Voortgangsrapportage juli-december 2015 Zuivelproject Malawi

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voortgangsrapportage juli-december 2015 Zuivelproject Malawi"

Transcriptie

1 Voortgangsrapportage juli-december 2015 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) Laatste projectjaar Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji district in Malawi te bestrijden en het voedingspatroon van met name vrouwen en kinderen te verbeteren. De landbouw en veeteelt in dit gebied verkeren in crisis door de groeiende bevolkingsdruk en gebruik van niet-duurzame methodes. De goede kansen op de zuivelmarkt worden hierdoor niet benut. Daarom wil Heifer de zuivelproductie op duurzame wijze vergroten en kleinschalige boeren toegang tot afzetmarkten bieden. Een bestaande groep boeren wordt hiervoor tot grote coöperatie uitgebreid, met een dienstencentrum waar melk wordt verzameld en gekoeld en waar dienstverleners en leveranciers zich zullen vestigen. Dit centrum wordt gelinkt aan de melkverwerkende industrie. Boeren volgen trainingen in het verbeteren van veevoer en er wordt een fokprogramma opgezet om de productie per dier te verhogen. Ook krijgen families voorlichting over gezonde voeding, wordt de toegang tot schoon water verbeterd en wordt ontbossing bestreden. Het project richt zich op gezinnen aangesloten bij de Bua en Ludzi melkgroep. 100 gezinnen ontvangen koeien (originele plaatsing) en binnen de projectperiode geven minimaal 50 boeren koeien door aan 50 nieuwe gezinnen (levende lening) families zullen deelnemen aan het fokprogramma waarbij kunstmatige inseminatie zal worden toegepast om het koeienras te verbeteren. Deze groep betaalt hiervoor de kostprijs, waardoor er nieuwe materialen kunnen worden aangekocht en nog meer boeren kunnen deelnemen. Gezinnen die in het voorgaande project (MSDD fase I) 200 koeien hebben ontvangen zullen gedurende dit project deelnemen aan andere onderdelen, zoals het ontvangen van groentezaden, energiebesparende ovens en een aantal waterpunten. Families Originele plaatsing Pass On families Koeien MSDD I Koeien MSDD II K.I. (tegen betaling) Totaal Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende overheidsinstanties, Lilongwe Dairy (melkfabriek), de regionale vakgroep van melkveehouders en met een landbouwuniversiteit.

2 Belangrijkste geplande activiteiten deze periode Activiteit voltooid Plaatsen en doorgeven koeien Bevoorraden K.I. medewerkers uitgesteld Continuering van trainingen (waaronder voeding, fokkerij, gender) deels Doorgeven van zaden Algemene ledenvergaderingen melkgroepen Trainingen en constructie sanitatie unit deels Activiteiten: Veehouderij: De voorgaande maanden is Heifer Malawi druk bezig geweest met de inkoop van de koeien uit Zuid-Afrika. Voorafgaand aan de plaatsing van de dieren zijn de gezinnen bezocht om te controleren of de stallen en het veevoer in orde was. Dit is allemaal goed verlopen en vervolgens zijn er 50 zwangere Jersey koeien geplaatst bij 50 gezinnen. Alle koeien voor originele plaatsing zijn nu geplaatst. De dieren van de groepsleden worden regelmatig bezocht door project staf. Ze zijn allen in goede gezondheid en de eerste koeien hebben al geworpen. Van de groep Originele plaatsing, hebben al 20 families een koe doorgegeven aan 9 boerinnen en 11 boeren. Zij hebben zo hun levende lening ingelost en kunnen nu de eerstvolgende kalven voor zichzelf houden. Het fokprogramma, waarbij de lokale Zeboe koe wordt gekruist met een sterk ras, gebeurt middels de dekking van stieren en kunstmatige inseminatie (K.I.). De 5 K.I medewerkers zijn getraind en bevoorraad en hebben tot nu toe nog maar een tiental Zeboe koeien bediend. De boeren waren niet bekend met K.I. en er gingen vreemde verhalen de ronde, waarschijnlijk omdat er voorheen door ongekwalificeerde mensen K.I. diensten werden verleend. Door dit project hebben boeren de juiste kennis gekregen en is men minder terughoudend over deze service. Naast de terughoudendheid van de boeren, wordt het fokprogramma ook geremd door de moeilijk te verkrijgen grote K.I. kits. De fabriek voor vloeibare stikstof, die nodig is voor K.I., is ver van het projectgebied en de K.I. kits zijn te klein om grote hoeveelheden te transporteren. Grotere containers zijn moeilijk verkrijgbaar in Malawi en dat heeft de aanschaf van deze materialen vertraagd. Het projectteam zoekt nu naar een oplossing om ze de komende periode aan te kunnen schaffen.

3 Om het fokprogramma zo goed als mogelijk uit te voeren, heeft Heifer Malawi assistentie gevraagd aan de brancheorganisaties (CREMPA 1 en MMPA 2 ) en de K.I. medewerkers van de lokale overheid. Daarnaast worden er ook koeien gekruist door traditionele dekking met een sterk stierenras. Door de trainingen zijn de boeren goed geïnstrueerd hoe ze kunnen detecteren dat hun koe tochtig is. De diergezondheidwerkers spelen hier ook een sleutelrol. In totaal zijn nu 442 koeien op de traditionele manier gedekt en 22 via KI. Mr. Levi is naast diergezondheidswerker ook K.I. medewerker en heeft zo n stier onder zijn hoede. Voor 4,- kan men zijn Zeboe koe laten dekken door de stier. Families Originele plaatsing Pass On families Planning Realisatie Planning Realisatie Koeien MSDD I Koeien MSDD II Fokprogramma (K.I. & traditioneel) Totaal Verder zijn de diergezondheidswerkers bevoorraad met medicijnen en zijn er nieuwe sproeiers aangeschaft om de dieren te beschermen tegen teken. Voor beide diensten moet betaald worden, zodat de medicijndoos aangevuld kan blijven en er uiteindelijk nieuwe sproeiers en vloeistof gekocht kunnen worden. De projectdeelnemers krijgen korting ten opzichte van niet-deelnemende dorpsgenoten. Trainingen: 89 families, waaronder de 50 die koeien ontvingen, hebben trainingen melkveehouderij gevolgd. Deze werd gegeven door 2 veeartsen van de lokale overheid en 4 diergezondheidswerkers van het project. 315 boeren hebben een training gevolgd over hoe hun oogstverkoop kan bijdragen aan een verbeterd inkomen en een gebalanceerd dieet. Verder hebben 155 boeren (10 leden uit elke regio) de cursus organische mestgebruik gevolgd, die werd gegeven door de lokale overheidsvoorlichters. Zaden: 200 boeren die in voorgaande periodes zaden voor sojabonen en pinda s hebben ontvangen hebben inmiddels geoogst en hiervan een deel doorgegeven aan 66 andere boeren. De producten zijn rijk aan eiwitten en vitaminen die een belangrijke toevoeging vormen aan het eenzijdige dieet van de gezinnen. 1 Central Regional Milk Producers (CREMPA) is de regionale netwerkgroep voor melkveehouderij. 2 Malawi Milk Producers Association (MMPA) is het nationale orgaan.

4 Zuivel-dienstencentra: Beide melkcentra hebben hun jaarlijkse algemene ledenvergadering gehouden waarin de financiën, melkopbrengsten, ledenaantallen en toekomst plannen zijn besproken. Beide centra merken dat er steeds meer boeren aansluiten. Op dit moment bestaat Bua uit 320 leden en Ludzi uit 196. Dit is de eerste keer dat beide vergaderingen zijn bekostigd door de leden zelf en dus zonder financiële projectsteun. Maanden 2015 Januari Februari Maart April Mei Juni Totaal aantal liters melk Vanaf juli is het ingezamelde melkvolume weer stabiel geworden, rond de liter melk. December en de begin maanden van afgelopen jaar was er veel stroomuitval, wat leidde tot een terugval in ingezamelde melk. Boeren verkopen dan in de omgeving aan handelaren. Stroomuitval is een nationaal probleem en is gelinkt aan het regenseizoen. De rivier waar de elektriciteitscentrale gebruik van maakt om stroom op te wekken, is niet afdoende bij te weinig Juli Augustus September Oktober November December regenval. Heifer Malawi is in gesprek met bedrijven gespecialiseerd in zonnepanelensystemen, waarop het koelsysteem kan overschakelen bij stroomuitval. Dit is een belangrijke geleerde les uit dit project. Spaar- en kredietsystemen: De spaargroepen draaien goed. Er zijn 18 spaargroepen in het project en bij 10 hiervan liep de spaarcyclus van 9 maanden af. De gespaarde tegoeden en rente zijn uitgekeerd: tezamen hebben ze euro gespaard, een gemiddelde van euro per groep. De leden hebben hun geld besteed aan schoolcontributie, producten voor koeien (bijv. krachtvoer, mineraalblok) en kunstmest voor de landbouw. Na deze cyclus wordt er weer een nieuwe ronde gestart. Water: Er zijn 150 deelnemers (91 vrouw, 59 man) getraind in veilig gebruik van (drink)water. De bouw van het sanitatieblok bij de Ludzi melkgroep kon ook deze keer niet doorgaan. De deelname van de groepsleden is van cruciaal belang. Zij leveren de mankracht en het project het bouwmateriaal. Deze periode was men te druk bezig op de akkers om tijd hiervoor vrij te maken. De bouw van het sanitatieblok zal de komende periode plaatsvinden. Daarnaast hebben technische specialisten waterpunten bekeken en geconstateerd dat er een aantal onderdelen moeten worden vervangen. Deze zijn niet te krijgen in Malawi en moeten besteld worden in en buurland. Milieubehoud: Het projectteam ziet steeds meer bewustwording in de gemeenschappen wat betreft milieubehoud. De energiezuinige ovens worden overgenomen door dorpsgenoten en er worden kleine beschermde bosjes aangelegd. De recent geïntroduceerde wetgeving door de afdeling bosbeheer draagt hier ook aan bij. Zo kunnen er nu boetes worden uitgedeeld aan mensen die bomen kappen voor bijvoorbeeld houtkoolproductie of andere doeleinden.

5 Impact op de families De melkgroepen hebben deze periode laten zien dat ze klaar zijn om het project over te nemen. De Passing on the Gift ceremonie, waarbij 20 koeien zijn doorgegeven aan nieuwe groepsleden, was nu volledig georganiseerd en gefinancierd door de leden zelf zonder steun van Heifer. Elke groep doneerde 75 en ook Bua melkcentrum zelf heeft bijgedragen. Op 18 december was de grote dag en kwamen de leden en andere dorpsgenoten bijeen bij Bua, waar de koeien stonden te wachten in een kraal (zie foto bij veehouderij). Er zijn altijd meer boeren die aan de eisen voldoen om een koe te ontvangen (trainingen gevolgd, koeiestal gebouwd, etc). Om de keuze voor de nieuwe eigenaar van een koe zo objectief mogelijk te houden werden lootjes getrokken uit een doos (zie foto). De boeren ervaren nu hoe het is om gever te worden in plaats van ontvanger te zijn. Judith Jere verwoordt dit heel treffend: Ik had nooit gedacht dat ik een donor zou zijn, maar alleen ontvanger. Dankzij Heifer ben ik nu ook en gever. Het voelt echt goed om ook te kunnen geven! Uitdagingen We zien dat, nu de nieuwe melkregistratie strategie in gang is gezet, er langzaamaan resultaat geboekt wordt wat betref melkregistratie door de boerengezinnen zelf. De registratieformulieren zijn versimpeld en in het geval van analfabetisme worden de jongeren en kinderen van het gezin getraind. De prijs van melk die verkocht wordt aan de afnemer Lilongwe Dairy is langzaam stijgende. Op dit moment krijgen de boeren 0.18 per liter. Dit is nog niet de gewenste prijs. De prijs van de handelaar in het dorp is 0.26 is aantrekkelijker, maar die kan niet alle melk afnemen. Bovendien is deze verkoop officieel verboden bij wet vanwege gezondheidsredenen. Inzameling via de melkgroep is beter en het is zaak dat de groepen gezamenlijk meer volume bijeen brengen zodat de prijs omhoog kan. Heifer Malawi is namens de boeren vertegenwoordigd in het platform Civil Society Agriculture Network (CISANET) en lobbyt voor betere melkprijzen.

6 De feedback van Lilongwe Dairy betreft het melkvolume: bij een grotere afname zal de prijs omhoog gaan. En zoals gezegd is het melkvolume weer afhankelijk van de stroomvoorziening. Ook dit is een belangrijke geleerde les voor zowel Heifer Malawi als de melkgroepen. Momenteel wordt er een studie gedaan door CISANET, in samenwerking met CREMPA en MMPA die de boeren vertegenwoordigen, om het totale kostenplaatje van Dairy Lilongwe in beeld te krijgen. Dit zal de onderhandelingspositie van de boeren verbeteren als zij alle kennis in huis hebben. Gender is een onderwerp wat al enige tijd op de trainingskalender staat. Er is gesignaleerd dat de huidige stafleden niet voldoende kennis hebben op dit gebied en het dus niet goed tot zijn recht komt in het project. De praktische gendertraining is ook deze periode verschoven doordat andere activiteiten voorrang hadden. Voor een toekomstig project moet dit beter ingepland worden aan het begin van de projectperiode. Activiteiten komende periode Het laatste half jaar staan onder meer de volgende activiteiten gepland: Bevoorraden K.I. medewerkers Distributie gewaszaden en groentezaden Trainingen (cooperatievorming, water, gender, kookstoven, etc) Opfriscursus K.I.medewerkers en diergezondheidswerkers Renovatie waterpunten Bouw sanitatieblok

Voortgangsrapportage januari-juni 2014 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage januari-juni 2014 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage januari-juni 2014 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013-2016 Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013 2016 Laatste projectjaar Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari - juni 2015 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage januari - juni 2015 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage januari - juni 2015 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013-2016 Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli-december 2014 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage juli-december 2014 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage juli-december 2014 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013-2016 Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji

Nadere informatie

Boerinnen in melkveehouderij - Malawi

Boerinnen in melkveehouderij - Malawi Boerinnen in melkveehouderij - Malawi Voortgangsrapportage juli - december 2017 Women Integrating in Nutrition Dairy Value Chain (WINDVC) Projectperiode: juli 2017 - juni 2020 Korte omschrijving project

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security 2014-2017 Projectperiode : 1 maart 2014-28 februari 2017 Financiering Heifer Nederland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Voortgangsrapportage januari juni 2016 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security 2014-2017 Projectperiode : 1 maart 2014-28 februari 2017 Dit is het laatste projectjaar

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli december 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Voortgangsrapportage juli december 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Voortgangsrapportage juli december 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security 2014-2017 Projectperiode : 1 maart 2014-28 februari 2017 Financiering Heifer Nederland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië Farmer Households Empowered through Women project Projectperiode : 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2017 Project is halverwege Send a Cow Ethiopia

Nadere informatie

Boerinnen in melkveehouderij Malawi

Boerinnen in melkveehouderij Malawi Boerinnen in melkveehouderij Malawi Korte Omschrijving Project Dit zuivelproject heeft tot doel de levensomstandigheden van 1.000 vrouwen en hun gezinnen in het Thyolo district in Malawi te verbeteren.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II 2013-2015 Onder andere vanwege de droogte en grote bevolkingsdruk heerst er grote armoede op het platteland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II 2013-2015 In het verre Noorden van Kameroen heerst er grote armoede op het platteland. Dit wordt onder

Nadere informatie

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015 NIEUWS JANUARI 2015 WIJ WILLEN U BEDANKEN VOOR UW STEUN EN BETROKKENHEID HET AFGELOPEN JAAR, OOK NAMENS DE BOEREN! WE HOPEN ER, SAMEN MET U, WEER EEN MOOI JAAR VAN TE MAKEN! STIJGENDE MELKPRODUCTIE IN

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK

Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK Providing Analytical Services for Informed Farming In Kenya (PASIFIK) 2013-2017 Nederlandse boeren laten regelmatig hun bodem en ruwvoer analyseren. Dat

Nadere informatie

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015 NIEUWS JANUARI 2015 WIJ WILLEN U BEDANKEN VOOR UW STEUN EN BETROKKENHEID HET AFGELOPEN JAAR, OOK NAMENS DE BOEREN! WE HOPEN ER, SAMEN MET U, WEER EEN MOOI JAAR VAN TE MAKEN! STIJGENDE MELKPRODUCTIE IN

Nadere informatie

SAMEN WERKEN BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE AAN HET HEIFER.NL

SAMEN WERKEN BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE AAN HET HEIFER.NL SAMEN WERKEN AAN HET BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE HEIFER.NL LAAT BOEREN ZELF HUN ARMOEDE OVERWINNEN Sinds de oprichting in 1999 hebben wij met behulp van onze donateurs al meer dan 40.000 gezinnen

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli - december 2016 Vrouwenproject Ethiopië

Voortgangsrapportage juli - december 2016 Vrouwenproject Ethiopië Voortgangsrapportage juli - december 2016 Vrouwenproject Ethiopië Farmer Households Empowered through Women project Projectperiode: 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2017 Send a Cow Ethiopië werkt samen met

Nadere informatie

Landbouw voor Gezonde Voeding Ethiopië

Landbouw voor Gezonde Voeding Ethiopië Landbouw voor Gezonde Voeding Ethiopië Voortgangsrapportage januari - juni 2018 Sustainable Agriculture & Rural Opportunities project Projectperiode: juli 2016 - juni 2019 3 jaar Deelname Heifer Nederland:

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Vrouwenproject Ethiopië

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Vrouwenproject Ethiopië Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Vrouwenproject Ethiopië Farmer Households Empowered through Women project Projectperiode : 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2017 Send a Cow Ethiopië werkt samen met

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Onderwijsproject voor kansarme jongeren en kinderen Ghana

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Onderwijsproject voor kansarme jongeren en kinderen Ghana Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Onderwijsproject voor kansarme jongeren en kinderen Ghana Learn for Work project Projectperiode: 1 januari 2015 tot en met 30 juni 2017 1 2 e projectjaar Zoals in

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso ( )

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso ( ) Voortgangsrapportage januari juni Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 ) Sinds 2012 voert Heifer Nederland in samenwerking met de Burkinese partner Asudec (Africa s Sustainable Development Council)

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2013-30 JUNI 2014

JAARVERSLAG 2014 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2013-30 JUNI 2014 JAARVERSLAG 2014 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2013-30 JUNI 2014 Jaarverslag Heifer Nederland 2014 COLOFON Dit jaarverslag is een uitgave van Heifer. Het jaarverslag is als PDF document beschikbaar

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari juni 2014 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 2016)

Voortgangsrapportage januari juni 2014 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 2016) Voortgangsrapportage januari juni 2014 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 2016) Sinds 2012 voert Heifer Nederland het landbouwproject uit in samenwerking met de Burkinese partner Asudec (Africa

Nadere informatie

Voortgangsrapportage april-september 2015 IGUNGA Ecovillage

Voortgangsrapportage april-september 2015 IGUNGA Ecovillage Voortgangsrapportage april-september 2015 IGUNGA Ecovillage 2015-2019 Het Igunga Ecovillage project is een samenwerking tussen Heifer, Aqua For All, ICIPE (een onderzoeksinstituut) en de lokale Tanzaniaanse

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 PASIFIK

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 PASIFIK Voortgangsrapportage januari-juni 2015 PASIFIK Providing Analytical Services for Informed Farming In Kenya (PASIFIK) 2013-2017 Nederlandse boeren laten regelmatig hun bodem en ruwvoer analyseren. Dat stelt

Nadere informatie

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt the well foundation Developing sustainable welfare, daar staat The Well foundation voor. Meer dan 10 jaar

Nadere informatie

Geluk geef je door. Nalaten aan Heifer

Geluk geef je door. Nalaten aan Heifer Geluk geef je door Nalaten aan Heifer Geluk geef je door Mensen zoals u maken het mogelijk dat Edith Wogisha en Beatrice Vlodeya een beter leven kunnen opbouwen. Veel mensen steunen tijdens hun leven een

Nadere informatie

NIEUWS HET GELUK VAN NERESI 5 GEITEN DOORGEVEN 4 E PLAATS TRANSPARANT- PRIJS! JANUARI 2016 EINDELIJK ERKENNING: BINNEN 1 JAAR HET IS MOGELIJK!

NIEUWS HET GELUK VAN NERESI 5 GEITEN DOORGEVEN 4 E PLAATS TRANSPARANT- PRIJS! JANUARI 2016 EINDELIJK ERKENNING: BINNEN 1 JAAR HET IS MOGELIJK! NIEUWS JANUARI 2016 EINDELIJK ERKENNING: HET GELUK VAN NERESI BINNEN 1 JAAR 5 GEITEN DOORGEVEN HET IS MOGELIJK! HEIFER BEHAALT 4 E PLAATS TRANSPARANT- PRIJS! MEER WETEN OVER DE TRANSPARANTPRIJS? KIJK OP

Nadere informatie

de bodem in de kringloop wijzer Frank Verhoeven ir Frank

de bodem in de kringloop wijzer Frank Verhoeven ir Frank de bodem in de kringloop wijzer Frank Verhoeven ir Frank Verhoeven Verstand van het platteland! Boerenverstand werken aan praktische duurzaamheid! Zo verkopen we de melk Wat is duurzame melk? Blije koeien:

Nadere informatie

NIEUWS WENSEN DE BESTE VOOR NIEUW ONDERWIJS- PROJECT OEGANDA MELKVEEBOEREN FAMILY PLANNING JANUARI 2018

NIEUWS WENSEN DE BESTE VOOR NIEUW ONDERWIJS- PROJECT OEGANDA MELKVEEBOEREN FAMILY PLANNING JANUARI 2018 NIEUWS JANUARI 2018 DE BESTE WENSEN VOOR 2018 OP BEZOEK BIJ MELKVEEBOEREN IN MALAWI NIEUW ONDERWIJS- PROJECT OEGANDA VAN ONGESCHOOLD NAAR AGRARISCH ONDERNEMER DONATEURSVRAAG: WAT DOET HEIFER AAN FAMILY

Nadere informatie

Serving. the. One. who. serves

Serving. the. One. who. serves Serving the One who serves UITDAGING Afrika telt naar schatting 50 miljoen boerengezinnen die lijden aan ondervoeding. Deze kleinschalige boeren zouden de oplossing kunnen zijn voor het wereldvoedselprobleem.

Nadere informatie

Duurzame landbouw voor gezonde voeding

Duurzame landbouw voor gezonde voeding Duurzame landbouw voor gezonde voeding Januari 2017 December 2019 Korte omschrijving project Met dit driejarig project wordt de positie van 3.000 families (18.000 mensen 1 ) verbeterd. Deze families wonen

Nadere informatie

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage Afghanistan Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan Eindrapportage Een door ZOA gebouwde latrine in het dorp Omer Khel in Dez Sabz Land: Afghanistan,

Nadere informatie

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Contact details: Stichting Connect International Jan van Houtkade 50 2311 PE Leiden T: 071-5141111 W: www.connectinternational.nl

Nadere informatie

SPECIMEN SPECIMEN. CAMPINA volle melk (petfles) 1 L. 6 x 0,90 = 5,40. UNCLE BEN S Langkorrelrijst. 3 x 3,18 = 9, BONUS voordeel x st.

SPECIMEN SPECIMEN. CAMPINA volle melk (petfles) 1 L. 6 x 0,90 = 5,40. UNCLE BEN S Langkorrelrijst. 3 x 3,18 = 9, BONUS voordeel x st. OPDRACHT 2 Eerlijke handel PRODUCTEN EN ETIKETTEN Knip vooraf de etiketten uit en bevestig ze op de verpakking van de vier producten. CAMPINA volle melk (petfles) 1 L BONUS voordeel x st. aantal eenheidsprijs

Nadere informatie

Verslag bezoek Kumi Farm in Uganda, februari 2018 Door Henk Willem van Dorp

Verslag bezoek Kumi Farm in Uganda, februari 2018 Door Henk Willem van Dorp Verslag bezoek Kumi Farm in Uganda, februari 2018 Door Henk Willem van Dorp Begin 2018 zijn wij naar Uganda gevlogen. We startten onze reis met een bezoek aan het Evergreen Park in Luwero om daar de voortgang

Nadere informatie

Eerste verjaardag Stichting WATER

Eerste verjaardag Stichting WATER 1 November 2008 Tweede nieuwsbrief Eerste verjaardag Stichting WATER Een jaar geleden zaten een tweetal leden van onze vriendengroep bij de notaris en de oprichting van de Stichting WATER werd een feit.

Nadere informatie

Visie op de ontwikkeling van de zuivelmarkt Thom Albers Landelijke Onderwijsdag 19 november 2013

Visie op de ontwikkeling van de zuivelmarkt Thom Albers Landelijke Onderwijsdag 19 november 2013 Visie op de ontwikkeling van de zuivelmarkt Thom Albers Landelijke Onderwijsdag 19 november 2013 Groeiende vraag Stabiele vraag Dalende vraag Positief effect op garantieprijs Negatief effect op garantieprijs

Nadere informatie

Dichterbij. Melk uit ZUID-HOLLAND MIDDEN »10. Bank denkt mee met kerkbestuur»14. Vijftigers waagden de stap»28. 'De economie trekt weer aan'»18

Dichterbij. Melk uit ZUID-HOLLAND MIDDEN »10. Bank denkt mee met kerkbestuur»14. Vijftigers waagden de stap»28. 'De economie trekt weer aan'»18 Dichterbij ZUID-HOLLAND MIDDEN MAGAZINE VOOR LEDEN VAN RABOBANK ZUID-HOLLAND MIDDEN ZOMER 2017 Melk uit Midden-Delfland: lekker!!»10 FINANCIËN JAARVERSLAG 2016 ZELFSTANDIG ONDERNEMEN Bank denkt mee met

Nadere informatie

2 Kwaliteit en kwaliteitszorg Wat is kwaliteit? Kwaliteit en consument Samenvatting 38

2 Kwaliteit en kwaliteitszorg Wat is kwaliteit? Kwaliteit en consument Samenvatting 38 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Product en productieproces 11 1.1 De productie- en bedrijfskolom 11 1.2 Kwaliteitszorg 14 1.3 Zuivelsector 14 1.4 De varkenssector 21 1.5 Samenvatting 28 2 Kwaliteit en

Nadere informatie

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Bestemd voor: Wim Klein Nagelvoort, ZWO Ontmoetingskerk te Rijssen Aansluitend bij het thema: voedselzekerheid, landbouw, duurzaamheid en klimaat.

Nadere informatie

Jaarrapport 2014 Boerderij van Nambikay

Jaarrapport 2014 Boerderij van Nambikay Jaarrapport 2014 Boerderij van Nambikay Voorwoord Dit jaarrapport geeft kort weer wat de belangrijkste activiteiten waren van Stichting Boerderij van Nambikay (Nederland). Tevens worden de activiteiten

Nadere informatie

Jaarverslag Farm Friends Nederland

Jaarverslag Farm Friends Nederland Jaarverslag 2015 Farm Friends Nederland Voorwoord Hoewel we vol goede moed van start zijn gegaan in Ethiopië en de melkproductie toeneemt zijn er altijd tegenslagen die van te voren niet kunnen worden

Nadere informatie

HET PROJECT WAAR ALLES IN SAMEN KOMT WATER SHOPS IN INDIA CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID.

HET PROJECT WAAR ALLES IN SAMEN KOMT WATER SHOPS IN INDIA CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID. HET PROJECT WAAR ALLES IN SAMEN KOMT WATER SHOPS IN INDIA CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID. SCHOON WATER: BRON VAN VOORSPOED... WATER > GEZONDHEID > EDUCATIE > ECONOMISCHE ONTWIKKELING > WELVAART Zonder

Nadere informatie

Duurzame melk in supermarkten

Duurzame melk in supermarkten Onderzoekssamenvatting Stelt u zich voor dat er voortaan alleen nog maar duurzaam geproduceerde melk te verkrijgen is in de supermarkt. Alle niet duurzame soorten worden niet langer verkocht. Hoe zou de

Nadere informatie

Hoe groen is het gras van de biologische geitenhouderij?

Hoe groen is het gras van de biologische geitenhouderij? Hoe groen is het gras van de biologische geitenhouderij? Gerrit Verhoeven Nick van Eekeren Inhoud Terugblik Toekomst Sausje van voorbeelden van onderzoek Biologische geitensector in het kort 60 professionele

Nadere informatie

NIEUWS AFRIKAANSE DEUR FILIPIJNEN VOORUIT GEIT! HET LEVEN NA AFRONDING AUGUSTUS 2016 EEN STAP BUITEN DE OP NAAR DE MET DE ZOEK DE VERSCHILLEN

NIEUWS AFRIKAANSE DEUR FILIPIJNEN VOORUIT GEIT! HET LEVEN NA AFRONDING AUGUSTUS 2016 EEN STAP BUITEN DE OP NAAR DE MET DE ZOEK DE VERSCHILLEN NIEUWS AUGUSTUS 2016 EEN STAP BUITEN DE AFRIKAANSE DEUR OP NAAR DE FILIPIJNEN VOORUIT MET DE GEIT! ZOEK DE VERSCHILLEN HET LEVEN NA AFRONDING VAN EEN PROJECT Susana en Florencio Talle zijn door tyfoon

Nadere informatie

Verder verduurzamen melkveehouderij; Pro-actieve aanpak Route2020

Verder verduurzamen melkveehouderij; Pro-actieve aanpak Route2020 Verder verduurzamen melkveehouderij; Pro-actieve aanpak Route2020 0 Experts verwachten een volumegroei van ~20% tot 2020 door het afschaffen van de quota... Nederlandse melkproductie (mln kg/jaar) 14,000

Nadere informatie

Op weg naar een kringloopcertificaat

Op weg naar een kringloopcertificaat Op weg naar een kringloopcertificaat Extra impuls voor duurzame melkveehouderij in Midden-Delfland Er is een kringloopcertificaat in de maak voor duurzame melkveehouderij. Deze proeve van duurzaamheid

Nadere informatie

Het YOUNG BULL systeem. Veeverbetering gebaseerd op jonge stieren. Dr Maurice Bichard

Het YOUNG BULL systeem. Veeverbetering gebaseerd op jonge stieren. Dr Maurice Bichard Het YOUNG BULL systeem Veeverbetering gebaseerd op jonge stieren Dr Maurice Bichard Dr Maurice Bichard Born: Guernsey, Channel Islands Education: Guernsey, Universities of Reading, Newcastle, Minnesota

Nadere informatie

Kansen voor kruiden. Het Emotive uitwisselingsprogramma: an Indian-Dutch exchange on the reduction of antibiotic use in dairy farming

Kansen voor kruiden. Het Emotive uitwisselingsprogramma: an Indian-Dutch exchange on the reduction of antibiotic use in dairy farming Kansen voor kruiden Het Emotive uitwisselingsprogramma: an Indian-Dutch exchange on the reduction of antibiotic use in dairy farming Katrien van t Hooft, DVM NVF/Dier en Kruid bijeenkomst 20 maart 2014

Nadere informatie

Uw doel bereiken met MelkNavigator

Uw doel bereiken met MelkNavigator Uw doel bereiken met MelkNavigator Uw doel bereiken met MelkNavigator Als melkveehouder wilt u er uit halen, wat er in zit. Kies gericht voor meer melk, betere gehalten of meer grammen eiwit en/of vet.

Nadere informatie

Lessen en Uitdagingen uit Duurzaam Bodembeheer Utrecht West.

Lessen en Uitdagingen uit Duurzaam Bodembeheer Utrecht West. Lessen en Uitdagingen uit Duurzaam Bodembeheer Utrecht West. Wim Honkoop Begeleiding 35 individuele melkveehouders. Al ruim 3 jaar actief in het opstellen en optimaliseren van Kringloopwijzer resultaten.

Nadere informatie

Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011

Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011 Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011 1 Dit is een voorproefje in druk van het digitale Cosun MVO-verslag over 2011. Wilt u meer gegevens raadplegen over wat wij zoal ondernemen met het oog op onze maatschappelijke

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013. Grasscutterhokken

JAARVERSLAG 2013. Grasscutterhokken STICHTING KWAHU GHANA Secretariaat: Linde 18 5509 NG VELDHOVEN E-mail: schier@ xs4all.nl Website: www.kwahu-ghana.nl Banknr. 1338.48.973 Giften aftrekbaar voor de belasting, omdat Kwahu-Ghana erkend is

Nadere informatie

FrieslandCampina Erwin Wunnekink FrieslandCampina

FrieslandCampina Erwin Wunnekink FrieslandCampina FrieslandCampina Erwin Wunnekink 2018 FrieslandCampina Even voorstellen: Erwin Wunnekink Lid van coöperatiebestuur en raad van commissarissen sinds 2009 Vice-voorzitter van bestuur en rvc sinds 20 december

Nadere informatie

NIEUWS VOORUIT MET DE GEIT! HOE IS HET NOU MET? FOKKER GEOFFREY RONO AUGUSTUS 2017 EXTRA DIKKE ZOMER EDITIE LOOP DE BREDASE SINGELLOOP VOOR HEIFER

NIEUWS VOORUIT MET DE GEIT! HOE IS HET NOU MET? FOKKER GEOFFREY RONO AUGUSTUS 2017 EXTRA DIKKE ZOMER EDITIE LOOP DE BREDASE SINGELLOOP VOOR HEIFER NIEUWS AUGUSTUS 2017 EXTRA DIKKE ZOMER EDITIE VOORUIT MET DE GEIT! LOOP DE BREDASE SINGELLOOP VOOR HEIFER HOE IS HET NOU MET? TERUG OP DE BANK BIJ AGNES DANIEL VAN KLUSJESMAN NAAR COMMERCIEEL FOKKER IN

Nadere informatie

JAARREKENING 2014 STICHTING KLEINOOD

JAARREKENING 2014 STICHTING KLEINOOD JAARREKENING 2014 STICHTING KLEINOOD te Tilburg 2 Stichting Kleinood Bredaseweg 375 5037 LD Tilburg Bankrekening NL 44 RABO 0130165891 www.stichtingkleinood.nl INLEIDING DOEL De Stichting Kleinood heeft

Nadere informatie

STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA

STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA Waar is Stepping Stone Liberia (SSL) werkzaam? Ons team werkt in de ver afgelegen en geisoleerde provincie

Nadere informatie

BOSATLAS VRAGENSET ANTWOORDMODEL VAN HET VOEDSEL NOORDHOFF ATLASPRODUCTIES

BOSATLAS VRAGENSET ANTWOORDMODEL VAN HET VOEDSEL NOORDHOFF ATLASPRODUCTIES DE BOSATLAS VAN HET VOEDSEL VRAGENSET ANTWOORDMODEL NOORDHOFF ATLASPRODUCTIES I. Voeding en welvaart 1. De Human Development Index (HDI) geeft aan hoe welvarend een land is. Vergelijk de HDI met de andere

Nadere informatie

Project Koffie Wasstation Rwanda.

Project Koffie Wasstation Rwanda. Project Koffie Wasstation Rwanda. Het project is uitgevoerd op initiatief van de vrouwen coöperatie in Rwanda: ABATERANINKUNGA. In Nederland is dit project ondersteund door de Stichting Afrika 2007 Zwolle

Nadere informatie

Koffie en Carbon in Mexico

Koffie en Carbon in Mexico Koffie en Carbon in Mexico Project voorstel van Solidaridad Oktober 2016 Uit de studie die Hesselink heeft laten uitvoeren door Ecofys, blijkt dat de CO2-voetafdruk van koffie voor 14% bij de plantage

Nadere informatie

Giften aftrekbaar voor de belasting, omdat Kwahu-Ghana erkend is als Algemeen Nut Beogende Instelling ( ANBI) JAARVERSLAG 2011

Giften aftrekbaar voor de belasting, omdat Kwahu-Ghana erkend is als Algemeen Nut Beogende Instelling ( ANBI) JAARVERSLAG 2011 STICHTING KWAHU GHANA Secretariaat: Linde 18 5509 NG VELDHOVEN E-mail: schier@ xs4all.nl Website: www.kwahu-ghana.nl Banknr. 1338.48.973 Giften aftrekbaar voor de belasting, omdat Kwahu-Ghana erkend is

Nadere informatie

VeeManager. Handleiding vernieuwde dekkingsregistratie. <1 januari 2000>

VeeManager. Handleiding vernieuwde dekkingsregistratie. <1 januari 2000> VeeManager Handleiding vernieuwde dekkingsregistratie Samenweidingen Het invoeren van samenweidingen is verbeterd. Zo heeft u direct overzicht in de lopende samenweidingen. Daarnaast is

Nadere informatie

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015 1. Inleiding Stichting SODUON werd op 03 augustus 2010 opgericht vanuit de wens van een aantal Burundese-Nederlanders om wat te kunnen betekenen voor kansarme families en hun kinderen en de wens om dat

Nadere informatie

'Onvoorstelbaar hoeveel boerengezinnen naar de kloten gaan'

'Onvoorstelbaar hoeveel boerengezinnen naar de kloten gaan' Foto: Omroep Gelderland 'Onvoorstelbaar hoeveel boerengezinnen naar de kloten gaan' WOOLD - Voor melkveehouders is het een spannende maand. Waarom? Ze hebben massaal bezwaar aangetekend tegen de toegekende

Nadere informatie

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten Arm en Rijk Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten 2.1 Rijk en arm in de Verenigde Staten De rijke Verenigde Staten Je kunt op verschillende manieren aantonen dat de VS een rijk land is. Het BNP

Nadere informatie

LTO visie gemaakt door 24 melkveehouders Samen naar een nieuwe Wij

LTO visie gemaakt door 24 melkveehouders Samen naar een nieuwe Wij Toekomstvisie melkveehouderij 2025 LTO visie gemaakt door 24 melkveehouders Samen naar een nieuwe Wij Werken aan visie 24 leden zijn samen op visie reis gegaan. In iets meer dan 100 dagen hebben zij hun

Nadere informatie

Strategieën voor een veranderende wereld. Frans Keurentjes

Strategieën voor een veranderende wereld. Frans Keurentjes Strategieën voor een veranderende wereld Frans Keurentjes Even voorstellen: Frans Keurentjes Lid van het coöperatiebestuur en raad van commissarissen sinds 2006 Sinds 20 december 2016 voorzitter van het

Nadere informatie

Zuiver Voer. voor de melkveehouderij

Zuiver Voer. voor de melkveehouderij Zuiver Voer voor de melkveehouderij Gezond hard melken Op een efficiënte wijze een hoog productieniveau behalen en tegelijkertijd de gezondheid van uw dieren managen. Dat is uw uitdaging. Op veel dingen

Nadere informatie

Over grenzen voor Ghana

Over grenzen voor Ghana Over grenzen voor Ghana Zo hebben kinderen van een school pennen, potloden, ballonnen en speelgoed ingezameld. Nieuwsbrief maart 2012 Sinds 2001 voer ik in Banko, een dorp in Ghana, samen met de lokale

Nadere informatie

Ontwikkeling in de melkmarkt 21/04/2015

Ontwikkeling in de melkmarkt 21/04/2015 Ontwikkeling in de melkmarkt 21/04/2015 Melk- en voermarkt kort samengevat Vooruitzichten voor de melkmarkt zijn pover tot aan de zomer De melkmarkt is in de ban van het einde van de melkquotering o Afwachtende

Nadere informatie

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen?

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Duurzame wereldvoedselvoorziening hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Even voorstellen: Ruben Bringsken Ondernemer in Food en ICT (focus op duurzame oplossingen) Eigenaar/participatie

Nadere informatie

Voorwoord. Gegevens van de stichting. ANBI-Jaarverslag 2014

Voorwoord. Gegevens van de stichting. ANBI-Jaarverslag 2014 Voorwoord In het kader van de nieuwe ANBI-regeling per 1 januari 2014 zijn stichtingen met een ANBI status, zoals Stichting Furaha, verplicht hun jaarverslag te publiceren via internet. Stichting Furaha

Nadere informatie

NZV LUSTRUM - De Veeteler in de Wereld

NZV LUSTRUM - De Veeteler in de Wereld NZV LUSTRUM - De Veeteler in de Wereld Frans Keurentjes Raad van Commissarissen / Bestuurslid FrieslandCampina 5 november 2015 Wereldwijd Europa Nederland Duitsland België Griekenland Hongarije Roemenië

Nadere informatie

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin Katakle Business Plan 2011 2018 Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin 0 1. Inleiding Achtergrond De Katakle investeerdersgroep werkt sinds 2008 met The Hunger Project aan het einde

Nadere informatie

Dirksen Management Support John Baars

Dirksen Management Support John Baars Dirksen Management Support John Baars Inhoud Voorstellen Huidige wetgeving Kringloop denken Bedrijfsefficiëntie fosfaat en stikstof Veestapel efficiëntie (BEX) Evenwichtsbemesting (BEP) Conclusies Vragen

Nadere informatie

4,3. Werkstuk door een scholier 2417 woorden 3 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde. 1. Wat zijn de kenmerken van onderontwikkeling?

4,3. Werkstuk door een scholier 2417 woorden 3 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde. 1. Wat zijn de kenmerken van onderontwikkeling? Werkstuk door een scholier 2417 woorden 3 november 2004 4,3 19 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1. Wat zijn de kenmerken van onderontwikkeling? Vaak hebben mensen in een onderontwikkeld land ( of ontwikkelingslanden/de

Nadere informatie

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5 Meander Samenvatting groep 5 Thema 4 Platteland Samenvatting Landbouw Bijna alles wat je eet, komt van de landbouw. De akkerbouwer verbouwt bijvoorbeeld aardappelen, tarwe of mais. Hij strooit eerst mest

Nadere informatie

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Zuid-Sudan Samenvatting sponsorproject SDN 1012 Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Mede gefinancierd door: Uit te voeren door ZOA-South Sudan en

Nadere informatie

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale Dialogen - 2 Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale dialogen: Apoera 23-24 November 2012 Inhoud Inleiding... 3 1. Thema: Introductie klimaatverandering... 4 2. Thema: REDD+... 5 3. Thema: Overzicht

Nadere informatie

Table of Contents. 1. Introductie Stichting 168 Million

Table of Contents. 1. Introductie Stichting 168 Million Table of Contents 1. Introductie Stichting 168 Million... 1 2. Visie en Missie... 2 3. Doelstellingen 2017... 3 4. Bestuur en Vermogensbeheer... 3 5. Fondswervingsbeleid en wijze... 4 1. Introductie Stichting

Nadere informatie

Topsaldo s in Denemarken Ondernemersreis 12 tot en met 18 juli 2015

Topsaldo s in Denemarken Ondernemersreis 12 tot en met 18 juli 2015 Ondernemersreis zomer 2015 4/05/2015 Topsaldo s in Denemarken Ondernemersreis 12 tot en met 18 juli 2015 Beste melkveehouder, De Deense melkveebedrijven kende begin jaren 2000 een sterke groei, die vaak

Nadere informatie

De koe. De geschiedenis van de koe. Kenmerken van de koe

De koe. De geschiedenis van de koe. Kenmerken van de koe De koe Waar je ook bent in Nederland, bijna overal buiten de stad zie je ze: koeien. De zwart- of bruin-wit gevlekte runderen grazen in de weilanden. Ook zien we ze vaak terug op melkpakken die we op onze

Nadere informatie

Stichting St. Gabriel s Hospital Malawi

Stichting St. Gabriel s Hospital Malawi 1 Baten 7-feb. 2015 Financieel jaarverslag 2015 transacties betreffende het clean cooking project zijn niet vermeld Jaarrekening jaarrek. cashflow delta Contractuele donaties 17.500,00 17.500,00 Incidentele

Nadere informatie

Verklaring van de symbolen

Verklaring van de symbolen Verklaring van de symbolen lactosevrij UTZ CERTIFIED gecertificeerde koffieboeren verbouwen hun koffie met zorg en aandacht voor mens en milieu. Inter IKEA Systems B.V. 2009 Producten die geschikt zijn

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 STICHTING HEIFER NEDERLAND

JAARVERSLAG 2015 STICHTING HEIFER NEDERLAND JAARVERSLAG 2015 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2014-30 JUNI 2015 COLOFON Dit jaarverslag is een uitgave van Heifer. Het jaarverslag is als PDF document beschikbaar op de website www.heifer.nl, zodat

Nadere informatie

Jaarplan Stichting Thomas. Contactgegevens:

Jaarplan Stichting Thomas. Contactgegevens: Jaarplan 2019 Stichting Thomas Contactgegevens: Stichting Thomas Terrahof 13, 5044 RM Tilburg T: 06 1230 1226 E: info.stichting.thomas@gmail.com W: www.stichting-thomas.nl KvK nummer: 41189730 RSIN: 009740235

Nadere informatie

Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond. Toekomstvisie van de Nederlandse Zuivel Organisatie

Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond. Toekomstvisie van de Nederlandse Zuivel Organisatie Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond Toekomstvisie van de Nederlandse Zuivel Organisatie Toekomstbeeld De Nederlandse zuivelsector floreert. Zij profiteert optimaal van de goede

Nadere informatie

Dagboek september 2016

Dagboek september 2016 Dagboek 20 21-22 september 2016 De komende dagen gaan we met de vrijwilligers de trainingen oefenen, die we de afgelopen dagen hebben gemaakt. We bezoeken elk district apart. Alle vrijwilligers uit dit

Nadere informatie

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555 Derde tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen Verslag: World Vision Over ons World Vision wil dat kinderen in ontwikkelingslanden gezond zijn en onderwijs krijgen. World Vision wil

Nadere informatie

Men helpt de mensen niet door voor hen te doen, wat zij zelf kunnen doen.

Men helpt de mensen niet door voor hen te doen, wat zij zelf kunnen doen. Men helpt de mensen niet door voor hen te doen, wat zij zelf kunnen doen. Abraham Lincoln Voormalig president van de Verenigde Staten 1 Tanzania Broeikas Arusha In het stadje Mlangarine is met ondersteuning

Nadere informatie

Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca

Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca Oktober 2017 Cusco Perú Rotterdam - Nederland Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca http://www.pachamamaraymi.org/ 1 Voortgang van het project in Pitumarca Gemeenschappen Achtergronden

Nadere informatie

Fietsen op microkrediet voor kleine ondernemers

Fietsen op microkrediet voor kleine ondernemers Fietsen op microkrediet voor kleine ondernemers Ahero, Kenia Stichting Cycling out of poverty Kasteelselaan 4 6574 AJ UBBERGEN www.cyclingoutofpoverty.com info@cyclingoutofpoverty.com Inhoud Inleiding...3

Nadere informatie

www.kaeser.com SIGMA AIR UTILITY Alleen de perslucht kopen!

www.kaeser.com SIGMA AIR UTILITY Alleen de perslucht kopen! SIGMA AIR UTILITY Alleen de perslucht kopen! SIGMA AIR UTILITY Alleen de perslucht kopen Stelt u zich eens voor: uw nieuwe persluchtvoorziening kost u geen cent aan investering; geen eigen of vreemd kapitaal

Nadere informatie

Van Gangbaar naar Biologisch. Drijfveren en uitdagingen van een omschakelingsproces

Van Gangbaar naar Biologisch. Drijfveren en uitdagingen van een omschakelingsproces Van Gangbaar naar Biologisch Drijfveren en uitdagingen van een omschakelingsproces Even voorstellen Boerderij De Bonte Parels Rutger en Christianne Hennipman Thijs (4) en Tobias (2) Boerderij De Bonte

Nadere informatie

Ketensamenwerking als drijvende kracht achter Smart Dairy Farming. Frido Hamoen, manager Innovatie van CRV

Ketensamenwerking als drijvende kracht achter Smart Dairy Farming. Frido Hamoen, manager Innovatie van CRV Ketensamenwerking als drijvende kracht achter Smart Dairy Farming Frido Hamoen, manager Innovatie van CRV CRV Cooperatie van melkveehouders Missie CRV is een toonaangevende, klantgerichte rundveeverbeteringscoöperatie,

Nadere informatie

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren.

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren. Kititenebo, (allemaal samen) noodhulp voor de kinderen februari 2017 De aanhoudende droogte in Afrika bereikt het nieuws in Europa. In de Standaard (25.02.2017) stond het te lezen: nomaden zoeken wanhopig

Nadere informatie

Continue meten = continue weten

Continue meten = continue weten Continue meten = continue weten Agis Automatisering heeft in 2010-2011 een Samenwerking bij Innovatie-project uitgevoerd met 15 melkveebedrijven: het Melkveehouder Decision Support System project. Dit

Nadere informatie

Interactief - augustus 2014

Interactief - augustus 2014 La Paz, 30-09-2014 Beste lezer, Allereerst de hartelijke groeten van de hoge hoogten van het regiokantoor van ICCO/Kerk in Actie in La Paz, Bolivia. Hierbij ontvangt u het halfjaarlijkse verslag van de

Nadere informatie