Mijn ontwerpheld. David Scholten CMD3X Einddocument. Dick Bruna

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mijn ontwerpheld. David Scholten CMD3X Einddocument. Dick Bruna"

Transcriptie

1 Mijn ontwerpheld David Scholten CMD3X Einddocument Dick Bruna

2 Connectfase Conceptfase Createfase Reflectie Feedback / Reflectie Feedback / Reflectie Feedback / Reflectie

3

4 hij is die nijntjesmeneer heb ik je dat niet verteld? dick bruna was zijn naam hij is mijn ontwerpheld

5 Er is geen enkele Nederlander die Nijntje niet kent. Al ben je niet opgegroeid met de verhaaltjes van Nijntje, dan is de kans groot dat je haar wel ergens anders voorbij hebt ziet komen. Uiteraard houd het daar niet op en is Nijntje te vinden in maar liefst meer dan 50 verschillende talen. Maar wij als Nederlanders hebben een speciaal plekje in ons hart voor het kleine konijntje, ze is deel van onze Nederlandse trots. De reden daarvoor is simpel, Nijntje is ontworpen door Dick Bruna, de meester van de eenvoud, een echte Nederlandse ontwerpheld die meer dan een halve eeuw actief was als grafisch ontwerper en illustrator. Dus zowel als Nederlander en als ontwerper heb ik een fascinatie voor het werk van Dick Bruna. Ik ben zelf als ontwerper altijd op zoek naar eenvoud en minimalisme, bij zowel mijn typografie en ook mijn illustraties. Vooral ook als je kijkt naar Nijntje door de jaren heen, zie je dat Dick Bruna een bepaalde template aanhoudt en deze langzaam verbeterd en itereert. Dick Bruna heeft als ontwerper uiteindelijk zijn proces geperfectioneerd en ik weet zeker dat dit een grote rol heeft gespeeld bij het succes van Nijntje. Als ontwerper heb ik hier waanzinnig veel respect voor, want perfectionisme op dit niveau kom je maar heel zelden tegen in de wereld van design.

6 Loopbaan

7 Bruna s vader was een uitgever met zijn eigen uitgeverij Bruna & Zoon. Vooral toendertijd volgt de zoon zijn vader op binnen een bepaald vakgebied. Het begon daarom allemaal bij uitgeverij Plon in Parijs, dit is namelijk waar Bruna stage liep met als plan om een uitgever te worden. Maar wat Bruna niet had geanticipeerd was dat hij tijdens zijn verblijf in Parijs zou worden geïnspireerd door artiesten zoals Picasso, Matisse en Léger. Met zijn nieuwe passie voor de eenvoud en tekenkunsten begon Bruna vooral boekomslagen voor de Zwarte Beertjes-pocketserie te ontwerpen bij uitgeverij A.W. Bruna & Zoon, oftewel het bedrijf van zijn vader. Deze omslagen werden overigens ook door Bruna ontworpen naar versies voor de kiosken bij treinstations, wat natuurlijk voor een hoop publiciteit zorgden. Naast de boekomslagen ontwierp Bruna ook logo s en andere prenteboekjes. Daarnaast deed Bruna ook veel voor organisaties zoals UNICEF, AidsFonds en zijn eigen stad, Utrecht. Naast vormgever en illustrator is Bruna ook een schrijver. Bruna wilde altijd al schrijver worden, hij bracht zijn eerste kinderboek de Appel uit in 1953 en Nijntje was voor het eerst te lezen in Dat is waar het allemaal begon en dat is ook waar Bruna zich voor maar liefst 50 jaar mee bezig hield. In 2007 had Bruna maar liefst 120 kinderboeken uitgebracht, allemaal zelf getekend en gescheven in zijn atelier in Utrecht.

8 Invloeden en millieu

9 Er is geen enkele Nederlander die Nijntje niet kent. Al ben je niet opgegroeid met de verhaaltjes van Nijntje, dan is de kans groot dat je haar wel ergens anders voorbij hebt ziet komen. Uiteraard houd het daar niet op en is Nijntje te vinden in maar liefst meer dan 50 verschillende talen. Maar wij als Nederlanders hebben een speciaal plekje in ons hart voor het kleine konijntje, ze is deel van onze Nederlandse trots. De reden daarvoor is simpel, Nijntje is ontworpen door Dick Bruna, de meester van de eenvoud, een echte Nederlandse ontwerpheld die meer dan een halve eeuw actief was als grafisch ontwerper en illustrator. Dus zowel als Nederlander en als ontwerper heb ik een fascinatie voor het werk van Dick Bruna. Ik ben zelf als ontwerper altijd op zoek naar eenvoud en minimalisme, bij zowel mijn typografie en ook mijn illustraties. Vooral ook als je kijkt naar Nijntje door de jaren heen, zie je dat Dick Bruna een bepaalde template aanhoudt en deze langzaam verbeterd en itereert. Dick Bruna heeft als ontwerper uiteindelijk zijn proces geperfectioneerd en ik weet zeker dat dit een grote rol heeft gespeeld bij het succes van Nijntje. Als ontwerper heb ik hier waanzinnig veel respect voor, want perfectionisme op dit niveau kom je maar heel zelden tegen in de wereld van design.

10 Technieken

11 Bruna heeft zichzelf alles aangeleerd en net als elke artiest van Bruna s tijd deed Bruna alles uiteraard zelf met de hand. De technieken die Bruna gebruikten waren simpel, aangezien dat juist goed aansluit bij de eenvoudige stijl waar Bruna zich altijd mee bezig hield. Bruna kan je naast een ontwerper, natuurlijk ook zien als een kunstenaar. Bruna ontwikkeld namelijk meer een eigen stijl, dan echt een techniek die uniek aan hem is. Toch zou je zeker kunnen zeggen dat het vierkante formaat van Bruna s boekjes en de compositie van elk boekje een techniek is van Bruna zelf. Het was soort van Bruna s eigen template waarin hij kon experimenteren en zijn eigen stijl in kon itereren. Bij het verzinnen van een verhaal maakte Bruna meer dan 100 schetsen voordat hij uiteindelijk de 12 tot 13 beelden uit koos voor zijn verhaal. De gekozen beelden verwerkte hij door de lijnen op het papier met een scherp potlood over te trekken, hierdoor onstond er een diepte in het papier, die lijnen schildert hij dan over met een zwart penseel en verf. Uiteindelijk zette Bruna zijn lijntekeningen op een transparant vel, hij knipte dan de vormen uit in de kleuren die hij graag wilde. Deze techniek was voor Bruna handig, want zo kon hij gemakkelijk kleuren met elkaar verwisselen.

12 Werkwijze

13 Bruna tekende en schreef alles zelf, en had zijn eigen aanpak als het gaat om het creëren van bijvoorbeeld een kinderboek. Bruna zette eerst het verhaal neer in beelden en daarna pas verzon hij bijpassende teksten, waarbij de tweede en vierde zin altijd rijmde. Meestal begint Bruna dus met het neerzetten van zo rond de 12 tot 13 beelden voor een verhaaltje, hier had hij soms meer dan 100 schetsen voor nodig tot hij tevreden was. De gekozen beelden werkte hij zo fijn mogelijk uit via potlood, penseel en het gebruik van transparant en gekleurd papier om zo de afbeeldingen kleur te geven. Dit proces herhaalde hij meer dan 100 keer, wat ook inhoud dat hij het beeld van bijvoorbeeld Nijntje meerdere keren heeft geïtereerd, waarbij hij natuurlijk steeds meer eenvoud en finesse opzocht. Bij alles wat Bruna deed zocht hij de eenvoud op, maar gemixt mijn zijn eigen stijl en talent. Uiteindelijk is Nijntje s vormgeving zeer gedefineerd en consistent, waardoor het gelijk te herkennen is als Bruna s werk. Bruna werkte dus altijd vanuit zijn eigen visie, met daarnaast een passie voor zijn werk.

14 Cultuur

15 Zoals ik al eerder zei, het begon allemaal in Parijs, dit is waar Bruna beïnvloed werd door artiesten zoals Picasso en Matisse. Artiesten zoals hun waren bezig met het kubisme en fauvisme, beide stromingen die zich bezig houden met het vereenvoudigen en loslaten van de realiteit. Maar vooral toen Bruna weer terug was in Nederland begon hij te groeien als ontwerper, dit is namelijk wanneer hij zichzelf alles aanleert qua tekentechnieken als ontwerper. Dit alles samen inspireerde Bruna uiteindelijk tot de creatie van Nijntje en de gehele stijl er omheen. Net als bij vele andere stromingen binnen de moderne kunst is Bruna opzoek naar de eenvoud, maar toch doet Bruna dit geheel op zijn eigen manier. Terwijl de meeste artiesten verder de abstractie opzoeken, zoekt Bruna juist betekenis binnen de eenvoud. Illustraties met zo min mogelijk details, maar zoveel mogelijk betekenis is wat Bruna uiteindelijk zo bekend maakte, want hij deed dit beter dan wie dan ook. Daarnaast was Bruna ook zeer betrokken bij zijn geboortestad Utrecht, waar hij door de jaren heen logo s en affiches voor heeft ontworpen. Utrecht gaf hem in 1987 de stadspenning en 2007 zelfs de gouden stadspenning. Het Dick Bruna huis is overigens onderdeel van het centraal museum in Utrecht.

16 Stijl Dick Bruna heeft de stijl van Nijntje meerdere keren geïtereerd. Bij elke iteratie zocht hij naar meer eenvoud, wat uiteindelijk leidde tot de consistente stijl van Nijntje. Met name als je kijkt naar de lijndikte, deze is altijd consistent als je door een boekje van Nijntje heen bladert.

17 Bij deze afbeelding kan je zien hoe Nijntje door de jaren heen meerdere keren verfijnd is door Dick Bruna. De nadruk ligt dan ook op de verfijnde stijl van zijn werk die Bruna door de jaren heen heeft ontwikkelt. Bij de laatste iteratie zien we een versie van Nijntje waarbij alles in verhouding is. Dit sluit aan bij de eerder benoemde consistentie waarmee Bruna werkt, maar het proces van iteratie en de uitkomsten van zijn proces is een definerend aspect van Dick Bruna s stijl.

18 Dick Bruna s uiteindelijke consistente en verfijnde stijl heeft veel weg van tekeningen die bijvoorbeeld gecreëerd zijn via illustrator. Maar Bruna deed natuurlijk al zijn illustraties met pen, potlood, verfkwast en papier. Alle technieken die Bruna hier bij gebruikt heeft hij zichzelf aangeleerd, nadat hij geïnspireerd was door verschillende artiesten tijdens zijn tijd in Parijs. Het succes van Nijntje bewijst dat hij een ervaren en talentvolle illustrator was. Vandaar dat Bruna s tekentalent zeker kenmerkend is als je kijkt naar zijn stijl.

19 Geinspireerd door onder andere Matisse en Léger is Dick Bruna de eenvoud gaan opzoeken. Naast de consistentie en verfijning van zijn werk, en ook hoe dit is voort gekomen vanuit de speurtocht naar eenvoud, zijn ronde vormen en Bruna s gekozen kleurenpalet een groot onderdeel van zijn stijl. In Bruna s werk zijn zelfs de hoeken rond afgekapt en in zijn latere iteraties van Nijntje experimenteert hij steeds meer met ronde vormen. Daarnaast heeft hij ook een heel simpel kleurenpalet, die eerst bestond uit geel, oranje, groen en blauw, en uiteindelijk werd hier nog bruin bij toegvoegd.

20 maar één ding staat centraal en dat is de eenvoud bruna s eindeloze speurtocht van jong tot oud

21 LESS IS MORE < = >

22 Verantwoording / Terugkoppeling

23 Dick Bruna is mijn ontwerpheld omdat hij zijn inspiratie van de eenvoud heeft omgezet in een stijl die over heel de wereld herkend wordt. Wat je meestal ziet in moderne kunst en bijvoorbeeld het fauvisme is dat het perspectief gedeeltelijk vervalt. Bruna maakte hier juist een kunst van en maakt het zijn eigen, en vanuit zijn kunst haal ik weer inspiratie als ontwerper. Als ontwerper kijk ik natuurlijk nu veel anders naar Nijntje en door die andere blik erop ben ik Bruna s werk zeer gaan waarderen. In mijn eigen ontwerpproces ben ik altijd al veel bezig geweest met het opzoeken van de eenvoud. En net als bij Bruna itereer ik mijn eenvoudsproces, maar bovenalles ben ik opzoek naar mijn eigen signatuur, mijn eigen visuele identieit. Dit heeft voor Bruna tientalle jaren geduurd en ik ben heel benieuwd hoe dit voor mijzelf zal gaan verlopen. Als ik tijdens mijn ontwerpproces bijvoorbeeld moet werken aan een story boards, persona of simpelweg een illustratie, dan pak ik mijn kans en verwerk ik mijn signatuur in de uitwerking daarvan. Op die manier krijg ik ook gelijk feedback op mijn eigen stijl en kan ik daar weer verder op itereren. Naast mijn visuele stijl qua illustraties, let ik ook altijd op typografie, de consistentie in de opmaak en de storytelling. Ook storytelling is overigens iets wat Bruna helemaal zelf deed, elk verhaaltje van Nijntje, elk gedichtje, is bedacht door Bruna zelf.

24 Reflectie- verslag

25 Bij deze reflectie van de connectfase zal ik mij vooral focussen op de ontwerpkeuzes die ik gemaakt heb tijdens de uitwerking van mijn researchmap. De truc hierbij was namelijk het combineren van mijn eigen signatuur met de stijl van Dick Bruna. Aangezien ik zelf graag schets in illustrator, ook met dikke lijnen en simpele figuren, sloot dit meteen goed aan bij de stijl van Dick Bruna. Ik heb hierbij eerst goed gekeken naar de lijndikte en afmetingen van bijvoorbeeld Nijntje en daarna heb ik deze kennis toegepast in illustrator en gemengd met mijn eigen stijl. Het grootste veschil in mijn uitwerkingen is dat ik bijvoorbeeld bepaalde illustraties meer naar voren breng en niet volledig in beeld zet. Dit is een gewoonte vanuit mijzelf, waarbij ik net als Bruna nog verder de eenvoud opzoek. waarbij Dick Bruna de rol overneemt van Nijntje. Dick Bruna heeft natuurlijk de hoofdrol en ik heb geprobeerd om dit visueel weer te geven bij elk hoofdstuk. Uiteindelijk heb ik zo min mogelijk details gebruikt voor de verzorging van de tekst en het document algemeen. Waarbij ik dus vooral de kleur oranje gebruik, een kleur die Bruna ook gebruikt. Ik wil met de oranje kleur de nadruk leggen op het feit dat Dick Bruna Nederlands is en zeker voor mij een Nederlandse held is. De typografie in dit document heb ik ook simpel gehouden. De lettertypes die ik hier gebruik zijn Helvetica Rounded en Arial, beide komen ook soms terug in de stijl van Bruna, vooral Helvetica in zijn latere werk. Het document zelf heb ik vooral laten inspireren door de boekjes van Nijntje. Het is compact en klein, en ik maak gebruik van veel illustraties

26 Bronnenlijst Mercis bv. (2017) Nijntje. Geraadpleegd op: Redactie NOS. (februari, 2017) Tekenaar Dick Bruna (89) Overleden. Geraadpleegd op: Redactie RKD. (maart, 2017) Dick Bruna. Geraadpleegd op:

27 Researchmap Dick Bruna David Scholten CMD3X

28 Feedback / Reflectie (Connect) Het Visuele Ontwerp Gebaseerd op de positieve feedback over mijn visuele ontwerp van de researchmap, heb ik besloten om deze visuele stijl te gebruiken voor mijn uiteindelijke einddocument. Hierdoor heb ik mijn grid aangepast en doorvertaald naar een grid die goed past voor een document met meer tekst. Ik heb mijn researchmap daarentegen expres eenvoudig gehouden, aangezien het past bij de eenvoudige stijl van Dick Bruna. Met deze gedachtegang heb ik ook de teksten simpel gehouden en niet te uitgebreid. Daarnaast heb ik mijn researchmap moeten overzetten naar dit document, wat inhoud dat ik alles opnieuw in het grid heb geplaatst en geordend. Dit is dus een vorm van iteratie en finetuning binnen mijn ontwerp van de researchmap. De Illustraties Een groot deel van mijn visuele ontwerp bestaat uit illustraties in de stijl van Dick Bruna, met mijn eigen draai. Gebaseerd op zijn stijl ontwerp ik eigen illustraties die passen bij het onderdeel van dit verslag. Vandaar dat ik voor elk gedeelte een soort van boekomslag heb gemaakt, wat weer inspeelt op Dick Bruna s ontwerpgeschiedenis. Dick Bruna heeft namelijk in zijn leven als ontwerper meer dan 2000 boekomslagen ontworpen. Als vervolg hierop heb ik ook al mijn digitale schetsen zoveel mogelijk in de stijl van Dick Bruna proberen te ontwerpen. Dit alles bij elkaar hoord dat een geheel te vormen dat klopt voor de lezer en het ook interessanter en leuker maakt om door mijn werk heen te bladeren. Hopelijk net als een leuk boekje van Dick Bruna. Verder is mijn researchmap dus een punt van inspiratie voor zowel mijn uiteindelijke interactieve ontwerp, als voor dit verslag.

29

30 David maakt huiswerk David Scholten CMD3X Conceptfase Dick Bruna

31

32 Concept één: Lichtprojector Met mijn researchmap bij de hand als inspiratiebron, ben ik ideeën gaan uitschrijven in mijn dummy. Mijn eerste concept komt voort uit de techniek die Dick Bruna hanteert om gemakkelijk zijn illustraties in te kleuren. Vanuit deze techniek, en mijn eigen vernijnifactie van mijzelf en Dick Bruna ben ik met het idee gekomen om de gebruiker uit te dagen tot het neerzetten van zichzelf in Dick Bruna stijl. Natuurlijk wil ik niet de gebruiker alles zelf laten tekekenen, vandaar dat ik een soort template heb bedacht om makkelijk de gebruiker te laten experimenteren naar het vinden van zichzelf in nijntje-vorm. Oftewel door het stapelen van meerdere transparante velletjes papier, met daarop al van te voren door mij geïllustreerde onderdelen (in Bruna-stijl). Hierdoor kan de gebruiker dan zelf onderdelen layeren, toevoegen en weglaten.

33 Door het neerzetten van een template zou je kunnen beargumenteren dat ik net als Dick Bruna verder de eenvoud opzoek, maar niet per se alleen de vormgeving zelf wordt dan eenvoudig gehouden, maar juist ook het gehele proces wordt vereenvoudigd. Hiernaast heb ik mijn analoge schetsen omgezet in digitale illustraties ter verduidelijking van mijn proces. Tijdens het experimenten kan de gebruiker dus gelijk het resultaat geprojecteerd op de muur zien. In de geval heb ik dat weergegeven met 1, 2, en 3. Tijdens het uitschrijven van mijn concept heb ik nog nagedacht over verschillende uitwerkingen van mijn concept, zoals de verschillende materialen die ik zou kunnen gebruiken voor het template, bijvoorbeeld gekleurd papier voor het inkleuren van de illustraties, net als Dick Bruna. Daarnaast heb ik nagedacht of het misschien niet beter uitgewerkt kan worden in een app, en vandaar uit realiseerde ik mij dat dit concept veel weg heeft van een character creation feature voor bijvoorbeeld een game / app. Uiteindelijk heb ik ook nagedacht over alternatieven voor de lichtprojector en of een lichtprojector misschien niet zelf makkelijk te knutselen is. In dit concept verwerk ik dus een techniek van Bruna, maar ligt er ook een focus op de stijl van zowel Bruna, als die van mijzelf, aangezien mijn stijl hier geïnspireerd is door Bruna. Tussen de tijd van de conceptie van het idee en de uitwerking van de digitale illustraties heb ik dit concept meerdere keren verfijnd en geitereerd, waarbij ik uiteindelijk heb besloten om de focus te leggen op de eenvoud en het vernijnen van de gebruiker. Deze keuze is gebaseerd op de simpliciteit / eenvoud van het concept en het kunnen showcasen van Bruna s stijl gemengd met die van mijzelf.

34 Concept twee: Greenscreen Het volgende concept is voortgekomen vanuit het feit dat Dick Bruna een aantal maanden geleden helaas is overleden. Als een soort van ode aan Bruna kan je met Dick op de foto, alleen zal deze foto plaats vinden in de wereld van Nijntje, in de geillustreerde stijl van Bruna, geconvergeerd naar mijn eigen stijl in Illustrator. Dus als De gebruiker graag post-mortum met Dick Bruna op de foto wilt, kan dat dus aan de hand van een greenscreen. De gebruiker heeft zelf alle vrijheid en het liefst ook verschillende keuzes als het neerkomt op bijvoorbeeld de achtergrond waar de foto zich plaats moet vinden. Daarnaast kan de gebruiker gebruik maken van verschillende props (zoals bijvoorbeeld nijntjes oren) om de uiteindelijke foto op te leuken. Hier speel ik ook in om een gedeelte droge humor dat aansluit bij mijn eigen signatuur en ontwerpstijl.

35 De gebruiker laat zich dus fotograferen voor een green screen, daarna wordt de gebruiker dus op de voorgrond gezet, voor een digitale setting. Op deze manier wordt de gebruiker dus geplaatst in de wereld van Nijntje en eventueel naast Dick Bruna zelf in nijntje-vorm. Uiteraard heb ik ook gebrainstormd over de verschillende mogelijkheden rondom dit concept. Zoals wat voor props, wil ik inspelen op humor of juist props met een boodschap. Daarnaast had ik ook het idee van een aanpasbare titel en achtergrond, op die manier kan je dus bijvoorbeeld een boekcover neerzetten. Het idee van een boekcover is natuurlijk te relateren aan Dick Bruna s werk, hij heeft in zijn leven meer dan twee duizend boekcovers ontworpen. Ook had ik een idee waarbij de achtergronden bijvoorbeeld gerandomized worden, waardoor het de gebruiker uitdaagd om meerdere foto s te maken ter exploratie van de verschillende achtergronden en het experimenteren hiermee. Dit idee zou eventueel uitgewerkt kunnen worden via een app, aangezien software voor het gebruik van een greenscreen vrij makkelkijk te vergaren is. (Open source) Hiernaast zijn overigens nog twee digitale illustraties te zien ter verduidelijking van mijn tweede concept.

36 Concept drie: Storyboard Mijn derde concept is voort gekomen door naar een ander talent van Dick Bruna te kijken, want Bruna is niet alleen een talentvolle illustrator, maar dus ook een talentvolle schrijver. Zijn schrijfstijl in Nijntje waren altijd rijmpjes van 4 zinnen, waarbij de 2e en 4e zin rijmde. Het idee was eerst om de gebruiker voor een scherm neer te zetten, in dit geval een beamer. Waarbij de ene helft het rijmpje is en de andere helft een illustratie is, net zoals in een Nijntje boekje. Alleen is de illustratie de gebruiker zelf, die aan de hand van props al spelend het rijmpje opvolgt. Een leuk voorbeeld is bijvoorbeeld dat het rijmpje verteld over de gekke bekken die de gebruiker wel niet kan trekken, de gebruiker krijgt dan dus het idee dat hij een gekke bek moet trekken, vooral als er per slide (per rijmpje en illustratie) een foto wordt gemaakt en er uiteindelijk er dus een verhaaltje wordt neergezet van bijvoorbeeld 4 slides.

37 Maar hoe laat ik de gebruiker meedoen aan z n storyboard, ik wil niet alles gaan uitleggen uiteraard. Vandaar dat ik met het idee kwam om alles geautomatiseerd op te zetten, waarbij alles begint met het drukke op een knop. Zodra je op de knop drukt begint het storyboard proces, elke slide laat zich voor bijvoorbeeld 10 seconden zien, waarna er 5 tellen wordt afgeteld tot het maken van een foto. (zoals het geluid van de timer bij het maken van een foto in Photobooth) Hiernaast heb ik de sequence in mijn dummy geschets. Uiteindelijk ontstaat er dus een storyboard van bijvoorbeeld 4 slides, waarbij de gebruiker zelf de illustratie vormde. Hierbij zet ik dus de gebruiker in de hoofdrol, zoals Nijntje, maar tegelijkertijd wil ik ook graag met de gebruiker spelen door ze bij elke slide, elke illustratie die de gebruiker vormt, de gebruiker juist uit te dagen op een grappige of toepasselijke manier, gefocust rondom het verhaaltje en de wereld van Nijntje. Ook hier is de mogelijkheid om props te gebruiken.

38 Tijdens het maken van de digitale illustraties van dit concept moest ik een rijmpje verzinnen, en aangezien het laatst mijn verjaardag was kwam ik met een rijmpje over mijn ervaring van verjaardagen. Ik vond de combinatie van Nijntje en klagen over je verjaardag best wel humoristisch, vooral als de gebruiker dan zelf bijvoorbeeld een taart vast houd of een traantje op zijn wang plakt, zoals wanneer Nijntje huilt. Dit idee heb ik toen verder uitgewerkt, waarbij er dus maar 1 foto gemaakt hoeft te worden van de gebruiker die de illustratie vormt, met naast hem / haar het rijmpje. Daarnaast is het rijmpje hiernaast dus ontstaan vanuit de gedachte van wat voor verjaardagskaart zou ik nou willen versturen naar familie en vrienden, iemand die een hekel heeft aan zijn eigen verjaardag, maar er de humor wel van in kan zien.

39 Feedback / Reflectie (Concept) Humor en Signatuur Tijdens de les heb ik mijn 3 concepten gepresenteerd aan mijn medestudenten, die vervolgens mij dan voorzien van feedback. De feedback was in het algemeen positief, maar met vooral een focus rondom concept en werd mij geadviseerd met dat concept verder te gaan. De positieve feedback voor concept 3 kwam vooral voort vanuit de humor verwerkt in het concept, want dit viel dus blijkbaar redelijk in de smaak. Daarnaast kreeg ik nog wel als feedback dat het laatste zinnetje misschien iets te depressief was voor Nijntje. Reflectie en Aanpak Aangezien het concept nog niet volledig is, is het dus aan mij de taak om het concept nog meerdere keren te itereren, tot dat ik een concept heb dat uitvoerbaar is en toepasselijk voor de opdracht. Dit proces ligt ik verder toe in de createfase verslaglegging. Uiteindelijk heb ik er dus voor gekozen om verder te gaan met concept 3, vooral om het element van humor te behouden en een stukje eigen signatuur.

40 David maakt nog meer huiswerk Dick Bruna David Scholten CMD3X Createfase

41 Vanuit de feedback en met de conclusie dat mijn gekozen concept nog niet compleet was, ben ik het concept verder gaan uitwerken. Ik wil dat het concept natuurlijk aansluit bij Dick Bruna en de signatuur van mijzelf, met daarnaast ook nog voldoende interactie. Alleen wat dit zo lastig maakte was dat ik maar een week de tijd had om iets uit te werken, wat dus inhield dat ik goed rekening moest houden met de uitvoerbaarheid van mijn uiteindelijke idee voor de expo. Ik heb hetzelfde proces aangehouden als tijdens de conceptfase, oftewel met het gekozen concept in gedachte ben ik verder gaan schetsen in mijn dummy. Hierbij begon al snel een idee te vormen rondom de uitwerking van een soort van ansichtkaart template. Hiermee bedoel ik een template die de gebruiker zelf deels kan invullen en daarnaast ook zelf deel uitmaakt van de illustratie, voor dat extra beetje interactie en speelsheid. Het idee van speelsheid komt vanuit het feit dat Dick Bruna natuurlijk kindereren als doelgroep had en dus vandaar dat ik de speelsheid deels in mijn concept heb geprobeerd te verwerken, want het past dus bij de stijl van Dick Bruna.

42 De gebruiker in de illustratie verwerken kan natuurlijk op meerdere manieren, zowel analoog als digitale manieren. Uiteindelijk voor de expo zelf heb ik gekozen voor een lo-fi manier, waarbij de uitwerking van het concept een soort van prototype vormt van het volledige concept. Het volledige concept heeft twee verschillende vormen aangenomen door de tijd heen. Eerst was het idee om het in een museum te plaatsen, waarbij het dus gaat om fysieke muur of wand, met daarop het rijmpje en daarnaast de illustratie. De illustratie is dan het element waarbij de gebruiker wordt betrokken en via interactie verschillende assets kan toevoegen aan het element. In mijn prototype tijdens de expo heb ik dit gedaan met een soort van hengel met aan het einde de asset, in dit geval een illustratie van een taartje. De gebruiker heeft dan zelf de keuze uit welke assets er gebruikt moeten worden en op welke manier, en op deze manier vult de gebruiker de illustratie dus in. Ik heb gekozen voor deze uitwerking tijdens de expo, aangezien het uitvoerbaar was, past bij de opdracht, en daarnaast mij ook zal voorzien van feedback die ik eventueel ook kan toepassen op mijn andere uitwerking van het concept.

43

44 Uiteindelijk is het idee dus dat de gebruiker mijn product / concept gebruikt om voor zichzelf een leuke ansichtkaart in elkaar te knutselen, in de visuele stijl van Dick Bruna, waar hij zo bekend om was, en dus in combinatie met de humoristische stijl van mijzelf. Naast mijn humoristische stijl, is het idee ook dat alle assets door mijzelf ontworpen zijn, zoals dus het taartje. Ik heb het natuurlijk in de stijl van Dick Bruna ontworpen, maar de conceptualisatie ervan en het algemene ontwerp, is puur van mijzelf. Voor de expo zelf heb ik dus een soort van prototype uitgewerkt. Dit heb ik gedaan aan de hand van A1 papier en simpel knipwerk, en dit alles heb ik opgehangen aan een simpel draadje met wat knijpertjes. Uiteindelijk heb ik het hoofd van Nijntje een gat gegeven, zodat de gebruiker weet dat hij onderdeel uitmaakt van de illustratie. Daarnaast was dit een keuze die ik heb gemaakt om de interactie nog een stapje verder te laten gaan, maar ook met de gedachte dat het simpelweg grappig zou zijn, wat dus aansluit bij mijn eigen signatuur. Hiernaast is de digitale uitwerking te zien die ik uiteindelijk heb laten uitprinten. Verder is het dus niet alleen de speelsheid, maar ook de Nijntje zelf en de manier van rijmen die ik naar voren breng om de stijl van Dick Bruna te showcasen. Nu was het natuurlijk de truc om dit te combineren met mijn eigen stijl, dit heb ik gedaan aan de hand van het rijmpje en de algemene interactie van mijn concept, en hoe dit probeert in te spelen op de humor van de gebruiker. Ik zoek eigenlijk een soort van contradictie op tussen de ideologie van Bruna en mijzelf, zonder Nijntje volledig in de zeik te nemen en Bruna te disrespecteren. Oftewel, de gebruiker is de onschuldigheid van Nijntje gewend, maar in de plaats daarvan komen ze de droge humor van mijzelf tegen.

45 De andere vorm die mijn volledige concept uiteindelijk heeft aangenomen, is in de vorm van een app. Dit is uiteraard een voor de handliggende uitwerking, alleen een mindere uitwerking voor de expositie zelf. De reden hiervoor was, zoals ik al eerder zei, gebrek aan tijd en het feit dat het prototypen van het concept en de speelsheid er van aansluiten bij mijn eigen signatuur en die van Dick Bruna. Het sluit namelijk aan bij mijn signatuur, omdat ik zelf meer leun naar lo-fi uitgewerkte prototypes en het gebruik ervan binnen mijn ontwerpproces. Daarnaast sluit het aan bij Dick Bruna, omdat speelsheid past bij zijn primaire doelgroep, wat natuurlijk kinderen waren. Uiteraard was mijn eigen doelgroep 1e jaars HRO studenten, maar op deze manier probeer ik zoveel mogelijk van Dick Bruna naar voren te halen in mijn concept. Hieronder heb ik een illustratie gemaakt van de app-versie van mijn concept, die ik heb uitgewerkt na de expositie. Dit is dus deels verwerking van de feedback al, puur om te laten zien hoe ik het concept verder zou itereren. Via een app geef je de gebruiker meer vrijheid qua customization en co-creërt de gebruiker ook daadwerkelijk een ansichtkaart, waarbij je dus zowel het rijmpje als de illustratie zelf kan aanpassen. Dit alles wordt dus gecustomized binnen een template, waardoor het uitprinten en publiceren van een ansichtkaart voor de gebruiker makkelijk gemaakt wordt.

46 Feedback / Reflectie (Create) De Expositie Helaas is de foto een beetje wazig, maar er is te zien hoe een medestudent interacteert met het concept en de illustratie (passend bij het rijmpje) probeert te vormen. Voor de expositie zelf was het uitknippen van Nijntjes hoofd een idee om uit te proberen. Alleen als feedback kreeg ik dat Dick Bruna daar waarschijnlijk niet zo blij mee zou zijn geweest, wat ik zeker kan begrijpen. Vandaar dat dit in de app versie van mijn concept ook niet terugkomt. Het was voor mij lastig om iets neer te zetten op de expo, aangezien ik constant van richting veranderde, met ook de grote vraag, hoe ga ik iets neerzetten op de expo dat past bij mijn huidige concept. Uiteindelijk is dit dus gelukt en verantwoord aan de hand van een prototype-versie. Achteraf had ik ook meer aandacht moeten geven aan het scheppen van een totale ervaring. Het was tijdens de tentoonstelling niet duidelijk waar mijn concept zich nou precies afspeelde. Dit kwam deels doordat ik er zelf nog niet helemaal zeker van was, aangezien ik dus twijfelde tussen twee totaal verschillende uitwerkingen van mijn concept, zoals ik al eerder vertelde tijdens mijn createfase verslaglegging.

47

48 Reflectie Ontwerpproces Connectfase Dick Bruna en de stijl van Nijntje hebben mij altijd al aangesproken, een eenvoudige stijl die toch heel veel perspectief biedt en daarnaast ook betekenis vol is. In mijn eigen ontwerpen probeer ik het ook altijd zo simpel mogelijk te houden, net als vele andere ontwerpers. Vandaar dat Dick Bruna een logische keuze voor mij was als ontwerpheld. Het neerzetten van de researchmap is eigenlijk waar ik echt realiseerde dat ik de juiste keuze had gemaakt qua ontwerpheld. Dit kwam doordat ik simpelweg plezier had in het ontwerpen van dit document, vooral omdat je de stijl van de ontwerpheld en jouw signatuur met elkaar moest combineren en dit verder vormgeven in het document zelf. Hier heb ik ervoor gekozen om het simpel te houden, alleen de oranje kleur te behouden en om zelf met Illustrator variaties te maken van de illustraties van Dick Bruna. Hierbij lag de nadruk vooral op de lijndikte, vormen en eenvoudigheid. Aangezien ik dus zoveel plezier had met het vormgeven van mijn researchmap, heb ik mijn gehele verslaglegging in dezelfde stijl vorm gegeven. Zelfs de digitale schetsen heb ik in de stijl van Dick Bruna en die van mijzelf geïllustreerd. Dit alles zorgt ook voor een betere samenhang en simpelweg voor een betere verzorging van mijn einddocument, ook iets wat beoordeeld wordt en ik rekening mee heb gehouden. Conceptfase Tijdens de conceptfase heb ik meerdere concepten bedacht, waarbij ik achteraf mijzelf iets te veel heb beperkt, door mij te focussen op de uitvoerbaarheid van het concept in relatie met de deadline en tentoonstelling. Achteraf had ik mijzelf dus meer vrijheid moeten geven voor het generen van concepten, waarbij ik ook meer inspiratie had moeten halen vanuit mijn researchmap. Mijn concepten zijn afkomstig vanuit mijn researchmap, maar het is mij niet gelukt om met een concept te komen die inspeelt op wat mijn researchmap zo uniek maakt, en dat zijn mijn illustraties. Oftewel, een concept die verder inspeelt op deze illustraties ontbreekt helaas en hier had ik achteraf gezien verder mee moeten gaan. De concepten waar ik uiteindelijk mee kwam heb ik wel netjes uitgeschreven, met voldoende beeldmateriaal ernaast om het door te communiceren naar andere. Hier ben ik tevreden over, daarnaast heb ik ook geprobeerd om variaties te verzinnen per concept, ter inspiratie en eventuele verbeteringen binnen het concept. Uiteindelijk heb ik het concept gekozen die het meest in de smaak viel bij mijn klasgenoten en van waar van ik wist dat ik het kon uitwerken binnen de deadline. Het is jammer dat tijd een factor was, maar zo is het in het bedrijfsleven ook, vandaar dat ik het zie als een relevante factor voor waarom ik uiteindelijk deze keuze heb gemaakt.

49 Createfase Tijdens deze fase vond de meeste iteratie en experimentatie plaats. Ik heb namelijk mijn concept nog verder geprobeerd uit te werken, dit kwam vooral omdat ik nog geen duidelijk beeld had van hoe ik mijn concept wilde neerzetten tijdens de tentoonstelling. Als gevolg heb ik dus veel geschetsd in mijn dummy om te experimenteren met verschillende uitwerking van de expositie. Tijdens dit gedeelte van het proces vond veel iteratie plaats, aangezien ik tijdens het visualiseren van de expositie weer op verschillende ideetjes kwam. Dit was wel echt het meest uitdagende gedeelte van het gehele proces, aangezien je niet simpelweg een concept kan bedenken en uitvoeren. Ik heb dus mijn best gedaan om alles goed met elkaar te combineren en met alles rekening proberen te houden. Uiteindelijk ben ik dus voor een uitwerking gegaan die inspeelt op Dick Bruna s visuele stijl, maar ook zijn schrijfkunsten aan de hand van een gedichtje. Dit alles combineer ik met de humor van mijzelf en verschillende assets die ik zelf heb vormgegeven in de stijl van Dick bruna. Totale Reflectie Helaas kwam het idee van uitwerking tot een app pas echt in beeld na de feedback van de expositie, vandaar dat ik dit maar minimaal heb kunnen toelichten en uitwerken. Dit is zeker een idee dat ik had kunnen uitwerken voor de tentoonstelling, waarbij ik een clickable prototype uitgewerkt zou kunnen hebben of zelfs een leuke paper prototype met bijvoorbeeld magneten om de verschillende assets te plaatsen binnen de illustratie. Achteraf ben ik het meest tevreden met de visuele stijl die naar voren is gekomen door mijn signatuur te combineren met die van Dick Bruna. Dit is een stijl die ik zeker meeneem naar mijn toekomstige ontwerpen, aangezien het eenvoudig en clean oogt, maar ook vol zit met betekenis en inhoud. Op deze manier probeer ik schetsstijl te ontwikkelen die professioneel oogt, mijn eigen signatuur vertegenwoordigd en gelijk een duidelijk beeld schets van wat ik wil door communiceren.

Mijn ontwerpheld. Dick Bruna

Mijn ontwerpheld. Dick Bruna Mijn ontwerpheld Dick Bruna hij is die nijntjesmeneer heb ik je dat niet verteld? dick bruna was zijn naam hij is mijn ontwerpheld Er is geen enkele Nederlander die Nijntje niet kent. Al ben je niet opgegroeid

Nadere informatie

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 Reflectie De uitdaging die ik mijzelf gesteld had ontwerp een super hero heb ik met beide armen ontarmd. Het onderwerp heb ik dicht bij mij zelfgehouden om met

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Dick Bruna De vrouw van Dick Bruna.

Dick Bruna De vrouw van Dick Bruna. Dick Bruna Dick Bruna is geboren in het jaar 1927 en woont in Utrecht. Hij tekent al vanaf zijn kindertijd. Zijn vader wou dat hij uitgever zou worden net als hijzelf en dus ging Dick Bruna naar Londen

Nadere informatie

DesignThis! 2. Create fase. Michelle Plaisier CMD3C Kwartaal 4

DesignThis! 2. Create fase. Michelle Plaisier CMD3C Kwartaal 4 DesignThis! 2 Create fase Michelle Plaisier 0848133 - CMD3C Kwartaal 4 REC VER INHOUD Inleiding 4 Concept 5 Mijn proces - visualisatie 6 Mijn proces - toelichting 7 Feedback test DareThis 9 Tutorials 10

Nadere informatie

Dick Bruna en de post

Dick Bruna en de post Dick Bruna en de post Als eenvoud het kenmerk is van het ware, zoals het spreekwoord luidt, dan is het werk van de Nederlandse grafisch ontwerper Dick Bruna bijzonder "waar". Er zijn weinig andere kunstenaars

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B

Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B 1 Inhoudsopgave Inleiding.. 3 Tijdlijn verzameling..4 week 1 & 2..4 week 3 & 4..5 week 5 & 6..6 week 7...7 De verwerkingskeuze....7

Nadere informatie

Reflectieverslag Project Nieuwe Dingen Doen JDE-CTDESA.3V-12. Robin Leenders

Reflectieverslag Project Nieuwe Dingen Doen JDE-CTDESA.3V-12. Robin Leenders Reflectieverslag Project Nieuwe Dingen Doen JDE-CTDESA.3V-12 Robin Leenders 1594657 1 Leerdoelen Ik heb voor mijzelf drie leerdoelen opgesteld. Op de volgende pagina s noem ik ze onder elkaar en laat ik

Nadere informatie

d e s i g n d o c u m e n t MELK

d e s i g n d o c u m e n t MELK designdocument MELK melk moet een identiteit krijgen zowel inhoudelijk als visueel in dit document is het ontstaan van het visuele gedeelte weergegeven Dit is een inhoudsopgave 4-19... logo 20-34... website

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Autobiotic Selfie Art Media & Me. Saskia freeke Sonja van vuure Martin lacet John hennequin

Autobiotic Selfie Art Media & Me. Saskia freeke Sonja van vuure Martin lacet John hennequin Autobiotic Selfie Art Media & Me Saskia freeke Sonja van vuure Martin lacet John hennequin Alice Steneker, G&I1D 20-11-2015 In de 2 jaar tijd voordat ik op deze opleiding kwam had ik enorm wat slechte

Nadere informatie

Thinking of Art Stijldocument

Thinking of Art Stijldocument Thinking of Art Stijldocument Niels de Jong GDD1A Inspiratie: M.C. Escher Inhoudsopgave Inleiding...2 1 Moodboard / stijlinspiratie kiezen...2 Kiezen stijlinspiratie...3 Beeldmateriaal in Moodboards...4

Nadere informatie

Persoonlijke reflectie. Project Agile Development

Persoonlijke reflectie. Project Agile Development Persoonlijke reflectie Project Agile Development Naam: Dewi van Aalderen Project: WaagSociety Team: WGS10 Inleverdatum: 12 juni 2017 Inhoud 1.Inleiding... 3 2. Bijdrage... 3 3. Waar ben ik trots op?...

Nadere informatie

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten.

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten. Anne H Heijkoop eijkoop Assesment Assesment Anne Anne AnneHeijkoop Heijkoop Assesment Assesment Anne Anne Heijkoop Heijkoop Assesment Assesment DE GRAFISCH VORMGEVER Voorwoord AHA! De Grafisch Vormgever

Nadere informatie

make things ETA by Boudewijn Naaijkens

make things ETA by Boudewijn Naaijkens ET S make things ETA by Boudewijn Naaijkens VISUAL IDENTITY Student Boudewijn Naaijkens 2060969 Avans Hogeschool 42CM04 (O) Vakcoördinator Brenda Renssen Avans Hogeschool Overige betrokken docent(en) Marcel

Nadere informatie

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin 1. Intro 1 2. Wat is mijn selfie 2 3. Waarom mijn selfie 4 4. Evaluatie medestudenten 5 5. Bijlage

Nadere informatie

5 stappen DESIGN SPRINT 5 STAPPEN. Design Sprint. Maak betere producten, sneller!

5 stappen DESIGN SPRINT 5 STAPPEN. Design Sprint. Maak betere producten, sneller! 5 stappen DESIGN SPRINT 5 STAPPEN Design Sprint Maak betere producten, sneller! Maak het verschil Hey! In dit e-boek zul je gaan ontdekken wat in mijn optiek de meest effectieve design werkwijze is van

Nadere informatie

ISA PROJECT. Loïs Vehof 2015

ISA PROJECT. Loïs Vehof 2015 ISA PROJECT Loïs Vehof INHOUD UITLEG MOODBOARDS SCHETSEN WERK LOGBOEK Met ISA heb ik samen gewerkt met Esmeé van t Hoff, Youri Stans en Thirza Boshuijzen. Samen hadden we besloten om een Motion book voor

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Materialen: Vrij. Verf, potlood, collagetechnieken op computer of met lijm en tijdschriften, en fotografie.

Materialen: Vrij. Verf, potlood, collagetechnieken op computer of met lijm en tijdschriften, en fotografie. Lesbrief Ontwerpwedstrijd voor leerlingen Inzendingen moeten binnen zijn op uiterlijk 1 mei 2017. Tijdens de Dag van de Jonge Jury op 7 juni wordt de winnaar van de Jonge Jury Ontwerpwedstrijd bekendgemaakt

Nadere informatie

Apple Fanboy. Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C. De intro. De opdracht. Proces

Apple Fanboy. Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C. De intro. De opdracht. Proces Apple Fanboy Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C De intro Welkom in het verslag van de Apple fanboy, ik ben Jippe Joosten en ik ben enorm fan van Apple. Ik ben nu 21 jaar oud

Nadere informatie

Museumbezoek onder Studenten

Museumbezoek onder Studenten Museumbezoek onder Studenten Ontwerprapport CMD-Project Jelle Clignet CMD2B 1108174 Inhoudsopgave Inleiding 2 Concept 3 Beschrijving van het concept 3 Applicatie 3 Ondersteunende middelen 3 Middelen 4

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Thinking of Art Claudia Bronneberg GAR2A 22 Okt 2015

Thinking of Art Claudia Bronneberg GAR2A 22 Okt 2015 Thinking of Art Claudia Bronneberg GAR2A 22 Okt 2015 Mash up opdracht Sonja van Vuure Voorbeeld karakter: Maribo en Mirabo Analyse: De opvallende kwaliteiten van deze karakters zijn voornamelijk de staartjes

Nadere informatie

DIGITAL DESIGN MONOGRAM MARIUS DE JONG CMV1H

DIGITAL DESIGN MONOGRAM MARIUS DE JONG CMV1H DIGITAL DESIGN MONOGRAM MARIUS DE JONG CMV1H 1 INHOUD Brainstorm op papier... 3 Schets op papier... 4 Gedachte achter het monogram... 4 Verwerking in Adobe Illustrator CC... 5 Product placement... 6 Desk...

Nadere informatie

THINKING OF ART. Saskia Freeke. Sonja van Fuure 29 OKTOBER 2015 CAST MEMBERS. HKU Games & Interactie

THINKING OF ART. Saskia Freeke. Sonja van Fuure 29 OKTOBER 2015 CAST MEMBERS. HKU Games & Interactie THINKING OF ART Saskia Freeke Sonja van Fuure 29 OKTOBER 2015 CAST MEMBERS HKU Games & Interactie INLEIDING STIJLKEUZE VERANTWOORDING We hebben specifiek voor deze stijl gekozen omdat we de oranje kleur

Nadere informatie

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas...

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas... Naam:... Klas... Afsluiting 5 Havo / 6VWO In periode 2, 3 en 4 gaan jullie werken aan een eigen thema om het vak af te sluiten. De volgende onderdelen zullen aan bod komen: - eigen werk rond thema + logboek

Nadere informatie

De geheime tuin BOTANISCH ILLUSTREREN EN ONTWERPEN. Mijke Desserjer

De geheime tuin BOTANISCH ILLUSTREREN EN ONTWERPEN. Mijke Desserjer De geheime tuin 9 789043 920353 www.kosmosuitgevers.nl Utrecht/Antwerpen Mijke Desserjer NUR 400 BOTANISCH ILLUSTREREN EN ONTWERPEN In De geheime tuin laat illustratrice Mijke Desserjer zien hoe je eenvoudige

Nadere informatie

HANDLETTERING DOE JE ZO!

HANDLETTERING DOE JE ZO! HANDLETTERING DOE JE ZO! 1 2 Tekst en illustraties Karin Luttenberg, 2016 Moon, Amsterdam 2016 Omslagontwerp en opmaak binnenwerk: Karin Luttenberg HANDLETTERING DOE JE ZO! ISBN 978 90 488 3422 8 NUR 400

Nadere informatie

Concept CLE01-3 Ferro Tempo

Concept CLE01-3 Ferro Tempo Concept CLE01-3 Ferro Tempo Introductie Ik en mijn team hebben van de Hogeschool Rotterdam de opdracht gekregen om op een bepaalde locatie in Rotterdam een positieve vibe te creëren. De locatie die ons

Nadere informatie

Pim Broekhof. Art Media en Me. Autobiotic Selfie Verslag G&I1A 19-11-2015. Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin

Pim Broekhof. Art Media en Me. Autobiotic Selfie Verslag G&I1A 19-11-2015. Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin Pim Broekhof G&I1A 19-11-2015 Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin Art Media en Me Autobiotic Selfie Verslag WHAT THE **** IS FLAT DESIGN? THE FALLOUT SHELTER APP PRESENTED BY VAULT

Nadere informatie

Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie. Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard

Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie. Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard Programma deze week # In de werkgroep vandaag: Het visual designproces, de uitwerkingsfase

Nadere informatie

ontwerpdocument sophieanne - the vnknown - logo en graphc design - 15 oktover 2016

ontwerpdocument sophieanne - the vnknown - logo en graphc design - 15 oktover 2016 ontwerpdocument sophieanne - the vnknown - logo en graphc design - 15 oktover 2016 Inhoudsopgave inleiding 3 visual research 4 brainstormen 5 ontwerpkeuzes 6 stijlteg 7 ontwerprechten 8 inleiding In dit

Nadere informatie

Reflectiedocument. Proces. CMDG Maarten Bijnens (Groep 5)

Reflectiedocument. Proces. CMDG Maarten Bijnens (Groep 5) Reflectiedocument CMDG Maarten Bijnens (Groep 5) Proces Ons proces verliep goed ondanks enkele blokkades. Onze groep was zodanig gemengd dat niemand eerder al met elkaar had gewerkt wat natuurlijk dan

Nadere informatie

Studiekeuzecheck-bijeenkomst ICA CMD Voorbereidingswerkboek Hallo!

Studiekeuzecheck-bijeenkomst ICA CMD Voorbereidingswerkboek Hallo! Studiekeuzecheck-bijeenkomst ICA CMD Voorbereidingswerkboek Hallo! Je hebt je aangemeld voor de opleiding CMD en je bent uitgenodigd voor een studiekeuzecheck-bijeenkomst om te kijken of jij bij de opleiding

Nadere informatie

Zelfmanagement. & Communicatie. Verslag Practica Docenten: Heleen Bulthuis Wendelien Koop Victor ter Horst G&I 1-B

Zelfmanagement. & Communicatie. Verslag Practica Docenten: Heleen Bulthuis Wendelien Koop Victor ter Horst G&I 1-B Zelfmanagement 10-1-2016 Verslag Practica Docenten: Heleen Bulthuis Wendelien Koop Victor ter Horst G&I 1-B Inhoudsopgave: Opdracht 1: Motivaties Pagina 2 Opdracht 2: Het Leerteam Pagina 2 Opdracht 3:

Nadere informatie

Art and windmills. Doelgroep onderzoek. Valérie den Besten G&I A

Art and windmills. Doelgroep onderzoek. Valérie den Besten G&I A Art and windmills Doelgroep onderzoek Valérie den Besten G&I A Research project context 13-03-2016 1 Inleiding Naar aanleiding van het project Van Venster naar Poort maak ik met mijn team een applicatie

Nadere informatie

André Volten Utopia. speurtocht jaar

André Volten Utopia. speurtocht jaar André Volten speurtocht 8-12 jaar Hallo...! (schrijf hier jouw naam) Jij bent... jaar. Welkom bij André Volten, in museum Beelden aan Zee André Volten begon ooit als schilder maar werd beeldhouwer. Hij

Nadere informatie

Interview Astrid Hermes

Interview Astrid Hermes Astrid Hermes Met een geleende camera en een flinke dosis baldadigheid startte Astrid Hermes haar fotografische loopbaan. Geïnspireerd door grote namen in de fotowereld erkende zij al snel de waarde van

Nadere informatie

// BLOG. // WEEK 8 Madris update, onderzoeks rapportage op orde en essay. // WEEK 9

// BLOG. // WEEK 8 Madris update, onderzoeks rapportage op orde en essay. // WEEK 9 LISA VORST CMD // 1602852 // DREAM // DISCOVER // DO MADRIS DURIC 10 APRIL 2015 // BLOG // WEEK 1 Opzet vervangende hoofdvraag en deelvragen gericht op afstudeerbedrijf. Voorafgaande is er een gesprek

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

Verslag Look & Inspire

Verslag Look & Inspire Verslag Look & Inspire Erik de Beurs Game Design 3012400 G&IA Inleiding De fascinatie voor plectrums komt voor uit wat een plectrum in essentie is. Plectrums zijn op zichzelf namelijk maar gek gevormde

Nadere informatie

Studiekeuzecheck euzech voor het mbo

Studiekeuzecheck euzech voor het mbo Studiekeuzecheck voor het mbo Nieuwe manieren om aankomende studenten te begeleiden bij hun keuze Studiekeuzecheck euzech voor het mbo Nieuwe manieren om studenten te begeleiden bij hun keuze Bijlage 2

Nadere informatie

inhoud Merkpositionering 3

inhoud Merkpositionering 3 1 inhoud Deze styleguide is een overzicht van de kleuren/ texturen en lettertypes die in ons project uiteindelijke gekozen zijn. De onderbouwing en onderzoek hiernaar is te vinden op ons blog. Merkpositionering

Nadere informatie

Een nieuw bankbiljet ontwerpen toegepaste kunst

Een nieuw bankbiljet ontwerpen toegepaste kunst Een nieuw bankbiljet ontwerpen toegepaste kunst Wat heb je nodig? teken- en aquarelkleurpotloden papier (A4) Wat ga je doen? Je gaat een nieuw europees bankbiljet ontwerpen. Kleding, mp3, computer, geld:

Nadere informatie

Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje

Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje Egeltje Kwast Inleiding van het project: - handpop - kist - versje In de klas is een egeltje gekomen. Genaamd egeltje kwast. Dit egeltje heeft een kist bij zich. Deze heeft hij gevonden in het grote kleurenbos.

Nadere informatie

een gedrukt fotoalbum maak je al in 10 stappen

een gedrukt fotoalbum maak je al in 10 stappen een gedrukt fotoalbum maak je al in 10 stappen simpele handleiding voor gratis albumsoftware voor Windows 1. welk thema heeft jouw fotoalbum? maak een goede selectie Zoek de foto s uit die je in het fotoalbum

Nadere informatie

Berlijn Excursie, maart 2014

Berlijn Excursie, maart 2014 Hogeschool Rotterdam Communication and Multimedia Design Berlijn Excursie, 12----16 maart 2014 DesignThis! - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nadere informatie

Hoe wordt het boek Robotoorlog gemaakt?

Hoe wordt het boek Robotoorlog gemaakt? Ben jij benieuwd hoe een boek wordt gemaakt? Weet jij wat een manuscript, katern of inslagschema is? En waar zit de kneep? In deze les leer je hoe het boek Robotoorlog Boek 1: Geheime Kracht tot stand

Nadere informatie

Hoe wordt een boek gemaakt?

Hoe wordt een boek gemaakt? Ben jij benieuwd hoe een boek wordt gemaakt? Weet jij wat een manuscript, katern of inslagschema is? En waar zit de kneep? In deze les leer je hoe het boek Blitz! Troep in de ruimte tot stand kwam. Digibordles

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304)

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Achtergrond Deze paper is een opdracht voor het vak Inleiding Multimedia voor de studie Informatica aan de Vrije Universiteit. In de periode van

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

Het vak expressie omvat meer dan knutselen

Het vak expressie omvat meer dan knutselen Het vak expressie omvat meer dan knutselen Deze laatste schoolweek wil ik graag iets over mijn vak expressie/beeldende vorming vertellen. Daarnaast wil ik een compilatie van enkele foto s laten zien van

Nadere informatie

Trendbronnen. Geke Cornelissen

Trendbronnen. Geke Cornelissen Trendbronnen Geke Cornelissen Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Trendbron 1: Het Nieuwe Instituut Blz. 4 Trendbron 2: Print the Legend Blz. 6 Trendbron 3: Online trends 2014 in 60 minuten Blz. 7 Trendbron

Nadere informatie

Lestip 'Meester Frank en de draak'

Lestip 'Meester Frank en de draak' Lestip 'Meester Frank en de draak' Over het boek Senne heeft een draak in z n hoofd. Die rommelt als hij sommen moet maken en zorgt ervoor dat het goede antwoord dat in Senne s hoofd zit, niet uit z n

Nadere informatie

Groepsopdracht 2. Zuilen voor in het Rijksmuseum

Groepsopdracht 2. Zuilen voor in het Rijksmuseum Groepsopdracht 2 Zuilen voor in het Rijksmuseum Interactie ontwerper: Andrea Pineda Calderon (10590501) Grafisch ontwerper: Abe Sweep (11039469) Technisch ontwerper: Dennis Wiersma (11035099) Facilitator:

Nadere informatie

Art, Media & Me: Autobiotic Selfie herkansing

Art, Media & Me: Autobiotic Selfie herkansing Art, Media & Me: Autobiotic Selfie herkansing Naam: Lennart Kuyvenhoven Klas: GI1C Datum: 5 4 16 Docenten: Saskia Freeke Martin Lacet Wat heb ik gemaakt? Voor mijn Autobiotic Selfie heb ik een zwemmende

Nadere informatie

Indesign. Pencil - Achtergrond - Visie - Keuzes - Onderbouwing - Toepassing. Photoshop - Achtergrond - Toepassing. Vincent Damen 11034734

Indesign. Pencil - Achtergrond - Visie - Keuzes - Onderbouwing - Toepassing. Photoshop - Achtergrond - Toepassing. Vincent Damen 11034734 Indesign Vincent Damen 11034734 Pencil - Achtergrond - Visie - Keuzes - Onderbouwing - Toepassing Photoshop - Achtergrond - Toepassing Pencil Achtergrond Ik had voor deze week nog nooit van het programma

Nadere informatie

100% presence reflectie (logboek)

100% presence reflectie (logboek) 100% presence reflectie (logboek) Naam: Thomas Meiborg Klas: 1C Groep: 11 Naam Groep: Team 14 Andere Groepsleden: Valérie den Besten, Olaf van Boetzelaer, Rik Geersing, Tobias Roquas, Terry Tanke Module:

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK 1 Leerdoelen verhelderen 1A Hoe ziet de vaardigheid eruit? Neem een vaardigheid die in komende project of les belangrijk gaat zijn. Schrijf de vaardigheid op een groot vel en verdeel de rest van het vel

Nadere informatie

Leerling Gezel Meester Feedback. Zet in een kortcyclisch proces creatieve ideeën, specificaties en concepten om tot werkende prototypes

Leerling Gezel Meester Feedback. Zet in een kortcyclisch proces creatieve ideeën, specificaties en concepten om tot werkende prototypes Naam: Saskia Arends Datum: 16-09-2016 Realisatiekracht Beginner Kan nog geen ideeën snel omzetten tot prototypes Zet ideeën om tot werkende prototypes Zet in een kort cyclisch proces ideeën om tot werkende

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1 Programmeren met Simon Simon de schildpad 2015 J van Weert 1 Inleiding: Wat is programmeren eigenlijk? Een computer doet niets zonder een programma. Die programma s worden geschreven door mensen: programmeurs.

Nadere informatie

Naam: Datum: Noteer je antwoorden op de vragen hieronder. Doe het wel netjes. Gebruik de pijltjestoetsen om naar de volgende regel te gaan.

Naam: Datum: Noteer je antwoorden op de vragen hieronder. Doe het wel netjes. Gebruik de pijltjestoetsen om naar de volgende regel te gaan. Naam: Datum: Noteer je antwoorden op de vragen hieronder. Doe het wel netjes. Gebruik de pijltjestoetsen om naar de volgende regel te gaan. Opdracht 1 Vanaf 1955 heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit

Nadere informatie

Autobiotic Selfie Naam Klas Datum Docenten Module Opdracht

Autobiotic Selfie Naam Klas Datum Docenten Module Opdracht Autobiotic Selfie Naam: Daniel Seton Klas: G&I 1D Datum: 20 November 2015 Docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuure, Martin Lacet, John Hennequin Module: Art/Media & Me Opdracht: Autobiotic selfie document

Nadere informatie

1. Management samenvatting

1. Management samenvatting Voorwoord Het plan van aanpak dat hier zal worden weergegeven is een voorbereiding op de ontwikkelingen van het project voor ICT en Media Design van Semester 6. Hierin gaan wij in een groep van 5 studenten

Nadere informatie

Screen Design. Inge van Dam 0880974 CMD2E Screen Design Product page. Inge van Dam 0880974 CMD2E

Screen Design. Inge van Dam 0880974 CMD2E Screen Design Product page. Inge van Dam 0880974 CMD2E 1 Screen Design Inge van Dam 0880974 CMD2E Screen Design Product page 2 Visuele merk en Concurrentie analyse Welke bank heb ik geanalyseerd? Ik heb de ING bank toegewezen gekregen. Ik maak zelf geen gebruik

Nadere informatie

ONTWERPDOCUMENT NEMO. Jesse van Thijn & Tessa de Goede Project Visual Visual Essay

ONTWERPDOCUMENT NEMO. Jesse van Thijn & Tessa de Goede Project Visual Visual Essay ONTWERPDOCUMENT NEMO Jesse van Thijn & Tessa de Goede Project Visual Visual Essay Inhoudsopgave Visual essay blz 3 Informatie Nemo blz 4 Moodboard Nemo blz 5 Moodboard inspiratie blz 6 Moodboard Fractal

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Grondslagen van Dia Ontwerp

Hoofdstuk 5: Grondslagen van Dia Ontwerp Hoofdstuk 5: Grondslagen van Dia Ontwerp 5.0 Introductie Wij denken dat er een aantal grondslagen zijn, voor het ontwerp en de opmaak van de dia's die, als ze worden opgevolgd, dia's overzichtelijker kan

Nadere informatie

Nieuws sites hebben een krantachtige vormgeving; de informatie staat voorop.

Nieuws sites hebben een krantachtige vormgeving; de informatie staat voorop. Be e ldsche rmvormge ving & We bde sign Doelstelling & Doelgroepverkenning Kijk naar verschillende websites om je doelgroep te verkennen. Ze hebben allemaal een andere doelstelling en roepen een bepaalde

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

Namens Jelle: Je kan heel goed verslagen schrijven. En je bent altijd gemotiveerd om te werken. Ga vooral zo door.

Namens Jelle: Je kan heel goed verslagen schrijven. En je bent altijd gemotiveerd om te werken. Ga vooral zo door. 360 graden feedback groep sigma 7 2.0: Feedback aan Max: Dit project ben ik een stuk zelfverzekerder ingestapt dan het vorige project. Ik weet nu veel beter wat mijn eigen kwaliteiten zijn en ook die van

Nadere informatie

Doorontwikkeling huisstijl de Bibliotheek ten behoeve van jeugd en jongeren versie 2.0, augustus 2012

Doorontwikkeling huisstijl de Bibliotheek ten behoeve van jeugd en jongeren versie 2.0, augustus 2012 Doorontwikkeling huisstijl de Bibliotheek ten behoeve van jeugd en jongeren versie 2.0, augustus 2012 0.0 Huisstijlhandboek 0.1 Inleiding 0.2 Inhoudsopgave Inleiding Dit is een bijlage bij het huisstijlhandboek

Nadere informatie

Motion Design DES Opdracht 01: het creëren van een 2D motion graphic Versie voor docenten v Introductie: doel en omschrijving

Motion Design DES Opdracht 01: het creëren van een 2D motion graphic Versie voor docenten v Introductie: doel en omschrijving Motion Design DES01-09 Opdracht 01: het creëren van een 2D motion graphic Versie voor docenten v6.0 2011.02.03 James M. Boekbinder Skype: jboekbinder3641 E-mail: james.boekbinder@gmail.com Blog: http://www.razormind.info/infoconstructor

Nadere informatie

Test-Report 2. Groep. Namen en functies Erik de Beurs - Recruiter / Test Monitor / Tech Operator Channah Bosse - Recruiter / Data logger

Test-Report 2. Groep. Namen en functies Erik de Beurs - Recruiter / Test Monitor / Tech Operator Channah Bosse - Recruiter / Data logger Test-Report 2 Groep A Namen en functies Erik de Beurs - Recruiter / Test Monitor / Tech Operator Channah Bosse - Recruiter / Data logger Auteur Erik de Beurs Getest project Portfolio Channah Bosse 1 Inleiding

Nadere informatie

OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14

OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14 KARIN LUTTENBERG 3 4 HANDLETTERING JOURNAL DOE JE ZO! OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14 PAPERFUEL STYLE 18 5 AQUAREL & VERF 38 ILLUSTRATIES 54 STEMPELS 64 ANDERE ONDERGROND 74

Nadere informatie

Thinking of Art - Stijl Document

Thinking of Art - Stijl Document Thinking of Art - Stijl Document Door Tim Janssen Klas: GDD1A Datum 28-11 - 2014 Stijl: Star Wars Stijl onderzoek Star Wars Star wars zijn Amerikaanse sci-fi films die zich afspelen in een andere galaxy.

Nadere informatie

Seminar Kunstenaar Design Document November Liad Damhuis GAR2A

Seminar Kunstenaar Design Document November Liad Damhuis GAR2A Seminar Kunstenaar Design Document November 2016 Liad Damhuis GAR2A 3010259 HET PRODUCT/DE PRODUCTIE Wall Drawing #1084 ontworpen door Sol LeWitt. Uitgevoerd door Asmir Ademagic en Wim Starkenburg in 2003.

Nadere informatie

Notulen eerste ontmoeting 7 mei

Notulen eerste ontmoeting 7 mei Notulen eerste ontmoeting 7 mei Project 4 Cultuur & Kunst Gegevens: Naam: Rick van Willigen e-mail: rickvwilligen@hotmail.com Studentnummer: 0822845 Mobiel: 0620975242 Naam: Sanjay Sheombar e-mail: Sanjaysheombar@gmail.com

Nadere informatie

STARTVERSLAG STUDENT - LOTTE VAN DER SCHOOT 1623303 // COÖRDINATOR - INGE SCHAREMAN // STAGEBEGELEIDING - CYNTHIA BOOM & KEVIN KARS

STARTVERSLAG STUDENT - LOTTE VAN DER SCHOOT 1623303 // COÖRDINATOR - INGE SCHAREMAN // STAGEBEGELEIDING - CYNTHIA BOOM & KEVIN KARS STARTVERSLAG STUDENT - LOTTE VAN DER SCHOOT 1623303 // COÖRDINATOR - INGE SCHAREMAN // STAGEBEGELEIDING - CYNTHIA BOOM & KEVIN KARS INHOUD // INLEIDING 4 ORIENTATIEDOCUMENT 5 FACTSHEET 6 LEERDOELEN 7 STARTVERSLAG

Nadere informatie

Ontwerpdocument BVA app Ontwerpdocument BVA app

Ontwerpdocument BVA app Ontwerpdocument BVA app 1 Inhoudsopgave Inleiding Geinterviewde persoon 1e Ontwerp - Zoeksuggesties Probleem Oplossing 2e Ontwerp - Lijst van producten in Kavel Probleem Oplossing 3e Ontwerp - Opslaan knop Probleem Oplossing

Nadere informatie

THINKING OF ART MASH UP OPDRACHT

THINKING OF ART MASH UP OPDRACHT THINKING OF ART MASH UP OPDRACHT Naam Loïs Vehof Datum 23-10-15 Klas GAR2D Docent Sonja Vuure INHOUD 2 - Analyse character blz 3 - Analyse stijl blz 4 - Pose schetsen blz 6-3 uitgewerkte poses blz 7-6

Nadere informatie

SKC CMD. Naam: De Studiekeuzecheck (SKC) gaat je helpen om bekend te raken met & voor te bereiden op de opleiding Communication Multimedia Design.

SKC CMD. Naam: De Studiekeuzecheck (SKC) gaat je helpen om bekend te raken met & voor te bereiden op de opleiding Communication Multimedia Design. SKC CMD De Studiekeuzecheck (SKC) gaat je helpen om bekend te raken met & voor te bereiden op de opleiding Communication Multimedia Design. De opdrachten in dit boekje zijn huiswerk voor de werkgroep.

Nadere informatie

Atelier in het Museumkwartier Utrecht

Atelier in het Museumkwartier Utrecht Atelier in het Museumkwartier Utrecht Dick Bruna Utrecht, 23 augustus 1927 Tekenaar en schrijver van kinderboeken Ik ben erg gek op dit atelier en ga er iedere werkdag op de fiets naartoe. Soms ook in

Nadere informatie

CMDIAD2Q4 INTERACTION DESIGN. Corine Vuijk 0800337 CMD4b

CMDIAD2Q4 INTERACTION DESIGN. Corine Vuijk 0800337 CMD4b CMDIAD2Q4 INTERACTION DESIGN Corine Vuijk 0800337 CMD4b DEELOPDRACHT 1: CONCEPTONTWIKKELING Beschrijf het concept van jouw WBJ app op basis van bovenstaande opdrachtomschrijving.maak duidelijk waarom reizigers,

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

QUOTES! BRUSHLETTERING VOOR IEDEREEN

QUOTES! BRUSHLETTERING VOOR IEDEREEN QUOTES! BRUSHLETTERING VOOR IEDEREEN Inspirerende teksten om zelf na te maken CARLA KAMPHUIS quotes! www.kosmosuitgevers.nl Tekst en illustraties en ontwerp en fotografie: Carla Kamphuis, www.carlakamphuis.com

Nadere informatie

INTERVIEW. Gevoel voor dieren 8 ATELIER 131

INTERVIEW. Gevoel voor dieren 8 ATELIER 131 INTERVIEW Gevoel voor dieren 8 ATELIER 131 Pastel, 150 x 80 cm. De huiskamer van Loes Botman (1968) hangt vol met pasteltekeningen van boerderijdieren: paarden, kippen, koeien en varkens. Recent werd haar

Nadere informatie

3. Beweging, Nut, Mechanica, Robotisch, Dynamisch.

3. Beweging, Nut, Mechanica, Robotisch, Dynamisch. 1. Het werk van Tinguely waar ik echt iets over kan zeggen wat meteen bij me naar boven kwam, en dus wat ik voelde, zijn zijn mechanische sculpturen. Het gaf mij bijna eenzelfde idee als de strandbeesten

Nadere informatie

Rubrics / Leerdoelen

Rubrics / Leerdoelen Rubrics / Leerdoelen Frank van Deursen - M41t - Juni 2016 Scrum Theoretische kennis van Scrum: Ik ben van mening dat ik dit leerdoel heb afgesloten met een voldoende. De eerste sprints waren bij mij en

Nadere informatie

Titelpagina Styleguide Jij&Overijssel

Titelpagina Styleguide Jij&Overijssel Huisstijlrichtlijnen Digitaal Titelpagina Styleguide Jij&Overijssel Inhoudopgave Onderwerp Pagina 1 Responsive design 3 2 Tone of voice 4 3 Kleurgebruik 5 4 Typografie 6 5 Formulieren 8 6 Pictogrammen

Nadere informatie

Nationale theedrinkdag 2013

Nationale theedrinkdag 2013 Nationale theedrinkdag 2013 Stefan van de Weijer Samengewerkt met: Sharon van Besouw Reclamebureau Weijer en Besouw, bestaat uit Stefan van de Weijer en Sharon van Besouw. Wij zijn een ontwerpteam wat

Nadere informatie