Het Reyersviaduct. Schade die men voor de werken vaststelde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Reyersviaduct. Schade die men voor de werken vaststelde"

Transcriptie

1 NOTA AAN DE LEDEN VAN DE BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE REGERING 1. Achtergrond van het dossier Het Reyersviaduct Het Reyersviaduct bestaat uit twee toegangshellingen in gewapend beton en een brugdek dat boven het kruispunt Diamant ligt. De toegangshellingen tot het Reyersviaduct bevatten acht uitzettingsvoegen: vijf op de helling die aan de kant van het Meiserplein ligt (hierna J1 tot en met J5 genoemd); drie op de helling die aan de kant van de Vergotesquare ligt (hierna J6 tot en met J8 genoemd). De verbindingen tussen het brugdek en de hellingen bevinden zich ter hoogte van U5 aan de kant van het Meiserplein en U6 aan de kant van de Vergotesquare. De grenzen van het viaduct bevinden zich op de lage punten van de hellingen, loodrecht op de voegen J1 en J8. Een deel van de hellingen ligt recht boven de tramsporen in de premetrotunnel van de middenring, tussen het station Georges Henri en het Meiserplein. Schade die men voor de werken vaststelde In januari 2014 bracht de MIVB Brussel Mobiliteit ervan op de hoogte dat er stukjes beton waren gevallen op de tramsporen onder de voegen J2 en J3. Bij het begin van de plaatselijke reparaties van de onderzijde van de helling ter hoogte van deze voegen, op 9 april 2014, bleek dat de staat van het beton veel slechter was dan voorzien, aangezien er grote hoeveelheden van loskwamen tijdens het werk. Gelet op de aanzienlijke vermindering van de dikte van de dekplaat en de verzwakking van de structuur die eruit voortkomt, heeft men het verkeer op het viaduct teruggedrongen tot 2x1 rijstrook om de belasting ervan te beperken.

2 Aan de hand van de resultaten van de chemische analyse van de beschadigde zones (aantasting van het beton door de door capillariteit verspreide chloriden en verspreiding vanaf de voegen) heeft men te reconstrueren zones en te herstellen zones bepaald (ophakken aan de oppervlakte, gevolgd door de passivering van de wapeningen en vervolgens afwerking) alvorens de nieuwe voegen te plaatsen. Wat het uiteinde van de helling aan de kant van de Vergotesquare betreft: dit vertoonde instabiliteit ter hoogte van voeg J6. Gelet op het risico dat de gebruikers van het viaduct lopen, heeft men ook gepland deze zone te reconstrueren. De herstellingswerken met betrekking tot de hierboven beschreven schade begonnen op 30 juni. Schade die men tijdens de werken vaststelde Tijdens het losmaken van de dekplaat om de waterdichtheidslaag ervan te vervangen, kwam er aanzienlijke schade aan het licht ter hoogte van voeg J4. Uit de inspectie die daarop volgde, bleek er aanzienlijke schade aan het onderwelfvlak van de dekplaat tussen voeg J3 en J4: op dit weggedeelte zijn de onderhoofdwapeningen over een afstand van enkele meters aangetast of opgelost vanaf voeg U4 richting voeg J3. Zoals het geval was voor de voegen J2 en J3, brokkelden aanzienlijke stukken beton die de omhulling van de onderwapeningen vormden, af op de grond (hier hangt de helling niet recht boven de tramsporen). Op 14 juli ging er een reeks proeven van start om een compleet zicht te krijgen op de gezondheidstoestand van het beton van de helling en de wanden waarop ze steunt op dit weggedeelte. De analyse van de proeven heeft de schade aan het beton van de helling door verspreiding van chloriden bevestigd. Aangezien het mogelijk is dat andere zones, die niet zichtbaar waren voor het begin van de werken, ook schade vertonen, heeft men bijkomende inspecties gepland van het onderwelfvlak van de dekplaat loodrecht op voeg J1 en J8. Omdat het onderwelfvlak hier (lage punten van de hellingen) alleen maar bereikbaar is via de tramsporen, zijn deze gebeurd in nauwe samenwerking met de MIVB. De analyse van de proeven heeft bevestigd dat de helling tussen voeg J3 en J4 moet worden afgebroken en heropgebouwd. Men zal de steunwanden minstens moeten herstellen en afwerken en in het slechtste geval reconstrueren in de zones waar meer chloriden zijn binnengedrongen dan de toelaatbare drempelwaarde. De visuele onderzoeken geven echter aan dat deze reconstructies zich desgevallend zouden moeten beperken tot enkele tientallen centimeters onder de steunen. Aangezien de gravitaire verspreiding van de chloriden geleidelijk afneemt naarmate men de uiteinden van de hellingen nadert, is de schade aan het beton loodrecht op voeg J1 en J8 minder groot dan die in de andere zones, die een sterkere helling vertonen.

3 Beslissing om de werken te onderbreken Na ingelicht te zijn over deze stand van zaken, heeft de Minister van Openbare Werken en Vervoer aan het bestuur gevraagd om de werken te staken op en om een analyseverslag voor te leggen met de voor- en nadelen van de twee te overwegen opties voor de toekomst van het viaduct: de werken heropstarten en het viaduct renoveren het viaduct slopen en een voorlopige en definitieve inrichting plaatsen 2. Context De pool Reyers is in het regeerakkoord opgenomen als een van de tien nieuwe 'prioritaire ontwikkelingspolen voor de legislatuur', die een allesomvattende en transversale strategie vereisen om hun ontwikkelingsmogelijkheden op de korte en middellange termijn vooruit te helpen. De Auguste Reyerslaan is het scharnierpunt tussen verschillende grote projecten in deze zone: het project Meiser: de realisatie van een lange tunnel in de as van de middenring met een tunnelmond richting LéopoldIIIlaan en een ondergronds station voor de trams 7, 25 en 62; Dit project wordt geleid door Beliris, een opdracht voor het opstellen van een masterplan, het uitwerken van het project en de technische studies staat op het punt om gelanceerd te worden (aankondiging van de opdracht voorzien begin september); het project Parkway E40: de heraanleg van de toegang van de E40 door het rationaliseren van het aantal rijstroken en door het creëren van groene stadstoegang. De opdrachten voor het opstellen van een masterplan voor het stadproject Parkway van Brussel en de begeleiding van de uitvoering maken deel uit van een gezamenlijke opdracht ATO - BSO/DP - BM/DB die kortelings zal starten (gunning voorzien in september). Er was voorzien om de mogelijkheid om het viaduct te verwijderen te analyseren in het kader van deze studie. Andere configuraties voor de toegangen en uitgangen van de E40 zullen geanalyseerd worden (verbinding met het kruispunt Diamant, de verkeerswisselaar Marslaan, enz); Het masterplan Mediapool dat de ontwikkeling viseert van een media-dorp en een nieuwe gemengde wijk op de site Reyers. De site moet een stedelijke continuïteit toelaten door interactie met de Reyerslaan langs de ene kant en met de Mommaertslaan langs de ander kant. Het project pleit voor een grondige herwaardering van de as van de Reyerslaan onder de vorm van een stadsboulevard met als doel deze pool, en in het bijzonder de het project van esplanade Reyers en het stadspark via een sterke link te verbinden met de aanpalende wijk Plasky.

4 De heraanleg van de Leuvensesteenweg Het Reyersviaduct bevindt zich op deze laan van de middenring, ter hoogte van het verkeerswisselaar met de snelweg E40. De verkeersstromen in verbinding met de E40 worden langs tunnels voor en voorbij het kruispunt Diamant geleid (richting Meiser, Montgomery en Schuman). De verkeerstromen die het viaduct nemen zijn noord-zuidstromen en het betreft zo'n voertuigen per uur tijdens het spitsuur richting Montgomery en voertuigen richting Meiser. De capaciteit van het weggedeelte Meiser-Montgomery wordt beperkt door de capaciteit van de kruispunten ervoor en er voorbij. Op het kruispunt Diamant zien we eerder lokale verkeersstromen, die de wijken van Schaarbeek aan weerskanten van de middenring met elkaar verbinden, maar ook doorgaand verkeer dat de wijken doorkruist die in verbinding staan met de E40 (doorgaand verkeer via Diamantlaan). De kwestie van het verwijderen van het viaduct is reeds geanalyseerd in diverse studies en dit om evidente stedenbouwkundige redenen. De haalbaarheid op het vlak van mobiliteit werd geanalyseerd in de studie van het Richtschema van de middenring (2010). Deze studie analyseerde verschillende oplossingen voor het Reyersviaduct: het viaduct afschaffen en vervangen door een tunnel (heel dure oplossing), het viaduct afschaffen en al het bovengronds verkeer verschuiven aan de hand van een soort rotonde met centrale doorgang of het viaduct behouden. Het onderzochte scenario koppelde het verwijderen van het viaduct met de realisatie van de tunnel Meiser met de aannames voor de evolutie van het verkeer opgesteld in het kader van de IRIS2 studie. Wat betreft de verwijdering van het viaduct, zegt de studie dat dit mogelijk is voor zover een gelijkgronds kruispunt met voldoende capaciteit voorzien wordt. In de mate dat de realisatie van de tunnel Meiser nog verre van beslist was, en dat er toen een aanzienlijke verdichting van zones langs de middenring leek te worden voorzien (inplanting van m² kantoorruimte voor Europa op de site van Josafat), die niet waren meegenomen in de aannames voor de evolutie van het verkeer heeft de studie uiteindelijk niet aanbevolen het viaduct te verwijderen als voorzorgsmaatregel. Het richtschema van Josaphat en de programmeringsstudies over Delta voorzien niet zo'n grote verdichting als men toentertijd had kunnen verwachten. De in de zone

5 uitgevoerde mobiliteitsstudies tonen dus geen noodzaak aan om het viaduct te behouden. 3. Analyse van scenario 1: hervatten van de werken en consolidering van het viaduct Beschrijving De renovatie van het viaduct houdt nog de volgende werken in: herstellen van het plafond; een afdichtingsvoeg aan de voegen J1 en J8; betonnering van de vloerplaten afbraak en heropbouw van de dekplaat tussen J3 en J4; herstelling van de steunwanden van de dekplaat J3-J4; leggen van nieuwe uitzettingsvoegen; waterdicht maken; bekleding aanbrengen en veiligheidsrails zetten; afwerking Zodra de werken klaar zijn zal de situatie dezelfde zijn als de situatie voor aanvang van de werken begin 2014, namelijk: Een doorvoerweg over een viaduct met 2x2 baanvakken Wegen aan weerskanten van het viaduct om te zorgen voor een lokale ontsluiting en de toegankelijkheid van het huidige Diamantkruispunt onder het viaduct Analyse van de effecten De analyse van dit scenario wordt gedetailleerd in het effectenrapport dat zich in bijlage 2 bevindt onder de noemer "bestaande situatie". Stedenbouw en landschap Vanuit een stedenbouwkundig en landschappelijk standpunt vormt de aanwezigheid van een viaduct een stedelijke barrière die in tegenspraak is met de doelstellingen voor de verbetering van de leefomgeving en de kwaliteit van de toegangswegen van de stad waarbij de in deze zone ontwikkelde plannen en ontwerpen aansluiten. Mobiliteit Actieve vervoerswijzen De huidige situatie is weinig gunstig voor het verkeer van actieve vervoerswijzen. In feite vormt het kruispunt een ongezellige wegomgeving waarvan de oversteekplaatsen

6 moeilijk leesbaar en onveilig zijn. De rechte voetpaden lenen zich niet tot kwaliteitsvolle voetgangerswegen. Wat de fietsbaarheid betreft is de totale afwezigheid van fietsinrichtingen op de laan betreurenswaardig. Verkeersveiligheid Het kruispunt Diamant (Roodebeeklaan - Kerselarenlaan - Diamantlaan) is in de studie Irissafe (2006) aangeduid als een zwart punt voor verkeersveiligheid. De studie duidt de complexiteit van het kruispunt deels aan als reden voor het herhaald voorkomen van ongevallen. Een verkeersveiligheidsaudit is recent uitgevoerd op het kruispunt Diamant in het kader van een project van heraanleg van de Diamantlaan. Deze schoof naar voor: - De moeilijkheid om de voetgangersoversteken te beveiligen (slechte zichtbaarheid door de aanwezigheid van steunpilaren) - De noodzaak om fietsinfrastructuur te voorzien op de Reyerslaan - Het gebrek aan leesbaarheid van de autobewegingen voor automobilisten komende van de E40 Openbaar vervoer: Over het algemeen zorgt de complexiteit van het kruispunt voor een moeizaam verkeer voor de buslijnen (12, 21, 28, 29 en 79) en de grote dichtheid van de lijnen hindert de stiptheid van de bussen. Er werden heel wat aanpassingen uitgevoerd om te zorgen voor een vlotter verkeer (de Diamantlaan omvormen tot een eenrichtingsweg, voorrang aan de verkeerslichten voor de bussen, enz.). Niettemin zijn er bepaalde problematische situaties die kunnen leiden tot situaties op het kruispunt of een van de toegangswegen erheen, waarbij auto's worden geblokkeerd achter bussen die aan de haltes staan. Wegverkeer: De capaciteit op het viaduct (~ 3000 voertuigen/u./richting) is onderbenut (~1000 tot 1400 v./u./richting). De wegen naast het viaduct slikken daarentegen tussen de 450 en 550 v./u./richting). Wegens de ruimte die het viaduct inneemt compliceert het de configuratie van het Diamantkruispunt wat lange wachttijden aan de verkeerslichten oplevert (cycli van 130"). Ten slotte bemoeilijkt de aanwezigheid van het viaduct het verkeer van vrachtwagens op de grootstedelijke weg die de Reyerslaan is. Dat zware wegverkeer kan het viaduct niet gebruiken, noch kan het eronder door, noch kan het de tunnels vanaf de E40 nemen. Deze situatie veroorzaakt grote omwegen en moedigt o.a. vrachtwagens aan de Leuvensesteenweg te gebruiken eerder dan de E40 om de middenring te bereiken.

7 Parking: Er zijn momenteel 52 parkeerplaatsen onder het viaduct. Het is interessant om te weten dat er een reserve aan parkeerplaatsen aan de Vergotesquare bestaat. Andere effecten De renovatie van het viaduct brengt geen andere grote impact met zich mee ten opzichte van de bestaande situatie. De grootste impact op de omgeving van het viaduct zijn immers de grote geluidshinder voor de bewoners wegens de hoge snelheid en wegens het rijden over de voegen van het wegdek. Duur van de werf (procedure + werkzaamheden) De herstelling van het viaduct behoeft nog 4 maanden werk. Een beslissing begin september om de werkzaamheden te hervatten zou leiden tot een heropening voor het verkeer begin Te verwachten hinder tijdens de werffase. Huidige situatie van de sluiting van het viaduct. Renovatiekosten De opdracht op basis waarvan de schattingen worden berekend is de opdracht voor de renovatie van de deklaag en de voegen van de kunstwerken, op basis van het bestek BMB/DGE-DBO/ De volgende tabel bevat de evolutie van de schatting van het bedrag van de werken sinds april 2014: Datum Bedrag Opmerking (excl. btw) 14/04/ ,00 Schatting gemaakt na het incident van 9/04/2014. Juni ,00 Update ten gevolge van de stabiliteitsstudies (verfijning van de herop te bouwen en te herstellen zones en van de uitvoeringsmethodes). Midden juli ,00 Update ten gevolge van de ontdekking van bijkomende beschadigde zones. Dit bedrag omvat de heropbouw van de dekplaat tussen J3 en J4, de herstellingen ter hoogte van J1 en J8 en de bewegwijzering van de werf tot aan het einde van

8 de werf De schatting van midden juli wordt geconfirmeerd in de uitgevoerde campagne van proeven en analyses. De schatting van de gerealiseerde werken voor de stopzetting in augustus en sinds het aanbrengen van de bewegwijzering in juni is Er moeten dus nog werken worden uitgevoerd ten bedrage van ongeveer 3 miljoen excl. btw. 4. Analyse van scenario 2: afbraak van het viaduct Het scenario 2, de afbraak van het viaduct, moet zich inschrijven in de door de regering besliste projecten, te weten het realiseren van het project Meiser en de uitvoering van het richtschema Reyers. De timing en termijnen voor de verschillende projecten zijn geanalyseerd opdat de projecten van heraanleg van wegen in de zone op een coherente manier opgesteld worden en dit op een zo kort mogelijke termijn. Gezien de huidige sluiting van het viaduct en de implicatie hiervan op het verkeer wordt voor scenario 2 een eerste fase (fase a) voorgesteld waarvoor de procedures korter zijn zodat sneller aan de vroegere verkeersvraag voldaan kan worden. Een tweede fase (fase b), met inbegrip van het project Meiser moet tegelijk parallel met fase a beginnen om een globaal coherent project uit te werken en de nodige stappen te ondernemen voor het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunningen. De details betreffende de planning en integratie van de verschillende projecten worden hierna en in bijlage 3 hernomen Fase a: Afbraak van het viaduct en voorlopige herinrichting De afbraak van het viaduct houdt de volgende werken in: versterking van bepaalde bestaande dekplaten afbraak van het spanbetonnen viaduct afbraak van de ingangsrijstroken bouw van nieuwe dekplaten ter afdekking van de premetro (ter hoogte van de hellingen) inrichten van een voorlopig wegdek Analyse van de afbraak (haalbaarheid, werf en kosten) is gedetailleerd beschreven in het haalbaarheidsrapport in bijlage 1. Een eerste mogelijke schets van de inrichting van het Diamantkruispunt op grondniveau werd uitgewerkt om de capaciteit voor de absorptie van de

9 verkeersstromen te evalueren en een eerste analyse van de impact te realiseren. De voorgestelde inrichting moet natuurlijk diepgaander worden bestudeerd. Eerste schets: Doorsnede - bestaande situatie Doorsnede - eerste schets

10 Zodra de werken beëindigd zijn, is de voorgestelde situatie als volgt: Een centrale as op grondniveau bestaande uit 2x2 baanvakken Een voorsorteerstrook voor links afslaan bij het naderen van het kruispunt Ventwegen aan weerskanten van het viaduct om te zorgen voor een lokale bediening en om het mogelijk te maken naar rechts af te slaan Het Diamantplein blijft onveranderd ten opzichte van de bestaande situatie Centrale verkeerseilanden om voetgangers in meerdere bewegingen te kunnen laten oversteken De ventwegen ter hoogte van de tunnelmonden van en naar de E40 zouden kunnen worden ingericht als verkeersarme residentiële zones. Zonder een viaduct zullen uitwisselingen tussen de "snelle" stroken en de lokale ventwegen op verschillende plaatsen mogelijk worden. Het doorgaande verkeer kan in deze zones worden voorkomen en deze smalle zijstroken kunnen dus echt wegen voor plaatselijk verkeer worden. Analyse van de effecten De analyse van dit scenario wordt gedetailleerd in het effectenrapport dat zich in bijlage 2 bevindt onder de noemer "bestaande situatie". Stedenbouw en Landschap De verwijdering van het viaduct draagt bij aan de opwaardering van de as van de middenring. Het doet de visuele impact van het viaduct teniet en zorgt voor een vrij zicht vanaf de twee kanten van de laan en naar het toekomstige Parkway. De overschaduwde en ongezellige zones verminderen sterk en het Diamantkruispunt kan worden heringericht om het statuut van plein te geven. Bovendien moet de verwijdering van het viaduct vanuit erfgoed oogpunt toelaten om de architecturale kenmerken van de zone te benadrukken, in het bijzonder in de nabijheid van de Vergotesquare. Mobiliteit Actieve modi Het wegnemen van het viaduct maakt het mogelijk om het door de Reyerslaan gevormde effect van stedelijke barrière te verminderen en het oversteken van voetgangers en fietsers zonder de PBM s te vergeten te vergemakkelijken. De oversteken voor voetgangers en fietsers kunnen aan de verschillende verkeerslichten

11 aangelegd worden en om de grote lengte van de oversteken te compenseren, kunnen er centrale verkeerseilanden worden aangelegd. Het behandelen van de ventwegen als echte lokale wegen zal het comfort en de verkeersveiligheid voor de actieve modi verbeteren. In de nabijheid van het kruispunt Diamant kan fietsinfrastructuur voorzien worden. Openbaar vervoer De buslijnen kunnen zoals nu de huidige trajecten volgen en de haltes hoeven niet te worden verplaatst. Door het ruimen van het viaduct en het verwijderen van obstakels zoals pijlers, landhoofden, enz. wordt bereikt dat de voertuigen vlotter draaibewegingen kunnen uitvoeren. Voor het overige vormt het project geen hinderpaal voor de projecten van herstructurering van het busnet in de zone Kolonel Bourg. Wegverkeer Het zuivere kruispunt biedt de mogelijkheid om de verkeerslichten eenvoudiger te beheren en een beter overzicht te bieden aan de gebruikers. Met twee doorgangswegen per richting en een voorsorteerstrook voor links afslaand verkeer moet het kruispunt het mogelijk maken om op de hoofdstroken ruim 1400 v./u./richting te verwerken, wat overeenstemt met de huidige vraag op deze verkeersader. De ventwegen zouden ongeveer 350 v./u./r. 1 verwerken. Er is een reservecapaciteit voorhanden dank zij het beheer van de verkeerslichten. Het zwaar verkeer wordt vlotter gemaakt door de toegang tot de middenstroken (vrachtwagens kunnen het viaduct niet gebruiken of kruisen) van de Reyerslaan, wat toelaat de Leuvensesteenweg te ontlasten van een bepaald verkeer aan vrachtwagens die in de huidige situatie weggeleid worden van de E40 naar de Leuvensesteenweg ter hoogte van de uitrit Gemeenschapslaan. Parkeren Het parkeren onder het viaduct valt weg. Er kunnen nieuwe parkeerruimtes worden gecreëerd. Overige impacts De invloed van het project op de stedenbouwkundige kwaliteit van de zone is duidelijk, doch ook andere impacts dienen in rekening te worden gebracht. 1 Deze verwerken enkel het puur lokale verkeer, vermits de linksaf bewegingen richting Kerselarenlaan en Roodebeeklaan gebeuren vanaf de centrale linksaf voorsorteerstroken. De huidige 450 à 550 voertuigen verdelen zich dus over de centrale en laterale wegen.

12 Men kan met name verwachten dat een verbetering van de leefomgeving ten gevolge van het wegvallen van de visuele impact van het viaduct, zowel de inwoners als de werknemers van Reyerssite en de buurt van de laan ten goede komt. Dit houdt tevens een verbetering in van de handelszaken van de Diamant- en de Roodebeeklaan. Wat het milieu betreft, worden weinig veranderingen verwacht, aangezien het sterk stedelijk karakter van de zone over het geheel genomen behouden wordt. De bestaande grote bomen blijven onaangeroerd, afgezien van sommige boompjes langs het viaduct die eventueel geveld moeten worden voor de behoeften van de bouwplaats. Gelet op de bodemdiepte, kan voor de aanleg van het kruispunt zelf enkel lage beplanting in aanmerking komen. Tot slot kan de afschaffing van het waterondoorlatend oppervlak van het viaduct en de heraanleg van groene verkeerseilanden een lichte verbetering betekenen voor het beheer van het regenwater van de zone. Wat het geluidsniveau betreft, zal de afbraak van het viaduct en de heraanleg van het plein een belangrijke vermindering van de verkeersgebonden geluidshinder teweegbrengen. Duur van de werken (termijn voor de procedure en de werken) De sloop van het viaduct vereist dat : er studies verricht worden er een bijzonder bestek opgesteld en een aannemer geselecteerd wordt er een stedenbouwkundige vergunning verkregen wordt (zonder effectenstudie) In tweede instantie is er een stedenbouwkundige vergunning vereist voor de uitvoering van een nieuwe kwaliteitsinrichting (fase b). De proceduretermijnen voor de selectie van de aannemer worden geraamd op 5 tot 6 maanden. De voorlopige planning van de afbraakwerken schat de werf op 9 maand (bijlage 1).

13 Door de werken zullen de ventwegen en het Diamantkruispunt gedurende enkele periodes (weekends, schoolvakantie) volledig gesloten zijn voor het verkeer. Het voorstel bestaat erin drie afzonderlijke, specifieke opdrachten uit te schrijven om zowel de termijnen als de kostprijs te drukken: - sloop van het viaduct (buiten de hellingen) - versteviging van de tussenplaat - aanleg van voorlopige wegen Het doel is om zo snel mogelijk een voorlopig, vrij kruispunt onder viaduct aan te leggen om de doorgang van de verkeersaders Kerselaren, Roodebeek en Diamant mogelijk te maken en het verkeer op de Reyerslaan te verbeteren. Dit kruispunt is de bottleneck voor de afwikkeling van het verkeer in de huidige bouwplaatssituatie. Op betrekkelijk korte termijn (10 maanden) zal hierdoor het verkeer rond de bouwplaats beduidend verbeterd worden vanaf mei Terzelfdertijd dienen de complexere werkzaamheden voor de afbraak van de toegangshellingen en de bouw van de nieuwe platen (om de openingen van de verdwenen hellingen dicht te maken) voorbereid te worden en moeten ze van start gaan. Een begin september genomen beslissing om af te breken zou aldus leiden tot een volledig herstel van het verkeer in november 2015 dankzij een voorlopige inrichting

14 waarmee de verkeerstromen van vóór de sluiting van het viaduct opgevangen kunnen worden. Kostprijs van de werkzaamheden Hierna volgt de raming en de onderverdeling ervan. Totale prijs (Euro excl. btw) Algemene posten Sloop van het voorgespannen viaductt Sloop van de hellingen Nieuwe dekplaat van de premetro Afdichtingslaag + bescherming Onvoorziene werkzaamheden (15%) Studies (10%) Voorlopige heraanleg van de wegen Totaal excl. btw De prijzen zijn berekend op grond van een voorlopige inrichting, zodat voldoende tijd ingeruimd wordt voor het uitwerken van een kwaliteitsproject voor de bovengrondse heraanleg en om de stedenbouwkundige vergunning te verkrijgen Analyse van het scenario 2 fase b : Definitieve heraanleg Beschrijving Verschillende opties voor een bovengrondse heraanleg kunnen in overweging worden genomen; ze zullen grondig moeten worden bestudeerd. De reflectie over het viaduct Reyers en de definitie van een glabale visie voor de zone maken integraal deel uit van de studie Parkway E40 die kortelings zal gegund worden. Het is zeer goed mogelijk om deze opdracht te gebruiken om een analyse te doen van een globale visie die de Parkway, de Reyerslaan en het project Meiser omvat. Het laatste project zal verder uitgewerkt worden in de opdracht die binnenkort zal gelanceerd worden door Beliris. Het is aangeraden de hellingen van en naar de E40 tot één strook te herleiden. Deze reductie is conform het richtschema Reyers. Door deze aanpassing zal de heraanleg van betere kwaliteit zijn en zal voor een geschikte infrastructuur voor de actieve modi kunnen gezorgd worden.

15 Andere opties voor het vereenvoudigen van het kruispunt zouden in aanmerking kunnen komen : afschaffen van de toegang tot de Diamantlaan voor het verkeer, afschaffen van de autosnelweguitrit, herstructurering van de buslijnen en -haltes, enz. Met deze ruimte is er plaats beschikbaar voor de inrichting van een zuiver kruispunt of een doorkruiste rotonde met verkeerslichten, waarvan de eerste schetsen werden onderzocht in het effectenrapport (bijlage 2). Analyse van de effecten De analyse van dit scenario (2 inrichtingsvarianten) wordt uitvoerig opgenomen in het effectenverslag in bijlage 2 onder de titel «definitieve fase». Stedenbouw en Landschap De uiteindelijke herinrichting moet resulteren in een reële verbetering van de leefomgeving, ze moet de door het viaduct gevormde stedelijke barrière doen vergeten en leiden tot een vlotter verkeer tussen de wijken en een kwaliteitsvolle openbare ruimte. Mobiliteit Actieve modi : Door de verdwijning van het viaduct en de definitieve herinrichting van het Diamantkruispunt wordt het verkeer van de actieve modi gevoelig verbeterd. Er kunnen in beide varianten comfortabele oversteekplaatsen voor voetgangers worden aangelegd ter hoogte van de verschillende verkeerslichten. Het zuivere kruispunt maakt een directere oversteek van de verkeersader mogelijk, bovendien kunnen de voetpaden makkelijker verbreed worden (> 4m). Beide varianten trekken voordeel uit het afsluiten van de Diamantlaan voor het autoverkeer (uitgezonderd bussen), wat de samenhang voor voetgangers verhoogt en het PBM-verkeer vergemakkelijkt. In beide gevallen worden de overdrachten vanaf de buslijnen eenvoudig gemaakt, wat een zeer goede aansluiting met de metro biedt. Voorts biedt elke variant de mogelijkheid om een tweerichtingsfietspad langs de laan aan te leggen, wat de fietsbaarheid van de verkeersader fors verhoogt. Tot slot, in het geval van het zuivere kruispunt verhoogt de gelijkschakeling van de zijwegen met de plaatselijke wegen (in plateau) het comfort en de verkeersveiligheid van de actieve modi. Openbaar Vervoer

16 Wat het openbaar vervoer betreft, zijn er verschillende gevolgen in acht te nemen naargelang de definitieve inrichtingskeuze (klassiek kruispunt of rotonde). In beide gevallen maakt de sluiting van de Diamantlaan voor het autoverkeer vanaf het plein het mogelijk om het busverkeer te reorganiseren vanaf de Diamantlaan. Autoverkeer Wat de kruispuntvariante betreft, is de impact op het autoverkeer dezelfde als tijdens de overgangsfase. De verkeersabsorptiecapaciteit en de winst in termen van beheer van de verkeerslichten en leesbaarheid worden behouden. Er zijn verschillende inrichtingen die de werking van het kruispunt kunnen optimaliseren. De Kerselarenlaan zou groen kunnen krijgen tegelijk met de Diamantlaan. Het beheer van de linksafslag op de Reyerslaan zou eenvoudiger zijn. Het is tevens interessant om de invoering van een verkorte verkeerslichtencyclus in overweging te nemen. Dit beantwoordt aan de huidige verkeersstromen en verbetert de lokale uitwisselingen, alle vervoersmodi in acht genomen. Aldus komt elke verkeersader als winnaar uit de bus. De 2 x 2 middenstroken zullen een minimumcapaciteit hebben van ruim 1400 voertuigen per uur. Richting Montgomery kan deze capaciteit nog uitgebreid worden tot 1600 of meer. Een kruispunt, zoals voorgesteld in de tijdelijke oplossing, zou dus het huidig verkeer op het viaduct kunnen absorberen en tegelijk de capaciteit van de andere verkeersaders verhogen, met behoud van een capaciteitsmarge. De inrichting van een ovale rotonde doorkruist door twee stroken voor doorgaand verkeer per richting en uitgerust met ventwegen, zou een verkeersabsorptiecapaciteit hebben die vergelijkbaar is met die van het kruispunt. Er kan evenwel gevreesd worden voor blokkeringsverschijnselen op de stroken voor doorgaand verkeer in geval van fileverlenging op de ventwegen. Parkeren Bij beide varianten verdwijnen de plaatsen onder het viaduct (52 plaatsen) en kunnen er nieuwe parkeervakken aangelegd worden ter hoogte van de tunnelinritten. Wat het parkeren betreft tussen de Opaallaan en de Generaal Gatrystraat, zou het equivalent van het huidig plaatsaanbod kunnen gerecupereerd worden met de kruispuntinrichting. Met de doorkruiste rotonde zou er een lichte stijging zijn. Andere gevolgen De andere in acht te nemen gevolgen zijn vergelijkbaar met die van de tijdelijke fase. Duur van de werken (termijn van de procedure en van de werken)

17 De duur van de werken voor het definitieve project van stadsboulevard Reyers wordt geraamd op 1 jaar. De werf voor het project Meiser moet beginnen aan het einde of direct na deze werf. De voorlopige planning met de verschillende etappes voor de studies en vergunningsprocedures voor de twee projecten bevindt zich in bijlage 3. Kostprijs van de werken Een kwaliteitsvolle gevel-tot-gevelinrichting kan geraamd worden op 8 miljoen euro (1km 50 m breed). Het herleiden tot 1 rijstrook van de tunnelmonden van en naar de E40 is geschat op Euro excl. BTW per tunnelmond en dus 2,6 miljoen voor de Interactie met het tunnelproject te Meiser Mobiliteit: impact van de tunnels te Meiser op het kruispunt Diamant De regering heeft beslist een wegtunnel en openbaar vervoerstunnel te realiseren aan Meiser om de wijken te ontlasten van transitverkeer in relatie met de E40 (meer bepaald op de Diamantlaan). Zoals reeds gemeld in de studie van het Richtschema voor de Middenring is de realisatie van een tunnel aan Meiser complementair met de afschaffing van het viaduct Reyers. Op macroscopische schaal, heeft de as van de middenring een variabele capaciteit die afhangt van zijn voornaamste kruispunten. Momenteel is het viaduct een infrastructuur die duidelijk een overcapaciteit heeft in verhouding tot de hoger en lager gelegen kruispunten gelet op het feit dat een groot aantal voertuigen afkomstig van de E40 zich voegt bij het verkeer dat het viaduct neemt in noordelijke en zuidelijke richting. Zo is er tijdens de ochtendspits bijvoorbeeld een stroom van 1200 voertuigen per uur afkomstig van de uitrit van de E40 richting Meiser, en een gelijkaardige stroom van 1200 voertuigen komend van het viaduct richting Meiser. Het door de Regering bepaalde project betreffende de aanleg van tunnels ter hoogte van het Meiserplein, kadert in het verlangen om: - de verkeersomstandigheden en de intermodaliteit van het openbaar vervoer te verbeteren; - de voetgangers- en fietspaden, de oversteken van het plein en van de grootstedelijke wegen die er samenkomen veiliger te maken en hun aantrekkingskracht te verhogen; - de verkeersroutes veiliger te maken en ze de nodige capaciteit te geven om de verkeerstromen te verwerken die momenteel gebruik maken van de

18 buurtstraten, dit door de aantrekkingskracht van het gebruik van Meiser gevoelig te verhogen en de doorgang langs de buurtstraten te blokkeren. De analyse van de overdracht van het doorgaand verkeer naar de grote verkeersaders toont aan dat het geen gebruik zou gemaakt hebben van het viaduct en dat dit integendeel bijdraagt tot de verbetering van de capaciteit van het kruispunt Diamant (verdwijnen van de inputsromen op Diamant bewegingen die het kruispunt oversteken). Naast deze overdrachtsstromen, kan men in geval van verbetering van de verkeersomstandigheden te Meiser eventueel een toename verwachten van een aantal verkeersstromen, zoals die komend van de E40. Daartegenover staat dat het verkeer dat thans het viaduct gebruikt, grotendeels intern verkeer is dat ervoor en erna beperkt is aan Chazal of Boileau (70% van het verkeer dat het viaduct gebruikt, rijdt door onder de rotonde Montgomery). Op de verkeersader van de Reyerslaan zal de aanvraag niet buitenmatig verhogen. De mogelijke maximale capaciteit ter hoogte van het kruispunt Diamant zal toelaten deze eventuele, beperkte verhogingen op te vangen. Men kan dus beschouwen dat deze 2 projecten complementair en compatibel zijn op vlak van mobiliteit. Het is daarom opportuun en noodzakelijk dat de studie en realisatie van het project Meiser versneld kan worden aangevat. Daartoe zal de Minister- President en de Minister bevoegd voor Openbare Werken een initiatief nemen tot overleg met Beliris.

19 19 / 20 Gelijktijdig uitwerken van de projecten Het gelijktijdig uitwerken van het definitieve project voor Reyers en van het project Meiser gaat een coherente infrastructuur tot stand brengen voor de zone, zowel inzake stedenbouw als inzake mobiliteit. Net als voor het project Meiser, is er voor het project Reyers een effectenstudie vereist. Op basis van de schema s voor beide projecten is het mogelijk om op korte termijn (9 maanden) de aanvraag van stedenbouwkundig attest tot stand te brengen. Beide projecten kunnen tegelijk met de effectenstudie uitgewerkt worden. Derhalve kunnen de definitieve plannen, conform de aanbevelingen van de effectenstudie, ingediend worden op het einde van deze studie, wat de termijnen inzake de toekenningsprocedure van de vergunningen voor deze projecten aanzienlijk verkort. De definitieve werken van heraanleg van de Reyerslaan zullen zeer snel na het ontvangen van de vergunning kunnen beginnen. De technische studies, het opstellen van het bijzonder lastenboek en de voorbereiding van de werken voor het project Meiser zijn complexer. De werken voor het project Meiser kunnen starten aansluitend op de werf Reyers. De voorlopige planning met de verschillende etappes voor de studies en vergunningsprocedures voor de twee projecten bevindt zich in bijlage Conclusies In het Regeerakkoord wordt bepaald dat de pool Reyers één van de 10 nieuwe «polen van prioritaire territoriale ontwikkeling» is. De Reyerslaan is het scharnierpunt tussen twee grote projecten in deze zone: het project Meiser en Parkway E40. De afschaffing van het viaduct heeft verschillende positieve gevolgen: - verbetering van de leefomgeving, de openbare ruimte en het landschap; - verbetering van het voetgangers- en fietsersverkeer; - verkleining van de stadskloof, Uit de analyses blijkt dat de afschaffing van het viaduct het mogelijk zou maken om op Diamant een kruispunt met verkeerslichten in te richten dat leesbaarder, efficiënter en veiliger zal zijn dat het huidige kruispunt. Het zou het huidige verkeer vlotter doen verlopen en tegelijk het verkeer van het viaduct absorberen. Derhalve blijkt het aangewezen om het viaduct Reyers niet te behouden. 7. Budgettaire impact De schattingen hieronder zijn opgenomen ter informatie. De verschillende dossiers worden later voorgelegd voor akkoord en ondertekening. De budgettaire impact zal geïntegreerd worden bij de begrotingscontrole 2014 en de begrotingsopmaak 2015.

20 20 / 20 De kosten voor de afbraak worden geraamd op euro, excl. BTW, met inbegrip van de inrichting van een tijdelijke situatie. Dit bedrag moet vastgelegd worden in 2015; afhankelijk van de termijnen zou een deel kunnen vastgelegd worden in Een definitieve kwaliteitsvolle gevel-tot-gevelherinrichting kan geraamd worden op 8 miljoen euro (1km 50m breed), vast te leggen in Advies van de Inspectie van Financiën 9. Akkoord van de Minister van Financiën 10. Voorstel van beslissing De Brusselse Hoofdstedelijke Regering: - belast Brussel Mobiliteit ermee er om onmiddellijk de studies en procedures aan te vatten voor de afbraak van het viaduct en de kwaliteitsvolle herinrichting van de Reyerslaan; - belast Brussel Mobiliteit om te bekijken of bijkomende maatregelen noodzakelijk en mogelijk zijn om de verkeersafwikkeling tijdens de werken te verbeteren en de impact op de leefbaarheid van de bewoners te beperken; - belast de Minister bevoegd voor Openbare Werken en de Minister bevoegd voor Ruimtelijke Ordening met de uitvoering van deze beslissing. Deze beslissing wordt onmiddellijk ter kennis gebracht. 11. Lijst van de bijlagen Bijlage 1 : Rapport haalbaarheidsstudie Bijlage 2 : Effectenrapport Bijlage 3 : Voorlopige planning

BELEIDSCONTEXT. Gewestelijk Ontwikkelingsplan (GewOp): Regeerakkoord: Iris II plan: EVERE SCHAARBEEK SINT-LAMBRECHTS-WOLUWE.

BELEIDSCONTEXT. Gewestelijk Ontwikkelingsplan (GewOp): Regeerakkoord: Iris II plan: EVERE SCHAARBEEK SINT-LAMBRECHTS-WOLUWE. BELEIDSCONTEXT Gewestelijk Ontwikkelingsplan (GewOp): 14 hefboomgebieden: prioritaire interventiezones voor initiatieven die gecoördineerd worden door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Hefboomgebied 12

Nadere informatie

Werken aan de Hallepoorttunnel. Presentatie januari 2017

Werken aan de Hallepoorttunnel. Presentatie januari 2017 Werken aan de Hallepoorttunnel Presentatie januari 2017 Inhoud De Hallepoorttunnel Voornaamste kenmerken van de tunnel Werkzaamheden Waarom renoveren? Inhoud van de werken Algemene Planning Fasering van

Nadere informatie

Madou: van plein naar esplanade. Madouplein Scailquinstraat - Leuvensesteenweg Sterrenkundelaan - Bischoffsheimlaan

Madou: van plein naar esplanade. Madouplein Scailquinstraat - Leuvensesteenweg Sterrenkundelaan - Bischoffsheimlaan Madou: van plein naar esplanade Madouplein Scailquinstraat - Leuvensesteenweg Sterrenkundelaan - Bischoffsheimlaan Voorgeschiedenis Juni 2015: tijdelijke inrichting Leuvensesteenweg: bussen/taxi s/leveringen

Nadere informatie

Herinrichting Woluwelaan Verlenging tramlijn 94

Herinrichting Woluwelaan Verlenging tramlijn 94 Herinrichting Woluwelaan Verlenging tramlijn 94 Doelstellingen 1. Openbare ruimte opwaarderen en levenskwaliteit verhogen 2. Intermodaliteit bevorderen 3. Tramlijn 94 verlengen en een duurzame mobiliteit

Nadere informatie

VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS

VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS MEER MOBILITEIT IN DE STAD DE METRO KOMT ERAAN NOORDSTATION ALBERT NIEUW STATION TOOTS THIELEMANS CAPACITEIT 4X CAPACITEIT VAN DE METRO 4X HOGER

Nadere informatie

OVERSTEEKPLAATSEN VOOR VOETGANGERS OP TRAMSPOREN: VAN VERKEERSVEILIGHEIDS- INSPECTIES TOT OPLOSSINGEN

OVERSTEEKPLAATSEN VOOR VOETGANGERS OP TRAMSPOREN: VAN VERKEERSVEILIGHEIDS- INSPECTIES TOT OPLOSSINGEN OVERSTEEKPLAATSEN VOOR VOETGANGERS OP TRAMSPOREN: VAN VERKEERSVEILIGHEIDS- INSPECTIES TOT OPLOSSINGEN Françoise GODART, Benoît DUPRIEZ 11 september 2013 2 Context Voetgangersongevallen tram ernstig en

Nadere informatie

Projecten Omschrijving Dragers Tijdskalender Budget Reyersviaduct Afbraak van het Reyersviaduct en herinrichting Gewest

Projecten Omschrijving Dragers Tijdskalender Budget Reyersviaduct Afbraak van het Reyersviaduct en herinrichting Gewest Tabel opgesteld op basis van de informatie verstrekt tijdens de rondetafelgesprekken van 28 juni 2016 over de bereikbaarheid van de handelswijken in de Vijfhoek Projecten Omschrijving Dragers Tijdskalender

Nadere informatie

Renovatie en uitbreiding van de kunstwerken die ervoor zorgen dat de autosnelweg A3 het Albertkanaal, de site van Chertal en de Maas kan dwarsen

Renovatie en uitbreiding van de kunstwerken die ervoor zorgen dat de autosnelweg A3 het Albertkanaal, de site van Chertal en de Maas kan dwarsen Renovatie en uitbreiding van de kunstwerken die ervoor zorgen dat de autosnelweg A3 het Albertkanaal, de site van Chertal en de Maas kan dwarsen Abdu AYDOGDU Service Public de Wallonie Direction des Routes

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

STREEFBEELDSTUDIE EEN NIEUWE N8 VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM

STREEFBEELDSTUDIE EEN NIEUWE N8 VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM STREEFBEELDSTUDIE EEN NIEUWE N8 VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM WAT KAN BETER? De huidige N8 zorgt voor heel wat knelpunten voor het plaatselijk en doorgaand verkeer in Kortrijk en

Nadere informatie

Veilig naar links via keerbewegingen

Veilig naar links via keerbewegingen Veilig naar links via keerbewegingen Na de heraanleg van de sesteenweg (N8) is het niet meer mogelijk om linksaf te slaan. Daarom zijn er drie keerpunten voorzien waar het verkeer veilig kan keren. Dankzij

Nadere informatie

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat Scenario 1: Optimalisering huidige verkeersnetwerk woerden West Aanpassen van kruispunt Hollandbaan Waardsebaan verkeerslichtenregelinstallatie (VRI), Boerendijk Chrysantstraat (VRI), Boerendijk Hoge Rijndijk(rotonde).

Nadere informatie

Kerkhof van Jette Realisatie van een nieuwe groene zone Heraanleg van de De Smet de Naeyerlaan

Kerkhof van Jette Realisatie van een nieuwe groene zone Heraanleg van de De Smet de Naeyerlaan Kerkhof van Jette Realisatie van een nieuwe groene zone Heraanleg van de De Smet de Naeyerlaan Presentatie van 07 juni 2017 Presentatie Locatie Doelstellingen Presentatie van het project Nieuwe groene

Nadere informatie

Knelpunten N237. Soestduinen. Amersfoort. Den Dolder. Bilthoven. Groenekan. Huis ter Heide. Soesterberg. De Bilt. Zeist. Utrecht. Austerlitz N237 N221

Knelpunten N237. Soestduinen. Amersfoort. Den Dolder. Bilthoven. Groenekan. Huis ter Heide. Soesterberg. De Bilt. Zeist. Utrecht. Austerlitz N237 N221 Knelpunten N237 Den Dolder Soestduinen 16 23 Amersfoort Bilthoven N238 13 14 15 N237 N221 Groenekan 10 24 A28 9 21 2 3 De Bilt 4 7 8 Huis ter Heide Soesterberg 17 18 19 20 22 1 N237 N412 Utrecht 5 6 A28

Nadere informatie

scenario 1: De Leefstraat

scenario 1: De Leefstraat scenario 1: De Leefstraat De Rozenstraat en Palmstraat vormen vandaag een belangrijke levensader voor de Heilig-Hartwijk. Ze verbinden het sportcentrum Alverberg, de Heilig-Hartkerk, de Daltonschool en

Nadere informatie

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen.

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen. Inleiding Parallelweg Zeeweg Vraag van de gemeenteraad: Kan de voorgestelde fietsroutestructuur nog verder geoptimaliseerd worden? Wij achten het noodzakelijk om de door belanghebbenden en raadsleden gedane

Nadere informatie

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte)

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte) : : Schoolomgeving Sint-Michiel Aanwezig ig: Op de bijeenkomst van de Gecomove van 31 maart 2017 werd de schoolomgeving van Sint-Michiel besproken. De Gecomove heeft toen volgend advies geformuleerd: De

Nadere informatie

Persmededeling. Doornik: Renovatie- en beveiligingswerken van de Boulevard de Marvis (R52) beginnen op 7 augustus e.k.

Persmededeling. Doornik: Renovatie- en beveiligingswerken van de Boulevard de Marvis (R52) beginnen op 7 augustus e.k. Persmededeling Doornik: Renovatie- en beveiligingswerken van de Boulevard de Marvis (R52) beginnen op 7 augustus e.k. 7 juli 2017 Maxime PREVOT, Waals minister van Openbare werken, en SOFICO mogen u met

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek Snelle Fietsroute Ede - Wageningen

Haalbaarheidsonderzoek Snelle Fietsroute Ede - Wageningen Haalbaarheidsonderzoek Snelle Fietsroute Ede - Wageningen Toelichting proces, onderzoeken en advies Aletta Koster 11 december 2017 Open Opbouw presentatie 1. Aanleiding & doel 2. Wat is een snelle fietsroute?

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het zwarte punt betreft een stuk van spoorlijn 26 in open lucht, gelegen voorbij de Eugène Plaskysquare op het grondgebied van de gemeente Schaarbeek.

Nadere informatie

Doetinchem, 31 mei 2017

Doetinchem, 31 mei 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 10.9 ALDUS VASTGESTELD 8 JUNI 2017 Verdubbeling Europaweg Te besluiten om: 1. Voor de doorstroming van de Europaweg het maatregelpakket onder 2 t/m 7 als belangrijkste opgaven

Nadere informatie

11 JULI 2011 Koninklijk besluit betreffende de veiligheidsinrichtingen aan overwegen op de spoorwegen

11 JULI 2011 Koninklijk besluit betreffende de veiligheidsinrichtingen aan overwegen op de spoorwegen 11 JULI 2011 Koninklijk besluit betreffende de veiligheidsinrichtingen aan overwegen op de spoorwegen B.S. 20 juli 2011 ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze

Nadere informatie

3 FICHES ZACHTE MOBILITEIT. Planeco bvba Gemeentelijk Mobiliteitsplan van Etterbeek Projectfiches juli 10 - p.42

3 FICHES ZACHTE MOBILITEIT. Planeco bvba Gemeentelijk Mobiliteitsplan van Etterbeek Projectfiches juli 10 - p.42 3 FICHES ZACHTE MOBILITEIT Planeco bvba Gemeentelijk Mobiliteitsplan van Etterbeek Projectfiches juli 10 - p.42 PROJECTFICHE NR. 3 Fietsnetwerk DOELSTELLING(EN) Zachte verplaatsingen aanmoedigen door de

Nadere informatie

Mobiliteit en ondernemen. N-VA Stabroek

Mobiliteit en ondernemen. N-VA Stabroek Mobiliteit en ondernemen N-VA Stabroek Impact mobiliteit op ondernemen Goede basismobiliteit vormt een hoeksteen voor een gezond ondernemingskader Goede basismobiliteit = Vlotte bereikbaarheid van de handelaars

Nadere informatie

Herbouwen van de brug in de Herentalsebaan over het Albertkanaal in Viersel. ir. Stefan Sablon nv De Scheepvaart Zandhoven 13 juni 2013

Herbouwen van de brug in de Herentalsebaan over het Albertkanaal in Viersel. ir. Stefan Sablon nv De Scheepvaart Zandhoven 13 juni 2013 Herbouwen van de brug in de Herentalsebaan over het Albertkanaal in Viersel ir. Stefan Sablon nv De Scheepvaart Zandhoven 13 juni 2013 Herbouwen brug Viersel Reden van herbouw Project Verhoging bruggen

Nadere informatie

Heraanleg R8 Kortrijk-Kuurne. Infoavond Kuurne

Heraanleg R8 Kortrijk-Kuurne. Infoavond Kuurne Heraanleg R8 Kortrijk-Kuurne Infoavond 27-01-2010 Kuurne Inhoudstafel Situering Waarom werken? => huidige knelpunten Doelstellingen project Fasering van de werken uitleg fase per fase Overige projecten

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: D1509 1512 3044 0384. Locatie: Gemeente Zwolle: Havezathenallee

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: D1509 1512 3044 0384. Locatie: Gemeente Zwolle: Havezathenallee Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Naam dossier: D1509 1512 3044 0384 Locatie: Gemeente Zwolle: Havezathenallee Datum uitgifte advies: Oversteekbaarheid fietsers en voetgangers

Nadere informatie

Bordeaux. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel

Bordeaux. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel 22 Stadsperimeter Brussel Bordeaux 23 Visitekaart o Bevolking : " Stad: 245.000 inwoners " Grootstedelijk gebied: 750.000 inwoners o Netwerk " Regionaal OV-netwerk: 15 lijnen TER + 4 buslijnen " Stedelijk

Nadere informatie

ontwerpdossier opvolgen uitvoeringsfase bijstand bij opleveringen of later 1D. project in stedelijke omgeving ja/nee ja/nee

ontwerpdossier opvolgen uitvoeringsfase bijstand bij opleveringen of later 1D. project in stedelijke omgeving ja/nee ja/nee Competentiedomein 1 Bouwkundig en architecturaal ontwerp van een nieuw ondergronds tram- of metrostation uitgevoerd in de loop van de laatste 3 jaar (*) Referentie 1.1 Referentie 1.2 bouwkundig & architecturaal

Nadere informatie

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017 83 Stadsperimeter Brussel München 84 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 1.400.000 (sterke groei verwacht tegen 2030) " Grootstedelijk gebied: 5.500.000 o Netwerk " Regionale treinen: 14 lijnen " Metro: 6

Nadere informatie

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Vormgeving entree Binnenstad De kruising van de Centrumroute met de Jan van Houtkade-Korevaarstraat is een bijzondere plek in het tracé waar extra

Nadere informatie

Lijn 3 Metro Bordet-Albert

Lijn 3 Metro Bordet-Albert Lijn 3 Metro Bordet-Albert Studie uitbreiding Noordstation-Bordet september 201 INHOUD Metro lijn 3 Metro Bordet-Albert : de verschillende projecten Uitbreiding Noordstation-Bordet 1. Geschiedenis 2. Volgende

Nadere informatie

Oktober VERDWIJNING VAN HET REYERSVIADUCT IN SCHAARBEEK Effectenverslag

Oktober VERDWIJNING VAN HET REYERSVIADUCT IN SCHAARBEEK Effectenverslag Oktober 2014 VERDWIJNING VAN HET REYERSVIADUCT IN SCHAARBEEK Effectenverslag BLADZIJDE 2 VERDWIJNING VAN HET REYERSVIADUCT IN SCHAARBEEK ALGEMENE CONTEXT LIGGING De Auguste Reyerslaan ligt tussen de Generaal

Nadere informatie

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt 1) Openbaar vervoer 2) Park en Ride Signalisatie 3) Doorgaand verkeer 4) Binnen de grote ring 5) Sluipverkeer 6) Alternatieve vervoersmiddelen De Situatie

Nadere informatie

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 7 8 2 3 1 9 6 4 5 KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 1. Kruispunt Douvieweg- Watouplein Knelpunten: - Op het kruispunt staat het doorgaand verkeer heel vaak geblokkeerd aangezien

Nadere informatie

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem Vraag en antwoord Algemeen 1. Waarom wordt deze Schakel Achterhoek - A1 aangelegd? De gemeente Lochem en de provincie hebben besloten een rondweg aan te leggen

Nadere informatie

Verontschuldigd: Jean Vanhaeren, (Verkeerskundige), Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst)

Verontschuldigd: Jean Vanhaeren, (Verkeerskundige), Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst) Mobiliteitsmeting Generaal de Krahestraat, Een inwoner van de Generaal de Krahestraat heeft gemeld dat er te snel gereden wordt in deze straat. Naar aanleiding hiervan werd van 25 november tot en met 02

Nadere informatie

Heraanleg ALBERTLAAN en GROOT-BRITTANNIELAAN

Heraanleg ALBERTLAAN en GROOT-BRITTANNIELAAN GROEP SWK VOORSTELLING ONTWERP 2003 Groep SWK en VVM De Lijn presenteren Heraanleg ALBERTLAAN en GROOT-BRITTANNIELAAN INHOUD OVERZICHT PRESENTATIE PARTNERS IN HET PROJECT : WIE DOET WAT IN HET PROJECT?

Nadere informatie

Project K-06-042 Herinrichting N14 fase 2 te Zandhoven

Project K-06-042 Herinrichting N14 fase 2 te Zandhoven Project K-06-042 Herinrichting N14 fase 2 te Zandhoven contactpersonen Bouwheer Medeopdrachtgevers Aannemer Werfleider van de aannemer Agentschap Wegen en Verkeer Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113

Nadere informatie

Een beter busstation en bereikbaar Krimpen aan den IJssel

Een beter busstation en bereikbaar Krimpen aan den IJssel Een beter busstation en bereikbaar Krimpen aan den IJssel Krimpen aan den IJssel Maart 2017 Voorwoord Met dit document doet de -fractie een voorstel om de bereikbaarheid van Krimpen aan de IJssel te verbeteren.

Nadere informatie

Dorpsstraat vragen en antwoorden Wat is het doel van de reconstructie?

Dorpsstraat vragen en antwoorden Wat is het doel van de reconstructie? Wat is het doel van de reconstructie? - verbeteren leefomgeving bewoners - kwaliteit van het wegdek verbeteren - optimaliseren inrichting van de weg Zijn er nog andere zaken die nu tegelijkertijd aangepakt

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER

INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER 2017 1 Programma Welkom (Sushil Lachman, Sweco Nederland) Aanleiding herinrichting (Alma de Jong, gemeente Oegstgeest) Voorstel

Nadere informatie

Stanleystraat - Cuperusstraat Voorontwerp en concept

Stanleystraat - Cuperusstraat Voorontwerp en concept Waarom De Stanleystraat en de Cuperusstraat zijn een onderdeel van de fietsostrade Antwerpen-Mechelen. Deze fietsostrade zorgt voor een snelle, veilige en comfortabele fietsverbinding tussen Antwerpen

Nadere informatie

Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren

Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren Deelproject 1: Mansholtlaan verbreden naar 2 rijstroken per richting Toelichting op

Nadere informatie

Verslag werksessie verkeersmaatregelen Bisschopstraat (7 december 2017)

Verslag werksessie verkeersmaatregelen Bisschopstraat (7 december 2017) Verslag werksessie verkeersmaatregelen Bisschopstraat (7 december 2017) Op donderdag 7 december heeft de gemeente Dinkelland een werksessie georganiseerd met omwonenden en ondernemers rond de Bisschopsstraat,

Nadere informatie

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 (en vice versa) Huidige situatie: Fietsers moeten afstappen en met de trap (½ minuut tijdverlies, risico van vallen, zwaar met de trap met e-bike). Of fietsers moeten

Nadere informatie

Niet alleen de bouw van een nieuw station!

Niet alleen de bouw van een nieuw station! Niet alleen de bouw van een nieuw station! Maar ook de heropwaardering van de stationsbuurt 1. Het optimaliseren van de mobiliteit in de stationsomgeving 2. Creëren van een aangename levendige stationsbuurt

Nadere informatie

4. Verkeersveiligheidsaudit en -inspectie

4. Verkeersveiligheidsaudit en -inspectie Vad e m e c u m Veilige We g e n en Kr u i s p u n t e n - Me i 2009 4. Verkeersveiligheidsaudit en -inspectie Vlaamse overheid Vademecum Veilige Wegen en Kruispunten (mei 2009) p. 187 187 Vla a m s e

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De wijk Vogelenzang ligt ten zuidwesten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op het grondgebied van de gemeente Anderlecht. Het gebied van het zwarte punt heeft betrekking

Nadere informatie

Criteria voor de aanleg van een gevleugelde voetgangersoversteek t.h.v. schoolomgevingen

Criteria voor de aanleg van een gevleugelde voetgangersoversteek t.h.v. schoolomgevingen Criteria voor de aanleg van een gevleugelde voetgangersoversteek t.h.v. schoolomgevingen Ontwerprichtlijn Versie 1, 11/0/019 Gevleugelde voetgangersoversteken Zebrapaden zorgen ervoor dat voetgangers veilig

Nadere informatie

http://www.laurette-onkelinx.be/production/article.php?articleid=42&pressreleaseid...

http://www.laurette-onkelinx.be/production/article.php?articleid=42&pressreleaseid... Page 1 sur 5 Persbericht van 18-04-2011 Beliris start de vernieuwing van het metrostation Kunst-Wet Na 42 jaar dienst, is Kunst-Wet, het drukste station van het Brusselse metronet, aan een grondige opknapbeurt

Nadere informatie

Pascal Smet. Agenda : - Context - Doelstellingen - Herinrichtingsproject - Praktische informatie

Pascal Smet. Agenda : - Context - Doelstellingen - Herinrichtingsproject - Praktische informatie Een project voor de toekomst Een project voor de inwoners van Vorst Pascal Smet Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Agenda : - - - - 1 Albert Churchill ( 1 ) ( 2 ) 2 Brede rechte straat > snelheid

Nadere informatie

Stationsproject De Groenling

Stationsproject De Groenling Stedelijk ontwikkeling en woonbeleid Stationsproject De Groenling Stacey D heyger 5 november 2015 Stedelijk ontwikkeling en woonbeleid 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Aanleiding van het project... 2

Nadere informatie

Studie herinrichting complex E40 te Drongen. Terugkoppeling bewoners 01/12/2016

Studie herinrichting complex E40 te Drongen. Terugkoppeling bewoners 01/12/2016 Studie herinrichting complex E40 te Drongen Terugkoppeling bewoners 01/12/2016 1 Inhoud Inleiding Bijkomende varianten Bijkomende tellingen 2 Inleiding 3 Inleiding Doelstelling van de vergadering: informeren

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING MOGELIJKE OPLOSSINGEN. GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING MOGELIJKE OPLOSSINGEN. GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE BRUG DE STUW INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...3 2 MOGELIJKE OPLOSSINGEN GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE ROPTIE...7 Locatie Kostenraming Planning 4 FINANCIERING...8 2 1 INLEIDING

Nadere informatie

Inspiratiecolloquium : De toegankelijkheid van het openbaar vervoernet

Inspiratiecolloquium : De toegankelijkheid van het openbaar vervoernet Inspiratiecolloquium : De toegankelijkheid van het openbaar vervoernet Document opgesteld door Brussel Mobiliteit, Smarteam en Stratec. Hoe een concrete strategie voor de toegankelijkheid van het MIVB-net

Nadere informatie

Infodossier Noorderlaanbrug

Infodossier Noorderlaanbrug Infodossier Noorderlaanbrug DEEL 1: PROJECTINFORMATIE Laatste update: 9/0/08 Inhoudstafel Inleiding Pagina 3 Situering Noorderlaanbrug 4 Onderdeel van het project Bruggen Albertkanaal 5 Huidige situatie

Nadere informatie

Project HOV Westtangent Amsterdamse tracédelen Planpresentatie

Project HOV Westtangent Amsterdamse tracédelen Planpresentatie Impressie nieuwe HOV halte Ruimzicht aan het Osdorpplein Project HOV Westtangent Amsterdamse tracédelen Planpresentatie Westtangent Route en haltes STUDIO ZWAAN NOV 2016 2 Wat is de Westtangent? Volgens

Nadere informatie

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel 69 Stadsperimeter Brussel Helsinki 70 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 600.000 inwoners " Hoofdstedelijke regio : 1.050.000 inwoners " Grootstedelijk gebied: 1.350.000 inwoners o Netwerk " Regionale treinen:

Nadere informatie

Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom

Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom De omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom is op dit moment in volle ontwikkeling. Bij de (her)aanleg wordt

Nadere informatie

Projectfiche algemeen nr. 1.7 Rinsdelleplein

Projectfiche algemeen nr. 1.7 Rinsdelleplein Projectfiche algemeen nr. 1.7 Rinsdelleplein Doelstellingen Nodige middelen voor de uitvoering Het plein beveiligen en optimaal tot zijn recht laten komen. Te verwachten financiële kosten: TOTAAL: Raming

Nadere informatie

CONCEPT. Bedrijventerrein t Chijnsgoed en LOG Sterksel. Deel 1: Beschrijving van toetsingsconcept en ontsluitingsvarianten

CONCEPT. Bedrijventerrein t Chijnsgoed en LOG Sterksel. Deel 1: Beschrijving van toetsingsconcept en ontsluitingsvarianten Bedrijventerrein t Chijnsgoed en LOG Sterksel Deel 1: Beschrijving van toetsingsconcept en ontsluitingsvarianten CONCEPT 1 1. Inhoud 1. Toetsingscriteria... 3 1.1 Samenstelling van de toetsingscriteria...

Nadere informatie

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat. Datum: 11 juni 2015

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat. Datum: 11 juni 2015 : Guy Legein : Benoit Folens Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat 1. Frankendijk: Het college van burgemeester en schepenen heeft op advies van de Gecomove beslist om het kruispunt van De Scheuten

Nadere informatie

Analyse verkeerseffecten variant 2.1

Analyse verkeerseffecten variant 2.1 Analyse verkeerseffecten variant 2.1 s-gravendijkwal - Henegouwerlaan Januari 2010 Januari 2010 2 1. Inleiding Ten behoeve van de uitwerkingsfase van variant 2.1c uit de Planstudie s-gravendijkwal - Henegouwerlaan

Nadere informatie

Bijkomend uitrustingsniveaus van oversteken voor zwakke weggebruikers. Stuurgroep Verkeer en Mobiliteit

Bijkomend uitrustingsniveaus van oversteken voor zwakke weggebruikers. Stuurgroep Verkeer en Mobiliteit Dienstorder MOW/AWV/2019/1 d.d. 11 februari 2019 Titel: Voorgesteld door: (stuurgroep) Informatiefolder: Doelgroep: Voor wie van toepassing? Bijkomend uitrustingsniveaus van oversteken voor zwakke weggebruikers

Nadere informatie

Informatiemoment PRUP Zonevreemd Jeugdverblijf De Horizon (Bredene) Infomoment 6 september 2018

Informatiemoment PRUP Zonevreemd Jeugdverblijf De Horizon (Bredene) Infomoment 6 september 2018 Informatiemoment PRUP Zonevreemd Jeugdverblijf De Horizon (Bredene) Infomoment 6 september 2018 Algemeen - Tijdens de periode van publieke inspraak van 12 maart 2018 tot en met 12 mei 2018 zijn er verschillende

Nadere informatie

Zienswijze ontwerptracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2, wijziging 2017

Zienswijze ontwerptracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2, wijziging 2017 Zienswijze ontwerptracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2, wijziging 2017 Introductie Onlangs is er een wijziging voorgesteld op het ontwerptracébesluit aansluiting Europaweg. In het ontwerptracébesluit

Nadere informatie

Ook de wijk rond Pierstraat wacht al jaren op een volwaardige busverbinding. Die vraag wordt dan ook opgenomen in het mobiliteitsplan.

Ook de wijk rond Pierstraat wacht al jaren op een volwaardige busverbinding. Die vraag wordt dan ook opgenomen in het mobiliteitsplan. Kontich gaat voor een beter aanbod van openbaar vervoer Dat het gemeentebestuur een voorstander is van de tramdoortrekking naar de park & ride aan de E19 is ondertussen wel bekend. Die visie wordt ook

Nadere informatie

Waarom vechten WIQ en het wijkcomité de vergunning aan?

Waarom vechten WIQ en het wijkcomité de vergunning aan? Achtergrond bij het beroep bij de Raad van State in verband met de Woluwelaan, ingediend door Wolu-Inter-Quartiers en het Wijkcomité Sint Lambertusstraat Vooreerst willen we benadrukken dat Wolu-Inter-Quartiers

Nadere informatie

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018 Uitwerking verkeersonderzoek Olst Informatieavond 16 mei 2018 2 Agenda vanavond Aanleiding Verbeteren Leefbaarheid en Veiligheid in Olst Eerder onderzoek rondweg Olst Jan Hooglandstraat Twee varianten

Nadere informatie

Toekomst Konijnenwei. Bewonersmoment 28 november 2013

Toekomst Konijnenwei. Bewonersmoment 28 november 2013 Toekomst Konijnenwei Bewonersmoment 28 november 2013 Programma Toelichtingen - districtsschepen Tom Van den Borne - stadsschepen Rob Van de Velde - districtsschepen Paul Cordy - stadsschepen Koen Kennis

Nadere informatie

Inleiding. Kruising Biltlaan - Rijnsoever

Inleiding. Kruising Biltlaan - Rijnsoever Inleiding Kruising Biltlaan - Rijnsoever Vraag van de gemeenteraad: Het ontwerp van de voorrangskruising Biltlaan/Rijnsoever achten wij nog onvoldoende uitgewerkt om er mee in te stemmen. Dit wordt gesterkt

Nadere informatie

Wegenwerken in Leuven en omgeving Efficiënte coördinatie en communicatie beperken de hinder

Wegenwerken in Leuven en omgeving Efficiënte coördinatie en communicatie beperken de hinder PERSMEDEDELING VAN HET AGENTSCHAP WEGEN EN VERKEER 3 mei 2013 Wegenwerken in Leuven en omgeving Efficiënte coördinatie en communicatie beperken de hinder Op 21 mei 2013 start het Agentschap Wegen en Verkeer

Nadere informatie

Doelstellingen: Wat willen we met het Project Gent Sint-Pieters bereiken?

Doelstellingen: Wat willen we met het Project Gent Sint-Pieters bereiken? Doelstellingen: Wat willen we met het Project Gent Sint-Pieters bereiken? 1. Knooppunt van duurzame mobiliteit vernieuwd treinstation met een geïntegreerd tram- en busstation voldoende en comfortabele

Nadere informatie

Gelet op het gewestelijk ontwikkelingsplan, goedgekeurd bij besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 12 september 2002;

Gelet op het gewestelijk ontwikkelingsplan, goedgekeurd bij besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 12 september 2002; 60046 BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST [C 2018/31584] 21 DECEMBER 2017. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende goedkeuring van de beslissing van de gemeente Molenbeek om het bijzonder

Nadere informatie

Status mobiliteit rond de school situatie begin schooljaar 2012-2013

Status mobiliteit rond de school situatie begin schooljaar 2012-2013 Status mobiliteit rond de school situatie begin schooljaar 2012-2013 Dit document werd opgesteld op vraag van de dienst mobiliteit van de stad Sint-Niklaas en heeft tot doel de verkeersproblematiek rond

Nadere informatie

Verkeersveiligheid Provincialeweg / Overeind. Fietspad Houten - Culemborg. 27 september Pascale Willems Suzanne Spapens

Verkeersveiligheid Provincialeweg / Overeind. Fietspad Houten - Culemborg. 27 september Pascale Willems Suzanne Spapens 1 2 Verkeersveiligheid Provincialeweg / Overeind Fietspad Houten - Culemborg 27 september 2018 Pascale Willems Suzanne Spapens 3 Korte terugblik 4 Knelpunten en aandachtspunten Bijeenkomst 1, 23 mei 2018

Nadere informatie

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje Waarom Zuidasdok? Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Het project zorgt voor een betere bereikbaarheid

Nadere informatie

Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger?

Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger? Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger? Henk Tromp Rico Andriesse (Henk Tromp en Rico Andriesse zijn werkzaam bij Goudappel Coffeng ) Samenvatting De uitwerking van het concept

Nadere informatie

Alternatief voorstel van GroenRood voor de ringweg tussen Volhardingslaan (Driespoort) tot aan de N43

Alternatief voorstel van GroenRood voor de ringweg tussen Volhardingslaan (Driespoort) tot aan de N43 Alternatief voorstel van GroenRood voor de ringweg tussen Volhardingslaan (Driespoort) tot aan de N43 GroenRood erkent het probleem van het sluipverkeer tussen Astene en Petegem-aan-de-Leie waarvoor in

Nadere informatie

Knelpunten en voorstellen Sint Denijslaan en wijk Waterhoek

Knelpunten en voorstellen Sint Denijslaan en wijk Waterhoek Knelpunten en voorstellen Sint Denijslaan en wijk Waterhoek Redactie: Geert Mortier, Steven Wittouck, An Cliquet, Jan Decoene, Geert Angenon, Eddy Labeau Overzicht Overzichtskaart wijk en situering Algemene

Nadere informatie

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT)

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) RIS297062 VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - het

Nadere informatie

Het waterschap Fryslân verzoekt ons het eerder gegeven wateradvies te verwerken in de waterparagraaf. Dat is gedaan.

Het waterschap Fryslân verzoekt ons het eerder gegeven wateradvies te verwerken in de waterparagraaf. Dat is gedaan. Door bewoners van een woning nabij de geplande rotonde is een aantal bezwaren aangedragen die kort en zakelijk samengevat, zie bijlage I betrekking hebben op de volgende punten: noodzaak, planning en veiligheid

Nadere informatie

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST ADVIES (BRUGEL-ADVIES-201801205-275) Betreffende het Federaal ontwikkelingsplan van Elia voor de periode 2020-2030 en het bijbehorende

Nadere informatie

Herinrichting Haacht-Station

Herinrichting Haacht-Station Herinrichting Haacht-Station Gemeenteraad januari 2019» Haacht-Station: een (te) lange geschiedenis Initiatiefnemers» Gemeente Boortmeerbeek (coördinatie)» Gemeente Haacht» Vlaams gewest > AWV: subsidie

Nadere informatie

EEN AANTREKKELIJK EN AANGENAAM WINKELCENTRUM

EEN AANTREKKELIJK EN AANGENAAM WINKELCENTRUM EEN AANTREKKELIJK EN AANGENAAM WINKELCENTRUM MEERWAARDE VOOR ONZE STAD (1) De heraanleg van de Grote Markt van gevel tot gevel zal tot positieve effecten leiden waardoor veiligheid, mobiliteit, huisvesting

Nadere informatie

19DEC 20B. HOV in 't Gooi. Bijlage bij TWINH Projectomschrijving - december 2013 INGEKOMEN. Impressie van het ontwerp/resultaten consultatie:

19DEC 20B. HOV in 't Gooi. Bijlage bij TWINH Projectomschrijving - december 2013 INGEKOMEN. Impressie van het ontwerp/resultaten consultatie: Bijlage bij TWINH Projectomschrijving - december 2013 INGEKOMEN 19DEC 20B HOV in 't Gooi Impressie van het ontwerp/resultaten consultatie: 1. Huizen 2. Blaricum 3. Eemnes/Laren 4. Hilversum Zie vvww.hovinhetgooi.nl

Nadere informatie

Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT

Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT Trajecttram Trajectvan Simonistot Romeinse Steenweg Tram in eigen bedding tussen

Nadere informatie

Nieuw kruispunt R6/N1

Nieuw kruispunt R6/N1 Nieuw kruispunt R6/N1 Inhoud 1. Wie? 2. Herinrichting kruispunten R6 3. Kruispunt R6/N1: Ontwerp en werken 4. Kruispunt R6/N1 : Communicatie Wie? Opdrachtgever: Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van

Nadere informatie

HUIDIGE SITUATIE VISIESTUDIE R30

HUIDIGE SITUATIE VISIESTUDIE R30 Bij de afronding van de studie Opmaak van een visienota voor de herinrichting van de R30 te Brugge heeft MINT samen met AWV West-Vlaanderen en de Stad Brugge een persconferentie gegeven. Aan de hand van

Nadere informatie

Parlementaire vraag Mercedes Van Volcem (Open Vld) aan minister Weyts (N-VA)

Parlementaire vraag Mercedes Van Volcem (Open Vld) aan minister Weyts (N-VA) Parlementaire vraag Mercedes Van Volcem (Open Vld) aan minister Weyts (N-VA) Betreffende: Kruispoortbrug I en andere bruggen Brugge De Brugse Kruispoortbrug geraakte begin oktober ernstig beschadigd en

Nadere informatie

Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat

Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat Nieuwsbrief november 205 Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de stand van zaken rondom de verbetering van het kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat.

Nadere informatie

RECONSTRUCTIE ROTONDE BROMTOL Toelichting Den Hout 7 april 2016

RECONSTRUCTIE ROTONDE BROMTOL Toelichting Den Hout 7 april 2016 Toelichting Den Hout 7 april 2016 1 Agenda 2 1. Toelichting variantenonderzoek 8 varianten 2. Probleemanalyse Beoordeling huidige situatie Beoordeling situatie 2030 t.o.v. 2015 3. Kenmerken van de varianten

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het zwarte punt betreft het stuk van de spoorlijnen in het station van Schaarbeek, gelegen bij de Lambermontlaan tussen de Teichmannbrug en de Albertbrug

Nadere informatie

XL FOR PEOPLE CITIES FOR PEOPLE ELSENSESTEENWEG: NAAMSEPOORT FERNAND COCQ - FLAGEY

XL FOR PEOPLE CITIES FOR PEOPLE ELSENSESTEENWEG: NAAMSEPOORT FERNAND COCQ - FLAGEY XL FOR PEOPLE CITIES FOR PEOPLE ELSENSESTEENWEG: NAAMSEPOORT FERNAND COCQ - FLAGEY Een gemeenschappelijk project VOORGESCHIEDENIS Communicatie / participatie 2015 Maart 2015 Consultatie bewoners (04/03

Nadere informatie

Tracé Fietsroute Plus

Tracé Fietsroute Plus Bijlage 1 Tracé Fietsroute Plus Inleiding In deze bijlage treft u nadere informatie over de Fietsroute Plus aan. U leest hier wat de belangrijkste kenmerken van een snelle fietsroute zijn en welke bijzondere

Nadere informatie

Toelichting ontwerp Oudeweg

Toelichting ontwerp Oudeweg Toelichting ontwerp Oudeweg Samen met een vertegenwoordiging van bewoners, ondernemers en wijkraden is een eerste schetsontwerp doorstroming Oudeweg ontwikkeld met daarin de maatregelen uitgewerkt voor

Nadere informatie

VOORSTELLING WERKEN OMGEVING SCHIJNPOORT

VOORSTELLING WERKEN OMGEVING SCHIJNPOORT VOORSTELLING WERKEN OMGEVING SCHIJNPOORT In het najaar van 2015 staan er werken gepland in de omgeving van Schijnpoort, de parking Ten Eekhove en de Noordersingel. Deze werken bereiden de omgeving voor

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg»

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» «Historisch Koekelberg» in enkele cijfers Gewestelijke toelage : 11.000.000 Federale

Nadere informatie

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012)

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012) gemeente werkendam Memo Datum 19 september 2012 Aan Gemeenteraad Werkendam C.c. Van Arne Schouten Onderwerp Afweging varianten fietsvoorziening Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk

Nadere informatie