Verslag Werkplaats Cultuur en Gedrag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Werkplaats Cultuur en Gedrag"

Transcriptie

1 Verslag Werkplaats Cultuur en Gedrag Den Haag, 30 november 2016 Programma Zelfregulering Gezond Kennismaken met Rijksbreed en Veilig 15 mei 2009 werken

2 Programma van de middag Rob Triemstra, plv. directeur gezond en veilig werken van het ministerie van SZW heet iedereen welkom. Sabine van Eck, projectleider programma zelfregulering gezond en veilig werken, presenteert de opzet van het programma. Joyce Rupert, onderzoeker, geeft toelichting op de Scan Veilig Gedrag die bedrijven en branches inzicht geeft in die elementen in de organisatiecultuur die van belang zijn om veilig en gezond werken te borgen. In deelsessies gaan de deelnemers met vraagstukken aan de slag met behulp van intervisie-methode.

3 Joyce Rupert en Lieke Witlox geven een toelichting op de Scan Veilig Gedrag Lancering van de scan eind februari 2017 op De volledige presentatie van Joyce Rupert is te vinden in de bijlage.

4 De vraagstukken van deelnemers In groepen bespreken de deelnemers de ingebrachte vraagstukken. En kiezen vraagstukken uit ter verdieping in deelsessies. Een selectie: Hoe krijgen we bedrijven zover dat ze (bijna)ongelukken melden aan de branche, zodat we hiermee branche- RIE kunnen verbeteren? Hoe kunnen we goed gedrag bij medewerkers vanzelfsprekend en blijvend maken? Hoe kun je met een externe partij tot werkelijke verbetering en borging van veiligheid komen? Hoe krijgen we medewerkers betrokken bij verminderen van ongelukken? Er verandert meer dan we op de werkvloer aankunnen, door oudere medewerker en stugge karakters: hoe deze te stimuleren? Hoe kan branche effectief leden beïnvloeden in arbobeleid, zonder teveel te bemoeien met individueel beleid leden? Hoe borg je kwaliteit in de bouw, wanneer het V&Gdossier niet (volledig ) af is? Hoe voorkom je een spagaat tussen arboprofessionals en werkvloer? Hoe krijgen wij meer (aan)meldingen van situaties die net goed zijn gegaan vanuit medewerkers? Op welke wijze kun je werkdruk op werkvloer laten afnemen, rekening houdend met de hoge druk die op het (tussen) management ligt?

5 In groepen gaan deelnemers in intervisievorm aan de slag De vraagstukken zijn besproken met behulp van een gestructureerde intervisiemethode in drie stappen. Iedere groep heeft op deze manier twee vraagstukken besproken. Heldere spelregels helpen om met elkaar en in vertrouwen tot (andere) oplossingen te komen. Stap 1: Vraagsteller geeft toelichting op de situatie, complicatie en vraag en deelnemers stellen vragen: heb ik de vraag echt goed begrepen? Stap 2: Deelnemers associëren vrij op mogelijke oorzaken en analyse van het vraagstuk. Vraagsteller luistert en reageert op aangedragen associaties. Stap 3: Deelnemers bedenken oplossingen en delen deze met de vraagsteller. Vraagsteller geeft aan waar hij/zij verder mee kan/wil.

6 Vraagstuk 1: Oudere werknemers en veiligheidscultuur Situatie: Er gebeuren gelukkig weinig ongelukken. Bij ons werken veel mensen al lang bij het bedrijf en merk je dat het lastig is om deze mensen te overtuigen dat het met betrekking tot veiligheid anders moet. De eisen veranderen en zeker nu het overal wat beter gaat, wordt er ook meer aandacht aan veiligheid besteed. We hebben het allemaal drukker gekregen, zeker omdat er in de loop van de tijd minder mensen in dienst zijn genomen. Complicatie: De gedragsverandering is het probleem, hoe krijg je mensen mee die al langer meelopen? Hoe laat je hen inzien dat het anders moet? Mensen zien vaak geen noodzaak tot verandering omdat het nu toch gewoon goed gaat. Vraag: Hoe krijg in de noodzaak van de cultuurverandering, bij vooral de oudere werknemers, duidelijk? Hoe bereik ik ze hiermee en maken we ze duidelijk dat het vooral om hun veiligheid gaat. Hiermee moet je ook het financiële aspect als bedrijf ook niet uit het oog verliezen.

7 Vraagstuk 1: De adviezen, tips en oplossingen vanuit de groep Ga op zoek naar (interne/externe) ambassadeurs of nieuwe helden voor steun en voorbeelden. Ga in overleg met de preventiemedewerker of OR voor steun en agendering, of bij BHV. Creëer draagvlak bij voormannen en productieleiders. Stel heldere regels en criteria op voor veiligheid en creëer duidelijkheid bij iedereen. Zorg voor naleving. Onderzoek waar weerstand inzit (baanverlies, competentie, onzekerheid). Maak mensen bewust van risico s en de gevolgen als het mis gaat, leg uit waarom het van belang is. Probeer naast toolboxen of posters ook nieuwe vormen zoals een video. Betrek medewerkers actief: Vraag in werkoverleg wat de veiligheidsbeleving is (waardeoordeel van 0-10) en vraag wat er nodig is om dit met 1 punt te verhogen en hoe dit gerealiseerd kan worden. Pleeg interventie met nieuwelingen als agents of change en zorg dat je een aantrekkelijk bedrijf bent voor nieuwe medewerkers.

8 Vraagstuk 2: Van papieren werkelijkheid naar veiligheid in de praktijk Situatie: Ik zie bij veel bedrijven dat ze vaak zeggen dat ze goed bezig zijn en op papier ziet het er allemaal goed uit, maar bij observaties merk ik dat er toch veel per ongeluk goed gaat. Complicatie: Mensen zien graag de ideale situatie en reflecteren daarop, terwijl in de praktijk allerlei factoren vaak tegelijkertijd meespelen. Vraag: Hoe breng je dit pijnpunt nu onder de aandacht zodat er serieus aangepakt wordt?

9 Vraagstuk 2: De adviezen, tips en oplossingen vanuit de groep Maak mensen (nog) meer bewust van de risico s die ze lopen (bijvoorbeeld met filmpjes) of door het spiegelen van gedrag. Laat het management aangeven wat het veiligheidsniveau nu is en of zij dit voldoende vinden of nog een stap hoger willen. Laat hen een missie en ambitie uitspreken. Breng eventuele gevolgen in kaart en geef aan wat dit betekent voor medewerker, teamleider en directie. Bevorder het signaleren van risico s, bijvoorbeeld door medewerkers die een on-veiligheidsmelding doen een podium te geven waarbij ze ook vertellen waarom melden voor hen belangrijk is. Creëer en stimuleer een aanspreekcultuur. Inventariseer waar de houding en het gedrag vandaan komen (bronaanpak AHS-strategie) en kijk vanuit daar naar mogelijk verbeteradvies. Creëer met meerdere werknemers vanuit verschillende lagen uit de organisatie een interventiemoment voor draagvlak en betrokkenheid. Leg de verantwoording (en daarmee betrokkenheid) bij medewerkers zelf. Laat directie zelf (on)veiligheid ervaren, bijvoorbeeld als undercover baas.

10 Vraagstuk 3: Rol branche bij verbeteren gezond en veilig werken op de werkvloer Situatie: Een brancheorganisatie staat voor alles op het gebied van gezond en veilig werken binnen de branche. Van beleidsvoorbereidend tot informeren en stimuleren. Het knelpunt is om individuele werkgevers en hun medewerkers te stimuleren om in onderlinge samenwerking te praten en te werken aan gezond en veilig werken. Complicatie: Werkgevers en medewerkers hebben gezond en veilig werken niet hoog genoeg op de (gezamenlijke) agenda staan. Ten aanzien van PSA valt op dat er ook vaak berusting is. Medewerkers in de branche melden ongewenste omgangsvormen vaak niet eens (meer). Hierbij speelt ook mee dat de klant of de leidinggevende/werkgever niet altijd even goed omgaan met de melding. Het werken op locatie bij de klant en/of het solitair werken en/of in avond/nachtdienst is een complicerende factor. Vraag: Hoe kan ik op brancheniveau werkgevers en medewerkers stimuleren om zoveel mogelijk samen op te trekken om gezond en veilig te werken?

11 Vraagstuk 3: De adviezen, tips en oplossingen vanuit de groep Op brancheniveau campagne voeren en een discussie op gang brengen over veilig en gezond werken. Binnen de branche goede voorbeelden delen (best practices) via bijvoorbeeld een branchehandboek of training. Werkbezoek afleggen bij bedrijven om het onderwerp goed aan te kaarten bij werkgevers en werknemers. Branchebrede afspraken maken over goed werkgeverschap in bijvoorbeeld een convenant of code. Inhuurders betrekken bij het zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving (ketenaanpak). Als branche met werkgevers een gezamenlijke aanpak gericht op werknemers ontwikkelen. Slecht opdrachtgevers ook aan de kaak stellen. Leren van andere branches (zoals zorg, brandweer). Analyseren wat er goed gaat in de branche (succesfactoren bepalen).

12 Vraagstuk 4: Aanspreekcultuur versterken Situatie: We hebben veel aandachtspunten wat betreft veilig gedrag. Denk aan snij instructies, plaatsen van de voeten bij rijdend materieel, verkeersregels, etc. Hier wordt regelmatig aandacht aan besteed bij de opstart van dienst. Medewerkers houden zich hier wel aan als de leiding aanwezig is. Toch gebeurt het niet altijd. Mijn wens is dat wanneer collega s zien dat naleving niet gebeurt, ze elkaar kunnen en willen aanspreken. Complicatie: Ik denk dat in elke medewerker 3 aapjes in één zitten: Ik zie niets, ik hoor niets en ik zeg niets. Mensen willen niet verklikken en steunen blijkbaar hun collega s ondanks dat ze gevaar lopen. Vraag: Hoe krijg ik dit voor elkaar?

13 Vraagstuk 4: De adviezen, tips en oplossingen vanuit de groep Ga hierover in gesprek gaan met kleinere groepen medewerkers (bijvoorbeeld met behulp van foto s van onveilige situaties). Organiseer een cursus hoe spreek ik mensen positief aan op onveilig gedrag? Vergroot bewustwording van risico s: laat medewerkers zelf het risico benoemen of laat dit door een (ervarings)deskundige vertellen. Creëer een situatie waarin meer melden van onveilige situaties loont. Maak het melden van situaties laagdrempelig (brievenbus) en kies bijvoorbeeld voor alternatieve manieren van melden (vlag, bordje). Maak aandacht voor gezond en veilig werken iets positiefs, bijvoorbeeld door introductie van een Veiligheidsman/vrouw van de week -verkiezing.

14 Vraagstuk 5: blijvend aandacht houden voor het verminderen van ongevallen en bijna ongevallen Situatie: De ongevallen en bijna-ongevallen rapportage wordt door iedere afdeling zo volledig mogelijk ingevuld en gedeeld. Deze worden ook dagelijks (tijdens overleggen) besproken. Complicatie: Steeds vervallen we in herhaling. De (bijna) ongevallen blijven zich voordoen. Vraag: Hoe krijgen we onze medewerkers betrokken om deze (bijna)ongevallen te verminderen?

15 Vraagstuk 5: De adviezen, tips en oplossingen vanuit de groep Zorg voor andere en intrinsiek veilige hulpmiddelen of zorg voor andere aanpassingen op de werkplaats, bijvoorbeeld met gebruik van nudging. Kijk kritisch naar huidig werkproces: wat kan daarin verbeterd worden? Maak een toolbox met voorbeelden en instructies; betrek goede voorbeelden van andere afdelingen..betrek mensen actief erbij: geef ze verantwoordelijkheid en vertrouwen. Zorg voor norm vanuit management voor zero accidents en draag dit uit. Zorg voor voorbeeld gedrag op alle niveaus. Analyseer ongevallen en meldingen en onderzoek ook relatie met verzuim. Organiseer een cursus hoe spreek ik mensen positief aan op onveilig gedrag? Vergroot bewustwording van risico s: laat medewerkers zelf het risico benoemen of laat dit door een (ervarings)deskundige vertellen. Zorg voor positieve boodschap: goede voorbeelden, helden -programma, belonen veilig gedrag. Kies voor andere vormen en werkwijzen, bijvoorbeeld digitaal. Kies voor thematisch voorlichten en bespreken; betrek ook bijvoorbeeld een slachtoffer bij voorlichting.

16 Vraagstuk 6: Verbreden van gebruik en draagvlak van Vignet Arbeidsveiligheid binnen branche Situatie: Binnen een branche is de afgelopen jaren gewerkt aan het ontwikkelen van een vignet Arbeidsveiligheid. Volgende stap is de verdere uitrol binnen de sector. De ervaring van de brancheorganisatie is dat overtuigen tot deelname van nieuwe bedrijven vooral lukt in persoonlijke overtuiging en mond-tot-mond-reclame. Het zou enorm helpen als bedrijven actief vragen naar het vignet, bijvoorbeeld omdat I-SZW het belang van het vignet onderschrijft. Complicatie: Beïnvloeding van instanties als I-SZW gaat langzaam; politieke molens malen langzaam. De opbrengst van arbeidsveiligheid laat zich niet altijd rechtstreeks vertalen in geld. Voor bedrijven zijn andere zaken zijn ook belangrijk (prijs, kwaliteit, productie). Vraag: Hoe beïnvloed ik afnemers/bedrijven en ook instanties als I-SZW met argumenten waar men niet om heen kan. Die argumenten heb ik tot nu toe niet gevonden. Ik weet: Frappez, frappez toujours, maar dat gaat wel langzaam

17 Vraagstuk 6: De adviezen, tips en oplossingen vanuit de groep Draag de good practices van bedrijven met Vignet actief uit. Breng positieve boodschap over Vignet op bv website, met als kop We zijn al zo ver Benut de Vignetbedrijven als ambassadeurs en laat hen het verhaal vertellen en de argumenten geven (bijv. in een nieuwsbrief). Zorg dat je de communicatie over Vignet meer bottom-up organiseert en minder top-down en neem ook ruimte voor de tegengeluiden Beloon positief gedrag ( wie doen er mee) in plaats van focus op wie niet mee doen. Zet deelnemers in het zonnetje. Maak een business case: Analyseer kosten-baten op branche-niveau; analyseer ook de lasten en baten van het niet-meedoen. Biedt als branche vooral kennis, inzicht en enthousiasme aan potentiële nieuwe afnemers van het Vignet. Zoek naar andere stakeholders, zoals verzekeraars om Vignet te verbreden. Hou het klein (clusteren van onderwerpen, gelaagdheid in de branche RI&E).

18 Vraagstuk 7: Intrinsieke motivatie van medewerkers behouden Situatie: Binnen een branche is een project afgerond dat succesvol heeft bijgedragen aan het verhogen van het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers door sterk te leggen op inzicht in het nemen van risico s, het aanspreken van medewerkers op hun gedrag en daarmee de cultuur in het bedrijf verbeteren. Nu het project is afgerond zien we dat enkele bedrijven zich toch weer laten leiden door de waan van de dag en minder bezig zijn met hetgeen ze in het project hebben geleerd en toegepast. Complicatie: Medewerkers zeggen veel te hebben geleerd over het nemen van risico s en ervaren het als positief dat ze inzicht hebben gekregen hoe hun gedrag te wijzigen, zodat minder gevaarlijke situaties ontstaan, maar ze kunnen daarna toch weer vervallen in oud gedrag. Vraag: Hoe kunnen we goed gedrag bij medewerkers vanzelfsprekend en blijvend maken?

19 Vraagstuk 7: De adviezen, tips en oplossingen vanuit de groep Begin klein, bijvoorbeeld in groepjes van medewerkers. Houd een duidelijk doel voor ogen. Organiseer een verbindende schakel tussen medewerkers en leiding als motor. Borg oplossingen die goed zijn echt in de organisatie. Houdt regelmatig een toolbox meeting. Betrek de medewerkers bij het vinden van oplossingen (bv Kaizen cockpit). Stel leuke nieuwsbrief op die medewerkers thuis ontvangen.

20 Bijlage: Scan Veilig Gedrag - presentatie Joyce Rupert

21 Veiligheidsgedrag Compliance: het opvolgen van regels en procedures met betrekking tot veiligheid (moeten) Participatie: vrijwillige gedragingen die niet alleen de directe veiligheid van de persoon zelf, maar ook de veiligheid van personen in zijn directe omgeving en in de organisatie als geheel bevorderen (willen) Onderzoek laat zien dat participatie eerder tot innovatievere oplossingen en duurzamer veiligheidsgedrag leidt dan compliance. 30 november 2016 Werkplaats Cultuur & Gedrag

22 Inhoudelijke achtergrond OMGEVING Route 1 Monitoring en controle Organisatiecult uur Sociale omgeving Taakontwerp Regels en procedures Intrinsieke motivatie Veiligheidsgedrag Complian ce Participati e Uitkomsten Ongevallen Verwondingen PERSOON Individuele verschillen Route 2 Kennis en vaardigheden 30 november 2016 Werkplaats Cultuur & Gedrag

23 Wat meet de scan en hoe? Gebieden Wie beoordeelt wie? 1 Veiligheidsprestatie: compliance en participatie 2 Intrinsieke motivatie 3 Leiderschap 4 Collegiale steun 5 (Hoger) management 30 november 2016 Werkplaats Cultuur & Gedrag

24 Wat kom ik te weten? Rapportcijfer voor uw organisatie: 7,0 30 november 2016 Werkplaats Cultuur & Gedrag

25 Score ==> Wat kom ik te weten? Compliance 10,0 8,0 7,8 8,4 6,0 4,0 2,0 0,0 Leidinggevenden Medewerkers Medewerkers beoordelen hun compliance gedrag gemiddeld met een 8,4 en leidinggevenden beoordelen het compliance gedrag van medewerkers gemiddeld met een 7,8. Dit betekent dat medewerkers in uw organisatie zeggen vaak de regels en procedures op te volgen. Leidinggevenden in uw organisatie zeggen dat medewerkers vaak regels en procedures opvolgen. Het gemiddelde voor compliance, gemeten over beide groepen komt daarmee op 8,1. 30 november 2016 Werkplaats Cultuur & Gedrag

26 Wat heb ik eraan? Adviezen die u kunt toepassen op uw organisatie, gericht op: 1. Verhogen intrinsieke motivatie 2. Effectief inzetten sociale omgeving 3. De dialoog starten bij verschillen in beleving 30 november 2016 Werkplaats Cultuur & Gedrag

Doel en opzet van de scan

Doel en opzet van de scan Dr. Joyce Rupert Doel en opzet van de scan Organisaties inzicht geven in waar zij staan wat betreft cultuur en gedrag en aandachtsgebieden in kaart brengen ter verdere verbetering Compliance én participatie,

Nadere informatie

Van compliance naar participatie. Dr. Joyce Rupert In samenwerking met: HRM Expertise Centrum Rijksuniversiteit Groningen

Van compliance naar participatie. Dr. Joyce Rupert In samenwerking met: HRM Expertise Centrum Rijksuniversiteit Groningen Van compliance naar participatie Dr. Joyce Rupert In samenwerking met: HRM Expertise Centrum Rijksuniversiteit Groningen Aanleiding Stagnatie in dalende trend aantal arbeidsongevallen 20 % daarvan technische

Nadere informatie

Directeurenbijeenkomst. Den Haag, 21 juni 2016

Directeurenbijeenkomst. Den Haag, 21 juni 2016 Directeurenbijeenkomst Den Haag, 21 juni 2016 Kennismaken met Rijksbreed 15 mei 2009 De deelnemers Colette Alma, VNCI Ton Baas, VBZ Robert-Jan Bannink, NVVK Math Creemers, Stigas Dick Hoogendoorn, Vereniging

Nadere informatie

De norm: begin er niet aan als het in het bedrijf niet wordt gedragen

De norm: begin er niet aan als het in het bedrijf niet wordt gedragen De 45.001 norm: begin er niet aan als het in het bedrijf niet wordt gedragen De context en betekenis van zelfregulering 17 april 2018 Rob Triemstra Plv. Directeur Directie Gezond & Veilig Werken Ministerie

Nadere informatie

Zelfregulering en Duurzame Veiligheid in 2030

Zelfregulering en Duurzame Veiligheid in 2030 Zelfregulering en Duurzame Veiligheid in 2030 11 oktober 2017 Rob Triemstra Plv. Directeur directie Gezond & Veilig Werken Ministerie van SZW Directie Gezond en Veilig Werken De Directie Gezond en Veilig

Nadere informatie

Zelfinspectie.nl Arbo op orde!

Zelfinspectie.nl Arbo op orde! Zelfinspectie.nl Arbo op orde! Aanleiding Het belang van participatie het (pro-)actief bijdragen aan een veilige werkomgeving - naast compliance het opvolgen van regels en protocollenwordt steeds meer

Nadere informatie

Veilig werken via gedragsverandering

Veilig werken via gedragsverandering Veilig werken via gedragsverandering Veilig en gezond werken is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. Werkgevers en werknemers hebben elkaar dan ook nodig. Die gezamenlijke

Nadere informatie

Vergroting van het veiligheidsbewustzijn

Vergroting van het veiligheidsbewustzijn Vergroting van het veiligheidsbewustzijn Consument en Veiligheid - Cees Meijer, hoofd externe betrekkingen - Anita Almaši, projectleider Startconferentie Actieplan Arbeidsveiligheid, 1 juli 2010 Consument

Nadere informatie

RIE als prestatieverhogend instrument. Workshop Arbocongres 2 juni 2016 Jolanda Willems Maaikelien Wijma

RIE als prestatieverhogend instrument. Workshop Arbocongres 2 juni 2016 Jolanda Willems Maaikelien Wijma RIE als prestatieverhogend instrument Workshop Arbocongres 2 juni 2016 Jolanda Willems Maaikelien Wijma Opening Hoe tevreden ben jij over de RI&E in jouw organisatie Geef een cijfer van 1 tot 10 en licht

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder. Jan Booij, tri-plus. Programma

Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder. Jan Booij, tri-plus. Programma Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder Jan Booij, tri-plus Programma Wie ben ik Duurzame Inzetbaarheid? Wat speelt een rol? Aanpak Wat kun je als OR Afsluiting Wat is het profiel van een

Nadere informatie

1 februari Anke Valent

1 februari Anke Valent 1 februari 2013 Anke Valent Achtergrond onderzoek 1 3 2 Resultaten 4 Beste werkgevers Aan de slag! Ontwikkelingen in de sector Bezuinigingen en onzekerheid Overgang naar de WMO Vervoersmaatregel Flexibilisering

Nadere informatie

DUBBELE VEILIGHEIDSDRIEHOEK

DUBBELE VEILIGHEIDSDRIEHOEK DUBBELE VEILIGHEIDSDRIEHOEK NVVK CONGRES 2019 Yvonne Langen IMPLEMENTATIE VEILIGHEIDSPROGRAMMA 1. Bewustwording: waarom veranderen, wat is de visie? 2. Voorbereiding: gap-analyse, wat moet er veranderd

Nadere informatie

Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012

Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012 Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012 Uitwerking van de resultaten, 6 nov. 2012 Pieter Diehl (Voorzitter BvAA en Management & Consultant bij Edux te Breda, pdiehl@edux.nl) Jos

Nadere informatie

Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015???

Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015??? Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015??? ROC in verandering Doel van de structuurverandering: goed, kleinschalig en betrokken onderwijs organiseren/faciliteren Nu overgangsfase van een oude, naar

Nadere informatie

De waarde van een TRA voor het laboratorium. Introductie + Onderwerpen

De waarde van een TRA voor het laboratorium. Introductie + Onderwerpen De waarde van een TRA voor het laboratorium Risicomanagement voor het lab Joost van Doorn Introductie + Onderwerpen De waarde van een TRA voor het laboratorium VAPRO versterkt en ontwikkelt het menselijk

Nadere informatie

Welkom bij de Arbocatalogus Provincies. Jannet Bergman, Projectleider A&O Provincies Henny van den Born, Arbo-beleidsadviseur Provincie Groningen

Welkom bij de Arbocatalogus Provincies. Jannet Bergman, Projectleider A&O Provincies Henny van den Born, Arbo-beleidsadviseur Provincie Groningen Welkom bij de Arbocatalogus Provincies Jannet Bergman, Projectleider A&O Provincies Henny van den Born, Arbo-beleidsadviseur Provincie Groningen Programma Achtergrond/totstandkoming Werkwijze Implementatie

Nadere informatie

Sales Skills Monitor. Rapportage. johndoe@live.nl. woensdag 8 januari 2014

Sales Skills Monitor. Rapportage. johndoe@live.nl. woensdag 8 januari 2014 woensdag 8 januari 2014 Rapportage Een competentie is een samenspel van wat je weet, kunt, wilt en wat je durft. Het gaat dus om dit klavertje-vier dat een verkoper in staat stelt in concrete situaties

Nadere informatie

Het betrekken van medewerkers bij de uitvoering van de RI&E

Het betrekken van medewerkers bij de uitvoering van de RI&E Het betrekken van medewerkers bij de uitvoering van de RI&E Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden.

Nadere informatie

Pesten. Wie heeft welke rol

Pesten. Wie heeft welke rol Pesten Wie heeft welke rol Wat zegt de wet Doelvoorschriften t.a.v. PSA Psychosociale arbeidsbelasting Seksuele intimidatie Agressie en geweld Pesten Discriminatie Werkdruk Werkgever verplicht beleid te

Nadere informatie

DIT STUK IS NIET GETOETST DOOR INSPECTIE SZW EN DIENT ALS NASLAGWERK VOOR HET VERDER UITWERKEN VAN HET ARBOBELEID GERICHT OP GEDRAG.

DIT STUK IS NIET GETOETST DOOR INSPECTIE SZW EN DIENT ALS NASLAGWERK VOOR HET VERDER UITWERKEN VAN HET ARBOBELEID GERICHT OP GEDRAG. GEDRAG EN VEILIGHEID DIT STUK IS NIET GETOETST DOOR INSPECTIE SZW EN DIENT ALS NASLAGWERK VOOR HET VERDER UITWERKEN VAN HET ARBOBELEID GERICHT OP GEDRAG. OP NAAR EEN VEILIG BEDRIJF Bedrijven die hun technologie

Nadere informatie

Goed voorbeeld uit de praktijk

Goed voorbeeld uit de praktijk Goed voorbeeld uit de praktijk 1 GEZOND EN VEILIG WERKT Het ministerie van SZW wil dat mensen veilig en gezond werken. Om die reden is het ministerie voortbouwend op bestaande kennis en ervaring, het programma

Nadere informatie

Themabijeenkomst: Gedragscode als instrument voor zelfregulering. Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 7 december 2016

Themabijeenkomst: Gedragscode als instrument voor zelfregulering. Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 7 december 2016 Themabijeenkomst: Gedragscode als instrument voor zelfregulering Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 7 december 2016 Introductie Een gedragscode is een instrument gericht op het veranderde

Nadere informatie

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL 1 Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden.

Nadere informatie

Intervisie

Intervisie Intervisie 03-06-2013 Eigen ervaringen? Successen Welke? Waaraan te wijten? Minder positieve ervaringen Welke? Waardoor? Wat is intervisie? Definitie Leren met collega s door vragen/problemen uit de dagelijkse

Nadere informatie

Gastvrijheid ontwikkelen en borgen: 25 handvatten

Gastvrijheid ontwikkelen en borgen: 25 handvatten Analyseer 1. Meet de beleving van de gast. Meet regelmatig zodat je blijft monitoren en verbeteren. Tools voor gastbelevingsonderzoek: a. Klanttevredenheidsonderzoek, zoals NPO, stel vooral relevante vragen

Nadere informatie

Intervisie

Intervisie Intervisie 07-04-2014 Eigen ervaringen? Successen Welke? Waaraan te wijten? Minder positieve ervaringen Welke? Waardoor? Wat is intervisie? Definitie Leren met collega s door vragen/problemen uit de dagelijkse

Nadere informatie

Format implementatieplan. Onderdeel van handreiking implementatie methodiek Signalering in de palliatieve fase

Format implementatieplan. Onderdeel van handreiking implementatie methodiek Signalering in de palliatieve fase Format implementatieplan Onderdeel van handreiking implementatie methodiek Signalering in de palliatieve fase november 2016 Format implementatieplan Onderdeel van handreiking implementatie methodiek Signalering

Nadere informatie

Veiligheid op het werk: gedrag & cultuur

Veiligheid op het werk: gedrag & cultuur Veiligheid op het werk: gedrag & cultuur Inhoudsopgave 5xbeter 3 Inleiding 4 1. Hoe herken je de organisatiecultuur? 5 2. Waarom is de veiligheidscultuur van belang? 6 3. Aanpak voor een betere veiligheidscultuur

Nadere informatie

PORTFOLIO. Projecten middels ESF subsidie duurzame inzetbaarheid

PORTFOLIO. Projecten middels ESF subsidie duurzame inzetbaarheid PORTFOLIO Projecten middels ESF subsidie duurzame inzetbaarheid ESF SUBSIDIE Waarom investeren in duurzame inzetbaarheid? Vergrijzing, de verhoogde pensioenleeftijd en de snelle veranderingen in de maatschappij

Nadere informatie

HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG

HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG INHOUD 0. ALGEMEEN 3 Wat is de bedoeling van het beleid voor ongewenst gedrag? 3 Voor wie? 3 Hoe pak je het aan? 3 1. MAATREGELEN

Nadere informatie

Het stappenplan. Inleiding

Het stappenplan. Inleiding Het stappenplan Inleiding Op de pagina instrumenten op Overstag.nu vind je instrumenten, informatie en inspiratie om binnen je eigen organisatie met het thema duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.

Nadere informatie

Welzijnscultuur Behaviour Based Safety (BBS)

Welzijnscultuur Behaviour Based Safety (BBS) Uw welzijnsstudiebureau informeert over: Welzijnscultuur Behaviour Based Safety (BBS) Is er nood aan cultuurverandering? Leidinggevenden nemen geen voorbeeldrol op Welzijn wordt alleen door de preventieadviseur

Nadere informatie

Communicatie en de (G)MR Cursus medezeggenschap

Communicatie en de (G)MR Cursus medezeggenschap Communicatie en de (G)MR Cursus medezeggenschap Taak (G)MR De MR heeft tot taak het bevorderen van openheid en onderling overleg in de school (art 7, lid 1 Wms). Communicatie De MR of GMR (art 7, lid 3

Nadere informatie

360 feedback competentieanalyse

360 feedback competentieanalyse 360 feedback competentieanalyse Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids Sara Berger T 012 3456789 I www.tmamethod.com E info@tmamethod.com Inhoudsopgave Inhoudsopgave: Inleiding 3 TMA Competentie

Nadere informatie

VERBREEDT JE BLIK WORKSHOP BLIKOPENER DUURZAME INZETBAARHEID VOOR LEIDINGGEVENDEN

VERBREEDT JE BLIK WORKSHOP BLIKOPENER DUURZAME INZETBAARHEID VOOR LEIDINGGEVENDEN VERBREEDT JE BLIK WORKSHOP BLIKOPENER VOOR LEIDINGGEVENDEN WAAROM DEZE WORKSHOP? Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het bevorderen van inzetbaarheid van medewerkers. Zij zijn degenen die de dialoog

Nadere informatie

Nieuwsbrief Arbo. Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de arbocatalogus en over actualiteiten op dit gebied.

Nieuwsbrief Arbo. Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de arbocatalogus en over actualiteiten op dit gebied. April 2010 Nieuwsbrief Arbo Inhoudsopgave Website gezondverbond.nl Nieuwe rubriek op de website: In de praktijk Workshop OR-leden aan de slag met de Arbocatalogus, 11 mei 2010 Verbond attendeert arbodiensten

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen Projectplan Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen [Naam organisatie] vindt het belangrijk om alert te zijn op

Nadere informatie

Hoe geef ik een toolbox?

Hoe geef ik een toolbox? Hoe geef ik een toolbox? Dag voor de preventiemedewerker Arbouw Mirjam Kousbroek Wat is een toolboxmeeting? Periodieke bijeenkomst Doel: arbeidsveiligheid bevorderen Over een specifiek onderwerp Voorlichting

Nadere informatie

Niet betrokken medewerkers worden gecreëerd door de organisatie zelf.

Niet betrokken medewerkers worden gecreëerd door de organisatie zelf. Vandaag Winst maken is het hoogste doel. Er heerst controle en hiërarchie. Klanten worden bediend. Met de omgeving is geen tot reactief contact. Het gaat goed zoals het gaat. Maar hoelang nog? Slechts

Nadere informatie

De aantrekkelijke werkgever. De 6 pijlers onder een organisatie waar mensen met plezier goed werken - en dat nog verder vertellen ook

De aantrekkelijke werkgever. De 6 pijlers onder een organisatie waar mensen met plezier goed werken - en dat nog verder vertellen ook De aantrekkelijke werkgever De 6 pijlers onder een organisatie waar mensen met plezier goed werken - en dat nog verder vertellen ook De arbeidsmarkt is krap De zorg kampt met flinke personeelstekorten.

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken bij ABN AMRO Christa van der Aa, lid van HNW gilde

Het Nieuwe Werken bij ABN AMRO Christa van der Aa, lid van HNW gilde Het Nieuwe Werken bij ABN AMRO Christa van der Aa, lid van HNW gilde www.ohnw.nl/congres Gedragsverandering belangrijker dan faciliteiten HNW bij de bank de gewoonste zaak van de wereld Hoe is het veranderproces

Nadere informatie

Unieke opleiding in Arboland. Opleiding. Copla Opleiding Training Consultants Coaching

Unieke opleiding in Arboland. Opleiding. Copla Opleiding Training Consultants Coaching Unieke opleiding in Arboland Opleiding Copla Opleiding Training Consultants Coaching copla.nl Bezoek ook onze websites: www.copla.nl www.deveiligheidscoach.nl DE VEILIGHEIDSCOACH Steeds vaker buigen veiligheidskundigen

Nadere informatie

Psychische diversiteit op het werk en de rol van de werkgever

Psychische diversiteit op het werk en de rol van de werkgever Psychische diversiteit op het werk en de rol van de werkgever Literatuurstudie in opdracht van Samen Sterk Zonder Stigma Door Aukje Smit Probleemschets OESO 2014 Ongeveer 20% van de beroepsbevolking heeft

Nadere informatie

Hoe krijg je ze mee? Managen van verandering

Hoe krijg je ze mee? Managen van verandering Hoe krijg je ze mee? Managen van verandering Incompany training voor programma-, projecten lijnmanagers Resultaten, doelstellingen en programma ir. Gerke Oosting MBA Hoe krijg je ze mee in de veranderingen?

Nadere informatie

SLEUTELEN AAN HET GEDRAG VAN WERKGEVERS. Workshop KWI-congres 17 mei 2016 Astrid Hazelzet (TNO) & Joke van der Wal (de Werkzaak)

SLEUTELEN AAN HET GEDRAG VAN WERKGEVERS. Workshop KWI-congres 17 mei 2016 Astrid Hazelzet (TNO) & Joke van der Wal (de Werkzaak) SLEUTELEN AAN HET GEDRAG VAN WERKGEVERS Workshop KWI-congres 17 mei 2016 Astrid Hazelzet (TNO) & Joke van der Wal (de Werkzaak) DOEL WORKSHOP Beter begrijpen inclusief werkgeversgedrag: Willen, kunnen

Nadere informatie

360 feedback assessment

360 feedback assessment 360 feedback assessment Naam : Jan Voorbeeld Datum rapportage : oktober 2013 Opdrachtgever : Organisatie Contactpersoon : Ellen Roosen Mpact Training & Advies Overwaard 13, 4205 PA Gorinchem Nederland

Nadere informatie

Competentiescan Klant exemplaar

Competentiescan Klant exemplaar Naam klant: Geboortedatum: Datum rapportage: Naam begeleider: Competentiescan Klant exemplaar Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds www.werkeenzorgminder.nl Instructie invullen

Nadere informatie

Scan Werkplekleren BRON. Inleiding

Scan Werkplekleren BRON. Inleiding Inleiding Je wilt aan de slag met werkplekleren binnen jouw organisatie, omdat bijvoorbeeld de markt verandert of omdat er veel medewerkers komen en gaan. Maar in hoeverre is de organisatie er er op ingericht?

Nadere informatie

Leren hoe je leren kunt

Leren hoe je leren kunt Leren hoe je leren kunt Als manager stimuleer je de ontwikkeling van medewerkers en draag je zorg voor een goede onderlinge communicatie. Managers en medewerkers wisselen ervaringen uit en leren van elkaar.

Nadere informatie

Themabijeenkomst: Een gezonde en veilige cultuur Van Compliance naar Participatie Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 26 November 2014

Themabijeenkomst: Een gezonde en veilige cultuur Van Compliance naar Participatie Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 26 November 2014 Themabijeenkomst: Een gezonde en veilige cultuur Van Compliance naar Participatie Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 26 November 2014 Kennismaken met Rijksbreed 15 mei 2009 Introductie Woensdag

Nadere informatie

Brug tussen strategie en realisatie. Herfst 2014

Brug tussen strategie en realisatie. Herfst 2014 Herfst 2014 Waarom is het realiseren van de strategie vaak zo lastig? Het ontwikkelen van een goede strategie is al niet eenvoudig, laat staan de realisatie ervan Het blijkt in de praktijk dat veel organisaties

Nadere informatie

GEZONDE HANDEL? HANDEL GEZOND! Stappenplan verbeteren arbeidsveiligheid

GEZONDE HANDEL? HANDEL GEZOND! Stappenplan verbeteren arbeidsveiligheid GEZONDE HANDEL? HANDEL GEZOND! Stappenplan verbeteren arbeidsveiligheid GEZONDE HANDEL? HANDEL GEZOND! Met deze brochure kunt u aan de hand van een eenvoudig stappenplan bepalen waar u als organisatie

Nadere informatie

Het Nieuwe Leidinggeven of: Hoe krijg je managers in beweging Case ABN AMRO

Het Nieuwe Leidinggeven of: Hoe krijg je managers in beweging Case ABN AMRO NEUTRAAL Het Nieuwe Leidinggeven of: Hoe krijg je managers in beweging Case ABN AMRO Angela Hagen-Verdooren ABN AMRO Susan Smulders Moneypenny Consulting & Training 19 november 2013 1 Even voorstellen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Gezamenlijk in één dag a Rough Guide to CSR schrijven

INHOUDSOPGAVE Gezamenlijk in één dag a Rough Guide to CSR schrijven INHOUDSOPGAVE Gezamenlijk in één dag a Rough Guide to CSR schrijven Stel je voor: CSR is het land dat je wilt bezoeken. Je pakt als eerste de Rough Guide om je in te lezen Hoofdstuk 1: CSR entry requirements

Nadere informatie

VOORBEELD COMMUNICATIEPLAN

VOORBEELD COMMUNICATIEPLAN VOORBEELD COMMUNICATIEPLAN DE KRACHT VAN EEN GOEDE COMMUNICATIECAMPAGNE Tell me and I ll forget Show me and I might remember Involve me and I will understand. ~ Benjamin Franklin ADAPTICS HEALTH & PERFORMANCE

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie en in elk netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden

Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden 4 Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden Jo Scheeren Agressie en geweld komen veel voor op de werkvloer. Binnen de publieke sector

Nadere informatie

Privacy een ICT-ding? Juist niet!

Privacy een ICT-ding? Juist niet! Privacy een ICT-ding? Juist niet! Enkele praktijkvoorbeelden Even wat statistische gegevens... 29 % 35 % Menselijk oorzaken: Oorzaken datalekken 71 % Onwetendheid 35 % Slordigheid Bewuste overtredingen/inbreuken

Nadere informatie

DEXIS Arbeid, en waar dat toe leidt. www.dexisarbeid.nl

DEXIS Arbeid, en waar dat toe leidt. www.dexisarbeid.nl DEXIS Arbeid, en waar dat toe leidt Stel dat iedere medewerker het naar zijn of haar zin heeft op het werk, het gevoel heeft zijn of haar talenten te kunnen inzetten, de sfeer in het team klopt, collega

Nadere informatie

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner Bij iedere vraag uit de veranderplanner is hier een korte toelichting gegeven. Dit kan helpen bij het invullen van de vragen van de Veranderplanner. 1.

Nadere informatie

Oplossingen indelen. Bonus (- beloning) bijv. gezamenlijke maaltijd + extra vrije tijd als je niet rookt

Oplossingen indelen. Bonus (- beloning) bijv. gezamenlijke maaltijd + extra vrije tijd als je niet rookt Vervolg 13 juli 2016 Op 25 april is een eerste brainstormsessie georganiseerd. Tijdens deze eerste bijeenkomst is informatie gedeeld en zijn bottlenecks en ideeën benoemd. In de bijeenkomst van 13 juli

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

Gemeenten leggen de rode loper uit voor kwetsbare jongeren richting school en werk

Gemeenten leggen de rode loper uit voor kwetsbare jongeren richting school en werk Gemeenten leggen de rode loper uit voor kwetsbare jongeren richting school en werk 1.1 Rode loper coaching 2019-2020 Er is in 2019-2020 ondersteuning vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid beschikbaar

Nadere informatie

Werken aan cultuur Door cultuur te meten

Werken aan cultuur Door cultuur te meten Werken aan cultuur Door cultuur te meten Een cultuuronderzoek INLEIDING Een effectief onderdeel van de gezamenlijke cultuur bouwen is een Barrett cultuuronderzoek. Het is een web- based onderzoek, snel

Nadere informatie

Arbocatalogus Grafimedia

Arbocatalogus Grafimedia Arbocatalogus Grafimedia Van werkdruk naar werkplezier Presentatie voor gebruik in eigen bedrijf Arbocatalogus Grafimedia Van Werkdruk naar Werkplezier Presentatie voor gebruik in het eigen bedrijf Deze

Nadere informatie

ZELF AAN DE SLAG MET LIFEGUARDS [SCHOOL] - LESPAKKET

ZELF AAN DE SLAG MET LIFEGUARDS [SCHOOL] - LESPAKKET ZELF AAN DE SLAG MET LIFEGUARDS [SCHOOL] - LESPAKKET Het project Lifeguards is uitgevoerd door CNV Jongeren en mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Lifeguards is uitgevoerd

Nadere informatie

HOE STIMULEREN WE 45+ERS OM ONTWIKKELADVIES AAN TE VRAGEN?

HOE STIMULEREN WE 45+ERS OM ONTWIKKELADVIES AAN TE VRAGEN? HOE STIMULEREN WE 45+ERS OM ONTWIKKELADVIES AAN TE VRAGEN? OPZET CAMPAGNE DUURZAME INZETBAARHEID 45+ Werknemers van 45+ lopen het risico langdurig werkloos te zijn wanneer zij hun baan kwijtraken. Het

Nadere informatie

Welkom Inspiratiesessie Portfolio. 31 mei 2018 Jolanda Rikers bdko

Welkom Inspiratiesessie Portfolio. 31 mei 2018 Jolanda Rikers bdko Welkom Inspiratiesessie Portfolio 31 mei 2018 Jolanda Rikers bdko Het programma 1. De bedoeling 2. Het project 3. Het portfolio 4. De planning 5. De instructie 6. De evaluatie 1. De bedoeling Minder ambtelijk

Nadere informatie

6 Coaching van de cliënt

6 Coaching van de cliënt 6.1 6 Coaching van de cliënt De begeleiding of coaching op de werkvloer is afhankelijk van de noden van de cliënt én van de noden van de collega s en werkgever. Samen starten op de stage/ tewerkstelling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 25 883 Arbeidsomstandigheden Nr. 212 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E.

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden

Nadere informatie

Voor wie is dit bedoeld

Voor wie is dit bedoeld Voor wie is dit bedoeld Voor Kantoor/secties Partners Medewerkers Kantoordirecteur & HR manager Die Serieus werk maken van ontwikkeling/ groei/opleiding van medewerkers. Medewerkers de ruimte willen geven

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER. Communicatie. op de werkvloer. 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren!

Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER. Communicatie. op de werkvloer. 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren! Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER Communicatie op de werkvloer 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren! Een organisatie is zo goed als de kwaliteit van de onderlinge communicatie.

Nadere informatie

Strategisch Opleidingsbeleid

Strategisch Opleidingsbeleid Strategisch Opleidingsbeleid Achtergrondinformatie en tips om zelf aan de slag te gaan In deze handreiking vindt u de volgende onderwerpen: Wat is strategisch opleidingsbeleid? Hoe komt u tot strategisch

Nadere informatie

Congres Veiligheidscultuur

Congres Veiligheidscultuur Congres Veiligheidscultuur Saxion Hogeschool, 18 mei 2017 Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken Kennismaken met Rijksbreed 15 mei 2009 Doel van de dag Introductie Veiligheid in bedrijven en

Nadere informatie

360 feedback competentieanalyse

360 feedback competentieanalyse 360 feedback competentieanalyse Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids Sara Berger Diestsepoort 1 3000 Leuven T 016-24 53 24 I www.acerta.be E consult@acerta.be Inhoudsopgave Inhoudsopgave: Inleiding

Nadere informatie

Wie wil in de OR? In dit whitepaper geeft MZ Services je tips en uitleg bij het werven van kandidaten voor de OR.

Wie wil in de OR? In dit whitepaper geeft MZ Services je tips en uitleg bij het werven van kandidaten voor de OR. Wie wil in de OR? In dit whitepaper geeft MZ Services je tips en uitleg bij het werven van kandidaten voor de OR. Want hoe overtuig je je collega s dat dit de beste bonusbaan is die er bestaat? Gepubliceerd

Nadere informatie

Veilig in elke Vezel. Veilig gedrag, vaktrots en vakmanschap. Annemarie Arensen

Veilig in elke Vezel. Veilig gedrag, vaktrots en vakmanschap. Annemarie Arensen Veilig in elke Vezel Veilig gedrag, vaktrots en vakmanschap Annemarie Arensen Inhoud 1. Veilig in elke Vezel: de filosofie 2. Veilig gedrag hoe doe je dat? 3. Vakmanschap online instructie 4. Vaktrots

Nadere informatie

Meedenksessie Onderwijs over agressie

Meedenksessie Onderwijs over agressie Meedenksessie Onderwijs over agressie Opening (Gitta v/d Berg) Welkom Doel van deze bijeenkomst Programma 15.00u Opening 15.15u Inleiding Door Gitta v/d Berg (Trainer omgaan met agressie) Door Barbara

Nadere informatie

De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst

De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst Sylvia Verhoef, adviseur en manager Opleidingen Anita Buijs, manager bedrijfsvoering backoffice 2 Ben jij de secretaresse van de toekomst? Perfecte

Nadere informatie

VPT Zuidwest-Nederland

VPT Zuidwest-Nederland VPT Zuidwest-Nederland 30 oktober 2013 Onderwerpen Inleiding Factoren Interventies Voorbeelden Afsluiting 1 Woord vooraf. Er is niet één recept om te komen van protocol Kies een pad dat aansluit bij uw

Nadere informatie

Realiseren van duurzame inzetbaarheid Welke (werknemer) aanpak is succesvol? Guido Welter Innovatiemanager RHRS

Realiseren van duurzame inzetbaarheid Welke (werknemer) aanpak is succesvol? Guido Welter Innovatiemanager RHRS Realiseren van duurzame inzetbaarheid Welke (werknemer) aanpak is succesvol? Guido Welter Innovatiemanager RHRS Agenda Praktijkcases Ericsson, KPN, Rabobank (Regio Utrecht) a) klantvraag b) aanpak c) lessons

Nadere informatie

De Veranderplanner. Vilans 2011 Michiel Rutjes, Carolien Gooiker, Marjolein van Vliet. Veranderplanner (Versie )

De Veranderplanner. Vilans 2011 Michiel Rutjes, Carolien Gooiker, Marjolein van Vliet. Veranderplanner (Versie ) De Veranderplanner Wanneer een zorgorganisatie een verandering invoert zijn er veel factoren die het succes van deze verandering bepalen. Dit instrument, de veranderplanner, is gemaakt om voorafgaand aan

Nadere informatie

Verslag Bijeenkomst Regionale Netwerken Duurzame Inzetbaarheid Noord-Oost van SO MITT

Verslag Bijeenkomst Regionale Netwerken Duurzame Inzetbaarheid Noord-Oost van SO MITT Verslag Bijeenkomst Regionale Netwerken Duurzame Inzetbaarheid Noord-Oost van SO MITT Datum: 5 juli 2017 Locatie: Ten Cate, Nijverdal Programma - Stand van zaken activiteiten MITT op gebied van DI (kwalitatief

Nadere informatie

Tips voor organisatie toolbox. Organisatie van een toolboxmeeting

Tips voor organisatie toolbox. Organisatie van een toolboxmeeting Tips voor organisatie toolbox Organisatie van een toolboxmeeting Wat is een toolbox In het kader van het project: Duurzaam inzetbaar dakwerk Veilig en gezond op het dak Afspraken voorlichting, instructie

Nadere informatie

Veranderkracht. Doelen / werkwijze. Een genuanceerd beeld van de veranderkracht van jouw team.

Veranderkracht. Doelen / werkwijze. Een genuanceerd beeld van de veranderkracht van jouw team. Test naam Readiness scan Veranderen Datum 10-4-2013 Ingevuld door Peter Jansen Ingevuld voor Peter Jansen Team Testteam Context Studie: werk- of projectgroepen (PGO) Veranderkracht Een genuanceerd beeld

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Nameting Scan Mijn Bedrijf 2.0 2011-2012

Nameting Scan Mijn Bedrijf 2.0 2011-2012 Sociale innovatie De volgende vragen gaan over sociale innovatie en innovatief ondernemingsbeleid. Sociale Innovatie is een vernieuwing of een verbetering in de arbeidsorganisatie en in de arbeidsrelaties

Nadere informatie

Verder werken aan een cultuur van gezond en veilig werken in 2018

Verder werken aan een cultuur van gezond en veilig werken in 2018 Verder werken aan een cultuur van gezond en veilig werken in 2018 Inspectie SZW Nicole Kroon Ministerie van SZW Judith Bloem 1. Ambitie Inspectie en Beleid De wens is om de ingezette beweging in 2018 verder

Nadere informatie

TELEFONISCHE INTAKE PROCEDURE

TELEFONISCHE INTAKE PROCEDURE 30 DAGEN FOCUS TRAINING TELEFONISCHE INTAKE PROCEDURE In dlo / coach materiaal In deze briefing geef ik je een aantal overwegingen om als achtergrond/kader mee te nemen tijdens de telefonische intake.

Nadere informatie

Praktijkcase: De Veiligheidsladder bij VolkerWessels

Praktijkcase: De Veiligheidsladder bij VolkerWessels Praktijkcase: De Veiligheidsladder bij VolkerWessels Inleiding Veiligheidladder Harmen Willemse Projectleider Veiligheidsladder bij NEN De Veiligheidsladder bij VolkerWessels Daan Thijssen Manager Veiligheid

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Curriculum Verplichte Permanente Educatie professioneel-kritische instelling

Curriculum Verplichte Permanente Educatie professioneel-kritische instelling Curriculum Verplichte Permanente Educatie professioneel-kritische instelling Verantwoording De NBA besteedt aandacht aan de bewustwording rond het thema professioneel-kritische instelling. Dit initiatief

Nadere informatie

VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE /09/2018 SAM VERHOEVE

VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE /09/2018 SAM VERHOEVE VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE 3.1 23/09/2018 SAM VERHOEVE Inhoud Dé 10 tips die vergaderen simpeler maken.... 2 Gebruik 4 vaste onderwerpen: cijfers, klanten, medewerkers & werking.... 3 Cijfers...

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid: Wij vinden dat meten alleen waarde heeft als je de uitkomst zelf kunt en wilt vertalen naar concrete actie

Verantwoordelijkheid: Wij vinden dat meten alleen waarde heeft als je de uitkomst zelf kunt en wilt vertalen naar concrete actie Bottom up: Wij geloven in de kracht van teams in het waarmaken van verandering. Veranderen is niet eenvoudig, noch top-down af te dwingen. Dit team assessment biedt een bottom up benadering om verandering

Nadere informatie

Van werkdruk naar werkplezier

Van werkdruk naar werkplezier Van werkdruk naar werkplezier Het Programma Onze visie Werkdruk leidt tot minder werkplezier, wrijving in de samenwerking en op termijn mogelijk verzuim door stressklachten. Als medewerkers echter uitgedaagd

Nadere informatie

De Rotterdam, één van de hoofdgebouwen van de gemeente Rotterdam.

De Rotterdam, één van de hoofdgebouwen van de gemeente Rotterdam. De Rotterdam, één van de hoofdgebouwen van de gemeente Rotterdam. 1 Hoe heeft Rotterdam IB aangepakt en welke lessen zijn daaruit te trekken: valkuilen en beren. 2 De nieuwe organisatie: 5 primaire proces

Nadere informatie