-12-2013 SAMEN STERKER Werkgroep

Nadere informatie

18INT02389 Bijstelling functieveranderingsbeleid naar wonen

18INT02389 Bijstelling functieveranderingsbeleid naar wonen RAADSBESLUIT Registratienr: Onderwerp: 18INT02389 Bijstelling functieveranderingsbeleid naar wonen De raad van de gemeente Montferland; voorgenomen het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 oktober

Nadere informatie

Telefoonnummer: Datum: 10 oktober 2012 Referentie: NH/ML/MvD/ Faxnummer:

Telefoonnummer: Datum: 10 oktober 2012 Referentie: NH/ML/MvD/ Faxnummer: Vestiging Haarlem Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Schermer Postbus 2 1840 AA STOMPETOREN Telefoonnummer: 088-888 66 66 Datum: 10 oktober 2012 Referentie: Faxnummer: 088-888 66

Nadere informatie

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk Jan Stronks Stand van zaken huidig landschap Bos en natuur in de plus! Agrarisch cultuurlandschap sterk in de min: Natuurwaarde holt achteruit

Nadere informatie

VAB-bijeenkomst bedrijfsbeëindiging

VAB-bijeenkomst bedrijfsbeëindiging Hoe breng / houd ik het bedrijf op waarde? VAB-bijeenkomst bedrijfsbeëindiging Hoe breng/houd ik mijn bedrijf op waarde? Blijven wonen en gebouwen afbreken? Hoe breng/houd ik mijn bedrijf op waarde? Blijven

Nadere informatie

Gemeente Haaksbergen. Rood voor Rood beleid 2015

Gemeente Haaksbergen. Rood voor Rood beleid 2015 Gemeente Haaksbergen Rood voor Rood beleid 2015 Ruimtelijke ontwikkeling 20-8-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Begrippen 3 3. Beleidskaders 4 3.1 Kaders 4 3.2 Voorwaarden 4 3.3 Bijzondere gevallen

Nadere informatie

VNG-seminar 18 mei 2017

VNG-seminar 18 mei 2017 VNG-seminar Vrijkomende Agrarische Bebouwing Jeroen Heijmerink (RVO) Brendan McCarhty (O-gen) WER/Alterra Programma Achtergrond Uitdagingen Voorbeelden O-gen Opgehaalde punten concept agenda Dialoog-ronde

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan. Goorstraat 35 en Goorstraat. Te Soerendonk

Beeldkwaliteitsplan. Goorstraat 35 en Goorstraat. Te Soerendonk Beeldkwaliteitsplan Goorstraat 35 en Goorstraat ongenummerd (tussen 21 en 23) Te Soerendonk Oktober 2010 1 Inhoudsopgave 1) Inleiding.3 2) Provinciaal en gemeentelijk beleid m.b.t. buitengebied 4 3) Uitwerking

Nadere informatie

VAB; en hoe nu verder? Erwin Haveman Projectadviseur LTO Noord

VAB; en hoe nu verder? Erwin Haveman Projectadviseur LTO Noord VAB; en hoe nu verder? Erwin Haveman Projectadviseur LTO Noord Huidige omvang van VAB LTO Noord voerde in 2016 een second opinion uit, naar aanleiding van het rapport van Alterra, Wageningen UR in 2014

Nadere informatie

Bijlage VIII - Land- en tuinbouw Provincie Noord-Brabant

Bijlage VIII - Land- en tuinbouw Provincie Noord-Brabant Westelijke Langstraat Bijlage VIII - Land- en tuinbouw Provincie Noord-Brabant 11 maart 2019 Project Opdrachtgever Westelijke Langstraat Provincie Noord-Brabant Document Bijlage VIII - Land- en tuinbouw

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017 Nederlandse landbouw en visserij 2017 Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 14 5 Waardering en

Nadere informatie

Klimaatopgave landelijk gebied

Klimaatopgave landelijk gebied Klimaatopgave in beeld 13 oktober 2016, Hoogeveen Algemene info Klimaatopgave landelijk gebied Bert Hendriks Beleidsadviseur hydrologie 275.500 ha 580.000 inwoners 543 medewerkers 22 gemeenten 4.479 km

Nadere informatie

Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2011

Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2011 Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2011 Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg COLOFON

Nadere informatie

Bestemmingsplan buitengebied

Bestemmingsplan buitengebied Bestemmingsplan buitengebied Voorontwerp Informatieavond dinsdag 26 juni 2012 Wat is een bestemmingsplan? Plan met regels over het gebruik van de ruimte Waar en hoe mag wat worden gebouwd? Welke functies

Nadere informatie

De burger wil best betalen voor veenweidenatuur

De burger wil best betalen voor veenweidenatuur De burger wil best betalen voor veenweidenatuur Huidige situatie: tamelijk eenvormige weinig soortenrijke polder. Foto: Lex Broere V eenweidegebieden hebben unieke natuurwaarden en zijn vanuit internationaal

Nadere informatie

: Provinciale Staten van Noord Holland, Utrecht en Zuid Holland. Van : Stuurgroep Groene Hart Tel.:

: Provinciale Staten van Noord Holland, Utrecht en Zuid Holland. Van : Stuurgroep Groene Hart Tel.: Memorandum Datum : 7 december 2006 Aan : Provinciale Staten van Noord Holland, Utrecht en Zuid Holland Van : Stuurgroep Groene Hart Tel.: 030-2582750 Onderwerp : Ontwerp Uitvoeringsprogramma Groene Hart

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

De transitie van stad en platteland Een nieuwe koers

De transitie van stad en platteland Een nieuwe koers De transitie van stad en platteland Een nieuwe koers Provinciale Staten hebben een nieuwe koers voor het landelijk gebied en de relatie met de steden vastgesteld. Deze is te vinden op www.brabant.nl/ buitengebied.

Nadere informatie

Benadering van VAB s. Crijns Rentmeesters bv. Bianca Göertz. Rentmeester van nu. Klanten

Benadering van VAB s. Crijns Rentmeesters bv. Bianca Göertz. Rentmeester van nu. Klanten Benadering van VAB s Crijns Rentmeesters bv Bianca Göertz Rentmeester van nu Rentmeester: traditioneel beheerder onroerend goed Rentmeester van nu: ook ontwikkeling onroerend goed All-round adviseur ontwikkeling

Nadere informatie

Vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen gaan ons allemaal aan. Gerbrand van t Klooster Coordinator omgeving LTO Nederland

Vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen gaan ons allemaal aan. Gerbrand van t Klooster Coordinator omgeving LTO Nederland Vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen gaan ons allemaal aan Gerbrand van t Klooster Coordinator omgeving LTO Nederland Agrarische bedrijfsgebouwen komen meestal niet vrij Stadium ondernemerschap Doorgaan:

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Beleidsregels Ruimtelijke inpassing zonnepanelen parken. Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt

Nota van B&W. onderwerp Beleidsregels Ruimtelijke inpassing zonnepanelen parken. Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt Collegevergadering 6 januari 201 5 inlichtingen Herman Nijman (023 5676889) Registratienummer 2014.0057122

Nadere informatie