Mijn ontwerpheld. Dick Bruna

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mijn ontwerpheld. Dick Bruna"

Transcriptie

1 Mijn ontwerpheld Dick Bruna

2

3 hij is die nijntjesmeneer heb ik je dat niet verteld? dick bruna was zijn naam hij is mijn ontwerpheld Er is geen enkele Nederlander die Nijntje niet kent. Al ben je niet opgegroeid met de verhaaltjes van Nijntje, dan is de kans groot dat je haar wel ergens anders voorbij hebt ziet komen. Uiteraard houd het daar niet op en is Nijntje te vinden in maar liefst meer dan 50 verschillende talen. Maar wij als Nederlanders hebben een speciaal plekje in ons hart voor het kleine konijntje, ze is deel van onze Nederlandse trots. De reden daarvoor is simpel, Nijntje is ontworpen door Dick Bruna, de meester van de eenvoud, een echte Nederlandse ontwerpheld die meer dan een halve eeuw actief was als grafisch ontwerper en illustrator. Dus zowel als Nederlander en als ontwerper heb ik een fascinatie voor het werk van Dick Bruna. Ik ben zelf als ontwerper altijd op zoek naar eenvoud en minimalisme, bij zowel mijn typografie en ook mijn illustraties. Vooral ook als je kijkt naar Nijntje door de jaren heen, zie je dat Dick Bruna een bepaalde template aanhoudt en deze langzaam verbeterd en itereert. Dick Bruna heeft als ontwerper uiteindelijk zijn proces geperfectioneerd en ik weet zeker dat dit een grote rol heeft gespeeld bij het succes van Nijntje. Als ontwerper heb ik hier waanzinnig veel respect voor, want perfectionisme op dit niveau kom je maar heel zelden tegen in de wereld van design.

4 Loopbaan Bruna s vader was een uitgever met zijn eigen uitgeverij Bruna & Zoon. Vooral toendertijd volgt de zoon zijn vader op binnen een bepaald vakgebied. Het begon daarom allemaal bij uitgeverij Plon in Parijs, dit is namelijk waar Bruna stage liep met als plan om een uitgever te worden. Maar wat Bruna niet had geanticipeerd was dat hij tijdens zijn verblijf in Parijs zou worden geïnspireerd door artiesten zoals Picasso, Matisse en Léger. Met zijn nieuwe passie voor de eenvoud en tekenkunsten begon Bruna vooral boekomslagen voor de Zwarte Beertjes-pocketserie te ontwerpen bij uitgeverij A.W. Bruna & Zoon, oftewel het bedrijf van zijn vader. Deze omslagen werden overigens ook door Bruna ontworpen naar versies voor de kiosken bij treinstations, wat natuurlijk voor een hoop publiciteit zorgden. Naast de boekomslagen ontwierp Bruna ook logo s en andere prenteboekjes. Daarnaast deed Bruna ook veel voor organisaties zoals UNICEF, AidsFonds en zijn eigen stad, Utrecht. Naast vormgever en illustrator is Bruna ook een schrijver. Bruna wilde altijd al schrijver worden, hij bracht zijn eerste kinderboek de Appel uit in 1953 en Nijntje was voor het eerst te lezen in Dat is waar het allemaal begon en dat is ook waar Bruna zich voor maar liefst 50 jaar mee bezig hield. In 2007 had Bruna maar liefst 120 kinderboeken uitgebracht, allemaal zelf getekend en gescheven in zijn atelier in Utrecht.

5 Invloeden en millieu Dick Bruna is natuurlijk opgegroeid in de tijd van het modernisme, de tweede wereldoorlog was voorbij en er waren veel nieuwe stromingen (waaronder kubisme, futurisme, dadaïsme en surrealisme) die Bruna uiteindelijk hebben geïnspireerd om zichzelf in de eenvoud te verdiepen. Kijk vooral naar het werk van Picasso, Matisse en Léger. Bruna liep namelijk stage in Parijs en dit is waar hij besloot om ontwerper te worden en zich volop te focussen op het ontwikkelen van zijn technieken en passie voor eenvoud. Rond dezelfde tijd begon het visueel ontwerpen van bijvoorbeeld boekprinten ook steeds belangrijker te worden. Oftewel, Bruna was altijd aan het en bouwde al snel een naam op voor zichzelf. Daarnaast als je kijkt naar Bruna s achtergrond, zijn vader was een uitgever en die wilde graag dat Bruna dit ook werd. Dit speelt een belangrijke rol, aangezien Bruna zich besefte dat het zijn van een uitgever niet bij hem paste. Uiteindelijk is Bruna s meeste aandacht uitgegaan naar Nijntje en dus het schrijven en illustreren van kinderboeken. Zowel het schrijven ervan, als het gehele ontwerp van het boekje waren twee passies van Bruna, maar ook iets waar hij heel hard voor moest werken, aangezien Bruna altijd vanzichzelf zei dat hij maar een kleine beetje talent had en niks zomaar makkelijk vanzelf kwam.

6 Technieken Bruna heeft zichzelf alles aangeleerd en net als elke artiest van Bruna s tijd deed Bruna alles uiteraard zelf met de hand. De technieken die Bruna gebruikten waren simpel, aangezien dat juist goed aansluit bij de eenvoudige stijl waar Bruna zich altijd mee bezig hield. Bruna kan je naast een ontwerper, natuurlijk ook zien als een kunstenaar. Bruna ontwikkeld namelijk meer een eigen stijl, dan echt een techniek die uniek aan hem is. Toch zou je zeker kunnen zeggen dat het vierkante formaat van Bruna s boekjes en de compositie van elk boekje een techniek is van Bruna zelf. Het was soort van Bruna s eigen template waarin hij kon experimenteren en zijn eigen stijl in kon itereren. Bij het verzinnen van een verhaal maakte Bruna meer dan 100 schetsen voordat hij uiteindelijk de 12 tot 13 beelden uit koos voor zijn verhaal. De gekozen beelden verwerkte hij door de lijnen op het papier met een scherp potlood over te trekken, hierdoor onstond er een diepte in het papier, die lijnen schildert hij dan over met een zwart penseel en verf. Uiteindelijk zette Bruna zijn lijntekeningen op een transparant vel, hij knipte dan de vormen uit in de kleuren die hij graag wilde. Deze techniek was voor Bruna handig, want zo kon hij gemakkelijk kleuren met elkaar verwisselen.

7 Werkwijze Bruna tekende en schreef alles zelf, en had zijn eigen aanpak als het gaat om het creëren van bijvoorbeeld een kinderboek. Bruna zette eerst het verhaal neer in beelden en daarna pas verzon hij bijpassende teksten, waarbij de tweede en vierde zin altijd rijmde. Meestal begint Bruna dus met het neerzetten van zo rond de 12 tot 13 beelden voor een verhaaltje, hier had hij soms meer dan 100 schetsen voor nodig tot hij tevreden was. De gekozen beelden werkte hij zo fijn mogelijk uit via potlood, penseel en het gebruik van transparant en gekleurd papier om zo de afbeeldingen kleur te geven. Dit proces herhaalde hij meer dan 100 keer, wat ook inhoud dat hij het beeld van bijvoorbeeld Nijntje meerdere keren heeft geïtereerd, waarbij hij natuurlijk steeds meer eenvoud en finesse opzocht. Bij alles wat Bruna deed zocht hij de eenvoud op, maar gemixt mijn zijn eigen stijl en talent. Uiteindelijk is Nijntje s vormgeving zeer gedefineerd en consistent, waardoor het gelijk te herkennen is als Bruna s werk. Bruna werkte dus altijd vanuit zijn eigen visie, met daarnaast een passie voor zijn werk.

8 Cultuur Zoals ik al eerder zei, het begon allemaal in Parijs, dit is waar Bruna beïnvloed werd door artiesten zoals Picasso en Matisse. Artiesten zoals hun waren bezig met het kubisme en fauvisme, beide stromingen die zich bezig houden met het vereenvoudigen en loslaten van de realiteit. Maar vooral toen Bruna weer terug was in Nederland begon hij te groeien als ontwerper, dit is namelijk wanneer hij zichzelf alles aanleert qua tekentechnieken als ontwerper. Dit alles samen inspireerde Bruna uiteindelijk tot de creatie van Nijntje en de gehele stijl er omheen. Net als bij vele andere stromingen binnen de moderne kunst is Bruna opzoek naar de eenvoud, maar toch doet Bruna dit geheel op zijn eigen manier. Terwijl de meeste artiesten verder de abstractie opzoeken, zoekt Bruna juist betekenis binnen de eenvoud. Illustraties met zo min mogelijk details, maar zoveel mogelijk betekenis is wat Bruna uiteindelijk zo bekend maakte, want hij deed dit beter dan wie dan ook. Daarnaast was Bruna ook zeer betrokken bij zijn geboortestad Utrecht, waar hij door de jaren heen logo s en affiches voor heeft ontworpen. Utrecht gaf hem in 1987 de stadspenning en 2007 zelfs de gouden stadspenning. Het Dick Bruna huis is overigens onderdeel van het centraal museum in Utrecht.

9 Stijl Dick Bruna heeft de stijl van Nijntje meerdere keren geïtereerd. Bij elke iteratie zocht hij naar meer eenvoud, wat uiteindelijk leidde tot de consistente stijl van Nijntje. Met name als je kijkt naar de lijndikte, deze is altijd consistent als je door een boekje van Nijntje heen bladert. Bij deze afbeelding kan je zien hoe Nijntje door de jaren heen meerdere keren verfijnd is door Dick Bruna. De nadruk ligt dan ook op de verfijnde stijl van zijn werk die Bruna door de jaren heen heeft ontwikkelt. Bij de laatste iteratie zien we een versie van Nijntje waarbij alles in verhouding is. Dit sluit aan bij de eerder benoemde consistentie waarmee Bruna werkt, maar het proces van iteratie en de uitkomsten van zijn proces is een definerend aspect van Dick Bruna s stijl.

10 Dick Bruna s uiteindelijke consistente en verfijnde stijl heeft veel weg van tekeningen die bijvoorbeeld gecreëerd zijn via illustrator. Maar Bruna deed natuurlijk al zijn illustraties met pen, potlood, verfkwast en papier. Alle technieken die Bruna hier bij gebruikt heeft hij zichzelf aangeleerd, nadat hij geïnspireerd was door verschillende artiesten tijdens zijn tijd in Parijs. Het succes van Nijntje bewijst dat hij een ervaren en talentvolle illustrator was. Vandaar dat Bruna s tekentalent zeker kenmerkend is als je kijkt naar zijn stijl. Geinspireerd door onder andere Matisse en Léger is Dick Bruna de eenvoud gaan opzoeken. Naast de consistentie en verfijning van zijn werk, en ook hoe dit is voort gekomen vanuit de speurtocht naar eenvoud, zijn ronde vormen en Bruna s gekozen kleurenpalet een groot onderdeel van zijn stijl. In Bruna s werk zijn zelfs de hoeken rond afgekapt en in zijn latere iteraties van Nijntje experimenteert hij steeds meer met ronde vormen. Daarnaast heeft hij ook een heel simpel kleurenpalet, die eerst bestond uit geel, oranje, groen en blauw, en uiteindelijk werd hier nog bruin bij toegvoegd.

11 maar één ding staat centraal en dat is de eenvoud bruna s eindeloze speurtocht LESS IS MORE < = > van jong tot oud

12 Verantwoording / Terugkoppeling Dick Bruna is mijn ontwerpheld omdat hij zijn inspiratie van de eenvoud heeft omgezet in een stijl die over heel de wereld herkend wordt. Wat je meestal ziet in moderne kunst en bijvoorbeeld het fauvisme is dat het perspectief gedeeltelijk vervalt. Bruna maakte hier juist een kunst van en maakt het zijn eigen, en vanuit zijn kunst haal ik weer inspiratie als ontwerper. Als ontwerper kijk ik natuurlijk nu veel anders naar Nijntje en door die andere blik erop ben ik Bruna s werk zeer gaan waarderen. In mijn eigen ontwerpproces ben ik altijd al veel bezig geweest met het opzoeken van de eenvoud. En net als bij Bruna itereer ik mijn eenvoudsproces, maar bovenalles ben ik opzoek naar mijn eigen signatuur, mijn eigen visuele identieit. Dit heeft voor Bruna tientalle jaren geduurd en ik ben heel benieuwd hoe dit voor mijzelf zal gaan verlopen. Als ik tijdens mijn ontwerpproces bijvoorbeeld moet werken aan een story boards, persona of simpelweg een illustratie, dan pak ik mijn kans en verwerk ik mijn signatuur in de uitwerking daarvan. Op die manier krijg ik ook gelijk feedback op mijn eigen stijl en kan ik daar weer verder op itereren. Naast mijn visuele stijl qua illustraties, let ik ook altijd op typografie, de consistentie in de opmaak en de storytelling. Ook storytelling is overigens iets wat Bruna helemaal zelf deed, elk verhaaltje van Nijntje, elk gedichtje, is bedacht door Bruna zelf.

13 Reflectieverslag Bij deze reflectie van de connectfase zal ik mij vooral focussen op de ontwerpkeuzes die ik gemaakt heb tijdens de uitwerking van mijn researchmap. De truc hierbij was namelijk het combineren van mijn eigen signatuur met de stijl van Dick Bruna. Aangezien ik zelf graag schets in illustrator, ook met dikke lijnen en simpele figuren, sloot dit meteen goed aan bij de stijl van Dick Bruna. Ik heb hierbij eerst goed gekeken naar de lijndikte en afmetingen van bijvoorbeeld Nijntje en daarna heb ik deze kennis toegepast in illustrator en gemengd met mijn eigen stijl. Het grootste veschil in mijn uitwerkingen is dat ik bijvoorbeeld bepaalde illustraties meer naar voren breng en niet volledig in beeld zet. Dit is een gewoonte vanuit mijzelf, waarbij ik net als Bruna nog verder de eenvoud opzoek. Het document zelf heb ik vooral laten inspireren door de boekjes van Nijntje. Het is compact en klein, en ik maak gebruik van veel illustraties waarbij Dick Bruna de rol overneemt van Nijntje. Dick Bruna heeft natuurlijk de hoofdrol en ik heb geprobeerd om dit visueel weer te geven bij elk hoofdstuk. Uiteindelijk heb ik zo min mogelijk details gebruikt voor de verzorging van de tekst en het document algemeen. Waarbij ik dus vooral de kleur oranje gebruik, een kleur die Bruna ook gebruikt. Ik wil met de oranje kleur de nadruk leggen op het feit dat Dick Bruna Nederlands is en zeker voor mij een Nederlandse held is. De typografie in dit document heb ik ook simpel gehouden. De lettertypes die ik hier gebruik zijn Helvetica Rounded en Arial, beide komen ook soms terug in de stijl van Bruna, vooral Helvetica in zijn latere werk.

14 Bronnenlijst Mercis bv. (2017) Nijntje. Geraadpleegd op: Redactie NOS. (februari, 2017) Tekenaar Dick Bruna (89) Overleden. Geraadpleegd op: Redactie RKD. (maart, 2017) Dick Bruna. Geraadpleegd op:

15 Researchmap Dick Bruna David Scholten CMD3X

Mijn ontwerpheld. David Scholten CMD3X Einddocument. Dick Bruna

Mijn ontwerpheld. David Scholten CMD3X Einddocument. Dick Bruna Mijn ontwerpheld David Scholten 0879011 CMD3X Einddocument Dick Bruna Connectfase Conceptfase Createfase Reflectie Feedback / Reflectie Feedback / Reflectie Feedback / Reflectie hij is die nijntjesmeneer

Nadere informatie

Dick Bruna De vrouw van Dick Bruna.

Dick Bruna De vrouw van Dick Bruna. Dick Bruna Dick Bruna is geboren in het jaar 1927 en woont in Utrecht. Hij tekent al vanaf zijn kindertijd. Zijn vader wou dat hij uitgever zou worden net als hijzelf en dus ging Dick Bruna naar Londen

Nadere informatie

Dick Bruna en de post

Dick Bruna en de post Dick Bruna en de post Als eenvoud het kenmerk is van het ware, zoals het spreekwoord luidt, dan is het werk van de Nederlandse grafisch ontwerper Dick Bruna bijzonder "waar". Er zijn weinig andere kunstenaars

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

HANDLETTERING DOE JE ZO!

HANDLETTERING DOE JE ZO! HANDLETTERING DOE JE ZO! 1 2 Tekst en illustraties Karin Luttenberg, 2016 Moon, Amsterdam 2016 Omslagontwerp en opmaak binnenwerk: Karin Luttenberg HANDLETTERING DOE JE ZO! ISBN 978 90 488 3422 8 NUR 400

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

De geheime tuin BOTANISCH ILLUSTREREN EN ONTWERPEN. Mijke Desserjer

De geheime tuin BOTANISCH ILLUSTREREN EN ONTWERPEN. Mijke Desserjer De geheime tuin 9 789043 920353 www.kosmosuitgevers.nl Utrecht/Antwerpen Mijke Desserjer NUR 400 BOTANISCH ILLUSTREREN EN ONTWERPEN In De geheime tuin laat illustratrice Mijke Desserjer zien hoe je eenvoudige

Nadere informatie

Atelier in het Museumkwartier Utrecht

Atelier in het Museumkwartier Utrecht Atelier in het Museumkwartier Utrecht Dick Bruna Utrecht, 23 augustus 1927 Tekenaar en schrijver van kinderboeken Ik ben erg gek op dit atelier en ga er iedere werkdag op de fiets naartoe. Soms ook in

Nadere informatie

Thinking of Art Stijldocument

Thinking of Art Stijldocument Thinking of Art Stijldocument Niels de Jong GDD1A Inspiratie: M.C. Escher Inhoudsopgave Inleiding...2 1 Moodboard / stijlinspiratie kiezen...2 Kiezen stijlinspiratie...3 Beeldmateriaal in Moodboards...4

Nadere informatie

OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14

OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14 KARIN LUTTENBERG 3 4 HANDLETTERING JOURNAL DOE JE ZO! OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14 PAPERFUEL STYLE 18 5 AQUAREL & VERF 38 ILLUSTRATIES 54 STEMPELS 64 ANDERE ONDERGROND 74

Nadere informatie

DIGITAL DESIGN MONOGRAM MARIUS DE JONG CMV1H

DIGITAL DESIGN MONOGRAM MARIUS DE JONG CMV1H DIGITAL DESIGN MONOGRAM MARIUS DE JONG CMV1H 1 INHOUD Brainstorm op papier... 3 Schets op papier... 4 Gedachte achter het monogram... 4 Verwerking in Adobe Illustrator CC... 5 Product placement... 6 Desk...

Nadere informatie

ontwerpdocument sophieanne - the vnknown - logo en graphc design - 15 oktover 2016

ontwerpdocument sophieanne - the vnknown - logo en graphc design - 15 oktover 2016 ontwerpdocument sophieanne - the vnknown - logo en graphc design - 15 oktover 2016 Inhoudsopgave inleiding 3 visual research 4 brainstormen 5 ontwerpkeuzes 6 stijlteg 7 ontwerprechten 8 inleiding In dit

Nadere informatie

Autobiotic Selfie Art Media & Me. Saskia freeke Sonja van vuure Martin lacet John hennequin

Autobiotic Selfie Art Media & Me. Saskia freeke Sonja van vuure Martin lacet John hennequin Autobiotic Selfie Art Media & Me Saskia freeke Sonja van vuure Martin lacet John hennequin Alice Steneker, G&I1D 20-11-2015 In de 2 jaar tijd voordat ik op deze opleiding kwam had ik enorm wat slechte

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje

Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje Egeltje Kwast Inleiding van het project: - handpop - kist - versje In de klas is een egeltje gekomen. Genaamd egeltje kwast. Dit egeltje heeft een kist bij zich. Deze heeft hij gevonden in het grote kleurenbos.

Nadere informatie

d e s i g n d o c u m e n t MELK

d e s i g n d o c u m e n t MELK designdocument MELK melk moet een identiteit krijgen zowel inhoudelijk als visueel in dit document is het ontstaan van het visuele gedeelte weergegeven Dit is een inhoudsopgave 4-19... logo 20-34... website

Nadere informatie

Art and windmills. Doelgroep onderzoek. Valérie den Besten G&I A

Art and windmills. Doelgroep onderzoek. Valérie den Besten G&I A Art and windmills Doelgroep onderzoek Valérie den Besten G&I A Research project context 13-03-2016 1 Inleiding Naar aanleiding van het project Van Venster naar Poort maak ik met mijn team een applicatie

Nadere informatie

INTERVIEW. Gevoel voor dieren 8 ATELIER 131

INTERVIEW. Gevoel voor dieren 8 ATELIER 131 INTERVIEW Gevoel voor dieren 8 ATELIER 131 Pastel, 150 x 80 cm. De huiskamer van Loes Botman (1968) hangt vol met pasteltekeningen van boerderijdieren: paarden, kippen, koeien en varkens. Recent werd haar

Nadere informatie

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vanaf de renaissance tot aan het midden van de 19e eeuw is kunst gebaseerd op het perspectief. Paolo Veronesse / 16e eeuw Aan het

Nadere informatie

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst.

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst. Tentoonstelling door een scholier 1931 woorden 8 december 2003 5 20 keer beoordeeld Vak CKV 2) Berlage 1) Tot welke stroming behoorde Berlage? Neo-gotiek of de neo-renaissance. 2) Wanneer is het gebouw

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Naam: Datum: Noteer je antwoorden op de vragen hieronder. Doe het wel netjes. Gebruik de pijltjestoetsen om naar de volgende regel te gaan.

Naam: Datum: Noteer je antwoorden op de vragen hieronder. Doe het wel netjes. Gebruik de pijltjestoetsen om naar de volgende regel te gaan. Naam: Datum: Noteer je antwoorden op de vragen hieronder. Doe het wel netjes. Gebruik de pijltjestoetsen om naar de volgende regel te gaan. Opdracht 1 Vanaf 1955 heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Logo uitwerking Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Illustraties maken menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright juni 2013 Wytse Kloosterman Gewone

Nadere informatie

make things ETA by Boudewijn Naaijkens

make things ETA by Boudewijn Naaijkens ET S make things ETA by Boudewijn Naaijkens VISUAL IDENTITY Student Boudewijn Naaijkens 2060969 Avans Hogeschool 42CM04 (O) Vakcoördinator Brenda Renssen Avans Hogeschool Overige betrokken docent(en) Marcel

Nadere informatie

SPIEGEL AAN SCHERVEN

SPIEGEL AAN SCHERVEN V5 tekenen opdracht: zelfportret Vanaf de renaissance maken kunstenaars zelfportretten. Na de middeleeuwen werd het individu belangrijker, kunstenaars werden zelfbewust. Kunstenaars maken geen zelfportretten

Nadere informatie

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 Reflectie De uitdaging die ik mijzelf gesteld had ontwerp een super hero heb ik met beide armen ontarmd. Het onderwerp heb ik dicht bij mij zelfgehouden om met

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Reflectieverslag Project Nieuwe Dingen Doen JDE-CTDESA.3V-12. Robin Leenders

Reflectieverslag Project Nieuwe Dingen Doen JDE-CTDESA.3V-12. Robin Leenders Reflectieverslag Project Nieuwe Dingen Doen JDE-CTDESA.3V-12 Robin Leenders 1594657 1 Leerdoelen Ik heb voor mijzelf drie leerdoelen opgesteld. Op de volgende pagina s noem ik ze onder elkaar en laat ik

Nadere informatie

inhoud Merkpositionering 3

inhoud Merkpositionering 3 1 inhoud Deze styleguide is een overzicht van de kleuren/ texturen en lettertypes die in ons project uiteindelijke gekozen zijn. De onderbouwing en onderzoek hiernaar is te vinden op ons blog. Merkpositionering

Nadere informatie

Hoe wordt het boek Robotoorlog gemaakt?

Hoe wordt het boek Robotoorlog gemaakt? Ben jij benieuwd hoe een boek wordt gemaakt? Weet jij wat een manuscript, katern of inslagschema is? En waar zit de kneep? In deze les leer je hoe het boek Robotoorlog Boek 1: Geheime Kracht tot stand

Nadere informatie

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details.

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. beeldende vormgeving Naam:...Klas... thema 6: De mens Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. Zolang de mens zich bezig gehouden heeft met kunst, heeft hij

Nadere informatie

OPDRACHT 2. Heroes of the storm HERKANSING MASHUP. Samurai Jack x Roronoa Zoro SABETH VAN DER VOORT GAR2C DATUM: 04/12/2015

OPDRACHT 2. Heroes of the storm HERKANSING MASHUP. Samurai Jack x Roronoa Zoro SABETH VAN DER VOORT GAR2C DATUM: 04/12/2015 OPDRACHT 2 Heroes of the storm HERKANSING MASHUP Samurai Jack x Roronoa Zoro SABETH VAN DER VOORT GAR2C DATUM: 04/12/2015 VAK: THINKING OF ART OPDRACHT 2 + HERKANSING MASHUP DOCENT: SONJA VAN VUURE MOODBOARD

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

Thinking of Art Claudia Bronneberg GAR2A 22 Okt 2015

Thinking of Art Claudia Bronneberg GAR2A 22 Okt 2015 Thinking of Art Claudia Bronneberg GAR2A 22 Okt 2015 Mash up opdracht Sonja van Vuure Voorbeeld karakter: Maribo en Mirabo Analyse: De opvallende kwaliteiten van deze karakters zijn voornamelijk de staartjes

Nadere informatie

Logopresentatie nieuwe huisstijl Graaf Jan van Nassauschool. 11 april Ontwerp: Jessica de Jong -

Logopresentatie nieuwe huisstijl Graaf Jan van Nassauschool. 11 april Ontwerp: Jessica de Jong - Logopresentatie nieuwe huisstijl Graaf Jan van Nassauschool 11 april 2017 Ontwerp: Jessica de Jong - www.yessika.nl Graaf Jan van Nassau, wie was dat? Hij leefde van 1536-1606. Broer van Willem van Oranje.

Nadere informatie

Ruth Mellaerts met illustraties van Toon Delanote & Charlotte Peys

Ruth Mellaerts met illustraties van Toon Delanote & Charlotte Peys Ruth Mellaerts met illustraties van Toon Delanote & Charlotte Peys Soms ben ik een ontdekkingsreiziger Een klein museum van het innerlij k Mij n eerste kennismaking met Ruth is me altij d bij gebleven.

Nadere informatie

Er was eens... Magritte

Er was eens... Magritte Er was eens... Magritte 1 2 Er was eens... Magritte René René Magritte is wereldberoemd met zijn vreemde, poëtische beelden. Hij werd geboren op 21 november 1898 te Lessines, in de provincie Henegouwen.

Nadere informatie

Hoe wordt een boek gemaakt?

Hoe wordt een boek gemaakt? Ben jij benieuwd hoe een boek wordt gemaakt? Weet jij wat een manuscript, katern of inslagschema is? En waar zit de kneep? In deze les leer je hoe het boek Blitz! Troep in de ruimte tot stand kwam. Digibordles

Nadere informatie

Auteursrecht van beeldend kunstenaars

Auteursrecht van beeldend kunstenaars Lesbrief 5 Auteursrecht van beeldend kunstenaars Voorbereiding Doelen - De leerlingen weten wat de regels zijn rondom het hergebruiken van afbeeldingen van beeldende kunst. - De leerlingen weten wanneer

Nadere informatie

DesignThis! 2. Create fase. Michelle Plaisier CMD3C Kwartaal 4

DesignThis! 2. Create fase. Michelle Plaisier CMD3C Kwartaal 4 DesignThis! 2 Create fase Michelle Plaisier 0848133 - CMD3C Kwartaal 4 REC VER INHOUD Inleiding 4 Concept 5 Mijn proces - visualisatie 6 Mijn proces - toelichting 7 Feedback test DareThis 9 Tutorials 10

Nadere informatie

HOE MAAK JE EEN STRIPTEKENING VOOR HET OMSLAG VAN EEN BOEK? door Petra Cremers

HOE MAAK JE EEN STRIPTEKENING VOOR HET OMSLAG VAN EEN BOEK? door Petra Cremers HOE MAAK JE EEN STRIPTEKENING VOOR HET OMSLAG VAN EEN BOEK? door Petra Cremers Alex van Koten is striptekenaar van beroep. Daarom staat er geen foto van hem bij dit interview maar wel een tekening, uiteraard

Nadere informatie

VMG. Kalligrafie. typografie. Werkboekje

VMG. Kalligrafie. typografie. Werkboekje VMG typografie Kalligrafie Werkboekje Opdracht 1 Aan de slag met knijpers In de geschiedenis tot en met de negentiende eeuw schreef men met een beitel-vormige-pen. Hieruit zijn al onze letters gevormd

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinese karakters Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten Pagina 1 Colofon Chinese karakters Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen China - Chinese karakters - Leerkracht - handreiking Inleiding

Nadere informatie

schilderen in opdracht

schilderen in opdracht schilderen in opdracht schilderen in opdracht Colofon keesvandewetering / schilderen in opdracht Hardcover, 80 pagina s ISBN 978 940 215 159 6 Uitgave: Uitgeverij Brave New Books 2016 Schilderijen, tekst,

Nadere informatie

Screen Design. Inge van Dam 0880974 CMD2E Screen Design Product page. Inge van Dam 0880974 CMD2E

Screen Design. Inge van Dam 0880974 CMD2E Screen Design Product page. Inge van Dam 0880974 CMD2E 1 Screen Design Inge van Dam 0880974 CMD2E Screen Design Product page 2 Visuele merk en Concurrentie analyse Welke bank heb ik geanalyseerd? Ik heb de ING bank toegewezen gekregen. Ik maak zelf geen gebruik

Nadere informatie

Jaap Bierman G&I klas 1A. Auto-biotic self-portrait Art, Media & Me Docenten: Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin

Jaap Bierman G&I klas 1A. Auto-biotic self-portrait Art, Media & Me Docenten: Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin G&I klas 1A Auto-biotic self-portrait Art, Media & Me Docenten: Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin Mijn Artefact: Personaliteam Van links naar rechts: Luther, Luna, Lucina, Lucas

Nadere informatie

ART DECO - PARIS KIJKWIJZER

ART DECO - PARIS KIJKWIJZER ART DECO - PARIS KIJKWIJZER VMBO NU T/M 4 MAART 2018 HOE HET WERKT... t Neem je mobiel mee om foto s te maken (zonder flits). t De opdrachten van deze kijkwijzer zijn gegroepeerd per zaal. t Op de plattegrond

Nadere informatie

iedereen is creatief! Misschien vergeten we dat wel eens omdat we te druk zijn met school, opruimen en werk.

iedereen is creatief! Misschien vergeten we dat wel eens omdat we te druk zijn met school, opruimen en werk. 01 1 Hoi dit is Constant 18 Denk jij ook wel eens dat je niet kunt tekenen of niet creatief bent? Onzin! zou kunstenaar Constant Nieuwenhuys (1920 2005) zeggen, iedereen is creatief! Misschien vergeten

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten.

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten. Anne H Heijkoop eijkoop Assesment Assesment Anne Anne AnneHeijkoop Heijkoop Assesment Assesment Anne Anne Heijkoop Heijkoop Assesment Assesment DE GRAFISCH VORMGEVER Voorwoord AHA! De Grafisch Vormgever

Nadere informatie

Lestip 'Meester Frank en de draak'

Lestip 'Meester Frank en de draak' Lestip 'Meester Frank en de draak' Over het boek Senne heeft een draak in z n hoofd. Die rommelt als hij sommen moet maken en zorgt ervoor dat het goede antwoord dat in Senne s hoofd zit, niet uit z n

Nadere informatie

PVA AFSTUDEERPROJECT BRITTA ZIMMERMAN 2015

PVA AFSTUDEERPROJECT BRITTA ZIMMERMAN 2015 PVA AFSTUDEERPROJECT BRITTA ZIMMERMAN 2015 H1 AANLEIDING WAT IS MIJN IDENTITEIT? Geboren uit een combinatie van een Indonesische vader en een Nederlandse moeder, ben ik al sinds kleins af aan bezig geweest

Nadere informatie

schetsboekje CURSUS REISIMPRESSIES VASTLEGGEN

schetsboekje CURSUS REISIMPRESSIES VASTLEGGEN schetsboekje CURSUS REISIMPRESSIES VASTLEGGEN INHOUD LES 1 Wat is een schets? - hoofdlijnen, globaal weergeven, vereenvoudigen, weglaten LES 2 Perspectief: - 1 - en 2 punts-perspectief LES 3 Lijnen en

Nadere informatie

Doorontwikkeling huisstijl de Bibliotheek ten behoeve van jeugd en jongeren versie 2.0, augustus 2012

Doorontwikkeling huisstijl de Bibliotheek ten behoeve van jeugd en jongeren versie 2.0, augustus 2012 Doorontwikkeling huisstijl de Bibliotheek ten behoeve van jeugd en jongeren versie 2.0, augustus 2012 0.0 Huisstijlhandboek 0.1 Inleiding 0.2 Inhoudsopgave Inleiding Dit is een bijlage bij het huisstijlhandboek

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Verdiepingsopdracht diepte. Schets een landschap en schilder die in met atmospherishperspectief. Schilderen plakkaatverf Papier A3 Kantlijn 3cm. Diepte ontstaat niet alleen door verkleining maar ook door

Nadere informatie

Art, Media & Me: Autobiotic Selfie herkansing

Art, Media & Me: Autobiotic Selfie herkansing Art, Media & Me: Autobiotic Selfie herkansing Naam: Lennart Kuyvenhoven Klas: GI1C Datum: 5 4 16 Docenten: Saskia Freeke Martin Lacet Wat heb ik gemaakt? Voor mijn Autobiotic Selfie heb ik een zwemmende

Nadere informatie

DESIGNBIBLE. 4 Visuele families (inspiratie) Afbeeldingroepen die inspiratie zullen bieden voor mijn vorm geving. 1 De websites van de sportbonden

DESIGNBIBLE. 4 Visuele families (inspiratie) Afbeeldingroepen die inspiratie zullen bieden voor mijn vorm geving. 1 De websites van de sportbonden DESIGNBIBLE 1 De websites van de sportbonden Kleuren Beeld 2 Design Tekenstijlen Trends 3 Storytelling websites Websites die inspiratie vormen voor de vorm waarin ik de infographic moet gaan maken en het

Nadere informatie

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst.

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Post Impressionist, vereenvoudigde onderwerpen tot geometrische vormen, was revolutionair met zijn Nature morte avec pommes et pêches in 1905, Schilderde in

Nadere informatie

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw beeldende vorming Naam:... Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw. 1900-1945 inleiding De twintigste eeuw is een tijd waarin stijlen en stromingen elkaar snel opvolgen om plaats te

Nadere informatie

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ik geef betekenis aan onze missie Ik begeleid studenten naar de arbeidsmarkt, een vervolgopleiding en/of een actieve rol in de samenleving. En: ik zorg dat een student

Nadere informatie

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE Concept: Annelinde de Jong Tekst: Annelinde de Jong en Kevin Aerts Annelinde de Jong, 2012 1 WAARNEMEN Check,

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR Een opdracht voor groep 1,2 gericht op het leren van primaire en secundaire kleuren. In de les leren leerlingen gezamenlijk kleuren en basisvormen te herkennen en te

Nadere informatie

Architectuur. Naam: Klas:

Architectuur. Naam: Klas: Naam: Klas: inhoud Inhoud Planning Blz. 1 Opdracht 1 - Een eigen huis Blz. 2 Opdracht 2 - Schetsen Blz. 3 Opdracht 3-3D ontwerpen Blz. 4 informatie - Aan de slag met Cura Blz. 5 Opdracht 4 - Dossier &

Nadere informatie

Het Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis Het Rietveld Schröderhuis Introductie, voorbereidend lesmateriaal, verwerkingslesmateriaal Groep 7 en 8 Beste leerkracht, Jullie bezoeken binnenkort het Rietveld Schröderhuis. Alvast van harte welkom!

Nadere informatie

WIJ CREËREN HET WO(W) EFFECT.

WIJ CREËREN HET WO(W) EFFECT. WIJ CREËREN HET WO(W) EFFECT. WO Lease is een creatief internet bureau gespecialiseerd in website ontwikkeling, grafisch vormgeving & online marketing. Zo zijn wij er voor de startende ondernemers tot

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT

ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT Je kunt als alternatief kalligraferen met wasknijpers (laat deze eerst even inweken, dan pakken ze de inkt beter), brede viltstiften of tweelingpotloden. Dit zijn

Nadere informatie

Trek een kaartje met: 1. Doel 2. Doelgroep 3. Onderwerp (dit is een globaal onderwerp en moet door jezelf nader worden bepaald)

Trek een kaartje met: 1. Doel 2. Doelgroep 3. Onderwerp (dit is een globaal onderwerp en moet door jezelf nader worden bepaald) Opdracht: Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening houdt met verschillende behoeftes binnen je

Nadere informatie

Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening

Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening houdt met verschillende behoeftes binnen je doelgroep.

Nadere informatie

Writing collectie Woorden in beweging. Een tijdloze set instrumenten om grip te krijgen op de nooit stilstaande werkelijkheid, om indrukken te

Writing collectie Woorden in beweging. Een tijdloze set instrumenten om grip te krijgen op de nooit stilstaande werkelijkheid, om indrukken te Writing collectie Woorden in beweging. Een tijdloze set instrumenten om grip te krijgen op de nooit stilstaande werkelijkheid, om indrukken te noteren en op papier vast te leggen. Producttabel Writing

Nadere informatie

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel-verslag door een scholier 1065 woorden 13 april 2016 6,4 7 keer beoordeeld Vak KCV Voorwoord Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het schilderij al had gezien

Nadere informatie

3. Beweging, Nut, Mechanica, Robotisch, Dynamisch.

3. Beweging, Nut, Mechanica, Robotisch, Dynamisch. 1. Het werk van Tinguely waar ik echt iets over kan zeggen wat meteen bij me naar boven kwam, en dus wat ik voelde, zijn zijn mechanische sculpturen. Het gaf mij bijna eenzelfde idee als de strandbeesten

Nadere informatie

ON STAGE LENTE EXPOSITIE 24 MAART 22 APRIL

ON STAGE LENTE EXPOSITIE 24 MAART 22 APRIL ON STAGE LENTE EXPOSITIE 24 MAART 2018 22 APRIL TATIANA RIVILIS (schilderes) Geboren 1986 in Moskou. In 2010 afgestudeerd aan de Universiteit van Moskou, in grafisch design en kunsthistorie. In 2012 verhuisde

Nadere informatie

Gabri Joy Kirkendall, Laura Lavender, Julie Manwaring Shauna Lynn Panczyszyn

Gabri Joy Kirkendall, Laura Lavender, Julie Manwaring Shauna Lynn Panczyszyn & Gabri Joy Kirkendall, Laura Lavender, Julie Manwaring Shauna Lynn Panczyszyn TB10-TR.Interior.r14_NL.indd 1 22-02-16 12:07 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Moderne kalligrafie m e t L a u r a L a v e n d

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

LOGO. Ter vergelijking, de basis van het logo in de Akzidenz Bold: sertum >

LOGO. Ter vergelijking, de basis van het logo in de Akzidenz Bold: sertum > Ter vergelijking, de basis van het logo in de Akzidenz Bold: sertum > LOGO Het logo van Sertum is geheel typografisch. Het heeft geen beeldmerk zodat de nadruk op de merknaam ligt. De logotypografie is

Nadere informatie

ISA PROJECT. Loïs Vehof 2015

ISA PROJECT. Loïs Vehof 2015 ISA PROJECT Loïs Vehof INHOUD UITLEG MOODBOARDS SCHETSEN WERK LOGBOEK Met ISA heb ik samen gewerkt met Esmeé van t Hoff, Youri Stans en Thirza Boshuijzen. Samen hadden we besloten om een Motion book voor

Nadere informatie

Indesign. Pencil - Achtergrond - Visie - Keuzes - Onderbouwing - Toepassing. Photoshop - Achtergrond - Toepassing. Vincent Damen 11034734

Indesign. Pencil - Achtergrond - Visie - Keuzes - Onderbouwing - Toepassing. Photoshop - Achtergrond - Toepassing. Vincent Damen 11034734 Indesign Vincent Damen 11034734 Pencil - Achtergrond - Visie - Keuzes - Onderbouwing - Toepassing Photoshop - Achtergrond - Toepassing Pencil Achtergrond Ik had voor deze week nog nooit van het programma

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag door een scholier 1960 woorden 2 februari 2007 7,8 9 keer beoordeeld Auteur Genre Yennik Meert Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Grondslagen van Dia Ontwerp

Hoofdstuk 5: Grondslagen van Dia Ontwerp Hoofdstuk 5: Grondslagen van Dia Ontwerp 5.0 Introductie Wij denken dat er een aantal grondslagen zijn, voor het ontwerp en de opmaak van de dia's die, als ze worden opgevolgd, dia's overzichtelijker kan

Nadere informatie

lesformulier en -planning

lesformulier en -planning lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving student(e) :.Danique Voorthuijzen en Anouk Wagendorp stagecoach : studiejaar: : 1 2 3 4 (LiO) school : klas : VMBO-T 3 datum : 18-01-2012

Nadere informatie

Specifieke Lerarenopleiding. Stage Gina Meyers SASK PIKOH

Specifieke Lerarenopleiding. Stage Gina Meyers SASK PIKOH Specifieke Lerarenopleiding Stage 2014-2015 Gina Meyers SASK PIKOH Gina Meyers Stage 2014-2015 Provinciale Kunsthumaniora Hasselt Grafische vormgeving: 5 Toegapaste Beeldende Kunst B Waarnemingstekenen:

Nadere informatie

Lokaal: Vak: Beeldende Vorming

Lokaal: Vak: Beeldende Vorming Lesvoorbereiding Student: Fien Bombeke 3 Baso PO-PKV tel. E-mail: Datum School: Klassengroep: 3 Beeldende en Architecturale Aantal lln.: 7 (5 meisjes, 2 jongens kunsten Lokaal: Vak: Beeldende Vorming Mentor:

Nadere informatie

Persoonlijke reflectie. Project Agile Development

Persoonlijke reflectie. Project Agile Development Persoonlijke reflectie Project Agile Development Naam: Dewi van Aalderen Project: WaagSociety Team: WGS10 Inleverdatum: 12 juni 2017 Inhoud 1.Inleiding... 3 2. Bijdrage... 3 3. Waar ben ik trots op?...

Nadere informatie

Doorontwikkeling huisstijl de Bibliotheek ten behoeve van jeugd en jongeren versie 1.0, oktober 2011

Doorontwikkeling huisstijl de Bibliotheek ten behoeve van jeugd en jongeren versie 1.0, oktober 2011 Doorontwikkeling huisstijl de Bibliotheek ten behoeve van jeugd en jongeren versie 1.0, oktober 2011 0.0 Huisstijlhandboek 0.1 Inleiding 0.2 Inhoudsopgave Inleiding Dit is een bijlage bij het huisstijlhandboek

Nadere informatie

Kunstlessen over Hundertwasser

Kunstlessen over Hundertwasser Kunstlessen over Hundertwasser Bovenbouw primair onderwijs en vmbo - een tekst met vragen en opdrachten voor een les op school - opdrachten in de tentoonstelling in het Cobra Museum Colofon 2013 Uitgave

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Middelbare graad jongeren Beeldende

Nadere informatie

Hoe wordt een prentenboek gemaakt?

Hoe wordt een prentenboek gemaakt? In deze les leer je hoe een prentenboek wordt gemaakt. Nippertje is geschreven door Rian Visser en geïllustreerd door Noëlle Smit. Deze les is extra leuk met het echte prentenboek erbij. Doel: informatie

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?!

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! What the Art?! is een videoserie ontwikkeld door de Blikopeners van het Stedelijk Museum Amsterdam. Blikopeners zijn open-minded jongeren die in het Stedelijk Museum

Nadere informatie

Piotr Tekien. Thinking of Art Stijldocument GAR1-B. 2 december 2014

Piotr Tekien. Thinking of Art Stijldocument GAR1-B. 2 december 2014 Piotr Tekien GAR1-B Thinking of Art Stijldocument 2 december 2014 Inhoudsopgave Stijldocument 1 Inleiding 1 Stijlonderzoek 1 Mindmap 1 Gameplay 1 Eerste schetsen & iteraties 2 Analyse 4 Uitleg/Conclusie

Nadere informatie

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL!

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! 2017 RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE + BEELDPAKKET VOORBEREIDENDE LES + VERWERKING Beste leerkracht, Voorafgaand aan het museumbezoek bij de tentoonstelling Rietvelds

Nadere informatie

s i t i e ogen open, pyjama aan. illustraties voor kinderen. daniëlle schothorst marianne van voorn marloes de vries

s i t i e ogen open, pyjama aan. illustraties voor kinderen. daniëlle schothorst marianne van voorn marloes de vries c e n t r u m b e e l d e n d e k u n s t e m m e n e x p o s i t i e 22.01 2 0 1 1 t / m 27.03 2 0 1 1 ogen open, pyjama aan illustraties voor kinderen daniëlle schothorst marianne van voorn marloes de

Nadere informatie

HOE VERSCHILT DE BEELDTAAL GEBRUIKT OP POSTERS TUSSEN NEDERLAND EN JAPAN IN DE 20E EEUW? SEMINAR ESSAY PERIODE D KIM VAN LEEUWE 1623096 MARION DE RIJK

HOE VERSCHILT DE BEELDTAAL GEBRUIKT OP POSTERS TUSSEN NEDERLAND EN JAPAN IN DE 20E EEUW? SEMINAR ESSAY PERIODE D KIM VAN LEEUWE 1623096 MARION DE RIJK HOE VERSCHILT DE BEELDTAAL GEBRUIKT OP POSTERS TUSSEN NEDERLAND EN JAPAN IN DE 20E EEUW? SEMINAR ESSAY PERIODE D KIM VAN LEEUWE 1623096 MARION DE RIJK INHOUDSOPGAVE Essay Reflectie Bronnen 3 13 14 2 HOE

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

Juryrapport Jonge Jury Ontwerpwedstrijd 2015

Juryrapport Jonge Jury Ontwerpwedstrijd 2015 Juryrapport Jonge Jury Ontwerpwedstrijd 2015 Het was heel, heel lastig kiezen. Bijna alle omslagen waren ontzettend goed gelukt! Ik was erg onder de indruk van het niveau en creativiteit, het is geweldig

Nadere informatie