OPLEIDING PERSOONLIJK LEIDINGGEVEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPLEIDING PERSOONLIJK LEIDINGGEVEN"

Transcriptie

1 OPLEIDING PERSOONLIJK LEIDINGGEVEN Elke dag doorpakken in teamwork Teamworkvoor techneuten

2 De doelen die we met je nastreven Vrijer en daadkrachtiger in je leidinggevende rol Succesvol teamwork en -resultaat creëren Functionele en persoonlijke groei een leven lang profijt Wat je van ons kunt verwachten Geen politieagent of maatschappelijk werker Als je als leidinggevende niet langer voor politieagent wilt spelen of maatschappelijk werker wilt zijn, zul je binnen jouw team moeten werken aan proactiviteit en zelfredzaamheid. Dat vraagt iets van jouw manier van leidinggeven of aansturen. Als je een vrijere, meer faciliterende rol wilt, dan gun je jezelf ook meer tijd voor de écht belangrijke dingen. Jouw kostbare tijd en aandacht wordt dan niet meer onderbroken door zaken die binnen het team moeten worden opgelost. Persoonlijk contact en betrokkenheid Met eenvoud naar de kern (psychologische diepgang waar nodig) Prikkelende, rake werkvormen en interventies die successen creëren Succesvolle teams Met plezier naar je werk gaan geeft niet alleen een goed gevoel, het brengt jou en je team ook goede resultaten. Binnen succesvolle teams is er focus, teamleden richten zich op de belangrijkste doelstellingen en doen wat nodig is om die mét elkaar te bereiken. Iedereen is betrokken en er wordt gedacht in oplossingen. Elkaar pro-actief aanspreken en ondersteunen is normaal en ziekteverzuim is niet of nauwelijks aan de orde. Signalen van een gefrustreerd team Lage medewerkersbetrokkenheid Stroeve (functionerings)gesprekken Te laat komen op vergaderingen / overleggen Roddel-/pestgedrag Hoog ziekteverzuim Trage besluitvorming Onveilig leer- en gespreksklimaat Weinig werkplezier Persoonlijk leidinggeven Loslaten en durven vertrouwen op de eigen verantwoordelijkheid van je medewerkers leidt tot vertrouwen en motivatie in het team. Door jouw eigen persoonlijkheid op een positieve manier in te zetten komt verbinding ook makkelijker tot stand. Je creëert daarmee een gespreksklimaat waarin samenwerken, elkaar aanspreken en om ondersteuning vragen wordt gestimuleerd. Open en constructief gespreksklimaat Aan inhoudelijke kennis is meestal geen gebrek in de technische sector. Maar om samen tot de snelste en beste oplossingen te komen is het delen van die kennis nog veel belangrijker. En daar valt winst te behalen. Openheid, elkaar durven aanspreken en om hulp kunnen vragen horen daarbij. Als leidinggevende heb je daar invloed op. Welk voorbeeldgedrag laat jij daarin zien? Wanneer je twee of meer van deze signalen herkent, is deze opleiding een waardevolle investering voor jou en je organisatie. Het was een inspirerende opleiding. Prikkelend en soms heftig, maar daardoor goede sessies die écht ontwikkeling creëren. (Kevin van Leeuwen, Teamlead Direction & Enterprise, Oxilion)

3 Wat houdt de opleiding in Intake, motivatiecheck vooraf Je maakt een ontwikkeling door in jouw persoonlijke stijl van leidinggeven. Hiertoe doorloop je vijf thema s die bekend staan als dé 5 Frustraties van teamwork. In de opleiding leer je deze frustraties om te buigen naar succesvoorwaarden, zoals hieronder beschreven. Voorafgaand aan de opleiding plannen we een intakegesprek met je om kennis te maken, leerdoelen te bespreken en praktische zaken af te stemmen een motvatiecheck. Als deelnemer moedigen we je aan om te bespreken met je leidinggevende én teamleden wat je gaat doen, wat ze van jou kunnen verwachten en wat je hen verwacht. Certificaat Status en Individuele erkenning Lage prestatiestandaard Vaagheid Teamresultaat Verantwoordelijkheid Commitment Na het afronden van de opleiding ontvang je het opleidingscertificaat van Doorpak BV voor deelname aan de opleiding Persoonlijk Leidinggeven doorpakken in teamwork. Doorpak BV is geregistreerd als opleidingsinstituut voor kort beroeps onderwijs. Kunstmatige harmonie Ruimte voor confrontaties Onkwetsbaarheid Vertrouwen Duur van de opleiding Je gaat actief aan de slag met de lagen uit de piramide in 5 blokken. Dit betreft 8 opleidingsdagen verspreid over ongeveer zes maanden. Tijdens de opleiding werk je vanuit het principe van ervaringsgericht leren aan jouw stijl van leidinggeven. Leren door te doen. Tussen de blokken door voer je praktijkopdrachten uit om het geleerde in de praktijk te brengen. Zo beoefen je direct je opgedane inzichten. Doorpakken dus! Tussen de blokken voer je praktijkopdrachten uit om door te pakken en het geleerde in de pratkijk te brengen. Zo beoefen je direct je opgedane inzichten. Doorpakken dus! Het volledige opleidingsprogramma staat achterin de brochure beschreven. Eerlijke reflectie, dynamische werkvormen en buiten mijn comfortzone. Elke dag bij Doorpak BV was een kado, ik kan het werk nu ook loslaten zonder dat ik mij zorgen maak. (Gerard Roelofs, Head of MESA+ Nanolab, University of Twente)

4 Teamworkmodel (een toelichting en voorproefje) Hieronder lichten we in korte tekst elke laag uit het teamworkmodel toe. Tijdens de opleiding gaan we met jou verder de diepte in aan de hand van ervaringen, inzichten en theorie. Om je vast een gevoel en ervaring mee te geven, stellen we per laag een oefening voor om vast mee aan de slag te gaan en actief een ervaring op te doen. 2 Confrontaties aangaan Worden confrontaties onnodig en onterecht uit de weg gegaan in jouw team? Wordt sociaal ongemak opgelost met een grap, een cynische opmerking of soms zelfs met pestgedrag? Dan is er sprake van kunstmatige harmonie. In teamwork is het belangrijk om confrontaties hun werk te laten doen. Teams die gezonde conflicten aangaan kunnen levendig en boeiend vergaderen. Ze boren ideeën van alle teamleden aan en profiteren daarvan. Teamleden lossen problemen met elkaar op en brengen kritieke onderwerpen gelijk op tafel. 1 Vertrouwen creëren Vertrouwen vormt de basis voor iedere samenwerking. Binnen teams waar vertrouwen is, durven teamleden elkaar om hulp te vragen, steekt men tijd en energie in belangrijke zaken. Teamleden bieden verontschuldigingen aan en accepteren die zonder aarzelen. Bovendien is het toegeven van zwakheden en fouten normaal en neemt men risico s bij het aanbieden van feedback en hulp. Het bovengenoemde leidt ertoe dat iedereen in het team uitziet naar gelegenheden om als groep op te treden. Plan een overleg met je teamleden. Start met het ophalen van verhulde conflicten en spoor mensen aan zich tijdens deze speurtocht uit te spreken. Vraag teamleden om de volgende 2 zinnen uit te spreken. Wat je van mij hierover moet weten is. Begin het werkoverleg met het benoemen van jouw persoonlijke bijdrage die je wilt leveren aan het teamfunctioneren. Benoem vervolgens jouw eigen kracht en valkuilen en nodig je teamleden uit om dit ook te delen. Wat ik van jullie nodig heb (om mij uit te spreken), is Een goede procesbegeleider kan daarbij helpen. Resultaat van deze opleidingsdagen over vertrouwen Resultaat van deze opleidingsdagen over confrontaties Na 2 opleidingsdagen ben jij je bewuster van hoe jij omgaat met openheid, begrip en vertrouwen. Bovendien ben je in staat om er meer van te creëren in jouw team. Na dit blok heb jij ervaren hoe interne conflicten je soms in de weg zitten. Je hebt geleerd hoe je deze op een constructieve wijze kunt inzetten. Bovendien weet je hoe je ervoor kunt zorgen dat teamleden conflicten gaan zien en aanpakken als een kans om het teamwork te versterken.

5 3 Commitment creëren 4 Heb je wel eens het idee dat teamgenoten niet volledig aanhaken? Heb je de indruk dat sommige teamleden uitblinken in vaagheid? Dan kun je vraagtekens plaatsen bij hun betrokkenheid. Je kunt je ook afvragen of de magneet, om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, wel sterk en duidelijk genoeg is. Betrokkenheid van ieder teamlid gaat over duidelijkheid en steun. Er is eenheid in het team. Steeds zoeken naar consensus werkt niet, want volledige overeenstemming is onmogelijk. Wanneer alle standpunten zijn aangehoord en meegewogen in de besluitvorming ontstaat bereidheid om samen verder te gaan. Aanspreken op verantwoordelijkheid Welke prestatiestandaard hanteren jouw teamleden voor hun eigen werk en dat van anderen? Is dat in jouw ogen (te) laag? Dit heeft te maken met verantwoordelijkheid. Teams waarvan de teamleden elkaar aanspreken op hun verantwoordelijkheden zorgen ervoor dat collega s die slecht presteren zich aangespoord voelen beter hun best te doen. Ze signaleren potentiële problemen snel. Dit doen ze door zonder aarzelen de benadering van collega s ter discussie te stellen (en niet terecht te stellen). Bovendien voelen teams zich als geheel verantwoordelijk voor ieders werk/privé-balans. Een goed functionerend team neemt duidelijke beslissingen en neemt ze ook tijdig. Het team ontwikkelt mogelijkheden om van fouten te leren en profiteert van kansen die zich voordoen. Bovendien zijn de prioriteiten helder en worden belangrijke beslissingen genomen op basis van belangrijke, gedeelde kernwaarden. Resultaat van de opleidingsdag over commitment Na deze opleidingsdag weet jij hoe je het commitment van teamleden bij genomen besluiten vergroot. En je weet hoe en waar je bij kunt sturen om teamleden aangehaakt te houden. Plan een overleg in om feedback te vragen over de wijze waarop jij de prestatiestandaard hanteert voor het team en hoe hoe je teamleden aanspreekt. Aanvullende vraag: liggen we nog op koers met onze doelstellingen? Aanspreken op verantwoordelijkheid Deze zin hoeft niet dikgedrukt: Welke prestatiestandaard hanteren jouw teamleden voor hun eigen werk en dat van anderen? Is dat in jouw ogen (te) laag? Resultaat van deze opleidingsdag over verantwoordelijkheid Maak een besluiten- en actielijst met korte-termijn-deadlines. Vink met je team af, of de acties zijn uitgevoerd. Vraag bij elke actie door op de volgende manier: Wel uitgevoerd: Wat heeft het opgeleverd om te doen? Niet uitgevoerd; Waarom niet? Vraag door op welk commitment er op voorhand was op de actie Na deze dag weet je hoe jij zelf teamleden aanspreekt op hun verantwoordelijkheid. Bovendien heb je geleerd hoe je dit doelmatiger kunt doen, zodat je ervoor zorgt dat er een cultuur ontstaat waarin teamleden elkaar gaan aanspreken.

6 5 Teamresultaat Wie is Doorpak BV Gebruiken jouw teamgenoten de ruimte die er is voor individuele status en erkenning en niet voor het teambelang? Dan komt dit veelal door het missen van een helder en gezamenlijk doel, het tamresultaat. Een team dat zich concentreert op collectieve resultaten houdt prestatiegerichte werknemers vast en betrokken; minimaliseert individualistisch gedrag; geniet van successen en zorgt ervoor niet te worden afgeleid. Selmar Wesselink en Hans Kets, willen de samenleving een beetje mooier maken door mensen gemakkelijker sociaal te laten verbinden met elkaar. We zien werk als waardevol onderdeel van het leven en geloven dat teamwork meer tot stand brengt dan individuen ooit in hun eentje zouden kunnen. Bedenk één gezamenlijk en bovenliggend doel met het hele team. Er kan er maar één de belangrijkste zijn. Resultaat van deze opleidingsdagen over teamresultaat Je weet hoe je ervoor kunt zorgen dat jullie als team strijden voor één gezamenlijk doel. Je implementeert dit ook, want daar hebben we jou met heel veel toewijding en plezier in opgeleid. We leiden leidinggevenden op tot coachende en faciliterende teamleiders die hun team boven zichzelf laat uitstijgen en zichzelf daarmee ontzorgen. De werk/privé-balans wordt gezonder, zodat je op beide vlakken meer tijd en aandacht hebt voor de écht belangrijke dingen. Dit doen we met veel toewijding, plezier en voldoening aan de hand van de voor ons heel belangrijke kernwaarden: persoonlijk en dichtbij eenvoudig naar de kern (met psychologische diepgang waar nodig) successen durven vieren

7 Opleidingsprogramma Dag DOORPAKKEN IN VERTROUWEN Dag DOORPAKKEN IN RESULTAAT Hoe creëer ik openheid, begrip en vertrouwen in het team? Hoe zorg ik dat we als team strijden voor één gezamenlijk doel? Het effect van vertrouwen Daadkracht en kwetsbaarheid Rol van overtuigingen en voorbeeldgedrag Van (gezamenlijke) ambitie naar actie Aandacht voor jezelf én focus op collectieve uitkomsten Vieren van successen en benoemen van falen Dag DOORPAKKEN IN CONFRONTATIES Praktische informatie Hoe zorg ik dat teamleden conflicten aanpakken als kans om teamwork te versterken? Gezond conflict vs. kunstmatige harmonie Win/win of lose/lose als uitgangspunt Positie, afstand, nabijheid en grenzen Dag 5 DOORPAKKEN IN BETROKKENHEID Duur opleiding: 8 dagen incl. 1 tussenovernachting (doorlooptijd ongeveer zes maanden) Investeringskosten: 3.710,- * Maximale groepsgrootte: 16 deelnemers Locatie: omgeving Twente Certificaat: Na afronding van de opleiding ontvang je het certificaat Persoonlijk Leidinggeven doorpakken in teamwork Hoe bereik ik commitment van teamleden bij genomen besluiten? Persoonlijke waarden en collectieve waarden Individuele drijfveren en intrinsieke motivatie Aanhaken, afhaken en besluitvorming * Zijn er meer deelnemers uit jouw organisatie die de opleiding willen volgen dan bieden we een staffelkorting op het totaalbedrag. 2 deelnemers = 5% korting 3 deelnemers = 10% korting 4 of meer = 15% korting Dag 6 DOORPAKKEN IN VERANTWOORDELIJKHEID Hoe realiseer ik dat teamleden elkaar aanspreken op prestatiestandaard en gedrag? Eigenaarschap en (gedeelde) verantwoordelijkheid Keuzes maken, volharden en impopulair durven zijn Aanspreken en aangesproken worden Door de opleiding ben ik zelfverzekerder geworden in het aangaan van nodige gesprekken om succesvol teamwork te realiseren Martin Kok, Manager Business Suport, Eaton Industries

8 Een Greep uit de Literatuur Patrick Lencioni ~ de 5 frustraties van Teamwork Mihaly Cszickscientmihali ~ Flow in Zaken Locke & Latham ~ Goal setting theory Roger Martin ~ The responsibility virus, Stop taking charge or taking orders, and start making critical decisions Will Win Gyuri Vergouw ~ Commitment: de belofte van betrokkenheid en bevlogenheid in organisaties Karsten de Dreu ~ Bang voor conflict? De psychologie van conflicten in organisaties Daniel Goleman ~ Emotionele intelligentie emoties als sleutel tot succes Stephen m. Covey ~ The Speed of Trust Brené Brown ~ De kracht van kwetsbaarheid Ian Stewart, Vann Joines ~ Transactionele analyse (het handboek) Jan Remmerswaal ~ Begeleiden van groepen (groepsdynamica in praktijk) Jeffrey Wijnberg ~ Hoe erger, hoe beter (provocatieve psychologie) Thom Verheggen ~ Ontmanagen voor managers (Elke dag werken aan je eigen overbodigheid) Drs. Hans Kets Drs. Selmar Wesselink Hans en Selmar zijn energieke en pragmatische organisatiepsychologen met ruime ervaring in het coachen en begeleiden van teams en teamleiders naar de beste teamprestaties. Zij zetten zich voor 100% in om teamleiders en teamleden constructief te prikkelen zodat zij werkelijk gaan doorpakken in teamwork! DOORPAK BV HAZEMEIJER COMPLEX HENGELO Gebouw C01 F. Hazemeijerstraat RJ Hengelo Tel.: +31 (0) info@doorpakbv.nl

OPLEIDING DOORPAKKEN IN TEAMWORK

OPLEIDING DOORPAKKEN IN TEAMWORK HOE MAAK IK MOGELIJK DAT MIJN TEAM BOVEN ZICHZELF UITSTIJGT? OPLEIDING DOORPAKKEN IN TEAMWORK info@doorpakbv.nl www.doorpakbv.nl colofon Hans kets en Selmar Wesselink organisatiepsychologen teamcoaches

Nadere informatie

De 5 elementen van het Lencioni model kunnen alleen worden gerealiseerd wanneer een ook persoon energetisch in balans is.

De 5 elementen van het Lencioni model kunnen alleen worden gerealiseerd wanneer een ook persoon energetisch in balans is. BUILDING TEAMS & LEADERSHIP MODEL De vijf frustraties van Teamwork volgens het onderzoek model van Patrick Lencioni onderscheidt vijf afzonderlijke essentiële elementen die de kern van frustraties in duurzame

Nadere informatie

De vijf frustraties van teamwork

De vijf frustraties van teamwork De vijf frustraties van teamwork Dit boek werkt de vijf frustraties van teamwork uit aan de hand van een casus. Catherine Petersen leidt als ceo een team dat onderling zo in conflict is geraakt dat het

Nadere informatie

De vijf frustraties van teamwork Het model van Patrick Lencioni

De vijf frustraties van teamwork Het model van Patrick Lencioni De vijf frustraties van teamwork Het model van Patrick Lencioni Model van Lencioni: de vijf frustraties van teamwork De vraag is hier; functioneren jouw medewerkers als groep of als team? En hoe maak je

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Kleurrijk ontwikkelprogramma voor Young Professionals

Talent Ontwikkel Programma. Kleurrijk ontwikkelprogramma voor Young Professionals Talent Ontwikkel Programma Kleurrijk ontwikkelprogramma voor Young Professionals Het Talent Ontwikkel Programma van Koffie & Bubbels is een energiek en intensief ontwikkelprogramma voor Young Professionals.

Nadere informatie

Whitepaper. Waarom teams (bijna) nooit werken. Team MOMENTUM

Whitepaper. Waarom teams (bijna) nooit werken. Team MOMENTUM Whitepaper Team MOMENTUM Laat één ding meteen duidelijk zijn: een groep mensen die in een bedrijf samenwerkt is iets volstrekt anders dan een team. De Amerikaanse organisatieadviseur Patrick Lencioni (1965)

Nadere informatie

De vijf frustraties van teamwork Het model van Patrick Lencioni

De vijf frustraties van teamwork Het model van Patrick Lencioni De vijf frustraties van teamwork Het model van Patrick Lencioni Haarstraat 1 Bank: NL75 RABO 0161 4426 92 4157 GP Enspijk BTW nr.: NL116199441B02 Tel.: 06 48 52 47 72 VAR: 0144/116199441/4 mail@guidovermeeren.nl

Nadere informatie

4/04/2019. Hoe werken aan een succesvol team? Een (h)echt team? Een (h)echt team? Hoe bouwen aan een (h)echt team?

4/04/2019. Hoe werken aan een succesvol team? Een (h)echt team? Een (h)echt team? Hoe bouwen aan een (h)echt team? Hoe werken aan een succesvol team? Liesbeth Vanhelmont 1 Een (h)echt team? Hoe bouwen aan een (h)echt team? De 5 frustraties van een team (Lencioni) Concrete toepassing Tips Met het model aan de slag in

Nadere informatie

De POSITIEVE organisatie

De POSITIEVE organisatie De POSITIEVE organisatie Uitwerking van de workshops: Hoe krijg je meer energie in je team? Onze omgeving verandert steeds sneller en ingrijpender. Positieve organisaties spelen hier beter op in en creëren

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

Is het team in staat om op een resultaatgerichte wijze met elkaar om te gaan en de problemen die zich stellen te lijf te gaan?

Is het team in staat om op een resultaatgerichte wijze met elkaar om te gaan en de problemen die zich stellen te lijf te gaan? Workshop Teameffectiviteit Joke Otté, After Work Drink, 6 mei 2014 Antwerpen Zijn we een effectief team? Is het team in staat om op een resultaatgerichte wijze met elkaar om te gaan en de problemen die

Nadere informatie

Team Ontwikkelings Programma. Hoe kunnen we als team effectiever gaan samenwerken en betere prestaties leveren?

Team Ontwikkelings Programma. Hoe kunnen we als team effectiever gaan samenwerken en betere prestaties leveren? Team Ontwikkelings Programma Hoe kunnen we als team effectiever gaan samenwerken en betere prestaties leveren? Team Ontwikkelings Programma (1 tot 5 dagen) We leven in een hectische tijd die steeds meer

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Lijdende teams of Leidende teams? Verandering aangrijpen om teams te bezielen

Lijdende teams of Leidende teams? Verandering aangrijpen om teams te bezielen Lijdende teams of Leidende teams? Verandering aangrijpen om teams te bezielen Waaraan herken je een Leidend Team? Op elk niveau van de organisatie werken mensen in teams samen. Effectief samenwerkende

Nadere informatie

TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN. Become a better me and we.

TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN. Become a better me and we. TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN Become a better me and we. TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN. Become a better me and we. Leer hoe je als leidinggevende bij jezelf en je team energie aanwakkert, zodat jullie

Nadere informatie

Bevlogen aan het werk

Bevlogen aan het werk Beeld: Odette Meyer Bevlogen aan het werk In tumultueuze tijden; 5 tips om het beste uit jezelf te halen Veel organisaties zijn in deze tumultueuze tijden in verandering: nieuw leiderschap is nodig, oude

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

Lijdende teams of Leidende teams? Of: bezieling versus burnout

Lijdende teams of Leidende teams? Of: bezieling versus burnout Lijdende teams of Leidende teams? Of: bezieling versus burnout Waaraan herken je een Leidend Team? Effectieve teams zorgen ervoor dat mensen het naar hun zin hebben in de organisatie. Dat mensen met plezier

Nadere informatie

11/04/2018. Hoe werken aan een succesvol team? Een (h)echt team? Liesbeth Vanhelmont. Een (h)echt team? Hoe bouwen aan een (h)echt team?

11/04/2018. Hoe werken aan een succesvol team? Een (h)echt team? Liesbeth Vanhelmont. Een (h)echt team? Hoe bouwen aan een (h)echt team? Hoe werken aan een succesvol team? Liesbeth Vanhelmont Een (h)echt team? Hoe bouwen aan een (h)echt team? Evaluatie van je eigen team De 5 teamfrustraties Tips Concrete casussen Onderhuidse spanningen

Nadere informatie

Middenkaderopleiding voor potentials (MKOP)

Middenkaderopleiding voor potentials (MKOP) Middenkaderopleiding voor potentials (MKOP) Zorg met een breed palet aan leiderschapsskills voor een stevige basis als toekomstig leidinggevende Voor wie Iedereen die geen leidinggevende is, maar wel de

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

Werken aan een topteam!

Werken aan een topteam! Werken aan een topteam! 3 november 2016 1 Inhoud Even voorstellen Theorie van Luc Greven en anderen Dialoog 2 Even voorstellen Wie is wie? Wat zou je willen halen bij deze masterclass? 3 Goede schoolleiders?

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

mens en organisatie samen in beweging

mens en organisatie samen in beweging mens en organisatie samen in beweging LTC heeft haar dienstverlening 25 jaar geleden opgezet om mensen en organisaties in hun ontwikkeling te stimuleren en motiveren. In onze aanpak staat het vergroten

Nadere informatie

NU DE MENSEN NOG MEEKRIJGEN VERANDERAANPAK IN BEELD. bedoeling. Mensen ondersteunen dát wat ze zelf hebben helpen bouwen

NU DE MENSEN NOG MEEKRIJGEN VERANDERAANPAK IN BEELD. bedoeling. Mensen ondersteunen dát wat ze zelf hebben helpen bouwen NU DE MENSEN NOG MEEKRIJGEN VERANDERAANPAK IN BEELD Datum: 18 april 2019 Werkconferentie Eigenaarschap Ik ben niet bang voor veranderen, wél voor het idee dat dat gemanaged gaat worden Jannet Maréchal

Nadere informatie

Hoe je het maximale uit jouw team haalt. Zes ingrediënten voor een High Performance Team

Hoe je het maximale uit jouw team haalt. Zes ingrediënten voor een High Performance Team Hoe je het maximale uit jouw team haalt Zes ingrediënten voor een High Performance Team Hoe je het maximale uit jouw team haalt Zes ingrediënten voor een High Performance Team Jouw team loopt best goed,

Nadere informatie

De schittermethode: In 7 stappen vanuit jouw talenten en eigenaarschap schitteren in je droombaan met meer focus, meer succes en meer werkplezier

De schittermethode: In 7 stappen vanuit jouw talenten en eigenaarschap schitteren in je droombaan met meer focus, meer succes en meer werkplezier Beste lezer, Leuk dat je mijn Schittermethode e-book hebt gedownload. Je hebt de eerste actie genomen naar persoonlijke en professionele groei met meer focus, meer succes en meer werkplezier. Ik ben Wendy

Nadere informatie

Eéndaagse training. Het Moedige Gesprek. in gesprek met jezelf en de ander

Eéndaagse training. Het Moedige Gesprek. in gesprek met jezelf en de ander Eéndaagse training Het Moedige Gesprek in gesprek met jezelf en de ander De LTC training 'Het Moedige Gesprek' is een verdiepende training in het gesprek met jezelf en de ander. Een niveau verder in aanspreken,

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue verbeteren met

Nadere informatie

31/03/2019. Teamwerk. Helen Goovaerts

31/03/2019. Teamwerk. Helen Goovaerts Teamwerk Helen Goovaerts 1 2 3 1 Doelen Programma Helpen om kritisch naar jezelf te kijken als teamplayer Waar help ik het team? Waar belemmer ik het team? Handige tips & tricks meegeven om teamwerk te

Nadere informatie

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT Kernwaarden CONCEPT 1. Bevlogenheid We zijn betrokken en gedreven in wat we doen voor onze omgeving en voor onszelf. We voelen ons verantwoordelijk voor het resultaat. We maken kenbaar wat onze toegevoegde

Nadere informatie

Samenvatting Perpetuum Leiderschaps Dialoog 15 juni 2016

Samenvatting Perpetuum Leiderschaps Dialoog 15 juni 2016 Samenvatting Perpetuum Leiderschaps Dialoog 15 juni 2016 Perpetuum Leiderschapsdialoog: wat betekent het lager leggen van leiderschap voor een organisatie en haar manier van handelen. Een onderwerp dat

Nadere informatie

Leidende of lijdende Innovatie- en Veranderteams? - de samenhang tussen vernieuwing en bezieling -

Leidende of lijdende Innovatie- en Veranderteams? - de samenhang tussen vernieuwing en bezieling - Leidende of lijdende Innovatie- en Veranderteams? - de samenhang tussen vernieuwing en bezieling - Waaraan herken je een Leidend Innovatieteam 1? Een innovatieteam is meestal multidisciplinair samengesteld.

Nadere informatie

Het gesprek met elkaar aangaan

Het gesprek met elkaar aangaan Het gesprek met elkaar aangaan FIT Functioneringsgesprekken In Teamverband Voert u nog functioneringsgesprekken? In veel gevallen is het houden van een functioneringsgesprek een verplicht nummer geworden,

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Trainingen. Leiderschapstraining Inspirerend leiderschap Gedragsinzichtgevende training Reflect Intervisie

Trainingen. Leiderschapstraining Inspirerend leiderschap Gedragsinzichtgevende training Reflect Intervisie Trainingen Wij bieden diverse trainingsmogelijkheden op organisatieniveau, directieniveau (M-T s), hoger en middenkader en op teamniveau. Alle trainingen worden zowel op basis van open inschrijving als

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap 2014 Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Je bent hoger opgeleid, zit aan het begin van je carrière en hebt de ambitie

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Opleiding Teamcoaching voor managers

Opleiding Teamcoaching voor managers Opleiding Teamcoaching voor managers Leer bouwen aan teamontwikkeling door te coachen op de bovenstroom én onderstroom Ga bewuster om met je systemische plek binnen het teamen organisatiesysteem Ontwikkel

Nadere informatie

Profile Dynamics. Werken vanuit je unieke kwaliteiten en kracht. De impact van je drijfveren op werk, samenwerking en groei Versie 1.

Profile Dynamics. Werken vanuit je unieke kwaliteiten en kracht. De impact van je drijfveren op werk, samenwerking en groei Versie 1. 0 Profile Dynamics Werken vanuit je unieke kwaliteiten en kracht De impact van je drijfveren op werk, samenwerking en groei Versie 1.0 1 Inhoud Pagina 0. Inhoud.1 1. De impact van drijfveren op je gedrag

Nadere informatie

15/11/2017. Teamwerk. Helen Goovaerts

15/11/2017. Teamwerk. Helen Goovaerts Teamwerk Helen Goovaerts 1 Doelen Helpen om kritisch naar jezelf te kijken als teamplayer Waar help ik het team? Waar belemmer ik het team? Handige tips & tricks meegeven om teamwerk te bevorderen Programma

Nadere informatie

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure GOO! voor Opvang en Onderwijs RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure Elk kind heeft een held of heldin in zich om moeilijke situaties te overwinnen. Hiervoor is niet alleen moed nodig, maar ook inzicht, de juiste

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling PAPI PAPI Coachingsrapport Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling Alle rechten voorbehouden Cubiks Intellectual Property Limited 2008. De inhoud van dit document is relevant op de afnamedatum en bevat

Nadere informatie

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken Hoe vaak gebeurt het dat een collega vraagt of je op het laatste moment nog even wilt meelezen met een

Nadere informatie

Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk!

Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Ontdek en gebruik je talenten en competenties: Maak stappen in je loopbaan

Nadere informatie

Unieke opleiding in Arboland. Opleiding. Copla Opleiding Training Consultants Coaching

Unieke opleiding in Arboland. Opleiding. Copla Opleiding Training Consultants Coaching Unieke opleiding in Arboland Opleiding Copla Opleiding Training Consultants Coaching copla.nl Bezoek ook onze websites: www.copla.nl www.deveiligheidscoach.nl DE VEILIGHEIDSCOACH Steeds vaker buigen veiligheidskundigen

Nadere informatie

paardencoach Frederieke van der Lijn Buitenpost www.equinama.nl

paardencoach Frederieke van der Lijn Buitenpost www.equinama.nl Loop je steeds tegen dezelfde valkuilen aan? Ben je toe aan veranderingen of aan een volgende stap in je ontwikkeling? Wil je persoonlijke inzichten? Graag begeleiden mijn paarden Gio, Stanley en ikzelf

Nadere informatie

Leiderschap trainingen. Persoonlijke Effectiviteit trainingen. Coachend Leidinggeven. Leiderschap van Nu. Leiderschap van Nu - Advanced

Leiderschap trainingen. Persoonlijke Effectiviteit trainingen. Coachend Leidinggeven. Leiderschap van Nu. Leiderschap van Nu - Advanced Leiderschap trainingen Coachend Leidinggeven Leiderschap van Nu Leiderschap van Nu - Advanced Persoonlijke Effectiviteit trainingen Optimaal Omgaan met Tijd en Werkdruk Vergroot je Assertiviteit en Zelfvertrouwen

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Vragen uit Loopbaan gesprekken waarmee je meteen jouw voordeel kunt doen Marischka Setz DNHS Waar sta

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

Wij nodigen je uit! Kom naar onze Coachcafés

Wij nodigen je uit! Kom naar onze Coachcafés Wij nodigen je uit! Kom naar onze Coachcafés 2015-2016 Wij nodigen je uit! Kom naar onze Coachcafés Korte maar intensieve workshops, aan het einde van de dag, geleid door de experts op het vakgebied Natuurlijk

Nadere informatie

Powersessie Leidinggeven. D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen

Powersessie Leidinggeven. D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen Powersessie Leidinggeven D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen Wij helpen organisaties vernieuwen D-na Wij brengen terug magie in uw organisatie Focus op drie domeinen Team Leidinggeven Organisatie

Nadere informatie

Reflectievragen met betrekking tot jouw rol en functie:

Reflectievragen met betrekking tot jouw rol en functie: Reflectievragen met betrekking tot jouw rol en functie: In hoeverre ben je tevreden met je baan? In hoeverre sluit jouw functie en rol aan bij jouw opleidingen en kwalificaties? Wat heb je de afgelopen

Nadere informatie

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ Inleiding Deze gedragscode dient voor werknemers onderling. Daarnaast kent Ambiq een gedragscode voor de bejegening van haar cliënten. Ambiq hecht veel waarde

Nadere informatie

Motiveren is de sleutel

Motiveren is de sleutel Motiveren is de sleutel 1 Werken aan betere bedrijfsresultaten door je medewerkers te motiveren Motivatie is de sleutel Een medewerker die van binnenuit gemotiveerd is voor zijn werk, kan ook saaie of

Nadere informatie

VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE /09/2018 SAM VERHOEVE

VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE /09/2018 SAM VERHOEVE VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE 3.1 23/09/2018 SAM VERHOEVE Inhoud Dé 10 tips die vergaderen simpeler maken.... 2 Gebruik 4 vaste onderwerpen: cijfers, klanten, medewerkers & werking.... 3 Cijfers...

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

treffr BEGIN met het eind voor ogen Voor wie is deze training ontwikkeld? grootste groep 27-45 jaar klaar om te werken op weg naar werk

treffr BEGIN met het eind voor ogen Voor wie is deze training ontwikkeld? grootste groep 27-45 jaar klaar om te werken op weg naar werk Voor wie is deze training ontwikkeld? grootste groep 27-45 jaar klaar om te werken op weg naar werk Het programma dat wij aanbieden is ontwikkeld voor de doelgroep langdurig werklozen die nog vallen in

Nadere informatie

Handreiking teamfunctioneringsgesprekken

Handreiking teamfunctioneringsgesprekken Handreiking teamfunctioneringsgesprekken Start- en ontwikkel gesprek Feedback & feedforward Eindevaluatie / beoordeling Jaarcyclus Optioneel: Voortgangsgesprek 1 Basis creëren voor veiligheid binnen het

Nadere informatie

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma Young Professional programma Voorbeeld van de opbouw van een YP programma 1 Flow van het programma: Het programma Intake (½ dag) Ik & mijn leiderschap (2 dagen groepsprogramma) Ik & de ander (2 dagen groepsprogramma)

Nadere informatie

Zelfbewustzijn: een introductie. Haal het beste uit je werk Haal het beste uit je leven.

Zelfbewustzijn: een introductie. Haal het beste uit je werk Haal het beste uit je leven. Zelfbewustzijn: een introductie Haal het beste uit je werk Haal het beste uit je leven www.themyersbriggs.com Maak je leven beter Denk je dat je meer van je tijd zou kunnen genieten? Gebruik jij je sterke

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever Vitaliteit & Presteren Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Daar droom je toch van. Teamleden

Nadere informatie

Teams managen. De Teamleider van bijna alles

Teams managen. De Teamleider van bijna alles De Teamleider van bijna alles Doelstellingen Na afloop van deze workshop heb je je verder ontwikkeld als leidinggevende in veranderingen omdat je: in staat bent de 5 frustraties van teamwork tegen te gaan

Nadere informatie

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Ben Projectmanager

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Ben Projectmanager Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Ben Projectmanager 9-10-2013 Beste Ben, Dit rapport geeft een totaaloverzicht van jouw energie- en stressbronnen op organisatie- en functieniveau. De antwoorden die jij

Nadere informatie

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing Sociale Business Efficiënte e-marketing Hedendaagse business draait om vertrouwen. De technologische evolutie van internet, sociale media, mobiele toestellen hebben de klantenrelaties verschoven van controle

Nadere informatie

Psychologie voor Financials

Psychologie voor Financials In deze brochure vind je alles over de cursus Psychologie voor Financials Wie ben jij, wie ben ik en hoe interacteren wij effectief met elkaar? Cursus Pas de verschillende psychologische theorieën en mechanismen

Nadere informatie

2014 Kioppe, Arnhem Pedagoge drs. Marleen Kerstens www.bewustekinderopvang.nl

2014 Kioppe, Arnhem Pedagoge drs. Marleen Kerstens www.bewustekinderopvang.nl Dit e-book is een gratis uitgave van: Kioppe voor Bewuste Kinderopvang en is onderdeel van Procesgericht Vergaderen in de Kinderopvang De eerste titel uit deze vergadermethode is 'Iedereen doet mee!' Kioppe,

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

5 sleutels voor volop werkplezier!

5 sleutels voor volop werkplezier! 5 sleutels voor volop werkplezier! www.weerwerkenmetplezier.nl Inhoud Volop werkplezier is meer dan je vermaken 3 Voordelen van bevlogenheid 4 Bevlogenheid versterkt zichzelf 6 5 Sleutels voor volop werkplezier

Nadere informatie

Leiderschap. Ruimte voor leiders en professionals. NCJ & Leeuwendaal Advies Ellen Joan Wessels Maaike Rutten

Leiderschap. Ruimte voor leiders en professionals. NCJ & Leeuwendaal Advies Ellen Joan Wessels Maaike Rutten Leiderschap Ruimte voor leiders en professionals NCJ & Leeuwendaal Advies Ellen Joan Wessels Maaike Rutten Advies Werkconferentie NCJ 21 maart 2019 VRAAG: Wat zijn de kenmerken van dé excellente leider?

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE FAALVAARDIGHEID

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE FAALVAARDIGHEID STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE FAALVAARDIGHEID Frequent falen inzetten als tool voor innovatie, verandering en verbetering Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze

Nadere informatie

Coachend leiderschap Om anderen te leren veranderen, moet je zelf durven veranderen

Coachend leiderschap Om anderen te leren veranderen, moet je zelf durven veranderen Coachend leiderschap Om anderen te leren veranderen, moet je zelf durven veranderen Hoe zorg je voor groei, inspiratie en resultaatgerichte samenwerking binnen je team? Hoe ga jij om met veranderingen?

Nadere informatie

360 Feedback Rapport Geloofwaardig Leiderschap

360 Feedback Rapport Geloofwaardig Leiderschap 360 Feedback Rapport Geloofwaardig Leiderschap Rapport voor: Anoniem Rapport gegenereerd op Inhoudsopgave Inleiding Samenvatting Deelnemers Leidinggevende Medewerker Directe collega Opdrachtgever / Klant

Nadere informatie

Teamcoaching in de praktijk voor managementteams. "Geef leiding vanuit je bevlogenheid!"

Teamcoaching in de praktijk voor managementteams. Geef leiding vanuit je bevlogenheid! in de praktijk voor managementteams "Geef leiding vanuit je bevlogenheid!" Van nature is de passie voor leren en ontwikkelen in het onderwijs al groot. Een passie die maakt dat leerkrachten en andere betrokken

Nadere informatie

de MOVE Masteropleiding in Onderwijsvernieuwing

de MOVE Masteropleiding in Onderwijsvernieuwing de MOVE Masteropleiding in Onderwijsvernieuwing Inleiding Vraag jij je ook af of het huidige onderwijssysteem nog past bij de maatschappij van de toekomst? Zie jij ook dat leerlingen anders reageren op

Nadere informatie

Leiderschap in Contact

Leiderschap in Contact Waar ideeën en activiteiten rond ziel en zakelijkheid samenkomen op een prachtige plek, vanuit een geïnspireerd netwerk 4-daagse training: Leiderschap in Contact Constructief verbinden in de professionele

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren?

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Een mens is natuurlijk veel meer dan een kleur. Het indelen in kleuren is een hulpmiddel om een beeld te krijgen van jezelf en de ander.

Nadere informatie

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM LET S YNNOVATE! Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg, riep Einstein al een dikke eeuw geleden. Wil je innoveren, dan zul je uit je routine moeten stappen. Maar hoe kun je succesvol

Nadere informatie

De zorgprofessional in de lead voor duurzame inzetbaarheid

De zorgprofessional in de lead voor duurzame inzetbaarheid De zorgprofessional in de lead voor duurzame inzetbaarheid Pauline van Dorssen p.vandorssen@intrinzis.nl Intrinzis / Karen Pak k.pak@uvt.nl Universiteit Tilburg/ HAN hogeschool Wat is eigenlijk zelfleiderschap?

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

vertrouwen openheid betrokkenheid verantwoordelijkheid resultaatgerichtheid Teamscan

vertrouwen openheid betrokkenheid verantwoordelijkheid resultaatgerichtheid Teamscan vertrouwen openheid betrokkenheid verantwoordelijkheid resultaatgerichtheid Teamscan Mieke van het Web Inleiding De kwaliteit van het teamwerk is van directe invloed op de prestaties en het concurrerende

Nadere informatie

Krachtig samenwerken: meer bereiken

Krachtig samenwerken: meer bereiken Of ligt het misschien ook aan mij? Krachtig samenwerken: meer bereiken Voor verantwoordelijke, resultaatgerichte managers en professionals die willen leren hoe ze meer voor elkaar krijgen. Belangrijke

Nadere informatie

23/05/2018. Teamwerk. Helen Goovaerts

23/05/2018. Teamwerk. Helen Goovaerts Teamwerk Helen Goovaerts 1 Doelen Programma Helpen om kritisch naar jezelf te kijken als teamplayer Waar help ik het team? Waar belemmer ik het team? Handige tips & tricks meegeven om teamwerk te bevorderen

Nadere informatie

Krachtig & Verbindend Leiderschap. Hoe benut ik mijn persoonlijke kracht en inspireer ik anderen richting gezamenlijke doelen?

Krachtig & Verbindend Leiderschap. Hoe benut ik mijn persoonlijke kracht en inspireer ik anderen richting gezamenlijke doelen? Krachtig & Verbindend Leiderschap Hoe benut ik mijn persoonlijke kracht en inspireer ik anderen richting gezamenlijke doelen? Krachtig & Verbindend Leiderschap (5 dagen) Hoe benut ik mijn persoonlijke

Nadere informatie

Programma Communicatief Leiderschap

Programma Communicatief Leiderschap Programma Communicatief Leiderschap Communicatief Leiderschap Inzicht in communicatie, gespreksvoering en leidinggeven. Aan dit programma beleef je een carriére lang plezier. Voor wie? Dit programma is

Nadere informatie

NL COACH CONGRES 01/12/2017

NL COACH CONGRES 01/12/2017 Persoonlijke ontwikkeling van de sportcoach 60graden feedback assessment NL COACH CONGRES 0//07 MARK.KAPTEIN@SPORTCOACHEXCEL.NL YARA@PUREPERFORMANCECOACHING.NL WELKOM Be here Be safe Be well Doel vandaag

Nadere informatie

Het spel der ongeschreven regels. Annemieke Figee & Léonie van Rijn

Het spel der ongeschreven regels. Annemieke Figee & Léonie van Rijn Het spel der ongeschreven regels Annemieke Figee & Léonie van Rijn Gek van ongeschreven regels Teams coachen Onze methodiek leren aan coaches en leidinggevenden Kennismaken Welke ongeschreven regel leeft

Nadere informatie

Stress & Burn Out. ubeon Academy

Stress & Burn Out. ubeon Academy Stress & Burn Out ubeon Academy Programma Stress & Burn Out, twee thema s die tot voor kort taboe waren in vele werkomgevingen, vragen vandaag de dag extra aandacht. Naast opleidingen gericht op individuele

Nadere informatie

Motivatie: presteren? Of toch maar leren?

Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Arjan van Dam Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Een van de lastigste opgaven van managers is werken met medewerkers die niet gemotiveerd zijn. Op zoek naar de oorzaken van het gebrek aan motivatie,

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie

360 feedback 2.2. Studentnummer: Datum: Personen welke de formulieren hebben ingevuld: M. Camp

360 feedback 2.2. Studentnummer: Datum: Personen welke de formulieren hebben ingevuld: M. Camp 360 feedback 2.2 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH29 Datum: 26-06-2013 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

Succes hebben betekent in staat zijn je leven op jouw manier te leiden

Succes hebben betekent in staat zijn je leven op jouw manier te leiden Januari 2012 zondag 1 JaNuari Nieuwjaarsdag Succes hebben betekent in staat zijn je leven op jouw manier te leiden januari m d w d v z z 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Nadere informatie

Succesfactoren voor Samenwerking

Succesfactoren voor Samenwerking Dit is een previewexemplaar. Het volledige boek en het ebook zijn beschikbaar op www.dewagenmenner.nl Succesfactoren voor Samenwerking Hoe effectievere, efficiëntere en enthousiastere teams te leiden Dr.ir.

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie