Verkiezingsprogramma CDA Schieland en de Krimpenerwaard

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkiezingsprogramma CDA Schieland en de Krimpenerwaard"

Transcriptie

1 Verkiezingsprogramma CDA Schieland en de Krimpenerwaard

2 Inleiding Samen leven met water, want zonder water geen samenleving. Water is essentieel voor leven. Voor inwoners en ondernemers, maar ook voor de flora en fauna die in onze regio zo mooi is. Het CDA voelt zich verantwoordelijk voor een goede waterbalans. Voor de toekomst van onze kinderen en de wereld waarin zij leven. Niet te veel water, waardoor we natte voeten krijgen, maar ook niet te weinig, waardoor het leven in onze regio verdwijnt. Water in balans dus. voor het transport en de zuivering van afvalwater. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard staat voor de opdracht te zorgen voor droge voeten en voldoende schoon en zoet water. In de komende jaren liggen er taken op het gebied van bodemdaling, zeespiegelrijzing en meer regen afgewisseld met periodes van droogte. Het waterschap zorgt voor veilig en leefbaar wonen op en achter dijken. Ook zorgt het voor de juiste hoeveelheid oppervlaktewater van een goede kwaliteit en Voor ons gebied zijn verschillende maatregelen belangrijk. Bijvoorbeeld voor waterberging na hevige regenval in Rotterdam en de waterkeringen langs de rivieren Hollandse IJssel en Lek. Maar ook het helpen van de agrarische sector, de problematiek van de bodemdaling, het waterpeil in de polders Zuidplas en de Krimpenerwaard en de waterkwaliteit in een gebied met kwelwater, veenbodems en een grote stad verdienen de aandacht. Het CDA vindt het belangrijk dat het waterschap maatregelen in samenwerking met anderen voorbereidt en uitvoert. Wij willen een waterschap dat ruimte geeft aan de deskundigheid en betrokkenheid van inwoners en dat gebruik maakt van de innovatieve kennis van bedrijven en instellingen. Een waterschap dat de samenwerking zoekt om effectief en efficiënt zijn taken uit te kunnen voeren.

3 Onze belangrijkste thema s: duurzaamheid, samenwerking en betaalbaarheid Duurzaamheid: We kijken naar de lange termijn en wat dat betekent voor nu. Daarbij vinden we nieuwe technologieën heel belangrijk. Samenwerking: We beseffen dat veel van het werk van het waterschap invloed heeft op het leven van mensen en op andere organisaties. We willen hen dan ook vooraf betrekken bij onze keuzes. Betaalbaarheid: We gaan voor het praktisch en verantwoord omgaan met geld. Het CDA HHSK wil: Waterveiligheid voor ons allemaal, in stedelijk- en landelijk gebied. Schoon water ook in de stedelijke gebieden en dorpen. Droge voeten en tijdig inspelen op de klimaatveranderingen. Duurzaam gebruik van energie en hergebruik van afvalstoffen. Duurzaam financieel beheer. Besparingen door meer samenwerking en bewaken van de kerntaken. Geen boringen naar Schaliegas. Geen verdere verhoging, na inflatie, van de waterschapslasten voor bestaande taken. Ambities bijstellen als het nodig is, maar niet ten koste van de primaire veiligheid. Gespreide verantwoordelijkheid; ieder betaalt en levert zijn aandeel in de kosten. Water in balans. Het CDA is de partij van de samenleving. Onze uitgangspunten zijn: 1. Rentmeesterschap: We willen de aarde op een goede manier doorgeven aan onze kinderen. Daarom kiezen we bij voorkeur voor duurzame oplossingen. 2. Gespreide verantwoordelijkheid: Schieland en Krimpenerwaard werkt niet alleen, maar wil juist samenwerken met andere overheden om resultaten te bereiken. Ook betrekken we onze inwoners bij de projecten, om mee te denken aan hun leefomgeving. 3. Gerechtigheid: We luisteren niet alleen naar de grote spelers. Ook minderheden, zoals de vertegenwoordigers van de agrarische sector, kunnen erop rekenen dat wij hun belangen serieus meewegen. 4. Solidariteit: Dit is noodzakelijk in het zorgen voor de meest veilige delta. Voor Schieland en de Krimpenerwaard betekent dit dat we staan voor duurzaamheid, samenwerking, draagvlak en voor betaalbaarheid. CDA-HHSK: nuchter en zakelijk Het waterschap is een functionele overheid met een eigen belastingheffing. Het gaat in de eerste plaats om de inhoud, niet om de politiek. Wij willen het waterschap behouden. Om er voor te zorgen dat de belangrijke taken niet ondersneeuwen. Dankzij het waterschap kunnen we hier kunnen wonen, leven en werken. Het bestuur kent het gebied, waakt over de juiste besteding van uw waterschapbelasting en neemt maatregelen voor de watertaken: droge voeten en schoon water. Het waterbeheer is in Nederland in goede handen. Volgens het rapport van de OESO is Nederland zelfs het voorbeeld en de maatstaf in de wereld. Waterschappen zijn professionele organisaties geworden. Ze kijken vooruit en zorgen op een innovatieve manier voor voldoende

4 en schoon water en voor veilige dijken in deze dichtbevolkte delta. Dat wil het CDA ook zeker zo houden. Waar staan we voor? De CDA-fractie stuurde binnen ons waterschap op voorkeur voor veiligheid en betaalbaarheid. We hebben ons ruim vijf jaar lang extra ingezet voor betaalbaarheid. Om burgers en bedrijven die het nu vaak moeilijk hebben te ontzien. Het is ons gelukt de totale kosten laag te houden. De tarieven van het Waterschap HHSK horen bij de laagste van de provincie Zuid-Holland. Ondanks dat wij het diepste, en dus duurste, veelgebruikte gebied droog te houden hebben. We zijn begonnen met minder lasten naar de toekomst te schuiven. Wij willen een goede rentmeester zijn en niet de lasten op de schouders van onze kinderen leggen. Door de schulden niet te laten oplopen, hebben we voorkomen dat straks alsnog grote tariefstijgingen nodig zijn. Ook in de toekomst moeten we op de centen blijven letten. Door de klimaatverandering en het zakken van onze bodem en dijken wordt alles duurder. Lastenstijging met meer dan het inflatiepercentage wil onze partij voorkomen. Dus handelen we op tijd waardoor we kosten besparen. Dit doen we door samen te werken en nog creatiever en innovatiever te worden. Met het direct betalen, en dus niet vooruitschuiven, van kosten gaan we voor duurzaam financieel beheer. Ook omdat we daardoor minder rente betalen, is het een stuk goedkoper.

5 Wat komt er nog op ons bordje en hoe pakken we dat aan? Waterveiligheid In ons laaggelegen gebied (met meer dan 6 meter onder de zeespiegel het diepst gelegen van Nederland) zullen we ons moeten verdedigen tegen het water vanuit de zee én de rivier. Maar ook vanuit de lucht en van het opkomend kwelwater uit de bodem en het grondwater. De dichtbevolkte Randstad mag niet in overstromingsgevaar komen. Onze rivierdijken vragen investeringen en onderhoud. Die moeten we niet verwaarlozen. Doordat de Rijksoverheid steeds meer bezuinigt en terugtreedt, liggen de kosten van de bescherming tegen buitenwater voor een steeds groter deel bij de waterschappen. Veiligheid staat voorop, maar wij vinden dat de belangen op en achter de dijk ook moeten meewegen. Een groene polder achter de dijk is wat anders dan stedelijk gebied en vraagt een andere aanpak. Wij staan dan ook voor maatwerk. De klimaatsverandering zorgt voor zeespiegelstijging, bodemdaling en meer extreme regenbuien, afgewisseld met langdurige droogtes. Dit dwingt ons enerzijds de dijken en gemalen te verbeteren en anderzijds voor voldoende opvang van water te zorgen, zodat we altijd voldoende zoet water hebben. Waar staan we voor? Dit vraagt om een langetermijnvisie met een goede en eerlijke financiële verantwoording,. Dus niet om succes op korte termijn en de kater later. Wij zijn voor veilige en betaalbare dijken en gemalen en innovatief werken, tegen maatschappelijk verantwoorde kosten. Waterveiligheid is voor ons allemaal belangrijk.

6 Duurzaamheid Het CDA wil dat er altijd voldoende schoon en veilig water voor onze regio is. De aansluiting van alle bedrijven op de riolering is bijna rond. Onze bijzondere aandacht hebben lokale en regionale projecten, waarbij het gebruik van hernieuwbare bronnen centraal staat. Bijvoorbeeld energieopwekking en het hergebruik van grondstoffen uit afvalwater. Zoet water moet opgevangen worden in plaats van direct naar zee af te voeren. Door slim combineren komt er meer plezier en genot van duurzame waterrecreatie. In de stad wordt met meer water en stimulering van groene daken de ontwikkeling van hittestress tegengegaan. Dat vergroot de leefbaarheid. Waar staan we voor? Het CDA wil overstromingsrisico s en wateroverlast beperken door te investeren in langetermijnmaatregelen. Water is van levensbelang en verbetert de omgeving. Ook in droge perioden moet er voldoende water zijn. Door maatregelen om goed regenwater in de bodem te bergen, zorgen we hiervoor. Samenwerken CDA kiest voor de samenleving, niet voor de overheid! Dat betekent dat Schieland en Krimpenerwaard naast de inwoners staat in plaats van tegenover hen. Wij willen een samenleving waarin de inwoners samen met anderen zoveel mogelijk zelf bepalen. Daarom wil het CDA inwoners vanaf het begin betrekken bij de wateropgaven. Zij kennen het gebied vaak het beste. Ook zoeken we de samenwerking met gemeenten in ruimtelijke processen. Samenwerking is geen doel op zich, maar meer een manier van werken. Iedereen kan hieraan deelnemen. Zo komen we tot betere besluiten met meer draagvlak bij de uitvoering. Ook leidt samenwerking tot efficiënter werken. Wij pleiten voor gesprek en samenwerking met burgers, bedrijven en organisaties. Maar ook met andere overheden zoals gemeenten, provincie en het Rijk en kennisinstituten en wetenschappelijke instellingen. Kennis en gebruikers verbinden. Water heeft vele gebruikers en stopt niet bij de grens. Daarin heeft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid.

7 Waar staan we voor? Samenwerking door het koppelen van projecten. Met onze waterprojecten zorgt het waterschap voor vermindering van de kosten en meer waarde voor het gebied. Voorbeelden hiervan zijn: het nieuwe recreatiegebied en de Olympische roeibaan in onze (nood)waterberging in de Eendragtspolder. In Rotterdam zijn de eerste (multifunctionele) waterpleinen opgeleverd, de waterberging boven de parkeergarage voor het nieuwe Centraal Station etc. Ook bij kleinschalige watertaken wil het CDA inwoners vanaf het begin betrekken bij oplossingen. Bijvoorbeeld voor milieuvriendelijke oevers, visserij, watersport en recreatie. Het CDA is voor een praktijk van overleggen en niet opleggen. Respect voor de belangen van anderen en samenwerken. Daarmee willen we doorgaan. Afgelopen jaren was het Hoogheemraadschap vaak aanwezig bij informatiebijeenkomsten. Het is noodzakelijk om dit te blijven doen om informatie, begrip en draagvlak te krijgen. Samenwerken met de glastuinbouw en de agrariërs blijft belangrijk om bijvoorbeeld de waterkwaliteit te verbeteren. Beiden hebben ook baat bij de juiste waterpeilen. Er moet daarbij aandacht zijn voor te snelle bodemdaling en verzilting. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. We zijn met de steden in het gebied en met name met Rotterdam in gesprek over de stedelijke waterplannen. Die plannen gaan over de zorg voor waterberging en de verbetering van de waterkwaliteit in het oppervlaktewater. Water en groen bieden goede kansen. Samenwerking met de omliggende hoogheemraadschappen is van groot belang de komende jaren. Het CDA wil dat er meer regenwater wordt afgekoppeld en het resterende afvalwater gezuiverd voor een deel kan worden hergebruikt. Bijvoorbeeld als industriewater (koel-, spoel- of

8 bluswater) in plaats van het lozen op het oppervlaktewater. Dit kunnen we bereiken door de samenwerking in de waterketen met gemeenten en drinkwaterleidingbedrijven te verbeteren. Betaalbaarheid Het CDA wil dat er verantwoord met uw geld wordt omgegaan. Dat betekent dat duidelijk moet zijn wat er met uw belastinggeld gebeurt. Solidariteit staat daarbij hoog in ons vaandel. Maar ook heel belangrijk daarbij is dat de vervuiler betaald. Dit staat ook nadrukkelijk in het OESO rapport uit We schuiven geen rekening door naar onze kinderen. Zijn de inkomsten niet genoeg? Dan moeten de ambities worden bijgesteld. Dan blijken we vaak toch nog slimmer te kunnen (samen)werken. Het bijstellen van ambities om financiële redenen kan echter niet gelden voor de veiligheidsnormen. Wij staan voor de waterveiligheid van dit gebied en iedereen die daarin woont, werkt en leeft. Door deskundigheid, innovatieve technieken en draagvlak in de omgeving, sturen we wel gericht om de kosten en overlast te beperken. Het bestuur zet en bewaakt de kaders. Met het bestuursakkoord water zijn er afspraken gemaakt tussen het Rijk en de waterschappen over medefinanciering van de kosten voor veiligheid in hoofdwatersystemen door het gehele gebied. Draagvlak hiervoor binnen heel Nederland is voor de kustwaterschappen heel belangrijk. Enorme investeringen zijn nodig om heel (west)nederland te beschermen tegen overstromingen. Waar staan we voor? Wij zijn voor transparantie in de organisatie en de uitvoering van watertaken om goed en strak te kunnen sturen. Verantwoording van uitgaven en tussentijdse rapportages aan het bestuur tijdens langlopende projecten is noodzakelijk. Daarvoor is een actief en betrokken waterschapsbestuur nodig. Wij noemen dat good governance.

9 In balans: Het CDA is de partij van de samenleving Waar staan we voor? Binnen het waterschap willen we werken aan een balans tussen alle belangen, die met water te maken hebben. Inwoners die veilig, en als het kan plezierig, willen wonen, agrariërs die hun bedrijf goed kunnen uitoefenen en bedrijven die zich hier willen vestigen en schoon werken. Maar ook natuurliefhebbers die de biodiversiteit willen beschermen en de waterkwaliteit opwaarderen en recreanten die in hun eigen omgeving van mooi water willen genieten. Binnen het waterschapsbestuur worden al deze belangen gewogen en gebundeld tot één waterbeheersplan en passend beleid. Het CDA hecht daarom ook aan een deskundige en gemotiveerde organisatie en draagvlak in de samenleving. De stad en het platteland staan met elkaar in verbinding en zijn van elkaar afhankelijk.

Inleiding. Belangrijke themas zijn voor ons : Duurzaamheid, samenwerking en betaalbaarheid. Het CDA HHSK wil:

Inleiding. Belangrijke themas zijn voor ons : Duurzaamheid, samenwerking en betaalbaarheid. Het CDA HHSK wil: Waterschapsverkiezing 2015. Waar staat het CDA voor? (Concept HHSK 12 september 2014.Bijdragen zijn hierin verwerkt) Inleiding Samen leven met water, want zonder water geen samenleving. Water is essentieel

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Delfland

Verkiezingsprogramma CDA Delfland Verkiezingsprogramma CDA Delfland 2015-2019 0 Inhoudsopgave 1 Inleiding.... 3 1.1 Taken voor Delfland 2015-2019... 4 1.2 Voldoende water... 4 1.3 Veilig water... 4 1.4 Schoon water... 5 2 CDA Uitgangspunten

Nadere informatie

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor?

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water,

Nadere informatie

Zeker in Hollandse Delta.

Zeker in Hollandse Delta. Zeker in Hollandse Delta. Verkiezingsprogramma PvdA waterschap Hollandse Delta 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water

Nadere informatie

Veilig, Verantwoordelijll, VVD!

Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Verkiezingsprogramma Waterschap Zuiderzeeland 2019-2023 Waterschap 2019-2023 Veilig, Verantwoordelijk, Doelmatig, VVD! De wereld om ons heen verandert, dus ook die van het

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Delfland

Verkiezingsprogramma CDA Delfland Verkiezingsprogramma CDA Delfland 2015-2019 0 Inhoudsopgave 1 Inleiding.... 3 1.1 Taken voor Delfland 2015-2019... 3 1.2 Voldoende water... 4 1.3 Veilig water... 4 1.4 Schoon water... 4 2 CDA Uitgangspunten

Nadere informatie

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg.

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg. Verkiezingsprogramma 2019 2023 AWP Aa en Maas De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke vereniging met een gekozen bestuur. In elk waterschap heeft de AWP een afdeling. De landelijke vereniging

Nadere informatie

WAT WIJ WILLEN MET WATER

WAT WIJ WILLEN MET WATER WAT WIJ WILLEN MET WATER Programma 2015-2019 voor de waterschapsverkiezingen Waterschap Amstel Gooi en Vecht Wij willen droge voeten houden als het heeft gestortregend. Maar wij willen ook, dat in droge

Nadere informatie

Zeker in Schieland en de Krimpenerwaard.

Zeker in Schieland en de Krimpenerwaard. Zeker in Schieland en de Krimpenerwaard. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende

Nadere informatie

CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma

CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma Om ons klimaat kun je niet heen! CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma 2019-2023 Inleiding Verkiezingsprogramma CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Nadere informatie

Zeker in Delfland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Delfland

Zeker in Delfland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Delfland Zeker in Delfland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Delfland 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water onze

Nadere informatie

Water. CDA Waterschap Hollandse delta Waterschapsverkiezingen 2015. in balans

Water. CDA Waterschap Hollandse delta Waterschapsverkiezingen 2015. in balans Water CDA Waterschap Hollandse delta in balans CDA Hollandse Delta Verkiezingsprogramma 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Opgaven/taken voor het waterschap 2015-2019 5 3. CDA-uitgangspunten voor waterschappen

Nadere informatie

Zeker in Rijnland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Rijnland

Zeker in Rijnland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Rijnland Zeker in Rijnland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Rijnland 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water onze

Nadere informatie

Samen leven met Water. Verkiezingsprogramma CDA voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Samen leven met Water. Verkiezingsprogramma CDA voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Samen leven met Water Verkiezingsprogramma CDA voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 1 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2015-2019 voor het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Nadere informatie

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN INLEIDING Foto: Timo Tijhof, Creative Commons OP PEIL BRENGEN Voor iedereen is het belangrijk dat er genoeg schoon water

Nadere informatie

Om ons klimaat kun je niet heen!

Om ons klimaat kun je niet heen! Verkiezingsprogramma 2019-2023 CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Om ons klimaat kun je niet heen! Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 3 2. Veilig water 6 3. Schoon water 7

Nadere informatie

CDA Waterschap Hollandse delta. Waterschapsverkiezingen 2015. Water in balans

CDA Waterschap Hollandse delta. Waterschapsverkiezingen 2015. Water in balans CDA Waterschap Hollandse delta 20 Water in balans CDA Hollandse Delta Verkiezingsprogramma 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Opgaven/taken voor het waterschap 2015-2019 5 3. CDA-uitgangspunten voor waterschappen

Nadere informatie

Waterschapsbelasting 2015

Waterschapsbelasting 2015 Waterschapsbelasting 2015 uw bijdrage aan droge voeten en schoon water Het hoogheemraadschap van Rijnland zorgt voor droge voeten en schoon water, en dat kost geld. Om alles te kunnen bekostigen, zijn

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma 2019 2023 Water Natuurlijk Rijn en IJssel Inleiding Voor u ligt het conceptverkiezingsprogramma van Water Natuurlijk Rijn en IJssel In de komende periode gaan we in gesprek met inwoners

Nadere informatie

Ruimte voor water. in het rivierengebied

Ruimte voor water. in het rivierengebied Ruimte voor water in het rivierengebied Het rivierengebied bestaat bij de gratie van de grote rivieren met daarlangs de zich eindeloos voortslingerende dijken. Daartussen vruchtbare klei, groene weilanden

Nadere informatie

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc.

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc. WATERTOETSPROCES Globale checklist waterbelangen in de ruimtelijke ordening Bij het watertoetsproces let het waterschap op alle wateraspecten. Doorgaans krijgen het voorkomen van wateroverlast en de zorg

Nadere informatie

Wat de waterschappen voor je doen.

Wat de waterschappen voor je doen. Niet bang voor water? Wat de waterschappen voor je doen. Katrina, New Orleans 1 Hoofdstuk 1 - Wat het waterschap voor je doet 1.1 Waterschap is functionele democratie met vier kerntaken Positie van de

Nadere informatie

DROGE VOETEN EERST...

DROGE VOETEN EERST... DROGE VOETEN EERST... VVD verkiezingsprogramma 2015-2019 Hoogheemraadschap van Delfland VVD VOORWOORD DOOR DE LIJSTTREKKER Het klimaat verandert, de bodem daalt en de bebouwing in ons gebied neemt nog

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA

VERKIEZINGS PROGRAMMA VERKIEZINGS PROGRAMMA 5 WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2019-2022 1 VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019-2022 Partijleden Samen werken aan water 1 Bert Philipsen Rutten 2 M.C. Slootman Espel 3 Ton Kempenaar Dronten 4 Martinus

Nadere informatie

Wijs met water! Verkiezingsprogramma

Wijs met water! Verkiezingsprogramma Wijs met water! Verkiezingsprogramma Waterschap Hollandse Delta Lijst 10 www.wijsmetwaterhollandsedelta.nl In uw handen ligt het verkiezingsprogramma van onze partij. Graag willen wij u kennis laten maken

Nadere informatie

Samen leven met Water

Samen leven met Water Samen leven met Water Verkiezingsprogramma CDA voor Waterschap Rijn en IJssel voor de bestuursperiode maart 2015 maart 2019 Op 18 maart 2015 vinden de waterschapverkiezingen voor het eerst plaats samen

Nadere informatie

Waterschap Groot Salland. In balans met water

Waterschap Groot Salland. In balans met water Waterschap Groot Salland In balans met water Verkiezingsprogramma 2015-2019 1. Inleiding Samen leven met water, want zonder water geen samenleving. Water is essentieel voor leven. Voor inwoners, ondernemers,

Nadere informatie

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren Water in Tiel Waterbeleid Tiel en Waterschap Rivierenland Water en Nederland zijn onafscheidelijk. Eigenlijk geldt hetzelfde voor water en Tiel, met de ligging langs de Waal, het Amsterdam Rijnkanaal en

Nadere informatie

VERKIEZINGS- PROGRAMMA WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in

VERKIEZINGS- PROGRAMMA WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in VERKIEZINGS- PROGRAMMA 2015-2019 WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in Flevoland Bouwen We Samen Onze lijsttrekker stelt zich aan U voor Ik ben trots op Flevoland Trots op de MAG ik mij even aan U voorstellen,..

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA

VERKIEZINGS PROGRAMMA VERKIEZINGS PROGRAMMA 2 WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2015-2018 1 VERKIEZINGSPROGRAMMA 2015-2018 Partijleden Samen werken aan water 1 Theo Hogendoorn Dronten 2 Bert Philipsen Rutten 3 M.C. Slootman-Claassen

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Waterbeheer voor de toekomst Onderzoek naar positie van Rijnland en wensen van inwoners

Waterbeheer voor de toekomst Onderzoek naar positie van Rijnland en wensen van inwoners Onderzoek naar positie van Rijnland en wensen van inwoners Contents 1 Management Summary wat vinden de inwoners belangrijk? 2 4 3 Inhoudelijke taakinvulling 14 4 Bijlagen 24 Rol van Rijnland in de maatschappij

Nadere informatie

WATER? NATUURLIJK! Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk. Hollands Noorderkwartier

WATER? NATUURLIJK! Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk. Hollands Noorderkwartier WATER? NATUURLIJK! Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk Hollands Noorderkwartier 2015-2019 Even voorstellen Water Natuurlijk is een NIET-politieke vereniging, die in 2008 speciaal is opgericht om de belangen

Nadere informatie

AANSLUITING CURRICULUMVOORSTEL WATEREDUCATIE GROEP 7-8

AANSLUITING CURRICULUMVOORSTEL WATEREDUCATIE GROEP 7-8 1 KLIKPLAAT WAT IS WATER Lesblad Wat is water Water, ijs en waterdamp Oplossen Sterk water Drijven en zinken Zoet en zout Overal is water INHOUD LESMODULE: [DOMEIN WATER EN LEVEN] Leerling geeft water

Nadere informatie

Ruimtelijke Adaptatie en andere ontwikkelingen. Nan Zevenhek Algemeen Bestuur waterschap De Dommel 24 november 2017

Ruimtelijke Adaptatie en andere ontwikkelingen. Nan Zevenhek Algemeen Bestuur waterschap De Dommel 24 november 2017 Ruimtelijke Adaptatie en andere ontwikkelingen Nan Zevenhek Algemeen Bestuur waterschap De Dommel 24 november 2017 Index Wat is Ruimtelijke Adaptatie Waarom is het nodig en wat kost het? Invloed van belastingheffing

Nadere informatie

Les 3 - Het waterschap

Les 3 - Het waterschap Les 3 - Het waterschap Inleiding Weet jij wat een waterschap is? Het is eigenlijk best een vreemd woord. Dat het over water gaat is wel duidelijk, maar wat is dan een schap Denk eens aan het woord maatschappij.

Nadere informatie

OP PEIL BRENGEN. Aan de slag!

OP PEIL BRENGEN. Aan de slag! OP PEIL BRENGEN De kwaliteit van het beheer van water en de bescherming tegen water, ze zijn vitaal voor ons land. Zeker in een waterrijke provincie als Fryslân, met een lange kustlijn, Waddeneilanden,

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA 2015 2019 SGP-ChristenUnie

VERKIEZINGSPROGRAMMA 2015 2019 SGP-ChristenUnie VERKIEZINGSPROGRAMMA 2015 2019 SGP-ChristenUnie Woord vooraf Water is onze vriend maar kan ook onze vijand zijn. Onze vriend als er voldoende van is, als het schoon en gezond is en voor verschillende doeleinden

Nadere informatie

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling!

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! In de Nederlandse Delta wonen negen miljoen mensen. Hier wordt zeventig procent van ons inkomen

Nadere informatie

Programma Water en klimaatveranderingen

Programma Water en klimaatveranderingen Programma Water en klimaatveranderingen Ger Renkens / Luuk Postmes 7 juni 2016 Doel Beschermen van de volksgezondheid en het milieu en het leveren van een bijdrage aan het in stand houden en verbeteren

Nadere informatie

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina)

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina) Winst met water! > In Actie > Waarom nu? > Hoe doen we dit? > Idee voor eigen project! > Doelstellingen (Klik of scroll naar de volgende pagina) Deltaplan Agrarisch Waterbeheer: winst met water! Het agrarisch

Nadere informatie

E u r o p e e s w a t e r b e l e i d N a t i o n a a l W a t e r b e l e i d

E u r o p e e s w a t e r b e l e i d N a t i o n a a l W a t e r b e l e i d B i j l a g e 1 : Beleidskader water Europees waterbeleid Kaderrichtlijn Water (KRW) De kaderrichtlijn Water richt zich op de bescherming van landoppervlaktewater, overgangswater, kustwater en grondwater.

Nadere informatie

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta Waterschap Hollandse Delta dynamiek in de delta Inhoud De dynamiek in de tijd Een dynamische ruimte De opgaven nu en voor de toekomst Water besturen Functionele overheid Algemeen belang en specifiek belang

Nadere informatie

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking

Nadere informatie

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 3 Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Sturen op een toekomstbestendig waterschap Coalitieakkoord van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard van de fracties:

Sturen op een toekomstbestendig waterschap Coalitieakkoord van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard van de fracties: Sturen op een toekomstbestendig waterschap Coalitieakkoord 2019-2023 van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard van de fracties: Water Natuurlijk, Bedrijven, VVD en SGP-ChristenUnie Inleiding

Nadere informatie

Ondergrondse opslag. Kansen en dilemma s

Ondergrondse opslag. Kansen en dilemma s Ondergrondse opslag Kansen en dilemma s Nut en noodzaak? 2 Historisch perspectief Aanname alles is optimaal geregeld, water volgt functie; Nu voldoende water door externe aanvoer; Weinig urgentie voor

Nadere informatie

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s)

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s) Samenvatting door Saskia 1046 woorden 8 april 2014 7,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 2.4 Files oplossen Files 29 mei 1955 was er in Nederland de eerste file. Duizenden inwoners van

Nadere informatie

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen 2. Water Bodem & Gebruik 3. Het Groene Hart, met zijn veenweiden, Over de realisatie van

Nadere informatie

Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017

Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017 Het verbeteren van de waterkwaliteit; de rol van de landbouw Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017 Broos Water BV Als praktijkgericht kennis- en adviesbureau werken wij aan

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de VVD voor de verkiezing van het Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Verkiezingsprogramma van de VVD voor de verkiezing van het Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Verkiezingsprogramma 2019-20123 van de VVD voor de verkiezing van het Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Inhoud Inleiding... 4 Verkiezingen in 2019... 4 Waterschappen...

Nadere informatie

Om ons klimaat kun je niet heen!

Om ons klimaat kun je niet heen! Concept Verkiezingsprogramma CDA Waterschap Hollandse Delta Om ons klimaat kun je niet heen! Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 3 2. Veilig water 6 3. Schoon water 7 4. Voldoende water 8 5. Betaalbaarheid

Nadere informatie

De lokale maat in waterbeheer

De lokale maat in waterbeheer De lokale maat in waterbeheer met lokale kennis en betrokkenheid Een praktisch waterschap voor iedereen! Tegen maatschappelijk zo laag mogelijke kosten Met een rechtvaardige waterschapsbelasting Duurzaam

Nadere informatie

Water verbindt Bestuursakkoord Waterschap Rijn en IJssel

Water verbindt Bestuursakkoord Waterschap Rijn en IJssel Water verbindt Bestuursakkoord Waterschap Rijn en IJssel 2015 2019 Water verbindt Bestuursakkoord Waterschap Rijn en IJssel 2015 2019 Inleiding Water is voor iedereen van levensbelang. We staan er misschien

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door het lid Lodders (VVD) over de waterschapslasten (ingezonden 21 februari 2018).

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door het lid Lodders (VVD) over de waterschapslasten (ingezonden 21 februari 2018). > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Samen leven met Water

Samen leven met Water Samen leven met Water Verkiezingsprogramma CDA voor Waterschap Rivierenland Eindconcept 26 september 2014 Waterschapsverkiezingen: wat betekent water voor u? Water is voor iedereen van levensbelang, voor

Nadere informatie

DROGE VOETEN EERST...

DROGE VOETEN EERST... DROGE VOETEN EERST... Verkiezingsprogramma 2015-2019 Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard VVD VOORWOORD DOOR DE LIJSTTREKKER Ons woongebied ligt volledig onder de zeespiegel en daarom hebben

Nadere informatie

DROGE VOETEN EERST...

DROGE VOETEN EERST... DROGE VOETEN EERST... Verkiezingsprogramma 2015-2019 Waterschap Hollandse Delta VVD VOORWOORD DOOR DE LIJSTTREKKER Binnenkort hoop ik voor de derde keer vader te worden. Wanneer u dit leest, is het mogelijk

Nadere informatie

Schoon en Helder Water? Natuurlijk! Water Natuurlijk. Stem 18 maart 2015 Water Natuurlijk

Schoon en Helder Water? Natuurlijk! Water Natuurlijk. Stem 18 maart 2015 Water Natuurlijk Schoon en Helder Water? Natuurlijk! Water Natuurlijk Stem 18 maart 2015 Water Natuurlijk Waarom u stemt voor de waterschappen op 18 maart 2015 Veiligheid tegen overstromingen en gezond en schoon water

Nadere informatie

Werken aan veilig en gezond water

Werken aan veilig en gezond water Werken aan veilig en gezond water Verkiezingsprogramma voor de Brabantse waterschappen 2015 1 1. Waardevol water in Brabant Veiligheid en gezond water zijn essentieel voor de kwaliteit van wonen, werken

Nadere informatie

U woont langs een dijk die versterkt moet worden. dijkversterking. waar heeft u mee te maken?

U woont langs een dijk die versterkt moet worden. dijkversterking. waar heeft u mee te maken? U woont langs een dijk die versterkt moet worden dijkversterking waar heeft u mee te maken? Binnendijks of buitendijks? U woont binnendijks wanneer uw woning door een dijk wordt beschermd tegen het water

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA DE WAARDE VAN WATER. WATERSCHAP AMSTEL, GOOI en VECHT

VERKIEZINGSPROGRAMMA DE WAARDE VAN WATER. WATERSCHAP AMSTEL, GOOI en VECHT VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019-2023 DE WAARDE VAN WATER WATERSCHAP AMSTEL, GOOI en VECHT Inhoud De VVD in WATERSCHAP Amstel, Gooi en Vecht... 3 IK WIL LEVEN IN ONS WATERSCHAP... 4 waar het veilig is... 4...dat

Nadere informatie

o Heuvelachtig o Platteland o Boven zeeniveau o Plat o Stad o Onder zeeniveau

o Heuvelachtig o Platteland o Boven zeeniveau o Plat o Stad o Onder zeeniveau Vragenlijst overstromingen Deze vragen zijn niet bedoeld als een test. Je krijgt er geen cijfer voor. 0. Waar woon je?. In welke klas zit je?... 1. Hoe zou je het gebied waarin je woont omschrijven? (kies

Nadere informatie

Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen

Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen B i j l a g e 2 : G e l d e n d w a t e r b e l e i d Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen Inhoudsopgave Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen 1 Inhoudsopgave 1 1 Europees Waterbeleid

Nadere informatie

Water in balans. Waterschap Scheldestromen

Water in balans. Waterschap Scheldestromen Water in balans Waterschap Scheldestromen Waterschapsverkiezingen 2015 Inhoudsopgave Water in balans 3 Samenvatting 4 1. Opgaven/taken voor het waterschap 2015-2019 5 2. CDA-uitgangspunten voor waterschappen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Wetterskip Fryslân

Verkiezingsprogramma Wetterskip Fryslân Verkiezingsprogramma Wetterskip Fryslân 1 1. Inleiding Waterschappen vormen een functionele bestuurslaag die zich al eeuwenlang bezighoudt met één taak: goed waterbeheer. In de afgelopen decennia is een

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2019 WATERSCHAP VECHTSTROMEN. Sober, solide en doelmatig!

VERKIEZINGSPROGRAMMA WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2019 WATERSCHAP VECHTSTROMEN. Sober, solide en doelmatig! VERKIEZINGSPROGRAMMA WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2019 WATERSCHAP VECHTSTROMEN Sober, solide en doelmatig! Inhoudsopgave VOORWOORD... 3 INLEIDING... 4 1. HET WATERSCHAP... 6 2. DE VVD BESTUURLIJK... 7 3. FINANCIËN

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta)

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Agenda Stad Concernstaf CSADV Stadhuis Grote Kerkplein 15 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2092 www.zwolle.nl Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Hoe houden we onze delta leefbaar

Nadere informatie

Duurzame daken Groen of Blauw

Duurzame daken Groen of Blauw Droge voeten en schoon water Duurzame daken Groen of Blauw Een visie op de inzet van daken in het waterbeheer Agnes van Zoelen 23-04-15 Intro Intro Daadkracht en Samenwerken De meerwaarde van duurzame

Nadere informatie

Een sterk democratisch bestuur meer nodig dan ooit.

Een sterk democratisch bestuur meer nodig dan ooit. WATER IS VAN IEDEREEN Het programma van de PvdA voor de verkiezingen van het bestuur van Waterschap Noorderzijlvest 2015-2019 Een sterk democratisch bestuur meer nodig dan ooit. Binnen de PvdA is er altijd

Nadere informatie

Samen leven met Water

Samen leven met Water Samen leven met Water Verkiezingsprogramma CDA voor Waterschap Rivierenland voor de bestuursperiode maart 2015 maart 2019 Op 18 maart 2015 vinden de waterschapverkiezingen voor het eerst plaats samen met

Nadere informatie

meer stad meer landschap

meer stad meer landschap meer stad meer landschap een nieuw perspectief Hanneke Kijne Academie van Bouwkunst Amsterdam Hoofd masteropleiding Landschapsarchitectuur meer klimaatverandering temperatuur stijgt meer klimaatverandering

Nadere informatie

PvdA VERKIEZINGSPROGRAMMA RIVIERENLAND

PvdA VERKIEZINGSPROGRAMMA RIVIERENLAND EEN SOCIAAL EN VEILIG RIVIERENLAND PvdA VERKIEZINGSPROGRAMMA RIVIERENLAND 2019-2023 Voorwoord We hebben een programma opgesteld Een sociaal en veilig rivierenland, waarbij wordt ingegaan op de specifieke

Nadere informatie

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 Voorstellen multifunctionele landbouw functieverandering landschappelijke inpassing gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Water Natuurlijk: Voor toekomstgericht waterbeheer in Vallei en Veluwe

Water Natuurlijk: Voor toekomstgericht waterbeheer in Vallei en Veluwe Water Natuurlijk: Voor toekomstgericht waterbeheer in Vallei en Veluwe Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk voor Waterschap Vallei en Veluwe Water Natuurlijk is een bijzondere waterschapspartij. We hebben

Nadere informatie

Samen werken aan de toekomst

Samen werken aan de toekomst Collegeprogramma 2019-2023 Status Concept 2 van 8 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Uitgangspunten van beleid 3 3 Speerpunten 4 4 Waterveiligheid 5 5 Wateroverlast 6 6 Watertekort 6 7 Gezond water (Kaderrichtlijn

Nadere informatie

Enquête Wetterskip Fryslan

Enquête Wetterskip Fryslan Enquête Wetterskip Fryslan Status: Afgesloten Begindatum: 14-08-2014 Einddatum: 12-09-2014 Live: 30 dagen Vragen: 15 Gedeeltelijk geantwoord: 35 (8,6%) Afgedankt: 0 (0%) Einde bereikt: 373 (91,4%) Totaal

Nadere informatie

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Bergen van water in de buurt 3 1.2 Schoon oppervlaktewater in de wijk 4 1.3 Wat u kunt doen 5 2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater 7 2.1 Van regenton 8 2.2 naar tuinbeek

Nadere informatie

Naar veilige Markermeerdijken

Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Hoogheemraadschap Hollands Noorder kwartier versterkt 33 kilometer afgekeurde dijk tussen Hoorn en Amsterdam. Tijdens de toetsronde in 2006 zijn

Nadere informatie

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s In vogelvlucht Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s watersysteem De afvalwaterketen Wij beschouwen de afvalwaterketen als één geheel,

Nadere informatie

Sterke dijken. veilig wonen en werken

Sterke dijken. veilig wonen en werken Sterke dijken veilig wonen en werken Bij mijn vaste rondje op de dijk viel mij weer op hoe bijzonder het eigenlijk is. Aan de ene kant de rivier, aan de andere kant ons dorp. Bij hoogwater is dat extra

Nadere informatie

De economische betekenis van waterschappen. mr.drs. Peter C.G. Glas Voorzitter Unie van Waterschappen 5 september 2013

De economische betekenis van waterschappen. mr.drs. Peter C.G. Glas Voorzitter Unie van Waterschappen 5 september 2013 De economische betekenis van waterschappen mr.drs. Peter C.G. Glas Voorzitter Unie van Waterschappen 5 september 2013 1 Gefeliciteerd! 2 opzet Waterschappen en ons land Strijd tegen het water Deltaplan

Nadere informatie

CDA Waterschap Hollandse Delta Verkiezingsprogramma

CDA Waterschap Hollandse Delta Verkiezingsprogramma Om ons klimaat kun je niet heen! CDA Waterschap Hollandse Delta Verkiezingsprogramma 2019-2023 Inleiding Verkiezingsprogramma CDA Waterschap Hollandse Delta VERKIEZINGSPROGRAMMA Inleiding Het waterschap

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Eigentijds en innovatief polderen. Collegeprogramma mei Voorstel. Registratienummer. Datum. Status

Eigentijds en innovatief polderen. Collegeprogramma mei Voorstel. Registratienummer. Datum. Status Registratienummer Datum 8 mei 2015 Status Voorstel Inhoud 1. Inleiding 3 2. Uitgangspunten van beleid 3 3. Speerpunten 4 4. Waterveiligheid 5 5. Wateroverlast 5 6. Watertekort 5 7. Gezond water (Kaderrichtlijn

Nadere informatie

Waterschapsbelastingen 2018 Het hoe en waarom. Pagina 1 van 21 WATERSCHAPSBELASTINGEN AN DE WATERSCHAPPEN IN 2015 Het hoe en waarom

Waterschapsbelastingen 2018 Het hoe en waarom. Pagina 1 van 21 WATERSCHAPSBELASTINGEN AN DE WATERSCHAPPEN IN 2015 Het hoe en waarom Pagina 1 van 21 WATERSCHAPSBELASTINGEN 2018 AN DE WATERSCHAPPEN IN 2015 Het hoe en waarom Pagina 2 van 21 Inhoudsopgave Pagina 1. Waterschappen en hun belastingen 3 2. Hoeveel investeren de waterschappen?

Nadere informatie

Klimaatverandering. Een brede maatschappelijke opgave. Kasper Spaan

Klimaatverandering. Een brede maatschappelijke opgave. Kasper Spaan Klimaatverandering Een brede maatschappelijke opgave Kasper Spaan Water governance 2015 1 Nationale overheid 10 Drinkwaterbedrijven 12 Provincieën 24 Waterschappen 393 Gemeenten Ruimtelijke adaptatie Gemeente

Nadere informatie

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking

Nadere informatie

Water... van levensbelang. CDA-verkiezingsprogramma voor Waterschap Hunze en Aa s. CDA-verkiezingsprogramma voor

Water... van levensbelang. CDA-verkiezingsprogramma voor Waterschap Hunze en Aa s. CDA-verkiezingsprogramma voor GR Water... van levensbelang CDA-verkiezingsprogramma voor Waterschap Hunze en Aa s 1 2 3 Water... Van levensbelang waterschap Hunze en Aa s Op 18 maart 2015 vindt de verkiezing plaats voor de leden van

Nadere informatie

EEN SOCIAAL EN VEILIG RIVIERENLAND

EEN SOCIAAL EN VEILIG RIVIERENLAND EEN SOCIAAL EN VEILIG RIVIERENLAND Voorwoord We hebben een programma opgesteld Een sociaal en veilig rivierenland, waarbij wordt ingegaan op de specifieke situatie voor het waterschap Rivierenland. Samen

Nadere informatie

Natuurlijke Klimaatbuffer Ooijen-Wanssum. Natte natuur voor droge voeten

Natuurlijke Klimaatbuffer Ooijen-Wanssum. Natte natuur voor droge voeten Natuurlijke Klimaatbuffer Ooijen-Wanssum Natte natuur voor droge voeten Marcel Vermeulen projectleider / projectcoördinator Staatsbosbeheer regio Zuid Projectenbureau initiëren, begeleiden, uitvoeren extern

Nadere informatie

IIIIIHI i. ái 'Brobontse Delta BY

IIIIIHI i. ái 'Brobontse Delta BY Waterschap ái 'Brobontse Delta H i BY22286975 Sloten, oevers en dijken op orde Oplossen Keurovertredingen - informatie voor agrariërs, particulieren en bedrijven ^ WaîPisctiiip 'Brabantse Delta W 7 O Ũ

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA 2008 WATER, VANZELFSPREKEND VOOR DE BURGER!

VERKIEZINGSPROGRAMMA 2008 WATER, VANZELFSPREKEND VOOR DE BURGER! VERKIEZINGSPROGRAMMA 2008 WATER, VANZELFSPREKEND VOOR DE BURGER! Waterschap Aa en Maas Waterschap De Dommel Waterschap Brabantse Delta INLEIDING Nederland De Lage Landen - en water vormen een twee-eenheid,

Nadere informatie

Leefbaar land, leefbaar water Hollandse Delta zorgt met deskundige mensen voor veilige dijken en wegen, schoon water, droge voeten en voldoende

Leefbaar land, leefbaar water Hollandse Delta zorgt met deskundige mensen voor veilige dijken en wegen, schoon water, droge voeten en voldoende Leefbaar land, leefbaar water Hollandse Delta zorgt met deskundige mensen voor veilige dijken en wegen, schoon water, droge voeten en voldoende water. Veilig achter dijk, duin en kade 787 kilometer aan

Nadere informatie

Verkiezings- manifest Water Natuurlijk

Verkiezings- manifest Water Natuurlijk Verkiezings- manifest Water Natuurlijk Groot Salland nd pagina 1 van 4 Dit verkiezingsmanifest maakt met vijf hoofdthema s duidelijk waar Water Natuurlijk in Groot Salland voor staat. Water Natuurlijk

Nadere informatie

Watercalamiteiten voor communicatieadviseurs. 11 juni 2012

Watercalamiteiten voor communicatieadviseurs. 11 juni 2012 Watercalamiteiten voor communicatieadviseurs 11 juni 2012 Programma Introductie Voorstelronde Water gaat over grenzen: veel partijen Film Hoogwater in Groningen Zeven watercalamiteiten Samenwerking versterken,

Nadere informatie