Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen"

Transcriptie

1 Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II In het verre Noorden van Kameroen heerst er grote armoede op het platteland. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de droogte en een grote bevolkingsdruk. Het project in Mayo Tsanaga heeft als doel de voedselzekerheid en inkomsten van arme families te verbeteren, de verspreiding van HIV/AIDS tegen te gaan, man-vrouw verhoudingen te verbeteren en de capaciteit van boerengroepen te vergroten. In de voorganger van dit project zijn ruim 760 families gesteund met varkens, schapen, geiten, ezels, landbouwbenodigdheden, trainingen en andere zaken. Dat project is nu afgerond en geëvalueerd. Vanwege het succes wordt het project vervolgd met 640 nieuwe families. Zij ontvangen, van boerengezinnen uit bestaande Heifer projecten, ieder 3 schapen of geiten. Daarnaast ontvangen 321 van de 640 families ezels die het transport en de teelt van gewassen vergemakkelijken. Er zijn nog 213 families uit de voorloper van dit project die nog niet alle dieren en trainingen hebben ontvangen (o.a. vanwege de droogte); zij zullen aan dit project worden toegevoegd zodat ook deze families het hele traject doorlopen. Aangezien Heifer Kameroen in 2015 zal sluiten 1 is er voor gekozen om alle dieren vanaf het begin te plaatsen (alle dieren zijn Passing on the Gift). Zo kan er vanaf de start van het project volledige begeleiding worden gegeven wat betreft het vee en wordt er in de laatste fase gefocust op de monitoring en het verzelfstandigen van het project. Naast Heifer Nederland wordt dit project door meerdere donoren ondersteund, waaronder Send a Cow (Engeland), Brot für die Welt (Duitsland) en Heifer International (USA). Heifer Nederland geeft financiële ondersteuning vanaf Heifer Kameroen zal opgenomen worden in het regionale Sahel programma West-Afrika van Heifer International (USA). Het kantoor in Maroua (Far North regio) zal het centrum zijn voor cluster Niger, Tsjaad en Kameroen. In verband met de aanhoudende onveiligheid in dit gebied, staan deze plannen vooralsnog geparkeerd.

2 Belangrijkste geplande activiteiten van deze periode Activiteit voltooid Distributie medicijnen, vaccinaties en veevoer Diverse trainingen (o.a. bodemvruchtbaarheid, tuinbouw, dierengeneeskunde, M&E, boekhouden etc.) Distributie van gewaszaden en boomstekjes uitgesteld Voorlichting HIV/AIDS Uitwisselingsbezoeken onder boeren uitgesteld Trainingen gezonde voeding & hygiëne, marketing en energiezuinige ovens uitgesteld Opstarten milieuclubs op scholen Toegang tot water Activiteiten: Veehouderij: Alle gezinnen hebben vanaf het begin van het project hun dieren ontvangen: geiten, schapen of ezels. Om ervoor te zorgen dat het vee gezond blijft ondersteunt Heifer deze 671 gezinnen met medicijnen, vaccinaties en voer. Er zijn trainingen dierengeneeskunde gegeven waaraan 512 boeren hebben deelgenomen. Zij bezitten nu de kennis om optimaal te profiteren van hun veestapel. Landbouw: Om de landbouwproductie te verbeteren hebben de boeren deze periode veel verschillende trainingen gekregen. Ze zijn getraind in tuinbouwtechnieken (508 boeren) en bodemvruchtbaarheid (479 boeren). In deze trainingen wordt uitgelegd hoe landbouw en veeteelt elkaar kunnen versterken, zoals het gebruik van dierlijke mest op akkers en de toevoeging van oogstafval aan veevoer. Het uitdelen van zaden voor sojabonen en gierst is zes maanden uitgesteld. Dit is de beste periode om te planten omdat dan het regenseizoen begint. Trainingen: Naast de trainingen over landbouw en veeteelt, hebben 20 boerengroepen een training over man-vrouwverhoudingen gevolgd. 91 boeren hebben een cursus gevolgd hoe zij op een participatieve manier het project kunnen monitoren en evalueren. Zo kunnen ze zelf met input van hun mede projectdeelnemers de voortgang van het project volgen als de projectperiode voorbij is en bijsturen waar nodig. 27 vertegenwoordigers van de boerengroepen hebben een opfriscursus gevolgd in boekhouding en het schrijven van verslagen.

3 Er zijn dorpsvoorlichtingen gehouden over HIV/Aids in 10 verschillende dorpen waar mensen aan deelnamen (784 mannen en 470 vrouwen). Tijdens deze bijeenkomsten wordt de mogelijkheid geboden om een HIV/Aids test te doen en indien nodig wordt men doorverwezen naar het dichtstbijzijnde medisch centrum voor behandeling. Trainingen in gezonde voeding en hygiëne en marketing zijn vooruitgeschoven naar de komende periode, omdat de boeren het te druk hebben op het land. Dit geldt ook voor de uitwisselingsbezoeken. De trainingen voor energiezuinige ovens zijn uitgesteld omdat het lesmateriaal niet op tijd af was. Inmiddels is het lesmateriaal klaar om gepresenteerd te worden. Milieubeheer: Net als bij de gewaszaden (sojabonen en gierst) wordt het uitdelen van boomstekjes aan boeren uitgesteld tot de volgende periode, wanneer het klimaat beter is om te zaaien. Er zijn 39 milieuclubs opgestart op verschillende scholen. Zij gaan 100 bomen planten in de nabijheid van de school. Zo leren kinderen op jonge leeftijd dat bomen van belang zijn in de strijd tegen klimaatsverandering. Water: Het noorden van Kameroen heeft te kampen met extreme droogte. Een van de projectonderdelen die dit probleem helpt op te vangen is de plaatsing van waterpompen. Deze periode is er één waterpomp geplaats, hier profiteren 39 families van. Er zijn 12 bio-zand-filters geïnstalleerd bij 12 verschillende boerengroepen. Dit is een cementen tank met zand waar water doorheen wordt gefilterd. Als het water door het zand is gedrupt wordt het via een buisje omhoog gezogen en komt er helder water uit de tap. (zie afbeelding) Tussentijdse evaluatie: In juni 2014 heeft een onafhankelijke consultant het project geëvalueerd. De bevindingen zijn hieronder te lezen. Impact op de families De tussentijdse evaluatie wordt ingezet om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de projectdoelen: 1. Verbetering van de voedselzekerheid en voeding van projectdeelnemers door 100% toename van de jaarlijkse graanproductie en toename van de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten; De boeren hebben diverse verbeterde zaden ontvangen van verschillende gewassen: mais, aardnoten, gierst, ogenbonen, sojabonen, katoen, rijst en uien. Hiermee hebben zij hun oogst kunnen vergroten. De tussentijdse evaluatie wijst uit dat de gierstproductie onder een aantal boeren is toegenomen van 383 kg tot 493 kg per jaar. Een mooie start, maar de grote winst moet nog behaald worden. Het doel is dat meerdere boeren dit resultaat zullen behalen in het tweede deel van het project.

4 30% (202) van alle families (676) heeft minder doktersrekeningen te betalen voor gezondheidsproblemen gerelateerd aan slechte voeding. In het algemeen spendeerden 83% van de families 24,- aan doktersbezoeken, dit was 80 bij de start van het project. De geiten en schapen die in het begin van het project zijn geschonken aan de boeren hebben zich inmiddels voortgeplant. De kuddes worden groter. Dit heeft ervoor gezorgd dat de consumptie van eiwit is vergroot. 63% van alle families hebben nu tweewekelijks beschikking over dierlijke eiwitten in vergelijking met 20% bij de nulmeting. 2. Toename van 90% van het gemiddelde inkomen door de gestegen productie en verkoop van dieren en landbouwproducten Bij 63% van alle families is het inkomen gestegen met 90% Het spaargedrag van de groepen is enorm gestegen. Voorheen werd er slechts 0.75 per maand gespaard per persoon, op het moment van evaluatie was dit 20,- Ook is er een verschuiving in het bestedingspatroon. Er wordt nu minder geld uitgegeven aan voedsel (omdat men zelf meer produceert) en aan dokterskosten. En er wordt meer besteed aan educatie van kinderen. 3. Verbeterde man-vrouwverhoudingen en houding t.o.v. HIV/aids door trainingen, consulten en vrijwillige tests. 20% van het aandeel vrouwen in het project bekleedt momenteel een noemenswaardige functie in groepen of op gemeenschapsniveau mensen (1.434 mannen, vrouwen) hebben voorlichting gehad over HIV/Aids en hebben zich vrijwillig laten testen. 30 personen zijn positief bevonden en gelijk doorverwezen naar de dichtstbijzijnde kliniek voor behandeling. Bij de start van het project hadden slechts 404 personen volledige kennis over HIV/Aids. 4. De projectdeelnemers hebben betere individuele en gezamenlijke capaciteiten om middelen te werven en te beheren om hun bedrijfjes te ontwikkelen. 57% van alle families heeft een inkomen genererend bedrijfje opgezet met geld verworven uit het project (verkoop van dieren, oogstopbrengst, etc.). Dit heeft naast meer inkomen ook het zelfvertrouwen een boost gegeven. 23 van de 28 groepen hebben 3.953,- ingezameld door het verkopen van diensten (bijv. verhuur van ploegezel) en verkoop oogst van gezamenlijke akkers.

5 Uitdagingen In het droge Noorden van Kameroen is water schaars. Dit zorgt voor een lage landbouwproductie en slechte toegang tot veilig drinkbaar water. Ziekte als cholera ligt hierbij op de loer. De introductie van de bio-zand-filter moet zorgen voor een verbeterde en veilige toegang tot water. De veiligheidssituatie door de terreurdaden van Boko Haram speelt nog altijd een rol. Een aantal trainingen zijn gegeven door voorbeeldboeren en lokale veldwerkers, die in de dorpen zelf wonen. Dit vanwege strenge regels om in bepaalde gebieden te reizen. Boeren zijn geneigd hun dieren te verkopen tegen lage prijzen, omdat ze het risico op diefstal willen verminderen. Activiteiten komende periode Het komende half jaar staan onder meer de volgende activiteiten gepland: Voortzetting van diverse trainingen Training energiezuinige ovens Uitdelen van gewaszaden en boomstekjes Uitwisselingsbezoeken onder boeren Boeren linken aan bestaande markten Eindevaluatie project

MAGAZINE 15 JAAR HEIFER NEDERLAND UIT HET VELD BEHIND THE SCENES INTERVIEWS DE NIEUWSTE TECHNIEKEN OP HET KENIAANSE PLATTELAND

MAGAZINE 15 JAAR HEIFER NEDERLAND UIT HET VELD BEHIND THE SCENES INTERVIEWS DE NIEUWSTE TECHNIEKEN OP HET KENIAANSE PLATTELAND MAGAZINE 15 JAAR HEIFER NEDERLAND BEHIND THE SCENES VEEL MEER DAN EEN DIER TEAM HEIFER NEDERLAND INTERVIEWS FAMILIE HAM ANNIEK PHEIFER JOS VROLIJK UIT HET VELD DE NIEUWSTE TECHNIEKEN OP HET KENIAANSE PLATTELAND

Nadere informatie

Investeren in duurzame ontwikkeling

Investeren in duurzame ontwikkeling Investeren in duurzame ontwikkeling 2 Voorwoord ASAP bestaat 15 jaar! Net zoals kinderen van deze leeftijd, kent ASAP ook groeipijnen. Het hebben van groeipijnen betekent dat de stichting nog steeds groeit

Nadere informatie

Voor de toekomst van kinderen

Voor de toekomst van kinderen Voor de toekomst van kinderen Voorwoord Stichting ASAP is al 13 jaar actief in Burkina Faso en helpt dorpelingen om hun opleidingsniveau, hun gezondheid, hun zelforganisatie, hun inkomsten en hun perspectief

Nadere informatie

Van de voorzitter Een fundamentele bijdrage leveren

Van de voorzitter Een fundamentele bijdrage leveren !""#$%#&'"()*+,+ Van de voorzitter Een fundamentele bijdrage leveren Rondkomen van minder dan 1 euro per dag, en dat niet één dag, maar elke dag. Voor 925 miljoen mensen was dat in 2010 de dagelijkse werkelijkheid.

Nadere informatie

ChildsLife Investors Book 2015-2016

ChildsLife Investors Book 2015-2016 2015-2016 Van de Directeur Toen ik bijna 20 jaar geleden ChildsLife oprichtte was het mijn bedoeling om met mijn ervaring opgedaan bij grotere organisaties, kinderen, waar dan ook geboren, de kans te geven

Nadere informatie

Jaarverslag The Hunger Project Nederland 2014 ORGANISATIE EN FINANCIËN

Jaarverslag The Hunger Project Nederland 2014 ORGANISATIE EN FINANCIËN Inleiding Dit jaarverslag geldt als aanvulling op het publieksjaarverslag van The Hunger Project Nederland, dat digitaal beschikbaar is via www.thehungerproject.nl. Het is ook mogelijk om een gedrukt exemplaar

Nadere informatie

Bedankt voor uw betrokkenheid bij ons werk

Bedankt voor uw betrokkenheid bij ons werk Terugblik 2011 Bedankt voor uw betrokkenheid bij ons werk Wat deed World Vision in 2011? Lees over de praktische voorbeelden uit onze projectgebieden Bedankt voor uw steun De dank gaat vooral uit naar

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2006. Stichting Kind in Malawi

JAARVERSLAG 2006. Stichting Kind in Malawi JAARVERSLAG 2006 Stichting Kind in Malawi Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1. Missie en doelstelling... 4 1.1 Missie... 4 1.2 Doelstelling... 4 1.3 Toetsingscriteria... 4 1.4 Middelen... 5 2. Organisatie...

Nadere informatie

Contactgegevens. Correspondentieadres: Leidseweg 400. Telefoon/fax: 06 27 86 37 49 info@thempowerfoundation.com www.thempowerfoundation.

Contactgegevens. Correspondentieadres: Leidseweg 400. Telefoon/fax: 06 27 86 37 49 info@thempowerfoundation.com www.thempowerfoundation. Projectvoorstel 1 2 Contactgegevens Naam organisatie: Stichting Mpower Foundation Correspondentieadres: Leidseweg 400 Postcode plaats: 2253 JP, Voorschoten Telefoon/fax: 06 27 86 37 49 E-mail: info@thempowerfoundation.com

Nadere informatie

Internationale handel en landbouwbeleid: visies van vijf continenten

Internationale handel en landbouwbeleid: visies van vijf continenten h u i b s i lv i s, s i e m e n va n be r k u m, a n n e t t e n i j s, ru e r d ru be n e n t on y t e r p s t r a Internationale handel en landbouwbeleid: visies van vijf continenten (Een vijfspraak,

Nadere informatie

UMUBANO. Nieuwsbrief van de Stichting Nummer 98 Samenwerking Wageningen-Ndiza Augustus 2005

UMUBANO. Nieuwsbrief van de Stichting Nummer 98 Samenwerking Wageningen-Ndiza Augustus 2005 UMUBANO Nieuwsbrief van de Stichting Nummer 98 Samenwerking Wageningen-Ndiza Augustus 2005 STICHTING VOERT ACTIE VOOR GEZONDHEIDSCENTRUM IN NYABINONI De Stichting voert vanaf 17 september een jaar lang

Nadere informatie

Jaarverslag2014. Emmen, mei 2015. -1-Jaarverslag 2014 St. Microprojects

Jaarverslag2014. Emmen, mei 2015. -1-Jaarverslag 2014 St. Microprojects -1-Jaarverslag 2014 St. Microprojects Jaarverslag2014 Emmen, mei 2015 Bezoekadres: Westerstraat 150. 7811 MV Emmen, postbus 1070, 7801BB Emmen, E: millenniummicroprojects@gmail.com, www.microprojects.nl

Nadere informatie

Ruim één concreet project per dag

Ruim één concreet project per dag JAARVERSLAG 2013 WILDE GANZEN JAARVERSLAG 2013 2 Ruim één concreet project per dag 2013 was een bijzonder jaar voor Wilde Ganzen. Een jaar waarin we maar liefst 395 concrete projecten hebben ondersteund

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Ontwikkelingswerk werkt, door er samen voor te gaan. Mensen die leven met HIV/AIDS Blz. 2

In deze nieuwsbrief: Ontwikkelingswerk werkt, door er samen voor te gaan. Mensen die leven met HIV/AIDS Blz. 2 Nummer 15 Juli 2011 Ontwikkelingswerk werkt, door er samen voor te gaan Beste donateurs en vrienden van Sharing Worlds, Sharing Worlds richt zich op versterking van kleine maatschappelijke organisaties

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Directieverslag Oxfam Novib... 5

Inhoudsopgave. 1 Directieverslag Oxfam Novib... 5 Jaarverslag 2009 Jaarverslag 2009 Oxfam Novib heeft een online jaarverslag, waarvan dit de printbare versie is. Het online jaarverslag 2009 staat op www.oxfamnovib.nl/jaarverslag. Daar kan de lezer snel

Nadere informatie

Day for Change Jaarverslag 2011

Day for Change Jaarverslag 2011 Jaarverslag 2011 Day for Change Jaarverslag 2011 Inhoudsopgave Voorwoord 5 Hoofdstuk 1 Introductie 9 1.1. Stichting, CBF en statuten 9 1.2. Doelstellingen 9 1.3. Missie en Visie 10 1.4. Operationele doelstellingen

Nadere informatie

bouwprojecten 2015 bouwen aan verandering

bouwprojecten 2015 bouwen aan verandering bouwprojecten 2015 bouwen aan verandering in deze brochure... Ga ook mee! Een project is goed geregeld kt Hier wer rvants! e S ld Wor Informatie over alle projecten Wat hadden we een lol met de lokale

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Meet Kate 2011-2015 30 April 2011, Amsterdam

Beleidsplan Stichting Meet Kate 2011-2015 30 April 2011, Amsterdam Beleidsplan Stichting Meet Kate - 2015 30 April, Amsterdam Stichting Meet Kate www.meetkate.nl www.meetkate.org info@meetkate.nl Inhoudsopgave 1. STICHTING MEET KATE IN HET KORT 4 1.1. WIE ZIJN WIJ? 4

Nadere informatie

Stichting Onyame. Beleidsplan Onyame 2014 2016

Stichting Onyame. Beleidsplan Onyame 2014 2016 Beleidsplan Onyame 2014 2016 1. Inleiding Voor u ligt het meerjaren beleidsplan van de Stichting Onyame. Deze stichting faciliteert ontwikkelingswerk in Ghana. Het feitelijke ontwikkelingswerk wordt uitgevoerd

Nadere informatie

1 INHOUDSOPGAVE... 2. 2 SITUERING... 5 2.1 Over Zambia... 5 2.2 Over Mpongwe... 5 3 VOORWOORD... 6

1 INHOUDSOPGAVE... 2. 2 SITUERING... 5 2.1 Over Zambia... 5 2.2 Over Mpongwe... 5 3 VOORWOORD... 6 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 2 2 SITUERING... 5 2.1 Over Zambia... 5 2.2 Over Mpongwe... 5 3 VOORWOORD... 6 4 DOELSTELLINGEN... 7 4.1 Aanleiding oprichting stichting... 7 4.2 Doelstellingen statuten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave DEEL A NET4KIDS ALGEMEEN 4 DEEL B NET4KIDS AID FOUNDATION 13 4 OVERKOEPELENDE RESULTATEN EN BELEID PROJECTEN 13

Inhoudsopgave DEEL A NET4KIDS ALGEMEEN 4 DEEL B NET4KIDS AID FOUNDATION 13 4 OVERKOEPELENDE RESULTATEN EN BELEID PROJECTEN 13 Annual Report 2008 Inhoudsopgave DEEL A NET4KIDS ALGEMEEN 4 1 OVER NET4KIDS 4 1.1 Achtergrond & doelstelling 5 1.2 Werkwijze 5 1.3 Impact (rapportage) 5 2 VOORWOORD 7 3 SAMENVATTING DOELSTELLINGEN EN RESULTAAT

Nadere informatie

Samenwerkingsproject Deventer - Uganda. Project Subcounty Kibinge

Samenwerkingsproject Deventer - Uganda. Project Subcounty Kibinge Samenwerkingsproject Deventer - Uganda Project Subcounty Kibinge 18-07-2010 Samenvatting Doel Met Ugandese en Nederlandse partnerorganisaties komen tot een structurele verbetering van de leefomstandigheden

Nadere informatie

Extreme droogte overleven

Extreme droogte overleven Extreme droogte overleven Cordaid Mensen in Nood NIEUWS - Nummer 4, 2011 1 voorwoord INDIA Met uw hulp kunnen we kwetsbare bewoners in India blijven ondersteunen Marlou Geurts met vrouwen uit het dorp

Nadere informatie

Maak Meer Marathon stappenplan

Maak Meer Marathon stappenplan Inhoudsopgave De Verre Naasten Jongeren Maatschappelijke Stage Maak Meer Marathon stappenplan De Projecten Bijlage 1 Het ondernemersplan Bijlage 2 Actielijst + tips microkredietactie Bijlage 3 Microkredieten

Nadere informatie

BEDRIJFSPLAN TIM & KIM VILLAGE. 1 september 2012

BEDRIJFSPLAN TIM & KIM VILLAGE. 1 september 2012 BEDRIJFSPLAN TIM & KIM VILLAGE 1 september 2012 1 1. Het idee voor het product of de dienstverlening 1.1. Het idee/initiatief Met het project Tim & Kim Village willen we de toeristische mogelijkheden van

Nadere informatie

FILANTROPEN: PROJECTEN VAN DROOM NAAR CONCRETE ACTIES! Contact in Frankrijk: Contactpersoon in België: www.mekongplus.org

FILANTROPEN: PROJECTEN VAN DROOM NAAR CONCRETE ACTIES! Contact in Frankrijk: Contactpersoon in België: www.mekongplus.org Contactpersoon in België: www.mekongplus.org Claire Thibaut Avenue des 4 Bonniers 6 B - 1348 Louvain-la-Neuve tel.: +32 (0) 10-45.23.02 fax: +32 (0) 10-68.13.76 claire.thibaut@mekongplus.org Contact in

Nadere informatie

JINC. jaarplan en begroting 2014

JINC. jaarplan en begroting 2014 JINC jaarplan en begroting 2014 Terugblik 2013 1. Algemeen JINC heeft de meeste doelen uit het jaarplan 2013 gehaald: - in totaal zijn er ruim 17.196 deelnemers in 9 projecten in Amsterdam bereikt; dat

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarv Visie ersla Missie D orcas H lp N d er lan

Jaarverslag Jaarv Visie ersla Missie D orcas H lp N d er lan Jaarverslag 2009 Inhoud Dorcas Jaarverslag 2009 3 Postbus 12 1619 ZG Andijk Tel. 0228 595900 info@dorcas.nl www.dorcas.nl Giro 2500 Foto cover Man uit Roma-gemeenschap in Szürte, Oekraïne. Deze foto is

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Proniños 2015

Beleidsplan Stichting Proniños 2015 Beleidsplan Stichting Proniños 2015 Voorwoord Ons motto is Extra scholing, extra kansen. Bij het schrijven van dit beleidsplan bestaat Proniños ruim vijf jaar. Proniños is in november 2009 opgericht. In

Nadere informatie

Microkrediet voor moeders Jaarverslag 2009

Microkrediet voor moeders Jaarverslag 2009 Microkrediet voor moeders Jaarverslag 2009 Microkrediet voor Moeders, 2010 Alle rechten voorbehouden. Dit jaarverslag is een uitgave van de stichting Microkrediet voor Moeders. Als u gebruik wilt maken

Nadere informatie