Memo BATL: de nieuwe wet op de fiscale regularisatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Memo BATL: de nieuwe wet op de fiscale regularisatie"

Transcriptie

1 1 Memo BATL: de nieuwe wet op de fiscale regularisatie In het kader van haar doelstellingen wenst BATL mee te werken aan efficiënte en kwaliteitsvolle wetgeving die in de fiscale rechtspraktijk toepasbaar is. Het wetsontwerp op de fiscale regularisatie vormt de concrete aanleiding voor een eerste denkoefening in dit verband. Onderstaande reflecties zijn de vrucht van een kritische analyse van de voorliggende krachtlijnen van de nieuwe wetteksten door enkele leden van BATL. BATL roept haar individuele leden op om een eigen bijdrage te leveren aan dit debat. Reflecties en bedenkingen zijn dan ook meer dan welkom en kunnen weldra ook gepost worden op het discussieforum ( Algemeen Het lijkt BATL vooreerst en vooral aangewezen dat de nieuwe regeling maximaal rechtszekerheid biedt. Zowel fiscaal en/of sociaalzekerheidsrechtelijk, als op strafrechtelijk vlak, en dit zowel voor belastingen die behoren tot de bevoegdheid van de federale als de gewestelijke overheden, en ten aanzien van zowel degene die regulariseert als zijn/haar adviseurs die hem/haar hierbij én nadien bijstaan. Rechtszekerheid lijkt immers één van de belangrijkste sleutels tot het succes van de nieuwe regeling samen met een aanvaardbaar tarief (het door de regering gelanceerde tarief van 30 à 35 % wordt in de praktijk weinig enthousiast onthaald; 20 à 25 % lijkt BATL meer kansen te bieden op een succesvolle operatie). Het lijkt BATL dan ook noodzakelijk dat de uiteindelijke wetteksten zo min mogelijk ruimte voor interpretatie mogen laten, waarbij in de Memorie van Toelichting zo omstandig mogelijk het doel en de strekking van elke individueel wetsartikel moet worden uiteengezet. De amnestie kan haar doel enkel bereiken indien men er helemaal voor gaat, en dus een échte, onvoorwaardelijke en zakelijk verantwoorde amnestie is. Dat vergt een faire afrekening (gemiddelde belastingdruk, lage administratieve vergoeding van de staat wegens laattijdigheid (ban zelfincriminatie) en geen straftoemeting behalve een eervolle afkoopsom voor zware, (brutale) fraude ( uitnodigende spijtoptant-regeling).

2 2 Aanbevelingen 1. In de voorliggende teksten is sprake van een bondige verklaring omtrent het fraudeschema en omvang van kapitaal bij regularisatiedossiers die tijdens de eerste fase worden ingediend? BATL suggereert dat in de parlementaire voorbereiding duidelijk omschreven wordt van wat er met deze bondige verklaring concreet bedoeld wordt en om welke reden hiernaar gevraagd wordt. Wat wenst men hiermee te bereiken, wie beoordeelt dit en wat is de sanctie indien deze verklaring niet afdoende wordt bevonden? Er kan daarbij concreet gedacht worden aan een bondige beschrijving waarin de historische oorsprong en opbouw van het vermogen wordt toegelicht, althans voor zover deze gekend is door degene die regulariseert. De doelstelling van deze verklaring lijkt verband te houden met een verantwoording van de belastingplichtige voor diens keuze voor Module I, en niet om de belastingplichtige te verplichten tot zelfincriminatie. 2. De periode van de regeling loopt af op 31 december De einddatum van 31 december 2013 die wordt vooropgesteld, is (relatief) kort. Er kan daarom gedacht worden om te voorzien dat wanneer uiterlijk 31 december 2013 een pro forma aangifte (bv. naam en bankrekening(en) van de belastingplichtigen) is ingediend dit volstaat voor regularisatie om dan in de loop van begin 2014 de aangifte verder uit te werken.

3 3 3. Wat is het precieze onderscheid tussen Module I (eerste fase) en Module II (tweede fase)? Het is belangrijk dat er een duiding is van de filosofie van het onderscheid tussen Module I en Module II. Deze duiding kan worden gegeven in de parlementaire voorbereiding, en wordt bij voorkeur aangevuld met een aantal typevoorbeelden (bv. niet-aangegeven successie, nietaangegeven roerende inkomsten, niet-aangegeven omzet, telkens al dan niet verjaard). In dit verband moet er dan ook absoluut verduidelijkt worden wat de precieze verhouding is tussen Module I en artikel 505 Sw. (witwassen). Meer bepaald dat er geen strafrechtelijk probleem is, zolang men in Module I valt, wat impliciet een bevestiging inhoudt dat er meteen ook de facto geen strafrechtelijk risico is bij regularisaties die gebeuren volgens de bestaande regularisatiemogelijkheid bij het Contactpunt, zelfs indien men bijvoorbeeld enkel de fiscaal niet-verjaarde inkomsten (7 jaar) zou regulariseren hoewel men weet dat er ook fiscaal verjaarde niet-aangegeven inkomsten zijn. Een concreet voorbeeld waarvoor die verduidelijking welkom is, is de hypothese dat de belastingplichtige een erfgenaam of een begiftigde is van kapitalen en/of inkomsten die mogelijks afkomstig zijn van ernstige en georganiseerde fiscale fraude waarbij de persoon die wenst te regulariseren in principe niet de dader is van het basismisdrijf. Vallen dergelijke personen onder Module I of Module II? In de mate dat de belastingplichtige erfgenaam ter goeder trouw is en dat er geen indicatoren zijn van ernstige en georganiseerde fiscale fraude in zijnen hoofde, kan worden gesuggereerd dat deze personen onder Module I vallen. Gelet op het voorgaande lijkt het aangewezen om duidelijke categorieën vast te leggen. Onder meer door het basismisdrijf uitdrukkelijk niet te regulariseren wanneer het ouder is dan de strafrechtelijke verjaringstermijn of wanneer de dader van het basismisdrijf reeds is overleden. Verder is het ook aangewezen om de begrippen kapitaal en inkomsten duidelijk te definiëren. Zo kan het begrip kapitaal in Module II gepreciseerd worden als het kapitaal zoals dit bestaat op datum van 31 december 2005 (rekening houdend met fiscale verjaringstermijn van 7 jaar inzake inkomstenbelastingen) dan wel als het kapitaal zoals dit bestaat op datum van 31 december 2011 (meer eenvoudige regularisatietechniek, waarbij dan geen bijkomende regularisatie nodig voor de afgelopen 7 jaar). Daarnaast kan gedacht worden aan het organiseren van een overlegplatform omtrent de nieuwe regeling, waar de fiscale advocaten of andere adviseurs overleg kunnen plegen met het Contactpunt teneinde de onzekerheid aangaande het feit of de belastingplichtige al dan niet onder Module I of Module II valt, volledig weg te kunnen nemen.

4 4 In het kader van deze procedure zou ook moeten kunnen voorzien worden dat de anonimiteit van de belastingplichtige gevrijwaard wordt, zoals dat het geval is in het kader van een prefiling bij de Dienst Voorafgaande Beslissingen in fiscale zaken (DVB). Wat de verwijzing naar de CFI-wet in het kader van de afbakening van het toepassingsgebied tussen Module I en Module II, lijkt het ook aangewezen dat er wordt voorzien dat de aanpassing van de CFI- wet (uitbreiding van de meldingsplicht waarbij het volstaat dat er sprake is van ernstige fiscale fraude, zoals aangekondigd in de maatregelen fraudebestrijding van Staatssecretaris John Crombez) uitgesteld wordt tot na het aflopen van de geplande amnestieregeling. 4. Er is in de tekst niets bepaald over structuurgebonden vermogens. In de bestaande regeling aanvaardt het Contactpunt dat dit kan worden geregulariseerd en fiscaal transparant kan worden behandeld mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan (o.m. transparantieverklaring). Hier bestaat echter geen wettelijke basis voor. Het is wenselijk om dit huidige beleid van het Contactpunt voor te zetten, maar dat er tevens voorzien wordt in een wettelijke basis voor deze praktijk in de nieuwe regelgeving. Het is immers ook niet wenselijk dat onder de nieuwe regeling elke offshore structuur beschouwd zou worden als ernstige en georganiseerde fiscale fraude (dus Module II), terwijl het ook Module I kan zijn (zoals nu). 5. Gelijkstelling van de buitenlandse levensverzekeringen met ernstige georganiseerd fiscale fraude. BATL heeft er moeite mee dat belastingplichtigen die een vermogen of een deel daarvan in een buitenlandse levensverzekering hebben ondergebracht ipso facto onder module II vallen, dus ook als er geen sprake is van ernstige en georganiseerde fiscale fraude. Dit gaat te ver en daarom zou deze verwijzing beter weggelaten worden. Module II zal nog steeds kunnen toegepast worden op buitenlandse levensverzekeringen, doch enkel als ze onderdeel zijn van een constructie die als ernstige en georganiseerde fraude aanzien kan worden. Er zou minstens moeten voorzien worden in een escape-mogelijkheid (d.w.z. behoudens tegenbewijs) voor wat betreft buitenlandse levensverzekeringen, zodat zij niet in alle gevallen

5 5 automatisch op gelijke voet worden gesteld met ernstige georganiseerde fiscale fraude. Zo bijvoorbeeld indien het vermogen betreft uit gewone fiscale fraude, zoals verjaarde successierechten. 6. Gewestelijke belastingen Is er medewerking van de Gewesten nodig voor wat betreft de registratie en successierechten? Deze onduidelijkheid moet uitdrukkelijk worden weggenomen om het succes van de geplande maatregel mogelijk te maken. 7. Zelfincriminatie Inzake de mogelijkheid om de strafrechtelijke inbreuken te schikken en vooral het geval waarbij, indien geen akkoord met het parket kan bereikt worden, de documenten werden opgemaakt en de mededelingen die werden gedaan kunnen worden aangewend door het parket, stelt er zich mogelijks een probleem inzake het verbod op zelfincriminatie. In dit verband zou de hierboven gemaakte suggestie van de implementatie van een platform waarbij de fiscale advocaten of andere adviseurs overleg kunnen plegen ook hierop van toepassing kunnen zijn. Het is dan aangewezen dat in het kader van het overleg met het parket, de fiscale advocaten of andere adviseurs de mogelijkheid hebben om de immuniteit van zichzelf als aan het beroepsgeheim onderworpen professionals alsook van de voorlegde documenten en mededelingen te vragen. 8. De strafrechtelijke afhandeling bij toepassing van Module II De nieuwe regularisatie maakt een onderscheid tussen twee categorieën belastingplichtigen: - zij die zich niet schuldig hebben gemaakt aan ernstige en georganiseerde fiscale fraude en/of vermogen niet hebben ondergebracht in een buitenlandse levensverzekering; - zij die dat wél hebben gedaan. Wat de eerste groep betreft zou de strafrechtelijke afhandeling verlopen volgens het mechanisme van de vroegere EBA-wetgeveing, d.w.z. dat de fiscale regularisatie in beginsel ook een vrijstelling van strafvervolging meebrengt.

6 6 Wat de tweede groep betreft is blijkbaar niet meer voorzien in een automatische vrijstelling van strafvervolging. Er wordt een tussenstap ingebouwd, via het mechanisme van de schikking, zoals dit reeds is opgenomen in artikel 216bis Sv. Dit mechanisme zou er op neer komen dat het dossier wordt voorgelegd aan een Commissie die in de schoot van het Parket zal worden opgericht. Het zou niet de bedoeling zijn dat het Parket de schikking afhankelijk maakt van een bijkomende prestatie (te leveren bovenop de belastingen en boeten die zijn betaald aan het Contactpunt). De bedoeling is enkel om gaan te onderzoeken of er mogelijks misdrijven zijn begaan genoemd in artikel 5 van de preventieve Witwaswet andere dan ernstige en georganiseerde fiscale fraude, die door de nieuwe fiscale regularisatie niet gedekt zouden worden.. Is dit niet het geval, dan zou dit in een akkoord geacteerd worden en zou dit akkoord het verval van strafvordering meebrengen. De vraag is of een dergelijk systeem geen inbreuk inhoudt op de autonomie van het Parket zoals deze vervat is in artikel 151, 1 Grondwet. ( ) Het Openbaar Ministerie is onafhankelijk in de individuele opsporing en vervolging onverminderd het recht van de bevoegde minister om de vervolging te bevelen en om bindende richtlijnen van het strafrechtelijk beleid, inclusief die van het opsporings- en vervolgingsbeleid vast te leggen ). Deze vraag houdt verband met het gebruik van de techniek van de schikking, die het Parket zou moeten aanvaarden als uit het dossier niet blijkt dat ook misdrijven zijn gepleegd waarvoor geen vrijstelling van strafvervolging wordt toegekend. Men kan de zaak echter ook anders bekijken en de tussenkomst van het Parket beschouwen als een loutere controle, om na te gaan of de belastingplichtige geen misdrijven heeft begaan die niet onder de strafrechtelijke immuniteit vallen. Het feit dat nog een controle van het Parket wordt ingebouwd om vervolging te kunnen instellen als het gaat om misdrijven die niet gedekt zijn door de nieuwe wet, lijkt geen bezwaar te zijn, temeer daar module II betrekking heeft op ernstige en georganiseerde fraude. Deze controle kan er trouwens toe bijdragen dat misdrijven worden opgespoord waarvan het Parket nog geen kennis had. Volgens BATL verdient het dan ook aanbeveling ook aan de belastingplichten van module II de vrijstelling van strafvervolging formeel toe te kennen, maar onder voorwaarde van nazicht van het dossier door het Parket. Indien de problematiek rond de autonomie van het vervolgingsbeleid hiermee niet kan worden opgelost, blijft er nog de mogelijkheid dat de Minister van Justitie een voor het Parket bindende richtlijn uitvaardigt over het toepassen van de schikking in dossiers van fiscale regularisatie.

De (ver)nieuw(d)e fiscale regularisatie. Een overzicht van de aangekondigde wijzigingen

De (ver)nieuw(d)e fiscale regularisatie. Een overzicht van de aangekondigde wijzigingen De (ver)nieuw(d)e fiscale regularisatie Een overzicht van de aangekondigde wijzigingen DLA Piper www.dlapiper.com Vanaf 2 juli 2013 t.e.m. 31 december 2013 wordt de bestaande regularisatiewet aangepast.

Nadere informatie

Fiscale regularisatie anno 2016: de krachtlijnen van de nieuwe regeling

Fiscale regularisatie anno 2016: de krachtlijnen van de nieuwe regeling Fiscale regularisatie anno 2016: de krachtlijnen van de nieuwe regeling Mr. Jo Roseleth Mrs. Jessica Vanhove Partner Advocaat jo.roseleth@sherpalaw.be jessica.vanhove@sherpalaw.be Enige tijd geleden werd

Nadere informatie

Nieuwste en allerlaatste regularisatieronde Wet van 11 juli 2013

Nieuwste en allerlaatste regularisatieronde Wet van 11 juli 2013 Nieuwste en allerlaatste regularisatieronde Wet van 11 juli 2013 De nieuwe regularisatieronde is op 15 juli 2013 van start gegaan. De vervangende wetgeving op het permanente systeem werd net voor de inwerkingtreding

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING Voorontwerp van decreet houdende instemming met het Samenwerkingsakkoord van... tussen de Federale Overheid en het Vlaamse Gewest met betrekking tot de regularisatie van niet uitsplitsbare bedragen. MEMORIE

Nadere informatie

SAMENWERKINGSAKKOORD tussen de Federale Overheid en het Vlaamse Gewest met betrekking tot de regularisatie van niet uitsplitsbare bedragen.

SAMENWERKINGSAKKOORD tussen de Federale Overheid en het Vlaamse Gewest met betrekking tot de regularisatie van niet uitsplitsbare bedragen. SAMENWERKINGSAKKOORD tussen de Federale Overheid en het Vlaamse Gewest met betrekking tot de regularisatie van niet uitsplitsbare bedragen. Gelet op de grondwet, de artikelen 1, 33, 35, 39 en 134; Gelet

Nadere informatie

Fiscale regularisatie Anno Gerd D. Goyvaerts 2010

Fiscale regularisatie Anno Gerd D. Goyvaerts 2010 Fiscale regularisatie Anno 2010 www.tiberghien.com Gerd D. Goyvaerts 2010 Uitgangspunt Hypothese = Vergrijsd vermogen Cliënt komt boven met toonderstukken uit de kluizen en de koffers Het effectendepot

Nadere informatie

Wie kan een regularisatieaanvraag indienen? Waar en wanneer moet de regularisatieaanvraag ingediend worden?

Wie kan een regularisatieaanvraag indienen? Waar en wanneer moet de regularisatieaanvraag ingediend worden? Franse dividenden voortaan minder belast? Fiscale regularisatie in de drie Gewesten en in 'gemengde' federaalgewestelijke dossiers Verhuur uw pand voortaan met btw! Hervorming erfrecht: voortaan heeft

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING Ontwerp van decreet houdende instemming met het Samenwerkingsakkoord van... tussen de Federale Overheid en het Vlaamse Gewest met betrekking tot de regularisatie van niet uitsplitsbare bedragen. MEMORIE

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet houdende een tijdelijke Vlaamse fiscale regularisatie MEMORIE VAN TOELICHTING

Voorontwerp van decreet houdende een tijdelijke Vlaamse fiscale regularisatie MEMORIE VAN TOELICHTING Voorontwerp van decreet houdende een tijdelijke Vlaamse fiscale regularisatie MEMORIE VAN TOELICHTING A. Algemene toelichting Om enerzijds het federale initiatief tot het invoeren van een fiscale regularisatie

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING. Fiscale regularisatie niet uitsplitsbare bedragen.

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING. Fiscale regularisatie niet uitsplitsbare bedragen. DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Fiscale regularisatie niet uitsplitsbare bedragen. Goedkeuring

Nadere informatie

Uw buitenlands vermogen in het vizier!

Uw buitenlands vermogen in het vizier! Uw buitenlands vermogen in het vizier! Van gegevensuitwisseling tot de kaaimantaks en een mogelijkheid tot spontane rechtzetting DE BROECK VAN LAERE & PARTNERS Advocaten te Brussel, Gent en Antwerpen www.dvp-law.com

Nadere informatie

Advocaat Ferenc Ballegeer

Advocaat Ferenc Ballegeer November 2012 - Nieuwsbrief nr. 2 Advocaat Ferenc Ballegeer Vermogensplanning fiscaal recht Beste Lezer, Dit is het tweede nummer van mijn nieuwsbrief, gewijd aan de nieuwe belastingmaatregelen die de

Nadere informatie

REGULARISATIEAANGIFTE

REGULARISATIEAANGIFTE A. Identificatie van de aangever : Origineel / Duplicaat bestemd voor de aangever ( 1 ) REGULARISATIEAANGIFTE In te dienen bij de Dienst «Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken» Contactpunt regularisaties

Nadere informatie

Worden EBA-attesten ook door de AOIF geverifiëerd?

Worden EBA-attesten ook door de AOIF geverifiëerd? Worden EBA-attesten ook door de AOIF geverifiëerd? Auteur(s): Gerd D. Goyvaerts Editie: 1203 p. 9 Publicatiedatum: 28 april 2010 Zoals vorige week gesignaleerd, heeft de Administratie een omstandige circulaire

Nadere informatie

Ontwerp van decreet houdende een tijdelijke Vlaamse fiscale regularisatie

Ontwerp van decreet houdende een tijdelijke Vlaamse fiscale regularisatie VR 2016 1612 DOC.1420/2BIS Ontwerp van decreet houdende een tijdelijke Vlaamse fiscale regularisatie DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Begroting, Financiën en Energie; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Voorafgaande opmerking bij de circulaire nr. Ci.RH.421/628.803

Voorafgaande opmerking bij de circulaire nr. Ci.RH.421/628.803 Algemene administratie van de FISCALITEIT Centrale diensten Circulaire nr. Ci.RH.421/628.803 (AAFisc Nr. 30/2013) dd. 22.07.2013 Berekening van de Ven.B Rechtspersonenbelasting Berekening van de RPB Afzonderlijke

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet houdende een tijdelijke Vlaamse fiscale regularisatie

Voorontwerp van decreet houdende een tijdelijke Vlaamse fiscale regularisatie Voorontwerp van decreet houdende een tijdelijke Vlaamse fiscale regularisatie DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Begroting, Financiën en Energie; Na beraadslaging, BESLUIT: De

Nadere informatie

VR DOC.1420/3BIS

VR DOC.1420/3BIS VR 2016 1612 DOC.1420/3BIS Ontwerp van decreet houdende een tijdelijke Vlaamse fiscale regularisatie MEMORIE VAN TOELICHTING A. Algemene toelichting Om enerzijds het federale initiatief tot het invoeren

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Taxforius Imposto Advocaten www.taxforius.be Onderwerp De invoering van het begrip ernstige fiscale fraude naar een strengere aanpak van de fiscale fraude! Datum 6 juni 2013 Copyright and disclaimer

Nadere informatie

Het Belgisch una via-model in fiscale strafzaken

Het Belgisch una via-model in fiscale strafzaken Het Belgisch una via-model in fiscale strafzaken Een vervolging en een beteugeling langs één weg? Ragheno Business Park, Motstraat 30, 2800 Mechelen tel. 0800 40 300 fax 0800 17 529 www.kluwer.be info@kluwer.be

Nadere informatie

Indeling. 1. Onderscheid belastingontduiking en belastingvermijding

Indeling. 1. Onderscheid belastingontduiking en belastingvermijding Indeling BELASTINGVERMIJDING, BELASTINGONTDUIKING EN HET WITWASSEN VAN ZWART GELD Frans Vanistendael gewoon hoogleraar K.U.Leuven 1. Onderscheid en belastingvermijding 2. Bestrijding van Administratieve

Nadere informatie

EEN NIEUWE REGULARISATIE VAN NIET- AANGEGEVEN INKOMSTEN EN/OF SUCCESSIEBELASTINGEN KENMERKEN REGULARISATIE VOOR EN NA 01/07/2013 STIJNLAMOTE

EEN NIEUWE REGULARISATIE VAN NIET- AANGEGEVEN INKOMSTEN EN/OF SUCCESSIEBELASTINGEN KENMERKEN REGULARISATIE VOOR EN NA 01/07/2013 STIJNLAMOTE EEN NIEUWE REGULARISATIE VAN NIET- AANGEGEVEN INKOMSTEN EN/OF KENMERKEN REGULARISATIE VOOR EN NA 01/07/2013 STIJNLAMOTE I. Waarom regularisatie? uitgangspunt verschuldigde belastingen niet opgenomen in

Nadere informatie

Korte schets nieuwe regeling fiscale regularisatie anno 2016

Korte schets nieuwe regeling fiscale regularisatie anno 2016 Korte schets nieuwe regeling fiscale regularisatie anno 2016 De nieuwe regelgeving inzake fiscale regularisatie is in werking getreden met ingang van 1 augustus 2016. Het nieuwe wetgevend kader werd ingevoerd

Nadere informatie

TETRALERT FISCAAL PRAKTISCHE GIDS VOOR EBA IV

TETRALERT FISCAAL PRAKTISCHE GIDS VOOR EBA IV TETRALERT FISCAAL PRAKTISCHE GIDS VOOR EBA IV I. INLEIDING II. FISCALE REGULARISATIE Na wat we met een gerust hart een echte saga kunnen noemen, heeft de wetgever eindelijk de EBA IV bekendgemaakt op de

Nadere informatie

Corrigeren en regulariseren

Corrigeren en regulariseren Corrigeren en regulariseren Mr. Willy Huber Mr. Dave van Moppes www.htc-advocaten.be Wijziging van de aangifte in inkomstenbelastingen Dwaling in feite Dwaling in rechte Beleidsbeslissing Rechtspraak Aangiftetermijn

Nadere informatie

Is aangifteformulier regularisatie wel wetsconform?

Is aangifteformulier regularisatie wel wetsconform? Is aangifteformulier regularisatie wel wetsconform? Fiscale regularisatie Bron: Fiscale actualiteit nr. 2016/31, pag. 1-4 Auteur: Gerd D. Goyvaerts Partner gerdd.goyvaerts@tiberghien.com Het aangifteformulier

Nadere informatie

DE CIJFERBEROEPEN & HET BEROEPSGEHEIM

DE CIJFERBEROEPEN & HET BEROEPSGEHEIM DE CIJFERBEROEPEN & HET BEROEPSGEHEIM DE WETGEVING ALGEMEEN ART 458 SW : Geneesheren, heelkundigen, officieren van gezondheid, apothekers, vroedvrouwen en alle andere personen die uit hoofde van hun staat

Nadere informatie

Regularisatie erfbelasting en registratiebelasting

Regularisatie erfbelasting en registratiebelasting Regularisatie erfbelasting en registratiebelasting Veel gestelde vragen (FAQ) Inhoud Wegwijzer... 2 Hoofdstuk 1. Praktische info m.b.t. de regularisatie van erfbelasting en registratiebelasting:... 3 1.1

Nadere informatie

Regularisatie erfbelasting en registratiebelasting Regularisatie niet uitsplitsbare bedragen

Regularisatie erfbelasting en registratiebelasting Regularisatie niet uitsplitsbare bedragen Regularisatie erfbelasting en registratiebelasting Regularisatie niet uitsplitsbare bedragen Veel gestelde vragen (FAQ) Inhoud Wegwijzer... 3 Hoofdstuk 1. Praktische info m.b.t. de regularisatie van erfbelasting

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Postadres : Ministerie van Justitie Waterloolaan 115 Kantoren : Regentschapsstraat 61 Tel. : 02 / 542.72.00 Fax : 02 / 542.72.12 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE

Nadere informatie

REGULARISEREN KAN BINNENKORT ALTIJD

REGULARISEREN KAN BINNENKORT ALTIJD moneytalk VIER VRAGEN OVER ZWART, WIT OF GRIJS GELD REGULARISEREN KAN BINNENKORT ALTIJD De federale regering heeft een wetsontwerp klaar voor een permanent systeem van fiscale regularisatie, dat op 1 juni

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Cazimir www.cazimir.be Onderwerp Fiscale regularisatieprocedure 2016 Datum 18 januari 2016 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan rechten van intellectuele

Nadere informatie

De boekhoudkundige ruling. Congres IEC - IAB 5 oktober 2017

De boekhoudkundige ruling. Congres IEC - IAB 5 oktober 2017 De boekhoudkundige ruling Congres IEC - IAB 5 oktober 2017 1 Audio = kanaal: 1 I. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) 3 De CBN - 1/3 1. De CBN is een autonome instelling met rechtspersoonlijkheid

Nadere informatie

Omzendbrief nr. COL 3/2004 van het College van Procureursgeneraal bij de Hoven van Beroep

Omzendbrief nr. COL 3/2004 van het College van Procureursgeneraal bij de Hoven van Beroep COLLEGE VAN PROCUREURS-GENERAAL Brussel, le 27 février 2004. Omzendbrief nr. COL 3/2004 van het College van Procureursgeneraal bij de Hoven van Beroep Mijnheer/Mevrouw de Procureur-generaal, Mijnheer de

Nadere informatie

FAQ DLU QUATER. 1. Waar moet de regularisatieaangifte worden ingediend?

FAQ DLU QUATER. 1. Waar moet de regularisatieaangifte worden ingediend? FAQ DLU QUATER A. Indienen regularisatieaangifte 1. Waar moet de regularisatieaangifte worden ingediend? De regularisatieaangifte moet worden ingediend bij het binnen de Federale Overheidsdienst Financiën

Nadere informatie

LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN

LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN 17268 MONITEUR BELGE 18.03.2015 BELGISCH STAATSBLAD LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN GRONDWETTELIJK HOF Uittreksel uit arrest nr. 130/2014 van 19

Nadere informatie

Regularisatieaangifte van Vlaamse gewestelijke belastingen

Regularisatieaangifte van Vlaamse gewestelijke belastingen Regularisatieaangifte van Vlaamse gewestelijke belastingen VLABEL-01-170224 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Fiscale evoluties en uw vermogen anno 2013 Quo Vadis

Fiscale evoluties en uw vermogen anno 2013 Quo Vadis Fiscale evoluties en uw vermogen anno 2013 Quo Vadis KBC Hasselt, woensdag 13 maart 2013 Gerd D Goyvaerts 1 Inleiding : De visie van een client Cliënt wil zekerheid Cliënt wil hoge belasting vermijden

Nadere informatie

De fiscale regularisatie in België Goede redenen om met uw vermogen in Luxemburg te blijven

De fiscale regularisatie in België Goede redenen om met uw vermogen in Luxemburg te blijven Dexia Personal Zen NL De fiscale regularisatie in België Goede redenen om met uw vermogen in Luxemburg te blijven samen naar de essentie De fiscale regularisatie in België Goede redenen om met uw vermogen

Nadere informatie

Origineel / Duplicaat bestemd voor de aangever ( 1 )

Origineel / Duplicaat bestemd voor de aangever ( 1 ) Origineel / Duplicaat bestemd voor de aangever ( 1 ) Nummer:.. ( 2 ) REGULARISATIEAANGIFTE INZAKE DE GEWESTELIJKE BELASTINGEN VAN BRUSSEL - HOOFDSTAD OF WALLONIË (SOMMEN, ROERENDE WAARDEN, UITSPLITSBARE

Nadere informatie

BIJZONDERE AANGIFTEPLICHT BELASTINGPARADIJZEN

BIJZONDERE AANGIFTEPLICHT BELASTINGPARADIJZEN BIJZONDERE AANGIFTEPLICHT BELASTINGPARADIJZEN Betalingen aan belastingparadijzen vermeld op een specifieke lijst moeten in een aangifte worden vermeld. Sanctie : verwerping als fiscaal aftrekbare besteding

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 59.465/1 van 12 juli 2016 over een voorontwerp van decreet houdende instemming met 1 het aanvullende akkoord, gesloten te Straatsburg op 3 december 1974 tussen

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving VR 2019 1502 DOC.0182/3 RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 65.066/3 van 21 januari 2019 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de subsidiëring van initiatieven die voorzien

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN DECREET HOUDENDE WIJZIGING VAN ARTIKEL 339 VAN DE PROGRAMMAWET (I) VAN 24 DECEMBER 2002 MEMORIE VAN TOELICHTING A. Algemene toelichting 1. Samenvatting Het decreet van 4 maart 2016 houdende

Nadere informatie

Regularisatie anno 2016 keert bewijslast om

Regularisatie anno 2016 keert bewijslast om Regularisatie anno 2016 keert bewijslast om Auteur: Gerd D. Goyvaerts Editie: Fiscale actualiteit nr. 2015-35, pag. 1-7 Publicatiedatum: 15 oktober 2015 De nieuwe fiscale en sociale regularisatie is een

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING VOORONTWERP VAN DECREET HOUDENDE WIJZIGING VAN ARTIKEL 339 VAN DE PROGRAMMAWET (I) VAN 24 DECEMBER 2002 MEMORIE VAN TOELICHTING A. Algemene toelichting 1. Samenvatting Het decreet van 4 maart 2016 houdende

Nadere informatie

Voorwoord 19 DEEL I SUCCESSIERECHTEN 21. HOOFDSTUK 1 Gewestelijk karakter Toestand vóór 1 januari

Voorwoord 19 DEEL I SUCCESSIERECHTEN 21. HOOFDSTUK 1 Gewestelijk karakter Toestand vóór 1 januari VGLSUCR_DO_1201.fm Page 3 Friday, September 14, 2012 9:53 AM INHOUDSTAFEL Voorwoord 19 DEEL I SUCCESSIERECHTEN 21 HOOFDSTUK 1 Gewestelijk karakter 23 1. Toestand vóór 1 januari 2002 23 2. Het Lambermont

Nadere informatie

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. IXe KAMER A R R E S T. nr van 25 januari 2010 in de zaak A /IX-5893

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. IXe KAMER A R R E S T. nr van 25 januari 2010 in de zaak A /IX-5893 RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK IXe KAMER A R R E S T nr. 199.862 van 25 januari 2010 in de zaak A. 187.639/IX-5893 In zake : Dennis X. bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Karel S.

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP. 5 MEI 2000. - Besluit van de Vlaamse regering betreffende de transactiesom inzake ruimtelijke ordening

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP. 5 MEI 2000. - Besluit van de Vlaamse regering betreffende de transactiesom inzake ruimtelijke ordening MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 5 MEI 2000. - Besluit van de Vlaamse regering betreffende de transactiesom inzake ruimtelijke ordening Advies van de Raad van State De raad van State, afdeling wetgeving,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 28 217 Regels over de documentatie van vennootschappen (Wet documentatie vennootschappen) A OORSPRONKELIJKE TEKST VAN HET VOORSTEL VAN WET EN DE

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering betreffende het ontwerp Koninklijk

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 16 maart 2009 ADVIES 2009-13 over een vraag om toegang tot stukken uit het fiscaal dossier van de

Nadere informatie

Fiscale controle. Termijn

Fiscale controle. Termijn Fiscale controle Over welke periode u nog gecontroleerd kan worden door de fiscus, hoe is het verloop van een fiscale controle, hoe wordt deze beëindigd, wat zijn uw rechten, maar ook uw plichten, u leest

Nadere informatie

Erfbelasting - Gunsttarief voor familiale ondernemingen en vennootschappen

Erfbelasting - Gunsttarief voor familiale ondernemingen en vennootschappen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 361 van BART SOMERS datum: 16 juli 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Erfbelasting -

Nadere informatie

Beroepsgeheim Ontwerp tot wijziging van artikel 458bis van het Strafwetboek

Beroepsgeheim Ontwerp tot wijziging van artikel 458bis van het Strafwetboek Beroepsgeheim Ontwerp tot wijziging van artikel 458bis van het Strafwetboek Doc: a135005 Tijdschrift: 135 Datum: 17/09/2011 Origine: NR Thema's: Beroepsgeheim Kwetsbare personen Mishandeling van een kind,

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 19 oktober 2009 ADVIES 2009-76 over de weigering om toegang te geven in een fiscaal dossier (CTB/2009/81)

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de wet van 22 april 1855, houdende regeling der verantwoordelijkheid van de Hoofden der Ministeriële Departementen (Stb. 1855, 33) en aanpassing van daarmee verband houdende bepalingen in

Nadere informatie

De regularisatie van fiscaal verjaarde kapitalen

De regularisatie van fiscaal verjaarde kapitalen De regularisatie van fiscaal verjaarde kapitalen Welke gevolgen op het vlak van witwassen? 18.02.2014 - Ken Roelands Overzicht Fiscale fraude en het witwasprobleem Fiscale regularisatie Fiscaal verjaarde

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 32 047 Goedkeuring van verdragen met het oog op het voornemen deze toe te passen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, en van het voornemen tot opzegging

Nadere informatie

Deutsche Bank DB TAX LETTER. Mei De fiscale regularisatie: Ontsnappen aan de fraudeval: wanneer, hoe en tegen welke prijs?

Deutsche Bank DB TAX LETTER. Mei De fiscale regularisatie: Ontsnappen aan de fraudeval: wanneer, hoe en tegen welke prijs? Deutsche Bank DB TAX LETTER Mei 2013 De fiscale regularisatie: Ontsnappen aan de fraudeval: wanneer, hoe en tegen welke prijs? Inhoudsopgave 1. Naar transparantie 3 2. De fiscale regularisatie 4 2.1 Hoe

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 21 maart 2011 ADVIES 2011-102 over de weigering om toegang te verlenen tot het volledige fiscaal

Nadere informatie

Deel I - Wat gebeurt er na de controle?

Deel I - Wat gebeurt er na de controle? Inhoudstafel Deel I - Wat gebeurt er na de controle? 1. U bekent... 3 1.1. Hoe doet u dat?... 3 1.2. Wat is een samengestelde erkenning?...................... 4 1.3. Kunt u terugkomen op uw bekentenis?...

Nadere informatie

Memorandum RECENTE BELASTINGONTWIKKELINGEN MET BETREKKING TOT DE FISCALE EENHEID

Memorandum RECENTE BELASTINGONTWIKKELINGEN MET BETREKKING TOT DE FISCALE EENHEID Memorandum REENTE ELASTINGONTWIKKELINGEN MET ETREKKING TOT DE FISALE EENHEID Op 6 juni 2018 heeft de Staatssecretaris van Financiën het wetsvoorstel Wet spoedreparatie fiscale eenheid gepubliceerd. In

Nadere informatie

Wetsontwerp 53/2874 Fiscale regularisatie

Wetsontwerp 53/2874 Fiscale regularisatie Wetsontwerp 53/2874 Fiscale regularisatie 21 juni 2013 Gerd D Goyvaerts 1 I Inleiding Fiscale regularisatie bedenkingen Regulariseren wordt noodzaak voor velen en is (vaak) het enige mogelijke alternatief!

Nadere informatie

Suggesties voor een volgende editie, zijn welkom bij de auteur op Alle constructieve opmerkingen worden in dank aanvaard.

Suggesties voor een volgende editie, zijn welkom bij de auteur op Alle constructieve opmerkingen worden in dank aanvaard. Voorwoord Dit leerboek vormt een goede basis voor het opleidingsonderdeel strafrecht binnen een professionele bacheloropleiding. We denken hierbij in het bijzonder aan de afstudeerrichting Rechtspraktijk

Nadere informatie

Advies. Verplicht outplacement - Sanctie. Brussel, 30 oktober 2017

Advies. Verplicht outplacement - Sanctie. Brussel, 30 oktober 2017 Advies Verplicht outplacement - Sanctie Brussel, 30 oktober 2017 SERV_20171030_Verplicht_outplacement_sanctie_ADV Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11

Nadere informatie

Betreft: Voorontwerp van wet houdende fiscale, fraudebestrijdende, financiële alsook diverse bepalingen (CO-A )

Betreft: Voorontwerp van wet houdende fiscale, fraudebestrijdende, financiële alsook diverse bepalingen (CO-A ) 1/5 Advies nr. 165/2018 van 19 december 2018 Betreft: Voorontwerp van wet houdende fiscale, fraudebestrijdende, financiële alsook diverse bepalingen (CO-A-2018-140) De Gegevensbeschermingsautoriteit (hierna

Nadere informatie

Rechtsvordering : ook nadien niet-aangegeven inkomsten

Rechtsvordering : ook nadien niet-aangegeven inkomsten Rechtsvordering : ook nadien niet-aangegeven inkomsten Auteur(s): Filip Smet Editie: 1202 p. 9 Publicatiedatum: 21 april 2010 Rechtbank/Hof: Cassatie Datum van uitspraak: 11 februari 2010 Wetboek: W.I.B.

Nadere informatie

Inleidster. Kantoorintroductie. Ellen Timmer, 30 november 2009 1. Ellen Timmer advocaat bij Pellicaan Advocaten

Inleidster. Kantoorintroductie. Ellen Timmer, 30 november 2009 1. Ellen Timmer advocaat bij Pellicaan Advocaten Inleidster Ellen Timmer advocaat bij Pellicaan Advocaten I: www.pellicaan.nl E: ellen.timmer@pellicaan.nl Kantoorintroductie Pellicaan Advocaten: Advocatuur nieuwe stijl Arbeidsrecht Ondernemingsrecht

Nadere informatie

Achtergrondinformatie aanpak sociale dumping op lokaal vlak

Achtergrondinformatie aanpak sociale dumping op lokaal vlak Achtergrondinformatie aanpak sociale dumping op lokaal vlak Steeds meer komen onze tewerkstelling (in steeds meer sectoren) en lonen en arbeidsvoorwaarden onder druk doordat Belgische ondernemingen en

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N KMO-beleid - studentenarbeid A04 Brussel, 25.06.2009 MH/MG/LC ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over EEN UITBREIDING VAN DE BESTAANDE REGELING INZAKE STUDENTENARBEID

Nadere informatie

Private Wealth Update nr. 2016/6 (eerste jaargang augustus 2016)

Private Wealth Update nr. 2016/6 (eerste jaargang augustus 2016) Private Wealth Update nr. 2016/6 (eerste jaargang augustus 2016) Maandelijks selectie van gepubliceerde wetgeving rond vermogen en vermogensbelastingen vanuit de invalshoek (1) persoon, familie en vermogen

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING. - Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B - Definitieve goedkeuring

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING. - Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B - Definitieve goedkeuring DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de

Nadere informatie

Fiscale rechtzettingen in 2015 : ceci n est pas une régularisation

Fiscale rechtzettingen in 2015 : ceci n est pas une régularisation Regularisatie Fiscale rechtzettingen in 2015 : ceci n est pas une régularisation Auteur: Gerd D Goyvaerts Editie: Fiscale actualiteit nr. 2015-06, pag. 1-5 Publicatiedatum: 12 februari 2015 Begin februari

Nadere informatie

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP "INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE"

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE Besluit van de Vlaamse Regering tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Interne Audit van de Vlaamse Administratie en tot omvorming van het auditcomité van de Vlaamse Gemeenschap tot het

Nadere informatie

Accountant moet op zijn tellen passen bij begeleiding inkeer van zijn cliënt

Accountant moet op zijn tellen passen bij begeleiding inkeer van zijn cliënt Accountant moet op zijn tellen passen bij begeleiding inkeer van zijn cliënt Het bankgeheim staat onder druk. Diverse staten, waaronder Zwitserland en Liechtenstein, verklaarden zich recent bereid om internationale

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de wet van 22 april 1855, houdende regeling der verantwoordelijkheid van de Hoofden der Ministeriële Departementen (Stb. 1855, 33) en aanpassing van daarmee verband houdende bepalingen in

Nadere informatie

Goede redenen om met uw vermogen in Luxemburg te blijven

Goede redenen om met uw vermogen in Luxemburg te blijven _ NL DE FISCALE REGULARISATIE IN BELGIË Goede redenen om met uw vermogen in Luxemburg te blijven U en u alleen De fiscale regularisatie in België De economische, wettelijke en fiscale situatie is grondig

Nadere informatie

WERKPROGRAMMA KAPITAAL AANVRAAG EUROVERGUNNING

WERKPROGRAMMA KAPITAAL AANVRAAG EUROVERGUNNING 1 Werkprogramma bepaling minimaal aanwezig risicodragend kapitaal in nieuw op te richten ondernemingen of recent opgerichte ondernemingen van beroepsvervoerders 1. Regelgeving Op grond van de Wet wegvervoer

Nadere informatie

Wetsvoorstel tot versterking van de doorkijkbelasting.

Wetsvoorstel tot versterking van de doorkijkbelasting. Wetsvoorstel tot versterking van de doorkijkbelasting. TOELICHTING De kaaimantaks is een doorkijkbelasting in de personen- en de rechtspersonenbelasting waarbij inkomsten ontvangen door een juridische

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 871 Wijziging van de wet van 22 april 1855, houdende regeling der verantwoordelijkheid van de Hoofden der Ministeriële Departementen (Stb. 1855,

Nadere informatie

RAAD advies van 7 januari De rol van de commissaris-revisor inzake halfjaarlijkse en jaarlijkse communiqués van beursgenoteerde vennootschappen

RAAD advies van 7 januari De rol van de commissaris-revisor inzake halfjaarlijkse en jaarlijkse communiqués van beursgenoteerde vennootschappen RAAD advies van 7 januari 2000 De rol van de commissaris-revisor inzake halfjaarlijkse en jaarlijkse communiqués van beursgenoteerde vennootschappen Het koninklijk besluit van 3 juli 1996 betreffende de

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/5 Advies nr 17/2012 van 10 mei 2012 Betreft: Adviesaanvraag inzake het voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 130/2014 van 19 september 2014 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 130/2014 van 19 september 2014 A R R E S T Rolnummer 5720 Arrest nr. 130/2014 van 19 september 2014 A R R E S T In zake : het beroep tot vernietiging van de artikelen 2 tot 6, 9 en 19 van de wet van 11 juli 2013 tot wijziging van het systeem van

Nadere informatie

J U S T E L - Geconsolideerde wetgeving Einde Eerste woord Laatste woord Wijziging(en) Aanhef. Inhoudstafel

J U S T E L - Geconsolideerde wetgeving Einde Eerste woord Laatste woord Wijziging(en) Aanhef. Inhoudstafel pagina 1 van 11 J U S T E L - Geconsolideerde wetgeving Einde Eerste woord Laatste woord Wijziging(en) Aanhef Parlementaire werkzaamheden Inhoudstafel Erratum Handtekening Einde 2 uitvoeringbesluiten 1

Nadere informatie

Protocol inzake de behandeling van aangiften bij een ministerie, het openbaar ministerie

Protocol inzake de behandeling van aangiften bij een ministerie, het openbaar ministerie hun aftreden, terecht staan voor de Hoge Raad en dat de opdracht tot vervolging wordt gegeven Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad; Overwegende, dat krachtens artikel 119

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 62.264/3 van 8 november 2017 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse regering over het wetsvoorstel tot wijziging

Nadere informatie

Brussel, 23 april _advies_Aslasten. Advies

Brussel, 23 april _advies_Aslasten. Advies Brussel, 23 april 2008 080423_advies_Aslasten Advies Over hoofdstuk XIV Aslasten van het ontwerp van decreet houdende diverse bepalingen inzake energie, leefmilieu, openbare werken, landbouw en visserij

Nadere informatie

Omzendbrief nr. COL 16/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep

Omzendbrief nr. COL 16/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep Brussel, 14 december 1998. College van Procureurs-generaal Omzendbrief nr. COL 16/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep Mijnheer/Mevrouw de Procureur-generaal, Mijnheer/Mevrouw

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Eubelius Spotlight www.eubelius.com Onrwerp De wet 20 september 2012 tot instelling het "Una via"-principe in vervolging inbreuken op wetgeving en tot verhoging penale boetes Datum December

Nadere informatie

STRAFVERVOLGING VAN PROCES-VERBAAL TOT VEROORDELING

STRAFVERVOLGING VAN PROCES-VERBAAL TOT VEROORDELING STRAFVERVOLGING VAN PROCES-VERBAAL TOT VEROORDELING Christophe THIEBAUT Advocaat PAQUES, NOPERE & THIEBAUT Assistent UCL Maître de conférences FUCAM II- DE OPSPORING * Basisstuk van de strafprocedure *

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 16 mei 2011 ADVIES 2011-265 over de weigering om toegang te verlenen tot het volledige fiscaal dossier

Nadere informatie

Dossier De maatschap 2.0

Dossier De maatschap 2.0 Dossier De maatschap 2.0 Schenken met behoud van zeggenschap én successierechten besparen Eén van de belangrijkste beweegredenen om met gebruik van een maatschap uw vermogen door te geven aan de volgende

Nadere informatie

A 2012 N 18 (G.T.) PUBLICATIEBLAD

A 2012 N 18 (G.T.) PUBLICATIEBLAD A 2012 N 18 (G.T.) PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT van de 7 de maart 2012 no. 12/1758, houdende vaststelling van de geconsolideerde tekst van de Landsverordening ter bevordering van grondontwikkeling. DE GOUVERNEUR

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/16/206 BERAADSLAGING NR. 16/092 VAN 4 OKTOBER 2016 INZAKE DE TOEGANG TOT DE PERSOONSGEGEVENSBANK E-PV DOOR

Nadere informatie

ADVIES Nr 04 / 2003 van 10 februari 2003

ADVIES Nr 04 / 2003 van 10 februari 2003 ADVIES Nr 04 / 2003 van 10 februari 2003 O. Ref. : 10 / A / 2002 / 046 BETREFT : Ontwerp van koninklijk besluit tot bepaling van de bijzondere aanwervingsvoorwaarden van het statutaire en het contractuele

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 1 februari 2016 ADVIES 2016-07 met betrekking tot de weigering om toegang te geven tot het volledige

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring van het ontwerp

Nadere informatie