Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen"

Transcriptie

1 Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II In het verre Noorden van Kameroen heerst er grote armoede op het platteland. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de droogte en een grote bevolkingsdruk. Het project in Mayo Tsanaga heeft als doel de voedselzekerheid en inkomsten van arme families te verbeteren, de verspreiding van HIV/AIDS tegen te gaan, man-vrouw verhoudingen te verbeteren en de capaciteit van boerengroepen te vergroten. In de voorganger van dit project zijn ruim 760 families gesteund met varkens, schapen, geiten, ezels, landbouwbenodigdheden, trainingen en andere zaken. Dat project is nu afgerond en geëvalueerd. Vanwege het succes wordt het project vervolgd met 640 nieuwe families. Zij ontvangen, van boerengezinnen uit bestaande Heifer projecten, ieder 3 schapen of geiten. Daarnaast ontvangen 321 van de 640 families ezels die het transport en de teelt van gewassen vergemakkelijken. Er zijn nog 213 families uit de voorloper van dit project die nog niet alle dieren en trainingen hebben ontvangen (o.a. vanwege de droogte); zij zullen aan dit project worden toegevoegd zodat ook deze families het hele traject doorlopen. Aangezien Heifer Kameroen in 2015 zal sluiten 1 is er voor gekozen om alle dieren vanaf het begin te plaatsen (alle dieren zijn Passing on the Gift). Zo kan er vanaf de start van het project volledige begeleiding worden gegeven wat betreft het vee en wordt er in de laatste fase gefocust op de monitoring en het verzelfstandigen van het project. Naast Heifer Nederland wordt dit project door meerdere donoren ondersteund, waaronder Send a Cow (Engeland), Brot für die Welt (Duitsland) en Heifer International (USA). Heifer Nederland geeft financiële ondersteuning vanaf Heifer Kameroen zal opgenomen worden in het regionale Sahel programma West-Afrika van Heifer International (USA). Het kantoor in Maroua (Far North regio) zal het centrum zijn voor cluster Niger, Tsjaad en Kameroen. In verband met de aanhoudende onveiligheid in dit gebied, staan deze plannen vooralsnog geparkeerd.

2 Belangrijkste geplande activiteiten van deze periode Activiteit voltooid Distributie medicijnen, vaccinaties en veevoer Diverse trainingen (o.a. bodemvruchtbaarheid, tuinbouw, dierengeneeskunde, M&E, boekhouden etc.) Distributie van gewaszaden en boomstekjes uitgesteld Voorlichting HIV/AIDS Uitwisselingsbezoeken onder boeren uitgesteld Trainingen gezonde voeding & hygiëne, marketing en energiezuinige ovens uitgesteld Opstarten milieuclubs op scholen Toegang tot water Activiteiten: Veehouderij: Alle gezinnen hebben vanaf het begin van het project hun dieren ontvangen: geiten, schapen of ezels. Om ervoor te zorgen dat het vee gezond blijft ondersteunt Heifer deze 671 gezinnen met medicijnen, vaccinaties en voer. Er zijn trainingen dierengeneeskunde gegeven waaraan 512 boeren hebben deelgenomen. Zij bezitten nu de kennis om optimaal te profiteren van hun veestapel. Landbouw: Om de landbouwproductie te verbeteren hebben de boeren deze periode veel verschillende trainingen gekregen. Ze zijn getraind in tuinbouwtechnieken (508 boeren) en bodemvruchtbaarheid (479 boeren). In deze trainingen wordt uitgelegd hoe landbouw en veeteelt elkaar kunnen versterken, zoals het gebruik van dierlijke mest op akkers en de toevoeging van oogstafval aan veevoer. Het uitdelen van zaden voor sojabonen en gierst is zes maanden uitgesteld. Dit is de beste periode om te planten omdat dan het regenseizoen begint. Trainingen: Naast de trainingen over landbouw en veeteelt, hebben 20 boerengroepen een training over man-vrouwverhoudingen gevolgd. 91 boeren hebben een cursus gevolgd hoe zij op een participatieve manier het project kunnen monitoren en evalueren. Zo kunnen ze zelf met input van hun mede projectdeelnemers de voortgang van het project volgen als de projectperiode voorbij is en bijsturen waar nodig. 27 vertegenwoordigers van de boerengroepen hebben een opfriscursus gevolgd in boekhouding en het schrijven van verslagen.

3 Er zijn dorpsvoorlichtingen gehouden over HIV/Aids in 10 verschillende dorpen waar mensen aan deelnamen (784 mannen en 470 vrouwen). Tijdens deze bijeenkomsten wordt de mogelijkheid geboden om een HIV/Aids test te doen en indien nodig wordt men doorverwezen naar het dichtstbijzijnde medisch centrum voor behandeling. Trainingen in gezonde voeding en hygiëne en marketing zijn vooruitgeschoven naar de komende periode, omdat de boeren het te druk hebben op het land. Dit geldt ook voor de uitwisselingsbezoeken. De trainingen voor energiezuinige ovens zijn uitgesteld omdat het lesmateriaal niet op tijd af was. Inmiddels is het lesmateriaal klaar om gepresenteerd te worden. Milieubeheer: Net als bij de gewaszaden (sojabonen en gierst) wordt het uitdelen van boomstekjes aan boeren uitgesteld tot de volgende periode, wanneer het klimaat beter is om te zaaien. Er zijn 39 milieuclubs opgestart op verschillende scholen. Zij gaan 100 bomen planten in de nabijheid van de school. Zo leren kinderen op jonge leeftijd dat bomen van belang zijn in de strijd tegen klimaatsverandering. Water: Het noorden van Kameroen heeft te kampen met extreme droogte. Een van de projectonderdelen die dit probleem helpt op te vangen is de plaatsing van waterpompen. Deze periode is er één waterpomp geplaats, hier profiteren 39 families van. Er zijn 12 bio-zand-filters geïnstalleerd bij 12 verschillende boerengroepen. Dit is een cementen tank met zand waar water doorheen wordt gefilterd. Als het water door het zand is gedrupt wordt het via een buisje omhoog gezogen en komt er helder water uit de tap. (zie afbeelding) Tussentijdse evaluatie: In juni 2014 heeft een onafhankelijke consultant het project geëvalueerd. De bevindingen zijn hieronder te lezen. Impact op de families De tussentijdse evaluatie wordt ingezet om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de projectdoelen: 1. Verbetering van de voedselzekerheid en voeding van projectdeelnemers door 100% toename van de jaarlijkse graanproductie en toename van de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten; De boeren hebben diverse verbeterde zaden ontvangen van verschillende gewassen: mais, aardnoten, gierst, ogenbonen, sojabonen, katoen, rijst en uien. Hiermee hebben zij hun oogst kunnen vergroten. De tussentijdse evaluatie wijst uit dat de gierstproductie onder een aantal boeren is toegenomen van 383 kg tot 493 kg per jaar. Een mooie start, maar de grote winst moet nog behaald worden. Het doel is dat meerdere boeren dit resultaat zullen behalen in het tweede deel van het project.

4 30% (202) van alle families (676) heeft minder doktersrekeningen te betalen voor gezondheidsproblemen gerelateerd aan slechte voeding. In het algemeen spendeerden 83% van de families 24,- aan doktersbezoeken, dit was 80 bij de start van het project. De geiten en schapen die in het begin van het project zijn geschonken aan de boeren hebben zich inmiddels voortgeplant. De kuddes worden groter. Dit heeft ervoor gezorgd dat de consumptie van eiwit is vergroot. 63% van alle families hebben nu tweewekelijks beschikking over dierlijke eiwitten in vergelijking met 20% bij de nulmeting. 2. Toename van 90% van het gemiddelde inkomen door de gestegen productie en verkoop van dieren en landbouwproducten Bij 63% van alle families is het inkomen gestegen met 90% Het spaargedrag van de groepen is enorm gestegen. Voorheen werd er slechts 0.75 per maand gespaard per persoon, op het moment van evaluatie was dit 20,- Ook is er een verschuiving in het bestedingspatroon. Er wordt nu minder geld uitgegeven aan voedsel (omdat men zelf meer produceert) en aan dokterskosten. En er wordt meer besteed aan educatie van kinderen. 3. Verbeterde man-vrouwverhoudingen en houding t.o.v. HIV/aids door trainingen, consulten en vrijwillige tests. 20% van het aandeel vrouwen in het project bekleedt momenteel een noemenswaardige functie in groepen of op gemeenschapsniveau mensen (1.434 mannen, vrouwen) hebben voorlichting gehad over HIV/Aids en hebben zich vrijwillig laten testen. 30 personen zijn positief bevonden en gelijk doorverwezen naar de dichtstbijzijnde kliniek voor behandeling. Bij de start van het project hadden slechts 404 personen volledige kennis over HIV/Aids. 4. De projectdeelnemers hebben betere individuele en gezamenlijke capaciteiten om middelen te werven en te beheren om hun bedrijfjes te ontwikkelen. 57% van alle families heeft een inkomen genererend bedrijfje opgezet met geld verworven uit het project (verkoop van dieren, oogstopbrengst, etc.). Dit heeft naast meer inkomen ook het zelfvertrouwen een boost gegeven. 23 van de 28 groepen hebben 3.953,- ingezameld door het verkopen van diensten (bijv. verhuur van ploegezel) en verkoop oogst van gezamenlijke akkers.

5 Uitdagingen In het droge Noorden van Kameroen is water schaars. Dit zorgt voor een lage landbouwproductie en slechte toegang tot veilig drinkbaar water. Ziekte als cholera ligt hierbij op de loer. De introductie van de bio-zand-filter moet zorgen voor een verbeterde en veilige toegang tot water. De veiligheidssituatie door de terreurdaden van Boko Haram speelt nog altijd een rol. Een aantal trainingen zijn gegeven door voorbeeldboeren en lokale veldwerkers, die in de dorpen zelf wonen. Dit vanwege strenge regels om in bepaalde gebieden te reizen. Boeren zijn geneigd hun dieren te verkopen tegen lage prijzen, omdat ze het risico op diefstal willen verminderen. Activiteiten komende periode Het komende half jaar staan onder meer de volgende activiteiten gepland: Voortzetting van diverse trainingen Training energiezuinige ovens Uitdelen van gewaszaden en boomstekjes Uitwisselingsbezoeken onder boeren Boeren linken aan bestaande markten Eindevaluatie project

Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II 2013-2015 Onder andere vanwege de droogte en grote bevolkingsdruk heerst er grote armoede op het platteland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië Farmer Households Empowered through Women project Projectperiode : 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2017 Project is halverwege Send a Cow Ethiopia

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security 2014-2017 Projectperiode : 1 maart 2014-28 februari 2017 Financiering Heifer Nederland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli december 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Voortgangsrapportage juli december 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Voortgangsrapportage juli december 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security 2014-2017 Projectperiode : 1 maart 2014-28 februari 2017 Financiering Heifer Nederland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari - juni 2015 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage januari - juni 2015 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage januari - juni 2015 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013-2016 Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2014 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage januari-juni 2014 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage januari-juni 2014 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013-2016 Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli-december 2014 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage juli-december 2014 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage juli-december 2014 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013-2016 Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK

Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK Providing Analytical Services for Informed Farming In Kenya (PASIFIK) 2013-2017 Nederlandse boeren laten regelmatig hun bodem en ruwvoer analyseren. Dat

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari juni 2014 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 2016)

Voortgangsrapportage januari juni 2014 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 2016) Voortgangsrapportage januari juni 2014 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 2016) Sinds 2012 voert Heifer Nederland het landbouwproject uit in samenwerking met de Burkinese partner Asudec (Africa

Nadere informatie

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Bestemd voor: Wim Klein Nagelvoort, ZWO Ontmoetingskerk te Rijssen Aansluitend bij het thema: voedselzekerheid, landbouw, duurzaamheid en klimaat.

Nadere informatie

Duurzame landbouw voor gezonde voeding

Duurzame landbouw voor gezonde voeding Duurzame landbouw voor gezonde voeding Januari 2017 December 2019 Korte omschrijving project Met dit driejarig project wordt de positie van 3.000 families (18.000 mensen 1 ) verbeterd. Deze families wonen

Nadere informatie

Herkomst van Producten. Ethiopië. Thema 1. Verschillen tussen agrarische regio s. Landbouw in Sub-Sahara Afrika. 17/03/16

Herkomst van Producten. Ethiopië. Thema 1. Verschillen tussen agrarische regio s. Landbouw in Sub-Sahara Afrika. 17/03/16 17/03/16 Herkomst van Producten Uit welke landen zijn volgende producten afkomstig? Bananen Koffie Chocolade Katoen Soja Verschillen tussen agrarische regio s Ethiopië Rijst Olijven Thema 1 http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/j

Nadere informatie

Fédération des ONG du Sénégal (FONGS)

Fédération des ONG du Sénégal (FONGS) Fédération des ONG du Sénégal (FONGS) Samenwerkingsverband met Oxfam Novib Jaar 2013 Projectvoorstel fase 2 Datum 14 oktober 2013 Page 1 of 9 Inhoudsopgave Achtergrond en rechtvaardiging project Doelstellingen

Nadere informatie

LUSAPEL Lutte pour la Sécurité Alimentaire par le Petit Elevage Strijd voor voedselzekerheid middels kleinveeteelt. Noord-Kivu DR Congo

LUSAPEL Lutte pour la Sécurité Alimentaire par le Petit Elevage Strijd voor voedselzekerheid middels kleinveeteelt. Noord-Kivu DR Congo LUSAPEL Lutte pour la Sécurité Alimentaire par le Petit Elevage Strijd voor voedselzekerheid middels kleinveeteelt Noord-Kivu DR Congo Lusapel: lokale context DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO PROVINCIE NOORD-KIVU

Nadere informatie

INHOUDELIJK RAPPORT LANDBOUW PROJECT DIAKONESSEN RUBENGERA 2008 DE SCHOLING VAN BOEREN VOOR VERBETERINGEN IN DE LANDBOUW

INHOUDELIJK RAPPORT LANDBOUW PROJECT DIAKONESSEN RUBENGERA 2008 DE SCHOLING VAN BOEREN VOOR VERBETERINGEN IN DE LANDBOUW INHOUDELIJK RAPPORT LANDBOUW PROJECT DIAKONESSEN RUBENGERA 2008 DE SCHOLING VAN BOEREN VOOR VERBETERINGEN IN DE LANDBOUW Met het doel om de kennis te verhogen van de landbouwers/veehouders, hebben wij

Nadere informatie

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Zuid-Sudan Samenvatting sponsorproject SDN 1012 Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Mede gefinancierd door: Uit te voeren door ZOA-South Sudan en

Nadere informatie

Voortgangsrapportage april-september 2015 IGUNGA Ecovillage

Voortgangsrapportage april-september 2015 IGUNGA Ecovillage Voortgangsrapportage april-september 2015 IGUNGA Ecovillage 2015-2019 Het Igunga Ecovillage project is een samenwerking tussen Heifer, Aqua For All, ICIPE (een onderzoeksinstituut) en de lokale Tanzaniaanse

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso ( )

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso ( ) Voortgangsrapportage januari juni Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 ) Sinds 2012 voert Heifer Nederland in samenwerking met de Burkinese partner Asudec (Africa s Sustainable Development Council)

Nadere informatie

Geluk geef je door. Nalaten aan Heifer

Geluk geef je door. Nalaten aan Heifer Geluk geef je door Nalaten aan Heifer Geluk geef je door Mensen zoals u maken het mogelijk dat Edith Wogisha en Beatrice Vlodeya een beter leven kunnen opbouwen. Veel mensen steunen tijdens hun leven een

Nadere informatie

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt the well foundation Developing sustainable welfare, daar staat The Well foundation voor. Meer dan 10 jaar

Nadere informatie

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten Voeding > 3 e graad > lesmateriaal > kniptekst Sociaal vlees? Voor de leerkracht: Knip op voorhand de tekst in stukken op de lijnen. Houd de stukken tekst per titel samen. Veel veld voor vlees, weinig

Nadere informatie

SAMEN WERKEN BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE AAN HET HEIFER.NL

SAMEN WERKEN BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE AAN HET HEIFER.NL SAMEN WERKEN AAN HET BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE HEIFER.NL LAAT BOEREN ZELF HUN ARMOEDE OVERWINNEN Sinds de oprichting in 1999 hebben wij met behulp van onze donateurs al meer dan 40.000 gezinnen

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2013-30 JUNI 2014

JAARVERSLAG 2014 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2013-30 JUNI 2014 JAARVERSLAG 2014 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2013-30 JUNI 2014 Jaarverslag Heifer Nederland 2014 COLOFON Dit jaarverslag is een uitgave van Heifer. Het jaarverslag is als PDF document beschikbaar

Nadere informatie

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin Katakle Business Plan 2011 2018 Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin 0 1. Inleiding Achtergrond De Katakle investeerdersgroep werkt sinds 2008 met The Hunger Project aan het einde

Nadere informatie

Voorwoord. Gegevens van de stichting. ANBI-Jaarverslag 2014

Voorwoord. Gegevens van de stichting. ANBI-Jaarverslag 2014 Voorwoord In het kader van de nieuwe ANBI-regeling per 1 januari 2014 zijn stichtingen met een ANBI status, zoals Stichting Furaha, verplicht hun jaarverslag te publiceren via internet. Stichting Furaha

Nadere informatie

Boerinnen in melkveehouderij Malawi

Boerinnen in melkveehouderij Malawi Boerinnen in melkveehouderij Malawi Korte Omschrijving Project Dit zuivelproject heeft tot doel de levensomstandigheden van 1.000 vrouwen en hun gezinnen in het Thyolo district in Malawi te verbeteren.

Nadere informatie

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Nigeria 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Marèl Smit & Anne Jekel H3T3 1.Bevolking en welvaart in Nigeria Nigeria

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Stichting Heifer Nederland 1 juli 2012-30 juni 2013

Jaarverslag 2013. Stichting Heifer Nederland 1 juli 2012-30 juni 2013 Jaarverslag 2013 Stichting Heifer Nederland 1 juli 2012-30 juni 2013 Jaarverslag Heifer Nederland 2013 Colofon Dit jaarverslag is een uitgave van Heifer. Het jaarverslag is als PDF document beschikbaar

Nadere informatie

Plantaardig eiwit van Europese akkers

Plantaardig eiwit van Europese akkers Een EU-beleid dat Plantaardig eiwit van Europese akkers bevordert Hans van Kessel Dagelijks Bestuur NAV EU-beleid dat plantaardig eiwit vooruit helpt Eiwitgeschiedenis De huidige eiwitsituatie in EU Waarom

Nadere informatie

Wij willen graag opnieuw lesmateriaal schenken, omdat er nog veel scholen zijn met een beperkt aantal lesmaterialen.

Wij willen graag opnieuw lesmateriaal schenken, omdat er nog veel scholen zijn met een beperkt aantal lesmaterialen. Nummer 6 Schoonstersland 59 7951 HN Staphorst Telefoon 0522-46 3247 Info@hartvoorcambodja.nl www.hartvoorcambodja.nl Beste Mensen, Postbank: 3183491 Onze Stichting Hart voor Cambodja is een organisatie

Nadere informatie

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Conferentie Keuzes voor landbouw en veehouderij Huidige mondiale impact van veehouderij Biodiversiteit, aandeel 30% in mondiaal verlies

Nadere informatie

Overzicht hulpwerkzaamheden SHO

Overzicht hulpwerkzaamheden SHO Overzicht hulpwerkzaamheden SHO Stichting Vluchteling Stichting Vluchteling werkt samen met haar lokale partners om noodhulp te verlenen aan de vele vluchtelingen in Kenia, Ethiopië en Somalië. Voor de

Nadere informatie

20160210 Verslag avond over Voedsel en Voedsel zekerheid

20160210 Verslag avond over Voedsel en Voedsel zekerheid 20160210 Verslag avond over Voedsel en Voedsel zekerheid Marijke de Graaf, werkzaam bij ICCO houdt een lezing over Voedsel en Voedsel zekerheid OPrganisatie ZWO-groep wijkgemeente Eindhoven-Zuid. We beginnen

Nadere informatie

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten Arm en Rijk Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten 2.1 Rijk en arm in de Verenigde Staten De rijke Verenigde Staten Je kunt op verschillende manieren aantonen dat de VS een rijk land is. Het BNP

Nadere informatie

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010 N I E U W S B R I E F Sponsor a Granny Support the Community Ethiopië Midterm-rapportage 2010 Older people in St. Michael s home engaging in income generating activities. Inleiding Ethiopië is een van

Nadere informatie

Mestbeleid in Nederland

Mestbeleid in Nederland Mestbeleid in Nederland Harm Smit Senior beleidsmedewerker Ministerie van Economische Zaken, DG AGRO Inhoud 1. Mest van Nederland a. Productie b. Gebruik 2. Beleidsontwikkelingen a. Vijfde Actieprogramma

Nadere informatie

Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda. Samenvatting projectvoorstel. Kinderen in Pader, Noord Uganda

Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda. Samenvatting projectvoorstel. Kinderen in Pader, Noord Uganda Uganda Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda Samenvatting projectvoorstel Kinderen in Pader, Noord Uganda Uitvoerende organisatie: Verantwoordelijk manager: Uitvoeringsperiode: Locatie:

Nadere informatie

De Hoorn van Afrika Het getroffen gebied omvat een viertal landen in Oost-Afrika: Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti

De Hoorn van Afrika Het getroffen gebied omvat een viertal landen in Oost-Afrika: Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti Fotopresentatie De Hoorn van Afrika Het getroffen gebied omvat een viertal landen in Oost-Afrika: Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti De Hoorn van Afrika Situatieschets WFP/Maria Katajisto De Hoorn van

Nadere informatie

Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni

Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni Een verhaal over dorpsontwikkeling Mijn naam is Daw Htu Sent en ik woon in het dorp Hu Gyi. World Concern werkt in ons dorp sinds 2004. Ik ben één van

Nadere informatie

NIEUWS VAKOPLEIDING OP EIGEN BENEN STAAN SAFETY FIRST 40 JAAR HEIFER CAMEROON AUGUSTUS 2015 PROJECT IN BEELD: VOOR KANSARME JONGEREN NA 5 JAAR

NIEUWS VAKOPLEIDING OP EIGEN BENEN STAAN SAFETY FIRST 40 JAAR HEIFER CAMEROON AUGUSTUS 2015 PROJECT IN BEELD: VOOR KANSARME JONGEREN NA 5 JAAR NIEUWS AUGUSTUS 2015 PROJECT IN BEELD: VAKOPLEIDING VOOR KANSARME JONGEREN NA 5 JAAR OP EIGEN BENEN STAAN IN ZIMBABWE SAFETY FIRST INTRODUCTIE ENERGIEZUINIGE KOOKTOESTELLEN 40 JAAR HEIFER CAMEROON NA 5

Nadere informatie

SAMENVATTING EN CONCLUSIES

SAMENVATTING EN CONCLUSIES SAMENVATTING EN CONCLUSIES Achtergrond Het Centrale Plateau, ongeveer 94.000 km 2 groot, is het dichtst bevolkte gebied van Burkina Faso. Landbouw is de belangrijkste bron van bestaan. Van oudsher maken

Nadere informatie

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Gezondheidsproject

Nadere informatie

Eindverslag Duurzame landbouw in de Sahel

Eindverslag Duurzame landbouw in de Sahel Eindverslag Duurzame landbouw in de Sahel 2016 Samenvatting. Stichting Aman-Iman is in april 2007 opgericht met als doelstelling om schoon en veilig drinkwater te verzorgen in het dorp Inadougoum. Hiervoor

Nadere informatie

Koffie en Carbon in Mexico

Koffie en Carbon in Mexico Koffie en Carbon in Mexico Project voorstel van Solidaridad Oktober 2016 Uit de studie die Hesselink heeft laten uitvoeren door Ecofys, blijkt dat de CO2-voetafdruk van koffie voor 14% bij de plantage

Nadere informatie

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015 NIEUWS JANUARI 2015 WIJ WILLEN U BEDANKEN VOOR UW STEUN EN BETROKKENHEID HET AFGELOPEN JAAR, OOK NAMENS DE BOEREN! WE HOPEN ER, SAMEN MET U, WEER EEN MOOI JAAR VAN TE MAKEN! STIJGENDE MELKPRODUCTIE IN

Nadere informatie

BOSATLAS VRAGENSET ANTWOORDMODEL VAN HET VOEDSEL NOORDHOFF ATLASPRODUCTIES

BOSATLAS VRAGENSET ANTWOORDMODEL VAN HET VOEDSEL NOORDHOFF ATLASPRODUCTIES DE BOSATLAS VAN HET VOEDSEL VRAGENSET ANTWOORDMODEL NOORDHOFF ATLASPRODUCTIES I. Voeding en welvaart 1. De Human Development Index (HDI) geeft aan hoe welvarend een land is. Vergelijk de HDI met de andere

Nadere informatie

Introductieles. Tim eet op Texel. Brief - groepstekening - reactiespel

Introductieles. Tim eet op Texel. Brief - groepstekening - reactiespel Tim eet op Texel 3 en 4 Tim eet op Texel 3 en 4 1 Introductieles Tim eet op Texel Brief - groepstekening - reactiespel Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: worden enthousiast voor het thema

Nadere informatie

Herfstbrief en Jaarplan 2005 Centra voor kansarme kinderen in Burkina Faso

Herfstbrief en Jaarplan 2005 Centra voor kansarme kinderen in Burkina Faso Herfstbrief en Jaarplan 2005 Centra voor kansarme kinderen in Burkina Faso Introductie Deze brief vormt een aanvulling op de rapportage over de periode 01/10/03 tot 30/06/04. Tevens wordt het Jaarplan

Nadere informatie

Convenant. tussen de. Belastingdienst. en de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland

Convenant. tussen de. Belastingdienst. en de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland Convenant tussen de Belastingdienst en de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland Convenant Land- en Tuinbouw Partijen de brancheorganisatie Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland, gevestigd te Den Haag,

Nadere informatie

Eerste verjaardag Stichting WATER

Eerste verjaardag Stichting WATER 1 November 2008 Tweede nieuwsbrief Eerste verjaardag Stichting WATER Een jaar geleden zaten een tweetal leden van onze vriendengroep bij de notaris en de oprichting van de Stichting WATER werd een feit.

Nadere informatie

Geachte Dr. Dendooven, Mevrouw Vandenbruaene en verantwoordelijken van de Soroptimisten,

Geachte Dr. Dendooven, Mevrouw Vandenbruaene en verantwoordelijken van de Soroptimisten, ZWARTZUSTERS VAN BETHEL O.S.A Oosterlingenplein 5 8000 Brugge 050/33.32.57 Fax 050/34.48.00 GSM 0474/29.12.32 zwartzusters.brugge@telenet.be Brugge, januari 2013 Geachte Dr. Dendooven, Mevrouw Vandenbruaene

Nadere informatie

4 OKTOBER 2007 WERELDDIERENDAG

4 OKTOBER 2007 WERELDDIERENDAG 4 OKTOBER 2007 WERELDDIERENDAG DZG in Congo - Noord Kivu Armoede en voedselonzekerheid in conflictgebieden bestrijden met veeteelt PERSDOSSIER BRUSSEL, 11 SEPTEMBER 2007 Beste journalist Donderdag 4 oktober

Nadere informatie

Jaarverslag Plenty Food Nederland 2012 tot 18 mei 2012 Plenty Food

Jaarverslag Plenty Food Nederland 2012 tot 18 mei 2012 Plenty Food Jaarverslag Plenty Food Nederland 2012 tot 18 mei 2012 Plenty Food Inhoudsopgave 1 Over Plenty Food... 3 1.1 Juridische structuur... 3 1.2 Statutaire doelstelling... 3 1.3 Bestuur... 3 1.4 Personeel en

Nadere informatie

Multiplying by sharing In Mabanda & Vugizo, Makamba, Burundi

Multiplying by sharing In Mabanda & Vugizo, Makamba, Burundi Stichting PHARUS project: Multiplying by sharing In Mabanda & Vugizo, Makamba, Burundi Eindrapportage Een vrouw aan het werk in de maïsvelden van het zadenproductiecentrum in Kibimba Juni 2016 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Stichting SuhuYini Jaarverslag 2015 Jaarplan 2016/2017

Stichting SuhuYini Jaarverslag 2015 Jaarplan 2016/2017 Stichting SuhuYini Jaarverslag 2015 Jaarplan 2016/2017 Stichting SuhuYini 15 november 2016 (suhuyini@live.nl) Inhoudsopgave Inleiding 3 Inkomsten en uitgaven SuhuYini 5 Inkomsten en uitgaven MDP 6 Evaluatie

Nadere informatie

Sportief en solidair. Dwars door Oeganda

Sportief en solidair. Dwars door Oeganda DWARS DOOR OEGANDA Sportief en solidair Dwars door Oeganda 17-28 februari 2016 We doorkruisen in 7 etappes de parel van Afrika op de mountainbike We bezoeken de projecten van Broederlijk Delen waarvoor

Nadere informatie

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Juli - december 2016 Het project Amper 24% van de gezinnen heeft een toilet in 18 wijken van de dorpen Raikawar en Shankarpur,

Nadere informatie

Gierst. http://www.waterwereld.nu/gierst.php

Gierst. http://www.waterwereld.nu/gierst.php Gierst http://www.waterwereld.nu/gierst.php Gierst is een belangrijke graansoort in de arme delen van de wereld. Vooral boven en onder de Sahara wordt er veel gierst verbouwd. Gierst groeit op de armste

Nadere informatie

Agroforestry als middel om de gevolgen van HIV/AIDS te verzachten.

Agroforestry als middel om de gevolgen van HIV/AIDS te verzachten. Agroforestry als middel om de gevolgen van HIV/AIDS te verzachten. boeren met bomen II Ard Lengkeek 20 April 2004 Alterra Wageningen sed on Manual O/Netherlands Partnership Project ad technical unit: FAO

Nadere informatie

Verbeteren van water en sanitaire voorzieningen voor inwoners van district Mwanza, Malawi

Verbeteren van water en sanitaire voorzieningen voor inwoners van district Mwanza, Malawi Stichting FO4R Mwanza Malawi Fazantlaan 10 5056 JJ Berkel-Enschot Tel: 0135113449 E-mail: info@fo4rmalawi.nl www.fo4rmalawi.nl Verslagperiode: maart september 2010 Tussentijds verslag Verbeteren van water

Nadere informatie

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Contact details: Stichting Connect International Jan van Houtkade 50 2311 PE Leiden T: 071-5141111 W: www.connectinternational.nl

Nadere informatie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Noodhulp in de Hoorn van Afrika Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Wat is er aan de hand? Hoe komt dat? Wat kunnen we er aan doen? Een paar praktijkvoorbeelden Opbouw presentatie

Nadere informatie

NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH

NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH De rol van minerale en organische meststoffen in de komende 10 jaar vanuit het oogpunt van de kunstmeststrooier fabrikant 2 Norbert Rauch 20151208 Grond om

Nadere informatie

ACTIEPROGRAMMA VOOR VOEDSELZEKERHEID EN MILIEUBESCHERMING ASAPE

ACTIEPROGRAMMA VOOR VOEDSELZEKERHEID EN MILIEUBESCHERMING ASAPE ACTIEPROGRAMMA VOOR VOEDSELZEKERHEID EN MILIEUBESCHERMING ASAPE Indeling van de presentatie 1. Introductie 2. Gerealiseerde activiteiten en bereikte resultaten 3. Conclusie en perspectief 1- Introductie

Nadere informatie

Lama Gangchen Help in Action non profit organisation Tibet Nieuws 2010 www.helpinaction.net

Lama Gangchen Help in Action non profit organisation Tibet Nieuws 2010 www.helpinaction.net Lama Gangchen Help in Action non profit organisation Tibet Nieuws 2010 www.helpinaction.net In samenwerking met Lama Gangchen World Peace Foundation NGO verbonden aan de United Nations binnen de UN We

Nadere informatie

Gezondheidsproject Miski Wawa VII Verkorte eindrapportage

Gezondheidsproject Miski Wawa VII Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Gezondheidsproject

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 STICHTING HEIFER NEDERLAND

JAARVERSLAG 2015 STICHTING HEIFER NEDERLAND JAARVERSLAG 2015 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2014-30 JUNI 2015 COLOFON Dit jaarverslag is een uitgave van Heifer. Het jaarverslag is als PDF document beschikbaar op de website www.heifer.nl, zodat

Nadere informatie

Milieucijfers SuperWijzer

Milieucijfers SuperWijzer Milieucijfers SuperWijzer Achtergrond onderzoek Geert Bergsma en Marieke Head Ketenanalysegroep CE Delft Doelstelling onderzoek CE Delft Wat is de milieubelasting van verschillende eiwitproducten te koop

Nadere informatie

DE WAALSE LANDBOUW IN CIJFERS

DE WAALSE LANDBOUW IN CIJFERS DE WAALSE LANDBOUW IN CIJFERS Update : Februari 2014 Opmerking Om redenen van administratieve vereenvoudiging berust de enquête van 2011 niet meer op de landbouwers die hebben deelgenomen aan de landbouwtelling

Nadere informatie

Rampenmanagement Zuid-Soedan

Rampenmanagement Zuid-Soedan Rampenmanagement Zuid-Soedan In Zuid-Soedan zijn honderdduizenden mensen op de vlucht. Er is groot gebrek aan schoon water, voedsel en medicijnen. De dreiging van hongersnood groeit, miljoenen mensen zullen

Nadere informatie

Informatie project Egypte

Informatie project Egypte Informatie project 10 27 Egypte Collecte informatie 16 juli: Tussenstand tweejarig project: 4.410 Het programma BLESS biedt in steden en dorpen hulp aan arme mensen. Wij steunen dit jaar (via Project 10.27)

Nadere informatie

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal januari - Juni 2016 Het project Amper 24% van de gezinnen heeft een toilet in 18 wijken van de dorpen Raikawar en Shankarpur,

Nadere informatie

Voedselverlies en-verspilling in het Zuiden. FRDO Forum Brussel, 25 november 2014 Marc Maes,

Voedselverlies en-verspilling in het Zuiden. FRDO Forum Brussel, 25 november 2014 Marc Maes, Voedselverlies en-verspilling in het Zuiden FRDO Forum Brussel, 25 november 2014 Marc Maes, 11.11.11 1 805 miljoen mensen 1 op 9 hebben honger En toch is er voedsel genoeg 2 Er gaat zelfs massaal veel

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Stichting Agri Next Level

Jaarverslag 2014 Stichting Agri Next Level Jaarverslag 2014 Stichting Agri Next Level webversie AGRI NEXT LEVEL Inhoudsopgave 1. Verslag van het bestuur...1 1.1 Oprichting stichting...1 1.2 Doelstelling...1 1.3 Bestuur...1 1.4 Projecten...2 1.5

Nadere informatie

Het 5 De DORCAS event DORCAS AAn zee

Het 5 De DORCAS event DORCAS AAn zee Het 5de Dorcas Event Index Voorwoord Gerealiseerde projecten Doelstellingen 2012 Dorcas aan Zee Sponsor Arrangementen Vrienden van Dorcas Voorwoord Geachte heer / mevrouw, DORCAS ONDERNEMERS REGIO WEST

Nadere informatie

Stichting KARDO Jaarverslag en jaarrekening 2013 Stichting Kardo Nederland adres: Thomas A kempisstraat 101A 8021BL Zwolle Nummer KvK: 56193319

Stichting KARDO Jaarverslag en jaarrekening 2013 Stichting Kardo Nederland adres: Thomas A kempisstraat 101A 8021BL Zwolle Nummer KvK: 56193319 Stichting KARDO Jaarverslag en jaarrekening 2013 Stichting Kardo Nederland adres: Thomas A kempisstraat 101A 8021BL Zwolle Nummer KvK: 56193319 Kaalmo relief and development organization 1 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

De Meern, maart 2015. Multifunctionele bibliotheek voor Serey Damnak basisschool in Takeo

De Meern, maart 2015. Multifunctionele bibliotheek voor Serey Damnak basisschool in Takeo STICHTING HOPEFUL CHILDREN CENTER CAMBODJA Wolweverslaan 13 3454 GK De Meern (NL) +31 (0)30 662 20 35 info@hopefulchildrencenter.org www.hopefulchildrencenter.org De Meern, maart 2015 Multifunctionele

Nadere informatie

LES 2: Klimaatverandering

LES 2: Klimaatverandering LES 2: Klimaatverandering 1 Les 2: Klimaatverandering Vakken PAV, aardrijkskunde Eindtermen Sociale vaardigheden, burgerzin, ICT, vakoverschrijdend, samenwerken, kritisch denken Materiaal Computer met

Nadere informatie

Droogte in Oost-Afrika

Droogte in Oost-Afrika Droogte in Oost-Afrika Ethiopië Addis-Ababa 120.000 Djibouti Djibouti Somalië 3.200.000 2.500.000 600.000 Oeganda Kenia Mogadishu Kampala 3.500.000 Naïrobi noodgebied crisisgebied beperkte noodtoegang

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016. GrausBouw BV, De Koumen 41-43, 6433 KG, Hoensbroek

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016. GrausBouw BV, De Koumen 41-43, 6433 KG, Hoensbroek Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 GrausBouw BV, De Koumen 41-43, 6433 KG, Hoensbroek Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 03 2. Onderzoek naar sector- en keteninitiatieven pag. 04 2.1 Initiatieven bespreken

Nadere informatie

NIEUWS HET GELUK VAN NERESI 5 GEITEN DOORGEVEN 4 E PLAATS TRANSPARANT- PRIJS! JANUARI 2016 EINDELIJK ERKENNING: BINNEN 1 JAAR HET IS MOGELIJK!

NIEUWS HET GELUK VAN NERESI 5 GEITEN DOORGEVEN 4 E PLAATS TRANSPARANT- PRIJS! JANUARI 2016 EINDELIJK ERKENNING: BINNEN 1 JAAR HET IS MOGELIJK! NIEUWS JANUARI 2016 EINDELIJK ERKENNING: HET GELUK VAN NERESI BINNEN 1 JAAR 5 GEITEN DOORGEVEN HET IS MOGELIJK! HEIFER BEHAALT 4 E PLAATS TRANSPARANT- PRIJS! MEER WETEN OVER DE TRANSPARANTPRIJS? KIJK OP

Nadere informatie

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5 Meander Samenvatting groep 5 Thema 4 Platteland Samenvatting Landbouw Bijna alles wat je eet, komt van de landbouw. De akkerbouwer verbouwt bijvoorbeeld aardappelen, tarwe of mais. Hij strooit eerst mest

Nadere informatie

Best Practice: FLEXABILITY FLEXIBILITEIT. Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock

Best Practice: FLEXABILITY FLEXIBILITEIT. Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock Best Practice: FLEXIBILITEIT FLEXABILITY Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock Ik ben Paulette Allicock uit het dorp Surama in Rupununi, Guyana. Ik ben verheugd dat ik mijn landbouwmethoden met

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015 Stichting Tan-kids Doetinchem

BELEIDSPLAN 2015 Stichting Tan-kids Doetinchem BELEIDSPLAN 2015 Stichting Tan-kids Doetinchem Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding... 3 Hoofdstuk 2. Inhoud... 4 Hoofdstuk 3. Sterkten en zwakten... 6 Hoofdstuk 4. Strategische doelen 2015... 7 Hoofdstuk

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting Fadhili

JAARVERSLAG Stichting Fadhili JAARVERSLAG 2015 Stichting Fadhili Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Activiteiten in Afrika 3 A. Burundi 3 B. Democratische Republiek Congo 4 C. Rwanda 6 2. Activiteiten in Nederland 7 A. Fondsenweving 7 B.

Nadere informatie

R a p p o r t a g e Laos

R a p p o r t a g e Laos R a p p o r t a g e Laos Jaarrapportage periode november 2010-mei 2011 T o e k o m s t v o o r g e n e r a t i e s 1 Inleiding In het mystieke Azië, ingesloten door buurlanden Birma, China, Vietnam, Cambodja

Nadere informatie

STICHTING ADRA NEDERLAND VERKORT JAARVERSLAG

STICHTING ADRA NEDERLAND VERKORT JAARVERSLAG STICHTING ADRA NEDERLAND VERKORT JAARVERSLAG 2013 VOORWOORD STICHTING ADRA NEDERLAND JAARVERSLAG 2013 Dit is een beknopte weergave van het Algemeen Jaarverslag 2013 van ADRA Nederland. Bent u in het gehele

Nadere informatie

De waalse landbouw in cijfers

De waalse landbouw in cijfers De waalse landbouw in cijfers 2017 Opmerking : Vanaf 2011, om redenen van administratieve vereenvoudiging, berusten de enquêtes niet meer op de landbouwers die aan de landbouwtelling hebben deelgenomen

Nadere informatie

De waalse landbouw in cijfers

De waalse landbouw in cijfers De waalse landbouw in cijfers 2015 Opmerking : Vanaf 2011, om redenen van administratieve vereenvoudiging, berusten de enquêtes niet meer op de landbouwers die aan de landbouwtelling hebben deelgenomen

Nadere informatie

DE OPGEWEKTE WONING CLUB Samen aan de slag, voor jouw duurzame huis!

DE OPGEWEKTE WONING CLUB Samen aan de slag, voor jouw duurzame huis! DE OPGEWEKTE WONING CLUB Samen aan de slag, voor jouw duurzame huis! Wat is de Opgewekte Woning Club? De Opgewekte Woning Club is een slimme aanpak welke energiezuinig wonen en verbouwen bij woningeigenaren

Nadere informatie

Steun aan kerken in Amudat

Steun aan kerken in Amudat Uganda Steun aan kerken in Amudat Projectvoorstel Uganda Kerkdienst onder een boom in het dorp Jumbe, waar midden 2013 een gemeente is gestart. Land: Uganda Project: Steun aan kerken in Amudat Projectperiode:

Nadere informatie

Jaarplan

Jaarplan Jaarplan 2017 www.kaalonederland.org Kaalo Nederland is een actieve organisatie van een aantal Nederlandse Somaliërs en initiator van verschillende wederopbouwprojecten. Kaalo Nederland heeft dankzij diverse

Nadere informatie

Figuur 1: Uitstoot CO

Figuur 1: Uitstoot CO Amfors neemt eerste maatregelen nemen om CO 2 - uitstoot te reduceren Energiebeleid Amfors wil de uitstoot van CO 2 en het verbruik van schaarse middelen (brandstoffen) ten gevolge van de productie en

Nadere informatie

STICHTING De MORGENSTER ONTVANGSTEN

STICHTING De MORGENSTER ONTVANGSTEN ONTVANGSTEN Wat we mochten ontvangen in 2013 1. Giften en donaties Deelname aan evenementen, het organiseren van acties en uitdelen van onze folders hebben wederom geleid tot het verder uitdragen van onze

Nadere informatie

Interactief - augustus 2014

Interactief - augustus 2014 La Paz, 30-09-2014 Beste lezer, Allereerst de hartelijke groeten van de hoge hoogten van het regiokantoor van ICCO/Kerk in Actie in La Paz, Bolivia. Hierbij ontvangt u het halfjaarlijkse verslag van de

Nadere informatie

StichtingsPlan Project Growing Up!

StichtingsPlan Project Growing Up! StichtingsPlan Project Growing Up! Inhoudsopgave Masterplan... 3 Inleiding... 3 Missie... 3 Visie... 3 Doelstelling... 3 Strategie... 3 Bestuur... 5 Financieel... 5 2 Masterplan > Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boerenkracht & financiering KLIMAAT VOEDSELZEKERHEID & GEZONDHEID VITAAL PLATTELAND Innovatie, data & kennis ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw

Nadere informatie

Wereldvoedselvoorziening en mondiale voedselzekerheid als uitdaging

Wereldvoedselvoorziening en mondiale voedselzekerheid als uitdaging Wereldvoedselvoorziening en mondiale voedselzekerheid als uitdaging Prof. Dr Ir Rudy Rabbinge Universiteitshoogleraar Duurzame Ontwikkeling & Voedselzekerheid, Wageningen UR Debatreeks De toekomst van

Nadere informatie

WERELD. 5 havo 1 Globalisering 14-16

WERELD. 5 havo 1 Globalisering 14-16 WERELD 5 havo 1 Globalisering 14-16 Melkprijzen wereldwijde concurrentie Hoog: centrumlanden Middel, semi-periferie Laag, periferie Globalisering = concurrentie.. 3 factoren? 1. Opkomst MNO s, mondiale

Nadere informatie

Stichting Heifer Nederland. Jaarverslag 2012

Stichting Heifer Nederland. Jaarverslag 2012 Stichting Heifer Nederland Jaarverslag 2012 1 juli 2011-30 juni 2012 Colofon Dit jaarverslag is een uitgave van Heifer. Het jaarverslag is als PDF document beschikbaar op de website www.heifer.nl, zodat

Nadere informatie