Verklaring van Hoog & Droog

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verklaring van Hoog & Droog"

Transcriptie

1 Verklaring van Hoog & Droog Aangenomen bij acclamatie op woensdag 6 juni bij Burgers Zoo te Arnhem Over de andere kant van de Delta

2 Verklaring van Hoog & Droog Conclusies en adviezen geformuleerd tijdens Symposium Hoog & Droog: Over de andere kant van de Delta Voor een klimaatbestendige watervoorziening in Hoog Nederland Aangenomen bij acclamatie op woensdag 6 juni bij Burgers Zoo te Arnhem

3 Hoofdlijn a. Hoog Nederland is van groot belang voor economie, welvaart en welzijn van Nederland. 40% van de in Nederland gerealiseerde toegevoegde economische waarde wordt hier gerealiseerd. Hoog Nederland heeft grote waarde in termen van recreatie en toerisme en kent een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor wonen en werken.

4 b. Beschikbaarheid van water is essentieel voor de welvaart en het welzijn in Hoog Nederland. Door klimaatverandering komt er steeds minder water beschikbaar. Sluipend bedreigt droogte de welvaart en het welzijn in Hoog Nederland en daarmee in heel Nederland. We hebben in ons land een overschot aan water. Ik ga de uitdaging aan om het teveel en het tekort bij elkaar te brengen. (Bert Boerman, voorzitter RBO Rijn-Oost)

5 c. Niet investeren in de beschikbaarheid van water in Hoog Nederland is geen optie, voor niemand. Risico s lopen uiteen van het achteruitgaan van de leefomgeving en het verdrogen van natuurgebieden tot uitholling van de landbouwfunctie van Hoog Nederland en het verdwijnen van economische sectoren en werkgelegenheid. Hoog beginnen is laag winnen. (Stefan Kuks, watergraaf Regge en Dinkel)

6 d. De samenwerkende partijen in Oost- en Zuid- Nederland zijn volop aan de slag met het ontwikkelen en implementeren van innovatieve oplossingen. Deze zijn te vatten in vier strategieën: 1. Waterbesparing en verminderen van de gevoeligheid voor droogte en watertekorten; 2. Vergroten van de watervoorraad: de sponsfunctie van hoog Nederland; 3. Optimaliseren van de wateraanvoer: van hoofdsysteem tot in de haarvaten; 4. Investeren in nieuwe vormen van samenwerking.

7 e. Ook het bedrijfsleven onderschrijft het grote belang van zoet water. Bavaria N.V. investeert nu al in een toekomstbestendig waterbeheer in relatie tot het eigen productieproces en zal dat blijven doen. Voor Bavaria is water van de juiste kwaliteit op het juiste moment van het grootste belang. Ook transport over water wordt voor ons steeds belangrijker. We staan als overheden en bedrijfsleven aan de lat om initiatieven te nemen voordat het te laat is. (Jan-Renier Swinkels, directievoorzitter Bavaria N.V.)

8 f. Bestuurders van overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aanwezig bij het symposium Hoog & Droog onderkennen het gezamenlijk belang om actief en tijdig in te spelen op de klimaatontwikkelingen. Zij spreken de intentie uit om zich in te zetten om kansrijke initiatieven te bevorderen. Tijdig investeren maakt dat Nederland voorbereid is op de toekomst en de potenties van Hoog Nederland ook op lange termijn kan benutten.

9 g. Om hieraan invulling te geven roepen het Regionaal Bestuurlijk Overleg Rijn-Oost en de Stuurgroep Deltaplan Hoge Zandgronden een gezamenlijk programma met realisatiekracht in het leven, dat kansrijke en innovatieve oplossingen uitwerkt en implementeert. We moeten toewerken naar een gezamenlijk investeringsprogramma voor de komende jaar. (Lambert Verheijen, voorzitter Stuurgroep Deltaplan Hoge Zandgronden)

10 h. Daarbij zoeken de samenwerkende partijen in Oost- en Zuid-Nederland naar steun van het Rijk: Erkenning: verankering van de opgaven van Hoog Nederland in het Deltaprogramma; Kennis: gezamenlijk inzet op benodigde kennisontwikkeling; Instrumentarium: samen bouwen aan beleidskaders en (financieel) instrumentarium voor nieuwe oplossingen; Financiën: reserveren van voldoende financiële middelen om samen met regionale overheden en bedrijfsleven de vereiste maatregelen te kunnen realiseren.

11 i. De Deltacommissaris, de heer Wim Kuijken, onderschrijft het belang van voldoende schoon water voor welvaart en welzijn in Hoog Nederland, en onderstreept de noodzaak tot tijdig ingrijpen. Het Deltaprogramma is van ons samen. Het onderdeel hoge gronden is erin verankerd, als integraal onderdeel van het deelprogramma Zoetwater. Het krijgt een plek in de Deltabeslissing Zoetwater. Ik ben daarin uw partner. (Wim Kuijken, Deltacommissaris)

12 Adviezen uit de Workshops 1. De Bron Streek en overheid gaan samen het verhaal maken en uitdragen. Verbinden van waterbeheer met bedrijfsontwikkeling. Verantwoordelijkheden verschuiven en initiatief stimuleren.

13 2. De Bodem Lange termijn denken. Keurmerk duurzaam bodem- en waterbeheer. Landbouw en natuur trekken samen op in waterbeheer. Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU benutten.

14 3. Het Perceel Rijk formuleert droogte-opdracht, Provincies regisseren, Waterschappen werken uit in gebiedsprocessen. De uitwerking is een combinatie van robuuste systemen en techniek. Instandhouding hiervan door lokaal collectief van gebruikers.

15 4. De Boer Bij toekomstbestendig waterbeheer zijn boer en waterbeheerder bondgenoten. Educatie, kennisdeling, communicatie, vernieuwende financieringsconcepten. Stimuleren bedrijfswaterplannen. Lange adem houden, ook na 2015.

16 5. De Stad Kennis van risico s en schade van klimaatverandering voor de stad ontwikkelen en delen. Kansen voor economie, leefbaarheid en gezondheid op waarde zetten. Nieuwe vormen van samenwerking met stadspartners. Innovatieve oplossingen voor klimaatbestendig ontwerpen.

17 6. De Tandem Meer water, minder overheid: uitwerken van nieuwe allianties waarbij overheden zorgen voor de basis en de verantwoordelijkheid voor extra s ligt in de maatschappij.

18 7. Het Hergebruik Wij, Hoog Nederland, bieden oplossingen voor hergebruik en hebben daarvoor nodig: Nationale agendering; Passend beleid; Geschikt instrumentarium.

19 8. Het Zwemwater Provincies moeten hun rol nemen in de uitwerking van het Bestuursakkoord Water. Gemeenten nemen hun verantwoordelijkheid voor uitvoering pilots. Proces van samenwerking net zo belangrijk als inhoudelijke aanpak: gebruik maken van elkaars kennis en ervaringen. Niet steeds het wiel opnieuw uitvinden.

20 Verklaring van Hoog & Droog Aangenomen bij acclamatie op woensdag 6 juni bij Burgers Zoo te Arnhem Over de andere kant van de Delta

Z.: 2 3 NOV 2012. Nanuru, MH (Anna) Van: Verzonden: Aan:

Z.: 2 3 NOV 2012. Nanuru, MH (Anna) Van: Verzonden: Aan: Nanuru, MH (Anna) Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Koops, RB (Rolf) donderdag 22 november 2012 13:38 'statengriffie@drenthe.nl'; 'row@mailman.prvgld.nr; postbus; 'info@veltenvecht.nl'; 'waterschap@veluwe.nl';

Nadere informatie

Ons Water in Nederland. nieuw Nationaal Waterplan 2016-2021

Ons Water in Nederland. nieuw Nationaal Waterplan 2016-2021 Ons Water in Nederland nieuw Nationaal Waterplan 2016-2021 Verbind ruimtelijke opgaven en wateropgaven 3 Nederland Waterland 7 Trends in water 9 Ambitie 1: De veiligste delta in de wereld 11 Ambitie 2:

Nadere informatie

Toekomstbeelden van ons waterschap. Bestuurlijke langetermijnvisie APRIL 2014 STATUS: CONCEPT VOOR BESLUITVORMING AB

Toekomstbeelden van ons waterschap. Bestuurlijke langetermijnvisie APRIL 2014 STATUS: CONCEPT VOOR BESLUITVORMING AB Toekomstbeelden van ons waterschap Bestuurlijke langetermijnvisie APRIL 2014 STATUS: CONCEPT VOOR BESLUITVORMING AB APRIL 2014 STATUS: CONCEPT VOOR BESLUITVORMING AB Inhoud 2 Voorwoord 4 Water vraagt permanente

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA Waterschap Amstel, Gooi en Vecht WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2015-2019. Ons water: Amstel, Gooi en Vecht. Droge voeten eerst

VERKIEZINGSPROGRAMMA Waterschap Amstel, Gooi en Vecht WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2015-2019. Ons water: Amstel, Gooi en Vecht. Droge voeten eerst VERKIEZINGSPROGRAMMA Waterschap Amstel, Gooi en Vecht WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2015-2019 Ons water: Amstel, Gooi en Vecht Droge voeten eerst Verkiezingsprogramma, vastgesteld op de tweede ledenvergadering

Nadere informatie

Leden van de Staten-Generaal, Ons land heeft veel dat hoop geeft en vertrouwen. De economische vooruitzichten zijn gunstig.

Leden van de Staten-Generaal, Ons land heeft veel dat hoop geeft en vertrouwen. De economische vooruitzichten zijn gunstig. Leden van de Staten-Generaal, Ons land heeft veel dat hoop geeft en vertrouwen. De economische vooruitzichten zijn gunstig. Ondernemers en consumenten zijn optimistisch. Jongeren vinden snel een baan.

Nadere informatie

Wegwijzer landbouw "Boeren op goede gronden" 2014-2020 Drenthe

Wegwijzer landbouw Boeren op goede gronden 2014-2020 Drenthe 2014-629 Wegwijzer landbouw "Boeren op goede gronden" 2014-2020 Drenthe Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Omgevingsbeleid op 3 september 2014 - Provinciale Staten op 24 september 2014 - fatale

Nadere informatie

Voor doelmatig beheer van stedelijk water en waterketen. Kenniscoaches: wie, wat en hoe?

Voor doelmatig beheer van stedelijk water en waterketen. Kenniscoaches: wie, wat en hoe? Voor doelmatig beheer van stedelijk water en waterketen Kenniscoaches: wie, wat en hoe? Voor doelmatig beheer van stedelijk water en waterketen Kenniscoaches: wie, wat en hoe? In het Bestuursakkoord Water

Nadere informatie

Ontwerp. Nationaal Waterplan

Ontwerp. Nationaal Waterplan Ontwerp Nationaal Waterplan Ontwerp Nationaal Waterplan 22 december 2008 Samenvatting Nationaal Waterplan 4 Het Nationaal Waterplan: Duurzaam en klimaatbestendig De uitvoering in volle gang Nederland,

Nadere informatie

nº 13 / 2012 44ste jaargang / 22 juni 2012 TIJDSCHRIFT VOOR WATERVOORZIENING EN WATERBEHEER

nº 13 / 2012 44ste jaargang / 22 juni 2012 TIJDSCHRIFT VOOR WATERVOORZIENING EN WATERBEHEER nº 13 / 2012 44ste jaargang / 22 juni 2012 TIJDSCHRIFT VOOR WATERVOORZIENING EN WATERBEHEER WATER ÉN BOEREN KRIJGEN DE RUIMTE IN OVERDIEPSE POLDER HUIDIGE OVERSTROMINGSMODELLEN VOLDOEN NIET MEER NIEUW

Nadere informatie

Duurzaamheidsvisie November 2014

Duurzaamheidsvisie November 2014 Duurzaamheidsvisie November 2014 In het kort PARK21 vertelt het verhaal van Holland, een geschiedenis van innovatie, het maken van de toekomst, pioniers in de polder. Het creëren van een duurzame samenleving

Nadere informatie

REGIONALE DUURZAAMHEIDSAGENDA 2013-2016

REGIONALE DUURZAAMHEIDSAGENDA 2013-2016 REGIONALE DUURZAAMHEIDSAGENDA 013-016 - samen leidt tot meer - INLEIDING Totstandkoming De voorliggende regionale duurzaamheidsagenda 013-016 is de opvolger van de regionale klimaatagenda 008-01 van de

Nadere informatie

Bijlagen Flevolands Deltacongres

Bijlagen Flevolands Deltacongres Bijlagen Flevolands Deltacongres 22 januari 2014 Inhoudsopgave Bijlage A Interview deltacommissaris Wim Kuijken 3 Bijlage B Interview Bert Gijsberts, Hetty Klavers, Herbert Bos 4 Bijlage C Rondetafelgesprek

Nadere informatie

Werken met water. Voor nu en later. Plan MER Waterbeheerplan 2016-2021

Werken met water. Voor nu en later. Plan MER Waterbeheerplan 2016-2021 Werken met water. Voor nu en later. Plan MER Waterbeheerplan 2016-2021 MER voor het Waterbeheerplan 1 Voorwoord 3 Bestuurlijke samenvatting 4 1 MER voor het Waterbeheerplan 8 1.1 Waarom een nieuw Waterbeheerplan?

Nadere informatie

* : 2 0 OKT 2014. Van: Bijlagen: SIS Postbus 07101Fdl_, Aanbieding KOMPAS 2020 aan PS.pdf; IPOFolderKOMPAS2020- print.pdf

* : 2 0 OKT 2014. Van: Bijlagen: SIS Postbus 07101Fdl_, Aanbieding KOMPAS 2020 aan PS.pdf; IPOFolderKOMPAS2020- print.pdf Van: Bijlagen: SIS Postbus 07101Fdl_, Aanbieding KOMPAS 2020 aan PS.pdf; IPOFolderKOMPAS2020- print.pdf Van: Ellen van Haasen rmailtoievhaasen@ipo.nll Verzonden: vrijdag 17 oktober 2014 10:39 Aan: Boukes,

Nadere informatie

Inspireren, Innoveren en Investeren. Voor een Gelders bestuur met visie, lef en daadkracht

Inspireren, Innoveren en Investeren. Voor een Gelders bestuur met visie, lef en daadkracht Inspireren, Innoveren en Investeren Voor een Gelders bestuur met visie, lef en daadkracht Verkiezingsprogramma voor de Statenperiode maart 2011 maart 2015 1. INLEIDING Voor u ligt het CDA verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Nationale Landschappen: van beleidsconcept naar kwaliteitsmerk

Nationale Landschappen: van beleidsconcept naar kwaliteitsmerk Nationale Landschappen: van beleidsconcept naar kwaliteitsmerk Verslag van het symposium van 25 november 2010 en aanbevelingen voor mogelijke vervolgstappen Op 25 november vond in het oude stadhuis van

Nadere informatie

Agenda duurzaamheid; een groene groei-strategie voor Nederland

Agenda duurzaamheid; een groene groei-strategie voor Nederland Agenda duurzaamheid; een groene groei-strategie voor Nederland Samenvatting Deze Agenda Duurzaamheid zet uiteen wat de kabinetsinzet is om de samenleving te verduurzamen en geeft aan wat de speerpunten

Nadere informatie

DE EEUW VAN DE DUURZAAMHEID

DE EEUW VAN DE DUURZAAMHEID September 2011 DE EEUW VAN DE DUURZAAMHEID Manifest van het Haags Milieucentrum DENK MEE, DOE MEE Omdat er zonder duurzaamheid geen toekomst is, zet het Haags Milieucentrum zich al 20 jaar in voor de duurzaamheid

Nadere informatie

Hoog tijd voor een écht duurzame landbouw

Hoog tijd voor een écht duurzame landbouw nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn... Hoog tijd voor een écht duurzame landbouw een visie over de hervormingen in de landbouw Oktober 2013 nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn... Inleiding Landbouwbeleid heeft grote invloed op

Nadere informatie

Bidbook Servicenet Nationale Landschappen

Bidbook Servicenet Nationale Landschappen Bidbook Servicenet Nationale Landschappen is een organisatie van en voor de Nationale Landschappen. Dit bidbook laat zien waar wij voor staan en waar wij de komende jaren aan willen werken. Samen met iedereen

Nadere informatie

Concept Handreiking Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling

Concept Handreiking Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling Concept Handreiking Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling 28 oktober 2011 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Colofon: 2011 Ministerie van Infrastructuur & Milieu Programma Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

EEN AGENDA VOOR DE TOEKOMSTVISIE!

EEN AGENDA VOOR DE TOEKOMSTVISIE! EEN AGENDA VOOR DE TOEKOMSTVISIE! BRUMMEN 25 SEPTEMBER 2012 INT.12.1149 EEN AGENDA VOOR DE TOEKOMSTVISIE De wereld om ons heen verandert ingrijpend. Het leefklimaat staat onder druk door de CO-2 uitstoot

Nadere informatie

Aan de slag met Hernieuwde Energie!

Aan de slag met Hernieuwde Energie! Aan: Gedeputeerde Staten van Utrecht en Provinciale Staten van Utrecht Archimedeslaan 6 3508 TH Utrecht Datum: 1 september 2014 Ons kenmerk: PCL 2014/01 Onderwerp: PCL Advies over duurzame energie en netwerksamenleving

Nadere informatie

Strategisch plan 2014-2016 Klein is het nieuwe groot

Strategisch plan 2014-2016 Klein is het nieuwe groot Strategisch plan 2014-2016 Klein is het nieuwe groot Inhoudsopgave 1. Klein is het nieuwe groot 2. Onze missie 3. Trends, ontwikkelingen en uitdagingen 4. Onze maatschappelijke en regionale rol 5. Richtsnoeren

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan 2012-2015

Meerjarenbeleidsplan 2012-2015 Meerjarenbeleidsplan 2012-2015 Samen voor een mooi en duurzaam Groningen Colofon Zuiderpark 16 9724 AG Groningen T 050 313 08 00 E info@nmfgroningen.nl W www.nmfgroningen.nl september 2011 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Kennis en Innovatieagenda Topsector Water 2016-2019. Topsector Water Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag. www.topsectorwater.nl

Kennis en Innovatieagenda Topsector Water 2016-2019. Topsector Water Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag. www.topsectorwater.nl Kennis en Innovatieagenda Topsector Water 2016-2019 Topsector Water Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag www.topsectorwater.nl 1 juni 2015 Visie Kennis en Innovatieagenda Topsector Water Gezamenlijke

Nadere informatie

Startnotitie Uitdagingen Achterhoek 2020 September, 2012

Startnotitie Uitdagingen Achterhoek 2020 September, 2012 Startnotitie Uitdagingen Achterhoek 2020 September, 2012 Opgesteld door Public Result op verzoek van de regio Achterhoek en het ministerie van BZK. Voorwoord Voor de Achterhoek Agenda 2020 trekken we als

Nadere informatie

Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013 2028. Ontwerp

Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013 2028. Ontwerp Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013 2028 Ontwerp Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Utrecht, een blijvend aantrekkelijke provincie... 3 1.2 Doel en overleg... 4 1.3 Terinzagelegging en indienen zienswijzen...

Nadere informatie