Alternatief voorstel van GroenRood voor de ringweg tussen Volhardingslaan (Driespoort) tot aan de N43

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alternatief voorstel van GroenRood voor de ringweg tussen Volhardingslaan (Driespoort) tot aan de N43"

Transcriptie

1 Alternatief voorstel van GroenRood voor de ringweg tussen Volhardingslaan (Driespoort) tot aan de N43 GroenRood erkent het probleem van het sluipverkeer tussen Astene en Petegem-aan-de-Leie waarvoor in het aan de bevolking voorgestelde mobiliteitsplan een extra weg voorzien werd vanaf de Volhardingslaan tot aan de N43 (langs de Driespoort en zaal Ter Wilgen, met een tunnel onder de Poelstraat, door de tuinen en onder de spoorweg). Deze oplossing heeft echter een aantal belangrijke nadelen. Nadelen van de door de stad voorgestelde weg tussen Volhardingslaan en N43 via Ter Wilgen De nieuwe weg en de tunnel vereisen de onteigening van een viertal woningen en van een aantal tuinen. De weg doorkruist een grote woonwijk in Petegem en splitst deze wijk in twee delen. Het feit dat de weg via een tunnel onder de Poelstraat gaat, zorgt er weliswaar voor dat de Poelstraat een verbinding blijft tussen die twee delen maar visueel blijft het een belangrijke scheiding. De weg zal veel verkeer aantrekken en dus de hele wijk (Ten Rodelaan, begin Herfstlaan, groot deel van de Poelstraat en begin Kouterlosstraat) met geluidsoverlast en fijn stof opzadelen. Door de aanleg van de weg zal het voetbalveld moeten verdwijnen, een groene zone en sportveld dat nog vaak gebruikt wordt. Door de aanleg van de weg moet de zaal Ter Wilgen verdwijnen. Deze zaal vormt een belangrijke schakel in het sociaal weefsel van de wijk en kan niet zomaar vervangen worden door een andere zaal. Een nieuwe zaal bouwen zal ook veel geld kosten. De aanleg van een drukke weg doorheen een winkelcentrum is onlogisch en zorgt voor conflictsituaties met parkerende bezoekers van het winkelcentrum. De door GroenRood voorgestelde oplossing heeft deze nadelen niet en heeft een aantal bijkomende voordelen: Het verkeer tussen E17/Gaversesteenweg en N43/Astene wordt in een tunnel geleid op bestaand tracé (Gaversesteenweg en Stationsstraat) zodat de impact op de omgeving minimaal is (enkel geluidshinder ter hoogte van bedrijven langs de N43). De buurt in Petegem wordt niet bijkomend belast. Er zijn geen onteigeningen nodig. Zowel Ter Wilgen als het voetbalterrein kunnen blijven bestaan. Winkelcentrum Driespoort wordt niet doormidden gesneden door een drukke weg. De harde knip aan de spoorweg kan behouden blijven en eventueel zelfs uitgebreid worden met een knip voor de bussen. Op die manier is er geen enkel conflict meer tussen de fietsostrade langs de spoorweg en ander verkeer. Er kan bijkomend een oplossing geboden worden voor de onleefbaarheid van de Gaversesteenweg. Er kan eventueel bijkomend geopteerd worden voor een verbinding tussen het centrum (Tolpoortstraat) en de Gaversesteenweg met behoud van de voorgaande voordelen.

2 GroenRood weet dat haar voorstel technisch haalbaar is en wenst daarom het stadsbestuur op te roepen haar voorstel te laten onderzoeken door het studiebureau als een alternatieve optie, waarbij naast het kostenplaatje ook de andere voordelen in de afweging meegenomen worden. Onze oplossing zal wellicht duurder zijn (lange tunnel) maar we moeten ook rekening houden met het uitsparen van de onteigeningen en de prijs voor de bouw van een alternatieve zaal voor Ter Wilgen. Voorstel van GroenRood GroenRood stelt voor om het verkeer vanuit de Gaversesteenweg naar Astene en omgekeerd te leiden door een tunnel van in de Gaversesteenweg (tussen Volhardingslaan en Poelstraat) onder het stationsviaduct en de Stationsstraat tot naast het stationsgebouw waarna het verkeer bovengronds verder kan rijden langs de spoorweg tot waar het huidige voorstel van de stad onder de spoorweg zou komen (parking Weba). Daar is voldoende plaats om de nieuwe weg een bocht te laten nemen tot aan de N43 en daar te laten aansluiten via een rond punt of lichten (net zoals in het voorstel van de stad). Het meest voor de hand liggende tracé voor de tunnel is afgebeeld op figuur 1. Figuur 1: Overzicht tracé nieuwe tunnel

3 Figuur 2 toont een technische tekening op schaal waaruit blijkt dat een tunnel (aangeduid met streepjeslijn) mogelijk is die een bocht neemt met een aanvaardbare straal van 80m en twee rijvakken die elk tot 4m breed kunnen zijn. Figuur 2: Technisch tracé van de tunnel (oorspronkelijke tekening op schaal 1/400 maar hier verkleind). De rode pijlen geven de ondergrondse rijrichtingen aan. Zeven brugpijlers moeten vervangen worden door pijlers naast de tunnel. Om de twee rijrichtingen te scheiden en ongevallen te voorkomen kunnen betonelementen geplaatst worden tussen de rijstroken (aangeduid met stippellijn). De rijrichtingen ondergronds zijn aangeduid met rode pijlen. Voor het bovengrondse verkeer (zie figuur 3) is in de Gaversesteenweg (breedte 12m) nog plaats voor voetpaden van 1m breed (aangeduid in blauw), een parkeerstrook (aan de westkant van de straat) twee fietssuggestiestroken (er is daar nog weinig verkeer waardoor een fietssuggestiestrook aanvaardbaar is) van elk een meter en twee stroken voor wegverkeer van elk 3m (4m met inbegrip van de fietssuggestiestrook). Autoverkeer (zie oranje pijlen) kan enkel afslaan naar de stationsparking (en daar eventueel keren). Enkel bussen van de Lijn mogen onder het treinviaduct doorrijden (groene pijlen). Doordat de pijlers van de brug naast de tunnel moeten komen, volgen de bussen het tracé van de tunnel bovengronds. Zij moeten voorrang geven aan fietsers op de fietsostrade die langs de spoorweg loopt. Fietsers die vanuit de Gaversesteenweg rechtdoor moeten (richting Tolpoortstraat) kunnen ter hoogte van de fietsostrade van een fietsoversteek gebruik maken. Fietsers naar de G. Martensstraat kunnen een stukje de fietsostrade volgen en dan doorsteken tot aan de stationsstraat zodat ze de bocht van de bussen niet moeten kruisen. De Stationsstraat is éénrichtingsverkeer (van Tolpoortstraat naar station) en dient enkel nog om de kissen-ride-zone aan het station te bedienen, waarna de auto s via de G. Martensstraat verder kunnen rijden. Het busverkeer voor de halteplaatsen onder het viaduct gebeurt zoals aangegeven in het plan voor de stationsomgeving.

4 Figuur 3: Situatie voor het bovengrondse verkeer na de aanleg van de tunnel. Voetpaden zijn blauw gekleurd, fietspaden rood. Oranje pijlen duiden bovengrondse rijrichtingen aan voor het normale verkeer, groene pijlen voor bussen. Bovengronds brengen van het tunnelverkeer Aan de kant van het station is er naast het stationsgebouw voldoende plaats om de tunnel met twee rijvakken geleidelijk aan omhoog te brengen. Het studiebureau van de stad stelt een maximum hellingspercentage van 7 procent voor, wat overeenkomt met een hellingslengte van ongeveer 70m. Wij hebben in alle volgende figuren nagerekend dat er minstens 80m hellingslengte beschikbaar is zodat er zeker geen probleem is voor het in- en uitrijden van de tunnel. In figuur 4 is de situatie afgebeeld naast het stationsgebouw, met de overgang van ondergronds verkeer (rode pijlen) naar bovengronds verkeer (oranje pijlen) en volle rode lijnen voor de tunnelwand i.p.v. streepjeslijnen. Figuur 4: Bovengronds brengen van de tunnel naast het stationsgebouw (rijweg loopt bovengronds langs spoorweg).

5 Aan de andere kant van de tunnel (Gaversesteenweg) is de situatie iets complexer omdat de weg niet breed genoeg is om beide rijstroken van de tunnel tegelijk omhoog te brengen en ook nog fietsers en bussen in de twee richtingen naast de tunnel te laten rijden. Daarom stellen wij voor om de tunnelrijstroken alternerend naar boven te leiden waarbij de richting naar het Zuiden (richting E17) net voorbij de Poelstraat naar boven komt en de andere richting (komende van de E17) reeds net voorbij de Volhardingslaan naar beneden gaat (in een tunnel met enkele rijrichting). Op die manier is er voldoende plaats om ook het verkeer bovengronds een plaats te geven (zie figuur 5). Figuur 5: Bovengronds brengen van de tunnel in de Gaversesteenweg: rijstroken komen alternerend naar boven. Op figuur 5 kan men zien dat er telkens drie rijvakken zijn bovengronds, één voor elke rijrichting (van en naar de stationsparking/poelstraat en voor de bussen) en één voor een tunneleinde waar het verkeer bovengronds komt. Dichtst bij de Poelstraat loopt het bovengronds verkeer aan de bovenkant van de figuur (twee rijstroken) terwijl de onderste rijstrook op de figuur vanuit de tunnel bovengronds komt. Verderop richting E17 (midden van de figuur) voegt het verkeer dat bovengronds naar rechts rijdt in met het verkeer dat uit de tunnel komt (waarbij het verkeer uit de tunnel voorrang heeft). In de andere rijrichting loopt de tunnel ook nog ondergronds door. Het verkeer dat vanuit de richting E17 komt splitst net na het kruispunt Volhardingslaan (niet op de figuur) op in een deel dat rechts van de baan bovengronds verder rijdt richting Poelstraat en stationsparking en een deel dat in het midden geleidelijk aan ondergronds de tunnel inrijdt. Ondertussen rijdt links daarvan (onderaan de figuur) het verkeer dat richting E17 rijdt al volledig bovengronds. De bovengrondse situatie in de Gaversesteenweg is geschetst op figuur 6 met dezelfde kleurencodes als voorheen. Aangezien daar de wegbreedte 17 tot 18m bedraagt, is er plaats voor een voetpad, fietspad en twee rijstroken van elk 3m breed naast de tunnelmonden. Enkel vlakbij de Poelstraat gaat het fietspad over in een fietssuggestiestrook op de rijweg (maar daar is relatief weinig verkeer meeste rijdt ondergronds). Tussen de twee tunnelhellingen is een strook vrij die eventueel kan gebruikt worden voor voorsorteren van afslaand verkeer vanuit de Legestraat. Op sommige plaatsen is de Gaversesteenweg wellicht ook voldoende breedte voor parkeerplaatsen. Dit moet in een detailtekening verder uitgewerkt worden. Figuur 6: bovengrondse situatie in de Gaversesteenweg (zelfde kleurencodes als voorheen).

6 Alternatief tunneltracé De tunnel met bocht zoals hierboven voorgesteld brengt enkele technische uitdagingen mee aangezien de tunnel in twee rijen in totaal 7 steunpilaren van de spoorwegbrug doorsnijdt (zie figuur 2). Dat betekent dat tijdens de bouw van de tunnel de pilaren van de brug verplaatst moeten worden tot naast de tunnel (inclusief fundering). Dit is een technisch complexe maar haalbare oplossing. Het brengt echter ook mee dat de spoorlijnen boven de brug niet gebruikt kunnen worden tijdens de werken (en dus dat de tunnel in stukjes moet aangelegd worden zodat telkens maar een beperkt aantal sporen buiten dienst is). Om te verhinderen dat de funderingspalen van de brug doorsneden worden (en dus de dure en omslachtige werkwijze voor de bouw van de tunnel te vermijden) hebben we ook een alternatief tunneltracé uitgewerkt met een ondergronds rond punt (zie figuur 7). Figuur 7: Alternatief tunneltracé met ondergronds rond punt waardoor de spoorwegbrug niet aangetast wordt. Het voordeel van dit rond punt is ook dat eventueel kan gekeerd worden in de tunnel door het rond punt rond te rijden. We stellen wel voor dat de hoofdrijrichting hier voorrang krijgt (en eventueel kan rondrijden ook verhinderd worden voor de veiligheid door samenvoegend verkeer in de tunnel niet toe te laten). De ondergrondse verkeersstromen zijn aangeduid met rode pijlen op figuur 7. Bovengronds kan het busverkeer vanuit de Gaversesteenweg nu wel gewoon rechtdoor verlopen onder de spoorwegbrug aangezien er geen pilaren moeten veranderen (zie figuur 8).

7 Figuur 8: Bovengrondse situatie met ondergronds rond punt (zelfde kleurcode als voorheen). Het ondergronds rond punt in figuur 7 heeft maximaal een buitenste cirkel met straal 13m (om tussen de spoorwegbrug en de woningen te passen). Dat is ongeveer gelijk aan het binnenste baanvak van het huidige rond punt in Petegem (binnenste straal 10m, buitenste straal 20 m maar met twee baanvakken i.p.v. 1). Toch is dat aan de krappe kant als we ook vrachtwagens in de tunnel toelaten. Als het rond punt groter moet zijn (grotere draaicirkel), dan kan dat enkel door het middelpunt van de cirkel meer naar de parking van de Smatch op te schuiven (er is genoeg plaats op de parking daar om een groter rond punt aan te leggen). De situatie zou dan kunnen zijn zoals op figuur 9 (afhankelijk van of je terugkeren op het ondergronds rond punt wil toelaten of niet). Dit rond punt heeft een buitenste straal van 16m wat zeker voldoende moet zijn voor een enkel baanvak. De bovengrondse situatie verandert niet t.o.v. figuur 8.

8 Figuur 9: Groter ondergronds rond punt door onder de parking van de Smatch uit te breiden. Bijkomende mogelijkheden met de plannen van GroenRood De oplossing van GroenRood om de tunnel onder Gaversesteenweg en Stationsstraat te leggen heeft ook nog enkele bijkomende voordelen ten opzichte van het tracé voorgesteld door de stad. 1) Langere tunnel onder Gaversesteenweg lost probleem Gaversesteenweg meteen ook op Een belangrijk voordeel van de plannen van GroenRood is dat er ook een oplossing kan komen voor de leefbaarheid van de Gaversesteenweg. In het oorspronkelijke mobiliteitsplan stond de onteigening van één kant ingeschreven om een bredere weg te kunnen aanleggen. Dat plan is nu van de baan maar er is in het huidige voorstel van de stad geen enkele oplossing meer geboden voor de leefbaarheid van de Gaversesteenweg. In tegendeel, door de bijkomende weg langs de Driespoort naar de N43 gaat er nog meer verkeer door de Gaversesteenweg rijden (in twee richtingen). Met ons plan zou een optie kunnen zijn om de enkele tunnelkoker die ter hoogte van de Volhardingslaan bovengronds komt (richting van E17 naar Astene) ondergronds door te trekken tot voorbij de Boomstraat. Op die manier gaat het verkeer in de Gaversesteenweg dat vanuit de E17 komt al van voor de Boomstraat ondergronds en het verkeer in de andere richting bovengronds (in enkele richting). Hierdoor komt veel ruimte vrij voor een leefbare inrichting van de Gaversesteenweg. Enige voorwaarde is dan wel dat er in de tunnel die dan onder het kruispunt met de Volhardingslaan loopt,

9 ook een afslag gemaakt wordt naar links, richting Volhardingslaan (voor het verkeer dat vanuit de Gaversesteenweg richting rond punt Petegem moet). Het bijkomend voordeel hiervan is dat deze tunnelafslag bovengronds kan komen net voorbij de schoolingang van het Erasmusatheneum zodat het verkeer voor de schoolpoort ook enkelrichtingsverkeer kan worden en er een veiliger schoolomgeving kan gemaakt worden. Als deze bijkomende optie gekozen wordt, moet dit verder uitgewerkt en becijferd worden. 2) Mogelijkheid tot aansluiting verkeer uit centrum richting E17 Indien de harde knip voor het autoverkeer ter hoogte van de spoorwegbrug (enkel bussen mogen nog bovengronds door) een probleem vormt, kan in het alternatief met het rond punt overwogen worden om vanuit de Stationsstraat (vanuit de richting kruispunt de Knok naar station) een aansluiting (via een helling en tunnelmond) met het ondergronds rond punt te voorzien. Aangezien deze straat een éénrichtingsstraat wordt, is hiervoor zeker voldoende plaats. Het zorgt natuurlijk wel voor een bijkomende conflictsituatie van samenvoegend verkeer ter hoogte van het ondergrondse rond punt, wat minder veilig is. 3) Mogelijkheid de harde knip ook voor de bussen in te voeren Als vanaf het ondergronds rond punt ook een zijtak via een helling bovengronds richting station gevoerd wordt (de afstand is net genoeg om voor de bushaltes bovengronds te komen) dan zouden ook de bussen de tunnel kunnen gebruiken zodat er helemaal geen kruisend verkeer meer is met de fietsostrade langs de spoorweg. Bussen die vanuit de Gaversesteenweg richting station rijden nemen dan de tunnel en komen via de zijtak boven ter hoogte van het station. In de andere richting zouden de bussen dan steeds via de Georges Martensstraat richting N43 moeten rijden en dan links via kruispunt De Knok terug richting station waarbij ze de tunnelingang (zie optie 2) kunnen nemen om zo terug richting Gaversesteenweg te rijden. Ook het verkeer voor de kiss-en-ride aan het station zou via het ondergrondse rond punt kunnen verlopen zodat er bovengronds op het kruispunt geen verkeer meer is en dit een groot evenementenplein of stationsplein zou kunnen worden dat doorloopt tot aan het station (ook voor de bussen is enkel de richting naar rechts, richting station nog nodig en dus is er heel wat ruimte in de Stationsstraat over). Conclusie GroenRood is er van overtuigd dat dit plan (met zijn varianten en eventuele uitbreidingen) heel veel mogelijkheden biedt om een oplossing te bieden voor het sluipverkeer tussen de E17 en Astene zonder te raken aan de wijk in Petegem en met behoud van de plannen voor een harde knip ter hoogte van de fietsostrade langs de spoorweg. Deze oplossing is technisch haalbaar. De tunnel op zich is veel langer en technisch complexer dan de korte tunnel onder de Poelstraat. Anderzijds zou in het voorstel van de stad een vermindering van de impact op de wijk (zicht, geluid en fijn stof) ook een langere tunnel vereisen die niet alleen onder de Poelstraat maar ook onder de tuinen en de spoorweg doorloopt. Bovendien moet ook rekening gehouden worden met de kostprijs van de onteigeningen en de kostprijs van een nieuwe zaal om Ter Wilgen te vervangen in het plan van de stad. GroenRood dringt er sterk op aan dat met al deze elementen rekening gehouden wordt en dat dit alternatief voorstel in de uiteindelijke planningsfase even uitvoerig onderzocht wordt als het voorstel van de stad zodat op basis van alle cijfers een onderbouwde politieke keuze gemaakt kan worden uit de verschillende opties.

Voorstel mobiliteit GroenRood

Voorstel mobiliteit GroenRood Voorstel mobiliteit GroenRood GroenRood stelde in haar verkiezingsprogramma van 2012 de veiligheid in het verkeer centraal. Zoals iedere Deinzenaar beseffen we dat Deinze op dit moment een ramp is op het

Nadere informatie

herinrichting stationsgebied

herinrichting stationsgebied herinrichting stationsgebied ambities, opties & afwegingen verkeer in omgeving consequenties en gevolgen schapen kamp stations straat aansluiten en verlevendigen centrum welkom in onze stad! stations plein

Nadere informatie

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open!

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! L E G E N D E *** Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! Kijk naar, maak oogcontact met Linkerarm uitsteken Rechterarm uitsteken Fietstraject

Nadere informatie

Een plan voor een vernieuwende mobiliteit Woensdag 3 juni 2015 om 20u Brielpoort - Deinze

Een plan voor een vernieuwende mobiliteit Woensdag 3 juni 2015 om 20u Brielpoort - Deinze Een plan voor een vernieuwende mobiliteit Woensdag 3 juni 2015 om 20u Brielpoort - Deinze Mobiliteitsplan stad Deinze Presentatie onderzoeksresultaten VECTRIS cvba Mobiliteitsplan Deinze / juni 2015 /

Nadere informatie

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 7 8 2 3 1 9 6 4 5 KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 1. Kruispunt Douvieweg- Watouplein Knelpunten: - Op het kruispunt staat het doorgaand verkeer heel vaak geblokkeerd aangezien

Nadere informatie

Stationsproject De Groenling

Stationsproject De Groenling Stedelijk ontwikkeling en woonbeleid Stationsproject De Groenling Stacey D heyger 5 november 2015 Stedelijk ontwikkeling en woonbeleid 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Aanleiding van het project... 2

Nadere informatie

Uitnodiging. Persconferentie en optocht Zaterdag 21 maart 2009

Uitnodiging. Persconferentie en optocht Zaterdag 21 maart 2009 Uitnodiging Persconferentie en optocht Zaterdag 21 maart 2009 11u, ontmoetingscentrum Natuurpunt en Partners Meetjesland vzw Stationsgebouw, K. Astridplein 1 in Eeklo Een aangenaam, leefbaar en veilig

Nadere informatie

Gemengd verkeer - fietssuggestiestroken

Gemengd verkeer - fietssuggestiestroken Gemengd verkeer - fietssuggestiestroken Doel Het doel van een fietssuggestiestrook is het optisch versmallen van de rijbaan en het aanduiden van de positie van de fietser. Het overige verkeer wordt gewezen

Nadere informatie

19DEC 20B. HOV in 't Gooi. Bijlage bij TWINH Projectomschrijving - december 2013 INGEKOMEN. Impressie van het ontwerp/resultaten consultatie:

19DEC 20B. HOV in 't Gooi. Bijlage bij TWINH Projectomschrijving - december 2013 INGEKOMEN. Impressie van het ontwerp/resultaten consultatie: Bijlage bij TWINH Projectomschrijving - december 2013 INGEKOMEN 19DEC 20B HOV in 't Gooi Impressie van het ontwerp/resultaten consultatie: 1. Huizen 2. Blaricum 3. Eemnes/Laren 4. Hilversum Zie vvww.hovinhetgooi.nl

Nadere informatie

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat Scenario 1: Optimalisering huidige verkeersnetwerk woerden West Aanpassen van kruispunt Hollandbaan Waardsebaan verkeerslichtenregelinstallatie (VRI), Boerendijk Chrysantstraat (VRI), Boerendijk Hoge Rijndijk(rotonde).

Nadere informatie

Inspraakvergadering Bergstraat 18 mei 2016

Inspraakvergadering Bergstraat 18 mei 2016 Inspraakvergadering Bergstraat 18 mei 2016 Huidige éénrichtingsverkeer - Werken van de school ongeveer afgerond. - In kader van werken aan Bergstraat 6 - In beslagname deel openbaar domein - Hinder door

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

Willen we dit in Wilrijk?

Willen we dit in Wilrijk? WILRIJK IKEA site 1 Willen we dit in Wilrijk? 2 Of dit? 3 Dagelijks massa auto s en vrachtwagens op de Boomsesteenweg. Sluipverkeer door het Neerland. 4 Het Probleem - Het verkeer van de zijstraten worstelt

Nadere informatie

Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom

Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom De omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom is op dit moment in volle ontwikkeling. Bij de (her)aanleg wordt

Nadere informatie

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018 Uitwerking verkeersonderzoek Olst Informatieavond 16 mei 2018 2 Agenda vanavond Aanleiding Verbeteren Leefbaarheid en Veiligheid in Olst Eerder onderzoek rondweg Olst Jan Hooglandstraat Twee varianten

Nadere informatie

Advies inzake de herinrichting van de Middelweg MDT (zuidoost)

Advies inzake de herinrichting van de Middelweg MDT (zuidoost) Maart 2016 Geachte gemeente, Na onze adviezen over het noord-west gedeelte van de Middelweg leest u hier ons advies over het laatste gedeelte van de Middelweg in Moordrecht. Het gaat om het gedeelte van

Nadere informatie

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe Info deelnemers Aantal deelnemers: 20 6% Vrouw 28% 1% 6% Leerling Ouder Man Leerkracht 94% 67% Ander Meldingen Meldingen

Nadere informatie

Zevenbunder Eekhoornhof Bert Meulemans

Zevenbunder Eekhoornhof Bert Meulemans Zevenbunder Eekhoornhof Bert Meulemans gemeenteraadslid Voorgeschiedenis RUP Eekhoornhof Bezwaarschriften: dichtheid oude camping + sociale doelstelling villa-omgeving Procedure Gemeenteraad: tracé der

Nadere informatie

GECOMOVE. Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat. Onderwerp: tum: 31 maart Datum

GECOMOVE. Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat. Onderwerp: tum: 31 maart Datum Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat Datum tum: 31 maart 2017, Geert Demeulemeester, Directeur Sint-Michiel Jean Vanhaeren vraagt als coördinator van de gemachtigde opzichters in Sint Michiel

Nadere informatie

HUIDIGE SITUATIE VISIESTUDIE R30

HUIDIGE SITUATIE VISIESTUDIE R30 Bij de afronding van de studie Opmaak van een visienota voor de herinrichting van de R30 te Brugge heeft MINT samen met AWV West-Vlaanderen en de Stad Brugge een persconferentie gegeven. Aan de hand van

Nadere informatie

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier.

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier. Heraanleg Leenstraat Advies Fietsersbond september 2017 Achtergrond Op de website van de gemeente staat te lezen dat de veiligheid van de fietser de belangrijkste reden is voor de heraanleg van de Leenstraat:

Nadere informatie

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen Vraag 1a Welke plek in Theresia en Spoorzone vindt u voor de fietser qua verkeer het gevaarlijkst. Kunt u ook aangeven waarom? Vraag 1b

Nadere informatie

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt 1) Openbaar vervoer 2) Park en Ride Signalisatie 3) Doorgaand verkeer 4) Binnen de grote ring 5) Sluipverkeer 6) Alternatieve vervoersmiddelen De Situatie

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

Status mobiliteit rond de school situatie begin schooljaar 2012-2013

Status mobiliteit rond de school situatie begin schooljaar 2012-2013 Status mobiliteit rond de school situatie begin schooljaar 2012-2013 Dit document werd opgesteld op vraag van de dienst mobiliteit van de stad Sint-Niklaas en heeft tot doel de verkeersproblematiek rond

Nadere informatie

N631 Oosterhout Gilze-Rijen

N631 Oosterhout Gilze-Rijen N631 Oosterhout Gilze-Rijen Op 13 juni vond een inloopavond plaats over de plannen voor de N631 Rijen- Oosterhout (Vijf Eikenweg Oosterhoutseweg). Hier werden onderstaande varianten voor de weg gepresenteerd:

Nadere informatie

Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links

Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links 1 VERKEERSBORDEN Gevaarlijke bocht. Bocht naar links Gevaarlijke bocht. Bocht naar rechts Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links Gevaarlijke bocht.

Nadere informatie

Periode: 11 september 31 oktober

Periode: 11 september 31 oktober Stap 1: sluiten Nijverheidskaai en aanpakken woonwijken 11 september 31 oktober - door werken aan de spoorwegbrug is de Nijverheidskaai onderbroken van 11.09.2019 tot 8.02.2020. Het voorstel is om de Nijverheidskaai

Nadere informatie

Stedenbouwkundig Plan Stationsgebied 4 e bijeenkomst 6 september 2011

Stedenbouwkundig Plan Stationsgebied 4 e bijeenkomst 6 september 2011 Stedenbouwkundig Plan Stationsgebied 4 e bijeenkomst 6 september 2011 Bespreekpunten deze avond: stand van zaken (wat hebben we tot nu toe laten zien) proces: stedenbouwkundig plan bestemmingsplan bouwplannen

Nadere informatie

Geometrisch ontwerp. Geometrische aspecten van wegen Lesgever: Prof. Dr. Ir. H. De Backer

Geometrisch ontwerp. Geometrische aspecten van wegen Lesgever: Prof. Dr. Ir. H. De Backer Geometrisch ontwerp Geometrische aspecten van wegen Lesgever: Prof. Dr. Ir. H. De Backer Academiejaar 2016-2017 OPBOUW WEGDEK De bepaling van de bouwklassen gebeurt via de site www.wegenenverkeer.be/bouwklasse.

Nadere informatie

Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren

Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren Deelproject 1: Mansholtlaan verbreden naar 2 rijstroken per richting Toelichting op

Nadere informatie

Samenvatting Stedenbouwkundig plan

Samenvatting Stedenbouwkundig plan Samenvatting Stedenbouwkundig plan Stationsplein Stationsgebied Hilversum de groene loper naar de Mediastad Brinken, levendige straten en volop ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. Deze kwaliteiten

Nadere informatie

Uitwerking verkeersstudie Olst. Vierde bijeenkomst begeleidingsgroep. Floris Frederix 25 april 2018

Uitwerking verkeersstudie Olst. Vierde bijeenkomst begeleidingsgroep. Floris Frederix 25 april 2018 Uitwerking verkeersstudie Olst Vierde bijeenkomst begeleidingsgroep Floris Frederix 25 april 2018 2 Onderwerpen Analyse fietsroutes: Afstandsanalyse Beoordeling fietsroutes Kruispunt Jan Hooglandstraat

Nadere informatie

Veilig je draai vinden...

Veilig je draai vinden... Veilig je draai vinden... op rotondes in Gelderland Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Rotondes in Gelderland Na hun introductie zo n 30 jaar geleden, zijn rotondes

Nadere informatie

Mobiliteit. Voetgangers en fietsers. Openbaar vervoer. Brugge

Mobiliteit. Voetgangers en fietsers. Openbaar vervoer. Brugge Voetgangers en fietsers Openbaar vervoer Auto Verkeersarme binnenstad Open VLD wil de binnenstad verkeersarmer maken. Nu zijn enkel de Jan Breydelstraat en de Sint-Amandstraat verkeersvrij. Het laden en

Nadere informatie

Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum

Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum UNIZO BRUGGE Stad en Haven Unie van Zelfstandige Ondernemers Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum 07-01-2014 UNIZO Brugg Stad en Havene: Eerste mobiliteitsrapport geeft nood aan ingrijpende acties

Nadere informatie

WERKPUNTENNOTA. Deel 2: FB Beveren / UPDATE 01 mei 2015

WERKPUNTENNOTA. Deel 2: FB Beveren / UPDATE 01 mei 2015 WERKPUNTENNOTA Deel 2: FB Beveren / UPDATE 01 mei 2015 Fietsroute thv Pietje Waaspad / gemeentegrens St Niklaas - Beveren Perfecte aansluiting van de fietsroute over de gemeentegrenzen heen mits een kleine

Nadere informatie

Verkeerskundige analyse rond nieuwbouw basisschool Het Octaaf. Rapportage

Verkeerskundige analyse rond nieuwbouw basisschool Het Octaaf. Rapportage Verkeerskundige analyse rond nieuwbouw basisschool Het Octaaf 1 Rapportage Verkeerskundige analyse rond nieuwbouw basisschool Het Octaaf Rapportage 2 Aan: Stichting St. Josephscholen T.a.v. Pieter Tiggelaar

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER

VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER 1 VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER 12.01.2015 2 BESTAANDE SITUATIE Doorgaand verkeer Lokaal verkeer Private weg 3 BESTAANDE SITUATIE EGENHOVENSTRAAT (KAPELLETJE

Nadere informatie

Ontsluiting Hofstad III. Opties A, B, C, D. Voor- en nadelen Tekeningen Intensiteiten. Gemeente Houten

Ontsluiting Hofstad III. Opties A, B, C, D. Voor- en nadelen Tekeningen Intensiteiten. Gemeente Houten Ontsluiting Hofstad III Opties A, B, C, D. Voor- en nadelen Tekeningen Intensiteiten emeente Houten Optie A (Ontsluiting Via Castellum- Tweerichtingverkeer) Voordelen Nadelen Herkomst Intensiteit amgras

Nadere informatie

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk Beoordelingsfiches VERO Deerlijk SCHOOL Klas Locatie: Startpunt Neunkirchenplein 1. Opstappen en wegrijden - Kies een veilige startplaats en plaats je fiets in de gewenste richting - Stap op aan de rechterzijde

Nadere informatie

1. Algemeen. Wat met omliggende straten i.v.m. sluipverkeer? 3. Wat met het openbaar vervoer tijdens de werken? 1

1. Algemeen. Wat met omliggende straten i.v.m. sluipverkeer? 3. Wat met het openbaar vervoer tijdens de werken? 1 Input inwoners B. Rotselaar. Algemeen Wat met omliggende straten i.v.m. sluipverkeer? Wat met het openbaar vervoer tijdens de werken? Vertrekbasis moet blijven: secundaire weg type III, openbaar vervoer

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTE VERKEERSVEILIGHEID

RESULTATEN ENQUÊTE VERKEERSVEILIGHEID RESULTATEN ENQUÊTE VERKEERSVEILIGHEID De Kriekelaar 05. VERDELING VAN POSTCODES Aantal respondenten: 0 (de helft van het aantal gezinnen) Figuur. KEUZE VERVOERSMIDDEL Niemand van de respondenten brengt

Nadere informatie

Stichting Natuurlijk!Vleuterweide

Stichting Natuurlijk!Vleuterweide Stichting Natuurlijk!Vleuterweide Alternatieven busbaan Vleuterweide Visie achter hoofdontsluiting Leidsche Rijn Datum: 8 juli 2014 Godfried de Graaff www.natuurlijkvleuterweide.nl Agenda Functioneren

Nadere informatie

Bijzondere weggedeelten

Bijzondere weggedeelten Hoofdstuk 5 ijzondere weggedeelten 5.1 Rotondes Een rotonde is eigenlijk een ronde eenrichtingsweg. Je moet altijd rechts om het middeneiland heen rijden. Op dat middeneiland staat bord rotonde (D1). Vaak

Nadere informatie

Tunnelmond A6/A9 nabij knooppunt Muiderberg

Tunnelmond A6/A9 nabij knooppunt Muiderberg abcdefgh Rijkswaterstaat Tunnelmond A6/A9 nabij knooppunt Muiderberg Een beschrijving van de problemen en de mogelijke oplossingen 28 maart 2006 abcdefgh Rijkswaterstaat Tunnelmond A6/A9 nabij knooppunt

Nadere informatie

Verkeersmemorandum. Voorwoord. Algemene opmerkingen: VAN BLADELSTRAAT. Kruispunt OLV-straat met Blokweg

Verkeersmemorandum. Voorwoord. Algemene opmerkingen: VAN BLADELSTRAAT. Kruispunt OLV-straat met Blokweg Verkeersmemorandum Voorwoord Dit verkeersmemorandum werd opgesteld door vertegenwoordigers van de Ouderraden van de Scholengemeenschap De Kraal, met vestigingen in de Van Bladelstraat, Elststraat, Schaffelkantstraat

Nadere informatie

Stanleystraat - Cuperusstraat Voorontwerp en concept

Stanleystraat - Cuperusstraat Voorontwerp en concept Waarom De Stanleystraat en de Cuperusstraat zijn een onderdeel van de fietsostrade Antwerpen-Mechelen. Deze fietsostrade zorgt voor een snelle, veilige en comfortabele fietsverbinding tussen Antwerpen

Nadere informatie

Het plan in het coalitieakkoord

Het plan in het coalitieakkoord Aan College van Burgemeester en Wethouders Postbus 603 1620 AR Hoorn Betreft: alternatief scenario Poort van Hoorn Hoorn, 26 augustus 2014 Geacht college, Tijdens de presentatie van het coalitie is in

Nadere informatie

Mogelijke verkeersmaatregelen voor de Rijsenbergwijk. Werktekst oktober 2007

Mogelijke verkeersmaatregelen voor de Rijsenbergwijk. Werktekst oktober 2007 Mogelijke verkeersmaatregelen voor de Rijsenbergwijk Werktekst oktober 2007 De projectpartners van het project Gent Sint-Pieters willen, zowel tijdens als na de uitvoering van het project, maximale aandacht

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Knelpunten en voorstellen Sint Denijslaan en wijk Waterhoek

Knelpunten en voorstellen Sint Denijslaan en wijk Waterhoek Knelpunten en voorstellen Sint Denijslaan en wijk Waterhoek Redactie: Geert Mortier, Steven Wittouck, An Cliquet, Jan Decoene, Geert Angenon, Eddy Labeau Overzicht Overzichtskaart wijk en situering Algemene

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp)

FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp) FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp) START FIETSPROEF Goed langs de rechterzijde van de straat rijden tot op het einde. Aan het kruispunt moet je oversteken en linksaf het

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Datum 25 november 2014 Gemeente Woerden

Datum 25 november 2014 Gemeente Woerden RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 14R.00532 ^ SJ Van: college van burgemeester en wethouders gemeente WOERDEN Datum 25 november 2014 Portefeuillehouder(s) wethouder Schreurs Portefeuille(s)

Nadere informatie

Volg vanaf het station Antwerpen-Centraal het spoor richting station Antwerpen-Berchem.

Volg vanaf het station Antwerpen-Centraal het spoor richting station Antwerpen-Berchem. DIENST MOBILITEIT Departement Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit ROUTEBESCHRIJVING VAN DE FIETSOSTRADE VAN HET STATION ANTWERPEN-CENTRAAL TOT HET STATION MECHELEN-NEKKERSPOEL Volg vanaf het station Antwerpen-Centraal

Nadere informatie

BESLISSING JURY IN EERSTE AANLEG MBT DOSSIER BAM

BESLISSING JURY IN EERSTE AANLEG MBT DOSSIER BAM 29.09.2009 BESLISSING JURY IN EERSTE AANLEG MBT DOSSIER 09.199 BAM Zoals aangekondigd, heeft de Jury deze campagne onderzocht, rekening houdend met de argumenten van de betrokken partijen (klagers + adverteerder).

Nadere informatie

Zevenbunder Eekhoornhof Bert Meulemans

Zevenbunder Eekhoornhof Bert Meulemans Zevenbunder Eekhoornhof Bert Meulemans gemeenteraadslid DEFINITIEVE VOORSTELLEN 21-2-2017 2 Voorstellen om de snelheid remmen snelle uitvoering invoeren uitgezonderd plaatselijk vervoer + controle plaatsen

Nadere informatie

Van 26 maart tot 5 april 2012

Van 26 maart tot 5 april 2012 Van 26 maart tot 5 april 2012 Start nutswerken aan de zuidzijde De aannemer werkt verder aan het voetpad en de wandelpromenade aan de noordzijde van de straat. De nutswerken aan de zuidzijde van de De

Nadere informatie

Bijlage: Voorstel actualisatie alternatief Tracé Rode Loper Noord

Bijlage: Voorstel actualisatie alternatief Tracé Rode Loper Noord W i j k r a a d F r a n s H a l s P o s t b u s 2 2 7 9 2 0 0 2 C G H a a r l e m T E L : 0 2 3 5 2 7 4 4 8 1 Datum: 10 februari 2012 Het college van B&W van Haarlem Onderwerp: besluitvorming in februari

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

Pas op borden. - Driehoekige borden met punt. naar boven met een rode rand. naar boven met een rode rand.

Pas op borden. - Driehoekige borden met punt. naar boven met een rode rand. naar boven met een rode rand. Pas op Pas op Betekenis: Oversteekplaats voor voetgangers. Verwoording: Pas op, hier steken voetgangers over!) Betekenis: Overweg zonder slagbomen. Verwoording: Pas op, er zijn geen slagbomen en hier komen

Nadere informatie

scenario 1: De Leefstraat

scenario 1: De Leefstraat scenario 1: De Leefstraat De Rozenstraat en Palmstraat vormen vandaag een belangrijke levensader voor de Heilig-Hartwijk. Ze verbinden het sportcentrum Alverberg, de Heilig-Hartkerk, de Daltonschool en

Nadere informatie

Op zoek naar goede fietspaden Een fietstocht met en voor beleidsmensen 10 mei 2008 Dit document laat u toe om zelf of + opmerkingen te noteren.

Op zoek naar goede fietspaden Een fietstocht met en voor beleidsmensen 10 mei 2008 Dit document laat u toe om zelf of + opmerkingen te noteren. Werkgroep Fietseling Leffingestraat 85 8400 Oostende tel./fax (059) 50.99.72 fietselingoostende@pandora.be www.fietselingoostende.be Voor een veilig en leefbaar Oostende! Op zoek naar goede fietspaden

Nadere informatie

Lokale Politie LAN. Foutparkeren. Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor!

Lokale Politie LAN. Foutparkeren. Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! Lokale Politie LAN Foutparkeren Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! beste inwoner Stilstaan en parkeren Het gevaar en de hinder die veroorzaakt worden door foutparkeerders

Nadere informatie

Naam Organisatie Naam Organisatie Panelleden Vlaams Agentschap Huub Vaneerdewegh. stedelijk wijkoverleg. AG stadsplanning Stad Antwerpen

Naam Organisatie Naam Organisatie Panelleden Vlaams Agentschap Huub Vaneerdewegh. stedelijk wijkoverleg. AG stadsplanning Stad Antwerpen Verslag Titel verslag: Infovergadering Brabo 2 Tramlijn naar Ekeren Datum en uur vergadering: Dinsdag 31 januari 2012 20 uur Plaats vergadering: Ekers Hof in Ekeren Volgnummer: 01 Aanwezigen Naam Organisatie

Nadere informatie

Verkeersplan GroenLinks Hilversum Februari 2017

Verkeersplan GroenLinks Hilversum Februari 2017 Oplossing Verkeersveilige Kleine Spoorbomen en auto vrije Groest-Stationsstraat Verkeersplan GroenLinks Hilversum Februari 2017 1 GroenLinks komt met plan voor kleine spoorbomen in Hilversum Met de plannen

Nadere informatie

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Voor een veilige en bereikbare stad. Uit de bevraging van de laatste maanden in de straten en wijken van Wervik, Geluwe en Kruiseke blijkt dat inwoners veel belang

Nadere informatie

Een stilstaand voertuig voorbijrijden

Een stilstaand voertuig voorbijrijden Een stilstaand voertuig voorbijrijden Fietstaak 1 Strepestraat Mindert snelheid en kijkt voor zich uit. Kijkt naar weggebruikers voor hem en verleent eventueel voorrang. Kijkt links om of er verkeer nadert

Nadere informatie

Memo. Verhouding auto-fiets 2015

Memo. Verhouding auto-fiets 2015 Uit de verkeerstellingen van de gemeente blijkt dat op deel twee op een werkdag gemiddeld 1.400 1 motorvoertuigen rijden waarvan 4% a 5% vrachtverkeer betreft. Op deel drie rijden gemiddeld per werkdag

Nadere informatie

3DE EN 4DE SPOOR LIJN 50 A

3DE EN 4DE SPOOR LIJN 50 A > AANLEG 3DE EN 4DE SPOOR LIJN 50 A STATIONSOMGEVING HANSBEKE MOBILITEITSBELEID RINGWEG 1 oktober 2009 Kristin Berckmans Sylvie Syryn Geert Vercruysse Cel Info Buurtbewoners Communicatieverantwoordelijke

Nadere informatie

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem Vraag en antwoord Algemeen 1. Waarom wordt deze Schakel Achterhoek - A1 aangelegd? De gemeente Lochem en de provincie hebben besloten een rondweg aan te leggen

Nadere informatie

Nieuwe fase voor werken aan Woluwedal vanaf 5 augustus

Nieuwe fase voor werken aan Woluwedal vanaf 5 augustus Nieuwe fase voor werken aan Woluwedal vanaf 5 augustus De Een nieuwe weg en een fietssnelweg langs de De werken aan het Woluwedal, langs de, zijn volop aan de gang. De Werkvennootschap legt aan de oostzijde

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg gemeente Eindhoven Stichting Witte Dorp/De Burgh Openbare Ruimte, Verkeer & Milieu, Verkeer en Openbare Ruimte Van mw. M. Jansen- van der Zande Kamer Telefoon (040) 238 63 88 14 juni 2012 Memo Betreft

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Opgaven Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk met 6 verkeersborden

Nadere informatie

Busbaan. Natuurlijk! Vleuterweide. Godfried de Graaff

Busbaan. Natuurlijk! Vleuterweide. Godfried de Graaff Busbaan Natuurlijk! Vleuterweide Godfried de Graaff Visie achter hoofdontsluiting LR Visie achter hoofdontsluiting LR A2 A12 Visie achter hoofdontsluiting LR A2 A12 Visie achter hoofdontsluiting LR A2

Nadere informatie

Parrallel oprij strook >150m. A28 N A1 west huidige boog wordt 2 baans gemaakt. Helling = 0.75% Afstand 180m in openlucht Helling tussen A en B = 0.

Parrallel oprij strook >150m. A28 N A1 west huidige boog wordt 2 baans gemaakt. Helling = 0.75% Afstand 180m in openlucht Helling tussen A en B = 0. A1west A28 noord naar Hanze tunnel boog straal dezelfde als RWS flyover! Geoptimaliseerd voor hoogte tov maaiveld en helling Geen nieuwe verbinding nodig tussen A28 noord en A1west E =3m A =3 m. Afstand

Nadere informatie

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 (en vice versa) Huidige situatie: Fietsers moeten afstappen en met de trap (½ minuut tijdverlies, risico van vallen, zwaar met de trap met e-bike). Of fietsers moeten

Nadere informatie

Ook de wijk rond Pierstraat wacht al jaren op een volwaardige busverbinding. Die vraag wordt dan ook opgenomen in het mobiliteitsplan.

Ook de wijk rond Pierstraat wacht al jaren op een volwaardige busverbinding. Die vraag wordt dan ook opgenomen in het mobiliteitsplan. Kontich gaat voor een beter aanbod van openbaar vervoer Dat het gemeentebestuur een voorstander is van de tramdoortrekking naar de park & ride aan de E19 is ondertussen wel bekend. Die visie wordt ook

Nadere informatie

Analyse Kempkensbergtunnel. Van: KeKempkensbergtunnelMemo

Analyse Kempkensbergtunnel. Van: KeKempkensbergtunnelMemo Analyse Datum: 26 februari 2013 Van: KeMemo Projectorganisatie Aanpak Ring Zuid 1. Aanleiding Arthur Kamminga heeft in december 2012 een alternatief voorstel gedaan voor de Esperantotunnel, de zogenaamde

Nadere informatie

Verkeerseducatie KBS- De Werft, Breda

Verkeerseducatie KBS- De Werft, Breda Verkeerseducatie KBS- De Werft, Breda Wouter Lavrijsen 103134 Verkeerskunde, NHTV Breda 2011/2012 Opdracht Vrije Studie Ruimte (VSR) Inleiding/opdrachtomschrijving KBS de werft heeft contact gehad met

Nadere informatie

Het Fietsexamen. Voorwoord:

Het Fietsexamen. Voorwoord: Het Fietsexamen Voorwoord: Deze beknopte beschrijving is er om gebruikt te worden door leerkrachten, begeleiders, controleurs (examinatoren) tijdens het examen, ouders alsook de leerlingen. Met deze beschrijving

Nadere informatie

E40 in Merelbeke: 2 nieuwe bruggen en geluidsschermen

E40 in Merelbeke: 2 nieuwe bruggen en geluidsschermen E40 in Merelbeke: 2 nieuwe bruggen en geluidsschermen Infovergadering 30 maart 2017 Stefan Heuninck Projectingenieur AWV Agentschap Wegen en Verkeer Wegbeheerder van +- 6900 km gewestwegen, waarvan 1500

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING VAN DE FIETSOSTRADE F1 VAN HET STATION MECHELEN-NEKKERSPOEL TOT HET STATION ANTWERPEN-CENTRAAL

ROUTEBESCHRIJVING VAN DE FIETSOSTRADE F1 VAN HET STATION MECHELEN-NEKKERSPOEL TOT HET STATION ANTWERPEN-CENTRAAL DIENST MOBILITEIT Departement Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit ROUTEBESCHRIJVING VAN DE FIETSOSTRADE F1 VAN HET STATION MECHELEN-NEKKERSPOEL TOT HET STATION ANTWERPEN-CENTRAAL Vertrek op de parking aan

Nadere informatie

Veiligheid van de fietser

Veiligheid van de fietser Veiligheid van de fietser 01-02-2013 Inleiding Het gebeurt sneller dan je denkt Inleiding Enkele cijfers In 2012 zijn er in totaal 320 verkeersongevallen vastgesteld in de politiezone KASTZE. Bij 39 ongevallen

Nadere informatie

FIETSEXAMEN WIJK STENE

FIETSEXAMEN WIJK STENE FIETSEXAMEN WIJK STENE INFOSLIDE (maakt geen deel uit van de route) UITLEG VERSCHIL FIETSOVERSTEEK / FIETSPAD Fietsoversteken: steeds met blokken Nooit voorrang aan een fietsoversteek, dus: *voorrang verlenen

Nadere informatie

Opmerkingen belanghebbenden bij shortlist Bereikbaarheid Waterland. n.a.v. informatieavond 24 november

Opmerkingen belanghebbenden bij shortlist Bereikbaarheid Waterland. n.a.v. informatieavond 24 november Opmerkingen belanghebbenden bij shortlist Bereikbaarheid Waterland n.a.v. informatieavond 24 november Opmerkingen op shortlist Nummer Opmerking Reactie 5 (Tegengaan sluipverkeer) Sluipverkeer keihard aanpakken

Nadere informatie

Een kruispunt. is geen jungle

Een kruispunt. is geen jungle Een kruispunt is geen jungle Bebouwde kommen bevatten allerhande kruispunten waar verschillende types weggebruikers elkaar ontmoeten. Door de drukte en de verscheidenheid van het verkeer is het gevaar

Nadere informatie

Informatieavond circulatieplan stad Gent

Informatieavond circulatieplan stad Gent Informatieavond circulatieplan stad Gent Intro Strategische keuze om van een vraag volgend mobiliteitsbeleid te evolueren naar een sturend mobiliteitsbeleid. Visie: creëren van een vlot bereikbare stad,

Nadere informatie

WAAROM KOMT DE AANKOMST- EN VERTREKBUNDEL IN ZWANKENDAMME?

WAAROM KOMT DE AANKOMST- EN VERTREKBUNDEL IN ZWANKENDAMME? WAAROM KOMT DE AANKOMST- EN VERTREKBUNDEL IN ZWANKENDAMME? In het plan-mer (milieueffectrapport) werden verschillende locaties voor de vertrek- en aankomstbundel voorgesteld en onderzocht: Pelikaan, Ramskapelle,

Nadere informatie

Veiligheid, leefbaarheid en verkeer

Veiligheid, leefbaarheid en verkeer Leuven, 11 december 2015 Veiligheid, leefbaarheid en verkeer Conclusies en voorstellen voor het Stadsbestuur 1. Management summary Omwille van de vele klachten en de toenemende problemen rond mobiliteit,

Nadere informatie

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT. Nr november Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT. Nr november Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT 15 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 61040 november 2016 VERKEERSBESLUIT Nummer 1017729 Onderwerp: Aanpassingen Stationsomgeving Doetinchem Burgemeester

Nadere informatie

Verslag werksessie verkeersmaatregelen Bisschopstraat (7 december 2017)

Verslag werksessie verkeersmaatregelen Bisschopstraat (7 december 2017) Verslag werksessie verkeersmaatregelen Bisschopstraat (7 december 2017) Op donderdag 7 december heeft de gemeente Dinkelland een werksessie georganiseerd met omwonenden en ondernemers rond de Bisschopsstraat,

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

DIALOOGSESSIES RING MALLE 20 MAART

DIALOOGSESSIES RING MALLE 20 MAART DIALOOGSESSIES RING MALLE 20 MAART 2018 GEEL: hoogste scores ORANJE: hoogste scores na synthese THEMATAFELS EN STELLINGEN QUOTERING (in euro - briefjes van 10) SYNTHESE VAN STELLINGEN SOM QUOTERING (in

Nadere informatie

Alle Route beschrijvingen naar Culturele Broedplaats Wijk 7 Amsterdam ZO.

Alle Route beschrijvingen naar Culturele Broedplaats Wijk 7 Amsterdam ZO. Alle Route beschrijvingen naar Culturele Broedplaats Wijk 7 Amsterdam ZO. Wijk7 Daalwijkdreef 7 1102 RN Amsterdam Michiel Czn. Dhont 06 10 10 85 58 Er staan verschillende routes op de website: Wijk7.org

Nadere informatie

FIETSEXAMEN WIJK STENE

FIETSEXAMEN WIJK STENE FIETSEXAMEN WIJK STENE INFOSLIDE (maakt geen deel uit van de route) UITLEG VERSCHIL FIETSOVERSTEEK / FIETSPAD Fietsoversteken: steeds met blokken Nooit voorrang aan een fietsoversteek, dus: *voorrang verlenen

Nadere informatie