Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Vrouwenproject Ethiopië

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Vrouwenproject Ethiopië"

Transcriptie

1 Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Vrouwenproject Ethiopië Farmer Households Empowered through Women project Projectperiode : 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2017 Send a Cow Ethiopië werkt samen met lokale partner Akam (Alliance of Knowledge and Action for Sustainable Livelihood Management Association 1 ) aan het duurzaam verbeteren van de voedselzekerheid, economische zelfredzaamheid en weerbaarheid tegen klimaatproblemen van arme boerengezinnen in zes afgelegen dorpen in het Dendi District in Ethiopië vrouwen en 300 mannen, georganiseerd in 65 boerengroepen worden ondersteund om landbouw- en veehouderijopbrengsten op milieuvriendelijke wijze te verhogen, sterke boerengroepen op te bouwen, betere toegang tot markten te krijgen, de positie van vrouwen te verbeteren en toegang te krijgen tot schoon drinkwater en sanitaire basisvoorzieningen. 20 van deze 65 boerengroepen hebben al eerder in een soortgelijk project van Send a Cow Ethiopië deelgenomen. Zij worden nauw bij het project betrokken, niet in de laatste plaats als voorbeeld. Belangrijkste geplande activiteiten van deze periode Activiteit voltooid Voorzettingen trainingen (gender, tuinieren, Plaatsen en doorgeven van schapen en kippen deels Faciliteren van Kunstmatige Inseminatie (KI) Doorgeven van groentezaden Distributie van appelboompjes Overdracht drinkwatervoorziening aan watercommissies Distributie van bomen Uitwisselingsbezoeken 1 AKAM is a word in the local Afaan Oromo language, which means welcome. It denotes entry, respect, equity, love, peace and alliance.

2 Activiteiten: Versterking lokale gemeenschap: De 66 groepen 2 in dit project woonden voorheen in een moeilijk begaanbaar gebied: slechte wegen die bij hevige regenval nog meer verslechterden en soms zelfs onbegaanbaar werden. De 10 kilometer lange weg (vorige rapportage) heeft hier aanzienlijk aan bijgedragen. Na de aanleg van de nieuwe weg zijn er ook deze periode weer activiteiten op poten gezet, aangestuurd door de clustergroep Yomifu. Zo zijn er een twintigtal bruggetjes gebouwd door 423 groepsleden op plekken waar water de weg blokkeert (zie foto). En zijn er 13 bestaande waterpunten schoongemaakt om o.a. ziektes te voorkomen. De gemeenschapsversterking beperkt zich niet tot de groepsleden zelf, maar gaat in samenwerking met andere dorpsgenoten die niet aan het project deelnemen. Zo is de aangelegde weg nog niet helemaal af. Deze wordt nog onderbroken door een akker. De eigenaar heeft toestemming gegeven om zijn grond te doorkruisen als hij zijn oogst heeft binnengehaald. Ook hij zal dan profiteren van de toegang tot de markt waar de weg uiteindelijk naar toe leidt. Alle groepsdeelnemers zijn getraind over gendergelijkheid. Om hier verder op in te gaan zouden er vervolgtrainingen plaatsvinden in de vorm van grote bijeenkomsten in de dorpen. De projectstaf heeft een nieuwe methode omarmd, genaamd Transformative Household Methodology, waarbij het onderwerp wordt behandeld op huishoudniveau. 144 voorbeeldboeren zijn getraind in het geven van deze interactieve workshop waarbij gezinnen op een speelse wijze discussiëren en zich bewust worden van man-vrouwverhoudingen. Elke voorbeeldboer zal weer 4 andere families trainen. Voedselzekerheid: 609 vrouwen hebben herhaaltrainingen gevolgd over tuinieren ter verbetering van hun moestuin: zaaien, wieden en oogsten. Ook was er aandacht voor het bereiden van de groenten en het vermarkten van het overschot. Aangezien de meeste trainingen zijn gegeven, focussen de projectstaf en de voorbeeldboeren zich steeds meer op het monitoren van de groepen. Deze periode zijn er 359 families bezocht op hun erf om te zien hoe de geleerde lessen worden uitgevoerd en om hen bij te staan met advies. Dit werkt enorm motiverend. Boeren zijn erg trots om hun uitgevoerde projectonderdelen te laten zien en leren ook van elkaars monitoringsbezoeken. Zo zijn ze steeds 2 Bestaande uit 30 oude groepen, geadopteerd uit het voorgaande project, en 36 nieuwe groepen.

3 beter in staat om hun eigen situatie te reflecteren en deze naar een hoger niveau te brengen. Dit zijn de eerste stappen in verzelfstandiging van het project. Een mooi resultaat! Item Gepland aantal huishoudens totaal Gerealiseerd (hh) jan-jun 2016 Vorige periodes Totaal OP 3 POG 4 OP POG OP POG OP POG Fokstieren 20 nvt nvt nvt 8 nvt 8 nvt Ezels nvt nvt Er worden geen stieren en ezels meer geplaatst vanwege te hoge veeprijzen. De resterende 12 huishoudens voor fokstieren worden geholpen met de kunstmatige inseminatie. De resterende 122 families (OP + POG) voor ezels ontvangen schapen of kippen. Item Gepland aantal huishoudens totaal Gerealiseerd (hh) jan-jun 2016 Vorige periodes Totaal OP POG OP POG OP POG OP POG Schapen (2 per hh) Kippen (5 per hh) Groentezaden Pootaardappelen 320 nvt Appelboompjes 525 nvt 149 nvt 168 nvt 317 nvt Zaden veevoergewas 700 nvt nvt 513 nvt Graanzaden 700 niet gepland Afgelopen maanden zijn er 39 gezinnen blij gemaakt met 2 schapen (originele plaatsing). In totaal hebben 105 families schapen gekregen. Dit is meer dan de geplande 70 huishoudens, omdat de resterende families voor ezels ook schapen of kippen ontvangen. Het plaatsten van fokstieren wordt vervangen door kunstmatige inseminatie (KI). Door lokale koeien te kruisen met een sterk ras zal de kwaliteit en melkproductie verbeteren. KI is een methode die ook steeds meer in Ethiopië beschikbaar is voor boeren. Het projectteam heeft samenwerking gezocht met overheidsvoorlichters van het Dendi district. Zij hebben de benodigde kennis en materialen in huis. Deze periode hebben de voorzitters van de clusters en dorpsvoorzitters trainingen gevolgd over het gebruik van KI. 430 koeien zijn inmiddels behandeld door KI specialisten, waarvan 245 ook daadwerkelijk zijn geïnsemineerd. De rest was nog niet klaar om geïnsemineerd te worden en kreeg waar nodig hormonen toegediend om de cyclus onder controle te krijgen. De planning van het plaatsen van dieren (OP) loopt aardig op schema: 303 van de geplande 370 families hebben fokstieren, ezels, schapen of kippen ontvangen. Daarnaast hebben nu 245 boeren hun koe laten insemineren. Het doorgeven van kippen en schapen (POG) loopt nog niet volgens planning. In totaal hebben nu 16 families 2 schapen doorgegeven en nog eens 16 families ieder 5 kippen. Er is gekozen voor een exotisch ras die frequenter en grotere eieren legt dan de lokale kip. In de praktijk blijkt dat dit soort geen broedgedrag vertoont. Het afgelopen jaar 3 OP: Originele plaatsing van dieren of materiaal door het project 4 POG: Passing on the Gift is het doorgeven van de eerste nakomeling of zaden aan een nieuw gezin

4 zijn er meerdere oplossingen getest: de lokale kip werd ingezet als broedkip van de exotische eieren, maar nog altijd ging het uitbroeden van kuikentjes te traag. Er zijn nog maar 80 kuikentjes (5 aan 16 gezinnen) doorgegeven. De tweede oplossing, het doorgeven van 10 eieren per gekregen kip, heeft niet de voorkeur van het ontvangende gezin. Zij willen liever kuikens in plaats van eieren. Er zijn helaas geen gegevens beschikbaar van het aantal doorgegeven eieren en het aantal uitgebroede kippen. Bij de derde oplossing geven de OP gezinnen lokale kippen door aan nieuwe families, uit inkomsten van de exotische eieren. Deze methode zal nu gehanteerd worden. Afgezien van de achterlopende POG resultaten hebben de ontvangende gezinnen wel verandering geboekt op de inname van eiwitten en een verhoging in inkomsten. Ook zijn er kippenhokken en voederbakken gebouwd om de huisvesting van kippen te waarborgen. Het komende jaar krijgt dit POG onderdeel veel aandacht om zo de geplande doelen te behalen. Werk aan de winkel dus! De 720 huishoudens die al eerder groentezaden ontvingen voor hun moestuin, hebben nu bloemkoolzaden gekregen. De nieuwe groepen hebben deze gekregen als onderdeel van het doorgeefsysteem. Groepen ouder dan twee jaar (oude lichting) hebben de groentezaden zelf aangeschaft met krediet van hun spaargroep. Inmiddels hebben alle 1300 gezinnen zaden gekregen van de 720 families die zijn gestart met groentezaden. De aardappeloogst is wederom mislukt door de hevige regenval. De 320 gezinnen die aardappels hebben geplant kunnen deze daarom niet doorgeven aan nieuwe gezinnen. Er is besloten om te stoppen met dit projectonderdeel. De geplande aantallen in het bovenstaande schema zijn hierop aangepast. Het doorgeven van graanzaden (tarwe en gerst) stond niet op de planning, maar is gedurende het project wel ingezet als POG item. Deze periode hebben 200 gezinnen elk 5 kg graanzaden aan nieuwe families doorgegeven. De appelbomen staan er goed bij. De verwachting is dat ze over enkele jaren appels geven. In Nederland ligt de appel bij vrijwel iedereen op de fruitschaal, maar in Afrika wordt dit gezien als een exotische en gewilde fruitsoort. Deze periode zijn er bij 149 gezinnen appelbomen geplaatst. In totaal hebben nu 317 families deze nieuwe fruitboom in hun tuin staan. Het einddoel is 525. We liggen dus goed op schema. 105 families zijn voorgelicht over het belang en de aanleg van graasweides. Tientallen families hebben dit gelijk in de praktijk uitgevoerd door hun weide met zogenaamde Desho gras uit te breiden. Het grote voordeel is dat de boeren hierdoor veevoertekort in droge tijden kunnen overbruggen. In iedere projectgemeenschap ontvingen een aantal groepsleden landbouwgereedschap (riek, schop of gieters) als prijs voor de beste deelnemer. Aan de hand van een scorelijst behaalden in totaal 260 vrouwen de beste resultaten. Daarnaast zijn er ook geldprijzen vergeven die winnaars aan hun spaarrekening konden toevoegen.

5 Water: Een groep van meer dan 50 personen, waaronder voorbeeldboeren en groepsleden, zijn getraind over drinkwatervoorzieningen en het beheer van natuurlijke hulpbronnen (water, bomen, etc.). Er is een uitwisselingsbezoek georganiseerd naar een gemeenschap in Woliso. Deze gemeenschap heeft een verbeterde watervoorziening en goede voorbeelden van terrasaanleg. De introductie van moestuinen heeft niet alleen gezorgd voor een verbetering van het voedselpatroon en extra inkomsten, maar verbetert ook de hygiëne op het erf van families. Afval wordt nu verzameld in de compostmand te midden van de moestuin. Tijdens monitoringsbezoeken, waar voorbeeldboeren en projectstaf de boerengezinnen bezoeken op hun erf, wordt gekeken naar de aanwezigheid en aanleg van tip-taps, latrines en droogrekken. De meeste projectdeelnemers hebben de gekregen sanitatielessen omgezet in de praktijk en beschikken inmiddels over bovengenoemde onderdelen. Indien nodig krijgen ze advies hoe dit alsnog te realiseren of te verbeteren. De problemen rondom de drinkwatervoorziening zijn opgelost. De aannemer heeft de beschadigde onderdelen vervangen en de 5 km lange waterpijpleiding is nu in gebruik. Maar liefst 800 dorpsgenoten profiteren hier van (640 projectdeelnemers en 160 medebewoners). De drinkwatervoorziening is nu officieel overgedragen aan de waterbeheercommissie, die het afgelopen jaar diverse trainingen heeft gevolgd. Inkomen: In de periode juli december 2015 waren er al groepen die zich bezig hielden met kleine bedrijfjes om zo extra inkomen te generen. Denk hierbij aan schappen fokken, de verbouw van gierst of lijnzaad en nu ook aardappel en graanopslag. In totaal hebben nu 17 van de 66 groepen (ongeveer 340 huishoudens) een gezamenlijk bedrijfje. Alle groepen hebben een spaar- en kredietsysteem wat ook gebruikt wordt voor startkapitaal. Het project streeft er naar dat huishoudens naast landbouw aanvullende inkomsten genererende activiteiten hebben. Een belangrijk speerpunt dus voor het laatste projectjaar! Duurzaam landgebruik: 5 families, met goede toegang tot water, hebben het afgelopen jaar jonge boompjes gekweekt. Deze boompjes worden weer door het project gekocht om uit te zetten bij andere projectdeelnemers. Hierdoor hebben ze meteen een goede afzetmarkt als startend bedrijfje. Er zijn inmiddels bomen geplaatst bij 720 families (100 per gezin). Dit zorgt voor meer schaduw op het erf, minder erosie, en fruit en peulen voor mens en dier. Tijdens het uitwisselingsbezoek naar Woliso (beschrijving bij 3. Water) hebben de deelnemers praktijkvoorbeelden gezien van bodembeheer om zoveel mogelijk water vast te houden en erosie tegen te gaan. Denk hierbij aan kleine geulen, dijkjes en terrassen. Het bezoek heeft de boeren gemotiveerd om gezamenlijk aan de slag te gaan. Er zijn nu tientallen dammetjes aangelegd en in totaal bijna 2 kilometer aan dijkjes.

6 Tenslotte zijn er 200 energiezuinige ovens aangekocht en uitgedeeld aan projectdeelnemers. Impact op de families Eind 2013, net voordat het project van start ging, heeft Heifer Nederland een bezoek gebracht aan het gebied. Sommige delen waren onbegaanbaar en moesten per voet of ezel afgelegd worden. Nu 3 jaar later, april 2016, vond een tweede veldbezoek plaats en was het gebied bereikbaar per auto. Deze boeren zijn mede dankzij het project niet meer afgesneden van de buitenwereld. Het zijn sterke groepen die de knelpunten in het dorp kunnen identificeren om vervolgens met een plan van aanpak te komen. Bovendien wordt het project steeds meer getrokken door de leiders onder de boeren. Dit is het laatste projectjaar. Steeds meer wordt de coördinatie, zoals monitoringsbezoeken, overgenomen door de voorbeeldboeren en voorzitters van groepen en clusters. Dit laatste jaar zal hier nog meer de nadruk op komen te liggen. Tamene (directeur AKAM) en Anne-Marije en Sara (Heifer Nederland) bezoeken Yomifu cluster Uitdagingen Al vanaf het begin van dit project wordt de opgedane kennis tijdens de trainingen op grote schaal toegepast door de projectdeelnemers. Zo hebben bijna alle gezinnen een moestuin, en dus gezondere voeding en extra inkomen. Ook de hygiëne bij de mensen thuis is sterk verbeterd en er is meer harmonie binnen het gezin. Daarnaast zijn de groepen ook actief in de gemeenschap. Eén van de succesfactoren naast de bereidwilligheid van de boeren zelf, is de lokale uitvoerende organisatie AKAM. Zij heeft een sterk lokaal team in het gebied en staat de boeren met raad en daad bij. Zoals eerder beschreven heeft het doorgeven van kippen en schapen prioriteit. Dit project heeft veel verschillende componenten die goed opgevolgd moeten worden. De problemen rondom de drinkwatervoorziening hadden extra aandacht nodig. Dit is nu opgelost en andere projectonderdelen lopen goed. Dit geeft ruimte aan het projectteam (AKAM, voorbeeldboeren en groepsleiders) om zich te concentreren op de POG van dieren.

7 Activiteiten komende periode Het komende half jaar staan onder meer de volgende activiteiten gepland: Opvolging van plaatsen en doorgeven schapen en kippen Opvolging spaargroepen Opvolging zaden veevoer en graan Voortzetting van trainingen en uitwisselingsbezoeken Kookdemonstraties Plaatsen van schapen en kippen Distributie van zaden Opvolgen boompjes Versterken van de clustergroepen Voorbereidingen voor eindevaluatie

Voortgangsrapportage juli - december 2016 Vrouwenproject Ethiopië

Voortgangsrapportage juli - december 2016 Vrouwenproject Ethiopië Voortgangsrapportage juli - december 2016 Vrouwenproject Ethiopië Farmer Households Empowered through Women project Projectperiode: 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2017 Send a Cow Ethiopië werkt samen met

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië Farmer Households Empowered through Women project Projectperiode : 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2017 Project is halverwege Send a Cow Ethiopia

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security 2014-2017 Projectperiode : 1 maart 2014-28 februari 2017 Financiering Heifer Nederland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Voortgangsrapportage januari juni 2016 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security 2014-2017 Projectperiode : 1 maart 2014-28 februari 2017 Dit is het laatste projectjaar

Nadere informatie

Boerinnen in melkveehouderij - Malawi

Boerinnen in melkveehouderij - Malawi Boerinnen in melkveehouderij - Malawi Voortgangsrapportage juli - december 2017 Women Integrating in Nutrition Dairy Value Chain (WINDVC) Projectperiode: juli 2017 - juni 2020 Korte omschrijving project

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II 2013-2015 In het verre Noorden van Kameroen heerst er grote armoede op het platteland. Dit wordt onder

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli december 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Voortgangsrapportage juli december 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Voortgangsrapportage juli december 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security 2014-2017 Projectperiode : 1 maart 2014-28 februari 2017 Financiering Heifer Nederland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II 2013-2015 Onder andere vanwege de droogte en grote bevolkingsdruk heerst er grote armoede op het platteland

Nadere informatie

Landbouw voor Gezonde Voeding Ethiopië

Landbouw voor Gezonde Voeding Ethiopië Landbouw voor Gezonde Voeding Ethiopië Voortgangsrapportage januari - juni 2018 Sustainable Agriculture & Rural Opportunities project Projectperiode: juli 2016 - juni 2019 3 jaar Deelname Heifer Nederland:

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013 2016 Laatste projectjaar Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari - juni 2015 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage januari - juni 2015 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage januari - juni 2015 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013-2016 Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2014 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage januari-juni 2014 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage januari-juni 2014 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013-2016 Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso ( )

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso ( ) Voortgangsrapportage januari juni Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 ) Sinds 2012 voert Heifer Nederland in samenwerking met de Burkinese partner Asudec (Africa s Sustainable Development Council)

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli-december 2014 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage juli-december 2014 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage juli-december 2014 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013-2016 Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Onderwijsproject voor kansarme jongeren en kinderen Ghana

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Onderwijsproject voor kansarme jongeren en kinderen Ghana Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Onderwijsproject voor kansarme jongeren en kinderen Ghana Learn for Work project Projectperiode: 1 januari 2015 tot en met 30 juni 2017 1 2 e projectjaar Zoals in

Nadere informatie

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Contact details: Stichting Connect International Jan van Houtkade 50 2311 PE Leiden T: 071-5141111 W: www.connectinternational.nl

Nadere informatie

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt the well foundation Developing sustainable welfare, daar staat The Well foundation voor. Meer dan 10 jaar

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli-december 2015 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage juli-december 2015 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage juli-december 2015 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013 2016 Laatste projectjaar Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland

Nadere informatie

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Bestemd voor: Wim Klein Nagelvoort, ZWO Ontmoetingskerk te Rijssen Aansluitend bij het thema: voedselzekerheid, landbouw, duurzaamheid en klimaat.

Nadere informatie

Duurzame landbouw voor gezonde voeding

Duurzame landbouw voor gezonde voeding Duurzame landbouw voor gezonde voeding Januari 2017 December 2019 Korte omschrijving project Met dit driejarig project wordt de positie van 3.000 families (18.000 mensen 1 ) verbeterd. Deze families wonen

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK

Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK Providing Analytical Services for Informed Farming In Kenya (PASIFIK) 2013-2017 Nederlandse boeren laten regelmatig hun bodem en ruwvoer analyseren. Dat

Nadere informatie

Voortgangsrapportage april-september 2015 IGUNGA Ecovillage

Voortgangsrapportage april-september 2015 IGUNGA Ecovillage Voortgangsrapportage april-september 2015 IGUNGA Ecovillage 2015-2019 Het Igunga Ecovillage project is een samenwerking tussen Heifer, Aqua For All, ICIPE (een onderzoeksinstituut) en de lokale Tanzaniaanse

Nadere informatie

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage Afghanistan Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan Eindrapportage Een door ZOA gebouwde latrine in het dorp Omer Khel in Dez Sabz Land: Afghanistan,

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari juni 2014 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 2016)

Voortgangsrapportage januari juni 2014 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 2016) Voortgangsrapportage januari juni 2014 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 2016) Sinds 2012 voert Heifer Nederland het landbouwproject uit in samenwerking met de Burkinese partner Asudec (Africa

Nadere informatie

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Zuid-Sudan Samenvatting sponsorproject SDN 1012 Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Mede gefinancierd door: Uit te voeren door ZOA-South Sudan en

Nadere informatie

Dagboek september 2016

Dagboek september 2016 Dagboek 20 21-22 september 2016 De komende dagen gaan we met de vrijwilligers de trainingen oefenen, die we de afgelopen dagen hebben gemaakt. We bezoeken elk district apart. Alle vrijwilligers uit dit

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2013-30 JUNI 2014

JAARVERSLAG 2014 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2013-30 JUNI 2014 JAARVERSLAG 2014 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2013-30 JUNI 2014 Jaarverslag Heifer Nederland 2014 COLOFON Dit jaarverslag is een uitgave van Heifer. Het jaarverslag is als PDF document beschikbaar

Nadere informatie

Boerinnen in melkveehouderij Malawi

Boerinnen in melkveehouderij Malawi Boerinnen in melkveehouderij Malawi Korte Omschrijving Project Dit zuivelproject heeft tot doel de levensomstandigheden van 1.000 vrouwen en hun gezinnen in het Thyolo district in Malawi te verbeteren.

Nadere informatie

Livelihood support for widows and orphans

Livelihood support for widows and orphans UWAID GHANA EINDVERSLAG 2014-2017 ULLO WIDOWS ASSOCIATION IN DEVELOPMENT Livelihood support for widows and orphans maart 2017 1 INHOUD 1. Aanvraag ingediend bij Wilde Ganzen 2013 pag. 1 2. Budget en geplande

Nadere informatie

Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca

Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca Oktober 2017 Cusco Perú Rotterdam - Nederland Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca http://www.pachamamaraymi.org/ 1 Voortgang van het project in Pitumarca Gemeenschappen Achtergronden

Nadere informatie

Serving. the. One. who. serves

Serving. the. One. who. serves Serving the One who serves UITDAGING Afrika telt naar schatting 50 miljoen boerengezinnen die lijden aan ondervoeding. Deze kleinschalige boeren zouden de oplossing kunnen zijn voor het wereldvoedselprobleem.

Nadere informatie

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal januari - Juni 2016 Het project Amper 24% van de gezinnen heeft een toilet in 18 wijken van de dorpen Raikawar en Shankarpur,

Nadere informatie

Eerste verjaardag Stichting WATER

Eerste verjaardag Stichting WATER 1 November 2008 Tweede nieuwsbrief Eerste verjaardag Stichting WATER Een jaar geleden zaten een tweetal leden van onze vriendengroep bij de notaris en de oprichting van de Stichting WATER werd een feit.

Nadere informatie

Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca

Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca April 2017 Cusco Perú Rotterdam - Nederland Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca http://www.pachamamaraymi.org/ 1 Voortgang van het project in Pitumarca Gemeenschappen Achtergronden

Nadere informatie

Eindverslag Duurzame landbouw in de Sahel

Eindverslag Duurzame landbouw in de Sahel Eindverslag Duurzame landbouw in de Sahel 2016 Samenvatting. Stichting Aman-Iman is in april 2007 opgericht met als doelstelling om schoon en veilig drinkwater te verzorgen in het dorp Inadougoum. Hiervoor

Nadere informatie

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Gezondheidsproject

Nadere informatie

Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017

Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017 Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017 De nieuwe bibliotheek in Kobastil De nieuwe waterput in Kobastil 50 alleenstaande moeders Centrale toiletten en douchekamers Boeken in de nieuwe bibliotheek van Mezezo

Nadere informatie

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Juli - december 2016 Het project Amper 24% van de gezinnen heeft een toilet in 18 wijken van de dorpen Raikawar en Shankarpur,

Nadere informatie

Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda. Samenvatting projectvoorstel. Kinderen in Pader, Noord Uganda

Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda. Samenvatting projectvoorstel. Kinderen in Pader, Noord Uganda Uganda Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda Samenvatting projectvoorstel Kinderen in Pader, Noord Uganda Uitvoerende organisatie: Verantwoordelijk manager: Uitvoeringsperiode: Locatie:

Nadere informatie

Voorwoord. Gegevens van de stichting. ANBI-Jaarverslag 2014

Voorwoord. Gegevens van de stichting. ANBI-Jaarverslag 2014 Voorwoord In het kader van de nieuwe ANBI-regeling per 1 januari 2014 zijn stichtingen met een ANBI status, zoals Stichting Furaha, verplicht hun jaarverslag te publiceren via internet. Stichting Furaha

Nadere informatie

Eindverslag Watervoorziening voor de Ooffa School Wolaita, Ethiopia

Eindverslag Watervoorziening voor de Ooffa School Wolaita, Ethiopia Eindverslag Watervoorziening voor de Ooffa School Wolaita, Ethiopia Dit project is mogelijk gemaakt door een gift van de Dorpsschool te Bathmen. Dankzij deze gift beschikt de Ooffa school in Wolaita nu

Nadere informatie

Het project waar wij als kunstenaars voor gaan schilderen

Het project waar wij als kunstenaars voor gaan schilderen Aan: Jos Soons Van: Dianne Lugard namens 4 van haar mede soroptimistegenoten. Ria Wigt, Denise van Reede, Helma Nijssen, Floor de Jager Datum: 30 augustus 2009 Het project waar wij als kunstenaars voor

Nadere informatie

Watervoorziening. Onze prioriteit nu is het realiseren van een watervoorziening voor een dorpje in het noorden van Bali.

Watervoorziening. Onze prioriteit nu is het realiseren van een watervoorziening voor een dorpje in het noorden van Bali. Watervoorziening Onze prioriteit nu is het realiseren van een watervoorziening voor een dorpje in het noorden van Bali. Met deze voorziening zijn een heleboel families geholpen. Het geraamde bedrag is

Nadere informatie

Voortgangsrapportage oktober 17 maart 18 IGUNGA Ecovillage

Voortgangsrapportage oktober 17 maart 18 IGUNGA Ecovillage Voortgangsrapportage oktober 17 maart 18 IGUNGA Ecovillage 2015-2019 Het Igunga Ecovillage project is een samenwerking tussen Heifer, Aqua For All, ICIPE (een onderzoeksinstituut) en de lokale Tanzaniaanse

Nadere informatie

Interviews met projectdeelnemers (zie ook: nieuwsbrief 5)

Interviews met projectdeelnemers (zie ook: nieuwsbrief 5) Interviews met projectdeelnemers (zie ook: nieuwsbrief 5) De echtgenote van de heer Gabriel Coyocosi Sullca uit Pacor Mojon in Caicay Eerder woonden we niet in zo'n verbeterd huis. Sinds Leren van de Besten

Nadere informatie

Geluk geef je door. Nalaten aan Heifer

Geluk geef je door. Nalaten aan Heifer Geluk geef je door Nalaten aan Heifer Geluk geef je door Mensen zoals u maken het mogelijk dat Edith Wogisha en Beatrice Vlodeya een beter leven kunnen opbouwen. Veel mensen steunen tijdens hun leven een

Nadere informatie

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015 NIEUWS JANUARI 2015 WIJ WILLEN U BEDANKEN VOOR UW STEUN EN BETROKKENHEID HET AFGELOPEN JAAR, OOK NAMENS DE BOEREN! WE HOPEN ER, SAMEN MET U, WEER EEN MOOI JAAR VAN TE MAKEN! STIJGENDE MELKPRODUCTIE IN

Nadere informatie

STICHTING CHILD OF UGANDA JAARVERSLAG 2016

STICHTING CHILD OF UGANDA JAARVERSLAG 2016 STICHTING CHILD OF UGANDA JAARVERSLAG 2016 1 Inhoud 1. Onze projecten in 2016.... 3-4 2. Doel en werkwijze. 5 3. Organisatie..... 6 4. ANBI Communicatie. 7 6. Financieel jaarverslag 9-20 Onze projectbegeleiders

Nadere informatie

NIEUWS VOORUIT MET DE GEIT! HOE IS HET NOU MET? FOKKER GEOFFREY RONO AUGUSTUS 2017 EXTRA DIKKE ZOMER EDITIE LOOP DE BREDASE SINGELLOOP VOOR HEIFER

NIEUWS VOORUIT MET DE GEIT! HOE IS HET NOU MET? FOKKER GEOFFREY RONO AUGUSTUS 2017 EXTRA DIKKE ZOMER EDITIE LOOP DE BREDASE SINGELLOOP VOOR HEIFER NIEUWS AUGUSTUS 2017 EXTRA DIKKE ZOMER EDITIE VOORUIT MET DE GEIT! LOOP DE BREDASE SINGELLOOP VOOR HEIFER HOE IS HET NOU MET? TERUG OP DE BANK BIJ AGNES DANIEL VAN KLUSJESMAN NAAR COMMERCIEEL FOKKER IN

Nadere informatie

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015 NIEUWS JANUARI 2015 WIJ WILLEN U BEDANKEN VOOR UW STEUN EN BETROKKENHEID HET AFGELOPEN JAAR, OOK NAMENS DE BOEREN! WE HOPEN ER, SAMEN MET U, WEER EEN MOOI JAAR VAN TE MAKEN! STIJGENDE MELKPRODUCTIE IN

Nadere informatie

NIEUWS HET GELUK VAN NERESI 5 GEITEN DOORGEVEN 4 E PLAATS TRANSPARANT- PRIJS! JANUARI 2016 EINDELIJK ERKENNING: BINNEN 1 JAAR HET IS MOGELIJK!

NIEUWS HET GELUK VAN NERESI 5 GEITEN DOORGEVEN 4 E PLAATS TRANSPARANT- PRIJS! JANUARI 2016 EINDELIJK ERKENNING: BINNEN 1 JAAR HET IS MOGELIJK! NIEUWS JANUARI 2016 EINDELIJK ERKENNING: HET GELUK VAN NERESI BINNEN 1 JAAR 5 GEITEN DOORGEVEN HET IS MOGELIJK! HEIFER BEHAALT 4 E PLAATS TRANSPARANT- PRIJS! MEER WETEN OVER DE TRANSPARANTPRIJS? KIJK OP

Nadere informatie

INHOUDELIJK RAPPORT LANDBOUW PROJECT DIAKONESSEN RUBENGERA 2008 DE SCHOLING VAN BOEREN VOOR VERBETERINGEN IN DE LANDBOUW

INHOUDELIJK RAPPORT LANDBOUW PROJECT DIAKONESSEN RUBENGERA 2008 DE SCHOLING VAN BOEREN VOOR VERBETERINGEN IN DE LANDBOUW INHOUDELIJK RAPPORT LANDBOUW PROJECT DIAKONESSEN RUBENGERA 2008 DE SCHOLING VAN BOEREN VOOR VERBETERINGEN IN DE LANDBOUW Met het doel om de kennis te verhogen van de landbouwers/veehouders, hebben wij

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 PASIFIK

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 PASIFIK Voortgangsrapportage januari-juni 2015 PASIFIK Providing Analytical Services for Informed Farming In Kenya (PASIFIK) 2013-2017 Nederlandse boeren laten regelmatig hun bodem en ruwvoer analyseren. Dat stelt

Nadere informatie

Vleugels van Hoop vzw. Nieuwsbrief. Verantwoordelijke uitgever: Vleugels van Hoop vzw p/a Ninoofsesteenweg RONSE

Vleugels van Hoop vzw. Nieuwsbrief. Verantwoordelijke uitgever: Vleugels van Hoop vzw p/a Ninoofsesteenweg RONSE Vleugels van Hoop vzw Nieuwsbrief Februari 2014 Verantwoordelijke uitgever: Vleugels van Hoop vzw p/a Ninoofsesteenweg 200-9600 RONSE Graag informeren we U met deze nieuwsbrief over de lopende projecten

Nadere informatie

in Deurne Welkomstnota tuinders

in Deurne Welkomstnota tuinders in Deurne Welkomstnota tuinders 1. Inleiding De boer op in de stad, van een echte volkse tuin tot stadslandbouw in Deurne is het resultaat van de opwaardering en uitbreiding van de bestaande volkstuin

Nadere informatie

Gierst. http://www.waterwereld.nu/gierst.php

Gierst. http://www.waterwereld.nu/gierst.php Gierst http://www.waterwereld.nu/gierst.php Gierst is een belangrijke graansoort in de arme delen van de wereld. Vooral boven en onder de Sahara wordt er veel gierst verbouwd. Gierst groeit op de armste

Nadere informatie

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale Dialogen - 2 Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale dialogen: Apoera 23-24 November 2012 Inhoud Inleiding... 3 1. Thema: Introductie klimaatverandering... 4 2. Thema: REDD+... 5 3. Thema: Overzicht

Nadere informatie

NIEUWS VAKOPLEIDING OP EIGEN BENEN STAAN SAFETY FIRST 40 JAAR HEIFER CAMEROON AUGUSTUS 2015 PROJECT IN BEELD: VOOR KANSARME JONGEREN NA 5 JAAR

NIEUWS VAKOPLEIDING OP EIGEN BENEN STAAN SAFETY FIRST 40 JAAR HEIFER CAMEROON AUGUSTUS 2015 PROJECT IN BEELD: VOOR KANSARME JONGEREN NA 5 JAAR NIEUWS AUGUSTUS 2015 PROJECT IN BEELD: VAKOPLEIDING VOOR KANSARME JONGEREN NA 5 JAAR OP EIGEN BENEN STAAN IN ZIMBABWE SAFETY FIRST INTRODUCTIE ENERGIEZUINIGE KOOKTOESTELLEN 40 JAAR HEIFER CAMEROON NA 5

Nadere informatie

Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca

Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca September 2016 Cusco Perú Rotterdam - Nederland Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca http://www.pachamamaraymi.org/ 1 Voortgang van het project in Pitumarca Gemeenschappen Achtergronden

Nadere informatie

Voorwoord. Gegevens van de stichting. ANBI-Jaarverslag 2015

Voorwoord. Gegevens van de stichting. ANBI-Jaarverslag 2015 Voorwoord Stichting Furaha hoopt met de publicatie van dit jaarverslag te voldoen aan haar verplichting als stichting met een ANBI-status, haar jaarverslag op internet te publiceren. Gegevens van de stichting

Nadere informatie

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn.

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. Secretariaat: Bankrekening: Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. deliana.gg@live.nl Giften aan Stichting WATER KvK02/626219 zijn belasting aftrekbaar ANBI beschikking Augustus 2009.

Nadere informatie

Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen)

Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen) Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen) Amateur wielrenner Robert Knol stapt op 24 januari 2011 op zijn fiets om binnen 80 dagen van Caïro naar Kaapstad te rijden. De

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2017 STICHTING HEIFER NEDERLAND

JAARVERSLAG 2017 STICHTING HEIFER NEDERLAND JAARVERSLAG 2017 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2016-30 JUNI 2017 COLOFON Dit jaarverslag is een uitgave van Heifer. Het jaarverslag is als PDF document beschikbaar op de website www.heifer.nl, zodat

Nadere informatie

ESPANOR Informatie projecten (2014)

ESPANOR Informatie projecten (2014) ESPANOR Informatie projecten (2014) Pre-schoolonderwijs Met haar pre-schoolonderwijs programma wil ESPANOR kinderen van 4 en 5 jaar voorbereiden op het basisonderwijs en de Bijbelse boodschap aan hen meegeven.

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 STICHTING HEIFER NEDERLAND

JAARVERSLAG 2015 STICHTING HEIFER NEDERLAND JAARVERSLAG 2015 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2014-30 JUNI 2015 COLOFON Dit jaarverslag is een uitgave van Heifer. Het jaarverslag is als PDF document beschikbaar op de website www.heifer.nl, zodat

Nadere informatie

Inhoudsopgaven I. Voorwoord II. Drijfveer III. Geschiedenis -doelstelling - missie - visie - werkgebieden - middelen

Inhoudsopgaven I. Voorwoord II. Drijfveer III. Geschiedenis -doelstelling - missie - visie - werkgebieden - middelen Inhoudsopgaven I. Voorwoord II. Drijfveer III. Geschiedenis doelstelling missie visie werkgebieden middelen IV. Locatie V. Doelgroep VI. Activiteiten VII. Financiën VIII. Planning 20122013 1 Stichting

Nadere informatie

Het landbouw- en voedselzekerheidsproject van Alcadev

Het landbouw- en voedselzekerheidsproject van Alcadev Het landbouw- en voedselzekerheidsproject van Alcadev Vanaf 2009 steunt Ronoylion jaarlijks Alcadev, een organisatie die werkt voor de inheemse bevolking in afgelegen dorpen van de provincie Surigao. Alcadev

Nadere informatie

Bouw van een huis voor minmaal 12 ouderloze kinderen en hun verzorgers.

Bouw van een huis voor minmaal 12 ouderloze kinderen en hun verzorgers. Bouw van een huis voor minmaal 12 ouderloze kinderen en hun verzorgers. Op Java zijn 12 kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 12 jaar die onze hulp nodig hebben. Wij willen minimaal deze 12 kinderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018

Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018 Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018 Goed nieuws voor Ethiopië Ethiopië, met 100 miljoen inwoners het grootste land in de instabiele Hoorn van Afrika, heeft zich in een groot avontuur gestort. Na

Nadere informatie

Herfstbrief en Jaarplan 2005 Centra voor kansarme kinderen in Burkina Faso

Herfstbrief en Jaarplan 2005 Centra voor kansarme kinderen in Burkina Faso Herfstbrief en Jaarplan 2005 Centra voor kansarme kinderen in Burkina Faso Introductie Deze brief vormt een aanvulling op de rapportage over de periode 01/10/03 tot 30/06/04. Tevens wordt het Jaarplan

Nadere informatie

Gezondheidsproject Miski Wawa VII Verkorte eindrapportage

Gezondheidsproject Miski Wawa VII Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Gezondheidsproject

Nadere informatie

Voortgangsrapportage oktober 16 maart 17 IGUNGA Ecovillage

Voortgangsrapportage oktober 16 maart 17 IGUNGA Ecovillage Voortgangsrapportage oktober 16 maart 17 IGUNGA Ecovillage 2015-2019 Het Igunga Ecovillage project is een samenwerking tussen Heifer, Aqua For All, ICIPE (een onderzoeksinstituut) en de lokale Tanzaniaanse

Nadere informatie

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten Voeding > 3 e graad > lesmateriaal > kniptekst Sociaal vlees? Voor de leerkracht: Knip op voorhand de tekst in stukken op de lijnen. Houd de stukken tekst per titel samen. Veel veld voor vlees, weinig

Nadere informatie

SAMEN WERKEN BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE AAN HET HEIFER.NL

SAMEN WERKEN BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE AAN HET HEIFER.NL SAMEN WERKEN AAN HET BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE HEIFER.NL LAAT BOEREN ZELF HUN ARMOEDE OVERWINNEN Sinds de oprichting in 1999 hebben wij met behulp van onze donateurs al meer dan 40.000 gezinnen

Nadere informatie

STICHTING ADRA NEDERLAND VERKORT JAARVERSLAG

STICHTING ADRA NEDERLAND VERKORT JAARVERSLAG STICHTING ADRA NEDERLAND VERKORT JAARVERSLAG 2013 VOORWOORD STICHTING ADRA NEDERLAND JAARVERSLAG 2013 Dit is een beknopte weergave van het Algemeen Jaarverslag 2013 van ADRA Nederland. Bent u in het gehele

Nadere informatie

Beleidsplan SVK

Beleidsplan SVK Beleidsplan SVK 2016 2020 1 Competentie vorming 1.1 Doelstelling Ons lokale comité in Laos, de Khongdistrict Community Development Association (KCDA), draagt veel bij aan de ontwikkeling van het hele district.

Nadere informatie

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren.

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren. Kititenebo, (allemaal samen) noodhulp voor de kinderen februari 2017 De aanhoudende droogte in Afrika bereikt het nieuws in Europa. In de Standaard (25.02.2017) stond het te lezen: nomaden zoeken wanhopig

Nadere informatie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Noodhulp in de Hoorn van Afrika Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Wat is er aan de hand? Hoe komt dat? Wat kunnen we er aan doen? Een paar praktijkvoorbeelden Opbouw presentatie

Nadere informatie

FarmFriends. Jaarverslag FARM FRIENDS NEDERLAND Tywert 17, 8731 CM Wommels

FarmFriends. Jaarverslag FARM FRIENDS NEDERLAND Tywert 17, 8731 CM Wommels FarmFriends FarmFriends Jaarverslag 2014 FARM FRIENDS NEDERLAND Tywert 17, 8731 CM Wommels Telefoonnummer: 0515 33 22 42 Faxnummer: 0515 33 16 67 KvK-nummer: 01094599 IBAN NL68RABO0308702301 www.farm-friends.nl

Nadere informatie

Informatie project Egypte

Informatie project Egypte Informatie project 10 27 Egypte Collecte informatie 16 juli: Tussenstand tweejarig project: 4.410 Het programma BLESS biedt in steden en dorpen hulp aan arme mensen. Wij steunen dit jaar (via Project 10.27)

Nadere informatie

Rapport inzake de jaarrekening Stichting Get On Hilversum

Rapport inzake de jaarrekening Stichting Get On Hilversum Rapport inzake de jaarrekening 2018 Stichting Get On Hilversum Inhoudsopgave Pagina Bestuursverslag 3 Jaarrekening Balans per 31 december 2018 6 Staat van baten en lasten over 2018 7 Algemene toelichting

Nadere informatie

Fietsen op microkrediet voor kleine ondernemers

Fietsen op microkrediet voor kleine ondernemers Fietsen op microkrediet voor kleine ondernemers Ahero, Kenia Stichting Cycling out of poverty Kasteelselaan 4 6574 AJ UBBERGEN www.cyclingoutofpoverty.com info@cyclingoutofpoverty.com Inhoud Inleiding...3

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting Mano a Mano Bolsward

JAARVERSLAG Stichting Mano a Mano Bolsward JAARVERSLAG 2016 Stichting Mano a Mano Bolsward Stichting Mano a Mano Op 27 september 2011 is Stichting Mano a Mano opgericht met als doel: Het verlenen van hulp aan de inwoners van de Dominicaanse Republiek,

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

Lama Gangchen Help in Action non profit organisation Tibet Nieuws 2010 www.helpinaction.net

Lama Gangchen Help in Action non profit organisation Tibet Nieuws 2010 www.helpinaction.net Lama Gangchen Help in Action non profit organisation Tibet Nieuws 2010 www.helpinaction.net In samenwerking met Lama Gangchen World Peace Foundation NGO verbonden aan de United Nations binnen de UN We

Nadere informatie

Bestuur, vrijwilligers en Comité van Aanbeveling Het bestuur van Stichting VivaSahel werkt op vrijwillige basis en bestaat uit:

Bestuur, vrijwilligers en Comité van Aanbeveling Het bestuur van Stichting VivaSahel werkt op vrijwillige basis en bestaat uit: Stichting VivaSahel Passeerdersstraat 20 B 1016 XC Amsterdam tel: 020 4222494 e-mail: stichting.vivasahel@gmail.com Bankrekening: NL66INGB0004138986 www.vivasahel.nl Doelstelling De statutaire doelstelling

Nadere informatie

Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni

Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni Een verhaal over dorpsontwikkeling Mijn naam is Daw Htu Sent en ik woon in het dorp Hu Gyi. World Concern werkt in ons dorp sinds 2004. Ik ben één van

Nadere informatie

REDEMPTION CHILDREN S HOME

REDEMPTION CHILDREN S HOME REDEMPTION CHILDREN S HOME JAARVERSLAG 2015 P.O. Box DM 4, Damongo, Tel: (+233) 024 4726 732 Email: abrahamsaaka@gmail.com, redemptionchildren@gmail.com 1 Jaarverslag 2015 Redemption Children s Home 2015

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Stichting Heifer Nederland 1 juli 2012-30 juni 2013

Jaarverslag 2013. Stichting Heifer Nederland 1 juli 2012-30 juni 2013 Jaarverslag 2013 Stichting Heifer Nederland 1 juli 2012-30 juni 2013 Jaarverslag Heifer Nederland 2013 Colofon Dit jaarverslag is een uitgave van Heifer. Het jaarverslag is als PDF document beschikbaar

Nadere informatie

Fédération des ONG du Sénégal (FONGS)

Fédération des ONG du Sénégal (FONGS) Fédération des ONG du Sénégal (FONGS) Samenwerkingsverband met Oxfam Novib Jaar 2013 Projectvoorstel fase 2 Datum 14 oktober 2013 Page 1 of 9 Inhoudsopgave Achtergrond en rechtvaardiging project Doelstellingen

Nadere informatie

PROJECTEN STICHTING ZWANENBURG ONTWIKKELINGSFONDS

PROJECTEN STICHTING ZWANENBURG ONTWIKKELINGSFONDS PROJECTEN STICHTING ZWANENBURG ONTWIKKELINGSFONDS Aan: Via: Van: C.W.M. Zwanenburg /kz Afd.: RvC C.C.: D.d.: Augustus 2018 Voorbeelden van enkele projecten van de afgelopen jaren India Mananthavady landbouwproject

Nadere informatie

Project Opleidingen IV Verkorte eindrapportage

Project Opleidingen IV Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Project Opleidingen

Nadere informatie

Interactief - augustus 2014

Interactief - augustus 2014 La Paz, 30-09-2014 Beste lezer, Allereerst de hartelijke groeten van de hoge hoogten van het regiokantoor van ICCO/Kerk in Actie in La Paz, Bolivia. Hierbij ontvangt u het halfjaarlijkse verslag van de

Nadere informatie

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincie Utrecht. Iedereen die in Utrecht

Nadere informatie

Rapport Marianne Center

Rapport Marianne Center Rapport Marianne Center CONTACT INFORMATIE Stichting Marianne Center Adres: Margriet 19, 7772 NC Hardenberg Telefoonnr.: 0523-264845 Email: info@mariannecenter.org Website: www.mariannecenter.org Inhoudsopgave

Nadere informatie

PROJECT LAURA MAY WEESHUIS. Cameroon

PROJECT LAURA MAY WEESHUIS. Cameroon PROJECT LAURA MAY WEESHUIS Cameroon Project : WEESHUIS LAURA MAY 1 e Fase: November 2009 Malaria preventie 2 e Fase : 2010 LLIN-Diagnose-Behandeling-Educatie 3 e Fase: 2011 LLIN-Diagnose-Behandeling-Educatie

Nadere informatie

MAGAZINE LAGERE KOSTEN OPBRENGSTEN DOOR FEED-APP PROJECT ASSISTENT MAFURU OVER ZIJN CHIFUNDO MACHIRA AUGUSTUS 2018 EN HOGERE WIJ TESTTEN HET!

MAGAZINE LAGERE KOSTEN OPBRENGSTEN DOOR FEED-APP PROJECT ASSISTENT MAFURU OVER ZIJN CHIFUNDO MACHIRA AUGUSTUS 2018 EN HOGERE WIJ TESTTEN HET! MAGAZINE AUGUSTUS 2018 LAGERE KOSTEN EN HOGERE OPBRENGSTEN DOOR FEED-APP WIJ TESTTEN HET! DE MAN IN HET VELD PROJECT ASSISTENT MAFURU OVER ZIJN WERK IN TANZANIA VOORDAT ONZE KOE KWAM WAS HET LEVEN ZWAAR

Nadere informatie

STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA

STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA Waar is Stepping Stone Liberia (SSL) werkzaam? Ons team werkt in de ver afgelegen en geisoleerde provincie

Nadere informatie

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin Katakle Business Plan 2011 2018 Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin 0 1. Inleiding Achtergrond De Katakle investeerdersgroep werkt sinds 2008 met The Hunger Project aan het einde

Nadere informatie