Voortgangsrapportage oktober 16 maart 17 IGUNGA Ecovillage

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voortgangsrapportage oktober 16 maart 17 IGUNGA Ecovillage"

Transcriptie

1 Voortgangsrapportage oktober 16 maart 17 IGUNGA Ecovillage Het Igunga Ecovillage project is een samenwerking tussen Heifer, Aqua For All, ICIPE (een onderzoeksinstituut) en de lokale Tanzaniaanse overheid (Igunga District Council; IDC), met steun van de Europese Unie. Met het project worden boerengemeenschappen in het district geholpen om zich beter aan te passen aan en te anticiperen op klimaatveranderingen. Om dit te bereiken zullen er in 9 dorpen Ecovillages worden opgezet. In deze dorpen wordt een duurzame omgang met de leefomgeving gestimuleerd, door gebruik te maken van technieken die hun succes al in andere gebieden hebben bewezen. Denk hierbij aan wateropslag en recycle technieken, natuurlijke gewasbescherming, bomenaanplant, houtbesparende ovens, solar lampen en biogas. De projectdeelnemers kiezen in overleg met de lokale overheid welke technieken het meest geschikt zijn voor hun gebied. De gekozen technieken worden samen met de deelnemers getest en waar nodig bijgestuurd. De geleerde lessen worden systematisch gedocumenteerd en gedeeld met de projectdeelnemers, andere organisaties, kennisinstituten en beleidsmakers. Ook zullen deelnemers en lokale bestuurders samenwerken om het beheer en de regelgeving met betrekking tot natuurlijk hulpbronnen beter te organiseren. Positieve resultaten kunnen na afloop op grote schaal uitgerold worden door de Tanzaniaanse Het kantoor van de districtsraad en haar staf overheid en waar mogelijk op internationaal niveau. Dit project zet in op het verbeteren van kennis over en toepassing van klimaatadaptatietechnieken van families ( individuen) en een verbeterde lokale besluitvorming op het gebied van beheer van natuurlijke hulpbronnen. De focus ligt met name op trainingen, het leren van nieuwe technieken en het begeleiden van de toepassing ervan. Daarnaast ontvangt een aantal families zaden voor natuurlijke gewasbescherming en kippen of vissen. De families die deze items ontvangen moeten eenzelfde hoeveelheid doorgeven aan andere gezinnen, zodat uiteindelijk alle huishoudens voorzien zijn. Naast deze directe groepen profiteren nog eens andere families ( individuen) uit het dorp van dit project. Zij krijgen eveneens verbeterde toegang tot water en profiteren van een duurzame leefomgeving (vruchtbare grond, meer schaduw door boomaanplant, regelgeving ter bescherming van de natuur). Het project bereikt hiermee boeren en boerinnen.

2 Gedurende dit vijfjarig project wordt ernaar gestreefd om twee hoofddoelen te behalen met bijbehorende resultaten. 1. Verbeterde weerbaarheid tegen de effecten van klimaatveranderingen in de 9 Ecovillages Resultaat 1.1 Resultaat huishoudens (Ecovillage) zijn beter bewapend tegen de effecten van klimaatverandering door verbeterd milieubehoud, duurzame landbouw en versterkte gemeenschappen. De lokale overheidsmedewerkers van Igunga hebben kennis om klimaatadaptatiestrategieën te analyseren, plannen en implementeren. 2. Delen van geteste succesvolle klimaattechnieken met andere rurale gemeenschappen Resultaat 2. Ervaring en geleerde lessen van de Ecovillages documenteren en delen met geschikte stakeholders waaronder relevante beleidsmakers. Activiteiten: Evaluatie en planning sessie: Deze keer is de jaarlijkse sessie in de laatste maand (maart) gehouden net voor de start van het derde projectjaar. Deze bijeenkomsten, waarbij alle projectpartners samenkomen om het afgelopen jaar te evalueren en het komende jaar te plannen, werden voorheen georganiseerd door Heifer Nederland. Inmiddels neemt het vaste projectteam van Igunga een groot deel voor zijn rekening en hebben de deelnemende lokale overheidsvoorlichters en actieve rol. Boomaanplant: Stafleden van de lokale overheid en Heifer Tanzania bediscussiëren de activiteiten voor jaar 3 De geplande laatste boomkwekerij is opgezet door de NRM 1 comités in het dorp Isugilo. Er zijn nu 35 boomkwekerijen. 24 bij scholen die worden beheerd door milieuclubs (leerlingen), 9 op vruchtbare plekken verspreid over de projectdorpen, 1 bij de gevangenis en 1 bij het ziekenhuis. Deze laatstgenoemde kwekerijen vallen onder het beheer van 21 NRM comités. In de kwekerijen worden 13 droogte bestendigde boomsoorten gekweekt waaronder fruitbomen (o.a. papaja, avocado, guave) en bomen met bladeren en zaden die gebruikt worden voor veevoer en medicijnen. De gekweekte jonge boompjes worden geplant op plekken met goed overzicht (i.v.m. rondlopend vee) en toegang tot water. Inmiddels zijn er 29 plantages gerealiseerd. Elke boomkwekerij is begonnen met zaadjes, maar door de aanhoudende droogte van dit jaar en insectenplagen hebben slechts 500 boompjes het overleeft. Normaliter is de regentijd van november tot maart en zijn 1 Natural Resource Management: beheer van natuurlijke hulpbronnen. Voorbeelden: de aanplant van nieuwe bomen om bodemerosie tegen te gaan en de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, het gebruik van energiezuinige ovens en biogas waardoor houtkap verminderd, het gebruik van solar lampen wat milieuvriendelijker is dan kerosine lampen en lantaarns op batterijen.

3 er op het hoogtepunt meer natte dan droge dagen in de week. Dit jaar begon de regen pas eind december. Slechts twee dagen per week met veelal plaatselijke buien. Dit heeft dus zijn effect gehad op de boomkwekerijen, en op de oogst van de boeren. Milieuclub middelbare school in Mwanzugi Om het planten van bomen verder te stimuleren onder de rest van de inwoners zijn er in alle dorpen boomplant campagnes gehouden. Deze campagnereeks werd officieel geopend door het districtshoofd, vergezeld door lokale stafleden. De NRM comités en school milieuclubs lieten zien hoe je het beste een boom kunt planten in een droog gebied als Igunga: bodemvoorbereiding met water, bemesting, snoeien, bescherming tegen vee en een simpele irrigatiemethode met behulp van een plastic fles. Water interventies: In dit project worden nieuwe waterputten aangelegd en oude putten hersteld. In totaal komen er 11 opererende putten. Twee putten zijn vorig jaar al aangelegd, maar beide leverden onvoldoende of troebel water. Eén waterpomp is inmiddels gerepareerd en weer in werking, bij de andere wordt nog gewerkt aan een oplossing. Deze periode zijn er nog eens 2 waterputten aangelegd. De getrainde vaklui hebben geleerd om ox-drawn scoops te maken. Een ox-drawn scoop is een grote ijzeren schep die als een ploeg door een koe getrokken wordt. Het is een betaalbare techniek voor de boeren in Igunga. Deze graafploeg zal in het project getest worden bij de aanleg van nieuwe vijvers, het herstellen van de oude waterpoelen en bij de bouw van damconstructies. Afgelopen periode is door vaklui de eerste regenwaterton gebouwd als onderdeel van de training. Inmiddels zijn er 3 regenwatertonnen van liter geplaatst bij een school, een overheidskantoor en een kliniek. Bij een tweede kliniek is een grote waterton geplaats van liter. Regenwaterton 30m³ kliniek in Mwanzugi De meeste mensen uit het district, en dus ook de meerderheid van de projectdeelnemers, wonen in het kleine stadje Igunga. Zij zijn aangewezen op de drinkwatervoorziening van de gemeente. Tijdens het regenseizoen treedt er jaarlijks lekkage op in de pijpleiding en zitten deze mensen zonder water. Het team van Aqua for All heeft een bijeenkomst gehouden om dit probleem met IGUWASSA te bespreken (Igunga Water Supply and Sanitation Authority). Er is besloten om de rivierbedding te stabiliseren met een stevig grassoort (Vetiver) om bodemverschuiving te beperken bij hevige regenval. Dit moet de pijpleiding beschermen zodat de inwoners het gehele jaar water hebben.

4 Groene energie: Na de theoretische training van vorige periode, hebben 44 werklieden 2 een praktijkcursus gevolgd om energiezuinige ovens en biogas installaties te bouwen. Vervolgens hebben ze 18 ovens gebouwd bij gezinnen, verspreid over het projectgebied, die open staan om deze techniek te delen met anderen. Inmiddels zijn de bouwers door 45 nieuwe gezinnen ingehuurd om ook bij hen ovens te bouwen. Twee van de 44 werklui hebben een training gegeven in Mbeya, het zuiden van Tanzania, waar Heifer Tanzania een ander project uitvoert. Een efficiënte manier om de kennis te verspreiden buiten de grenzen van het Igunga district. Koken op energiezuinige oven Energiezuinige oven in aanbouw in Mgongoro Ook voor de biogas installaties hebben 18 huishoudens hun stukje grond opengesteld voor mensen om de techniek te komen bekijken. Een eerdere inventarisatie wees uit dat 100 gezinnen interesse hebben in deze techniek. De eerste 7 gezinnen hebben inmiddels deze stap gezet. Zij zijn nu bezig met het vullen van de tank met koeienmest. Biogas installatie in aanbouw in Mwabakima Koken op biogas Deze periode zijn er 57 lampen op zonnepanelen (in totaal nu 200) uitgedeeld aan deelnemers die een actieve rol hebben vervuld binnen hun projectonderdeel. Het gaat hier om leerlingen van scholen (milieuclubs), leden van NRM comités, boeren van visgroepen of gewasgroepen. De begunstigde deelnemers hebben hiermee wel de taak deze lampen aan anderen te demonstreren en ze te verwijzen naar de leveranciers. Deze periode zijn 44 boeren gelinkt aan verkopers van deze lampen in het stadje Igunga. 2 Dit is een andere groep dan de vaklui voor de water interventies

5 Farmer Field Schools (boerengroepen): Er zijn 59 nieuwe groepen geformeerd waarmee het totaal nu op 179 groepen staat. Het volgende overzicht geeft aan welk projectonderdeel binnen de groepen (Farmer Field Schools) getest wordt. Alle nieuwe groepen hebben de basistrainingen gevolgd waarin het formeren van sterke groepen en leiderschap centraal staat. De gewasgroepen hebben per groep een demonstratieveld opgezet (80), waarop de diverse trainingen over duurzame landbouw zijn gehouden. Hier wordt de theorie met de praktijk gecombineerd. De demonstratievelden, die opgezet zijn in de voorgaande periodes, hebben een kleine verbetering laten zien. De beoogde oogst die met de geleerde trainingen gerealiseerd zou moeten worden is niet gehaald. Dit komt door de aanhoudende droogte. Type groep Jaar 1 Jaar 2 Totaal Gewas - rijst Gewas - zonnebloem Gewas mais & mungbonen Gewas sorghum & mungbonen Gewas - PushPull Visserij - vijvers Visserij - kooien Visserij - rijst Kippen Totaal Er zijn 10 nieuwe visgroepen geformeerd voor de drijvende viskwekerijen, die in het meer van Mwanzugi geplaatst worden. De groepen hebben de eerste basistrainingen gehad. De medewerker van het Aquaculture Centre is op zoek naar de juisten materialen voor de kooien, zodat de demonstratiekwekerijen kunnen worden opgezet en de praktijklessen van start kunnen. Dit blijkt een uitdaging. Het is een namelijk een vereiste dat alle projectonderdelen makkelijke na te maken zijn. Daarom is het belangrijk dat de materialen niet te duur zijn en in de omgeving van Igunga aangeschaft kunnen worden. De groepen voor de Push-Pull methode hebben lang moeten wachten op hun zaden. In 2015 was het zaad Desmodium niet beschikbaar vanuit Australië. In december zijn de zaden gearriveerd en uitgedeeld aan de 18 groepen. Op ieder demonstratieveld is er Desmodium gezaaid tussen de mais- en sorghumplanten en Bracchiaria (grassoort) rondom het veld. Het verwoestende onkruid Striga en de insecten (stengelboorders) worden met deze methode op een biologische manier uit het maisveld verdreven (Push) en naar de omringende grasrand (Pull) gestuurd waar het verder niet kan voortleven. Net als alle andere gewasvelden, hebben ook de Push-Pull demo s geleden onder de droogte. Slechts 4 van de 16 3 hebben het overleefd. Er zijn zaden over van de vorige levering dus zal er in het nieuwe seizoen weer opnieuw gezaaid worden. 3 In 2 van de 18 gebieden heeft men helemaal niet kunnen zaaien vanwege de droogte

6 Geslaagde Push-Pull demo in Igunga Tegenvallende demo in Isugilo De kippengroepen zijn getraind door hun facilitators in duurzame kippenproductie (elke boerengroep heeft twee facilitators). Behandelde onderwerpen zijn o.a. diergezondheid, de productiecyclus en de bouw van een kippenren. Men heeft bijvoorbeeld geleerd hoe ze alle kippen op dezelfde productiecyclus krijgen en hoe ze met lokaal materiaal een broednest maken. Zo fokt de boer in één cyclus tientallen gezonde, jonge kippen in plaats van elke week een paar. Na de bouw van de kippenrennen zijn in december en januari de kippen aangekocht, gevaccineerd en uitgezet bij de geselecteerde boerengroepen. Helaas is er tijdens de langverwachte regen in december een ziekte uitgebroken onder de kippen die toe nog onbekend was. Zelfs de overheidsvoorlichters en boeren in Igunga met pluimvee ervaring herkenden de ziekte niet. Er zijn veel kippen getroffen waarvan een deel zelfs is overleden. Om voor hetzelfde budget toch het geplande aantal gezinnen te bereiken, heeft het projectteam besloten dat de geselecteerde boeren 1 kip minder zullen ontvangen: 2 kippen en 1 haan (ipv 3 kippen en 1 haan). Integratie lokale overheidsbeleid: De lokale overheid van Igunga is intensief betrokken bij het project, zowel de afdelingshoofden op kantoor als de voorlichters in het veld. Op dit moment liggen de beleidsplannen klaar voor komend jaar waarin diverse klimaatbestendige technieken en interventies uit het project zijn opgenomen. In juni wordt het budget besproken op nationaal niveau en wordt duidelijk welke plannen kunnen worden uitgevoerd op lokaal niveau. Kennis delen: Het projectonderdeel bomenaanplant is het verst gevorderd en daarnaast ook makkelijk te kopiëren door andere boeren. Het afgelopen jaar is er drie keer een officiële overheidsdelegatie geweest met het regiohoofd van Tabora, waar Igunga deel van uit maakt. Tijdens één bezoek was zelfs de Minister van Milieu de eregast en hebben de NRM comités de boomkwekerijen en plantages laten zien.

7 De Minister luistert naar een afgevaardigde van het NRM comité Impact op de families In juli 2017 wordt er een enquête gehouden, waarbij respondenten van de nulmeting opnieuw worden geïnterviewd. Op basis hiervan kunnen er uitspraken gedaan worden over voorlopige resultaten. Het projectteam bezoekt natuurlijk met regelmaat het projectgebied en ziet al de eerste tekenen van boeren die projectonderdelen kopiëren. Zoals gemeld in de vorige rapportage zijn er (meer welvarende) boeren die een eigen visvijver hebben aangelegd na het zien van de demonstratievijvers bij het Aquaculture Centre. De eerste regenwatertanks worden gebouwd en de boomaanplanttechniek is bij vele gezinnen terug te zien op het erf. Nu zijn er ook berichten dat de technieken buiten het projectgebied worden toegepast. Dertig (30) boeren van een naburig dorp hebben een van de demonstratievelden bezocht. Zij hebben inmiddels de duurzame landbouwtechnieken zelf toegepast. Ook het uitzenden van trainers voor energiezuinige ovens heeft voor 50 demonstratieplekken gezorgd in het zuiden van Tanzania. Sinds de start van het project wordt de lokale overheid nauw betrokken. Dit is een traag en soms moeizaam proces geweest, maar uiteindelijk met een positief resultaat. Igunga s beleidsmakers en overheidsvoorlichters spelen een actieve rol in zowel de planning als de uitvoering. Men weet wat er speelt, betrekt anderen, loopt voorop bij de uitvoering en is zichtbaar trots op het Ecovillage project. De verschillende klimaatinterventies in het nieuwe jaarlijkse beleidsplan zijn hier een goed voorbeeld van. Natuurlijk is de lokale overheid afhankelijk van het budget dat hen wordt toegewezen door de regering. De komende periode zal moeten uitwijzen wat binnen de mogelijkheden ligt.

8 Uitdagingen: De plotselinge uitbraak van de onbekende kippenplaag heeft geleid tot zieke kippen in het hele gebied, waar voor sommige kippen de behandeling te laat kwam. Dit heeft het projectteam doen besluiten om minder kippen uit te delen onder de boeren. Het team heeft goed samengewerkt met de overheidsvoorlichters en ervaren kippenhouders in de omgeving om zo snel mogelijk de plaag te identificeren en te bestrijden. Er is besloten om de kippen langer in quarantaine te houden tijdens regenval, zodat de coördinatie sneller gaat bij een mogelijke uitbraak. De hoeveelheid en kwaliteit van de waterputten is een an sich een moeilijke kwestie, ongeacht de techniek die wordt gebruikt. Ook bij deze ondiepe putten die met mankracht en tools verder worden uitgediept, is dit het geval. Dit is deel van het proces. Er wordt op basis van geologische kennis een bewuste keuze gemaakt voor het slaan van putten, maar de ervaring moet uitwijzen of dit ook de juiste watertoevoer oplevert. Het is aan het projectteam om dit ook communiceren met de dorpelingen, die vaak toch te veel verwachtingen hebben van een nieuw waterpunt. Het projectteam en de lokale overheid zijn nog bezig met de kwestie rondom de diefstal van vis in de kweekvijvers. Tot die tijd staat dit onderdeel op een lager pitje. Activiteiten komende periode Het komende halfjaar zijn onder andere de volgende activiteiten gepland: Verdere aanleg en herstel van waterputten Demonstratieplekken neerzetten: o.a. watertanks, latrines, energiezuinige ovens, biogas installaties Continuering van trainingen binnen de specifieke groepen Doorgeven van de eerste zaden en jonge visjes Training van trainers bij ICIPE in Kenia (Push-Pull experts) Igunga website actief vullen met blogs, foto s en filmpjes Kennis delen (via netwerk van AgriProfocus, beurs deelname van de EU in Brussel

Voortgangsrapportage oktober 17 maart 18 IGUNGA Ecovillage

Voortgangsrapportage oktober 17 maart 18 IGUNGA Ecovillage Voortgangsrapportage oktober 17 maart 18 IGUNGA Ecovillage 2015-2019 Het Igunga Ecovillage project is een samenwerking tussen Heifer, Aqua For All, ICIPE (een onderzoeksinstituut) en de lokale Tanzaniaanse

Nadere informatie

Voortgangsrapportage april - september 16 IGUNGA Ecovillage

Voortgangsrapportage april - september 16 IGUNGA Ecovillage Voortgangsrapportage april - september 16 IGUNGA Ecovillage 2015-2019 Het Igunga Ecovillage project is een samenwerking tussen Heifer, Aqua For All, ICIPE (een onderzoeksinstituut) en de lokale Tanzaniaanse

Nadere informatie

Voortgangsrapportage april-september 2015 IGUNGA Ecovillage

Voortgangsrapportage april-september 2015 IGUNGA Ecovillage Voortgangsrapportage april-september 2015 IGUNGA Ecovillage 2015-2019 Het Igunga Ecovillage project is een samenwerking tussen Heifer, Aqua For All, ICIPE (een onderzoeksinstituut) en de lokale Tanzaniaanse

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië Farmer Households Empowered through Women project Projectperiode : 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2017 Project is halverwege Send a Cow Ethiopia

Nadere informatie

Boerinnen in melkveehouderij - Malawi

Boerinnen in melkveehouderij - Malawi Boerinnen in melkveehouderij - Malawi Voortgangsrapportage juli - december 2017 Women Integrating in Nutrition Dairy Value Chain (WINDVC) Projectperiode: juli 2017 - juni 2020 Korte omschrijving project

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security 2014-2017 Projectperiode : 1 maart 2014-28 februari 2017 Financiering Heifer Nederland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Voortgangsrapportage januari juni 2016 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security 2014-2017 Projectperiode : 1 maart 2014-28 februari 2017 Dit is het laatste projectjaar

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II 2013-2015 In het verre Noorden van Kameroen heerst er grote armoede op het platteland. Dit wordt onder

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso ( )

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso ( ) Voortgangsrapportage januari juni Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 ) Sinds 2012 voert Heifer Nederland in samenwerking met de Burkinese partner Asudec (Africa s Sustainable Development Council)

Nadere informatie

MAGAZINE LAGERE KOSTEN OPBRENGSTEN DOOR FEED-APP PROJECT ASSISTENT MAFURU OVER ZIJN CHIFUNDO MACHIRA AUGUSTUS 2018 EN HOGERE WIJ TESTTEN HET!

MAGAZINE LAGERE KOSTEN OPBRENGSTEN DOOR FEED-APP PROJECT ASSISTENT MAFURU OVER ZIJN CHIFUNDO MACHIRA AUGUSTUS 2018 EN HOGERE WIJ TESTTEN HET! MAGAZINE AUGUSTUS 2018 LAGERE KOSTEN EN HOGERE OPBRENGSTEN DOOR FEED-APP WIJ TESTTEN HET! DE MAN IN HET VELD PROJECT ASSISTENT MAFURU OVER ZIJN WERK IN TANZANIA VOORDAT ONZE KOE KWAM WAS HET LEVEN ZWAAR

Nadere informatie

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage Afghanistan Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan Eindrapportage Een door ZOA gebouwde latrine in het dorp Omer Khel in Dez Sabz Land: Afghanistan,

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II 2013-2015 Onder andere vanwege de droogte en grote bevolkingsdruk heerst er grote armoede op het platteland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK

Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK Providing Analytical Services for Informed Farming In Kenya (PASIFIK) 2013-2017 Nederlandse boeren laten regelmatig hun bodem en ruwvoer analyseren. Dat

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli december 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Voortgangsrapportage juli december 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Voortgangsrapportage juli december 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security 2014-2017 Projectperiode : 1 maart 2014-28 februari 2017 Financiering Heifer Nederland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Onderwijsproject voor kansarme jongeren en kinderen Ghana

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Onderwijsproject voor kansarme jongeren en kinderen Ghana Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Onderwijsproject voor kansarme jongeren en kinderen Ghana Learn for Work project Projectperiode: 1 januari 2015 tot en met 30 juni 2017 1 2 e projectjaar Zoals in

Nadere informatie

Landbouw voor Gezonde Voeding Ethiopië

Landbouw voor Gezonde Voeding Ethiopië Landbouw voor Gezonde Voeding Ethiopië Voortgangsrapportage januari - juni 2018 Sustainable Agriculture & Rural Opportunities project Projectperiode: juli 2016 - juni 2019 3 jaar Deelname Heifer Nederland:

Nadere informatie

NIEUWS KARIBU TANZANIA TRANSPARANTPRIJS 2016! TANZANIA 2016 IN VOGELVLUCHT STARTBLOKKEN JANUARI 2017 HEIFER WINT

NIEUWS KARIBU TANZANIA TRANSPARANTPRIJS 2016! TANZANIA 2016 IN VOGELVLUCHT STARTBLOKKEN JANUARI 2017 HEIFER WINT NIEUWS JANUARI 2017 HEIFER WINT TRANSPARANTPRIJS 2016! WWW.HEIFER.NL/ TRANSPARANTPRIJS 2016 IN VOGELVLUCHT WAT HEBBEN WE ALLEMAAL BEREIKT KARIBU TANZANIA COMMUNICATIEMEDEWERKSTER EVA OP PROJECTBEZOEK NAAR

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 PASIFIK

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 PASIFIK Voortgangsrapportage januari-juni 2015 PASIFIK Providing Analytical Services for Informed Farming In Kenya (PASIFIK) 2013-2017 Nederlandse boeren laten regelmatig hun bodem en ruwvoer analyseren. Dat stelt

Nadere informatie

Verbeteren van water en sanitaire voorzieningen voor inwoners van district Mwanza, Malawi

Verbeteren van water en sanitaire voorzieningen voor inwoners van district Mwanza, Malawi Stichting FO4R Mwanza Malawi Fazantlaan 10 5056 JJ Berkel-Enschot Tel: 0135113449 E-mail: info@fo4rmalawi.nl www.fo4rmalawi.nl Verslagperiode: maart september 2010 Tussentijds verslag Verbeteren van water

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Vrouwenproject Ethiopië

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Vrouwenproject Ethiopië Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Vrouwenproject Ethiopië Farmer Households Empowered through Women project Projectperiode : 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2017 Send a Cow Ethiopië werkt samen met

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli - december 2016 Vrouwenproject Ethiopië

Voortgangsrapportage juli - december 2016 Vrouwenproject Ethiopië Voortgangsrapportage juli - december 2016 Vrouwenproject Ethiopië Farmer Households Empowered through Women project Projectperiode: 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2017 Send a Cow Ethiopië werkt samen met

Nadere informatie

Serving. the. One. who. serves

Serving. the. One. who. serves Serving the One who serves UITDAGING Afrika telt naar schatting 50 miljoen boerengezinnen die lijden aan ondervoeding. Deze kleinschalige boeren zouden de oplossing kunnen zijn voor het wereldvoedselprobleem.

Nadere informatie

Tussenrapport Contribute Foundation bronnen Tanzania 2018

Tussenrapport Contribute Foundation bronnen Tanzania 2018 Tussenrapport Contribute Foundation bronnen Tanzania 2018 Januari 2019 De dorpen die geholpen zijn door de sponsoring van de Contribute Foundation liggen in het Ruangwa district in het zuiden van Tanzania.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli-december 2014 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage juli-december 2014 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage juli-december 2014 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013-2016 Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji

Nadere informatie

Ha Khorong. Malealea, Lesotho. Projectnummer S05018, gerealiseerd 2006

Ha Khorong. Malealea, Lesotho. Projectnummer S05018, gerealiseerd 2006 Ha Khorong Malealea, Lesotho Projectnummer S05018, gerealiseerd 2006 Voortgangsrapport na 4 jaar gebruik G. Heijkoop December 2010 1. Inleiding Oktober 2005 is project Malealea S05018 betreffende het aanleggen

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari - juni 2015 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage januari - juni 2015 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage januari - juni 2015 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013-2016 Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji

Nadere informatie

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren.

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren. Kititenebo, (allemaal samen) noodhulp voor de kinderen februari 2017 De aanhoudende droogte in Afrika bereikt het nieuws in Europa. In de Standaard (25.02.2017) stond het te lezen: nomaden zoeken wanhopig

Nadere informatie

Koffie en Carbon in Mexico

Koffie en Carbon in Mexico Koffie en Carbon in Mexico Project voorstel van Solidaridad Oktober 2016 Uit de studie die Hesselink heeft laten uitvoeren door Ecofys, blijkt dat de CO2-voetafdruk van koffie voor 14% bij de plantage

Nadere informatie

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt the well foundation Developing sustainable welfare, daar staat The Well foundation voor. Meer dan 10 jaar

Nadere informatie

Boerinnen in melkveehouderij Malawi

Boerinnen in melkveehouderij Malawi Boerinnen in melkveehouderij Malawi Korte Omschrijving Project Dit zuivelproject heeft tot doel de levensomstandigheden van 1.000 vrouwen en hun gezinnen in het Thyolo district in Malawi te verbeteren.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli-december 2015 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage juli-december 2015 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage juli-december 2015 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013 2016 Laatste projectjaar Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari juni 2014 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 2016)

Voortgangsrapportage januari juni 2014 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 2016) Voortgangsrapportage januari juni 2014 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 2016) Sinds 2012 voert Heifer Nederland het landbouwproject uit in samenwerking met de Burkinese partner Asudec (Africa

Nadere informatie

Dagboek september 2016

Dagboek september 2016 Dagboek 20 21-22 september 2016 De komende dagen gaan we met de vrijwilligers de trainingen oefenen, die we de afgelopen dagen hebben gemaakt. We bezoeken elk district apart. Alle vrijwilligers uit dit

Nadere informatie

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale Dialogen - 2 Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale dialogen: Apoera 23-24 November 2012 Inhoud Inleiding... 3 1. Thema: Introductie klimaatverandering... 4 2. Thema: REDD+... 5 3. Thema: Overzicht

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2014 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage januari-juni 2014 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage januari-juni 2014 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013-2016 Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji

Nadere informatie

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Bestemd voor: Wim Klein Nagelvoort, ZWO Ontmoetingskerk te Rijssen Aansluitend bij het thema: voedselzekerheid, landbouw, duurzaamheid en klimaat.

Nadere informatie

Bomen en voedsel Deze combinatie en manier van landbouw wordt ook wel agroforestry

Bomen en voedsel Deze combinatie en manier van landbouw wordt ook wel agroforestry 21-2016 Beste lezers van deze nieuwsbrief, Het werk dat we doen zet zich nog altijd onvermoeid voort. De kennis het netwerk en de infrastructuur die we de afgelopen 6 jaar hebben opgebouwd maken het mogelijk

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013 2016 Laatste projectjaar Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland

Nadere informatie

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015 NIEUWS JANUARI 2015 WIJ WILLEN U BEDANKEN VOOR UW STEUN EN BETROKKENHEID HET AFGELOPEN JAAR, OOK NAMENS DE BOEREN! WE HOPEN ER, SAMEN MET U, WEER EEN MOOI JAAR VAN TE MAKEN! STIJGENDE MELKPRODUCTIE IN

Nadere informatie

Doopsgezind WereldWerk Tanzania MARA werkgroep

Doopsgezind WereldWerk Tanzania MARA werkgroep Mara District Mara rivier 1 Doelstelling. De Werkgroep beoogt het vredes- en hulpwerk, dat doopsgezind WereldWerk onderneemt in het Mara District, te coördineren. Aandachtsgebied. Het gebied waar de aandacht

Nadere informatie

Wandelen voor Water Kenia, Oeganda en Tanzania 2016-2018

Wandelen voor Water Kenia, Oeganda en Tanzania 2016-2018 Kenia, Oeganda en Tanzania 2016-2018 is de landelije sponsorloop waarbij basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 ervaren hoe de toegang tot schoon drinwater verschilt in Nederland en Afria. Tijdens lopen

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI JUNI Heifer_Jaarverslag2016_v7.indd :16

JAARVERSLAG 2016 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI JUNI Heifer_Jaarverslag2016_v7.indd :16 JAARVERSLAG 2016 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2015-30 JUNI 2016 Heifer_Jaarverslag2016_v7.indd 1 09-02-17 10:16 COLOFON Dit jaarverslag is een uitgave van Heifer. Het jaarverslag is als PDF document

Nadere informatie

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Contact details: Stichting Connect International Jan van Houtkade 50 2311 PE Leiden T: 071-5141111 W: www.connectinternational.nl

Nadere informatie

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015 NIEUWS JANUARI 2015 WIJ WILLEN U BEDANKEN VOOR UW STEUN EN BETROKKENHEID HET AFGELOPEN JAAR, OOK NAMENS DE BOEREN! WE HOPEN ER, SAMEN MET U, WEER EEN MOOI JAAR VAN TE MAKEN! STIJGENDE MELKPRODUCTIE IN

Nadere informatie

Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen. onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen. onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten 1. Doel van project In de teelt van buxus struikjes wordt binnen het PT Koepelproject

Nadere informatie

Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda. Samenvatting projectvoorstel. Kinderen in Pader, Noord Uganda

Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda. Samenvatting projectvoorstel. Kinderen in Pader, Noord Uganda Uganda Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda Samenvatting projectvoorstel Kinderen in Pader, Noord Uganda Uitvoerende organisatie: Verantwoordelijk manager: Uitvoeringsperiode: Locatie:

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 STICHTING HEIFER NEDERLAND

JAARVERSLAG 2015 STICHTING HEIFER NEDERLAND JAARVERSLAG 2015 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2014-30 JUNI 2015 COLOFON Dit jaarverslag is een uitgave van Heifer. Het jaarverslag is als PDF document beschikbaar op de website www.heifer.nl, zodat

Nadere informatie

BENT U ER KLAAR VOOR?

BENT U ER KLAAR VOOR? ISO 9001:2015 EN ISO 14001:2015 HERZIENINGEN ZIJN IN AANTOCHT BENT U ER KLAAR VOOR? Move Forward with Confidence WAT IS NIEUW IN ISO 9001:2015 & ISO 14001:2015 MEER BUSINESS GEORIENTEERD KERNASPECTEN "LEIDERSCHAP

Nadere informatie

PROJECTEN STICHTING ZWANENBURG ONTWIKKELINGSFONDS

PROJECTEN STICHTING ZWANENBURG ONTWIKKELINGSFONDS PROJECTEN STICHTING ZWANENBURG ONTWIKKELINGSFONDS Aan: Via: Van: C.W.M. Zwanenburg /kz Afd.: RvC C.C.: D.d.: Augustus 2018 Voorbeelden van enkele projecten van de afgelopen jaren India Mananthavady landbouwproject

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2017 STICHTING HEIFER NEDERLAND

JAARVERSLAG 2017 STICHTING HEIFER NEDERLAND JAARVERSLAG 2017 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2016-30 JUNI 2017 COLOFON Dit jaarverslag is een uitgave van Heifer. Het jaarverslag is als PDF document beschikbaar op de website www.heifer.nl, zodat

Nadere informatie

Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO

Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO De grote exportlanden (Ecuador, Costa Rica en Colombia) hebben je een contract aangeboden om nieuwe plantages te bouwen in hun landen. Je kan nu meer bananen telen en verkopen. Je winst stijgt enorm en

Nadere informatie

Opgesteld voor de Gemeente Bussum

Opgesteld voor de Gemeente Bussum Stichting Water voor Masaï Rapport over de nieuwe waterpomp in Puna, Tanzania Opgesteld voor de Gemeente Bussum December 2014 Project achtergrond Voor de bouw van de derde waterpomp heeft Water voor Masai

Nadere informatie

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn.

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. Secretariaat: Bankrekening: Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. deliana.gg@live.nl Giften aan Stichting WATER KvK02/626219 zijn belasting aftrekbaar ANBI beschikking Augustus 2009.

Nadere informatie

Gierst. http://www.waterwereld.nu/gierst.php

Gierst. http://www.waterwereld.nu/gierst.php Gierst http://www.waterwereld.nu/gierst.php Gierst is een belangrijke graansoort in de arme delen van de wereld. Vooral boven en onder de Sahara wordt er veel gierst verbouwd. Gierst groeit op de armste

Nadere informatie

JAARVERSLAG stichting KARIBU TANZANIA

JAARVERSLAG stichting KARIBU TANZANIA JAARVERSLAG 2017 stichting KARIBU TANZANIA 1 Opheffing Karibu-Tanzania Binnen het bestuur van de stichting zijn in de loop van de laatste jaren verschillen van inzicht over de te lopen koers ontstaan.

Nadere informatie

Energie Management Programma A&M Recycling

Energie Management Programma A&M Recycling Energie Management Programma A&M Recycling Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope 1 4 2.3 Scope 2 4 3. Plan van Aanpak 5 3.1 Maatregelen voor behalen

Nadere informatie

Stichting Guacamaya activiteiten 2011

Stichting Guacamaya activiteiten 2011 Stichting Guacamaya activiteiten 2011 Stichting Guacamaya activiteiten 2011 Inleiding De activiteiten van de Stichting Guacamaya in Guatemala hebben zich in 2011 erg succesvol ontwikkeld. Er zijn vier

Nadere informatie

NIEUWS VAKOPLEIDING OP EIGEN BENEN STAAN SAFETY FIRST 40 JAAR HEIFER CAMEROON AUGUSTUS 2015 PROJECT IN BEELD: VOOR KANSARME JONGEREN NA 5 JAAR

NIEUWS VAKOPLEIDING OP EIGEN BENEN STAAN SAFETY FIRST 40 JAAR HEIFER CAMEROON AUGUSTUS 2015 PROJECT IN BEELD: VOOR KANSARME JONGEREN NA 5 JAAR NIEUWS AUGUSTUS 2015 PROJECT IN BEELD: VAKOPLEIDING VOOR KANSARME JONGEREN NA 5 JAAR OP EIGEN BENEN STAAN IN ZIMBABWE SAFETY FIRST INTRODUCTIE ENERGIEZUINIGE KOOKTOESTELLEN 40 JAAR HEIFER CAMEROON NA 5

Nadere informatie

Verbeteren van water en sanitaire voorzieningen voor inwoners van district Mwanza, Malawi

Verbeteren van water en sanitaire voorzieningen voor inwoners van district Mwanza, Malawi Stichting FO4R Mwanza Malawi Fazantlaan 10 5056 JJ Berkel-Enschot Tel: 0135113449 E-mail: info@fo4rmalawi.nl www.fo4rmalawi.nl Verslagperiode: maart 2010 februari 2011 Eindverslag Verbeteren van water

Nadere informatie

NIEUWS WENSEN DE BESTE VOOR NIEUW ONDERWIJS- PROJECT OEGANDA MELKVEEBOEREN FAMILY PLANNING JANUARI 2018

NIEUWS WENSEN DE BESTE VOOR NIEUW ONDERWIJS- PROJECT OEGANDA MELKVEEBOEREN FAMILY PLANNING JANUARI 2018 NIEUWS JANUARI 2018 DE BESTE WENSEN VOOR 2018 OP BEZOEK BIJ MELKVEEBOEREN IN MALAWI NIEUW ONDERWIJS- PROJECT OEGANDA VAN ONGESCHOOLD NAAR AGRARISCH ONDERNEMER DONATEURSVRAAG: WAT DOET HEIFER AAN FAMILY

Nadere informatie

INHOUD. 1) Aandacht voor duurzame inzetbaarheid

INHOUD. 1) Aandacht voor duurzame inzetbaarheid INHOUD Augustus 2017 1) Aandacht voor duurzame inzetbaarheid pagina 1 2) Wat is duurzame inzetbaarheid? pagina 2 3) Eigen verantwoordelijkheid medewerker pagina 4 4) Urgentie duurzame inzetbaarheid groeit

Nadere informatie

NIEUWS VOORUIT MET DE GEIT! HOE IS HET NOU MET? FOKKER GEOFFREY RONO AUGUSTUS 2017 EXTRA DIKKE ZOMER EDITIE LOOP DE BREDASE SINGELLOOP VOOR HEIFER

NIEUWS VOORUIT MET DE GEIT! HOE IS HET NOU MET? FOKKER GEOFFREY RONO AUGUSTUS 2017 EXTRA DIKKE ZOMER EDITIE LOOP DE BREDASE SINGELLOOP VOOR HEIFER NIEUWS AUGUSTUS 2017 EXTRA DIKKE ZOMER EDITIE VOORUIT MET DE GEIT! LOOP DE BREDASE SINGELLOOP VOOR HEIFER HOE IS HET NOU MET? TERUG OP DE BANK BIJ AGNES DANIEL VAN KLUSJESMAN NAAR COMMERCIEEL FOKKER IN

Nadere informatie

Projectplan. Zonnepomp. Autorisatie. Verstrekkingslijst. Revisiegegevens. K. de Ram Zonnepomp B. Projectcontract zonnepomp. K. de Ram. B.

Projectplan. Zonnepomp. Autorisatie. Verstrekkingslijst. Revisiegegevens. K. de Ram Zonnepomp B. Projectcontract zonnepomp. K. de Ram. B. Projectplan Zonnepomp Autorisatie paraaf datum K. de Ram B. Schotsman Verstrekkingslijst datum Revisiegegevens Datum Versie Hoofdstuk/paragraaf Wijziging K. de Ram Zonnepomp B Datum 08 juni 2016 Projectcontract

Nadere informatie

Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed.

Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed. Nieuwsbrief 10 10 juli 2011 Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed. Beste Lezers, AWG doet het goed, over één maand bestaat we al weer een jaar. Een jaar waarin we acht hectare

Nadere informatie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Noodhulp in de Hoorn van Afrika Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Wat is er aan de hand? Hoe komt dat? Wat kunnen we er aan doen? Een paar praktijkvoorbeelden Opbouw presentatie

Nadere informatie

Herfstbrief en Jaarplan 2005 Centra voor kansarme kinderen in Burkina Faso

Herfstbrief en Jaarplan 2005 Centra voor kansarme kinderen in Burkina Faso Herfstbrief en Jaarplan 2005 Centra voor kansarme kinderen in Burkina Faso Introductie Deze brief vormt een aanvulling op de rapportage over de periode 01/10/03 tot 30/06/04. Tevens wordt het Jaarplan

Nadere informatie

Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen 2015-2016 onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten 1. Doel van project In de teelt van buxus struikjes wordt binnen het PT Koepelproject

Nadere informatie

Training Within Industry - Job Instruction

Training Within Industry - Job Instruction Training Within Industry - Job Instruction Inleiding In veel bedrijven worden problemen opgelost door doelgericht aan die problemen te werken. Achteraf hadden deze problemen voorkomen kunnen worden, door

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING JOHNNY DOODLE FOUNDATION

BELEIDSPLAN STICHTING JOHNNY DOODLE FOUNDATION BELEIDSPLAN STICHTING JOHNNY DOODLE FOUNDATION 2018 2020 Stichting Johnny Doodle Foundation Boonsweg 85 3274 LH Heinenoord info@johnnydoodlefoundation.com www.johnnydoodlefoundation.com Inschrijvingsnummer

Nadere informatie

Duurzame landbouw voor gezonde voeding

Duurzame landbouw voor gezonde voeding Duurzame landbouw voor gezonde voeding Januari 2017 December 2019 Korte omschrijving project Met dit driejarig project wordt de positie van 3.000 families (18.000 mensen 1 ) verbeterd. Deze families wonen

Nadere informatie

100ste kind! Nyamira, september 2013. Jambo nieuwsbrieflezers! ( Hallo in het Kiswahili) Habari? (Hoe gaat het?) Nzuri Sana (Het gaat goed)

100ste kind! Nyamira, september 2013. Jambo nieuwsbrieflezers! ( Hallo in het Kiswahili) Habari? (Hoe gaat het?) Nzuri Sana (Het gaat goed) Nyamira, september 2013 Jambo nieuwsbrieflezers! ( Hallo in het Kiswahili) Habari? (Hoe gaat het?) Nzuri Sana (Het gaat goed) Vandaag wil ik u graag een nieuwsbrief schrijven over Nyamira. Iets vertellen

Nadere informatie

In dit nummer: Touwpomp dé oplossing voor Afrika? Hét kippenverhaal TMF een kippenverhaal? Projectnieuws Spotlight Henk Holtslag

In dit nummer: Touwpomp dé oplossing voor Afrika? Hét kippenverhaal TMF een kippenverhaal? Projectnieuws Spotlight Henk Holtslag In dit nummer: Touwpomp dé oplossing voor Afrika? Hét kippenverhaal TMF een kippenverhaal? Projectnieuws Spotlight Henk Holtslag Van de nieuwe Voorzitter Deze nieuwsbrief staat in het teken van vernieuwing.

Nadere informatie

Livelihood support for widows and orphans

Livelihood support for widows and orphans UWAID GHANA EINDVERSLAG 2014-2017 ULLO WIDOWS ASSOCIATION IN DEVELOPMENT Livelihood support for widows and orphans maart 2017 1 INHOUD 1. Aanvraag ingediend bij Wilde Ganzen 2013 pag. 1 2. Budget en geplande

Nadere informatie

Beschrijving van het project

Beschrijving van het project Beschrijving van het project Achtergrond De Nederlandse werktuigbouwkundige Paul Akkerman heeft op basis van zijn veelvuldige bezoeken aan Afrika (met name Guinee Bissau) een watertank ontwikkeld die compleet

Nadere informatie

Beleidsplan. In januari 2012 geschreven voor de Stichting School en Scholing Siaya Geldigheidsduur van 3 jaar. Bestuur van de Stichting:

Beleidsplan. In januari 2012 geschreven voor de Stichting School en Scholing Siaya Geldigheidsduur van 3 jaar. Bestuur van de Stichting: Beleidsplan In januari 2012 geschreven voor de Stichting School en Scholing Siaya Met een Geldigheidsduur van 3 jaar Bestuur van de Stichting: Voorzitter en secretaris: Pieter de Nes Penningmeester: Jan

Nadere informatie

SAMEN WERKEN BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE AAN HET HEIFER.NL

SAMEN WERKEN BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE AAN HET HEIFER.NL SAMEN WERKEN AAN HET BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE HEIFER.NL LAAT BOEREN ZELF HUN ARMOEDE OVERWINNEN Sinds de oprichting in 1999 hebben wij met behulp van onze donateurs al meer dan 40.000 gezinnen

Nadere informatie

Beide bakken na het oogsten van de sla, de linkerfoto is de bak van 15cm en de rechter 30cm.

Beide bakken na het oogsten van de sla, de linkerfoto is de bak van 15cm en de rechter 30cm. VIERKANTEMETERBAKKEN PROEFPROJECT; OP DE LANDBOUWUNIVERSITEIT EN BIJ ACHT GEZINNEN THUIS Plaatsing van de twee proefbakken op de landbouwuniversiteit. Een bak van 15cm en een bak 30cm diep beide gevuld

Nadere informatie

Zelfhulp ter bevordering van efficiëntie en saamhorigheid van de gemeenschap

Zelfhulp ter bevordering van efficiëntie en saamhorigheid van de gemeenschap Zelfhulp ter bevordering van efficiëntie en saamhorigheid van de gemeenschap Wat is zelfhulp? Constructie van de Annai benab (inheemse hut) die tot stand is gekomen door middel van zelfhulp Zelfhulp wordt

Nadere informatie

1. AGRARISCHE ONDERNEMER

1. AGRARISCHE ONDERNEMER ROUTE VAN BESTAAND BEDRIJF NAAR BEDRIJF MET NOTENTEELT MELKVEE- HOUDERIJ START ROUTE AKKER- BOUW PLUIMVEE- HOUDERIJ FRUITTEELT 1. AGRARISCHE ONDERNEMER Hoe maak ik mijn bedrijf duurzaam? Noten4Gelderland

Nadere informatie

Genoeg water voor iedereen

Genoeg water voor iedereen Genoeg water voor iedereen eerlijk verdeeld - betaalbaar - schoon - duurzaam Of je nu rijk bent of arm, als je een dag niet drinkt heb je dorst. Niemand kan zonder water. Met genoeg en schoon water hebben

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LA SONRISA NARANJA

NIEUWSBRIEF LA SONRISA NARANJA NAAM BEDRIJF NIEUWSBRIEF 2 LA SONRISA NARANJA JAARGANG 8 Nummer 2 juni 2016 De aardbeving... INHOUD 1. De aardbeving. 2. Berichten van Els 3. Weekend aan zee afgelast 4. Geslaagd verjaardagsfeest Stichting

Nadere informatie

foto: Vera Siemons Resultaten onderzoek naar klimaatbeleving Uitgevoerd door Gfk i.o.v. Achmea - oktober 2016

foto: Vera Siemons Resultaten onderzoek naar klimaatbeleving Uitgevoerd door Gfk i.o.v. Achmea - oktober 2016 foto: Vera Siemons Resultaten onderzoek naar klimaatbeleving Uitgevoerd door Gfk i.o.v. Achmea - oktober 2016 1 De meeste jongeren (34%) houden zich niet bezig met de gevolgen van klimaatverandering Toch

Nadere informatie

VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT

VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT Het klimaatprobleem treft ons allemaal. Maar huishoudens en kleine boeren in ontwikkelingslanden hebben meer last van klimaatverandering

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2014 t/m 2016

BELEIDSPLAN 2014 t/m 2016 BELEIDSPLAN 2014 t/m 2016 Organisatie: Stichting FO4R Mwanza Malawi Datum: 01-01-2014 Auteur: Mia de Rooij Beleidsplan Stichting FO4R Mwanza Malawi 2014-2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.3 2. Missie en

Nadere informatie

ILVO. Bomen voor veerkracht Wat kan agroforestry betekenen in Vlaanderen?

ILVO. Bomen voor veerkracht Wat kan agroforestry betekenen in Vlaanderen? Bomen voor veerkracht Wat kan agroforestry betekenen in Vlaanderen? Symposium Ecosysteemdiensten 4/02/2019 AGROFORESTRY IN TIEN MINUTEN? Productiviteit CLAAS.co.in Voedselzekerheid Voedselprijzen Mankracht

Nadere informatie

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Zuid-Sudan Samenvatting sponsorproject SDN 1012 Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Mede gefinancierd door: Uit te voeren door ZOA-South Sudan en

Nadere informatie

Meer aandacht voor de onderstroom is meer resultaat

Meer aandacht voor de onderstroom is meer resultaat Meer aandacht voor de onderstroom is meer resultaat Ondernemingsraden moeten als team steeds sneller bestendige resultaten neerzetten. Dat betekent dat een optimale samenwerking tussen leden, achterban

Nadere informatie

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij Onderdirectoraat Landbouw Afdeling Algemene Agrarische Voorlichting 1 Samengesteld door: Ritesh Panchoe Inleiding Wat is een moestuin?? Een moestuin of een

Nadere informatie

in Deurne Welkomstnota tuinders

in Deurne Welkomstnota tuinders in Deurne Welkomstnota tuinders 1. Inleiding De boer op in de stad, van een echte volkse tuin tot stadslandbouw in Deurne is het resultaat van de opwaardering en uitbreiding van de bestaande volkstuin

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018

Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018 Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018 Goed nieuws voor Ethiopië Ethiopië, met 100 miljoen inwoners het grootste land in de instabiele Hoorn van Afrika, heeft zich in een groot avontuur gestort. Na

Nadere informatie

JAARVERSLAG stichting KARIBU TANZANIA

JAARVERSLAG stichting KARIBU TANZANIA JAARVERSLAG 2013 stichting KARIBU TANZANIA Basisschool in Malombwe De Christiaan Stiemer Shule in Malombwe omvat een Primary School van 7 klassen, en een Pre-Primary School met 2 kleuterklassen. Ook zijn

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN

NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN (nr.30) (21-10-2016) Zoals inmiddels bekend zal zijn bij onze trouwe lezers schrijven wij twee maal per jaar een nieuwsbrief betreffende het Cornel Ngaleku Children Center

Nadere informatie

TIKO Project Bamukong

TIKO Project Bamukong TIKO Project Bamukong STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA Land: Kameroen Dorp: Bamukong Drive Against Malaria - BAMUKONG Kameroen Verspreiding muskietennetten werpt vruchten af! START PROJECT BAMUKONG: 2009

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2013-30 JUNI 2014

JAARVERSLAG 2014 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2013-30 JUNI 2014 JAARVERSLAG 2014 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2013-30 JUNI 2014 Jaarverslag Heifer Nederland 2014 COLOFON Dit jaarverslag is een uitgave van Heifer. Het jaarverslag is als PDF document beschikbaar

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

Best Practice: FLEXABILITY FLEXIBILITEIT. Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock

Best Practice: FLEXABILITY FLEXIBILITEIT. Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock Best Practice: FLEXIBILITEIT FLEXABILITY Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock Ik ben Paulette Allicock uit het dorp Surama in Rupununi, Guyana. Ik ben verheugd dat ik mijn landbouwmethoden met

Nadere informatie

Written by Danielle Oudshoorn Wednesday, 25 November :39 - Last Updated Wednesday, 25 November :54

Written by Danielle Oudshoorn Wednesday, 25 November :39 - Last Updated Wednesday, 25 November :54 Sinds 2010 ben ik o.a. betrokken bij de gebedsgroep van het gezondheidsprogramma Chiyembekezo. De gebedsgroep bestaat uit 8 leden die ook werken als vrijwilligers bij het gezondheidsprogramma en uit 4

Nadere informatie

Willem Piet. Valse meeldauw Wat nu?

Willem Piet. Valse meeldauw Wat nu? Willem Piet Valse meeldauw Wat nu? Het preventief beheersen van ziekten en plagen Door het ondersteunen van het natuurlijk herstellend vermogen van bodem en gewas WAAR STAAN WE VOOR? ONZE MISSIE Het versterken,

Nadere informatie

REDEMPTION CHILDREN S HOME

REDEMPTION CHILDREN S HOME REDEMPTION CHILDREN S HOME JAARVERSLAG 2015 P.O. Box DM 4, Damongo, Tel: (+233) 024 4726 732 Email: abrahamsaaka@gmail.com, redemptionchildren@gmail.com 1 Jaarverslag 2015 Redemption Children s Home 2015

Nadere informatie