1. Afspraak: tijdens het rijden geen smartphone

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Afspraak: tijdens het rijden geen smartphone"

Transcriptie

1 1. Afspraak: tijdens het rijden geen smartphone Maak afspraken met alle medewerkers in uw organisatie over smartphonegebruik. U bepaalt zelf welke afspraken, met welk ambitieniveau, voor uw organisatie het meest geschikt zijn: a. U kunt er voor kiezen om een totaalverbod op smartphonegebruik achter het stuur in te voeren. U wacht voor het gebruik van je smartphone totdat u op uw bestemming bent of u zoekt hiervoor en parkeerplaats op. b. Gaat dit voor uw organisatie te ver, dan kunt u er voor kiezen dat handsfree bellen wel is toegestaan, maar het lezen of versturen van berichten niet. c. U kunt hierbij nog de afspraak maken dat u telefoongesprekken beperkt, bijvoorbeeld door alleen inkomende telefoontjes af te handelen maar niet zelf te gaan bellen. Of dat u inkomende telefoongesprekken alleen beantwoordt om te zeggen dat je op een later moment terugbelt. Door een duidelijke en algemeen geldende afspraak te maken over het beperken van smartphonegebruik tijdens het rijden, zijn uw medewerkers tijdens het rijden minder afgeleid en houden ze hun aandacht bij het verkeer. Dat betekent: minder schades, ongevallen en slachtoffers. Werkdruk en loyaliteit ten opzichte van werkgever en klanten zijn belangrijke beweegredenen voor medewerkers om tijdens het rijden de smartphone te gebruiken voor het afhandelen van een telefoontje of e- mail. Als u de smartphoneproblematiek bespreekbaar maakt, zullen ook dit soort thema s de revue passeren. Hierbij is er vaak een verwachting dat u als werkgever hier aan tegemoet komt. Het besluit om smartphonegebruik niet meer toe te staan heeft consequenties voor de tijdsindeling van uw medewerkers. De tijd waarin uw medewerkers onderweg zijn kunnen zij dus niet meer besteden aan telefoontjes of ( )berichten. Uiteraard heeft een dergelijke afspraak ook veel voordelen. Uw medewerkers weten waar ze aan toe zijn en het wordt meer geaccepteerd om niet altijd en overal bereikbaar te zijn voor zakelijke contacten. De concentratie en productiviteit zijn minder wanneer de rijtaak en werktaken gecombineerd worden uitgevoerd. En uw medewerkers kunnen onderweg hun werk meer loslaten en kunnen alles op een rij zetten, waardoor ze wellicht juist op verfrissende ideeën kunnen komen. Bovendien kunt u bij deze maatregel naar uw medewerkers toe benadrukken dat de veiligheid van uw medewerkers voor uw organisatie hoge prioriteit heeft. De kosten en inspanningen die het vergen om een dergelijke afspraak in te voeren variëren per bedrijf. U bepaalt zelf wat er nodig is om draagvlak te krijgen om tot deze afspraak te komen en om uw medewerkers te motiveren om de afspraak na te komen. - Voor een goede implementatie van deze afspraak is het aan te bevelen om ook enkele maatregelen (zie verdere lijst) te treffen om het voor uw medewerkers zo makkelijk mogelijk te maken om deze afspraak na te komen.

2 2. Geef als management het goede voorbeeld Welke afspraken u ook maakt, zorg dat de leden van het management altijd het goede voorbeeld geeft. Door een duidelijke en algemeen geldende afspraak te maken over het beperken van smartphonegebruik tijdens het rijden, bent u tijdens het rijden minder afgeleid en houdt u uw aandacht bij het verkeer. Laat zien dat u achter deze afspraken staat, dit stimuleert medewerkers om zich ook aan de gemaakte afspraken te houden. - Zorg dat het management zich ook echt aan de afspraken houdt. De geloofwaardigheid van de maatregelen is snel weg als de afspraken gemakkelijk overtreden worden. 3. Leg afspraken vast in een convenant Beschrijf de afspraken die in uw bedrijf gelden ten aanzien van smartphonegebruik tijdens het rijden in een convenant of intentieverklaring en zorg dat alle medewerkers hier van op de hoogte zijn. U kunt uw medewerkers dit laten ondertekenen tijdens een reguliere vergadering of specifiek hiervoor georganiseerde personeelsbijeenkomst. Afspraken worden minder vrijblijvend wanneer deze ergens opgetekend zijn en als mensen daar voor tekenen. Ze laten zien dat ze achter deze afspraken staan, gaan een echte commitment aan die wordt vastgelegd. Het tekenen voor de gemaakte afspraken is daarbij het moment waarop de afspraken ingaan. Het helpt om er een gezamenlijke gedragsafspraak van te maken en om medewerkers er later (indien nodig) op aan te spreken. Het stimuleert medewerkers bovendien om zich aan de gemaakte afspraken te houden. U kunt bij deze maatregel naar uw medewerkers toe benadrukken dat de veiligheid van uw medewerkers voor uw organisatie hoge prioriteit heeft. Veilig Verkeer Nederland voorziet u van een voorbeeldconvenant of passages die u kunt overnemen of aanpassen naar uw eigen situatie. Mogelijke kosten zitten bijvoorbeeld in het drukwerk voor de convenanten, maar verder brengt deze maatregel nauwelijks extra kosten met zich mee en vraagt het een beperkte inspanning van werkgever en werknemers.

3 Hoewel het invoeren van deze maatregel op zichzelf weinig inspanning kost, is het voor een daadwerkelijke implementatie van deze nieuwe gedragsafspraken wel essentieel dat er aandacht voor blijft. Het voldoet niet om enkel de afspraken vast te leggen en het daar bij te laten. Om de maatregel goed in te bedden in uw organisatie kunt u gebruik maken van andere ondersteunende maatregelen uit deze lijst. Herinner uw werknemers aan deze afspraak door er aandacht voor te vragen tijdens bijvoorbeeld personeelsbijeenkomsten of tijdens het functioneringsgesprek. Zorg ervoor dat opdrachtgevers en uw andere relaties op de hoogte zijn van deze afspraken. 4. Neem afspraken op in de arbeidsvoorwaarden Neem de afspraken die in uw bedrijf gelden ten aanzien van smartphonegebruik tijdens het rijden, op als onderdeel in de arbeidsvoorwaarden. Dit is een stevigere maatregel dan het enkel vastleggen van de afspraken in een convenant. Wanneer dergelijke gedragsafspraken zijn opgenomen in de arbeidsvoorwaarden is het nog minder vrijblijvend voor medewerkers om zich ook aan de afspraken te houden. Voor nieuwe medewerkers is het bij indiensttreding al een vanzelfsprekende gedragsregel in uw organisatie. U kunt bij deze maatregel naar uw medewerkers toe benadrukken dat de veiligheid van uw medewerkers voor uw organisatie hoge prioriteit heeft. Veilig Verkeer Nederland ontwikkelt een voorbeeldpassage dat u kunt gebruiken en eventueel naar eigen inzicht aanpassen. Het brengt geen extra kosten met zich mee en een beperkte inspanning van werkgever en werknemers. Hoewel het invoeren van deze maatregel op zichzelf weinig inspanning kost, is het voor een daadwerkelijke implementatie van deze nieuwe gedragsafspraken wel essentieel dat er aandacht voor blijft. Het voldoet niet om enkel de afspraken vast te leggen en het daar bij te laten. Om de maatregel goed in te bedden in uw organisatie kunt u gebruik maken van andere ondersteunende maatregelen uit deze lijst. Herinner uw werknemers aan deze afspraak door er aandacht voor te vragen tijdens bijvoorbeeld personeelsbijeenkomsten of tijdens het functioneringsgesprek. Zorg ervoor dat opdrachtgevers en uw andere relaties op de hoogte zijn van deze afspraken. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen op welke manier wordt gemonitord of een medewerker zich houdt aan de afspraken zoals die in de arbeidsvoorwaarden staan. Als er arbeidsvoorwaardelijke consequenties zijn van smartphonegebruik tijdens het rijden, moet dit objectief en betrouwbaar gemeten worden. Dit kan door het inzetten van technische systemen die de rijstijl meten (bijv. Connected Car van

4 de ANWB of Big Brother) of een systeem waarmee het dataverkeer geblokkeerd wordt wanneer iemand achter het stuur zit (bijv. Cellcontrol, zie maatregel 16 uit deze lijst). 5. Terugkoppeling tijdens teamoverleg of functioneringsgesprek Bouw periodiek momenten in om uw medewerkers te herinneren aan gemaakte afspraken. Op deze momenten kunt u monitoren of het lukt om zich aan de afspraak te houden, en indien nodig de medewerker helpen om dit te realiseren. Het is bovendien een herinnering om de afspraak levend te houden. U kunt bij deze maatregel naar uw medewerkers toe benadrukken dat de veiligheid van uw medewerkers voor uw organisatie hoge prioriteit heeft. Geen extra kosten en een beperkte inspanning. - Om ervoor te zorgen dat dit, ook wanneer de afspraken al wat langer gelden, onderwerp blijft in de teamoverleggen of functioneringsgesprekken, is het van belang dat dit een vast onderdeel op de agenda wordt. Daarnaast speelt het management een belangrijke rol in het blijven uitdragen van de gemaakte afspraken; geef het goede voorbeeld en help uw medewerkers om de afspraken na te komen. 6. Filmpjes intern verspreiden Er zijn online diverse filmpjes beschikbaar die de problematiek van smartphonegebruik tijdens het rijden in beeld brengen. Deze soms indringende filmpjes laten zien hoe snel je als bestuurder afgeleid raakt van je rijtaak als je gedachten naar je smartphone gaan en wat de gevolgen van smartphonegebruik achter het stuur kunnen zijn. Als werkgever kunt u dergelijke filmpjes vertonen aan uw medewerkers of verspreiden via de interne communicatiekanalen om de smartphoneproblematiek en de noodzaak om daar maatregelen op te treffen, onder de aandacht te brengen. (Volkswagen) (België) (Verenigd Koninkrijk) (België) Bij de ontvanger van dergelijke filmpjes ontstaat vaak een moment van inzicht en reflectie op het eigen gedrag ten aanzien van de risico s van smartphonegebruik tijdens het rijden. Filmpjes zijn een hulpmiddel om dit op laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Het kan bijdragen aan het vergroten van de bewustwording rondom de problematiek van smartphonegebruik tijdens het rijden.

5 Werkdruk en loyaliteit ten opzichte van werkgever en klanten zijn belangrijke beweegredenen voor medewerkers om tijdens het rijden de smartphone te gebruiken voor het afhandelen van een telefoontje of e- mail. Als u de smartphoneproblematiek bespreekbaar maakt, zullen ook dit soort thema s de revue passeren. Hierbij is er vaak een verwachting dat u als werkgever hier aan tegemoet komt. U kunt bij deze maatregel naar uw medewerkers toe wel benadrukken dat de veiligheid van uw medewerkers voor uw organisatie hoge prioriteit heeft. De filmpjes zijn online beschikbaar. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Werkgevers kunnen de filmpjes eenvoudig vertonen tijdens personeelsbijeenkomsten of interne communicatiekanalen. Enkel het vertonen van een filmpje heeft alleen een korte termijn effect, daarna zal het weer snel wegebben. Zet filmpjes daarom in als hulpmiddel om het onderwerp bespreekbaar te maken of als ondersteuning bij het invoeren van maatregelen. 7. Factsheet intern verspreiden In een factsheet staan kort en bondig alle feiten en cijfers over de problematiek van smartphonegebruik tijdens het rijden. Dit geeft een (wetenschappelijke) onderbouwing van de omvang van het probleem. Als werkgever kunt u een factsheet inzetten tijdens directie-vergaderingen of personeelsbijeenkomsten om de smartphone-problematiek en de noodzaak om daar maatregelen op te treffen, onder de aandacht te brengen bij directieleden, de HR-afdeling en de medewerkers. Een dergelijke factsheet is een hulpmiddel om de risico s van smartphonegebruik tijdens het rijden bespreekbaar te maken. Het biedt een onderbouwing voor de noodzaak om maatregelen te treffen om het smartphonegebruik tijdens het rijden te minimaliseren. Het kan dan ook bijdragen aan het vergroten van de bewustwording rondom de problematiek van smartphonegebruik tijdens het rijden. Werkdruk en loyaliteit ten opzichte van werkgever en klanten zijn belangrijke beweegredenen voor medewerkers om tijdens het rijden de smartphone te gebruiken voor het afhandelen van een telefoontje of e- mail. Als u de smartphoneproblematiek bespreekbaar maakt, zullen ook dit soort thema s de revue passeren. Hierbij is er vaak een verwachting dat u als werkgever hier aan tegemoet komt. U kunt bij deze maatregel naar uw medewerkers toe wel benadrukken dat de veiligheid van uw medewerkers voor uw organisatie hoge prioriteit heeft.

6 Veilig Verkeer Nederland stelt een factsheet beschikbaar. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Werkgevers kunnen de factsheet eenvoudig inzetten tijdens personeelsbijeenkomsten of interne communicatiekanalen Simulatieoefening Simulatietraining waarbij deelnemers op een verkeersveiligheidscircuit ervaren hoe smartphonegebruik de rijstijl beïnvloedt. Dit wordt opgenomen op video die na afloop tijdens een reflectiegesprek wordt getoond aan de deelnemers. U kunt deze training van ongeveer een dagdeel aanbieden aan uw medewerkers, het zou ook geïntegreerd kunnen worden als onderdeel van een algemene rijvaardigheidstraining. Vaak is het voor mensen een echte eyeopener als ze zelf ervaren hoeveel effect smartphonegebruik op de eigen rijstijl heeft. Het helpt om hen meer bewust te laten worden van de verkeersveiligheidrisico s. U kunt deze filmpjes ook tonen aan medewerkers die dit niet zelf hebben gedaan. Veilig Verkeer Nederland ontwikkelt een dergelijke training in samenwerking met een erkend trainingsinstituut met een afgesloten verkeersveiligheidscircuit. U betaalt de kosten voor de rijvaardigheidstraining en de medewerkers moeten rekening houden met minimaal een dagdeel vrij te houden voor de training Interne discussiebijeenkomst In een discussiebijeenkomst met uw directieleden of medewerkers kunt u verkennen welke attitude er heerst in uw organisatie over smartphonegebruik tijdens het rijden. U kunt daarnaast peilen of er draagvlak is om verdere maatregelen te treffen om smartphonegebruik tijdens het rijden in uw organisatie te minimaliseren. In de bijeenkomst komen vragen aan de orde als: hoe afhankelijk ben jij van je smartphone? Wat kan het opleveren of wat kost het ons als de smartphone niet meer gebruikt wordt tijdens het rijden? Moet je altijd bereikbaar zijn? Hoe ontspannen zit jij in de auto? Een discussiebijeenkomst kan plaatsvinden tijdens een reguliere personeelsbijeenkomst of (afdelings)vergadering of u organiseert een afzonderlijke bijeenkomst specifiek over dit onderwerp. Afhankelijk van de grootte van uw bedrijf kunt u alle medewerkers uitnodigen in één bijeenkomst of u verspreidt het over meerdere kleine bijeenkomsten. Deze bijeenkomst kan een eerste opmaat zijn tot

7 het nemen van maatregelen om smartphonegebruik tijdens het rijden te minimaliseren. U kunt deze discussiebijeenkomst inzetten als opmaat naar bijvoorbeeld maatregel 1, 2 of 3. Tijdens een discussiebijeenkomst wisselt u van gedachten over het onderwerp. Uw medewerkers worden aan het denken gezet en gestimuleerd om bij zichzelf na te gaan hoe zij idealiter zouden omgaan met smartphones in het verkeer. U maakt het onderwerp bespreekbaar. Dit kan bijdragen aan hun eigen bewustwording. Werkdruk en loyaliteit ten opzichte van werkgever en klanten zijn belangrijke beweegredenen voor medewerkers om tijdens het rijden de smartphone te gebruiken voor het afhandelen van een telefoontje of e- mail. Als u de smartphoneproblematiek bespreekbaar maakt, zullen ook dit soort onderwerpen de revue passeren. Hierbij is er vaak een verwachting dat u als werkgever hier aan tegemoet komt. U kunt bij deze maatregel naar uw medewerkers toe wel benadrukken dat de veiligheid van uw medewerkers voor uw organisatie hoge prioriteit heeft. Het organiseren en bijwonen van een dergelijke bijeenkomst vraagt tijd en inspanning van alle medewerkers. De kosten zijn variabel en vooral gekoppeld aan het aantal deelnemers, de locatie, catering en eventueel inhuur van een gespreksleider. - De uitkomsten van een dergelijke bijeenkomst zijn meestal niet te voorspellen. 10. Noteer reistijd in agenda Veel bedrijven werken met openbare agenda s. Dit maakt het mogelijk om in de agenda te vermelden wanneer je in de auto onderweg bent naar een volgende afspraak, en op dat tijdstip dus tijdelijk niet bereikbaar bent via de smartphone. Collega s moeten dan de opdracht krijgen om hier rekening mee te houden. U kunt deze tip aan uw medewerkers meegeven op het moment dat u de afspraak invoert om nooit tijdens het rijden de smartphone te gebruiken. Het beperken van smartphonegebruik tijdens het rijden is voor uw medewerkers makkelijker vol te houden als collega s weten op welke momenten ze niet bereikbaar zijn via de smartphone, zodat ze niet onnodig gebeld worden of een bericht ontvangen. - Geen extra kosten aan verbonden en het vraagt slechts een kleine inspanning van uw medewerkers om hun agenda op deze manier bij te houden. Gebruik van openbare agenda s.

8 11. Maak urgentie duidelijk Reserveer binnen uw organisatie één medium voor urgente berichten. Wanneer er een urgente verstuurd wordt, kies er dan voor om daarna een Whatsappbericht of SMS-bericht te sturen om aan te duiden dat het urgent is. Als ontvanger weet je dus, op het moment dat je een Whatsappbericht of SMS ontvangt, dat het urgent is. Het is voor bepaalde typen smartphones ook mogelijk om tijdens de instelling dat het toestel op stil staat, bepaalde nummers aan te geven die deze instelling overrulen. Dat kan bijvoorbeeld een nummer van een manager zijn die belt of een bericht uitstuurt over urgente zaken. Met deze maatregel wordt de verleiding om de smartphone te gebruiken beperkt tot het moment dat u een urgent bericht ontvangt. Zolang er geen urgent bericht binnen komt kan de medewerker rustig verder rijden en is de kans dat de aandacht afgeleid wordt van de rijtaak veel minder aanwezig. - De kosten zijn afhankelijk van het lopende abonnement. Het vraagt slechts een kleine inspanning van uw medewerkers. Maak intern afspraken over wat urgent is en wat niet. Er bestaat een kans dat deze maatregel wordt misbruikt en dat medewerkers snel aangeven dat iets urgent is om een spoedig antwoord te krijgen. Wees hier op voorbereid en maak hier duidelijke afspraken over. 12. Reserveer 1 uur per dag voor mailen Deel uw werkweek op een efficiënte manier in en reserveer bepaalde momenten in de week om e- mails af te handelen. Zorg dat u hiervoor echt tijd voor blokkeert in uw agenda, zodat u er ook echt aan toekomt. Als medewerkers vaste momenten hebben voor het beantwoorden van s, hoeven ze dat niet te doen op momenten waarop dat niet kan (tijdens het rijden). s die binnenkomen terwijl ze aan het rijden zijn, worden opgespaard tot het moment dat ze hebben gereserveerd voor het beantwoorden van hun berichten. - Geen extra kosten en slechts een beperkte inspanning

9 Medewerkers kunnen naar hun klanten en collega s communiceren wanneer dit moment is, of een afwezigheidsassistent instellen om te communiceren wanneer ze niet bereikbaar zijn. Zo weten klanten en collega s waar ze aan toe zijn. 13. Elkaar mogen aanspreken en daar een sanctie op zetten Spreek met uw medewerkers af dat ze elkaar er op mogen aanspreken als iemand toch merkt dat er tijdens het rijden gebruik wordt gemaakt van de smartphone. U kunt er een vriendelijke sanctie aan koppelen, bijvoorbeeld dat degene die betrapt wordt, zijn collega s moet trakteren. Dit werkt als een herinnering en stimulans voor uw medewerkers om zich aan de gemaakte afspraken te houden. - Geen extra kosten en slechts een beperkte inspanning Het is belangrijk dat er een onderlinge sfeer van vertrouwen heerst en dat medewerkers elkaar op een respectvolle manier aanspreken. 14. Alternatief vervoer mogelijk maken Reizen met trein of bus maakt werken onder reistijd mogelijk. U kunt dit stimuleren door de kosten voor het reizen met openbaar vervoer geheel te vergoeden of uw medewerkers een Business card van de NS beschikbaar te stellen. Hoe minder zakelijke kilometers er worden gereden, hoe beter dat is voor de verkeersveiligheid. Reiskostenvergoeding voor openbaar vervoer. Reizen met trein en bus vergt op sommige trajecten meer reistijd dan reizen met de auto. Het is belangrijk dat medewerkers daar niet op worden afgerekend.

10 15. Zakelijke reistijd terugdringen; meer conference calls Tegenwoordig zijn er veel online (gratis) diensten, zoals conference calls of skype, waarmee op afstand vergaderen enorm wordt vergemakkelijkt. U kunt dit introduceren in uw organisatie door dit soort diensten vaker in te zetten als alternatief voor vergaderingen waarbij medewerkers en klanten een reisafstand moeten afleggen. Hoe minder zakelijke kilometers er worden gereden, hoe beter dat is voor de verkeersveiligheid. Efficiëntere indeling van de werkweek Beperkte kosten voor het gebruik maken van bepaalde online diensten, maar dat wordt terugverdiend doordat de reistijd en reiskosten verminderen Cellcontrol installeren in de auto Cellcontrol is een veiligheidssysteem waarbij het gebruik van smartphones tijdens het rijden geblokkeerd wordt. Het wordt in de auto geplaatst en de berijder installeert een app op de smartphone. Er zijn 2 versies. Een versie gaat middels de OBD stekker van de auto, de andere is een unit die achter de voorruit geplaatst wordt. Via bluetooth wordt direct verbinding gemaakt met Cellcontrol. Er wordt een zone ingesteld rondom de bestuurdersplek, zodat passagiers wel hun telefoon kunnen gebruiken. Afhankelijk van het gekozen profiel worden alle internet-gerelateerde toepassingen (browser, Facebook, Whatsapp, mail etc. etc.) geblokkeerd. Als het toestel is aangesloten op een bluetooth carkit is bellen wel gewoon mogelijk, maar ook dat is nog te blokkeren indien nodig. Apps om te navigeren en voor het afspelen muziek kunnen worden vrij-geschakeld indien dat gewenst is. Uiteraard wordt de telefoon weer toegankelijk nadat het voertuig is stilgezet, wel met een zelf te bepalen vertraging om misbruik in de file bijvoorbeeld te voorkomen. Dit is een hulpmiddel om tijdens het rijden niet in de verleiding te komen om de smartphone te gebruiken. Voordeel is dat het automatisch in werking treedt op het moment dat het voertuig in beweging is. De bestuurder hoeft de app dus niet handmatig aan- of uit te zetten. Er is dus geen risico dat de bestuurder dit vergeet. - Er is een eenmalige aanschaf van het product, en vervolgens op leasebasis voor een klein bedrag per gebruiker per maand. Kosten nog uitzoeken

11 Indien medewerkers in een prive-auto rijden dienen zij akkoord te gaan met het plaatsen van het product in hun auto. In geval van leaserijders kunnen afspraken gemaakt worden met de leasemaatschappij. 17. Geluid uit, vliegtuigmodus aan of telefoon buiten bereik Spreek met uw medewerkers af om het geluid van de smartphone uit of op vliegtuigmodus te zetten, voordat ze in de auto stappen. Het is natuurlijk ook mogelijk om de smartphone buiten bereik op te bergen, bijvoorbeeld in het dasboardkastje of kofferbak. Dit is een hulpmiddel om tijdens het rijden niet in de verleiding te komen om de smartphone te gebruiken. - Geen extra kosten en slechts een kleine inspanning App: Safe Drive Laat uw werknemers een app installeren waarmee rijden zónder smartphone gestimuleerd en/of beloond wordt, zoals SafeDrive. SafeDrive is een app die, als de bestuurder de telefoon tijdens het rijden niet aanraakt, punten toekent. De verdiende punten kunnen ingewisseld worden voor (kortingen op) producten. Een dergelijke app stimuleert uw medewerkers om de gemaakte afspraak na te komen en koppelt er een beloning aan. - SafeDrive is een gratis app en vraagt weinig inspanning van uw medewerkers. De app is beschikbaar voor zowel Android als Iostoestellen. -

12 19. App: Drive safely, keep focused Laat uw werknemers een app installeren waarmee de verleiding om de telefoon te pakken bij een inkomend bericht of telefoongesprek verminderd wordt, zoals de Drive safely, keep focused app. De app detecteert wanneer je rijdt en schakelt zichzelf in. De app schakelt zichzelf uit wanneer je volledig stopt. Handsfree bellen (in- en uitgaand) via carkit, headset of bluetooth is mogelijk. Handheld bellen is niet mogelijk. Inkomende social media notificaties kunnen niet bekeken of gehoord worden, ook het verzenden van social mediaberichten is niet mogelijk. Gebruik van navigatie is wel mogelijk. Optioneel is er een passagiersmodus: deze geeft passagiers in een auto, bus of trein volledig toegang tot de smartphone. - Een dergelijke app neemt de verleiding weg om de telefoon te pakken bij inkomende berichten of telefoontjes. Er is geen sprake van afleiding op het moment dat er een bericht binnenkomt, want de ontvanger krijgt daar geen notificatie van te zien of horen. Drive safely, keep focused is een gratis app en vraagt weinig inspanning van uw medewerkers. De app schakelt zichzelf in wanneer de auto in beweging komt, en schakelt zichzelf uit wanneer de auto volledig stopt. Deze app is alleen beschikbaar voor Android toestellen Aanmelden op campagnewebsite Veilig Verkeer Nederland U meldt uw bedrijf aan op een campagnewebsite van Veilig Verkeer Nederland. Op deze website verzamelt Veilig Verkeer Nederland bedrijven die het goede voorbeeld geven en met hun medewerkers afspraken maken over het minimaliseren van smartphonegebruik tijdens het rijden. U draagt als bedrijf actief uit dat u maatregelen treft om smartphonegebruik tijdens het rijden te minimaliseren. Hoe meer bedrijven dit voorbeeld volgen, hoe beter dat is voor de verkeersveiligheid. Bovendien werkt dit als een bevestiging van de gemaakte afspraken. Als u dit actief uitdraagt, en u zich er dus actief aan committeert, helpt dat om de afspraken ook na te komen. Draagt bij aan positief bedrijfsimago. Geen extra kosten en een beperkte inspanning. -

13 21. Afspraken publiceren op eigen website U vermeldt op uw eigen bedrijfswebsite dat u met uw medewerkers afspraken heeft gemaakt om smartphonegebruik tijdens het rijden te minimaliseren. U draagt als bedrijf actief uit dat u maatregelen treft om smartphonegebruik tijdens het rijden te minimaliseren. Het is voor uw medewerkers meteen een extra stimulans / herinnering om dat ook echt niet te doen. Ook uw websitebezoekers worden geattendeerd op het feit dat smartphones en verkeer niet samen gaan en dat in uw bedrijf deze afspraak geldt. Draagt bij aan een positief bedrijfsimago. Geen extra kosten en een beperkte inspanning. Met zo n sticker op de auto is het extra belangrijk dat er echt niet gebruik wordt gemaakt van de smartphone tijdens het rijden. 22. Bumperstickers Laat uw medewerkers een bumpersticker ik doe niet aan social media achter het stuur plakken achterop de auto s in uw wagenpark. Uw medewerkers dragen actief uit dat zij tijdens het rijden geen gebruik maken van de smartphone. Het is voor hen meteen een extra stimulans/herinnering om dat ook echt niet te doen. Ook overige weggebruikers worden geattendeerd op het feit dat smartphones en verkeer niet samen gaan en dat in uw bedrijf deze afspraak geldt. U draagt als bedrijf actief uit dat u maatregelen treft om smartphonegebruik tijdens het rijden te minimaliseren. Zeker als u dit toepast op uw eigen wagenpark wordt deze maatregel door buitenstaanders gelinkt aan uw bedrijf. Dit draagt bij aan een positief bedrijfsimago. U kunt de stickers tegen een kleine vergoeding bestellen bij Veilig Verkeer Nederland. Voor de geloofwaardigheid is het met zo n sticker op de auto extra belangrijk dat er echt geen gebruik wordt gemaakt van de smartphone tijdens het rijden.

14 23. handtekening Laat uw medewerkers in de standaard handtekening een regel opnemen ik doe niet aan social media achter het stuur. Uw medewerkers dragen actief uit dat zij tijdens het rijden geen gebruik maken van de smartphone. Het is dan voor hen meteen een extra stimulans/herinnering om dat ook echt niet te doen. Ook de ontvangers van de s worden geattendeerd op het feit dat smartphones en verkeer niet samen gaan en dat in uw bedrijf deze afspraak geldt. U draagt als bedrijf actief uit dat u maatregelen treft om smartphonegebruik tijdens het rijden te minimaliseren. Dit draagt bij aan een positief bedrijfsimago. Geen extra kosten en slechts een beperkte inspanning. Voor de geloofwaardigheid is het belangrijk dat medewerkers dit ook echt niet doen. 24. Vermeld afspraken in contracten Neem in contracten die u aangaat met klanten of samenwerkingspartners een regel op wij doen niet aan social media achter het stuur. U draagt als bedrijf actief uit dat u maatregelen treft om smartphonegebruik tijdens het rijden te minimaliseren. Voor de ontvangers van het contract is het goed dat zij weten dat u deze afspraken hanteert omdat ze er dan rekening mee kunnen houden dat u niet altijd en overal bereikbaar bent. Ook worden zij geattendeerd op het feit dat smartphones en verkeer niet samen gaan. U draagt als bedrijf actief uit dat u maatregelen treft om smartphonegebruik tijdens het rijden te minimaliseren; dit draagt bij aan een positief bedrijfsimago. Geen extra kosten en slechts een beperkte inspanning -

15 25. Zet SafeDrivePod in voor uw medewerkers Zorg ervoor dat alle medewerkers die regelmatig met de auto of met de fiets onderweg zijn geen mogelijkheid hebben om social media toe te passen tijdens verkeersdeelname (wat doet deze maatregel met de ontvanger en hoe beïnvloedt dat de U past als bedrijf actief een maatregel toe die een direct effect heeft op het voorkomen van smartphonegebruik tijdens verkeersdeelname. Dit draagt bij aan een positief bedrijfsimago. De kosten per medewerker bedragen voor een periode van 4 jaar, 30,- per jaar. Een kleine bijdrage voor een groot effect! Namelijk geen social media tijdens verkeersdeelname. Indien medewerkers in een prive-auto rijden dienen zij akkoord te gaan met het plaatsen van het product in hun auto. In geval van leaserijders kunnen afspraken gemaakt worden met de leasemaatschappij Om ervoor te zorgen dat dit, ook wanneer de afspraken al wat langer gelden, onderwerp blijft in de teamoverleggen of functioneringsgesprekken, is het van belang dat dit een vast onderdeel op de agenda wordt. Daarnaast speelt het management een belangrijke rol in het blijven uitdragen van de gemaakte afspraken; geef het goede voorbeeld en help uw medewerkers om de afspraken na te komen. Belangrijk is het om uw klanten te laten weten dat u vanuit uw bedrijfsveiligheidsprotocol werkt met SafeDrivePod zodat medewerkers niet ieder moment van de dag direct kunnen reageren. 26. Zet uw medewerkers in Automodus De Automodus-app beloont veilig rijgedrag met een premiekorting wanneer verkeersdeelnemers in Automodus gaan. Deze app is ontwikkeld met VVN s partner Interpolis. (wat doet deze maatregel met de ontvanger en hoe beïnvloedt dat de U past als bedrijf een maatregel toe die uitdagend is en nog geld kan opleveren ook in de vorm van een premiekorting. Hoe langer je het scherm niet aanraakt, hoe meer punten je verdient. Met de Automodus-app houd je je ogen op de weg in plaats van op je telefoon, voorkom je afleiding door je mobiel en rijd je veiliger en kun je wel muziek luisteren of je navigatie bekijken. Dit draagt bij aan een positief bedrijfsimago. Geen extra kosten en een beperkte inspanning Individueel kan iedereen de Automodus app downloaden. Om voor premiekorting in aanmerking te komen moet de autoverzekering wel bij

16 Interpolis lopen. Interessant om na te gaan of dit collectief kan worden ingekocht als bedrijf. Biedt een competitie-element doordat er punten worden gespaard wanneer je het scherm niet aanraakt. 27. In-Traffic Reply app Sinds april 2017 geeft VVN's partner Samsung smartphonegebruikers in alle campagnes het advies: Stuur vast, smartphone los. In-Traffic Reply is de tool die het leuk en gemakkelijk maakt om dat advies op te volgen. Zo wil Samsung, als marktleider, ook voorvechter zijn van veilig smartphonegebruik in het verkeer. (wat doet deze maatregel met de ontvanger en hoe beïnvloedt dat de De app stuurt automatisch reacties wanneer jij in het verkeer berichtjes of telefoontjes binnenkrijgt. Deze app werkt heel eenvoudig. Je geeft toegang tot je notificaties en je GPS. Je kiest welke social apps je wilt koppelen en welke reacties de app moet versturen. De rest gaat vanzelf. Elke keer als je fietst of autorijdt schakelt de app automatisch in, zet je notificatie geluiden op mute en reageert namens jou. Zo houd jij je aandacht op de weg. Dit draagt bij algehele invoering bij aan een positief bedrijfsimago. Geeft rust tijdens de autorit doordat je weet dat mensen die jou proberen te bereiken automatisch een berichtje ontvangen met de mededeling dat je onderweg bent. Geen extra kosten en een beperkte inspanning Individueel kan iedereen met een Android-smartphone de In-Traffic Reply app downloaden. Gemakkelijk te downloaden en werkt automatisch op GPS. In het OV kun je m uiteraard uit zetten. 28. Safe Lock Samen met telecomprovider KPN lanceerde VVN binnen de gezamenlijke campagne "On Bike No Phone" in juni 2017 het Safe Lock. Een slim fietsslot. (wat doet deze maatregel met de ontvanger en hoe beïnvloedt dat de Dit slimme fietsslot staat in verbinding met een app, die de internetverbinding van de smartphone kan uitschakelen. Dit slot wordt niet meer met een sleutel geopend, maar met de bijbehorende app die dan meteen de netwerkverbinding van je smartphone blokkeert. Dit kan alleen wanneer je van je fiets stapt en deze op slot zet. Het alarmnummer kan wel gebeld worden. Fietsers hebben zodoende geen bereik en geen mobiel internet en kunnen dus niet meer appen of bellen als ze onderweg zijn.

17 Prognose Geen extra kosten en een beperkte inspanning Het Safe Lock beperkt zich tot de medewerker die op de fiets naar zijn werk gaat. De app komt het eerst uit voor Androidtelefoons. Het KPN Safelock wordt nu getest en zal eind 2017 voor de consument beschikbaar zijn. Een mooie toepassing die ervoor zorgt dat ouders hun puber met een gerust hart op de fiets naar school kunnen sturen. Aantrekkelijk voor bedrijven die een verstandige omgang met de smartphone voor hun fietsende medewerkers willen promoten.

Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van de Directie Communicatie van IenW 13 september 2018

Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van de Directie Communicatie van IenW 13 september 2018 Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van de Directie Communicatie van IenW 13 september 2018 Inleiding In opdracht van: Conclusies Resultaten > Bekendheid niet storen functionaliteit voor smartphones

Nadere informatie

VEILIG VERKEERSGEDRAG HANNEKE JANSEN SWECO 6 FEBRUARI 2018

VEILIG VERKEERSGEDRAG HANNEKE JANSEN SWECO 6 FEBRUARI 2018 VEILIG VERKEERSGEDRAG HANNEKE JANSEN SWECO 6 FEBRUARI 2018 Veilig verkeersgedrag Beleid opstellen Dialoog in organisatie Bewustzijn vergroten Een gemiddelde Nederlander reist per jaar 11.000 km/jaar. Ter

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie Persvoorstelling campagne Afleiding in het verkeer 8 oktober 2017 Achtergrondinformatie 1 Afleiding door gsm-gebruik: de risico s Deelnemen aan het verkeer vraagt aandacht. Je aandacht kan echter afgeleid

Nadere informatie

ONGESTOORD ONDERWEG DAAR KUN JE MEE THUISKOMEN

ONGESTOORD ONDERWEG DAAR KUN JE MEE THUISKOMEN ONGESTOORD ONDERWEG DAAR KUN JE MEE THUISKOMEN WEG VAN DE VERLEIDING HANNEKE JANSEN - SWECO I.S.M. PATTY JANSEN INTERPOLIS 17 OKTOBER 2018 CONVENANT VEILIG GEBRUIK SMARTFUNCTIES IN HET VERKEER Partijen

Nadere informatie

Smartphonegebruik in de auto

Smartphonegebruik in de auto Samenvatting Onderzoeksrapport Smartphonegebruik in de auto Juli 2014 1 Onderzoeksopzet Methode Doelgroep: beginnende bestuurders auto in de leeftijd 17 tot en met 34 jaar; Doelgroep is afgezet tegenover

Nadere informatie

SMART PHONE ETIQUETTE. Sociale handleiding

SMART PHONE ETIQUETTE. Sociale handleiding SMART PHONE ETIQUETTE Sociale handleiding Welkom in de wereld van de smartphone In deze sociale handleiding vind je instructies voor het gebruik van je smartphone in alledaagse sociale situaties. Deze

Nadere informatie

Reisbalans voor uw organisatie. 22 mei 2014 Connekt MMI

Reisbalans voor uw organisatie. 22 mei 2014 Connekt MMI Reisbalans voor uw organisatie 22 mei 2014 Connekt MMI 2 Reisbalans in het kort Voor de medewerker (gebruiker) Mijn Reisbalans + mobiele app Rittenregistratie (o.a. met GPStracking) Declareren Multimodale

Nadere informatie

Maak kennis met het nieuwe bellen!

Maak kennis met het nieuwe bellen! Maak kennis met het nieuwe bellen! Waar ik ook ben, je mag mij altijd storen voor echt belangrijk nieuws! U heeft de regie U heeft uw mobility zelf in de hand. Wij verzorgen het beheer voor u, zoals beveiligingsinstellingen,

Nadere informatie

HANDLEIDING LOW CAR DIET APP. INHOUD 1. Snelstart 2. Reisinformatie 3. Besparing 4. Klassement 5. Cijfers modaliteiten 6. Berichten en privacy

HANDLEIDING LOW CAR DIET APP. INHOUD 1. Snelstart 2. Reisinformatie 3. Besparing 4. Klassement 5. Cijfers modaliteiten 6. Berichten en privacy HANDLEIDING LOW CAR DIET APP INHOUD 1. Snelstart 2. Reisinformatie 3. Besparing 4. Klassement 5. Cijfers modaliteiten 6. Berichten en privacy 1. Voor eind augustus: Ga naar Lowcardiet.nl Klik op aanmelden,

Nadere informatie

Loyaliteitsprogramma GPS-Buddy

Loyaliteitsprogramma GPS-Buddy Loyaliteitsprogramma GPS-Buddy Dagelijks zijn mensen mobiel en reizen om verschillende redenen en op diverse manieren van de ene locatie naar de andere. Per spoor, over het water, te voet, per fiets maar

Nadere informatie

2 september Onderzoek: Verkeer en veiligheid

2 september Onderzoek: Verkeer en veiligheid 2 september 2017 Onderzoek: Verkeer en veiligheid Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van online onderzoek.

Nadere informatie

7 oktober Onderzoek: 10 jaar smartphone

7 oktober Onderzoek: 10 jaar smartphone 7 oktober 2017 Onderzoek: 10 jaar smartphone Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Minister Van Nieuwenhuizen: Rij MONO, fiets MONO

Minister Van Nieuwenhuizen: Rij MONO, fiets MONO Minister Van Nieuwenhuizen: Rij MONO, fiets MONO Dankzij sociale media zijn vrienden, familie en collega s altijd dichtbij, altijd bereikbaar. Dat is fijn. En dat heeft ook negatieve effecten. Slingerende

Nadere informatie

FlexMobile Veelgestelde vragen door klanten

FlexMobile Veelgestelde vragen door klanten FlexMobile Veelgestelde vragen door klanten Wat is FlexMobile? Met de dienst FlexMobile van gntel bel je voordelig naar het buitenland en in het buitenland met je smart Phone. Op welke besturingssystemen

Nadere informatie

4G Dienstbeschrijving Februari 2013

4G Dienstbeschrijving Februari 2013 4G Dienstbeschrijving Februari 2013 Inhoud 4G; WAT IS HET?... 3 WAAROM 4G VAN KPN?... 3 WAT KUNT U MET 4G?... 3 WAT HEEFT U NODIG OM GEBRUIK TE KUNNEN MAKEN VAN 4G?... 4 INTERNET TOEGANG EN APN INSTELLINGEN...

Nadere informatie

NotificationReceiver TM app

NotificationReceiver TM app Handleiding NotificationReceiver TM app Een betrouwbare notificatieoplossing met rijke functionaliteit Een NerveCentre TM app - nervecentre.nl 6 April, 2019 INHOUD Introductie... 1 Wat is een notificatie?...

Nadere informatie

Miles handleiding. Koeriers. Android & ios.

Miles handleiding. Koeriers. Android & ios. Miles handleiding Koeriers Android & ios www.miles.delivery Welkom bij Miles! Hoi, leuk dat je gebruik gaat maken van het meest moderne online koeriers platform van Nederland. Miles regelt koeriersopdrachten

Nadere informatie

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Versie 1.5 mei 2013 Pagina 1 van 15 Inhoudsopgave 1. Inloggen in Employ UrenOnline 4 2. Instellingen binnen Employ UrenOnline 6 2.1 Contactpersonen 6 2.2 Projecten

Nadere informatie

Smartschool berichtgeving brieven netiquette

Smartschool berichtgeving brieven netiquette Smartschool berichtgeving brieven netiquette Halle, 2018 09 14 Smartschool berichtgeving brieven netiquette Geachte ouders Beste Leerling Vanaf dit schooljaar zullen we nog intensiever gebruikmaken van

Nadere informatie

Handleiding HIPPER. Pagina 1 van 18

Handleiding HIPPER. Pagina 1 van 18 Handleiding HIPPER Pagina 1 van 18 1 Inhoudsopgave 1 INHOUDSOPGAVE... 2 2 INTRODUCTIE... 3 2.1 AFSTANDSBEDIENING... 3 2.2 MOBILITEIT... 3 3 INSTALLATIE... 5 3.1 INSTALLEREN HIPPER VOOR IPHONE... 6 3.2

Nadere informatie

Handleiding Mijn Yellowbrick

Handleiding Mijn Yellowbrick Handleiding Mijn Yellowbrick versie 2.0 augustus 2014 Voordelig bricken, makkelijk parkeren INHOUDSOPGAVE MIJN YELLOWBRICK 3 MIJN GEGEVENS 5 MOBIEL 7 KAARTEN 10 PARKEREN 13 TRANSACTIES 14 FACTUREN 14 ZAKELIJK

Nadere informatie

Handleiding - HIPPER

Handleiding - HIPPER Handleiding - HIPPER Inhoudsopgave 1 Introductie...3 1.1 Afstandsbediening... 3 1.2 Mobiliteit... 3 2 Installatie...5 2.1 Installeren HIPPER voor iphone... 6 2.2 Installeren HIPPER voor Android... 6 2.3

Nadere informatie

Handleiding HIPPER. Document: Handleiding HIPPER Datum: 6 juli 2015 Versie: 1.1 Auteur: Ingrid de Bont

Handleiding HIPPER. Document: Handleiding HIPPER Datum: 6 juli 2015 Versie: 1.1 Auteur: Ingrid de Bont Handleiding HIPPER Document: Handleiding HIPPER Datum: 6 juli 2015 Versie: 1.1 Auteur: Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 1.1 Afstandsbediening... 3 1.2 Mobiliteit... 4 2 Installatie... 5

Nadere informatie

HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN

HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN Een kwantitatief onderzoek onder jongeren in opdracht van het Interprovinciaal Overleg JEROEN HERMANS KJELL MASSEN AMSTERDAM, JULI 2017

Nadere informatie

Beschrijving 4G voor Business Partners

Beschrijving 4G voor Business Partners Beschrijving 4G voor Business Partners September 2013 Inhoud 1. 4G; Wat is het?... 3 2. Waarom 4G van Yes Telecom... 3 3. Wat kunt u met 4G?... 3 4. Wat heeft u nodig om gebruik te kunnen maken van 4G?...

Nadere informatie

TwoGo: hoe werkt het?

TwoGo: hoe werkt het? TwoGo: hoe werkt het? 1. Registratie 2. Instellingen 3. Een rit aanmaken 4. Een match! 5. Overige tips 1. Registratie Registreer je met je werk- of studiemailadres, alleen dan kun je samen met je collega

Nadere informatie

AfsprakenApp is een initiatief van Intramed, in samenwerking met Appsotheek. Een abonnement aanvragen? Ga naar www.afsprakenapp.nl

AfsprakenApp is een initiatief van Intramed, in samenwerking met Appsotheek. Een abonnement aanvragen? Ga naar www.afsprakenapp.nl De AfsprakenApp is een slimme reminderservice, die is gekoppeld aan uw Intramed agenda. Patiënten ontvangen automatisch afspraakherinneringen, waarmee de noshows worden verminderd en de therapietrouw wordt

Nadere informatie

Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008

Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008 Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008 Belangrijkste uitkomsten Van de leaserijders maakt 71% nooit gebruik van het openbaar vervoer voor het werk. Bij een mogelijkheid voor een nieuwe

Nadere informatie

FAMILINQ. Hoe maken ze reclame? Via folders, commercials? Nergens iets over te vinden.

FAMILINQ. Hoe maken ze reclame? Via folders, commercials? Nergens iets over te vinden. FAMILINQ Familie-linq is een volwaardige tablet vermomd als fotolijst. De fotolijst van ziet er vriendelijk uit en bedekt de knoppen die niet per sé noodzakelijk zijn. Dit geeft meer vertrouwen en een

Nadere informatie

7 manieren voor sneller, efficiënter en veiliger communiceren

7 manieren voor sneller, efficiënter en veiliger communiceren 7 manieren voor sneller, efficiënter en veiliger communiceren 7 manieren voor sneller, efficiënter en veiliger communiceren Win meer tijd Je vraagt je soms wel eens af of je nog aan werken toekomt. Die

Nadere informatie

Gebruikershandleiding HIPPER

Gebruikershandleiding HIPPER Gebruikershandleiding HIPPER Controle over uw telefooncentrale, overal en te allen tijde Datum: 02 mei 2014 Versie: 1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Afstandsbediening... 3 1.2 Mobiliteit... 4 2.

Nadere informatie

XELION 7 - MOBIELE APP

XELION 7 - MOBIELE APP XELION 7 - MOBIELE APP Snelstart document voor eindgebruikers van de Xelion 7 smartphone app 1 Inhoud 1. De eerste keer de Xelion 7 app openen... 3 2. Inloggen in de Xelion 7 app... 3 3. De app gebruiken...

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

GA JIJ WEL EENS NAAR HET BUITENLAND?

GA JIJ WEL EENS NAAR HET BUITENLAND? #2 GA JIJ WEL EENS NAAR HET BUITENLAND? Bijvoorbeeld op vakantie? Dan wil je zeker gebruik blijven maken van WhatsApp en internet op je smartphone en tablet, maar wil je niet bij thuiskomst een onverwachte

Nadere informatie

Social Media. De definitie

Social Media. De definitie Social Media De definitie Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken

Nadere informatie

Tritel HIPPER+ Anywhere Gebruikershandleiding

Tritel HIPPER+ Anywhere Gebruikershandleiding Tritel HIPPER+ Anywhere Gebruikershandleiding Inhoud 1 Introductie... 3 2 Afstandsbediening... 3 2.1 Instellingen... 3 3 Installatie... 4 3.1 Installeren HIPPER+ voor... 4 3.2 Installeren HIPPER+ voor...

Nadere informatie

Halle, Smartschool berichtgeving brieven netiquette. Geachte ouders. Beste Leerling

Halle, Smartschool berichtgeving brieven netiquette. Geachte ouders. Beste Leerling Halle, 2017-09-01 Smartschool berichtgeving brieven netiquette Geachte ouders Beste Leerling Vanaf dit schooljaar zullen we nog intensiever gebruikmaken van Smartschool. Hierdoor hopen we op een ecologische

Nadere informatie

Marktplaats voor Mobiliteit BONNENBOEKJE

Marktplaats voor Mobiliteit BONNENBOEKJE Marktplaats voor Mobiliteit BONNENBOEKJE Vipre BV: Collectief vervoer en Shuttles voor first & last mile Vipre biedt producten en diensten aan op het gebied van collectief vervoer. De dienst bestaat uit

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

Daag uw organisatie uit!

Daag uw organisatie uit! We coach professional driving Daag uw organisatie uit! In SAFE & ECO Driving powered by Even voorstellen: V VCR, Cito en Cranfield University VVCR Meer dan 40 jaar ervaring en expertise in professionele

Nadere informatie

KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor totaalcommunicatie

KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor totaalcommunicatie KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor totaalcommunicatie Communicatiemogelijkheden nemen toe en groeien ook steeds meer naar elkaar toe. Dat biedt praktische voordelen en zakelijke kansen. Toegang tot de

Nadere informatie

enjoy & share positive energy

enjoy & share positive energy Zorgeloos elektrisch rijden in uw leaseauto Slim laden thuis én maak onderweg gebruik van het grootste laadnetwerk van Europa enjoy & share positive energy Zorgeloos elektrisch rijden Een slim laadpunt

Nadere informatie

FAQ. Koppeling en verbinding

FAQ. Koppeling en verbinding FAQ Bluetooth Algemeen Bluetooth is een protocol voor radiocommunicatie met kort bereik, waarmee men gegevens en diensten kan uitwisselen tussen ten minste twee elektronische apparaten. Het geïntegreerde

Nadere informatie

ZAKELIJK BELLEN MET EEN ONLINE TELEFOON CENTRALE

ZAKELIJK BELLEN MET EEN ONLINE TELEFOON CENTRALE ZAKELIJK BELLEN MET EEN ONLINE TELEFOON CENTRALE Carlo Konijn Chi Computers CHI COMPUTERS Stationsplein 99 222, 1703WE Heerhugowaard Inhoudsopgave Kantoor automatisering voor ZZPérs, klein zakelijk en

Nadere informatie

0% 10% 20% 30% 40% 50%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 1 2 53% 5% 18% Ja, ik weet goed wat het programma inhoudt % Ja, ik weet een beetje wat het programma inhoudt % Ja, maar ik ken het alleen van naam % 24% Nee, ik ken het programma niet % Bekend met de slogan

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat van IenW/BSK-, Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken;

Op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat van IenW/BSK-, Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken; Besluit van tot wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 in verband met uitbreiding van het verbod van het tijdens deelname aan het verkeer vasthouden van mobiele elektronische

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 679 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 8 april 2019 De vaste commissie voor Infrastructuur

Nadere informatie

Renault R & Go. Praktische en slimme applicatie om het rijden nog aangenamer te maken

Renault R & Go. Praktische en slimme applicatie om het rijden nog aangenamer te maken Renault R & Go Praktische en slimme applicatie om het rijden nog aangenamer te maken R&Go, 4 diensten vol interactieve functies Nieuw! Sluit uw smartphone of tablet aan op de autoradio van uw Renault.

Nadere informatie

Smartphonegebruik in de auto: De sociale norm.

Smartphonegebruik in de auto: De sociale norm. Smartphonegebruik in de auto: De sociale norm. Auteurs: Kevin Liebrecht Robin Maatjes Datum: 28-08-2017 Belangenbehartiging ANWB Wassenaarseweg 220 2596 EC Den Haag Disclaimer: Onderdelen en teksten (of

Nadere informatie

versienummer: dean remote Android - handleiding

versienummer: dean remote Android - handleiding versienummer: 2016-11-14 dean remote Android - handleiding Inhoudsopgave 1 dean remote...3 2 dean remote downloaden en activeren...3 3 Gebeld worden met dean remote...4 3.1 Kantoor op afstand... 4 3.2

Nadere informatie

Reserveren. Helpdesk +31(0) Op pad met We Drive Solar met Kiwy (Android)

Reserveren. Helpdesk +31(0) Op pad met We Drive Solar met Kiwy (Android) Helpdesk +31(0)85-73 25 660 Op pad met We Drive Solar met Kiwy (Android) 25-6-2017 wijzigingen voorbehouden Reserveren Open de app Kiwy op je Android telefoon. Kies voor nieuwe reservering, selecteer een

Nadere informatie

Handleiding ANWB Parkeren versie 1.2 2015

Handleiding ANWB Parkeren versie 1.2 2015 Handleiding ANWB Parkeren versie 1.2 2015 Inhoud ANWB Parkeren in heel Nederland 3 Hoe ANWB Parkeren werkt 3 Klaar om te parkeren? 3 Parkeren met de app 3 ANWB Parkeren met je telefoon 4 Ben ik klaar om

Nadere informatie

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties.

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties. Enquête Bereikbaar Haaglanden Hoe gaan mensen naar het werk? En waarom reizen ze zoals ze reizen? In de regio Haaglanden wordt door overheden en werkgevers samengewerkt om de regio zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

XELION 7 - MOBIELE APP. Snelstart document voor eindgebruikers van de Xelion 7 smartphone app

XELION 7 - MOBIELE APP. Snelstart document voor eindgebruikers van de Xelion 7 smartphone app XELION 7 - MOBIELE APP Snelstart document voor eindgebruikers van de Xelion 7 smartphone app Inhoud 1. De eerste keer de Xelion 7 app openen 4 2. Inloggen in de Xelion 7 app 4 3. De app gebruiken 5 3.1

Nadere informatie

In contact met vrienden (...)

In contact met vrienden (...) In contact met vrienden (...) Beeldbellen Communiceren via de app Compaan CRDL Familie-linq Go Talk Now Luca app Project Network Seniorentelefoons Voor face to face contact met elkaar op afstand. Gratis

Nadere informatie

BelJeBuren Informatiedocument Informatiedocument

BelJeBuren Informatiedocument Informatiedocument Informatiedocument Dit document is er voor bedoeld om (toekomstige-) deelnemers aan BelJeBuren te informeren over de werking van het platform. Als u onderstaande informatie goed doorleest, zijn de meeste

Nadere informatie

FlexMobile Veelgestelde vragen door klanten

FlexMobile Veelgestelde vragen door klanten Januari 2013 FlexMobile Veelgestelde vragen door klanten Wat is FlexMobile? FlexMobile is een App op je iphone waarmee je via gntel voordelig belt. Alle gesprekken die je met de FlexMobile App start, lopen

Nadere informatie

Toelichting Aanvragen NS Account Nieuwe Medewerkers.

Toelichting Aanvragen NS Account Nieuwe Medewerkers. Toelichting Aanvragen NS Account Nieuwe Medewerkers. De contactpersoon bij uw organisatie, meldt u aan in het systeem van NS door het invullen van uw persoonlijke gegevens en email-adres. Op dit email

Nadere informatie

Installatie AH Slim Only App.

Installatie AH Slim Only App. Bij deze handleiding worden de volgende onderdelen van de app AH Slim Only stap-voor-stap behandeld. - Downloaden en installeren van de app AH Slim Only - Koppelen 06-nummer aan de App - Kiezen betaalmethode

Nadere informatie

SOUNDGATE. Draadloos verbonden met de wereld

SOUNDGATE. Draadloos verbonden met de wereld SOUNDGATE Draadloos verbonden met de wereld De mogelijkheden om verbonden te zijn, zijn beter dan ooit tevoren. Via allerlei elektronische apparaten maken we contact met familie, vrienden en collega s,

Nadere informatie

Starten met Skype voor Bedrijven

Starten met Skype voor Bedrijven Handleiding Skype voor Bedrijven (SvB) Starten met Skype voor Bedrijven Opstarten Skype voor Bedrijven draait lokaal. De eerste keer moet je Skype voor Bedrijven handmatig opstarten via het Startmenu.

Nadere informatie

ebook Wat Is Telematica?

ebook Wat Is Telematica? ebook Wat Is Telematica? Wat is telematica? Laten we bij het begin beginnen. Telematics, of telematica, is letterlijk een combinatie van de woorden telecommunicatie en informatica. Het is de technologie

Nadere informatie

In 5 stappen productiever met Office 365

In 5 stappen productiever met Office 365 In 5 stappen productiever met Office 365 Inleiding Met Office 365 van KPN beschik je altijd en overal over je zakelijke e-mail, agenda en documenten. Programma s als Excel, Word, PowerPoint en OneNote

Nadere informatie

Skype. Praktische informatie over Skype

Skype. Praktische informatie over Skype April 2015 Auteur: E.C.Bliek Skype Praktische informatie over Skype Dit bestand omvat een introductie over het programma Skype. Functies, gebruik en een gebruiksinstructie worden behandeld. ICT&Onderwijs

Nadere informatie

BedrijfsSelect Het mobiele abonnement op maat voor uw bedrijf

BedrijfsSelect Het mobiele abonnement op maat voor uw bedrijf BedrijfsSelect Het mobiele abonnement op maat voor uw bedrijf BedrijfsSelect, wat betekent dat voor uw bedrijf? Met BedrijfsSelect bent u verzekerd van de juiste mobiele oplossing voor uw bedrijf. Elk

Nadere informatie

Geïntegreerde Xelion Softphone

Geïntegreerde Xelion Softphone Xelion 6 is VoIP telefooncentrale die standaard een volledig scala aan functies heeft om de klantcontacten van een organisatie optimaal af te handelen. Agents kunnen overal en altijd snel en productief

Nadere informatie

Vaakgestelde vragen van werkgevers Fietsactie 2014 versie 1 mei 2014

Vaakgestelde vragen van werkgevers Fietsactie 2014 versie 1 mei 2014 Vaakgestelde vragen van werkgevers Fietsactie 2014 versie 1 mei 2014 De Fietsactie 2014 op hoofdlijnen: Een medewerker die vaak naar het werk fietst, vraagt zijn/haar collega-automobilist mee te doen aan

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Toestel uit de verpakking. Hoofdstuk 2 Dagelijks gebruik. Hoofdstuk 3 Toestel persoonlijk maken. widget Hoofdstuk 4

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Toestel uit de verpakking. Hoofdstuk 2 Dagelijks gebruik. Hoofdstuk 3 Toestel persoonlijk maken. widget Hoofdstuk 4 Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Toestel uit de verpakking. - Hoe moet ik een simkaart plaatsen? Blz. 10 - Hoe moet ik het toestel aanzetten? Blz. 10 - Hoe zet ik mijn Wi-Fi aan / uit? Blz. 10 - Hoe kan ik mijn

Nadere informatie

HIPPER. Gebruikershandleiding. Versie: 1.2 Datum: 5 oktober 2014

HIPPER. Gebruikershandleiding. Versie: 1.2 Datum: 5 oktober 2014 HIPPER Gebruikershandleiding Versie: 1.2 Datum: 5 oktober 2014 Inhoud 1 Introductie... 3 1.1 Afstandsbediening... 3 1.2 Instellingen... 3 2 Installatie... 5 2.1 Installeren HIPPER voor iphone... 5 2.2

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Zuid-Limburg inbeweging

Gebruikershandleiding Zuid-Limburg inbeweging Gebruikershandleiding Zuid-Limburg inbeweging Android toestellen Aanmelding Zuid-Limburg inbeweging Aanmeldproces (p.3) Registratie TimesUpp (p.4) Aanmelding Zuid-Limburg inbeweging (p.9) Uitleg gebruik

Nadere informatie

Inleiding BusinessTrack RRS

Inleiding BusinessTrack RRS Inleiding BusinessTrack RRS In de eerste plaats onze dank voor het gebruiken van BusinessTrack voor uw fiscale Ritten Registratie. Gezien er bij het gebruik van het systeem een aantal opties zijn, willen

Nadere informatie

Handleiding Abonnement op NS-Business Card wijzigen naar Traject Vrij met Gesplitst Betalen

Handleiding Abonnement op NS-Business Card wijzigen naar Traject Vrij met Gesplitst Betalen Handleiding Abonnement op NS-Business Card wijzigen naar Traject Vrij met Gesplitst Betalen Uw werkgever biedt u de mogelijkheid om het abonnement op uw NS-Business Card om te zetten naar een Traject Vrij

Nadere informatie

DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers

DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers De DB Alerts app voor Android is volledig vernieuwd. Naast de bekende functionaliteiten uit de vorige versie (bekijken van waarnemingen en het invoeren

Nadere informatie

10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel

10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel 10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel 1. Zorg voor een goede omschrijving onder je naam. LinkedIn pakt automatisch de omschrijving van je huidige baan. Pas de omschrijving eventueel aan. Bij zoekopdrachten

Nadere informatie

Centrale regie en decentraal gebruik binnen communicatie

Centrale regie en decentraal gebruik binnen  communicatie binnen e-mailcommunicatie Een guide voor het regisseren en faciliteren van e-mail als communicatiemiddel binnen organisaties met decentrale verantwoordelijkheden Powered by De inzet van e-mail als communicatiemiddel

Nadere informatie

Netwerkmarketing. Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen?

Netwerkmarketing. Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen? Netwerkmarketing Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen? In deze training 1. Je sociale netwerk onderhouden 2. Wat de pro s doen 3. Wat is de beste strategie om mensen uit te nodigen Wat je NIET

Nadere informatie

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni 2019 Social media Social media wordt ongelooflijk veel gebruikt. 96% van de 35- tot 45- jarigen gebruiken sociale media Hoe gebruik ik social media? Boodschap bij de

Nadere informatie

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media.

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Overzicht Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Mindreader Wat zijn social media? Social media is een verzamelbegrip voor online

Nadere informatie

Blik op. Let s drive business. Marktonderzoek: een onderzoek naar zakelijk rijgedrag.

Blik op. Let s drive business. Marktonderzoek: een onderzoek naar zakelijk rijgedrag. Blik op de weg Marktonderzoek: een onderzoek naar zakelijk rijgedrag Marktonderzoek: De weg die voor ons ligt: een onderzoek naar het rijgedrag van de zakelijke bestuurder Rijgedrag kan een belangrijke

Nadere informatie

TomTom Hands-Free Car Kit Documentatiegids

TomTom Hands-Free Car Kit Documentatiegids TomTom Hands-Free Car Kit Documentatiegids Inhoud Overzicht 3 Wat zit er in de doos? 4 Wat zit er in de doos?... 4 Aan de slag 6 De TomTom Hands-Free Car Kit in de auto bevestigen... 6 De TomTom Hands-Free

Nadere informatie

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie.

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie. Onderzoek Interview 1 Geslacht: Vrouw Leeftijd: 20 jaar Beroep: begeleider op kinderdagverblijf Smartphone: HTC XL Interview vragen algemeen Zo ja, van welk merk en wat voor abonnement heb je (zegt iets

Nadere informatie

Goed voorbereid naar de brugklas

Goed voorbereid naar de brugklas Goed voorbereid naar de brugklas Dat doe je zo! Tips voor jou en je ouders Iedereen veilig over straat Voor jou Yes! Het is bijna zomervakantie! Na de vakantie mag je eindelijk beginnen op je nieuwe school.

Nadere informatie

Afloop van contracten en de aanzegtermijn

Afloop van contracten en de aanzegtermijn Afloop van contracten en de aanzegtermijn Contracten met medewerkers lopen af. Belangrijk om op tijd een keuze te maken over een eventuele verlenging, want je hebt rekening te houden met de aanzegtermijn.

Nadere informatie

Slimmer studeren. Een praktische insteek. Ruud Greven

Slimmer studeren. Een praktische insteek. Ruud Greven Slimmer studeren Een praktische insteek Ruud Greven Inhoudsopgave Aanleiding Agenda, takenlijst, urenregistratie Time management, focus & mail En verder? Aanleidingen Inhoudsopgave Aanleiding Agenda, takenlijst,

Nadere informatie

Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads

Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads Van lead naar klant Alles wat u moet weten over leads Leads Voor de meeste websites is hét doel: leads. Ofwel, mensen of bedrijven die interesse hebben in uw product of dienst., potentiële klanten dus.

Nadere informatie

ING Minder autoverkeer en tevreden medewerkers met OV-jaarkaart

ING Minder autoverkeer en tevreden medewerkers met OV-jaarkaart Auto van de hand dankzij OV-jaarkaart Bij ons kunnen medewerkers zonder leasauto kiezen tussen gebruik van de eigen auto voor woonwerkverkeer óf het OV. De OV-jaarkaart die we hun bieden is in heel Nederland

Nadere informatie

Probeer nu GRATIS. Start met het uitzenden van uw Narrowcasting boodschap

Probeer nu GRATIS. Start met het uitzenden van uw Narrowcasting boodschap Probeer nu GRATIS Start met het uitzenden van uw Narrowcasting boodschap Opensignage eenvoudig uw doelgroep informeren Zoekt u een eenvoudige manier om uw doelgroep te informeren via een beeldschermennetwerk?

Nadere informatie

64% Van de Nederlanders heeft het gevoel dat Nederland minder veilig is geworden afgelopen jaar

64% Van de Nederlanders heeft het gevoel dat Nederland minder veilig is geworden afgelopen jaar De slimme buurtpreventie app we zorgen dat mensen zich veilig voelen in hun buurt 36% Van de Nederlanders voelt zich wel eens onveilig in de buurt 64% Van de Nederlanders heeft het gevoel dat Nederland

Nadere informatie

Computer- en tabletcursussen

Computer- en tabletcursussen Computer- en tabletcursussen Aanbod winter 2016 / voorjaar 2017 Computercursussen en workshops Aanbod winter 2016/ voorjaar 2017 ZB helpt u graag om makkelijker en beter gebruik te maken van uw laptop,

Nadere informatie

DIGITALE AANDACHT BIJ LEERWERKBEDRIJVEN LOONT BEGELEID INTERNE- EN GEDETACHEERDE MEDEWERKERS OP MAAT MET 8TING

DIGITALE AANDACHT BIJ LEERWERKBEDRIJVEN LOONT BEGELEID INTERNE- EN GEDETACHEERDE MEDEWERKERS OP MAAT MET 8TING DIGITALE AANDACHT BIJ LEERWERKBEDRIJVEN LOONT BEGELEID INTERNE- EN GEDETACHEERDE MEDEWERKERS OP MAAT MET 8TING INHOUDSOPGAVE Frequenter relevant contact zet mensen in beweging... 3 Digitale aandacht op

Nadere informatie

Reserveren alleen via website

Reserveren alleen via website Helpdesk +31(0)85-73 25 660 Op pad met We Drive Solar met je pasje en de kaartlezer 23-6-2017 wijzigingen voorbehouden Reserveren alleen via website A) Activeer een (personeels) pas. B) Mail ons via info@wedrivesolar.nl

Nadere informatie

FlexMobile Veelgestelde vragen door klanten

FlexMobile Veelgestelde vragen door klanten Maart 2013 FlexMobile Veelgestelde vragen door klanten Wat is FlexMobile? FlexMobile is een App voor op je iphone waarmee je via gntel voordelig belt. Alle gesprekken die je met de FlexMobile App start,

Nadere informatie

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Zelfleiderschap is dat je jezelf aanstuurt. Je doet wat jij belangrijk, waardevol, leuk of interessant vindt. Je kiest je eigen weg en je zorgt goed voor jezelf.

Nadere informatie

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen Handleiding De scholen zijn weer begonnen De campagne In deze handleiding vindt u informatie over de noodzaak voor - en opzet van - de campagne. Verder vindt u informatie over mogelijke manieren waarop

Nadere informatie

Voor wie: Trevler Fleet is speciaal ontwikkeld voor bedrijven met een wagenpark van meer dan 10 (grijskenteken)auto s.

Voor wie: Trevler Fleet is speciaal ontwikkeld voor bedrijven met een wagenpark van meer dan 10 (grijskenteken)auto s. Trevler Fleet: Voor wie: Trevler Fleet is speciaal ontwikkeld voor bedrijven met een wagenpark van meer dan 10 (grijskenteken)auto s. Waarom: De Belastingdienst heeft in veel gevallen de controle op het

Nadere informatie