VERSLAG Commissie Openbare Werken en Mobiliteit van donderdag 14 december 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSLAG Commissie Openbare Werken en Mobiliteit van donderdag 14 december 2017"

Transcriptie

1 VERSLAG Commissie Openbare Werken en Mobiliteit van donderdag 14 december 2017 Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: Raedt Maureen: voorzitter Leenknecht Geert: ondervoorzitter Vanlerberghe Marc, Himpe Kurt: schepenen Seynaeve Piet, Tytgat Trui, Vanthournout Dieter, De Guffroy Kurt, Vandewatere Julie, Baert Rik, Van Essche Ann: leden Manhaeve Els, Jurgen Comptaert, Vanhooren Siska, Beauprez Miguel, Carette Davy: deskundigen Vanderschaeve Simon: raadslid Arne Allosserie: lid Houthoofd Willy: deskundige Tijtgat Jan: 1. Goedkeuring verslag COWM d.d. 9/11/2017. Het verslag van de vergadering van de COWM d.d. 09/11/17 wordt goedgekeurd. Goedkeuring 2. Opvolging vorige commissie. Uitgevoerd: 1. Wallemotestraat aanvullend reglement goedgekeurd, plaatsing in voorbereiding 2. Krekelstraat - aanvullend reglement goedgekeurd, plaatsing in voorbereiding (tijdelijk parkeerverbod geplaatst) 3. Haaipanderstraat: advies gevraagd aan Noël Vansteeland. Hij bekijkt de S-bocht en het uitrijden in de Veldstraat eerstdaags. 4. Zuidkaai markering uitgevoerd Vraag Manestraat/Binnenstraat van Gerda vorige keer. Wat is stand van zaken? Er zal door de NVA een voorstel geformuleerd worden naar de commissie toe. Julie Vandewatere : Ommegangstraat : paaltjes op voetpad aan kinderopvang Bambino Breedte nipt voldoende voor plaatsing van 2 paaltjes indien mogelijk zoals aan de Fagio Rosso, op 30 cm achter de rand van de boordsteen. Dit wordt uitgevoerd als de breedte dit toelaat. Commissiepunten 3. Leenstraat. Aanvraag oversteekplaats Leenstraat ter hoogte van Ter Beurse. Aanvraag voor een oversteekplaats voor voetgangers in de Leenstraat ter hoogte van Ter Beurse. Hier willen blijkbaar veel voetgangers de Leenstraat oversteken.

2 In eerste instantie wordt gekeken of de oversteekbaarheid gemiddeld voldoende is. De aanvaardbare gemiddelde wachttijd om voldoende hiaat te hebben om over te steken is vastgelegd op: 1. 5 sec binnen het kerngebied bebouwde kom 2. tussen 5 en 10 sec voor bebouwde kom buiten het kerngebied sec in overgangsgebied. Deze locatie ligt in de bebouwde kom buiten het kerngebied en de aanvaardbare wachttijd om over te steken ligt dus tussen de 5 en 10 sec. De theoretisch maximale voertuigintensiteit is dus 700 voertuigen per uur en 7000 voertuigen/dag voor een gemiddelde wachttijd van 5 tot 10 sec. (Hfdst. 5, pag. 52). Uit metingen gehouden naar aanleiding van het aanleggen van de wegversmallingen blijkt dat op piekmomenten bijna nooit meer dan 250 voertuigen per richting passeren. Er passeren ook nooit meer dan 5000 voertuigen per dag. Hiermee worden zelfs de normen voor een wachttijd van 5 sec. niet gehaald.

3 Richting Bosmolens Richting N36

4 Ook is er een dienstorder die rekening houdt met het aantal overstekende voetgangers voor lokale en secundaire wegen: 1. Er minstens 20 overstekende voetgangers/uur zijn in het spitsuur voor voetgangersverkeer waar er een school, ziekenhuis, halte openbaar vervoer aanwezig is. 2. Er minstens 40 overstekende voetgangers/uur zijn in de overige gevallen. Ook deze aantallen worden in dit geval niet bereikt. Geen zebrapad aanbrengen. De commissie oordeelt dat er onvoldoende oversteekbewegingen zijn. 4. Krekelmotestraat. Aanvraag bijkomende oversteekplaats voor voetgangers ter hoogte van Beukendreef. Aanvraag voor een oversteekplaats voor voetgangers in de Krekelmotestraat ter hoogte van de Beukendreef. Het gaat hier over een heel drukke weg waar veel schoolgaande kinderen de weg willen oversteken. In eerste instantie wordt gekeken of de oversteekbaarheid gemiddeld voldoende is. De aanvaardbare gemiddelde wachttijd om voldoende hiaat te hebben om over te steken is vastgelegd op: 1. 5 sec binnen het kerngebied bebouwde kom 2. tussen 5 en 10 sec voor bebouwde kom buiten het kerngebied sec in overgangsgebied. Deze locatie ligt in de bebouwde kom en de aanvaardbare wachttijd om over te steken is 5 sec. De theoretisch maximale voertuigintensiteit is dus 500 voertuigen per uur en 5000 voertuigen/dag voor een gemiddelde wachttijd van 5 sec. (Hfdst. 5, pag. 52).

5 Tellingen van 13/06/2016 tussen 16u15 en 16u45 geven volgende resultaten (Tellingen nav. eerdere aanvraag oversteekplaats Frunpark, er wordt dus uitgegaan dat het verkeer niet noemenswaardig minder is ter hoogte van de Beukendreef): Aantal gepasseerde voertuigen richting N Aantal gepasseerde voertuigen richting N Aantal gepasseerde voertuigen in beide richtingen samen 382 Als we deze resultaten verrekenen naar 1 spitsuur (=x2) dan passeren er ongeveer 764 voertuigen per uur. De theoretisch maximale voertuigintensiteit is tot 500 voertuigen per uur voor een gemiddelde wachttijd van 5 sec. Dit wil niet zeggen dat alle aanvragen die boven de grenswaarden liggen per definitie positief worden beoordeeld. Ook is er een dienstorder die rekening houdt met het aantal overstekende voetgangers voor lokale en secundaire wegen: Er minstens 20 overstekende voetgangers zijn in het spitsuur voor voetgangersverkeer waar er een school, ziekenhuis, halte openbaar vervoer aanwezig is. Er minstens 40 overstekende voetgangers zijn in de overige gevallen. Deze aantallen worden, met uitzondering van de begeleide rij voor de school (die ook kan oversteken aan de verkeerslichten aan de Roeselaarsestraat) niet gehaald. Wanneer toch geopteerd zou worden om een oversteekplaats aan te leggen, zijn dit de gevolgen: Er zou een voetpad moeten aangelegd worden in de Beukendreef (momenteel is deze onbestaande) om de voetgangers verder te begeleiden. Zal moeten nagekeken worden of hier aangepaste oversteekverlichting aanwezig is of mogelijk is. Te bespreken. Geen zebrapad aanbrengen. Te dicht bij de andere oversteekplaatsen in de Krekelmotestraat en geen voetpaden in de Beukendreef. 5. Noordkaai. Aanvraag oversteekplaats voor voetgangers ter hoogte van de Noordkaai 5. Aanvraag voor een oversteekplaats voor voetgangers in de Noordkaai ter hoogte van de laad- en loskaai Cargill. Dit omdat hier arbeiders van Cargill de Noordkaai moeten dwarsen om de laadkaai te bereiken.

6 Deze locatie ligt in een overgangsgebied, langs een weg waar de snelheidsbeperking op 70 km/u ligt. Volgens het voetgangersvademecum kunnen oversteekplaatsen hier, maar wel van het type IIB (zijnde met een horizontale snelheidsremmer = visuele vernauwing) Echter zijn hier nog volgende argumenten om geen oversteekplaats te voorzien: 1. Totale afwezigheid van voetpaden 2. Onvoldoende oversteekbewegingen 3. Onduidelijkheid waar de locatie juist moet komen, de laad- en loskaai is ene langgerekte strook 4. Er is geen oversteekverlichting 5. Er is reeds een signalisatie (knipperlicht) geplaatst, die aangeeft dat hier mogelijks overstekers aanwezig zijn Te bespreken. Te hernemen Opvragen van de resultaten van de snelheidscontroles. Opvragen van de oversteekbewegingen van Cargill? Snelheidsverlaging naar 50 km/u als consequentie van een zebrapad opnemen. 6. Kruispunt Kokelarestraat - Meensesteenweg. Beperkt zicht door geparkeerde voertuigen. Het OCMW vraagt of het mogelijk is een spiegel te plaatsen op het kruispunt Kokelarestraat Meensesteenweg zodat er een beter zicht zou kunnen zijn op het verkeer bij het uitdraaien vanuit de Kokelarestraat. Nu wordt het zicht belemmerd, o.a. door de eerste parkeerplaats rechts, voor de frituur.

7 Er worden geruime tijd geen nieuwe spiegels meer geplaatst. Geen spiegel plaatsen 7. Vraag Warandestraat probleem fietsers. Bewoners uit Warandestraat 4 vragen of het mogelijk is iets te verbeteren aan het kruispunt ter hoogte van het Emelgemseplein. Wanneer je als fietser uit de Warandestraat de Stijn Streuvelsstraat wilt inrijden, is het nogal verrassend dat je met voertuigen uit de Stijn Streuvelsstraat geconfronteerd wordt. De Stijn Streuvelsstraat is opgesplitst in 2 voorsorteerstroken. Deze zijn behoorlijk smal. Echter moeten de at in willen rijden voorrang verlenen aan het verkeer uit de Stijn Streuvelsstraat. Het parkeervak wegnemen ter hoogte van de vroegere café en hier een afslagstrook voor fietsers maken is

8 niet echt een oplossing, want dan komen de fietsers nog in de voorsortering van de Stijn Streuvelsstraat uit. Te hernemen. Afgeschermde strook voor fietsers maken kan oplossing bieden, in combinatie met inkorten van voorsorteerstrook.

9 Wat is effect van inkorten voorsorteerstrook? Wat is kostprijs van aanleg? Kruispunttelling. 8. Leenstraat. Evaluatie snelheidsremmende maatregelen - voorrangsregeling. Agendapunt op vraag van Geert Leenknecht. De huidige verkeerssluizen zouden te lang zijn. Men probeert er alsnog door te geraken wanneer men een tegenligger ziet afkomen die normaal voorrang heeft. In plaats van een vertragend effect op het verkeer bekomen we juist het tegenovergestelde. Ook gevaarlijk voor voetgangers wanneer men juist op zo'n verkeerssluis de weg wil oversteken. Vooral 's avonds en 's nachts. Soms zijn er conflictsituaties door het feit dat men met 2 voertuigen recht over elkaar staat in het midden van de verkeerssluis. De chauffeurs stappen uit de wagen en beginnen te discussiëren over wie het eerst voorrang had. Er zouden blijkbaar ook reeds ongelukken zijn gebeurd met materiële schade. Te hernemen in commissie Eerst bekijken of gewenning iets verbetert aan de situatie 9. Save Charter. Overzicht actiepunten. Het overzicht van de actiepunten wordt in aparte bijlage bijgevoegd. Aktename 10. Toegevoegd punt. Aanvraag schoolstraat in de Sint Antoniusstraat van de Heilig Hartschool. TOEGEVOEGD PUNT HEILIG HARTSCHOOL De Heilig Hartschool is vragende partij om een schoolstraat in te richten in de Sint Antoniusstraat. Concreet zou de Sint Antoniusstraat afgesloten worden op volgende uren op schooldagen: 1. Elke weekdag van 7u45 tot 8u25 2. Op woensdagen van 11u00 tot 11u30 3. Op maandag, dinsdag, donderdag van 15u45 tot 16u15 4. Op vrijdag van 14u45 tot 15u15. De straat zou worden afgezet door middel van een nadar met een C3 (uitgezonderd bewoners) en een onderbord schoolstraat. De school engageert zich om bij deze nadar een personeelslid van de school te voorzien om indien nodig de bewoners door te laten en een oogje in het zeil te houden. Concreet kunnen bewoners steeds de Sint Antoniusstraat verlaten en inrijden (ervaring leert dat bewoners deze spitsuren momenteel al weren). Er zou gewerkt worden met een proefperiode tussen de Krokusvakantie 19/2/18 en Hemelvaart/eind mei) met een evaluatie in de COWM dd. 17/05/2018. De stad en de school zouden een gezamenlijke infobrief naar de omwonenden sturen. De school zou de start van de proefperiode kunnen inkleden in een sensibiliserende actie met de kinderen. Momenteel zijn er bij het verlaten van de school al begeleide voetgangersrijen naar 1. Parking Kapucijnenlaan 2. Parking Colruyt 3. Ook de fietsers worden begeleid bij het verlaten van de school in de Roeselaarsestraat door een leerkracht. Er kan hier zeker nog meer reclame mee gemaakt worden, waardoor het onnodig is om effectief aan de schoolpoort te gaan staan (sommigen al van 15u30). Mogelijke knelpunten: 1. Ouders stoppen in de Roeselaarsestraat om kinderen te laten uitstappen (op zich niet verboden maar kan voor verkeersonveilige situaties zorgen) 2. Stuivenbergstraat, waar momenteel buiten de vakken geparkeerd wordt, zal op die momenten nog meer gebruikt worden. Eventueel zullen tussen de Mandelstraat en de Sint-Antoniusstraat bijkomende parkeerverbodsborden moeten geplaatst worden. 3. Het zal niet altijd duidelijk zijn dat bewoners wel in mogen rijden en andere bestuurders niet (mogelijk discussie)

10 Er zal duidelijk naar andere lagere scholen moeten gecommuniceerd worden dat dit om een proefproject gaat en dat deze locatie heel uitzonderlijk is. Aan andere lagere scholen, meestal gelegen langs belangrijke invalswegen van Izegem, is deze oplossing praktisch onhaalbaar. Negatief advies De Commissie geeft negatief advies na stemming (4 stemmen voor en 5 stemmen tegen): - bezorgdheid doorstroming in de Roeselaarsestraat - bezorgdheid problematiek bewoners - bezorgdheid bevoegdheid leerkracht om mensen al dan niet door te laten Informatiepunten 11. Varia. Aktename Ann Van Essche: - Dam 49 : Gele lijnen aan garagepoort : negatief advies : grotere sticker met nummerplaat op de poort aanbrengen - vak met fopspeen voor onthaalmoeder advies : negatief, nl niet afdwingbaar en problemen bij verhuis - Verlichting Eperon d'or aan zebrapad : negatief verlichtingspaal in de omgeving Kurt De Guffroy : Wanneer worden de bladzakken geledigd? Wordt nagevraagd en doorgegeven om te ledigen Dieter Vanthournout: kabinet bevestigt het gebruik van 3D zebrapaden op openbare wegen Piet Seynaeve: aanpassing data volgende commissies : 6/12 is politieraad, daarom voorstel 13/12/2018 Miguel Beauprez: Parkeren onder de centrale brug, wordt oogluikend toegestaan nu ook mobilhomes Voorstel : plaatsen borden E9b aan de pijlers van de brug Kurt De Guffroy: Paal beneden de centrale brug werd aangereden, best doorgeven voor nazicht en vervanging aan Infrax De verslaggever, Jurgen Comptaert.

VERSLAG Commissie Openbare Werken en Mobiliteit van donderdag 08 februari 2018

VERSLAG Commissie Openbare Werken en Mobiliteit van donderdag 08 februari 2018 VERSLAG Commissie Openbare Werken en Mobiliteit van donderdag 08 februari 2018 Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: Raedt Maureen: voorzitter Leenknecht Geert: ondervoorzitter Vanlerberghe Marc, Himpe Kurt:

Nadere informatie

STADSBESTUUR IZEGEM. Betreft: Agenda Commissie Openbare Werken en Mobiliteit dd. 12/01/2017 Stadhuis, Meilief 19u30. AANWEZIG:

STADSBESTUUR IZEGEM. Betreft: Agenda Commissie Openbare Werken en Mobiliteit dd. 12/01/2017 Stadhuis, Meilief 19u30. AANWEZIG: STADSBESTUUR IZEGEM Referentie : SVH Betreft: Agenda Commissie Openbare Werken en Mobiliteit dd. 12/01/2017 Stadhuis, Meilief 19u30. AANWEZIG: Maureen Raedt Voorzitter Commissie - GR Aanwezig Geert Leenknecht

Nadere informatie

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 23 juni 2016 Meilief 1

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 23 juni 2016 Meilief 1 Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 23 juni 2016 Meilief 1 AANWEZIG: Maureen Raedt Voorzitter Commissie - GR Aanwezig Geert Leenknecht Ondervoorzitter - GR Aanwezig Arne Allosserie Commissielid

Nadere informatie

VERSLAG Commissie Openbare Werken en Mobiliteit van donderdag 08 november 2018

VERSLAG Commissie Openbare Werken en Mobiliteit van donderdag 08 november 2018 VERSLAG Commissie Openbare Werken en Mobiliteit van donderdag 08 november 2018 Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: Leenknecht Geert: ondervoorzitter Vanlerberghe Marc, Himpe Kurt: schepenen Seynaeve Piet,

Nadere informatie

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 19 juni 2014 Zlinzaal

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 19 juni 2014 Zlinzaal Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 19 juni 2014 Zlinzaal AANWEZIG: Maureen Raedt Voorzitter Commissie - GR Aanwezig Noël Vansteeland Ondervoorzitter Commissie - GR Verontschuldigd, vervangen

Nadere informatie

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 12 mei 2016 Zlinzaal

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 12 mei 2016 Zlinzaal Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 12 mei 2016 Zlinzaal AANWEZIG: Maureen Raedt Voorzitter Commissie - GR Verontschuldigd Geert Leenknecht Ondervoorzitter - GR Aanwezig Arne Allosserie Commissielid

Nadere informatie

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 29 november 2012 Zlinzaal

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 29 november 2012 Zlinzaal Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 29 november 2012 Zlinzaal AANWEZIG: Rik Baert Commissielid - GR Aanwezig Leona Declercq Commissielid - GR Aanwezig Peter Defreyne Commissielid - GR Aanwezig

Nadere informatie

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 20 maart 2014 Zlinzaal

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 20 maart 2014 Zlinzaal Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 20 maart 2014 Zlinzaal AANWEZIG: Maureen Raedt Voorzitter Commissie - GR Aanwezig Noël Vansteeland Ondervoorzitter Commissie - GR Aanwezig Arne Allosserie

Nadere informatie

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 6 februari 2014 Zlinzaal

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 6 februari 2014 Zlinzaal Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 6 februari 2014 Zlinzaal AANWEZIG: Maureen Raedt Voorzitter Commissie - GR Aanwezig Noël Vansteeland Ondervoorzitter Commissie - GR Aanwezig Arne Allosserie

Nadere informatie

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 4 december 2014 Meilief 1

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 4 december 2014 Meilief 1 Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 4 december 2014 Meilief 1 AANWEZIG: Maureen Raedt Voorzitter Commissie - GR Aanwezig Noël Vansteeland Ondervoorzitter Commissie - GR Aanwezig Arne Allosserie

Nadere informatie

Dorpsstraat 2 Laarne, 23 april Aanwezig: Schepen van mobiliteit en verkeersveiligheid wnd. voorzitter;

Dorpsstraat 2 Laarne, 23 april Aanwezig: Schepen van mobiliteit en verkeersveiligheid wnd. voorzitter; Provincie Oost-Vlaanderen Verslag verkeerscommissie van 21 april 2015. Begin: 09u00. Einde: 11u00. Dorpsstraat 2 Laarne, 23 april 2015. Aanwezig: Alex De Smet Alain De Jonghe Tom Dhollander Marc Peleman

Nadere informatie

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 25 september 2014 Meilief 1

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 25 september 2014 Meilief 1 Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 25 september 2014 Meilief 1 AANWEZIG: Maureen Raedt Voorzitter Commissie - GR Verontschuldigd Noël Vansteeland Ondervoorzitter Commissie - GR Aanwezig Arne

Nadere informatie

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open!

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! L E G E N D E *** Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! Kijk naar, maak oogcontact met Linkerarm uitsteken Rechterarm uitsteken Fietstraject

Nadere informatie

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 21 november 2013 Zlin-zaal

Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 21 november 2013 Zlin-zaal Commissie openbare werken & mobiliteit Donderdag 21 november 2013 Zlin-zaal AANWEZIG: Maureen Raedt Voorzitter Commissie - GR Aanwezig Noël Vansteeland Ondervoorzitter Commissie - GR Aanwezig Arne Allosserie

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 10 november 2016 Besluit nummer: 2016_CBS_13527 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

GECOMOVE. Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat. Onderwerp: tum: 31 maart Datum

GECOMOVE. Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat. Onderwerp: tum: 31 maart Datum Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat Datum tum: 31 maart 2017, Geert Demeulemeester, Directeur Sint-Michiel Jean Vanhaeren vraagt als coördinator van de gemachtigde opzichters in Sint Michiel

Nadere informatie

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe Info deelnemers Aantal deelnemers: 20 6% Vrouw 28% 1% 6% Leerling Ouder Man Leerkracht 94% 67% Ander Meldingen Meldingen

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts 2 Wat moet je doen als je als fietser de oversteekplaats nadert?

Nadere informatie

College van Burgemeester en Schepenen

College van Burgemeester en Schepenen College van Burgemeester en Schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 24 maart 2016 Besluit nummer: 2016_CBS_03104 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD. ZITTING van 20 mei 2019

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD. ZITTING van 20 mei 2019 UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING van 20 mei 2019 Aanwezig: Jan Stoens, Voorzitter gemeenteraad wn. Karolien Damman, Burgemeester Stefaan Vercooren, Rik Waeyaert, Toon Vancoillie,

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 16 februari 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_01733 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 13 april 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_04231 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

Wijzigingen verkeersreglement op 31 mei en 1 juli 2019

Wijzigingen verkeersreglement op 31 mei en 1 juli 2019 Wijzigingen verkeersreglement op 31 mei en 1 juli 2019 WETTEN VAN 13 APRIL 2019 Op 13 april 2019 werden drie wetten goedgekeurd die het verkeersreglement wijzigen. Deze worden op verschillende data in

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 7 juni 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_07311 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg -

Nadere informatie

AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT met toepassing op de Gewestwegen VAN ZWEVEGEM. N391 (Kanaalweg) en N8 AANPASSING 12/2018

AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT met toepassing op de Gewestwegen VAN ZWEVEGEM. N391 (Kanaalweg) en N8 AANPASSING 12/2018 1 AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT met toepassing op de Gewestwegen VAN ZWEVEGEM. N391 (Kanaalweg) en N8 AANPASSING 12/2018 2 AVR AANPASSING 2018 KANAALWEG: (vanaf brug Otegemstraat tot Knokke zwevegem) (=N391)

Nadere informatie

Einde Autosnelweg. Woonerf

Einde Autosnelweg. Woonerf Autosnelweg min 60 - max 130 km/u Einde Autosnelweg max 80 km/u Autoweg min 50 - max 100 km/u Einde Autoweg min 50 - max 100 km/u Woonerf max 15 km/u - stapvoets Woonerf met snelheidsbeperking Einde woonerf

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

Lokale Politie LAN. Foutparkeren. Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor!

Lokale Politie LAN. Foutparkeren. Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! Lokale Politie LAN Foutparkeren Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! beste inwoner Stilstaan en parkeren Het gevaar en de hinder die veroorzaakt worden door foutparkeerders

Nadere informatie

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR Vertrekken op de parking van de school. We nemen het fietspad in de Kasteellaan in de richting van de kerk. Goed uitkijken bij het oversteken van de Holstraat.

Nadere informatie

AANVRAAG OVERSTEEKPLAATS VOOR VOETGANGERS (VOP)

AANVRAAG OVERSTEEKPLAATS VOOR VOETGANGERS (VOP) Tellingen oversteekbewegingen (in de ochtend/avondspits telkens 1 uur) AANVRAAG OVERSTEEKPLAATS VOOR VOETGANGERS (VOP) Nazicht aanbevelingen voetgangersvademecum: 1 snelheid; 2 verkeersintensiteit; 3 zichtbaarheid

Nadere informatie

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR Vertrekken op de parking van de school. We nemen het fietspad in de Kasteellaan in de richting van de kerk. Goed uitkijken bij het oversteken van de Holstraat.

Nadere informatie

Hallo zesdeklasser, afspraken fiets tiptop in orde Helm en fluohesje rechts afslaat links afslaat Wees steeds alert

Hallo zesdeklasser, afspraken fiets tiptop in orde Helm en fluohesje rechts afslaat links afslaat Wees steeds alert presenteert Het fietsparcours Hallo zesdeklasser, Je zag daarnet het parcours voor het fietsexamen. Voor we het parcours samen eens overlopen, is het toch heel belangrijk om wat afspraken op een rijtje

Nadere informatie

Kruispunten met de borden

Kruispunten met de borden Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 7 december 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_14066 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 14 december 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_14416 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 26 januari 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_00896 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gewestweg

Nadere informatie

Verkeersmemorandum. Voorwoord. Algemene opmerkingen: VAN BLADELSTRAAT. Kruispunt OLV-straat met Blokweg

Verkeersmemorandum. Voorwoord. Algemene opmerkingen: VAN BLADELSTRAAT. Kruispunt OLV-straat met Blokweg Verkeersmemorandum Voorwoord Dit verkeersmemorandum werd opgesteld door vertegenwoordigers van de Ouderraden van de Scholengemeenschap De Kraal, met vestigingen in de Van Bladelstraat, Elststraat, Schaffelkantstraat

Nadere informatie

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond 25.11.2013 PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Verkeer complexe materie Een beetje weg wijs Fietsers : waarde van de verkeerstekens

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 19 februari 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_02038 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

College van Burgemeester en Schepenen

College van Burgemeester en Schepenen College van Burgemeester en Schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 21 maart 2016 Besluit nummer: 2016_CBS_02801 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

Inspraakvergadering Bergstraat 18 mei 2016

Inspraakvergadering Bergstraat 18 mei 2016 Inspraakvergadering Bergstraat 18 mei 2016 Huidige éénrichtingsverkeer - Werken van de school ongeveer afgerond. - In kader van werken aan Bergstraat 6 - In beslagname deel openbaar domein - Hinder door

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 24 augustus 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_09099 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

VERO voor voetgangers basisschool Pulle

VERO voor voetgangers basisschool Pulle VERO voor voetgangers basisschool Pulle 1 Stappen in groep Het vertrekpunt veilig verlaten Kloosterstraat 7 Het vertrek en eindpunt van de VERO voor voetgangers is de parking voor de school (Kloosterstraat).

Nadere informatie

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat. Datum: 11 juni 2015

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat. Datum: 11 juni 2015 : Guy Legein : Benoit Folens Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat 1. Frankendijk: Het college van burgemeester en schepenen heeft op advies van de Gecomove beslist om het kruispunt van De Scheuten

Nadere informatie

Uitgebreid onderzoek volgens octopusmethode: lijst met knelpunten en problemen.

Uitgebreid onderzoek volgens octopusmethode: lijst met knelpunten en problemen. Uitgebreid onderzoek volgens octopusmethode: lijst met knelpunten en problemen. 1. Het gebruik van de rotonde houdt steeds gevaren in. Er is regelmatig druk en zwaar verkeer. De snelheid van de voertuigen

Nadere informatie

Fietsproject, een goed project? 13. ja nee geen mening. NORMANDIESTRAAT - KNIPPEN Buren Bevindingen project: Goed: 10 niet goed: 13 geen mening: 1

Fietsproject, een goed project? 13. ja nee geen mening. NORMANDIESTRAAT - KNIPPEN Buren Bevindingen project: Goed: 10 niet goed: 13 geen mening: 1 NORMANDIESTRAAT - KNIPPEN Buren Bevindingen project: Goed: niet goed: 13 geen mening: 1 14 12 Fietsproject, een goed project? 13 8 6 4 1 2 0 ja nee geen mening Reden: Positief: - Minder verkeer aan schoolpoort

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 6 december 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_14624 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 5 juli 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_08619 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg -

Nadere informatie

Bijzondere weggedeelten

Bijzondere weggedeelten Hoofdstuk 5 ijzondere weggedeelten 5.1 Rotondes Een rotonde is eigenlijk een ronde eenrichtingsweg. Je moet altijd rechts om het middeneiland heen rijden. Op dat middeneiland staat bord rotonde (D1). Vaak

Nadere informatie

0475/ Tel 0477/

0475/ Tel 0477/ : : Vanhaeren Leopold Verkeersmeting Kanaalstraat Datum tum: 23 augustus 2013 Er werd een verkeersmeting uitgevoerd op de Kanaalstraat en dit ter hoogte van Brandstoffen Pauwels. Voorstel van de Gemeentelijke

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 21 juni 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_07835 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gewestweg -

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTE VERKEERSVEILIGHEID

RESULTATEN ENQUÊTE VERKEERSVEILIGHEID RESULTATEN ENQUÊTE VERKEERSVEILIGHEID De Kriekelaar 05. VERDELING VAN POSTCODES Aantal respondenten: 0 (de helft van het aantal gezinnen) Figuur. KEUZE VERVOERSMIDDEL Niemand van de respondenten brengt

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 15 september 2016 Besluit nummer: 2016_CBS_11467 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Opgaven Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk met 6 verkeersborden

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 27 april 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_04735 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

FOUTPARKEREN. U doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! PZ HerKo. Lokale Politie Herent- Kortenberg

FOUTPARKEREN. U doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! PZ HerKo. Lokale Politie Herent- Kortenberg FOUTPARKEREN PZ HerKo U doet er toch niet aan mee? Lokale Politie Herent- Kortenberg Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! Beste inwoner, Het gevaar en de hinder die veroorzaakt worden door foutparkeerders

Nadere informatie

1. Er zal gezocht worden naar een mogelijkheid om het oversteken bij het Oranjepad te verbeteren.

1. Er zal gezocht worden naar een mogelijkheid om het oversteken bij het Oranjepad te verbeteren. Definitieve lijst voor Hoornaar Veiliger! 1. Er zal gezocht worden naar een mogelijkheid om het oversteken bij het Oranjepad te verbeteren. Voor het aanleggen van een voetgangersoversteekplaats is een

Nadere informatie

Reglement speelstraten Gemeente Herne

Reglement speelstraten Gemeente Herne Reglement speelstraten Gemeente Herne 2014 GOEDKEURING Goedgekeurd op de gemeenteraad d.d. 30 april 2014 IN WERKING TREDING Dit reglement wordt van kracht op 1 mei 2014. INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK I: WETTELIJKE

Nadere informatie

Besluiten burgemeester

Besluiten burgemeester Besluiten burgemeester GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 22 juli 2019 Westerlo - Overheidsopdrachten 2 2019_BB_00538 Signalisatievergunning. Goorkenshof 11 - Goedkeuring Samenstelling: Aanwezig: de heer

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 15 september 2016 Besluit nummer: 2016_CBS_11495 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens;

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens; Artikel 1 In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: r. GEHANDICAPTENVOERTUIG: voertuig dat is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte, niet breder is dan 1,10 meter

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 13 juli 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_08184 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gewestweg -

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER

VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER 1 VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER 12.01.2015 2 BESTAANDE SITUATIE Doorgaand verkeer Lokaal verkeer Private weg 3 BESTAANDE SITUATIE EGENHOVENSTRAAT (KAPELLETJE

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 1 maart 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_02623 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 6 maart 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_02448 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

Criteria voor locatiekeuze ondergrondse containers Mei 2013 Project Omgekeerd Inzamelen, gemeente Arnhem. Nr. Criteria Hard (*) Zacht (*)

Criteria voor locatiekeuze ondergrondse containers Mei 2013 Project Omgekeerd Inzamelen, gemeente Arnhem. Nr. Criteria Hard (*) Zacht (*) Voorkomen hinder 1 De afstand van het hart van de locatie (de OC) tot de gevel van een woning is minimaal 2 meter, maar zo mogelijk groter. 2 Er mag bij aanleg en gebruik van de OC geen schade aan de woning

Nadere informatie

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER GEMEENTEWEGEN AANVULLINGEN, OPHEFFINGEN EN WIJZIGINGEN

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER GEMEENTEWEGEN AANVULLINGEN, OPHEFFINGEN EN WIJZIGINGEN AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER GEMEENTEWEGEN AANVULLINGEN, OPHEFFINGEN EN WIJZIGINGEN ANTWERPSESTEENWEG Ondergeschikt aan Burgemeester Achiel Heymanstraat. Signalisatie : verkeersborden

Nadere informatie

Het juiste bord op de juiste plaats

Het juiste bord op de juiste plaats 2 MINDERBORDENGIDS april 2007 Het juiste bord op de juiste plaats Vooraleer de wegbeheerder overgaat tot het aanbrengen van signalisatie voor welke reden dan ook, is het aanbevolen dat de wegbeheerder

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 9 mei 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_06121 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg -

Nadere informatie

De verkeersborden voor kinderen

De verkeersborden voor kinderen De verkeersborden voor kinderen Veel kinderen verplaatsen zich vanaf de leeftijd van 10 à 11 jaar alleen en onafhankelijk als voetganger en fietser. Vanaf dat moment is het dus belangrijk dat zij de verkeerstekens

Nadere informatie

Verkeersveiligheid Begijnendijk-Betekom

Verkeersveiligheid Begijnendijk-Betekom Verkeersveiligheid Begijnendijk-Betekom Voorstel van Samen.be voor de mobiliteitsraad Oktober 2013 Locatie: Liersesteenweg Voorstel verkeersveiligheid Verkeersveiligheid binnen onze gemeente was een belangrijk

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 6 juli 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_07674 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg -

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

De verkeersborden voor kinderen

De verkeersborden voor kinderen De verkeersborden voor kinderen Veel kinderen verplaatsen zich vanaf de leeftijd van 10 à 11 jaar alleen en onafhankelijk als voetganger en fietser. Vanaf dat moment is het dus belangrijk dat zij de verkeerstekens

Nadere informatie

Gemeentebestuur AARTSELAAR

Gemeentebestuur AARTSELAAR Gemeentebestuur AARTSELAAR (Datum afdruk:03/07/2018) UITTREKSEL van de vergadering van het college van burgemeester en schepenen van 2 juli 2018 Aanwezig: Sophie De Wit, burgemeester-voorzitter, Eddy Vermoesen,

Nadere informatie

Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!!

Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!! Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!! Help mee zorg dragen voor een veilige omgeving voor uw kinderen en die van hun vriendjes. Respecteer daarom de wettelijke voorschriften

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts C om het even B links D beide kanten mogen 2 Wat moet je doen

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 30 november 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_13670 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gewestweg

Nadere informatie

Bijkomend uitrustingsniveaus van oversteken voor zwakke weggebruikers. Stuurgroep Verkeer en Mobiliteit

Bijkomend uitrustingsniveaus van oversteken voor zwakke weggebruikers. Stuurgroep Verkeer en Mobiliteit Dienstorder MOW/AWV/2019/1 d.d. 11 februari 2019 Titel: Voorgesteld door: (stuurgroep) Informatiefolder: Doelgroep: Voor wie van toepassing? Bijkomend uitrustingsniveaus van oversteken voor zwakke weggebruikers

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 26 oktober 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_11890 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

STILSTAAN EN PARKEREN

STILSTAAN EN PARKEREN Definities: Stilstaan: Een stilstaand voertuig is een voertuig dat niet langer dan nodig stilstaat voor: het laten in- en uitstappen van personen. of voor het laden en lossen van goederen. Parkeren: Een

Nadere informatie

Fiets wijzer. examen. Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout FIETSWIJZER / FIETSEXAMEN

Fiets wijzer. examen. Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout FIETSWIJZER / FIETSEXAMEN Fiets wijzer examen Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout 1 Ik ken de betekenis van deze verkeersborden: voorkennis 2 Ik ken de betekenis van deze verkeersborden: voorkennis 3 Ik kan uitleggen

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 15 september 2016 Besluit nummer: 2016_CBS_11488 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

Oversteekvoorzieningen ter hoogte van tramsporen. Stuurgroep Verkeer en Mobiliteit

Oversteekvoorzieningen ter hoogte van tramsporen. Stuurgroep Verkeer en Mobiliteit Dienstorder MOW/AWV/2016/1 d.d. 8 januari 2016 Titel: Voorgesteld door: (stuurgroep) Kenniscluster: Doelgroep: Verspreiding: Vervangt dienstorder: Verwijst naar dienstorder: Bijlagen: Oversteekvoorzieningen

Nadere informatie

Verkeerswetgeving fietsers

Verkeerswetgeving fietsers Verkeerswetgeving (Koninklijk besluit 1 december 1975) INDIVIDUELE FIETSERS of GROEPEN van MINDER DAN 15 FIETSERS Een verplicht fietspad wordt aangegeven met bord G11. Fietsers en snor MOETEN hier gebruik

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 18 oktober 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_12607 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 19 januari 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_00571 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gewestweg

Nadere informatie

Een kruispunt. is geen jungle

Een kruispunt. is geen jungle Een kruispunt is geen jungle Bebouwde kommen bevatten allerhande kruispunten waar verschillende types weggebruikers elkaar ontmoeten. Door de drukte en de verscheidenheid van het verkeer is het gevaar

Nadere informatie

Beslissing: Goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in vergadering van 14 maart 2019

Beslissing: Goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in vergadering van 14 maart 2019 Het college van burgemeester en schepenen Besluit Vergadering van 14 maart 2019 2019_CVB_02979 Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg - Rozemarijnstraat - nieuwe anti-parkeermaatregelen

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. gemeente Barneveld

Onderzoeksrapport. gemeente Barneveld Onderzoeksrapport ) Inleiding De heeft ons, de leerlingen van 3GTx van de Meerwaarde gevraagd uit te zoeken wat onveilige situaties zijn rondom onze school. Twee medewerkers van de van afdeling Verkeer

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 17 augustus 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_08799 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0011, d.d. 20 januari 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Verkeersbesluit "Verkeerscirculatie Levendaal-West" Behoudens advies van de commissie BESLUITEN 1. In te stemmen met het ontwerp-verkeersbesluit

Nadere informatie

Verslag snelheidsremmers Scheldelei Datum en uur vergadering: consulent openbaar domein. Mike Rincheval 60 bewoners

Verslag snelheidsremmers Scheldelei Datum en uur vergadering: consulent openbaar domein. Mike Rincheval 60 bewoners Verslag Titel verslag: Verslag snelheidsremmers Scheldelei Datum en uur vergadering: Donderdag 2 mei 2013 Plaats vergadering: Taverne De Schorren, Graspolderlaan 32 1. Aanwezigen Naam Aanwezig Tom De Boeck

Nadere informatie