Student : Erik Postema Student nummer : Naam docent : Agnes Terwisscha van Scheltinga School. : PTH Groningen Klas.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Student : Erik Postema Student nummer : Naam docent : Agnes Terwisscha van Scheltinga School. : PTH Groningen Klas."

Transcriptie

1 Student : Erik Postema Student nummer : Naam docent : Agnes Terwisscha van Scheltinga School : PTH Groningen Klas : DLO1 Metaal Vak : Didactisch Principes Moduulperiode : 2 Jaar :

2 Inhoud 1 e Lesvoorbereiding 1.1 Lesopdracht 1.2 Doelstellingen 1.3 Beginsituatie 1.4 Lesfasering 1.5 Leerinhouden 1.6 Feedback op presentatie 1.7 Meewerkformulier 1.8 Antwoordbladen op sheets 2 e Lesvoorbereiding 2.1 Lesopdracht 2.2 Doelstellingen 2.3 Beginsituatie 2.4 Lesfasering 2.5 Werkanalyse 2.6 Beoordelingscriteria 2.7 Meewerkformulier

3 1 e Lesvoorbereiding Duur van de presentatie 45 min 1.1 Lesopdracht PTH Groningen Aan de orde kan komen: onderwerp, globale omschrijving van de stof, methode, werkwijze, grootte van de klas. Er wordt een presentatie gehouden over beginsituaties in een klas. Tijdens de presentatie moeten de leerlingen klassikaal een tekst lezen dat gaat over de aspecten van de beginsituatie Uit deze tekst moeten ze diverse beginsituatie-aspecten op zoeken die betrekking hebben op de categorieën: Leerling, klas, school en situationele gegevens. Vervolgens moeten er nog 2 vragen opdrachten uitgevoerd worden die te maken hebben met actuele beginsituatie van een klas en één over schoolbelevingen. Deze 3 opdrachten staan op een meewerk formulier uitgeschreven 1.2 Doelstellingen Concreet (in waarneembaar leerlinggedrag, b.v. opschrijven, noemen, uitrekenen, tekenen, etc.) Beheersingsniveau s (let op juist gebruik van werkwoorden: weten, inzien, toepassen, integreren) Concreet: Opdracht 1: Leerlingen moeten tekst lezen die op het meewerkformulier staat en antwoorden hierop opschrijven. De leraar laat zijn antwoorden zien op sheet en vergelijkt die met de antwoorden die genoemd worden door de leerlingen. Opdracht 2 en 3: Leerlingen moeten een open vraag beantwoorden die op het meewerkformulier staat ze moeten de antwoorden hierop opschrijven. De leraar laat zijn antwoorden zien op sheet en vergelijkt die met de antwoorden die genoemd worden door de leerlingen. Antwoorden worden mondeling aan gevuld met korte discussie. Beheersingsniveau: Opdracht 1: De leerlingen worden bewust gemaakt van het begrip aspecten van de beginsituatie door de tekst te lezen. Nadat ze de antwoorden gezien hebben op sheet volgt er een korte discussie over meerdere antwoord mogelijkheden. Opdracht 2: De leerlingen worden bewust gemaakt van het begrip actuele beginsituatie van een klas door een open vraag te beantwoorden. Nadat ze de antwoorden gezien hebben op sheet volgt er een korte discussie over meerdere antwoord mogelijkheden. Opdracht 3: De leerlingen worden bewust gemaakt van het begrip schoolbeleving door 3 open vragen te beantwoorden. Nadat ze de antwoorden gezien hebben op sheet volgt er een korte discussie over meerdere antwoord mogelijkheden. Opdracht 4: De leerlingen hebben thuis hoofdstuk 5 gelezen uit het boek lesgeven en zelfstandig leren van Titus Geerling & Tjipke van der Veen. Ze hebben thuis zelf 3 belangrijke zinnen uit dit hoofdstuk op geschreven met hun motivatie. Leerlingen vergelijken hun 3 zinnen met die van de leraar. Na hun motivatie volgt een korte discussie.

4 1.3 Beginsituatie Klas, niveau, aantal leerlingen, apparatuur, etc. Voorkennis/vaardigheden/houdingen De groep (klas) kan uit ± 8 personen bestaan we gaan ervan uit dat de deelnemers voldoende geschoold zijn om een tekst te lezen die op het meewerkformulier staat en de antwoorden hierop kan opschrijven van zowel de open vragen en de vragen die betrekking hebben op de tekst. Opdracht 1, 2 en 3 staan op een meewerkformulier die dubbelzijdig is gekopieerd en ruimte overlaat voor de antwoorden. De antwoorden kunnen met pen opgeschreven worden op het meewerkformulier. De antwoorden van de leraar staan op sheets die getoond worden met een projector. Ter verduidelijking van de antwoorden die geprojecteerd zijn ga ik een aanwijsstok gebruiken. 1.4 Lesfasering Introductie: (± 5 min) - onderwerp - lijn van de les - doelen - nut Verkenning: (± 5 min) Beginsituatie peilen door middel van vragen stellen Leeractiviteiten (zie doelformulering en wat doet de leerling tijdens de les) Vertel welke onderwerpen we gaan behandelen en wat de bedoeling is van de les die over beginsituaties in de klas gaat. Toon dit ter verduidelijking op sheet. De meewerkformulieren worden uitgedeeld en toegelicht. Vragen of ze het hoofdstuk thuis al gelezen hebben. En of ze hierdoor al enige kennis van de onderwerpen hebben opgedaan. Leerkrachtactiviteiten (Didactische werkvormen) Peilen en niveau deelnemers in schatten. Voorkennis en houding toetsen. Verwerving: (± 10 min) Aanbrengen van kennis en vaardigheden d.m.v. bepaalde didactische werkvormen, b.v. uitleggen, demonstreren, onderwijsleergesprek Verwerking: (± 15 min) Leerlingen gaan oefenen met de verworven kennis en vaardigheden Evaluatie: (± 10 min) Controle of doelen bereikt zijn, eventueel samenvatten van de les en peilen wat de leerlingen er van vonden Leerlingen moeten door het lezen van de tekst en opdrachten antwoorden weten te vinden die in het hoofdstuk staan en die door middel van hun eigen ervaringen tot stand zijn gekomen. Het lezen en maken van de opdrachten 1 t/m3 en tussendoor de vragen beantwoorden. Kennis van de leerlingen vergelijken met die van de leraar om tot meer kennis en vergelijkings materiaal te komen. -Door opdracht 4 na te bespreken kun je goed peilen of iedereen het hoofdstuk goed gevolgd heeft. -Controleren of iedereen het onderwerp over beginsituatie in de klas goed begrepen heeft. -Samenvatten van de opdrachten om na te gaan of iedereen het eens is met de antwoorden. -Controleren of de presentatie voldeed aan hun verwachtingen. Verschillen bij de deelnemers waarnemen. Realiseren en verwerken van de leerstof. Controleren of doel bereikt is. Controleren of tijdschema gehaald is.

5 1.5 Leerinhouden Leer- en (Lesstof uitschrijven) hulpmiddelen Opdracht 1: Leerlingen moeten de tekst lezen. Leerlingen gaan de vragen beantwoorden die betrekking hebben op de tekst en vullen die in op het meewerkformulier. Hierna volgt de bespreken van de antwoorden met die van de leraar die ze op sheet heeft staan. Opdracht 2: Leerlingen moeten open vraag beantwoorden. Die betrekking heeft op de tekst en hun eigen ervaring. Antwoorden vullen ze in op het meewerkformulier. Hierna volgt de bespreken van de antwoorden met die van de leraar. Antwoorden van de leraar staan op sheet ter verduidelijking. Opdracht 3: Leerlingen moeten open vraag beantwoorden. Die betrekking heeft op de tekst en hun eigen ervaring. Antwoorden vullen ze in op het meewerkformulier. Hierna volgt de bespreken van de antwoorden met die van de leraar. Antwoorden van de leraar staan op sheet ter verduidelijking. Opdracht 4: Leerlingen hebben hoofdstuk 5 die gaat over beginsituaties in de klas thuis doorgenomen en de 3 belangrijkste zinnen uit dit hoofdstuk voor zich zelf opgeschreven. Leraar heeft deze 3 zinnen op sheet staan. Op deze manier gaan we hoofdstuk 5 evalueren. - Pen - Papier - Meewerkformulier - Antwoorden op sheet - Aanwijsstok - Pen - Papier - Meewerkformulier - Antwoorden op sheet - Aanwijsstok - Pen - Papier - Meewerkformulier - Antwoorden op sheet - Aanwijsstok - Antwoorden op sheet - Aanwijsstok 1.6 Feedback op presentatie De Tops de ik voor deze presentatie kreeg zijn: - Heldere eigen taal. - Zelfverzekerd voor de klas. - Goed voorbereid. - Goed in de lesstof verdiept. - Leuk idee met aanwijsstok. - Klas goed aangezet tot opdrachten maken. De Tips de ik voor deze presentatie kreeg zijn: - Inleiding had wat langer gemogen. - Verder geen tips. Reflectie: - Had de presentatie goed voorbereid. - Door alle bedoelingen, opdrachten en antwoorden op sheets te zetten wordt het goed duidelijk wat de bedoeling is van de les. Hierdoor verloopt de les zonder vraagtekens. - Om de antwoorden op sheets goed zichtbaar te maken heb ik een aanwijsstok gebruikt zo sta je niet met je lichaam voor het scherm en is alles voor iedereen zo goed zichtbaar. Dit idee werkte prima.

6 1.7 Meewerkformulier 5.1 Aspecten van de beginsituatie Die maandagmorgen, toen de dooi was ingevallen en de geplande schaatswedstrijd voor de middag dreigde te worden afgelast, stapte de reeds grijze meneer Koning om 8.15 uur zijn haveloos uitziend lokaal binnen, waar de leerlingen uit de vierde klas in groepjes bijeenzaten en heftig speculeerden over het wel of niet doorgaan van de schaatswedstrijden. Cees Prak een uit de kluiten gewassen zeventienjarige, die de laatste tijd toch al enigszins op gespannen voet leefde met een aantal docenten richtte zich bij binnenkomst van Koning tot deze met de dreigende opmerking: Als de schaatswedstrijden vanmiddag niet doorgaan, vertikken we het uw proefwerk te maken! Deze opmerking bracht niet alleen meneer Koning in verwarring, maar ook de klas. Een paar groepjes leerlingen slaakten kreten van afkeuring over Prak z n opmerking, terwijl andere leerlingen luidkeels te kennen gaven dat ze het ermee eens waren. Enkele leerlingen dansten wild in het rond. Gelaten hoorde Koning de kreten van verdeeldheid aan. Nadat de grootste drukte was weggeëbd. Besloot hij in een poging om de definitieve rust te herstellen de leerlingen toe te zeggen, dat hij in de morgenpauze zou pleiten voor het laten doorgaan van de wedstrijd, hoewel hij besefte, dat, afgezien van de weersomstandigheden, de invloed van de individuele docent in dit soort aangelegenheden vrij gering is op een school waar de directie de touwtjes stevig in handen houdt. Met een zeker vertrouwen in de betoogkracht van meneer Koning ging iedere leerling op zijn plaats zitten in afwachting van het uit te delen proefwerk. De klok in het lokaal wees inmiddels 8.35 uur aan.. Opdracht: Spoor uit bovenstaande tekst de diverse beginsituatieaspecten op die betrekking hebben op de volgende 4 categorieën en vul deze in: Leerling: Klas: School: Situationele gegevenheden:

7 Opdracht 2: Actuele beginsituatie van een klas. - Halverwege het cursusjaar neem je een klas over van een collega, om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de klas wat betreft hun vorderingen, werkwijze enz. mag je een klas een 5-tal vragen stellen. Welke vragen stel je?? Opdracht 3: Schoolbeleving. - Noteer positieve en negatieve schoolbelevingselementen?? - Heb je het idee dat de door jouw genoemde positieve en negatieve elementen verschillen zijn voor de diverse soorten leerlingen van VBO, MAVO of VWO. Waardoor zouden eventuele verschillen veroorzaakt kunnen worden?? - Wat zou een school kunnen doen om de negatieve elementen terug te dringen??

8 1.8 Antwoordbladen op sheets

9

10 2 e Lesvoorbereiding 2.1 Lesopdracht Duur van de les 45 min. PTH Groningen Aan de orde kan komen: onderwerp, globale omschrijving van de stof, methode, werkwijze, grootte van de klas. Leerlingen gaan een draaiwerkstuk maken. Aan de hand van het meewerkformulier wordt uitgelegd wat de bedoeling is. De leerlingen moeten vervolgens nog eens de vragen, antwoorden en stappen op het meewerk formulier doornemen. Met dit lesmateriaal moet duidelijk worden welke gereedschappen en methodes ze nodig zijn om een werkstuk efficiënt te maken. 2.2 Doelstellingen Concreet (in waarneembaar leerlinggedrag, b.v. opschrijven, noemen, uitrekenen, tekenen, etc.) Beheersingsniveau s (let op juist gebruik van werkwoorden: weten, inzien, toepassen, integreren) Concreet: Leerlingen moeten de stappen op het meewerkformulier bestuderen. En voor hun zelf vragen opschrijven waar ze denken een probleem mee te krijgen. Met die vragen komen ze bij de leraar. Als alle vragen doorgenomen zijn mag de leerling beginnen met zijn werkstuk. Beheersingsniveau: De leerlingen hebben al enige praktische en theoretische kennis van een draaibank. Ze weten de draaibank al te bedienen. Door de extra informatie op het meewerkformulier is duidelijker in te zien wat en hoe ze het werkstuk moeten maken. Ze kunnen de theorie op het meewerkformulier toepassen op hun praktijk oefening. 2.3 Beginsituatie Klas, niveau, aantal leerlingen, apparatuur, etc. Voorkennis/vaardigheden/houdingen De groep (klas) kan uit ± 20 personen bestaan. We gaan ervan uit dat de leerlingen voldoende voorkennis hebben om de theorie van het draaiwerkstuk door te nemen op het meewerkformulier. Op het meewerkformulier staan de benodigde materialen vermeld die ze nodig zijn. De theoretische kennis van de benodigde gereedschappen zijn ook vermeld zodat ze met een goede start kunnen beginnen. 2.4 Lesfasering Introductie: (± 10 min) - onderwerp - lijn van de les - doelen - nut Verkenning: (± 5 min) Beginsituatie peilen door middel van vragen stellen Leeractiviteiten (zie doelformulering en wat doet de leerling tijdens de les) Vertel wat het onderwerp van de les is door hun het meewerkformulier te tonen en deze kort toe te lichten. Op het meewerkformulier staat in grote lijnen weergegeven wat ze moeten doen. Vertel hun dat het doel van deze opdracht is om aan te tonen dat je met de juiste materialen en gereedschappen een optimaal resultaat kunt bereiken en dat het nuttig is om de informatie eerst even goed door te nemen. De meewerkformulieren worden uitgedeeld en toegelicht. Vraag of de bedoeling van de theorie duidelijk is. En of de kennis die ze al hebben voldoende is om aan de slag te gaan. Leerkrachtactiviteiten (Didactische werkvormen) Peilen en niveau leerlingen in schatten. Voorkennis en houding toetsen.

11 Verwerving: (± 15 min) Aanbrengen van kennis en vaardigheden d.m.v. bepaalde didactische werkvormen, b.v. uitleggen, demonstreren, onderwijsleergesprek Verwerking: (± 15 min) Leerlingen gaan oefenen met de verworven kennis en vaardigheden Leerlingen moeten door het lezen van de theorie vragen noteren en deze bij de leraar voorleggen voordat ze verder kunnen gaan met de praktijk opdracht. Door het noteren van vragen wordt duidelijk welke kennis ze al bezitten de leraar behandeld die vragen met de leerlingen. Met de antwoorden op hun vragen en de theorie op het meewerkformulier mogen ze vervolgens aan de slag met de praktijk opdracht. Verschillen bij de deelnemers waarnemen. Realiseren en verwerken van de leerstof. Evaluatie: (± 10 min) Controle of doelen bereikt zijn, eventueel samenvatten van de les en peilen wat de leerlingen er van vonden -Door opdracht 4 na te bespreken kun je goed peilen of iedereen het hoofdstuk goed gevolgd heeft. -Controleren of iedereen het onderwerp over beginsituatie in de klas goed begrepen heeft. -Samenvatten van de opdrachten om na te gaan of iedereen het eens is met de antwoorden. -Controleren of de presentatie voldeed aan hun verwachtingen. Controleren of doel bereikt is. Controleren of tijdschema gehaald is. 2.5 Werkanalyse Alleen in te vullen bij een praktijkles Wat Ze kunnen door middel van de theorie die op het meewerkformulier staat de opdracht uitvoeren in de praktijk. Hoe Op het meewerkformulier staat precies vermeld hoe ze de machines moeten instellen en hoe ze de gereedschappen moeten behandelen. Waarom Om een goed eind resultaat te bereiken is het van belang het goede toerental te kiezen. Door de juiste gereedschappen te nemen zal de kwaliteit van het werkstuk ook toenemen. Hierdoor leren ze efficiënt met de draaibank en het gereedschap om gaan. 2.6 Beoordelingscriteria Aan welke eisen moet het werkstuk c.q. de uitvoerende handelingen voldoen? Het werkstuk wordt beoordeeld op maatvoering en oppervlakruwheid. Op de bediening en behandeling van de gereedschappen wordt ook toegekeken om te zien of de theorie goed toegepast is. De factor tijd zal ook een rol spelen immers dit geeft aan of ze efficiënt bezig zijn geweest.

12 2.6 Meewerkformulier Werkvolgorde Draaioefening Metaaltechniek

13 Dit is de werkvolgorde van draaioefening 3 We maken deze van een aluminium staaf van Ø 25mm. Het staafje heeft een lengte van 50 mm Wat heb je nodig? O Draaimachine O werkstuk O Ruwbeitel O Mesbeitel Stuklijst 1 1 Draaioefening 3 Aluminium Ø25 x 50 STUK- NR AANT. BENAMING MATERIAAL EN/OF HALFFABRIKAAT NORMAANDUIDING OF AFMETING OPMERKING Je gaat dit onderdeel op de draaibank fabriceren (maken). Als er bepaalde begrippen of namen niet duidelijk zijn, kun je vragen stellen aan je leraar. Stap 1 Haal een stukje aluminium bij het magazijn. De tekening staat hierboven.

14 Overleg met de leraar of je dit werkstuk alleen op de draaibank mag maken. Stap 2 Stap 3 Zet het werkstuk in de klauwplaat. Stel eerst het toeren tal in. Voor aluminium met een diameter van 25 mm is dat ongeveer 2000 omw / min Het werkstuk draait dan in een minuut 2000 keer rond. Stap 4 Pak een ruwbeitel uit het gereedschapskastje en zet deze in de beitelhouder. Stel de beitel af op centerhoogte. Als je het niet meer zo goed weet vraag je de leraar nog eens. Stap 5 Stap 6 Stap 7 Pak een mesbeitel uit het gereedschapskastje en zet deze in de beitelhouder. Stel de beitel af op centerhoogte. Vlak met de ruwbeitel de voorkant van het werkstuk. Zet de beitelhouder met de mesbeitel in het beitelblok. Draai het werkstuk af zoals in draaioefening 2 Stap 8 Zet de beitel voor het werkstuk. Zet de machine aan en laat de mesbeitel het werkstuk aan de voorkant raken. Zet de meettrommel van de langsslede op 0 Stap 9 Zet de mesbeitel met draaiende machine tegen de zijkant van het werkstuk. Zet de maattrommel van de dwarsslede op 0 Draai altijd eerst de grootste diameters af. Stap 10 Draai het eerste gedeelte van het werkstuk af. De tekening staat boven aan deze bladzijde.

15 Bij twijfel vraag je de leraar nog eens Stap 11 Draai nu de kleine diameter. De diameter is De lengte is 12 mm 8 mm Stap 12 Zorg dat de beitel voor het werkstuk staat Zet de machine aan. Zet de meettrommel op 6 mm Dat betekent dat je nu één keer rond hebt gedraaid. De maattrommel staat in werkelijkheid weer op 0 Stap 13 Draai de langsslede naar 7,5 mm. Draai met de dwarsslede de beitel weer naar je toe. Stap 14 Herhaal dit net zo lang totdat de diameter 13 mm is. Stap 15 Zet de machine stil. Meet de diameter op. Deze moet 12 mm worden.

16 Reken uit hoeveel er nog afgedraaid moet worden. Stel de dwarsslede in. Stap 16 Draai nu met de langsslede naar 8 mm. Haal met de dwarsslede de beitel weer naar je toe. Stap 17 Draai het werkstuk om en maak het op lengte. Dus eerst afvlakken, opmeten en dan op lengte draaien. Stap 18 Zet de machine uit. Controleer het hele werkstuk. Stap 19 Verwissel de mesbeitel voor de ruwbeitel. Breek alle scherpe kantjes. Stap 20 Zet je nummer in het werkstuk. Laat de opdracht beoordelen door je leraar.

Leervraag 2: Ontwerpen en aanbieden van leerstof.

Leervraag 2: Ontwerpen en aanbieden van leerstof. Leervraag 2: Ontwerpen en aanbieden van leerstof. 1. Tijdens mijn aanstelling als praktijk docent voor de metaalgroep viel mij een aantal dingen op als de leerlingen met draaiopdrachten bezig waren. Leerlingen

Nadere informatie

Duur van de les 95 min.

Duur van de les 95 min. Leervraag 2: Ontwerpen en aanbieden van leerstof. 3. De kennis om buizen te solderen liet te wensen over. Vaak maakten ze het geheel van buizen veel te warm of waren de materialen niet goed voor behandeld.

Nadere informatie

oeners: Doordat doeners een brede praktische interesse heeft en vooral leert door te doen lijkt mij de volgende opzet iets voor doeners.

oeners: Doordat doeners een brede praktische interesse heeft en vooral leert door te doen lijkt mij de volgende opzet iets voor doeners. Leerstijlen opdracht 2 Naam : Erik Postema Klas: DLO2 Vak: Leerstijlen Leerjaar: 2007 / 2008 Het leerstijlen onderwerp o nderwerp: Een onderwerp uit je eigen vakgebied geschikt maken voor 4 verschillende

Nadere informatie

Verantwoording van de te bezoeken les

Verantwoording van de te bezoeken les Verantwoording van de te bezoeken les Toelichting m.b.t. constructeur leeromgeving: Zie het losse lesvoorbereidingsformulier. Toelichting m.b.t. de rol van vakinhoudelijk begeleider: Waar in de les motiveert

Nadere informatie

Lesvoorbereiding formulier Guido de Brès Datum School: Guido de Brés College Amersfoort Datum lesuitvoering:

Lesvoorbereiding formulier Guido de Brès Datum School: Guido de Brés College Amersfoort Datum lesuitvoering: Lesvoorbereiding Studie: PTH Naam student: Krijn Cornelisse Vak: Intersectoraal B-cad tekenen Naam SP-docent: F.Kok Theorie/prakijk School: Guido de Brés College Amersfoort Datum lesuitvoering: 28-11-2013

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

Inhoud: Opdracht 1 pagina 2 Opdracht 2 pagina 3 Opdracht 3 pagina 4 Opdracht 4 pagina 5 Opdracht 5 pagina 6

Inhoud: Opdracht 1 pagina 2 Opdracht 2 pagina 3 Opdracht 3 pagina 4 Opdracht 4 pagina 5 Opdracht 5 pagina 6 Leerwerkplan leerjaar 2 2007 2008 Handtekening instituutbegeleider Naam student : Erik Postema Student nummer : 1006851 Klas : DLO2 metaal Opmerkingen werkplekbegeleider Opmerkingen en eindoordeel instituutbegeleider

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Studievaardigheden

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Studievaardigheden BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Inleiding en leerdoelen Leren en studeren is een belangrijk onderdeel in je opleiding tot verpleegkundige. Om beter te leren studeren is het belangrijk niet

Nadere informatie

Bijvoorbeeld: ik wil dat mijn leerlingen in de derde klas de werkwoorden op de juiste manier kunnen vervoegen.

Bijvoorbeeld: ik wil dat mijn leerlingen in de derde klas de werkwoorden op de juiste manier kunnen vervoegen. Opdracht Formatief evalueren met leerdoelen Inleiding Het doel is om de eerste stappen te zetten in het werken met formatieve evaluatie. Hiervoor stel je leerdoelen en bijbehorende criteria op, vervolgens

Nadere informatie

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Omschrijving Verwijzing naar Doelgroep Opsteller Intern document die uitleg geeft over het activerende directe instructiemodel. Vaardigheidsmeter Betrokken

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Leerwerktaak: Verhaaltjessom oplossen aanleren

Leerwerktaak: Verhaaltjessom oplossen aanleren Leerwerktaak: oplossen aanleren Titel Gekoppeld aan beroepstaak OWE ILS-wi 614 Gekoppeld aan de volgende competenties(s) Niveau Geschikt voor de volgende vakken Ontwerper/ ontwerpgroep/ sectie/ school

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Leerplan/lessenserie Cultuur in de Spiegel:

Leerplan/lessenserie Cultuur in de Spiegel: kernteam Leerplan/lessenserie Cultuur in de Spiegel: Docent(en): Bestemd voor groep(en): Vak(ken)/vakgebied(en): Aantal leerlingen: Aantal weken/lessen Onderwerp Omschrijving Verantwoording keuze (Nr.

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: Februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: Taal stellen

Nadere informatie

Van Doelstelling, naar leeractiviteit naar werkvorm

Van Doelstelling, naar leeractiviteit naar werkvorm wwwexpertisecentrum-kunsttheorienl Van Doelstelling, naar leeractiviteit naar werkvorm Dit collegevoorbeeld/lesvoorbeeld laat twee verschillende werkvormen zien, een werkvorm die gericht is op lagere orde

Nadere informatie

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur(s): Lily Benjamin - Merens

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur(s): Lily Benjamin - Merens BPV BPV OA Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 022-22 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Lily Benjamin - Merens Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf en Floortje Vissers Titel: BPV OA ISBN:

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. metaaltechniek CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

Examen VMBO-BB. metaaltechniek CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2018 gedurende 890 minuten metaaltechniek CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 107 punten

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. metaaltechniek CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen.

Examen VMBO-BB. metaaltechniek CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 890 minuten metaaltechniek CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 100 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

De Heilige Geest in het Oude Testament

De Heilige Geest in het Oude Testament Aanwijzingen voor de docent Les 1 - De Heilige Geest in het Oude Testament - Pag. 1 De Heilige Geest in het Oude Testament Doel Het doel van dit blok is dat je vertrouwd raakt met wat de Bijbel leert over

Nadere informatie

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Titel Belgische voet Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten (Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Benodigdheden Stroken; A3 in de lengte in vieren (smalle strook), bij voorkeur in verschillende

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. metaaltechniek CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

Examen VMBO-BB. metaaltechniek CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2017 gedurende 890 minuten metaaltechniek CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 108 punten

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: Taal stellen

Nadere informatie

Datum: Aantal leerlingen: 14 Tijd: 08:55 09:40 Klas: B1B

Datum: Aantal leerlingen: 14 Tijd: 08:55 09:40 Klas: B1B Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens Naam student: Kyra Stevens Stageschool: Candea College Iselinge klas: VR4A Mentor/mentrix: Peter Heldoorn & Jan Stevens Datum: 28-01-2015 Aantal leerlingen: 14 Tijd:

Nadere informatie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING Doel van de lessenserie De lessenserie is ontworpen met het oog op inzicht te geven over het schrijfproces. Als de leerlingen nu weten hoe een tekst te schrijven en die kennis

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Opdracht 1 pagina 2 Opdracht 2 pagina 3 Opdracht 3 pagina 4 Opdracht 4 pagina 5 Opdracht 5 pagina 6

Inhoudsopgave: Opdracht 1 pagina 2 Opdracht 2 pagina 3 Opdracht 3 pagina 4 Opdracht 4 pagina 5 Opdracht 5 pagina 6 Leerwerkplan leerjaar 1 2006 2007 Handtekening instituutbegeleider Naam student : Erik Postema Student nummer : 1006851 Klas : DLO1 metaal Opmerkingen werkplekbegeleider Opmerkingen en eindoordeel instituutbegeleider

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider:

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider: Naam:. Klas: Namen groepsleden:........ Begeleider: 1 Inleiding In deze projectweek ga je onderzoek doen. Dit onderzoek is ter voorbereiding op het sectorwerkstuk in de vierde klas. Dit boekje is jouw

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1)

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1) Lesplan les 1 Seksualiteit: Grenzen en Wensen Tijd: 8:30 Klas: 3HVc Aantal lln: 15 Introductie van de lessenserie: grenzen en wensen Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad

Nadere informatie

Docentenblad 4 Monteren 1

Docentenblad 4 Monteren 1 Docentenblad 4 In monteren 1 krijgt de leerling een overzicht van handboormachines, boorsoorten, boordiameters en plugdiameters. Vervolgens moet hij of zij gaten boren in een gipsmuur met massieve stenen.

Nadere informatie

Lesgroep 31 studenten die na de theorie worden opgedeeld in 4 groepen Lokaal A. 1.31, A. 1.32, A en A

Lesgroep 31 studenten die na de theorie worden opgedeeld in 4 groepen Lokaal A. 1.31, A. 1.32, A en A LVF2: 4C-ID model 0. Algemene gegevens Naam cursisten Tamara Lust, Manon Kessels, Mirna Roozen, Sybren Mulder Naam hoofddocent Tamara Lust Namen begeleiders Manon Kessels, Mirna Roozen, Sybren Mulder Datum

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Persoonlijk leerdoel: Tijdens deze les activeer ik de leerlingen om van elkaar te leren.

Nadere informatie

Toetstermen en taxonomiecodes

Toetstermen en taxonomiecodes Toetstermen en taxonomiecodes Door middel van toetstermen is vastgelegd wat deelnemers moeten kennen en kunnen. Een toetsterm is bepalend voor de inhoud van de opleiding en de toetsing. Dit betekent dat

Nadere informatie

DIDaCtIsCHe tips Voor DoCenten

DIDaCtIsCHe tips Voor DoCenten DIDaCtIsCHe tips Voor DoCenten les re id mijn les voor Ik bere r Ik geef InLeIDInG PraKtIJKGerICHt CoMPetentIeGerICHt arbeidsmarktgericht Ik evalueer KwaLIteItsGerICHt Vier begrippen die de SYNTRA-opleidingen

Nadere informatie

Mededelingen Techniek

Mededelingen Techniek Mededelingen Techniek Aan de leraars Techniek 1 Mededelingen vanuit het vakgebied 1.1 Blik uit inspectieverslagen Gedurende verschillende maanden zal ik in elk maanbericht sterke of verbeterpunten uitschrijven,

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. metaaltechniek CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. metaaltechniek CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2017 gedurende 920 minuten metaaltechniek CSPE KB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 119 punten

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. metaaltechniek CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

Examen VMBO-BB. metaaltechniek CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2016 gedurende 890 minuten metaaltechniek CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 110 punten

Nadere informatie

PALplus Draaien. NC Basisbegrippen. Module 8

PALplus Draaien. NC Basisbegrippen. Module 8 PALplus Draaien NC Basisbegrippen Module 8 Colofon Verkenning CNC-Freesmachine Auteurs Werkgroep CNC programmeertechnieken: S.G. Were Di, Valkenswaard Kempenhorst College, Oirschot S. G. Kwadrant, locatie

Nadere informatie

formulier Persoonlijk Activiteitenplan (PAP 2 Schooljaar 2013/2014)

formulier Persoonlijk Activiteitenplan (PAP 2 Schooljaar 2013/2014) formulier Persoonlijk Activiteitenplan (PAP 2 Schooljaar 2013/2014) De student levert het PAP volgens de gemaakte afspraken in bij de werkbegeleider op de school en de HvA-begeleider. naam student Sabine

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management Beschrijving van de leeractiviteit Voor de volgende opdracht zullen de studenten plannen* hoe ze gedurende een week ijs gaan

Nadere informatie

Algemene instructies voor de Integratielessen. Introductiefase

Algemene instructies voor de Integratielessen. Introductiefase Algemene instructies voor de Integratielessen "Welkom,." Introductiefase 1. "We hebben de afgelopen weken al veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

LESVOORBEREIDING ALGEMENE VAKKEN / VOEDING - VERZORGING

LESVOORBEREIDING ALGEMENE VAKKEN / VOEDING - VERZORGING LESVOORBEREIDING ALGEMENE VAKKEN / VOEDING - VERZORGING Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 39 92 00 www.khleuven.be Naam: Torfs Jolijn, Goossens Lore Jaar & vakkencombinatie: 3 e jaar

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 7: Klussen in en om het huis Praktijkkern e: Assisteren bij fietstechniek Thema 7 Praktijkkern e Overkoepelend doel Klussen

Nadere informatie

Interpersoonlijk competent

Interpersoonlijk competent Inhoudsopgave Inhoudsopgave...0 Inleiding...1 Interpersoonlijk competent...2 Pedagogisch competent...3 Vakinhoudelijk & didactisch competent...4 Organisatorisch competent...5 Competent in samenwerken met

Nadere informatie

Les geven! Weet wat je doet! Weet waarom je het doet! Weet hoe je het doen moet! Maak hierbij je eigen keuzes!

Les geven! Weet wat je doet! Weet waarom je het doet! Weet hoe je het doen moet! Maak hierbij je eigen keuzes! Aitske Ruben Les geven! Weet wat je doet! Weet waarom je het doet! Weet hoe je het doen moet! Maak hierbij je eigen keuzes! Hoe? Monkey see, monkey do Plaatje, Praatje, Daadje KISS - Keep It Short And

Nadere informatie

Lesbrief bij Security4kids. De Rome Club. Dit lesmateriaal is gemaakt voor bovenbouw basis & onderbouw middelbaar

Lesbrief bij Security4kids. De Rome Club. Dit lesmateriaal is gemaakt voor bovenbouw basis & onderbouw middelbaar Lesbrief bij Security4kids De Rome Club Dit lesmateriaal is gemaakt voor bovenbouw basis & onderbouw middelbaar De Rome Club - Docent Doel De leerlingen laten nadenken over internet, wachtwoorden, virussen

Nadere informatie

Algemene Economie. LWEO Markt en Overheid. Onderwerp: Monopolistische concurrentie en oligopolie. Klas: Havo 5

Algemene Economie. LWEO Markt en Overheid. Onderwerp: Monopolistische concurrentie en oligopolie. Klas: Havo 5 Vak: Methode: Algemene Economie LWEO Markt en Overheid Onderwerp: Klas: Havo 5 Economische begrippen Monopolistische concurrentie Oligopolie 1. Monopolistische concurrentie Oligopolie 2. Productdifferentiatie

Nadere informatie

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN BESCHRIJVING OPDRACHT In deze opdracht leer je hoe je door meer en beter formatief te evalueren toetsen onderdeel van het leerproces kan maken,

Nadere informatie

Bijeenkomst 1. Opdracht 1 Doel: Aansluiten bij voorkennins en ervaring van studenten.

Bijeenkomst 1. Opdracht 1 Doel: Aansluiten bij voorkennins en ervaring van studenten. Bijeenkomst 1 Leerdoelen: Studenten kunnen Uitleggen waarom sommige informayie makkelijk vergeten wordt en welke factoren een rol spelen Expliciteren hoe hij zelf leert Opdracht 1 Doel: Aansluiten bij

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. LESMATERIAAL

1. INLEIDING 2. LESMATERIAAL DOCENTENHANDLEIDING 1. INLEIDING Nederlands in Beeld (NIB) is bedoeld om zoveel mogelijk via beeldmateriaal de betekenis van woorden en zinnen duidelijk te maken. Cursisten met weinig schoolervaring hebben

Nadere informatie

ONDERSTEUNING BIJ HET LEZEN

ONDERSTEUNING BIJ HET LEZEN ONDERSTEUNING BIJ HET LEZEN De meeste leerlingen hebben geen moeite met lezen op zich. Maar vanaf het moment dat ze langere teksten moeten lezen en globale vragen beantwoorden of als ze impliciete informatie

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Sport & spel Een mondelinge instructie begrijpen Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een mondelinge instructie begrijpen Thema: Sport & spel Leerstijlvariant:

Nadere informatie

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Dit format is bedoeld voor docenten die onderzoekend-lerenopdrachten gaan maken voor het gebruik in hun eigen groep en/of voor gebruik door

Nadere informatie

Evalueren Inleiding projectdoelstelling Evalueren is geen doel op zich TIPS! vakgroep leerlijn leerlingen en ouder(s)

Evalueren Inleiding projectdoelstelling Evalueren is geen doel op zich TIPS! vakgroep leerlijn leerlingen en ouder(s) Evalueren Inleiding In het leerplan techniek 1b en A-stroom vind je info i.v.m. evalueren. Het is belangrijk dat je vooraf deze tekst even doorneemt. Aanvullend willen we je met dit document extra informatie

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Mentor

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. metaaltechniek CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. metaaltechniek CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2015 gedurende 920 minuten metaaltechniek CSPE KB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 122 punten

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL PBGZ 12 / PBSD 9 Coördinatie, kwaliteit en voorlichting, profielfase Cohort 2016 2019 kwartiel 11 INSTROOMVEREISTEN:

Nadere informatie

Kwartet Hofcultuur. Willemien Cuijpers en Marie Thérèse van de Kamp, Interfacultaire Lerarenopleiding, UvA

Kwartet Hofcultuur. Willemien Cuijpers en Marie Thérèse van de Kamp, Interfacultaire Lerarenopleiding, UvA Expertisecentrum Kunsttheorie www.expertisecentrum-kunsttheorie.nl. Kwartet Hofcultuur Middels deze opdracht vatten de leerlingen eerst voor henzelf een aantal belangrijke aspecten omtrent de kunst en

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits 3-3-2015 6a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits 3-3-2015 6a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Mentor Datum Groep Aantal lln Vak- vormingsgebied: beeldende

Nadere informatie

HAO LEERTAAK LESVOORBEREIDING UITDAGENDE LEEROMGEVING

HAO LEERTAAK LESVOORBEREIDING UITDAGENDE LEEROMGEVING LEERTAAK LESVOORBEREIDING UITDAGENDE LEEROMGEVING 2017-2018 HAO DOELEN Toepassen van het didactisch model van een 'uitdagende leeromgeving' volgens Deleu & Wante (2008) op een les uit de lagere school.

Nadere informatie

Leerwerktaak Hoor je wat ik zeg?!

Leerwerktaak Hoor je wat ik zeg?! Leerwerktaak Hoor je wat ik zeg?! Titel Hoor je wat ik zeg?! Onderwijstype Niveau Competenties(s) Beroepstaak VO MBO Alle 1 propedeusefase 2 hoofdfase 3 eindfase (lio) 1 interpersoonlijk 2 pedagogisch

Nadere informatie

5. Klassen-of groepsgesprek

5. Klassen-of groepsgesprek 5.1 Beurten verdelen: Rondje doel Iedereen aan het woord laten over een onderwerp tijdens een gesprek wanneer n.v.t. groepssamenstelling klassikaal, groepjes duur 30 minuten voorbereiding: - Tijdens een

Nadere informatie

Module 10. Keller PALplus. NC Basisbegrippen - uitbreiding Draaien

Module 10. Keller PALplus. NC Basisbegrippen - uitbreiding Draaien Module 10 Keller PALplus NC Basisbegrippen - uitbreiding Draaien Colofon NC Basisgrippen - uitbreiden Draaien Auteurs Werkgroep CNC programmeertechnieken: S.G. Were Di, Valkenswaard Kempenhorst College,

Nadere informatie

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Inleiding De checklist Presentatie geven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een presentatie moeten kunnen geven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

TRAINING PROGRAMMA VOOR HET LEREN OMGAAN MET HET WORKIT MATERIAAL VOOR (VRIJWILLIGE) DOCENTEN

TRAINING PROGRAMMA VOOR HET LEREN OMGAAN MET HET WORKIT MATERIAAL VOOR (VRIJWILLIGE) DOCENTEN TRAINING PROGRAMMA VOOR HET LEREN OMGAAN MET HET WORKIT MATERIAAL VOOR (VRIJWILLIGE) DOCENTEN INTRODUCTIE Het project WorKit ontwikkelt de Job Language Kit - een hulpmiddel met educatief en informatief

Nadere informatie

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw?

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Hoe maken de leerlingen kennis met Moderne Wiskunde online? p. 5 4 Meer dan lesstof in het

Nadere informatie

Naam: Klas: Mieke Gilté

Naam: Klas: Mieke Gilté Naam: Klas: Mieke Gilté Stap1: probleem of behoefte Probleemstelling a. Op veel bureaus heerst een grote wanorde: stiften, balpennen, allerhande papieren, enz. liggen kriskras door elkaar. Het duurt dan

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. metaaltechniek CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. metaaltechniek CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2016 gedurende 920 minuten metaaltechniek CSPE KB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 123 punten

Nadere informatie

Dossier opdracht 4. Vakproject 2: Vakdidactiek

Dossier opdracht 4. Vakproject 2: Vakdidactiek Dossier opdracht 4 Vakproject 2: Vakdidactiek Naam: Thomas Sluyter Nummer: 1018808 Jaar / Klas: 1e jaar Docent Wiskunde, deeltijd Datum: 26 september, 2007 Samenvatting Dossier opdracht 3 bevat een uitgebreid

Nadere informatie

Blij met je groepsplan? - NRCD en wat merken de leerlingen daarvan? E D C B A

Blij met je groepsplan? - NRCD en wat merken de leerlingen daarvan? E D C B A voor wie JA zegt tegen actief en inspirerend onderwijs drie groepen op basis van Cito vier groepen op basis van coachingbehoefte zes groepen op basis van analyse van de taak n groepen op basis van de match

Nadere informatie

PORTFOLIO SKI- OF SNOWBOARD INSTRUCTEUR NIVEAU 2 NAAM: DATUM:

PORTFOLIO SKI- OF SNOWBOARD INSTRUCTEUR NIVEAU 2 NAAM: DATUM: PORTFOLIO SKI- OF SNOWBOARD INSTRUCTEUR NIVEAU 2 NAAM: DATUM: INHOUDSOPGAVE DAGVERSLAG CURSUSDAG 1 3 DAGVERSLAG CURSUSDAG 2 4 DAGVERSLAG CURSUSDAG 3 5 VIDEO ANALYSE 6 FEEDBACK OP JE LES & LVF 7 LVF (KOPIE

Nadere informatie

Draaiboek Workshop Merkbare vaardigheden

Draaiboek Workshop Merkbare vaardigheden Draaiboek Workshop Merkbare vaardigheden november 2017 Inleiding In het advies van platform onderwijs 2032 staat als één van de punten Niet alleen toetsen wat meetbaar is, ook wat merkbaar is. Als voorbeelden

Nadere informatie

ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM

ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM BESCHRIJVING OPDRACHT In deze opdracht ga je aan de slag met het ontwikkelen van en die je meteen de volgende dag in kunt zetten. Aan de hand van concrete voorbeelden

Nadere informatie

Leerstofaspecten Breuken(taal), eerlijk verdelen, vergelijken, meetkunde

Leerstofaspecten Breuken(taal), eerlijk verdelen, vergelijken, meetkunde Titel Eerlijk verdelen 1: plakjes koek Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Breuken(taal), eerlijk verdelen, vergelijken, meetkunde Benodigdheden Organisatie Bedoeling Voorwaardelijke vaardigheden

Nadere informatie

Leerwerktaak Bouwen aan grammatica

Leerwerktaak Bouwen aan grammatica Leerwerktaak Bouwen aan grammatica Titel Bouwen aan grammatica! Onderwijstype Niveau Competenties(s) Beroepstaak VO MBO 1 propedeusefase 2 hoofdfase 3 eindfase (lio) 1 interpersoonlijk 2 pedagogisch 3

Nadere informatie

Doesjka Nijdeken Trinitas College Heerhugowaard Woudschoten Chemie Conferentie 2011

Doesjka Nijdeken Trinitas College Heerhugowaard Woudschoten Chemie Conferentie 2011 Doesjka Nijdeken Trinitas College Heerhugowaard Woudschoten Chemie Conferentie 2011 Hoe je het onderbuikgevoel zichtbaar maakt voor leerlingen (en jezelf) Wat bedoel ik met determineren? Hoe doe je dat

Nadere informatie

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars.

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. Auteur: Anneke Lucassen Zelfevaluatie begeleiden bij zelfstandig

Nadere informatie

Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten

Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten Wanneer je werkt vanuit leerlijnen, is de methode slechts een van de bronnen waarmee leerlingen zich de leerstof eigen maken. Ilse Gmelig 8 februari 2018 Leerdoelen

Nadere informatie

Leeromgeving en organisatie

Leeromgeving en organisatie Leeromgeving en organisatie Lesdoel Ik kan een les voorbereiden a.d.h.v. het lesplanformulier van Geerligs. Hoe word ik een goede leraar? Kunst of kunde? Kun je het leren: Ja/Nee Wat doe je hier dan nog?

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Les Dieren met een baan, thema vermaak

Les Dieren met een baan, thema vermaak Les Dieren met een baan, thema vermaak Lesvoorbereidingsformulier Doelgroep: groep 6 Beginsituatie: Wat kunnen en kennen de leerlingen al m.b.t. de doelstelling? Kijk in de methode, praat met je mentor,

Nadere informatie

LeerWerkPlan VLO fase 2, Zwolle

LeerWerkPlan VLO fase 2, Zwolle 12-10-2010 VLO fase 2, Zwolle Leerwerkplan leerjaar 1 Opmerkingen Werkplekbegeleider Handtekening Opdracht 1 Competentie gericht leren B4 Organisatorisch gedragsindicator: B 4.5 B6 Competent in het samenwerken

Nadere informatie

Naam: Klas: Mieke Gilté

Naam: Klas: Mieke Gilté Naam: Klas: Mieke Gilté Stap1: probleem of behoefte Probleemstelling Wanneer de schoolbel s morgens rinkelt moet je nog op zoek gaan naar je schooltas. Snel grijp je een schooltas uit het rek. Even later

Nadere informatie

Realisatiefase fase 5

Realisatiefase fase 5 Realisatiefase fase 5 Dit is de tweede doe-fase. Tijdens de realisatiefase voeren jullie de ontwerpen uit om het product te realiseren. Tijdens de voorbereidingsfase hebben jullie alles wat jullie nodig

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist)

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Klas: 1ste graad secundair onderwijs Leervak: Techniek Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Trainershandleiding Examen Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Examen Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Examen Bikkels versie 2015 Inhoudsopgave Introductie 5 Organiseer je training 6 Praktische tips 8 De werkmap 11 Powerpoint presentatie 12 Draaiboek 13 Deel 1 14 Deel 2 21 Deel 3 31

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. metaaltechniek CSPE KB. gedurende 920 minuten. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. metaaltechniek CSPE KB. gedurende 920 minuten. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2018 gedurende 920 minuten gedurende 920 minuten metaaltechniek CSPE KB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Ontwerponderzoek Naam auteur Mariëlle Kruithof Vakgebied Wiskunde Titel Onderwerp Opleiding Het toewijzingsprobleem, een kijkje in de wiskunde buiten de middelbare school. Het behandelen van de Hongaarse

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK Van positieve feedback leer ik niets. INLEIDING Feedback geven en ontvangen moet je eerst oefenen en dan toepassen. In de opdrachten hieronder ga je ermee aan de slag. Doelstellingen

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

9. Schrijfopdrachten

9. Schrijfopdrachten 9.1 Poëzie doel Creatief schrijven activeren voorkennis toepassen kennis wanneer n.v.t. groepssamenstelling individueel duur 20 minuten De leerkracht geeft leerlingen een begrip, apparaat, mening, enzovoort.

Nadere informatie