Krimpcafé ONDERZOEK EN BELEID. 12 april 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Krimpcafé ONDERZOEK EN BELEID. 12 april 2018"

Transcriptie

1 Krimpcafé ONDERZOEK EN BELEID 12 april 2018

2

3 Perceptie Vervolgens startte prof. dr. Bettina Bock van de RUG een interessante discussie naar aanleiding van het promotie-onderzoek van Erzsi de Haan naar burgerinitiatieven. Wanneer zijn die succesvol? Volgens de Haan hangt dat af van de perceptie. Burgers zullen vooral hun doelen willen halen, terwijl beleidsmakers een groei in kennis, vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling e.d. al als succes bestempelen. Eikenaar leek dat te beamen: Iets kan best mislukken, als we er maar van leren. Prima, maar zorg wel dat het niet tot frustraties leidt onder initiatiefnemers, waarschuwde een toehoorder. Door krimp bevinden we ons in een luxe positie Krimpcafé in provinciehuis Groningen Onderzoek en Beleid De relatie tussen onderzoek en beleid stond centraal tijdens het krimpcafé van 12 april jl. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hanzehogeschool Groningen presenteerden een aantal onderzoeksresultaten over krimpgebieden. Vraag was wat beleidsmakers hiermee doen, helpt het hen de leefbaarheid in krimpgebieden te verbeteren? Tijdens het plenaire gedeelte mocht gastheer Eelco Eikenaar, gedeputeerde provincie Groningen, hier op reageren. Door Eduard van den Hoff Eikenaar toetst zijn beleid graag aan onderzoek: Zo komen we te weten of we als provincie het juiste doen. Of dat het beter kan. Met de krimpproblematiek dagelijks om zich heen, bevindt hij zich naar eigen zeggen in een luxe positie. We lopen voorop. Met onze kennis kunnen we anderen, waar de krimp nog moet komen, helpen. In Den Haag is het besef van krimp totaal afwezig. Doe daarom onderzoek!, riep Eikenaar op. Verspreid het besef dat er meer is dan groei alleen en dat er oplossingen nodig zijn om de leefbaarheid in stand te houden. Nieuwkomers Het onderzoek van prof. dr. Tialda Haartsen van de RUG richtte zich op nieuwkomers op het platteland. Er ligt vaak een nadruk op het wegtrekken van mensen, zei ze, terwijl er ook heel veel blijvers zijn. En er komen zelfs nieuwelingen. Vooral stellen met kinderen. Als die uitvliegen, ontstaat een tweedeling: het ene ouderpaar gaat terug naar de stad, het andere blijft op het platteland. Gedeputeerde Eikenaar is blij met elke nieuwkomer. Maar we gaan niet investeren in campagnes om mensen te trekken, benadrukte hij. Mantelzorg Lector dr. Elles Bulder van de Hanzehogeschool nam de Age Friendly Environment onder de loep. Het sociale netwerk van ouderen staat onder druk door het vertrek van jongeren, vertelde ze. Wie is er dan nog om later mantelzorg te verlenen? Een huis verkopen in het buitengebied, zodat men zich in dorpen of steden met thuiszorgvoorzieningen kan vestigen, is niet eenvoudig. Het beleid moet zich daarom niet slechts richten op de grotere dorpen en de kerngebieden met zorg en voorzieningen. Vanuit de deelnemers in de statenzaal werd ook aangegeven dat eenzaamheid in dit verband ook een aandachtspunt moet zijn voor onderzoek en beleid.

4 Burgerinitiatieven in Noord-Nederland Vier jaar heeft promovenda Erzsi de Haan onderzoek gedaan naar burgerinitiatieven in Noord-Nederland. En die hoefde ze niet met een lantaarntje te zoeken: ze stuitte op maar liefst 623 initiatieven. Voldoende materiaal om te onderzoeken welke eigenschappen ze hebben, wat hun mate van succes en continuïteit is en welke factoren daarvoor verantwoordelijk zijn. Door Eduard van den Hoff De redenen voor het opstarten van een burgerinitiatief, zo vertelde De Haan, liggen veelal in het in stand houden van voorzieningen, het bevorderen van de leefbaarheid en het creëren van ontmoetingsplekken. Initiatieven worden vooral gestart door een groep buurt- of dorpsgenoten en bestaande verenigingen. Initiatiefnemers zijn vaak mannelijke locals. TIPS bij verschillende soorten initiatieven (groot of klein) ook een verschillende aanpak kiezen knowhow van overheid ook aan burger ter beschikking stellen vermijd wij-zij, overheid en burgers Na deze inleiding ontpopte de workshop zich tot een soort partijcongres. Een drietal stellingen werd aan het publiek voorgelegd en middels een groen of rood biljet mocht men aangeven of de stelling juist dan wel onjuist was. Of een initiatief succesvol is, blijkt voor de burgers vooral afhankelijk van het halen van de doelen. Om nu te voorkomen dat men het doel uit het oog verliest, wordt vanuit het publiek voorgesteld om budgetten te koppelen aan deeldoelen. Zo is er een drive voor continuïteit. Doel niet gehaald? Initiatief toch succesvol, want er is veel geleerd! aldus beleidsmakers Beleidsadvies Stopt een initiatief, dan komt dat in de meeste gevallen niet omdat er geen burgers zijn die het stokje willen overnemen. Meestal is een te strikte overheid de boosdoener. Daarom ook het advies vanuit de zaal om het samen te doen; burgers en overheid moeten met elkaar verbinding zoeken De provincie Groningen hanteert volgens gedeputeerde Eikenaar ruime regels. We gaan geen vinkjes zetten, wel stellen we budget beschikbaar. En is het geld op, dan zullen we politieke keuzes moeten maken.

5 Huisarts, spil in dorp en zorg Door Lucinde Terluin Wilma Wolf van de Hanzehogeschool ging met haar onderzoek dieper in op de bedrijfsvoering van huisartsen in Noord-Nederland, en daarmee op de trend in het samenwerken van meerdere zorgverleners op dezelfde locatie. Dit leverde uiteraard een breed palet aan inzichten op, waarin één van de belangrijkste conclusies is dat in toenemende mate ondernemersvaardigheden worden gevraagd van huisartsen. Hun opleiding voorziet echter onvoldoende in het verwerven van deze vaardigheden. Daarnaast hebben huisartsen in krimpgebieden het ontzettend druk waardoor tijd schaars is en opleiding op medisch gebied voor gaat. TIP betrek ook de bewoners bij overleg Als tweede belangrijke conclusie stelt de onderzoeker dat kennisdeling een belangrijke ontbrekende factor is. Kennis over innovaties van collega-huisartsen, kennis over de mogelijkheden van huisvesting en kennis over visievorming. Alle huisartsen werken aan zorgconcepten, maar er is veel behoefte aan zorgconcepten en experimenten waarmee een nieuwe richting in de zorg gevonden kan worden. Daarvoor is kennisdeling van groot belang. Meest verrassend en meest terugkomend in de workshop was de vraag hoe overheid en zorgverzekeraars kunnen bijdragen aan deze transformaties. Is het voor hen mogelijk om meer te investeren in preventie van ziekte zodat huisartsen niet meer hoeven te focussen op systemen, maar kunnen werken aan duurzame zorg en positieve gezondheid? Met het onder één dak brengen van organisaties ben je er nog niet. Beleidsadvies: De provincie kan met subsidies succesvolle innovaties in gang zetten. Helaas werken oude financieringsstructuren vaak verstikkend. Er is daarom behoefte aan meer vertrouwen van overheden en zorgverzekeraar in de expertise van huisartsen bij het ontwikkelen en uitvoeren van nieuwe zorgconcepten. Met name wanneer vooraf het financiële voordeel niet helemaal duidelijk is.

6 Kennis over voorzieningen is een begin Door Lucinde Terluin Partoer en de RUG sloegen de handen ineen om samen een inventarisatie op te maken van de huidige voorzieningen en toekomstige ontwikkeling van voorzieningen in Noardwest Fryslân. Het onderzoek van Suzan Christiaanse, Ellen Stutterheim en Sjoerd IJdema gaf vooral in fase één een aantal interessante conclusies. Eén daarvan is dat bevolkingskrimp in de regio niet sterk aan de orde is. Ook op basis van de prognoses wordt geen extreme afname van basisvoorzieningen verwacht. TIP neem ruim de tijd voor dit gesprek, alle partijen moeten kennis verwerven, maar ook hun gedachten en emoties uit kunnen spreken Een tweede conclusie is te trekken over de vergrijzing en ontgroening in dit gebied. Beide zijn sterk aan de orde en hebben daardoor grote invloed op de ontwikkeling van voorzieningen voor senioren en kinderen, zoals kinderopvang en sportvoorzieningen. Meest verrassend in de discussie tijdens de workshop was de rol van emotie bij de burger die gepaard gaat met het sluiten van een voorziening. Moeten deze emoties en subjectieve criteria genegeerd worden, of beantwoord worden met cijfers? Want alleen bij die beantwoording krijgen burgers de kans om de situatie in perspectief te zien. En alleen zo kunnen zij ontdekken dat de het soms beter kan zijn om voorzieningen elders samen te voegen Wat zijn de gevolgen van de keuzes die we maken? Beleidadvies Voor het beleid is inzicht en kennis van de spreiding van de voorzieningen een begin. Om beslissingen te nemen is daarna het gesprek nodig met verschillende stakeholders. Daarom wordt in de tweede fase van het onderzoek een serious game ontwikkeld: een breed gedragen keuze-instrument dat werkt via een participatief proces. Met dit keuze-instrument wordt het mogelijk om verschillende stakeholders met elkaar in gesprek te brengen, toekomstscenario s te verkennen en besluitvorming over voorzieningen te ondersteunen. Het brengt verschillende partijen op een gelijkwaardige manier samen en daagt uit om belangen en afwegingen uit te spreken.

7 MBO opleidingen waardoor veel jongeren er voor kiezen om in de provincie te blijven. In Friesland kiezen naar verhouding ook meer jongeren voor een MBO opleiding dan in de rest van Nederland. Ook na hun opleiding vinden ze het eigenlijk vanzelfsprekend om in de provincie te blijven. Zij zijn sterk lokaal en regionaal georiënteerd. De Friese taal en oriëntatie blijken een belangrijke factor van verbondenheid Het aanbod aan HBO en WO opleidingen is een stuk kleiner in Friesland en het blijkt dan ook dat ongeveer de helft van deze jongeren buiten de provincie een opleiding volgt en vaak ook buiten de provincie een baan vindt. Hoe verder weg zij studeren, hoe verder weg zij een baan vinden. Toch is er ook bij deze jongeren een deel dat terugkeert of op termijn wil terugkeren vanwege hun binding met Friesland. Beleidsadvies Uit het onderzoek bleken duidelijke aandachtspunten voor beleidsmakers. Het blijkt voor jongeren uit de provincie namelijk lastig te zijn om goede woonruimte te vinden, zowel huur als koop. Ook blijft werk en vooral vast werk een uitdaging en iets waar mogelijkheden zijn op beleidsgebied om wat aan te doen. Dit werd ook zeker beaamd vanuit de zaal! Aanvullende tip vanuit de workshop: koppel jongeren en opleidingen meer aan banen. TIP Welke jongeren willen blijven? koppel jongeren en opleidingen meer aan banen. Door Mathijs Stuive Het Fries Sociaal Planbureau heeft 2017 uitgeroepen tot het jaar van de jongeren. In het eerste kwartaal van 2018 levert dat allerlei interessante onderzoeksresultaten op. Wilma de Vries en Arjen Brander vertelden in deze workshop meer over waarom jongeren Friesland verlaten of juist blijven. Zij hebben onderzoek gedaan onder twee groepen jongeren, namelijk zij die een MBO hebben gevolgd en zij die HBO of WO studies hebben gevolgd. Hier is direct een groot verschil te zien. In de provincie is er namelijk een goed aanbod aan

8 Worden nieuwkomers ook blijvers? Door Mathijs Stuive Deze workshop ging over plaatsverbondenheid en participatie in de samenleving. Tialda Haartsen, Professor Plattelandsgeografie aan de RUG, heeft onderzoek gedaan onder gezinnen die verhuisd zijn naar plattelandsdorpen rond het moment dat zij kinderen kregen. Na tien jaar keek zij of deze mensen overtuigde blijvers waren of dat er toch plannen waren om terug te gaan naar de grote stad als de kinderen de deur uit zijn. De motivaties voor inzet bij vrijwilligerswerk zijn vooral persoonlijk en praktisch Hier blijkt een duidelijk onderscheid te bestaan waarbij ook de mate van deelname aan de dorpsgemeenschap verschilt. De convinced stayers kiezen ook echt voor het dorp ( elect to belong ) waarbij zij zich ook veel breder inzetten voor het dorp. De children-led stayers doen dit duidelijk niet, maar zetten zich vooral in op activiteiten voor hun kinderen ( select to belong ). Het tweede onderzoek was van Joost Gieling, promovendus. Hij heeft onderzocht of er verbanden bestaan tussen de verschillende soorten dorpsbinding (te weten algemene binding, sociale binding, culturele binding en landschappelijke binding) en verschillende soorten vrijwilligerswerk (sportverenigingen, hobbyverenigingen, basisschool, dorpsraad/ buurtvereniging, historische vereniging, natuur/landschappelijke vereniging). Hier blijken duidelijke verbanden: zo zijn vrouwen met kinderen meer geneigd om vrijwilligerswerk voor een school te doen en doen hogeropgeleiden naar verhouding meer vrijwilligerswerk voor een dorpsraad of voor culturele organisaties. Beleidsadvies: Met deze conclusies kunnen beleidsmakers doelgroepen beter definiëren en kunnen misschien nieuwe groepen burgers ook beter worden bereikt, bijvoorbeeld bij het starten van een burgerinitiatief. TIPS als er geen energie bij de nieuwkomers zit, ook niet aan trekken ook voor de oudkomers belangrijk om te beseffen hoe sociale binding kan werken bij nieuwkomers

9 Onderzoek met de doelgroep Door Nynke Koornstra Louise Meijering, universitair docent Population Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht in het onderzoeksproject Wonen, welzijn en zorg, hoe ouderen denken over thema s als veiligheid en voorzieningen in hun wijk. De doelstelling van het participatieve onderzoeksproject was het bereiken van blijvende, zelfredzame burgerparticipatie van 65-plussers in de lokale beleidspraktijk van wonen, welzijn en zorg. De eerste belangrijke conclusie is dat interviews met de doelgroep andere thema s kunnen opleveren dan de thema s die je als onderzoeker of opdrachtgever belangrijk vindt. Op basis van de situatie, die in kaart werd gebracht met geworven deelnemers uit de doelgroep zelf, werden interventies bedacht. De deelnemers maakten een lijst met reële knelpunten en oplossingen, veiligheid bleken zij zelf erg belangrijk te vinden. De resultaten werden besproken met de gemeente en de politie. Helaas ervoeren de deelnemers dat er op basis hiervan weinig concrete actie werd ondernomen. Aan de kant van de deelnemers leidde het ook niet tot initiatieven. In de groep misten mensen die opstonden en acties tot hun verantwoordelijkheid maakten. Blijkbaar ontbrak een gevoel van urgentie en eigenaarschap. Het onderzoek leidde dan ook niet tot blijvende, zelfredzame burgerparticipatie. Wel kwam er meer kennis van de wijk en de knelpunten, waardoor de ervaringen van de burgers en het beleid dichter bij elkaar kwamen. Bovendien beschouwden de ouderen deelname aan het onderzoek als gezellig en informatief. Meijering vertelt: De deelnemers hebben van het onderzoek geleerd en hebben de organisatie en hun ontmoetingsplek in de wijk versterkt. Beleidsadvies Participatief onderzoek met de doelgroep, in dit geval ouderen, kan diepere inzichten en betrokkenheid opleveren bij het onderwerp. Dit kan ook bewoners en overheid dichter bij elkaar brengen. Wel moeten verwachtingen over en weer goed op elkaar worden afgestemd. TIPS klein beginnen (bv met buurtfeest) en dan uitbouwen. inzicht moet uitzicht hebben start het interactieve proces door gewoon te doen

10 Waar en hoe wonen ouderen? door Nynke Koornstra Lector Krimp & Leefomgeving dr. Elles Bulder is, samen met student Jos Wijnja, onderzoek gestart naar de gevolgen van de vergrijzing op regionaal en lokaal niveau. In de workshop lichten ze hun eerste bevindingen toe. Sinds 1960 zien we een geleidelijke stijging van de levensverwachting, gekoppeld aan een daling van het geboortecijfer. Een van de gevolgen daarvan is een vergrijzing van de bevolking. Ook is er sinds 2016 een groei van het aantal eenpersoons huishoudens. Bulder vertelt: In sommige Nederlandse regio s woont zelfs een op de twee ouderen in eenpersoons huishoudens. Daardoor groeit het aantal alleenstaanden. Ook wonen in krimpregio s meer oudere ouderen en is sprake van dubbele vergrijzing. Als gevolg van selectieve migratie, waarbij jongeren naar de steden en ouderen naar dorpen met meer voorzieningen trekken, woont een deel van de ouderen vaak dicht bij elkaar in kerndorpen. In sommige regio s woont zelfs een op twee ouderen in eenpersoons huishoudens. Een van de eerste bevindingen licht Wijnja toe is dat in een plattelandsgemeente als het Groningse Oldambt veel ouderen in een eigen woning in het buitengebied wonen. Daarmee wonen de ouderen erg verspreid over het grondgebied, daarnaast woont ook een deel van de ouderen in de kernen dicht bij voorzieningen. Hij legt uit: De afstand om anderen te ontmoeten. Of de ouderen daar ook in de toekomst willen blijven wonen, gaat hij nog onderzoeken. Via gesprekken wil hij onderzoeken hoe zij zelf hun toekomst zien; verhuizen of blijven en dan wel of niet de eigen woning aanpassen. Beleidsadvies Met dit onderzoek kan meer inzicht verkregen worden in waar en hoe ouderen wonen. Wonen ze bij elkaar in kernen met veel voorzieningen of juist verspreid. Voor de gemeente Oldambt is dit onderzoek belangrijk met het oog op de planning en spreiding van voorzieningen voor deze inwoners. TIPS kijk ook naar eenzaamheid! in Friesland ook al onderzoek naar 55+, hoe bereiden zij zich

11

12 Aan dit beeld- en journalistiekverslag werkten mee: Tekstschrijvers: Eduard van den Hoff Nynke Koornstra Mathijs Stuive Lucinde Terluin Fotograaf: Harma Kaput Opmaak: Harmare Redactie: Elly van der Klauw Rixt Froentjes Sophie Tillema Meer informatie bij: Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland Link naar de presentaties

BLIJVEN OF VERTREKKEN MET EEN HOGERE OPLEIDING. TEKST: Wilma de Vries en Arjen Brander JONG!

BLIJVEN OF VERTREKKEN MET EEN HOGERE OPLEIDING. TEKST: Wilma de Vries en Arjen Brander JONG! BLIJVEN OF VERTREKKEN MET EEN HOGERE OPLEIDING TEKST: Wilma de Vries en Arjen Brander 46 JONG! ONDERZOEK LEREN WERKEN WONEN 50 respondenten Interviews met 50 Friese jongeren In 2017 zijn 50 interviews

Nadere informatie

Succespercepties van burgerinitiatieven in Randland

Succespercepties van burgerinitiatieven in Randland Jg. 48 / Nr. 4 / 2015 Succespercepties van burgerinitiatieven in Randland P. 296 Erzsi de Haan en Tialda Haartsen Succespercepties van burgerinitiatieven in Randland Foto: Erzsi de Haan Jg. 48 / Nr. 4

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

Krimpcafé. Noordoost Fryslân maakt het verschil 26 januari 2017

Krimpcafé. Noordoost Fryslân maakt het verschil 26 januari 2017 Krimpcafé Noordoost Fryslân maakt het verschil 26 januari 2017 Regionale samenwerking in Noordoost Fryslân Een nieuw kabinet kan alvast een gedegen beleidsaanbeveling tegemoet zien: onderzoeksrapport

Nadere informatie

Beeldverslag van het eerste krimpcafé XL

Beeldverslag van het eerste krimpcafé XL Uitnodiging Krimpcafé XL Krimp & Voorzieningen 21 maart 2013 Het Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland (KKNN) organiseert in 2013 op diverse locaties in Noord-Nederland de zogenaamde Krimpcafés XL, informatieve

Nadere informatie

Groningers zetten zich in voor leefbaarheid in dorp of wijk

Groningers zetten zich in voor leefbaarheid in dorp of wijk Groningers zetten zich in voor leefbaarheid in dorp of wijk De samenleving verandert. Bewoners pakken steeds meer zelf op en gemeenten geven meer ruimte aan lokale bewonersinitiatieven (CMO STAMM, 2015).

Nadere informatie

Krimpcafé XL 16 mei 2013 Krimp & lokaal initiatief Winschoten

Krimpcafé XL 16 mei 2013 Krimp & lokaal initiatief Winschoten Krimpcafé XL 16 mei 2013 Krimp & lokaal initiatief Winschoten Ook in Winschoten is er veel animo voor het Krimpcafé XL. Het tweede Krimpcafé XL vindt plaats in het herbestemde pand De oude tramwerkplaats

Nadere informatie

Dorpslucht maakt vrij? Jongeren op de woningmarkt in dunbevolkte gebieden

Dorpslucht maakt vrij? Jongeren op de woningmarkt in dunbevolkte gebieden Dorpslucht maakt vrij? Jongeren op de woningmarkt in dunbevolkte gebieden Irene Bronsvoort (Platform31) en Daniëlle Wolters (gemeente Bronckhorst) Wooncongres 2018, 4 december in Den Haag Platform31 en

Nadere informatie

Krimpcafé. LEREN EN WERKEN over mbo en arbeids markt. 28 september 2017

Krimpcafé. LEREN EN WERKEN over mbo en arbeids markt. 28 september 2017 Krimpcafé LEREN EN WERKEN over mbo en arbeids markt 28 september 2017 Leren en werken over mbo en arbeidsmarkt Volgens recent onderzoek verdwijnt er in de krimpgebieden vooral veel werk voor leerlingen

Nadere informatie

fluchskrift Vergrijzing in Fryslân neemt toe Aantal senioren sterk gestegen Aantal 65-plussers in Fryslân, /2012

fluchskrift Vergrijzing in Fryslân neemt toe  Aantal senioren sterk gestegen Aantal 65-plussers in Fryslân, /2012 Vergrijzing in Fryslân fluchskrift Vergrijzing in Fryslân neemt toe In Fryslân wonen op 1 januari 2011 647.282 inwoners. De Friese bevolking groeit nog jaarlijks. Sinds 2000 is het aantal inwoners toegenomen

Nadere informatie

Leefbaarheid is mensenwerk. Leeuwarden, 21 maart 2013 Roosje van Leer, STAMM

Leefbaarheid is mensenwerk. Leeuwarden, 21 maart 2013 Roosje van Leer, STAMM Leefbaarheid is mensenwerk Leeuwarden, 21 maart 2013 Roosje van Leer, STAMM Programma Wat is leefbaarheid? Krimp en leefbaarheid Ontwikkelingen op het platteland Hoe meet je leefbaarheid? Wat is van invloed

Nadere informatie

Krimpcafé. Sterk vrijwilligerswerk: Samen werken aan leefbaarheid 17 november 2016

Krimpcafé. Sterk vrijwilligerswerk: Samen werken aan leefbaarheid 17 november 2016 Krimpcafé Sterk vrijwilligerswerk: Samen werken aan leefbaarheid 17 november 2016 Sterk Vrijwilligerswerk voor een betere leefbaarheid Voor de leefbaarheid van een dorp of wijk is vrijwilligerswerk van

Nadere informatie

Mobiliteit & Bereikbaarheid. in relatie tot bevolkingskrimp in Nederland

Mobiliteit & Bereikbaarheid. in relatie tot bevolkingskrimp in Nederland Mobiliteit & Bereikbaarheid in relatie tot bevolkingskrimp in Nederland Demografische trends: (1) minder kinderen 2 Demografische trends: (2) vergrijzing 3 Demografische trends: (3) alleen wonen 4 Demografische

Nadere informatie

Zicht op cijfers in uw gemeente

Zicht op cijfers in uw gemeente Zicht op cijfers in uw gemeente Wie zijn mijn inwoners nu en straks? Wat houdt hen bezig? Welk beleid sluit daarop aan? Hoe pakt mijn beleid uit en wat vinden de inwoners ervan? Zijn de uitkomsten in mijn

Nadere informatie

Krimpcafé OVER DE GRENS - WERKEN EN STUDEREN. 27 september 2018

Krimpcafé OVER DE GRENS - WERKEN EN STUDEREN. 27 september 2018 Krimpcafé OVER DE GRENS - WERKEN EN STUDEREN 27 september 2018 Over de grens werken en studeren Hoezeer lijken Noord-Nederland en Noord-Duitsland op elkaar? Landschappelijk en cultureel zijn er veel overeenkomsten.

Nadere informatie

de Agenda van Brabant kansen voor het platteland

de Agenda van Brabant kansen voor het platteland de Agenda van Brabant kansen voor het platteland Inleiding In deze korte notitie reikt de vereniging kleine kernen noord-brabant u handvatten aan die de agenda voor de toekomst positief kunnen beïnvloeden.

Nadere informatie

Beter leven voor minder mensen

Beter leven voor minder mensen 1 Beter leven voor minder mensen Het verbeteren van de leefbaarheid in de regio Eemsdelta is het centrale uitgangspunt van het Woon- en Leefbaarheidplan Eemsdelta. Om te kijken hoe de regio zich ontwikkelt

Nadere informatie

Bevolkingskrimp & leefbaarheid

Bevolkingskrimp & leefbaarheid Bevolkingskrimp & leefbaarheid 15 juni 211 Discussiebijeenkomst Van krimp naar kans Gebiedsplatform Alblasserwaard Vijfheerenlanden Anja Steenbekkers Sociaal en Cultureel Planbureau INHOUD 1. Bevolkingsontwikkeling

Nadere informatie

VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018

VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018 VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018 TOEKOMST VAN HET PLATTELAND: MEER VERBINDING ONDERWIJS EN BEDRIJFSLEVEN NODIG Op 21 november vond de studiedag De toekomst van het platteland

Nadere informatie

drenthe rapportage september 2016 leefbaarheid

drenthe rapportage september 2016 leefbaarheid kennis. onderzoek. advies drenthe rapportage september 2016 Hoe tevreden is het Drents panel over leven in Drenthe en hoe ervaren zij de gevolgen van bevolkingskrimp op de? vooraf Drenthe heeft te maken

Nadere informatie

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april Een gemeentelijk dorpenbeleid Plattelandsacademie Leuven, 28 april Trends in de dorpen Wonen In het buitengebied neemt bevolking tot 2030 globaal toe In sommige gemeenten zal er krimp zijn Groei zal ook

Nadere informatie

Panel Fryslân over jongeren in Fryslân

Panel Fryslân over jongeren in Fryslân Panel Fryslân over jongeren in Fryslân Leren, werken en wonen PANEL FRYSLÂN december 217 Panel Fryslân is onderdeel van het Fries Sociaal Planbureau Panel Fryslân over jongeren in Fryslân 2.11 Dit jaar

Nadere informatie

Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein

Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein Dr. Evelyn Finnema, 12 mei 2016 Werkconferentie samen werken

Nadere informatie

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13 Visie Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi Team 13 Inhoudsopgave Achtergrond 2 Visie op Kracht van Sport 2 Strategie 3 Betrokken stakeholders 5 Bijlagen

Nadere informatie

SchiermonnikOOG op Morgen. Aanpak experiment bevolkingsontwikkeling Schiermonnikoog

SchiermonnikOOG op Morgen. Aanpak experiment bevolkingsontwikkeling Schiermonnikoog SchiermonnikOOG op Morgen Aanpak experiment bevolkingsontwikkeling Schiermonnikoog KRIMP EN LEEFBAARHEID OP SCHIERMONNIKOOG Schiermonnikoog is de kleinste gemeente van Nederland en de bevolking krimpt

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel over leefbaarheid juni 2016 Fries burgerpanel over leefbaarheid Fries burgerpanel over voorzieningen in Fryslân Leefbaarheidsmonitor gestart in Fryslân

Nadere informatie

Verhuisplannen en woonvoorkeuren

Verhuisplannen en woonvoorkeuren Verhuisplannen en woonvoorkeuren Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 Bevolkingsdaling ontstaat niet alleen door demografische ontwikkelingen, zoals ontgroening en vergrijzing of

Nadere informatie

Ouder worden in Maassluis

Ouder worden in Maassluis Ouder worden in Maassluis Samenvatting discussiebijeenkomsten Ouderen ten behoeve van de Heroriëntatie van het ouderenbeleid in de gemeente Maassluis. Sector Welzijn Juli 2003 Voorwoord Nederland vergrijst

Nadere informatie

Voorstel van de Rekenkamer

Voorstel van de Rekenkamer Voorstel van de Rekenkamer Opgesteld door Rekenkamer Vergadering Commissie Mens en Samenleving en Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 14 december 2017 of 25 januari 2018 Jaargang en nummer 2017, nr.

Nadere informatie

Kennisnetwerk Krimp. Noord-Nederland (KKNN)

Kennisnetwerk Krimp. Noord-Nederland (KKNN) HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN Algemene informatie Kennisnetwerk Krimp In 2008 viert de Hanzehogeschool Groningen haar 210-jarig bestaan! Noord-Nederland Keuze uit meer dan 70 opleidingen; het grootste hbo-onderwijsaanbod

Nadere informatie

Eemsdelta ME. Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam

Eemsdelta ME. Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam Eemsdelta ME Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam Aanleiding De aanpak Draagvlak Bouwen Borgen Het project Eemsdelta ME is een initiatief van de gemeente Appingedam. De

Nadere informatie

Krimpcafé. Spelen met voorzieningen 14 MAART 2019

Krimpcafé. Spelen met voorzieningen 14 MAART 2019 Krimpcafé Spelen met voorzieningen 14 MAART 2019 Spelen met voorzieningen Het gaat uitstekend met ons netwerk: op 14 maart kraakte ons krimpcafé in Mantgum in zijn voegen vanwege de enorme belangstelling.

Nadere informatie

Veilig opgroeien in Leeuwarden Factsheet Haulerwijk. bijlage

Veilig opgroeien in Leeuwarden Factsheet Haulerwijk. bijlage Veilig opgroeien in Leeuwarden 2015 bijlage Factsheet Haulerwijk Deze bijlage bevat cijfers op zowel buurtniveau als gemeentelijk- en provinciaal niveau. De cijfers geven inzicht in trends op het gebied

Nadere informatie

OVERZICHTSNOTITIE INZENDINGEN

OVERZICHTSNOTITIE INZENDINGEN OVERZICHTSNOTITIE INZENDINGEN Deze notitie behandelt enkele conclusies op hoofdlijnen, gebaseerd op de 36 inzendingen die zijn ingediend voor de pilot woonconcepten voor EU-arbeidsmigranten. Positieve

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Inhoudsopgave Titel beleidsnota onder titel (optioneel) De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Stap voor stap op weg naar een nieuwe samenleving 1 Stap voor stap naar een nieuwe

Nadere informatie

Kleine scholen en leefbaarheid

Kleine scholen en leefbaarheid Kleine scholen en leefbaarheid Een samenvatting van de resultaten van een praktijkonderzoek onder scholen en gemeenten in Overijssel over de toekomst van kleine scholen in relatie tot leefbaarheid Inleiding

Nadere informatie

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1 Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed 19 april 2012 pagina 1 Strategie van Ymere Missie Ymere werkt als maatschappelijke onderneming aan wijken met perspectief, waar bewoners willen

Nadere informatie

update kennisagenda krimp

update kennisagenda krimp update kennisagenda krimp update van de kennisagenda van het KKNN Waarom een update van de kennisagenda? Het KKNN is gebaseerd op drie pijlers, te weten: kennisnetwerk opzetten, kennis delen en kennis

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Drechterland

Demografische ontwikkeling Gemeente Drechterland Demografische ontwikkeling Gemeente Drechterland 211-225 Inhoud blz. Colofon 1. Bevolkingsontwikkeling 1 1.1 Aantal inwoners 1 1.2 Componenten van de groei 3 2. Jong en oud 6 3. Huishoudens 8 Uitgave I&O

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Fries burgerpanel over leefbaarheid in Fryslân Wij gaan er van uit dat we zo lang

Nadere informatie

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met VA LKENSWAARD Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Val enswaard T (040) 208 34 44 \ F (040) 204 58 90 aemeenteoivalkenswaard.nl www. alkenswaard.nl Uw

Nadere informatie

Kansen in Krimp Over het verduurzamen van naoorlogse woningen in dorpen en wijken in krimpgebieden in Noord Nederland

Kansen in Krimp Over het verduurzamen van naoorlogse woningen in dorpen en wijken in krimpgebieden in Noord Nederland Kansen in Krimp Over het verduurzamen van naoorlogse woningen in dorpen en wijken in krimpgebieden in Noord Nederland Workshop 21 februari 2014 Programma 10.45 Ontvangst 11.00 Welkom en opening door Mieke

Nadere informatie

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014 in Houten Burgerpeiling 2014 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Houten Projectnummer 598 / 2015 Samenvatting Goede score voor Sociale Kracht in Houten Houten scoort over het algemeen goed als

Nadere informatie

Werk voor iedere Friese mbo er? Krimpcafé: Leren en werken over mbo en arbeidsmarkt 28 september 2017

Werk voor iedere Friese mbo er? Krimpcafé: Leren en werken over mbo en arbeidsmarkt 28 september 2017 Werk voor iedere Friese mbo er? Krimpcafé: Leren en werken over mbo en arbeidsmarkt 28 september 2017 Programma Cijfers over het Friese mbo; is er werk? Perspectief van de jongeren zelf Reactie Jasper

Nadere informatie

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie)

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) Van Aan : het college van burgemeester en wethouders : de raads- en commissieleden Datum : 5 april 2016 Nr. : 2016-53 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Bijlagen. Bijlage C Selectiecriteria bij de werving van de gespreksdeelnemers... 2 Bijlage E Draaiboek focusgroepen senioren... 4

Bijlagen. Bijlage C Selectiecriteria bij de werving van de gespreksdeelnemers... 2 Bijlage E Draaiboek focusgroepen senioren... 4 Carola Simon, Lotte Vermeij en Anja Steenbekkers, Het beste van twee werelden. Plattelanders over hun leven op het platteland. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau, oktober 2007. Bijlagen Bijlage

Nadere informatie

Migratiestromen en inkomensontwikkelingen in de provincie Groningen

Migratiestromen en inkomensontwikkelingen in de provincie Groningen Migratiestromen en inkomensontwikkelingen in de provincie Groningen Mensen verhuizen om allerlei redenen. Om samen te wonen, voor werk of studie of vanwege de woning zelf. Deze verhuizingen spelen een

Nadere informatie

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Raadsnummer 15R6401 CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Inleiding Crowdfunding is een vorm van financiering voor projecten en ondernemingen. Een grote groep mensen legt een klein bedrag in om een project

Nadere informatie

Inleiding. Vervolgens worden uitgangspunten geformuleerd die van belang zijn voor de regionale woonvisie.

Inleiding. Vervolgens worden uitgangspunten geformuleerd die van belang zijn voor de regionale woonvisie. notitie Wonen in Molenwaard april 2012 Inleiding De woningmarkt is de laatste jaren sterk aan veranderingen onderhevig. De economische situatie heeft grote gevolgen gehad voor de woningmarkt, evenals nieuwe

Nadere informatie

Goedemorgen, Met vriendelijke groet, Wijkcommissie Bisonspoor Marianne Reinsma secretaris

Goedemorgen, Met vriendelijke groet, Wijkcommissie Bisonspoor Marianne Reinsma secretaris Van: Wijkcommissie Bisonspoor Verzonden: woensdag 6 juni 2018 08:30 Aan: Griffie, Gemeente Stichtse Vecht Onderwerp: Ambitiedocument Goedemorgen,

Nadere informatie

Waardering van leefbaarheid en woonomgeving

Waardering van leefbaarheid en woonomgeving Waardering van leefbaarheid en woonomgeving Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 In de Eemsdelta zijn verschillende ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de leefbaarheid.

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? Korte samenvatting van de resultaten uit het Leefbaarheidsonderzoek

Bijlage bij persbericht Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? Korte samenvatting van de resultaten uit het Leefbaarheidsonderzoek Bijlage bij persbericht Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? Korte samenvatting van de resultaten uit het Leefbaarheidsonderzoek Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? De leefbaarheid waar het

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

WIJKGERICHT WERKEN AAN GEZONDHEID

WIJKGERICHT WERKEN AAN GEZONDHEID WIJKGERICHT WERKEN AAN GEZONDHEID 1. GEZONDE WIJKEN Gebaseerd op Factsheet Gezond leven: Gezonde wijken. NIGZ, 2001 Gezonde-wijkenbenadering In achtergebleven stadsdelen en oude centrumbuurten ziet men

Nadere informatie

OVER BELEID, EIGEN REGIE EN PARTICIPATIE ZORG REGISSEER JE THUIS TREES FLAPPER & KLAAS DE JONG

OVER BELEID, EIGEN REGIE EN PARTICIPATIE ZORG REGISSEER JE THUIS TREES FLAPPER & KLAAS DE JONG OVER BELEID, EIGEN REGIE EN PARTICIPATIE ZORG REGISSEER JE THUIS TREES FLAPPER & KLAAS DE JONG EIGEN REGIE VAN DE CLIENT IS VRIJWEL ONMOGELIJK BIJ PRODUCTIE FINANCIERING Pagina 2 ` ZORG REGISSEER JE THUIS

Nadere informatie

Onderzoek naar ervaren knelpunten bij burgerinitiatieven in zorg en ondersteuning

Onderzoek naar ervaren knelpunten bij burgerinitiatieven in zorg en ondersteuning Wat knelt (2016) iov Min. VWS Presentatie van bevindingen Onderzoek naar ervaren knelpunten bij burgerinitiatieven in zorg en ondersteuning Aanleiding voor het onderzoek Burgerinitiatieven, gericht op

Nadere informatie

Inwoners van Leiden Opleiding en inkomen

Inwoners van Leiden Opleiding en inkomen Inwoners van Leiden Het aantal inwoners blijft vrijwel stabiel. Relatief jonge en hoogopgeleide bevolking. Tweeverdieners met kleine kinderen en een gemiddeld inkomen verlaten de stad. Meer Leidenaren

Nadere informatie

Ouderen op de woningmarkt: feiten en cijfers

Ouderen op de woningmarkt: feiten en cijfers Ouderen op de woningmarkt: feiten en cijfers Prof. mr. Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft en directeur Nieuwe Markten Bouwfonds Ontwikkeling, met medewerking van Rink Drost,

Nadere informatie

Samenvattend verslag van de openbare wijkraadvergadering Molenhoek Ontwikkeling en toekomst wijk Molenhoek

Samenvattend verslag van de openbare wijkraadvergadering Molenhoek Ontwikkeling en toekomst wijk Molenhoek Samenvattend verslag van de openbare wijkraadvergadering Molenhoek Ontwikkeling en toekomst wijk Molenhoek Datum: donderdag 21 februari 2019 Tijd : Inloop 19.30 uur/ Start 20.00 uur Plaats : Bij Bomans

Nadere informatie

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport Philip van Veller Johannes ten Hoor Laurens Vellekoop Pepijn van der Beek De ambities, opgaven en uitdagingen van de gemeente Bladel lnhoud

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 24 september 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 24 september 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Bevolkingsprognose Deventer 2015

Bevolkingsprognose Deventer 2015 Bevolkingsprognose Deventer 2015 Aantallen en samenstelling van bevolking en huishoudens Augustus 2015 augustus 2015 Uitgave : team Kennis en Verkenning Naam : John Stam Telefoonnummer : 0570 693298 Mail

Nadere informatie

Masterclass Krimp. Presentatie Angelique vanwingerden. 16 september 2011 Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland (KKNN)

Masterclass Krimp. Presentatie Angelique vanwingerden. 16 september 2011 Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland (KKNN) Masterclass Krimp Presentatie Angelique vanwingerden 16 september 2011 Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland (KKNN) Bevolkingsontwikkeling Bevolkingsontwikkeling in Noord-Drenthe 2000-2010 Bevolkingsontwikkeling

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Koggenland

Demografische ontwikkeling Gemeente Koggenland Demografische ontwikkeling Gemeente Koggenland 211-225 Inhoud blz. Colofon 1. Bevolkingsontwikkeling 1 1.1 Aantal inwoners 1 1.2 Componenten van de groei 3 2. Jong en oud 6 3. Huishoudens 8 Uitgave I&O

Nadere informatie

Integrale aanpak What s in a name? Studiedag 3 november 2016

Integrale aanpak What s in a name? Studiedag 3 november 2016 Integrale aanpak What s in a name? Studiedag 3 november 2016 Nieuw, ervaren of expert? - Wie zitten er in de zaal? - Welke vragen leven er? In het kort - GIDS gelden - Gezondheidsverschillen - Integrale

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering Welkom

Algemene Ledenvergadering Welkom Algemene Ledenvergadering 24-1-2018 Welkom Agenda Opening Bestuursverkiezing Financieel overzicht en begroting Pauze Kern Biezenmortel Biezenmortel Woont Bereikbaar Biezenmortel Biezenmortel Citymarketing

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2020 Onze overtuiging De Stichting Willeke Alberti Foundation is opgericht door Willeke Alberti en is ontstaan vanuit het groeiend besef bij de naamgeefster, dat steeds meer ouderen en

Nadere informatie

Waardering van voorzieningen, vervoer en werk

Waardering van voorzieningen, vervoer en werk Waardering van voorzieningen, vervoer en werk Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 Een afname van het inwoneraantal heeft gevolgen voor het voorzieningenniveau. Er zal immers niet

Nadere informatie

Wat heeft het Provinciebestuur met de participatiesamenleving?

Wat heeft het Provinciebestuur met de participatiesamenleving? Wat heeft het Provinciebestuur met de participatiesamenleving? PlattelandsParlement Gelderland 2017 3 februari 2016 Ben van Essen Ben van Essen: even voorstellen Senior-strateeg provincie Limburg (tot

Nadere informatie

Riedsútstel (initiatiefvoorstel)

Riedsútstel (initiatiefvoorstel) Riedsútstel (initiatiefvoorstel) Ynformaasjekarrûsel : 5 februari 2015 Agindapunt : 1 Status : Informerend/Vergaderstuk Ferfolch : Opiniërend/Besluitvormend d.d. 12 februari 2015 (agendapunt 8) Portefúljehâlder

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Enkhuizen

Demografische ontwikkeling Gemeente Enkhuizen Demografische ontwikkeling Gemeente Enkhuizen Andijk Opmeer Medemblik Wervershoof Enkhuizen Stede Broec Koggenland Hoorn Drechterland Inhoud blz. Colofon 1. Bevolkingsontwikkeling 1 1.1 Aantal inwoners

Nadere informatie

De reis van de mantelzorger. Branddoctors 2017 Vertrouwelijk Niets uit dit document mag worden gepubliceerd zonder toestemming vooraf

De reis van de mantelzorger. Branddoctors 2017 Vertrouwelijk Niets uit dit document mag worden gepubliceerd zonder toestemming vooraf De reis van de mantelzorger 09/03/17 1 Natuurlijk zorg ik graag voor jou Leun gerust op mij Al ga ik soms een beetje maar aan mijzelf voorbij Ik weet beter, dan wie dan ook, wat jij precies bedoelt Het

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Stede Broec

Demografische ontwikkeling Gemeente Stede Broec Demografische ontwikkeling Gemeente Stede Broec Andijk Opmeer Medemblik Wervershoof Enkhuizen Stede Broec Koggenland Hoorn Drechterland Inhoud blz. Colofon 1. Bevolkingsontwikkeling 1 1.1 Aantal inwoners

Nadere informatie

Sociaal Rapport en de Jeugdmonitor Provincie Groningen

Sociaal Rapport en de Jeugdmonitor Provincie Groningen Groningen, 1 maart 2011 Persbericht nr. 34 Sociaal Rapport en de Jeugdmonitor Provincie Groningen SPECIALE AANDACHT VOOR KRIMPGEBIEDEN EN VOOR JEUGD De Groninger bevolking groeit nog door tot 2020, en

Nadere informatie

Spiegelgesprek Wie en wat? Hoe? Resultaat?

Spiegelgesprek Wie en wat? Hoe? Resultaat? Spiegelgesprek Wie en wat? Luisteren naar ervaringen van cliënten kan de kwaliteit van de zorg en het aanbod sterk verbeteren. Jongeren en ouders vertellen tijdens het spiegelgesprek aan de hand van een

Nadere informatie

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT Circular Art Lab Limburg (CALL) legt maatschappelijke opgaven via open oproepen ( calls ) voor aan geëngageerde makers en denkers. Zij worden uitgenodigd kansen in beeld te brengen,

Nadere informatie

Groningers positief over sociale contacten in de woonbuurt

Groningers positief over sociale contacten in de woonbuurt Groningers positief over sociale contacten in de woonbuurt Sociale betrokkenheid, ofwel sociale cohesie, is een belangrijke eigenschap voor een leefbare woonomgeving. Zo blijkt dat hoe meer sociale contacten

Nadere informatie

Regionale afstemming voorzieningen Noordoost

Regionale afstemming voorzieningen Noordoost 1 Regionale afstemming voorzieningen Noordoost Tialda Haartsen Culturele Geografie/Ruimtelijke Wetenschappen/RUG Kennisnetwerk Krimp Noord Nederland (KKNN) 2 Dilemma s krimp en voorzieningen Minder mensen,

Nadere informatie

Samen op weg naar een gezonder zorglandschap Een unieke mix in Bergen en Afferden

Samen op weg naar een gezonder zorglandschap Een unieke mix in Bergen en Afferden Samen op weg naar een gezonder zorglandschap Een unieke mix in Bergen en Afferden Dr. Hans Peter Jung, huisarts Afferden (L) Dr. Miranda Laurant, lector Organisatie van Zorg en Dienstverlening, Hogeschool

Nadere informatie

Het vrijwilligerstype als verantwoordelijke burger voor zijn medeburgers

Het vrijwilligerstype als verantwoordelijke burger voor zijn medeburgers Aanvullend verslag op de master thesis voor de gemeente Boxtel Het vrijwilligerstype als verantwoordelijke burger voor zijn medeburgers Perspectief op het vrijwilligerswerk vanuit de vrijwilliger en de

Nadere informatie

-A.J.E. (Arjen) Edzes- Assistant professor. regionale en ruimtelijke economie Rijksuniversiteit Groningen

-A.J.E. (Arjen) Edzes- Assistant professor. regionale en ruimtelijke economie Rijksuniversiteit Groningen De vraag van Student en Stad naar herkomst en vertrek van studenten in het hoger onderwijs is relevant en actueel. Dat is ook een van de redenen dat de gemeente twee keer heeft deelgenomen (in 2011: 'Brain

Nadere informatie

Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang

Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang In de provincie Groningen bevinden zich drie krimpregio s: De Eemsdelta, De Marne en Oost- Groningen.

Nadere informatie

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG PROVINCIAAL BELEID In maart 2015 zijn er weer provinciale statenverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Krimpcafé VER-NIEUW-BOUWEN? 24 JANUARI 2019

Krimpcafé VER-NIEUW-BOUWEN? 24 JANUARI 2019 Krimpcafé VER-NIEUW-BOUWEN? 24 JANUARI 2019 Wolkom in Nijhoarne Door Lucinde Terluin Dorpshuis De Kiekenhof in Nieuwehorne leende zich perfect voor het eerste krimpcafé van dit jaar. Want ook in 2019

Nadere informatie

De implementatie van de GRIP- en GLANScursussen: cursusaanbod voor ouderen gericht op eigen regie en welbevinden

De implementatie van de GRIP- en GLANScursussen: cursusaanbod voor ouderen gericht op eigen regie en welbevinden De implementatie van de GRIP- en GLANScursussen: een zelfmanagement cursusaanbod voor ouderen gericht op eigen regie en welbevinden Daphne Kuiper Vierde regiobijeenkomst 11 november 2011 Netwerk Ouderenzorg

Nadere informatie

Belang van voorzieningen welke acties willen mensen ondernemen om een voorziening te behouden?

Belang van voorzieningen welke acties willen mensen ondernemen om een voorziening te behouden? Belang van voorzieningen welke acties willen mensen ondernemen om een voorziening te behouden? Hoe belangrijk is de aanwezigheid van een voorziening in de directe woonomgeving? En wat doen de Groningers

Nadere informatie

Tussenbijeenkomst 7 juni 2017

Tussenbijeenkomst 7 juni 2017 Wolkom op TJEDMAR HIEM Toekomstbestendige dorpsvoorzieningen Tzummarum en Firdgum Tussenbijeenkomst 7 juni 2017 Programma 7 juni 2017 1 Welkom door voorzitter DB 2 Presentatie Partoer: feiten en cijfers,

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Hoorn Augustus 2014

Demografische ontwikkeling Gemeente Hoorn Augustus 2014 Demografische ontwikkeling Gemeente Hoorn Augustus 214 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 229-282555 Rapportnummer 214-245 Datum Augustus 214 Opdrachtgever De Westfriese

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Enkhuizen

Demografische ontwikkeling Gemeente Enkhuizen Demografische ontwikkeling Gemeente Enkhuizen 211-225 Inhoud blz. Colofon 1. Bevolkingsontwikkeling 1 1.1 Aantal inwoners 1 1.2 Componenten van de groei 3 2. Jong en oud 6 3. Huishoudens 8 Uitgave I&O

Nadere informatie

Is uw dorp of wijk in de toekomst nog leefbaar?

Is uw dorp of wijk in de toekomst nog leefbaar? Is uw dorp of wijk in de toekomst nog leefbaar? Maken Groningers zich zorgen over de toekomst van hun dorp of wijk? Door allerlei ontwikkelingen staat de leefbaarheid in de provincie Groningen onder druk.

Nadere informatie

fluchskrift www.partoer.nl

fluchskrift www.partoer.nl Eilandkarakter van invloed op leefbaarheid Sociaal economische kenmerken Schiermonnikoog inwoners daalt geleidelijk Op 1 januari 2013 telt Schiermonnikoog 960 inwoners. Dit is minder dan in 2000, toen

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Fries burgerpanel over voorzieningen in Fryslân september 2015 Wij gaan er van uit

Nadere informatie

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010 Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp Den Haag -14 oktober 2010 Programma 10.30 uur -Welkom voorzitter WWI 10.35 uur -Algemene inleiding door Pim de Bruijne, gedeputeerde Groningen 10.45

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Opmeer Augustus 2014

Demografische ontwikkeling Gemeente Opmeer Augustus 2014 Demografische ontwikkeling Gemeente Opmeer Augustus 214 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 229-282555 Rapportnummer 214-248 Datum Augustus 214 Opdrachtgever De Westfriese

Nadere informatie

INWONERSPANEL CUIJK PEILING LAND VAN CUIJK

INWONERSPANEL CUIJK PEILING LAND VAN CUIJK INWONERSPANEL CUIJK PEILING 2 2015 LAND VAN CUIJK Gemeente Cuijk Oktober 2015 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Medemblik

Demografische ontwikkeling Gemeente Medemblik Demografische ontwikkeling Gemeente Medemblik Andijk Opmeer Medemblik Wervershoof Enkhuizen Stede Broec Koggenland Hoorn Drechterland Inhoud blz. Colofon 1. Bevolkingsontwikkeling 1 1.1 Aantal inwoners

Nadere informatie

Herijking Subsidiebeleid Gemeente Stein. 7 juni 2017

Herijking Subsidiebeleid Gemeente Stein. 7 juni 2017 Herijking Subsidiebeleid Gemeente Stein 7 juni 2017 Speelschema 1) Waarom een nieuw subsidiebeleid? 2) Hoe doen we dat? 3) Denkrichting nieuw subsidiebeleid 4) Samen aan de slag! Waarom een nieuw subsidiebeleid?

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie