Werken aan een cultuur van gezond en veilig werken. 14 december 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken aan een cultuur van gezond en veilig werken. 14 december 2017"

Transcriptie

1 Werken aan een cultuur van gezond en veilig werken 14 december 2017

2

3 Verloop van de dag Opening van de bijeenkomst door Aukje Nauta. 1 2 Aukje Nauta interviewt Marc Kuipers en Gert-Jan Buitendijk over het belang van werken aan een cultuur van gezond en veilig werken, en Marc lanceert de toolbox waar organisaties direct mee aan de slag kunnen. 3 Een inspirerend voorbeeld uit de praktijk: Joost Brinkhuis licht het belang en waarde van het creëren van een gezond en veiligheidscultuur bij Asito toe. 4 Tijdens acht verschillende tafelgesprekken wordt er ingegaan op de overkoepelende vraag: Hoe kunnen en gaan we het werken aan een cultuur van gezond en veilig werken in 2018 verder bevorderen? 9 De middag eindigt met een borrel en de afscheidsreceptie van Marga Zuurbier. 8 Namens SZW sluiten Marga Zuurbier en Esther de Kleuver de inspirerende middag af. 7 Karien van der Loo wordt Omdenken Gecertificeerd! 6 5 Er wordt gewisseld van tafel en de deelnemers volgen een tweede tafelgesprek over een ander onderwerp. Sterrenstof: de gespreksleiders koppelen de belangrijkste tips en wensen voor 2018 plenair terug.

4 Opening van de bijeenkomst door Aukje Nauta Dagvoorzitter Aukja Nauta opent de bijeenkomst en licht het programma en de doelen van de bijeenkomst toe: - terugblikken op resultaten vanaf de start in april tot nu en; - gezamenlijk nadenken over activiteiten voor het komende jaar. Cultuur verander je niet even op donderdagmiddag

5 Marc Kuipers en Gert-Jan Buitendijk blikken terug en kijken vooruit rondom werken aan een cultuur van gezond en veilig werken IG Marc Kuipers en DG Werk Gert-Jan Buitendijk blikken terug op de beweging die in gang is gezet en hoe deze verder uit te bouwen in Ze zijn trots op wat is gerealiseerd: steeds meer mensen zijn aangehaakt in de dialoog, dit heeft geleid tot een gezamenlijk beeld en visie. De toolbox en het pamflet zijn hier concrete producten van. De wens is dat dit niet een slotbijeenkomst is, maar dat de beweging die in gang is gezet wordt voortgezet en uitgebouwd. Daarom de oproep: wees met ons ambassadeur! De beweging moet verder en de oproep is ook om deze concreter te maken. Hier ligt een verantwoordelijkheid voor bedrijven maar ook SZW wil hier stappen in zetten

6 Marc Kuipers lanceert de toolbox 'gezond-en veiligheidscultuur' op Arboportaal We hebben een plek gemaakt waar de opbrengst tot nu toe bij elkaar komt. We hebben nu een gezamenlijke visie, maar er zijn ook veel goede voorbeelden uit de praktijk verzameld en tools die bedrijven kunnen inzetten. Mooi dat er nu een plek gecreëerd is waar alle kennis, die door jullie is aangedragen, samenkomt. Disclaimer: De instrumenten in deze toolbox zijn aangeleverd door het Gezond- en veiligheidscultuur netwerk en zijn niet gevalideerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De toolbox Gezond- en veiligheidscultuur is beschikbaar via:

7 Inspiratie uit de praktijk: Joost Brinkhuis, Manager Kwaliteit & Personeelsontwikkeling Asito Als je goed bent voor je medewerkers, dan zijn ze goed voor jou De leidinggevende heeft een belangrijke rol bij ik werk veilig. Hierbij gaan we uit van de spiegel: zou je zelf op de manier behandeld willen worden zoals je mensen behandelt? Veiligheid op je eigen werkplek gaat niet over compliance, maar over participatie. Het moet gaan over de mensen.

8 In acht. gesprekstafels gaan de deelnemers in gesprek over diverse aspecten van werken aan een cultuur van gezond en veilig werken Deelnemers kiezen in twee rondes uit de verschillende tafelgesprekken. Aan tafel leiden inhoudelijke experts het gesprek om zo elkaar verder te inspireren. Gezamenlijk wordt het gesprek aangegaan om van elkaar te leren en in 2018 verder te werken aan een cultuur van gezond en veilig werken. De ronde tafels op een rij: Verder werken aan een cultuur van gezond en veilig werken in 2018 Pilot innovatieve cultuur- en gedragsinterventie Hoe kunnen we leren van ongevallen en klachten/signalen? De cultuuraanpak bij BRZO bedrijven Inspecteren 3.0: van toezicht naar een cultuur van gezond en veilig werken Van compliance naar participatie Versterken van een gezond- en veiligheidscultuur magazijn en distributiecentrum Je ziet niet alles en dat is logisch, over Storybuilder en leren

9 Tafel 1: Verder werken aan een cultuur van gezond en veilig werken in 2018 Nicole Kroon & Rob Triemstra Aan deze tafel gaan Nicole Kroon en Rob Triemstra in op het bevorderen van een gezond- en veiligheidscultuur vanuit Inspectie SZW en de Beleidsdirectie Gezond & Veilig Werken. De plannen voor 2018 komen aan de orde en deelnemers worden uitgedaagd om actief mee te denken en adviezen mee te geven voor 2018 en verder. Sterrenstof: tips en wensen voor het vervolg Niet de overheid (noch beleid noch inspectie) is de inspiratiebron voor gezond en veilig werken, dit moeten de medewerkers zelf zijn. De toolbox moet op maat worden gesneden per branche/bedrijfstak. Via de branches bereik je nog beter de medewerker. Als je cultuur echt wil oppakken, moet je in gesprek met de medewerkers. Niet alleen na ongevallen, maar ook preventief. Leren over sectoren en programma s heen. Inspecteurs nemen goede praktijken mee voor cross-over effecten. Alles dat aandacht krijgt, groeit, ook wel positieve branding. Nationaal of per branche kan dit bijv. vorm worden gegeven in de vorm van een prijs of publicitair.

10 Tafel 2: Pilot innovatieve cultuur- en gedragsinterventie Esther de Kleuver & Ingrid Pieters Tijdens dit tafelgesprek gaan deelnemers het gesprek aan over de pilot Innovatieve cultuur- en gedragsinterventie ter verbetering van omgangsvormen in bedrijven. Daarbij wordt stil gestaan bij de volgende vragen: Waarom is deze pilot van belang? Wat zijn de kansen van de te ontwikkelen interventie? Wat zijn aandachtspunten hierbij? Hoe zou een dergelijke interventie succesvol kunnen zijn? Sterrenstof: tips en wensen voor het vervolg Het is belangrijk om niet alleen als Inspectie aan de slag met pesten te gaan, maar dit ook breder te trekken. Bijvoorbeeld door preventief sectoren te stimuleren om ermee aan de slag te gaan. Stimuleer inspecteurs om uit hun rol te stappen, kijk of je kunt helpen in plaats van toezicht en handhaven. Communiceer positief: Manier waarop je de boodschap verkondigt is belangrijk. Helpen met een veilige cultuur en een positief werkklimaat te creëren in plaats van pesten aanpakken.

11 Tafel 3: Hoe kunnen we leren van ongevallen en klachten/signalen? Jan Romp & Leo Vogelaar Tijdens dit tafelgesprek gaan deelnemers in op het het leren van inzichten uit ongevallen en klachten/signalen. Hoe kunnen dergelijke inzichten in achterliggende oorzaken in de toekomst benut kunnen worden? De wens is daarbij dat door het benutten van inzichten in achterliggende oorzaken, opgedane kennis en combineren van kennis met beschikbare data meer maatschappelijk effect nagestreefd kan worden. Sterrenstof: tips en wensen voor het vervolg Voor wat betreft het niet melden van ongevallen zou een bestandsvergelijking tussen verzekeringen en Inspectie SZW zinvol zijn. Zo kan er een analyse gemaakt worden op het aantal niet-meldingen. Zoek verbinding met de buitenwereld. Aan tafel wordt het voornemen geuit om 3 pilots te gaan draaien daarbij is volgens de deelnemers de verbinding met de buitenwereld essentieel.

12 Tafel 4: De cultuuraanpak bij BRZO bedrijven Leo van Tatenhove & Sjoerd Post Aan deze tafel wordt het gesprek met de deelnemers aangegaan over de cultuuraanpak die het samenwerkingsverband Brzo+ heeft ontwikkeld voor BRZO bedrijven. Met deelnemers wordt er van gedachte gewisseld over de doorontwikkeling van de methodiek en mogelijke interventies richting het bedrijfsleven opdat zij actiever worden om de gezonden veiligheidscultuur te verbeteren. Sterrenstof: tips en wensen voor het vervolg Belangrijkste tip is om minder te focussen op kennis, maar meer op het stimuleren van ander gedrag. BRZO bedrijven zijn vaak technisch van aard, met veel technici in dienst. Gedrag wordt hier wel eens onderschat, maar gedrag is bepalend voor veiligheid. Er is daarom minder behoefte om te investeren in kennis, maar meer in gedrag om zo ervoor te zorgen dat werknemers elkaar gaan aanspreken.

13 Tafel 5: Inspecteren 3.0: van toezicht naar een cultuur van gezond en veilig werken Anja van Vlerken & Hélène Plaggenborg Tijdens dit tafelgesprek gaan Anja van Vlerken en Hélène Plaggenborg in op drie interventieniveaus om een cultuur van gezond en veilig werken te verbeteren. Samen met de deelnemers wordt er nagedacht over het beïnvloeden van stakeholders, het arbomanagementsyteem op bedrijfsniveau en het gedrag op de werkvloer. Sterrenstof: tips en wensen voor het vervolg Drie concrete tips: Meer aandacht voor goede praktijken. Dit lijkt logisch maar is niet altijd even logisch in de inspectiepraktijk. Appreciative enquiry inzetten in gesprekken met medewerkers op werkvloer. Afscheid nemen van oude concepten die kriegelig werken en waarmee je ondernemers niet meekrijgt.

14 Tafel 6 Van compliance naar participatie Joyce Rupert & Rinske Wolters Aan deze tafel worden de Scan Veilig Gedrag en de de Zelfinspectietool Arbo op Orde besproken. Samen met de deelnemers wordt het gesprek aangegaan over de inhoud van de tools. Ook staat de vraag centraal hoe organisaties met behulp van deze tools naast compliance ook actief participatie kunnen bevorderen. Sterrenstof: tips en wensen voor het vervolg Tips voor de Scan Veilig gedrag Neem ook adviezen en vragen mee die expliciet gericht zijn op gezond gedrag. Bijvoorbeeld vragen met betrekking tot pesten op de werkvloer. Zo kan de focus van de Scan worden uitgebreid naar meer gezond werken. Maak de Scan ook toepasbaar voor meten in de keten Indien er sprake is van meerdere partijen (bijv. onderaannemers), heb je vaak te maken met verschillende culturen Tip voor de Zelfinspectietool Zorg voor nuance en maak de tool positief. Ook als er ja wordt geantwoord is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat je goed doet en wat nog beter kan.

15 Tafel 7: Versterken van een gezond- en veiligheidscultuur magazijn en distributiecentrum - Daniëlle Gevers Deynoot Aan deze tafel gaat het gesprek over de Code Gezond en Veilig Magazijn. Daarbij staan de volgende vragen centraal: Wat waren redenen voor het ontwikkelen van deze Code? En hoe draagt de Code bij aan het versterken van een cultuur van gezond en veilig werken? Wat is wenselijk voor het vervolg? Sterrenstof: tips en wensen voor het vervolg Drie concrete tips: Genereer meer cijfers over de voortgang van de aanpak van veiligheid in de magazijnwereld. Zorg voor meer samenwerking als Inspectie bijvoorbeeld met organisaties als 5xBeter. Zorg dat het mogelijk wordt om de Code Gezond en Veilig Magazijn door te zetten/ door te ontwikkelen voor de volgende jaren.

16 Tafel 8: Je ziet niet alles en dat is logisch, over Storybuilder en leren Viola van Guldener & Nathan Kuper Aan deze tafel gaan deelnemers in gesprek over het leren van - en uit ongevallen. De relatie tussen menselijk handelen en ongevallen, maar ook tussen de organisatievoorwaarden en ongevallen staat centraal. Daarbij wordt ingegaan op de vraag hoe kan je lessen uit ongevallen gebruiken om te werken aan een cultuur van gezond en veilig werken? Sterrenstof: tips en wensen voor het vervolg De belangrijkste tip heeft betrekking op de noodzaak om te Leren van ongevallen. Enerzijds is daarbij communicatie cruciaal, en anderzijds is het cruciaal om getallen tastbaar te maken. Feiten zeggen veel, heb de getallen op een rij, en communiceer die!

17 Tijdens de terugkoppeling van de gesprekstafels vielen er twee aspecten op die als een rode draad door discussies liepen Het gestructureerd verzamelen en beschikbaar maken van goede praktijken en getallen: - Heb de cijfers op een rij. - Duik in het verhaal achter goede praktijken. - Communiceer deze! Betrek de buitenwereld: - Zoek actief de verbinding met branches. - Stimuleer sectoren preventief. - Communicatie en positieve branding is hierin belangrijk.

18 Karien van der Loo is Omdenken gecertificeerd! Karien van der Loo ontvangt uit handen van Aukje Nauta het Omdenken certificaat als extra blijk van waardering voor de manier waarop zij is omgegaan met het dodelijk arbeidsongeval van haar man. Karien is na het ongeval niet alleen een juridisch traject ingegaan, maar heeft ook haar vechtlust gebruikt om een duurzame bijdrage te leveren aan de veiligheid(scultuur) van Xycarb.

19 Een gezamenlijke afsluiting vanuit SZW door Marga Zuurbier en Esther de Kleuver In de basis gaat cultuur over de participatie van mensen. Kijk ook naar het onderwerp cultuur wanneer het gaat om eerlijk werken: cultuur zit hier vaak achter. Het mooie van dit traject is dat niet alleen inspectie en beleid samen optrekken, maar ook de samenwerking met het bredere werkveld: werkgevers en werknemers! Hoe blijft het netwerk betrokken? We blijven het netwerk in stand houden, met alle activiteiten die we doen, op allerlei terreinen Cultuur heeft een belangrijke plek in programma s: volgend jaar gaan we binnen de beleidsdirectie G&VW en in zes Inspectieprogramma s aan de gang met gedachtegoed met proeven en pilots of gewoon implementeren.

20 Bijlagen bij dit verslag Presentatie Joost Brinkhuis, Asito. Handouts ronde tafelgesprekken: Tafel 1: Verder werken aan een cultuur van gezond en veilig werken in Handout. Tafel 2: Pilot innovatieve cultuur- en gedragsinterventie. Handout. Tafel 5: Inspecteren 3.0: van toezicht naar een cultuur van gezond en veilig werken. Handout. Tafel 6: Van compliance naar participatie. Handout: Scan Veilig Gedrag. Handout: -- Zelfinspectietool. Tafel 7: Versterken van een gezond- en veiligheidscultuur magazijn en distributiecentrum. Aan tafel werd gebruik gemaakt van het boekje Mensenwerk. Meer informatie over code via website: Code gezond en veilig magazijn. Tafel 8: Je ziet niet alles en dat is logisch, over Storybuilder en leren. Handout. Uitgewerkte Excel met de op de sterren geschreven tips en wensen voor 2018.

Verder werken aan een cultuur van gezond en veilig werken in 2018

Verder werken aan een cultuur van gezond en veilig werken in 2018 Verder werken aan een cultuur van gezond en veilig werken in 2018 Inspectie SZW Nicole Kroon Ministerie van SZW Judith Bloem 1. Ambitie Inspectie en Beleid De wens is om de ingezette beweging in 2018 verder

Nadere informatie

Hoe kunnen we leren van ongevallen, klachten en signalen?

Hoe kunnen we leren van ongevallen, klachten en signalen? Hoe kunnen we leren van ongevallen, klachten en signalen? Ministerie van SZW Inspectie SZW Jan Romp Leo Vogelaar Favoriete plannen deelnemers uit sessie 7/9/2017 Analyse van oorzaken van ongevallen. Analyse

Nadere informatie

Zelfinspectie.nl Arbo op orde!

Zelfinspectie.nl Arbo op orde! Zelfinspectie.nl Arbo op orde! Aanleiding Het belang van participatie het (pro-)actief bijdragen aan een veilige werkomgeving - naast compliance het opvolgen van regels en protocollenwordt steeds meer

Nadere informatie

Zelfregulering en Duurzame Veiligheid in 2030

Zelfregulering en Duurzame Veiligheid in 2030 Zelfregulering en Duurzame Veiligheid in 2030 11 oktober 2017 Rob Triemstra Plv. Directeur directie Gezond & Veilig Werken Ministerie van SZW Directie Gezond en Veilig Werken De Directie Gezond en Veilig

Nadere informatie

Directeurenbijeenkomst. Den Haag, 21 juni 2016

Directeurenbijeenkomst. Den Haag, 21 juni 2016 Directeurenbijeenkomst Den Haag, 21 juni 2016 Kennismaken met Rijksbreed 15 mei 2009 De deelnemers Colette Alma, VNCI Ton Baas, VBZ Robert-Jan Bannink, NVVK Math Creemers, Stigas Dick Hoogendoorn, Vereniging

Nadere informatie

Verkenning cultuuren gedragsinterventie ter verbetering van omgangsvormen in bedrijven + doorkijkje pilot Inhoud

Verkenning cultuuren gedragsinterventie ter verbetering van omgangsvormen in bedrijven + doorkijkje pilot Inhoud Verkenning cultuuren gedragsinterventie ter verbetering van omgangsvormen in bedrijven + doorkijkje pilot 2018 Inhoud 1. Aanleiding verkenning / pilot 2. Resultaten verkenning 3. Pilot n.a.v. de verkenning

Nadere informatie

Themabijeenkomst: Gedragscode als instrument voor zelfregulering. Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 7 december 2016

Themabijeenkomst: Gedragscode als instrument voor zelfregulering. Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 7 december 2016 Themabijeenkomst: Gedragscode als instrument voor zelfregulering Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 7 december 2016 Introductie Een gedragscode is een instrument gericht op het veranderde

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Iets voor u! Combineer de Bedrijfsscan met de andere instrumenten van Duurzame Inzetbaarheid

Iets voor u! Combineer de Bedrijfsscan met de andere instrumenten van Duurzame Inzetbaarheid Wilt u succesvol werken aan de inzetbaarheid van uw medewerkers? De Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid brengt in kaart waar in uw bedrijf de kansen liggen. Direct toepasbaar! Iets voor u! Wij hebben deze

Nadere informatie

Gevaarlijke Stoffen en Inspectie SZW

Gevaarlijke Stoffen en Inspectie SZW Gevaarlijke Stoffen en Inspectie SZW Diana Martens Projectleider Programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen Deze presentatie Arbowetgeving, REACH en gevaarlijke stoffen Wat doet Inspectie SZW op dit gebied?

Nadere informatie

Arbeidsongevallen. Wat zijn de oorzaken? Hoe voorkom je een arbeidsongeval?

Arbeidsongevallen. Wat zijn de oorzaken? Hoe voorkom je een arbeidsongeval? Arbeidsongevallen Wat zijn de oorzaken? Hoe voorkom je een arbeidsongeval? Veiligheid voorop! Iedereen heeft recht op een veilige werkplek. Dat is wat mij drijft. Daar zet ik mij al ruim tien jaar dagelijks

Nadere informatie

Doel en opzet van de scan

Doel en opzet van de scan Dr. Joyce Rupert Doel en opzet van de scan Organisaties inzicht geven in waar zij staan wat betreft cultuur en gedrag en aandachtsgebieden in kaart brengen ter verdere verbetering Compliance én participatie,

Nadere informatie

Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012

Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012 Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012 Uitwerking van de resultaten, 6 nov. 2012 Pieter Diehl (Voorzitter BvAA en Management & Consultant bij Edux te Breda, pdiehl@edux.nl) Jos

Nadere informatie

Duidelijk anders. BRZO dag 15 mei 2014. Mr. M.G.J. Maas-Cooymans

Duidelijk anders. BRZO dag 15 mei 2014. Mr. M.G.J. Maas-Cooymans Duidelijk anders BRZO dag 15 mei 2014 Mr. M.G.J. Maas-Cooymans 2 Wat en wie? Seveso/Brzo: een kader voor de bescherming van 1) mensen buiten de inrichting, de bescherming van het milieu, 2) de bescherming

Nadere informatie

Themabijeenkomst: Een gezonde en veilige cultuur Van Compliance naar Participatie Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 26 November 2014

Themabijeenkomst: Een gezonde en veilige cultuur Van Compliance naar Participatie Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 26 November 2014 Themabijeenkomst: Een gezonde en veilige cultuur Van Compliance naar Participatie Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 26 November 2014 Kennismaken met Rijksbreed 15 mei 2009 Introductie Woensdag

Nadere informatie

Congres Veiligheidscultuur

Congres Veiligheidscultuur Congres Veiligheidscultuur Saxion Hogeschool, 18 mei 2017 Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken Kennismaken met Rijksbreed 15 mei 2009 Doel van de dag Introductie Veiligheid in bedrijven en

Nadere informatie

Sjoerd Post DCMR VEILIGHEIDSCULTUUR

Sjoerd Post DCMR VEILIGHEIDSCULTUUR Sjoerd Post DCMR VEILIGHEIDSCULTUUR 1 VEILIGHEIDSCULTUUR Veiligheidscultuur indicatie voor veiligheidsprestatie bedrijven Ook staat technische installaties/onderhoud en organisatie (VMS) indicatoren voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief CO2-Prestatieladder. Q1, Q2 en Q3 2017

Nieuwsbrief CO2-Prestatieladder. Q1, Q2 en Q3 2017 sbrief CO2-Prestatieladder Q1, Q2 en Q3 2017 Wij hebben als Kleywegen groep de CO2-Prestatieladder geïmplementeerd. De CO2-Prestatieladder is een instrument dat bedrijven helpt bij het reduceren van CO2.

Nadere informatie

Woensdag 6 juni 2012, Utrecht. bij! Beeldverslag Netwerkbijeenkomst GWW-sector. Voor bedrijven en instanties in de grond-, weg- en waterbouw!

Woensdag 6 juni 2012, Utrecht. bij! Beeldverslag Netwerkbijeenkomst GWW-sector. Voor bedrijven en instanties in de grond-, weg- en waterbouw! GWW tankt Woensdag 6 juni 2012, Utrecht bij! Beeldverslag Netwerkbijeenkomst GWW-sector Voor bedrijven en instanties in de grond-, weg- en waterbouw! Organisator: Inspectie SZW Presentatie: Ministerie

Nadere informatie

Aan de slag met werkdruk en/of regeldruk. Dit werkboek is van {voornaam} {achternaam}

Aan de slag met werkdruk en/of regeldruk. Dit werkboek is van {voornaam} {achternaam} Aan de slag met werkdruk en/of regeldruk Dit werkboek is van {voornaam} {achternaam} 1 2 O&O-fonds GGZ is een samenwerking van werkgevers en werknemers in de ggz Welkom! Dit werkboek is speciaal ontwikkeld

Nadere informatie

Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie

Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie onderzoek doen 4 Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie Hoe je de terugblik op een training leerzaam en effectief kunt maken Door Suzanne Verdonschot en Marjolein van Vossen Evalueren van

Nadere informatie

Analysekader: uw verandertraject in kaart!

Analysekader: uw verandertraject in kaart! Analysekader: uw verandertraject in kaart! Op weg naar een toekomstbestendige organisatie Met deelname aan In voor zorg! (IVZ) werkt u aan de toekomstbestendigheid van uw organisatie. De omgeving verandert

Nadere informatie

Plan van Aanpak Format. Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf

Plan van Aanpak Format. Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf Plan van Aanpak Format Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf Inhoudsopgave 1 Naar een inclusieve arbeidsorganisatie met functiecreatie. 1 2 Plan van aanpak pilot functiecreatie... 2 3 Projectstructuur

Nadere informatie

ZELF AAN DE SLAG MET LIFEGUARDS [SCHOOL] - LESPAKKET

ZELF AAN DE SLAG MET LIFEGUARDS [SCHOOL] - LESPAKKET ZELF AAN DE SLAG MET LIFEGUARDS [SCHOOL] - LESPAKKET Het project Lifeguards is uitgevoerd door CNV Jongeren en mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Lifeguards is uitgevoerd

Nadere informatie

Tijdelijk werken op hoogte

Tijdelijk werken op hoogte Tijdelijk werken op hoogte Inhoudsopgave 5xbeter 3 Waarom deze brochure? 5 1. Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte: opzet en achtergrond 7 1.1 Waarom een Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte?

Nadere informatie

Verslag Werkplaats Cultuur en Gedrag

Verslag Werkplaats Cultuur en Gedrag Verslag Werkplaats Cultuur en Gedrag Den Haag, 30 november 2016 Programma Zelfregulering Gezond Kennismaken met Rijksbreed en Veilig 15 mei 2009 werken Programma van de middag Rob Triemstra, plv. directeur

Nadere informatie

Impressie Brabants Kwaliteitscongres , Breda

Impressie Brabants Kwaliteitscongres , Breda Impressie Brabants Kwaliteitscongres 10-10-2017, Breda Het 4 e Brabantse Kwaliteitscongres, inmiddels een vast onderdeel van het jaarprogramma van de KMWB werd een inspirerende dag. De centrale thema s

Nadere informatie

Het stappenplan. Inleiding

Het stappenplan. Inleiding Het stappenplan Inleiding Op de pagina instrumenten op Overstag.nu vind je instrumenten, informatie en inspiratie om binnen je eigen organisatie met het thema duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.

Nadere informatie

EEN GEDRAGSCODE VEILIG EN GEZOND WERKEN? Een handvat Tanja de Jong - Raphaël Gallis

EEN GEDRAGSCODE VEILIG EN GEZOND WERKEN? Een handvat Tanja de Jong - Raphaël Gallis EEN GEDRAGSCODE VEILIG EN GEZOND WERKEN? Een handvat Tanja de Jong - Raphaël Gallis HANDVAT: Stap Stap 2 Stap 3 Stap 4 Is er een probleem of verbeterpunt? Willen we er wat aan doen? Is zelfregulering passend?

Nadere informatie

Goed voorbeeld uit de praktijk

Goed voorbeeld uit de praktijk Goed voorbeeld uit de praktijk 1 GEZOND EN VEILIG WERKT Het ministerie van SZW wil dat mensen veilig en gezond werken. Om die reden is het ministerie voortbouwend op bestaande kennis en ervaring, het programma

Nadere informatie

Mijn mensen mogen niet ziek worden van het werk: nu niet, later niet. Inspectie SZW en gevaarlijke stoffen in de oppervlaktebehandeling

Mijn mensen mogen niet ziek worden van het werk: nu niet, later niet. Inspectie SZW en gevaarlijke stoffen in de oppervlaktebehandeling Mijn mensen mogen niet ziek worden van het werk: nu niet, later niet Inspectie SZW en gevaarlijke stoffen in de oppervlaktebehandeling ION-netwerkdag 18 april 2017 Anja van Vlerken, Inspectie SZW, april

Nadere informatie

Blanco Teamontwikkeling

Blanco Teamontwikkeling Blanco Teamontwikkeling Wat levert het op? De Blanco Team Ontwikkeling (BTO-programma) is gericht op het ontwikkelen van effectieve teams die optimaal bijdragen aan de realisatie van de organisatiedoelstellingen.

Nadere informatie

Verkennen van digitale zorginnovaties in samenwerking met de (eind)gebruikers

Verkennen van digitale zorginnovaties in samenwerking met de (eind)gebruikers Verkennen van digitale zorginnovaties in samenwerking met de (eind)gebruikers Geleerde lessen uit de praktijk (versie 1.0) Digitale Steden Agenda, Zorgende Stad Daniëlle Branje - november 2014 1 Deze leaflet

Nadere informatie

Stap 1 : Het loopbaangesprek

Stap 1 : Het loopbaangesprek Stap 1 : Het loopbaangesprek In deze eerste stap sta je stil bij de doelen en verwachtingen van het gesprek en wat nodig is voor een succesvol loopbaangesprek. We geven vijf tips die je vervolgens zelf

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties. Tijs Pijls, 17 november 2015

Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties. Tijs Pijls, 17 november 2015 Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties Tijs Pijls, 17 november 2015 Programma 13.30: Opening en welkom, toelichting programma. Mijlpalen in de ontwikkeling EVC van de afgelopen

Nadere informatie

Terugblik Strategische Benchmark

Terugblik Strategische Benchmark December 2014 In deze nieuwsbrief: Terugblik Strategische Benchmark Evaluatievragenlijst Vakgroep P&O: best practice GGD Noord- en Oost-Gelderland Digitale toolkit Strategische Benchmark GGD Interview

Nadere informatie

Materialiteitsanalyse 2016

Materialiteitsanalyse 2016 Jaarlijks bepaalt VolkerWessels haar meest materiële duurzaamheidsthema s. Dit doet zij door zowel haar eigen oogpunt, als vanuit het oogpunt van haar stakeholders. Hiervoor gaat VolkerWessels jaarlijks

Nadere informatie

Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers? Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid

Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers? Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid MT-presentatie Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers?. Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid Campagne De verzekeringsbranche werkt aan inzetbaarheid Start Startsein in

Nadere informatie

Effectiviteit van veiligheidsverbeterprogramma's (VVP s)

Effectiviteit van veiligheidsverbeterprogramma's (VVP s) Effectiviteit van veiligheidsverbeterprogramma's (VVP s) Behavioural Based Safety Laurens Clignett en Johan Gort Oefening in veranderen (leren veranderen) Doel van de oefening Inzicht in wat verandering

Nadere informatie

Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender

Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender Voorbeeldprogramma - 1 Voorbeeldprogramma Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender Hier vindt u een voorbeeldprogramma voor een werksessie/trainingsmodule communicatiekalender Factor C, met een

Nadere informatie

Sjoerd Post DCMR VEILIGHEIDSCULTUUR

Sjoerd Post DCMR VEILIGHEIDSCULTUUR Sjoerd Post DCMR VEILIGHEIDSCULTUUR 1 VEILIGHEIDSCULTUUR Veiligheidscultuur indicatie voor veiligheidsprestatie bedrijven Ook staat technische installaties/onderhoud en organisatie (VMS) indicatoren voor

Nadere informatie

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS duurzame plaatsing van werknemers met autisme 1 Welkom bij toolbox AUTIPROOF WERKT Autiproof Werkt is een gereedschapskist met instrumenten die gebruikt kan worden bij

Nadere informatie

PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA

PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA EEN SAMENWERKING TUSSEN VAKGROEP ELAN EN PRE-UNIVERSITY VAN DE UNIVERSITEIT TWENTE PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA 2018-2019 PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS Over Pro-U

Nadere informatie

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie bij gecertificeerde organisaties

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie bij gecertificeerde organisaties Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie bij gecertificeerde organisaties SCCM voert dit onderzoek uit om inzicht te krijgen in: - De redenen voor organisaties om OHSAS 18001 in te voeren.

Nadere informatie

Tony Thoeng Directie Gezond en Veilig Werken Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Evaluatie Actieplan Arbeidsveiligheid

Tony Thoeng Directie Gezond en Veilig Werken Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Evaluatie Actieplan Arbeidsveiligheid Evaluatie Actieplan Arbeidsveiligheid 2010-2013 Tony Thoeng Directie Gezond en Veilig Werken Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2 3 4 Betekenis voor werken aan veiligheidscultuur? Landen op

Nadere informatie

Reflectie op besluitvorming en handelen

Reflectie op besluitvorming en handelen Reflectie op besluitvorming en handelen Methodiek Omschrijving: De kwaliteit van besluitvorming heeft een invloed op de kwaliteit van de hulpverlening en het gevoel van effectiviteit. Dit is een belangrijk

Nadere informatie

Het zijn eigenlijk concurrenten,

Het zijn eigenlijk concurrenten, Het zijn eigenlijk concurrenten, grote bedrijven in de ICT. Die elkaar (toch) weten te vinden, in het Overheidsplatform. De opbrengst is een visieboek, om trots op te zijn. En op 23 april 2013 een Lagerhuisdebat

Nadere informatie

Welkom in het Horizon College

Welkom in het Horizon College Welkom in het Horizon College Bij het Horizon College maken we onze naam waar: we geven middelbaar beroepsonderwijs dat bij jou past en jouw horizon groter maakt. We leren je niet alleen een vak met toekomst,

Nadere informatie

Hoe creëer je meer geluk op de werkvloer?

Hoe creëer je meer geluk op de werkvloer? Hoe creëer je meer geluk op de werkvloer? In deze bijdrage neemt Gea Peper, eigenaar van het HappinessBureau, ons mee in het belang van geluk op het werk in de vorm van een interview met Onno Hamburger.

Nadere informatie

Henk Meijer & Dolf vd Beek

Henk Meijer & Dolf vd Beek THEMA: Tussen Wet en Werkelijkheid De (on)zin van het meten van veilig gedrag Henk Meijer & Dolf vd Beek ORGANISATIE: PARTNERS: De aanleiding Bij en bedrijf dat badkamer sanitair en inrichtingen verzorgt

Nadere informatie

NAAR VERNIEUWD TOEZICHT EXCELLENTE SCHOLEN

NAAR VERNIEUWD TOEZICHT EXCELLENTE SCHOLEN NAAR VERNIEUWD TOEZICHT EXCELLENTE SCHOLEN juni 2016 1 Inleiding 1.1 Achtergrond In 2012 heeft de toenmalige minister van Onderwijs het predicaat Excellente School in het leven geroepen om goed presterende

Nadere informatie

Plan van aanpak communicatie over EVC binnen de politie

Plan van aanpak communicatie over EVC binnen de politie Plan van aanpak communicatie over EVC binnen de politie 1. Aanleiding project EVC als HR-instrument In 2008 heeft de Politie Limburg-Noord een eerste verkenning gedaan naar de effecten van de toepassing

Nadere informatie

Van werkdruk naar werkplezier

Van werkdruk naar werkplezier Van werkdruk naar werkplezier Het Programma Onze visie Werkdruk leidt tot minder werkplezier, wrijving in de samenwerking en op termijn mogelijk verzuim door stressklachten. Als medewerkers echter uitgedaagd

Nadere informatie

Aboma en Arboplaats. Samen innoveren en zo veilig en gezond werk creëren. Inhoud

Aboma en Arboplaats. Samen innoveren en zo veilig en gezond werk creëren. Inhoud Aboma en Arboplaats Samen innoveren en zo veilig en gezond werk creëren Arboplaats Inhoud - Aboma en Arboplaats - Wijziging Arbowet - RI&E en PSA - Mijn RI&E: nieuw en branche RI&E - Belang Duurzame Inzetbaarheid

Nadere informatie

Oplossingen indelen. Bonus (- beloning) bijv. gezamenlijke maaltijd + extra vrije tijd als je niet rookt

Oplossingen indelen. Bonus (- beloning) bijv. gezamenlijke maaltijd + extra vrije tijd als je niet rookt Vervolg 13 juli 2016 Op 25 april is een eerste brainstormsessie georganiseerd. Tijdens deze eerste bijeenkomst is informatie gedeeld en zijn bottlenecks en ideeën benoemd. In de bijeenkomst van 13 juli

Nadere informatie

FME Arbomiddag: programma

FME Arbomiddag: programma FME Arbomiddag: programma Arbo- en verzuim benchmark + arboontwikkelingen Kees Halm Werkstress, wat is dat en aan welke knoppen kun je draaien? Stephan Hemme Veilig werken, hoe stimuleer je dat? - Hugo

Nadere informatie

Werkvorm voor gesprek middenkader

Werkvorm voor gesprek middenkader Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen het gesprek aan te gaan over

Nadere informatie

Uniforme en proportionele BRZO handhaving:

Uniforme en proportionele BRZO handhaving: Uniforme en proportionele BRZO handhaving: Gaat het ooit lukken?! Interactieve workshop met ervaringen van EHS manager BASF en ervaringen van andere BRZO VNCI bedrijven Peter Bareman (VNCI) Marc van Gijzel

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

Verslag Bijeenkomst Regionale Netwerken Duurzame Inzetbaarheid Noord-Oost van SO MITT

Verslag Bijeenkomst Regionale Netwerken Duurzame Inzetbaarheid Noord-Oost van SO MITT Verslag Bijeenkomst Regionale Netwerken Duurzame Inzetbaarheid Noord-Oost van SO MITT Datum: 5 juli 2017 Locatie: Ten Cate, Nijverdal Programma - Stand van zaken activiteiten MITT op gebied van DI (kwalitatief

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

Rol en positie van vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen. Marjolein Sax & Mirjam Engelen 30 november 2018

Rol en positie van vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen. Marjolein Sax & Mirjam Engelen 30 november 2018 Rol en positie van vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen Marjolein Sax & Mirjam Engelen 30 november 2018 Agenda Kennismaken Vertrouwenspersonen en de Arbowet Vertrouwenspersonen in arbeidsorganisaties

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

Uitnodiging Seminar 10 maart 2014 JURIDISCHE WORKSHOPS / VOOR HAVEN EN LOGISTIEK (TIPS EN ADVIEZEN UIT DE PRAKTIJK)

Uitnodiging Seminar 10 maart 2014 JURIDISCHE WORKSHOPS / VOOR HAVEN EN LOGISTIEK (TIPS EN ADVIEZEN UIT DE PRAKTIJK) Uitnodiging Seminar 10 maart 2014 JURIDISCHE WORKSHOPS / VOOR HAVEN EN LOGISTIEK (TIPS EN ADVIEZEN UIT DE PRAKTIJK) / 10 maart 2014 / 14.45-18.00 uur / Stadion Feijenoord Bestemd voor bestuurders, (financieel)

Nadere informatie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze direct bij de Inspectie SZW

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze direct bij de Inspectie SZW Meldingsplichtige arbeidsongevallen Meld ze direct bij de Inspectie SZW De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Meldingsplichtige arbeidsongevallen

Nadere informatie

Veiligheidscultuur bij risico-bedrijven Sjoerd Post, DCMR Milieudienst Rijnmond

Veiligheidscultuur bij risico-bedrijven Sjoerd Post, DCMR Milieudienst Rijnmond Veiligheidscultuur bij risico-bedrijven Sjoerd Post, DCMR Milieudienst Rijnmond Programma Veiligheidscultuur Inleiding Pilot Veiligheidscultuur Veiligheidscultuur inspecties Veiligheidcultuur beoordelingen

Nadere informatie

Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte

Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte OP ESF Vlaanderen 2014 2020 Prioriteit uit OP: 1 - loopbaanbeleid curatief investeringsprioriteit 8i - werkloosheid naar werk Informatieve Bijlage: Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte

Nadere informatie

Van loopbaanontwikkeling naar sterk in je werk

Van loopbaanontwikkeling naar sterk in je werk Van loopbaanontwikkeling naar sterk in je werk Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Jeugdzorg Kinderopvang Hermien Wiselius 31 januari 2017 Opzet presentatie Typering branches Ontwikkeling afgelopen

Nadere informatie

STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE

STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE Stress en burn-out: voedingsbodem voor verzuim 4 Stress in cijfers: een harde realiteit 6 Onze aanpak 8 STAP 1 / Scan 10 STAP 2 / Advies 11 STAP 3 / Actie 12 Uitbreiding naar

Nadere informatie

MANIFEST INTEGRALE AANPAK BEROEPSLONGZIEKTEN NEDERLAND WERELDKAMPIOEN GEZOND WERKEN

MANIFEST INTEGRALE AANPAK BEROEPSLONGZIEKTEN NEDERLAND WERELDKAMPIOEN GEZOND WERKEN MANIFEST INTEGRALE AANPAK BEROEPSLONGZIEKTEN NEDERLAND WERELDKAMPIOEN GEZOND WERKEN Ieder jaar overlijden in Nederland zo n 2000 mensen aan beroepslongziekten als gevolg van blootstelling aan stoffen op

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Ondernemend Onderwijs Borgen Gravin Helenastraat CB Bokhoven. Woensdag 29 juni uur

Ondernemend Onderwijs Borgen Gravin Helenastraat CB Bokhoven. Woensdag 29 juni uur Ondernemend Onderwijs Borgen Gravin Helenastraat 15 5221 CB Bokhoven Woensdag 29 juni 2016 16.00 18.00 uur Agenda voor vandaag Welkom en opening Presentielijst voor lerarenregister Deel van de pitches

Nadere informatie

PRODUCTIVITEIT

PRODUCTIVITEIT PRODUCTIVITEIT INFO@INVENTED.NL WWW.INVENTED.NL DATUM DOCUMENT NR UW REFERENTIE 17-5-2017 VO- 537 Training productiviteit Beste deelnemer, Hartelijk dank voor je interesse in onze training productiviteit.

Nadere informatie

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen.

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Een overzicht van ons aanbod in 2017-2018 Inhoud Inleiding: Samen investeren

Nadere informatie

https://youtu.be/h_nn_9irvf8 Take home Stoffen op het werk zorgen voor veel leed Het stelsel functioneert gebrekkig Gelukkig komende jaren veel aandacht voor beroepslongziekten/stoffen: SZW, Inspectie,

Nadere informatie

hr Duurzaam succesvol

hr Duurzaam succesvol hr Duurzaam succesvol Duurzaamheid is een thema binnen veel organisaties. Logisch, iedere organisatie wil graag goed gekwalificeerde, gemotiveerde en gezonde medewerkers. In steeds meer Cao s worden dan

Nadere informatie

Arbo trends en ontwikkelingen. Landelijke Arbocongres

Arbo trends en ontwikkelingen. Landelijke Arbocongres Arbo trends en ontwikkelingen Vergezichten en praktische tips Koen Langenhuysen Landelijke Arbocongres 24 oktober 2011 5 dagthema s: Arbocatalogus; Hoe nu verder? Duurzame inzetbaarheid; Noodzaak en aanpak;

Nadere informatie

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching BACHELOR pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching DE GEDRAGSINDICATOREN VOOR AFSTUDEERSTAGE (WIE DOET WAT? WELKE INDICATOREN? WELKE VERWACHTINGEN?) DEEL 1: WIE DOET WAT? ROL VAN DE STUDENT:

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Om veiligheid te bereiken moet je inspanningen leveren

Om veiligheid te bereiken moet je inspanningen leveren Om veiligheid te bereiken moet je inspanningen leveren Hoe beïnvloed je een veiligheidscultuur? Marco Kuijsten MSHE Hoofd Safety Nederlandse Spoorwegen Vloot Vervoer Poort Onderhoud & Revisie voor NS (90%)

Nadere informatie

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht 13.30 - Opening danielle@digitalestedenagenda.nl h.haveman@enschede.nl www.twitter.com/dezorgendestad 1 Digitale

Nadere informatie

Van werkdruk naar werkplezier

Van werkdruk naar werkplezier Van werkdruk naar werkplezier Het Programma Onze visie Werkdruk leidt tot minder werkplezier, wrijving in de samenwerking en op termijn mogelijk verzuim door stressklachten. Als medewerkers echter uitgedaagd

Nadere informatie

WORKSHOP GAAN KPI EN GEDRAG HAND IN HAND?

WORKSHOP GAAN KPI EN GEDRAG HAND IN HAND? WORKSHOP GAAN KPI EN GEDRAG HAND IN HAND? WORKSHOP GAAN KPI EN GEDRAG HAND IN HAND? WORKSHOP GAAN KPI EN GEDRAG HAND IN HAND? Wat willen we samen bereiken in deze workshop? Samen nadenken over het antwoord

Nadere informatie

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Klantprofilering Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Concept projectvoorstel, versie 0.4 26 oktober2004 Documenthistorie Versie/Status Datum Wijzigingen Auteur 0.1 16/06/2004 B.G. Langedijk

Nadere informatie

STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE

STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE Stress en burn-out: voedingsbodem voor verzuim 4 Stress in cijfers: een harde realiteit 6 Onze aanpak 8 STAP 1 / Scan 10 STAP 2 / Advies 11 STAP 3 / Actie 12 Uitbreiding naar

Nadere informatie

Wat neem ik mee naar aanleiding van de bijeenkomst op 25 september bij Sioo

Wat neem ik mee naar aanleiding van de bijeenkomst op 25 september bij Sioo Wat neem ik mee naar aanleiding van de bijeenkomst op 25 september bij Sioo Uit jullie antwoorden op de twee vragen Wat neem ik mee? En welke vragen heb ik nog? Halen we het volgende: Wat neem ik mee?

Nadere informatie

Masterclass Leven Lang Ontwikkelen

Masterclass Leven Lang Ontwikkelen Masterclass Leven Lang Ontwikkelen Duurzame inzetbaarheid in de technische installatiebranche 13 juni 2017 OTIB Sanne van der Hammen OTIB - Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche

Nadere informatie

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015 Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen 1 oktober 2015 Welkom Voorstellen. Karin van Wijnen, Kwaliteitsnetwerk mbo Carlijn van Diepen, ROC A12 en BVMBO Marloes van Bussel, NCP EQAVET Doelen 1. Deelnemers

Nadere informatie

Procesevaluatie Effectief Actief 2013. Drs. L. Ooms Dr. C.Veenhof

Procesevaluatie Effectief Actief 2013. Drs. L. Ooms Dr. C.Veenhof Procesevaluatie Effectief Actief 2013 Drs. L. Ooms Dr. C.Veenhof VOORWOORD Effectief Actief (EA) is een programma geïnitieerd door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Het heeft als doel

Nadere informatie

Masterclass Service Design 12 juni , 26 juni en 6 juli daagse Meerdaagse

Masterclass Service Design 12 juni , 26 juni en 6 juli daagse Meerdaagse Masterclass Service Design 12 juni 2017 13, 26 juni en 6 juli 2017 http://www.servicesciencefactory.com/index.php/service-design-masterclass/ Hoe zorgt u er, in deze steeds sneller veranderende wereld,

Nadere informatie

De Veranderplanner. Vilans 2011 Michiel Rutjes, Carolien Gooiker, Marjolein van Vliet. Veranderplanner (Versie )

De Veranderplanner. Vilans 2011 Michiel Rutjes, Carolien Gooiker, Marjolein van Vliet. Veranderplanner (Versie ) De Veranderplanner Wanneer een zorgorganisatie een verandering invoert zijn er veel factoren die het succes van deze verandering bepalen. Dit instrument, de veranderplanner, is gemaakt om voorafgaand aan

Nadere informatie

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Workshop 6: Stakeholdersconsultatie Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Wie zijn wij? Aron Kuijper Gecertificeerde organisatie (niveau 4) QSHE Manager Lid CCvD Sjoerd Wester Certificerende Instelling

Nadere informatie

Veilig werken via gedragsverandering

Veilig werken via gedragsverandering Veilig werken via gedragsverandering Veilig en gezond werken is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. Werkgevers en werknemers hebben elkaar dan ook nodig. Die gezamenlijke

Nadere informatie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze direct bij de Inspectie SZW

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze direct bij de Inspectie SZW Meldingsplichtige arbeidsongevallen Meld ze direct bij de Inspectie SZW De Inspectie SZW werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Meldingsplichtige arbeidsongevallen

Nadere informatie

Succescirkel van Werkgeluk

Succescirkel van Werkgeluk Succescirkel van Werkgeluk Ken jezelf en je succesfactoren! Zodat je je eigen werkgeluk en dat van anderen positief kunt beïnvloeden www.kristadewolff.nl Over Goed dat je het ebook hebt gedownload. Wat

Nadere informatie

Highlights Werkgroepen. Linda van Berkel Coördinator Bureau BRZO+

Highlights Werkgroepen. Linda van Berkel Coördinator Bureau BRZO+ Highlights Werkgroepen Linda van Berkel Coördinator Bureau BRZO+ Inhoud Besluitvorming Monitoring Opleidingen Veiligheidscultuur Ranking Openbare samenvattingen Handhavingsstrategie Implementatie PGS 29

Nadere informatie

Themabijeenkomst Gezond Beleid Wijzigingen Arbowet 12 september Ton Joosten Preventie adviseur Stigas

Themabijeenkomst Gezond Beleid Wijzigingen Arbowet 12 september Ton Joosten Preventie adviseur Stigas Themabijeenkomst Gezond Beleid Wijzigingen Arbowet 12 september 2017 Ton Joosten Preventie adviseur Stigas Wat is Stigas? Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren Onderdeel van Colland BPL SAZAS AVAZ

Nadere informatie

tips om de veiligheidscultuur

tips om de veiligheidscultuur 10 + 1 tips om de veiligheidscultuur te veranderen dr. Frank Guldenmund & prof. dr. Andrew Hale, Sectie Veiligheidskunde, Technische Universiteit Delft 1 Overzicht Korte introductie van het VAV-project

Nadere informatie

Traffic Service Nederland Communicatieplan

Traffic Service Nederland Communicatieplan Communicatieplan 01-01-2018 t/m 31-12-2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1. Organisatiestructuur 1.2. Verantwoordelijken 2. Doelstellingen en doelgroepen 2.1. CO2 grafiek 3. CO2-uitstoot per

Nadere informatie

Verder met ZIEN! Op weg naar een sociaal pedagogisch veilige school

Verder met ZIEN! Op weg naar een sociaal pedagogisch veilige school Verder met ZIEN! Op weg naar een sociaal pedagogisch veilige school ZIEN! en de fasen van het schoolontwikkelingsmodel ZIEN! werkt systematisch en transparant, wanneer alle fasen van handelingsgericht

Nadere informatie