The Hunger Project Benin - Katakle halfjaaroverzicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "The Hunger Project Benin - Katakle halfjaaroverzicht"

Transcriptie

1 The Hunger Project Benin - Katakle halfjaaroverzicht Januari juni 2016

2 The Hunger Project Benin halfjaaroverzicht januari - juni 2016 Introductie In Benin werken we in 18 epicentra waar we mensen mobiliseren om zelf een einde aan hun honger te maken is een bijzonder jaar, omdat de eerste drie epicentra in Benin echt zelfredzaam worden. In Avlamé, Beterou en Kissamey richten de programma s zich nu op deze spannende nieuwe fase. En ook in de andere epicentra wordt hard gewerkt naar de eigen gestelde doelen voor zelfredzaamheid. Om dat ook echt voor elkaar te krijgen, werken we aan thematische programma s waarbij het versterken van de positie van vrouwen, onderwijs, gezondheidszorg, inkomsten genererende activiteiten en voedselzekerheid een belangrijke rol innemen. In dit verslag rapporteren we op de voortgang op de key performance indicators (KPI s), gaan we dieper in op een aantal van de resultaten en uitdagingen, en rapporteren we over de financiële cijfers van kwartaal 1 en 2. Key Performance Indicators 2016 De KPI s van het programma in Benin geven in het kort inzicht in de voortgang op het gebied van microkredieten, voedselzekerheid, gezondheidszorg en onderwijs. De resultaten van de eerste twee kwartalen van 2016 zijn hierin afgezet tegen de doelstelling van deze periode en de behaalde resultaten in dezelfde periode in de afgelopen twee jaar. Voor de resultaten op het thema microkrediet gebruiken we de zogeheten PAR-90 score (Portfolio at Risk); het percentage leningen met een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen. De doelstelling is 10%: maximaal 10% van het totaal aantal leningen heeft deze betalingsachterstand. Dit wordt internationaal gezien als een goede graadmeter voor de gezondheid van het portfolio van leningen. Dit percentage is in de afgelopen jaren steeds verder verbeterd van 29% in 2012, 13,5% in 2014 en vorig jaar met 8% voor het eerst onder de doelstelling. In het eerste half jaar van 2016 scoren we 15%. In het eerste kwartaal was dat nog 7%, de beste score die we ooit in Benin haalden. Maar in het tweede kwartaal werd 24% van de leningen niet op tijd terugbetaald. Het is niet gek dat deze score het afgelopen half jaar zo wisselend was. De cashew-oogst van begin dit jaar is in heel Benin mislukt. Boeren met een cashew-plantage konden daardoor de lening niet direct terugbetalen. The Hunger Project Benin verwacht dat de score in het komende halfjaar weer bijtrekt. Op het gebied van voedselzekerheid heeft het team in Benin goede resultaten geboekt. Met de trainingen, voornamelijk gericht op bemesting, verbeterde zaden en zaailingen, en de beste manieren om bepaalde voedsel soorten op te slaan, bereikten we in 2016 al 580 boeren. Dat is meer dan we van te voren hadden gedacht. Op het gebied van gezondheidszorg zijn de cijfers wisselend. Er zijn in het eerste halfjaar van 2016 bijvoorbeeld meer kinderen ingeënt dan verwacht, maar het aantal mensen dat we bereikten met de informatieve trainingen over hiv/aids, ligt juist lager.

3 Omdat dit een halfjaarrapportage is, en we uitgaan van een jaarplan, zijn de aantallen relatief. Zo laat The Hunger Project Benin weten dat de meeste activiteiten gekoppeld aan hiv/aids pas in het najaar plaatsvinden. Datzelfde geldt voor de alfabetiseringslessen. Daar is wel al in geïnvesteerd, maar er zijn nog geen alfabetiseringstrainingen in de epicentra georganiseerd. Wel zijn 61 leraren opgeleid voor alfabetisering en voor het peuter- en kleuteronderwijs. Nu al volgden meer dan twee keer zoveel kinderen dan verwacht peuter- en kleuteronderwijs. En voor het najaar staan de alfabetiseringslessen voor volwassenen gepland. The Hunger Project Benin heeft wel de zorg geuit dat we onze doelstelling op dit gebied aan het eind van dit jaar mogelijk niet halen, omdat de training duurder uitvalt, waardoor niet genoeg middelen beschikbaar zijn.

4 Key Performance Indicators Benin 2016 Kwartaal 1 en 2 Thema s Indicatoren Doel 2016 Q1-2 Microkrediet Voedselzekerheid Percentage van de leningen met een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen (PAR-90) Aantal mensen getraind in voedselzekerheid en landbouw Behaald resultaat 2016 Q1-2 Behaald resultaat 2015 Q1-2 Behaald resultaat 2014 Q1-2 Behaald resultaat in Q in % 10% 15% 8% 14% 94% % Gezondheidzorg Onderwijs Aantal gevaccineerde kinderen Aantal deelnemers aan HIV/AIDS workshops Aantal kinderen dat voorschoolse educatie volgt Aantal nieuwe deelnemers aan alfabetiseringslessen % 33% % nvt Gemiddeld 2 122% Gemiddeld heeft het programma 122% van de doelstellingen voor het eerste halfjaar van 2016 gehaald. 1 Een score van 100% voor het microkredietprogramma wordt gehaald bij een PAR-90 van 10%. Een PAR-90 van 15% resulteert in een score van (5/90)*100% = 6% onder het doel = 94%. 2 Per thema is één getal - het gemiddelde percentage - genomen: het uiteindelijke getal is dus het gemiddelde van de 4 thema s. The Hunger Project Benin halfjaaroverzicht januari - juni

5 Innovatie Het team in Benin begon in 2016 op een bijzondere manier met de eerste editie van het Epicentrum van de maand initiatief - gehouden in epicentrum Dasso. Met dit initiatief wil The Hunger Project Benin alle epicentra aanmoedigen om zich zo goed mogelijk te presenteren. Het team van The Hunger Project Benin bezoekt elk epicentrum en kijkt daar samen met het epicentrumleiderschap en veertig epicentrumpartners naar de ontwikkelingen van dat epicentrum, de uitvoering van de programma s en ze zoeken samen naar oplossingen voor eventuele zwakke plekken. Tijdens hun bezoek aan Dasso had het team Benin een ontmoeting met de burgemeester, spraken ze met het leiderschap van het epicentrum en bezochten ze verschillende afdelingen. Aan het eind van dit uitgebreide bezoek kreeg Dasso een aantal adviezen om het epicentrum nog beter te laten functioneren. Dit bijzondere bezoek leidde er niet alleen toe dat de medewerkers van The Hunger Project Benin en het leiderschapsteam van Dasso goed inzicht kregen in de uitvoering van de programma s in Dasso. Het versterkte ook het contact tussen de mensen van Dasso en de mensen van The Hunger Project Benin. In het allerjongste epicentrum Offè is het epicentrumgebouw het middelpunt van innovatie. Dit is het eerste epicentrum dat wordt opgebouwd uit meerdere satellietgebouwtjes die een plekje krijgen in één van de dorpen. Met de aanleg van veldjes voor Moringa laten dorpsbewoners zien of ze zich in willen zetten en gemotiveerd zijn. Als dat zo is, wordt onderzocht aan welke diensten op die plaats behoefte is en wordt daar bijvoorbeeld een kliniek of een kleuterschool gebouwd. Door die decentrale aanpak kunnen we ook mensen die ver van het centrum wonen bereiken en betrekken waarmee we één van de geleerde lessen uit de PADev evaluatie van 2015 in de praktijk brengen. Het Her Choice-programma, waarmee we kindhuwelijken stevig willen terugdringen, is van start gegaan in Benin. Getrainde animators trekken met een theatertour langs de epicentra. Met het toneelspel willen zij zo veel mogelijk mensen informeren over de vele nadelen van kindhuwelijken en de enorme voordelen als een meisje langer naar school gaat. Op weg naar zelfredzaamheid De epicentra Kissamey, Avlamè en Bétérou bereiken naar verwachting eind 2016 hun eigen drempeltoets voor zelfredzaamheid. Essentieel voor zelfredzaamheid is officiële erkenning van het epicentrum en landrechten voor het epicentrumgebouw. Zo kunnen ze als zelfstandige organisatie functioneren. En daarnaast moet een epicentrum minstens 80% scoren op een lijst van 52 indicatoren voor zelfredzaamheid, verdeeld over acht doelen. Alle epicentra stellen zelf vast welke indicatoren voor hen essentieel zijn voor zelfredzaamheid. Zo geven zij hun eigen drempeltoets vorm. De dorpen kunnen zo hun eigen doelen stellen, hun eigen vooruitgang meten en dat vergelijken met anderen in hun land.

6 Avlamé, Beterou en Kissamey zetten de laatste stapjes op weg naar zelfredzaamheid. Zo zijn in Kissamey zijn de benodigde documenten opgesteld en goedgekeurd voor de officiële erkenning, waaronder statuten en financiële procedures. Hierbij waren bijna 1000 mensen uit Kissamey betrokken. In feedback sessies discussieerden zij over de betekenis van zelfredzaamheid en over de laatste uitdagingen op weg daar naartoe. En om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van de inhoud van de documenten, werden ze in een grote bijeenkomst voorgelezen in de lokale talen. Monitoring en evaluatie Hoewel de spotlights dit jaar vooral schijnen op de drie epicentra die bijna zelfredzaam zijn, wordt in de andere vijftien epicentra in verschillende stadia hard wordt gewerkt naar dezelfde status. We houden van elk epicentrum nauwkeurig bij in welk van de vier fases ze zich bevinden en welke voortgang ze boeken. In het tweede kwartaal van dit jaar heeft The Hunger Project Benin data verzameld voor tussentijdse evaluaties in Gbegourou, Sonon-Guinagourou, Daringa en Tré. Voor het piepjonge epicentrum Offè (oorspronkelijk heette het epicentrum Savé, maar de gemeenschap veranderde van naam) is een nulmeting gedaan. Om de benodigde data voor een evaluatie te verzamelen, richten we per epicentrum focusgroepen op die zich verdiepen in één van de onderwerpen. Deze verschillende teams, gemiddeld dertien per epicentrum, gaan goed voorbereid langs de deuren om enquêtes af te nemen met een I-pod met speciale software. Zo zijn er in het voorjaar in Gbegourou 287 huishoudens geïnterviewd, in Sonon-Guinagourou 284 huishoudens, in Daringa 384 huishoudens en in Tré 224 huishoudens. Ten slotte werd de nulmeting in Offè opgesteld uit data van 305 huishoudens. De gegevens van deze evaluaties vertellen ons in grote lijnen of een epicentrum zich op een bepaald gebied ontwikkeld heeft. In Gbegourou zien we bijvoorbeeld dat ten tijde van de nulmeting in 2011, 68% van de vrouwen tijdens de bevalling begeleid werd door een gediplomeerde arts of verpleegster. In 2016 blijkt 96% van de vrouwen onder toezicht van een gediplomeerde arts of verpleegster te bevallen. Dat is een forse stijging die waarschijnlijk kan worden toegeschreven aan de gezondheidskliniek in het epicentrum. Bijna net zo n stijging zien we bij toegang tot een verbeterde drinkwaterbron: van 72% naar 94%. Het aantal kinderen dat naar de basisschool gaat stijgt ligt: van 63% naar 67%. Maar het aantal kinderen dat na de basisschool doorstroomt naar het voortgezet onderwijs is flink gestegen: van 39% naar 63%! Het aantal huishoudens dat onder de armoedegrens leeft, is gedaald van 52% naar 20%. Dat is een mooie daling, maar het kan natuurlijk nóg beter. En daar werken we dus hard aan. Op het gebied van hiv/aids is nog wel werk te verzetten. In 2011 wist slechts 27% van de inwoners van Gbegourou of hij/zij besmet was met het virus, en in 2016 is dat aantal licht gestegen naar 34%. En ook het aantal personen dat zich wil laten testen - 18% van de mannelijke bevolking en 30% van de vrouwelijke bevolking is nog laag. Daar besteden we in de programma s dus extra aandacht aan. The Hunger Project Benin - Katakle halfjaaroverzicht januari juni

7 Opmerkelijke resultaten Gezondheid en voeding Binnen het voedselzekerheidsprogramma is de afgelopen lente een grote hoeveelheid kunstmest en zaailingen uitgedeeld aan 300 boeren uit alle epicentra. Door een groot tekort aan regen tijdens het vorige seizoen was er behoefte aan extra middelen om de nieuwe oogst meer kans te geven. Onder de boeren werden palmboompjes, 5000 sinaasappelplantjes, 3000 teakboompjes en 8000 zaailingen van de eucalyptusboom verdeeld. Boeren in Gbegourou richtten een coöperatie op om landbouwwerktuigen te delen en toe te zien o peen eerlijke verdeling van de verstrekte zaailingen. In het epicentrum Kissamey is een groep animators getraind in het nauwkeurig monitoren van de groei van baby s en (kleine) kinderen. Hierbij is een groep van veertien vrouwen opgeleid om ondervoeding in de verschillende levensfases te herkennen en voedingsadviezen te geven. Zij leerden groeicurves te begrijpen en te tekenen en om daarnaast ook advies te geven op het gebied van gezondheidszorg en hygiëne. In het epicentrum Gohomey werd een Moringafabriekje geopend en zijn animators getraind om Moringablaadjes tot poeder te verwerken. We verwachten dat in de tweede helft van 2016 het productieproces goed op gang komt. Vrouwen en jongeren Net als vorig jaar gaf The Hunger Project Benin in het eerste kwartaal van 2016 speciaal voor jongeren in vijf epicentra een praktische training in het verwerken van landbouwproducten en het ontwikkelen van cosmetische producten, zodat zij meer mogelijkheden hebben op de arbeidsmarkt. De 110 getrainde jongeren worden gecoacht door een team van ervaringsdeskundigen vanuit de betrokken epicentra. In deze periode is aandacht besteed aan een leiderschapsprogramma voor vrouwen en jongeren, met als doel om hen actief te betrekken bij de presidentsverkiezingen later dit jaar. Animators gaven voorlichting over het belang van stemmen en over de rechten van vrouwen om te stemmen. Jongeren in Alvamé, Beterou en Kissamey werden getraind op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten met een centrale rol voor seksuele voorlichting. De getrainde jongeren kunnen hun medescholieren hierover vertellen en hun kennis verder uitdragen. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, kregen de deelnemers materialen, zoals bijvoorbeeld een vrouwencondoom, om hun verhaal levendig te maken. In dezelfde epicentra werd ook vanuit het Women Empowerment Programma (WEP) seksuele voorlichting om het aantal zwangerschappen bij schoolgaande meisjes te verminderen. Deze training werd gegeven door twee deskundigen van de Beninese vereniging voor gezinnen. The Hunger Project Benin - Katakle halfjaaroverzicht januari juni

8 Microfinanciering en ondernemerschap In zeven epicentra zijn trainingen georganiseerd om de capaciteit van jonge ondernemers te versterken. Bijvoorbeeld over product ontwikkeling, markt toegang, kansen signaleren, marketing en business strategie. Veel startende ondernemers hebben hier nog te weinig kennis van, en konden deze training dus goed gebruiken. In het epicentrum Dasso kwam begin dit jaar een groep jonge ondernemers bijeen om met elkaar de ondernemingsmogelijkheden in Dasso te verkennen. Na een uitgebreide brainstorm werd gediscussieerd over de hindernissen die ondernemers ondervinden. Vanuit deze bijeenkomst startten de ondernemers een coöperatie om lasten en middelen te kunnen delen. In maart organiseerden ze zelf een ontmoeting met Akpadanou epicentrum om kennis uit te wisselen. Een paar maanden later volgden bijna 1300 epicentrumpartners met een lening bij een lokale, rurale bank een training over vermogensbeheer en sparen. Zo willen de banken er aan bijdragen dat de startende ondernemingen op den duur winstgevend worden. In dezelfde periode zagen de microfinancieringsteams van een aantal epicentra zich genoodzaakt om langs de deuren te gaan om leningen terugbetaald te krijgen. Bezoeken en partnerschappen Het ministerie van gezondheid organiseerde een bijeenkomst naar aanleiding van een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie over borstvoeding in Benin. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd en besproken in een cursus die daarna van start ging. Advies van de betrokkenen, waaronder medewerkers van The Hunger Project Benin, gaven tijdens de cursus advies voor een nationale strategie om borstvoeding meer te promoten. Vanuit het WEP-programma waren medewerkers van The Hunger Project Benin betrokken bij de cursus over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in de Nederlandse Ambassade in Benin. Bij de workshop waren veel leden van andere internationale (ontwikkelings-) organisaties aanwezig. Met het organiseren van de cursus wilde The Hunger Project Benin de banden met de Nederlandse ambassade aanhalen en de dialoog over dit onderwerp op gang brengen. Daarnaast was The Hunger Project Benin ook vanuit het WEP programma betrokken bij een grote netwerkbijeenkomst in Cotonou. Deelnemers waren een groot aantal internationale- en lokale organisaties, waaronder samenwerkingspartner AgriProFocus. The Hunger Project Benin - Katakle halfjaaroverzicht januari juni

9 Financieel verslag The Hunger Project Benin In 2016 verwachten we in totaal euro aan uitgaven, waarbij het zwaartepunt van de uitgaven in de tweede helft van 2016 ligt. De uitgaven voor het eerste halfjaar waren euro. Tegenover deze verwachte uitgaven staan op dit moment verwachte inkomsten (gerealiseerd plus toegezegd) vanuit Nederland, Benin en Australië van euro. De inkomsten lopen dus ruim euro achter en zijn een punt van zorg. We doen ons uiterste best om deze achterstand in te lopen. Maar mochten de uiteindelijke inkomsten achterblijven bij het jaarbudget, dan zal de jaarreserve die in 2016 beschikbaar is, de tekorten opvangen Inkomsten Katakle 2016 Begroting 2 Verwachte inkomsten 3 Bedrijven Run for The Hunger Project Fondsen Particulieren Subtotaal Overige inkomsten Benin 2016 Begroting 2016 Verwachte inkomsten Nederlandse ambassade Cotonou Investeerders Australië Subtotaal Totale inkomsten Benin Uitgaven Benin 2016 Budget 2016 Q1-2 Gerealiseerd 2016 Q3-4 Verwachte uitgaven Programmakosten Benin Kosten THP Nederland en THP Global Totaal Uit Katakle jaarverslag 2015: prognose Inkomstenprognose september 2016 The Hunger Project Benin - Katakle halfjaaroverzicht januari juni

10 Gedetailleerd budget The Hunger Project Benin Budget The Hunger Project Benin (euros) Q1 Q Expenses 2016 Budget Community Mobilization Women Empowerment Program M&E Research & Documentation Entrepreneurship & Social Development Food Security Public Awareness, Advocacy & Alliances Epicenter construction Microfinance & Livelihoods Literacy & Education Water, Sanitation & Environment Health & Nutrition TOTAL PROGRAM SECTIONS Core Program Leadership & Staff Core Program Support TOTAL Management & Support TOTAL THP Benin Costs THP Netherlands & Global TOTAL The Hunger Project Benin - Katakle halfjaaroverzicht januari juni

The Hunger Project Benin Halfjaaroverzicht januari- juni 2015

The Hunger Project Benin Halfjaaroverzicht januari- juni 2015 The Hunger Project Benin Halfjaaroverzicht januari- juni 2015 The Hunger Project Benin halfjaaroverzicht januari-juni 2015 1 The Hunger Project Benin halfjaar overzicht januari-juni 2015 Introductie In

Nadere informatie

The Hunger Project Benin Halfjaaroverzicht januari- juni 2014

The Hunger Project Benin Halfjaaroverzicht januari- juni 2014 The Hunger Project Benin Halfjaaroverzicht januari- juni The Hunger Project Benin halfjaaroverzicht januari - juni 1 Introductie Onder leiding van directeur Pascal Djohossou werkte The Hunger Project (THP)

Nadere informatie

The Hunger Project Benin Jaaroverzicht 2015

The Hunger Project Benin Jaaroverzicht 2015 The Hunger Project Benin Jaaroverzicht 2015 The Hunger Project Benin jaaroverzicht 2015 1 The Hunger Project Benin jaaroverzicht 2015 Introductie In 2015 was het team van The Hunger Project (THP) Benin

Nadere informatie

The Hunger Project Benin Jaarrapportage 2016

The Hunger Project Benin Jaarrapportage 2016 The Hunger Project Benin Jaarrapportage 2016 1 The Hunger Project Benin Jaarrapportage 2016 Introductie The Hunger Project Benin werkte in 2016 in achttien epicentra, die 160 dorpen omvatten met een totale

Nadere informatie

The Hunger Project Benin Jaaroverzicht 2014

The Hunger Project Benin Jaaroverzicht 2014 The Hunger Project Benin Jaaroverzicht 2014 The Hunger Project Benin jaaroverzicht 2014 1 The Hunger Project Benin jaaroverzicht 2014 Introductie Onder leiding van directeur Pascal Djohossou werkt The

Nadere informatie

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin Katakle Business Plan 2011 2018 Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin 0 1. Inleiding Achtergrond De Katakle investeerdersgroep werkt sinds 2008 met The Hunger Project aan het einde

Nadere informatie

The Hunger Project Benin Jaaroverzicht 2013

The Hunger Project Benin Jaaroverzicht 2013 The Hunger Project Benin Jaaroverzicht 2013 The Hunger Project Benin Jaaroverzicht 2013 1 The Hunger Project Benin Jaaroverzicht 2013 Introductie Onder leiding van directeur Pascal Djohossou werkte The

Nadere informatie

The Hunger Project Benin - Katakle halfjaaroverzicht

The Hunger Project Benin - Katakle halfjaaroverzicht The Hunger Project Benin - Katakle halfjaaroverzicht Januari juni 2017 Introductie Het bruist in Benin, nu de eerste drie epicentra net voor de jaarwisseling echt zelfredzaam zijn geworden. Na het team

Nadere informatie

The Hunger Project Benin Katakle halfjaaroverzicht januari juni 2018

The Hunger Project Benin Katakle halfjaaroverzicht januari juni 2018 The Hunger Project Benin Katakle halfjaaroverzicht januari juni 2018 1 Introductie Begin dit jaar vierden we het succes van tien jaar lang investeren in het einde van honger in Benin. Met een grote groep

Nadere informatie

The Hunger Project Benin - Terugblik 2012

The Hunger Project Benin - Terugblik 2012 The Hunger Project Benin - Terugblik 2012 Introductie Onder leiding van directeur Pascal Djohossou werkte The Hunger Project (THP) Benin in 2012 hard aan haar ambities. In 2012 was THP actief in 16 epicentra.

Nadere informatie

The Hunger Project Benin Jaarrapportage 2017

The Hunger Project Benin Jaarrapportage 2017 The Hunger Project Benin Jaarrapportage 2017 1 Introductie Begin dit jaar vierden we met heel veel van jullie het 10-jarig bestaan van het Katakle netwerk tijdens een geweldige reis naar Benin. Voor een

Nadere informatie

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Gezondheidsproject

Nadere informatie

Kennisdocument 5: DE CAPACITEIT VAN EEN ORGANISATIE

Kennisdocument 5: DE CAPACITEIT VAN EEN ORGANISATIE Kennisdocument 5: DE CAPACITEIT VAN EEN ORGANISATIE Inhoud Het stappenplan: voor de capaciteitsanalyse van PI en PE 4 Uitvoering organisatieanalyse 5 Het opbouwen van de capaciteiten van een organisatie

Nadere informatie

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage Afghanistan Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan Eindrapportage Een door ZOA gebouwde latrine in het dorp Omer Khel in Dez Sabz Land: Afghanistan,

Nadere informatie

Jaarverslag The Hunger Project Nederland 2014 ORGANISATIE EN FINANCIËN

Jaarverslag The Hunger Project Nederland 2014 ORGANISATIE EN FINANCIËN Inleiding Dit jaarverslag geldt als aanvulling op het publieksjaarverslag van The Hunger Project Nederland, dat digitaal beschikbaar is via www.thehungerproject.nl. Het is ook mogelijk om een gedrukt exemplaar

Nadere informatie

Voorwoord. The Hunger Project ondersteunt mensen om op eigen kracht een toekomst op te bouwen zonder honger

Voorwoord. The Hunger Project ondersteunt mensen om op eigen kracht een toekomst op te bouwen zonder honger JAARVERSLAG 2011 Voorwoord The Hunger Project: een lean and meaningful organisatie Jaarverslagen zijn er om terug te kijken op het afgelopen jaar. Dat is prima, want zo kunnen we verantwoording afleggen

Nadere informatie

Onderzoeksmissie Eindhoven Rwanda mei 2016

Onderzoeksmissie Eindhoven Rwanda mei 2016 Onderzoeksmissie Eindhoven Rwanda mei 2016 Feiten en cijfers Oppervlakte: 26.000 km2 (NL: 36.000 km2) Inwoners: 12,5 miljoen inwoners (Kigali: 1 mio.) Gem. leeftijd: 18,8 jr (NL: 42,3); bev. groei: 2,56%

Nadere informatie

Jaarverslag The Hunger Project Nederland 2014 ORGANISATIE EN FINANCIËN

Jaarverslag The Hunger Project Nederland 2014 ORGANISATIE EN FINANCIËN Inleiding Dit jaarverslag geldt als aanvulling op het publieksjaarverslag van The Hunger Project Nederland, dat digitaal beschikbaar is via www.thehungerproject.nl. Het is ook mogelijk om een gedrukt exemplaar

Nadere informatie

Jaarverslag The Hunger Project Nederland 2013 Deel I DE ORGANISATIE

Jaarverslag The Hunger Project Nederland 2013 Deel I DE ORGANISATIE Jaarverslag The Hunger Project Nederland 2013 Deel I DE ORGANISATIE 0 Inleiding Dit jaarverslag geldt als aanvulling op het publieksjaarverslag van The Hunger Project Nederland, dat digitaal beschikbaar

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security 2014-2017 Projectperiode : 1 maart 2014-28 februari 2017 Financiering Heifer Nederland

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 31 maart 2016 Betreft Vervolg Wetgevingsoverleg

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 300 XVII Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2016 Nr. 62 BRIEF VAN

Nadere informatie

Van de voorzitter Een fundamentele bijdrage leveren

Van de voorzitter Een fundamentele bijdrage leveren !""#$%#&'"()*+,+ Van de voorzitter Een fundamentele bijdrage leveren Rondkomen van minder dan 1 euro per dag, en dat niet één dag, maar elke dag. Voor 925 miljoen mensen was dat in 2010 de dagelijkse werkelijkheid.

Nadere informatie

BESTUURSVERSLAG THE HUNGER PROJECT NEDERLAND 2018 ORGANISATIE & FINANCIËN

BESTUURSVERSLAG THE HUNGER PROJECT NEDERLAND 2018 ORGANISATIE & FINANCIËN BESTUURSVERSLAG THE HUNGER PROJECT NEDERLAND 2018 ORGANISATIE & FINANCIËN ALGEMENE INFORMATIE STICHTING THE HUNGER PROJECT Arthur van Schendelstraat 500 3511 MH Utrecht Telefoon: 030 233 53 40 E-mail:

Nadere informatie

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Contact details: Stichting Connect International Jan van Houtkade 50 2311 PE Leiden T: 071-5141111 W: www.connectinternational.nl

Nadere informatie

BELEIDSPLAN WAKIBI 2019

BELEIDSPLAN WAKIBI 2019 BELEIDSPLAN WAKIBI 2019 Wakibi Samen 1 wereld zonder armoede Microfinanciering voor ondernemers in ontwikkelingslanden Inhoudsopgave 1. Introductie. 1 2. Visie & Missie. 1 3. Doelstellingen 2 4. Organisatie..

Nadere informatie

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1.

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1. Opdracht Expert Overheidsbeleid Het crisisteam is samengesteld. Jij bent als expert overheidsbeleid ingevlogen om vast te stellen wat de overheid doet om ruimtelijk ongelijkheid te verminderen. De deskundigheid

Nadere informatie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Noodhulp in de Hoorn van Afrika Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Wat is er aan de hand? Hoe komt dat? Wat kunnen we er aan doen? Een paar praktijkvoorbeelden Opbouw presentatie

Nadere informatie

Jaarplan 2015 Kameroen/Nederland

Jaarplan 2015 Kameroen/Nederland Jaarplan 2015 Kameroen/Nederland LiveBuild Jaarplan 2015 Kameroen / Nederland Inleiding Komend jaar vieren we het lustrum van zowel de 24uurLiveBuild als de Afsluitrace. Onze jonge organisatie bestaat

Nadere informatie

Bestuursverslag The Hunger Project Nederland 2016 ORGANISATIE & FINANCIËN

Bestuursverslag The Hunger Project Nederland 2016 ORGANISATIE & FINANCIËN Bestuursverslag The Hunger Project Nederland 2016 ORGANISATIE & FINANCIËN Voorwoord Het jaar 2016 was succesvol voor The Hunger Project Nederland met de hoogste inkomsten ooit. Bovendien bereikten we in

Nadere informatie

Because Education Matters

Because Education Matters Because Education Matters Jaarverslag Stichting Maanda 2014 Inhoudsopgave Jaarverslag 1. INLEIDING JAARVERSLAG STICHTING MAANDA...3 2. EEN KORTE TERUGBLIK...3 3. DOELEN EN RESULTATEN 2014...4 DOEL 1: ZEDUPADS...4

Nadere informatie

Jaarplan 2014 Kameroen/Nederland

Jaarplan 2014 Kameroen/Nederland Jaarplan 2014 Kameroen/Nederland LiveBuild Jaarplan 2014 Kameroen / Nederland Inleiding LiveBuild is een organisatie met veel ambitie, enthousiasme en passie. Wij geloven in de positieve kracht van eenieder

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2012

Financieel jaarverslag 2012 Financieel jaarverslag 2012 Financiële ondersteuning aan humanitaire nonprofit organisaties in Zuid-Afrika. Inhoudsopgave Registratie... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Introductie... Fout! Bladwijzer

Nadere informatie

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan!

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! 1 Inhoudsopgave: Voorwoord pagina 3 Inleiding pagina 4 Hoofdstuk 1 Hoe een middel een doel werd pagina 5 Hoofdstuk 2 Waar het eigenlijk om gaat pagina

Nadere informatie

Stichting Kalinga Abstederdijk 28N 3582 BM Utrecht BELEIDSPLAN

Stichting Kalinga Abstederdijk 28N 3582 BM Utrecht BELEIDSPLAN Stichting Kalinga Abstederdijk 28N 3582 BM Utrecht 06 16356365 info@kalinga.nl BELEIDSPLAN 2019-2021 Inhoud Inleiding... 3 1. Missie/visie... 4 1.2 Doelstelling... 4 1.3 Strategie... 4 2. Huidige situatie...

Nadere informatie

M200616. De winstpotentie van personeelsbeleid in het MKB

M200616. De winstpotentie van personeelsbeleid in het MKB M200616 De winstpotentie van personeelsbeleid in het MKB dr. J.M.P. de Kok drs. J.M.J. Telussa Zoetermeer, december 2006 Prestatieverhogend HRM-systeem MKB-bedrijven met een zogeheten 'prestatieverhogend

Nadere informatie

Voorstel: CSP GH-0420

Voorstel: CSP GH-0420 1 VOORSTEL CSP IN GHANA LAND: Ghana DOEL: Kwetsbare moeders en baby s helpen overleven door ondersteuning en opleiding op de gebieden gezondheid, hygiëne en voeding. PROJECTNUMMER: GH0420 Introductie Moeders

Nadere informatie

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015 1. Inleiding Stichting SODUON werd op 03 augustus 2010 opgericht vanuit de wens van een aantal Burundese-Nederlanders om wat te kunnen betekenen voor kansarme families en hun kinderen en de wens om dat

Nadere informatie

STICHTING CHILD OF UGANDA JAARVERSLAG 2016

STICHTING CHILD OF UGANDA JAARVERSLAG 2016 STICHTING CHILD OF UGANDA JAARVERSLAG 2016 1 Inhoud 1. Onze projecten in 2016.... 3-4 2. Doel en werkwijze. 5 3. Organisatie..... 6 4. ANBI Communicatie. 7 6. Financieel jaarverslag 9-20 Onze projectbegeleiders

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II 2013-2015 In het verre Noorden van Kameroen heerst er grote armoede op het platteland. Dit wordt onder

Nadere informatie

vooruitgang met financieringsinstrumenten vanuit ESI-fondsen Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij Financieringsinstrumenten

vooruitgang met financieringsinstrumenten vanuit ESI-fondsen Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij Financieringsinstrumenten vooruitgang met financieringsinstrumenten vanuit ESI-fondsen Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij medegefinancierd door Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij zijn een duurzame en efficiënte

Nadere informatie

JAARPLAN STICHTING LMSTANDARD SUPPORTS

JAARPLAN STICHTING LMSTANDARD SUPPORTS JAARPLAN STICHTING LMSTANDARD SUPPORTS 2016 Leonie Jansen 2016 Inhoudsopgave 1. Gegevens stichting... 3 2. Raad van Toezicht, Bestuur en Vrijwilligers... 3 3. Visie en missie Stichting LMStandard Supports...

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.minbuza.nl Contactpersoon Jacob Waslander T +31 70 348 5826

Nadere informatie

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal januari - Juni 2016 Het project Amper 24% van de gezinnen heeft een toilet in 18 wijken van de dorpen Raikawar en Shankarpur,

Nadere informatie

Giften aftrekbaar voor de belasting, omdat Kwahu-Ghana erkend is als Algemeen Nut Beogende Instelling ( ANBI) JAARVERSLAG 2011

Giften aftrekbaar voor de belasting, omdat Kwahu-Ghana erkend is als Algemeen Nut Beogende Instelling ( ANBI) JAARVERSLAG 2011 STICHTING KWAHU GHANA Secretariaat: Linde 18 5509 NG VELDHOVEN E-mail: schier@ xs4all.nl Website: www.kwahu-ghana.nl Banknr. 1338.48.973 Giften aftrekbaar voor de belasting, omdat Kwahu-Ghana erkend is

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 18 juni 2019

Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 18 juni 2019 Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 18 juni 2019 Situatie en centrale vraagstelling In opdracht van: Conclusies Resultaten Annemarijn Koedam Research Consultant

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Exploitatie zwembad die Heygrave

Collegevoorstel. Zaaknummer: Exploitatie zwembad die Heygrave Collegevoorstel Inleiding 25 maart 2014 is het voorstel onderzoek sportbedrijf (00383372) in het college behandeld. In het onderzoek is ingegaan op de kosten en opbrengsten van het sportbedrijf voor de

Nadere informatie

1. De methodiek Management Drives

1. De methodiek Management Drives 1. De methodiek Management Drives Management Drives is een unieke methodiek die u concrete handvatten biedt in het benaderen van de ontwikkeling van individu, team en organisatie. De methodiek kent een

Nadere informatie

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk 2018-2020 Rijswijk, juni 2018 Rochelle Heerema, kwartiermaker Situatie Ondanks allerlei inspanningen van overheid en maatschappelijke organisaties groeit

Nadere informatie

Achmea Foundation: duurzame impact op de sociaal-economische situatie van de meest kwetsbare mensen

Achmea Foundation: duurzame impact op de sociaal-economische situatie van de meest kwetsbare mensen Foundation: duurzame impact op de sociaal-economische situatie van de meest kwetsbare mensen Strategieplan 2016 2020 De Foundation is een onafhankelijke stichting, die in 2006 is opgericht door om vanuit

Nadere informatie

VERANTWOORDING 2017 RAAD VAN TOEZICHT STICHTING DE OMSLAG

VERANTWOORDING 2017 RAAD VAN TOEZICHT STICHTING DE OMSLAG VERANTWOORDING 2017 RAAD VAN TOEZICHT STICHTING DE OMSLAG verantwoording In dit document legt de Raad van Toezicht (RvT) verantwoording af over: De wijze waarop zij toezicht heeft gehouden op het bestuur.

Nadere informatie

SAMEN WERKEN BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE AAN HET HEIFER.NL

SAMEN WERKEN BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE AAN HET HEIFER.NL SAMEN WERKEN AAN HET BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE HEIFER.NL LAAT BOEREN ZELF HUN ARMOEDE OVERWINNEN Sinds de oprichting in 1999 hebben wij met behulp van onze donateurs al meer dan 40.000 gezinnen

Nadere informatie

5-year plan 2016 t/m 2020 voor de bouw van de Jamiloschool en wijzigingen binnen de stichting

5-year plan 2016 t/m 2020 voor de bouw van de Jamiloschool en wijzigingen binnen de stichting 5-year plan 2016 t/m 2020 voor de bouw van de Jamiloschool en wijzigingen binnen de stichting Inleiding In 2008 is in de plaats Kisumu, Kenia de start gemaakt met het realiseren van een Nursery- en Primaryschool

Nadere informatie

Nederland. EUROBAROMETER 74 De publieke opinie in de Europese Unie. Najaar 2010. Nationaal Rapport

Nederland. EUROBAROMETER 74 De publieke opinie in de Europese Unie. Najaar 2010. Nationaal Rapport Standard Eurobarometer EUROBAROMETER 74 De publieke opinie in de Europese Unie Najaar 2010 Nationaal Rapport Nederland Representation of the European Commission to Netherlands Inhoud Inleiding Context

Nadere informatie

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders Beleidsplan 2015-2020 Unie van Betrokken Ouders Plaats: Apeldoorn Datum: 18-11-2014 Inhoudsopgave INLEIDING 1 UVBO- SCHEMA 2 ORGANISATIEBESCHRIJVING 3 MISSIE 3 VISIE 3 SPEERPUNTEN 4 KRITISCHE SUCCESFACTOREN

Nadere informatie

2. Werkzaamheden...5 2.1 Organisatieontwikkeling...5 2.2 Voorlichting en fondsenwerving...7 2.3 Activiteiten...8

2. Werkzaamheden...5 2.1 Organisatieontwikkeling...5 2.2 Voorlichting en fondsenwerving...7 2.3 Activiteiten...8 JAARVERSLAG 2005 Inhoudsopgave 1. Bestuursverslag...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Doelstelling...3 1.3 Bestuur...4 1.4 Comité van aanbeveling...4 1.5 Banden met Tastite...4 1.6 CBF-keurmerk...4 2. Werkzaamheden...5

Nadere informatie

BELEIDSPLAN WAKIBI 2017

BELEIDSPLAN WAKIBI 2017 BELEIDSPLAN WAKIBI 2017 Wakibi Samen 1 wereld zonder armoede Microfinanciering voor ondernemers in ontwikkelingslanden Inhoudsopgave 1. Introductie. 1 2. Visie & Missie. 1 3. Doelstellingen 2 4. Organisatie..

Nadere informatie

Stichting So Logical Foundation

Stichting So Logical Foundation Stichting So Logical Foundation BELEIDSPLAN 2015-2016 Stichting So Logical Foundation Postbus 5823 1410 GA Naarden Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 4 3. Werkwijze 6 4. Organisatie 7 5. Financiën

Nadere informatie

SAMENVATTEND RAPPORT VAN HET INSPECTIEONDERZOEK. De Akkers

SAMENVATTEND RAPPORT VAN HET INSPECTIEONDERZOEK. De Akkers SAMENVATTEND RAPPORT VAN HET INSPECTIEONDERZOEK De Akkers Plaats : Spijkenisse BRIN nummer : 18BJ C1 Onderzoeksnummer : 286283 Datum onderzoek : 1 oktober 2015 Datum vaststelling : 8 februari 2016 Pagina

Nadere informatie

Bestuursverslag The Hunger Project Nederland 2017

Bestuursverslag The Hunger Project Nederland 2017 Bestuursverslag The Hunger Project Nederland 2017 ORGANISATIE & FINANCIËN Algemene informatie Stichting The Hunger Project Arthur van Schendelstraat 500 3511 MH Utrecht Telefoon: 030 233 53 40 E-mail:

Nadere informatie

Voor u ligt het beleidsplan voor de stichting ter bevordering van Sudburyonderwijs in Nederland.

Voor u ligt het beleidsplan voor de stichting ter bevordering van Sudburyonderwijs in Nederland. Inleiding Voor u ligt het beleidsplan 2018-2021 voor de stichting ter bevordering van Sudburyonderwijs in Nederland. Per april 2018 heeft de stichting nieuwe statuten en per juni 2018 is er een nieuw bestuur

Nadere informatie

STEM monitor 2015 SITUERING DOELSTELLINGEN

STEM monitor 2015 SITUERING DOELSTELLINGEN STEM monitor 2015 SITUERING In het STEM-actieplan 2012-2020 van de Vlaamse regering werd voorzien in een algemene monitoring van het actieplan op basis van een aantal indicatoren. De STEM monitor geeft

Nadere informatie

DUURZAAM DIGITAAL ONDERWIJS IN AFRIKA KENNIS, RESPECT EN COMPASSIE SAMENLEVEN IN EEN GLOBALISERENDE WERELD

DUURZAAM DIGITAAL ONDERWIJS IN AFRIKA KENNIS, RESPECT EN COMPASSIE SAMENLEVEN IN EEN GLOBALISERENDE WERELD DUURZAAM DIGITAAL ONDERWIJS IN AFRIKA KENNIS, RESPECT EN COMPASSIE SAMENLEVEN IN EEN GLOBALISERENDE WERELD KNOWLEDGE FOR CHILDREN 3 stichtingen: Nederland, Oeganda, Kameroen (en binnenkort Kenia) 10 jarig

Nadere informatie

Stichting ASAP. Projectvoorstel. Sponsoring studenten particuliere middelbare agrarische school, Burkina Faso

Stichting ASAP. Projectvoorstel. Sponsoring studenten particuliere middelbare agrarische school, Burkina Faso Stichting ASAP Projectvoorstel Sponsoring studenten particuliere middelbare agrarische school, Burkina Faso Februari 2012 Inhoud 1. Aanvrager... 2 2. Wie is stichting ASAP... 2 3. Doelstelling en werkwijze

Nadere informatie

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale Dialogen - 2 Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale dialogen: Apoera 23-24 November 2012 Inhoud Inleiding... 3 1. Thema: Introductie klimaatverandering... 4 2. Thema: REDD+... 5 3. Thema: Overzicht

Nadere informatie

Serving. the. One. who. serves

Serving. the. One. who. serves Serving the One who serves UITDAGING Afrika telt naar schatting 50 miljoen boerengezinnen die lijden aan ondervoeding. Deze kleinschalige boeren zouden de oplossing kunnen zijn voor het wereldvoedselprobleem.

Nadere informatie

Beleidsplan 2014-2017. Stichting Kleinschalige Afrikaanse Projecten

Beleidsplan 2014-2017. Stichting Kleinschalige Afrikaanse Projecten Beleidsplan 2014-2017 Stichting Kleinschalige Afrikaanse Projecten Februari 2014 Inhoudsopgave 1 Onze stichting 3 1.1 Visie, missie, strategie, kernwaarden 3 1.1.1 Missie 1.1.2 Strategie 1.1.3 Kernwaarden

Nadere informatie

Leiderschap in je community GETALENTEERDE MAAR KANSARME JONGEREN LEREN EEN SOCIAAL PROJECT OPZETTEN

Leiderschap in je community GETALENTEERDE MAAR KANSARME JONGEREN LEREN EEN SOCIAAL PROJECT OPZETTEN Leiderschap in je community GETALENTEERDE MAAR KANSARME JONGEREN LEREN EEN SOCIAAL PROJECT OPZETTEN 2012 2014 Wie? Che Amigo is een dynamische stichting die zich sinds 2007 inzet voor beter onderwijs en

Nadere informatie

Project Opleidingen V Verkorte eindrapportage

Project Opleidingen V Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Project Opleidingen

Nadere informatie

Beleidsplan Liberi Foundation

Beleidsplan Liberi Foundation Beleidsplan 2016 2021 Liberi Foundation Inhoudsopgave 1. Over Liberi Foundation 2. Beleid 3. Ideologische grondslag 4. Communicatie 5. Inkomsten / uitgaven en vermogensbeheer 6. Bestuur Met dit beleidsplan

Nadere informatie

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1.

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1. Antwoordmodel: Expert Overheidsbeleid Het crisisteam is samengesteld. Jij bent als expert overheidsbeleid ingevlogen om vast te stellen wat de overheid doet om ruimtelijk ongelijkheid te verminderen. De

Nadere informatie

Stichting Weet Wat Je Besteedt. Toelichting op jaarrekening 2014 en transitiebegroting 2015 t/m Q2. Pagina 1

Stichting Weet Wat Je Besteedt. Toelichting op jaarrekening 2014 en transitiebegroting 2015 t/m Q2. Pagina 1 Stichting Weet Wat Je Besteedt Toelichting op jaarrekening 2014 en transitiebegroting 2015 t/m Q2 Pagina 1 Begroting 2014 Voor 2014 was een begroting gemaakt op basis van reeds gecontracteerde of reeds

Nadere informatie

www.bedrijfsplanschrijven.nl Over de auteur Als zakelijk adviseur bij diverse banken heb ik de afgelopen 20 jaar honderden plannen van allerlei bedrijven gezien en beoordeeld. Van start-ups tot gevestigde

Nadere informatie

Wij hebben hulp gevonden voor de mensen in Nkhata Bay!

Wij hebben hulp gevonden voor de mensen in Nkhata Bay! Zoals we in de vorige nieuwsbrief al schreven, zijn we van start gegaan met een aantal nieuwe projecten om hulp te bieden aan de dove en slechthorende mensen in de regio van Nkhata Bay. Van de enorme lijst

Nadere informatie

Regionale Cliëntenraad Participatiewet SDOA

Regionale Cliëntenraad Participatiewet SDOA Regionale Cliëntenraad Participatiewet SDOA Inleiding Onze cliëntenraad is ingesteld middels de Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) 2016. De verordening

Nadere informatie

Beleidsplan Liberi Foundation

Beleidsplan Liberi Foundation Beleidsplan 2016 2021 Liberi Foundation Inhoudsopgave 1. Over Liberi Foundation 2. Beleid 3. Ideologische grondslag 4. Communicatie 5. Inkomsten / uitgaven en vermogensbeheer 6. Bestuur Met dit beleidsplan

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II 2013-2015 Onder andere vanwege de droogte en grote bevolkingsdruk heerst er grote armoede op het platteland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië Farmer Households Empowered through Women project Projectperiode : 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2017 Project is halverwege Send a Cow Ethiopia

Nadere informatie

Lokale fondsenwerving 29 november 2014. Robert Wiggers Eva van Amstel

Lokale fondsenwerving 29 november 2014. Robert Wiggers Eva van Amstel Lokale fondsenwerving 29 november 2014 Robert Wiggers Eva van Amstel Programma Action for Children & Change the Game Ervaringen? Lokale fondsenwerving Actie bedenken Bespreken Partindag 29 november 2014

Nadere informatie

Bouw school Fanta (Benin) (eindrapport December 2015)

Bouw school Fanta (Benin) (eindrapport December 2015) Goed onderwijs voor FANTA Bouw school Fanta (Benin) (eindrapport December 2015) Donateur privé, & Gemeente Grand Popo een brug tussen Afrika en Europa Stichting Le Pont INHOUD pagina Geschiedenis en projectvoortgang..

Nadere informatie

De organisatie die het project aanvraagt en uitvoert: Agape of Hope Female Youth Development Association.

De organisatie die het project aanvraagt en uitvoert: Agape of Hope Female Youth Development Association. Kwataniza Solidariteitsvereniging Oeganda p/a Leusdenhof 275 1108 DM Amsterdam Banknr. 55 35 56 983 in Amsterdam E-mail: kwataniza@planet.nl Website: www.kwataniza.nl Projectaanvraag 189 Agape tienerproject.

Nadere informatie

Projectoproep UCB Societal Responsibility Fund. Voorwaarden om in aanmerking te komen en selectiecriteria [2016]

Projectoproep UCB Societal Responsibility Fund. Voorwaarden om in aanmerking te komen en selectiecriteria [2016] Projectoproep UCB Societal Responsibility Fund Voorwaarden om in aanmerking te komen en selectiecriteria [2016] Inhoud Inhoud... 2 1. Context... 3 2. Doelstelling... 3 3. Methodologie... 4 4. Ontvankelijkheidsvoorwaarden...

Nadere informatie

JAARPLAN STICHTING LMSTANDARD SUPPORTS

JAARPLAN STICHTING LMSTANDARD SUPPORTS JAARPLAN STICHTING LMSTANDARD SUPPORTS 2017 Leonie Jansen 2017 Inhoudsopgave 1. Gegevens stichting... 3 2. Raad van Toezicht, Bestuur en Vrijwilligers... 3 3. Visie en missie Stichting LMStandard Supports...

Nadere informatie

BESTUURSVERSLAG OVER 2016

BESTUURSVERSLAG OVER 2016 BESTUURSVERSLAG OVER 2016 Graag blikken wij terug op een bijzonder 2016 voor Villa Pinedo, waarin het waarborgen van de continuïteit en groei centraal stonden. Kantoor en personeel Om de benodigde- en

Nadere informatie

Verkoopvaardigheden test.

Verkoopvaardigheden test. Verkoopvaardigheden test. Waarom zijn sommige verkopers meer succesvol dan andere? Waarom verkopen en verdienen sommige verkopers twee, drie, vijf of soms zelfs tien keer meer dan anderen? Het gaat uiteindelijk

Nadere informatie

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Bestemd voor: Wim Klein Nagelvoort, ZWO Ontmoetingskerk te Rijssen Aansluitend bij het thema: voedselzekerheid, landbouw, duurzaamheid en klimaat.

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

vooruitgang met financieringsinstrumenten vanuit ESI-fondsen Het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling Financieringsinstrumenten

vooruitgang met financieringsinstrumenten vanuit ESI-fondsen Het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling Financieringsinstrumenten vooruitgang met financieringsinstrumenten vanuit ESI-fondsen Het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling medegefinancierd door Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling zijn een duurzame

Nadere informatie

Gerelateerde SDGs. Geen honger. Goede gezondheid. Gendergelijkheid

Gerelateerde SDGs. Geen honger. Goede gezondheid. Gendergelijkheid Ethiopië Ethiopië Belangrijkste thema's Voedsel- en voedingszekerheid Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten Vrouwenrechten en Gendergelijkheid Veiligheid en Rechtsorde Gerelateerde SDGs Geen

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Stichting Oloonkolin Kenya IBAN NL04 ABNA

Jaarverslag 2016 Stichting Oloonkolin Kenya IBAN NL04 ABNA Stichting Oloonkolin Kenya Jaarverslag 2016 Amersfoort, 23 februari 2017 Geacht bestuur, Hierbij presenteer ik u het jaarverslag 2016 van Stichting Oloonkolin Kenya, samengesteld aan de hand van de op

Nadere informatie

Beleidsnotitie Aanbod voor peuters Gemeente Buren

Beleidsnotitie Aanbod voor peuters Gemeente Buren Beleidsnotitie Aanbod voor peuters 2017-2020 Gemeente Buren Inhoudsopgave 1. Huidige situatie 4 Waar gaat het over? 4 Wat doen we al? 4 2. Vergroten bereik peuters 6 Wat gaan we doen? 6 Doel 6 Behoefte

Nadere informatie

1. GEEN ARMOEDE 2. GEEN HONGER. Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal. Honger beëindigen, betere voeding en duurzame landbouw promoten

1. GEEN ARMOEDE 2. GEEN HONGER. Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal. Honger beëindigen, betere voeding en duurzame landbouw promoten 1. GEEN ARMOEDE Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal Ondanks de halvering van de extreme armoede in de wereld tijdens de afgelopen decennia, leeft nog steeds 1,3 miljard mensen in extreme armoede.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Veel leesplezier gewenst!

Nieuwsbrief. Veel leesplezier gewenst! Nieuwsbrief JAARGANG 7 Oktober 2011 Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696

Nadere informatie

Facts & Figures uitwerking Pensioenakkoord

Facts & Figures uitwerking Pensioenakkoord Facts & Figures uitwerking Pensioenakkoord Waarom langer doorwerken? De levensverwachting stijgt Elke generatie leeft langer dan de vorige. Dat is al langer bekend, maar de stijging van de levensverwachting

Nadere informatie

Samenvatting Twente Index 2016

Samenvatting Twente Index 2016 Samenvatting Twente Index 2016 Kijk voor regionale en lokale data op www.twenteindex.nl INLEIDING De Twente Index wordt door Kennispunt Twente samengesteld in opdracht van de Twente Board. De Board wil

Nadere informatie

Project Portfolio Management. Doing enough of the right things

Project Portfolio Management. Doing enough of the right things Project Portfolio Management Doing enough of the right things BPUG, Hilversum, 24 juni, 2015 Inhoud 1 2 3 4 Introductie Het belang van portfolio management Project portfolio management volgens MoP 3a 3b

Nadere informatie

Stichting Alodo. Amsterdam. Jaarverslag 2014

Stichting Alodo. Amsterdam. Jaarverslag 2014 Stichting Alodo Amsterdam Jaarverslag 2014 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Bestuursverslag... 2 2.1 Gegevens organisatie... 2 2.2 Doelstelling... 2 2.3 Bestuurders... 2 3 Verslag van de activiteiten

Nadere informatie

HET PROJECT WAAR ALLES IN SAMEN KOMT WATER SHOPS IN INDIA CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID.

HET PROJECT WAAR ALLES IN SAMEN KOMT WATER SHOPS IN INDIA CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID. HET PROJECT WAAR ALLES IN SAMEN KOMT WATER SHOPS IN INDIA CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID. SCHOON WATER: BRON VAN VOORSPOED... WATER > GEZONDHEID > EDUCATIE > ECONOMISCHE ONTWIKKELING > WELVAART Zonder

Nadere informatie

Gezondheidsproject Miski Wawa VII Verkorte eindrapportage

Gezondheidsproject Miski Wawa VII Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Gezondheidsproject

Nadere informatie