2015 Jeugdzorg naar Wmo...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2015 Jeugdzorg naar Wmo..."

Transcriptie

1 2015 Jeugdzorg naar Wmo... Veel gemeenten ervaren jeugdzorg als een mistig en grijs gebied waar ze moeilijk grip op krijgen. U heeft uw handen vol aan het bepalen van visie, beleid en natuurlijk uw huidige taken vanuit de Wmo. Realiseer u echter dat beleid slechts het startpunt is. Regie houden op de dagelijkse uitvoering van de Wmo is vanaf 2015 een heel andere opgave. Zo krijgt u te maken met:» een significante stijging van het aantal cliënten;» meer cliënten met meervoudige problematiek;» een forse toename van het aantal (gespecialiseerde) leveranciers;» enorme diversiviteit in mogelijke zorgsoorten;» veel partijen die het gesprek voeren;» de wens om sneller, lichtere ondersteuning te geven;» de Kanteling van jeugdzorg, meer op eigen kracht;» vrijwillige, preventieve én voor het eerst gedwongen (justiële) aanvragen;» de noodzaak tot vroegtijdige signalering en juiste afhandeling van misstanden;» en op de kop toe een fikse daling van uw Wmo-budget. Regie in 2015:» Loslaten» Cliënt centraal stellen» Verbinden van loketten» Flexibel aanbesteden & dagelijks uitvoeren» 80% standaard, 20% maatwerk» Onderhandelen met goede zorgverleners» Digitaal waar het kan» Investeren in eigen stuurcijfers 1 Is de overgang van jeugdzorg naar Wmo slechts een transitie? Of is het hoog tijd voor een drastische transformatie? Lees ook onze 10 praktische tips doen! en niet doen!

2 2015 Jeugdzorg naar Wmo... 2 Doen! 1. Durf te starten met een lerende organisatie om visie & beleid gaandeweg te ontwikkelen. 2. Stuur op maatwerk, specialistisch zorgaanbod en onbeperkt aantal leveranciers i.v.m. multidimensionale hulpvragen. 3. Verbreed uw blik op het veld. Ga op bezoek bij kleine specialistische zorgverleners. 4. Sluit flexibele (raam)contracten om ruimte te creëren voor een flexibele dagelijkse uitvoering. 5. Faciliteer, verbind en controleer meerdere toegangsloketten met 1 centraal ICT-platform. 6. Focus op de echt complexe aanvragen (20%), standaardiseer de afhandeling van de relatief eenvoudige aanvragen (80%). 7. Sluit per cliënt een maatwerk zorgcontract o.b.v. een zorgplan gemaakt i.s.m. diverse zorgverleners. 8. Organiseer uw uitvoering rond de individuele cliënt (BSN) & zijn gezinssituatie ofwel cliëntgericht denken en koop op maat in. 9. Onderhandel met meerdere zorgverleners van klein tot groot, ga van raamcontract naar individueel zorgcontract. 10. Investeer in monitoring met eigen managementinformatie & stuurcijfers.

3 2015 Jeugdzorg naar Wmo Pas starten na het vastomlijnd omschrijven van visie en beleid. Het is onmogelijk om vooraf alles al te overzien. 2. Sturen op uniformiteit en standaardaanbod zoals nu bij huishoudelijke hulp waar een beperkt aantal leveranciers in de zorg kunnen voorzien. 3. Alleen de grote zorgverleners bezoeken. 4. Alle afspraken met zorgverleners vooraf vastleggen en volledig dichttimmeren. 5. Proberen om één centraal toegangsloket te introduceren. 6. Alle aanvragen over één kam scheren qua proces, afhandeling en tijdsinvestering door medewerkers. 7. Eén raamcontract sluiten via een éénmalige aanbesteding. 8. Productgericht denken en uniform inkopen ofwel uw uitvoering rond de losse voorzieningen organiseren of 2 zorgverleners alles laten regelen (subsidie/hoofdaannemer) want er is geen vangnet bij problemen en prijs=prijs. 10. Stuurinformatie alleen via zorgverleners verkrijgen. Niet doen! 3

4 2015 Jeugdzorg naar Wmo... Samen met u op weg naar 2015: Stappenplan Wmo MO-platform De échte transitie? Binnen 3 daadkrachtige stappen klaar voor Voor een beheersbare uitvoering van de Al vanaf 2007 ondersteunen we gemeenten Wmo 2015? Het kan! Samen met onafhanke- Wmo nu én straks. Het platform brengt vraag bij het bepalen van beleid en het inrichten van lijke experts maken wij speciaal voor uw en aanbod in de dagelijkse praktijk samen. de dagelijkse uitvoering van de Wmo. We gemeente een vrijblijvend en gekanteld Van gesprek, indicatie, toewijzing en hebben ideeën over kantelen, zelfredzaam- 4 transitieplan op maat. Een onderzoek van gesprek tot budgetcontrole en kwaliteitsborging over alle Wmo voorzieningen heen. De voorgestelde richting legt u zo voor aan uw gemeenteraad. Uw inwoner centraal! financiële controle tot onderzoek naar cliënttevredenheid. Algemeen, collectief & individueel komt op maat bij elkaar. Voor zorg in natura & pgb. Met de Wmo stuurcijfers weet u direct hoe succesvol uw aanpak is. Weinig inspanning, maximale grip! heid, participatie en de balans tussen budget en kwaliteit. Ons doel? Nu en in de toekomst de beste zorg tegen de beste voorwaarden voor elke cliënt realiseren. Daarom vernieuwen we zorg en welzijn stap voor stap. Durf om hetzelfde anders te doen! Stipter 2013, info@stipter.nl, (0181)

5 2015 Jeugdzorg Jeugdzorg anno naar Wmo......met het MO-platform Jeugd & Gezin van Stipter De ouders van Gijs (13) en Ellen (9) uit Spijkenisse zijn gescheiden. Ellen heeft veel moeite met de scheiding. Haar cijfers worden slechter en ze ontploft om de kleinste dingen. Gijs wil niet naar papa toe. Regelmatig komt hij pas avonds laat thuis en weet zijn moeder Tamara niet waar hij uithangt. Als ze hem aanspreekt op zijn gedrag, trekt hij zijn schouders op. Het boeit hem niet meer. Soms wordt hij verbaal behoorlijk agressief. Moeder Tamara zoekt hulp bij de huisarts omdat ze het gedrag van haar kinderen niet meer aankan. Er is ook zoveel gebeurd. Ze zijn verhuisd, gaan naar een andere school en om de 14 dagen naar hun vader in het oude huis. Daar spelen ze het hele weekend met hun oude vriendjes. Tamara heeft nog steeds hoogoplopende discussies met haar ex-man waar de kinderen getuige van zijn. Ze is de draad kwijt en dreigt ook de controle over haar gezin te verliezen. * 1 * Dit voorbeeld is volledig fictief Ze besluit om naar de huisarts te gaan. Die haar op zijn beurt doorverwijst naar het Centrum Jeugd & Gezin (CJG). Eén van de casemanagers daar luistert naar Tamara en besluit een zorgplan op maat op te stellen. Met een combinatie van algemene, collectieve en individuele voorzieningen om het gezin te helpen. Denk aan relatiebemiddeling tussen beide ouders, psychologische hulp voor de kinderen en het volgen van de cursus Help pap en mam gaan uit elkaar. Wat Tamara en haar gezin op eigen kracht of met hulp van hun omgeving kunnen doen staat centraal. Het Maatschappelijk ondersteuningsplatform Jeugd & Gezin helpt de casemanager om de juiste combinatie van zorg te selecteren en te contracteren. En om efficiënt contact te houden met het gezin, de gemeente en de geselecteerde zorgverleners. Alle professioneel betrokkenen kunnen 24 uur per dag het centrale gezinsdossier inzien en bijwerken op het MO-platform. Het gezin kan zelf ook bekijken wat de voortgang en volgende stappen zijn. Een schematisch overzicht van het gehele proces vindt u op de volgende pagina.

6 Jeugdzorg anno zo werkt het Maatschappelijk Ondersteuningsplatform Jeugd & centraal gezinsdossier Bezoek aan huisarts Doorverwijzing naar CJG casemanager Online invullen vragenlijst door Tamara Resultaat: geautomatiseerde 1e versie zorgplan op maat Opslaan vragenlijst, 1e versie zorgplan & gespreksverslag in centraal gezinsdossier op MO-platform Verdiepend gesprek casemanager & Tamara Opstellen definitief zorgplan door casemanager Casemanager vraagt akkoord en budget aan afdeling MO gemeente Spijkenisse Beoordeling aanvraag & zorgplan door gemeente Gemeente gaat akkoord en kent Wmo gelden toe om o.a. individuele voorzieningen in te kopen Kracht MO-platform Jeugd & Gezin? Casemanager publiceert case anoniem op MO-platform Jeugd & Gezin Aangesloten zorgverleners (voorselectie o.b.v. kwaliteitseisen) bekijken case Zorgverleners doen voorstel qua aanpak voorzien van kosten opgave Casemanager beoordeelt inschrijvingen Zorgverlener(s) met beste aanpak/prijs mag gezin helpen Cliënt zorgcontract wordt afgesloten Betrokkenen kunnen zorg monitoren via MO-platform» gemeente heeft regie op budget & kwaliteit» uitvoerende verantwoordelijkheid ligt bij specialisten» alle betrokken kunnen 24 uur per dag het centrale gezinsdossier raadplegen» eenvoudige monitoring van de voortgang & kwaliteit zorgverlening» gezin & hulpverleners zorgen samen voor een positief resultaat 2 Kosten, kwaliteit & voortgang helder in kaart!

7 Jeugdzorg anno wat is het verschil met nu? 1. Maak het klein, leg niet alles vast in raamcontracten Elke individuele (gezins)aanvraag en daarmee de inzet van algemene, collectieve voorzieningen, aangevuld met maatwerk is te overzien. Hoe complex het gehele werkveld ook is. iedere aanbieder toe die voldoet aan kwaliteitseisen en wijs vervolgens per cliënt de best passende aanbieder toe. Dan zijn verschuivingen geleidelijk en hebben aanbieders mogelijkheid tot bijsturing van hun bedrijfsvoering Denk vraaggericht, niet productgericht Stel niet vooraf vast welke mogelijke voorzieningen allemaal geleverd moeten worden. Bepaal welk probleem een gezin niet op eigen kracht kan oplossen. Zet dit specifieke probleem uit naar alle aangesloten kwalitatieve zorgverleners. Laat deze leveranciers de beste aanpak en prijs bepalen. Leg de afspraken vast in een cliënt zorgcontract. Dat is gekanteld denken! 3. Individuele toewijzing o.b.v. kwaliteit en niet o.b.v. een eénmalige aanbesteding Maak dat de aanbieders op het puntje van hun stoel blijven zitten. Zorg dat ze geprikkeld blijven om bij elke klant de beste kwaliteit te leveren. Dat kan niet door vooraf met een aanbesteding de markt vast te zetten. Wederom maak het klein: ik heb een vraag, wie doet mij het best passende aanbod? Keer op keer weer 4. Geleidelijke marktverschuivingen geen grote verschuivingen ineens Laten we lering trekken uit de aanbesteding van huishoudelijke hulp in 2007 met massa ontslagen en grote marktverschuivingen. Laat in een raamcontract 5. Stel per perceel kwaliteitseisen op van licht naar zwaar Maak een onderverdeling in percelen (bijvoorbeeld ambulante zorg, 24-uurs opname, residentiële zorg, voogdij, reclassering e.a.). Bepaal vervolgens kwaliteitseisen per perceel. Van lichte ondersteuning naar zwaar gespecialiseerd maatwerk. Dan krijgen meerdere en ook kleine(re) partijen de mogelijkheid tot inschrijving op het raamcontract. Zo voorkomt u wachtlijsten! 6. Investeer in eigen stuurcijfers Elk gezin op maat helpen vraagt naast keuzevrijheid om scherpe monitoring van de voortgang. Met het MO-platform toetst u heel eenvoudig de tevredenheid van het gezin qua aanpak en kwaliteit van geleverde zorg. U voorkomt budgetoverschrijding door periodieke controles op de besteding van het toegekende budget. Dat geldt zowel voor zorg in natura als persoonsgebonden budget. In het centrale gezinsdossier rapporteren alle partijen over de voortgang. Voor u onmisbare managementinformatie om grip te houden op de kosten en kwaliteit. Met het MO-platform heeft u per gezin - over alle voorzieningen heen- toegang tot waardevolle stuurcijfers.

8 Jeugdzorg anno Samen met u op weg naar 2015: Stappenplan Wmo MO-platform De échte transitie? Binnen 3 daadkrachtige stappen klaar voor Voor een beheersbare uitvoering van de Al vanaf 2007 ondersteunen we gemeenten Wmo 2015? Het kan! Samen met onafhanke- Wmo nu én straks. Het platform brengt vraag bij het bepalen van beleid en het inrichten van lijke experts maken wij speciaal voor uw en aanbod in de dagelijkse praktijk samen. de dagelijkse uitvoering van de Wmo. We 4 gemeente een vrijblijvend en gekanteld transitieplan op maat. Een onderzoek van gesprek tot budgetcontrole en kwaliteitsborging over alle Wmo voorzieningen heen. De voorgestelde richting legt u zo voor aan uw gemeenteraad. Uw inwoner centraal! Van gesprek, indicatie, toewijzing en financiële controle tot onderzoek naar cliënttevredenheid. Algemeen, collectief & individueel komt op maat bij elkaar. Voor zorg in natura & pgb. Met de Wmo stuurcijfers weet u direct hoe succesvol uw aanpak is. Weinig inspanning, maximale grip! hebben ideeën over kantelen, zelfredzaamheid, participatie en de balans tussen budget en kwaliteit. Ons doel? Nu en in de toekomst de beste zorg tegen de beste voorwaarden voor elke cliënt realiseren. Daarom vernieuwen we zorg en welzijn stap voor stap. Durf om hetzelfde anders te doen! Stipter 2013, info@stipter.nl, (0181)

In het kort: » grip op kosten; » zicht op kwaliteit; » eenvoudig contractbeheer; » 100% sluitende administratie;

In het kort: » grip op kosten; » zicht op kwaliteit; » eenvoudig contractbeheer; » 100% sluitende administratie; Klaar voor Wmo 2015! met het Maatschappelijk Ondersteuningsplatform van Stipter 1 Maatschappelijke ondersteuning staat niet stil. De Wmo wordt steeds complexer bijvoorbeeld door de komst van extra begeleidings-

Nadere informatie

Actualiteitencongres Awbz naar Wmo. Samen op weg naar Wmo 2015! Niet stilstaan maar doorpakken. Denk andersom!

Actualiteitencongres Awbz naar Wmo. Samen op weg naar Wmo 2015! Niet stilstaan maar doorpakken. Denk andersom! Actualiteitencongres Awbz naar Wmo Niet stilstaan maar doorpakken Denk andersom! Samen op weg naar Wmo 2015! Agenda Samen op weg naar 2015! 1. Gemeente Almere: beleidskader & praktijkexperimenten 2. Stipter:

Nadere informatie

Beheersbaar uitvoeren van de Wmo

Beheersbaar uitvoeren van de Wmo Beheersbaar uitvoeren van de Wmo Almere, 23 april 2013 Marvin Hendrikse Adjunct Directeur Stipter Andere ogen en oren van de stad Gehele (administratieve) uitvoering: En Stipter doet meer Toewijzing zorg

Nadere informatie

Persoonsgebonden budget (pgb) Informatiebijeenkomst Gemeente Houten

Persoonsgebonden budget (pgb) Informatiebijeenkomst Gemeente Houten Persoonsgebonden budget (pgb) Informatiebijeenkomst Gemeente Houten Welkomstwoord door Michiel van Liere, wethouder Jeugd Toelichting op het persoonsgebonden budget (pgb) Jeugd door Aagje Meijer, projectleider

Nadere informatie

Sociaal Domein en Toegang

Sociaal Domein en Toegang Sociaal Domein en Toegang in Hof van Twente Gemeente Hof van Twente December 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Sociaal Domein 4 3. Toegang 6 3.1 Toegang in Hof van Twente 6 4. Regisseursmodel 7 4.1

Nadere informatie

Praktische uitvoering van uw AWBZ-beleid

Praktische uitvoering van uw AWBZ-beleid Praktische uitvoering van uw AWBZ-beleid Hoe vertaalt u beleid naar vraaggerichte en integrale begeleiding in de praktijk? Amerstraat 100 3207 BB Spijkenisse info@stipter.nl 0181-613947, @stipter 1. Voor

Nadere informatie

Thuiszorg die bij ú past

Thuiszorg die bij ú past Thuiszorg die bij ú past www.evitazorg.nl Evita, thuiszorg die bij ú past Evita Zorg is een organisatie die professionele zorg en ondersteuning aan huis biedt. Volgens onze visie vraagt thuiszorg altijd

Nadere informatie

Jeugdhulp in Holland Rijnland Van, voor en door 13 gemeenten

Jeugdhulp in Holland Rijnland Van, voor en door 13 gemeenten Jeugdhulp in Holland Rijnland Van, voor en door 13 gemeenten 1 Even terug in de historie van de regio Savanna: start regionale samenwerking jeugd 1 gezin 1 plan is in de regio ontstaan Gezamenlijk Verwijsindex

Nadere informatie

Maatschappelijk Ondersteuningsplatform van Stipter. In the cloud regiesysteem Jeugdhulp & Wmo voor gemeenten, sociale teams en zorgaanbieders.

Maatschappelijk Ondersteuningsplatform van Stipter. In the cloud regiesysteem Jeugdhulp & Wmo voor gemeenten, sociale teams en zorgaanbieders. Maatschappelijk Ondersteuningsplatform van Stipter In the cloud regiesysteem Jeugdhulp & Wmo voor gemeenten, sociale teams en zorgaanbieders. Sociaal domein in beweging Berichtenverkeer via het Gemeentelijk

Nadere informatie

Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen?

Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen? Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen? Mark van den Einde ministerie van VWS PIANOo-bijeenkomst Hoorn (8 februari 2012) Transitie: wat verandert er? Regeer-

Nadere informatie

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Onderwerpen Wat is kantelen? Waarom kantelen? Hoe gaan we kantelen Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Wat is kantelen? Invoeren bedoeling Wmo: - Zelfredzaamheid en zelfstandigheid - Van zorg naar

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

1-meting NEDERLANDERS EN DE DECENTRALISATIES IN HET SOCIALE DOMEIN. I&O Research

1-meting NEDERLANDERS EN DE DECENTRALISATIES IN HET SOCIALE DOMEIN. I&O Research NEDERLANDERS EN DE DECENTRALISATIES IN HET SOCIALE DOMEIN I&O Research Peter Kanne en Rachel Beerepoot Congres Transformatie in het sociaal domein Jaarbeurs Utrecht, 18 juni 2015 1-meting 1-meting De decentralisaties

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

Persoonsgebonden budget (pgb)

Persoonsgebonden budget (pgb) Persoonsgebonden budget (pgb) Welkomstwoord door Jocko Rensen, wethouder Wmo Toelichting persoonsgebonden budget Wmo door Aagje Meijer, projectleider 2 Wmo en pgb Algemene informatie veranderingen Inzoomen

Nadere informatie

Tevredenheid over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Tevredenheid over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heid over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De vragenlijst start hier 1. Volgens onze gegevens heeft u in / hulp bij het huishouden ontvangen. Hoe lang ontvangt u al hulp bij

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

BUDGETPLAN Persoonsgebonden budget Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

BUDGETPLAN Persoonsgebonden budget Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) BUDGETPLAN Persoonsgebonden budget Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Voor u ligt het budgetplan Wmo. U vult dit budgetplan in als u zelf uw ondersteuning wilt regelen met een persoonsgebonden budget

Nadere informatie

AWBZ zorg bij Bureau Jeugdzorg (BJz)

AWBZ zorg bij Bureau Jeugdzorg (BJz) AWBZ zorg bij Bureau Jeugdzorg (BJz) Waar gaan we het over hebben? Wie ben ik en waarom deze presentatie? Algemeen: beleidsregels en doelgroep Welke zorg valt voor onze doelgroep onder de AWBZ? Hoe wordt

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1 Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond 22 januari 2013 14/02/2013 1 Headlines/voorlopige conclusies Deel I: Tussenevaluatie Buurtteams Jeugd en Gezin Pilot Ondiep/Overvecht 14/02/2013 2 Facts en figures

Nadere informatie

Wmo. 27 / 30 maart & 1 april 2015. Presentatie declaratiemodule

Wmo. 27 / 30 maart & 1 april 2015. Presentatie declaratiemodule Wmo 27 / 30 maart & 1 april 2015 Presentatie declaratiemodule Programma 1. Welkomstwoord gemeente en Stipter 2. Toelichting op MO-platform: factuurmodule 3. GGK (ijz berichtenverkeer) / Vecozo 4. CAK aanlevering

Nadere informatie

Samen voor mekaar. Beleidsplan sociaal domein Onderdeel 8 Informatievoorziening

Samen voor mekaar. Beleidsplan sociaal domein Onderdeel 8 Informatievoorziening Samen voor mekaar Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Onderdeel 8 Informatievoorziening Oldebroek, oktober 2014 8. Informatievoorziening De komst van nieuwe taken en budgetten naar de gemeente betekent

Nadere informatie

Budgetplan hulpmiddelen Persoonsgebonden budget Wmo

Budgetplan hulpmiddelen Persoonsgebonden budget Wmo Budgetplan hulpmiddelen Persoonsgebonden budget Wmo U wilt bij de gemeente Etten-Leur een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Hiermee koopt u zelf uw zorg of hulpmiddel in. Dit kan alleen als u dit

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

Sociale Gebiedsteams gemeente Nijkerk. 16 maart 2016

Sociale Gebiedsteams gemeente Nijkerk. 16 maart 2016 Sociale Gebiedsteams gemeente Nijkerk 16 maart 2016 1 Professionals vanuit verschillende moederorganisaties Amaris Lindenhout Stimenz Icare Welzin / Beweging 3.0 MEE Veluwe Sustvarius Philadelphia Ambulante

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de jeugdzorg. Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg

Ontwikkelingen in de jeugdzorg. Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg Ontwikkelingen in de jeugdzorg g Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg Presentatie ti Evaluatie Wet op de jeugdzorg (2009) Contouren nieuwe stelsel Marktanalyse in het kader

Nadere informatie

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Inleiding Net als de afgelopen jaren komen gemeenten in Zuid Limburg samen met zorgaanbieders via het traject van Bestuurlijk aanbesteden en ontwikkeltafels tot contractafspraken

Nadere informatie

Thema 3 D s Zaanstreek Waterland. De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein

Thema 3 D s Zaanstreek Waterland. De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein Thema 3 D s Zaanstreek Waterland De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein PGB hoogte Maar eerst: Wat delen we met elkaar? Uitgangspunten van de decentralisaties Versterken eigen kracht samenleving

Nadere informatie

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Beleid Jeugdhulp De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Agenda Wie ben ik? - Sandra Raaijmakers, beleidsmedewerker jeugdzorg Wat is mijn doel voor de avond? - Informeren over stand

Nadere informatie

Sturen op resultaten in het sociaal domein. Machteld Koelewijn en Frans Vos Driebergen, 3 november 2016

Sturen op resultaten in het sociaal domein. Machteld Koelewijn en Frans Vos Driebergen, 3 november 2016 Sturen op resultaten in het sociaal domein Machteld Koelewijn en Frans Vos Driebergen, 3 november 2016 Partners in verbetering https://www.youtube.com/watch?v=urujad- 0Bk4#action=share Vraag aan deelnemers

Nadere informatie

Rapportage kwartaal 1 Een overzicht van de meldingen van januari t/m maart 2016

Rapportage kwartaal 1 Een overzicht van de meldingen van januari t/m maart 2016 Rapportage kwartaal 1 Een overzicht van de meldingen van januari t/m maart 2016 De Monitor Transitie Jeugd is een initiatief van Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 1, 2016 De Monitor Transitie

Nadere informatie

Wmo. 27 / 30 maart & 1 april 2015. Presentatie declaratiemodule

Wmo. 27 / 30 maart & 1 april 2015. Presentatie declaratiemodule Wmo 27 / 30 maart & 1 april 2015 Presentatie declaratiemodule Programma 1. Welkomstwoord gemeente en Stipter 2. Toelichting op MO-platform: declaratiemodule 3. GGK (i-wmo berichtenverkeer) / Vecozo 4.

Nadere informatie

SUITE4JEUGDZORG Ondersteuning bij het uitvoeren van Jeugdzorgtaken

SUITE4JEUGDZORG Ondersteuning bij het uitvoeren van Jeugdzorgtaken SUITE4JEUGDZORG Ondersteuning bij het uitvoeren van Jeugdzorgtaken Suite4Jeugdzorg Inhoudsopgave Inleiding... 4 1 Suite4Jeugdzorg... 6 1.1 Jeugddossier... 6 1.2 Aanbieders en contracten... 6 1.3 Module

Nadere informatie

Transitie AWBZ in regio Brabant Noordoost - Oost

Transitie AWBZ in regio Brabant Noordoost - Oost Transitie AWBZ in regio Brabant Noordoost - Oost Transitie AWBZ AWBZ WMO Transitie: Project structuur en regionale aanpak Waar staan we nu Planning Wat is de AWBZ? Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Nadere informatie

Kennis van de Overheid. Maatschappelijk. Zorg voor. zorgen dat

Kennis van de Overheid. Maatschappelijk. Zorg voor. zorgen dat Kennis van de Overheid Maatschappelijk Zorg voor zorgen dat De decentralisaties voor elkaar In het maatschappelijk domein krijgt de gemeente forse extra verantwoordelijkheden voor jeugd, mensen met een

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Signalering en zorgcoördinatie bij begeleiding in de Wmo voor specifieke groepen

Signalering en zorgcoördinatie bij begeleiding in de Wmo voor specifieke groepen Signalering en zorgcoördinatie bij begeleiding in de Wmo voor specifieke groepen Specifieke groepen voor de extramurale begeleiding vanuit Wmo zintuiglijk gehandicapten (ZG) mensen met complex niet aangeboren

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: AFDELING: PORTEFEUILLEHOUDER: Agendapunt: No. /'09 Dokkum, ONDERWERP: Wmo Verordening 2014 SAMENVATTING: De Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

HEAD Congres. Persoonsvolgende inkoop begeleiding Jeugdwet & Wmo 2015 CONCEPT

HEAD Congres. Persoonsvolgende inkoop begeleiding Jeugdwet & Wmo 2015 CONCEPT HEAD Congres Persoonsvolgende inkoop begeleiding Jeugdwet & Wmo 2015 CONCEPT Aanpak inkoop begeleiding / kdv 1. Algemeen: A. 8 gemeenten B. 3.000 cliënten C. 80 aanbieders 2. Interactief proces: A. Projectteam

Nadere informatie

Anders doen. Carolien de Jong, 21 januari 2012

Anders doen. Carolien de Jong, 21 januari 2012 Anders doen Carolien de Jong, 21 januari 2012 Aanleiding De organisatorische opgave in tijden van crisis, bezuinigingen en decentralisatie: meer met minder in het sociaal domein van Amsterdam Doel een

Nadere informatie

Budgetplan hulpmiddelen Persoonsgebonden budget Wmo

Budgetplan hulpmiddelen Persoonsgebonden budget Wmo Budgetplan hulpmiddelen Persoonsgebonden budget Wmo Achternaam aanvrager Geboortedatum BSN nummer 1 Mijn persoonsgegevens: Voor welke heeft u een indicatie? 2 Mijn indicatie: wonen in een geschikt huis

Nadere informatie

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp 10 november 2014 Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp Geachte heer, mevrouw, Op 1 januari 2015 gaat de nieuwe Jeugdwet

Nadere informatie

Kwaliteit. 1 Inleiding. 2 De wettelijke voorwaarden. 2.1 Jeugdwet

Kwaliteit. 1 Inleiding. 2 De wettelijke voorwaarden. 2.1 Jeugdwet Kwaliteit 1 Inleiding Wat is kwaliteit van zorg en wat willen we als gemeenten samen met onze zorgaanbieders ten aanzien van kwaliteit afspreken? Om deze vraag te beantwoorden vinden twee bijeenkomsten

Nadere informatie

Alles in het huis van de gemeente?

Alles in het huis van de gemeente? Alles in het huis van de gemeente? Welk effect hebben wijkteams op het gebruik van de Wmo? DIVOSA 18 januari 2019 De opgaven uit een presentatie van 11 december 2013 A. Zorg voor sociale samenhang in wijken

Nadere informatie

Meer eigen regie in Zvw

Meer eigen regie in Zvw Meer eigen regie in Zvw Onze dochter Sofie is met 27 weken geboren. Ze heeft bij de geboorte een hersenbeschadiging gekregen, waardoor ze verschillende beperkingen heeft. De meest ingrijpende is een zeer

Nadere informatie

Zorg en Welzijn. Tirza. 20 oktober 2014

Zorg en Welzijn. Tirza. 20 oktober 2014 Zorg en Welzijn Tirza 20 oktober 2014 1 Veel veranderingen: Transities Herinrichting: Decentralisatie AWBZ Nieuwe wet WMO Wet op de Jeugdzorg Participatiewet Bezuinigingen (25-30%) 2 Hervorming 2015 Zwaarste,

Nadere informatie

Beleidsplannen Sociaal Domein

Beleidsplannen Sociaal Domein Beleidsplannen Sociaal Domein Concept Beleidsplan Jeugdhulp Concept Beleidsplan Wmo/AWBZ Concept Beleidsuitgangspunten Participatiewet Concept Beleidsplan de Verbinding Concept-Beleidsplan Jeugdhulp Toekomst

Nadere informatie

Wmo 2015 Gemeente Zeist

Wmo 2015 Gemeente Zeist Wmo 2015 Gemeente Zeist Het veranderende zorgaanbod voor ouderen, mantelzorgers en mensen met dementie. Dinsdag 14 oktober 2014 Even voorstellen Naam: Judith van Leeuwen Functie: accountmanager Wmo bij

Nadere informatie

Coöperatie Zorg en Welzijn Trynwâlden U.A. Projectplan Tirza. 11 januari 2016

Coöperatie Zorg en Welzijn Trynwâlden U.A. Projectplan Tirza. 11 januari 2016 Coöperatie Zorg en Welzijn Trynwâlden U.A. Projectplan Tirza 11 januari 2016 1 Veel veranderingen: Transities Herinrichting: Decentralisatie AWBZ Nieuwe wet WMO Wet op de Jeugdzorg Participatiewet Bezuinigingen

Nadere informatie

Waarmee helpt Thuisbegeleiding?

Waarmee helpt Thuisbegeleiding? Waarmee helpt Thuisbegeleiding? Veelzijdig in zorg Verwijzersinformatie Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. In elke levensfase

Nadere informatie

10 tips voor begrijpelijke AWBZ-formulieren

10 tips voor begrijpelijke AWBZ-formulieren 0 tips voor begrijpelijke AWBZ-formulieren Dit is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Directie Postbus 0011 00 ea Den Haag www.rijksoverheid.nl Maand 0 B-0000 0 tips

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Aan de leden van de commissie Samenleving

Gemeente Haarlem. Aan de leden van de commissie Samenleving Gemeente Haarlem Jack Chr. van der Hoek Wethouder Welzijn, Volksgezondheid, Sport, Dienstverlening & Communicatie Jan Nieuwenburg Wethouder Volkshuisvesting, Economische & Sociale Zaken, Onderwijs en Jeuedbeleid

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die vóór 2015 een PGB hadden 3. PGB:

Nadere informatie

Bestuurlijk akkoord GGZ en gemeenten

Bestuurlijk akkoord GGZ en gemeenten Bestuurlijk akkoord GGZ en gemeenten Veronique Esman Directeur Curatieve Zorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 21 november 2013 Inhoud 1. Akkoorden curatieve zorg 1. Akkoorden curatieve

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 Algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die nu een PGB hebben 3. PGB trekkingsrecht

Nadere informatie

Raadsagenda d.d.: 24 mei 2012 Voorstel nummer : 13

Raadsagenda d.d.: 24 mei 2012 Voorstel nummer : 13 Gemeente Appingedam Raadsvoorstel Raadsagenda d.d.: 24 mei 2012 Voorstel nummer : 13 Behandelend ambtenaar : T.T. Kamsma Telefoonnummer : 0596 6911161 E-mailadres : t.kamsma@appingedam.nl Portefeuillehouder

Nadere informatie

DECENTRALISATIES EN DE GEVOLGEN VOOR ZORGVERLENERS PROF. DR. JAN TELGEN INTRAKOOP JAARCONGRES DEN BOSCH, 17 JUNI 2014

DECENTRALISATIES EN DE GEVOLGEN VOOR ZORGVERLENERS PROF. DR. JAN TELGEN INTRAKOOP JAARCONGRES DEN BOSCH, 17 JUNI 2014 DECENTRALISATIES EN DE GEVOLGEN VOOR ZORGVERLENERS PROF. DR. JAN TELGEN INTRAKOOP JAARCONGRES DEN BOSCH, 17 JUNI 2014 AGENDA De veranderende situatie voor gemeenten Attentiepunt: substitutie Inkopen van

Nadere informatie

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden Verordeningen Jeugd en Wmo 2015 Wmo-raden Procedures Advies vragen aan alle Wmo-raden = vanaf 6 juni 2 juli Wmo-raden informeren tijdens bijeenkomst = 16 juni en 19 juni Informeren raad tijdens raadsinformatiebijeenkomst

Nadere informatie

Sociaal Domein 2016 in de IJmond

Sociaal Domein 2016 in de IJmond Sociaal Domein 2016 in de IJmond Monitoring en sturing Els Diepenmaat Contractbeheer en financiën Cees de Ridder Transformatie Derkje Veurink Rapportage 1e kwartaal 2016 1 2 Monitoring en sturing Aan welke

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag vorige vergadering 4. Presentatie uitvoering taken sociaal domein 5. Vragen

Agenda. 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag vorige vergadering 4. Presentatie uitvoering taken sociaal domein 5. Vragen Agenda 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag vorige vergadering 4. Presentatie uitvoering taken sociaal domein 5. Vragen Presentatie Uitvoering taken Sociaal domein Onderwerpen 1. Vaststelling verordeningen,

Nadere informatie

Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017

Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017 Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017 Wet Jeugdhulp; aanleiding > Sterke stijging vraag naar zorg /verwijzingen (ook indicaties

Nadere informatie

Hetnieuwefinancieren, contracteren&inkopen! Eeninteractievetoekomstvisieophetbeheersbaarhoudenvaninkoop binnenhetsocialedomein.

Hetnieuwefinancieren, contracteren&inkopen! Eeninteractievetoekomstvisieophetbeheersbaarhoudenvaninkoop binnenhetsocialedomein. Hetnieuwefinancieren, contracteren&inkopen! Eeninteractievetoekomstvisieophetbeheersbaarhoudenvaninkoop binnenhetsocialedomein. 1 2 Inhoud 1. Controle bestaat niet meer 2. Anders denken en werken 3. Resultaatgericht

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

Voor u ligt de eerste managementrapportage (marap) CJG+ de Kempen van het eerste kwartaal van 2015.

Voor u ligt de eerste managementrapportage (marap) CJG+ de Kempen van het eerste kwartaal van 2015. Inleiding Voor u ligt de eerste managementrapportage (marap) CJG+ de Kempen van het eerste kwartaal van 2015. Deze rapportage bevat relevante resultaat gegevens (kwantitatief en financieel) over het afgelopen

Nadere informatie

Hetnieuwefinancieren, contracteren&inkopen! Eeninteractievetoekomstvisieophetbeheersbaarhoudenvaninkoop binnenhetsocialedomein.

Hetnieuwefinancieren, contracteren&inkopen! Eeninteractievetoekomstvisieophetbeheersbaarhoudenvaninkoop binnenhetsocialedomein. Hetnieuwefinancieren, contracteren&inkopen! Eeninteractievetoekomstvisieophetbeheersbaarhoudenvaninkoop binnenhetsocialedomein. 1 2 Inhoud 1. Controle bestaat niet meer 2. Anders denken en werken 3. Resultaatgericht

Nadere informatie

Beoogd effect We voldoen aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen.

Beoogd effect We voldoen aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen. Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: Onderwerp Beleidsplan jeugd en Verordening jeugdhulp. Voorstel 1. Het beleidsplan jeugd gemeente Oss vast te stellen. 2. De Verordening jeugdhulp gemeente

Nadere informatie

WELKOM Informatiebijeenkomst wetsvoorstel jeugd

WELKOM Informatiebijeenkomst wetsvoorstel jeugd WELKOM Informatiebijeenkomst wetsvoorstel jeugd Transitiebureau Jeugd September 2013 Stand van zaken jeugdwet en landelijke ontwikkelingen 2 Voorlichtingsbijeenkomst nieuwe jeugdwet Het gebeurt per 1 januari

Nadere informatie

Inkoopproces jeugdhulp en Wmo Informatiebijeenkomst Hart van Brabant

Inkoopproces jeugdhulp en Wmo Informatiebijeenkomst Hart van Brabant Inkoopproces jeugdhulp en Wmo Informatiebijeenkomst Hart van Brabant Programma 17.00 Opening Door Gijs Weenink, gespreksleider 17.10 Toelichting inkoopproces Door Pieterjan van Delden, AEF 17.45 Mogelijkheid

Nadere informatie

Geef de namen op van de personen en organisaties die u denkt te gaan contracteren. Naam Plaats Nr. Kamer van Koophandel Sociaal netwerk* of BSN a.

Geef de namen op van de personen en organisaties die u denkt te gaan contracteren. Naam Plaats Nr. Kamer van Koophandel Sociaal netwerk* of BSN a. BUDGETPLAN Persoonsgebonden budget Wmo / Jeugd HORST A/D MAAS U wilt bij de gemeente een Persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen waarmee u zelf uw zorg / ondersteuning / voorziening kunt inkopen. Als onderdeel

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Voordat u deze brochure leest Hebt u langdurige zorg nodig? Per 1 januari 2015 is er veel veranderd. In deze brochure

Nadere informatie

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht)

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) De vier cursisten, die aanwezig waren, begonnen zich aan elkaar voor te stellen onder leiding van de cursusleidster. Van de vier cursisten waren

Nadere informatie

Richtlijn persoonsgebonden budget (pgb) voor Jeugdwet en Wmo

Richtlijn persoonsgebonden budget (pgb) voor Jeugdwet en Wmo Richtlijn persoonsgebonden budget (pgb) voor Jeugdwet en Wmo Auteur Datum Status : Serge de Vlieg/Antonie Bok/Pim de Glas : 17 september 2015 : definitief 1. Wettelijk kader In de Wmo 2015 (Wmo, art. 2.3.6

Nadere informatie

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS > vooruitkomen + OUDERS & OPVOEDERS ! Via Bureau Jeugdzorg of uw huisarts bent u bij Rubicon jeugdzorg terecht gekomen. Soms zijn er problemen in het gezin die u niet zelf kunt oplossen. Uw kind is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Toelichting voor ouders en verzorgers van kinderen tot 18 jaar

Toelichting voor ouders en verzorgers van kinderen tot 18 jaar REINAERDE Meer informatie Mocht u nog vragen hebben over de overeenkomst van zorg- en dienstverlening, neemt u dan contact op met de manager van de locatie waar u zorg en ondersteuning ontvangt of gaat

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 Inhoud van de presentatie 1.Wat zijn de belangrijkste trends 2.Hoe is het nu geregeld? 3.Hooflijnen nieuwe stelsel 4.PGB in de Wmo 5.Eigen bijdragen

Nadere informatie

Jeugdzorg naar gemeente: agenda voor inhoudelijke vernieuwing

Jeugdzorg naar gemeente: agenda voor inhoudelijke vernieuwing Jeugdzorg naar gemeente: agenda voor inhoudelijke vernieuwing Tom van Yperen Nederlands Jeugdinstituut 18 januari 2012 te Den Bosch t.vanyperen@nji.nl / s.vanhaaren@nji.nl Waarom de stelselwijziging? 1.

Nadere informatie

Maatschappelijke ondersteuning

Maatschappelijke ondersteuning Maatschappelijke ondersteuning Programma themakamer Een nieuw stelsel Inleiding door Hans Weggemans, directeur Wijkontwikkeling, Zorg en Welzijn Wat betekent dat voor: Kleis Pit (MEE Twente) Rembrandt

Nadere informatie

ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF. DR. JAN TELGEN ZORGINKOOP MET DE MENSELIJKE MAAT ALMELO, 25 NOVEMBER 2013

ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF. DR. JAN TELGEN ZORGINKOOP MET DE MENSELIJKE MAAT ALMELO, 25 NOVEMBER 2013 ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF. DR. JAN TELGEN ZORGINKOOP MET DE MENSELIJKE MAAT ALMELO, 25 NOVEMBER 2013 AGENDA Attentiepunten Inkopen van zorg Enkele modellen Met voor- en nadelen 2 ATTENTIEPUNTEN 3

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten

Decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten Decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten Wat is de jeugdzorg Alle ondersteuning, zorg voor jeugdigen op het gebied van opvoeden en opgroeien Preventie, licht ondersteuning tot zeer zware specialistische

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg thuis (VPT/MPT) Het CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen die een indicatie hebben voor zorg uit de Wet langdurige

Nadere informatie

Onderwerp: Decentralisatie extramurale begeleiding AWBZ (DAL).

Onderwerp: Decentralisatie extramurale begeleiding AWBZ (DAL). Raadsvergadering 21 mei 2012 Nr.: 11 AAN de gemeenteraad Onderwerp: Decentralisatie extramurale begeleiding AWBZ (DAL). Portefeuillehouder: Mevrouw O.G. Hartman-Togtema. Ter inzage liggende stukken: Keuzedocument

Nadere informatie

ALLES OVER DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

ALLES OVER DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING ALLES OVER DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING DE WMO IS ER OOK VOOR HULP IN HET HUISHOUDEN Eén van de prestatievelden binnen de Wmo betreft de hulp in het huishouden. Onlangs zijn met acht organisaties

Nadere informatie

Advies: Leg meer de nadruk op preventie bij het afgeven van indicaties en het monitoren van de geleverde zorg.

Advies: Leg meer de nadruk op preventie bij het afgeven van indicaties en het monitoren van de geleverde zorg. Datum : 22 april 2017 Kenmerk : ASD20170005 Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : advies Inkoopplan Wmo 2018-2019 Geacht college, Op 29 maart kregen wij per e-mail het verzoek om een

Nadere informatie

Van denken naar doen!

Van denken naar doen! Van denken naar doen! Gouda, 11 oktober 2013 Marvin Hendrikse Directeur Stipter Wie is Stipter? www.stipter.nl» Actief bij zorgverzekeraars sinds 2004» Actief bij gemeenten sinds 2007» 40 gemeenten en

Nadere informatie

Contouren van een nieuw jeugdstelsel

Contouren van een nieuw jeugdstelsel Contouren van een nieuw jeugdstelsel Tom van Yperen Nederlands Jeugdinstituut / Universiteit Utrecht 26 mei 2011 te Den Haag t.vanyperen@nji.nl Huidige jeugdstelsel (vereenvoudigd) Zie ook: www.nji.nl

Nadere informatie

Triple P en Transitie Jeugdzorg 24 april Yvonne van Westering, Nederlands Jeugdinstituut Margreet de Jongh, SO&T

Triple P en Transitie Jeugdzorg 24 april Yvonne van Westering, Nederlands Jeugdinstituut Margreet de Jongh, SO&T Triple P en Transitie Jeugdzorg 24 april 2012 Yvonne van Westering, Nederlands Jeugdinstituut Margreet de Jongh, SO&T Het hele stelsel gaat op de schop! 1. Passend Onderwijs 2. Stelselherziening Jeugdzorg

Nadere informatie

Grote stelselwijzigingen (Transities/ Transformatie)

Grote stelselwijzigingen (Transities/ Transformatie) Grote stelselwijzigingen (Transities/ Transformatie) Bestuursakkoord Rijk-VNG Overheveling van taken Jeugdzorg AWBZ Wmo Onderkant arbeidsmarkt Passend onderwijs Ontstaanswijze problematiek AWBZ AWBZ (volks)verzekering

Nadere informatie

Van zorgzaam naar partcipatie. Kanteling Decentralisaties Transitie & transformatie

Van zorgzaam naar partcipatie. Kanteling Decentralisaties Transitie & transformatie Van zorgzaam naar partcipatie Kanteling Decentralisaties Transitie & transformatie Uitganspunten transities: Zorgzame samenleving Past niet bij wensen van nu Objectieve producten Aanpassing aan regels

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat betekent dat voor mij?

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat betekent dat voor mij? Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat betekent dat voor mij? De zorg is de afgelopen tijd ingrijpend veranderd. Maar u kunt nog steeds een gemeentelijk persoonsgebonden budget (pgb) krijgen uit

Nadere informatie

Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur. 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV

Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur. 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV Kabinet Rutte Gemeenten zijn in staat de eigen kracht en de mogelijkheden van burgers en hun sociale netwerk

Nadere informatie

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS.

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS. Om het kind Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ 19-11-2012. OCW Aanval op de uitval, RMC, plusvoorziening: 320 mln Onderwijsachterstanden-beleid (incl VVE): 249 mln SO, VSO, rugzakjes, praktijk

Nadere informatie

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp.

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp. 17 misverstanden over de Wet langdurige zorg (Wlz) Per 1 januari 2015 komt de Wet langdurige zorg (Wlz) in de plaats van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz is van toepassing op cliënten

Nadere informatie

Bijeenkomst inkoopprocedure 2018 e.v. Jeugdhulp/Wmo Midden-Limburg voor aanbieders

Bijeenkomst inkoopprocedure 2018 e.v. Jeugdhulp/Wmo Midden-Limburg voor aanbieders Bijeenkomst inkoopprocedure 2018 e.v. Jeugdhulp/Wmo Midden-Limburg voor aanbieders 16-03-2017 Woord van welkom Doel en aanleiding Waarom nu nieuwe inkoopprocedure: Huidige contracten lopen af per 1-1-2018

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Inhoud Waarom moest het veranderen? Wat is veranderd? Wat heeft de gemeente gedaan? Wat betekent dat voor jullie? Wat voor ondersteuning? Waar zijn

Nadere informatie

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg.

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden DuPont Nederland op 23 april 2015. Ontwikkelingen.

Nadere informatie

Stand van zaken inkoop Jeugdhulp en AWBZ/Wmo

Stand van zaken inkoop Jeugdhulp en AWBZ/Wmo 19 november 2014 Stand van zaken inkoop Jeugdhulp en AWBZ/Wmo Marjanneke Wiegerinck Afdelingshoofd Inkoop en Contractmanagement Fokke en sukke 2 Terugblik sinds 11 juni 2014 Grote veranderingen voor klanten,

Nadere informatie