Ouder worden in Maassluis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ouder worden in Maassluis"

Transcriptie

1 Ouder worden in Maassluis Samenvatting discussiebijeenkomsten Ouderen ten behoeve van de Heroriëntatie van het ouderenbeleid in de gemeente Maassluis. Sector Welzijn Juli 2003

2 Voorwoord Nederland vergrijst en die trend gaat ook niet voorbij aan Maassluis. In 2010 zal bijna een derde van de Maassluise bevolking 55 jaar of ouder zijn. Reden voor de gemeente om hier nu al op in spelen en na te denken over de voorzieningen die ouderen straks nodig hebben. Denk daarbij niet alleen aan zorgvoorzieningen, zoals verpleeghuiszorg of thuiszorg, maar ook aan ouderenwoningen. Ook kan worden gedacht aan cursussen en andere activiteiten voor ouderen. De gemeente wil ouderen zelf nauw betrekken bij het totstandkomen van het ouderenbeleid. Er is voor gekozen om te gaan praten met instellingen en belangenorganisaties van ouderen, voordat de beleidsnota wordt geschreven. En natuurlijk met ouderen zelf. Want zij zijn degene die weten waar ze behoefte aan hebben. Uitgangspunt is dat ouderen in staat moeten worden gesteld om zo lang mogelijk zelfstandig en volwaardig in de samenleving te functioneren. Ouderen moeten indien noodzakelijk, specifieke ondersteuning kunnen krijgen op de gebieden van Wonen, Zorg en Welzijn. Tijdens de bijeenkomsten met belangenorganisaties en instellingen is nagedacht en gepraat over bestaande knelpunten en over mogelijke oplossingen voor de komende jaren. Om individuele ouderen te laten meepraten, heeft de gemeente bijeenkomsten belegd voor deze doelgroep. Dit gebeurde op 24 juni in De Vliet; en op 3 juli in het stadhuis.

3 Nu de discussiebijeenkomsten met ouderen zijn afgerond, worden de conclusies verwerkt in een concept-nota. Dit concept zal worden voorbesproken met belangenorganisaties, voordat het wordt vastgesteld door het college. Naar verwachting zal dat dit in het laatste kwartaal van 2003 gebeuren. De inwoners van Maassluis worden dan ook weer via de kranten hierover geïnformeerd.

4 WONEN Gezond blijven en zelfstandig blijven wonen is een wens van heel veel mensen en mensen in de derde levensfase. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd, als gevolg van gebreken en/of beperkingen in lichamelijke, geestelijke condities of vaardigheden. Op het gebied van wonen zijn de ontwikkelingen en de wensen van de inwoners sterk aan veranderingen onderhevig. In het beleid van de gemeente Maassluis, met betrekking tot ouderenhuisvesting, staat centraal dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig moeten kunnen blijven wonen. Daarom probeert de gemeente en de woningcorporatie Woningstichting Maassluis in elke woonwijk huisvesting voor ouderen mogelijk te maken. Dit kan gebeuren door nieuwbouw, verbouw (renovatie) of door het aanbrengen van bepaalde voorzieningen in bestaande woningen. In Maassluis wordt geprobeerd de beleving van de ouderen centraal te stellen, waarbij zeggenschap en wensen voorop staan. Wonen is zeer divers en ouderen willen blijven wonen waar men woont. Daarnaast is het belangrijk om zekerheid te hebben over de geschiktheid van hun toekomstige woning en/of woonomgeving als men moet verhuizen.

5 Tijdens de bijeenkomst is duidelijk geworden dat het aanbeveling verdient om ouderen rond hun 65e levensjaar actiever een woning aan te bieden. Het verhuizen wordt dan nog als positief ervaren. Op latere leeftijd wordt dit meer en meer als gedwongen ervaren. In de discussies kwam naar voren dat er vooral behoefte is aan een gevarieerd en betaalbaar woningaanbod. Daarnaast moeten de woonlasten nader bekeken worden. Ouderen willen zelfstandig blijven wonen. Men geeft aan dat ze graag bij elkaar wonen, maar dit geldt niet voor iedereen. Sommige ouderen wonen zelfstandig en geven aan dat ze het prettig vinden om in een wijk te wonen waar jong en oud gemengd door elkaar wonen. Veel ouderen vinden het verder prettig om in de eigen wijk te blijven wonen. Ouderen hebben veelal hun eigen sociaal netwerk opgebouwd en dit moet in stand blijven, het biedt zekerheid en veiligheid. Men geeft aan dat er diversiteit aan woningaanbod moet zijn, dus zowel grote als kleine woningen. Tijdens de bijeenkomsten is naar voren gekomen dat een woning aan een aantal eisen moet voldoen. Allereerst moet er een grote woonkamer in de woning zijn, een slaapkamer en eventueel een extra logeerkamer. De woning moet gelijkvloers zijn en zicht hebben op de straat en/of tuin. Ook geeft men een ruim balkon aan als één van de wensen voor de woning.

6 Een woning moet aan een aantal vereisten voldoen. De woning moet zelfstandig bruikbaar zijn, waarbij bereikbaarheid en toegankelijkheid een belangrijke rol spelen. De toegankelijkheid van de centrale voorzieningen moet gewaarborgd zijn. Daarnaast moet de toe- / doorgankelijkheid van de individuele woning aan de norm voldoen. Tijdens de laatste bijeenkomst is naar voren gekomen dat de stap naar verzorgings- / verpleeghuis kleiner moet worden gemaakt. Eventueel kan een tussenvorm, bijvoorbeeld een zelfstandige woning in een gebouwencomplex met voorzieningen, die aansluiten bij de behoefte van ouderen, hiervoor een optie zijn. Indien een dergelijke tussenvorm wordt aangevuld met een zorg- en dienstenpakket voor thuishulp en welzijn, kan men zelfstandig blijven wonen tot de zorg van het verpleeghuis beschikbaar komt. Verhuizen hoeft bij een toenemende zorgvraag niet altijd nodig te zijn. Vaak zijn er in een woonzorgcomplex naast de zorgmogelijkheden ook andere voorzieningen zoals activiteitenruimte, maaltijdvoorziening, alarmering en een huismeester. Daarnaast spreekt het begrip woonzorgzones de ouderen aan. De woonzorgzone is een verspreid woonzorgcomplex, waarbij wonen en zorg gescheiden zijn. Uitgangspunten voor een woonzorgcomplex zijn: de woning moet aanpasbaar en gemakkelijk toegankelijk zijn; integraal toegankelijk zijn voor rolstoelen; er moet een permanent bereikbare en bezette zorgpost zijn.

7 Daarnaast moeten een activiteitencentrum, winkel- en servicevoorzieningen bereikbaar zijn. Veiligheid en inbraakpreventie, die bijdragen aan een veiliger woonomgeving worden ook als belangrijk ervaren.

8 WELZIJN Uitgangspunt bij de discussie van de gespreksgroep welzijn is geweest: Jongere ouderen willen actief blijven, geef ze die kans! De leefomgeving van ouderen moet voldoen aan hun behoeften, waarbij rekening wordt gehouden met de ruimtelijke ordening. Voorzieningen moeten dichtbij zijn en goed bereikbaar. De mobiliteit in en rondom de woning van ouderen moet worden gewaarborgd, maar daarnaast zijn de vervoersmogelijkheden een andere vorm van mobiliteit. De behoefte is vooral om ook buiten de gemeente Maassluis te kunnen reizen. De huidige situatie is er vooral op gericht om de ouderen binnen de gemeente te verplaatsen. De Teletaxi wordt als een knelpunt ervaren en men geeft aan dat in deze voorziening als zodanig verbeteringen moeten worden aangebracht. Een belangrijk punt wat door ouderen tijdens beide bijeenkomsten naar voren kwam is dat organisaties meer moeten samenwerken. Eén loket is een middel om inzicht te krijgen in de behoeften van ouderen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Er is een groep ouderen die nog geen zorg nodig hebben, maar gebruik maken van voorzieningen op het gebied van welzijn. Het loket kan informatie hierover geven, maar kan ook veel meer de richting uitgaan van realiseren van de zorgvraag. Daarnaast geeft men aan dat het loket goed toegankelijk moet zijn, bij voorkeur in het Stadhuis.

9 Tijdens beide bijeenkomsten kwam naar voren dat Welzijn voor ouderen ondere andere betekent: activiteiten, hulp, ondersteuning, informatie, vrijwilligerswerk en contacten. Tijdens de bijeenkomst werd ook speciale aandacht voor allochtone ouderen gevraagd. Het aantal allochtone ouderen zal aanzienlijk toenemen en zij zullen dus ook vaker een beroep doen op de instellingen. Het aanbod sluit echter nog onvoldoende aan op de specifieke behoeften van de migrantenouderen. Allochtone ouderen zijn eerder oud en dit heeft te maken met verschillende factoren, o.a. gemiddeld lagere levensverwachting, invloed van migratie-geschiedenis en het zware werk. Het dilemma teruggaan of blijven, het bereikbaar en toegankelijk zijn van instellingen voor deze doelgroep en de noodzaak tot extra voorlichting zijn belangrijke redenen om aanvullend beleid te ontwikkelen voor allochtone ouderen.

10 ZORG Zorg is een zeer belangrijk aspect van ons ouderenbeleid. De behoeften van ouderen lopen sterk uiteen. De zorg moet afgestemd zijn op de vraag van de ouderen en voor alle ouderen toegankelijk zijn. De totale zorgbehoefte van de ouderen moet worden vastgesteld en het aanbod wordt hieraan gekoppeld. Men geeft aan dat de aanvullende diensten betaalbaar moeten zijn. Een ander punt dat naar voren kwam is dat er extra verzorgingshuisplaatsen moeten komen voor ouderen en de mogelijkheid dat partners bij elkaar kunnen blijven. Tevens moet er de keuzevrijheid zijn in het kiezen voor de Thuiszorg of een verzorgingshuis door extra capaciteit te bieden. Hierbij wordt opgemerkt dat er soepeler moeten worden omgegaan met Wvgvoorzieningen. Daarnaast geeft men aan dat persoonlijke aandacht het uitgangspunt van een verzorgingshuis moet zijn. Men geeft aan dat het huisartsentekort en de Centrale Huisartsenpost problematisch zijn.huisartsen spelen een cruciale rol als poortwachter van de gezondheidszorg. Huisarten Onder Eén Dak (HOED) is een initiatief dat efficiënter werken moet bewerkstelligen. Men geeft aan dat de bereikbaarheid van de huisarts gewaarborgd moet zijn.

11 Mantelzorg is onmisbaar naast de professionele zorg. Het verrichten van mantelzorg is een zware belasting voor betrokkenen en hierdoor is het noodzakelijk de mantelzorgers te ondersteunen. Een steunpunt mantelzorg kan hierin een centrale rol vervullen. Zo n steunpunt heeft diverse functies zoals het geven van voorlichting, vergroten van kennis van mantelzorg en de coördinatie bij tijdelijke ontlasting van de mantelzorgers. Maassluis heeft zo n steunpunt, namelijk het steunpunt Mantelzorg. Het steunpunt Mantelzorg is een zelfstandige organisatie die ruimte gehuurd heeft bij Raster. Het Vrijwilligers Steunpunt Raster organiseert daarnaast het mantelzorgcafé om mantelzorgers in de gelegenheid te stellen om elkaar te ontmoeten. Een laatste aandachtspunt dat naar voren is gekomen uit de bijeenkomsten is de alarmering. Ouderen willen de garantie van opvolging. Men wil de zekerheid dat als er een noodsituatie ontstaat, er actie wordt ondernomen. Hierbij wordt aangegeven dat er dan ook de mogelijkheid moet zijn om eventueel tijdelijke opgenomen te worden in een verzorgingshuis.

Manifest. Is gemeente Boxmeer ouderenproof?

Manifest. Is gemeente Boxmeer ouderenproof? Manifest Is gemeente Boxmeer ouderenproof? Doelstelling project gemeente Boxmeer ouderenproof. Het project beoogt ouderen vanaf 55 jaar direct te betrekken bij het ouderenbeleid in de gemeente boxmeer.

Nadere informatie

SOC bijeenkomst, 26 november 2014

SOC bijeenkomst, 26 november 2014 1 Stijlvol Ouder Jeannette Dijkman Anders kijken naar ouder worden Onderzoek, marketing, communicatie, seniorenmakelaar Inhoud: Algemene trends en toekomstperspectief Demografische ontwikkelingen De nieuwe

Nadere informatie

Waarom dit onderzoek?

Waarom dit onderzoek? Waarom dit onderzoek? Een betere buurt in 2026! Woningstichting De Volmacht wil uw buurt vernieuwen en verbeteren en klaar maken voor de toekomst. Daarvoor is een allereerst goede analyse van uw buurt

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer O8.R2403.OOI Inboeknummer oybstoa86r Dossiernummer ysr.qr8 8 januari aoo8 Raads informatiebrief Betreft resultaten Ouderenmonitor Gemeentelijke Gezondheidsdienst 1 Inleiding

Nadere informatie

Meeuwen, R. van. Geachte mevrouw/mijnheer,

Meeuwen, R. van. Geachte mevrouw/mijnheer, Meeuwen, R. van Van: Torre, P. van der Verzonden: maandag 2 november 2015 17:08 Aan: SST Antwoord Onderwerp: Reactie op uw mail over De Heybergh Geachte mevrouw/mijnheer, Graag reageren wij, college van

Nadere informatie

DEELNOTA. Wet maatschappelijke ondersteuning. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg

DEELNOTA. Wet maatschappelijke ondersteuning. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg DEELNOTA Wet maatschappelijke ondersteuning Deelnota bij WMO-nota 2010-2014 De kracht van Almere 1 Inhoud Inleiding 3 Welke doelen willen we bereiken? 4 Wie zijn de spelers in dit proces? 5 Wat zijn de

Nadere informatie

Zelfstandig Zorgwonen

Zelfstandig Zorgwonen Zelfstandig zorgwonen, dat was precies wat ik zocht Zelfstandig Zorgwonen Dat is zelfstandig wonen met de gerustheid van zorg en services dichtbij. Ewoud. Uw nieuwe vertrouwde thuis. www.vechtenijssel.nl

Nadere informatie

Zelfstandige Zorgwoningen Vecht en IJssel - locatie Zuylenstede

Zelfstandige Zorgwoningen Vecht en IJssel - locatie Zuylenstede Zelfstandige Zorgwoningen Vecht en IJssel - locatie Zuylenstede Mevrouw Van Vliet woont in een zorgwoning van Vecht en IJssel, in woonzorg centrum Zuylenstede. Met haar vriendinnen drinkt ze als vanouds

Nadere informatie

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Almelo, juli 2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 In 2006 is Scoop gestart met het bezoeken van 75-plussers in de gemeente

Nadere informatie

Wonen met zorg en dienstverlening bij Het Spectrum

Wonen met zorg en dienstverlening bij Het Spectrum Wonen Wonen met zorg en dienstverlening bij Het Spectrum ZORG MET AANDACHT, AANDACHT MET ZORG! Wonen bij Het Spectrum In Dordrecht heeft Het Spectrum meerdere woonlocaties voor mensen van 55 jaar en ouder.

Nadere informatie

Wonen in Hof t Seijs. Verpleegunit. Zorgstroom.nl

Wonen in Hof t Seijs. Verpleegunit. Zorgstroom.nl Wonen in Hof t Seijs Verpleegunit Zorghotel Zelfstandig wonen Zorgstroom.nl In de Griffioenstraat in Middelburg, middenin de wijk de Griffioen, vindt u Hof t Seijs, de nieuwe locatie van Zorgstroom waar

Nadere informatie

Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler)

Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) gemeente Eindhoven Raadsnummer 04.R94O.OOI Inboeknummer o4toooyss Classificatienummer 43I.6oy Dossiernurnmer sp juli aoo4 Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) Betreft evaluatie en ontwikkelingen

Nadere informatie

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld 12 maart 2018 Wij onderschrijven het landelijk manifest Waardig ouder worden en vertaald naar Waardig ouder worden in de gemeente Barneveld. We zijn er van overtuigd

Nadere informatie

In de Gemeente Marum

In de Gemeente Marum In de Gemeente Marum Gezamenlijk Plan van aanpak ondersteuning mantelzorg en vrijwillige thuishulp van de gemeenten Marum, Grootegast en Leek 27 april 2006 Projectbureau WWZ Mw. H.J. Vrijhof J.J. de Jong

Nadere informatie

Wonen Werken Onderwijs Sociaal WMO Toegankelijkheid Sport en cultuur toegankelijk, ook de iedereen

Wonen Werken Onderwijs Sociaal WMO Toegankelijkheid Sport en cultuur toegankelijk, ook de iedereen Overzicht verkiezingsprogramma s Haarlemmermeer 2018 D66 VVD Gelijkvloerse Voor werkgevers Samen naar Sociale makelaars Toegankelijke Nieuwbouw wijken Toegankelijk voor woningen in alle makkelijker om

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Presentatie onderzoeksresultaten werkgroep zorg en welzijn Westerbeek

Presentatie onderzoeksresultaten werkgroep zorg en welzijn Westerbeek Presentatie onderzoeksresultaten werkgroep zorg en welzijn Westerbeek In het najaar van 2013 hebben wij 190 inwoners uit Westerbeek een vragenlijst gegeven over de thema's wonen, welzijn, zorg in hun omgeving.

Nadere informatie

10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk

10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk 10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk Een start voor nieuwe kansen ván, vóór en mét ouderen Iedereen, ook oudere van welke cultuur dan ook, wil zo lang mogelijk zelf de regie over

Nadere informatie

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Ten geleide Naar aanleiding van het manifest Waardig ouder worden. *) De ondertekenaars van onderstaand manifest willen het landelijk beleid met betrekking

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomst stichting WoonMere d.d. 26 februari 2005

Verslag van de bijeenkomst stichting WoonMere d.d. 26 februari 2005 Verslag van de bijeenkomst stichting WoonMere d.d. 26 februari 2005 Aanleiding In Almere Poort, en met name in het Europakwartier worden woningen gerealiseerd voor de jongeren van Stichting WoonMere. Deze

Nadere informatie

Enquête mantelzorg in de gemeente Haren

Enquête mantelzorg in de gemeente Haren Enquête mantelzorg in de gemeente Haren Inleiding Inwoners van Haren met fysieke of psychosociale beperkingen hebben vaak ondersteuning nodig om nog zo veel mogelijk volwaardig deel uit te kunnen maken

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Compleet wonen in Schavenweide

Compleet wonen in Schavenweide Compleet wonen in Wonen in In november 2013 is het nieuwe geopend: een eigentijds woonzorgcentrum dat van alle gemakken is voorzien. Voor senioren een prachtige en veilige plek om te wonen. bestaat uit

Nadere informatie

2015 Woonwensenonderzoek Reusel

2015 Woonwensenonderzoek Reusel 2015 Woonwensenonderzoek Reusel Totaal beantwoord door 64 personen Begindatum: 01-09-2015 Einddatum: 01-10-2015 Live: 31 dagen 1. Wat is uw woonplaats? Antwoorden 61 95% Vraag overgeslagen: 3 België Reusel

Nadere informatie

Wensen en ideeën over Wonen met Welzijn en Zorg vanuit cliëntenperspectief in de regio Eemland: een Quick Scan

Wensen en ideeën over Wonen met Welzijn en Zorg vanuit cliëntenperspectief in de regio Eemland: een Quick Scan Wensen en ideeën over Wonen met Welzijn en Zorg vanuit cliëntenperspectief in de regio Eemland: een Quick Scan Een wensen- en ideeënlijst vanuit cliëntenperspectief als leidraad voor de samenwerkende gemeenten

Nadere informatie

Zelfstandig wonen: de mening van senioren en mantelzorgers uit de stadsregio Rotterdam

Zelfstandig wonen: de mening van senioren en mantelzorgers uit de stadsregio Rotterdam Zelfstandig wonen: de mening van senioren en mantelzorgers uit de stadsregio Rotterdam Inleiding Het Tympaan Instituut heeft in de zomer van 2013 verschillende groepen (potentiële) zorgvragers en mantelzorgers

Nadere informatie

Plezierig leven doe je met elkaar!

Plezierig leven doe je met elkaar! Plezierig leven doe je met elkaar! Welzijn in Noordenveld zet zich in voor alle inwoners, met name voor mensen in een kwetsbare positie. Meedoen en samenredzaamheid zijn belangrijk en geven waarde aan

Nadere informatie

Rapportage Huisbezoek 75+ De Riet 2012

Rapportage Huisbezoek 75+ De Riet 2012 Rapportage Huisbezoek 75+ De Riet 2012 Almelo, maart 2013 Rapportage Huisbezoek 75+ De Riet 2012 In 2006 is Scoop gestart met het bezoeken van 75-plussers in de gemeente Almelo. Wijk voor wijk worden ouderen

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

Kwaliteitsjaarplan Locatie Reggersoord 3 en 4 Datum: augustus 2018 concept. Samen aan de slag! Gewoon goede zorg

Kwaliteitsjaarplan Locatie Reggersoord 3 en 4 Datum: augustus 2018 concept. Samen aan de slag! Gewoon goede zorg Locatie Reggersoord 3 en 4 Datum: augustus 2018 concept Samen aan de slag! Gewoon goede zorg 1 Voorwoord Dit is het kwaliteitsjaarplan van verpleeghuis Reggersoord (etages 3 en 4). Op beide etages zijn

Nadere informatie

Bij u thuis. Thuiszorg, dagactiviteiten en beschut thuis. Herstel bij ons. Overdag bij ons. Tijdelijk bij. Beschut thuis

Bij u thuis. Thuiszorg, dagactiviteiten en beschut thuis. Herstel bij ons. Overdag bij ons. Tijdelijk bij. Beschut thuis Bij u thuis Thuiszorg, dagactiviteiten en beschut thuis Beschut thuis Overdag bij ons Herstel bij ons Tijdelijk bij Behandeling en expertise Bij u thuis Nieu Ondersteuning, zorg en behandeling thuis Persoonlijk

Nadere informatie

POLITIEK MANIFEST van de STICHTING COSBO Rheden-Rozendaal. Een handreiking voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 SAMEN LEVEN EN OMZIEN NAAR ELKAAR

POLITIEK MANIFEST van de STICHTING COSBO Rheden-Rozendaal. Een handreiking voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 SAMEN LEVEN EN OMZIEN NAAR ELKAAR 11 febr. 2017 versie 3 (4/3/2017) POLITIEK MANIFEST van de STICHTING COSBO Rheden-Rozendaal Een handreiking voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 SAMEN LEVEN EN OMZIEN NAAR ELKAAR INLEIDING Ouderenbonden

Nadere informatie

Wonen met zorg. Gemeente Gennep. Voelt beter

Wonen met zorg. Gemeente Gennep. Voelt beter Wonen met zorg Gemeente Gennep Voelt beter Wonen met zorg Zorgcentrum Norbertushof in Gennep besteedt veel aandacht aan een aangename, huiselijke woonomgeving voor haar bewoners. Welzijn, persoonlijke

Nadere informatie

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer Aanleiding Vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning en ook vanuit de nota samen leven van de provincie Noord Brabant

Nadere informatie

Woonwensen senioren. Studiemiddag comfortabel en levensloopbestendig wonen voor ouderen. 14 april 2010 Veerle Forschelen-Janssen

Woonwensen senioren. Studiemiddag comfortabel en levensloopbestendig wonen voor ouderen. 14 april 2010 Veerle Forschelen-Janssen Woonwensen senioren Studiemiddag comfortabel en levensloopbestendig wonen voor ouderen 14 april 2010 Veerle Forschelen-Janssen Inhoud presentatie 1 Inleiding 2 Senioren toen, nu en straks 3 Woonwensen

Nadere informatie

COLLEGENOTA. Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek Wmo Aantal bijlage(n): 1. Beslispunten:

COLLEGENOTA. Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek Wmo Aantal bijlage(n): 1. Beslispunten: COLLEGENOTA Portefeuillehouder: E. Janissen Paraaf Datum Afdeling: MRB Steller: F. Muller-De Vos Afd. Manager Medewerker Datum: 22-10-2013 Openbaar: Ja x Nee Fin. Jur. Pers. Naar griffier: Ja Nee Consulent

Nadere informatie

RESULTATEN)KWALITATIEF)ONDERZOEK)BIJ) 705PLUSSERS)IN)AUSTERLITZ:)DE)HUIDIGE) WOONSITUATIE)&)DE)TOEKOMSTIGE) BEHOEFTEN)

RESULTATEN)KWALITATIEF)ONDERZOEK)BIJ) 705PLUSSERS)IN)AUSTERLITZ:)DE)HUIDIGE) WOONSITUATIE)&)DE)TOEKOMSTIGE) BEHOEFTEN) RESULTATEN)KWALITATIEF)ONDERZOEK)BIJ) 705PLUSSERS)IN)AUSTERLITZ:)DE)HUIDIGE) WOONSITUATIE)&)DE)TOEKOMSTIGE) BEHOEFTEN) Onderzoek)in)opdracht)van)Austerlitz)Zorgt:)een)inventarisaNe)doormiddel)van)interviews)voor)

Nadere informatie

Manifest Wonen & Zorg in Maastricht

Manifest Wonen & Zorg in Maastricht Manifest Wonen & Zorg in Maastricht Stichting Samen Onbeperkt Oktober 2017 Inleiding Waarom dit manifest? Het recht op een behoorlijke levensstandaard en bescherming tegen armoede en sociale uitsluiting,

Nadere informatie

Naar integraal beleid voor ouderen in de gemeente Drimmelen. Startnotitie

Naar integraal beleid voor ouderen in de gemeente Drimmelen. Startnotitie Naar integraal beleid voor ouderen in de gemeente Drimmelen Startnotitie november 2003 Colofon Samenstelling mr. drs. J.M.T. Driessen Vormgeving binnenwerk Druk Sector Document Processing, VNG SGBO Onderzoeks-

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Sterksel en Gerwen WELKOM. Korte toelichting op project 1 e resultaten Discussie in kleine groepjes

Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Sterksel en Gerwen WELKOM. Korte toelichting op project 1 e resultaten Discussie in kleine groepjes Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Sterksel en Gerwen WELKOM Korte toelichting op project 1 e resultaten Discussie in kleine groepjes Toelichting op project Waarom Doelstellingen: Daadwerkelijke

Nadere informatie

Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011. Aanpakken Maar!

Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011. Aanpakken Maar! Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011 Aanpakken Maar! INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. RONDETAFELGESPREKKEN 2.1 Algemene uitkomsten van de rondetafelgesprekken 2.2 Aanbevelingen professor Meijs

Nadere informatie

Zorg voor mensen. Ze voelt precies aan wat ik nodig heb.

Zorg voor mensen. Ze voelt precies aan wat ik nodig heb. Zorg voor mensen Ze voelt precies aan wat ik nodig heb. Het uitgangspunt van Vivantes is om senioren te helpen zichzelf in hun eigen kracht te zetten en zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te wonen.

Nadere informatie

Hoofdstuk V. Ouderen

Hoofdstuk V. Ouderen Hoofdstuk V Ouderen Conclusies en beleid De komende 15 jaar vindt een sterke stijging plaats van het aantal 55-70 jarigen als gevolg van de babyboom In de leeftijdsklasse 65 jaar en ouder treedt de komende

Nadere informatie

Rapport naar aanleiding van het onderzoek naar vrijwilligerswerk, maatschappelijke stage en mantelzorg in

Rapport naar aanleiding van het onderzoek naar vrijwilligerswerk, maatschappelijke stage en mantelzorg in Rapport naar aanleiding van het onderzoek naar vrijwilligerswerk, maatschappelijke stage en mantelzorg in Inleiding In de Adviesraad Wmo is een vraag gesteld over bevindingen betreffende de uitbesteding

Nadere informatie

Zorg, nu en in de toekomst!

Zorg, nu en in de toekomst! Zorg, nu en in de toekomst! Gemeenteraad Heerde 25 februari 2013 Inhoud presentatie Even voorstellen Het netwerk WZW Viattence als voorbeeld zorginstelling Ontwikkelingen in zorglandschap Hoe anticipeert

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Zorgvastgoed. De business case op zijn kop

Zorgvastgoed. De business case op zijn kop Zorgvastgoed De business case op zijn kop Guus Verduijn Directeur Woonzorg Nederland 23 september 2014 Programma Korte introductie Woonzorg Nederland De nieuwe klant Scheiden Wonen en Zorg Onderzoek onder

Nadere informatie

28 Wooninitiatieven. 1 Inleiding

28 Wooninitiatieven. 1 Inleiding DC 28 Wooninitiatieven 1 Inleiding Als medewerker in de maatschappelijke zorg kun je te maken krijgen met initiatieven van mensen met een beperking en hun ouders/verwanten. In dit thema zie je een voorbeeld

Nadere informatie

Voorstel van de Rekenkamer

Voorstel van de Rekenkamer Voorstel van de Rekenkamer Opgesteld door Rekenkamer Vergadering Commissie Mens en Samenleving en Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 14 december 2017 of 25 januari 2018 Jaargang en nummer 2017, nr.

Nadere informatie

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende activiteiten Samen leven en samen werken, daar is het Welzijn

Nadere informatie

Thuis is waar je hart is

Thuis is waar je hart is Thuis is waar je hart is Woon-, zorg- en dienstencentrum Margaretha Lekker thuis Wonen aan de karakteristieke gracht van Kampen, middenin de historische binnenstad. Dat is wonen in Woon-, zorg- en dienstencentrum

Nadere informatie

Surinaams-Javaanse ouderen in Hoogezand-Sappemeer

Surinaams-Javaanse ouderen in Hoogezand-Sappemeer Surinaams-Javaanse ouderen in Hoogezand-Sappemeer Resultaten onderzoek naar woon- en zorgvoorzieningen voor Surinaams- Javaanse ouderen in juli 2003. Inhoudsopgave Inleiding...2 1. Huidige situatie...3

Nadere informatie

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA)

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA) De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005 Geert Ten Hertog (Staedion) ontwikkeligsmanager uitvoeringsfase Willem Sulsters (WSA) procesmanager wijkplan Inhoud Dichtbij de stad en het Zuiderpark Transvaal Wijkplan

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere!

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Vrijwilligers maken het verschil Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Mark, Hanneke en Carola zijn drie enthousiaste vrijwilligers van Zorggroep Almere. Mark is lid van de Cliëntenraad, Hanneke

Nadere informatie

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2016 Stichting Samen Onbeperkt

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2016 Stichting Samen Onbeperkt Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2016 Stichting Samen Onbeperkt Januari 2017 Inleiding Het Meldpunt Zorg is een initiatief van de Stichting Samen Onbeperkt in samenwerking het Buurtloket 6211. Naast

Nadere informatie

Bewonerspanel Woonvormen

Bewonerspanel Woonvormen Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Woonvormen Extra ruimte is belangrijkste wens voor toekomstige woning Bijna de helft van de

Nadere informatie

Nazorg na ontslag uit het ziekenhuis

Nazorg na ontslag uit het ziekenhuis Nazorg na ontslag uit het ziekenhuis Uw arts en afdelingsverpleegkundige hebben met u besproken dat er nog extra zorg nodig is na uw ontslag uit het ziekenhuis. De verpleegkundige schakelt hiervoor het

Nadere informatie

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Datum: maart 2015 Afdeling: Samenlevingszaken In- en aanleiding Voor u ligt de startnotitie voor de aankomende beleidsnota van de gemeente

Nadere informatie

Project Vilente Onderzoeken 2010

Project Vilente Onderzoeken 2010 Project Vilente Onderzoeken 2010 Ayse Gul Bas, Gul Kapan, Lidia van de Moosdijk, Suzan Huisinga, Marjolein Broekman, Lisa Hijstek, Peter Oosterhoff, Shyma, Kim Inhoud Inleiding dr. Martha van Biene, lector

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

Nieuwbouw Eltheto. December 2011

Nieuwbouw Eltheto. December 2011 Nieuwbouw Eltheto December 2011 Nieuwbouw Eltheto Carintreggeland - 32 plaatsen PG - 20 plaatsen somatiek - Dagvoorziening - Zorgservicecentrum met wijk-/welzijnsfunctie De Goede Woning 56 extramurale

Nadere informatie

www.maison-pat ick.nl Helpt de mantelzorger Ami de la maison worden? Stichting Maison Patrick

www.maison-pat ick.nl Helpt de mantelzorger Ami de la maison worden? Stichting Maison Patrick Ami de la maison worden? Spreekt het werk van Maison Patrick u aan? Steun ons dan met een maandelijks bedrag of een eenmalige donatie. Als donateur heeft u jaarlijks de mogelijkheid tot inzage van de inkomsten

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

CARINTREGGELAND HUIS WELLEHOF RIJSSEN

CARINTREGGELAND HUIS WELLEHOF RIJSSEN CARINTREGGELAND HUIS WELLEHOF RIJSSEN Moderne appartementen in een veilige omgeving Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving

Nadere informatie

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit.

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit. OOK Vlaams OUDEREN OVERLEG KOMITEE vzw - Vlaamse OUDERENRAAD Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES 1. Informatie en communicatie Ouderen willen de diensten en taken van de provincie beter kennen. 2. Mobiliteit

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Kwetsbare burgers in beeld? Workshop Symposium 10 februari 2014 Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant

Kwetsbare burgers in beeld? Workshop Symposium 10 februari 2014 Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant Kwetsbare burgers in beeld? Workshop Symposium 10 februari 2014 Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant Kwetsbaarheid in beeld Inhoud workshop Het algemene beeld: Monitor Sociaal Kwetsbare Groepen

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus 2017

Producten- en Dienstencatalogus 2017 Producten- en Dienstencatalogus 2017 Voor thuiswonenden December 2016 Inhoud Voorwoord blz. 3 Thuiszorg blz. 5 Huishoudelijke zorg blz. 6 Dagbesteding blz. 7 Behandeling blz. 8 Maaltijd aan huis blz. 9

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

Werkplan. Versie 30 september 2015

Werkplan. Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 mfc t Marheem Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

Nadere informatie

Gebruik In de bijlage (volgt nog) zijn gegevens opgenomen over het gebruik dagactiviteiten in 2015 in de regio.

Gebruik In de bijlage (volgt nog) zijn gegevens opgenomen over het gebruik dagactiviteiten in 2015 in de regio. Startnotitie Dagactiviteiten Huidige situatie In de huidige uitvoering van dagactiviteiten is een onderscheid in drie segmenten : dagactiviteiten voor jeugd, volwassenen en ouderen. Zij worden gescheiden

Nadere informatie

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Raadsvergadering, 31 januari 2012 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Nr.: 483 Agendapunt: 11 Datum: 31 januari 2012 Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 ouderen voorbereid op kwetsbaarheid?

Monitor sociaal domein 2017 ouderen voorbereid op kwetsbaarheid? Monitor sociaal domein 2017 ouderen voorbereid op kwetsbaarheid? De artikel is geschreven op basis van informatie uit interviews met een aantal ouderenadviseurs van Divers, de voorzitter van de Seniorenraad,

Nadere informatie

Voorwoord. De ontwikkeling in beeld

Voorwoord. De ontwikkeling in beeld De keuze van Savant 2015-2016 Voorwoord De langdurige zorg in Nederland wordt hervormd om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Ook de visie op zorg is veranderd. Er is een verschuiving van Zorgen

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Voorlichtingsbijeenkomsten voor inwoners van Bernheze in oktober/november 2006

Wet maatschappelijke ondersteuning. Voorlichtingsbijeenkomsten voor inwoners van Bernheze in oktober/november 2006 Wet maatschappelijke ondersteuning Voorlichtingsbijeenkomsten voor inwoners van Bernheze in oktober/november 2006 Doel informatieavonden: U informeren over de betekenis van de Wmo. U informeren over de

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

Samenvatting bijeenkomst Overasselt Senioren zelf aan zet voor hun toekomst!

Samenvatting bijeenkomst Overasselt Senioren zelf aan zet voor hun toekomst! Samenvatting bijeenkomst Overasselt Senioren zelf aan zet voor hun toekomst! Project: Voorzieningenladder voor zelfstandig wonende ouderen Datum: 27-2-13 Locatie: Verenigingsgebouw Overasselt Tijd: 14.00-16.00

Nadere informatie

Project dichter bij de mens. Preventief allochtone ouderenzorg door t Roosendael (huisartsenpraktijk in de Donderberg)

Project dichter bij de mens. Preventief allochtone ouderenzorg door t Roosendael (huisartsenpraktijk in de Donderberg) Project dichter bij de mens Preventief allochtone ouderenzorg door t Roosendael (huisartsenpraktijk in de Donderberg) Feiten en Cijfers Aantal migrantenouderen in Nederland: Jaar 55+ 65+ 2010 183.000 72.000

Nadere informatie

DE TOEKOMST VERZILVEREN

DE TOEKOMST VERZILVEREN DE TOEKOMST VERZILVEREN Discussiestuk over ouderenbeleid in de gemeente Tynaarlo 1 Inleiding, voorgeschiedenis In 2007 werd binnen de PvdA Tynaarlo een werkgroep ouderenhuisvesting opgericht. Doel van

Nadere informatie

Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis

Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis Het instrument Een Maatschappelijke Verkenning is een instrument voor de gemeenteraad

Nadere informatie

De beste zorg in uw eigen huis?

De beste zorg in uw eigen huis? De beste zorg in uw eigen huis? Het Volledig Pakket Thuis maakt het mogelijk! Zorg op maat in uw eigen vertrouwde omgeving U heeft zorg nodig maar verhuist liever niet naar een zorginstelling zoals een

Nadere informatie

VPT in de WMO. ZBz Partners Wij maken zorg gezond!

VPT in de WMO. ZBz Partners Wij maken zorg gezond! VPT in de WMO VPT in de Wijk 2 VPT in de Wijk is een volwaardig alternatief voor intramuraal wonen (verzorgingshuiszorg) In 2009 heeft het zorgkantoor aan Evean gevraagd om een oplossing te bedenken voor

Nadere informatie

Wonen met zorg. Gemeente Gennep. Voelt beter

Wonen met zorg. Gemeente Gennep. Voelt beter Wonen met zorg Gemeente Gennep Voelt beter Wonen met zorg Zorgcentrum Norbertushof in Gennep besteedt veel aandacht aan een aangename, huiselijke woonomgeving voor haar bewoners. Welzijn, persoonlijke

Nadere informatie

Besluit(en): 1. Instemmen met het verlengen van de ouderennota 2007-2010 voor de periode 2011-2012. Secretaris Burgemeester Wethouder Jan van der Laag

Besluit(en): 1. Instemmen met het verlengen van de ouderennota 2007-2010 voor de periode 2011-2012. Secretaris Burgemeester Wethouder Jan van der Laag Besluit van burgemeester en wethouders Datum B&W-vergadering 19 oktober 2010 Behandelend ambtenaar Wendy Snijders Afdeling Strategie, Beleid en Projecten Portefeuillehouder Jan Burger Paraaf afdelingshoofd

Nadere informatie

Zorgpact Teylingen

Zorgpact Teylingen Zorgpact Teylingen 2015-2016 In 2013 zijn de verschillende partijen gestart met het uitvoeren van het Zorgpact. In het Zorgpact werken de gemeente Teylingen, de huisartsen, Woonstichting Vooruitgang, Warmunda,

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Welkom! Helderheid in chaos? Aad Wubben. Willekeurige items. Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (WMO) Welke vragen komen op?

Welkom! Helderheid in chaos? Aad Wubben. Willekeurige items. Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (WMO) Welke vragen komen op? Welkom! Workshop Ruimtelijke Ordening - Ouderenhuisvesting in Westland Aad Wubben Architect Wubben.Chan Architecten De weg naar de workshops Helderheid in chaos? Willekeurige items ouderen 55 huisvesting

Nadere informatie

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Rosmalen noord Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

Medezeggenschap bij scheiden wonen en zorg. Simone Bovenhorst consulent regio Noord-Oost Nederlandse Woonbond

Medezeggenschap bij scheiden wonen en zorg. Simone Bovenhorst consulent regio Noord-Oost Nederlandse Woonbond Medezeggenschap bij scheiden wonen en zorg Simone Bovenhorst consulent regio Noord-Oost Nederlandse Woonbond 1 Wat ga ik vertellen? Huidige regelgeving: - huurprijs en servicekosten - Wmcz - Wohv (Overlegwet)

Nadere informatie

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015 THEMABIJEENKOMST WONEN 29 juni 2015 1. Opzet van de bijeenkomst Na een korte introductie van de voorzitter (wethouder Wolff) houdt woningcorporatie ZO Wonen een korte presentatie op hun visie en functie

Nadere informatie

Alles voor dementie Zorg in elke fase

Alles voor dementie Zorg in elke fase Alles voor dementie Zorg in elke fase Als vergeten gewoon wordt Dementie is, voor alle betrokkenen en in alle fasen, een ingrijpende ziekte. Na de diagnose is er schrik en verwarring. U zult veel vragen

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

De Bijdragen voor en door Zandvoort aan langer zelfstandig wonen

De Bijdragen voor en door Zandvoort aan langer zelfstandig wonen Langer zelfstandig wonen in Inleiding Op de vraag wat u, uw organisatie of vereniging bijdraagt aan het langer zelfstandig wonen en wat er in nog voor aanvullende plannen zijn, is een scala aan activiteiten

Nadere informatie

Lang zullen we thuis wonen

Lang zullen we thuis wonen Datum 6 mei 200 Afdrukdatum 05 05 200 1 Lang zullen we thuis wonen Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

1. PUBLIEKE RUIMTE EN GEBOUWEN

1. PUBLIEKE RUIMTE EN GEBOUWEN CHECKLIST LEEFTIJDSVRIENDELIJKE GEMEENTE Items Het is belangrijk om je score telkens te beargumenteren met concrete voorbeelden die je gezien hebt. Die kunnen dan ook aangegrepen worden om aan de situatie

Nadere informatie

Demografische gegevens ouderen

Demografische gegevens ouderen In dit hoofdstuk worden de demografische gegevens van de doelgroep ouderen beschreven. We spreken hier van ouderen indien personen 55 jaar of ouder zijn. Dit omdat gezondheidsproblemen met name vanaf die

Nadere informatie